Page 1

Dinsdag 17 november 2015

8460

Deelnemers klaar voor Groot Dictee

7

Raadsfracties presenteren statements

10

Essentiële vragen in de bergen

16

Havenkanaal weer goed bevaarbaar OUDE-TONGE - De Sint en zijn Pieten konden afgelopen zaterdag met een gerust hart het havenkanaal van Oude-Tonge invaren. Vorige week werd het kanaal namelijk vanaf de buitensluis tot aan de binnensluis flink uitgebaggerd. Maar liefst 1125 m3 modder werd eruit gehaald en verscheept naar Empel, Noord Brabant. De vaardoorgang is verdiept van 1.40 meter naar de wenselijke 2.10 meter. Niet alleen de Sint was hier blij mee, maar zeker ook de lokale watersportvereniging, die het initiatief nam voor het uitbaggeren.

STELLENDAM - Afgelopen vrijdag is er een vrachtwagen in het water terecht gekomen naast de N215, ter hoogte van Stellendam. De bestuurder kon zelf uit de vrachtwagen klimmen, de persoon is wel voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Met een kraan is de vrachtwagen uit de sloot getakeld.

Slotavond Omloop GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 19 november is de slotavond van de Omloop. Tijdens de bijeenkomst wordt de laatste editie van de Omloop geëvalueerd, worden de sponsorbedragen bekendgemaakt en worden personen met de hoogste sponsoropbrengst in het zonnetje gezet. Betrokkenen bij de Omloop worden uitgenodigd om de avond bij te wonen. De slotavond start om 19.30 uur in het restaurant Werelds In-Side bij Tieleman Keukens.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

“Het uitbaggeren van het havenkanaal was heel hard nodig”, vertelt Ton van der Wielen, voorzitter van de Watersportvereniging. “Het had al veel eerder moeten gebeuren, maar wegens geldgebrek werd het steeds uitgesteld. Het havenkanaal is eigendom van de gemeente, maar wij als vereniging pachten het water vanaf de sluis tot aan de kom. Gelukkig hebben wij nu samen met de gemeente genoeg geld bij elkaar kunnen krijgen om het werk uit te laten voeren. Vorige week maandag werd gestart met het uitbaggeren en vrijdag was het klaar. De vaardiepte was nog maar 1.20 tot 1.40 meter en dat terwijl zo’n 2.00 tot 2.10 meter wenselijk is om alle passanten binnen te kunnen laten varen. Het was nu zelfs zo erg, dat de sluisdeuren niet eens meer dicht konden. We konden het ook wel merken aan het aantal bezoekers aan onze haven. Het ‘praatje’ dat Oude-Tonge slecht te bereiken is, gaat snel hoor, onder botenbezitters. Maar gelukkig is dat nu voorlopig weer voorbij”.

Na de baggerwerkzaamheden is de haven van Oude-Tonge weer goed bereikbaar. Economisch belang Hoewel het havenkanaal dus gepacht wordt door de watersportvereniging, was de gemeente toch bereid om mee te betalen aan het baggerwerk. “Ja, natuurlijk”, vindt Ton. “De haven van Oude-Tonge vervult een belangrijke toeristische functie voor het dorp. Jaarlijks krijgen wij hier zo’n 2500 boten. Dat betekent zo’n 4000 overnachtingen en zo’n 7000 bezoekers. Daar vaart het dorp letterlijk en figuurlijk wel bij. We hebben door een bureau laten uitzoeken wat dat nou eigenlijk opbrengt. Die kwamen op een gemiddelde van 30 euro per persoon. Dus reken maar uit, dat is ongeveer 210.000 euro per jaar, dat wordt uitgegeven in het economisch verkeer hier. En dan reken ik niet eens de dagjesmensen. Ook dat zijn er, volgens

het bureau, gemiddeld 800, die ook nog eens 20 euro per persoon uitgeven. Dus een goed bereikbare haven is in het belang van het dorp, maar zeker ook van de gemeente. Blauwe vlag Ton van der Wielen is duidelijk trots op de haven en de vereniging. “Nou en of ”, zegt hij. “We hebben een goed team van vrijwilligers, dat zorgt voor het onderhoud van de steigers, de elektriciteitsaansluitingen en de sanitaire voorzieningen. Er is een prachtig clubgebouw. Alles ziet er tiptop uit. We hebben niet voor niets de blauwe vlag hier hangen. De eisen daarvoor zijn streng, maar elk jaar weten we er weer aan te voldoen. Maar eerlijk, het is toch ook een mooie haven met het mooiste havenkanaal van Europa, zo

werd eens gezegd, en je kan je boot aanleggen vlak bij de winkels en de horecagelegenheden. Dat is toch ideaal. Overigens zijn er maar liefst zeven havens op het eiland, dus in één gemeente, met een blauwe vlag en dat is zelfs een wereldrecord. De watersportvereniging is blij dat de haven weer goed bereikbaar is. Over een aantal jaren zal alles, dus ook de kom, weer grondig moeten worden aangepakt. Tot die tijd houden de vrijwilligers van de vereniging alles weer keurig bij en de vaarroutes vrij. “Hopelijk wordt aan de overkant van het clubgebouw, het braakliggend terrein, ook eens wat gedaan. Dat zou helemaal mooi zijn”, zegt Ton tot slot. “Maar daar hebben wij helaas geen invloed op”.

Lintje voor ‘muzikaal orakel’ Zweerus NIEUWE-TONGE - In Ons Dorpshuis te Nieuwe-tonge hield de plaatselijke muziekvereniging Apollo haar jaarconcert. Een evenement dat ieder jaar weer veel belangstellenden trekt. Maar ditmaal droeg het een speciaal karakter, omdat dirigent Gert Zweerus z’n 60-jarig jubileum had bij Apollo. En ter ere daarvan werd hij tijdens dit jaarconcert benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman speldde de jubilaris de bijbehorende versierselen op. Door Hans Villerius

Al sinds 1955 is Zweerus lid van Apollo. In 1957 werd een drumband samengesteld uit tamboerleerlingen die les hadden van Gerts vader, Marinus. Die leerde de drumbandleden, die geen noot konden lezen, vele marsen uit het hoofd te spelen. Gert geeft vele kinderen muziekles in verschillende dorpen op het eiland, geheel op vrij-

Vrachtwagen in de sloot

willige basis. Met groot enthousiasme weet hij mensen te motiveren. Hij betaalt zelfs de zaalhuur, zo gedreven is hij om jongeren iets te leren. Verder was hij dirigent van Muziekvereniging E.M.M. uit Den Bommel, was hij oprichter en dirigent van jeugdgroep ‘The Young Music Makers’ en oprichter en instructeur van de drumband aldaar. Door zijn komst naar E.M.M. in 1968 bloeide de vereniging op en breidde het ledental fors uit. In 2013 werd hij hier benoemd tot eredirigent. Ook van Koninklijke Fanfare Apollo Goedereede is Gert al meer dan 25 jaar lid. Naast zijn lidmaatschap zet hij zich in voor de opleiding van de slagwerkleerlingen. Hij heeft vele leerlingen het roffelvak bijgebracht en op hoog niveau afgeleverd. De kwaliteitsverbetering die het slagwerk heeft doorgemaakt kan dan ook volledig op zijn conto worden geschreven. “Gert, jouw visie en ervaring is onmisbaar voor Goeree-Overflakkee. Je wordt dan ook met recht ‘het muzikale orakel van het eiland’ genoemd!”, zei de burgemeester voordat ze de jubilaris decoreerde.

Debatavond in Dirksland DIRKSLAND - Vrijdagavond 20 november is er een avond van de SGP-kiesvereniging, het boek ‘Voor religie en vrijheid’ staat centraal. De auteur van het boek is de bekende historicus en publicist dr. Bart Jan Spruyt. In het boek heeft hij teksten bijeengebracht uit de gehele christelijke traditie, die de periode vanaf de Middeleeuwen tot de 21e eeuw omvat. Die teksten maken duidelijk dat het christelijk geloof een doorslaggevende rol gespeeld heeft bij het ontstaan van onze rechtstaat en democratische orde. De inhoud van dit boek zal centraal staan tijdens de avond, dhr. Spruyt geeft een samenvatting van het boek. Als opponent zal dhr. G. Slootweg optreden. De docent geschiedenis aan de Prins Maurits te Middelharnis en SGP-raadslid verzorgt een korte inleiding. De inleiders zullen daarna met elkaar debatteren, het debat staat onder leiding van mr. D.J.H. van Dijk, eerste Kamerlid van de SGP. Uiteraard mogen de aanwezigen aan het debat deelnemen. De avond begint om 19.30 uur in de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Mozartsingel. Iedereen is van harte welkom.

www.rozima.nl Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

Erf- en sierbestrating

Firma J. & J. van Gurp Oudedijk 14, Ooltgensplaat (0187) 631350 (06) 55552023 www.erf-sierbestrating.nl

Eilanden-Nieuws 17 november 2015  

Eilanden-Nieuws 17 november 2015

Eilanden-Nieuws 17 november 2015  

Eilanden-Nieuws 17 november 2015

Advertisement