Page 1

Dinsdag 3 februari 2015

8380

Rien Jan Benschop wint ‘Wie kent GO quiz’

3

Zweedse woningen gerenoveerd

10

Showroom Axxiauto heropend

13

Loterijmiljoenen moeten deltanatuur tot bloei laten komen GOEREE-OVERFLAKKEE “De Rijn ontstaat als een bergbeekje in de Alpen, slingert zich 1.200 kilometer door Europa en stoot zijn neus tegen een muur: de Haringvlietsluizen”, zegt Ted Sluijter, boswachter van de beheereenheid Deltakust van Natuurmonumenten (Schouwen, Goeree en Voorne). Maar dat gaat veranderen. In 2018 gaan de sluizen op een kier en komt er weer ruimte voor de natuur. Voor dat laatste - het afgesloten Haringvliet weer tot leven wekken - hebben zes natuurorganisaties een plan uitgedokterd dat Met de Stroom Mee heet. Uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij is vorige week, tijdens het Goed Geld Gala, niet minder dan 13,5 miljoen voor dat plan beschikbaar gesteld.

Het Droomfonds, dat baanbrekende initiatieven financieel ondersteunt, maakt het mogelijk de verloren natuur in het Haringvliet te herstellen. Omdat de sluizen in 2018 op een kier gaan, is daar nu een historische

OUDDORP - De collecte aan het eind van de gezamenlijke gebedsdienst van de Gereformeerde kerk, de Martinuskapel, de Hervormde gemeente en de Doopsgezinde Gemeente, gehouden in de Dorpskerk aan de Ring in Ouddorp, heeft 480,20 euro opgebracht. Dit bedrag is bestemd voor het diaconaal gastenhuis De Oase aan de Hazersweg in Ouddorp.

Nieuwe Kringloopwinkel

De Haringvlietsluizen gaan in 2018 op een kier.  kans voor. Trekvissen als zalm en steur kunnen straks de riviermonding weer vinden en tussen de Rijn en de zee migreren. Eb en vloed komen weer terug en het Haringvliet krijgt de overgangsdynamiek terug van zoet rivierwater en zoute zee. In het brakke en bewegende water kunnen allerlei verloren ecosystemen zich weer herstellen. Noodzakelijk zetje Het openzetten van de Haringvliet-

Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat/Harry van Reeken

sluizen is dé kans om de natuur het noodzakelijke zetje te geven. Want het gaat niet vanzelf. Door het unieke landschap van slikken, schorren en rietvelden te herstellen vormt zich een walhalla voor vissen, bruinvissen, dolfijnen en vogels, zoals lepelaars, dwergsterns, zilverreigers en vis- en zeearenden. Het Wereldnatuurfonds (WNF) herstelt voor de kust schelpdierbanken. Die fungeren als kraamkamer voor vissen en trekken haaien, roggen en

dolfijnen aan. Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling zetten samen met WNF een kweekcentrum voor steuren op. De steur verdween een halve eeuw geleden door vervuiling en overbevissing uit het brakke water van de Hollandse delta. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan natuurgebieden aan de oevers van het Haringvliet uitbreiden, opnieuw inrichten en met elkaar verbinden.   Lees verder op pagina 7.

Stilstaan bij de watersnoodramp NIEUWE-TONGE - “De zee nam het land, dat eerder door mensenhanden was genomen.” Dat was één van de eerste zinnen uit de toespraak van waarnemendburgemeester Lokker. Hij sprak deze woorden uit bij het monument op het Finlandplein, achter hem staan de houten woningen die na de ramp zijn geschonken door Finland. Op het monument staat de tekst: “Doch de Heere in de hoogte is geweldiger dan het bruisen van grote wateren” (Psalm 93).

MIDDELHARNIS - In het centrum van Middelharnis heeft Goed voor Goed een nieuwe locatie geopend. In het winkelpand aan de Lijnbaan, naast het kantoor van CZ, heeft het kringloopcentrum tijdelijk een winkel geopend. Er worden naast tweedehands spullen ook vers eten en drinken aangeboden, zoals sappen en zelfgemaakte soep. De kunst van Kunstenmaker.nl wordt hier tentoongesteld en er worden ook boeken, CD’s en LP’s aangeboden. Op dit moment is de winkel al open en zitten we in de oefenperiode. De officiële opening zal plaatsvinden op woensdag 11 februari om 10.30 uur.

Auto van de weg OOLGENSPLAAT - Maandagmorgen rond half negen is er een auto van de weg geraakt. Het incident gebeurde bij de Magdalenadijk. Vermoedelijk kwam het ongeluk door de winterse omstandigheden. Een takelwagen heeft de auto weer op de weg gezet. Er zijn geen gewonden gevallen.

www.rozima.nl Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Tekst en foto: Martijn de Bonte

“Goed om elk jaar deze gebeurtenis opnieuw te gedenken. We willen en kunnen de ramp nooit vergeten,” aldus de burgemeester. In Nieuwe-Tonge zijn zesentachtig mensen omgekomen tijdens de watersnoodramp. Tijdens de bijeenkomst werden de namen van de overleden personen plechtig voorgedragen.

SOMMELSDIJK - Maandagmorgen raakte er een meisje (3 jaar) bekneld tussen de trapper en het frame van haar fiets. Dat gebeurde in een huis aan de Isaac da Costastraat. Omdat het niet lukte om haar been los te maken moest de brandweer eraan te pas komen. De brandweermannen hebben haar bevrijd door het frame open te buigen. Na controle in het ziekenhuis is er gips gezet, zodat het been rustig kan herstellen.

Opbrengst collecte

Door Kees van Rixoort

Met de Stroom Mee komt uit de koker van het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. Zij werken nauw samen met de provincie ZuidHolland, gemeenten en ondernemers uit de regio, die van het Haringvliet weer een dynamisch gebied willen maken waar de natuur én de regionale economie bloeien.

Meisje bekneld

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

Erf- en sierbestrating

Firma J. & J. van Gurp Oudedijk 14, Ooltgensplaat (0187) 631350 (06) 55552023 www.erf-sierbestrating.nl

Zelfgeschreven lied Hans Timmer zong een zelfgeschreven lied, dat begint met: “Water, water en wind, spelen als immer met alles wat op aarde leeft. De maan schijnt vol,

de zee die beeft. Een bange nacht in groot geweld, waar een mensenleven niet meer telt. Het water van de zee zo hoog, de mens zo klein en machteloos. Als dijken breken in de nacht,

niemand had dit ooit verwacht.” Lees meer over de watersnoodrampherdenking op pagina 10 en 11.

Eilanden-Nieuws 3 februari 2015  

Huis-aan-huiskrant van Goeree-Overflakkee van dinsdag 3 februari 2015.

Eilanden-Nieuws 3 februari 2015  

Huis-aan-huiskrant van Goeree-Overflakkee van dinsdag 3 februari 2015.

Advertisement