Page 1

Dinsdag 1 december 2015

8464

Verwenavond voor vrijwilligers Nieuw Rijsenburg

3

Contact leerlingen en ondernemers

15

Steriele insecten in strijd tegen uienvlieg

17

Jubileumjaar Rethorica in stijl afgesloten

Extra koopavond Middelharnis MIDDELHARNIS - Aanstaande donderdag, 3 december, is er door een aantal winkeliers besloten om een extra Sint Nicolaas-koopavond te organiseren. Op de Facebookpagina van de Ondernemersvereniging staat welke bedrijven er geopend zijn. Bij leden van de Ondernemersvereniging Middelharnis ontvangt u deze avond de dubbele waarde van uw kassabon voor uw envelop van de feestmaandactie.

SOMMELSDIJK - Spreektaal, muziektaal, beeldtaal. Dat zijn de talen van de rederijkers. En dat waren ook de talen waarin Sociëteit Rethorica, in 1515 gesticht als rederijkerskamer in Sommelsdijk, het jubileumjaar vorige week donderdag in stijl afsloot. De slotbijeenkomst was bewust op 26 november gepland, want dat was op de dag af vijfhonderd jaar na de bekrachtiging van de oprichtingsakte door Philips van Bourgondië, heer van Sommelsdijk.

Geen aanpassing buslijnen

Door: Kees van Rixoort

De slotbijeenkomst in De Staver (Prieel) was een waardige afsluiting van het jubileumjaar, dat Sommelsdijk en de rest van Goeree-Overflakkee al zoveel moois had gebracht. Denk aan de historische markt, de activiteiten op Open Monumentendag, met als onbetwistbare hoogtepunt de onthulling van twee kunstwerken aan de haven van Sommelsdijk, en het jubileumconcert in de dorpskerk. Puntdichten en blazoenen Een goed gevuld Prieel zag en hoorde een gevarieerd programma, waarin de diverse talen van de rederijkers welluidend aan bod kwamen. Leerlingen van de RGO (4 en 5 vwo) hadden veel werk gemaakt van een serie puntdichten over vijfhonderd jaar geschiedenis van Nederland, waarin de namen van de Rethorica-leden waren verwerkt. De leerlingen wisten de zaal aan het lachen te krijgen met humoristische spreek- en beeldtaal. Bijvoorbeeld

Greet de Kooning en Jan Terlouw op de voorste rij tijdens de jubileumbijeenkomst van Rethorica. over de prins, die van een prater (blablabla…) veranderde in een zwijger… Andere leerlingen hadden blazoenen gemaakt. Ze hingen, goed zichtbaar voor iedereen, boven het podium.

leiders op gitaar en viool wisten het publiek zeer te boeien met voornamelijk Ierse en Amerikaanse folkmuziek, maar ook met een lied over een overstroming.

Wat betreft de muziektaal had Sociëteit Rethorica ook een fraaie traktatie in petto: Clementine Volker, een zangeres uit Goedereede, en haar bege-

Lofzang op de taal Hoogtepunt van de avond was de lezing van Jan Terlouw, oud-politicus en schrijver van een indrukwekkend

Foto: Jaap Peeman

oeuvre, waarin kinder- en jeugdboeken de boventoon voeren. Terlouw, de tachtig inmiddels ruimschoots gepasseerd, sprak over het belang van lezen en schrijven. In feite was zijn verhaal één grote lofzang op de taal. Mét een duidelijke waarschuwing.

Zwaar gewonde bij ongeval

Kerstmaaltijd in het Wijkcentrum

STAD AAN ‘T HARINGVLIET - Op de Tilsedijk, even buiten Stad aan ‘t Haringvliet, vond maandagmiddag 30 november tegen half vier een eenzijdig verkeersongeval plaats. Een bedrijfsbus, komend uit de richting Den Bommel, is door nog onbekende oorzaak aan de linkerkant van de weg terecht gekomen en daar frontaal tegen een boom geklapt. De bestuurder - een 32-jarige man uit Dirksland, de enige inzittende van de bus - raakte daarbij zeer zwaar gewond. Hij werd met spoedtransport overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Ook het voertuig, dat door de klap in tegenovergestelde richting kwam te staan dan werd gereden, raakte zwaar beschadigd. Voor hulpverlening kwamen twee ambulances, de traumaheli en de brandweer van Den Bommel ter plaatse. Een gedeelte van de Tilsedijk werd afgesloten voor alle verkeer. (Tekst en foto: Hans Villerius)

MIDDELHARNIS - Vorig jaar hebben ruim 50 lokale welzijnsorganisaties deelgenomen aan de Jumbo-kerstactie. Zij hebben met veel enthousiasme voor zo’n 6.000 eenzame mensen in hun werkgebied een kerstdiner georganiseerd.Jumbo heeft met de betrokkenen geëvalueerd en besloten het komend jaar de actie een vervolg te geven. De supermarkt organiseert donatieacties onder hun klanten en vult zelf nog producten aan. Zij leveren medio december via lokale winkels standaard pakketten met verse en houdbare producten en aankleding waarmee een gezond, lekker en feestelijk driegangendiner bereid kan worden. Stichting ZIJN gaat zo’n kerstdiner voor eenzame mensen organiseren. Samen met Buurtzorg en vrijwilligers gaan ze met de geleverde producten een kerstmaaltijd bereiden. Mensen die met kerst alleen thuis zitten, zijn van harte welkom op Tweede Kerstdag in het Wijkcentrum van Middelharnis voor een kerstmaaltijd tussen 10.30 en 14.30 uur. Voor opgeven kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN: tel. 0187 483366 of e-mail: m.kieviet@ zijngo.nl

GOEREE-OVERFLAKKEE - De raadsfractie van VKGO heeft in enkele vergaderingen aandacht gevraagd voor de bereikbaarheid van twee onderwijsinstellingen. Dat betrof de nieuwe concessie waarbij lijn 130 Kralingse Zoom vanaf 13 december vervalt, waardoor de Erasmus Universiteit vanaf het eiland alleen nog met de metro vanaf Rotterdam Zuidplein bereikbaar wordt. Ten tweede de lijn naar STC in Brielle vanaf Stellendam. Het gemeentebestuur heeft deze punten aan de Provincie voorgelegd en daar nu reacties op gekregen. De Provincie stelt dat de scholierenlijn naar Brielle niet in het programma van eisen voor de concessie was opgenomen, maar dat Connexxion deze nieuwe lijndienst zelf had aangeboden. De Provincie kan Arriva, op grond van de nu geldende concessie, niet verplichten die route ook te gaan rijden. Ten aanzien van het vervallen van lijn 130 Kralingse Zoom, is het antwoord dat de snelste route inderdaad via de metro Zuidplein is. Een kwartier extra reistijd. Dit komt omdat de R-net verbinding Rotterdam Zuidplein-Dirksland niet via het busstation Heinenoord verloopt. Een aanpassing in de dienstregeling acht de provincie niet acceptabel, omdat dit de kwaliteitseis van het R-net (snelle verbinding) aantast. Het college van b. en w. onderschrijft het standpunt van de Provincie.

Erf- en sierbestrating

Firma J. & J. van Gurp Oudedijk 14, Ooltgensplaat (0187) 631350 (06) 55552023 www.erf-sierbestrating.nl

www.rozima.nl Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

Wonen

IN DE HIPSTE BUURT VAN MIDDELHARNIS? IIDOCK187 SMAAKT NAAR MEER! Schrijf nú in op: www.bloklandhuizen.nl/dock187/fase2

Eilanden-Nieuws 1 december 2015  

Eilanden-Nieuws 1 december 2015

Eilanden-Nieuws 1 december 2015  

Eilanden-Nieuws 1 december 2015

Advertisement