Page 1

Dinsdag 13 januari 2015

8374

Veel belangstelling voor Quiz GoereeOverflakkee

3

Huisarts en Fysiotherapeut werken samen

6

Organist Bram Akershoek onderscheiden

10

Ondernemers laten zich inspireren in Noord-Holland

GOEREE-OVERFLAKKEE Woningen zo renoveren dat de energiemeter op nul uitkomt. In het Noord-Hollandse Heerhugowaard is het gebeurd. De energieneutrale woningen zijn gerealiseerd door woningcorporatie Woonwaard Alkmaar. Een aantal Flakkeese bedrijven ging er woensdag 7 januari op bezoek en ontmoette louter enthousiaste bewoners. Door Kees van Rixoort

De eilandelijke bedrijven die naar Noord-Holland afreisden, zijn verenigd in Enervatief. Het doel van Enervatief is: woningen duurzaam en energieneutraal renoveren, voor lokale woningcorporaties, en in een latere fase ook voor particuliere woningbezitters. Het samenwerkingsverband bestaat uit Boeter Bouwbedrijf, Schipper Electrotechniek, Kievit Warmte, Esselink, Casa Ratsma, Goemaat Glas en Lambert Kozijnen. Vertegenwoordigers van deze bedrijven gingen op reis naar Heerhugowaard. Ook de woningcorporaties, de gemeente Goeree-Overflakkee en de eilandelijke Rabobank waren vertegenwoordigd. De reis naar Noord-Holland was ook een netwerk roadtrip. Tijdens de busrit, na de ontvangst met koffie bij de Rabobank, kregen alle bedrijven namelijk de microfoon om de andere deelnemers te informeren over hun visie en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en innovaties. Directeur-bestuurder Pierre Sponselee van Woonwaard ontving het Flakkeese gezelschap met een lunch.

Het gezelschap op bezoek in ‘de wijk’. Hij vertelde over het streven van zijn corporatie om tot een energieneutraal woningbezit te komen, dat betaalbaar is voor alle doelgroepen. Het principe werkt als volgt: de huurder betaalt het verschil tussen de lagere energierekening van zijn gerenoveerde, energieneutrale woning en de oude energierekening in de vorm van een bijdrage aan de corporatie. Een winwinsituatie: de bewoner heeft een comfortabele en eigentijdse woning en de corporatie gebruikt de bijdrage als investering. Sponselee vertelde dat het enthousiasme zo groot was dat Woonwaard geen enkele moeite hoefde te doen om huurders over de streep te trekken. Sterker nog, het project was binnen enkele dagen ‘overschre-

ven’. Hele blokken meldden zich in één keer aan. Transformeren Na de uitleg van de directeur-bestuurder van de corporatie gaf Sjoerd Klijn Velderman van bouwer BAM een presentatie over de renovatie zelf. Daaruit bleek dat het bouwproces veel voorbereiding vergt en de realisatiefase zeer kort is. Het transformeren van een woning gebeurt in enkele dagen. Klijn Velderman vergeleek het met een geïndustrialiseerd proces, zoals in de auto-industrie, met vaste participanten en een transparante samenwerking. Hij noemde het ook een lerend proces: na elk project volgt

Auto ramt voorgevel

een evaluatie en worden verbeteringen doorgevoerd. Het laatste onderdeel van de excursie bracht het gezelschap van Enervatief in de wijk, bij de gerenoveerde woningen zelf. Daar was het in feite allemaal om te doen: na een jaar met meerdere bijeenkomsten over duurzame renovatie op Goeree-Overflakkee, was het eindproduct zelf te zien: een energieneutrale gerenoveerde woning. Een praatje met de meer dan tevreden bewoners maakte het plaatje compleet. Een geslaagde dag. Enervatief heeft in Noord-Holland veel inspiratie kunnen opdoen om ook op GoereeOverflakkee aan de slag te gaan met maatwerk.

Presentatiebijeenkomst GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 22 januari wordt om 19.30 uur voor de leden van de gemeenteraad de eerste presentatiebijeenkomst gehouden in het nieuwe jaar. Plaats van vergaderen: Bestuurscentrum het Rondeel, Dwarsweg 40 te Middelharnis. Het is een openbare bijeenkomst. Belangstellenden zijn van harte welkom. Er staan drie onderwerpen op de agenda: Erfgoedlijn GoereeOverflakkee en Gebiedscorporaties Volkerak-Zoommeer en Grevelingen (beide items verzorgd door de provincie Zuid-Holland en Ontwikkelingen bij het Klantcontactcentrum (KCC), door teamleider mevrouw Hilders..

VANDAAG BIJ DEZE KRANT

DEN BOMMEL - Het was echt een ongelukje dat de bestuurster van ‘n Fiat 500 overkwam, afgelopen vrijdagmiddag rond kwart voor drie in Den Bommel. Toen ze vanaf een parkeerplek de Molendijk op wilde rijden, ging het op de een of andere manier mis. Volgens de bestuurster bleef het gaspedaal van haar auto hangen en voordat ze ‘t wist ging het wagentje met haar aan de haal. Het schoot rechtdoor, om met een klap tegen de gevel van de daar staande woning te belanden. Gelukkig kwam iedereen met de schrik vrij, zowel de bestuurster als de bewoners van het huis, zij het dat de woning er niet geheel ongeschonden vanaf kwam. De gevel en ook de lekdorpels onder het raam raakten beschadigd. Brandweer en ambulance kwamen voor hulpverlening ter plaatse. De brandweer stabiliseerde de Fiat, zodat die geen bokkensprongen meer kon maken, en het ambulancepersoneel boog zich over de bestuurster en namen haar nog even ter observatie mee naar het ziekenhuis. (Tekst en foto: Hans Villerius)

ONDERWIJS- & BEROEPENBIJLAGE

Gemeentebestuur spreekt afschuw uit over aanslag MIDDELHARNIS - Burgemeester Lokker van de gemeente GoereeOverflakkee legde vrijdag een verklaring af naar aanleiding van de terroristische aanslag in Parijs. “Namens het gemeentebestuur van GoereeOverflakkee spreek ik mijn diepe afschuw uit over de terreuraanslag in Parijs, waarbij journalisten en politiemensen om het leven kwamen. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun familie en geliefden. Alle slachtoffers waren mensen die uit hoofde van hun beroep, maar vooral ook uit overtuiging, opkwamen voor onze vrijheden en voor de bescherming van die vrijheden. Daarom raakt deze aanslag ons allemaal en voelen wij de aanslag als een aantasting van één van de belangrijkste kernwaarden van onze samenleving: de vrijheid van meningsuiting. Een vrijheid die net zo diep geworteld is als de vrijheid van godsdienst. Wij zullen blijven geloven in een open samenleving, waarin tolerantie een kernwaarde is die wij koesteren. Een samenleving waar een plek is voor iedereen. Nee, wij buigen niet voor terreur en geweld, niet op Goeree-Overflakkee, niet in Nederland, nee, nergens in onze vrije democratie.”

Aanhouding voor brand in loods Dirksland DIRKSLAND - Een 24-jarige man uit Dirksland is zaterdag in zijn woonplaats aangehouden. Hij wordt ervan verdacht brand te hebben gesticht in een leegstaande loods in Dirksland op nieuwjaarsdag. De verdachte werd aangehouden na uitgebreid onderzoek. Op dit moment zit hij nog vast. De recherche bekijkt of hij in verband kan worden gebracht met andere branden. De brand brak 1 januari rond half zes ‘s morgens uit in een loods aan de Spuikolk. Er was veel rookontwikkeling en twaalf woningen werden uit voorzorg ontruimd. Bij de brand raakte niemand gewond.

Gratis proefles

Erf- en sierbestrating

Firma J. & J. van Gurp Oudedijk 14, Ooltgensplaat (0187) 631350 (06) 55552023 www.erf-sierbestrating.nl

www.rozima.nl Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

Eilanden-Nieuws 13 januari 2015  

Huis-aan-huiskrant van Goeree-Overflakkee van dinsdag 13 januari 2015.

Eilanden-Nieuws 13 januari 2015  

Huis-aan-huiskrant van Goeree-Overflakkee van dinsdag 13 januari 2015.

Advertisement