Page 1

Dinsdag 29 januari 2013

8181

Overzicht herdenkingen watersnoodramp

6

Nieuwe brandweerkazerne in oude garage

10

11

Diaconaal gastenhuis Ouddorp zoekt vrijwilligers

PVV brengt werkbezoek aan UFA

Samenwerking Pr. Maurits en WereldWinkel voortgezet

STELLENDAM - Een kleine delegatie van de PVV bracht afgelopen donderdagmorgen een werkbezoek aan de UFA, de visafslag te Stellendam. Over en weer praatten ze elkaar bij over knelpunten waar in de visserijsector tegenaan gelopen wordt. De twijfel werd uitgesproken of de Nederlandse overheid wel voldoende oog heeft en zich inspant voor de belangen van de Nederlandse visserij.

MIDDELHARNIS - Dinsdag 15 januari werd een convenant getekend op de CSG Prins Maurits. Opnieuw met één van de samenwerkingspartners namelijk de WereldWinkel Goeree-Overflakkee. Voor de volgende 3 jaar is de samenwerking tussen CSG Prins Maurits en WereldWinkel Goeree-Overflakkee vastgelegd. Door deze unieke samenwerking is het mogelijk dat de WereldWinkel de gehele week geopend is en tegelijkertijd een leerwerkplek vormt voor de leerlingen van CSG Prins Maurits. Van maandag tot vrijdag wordt de winkel gerund door leerlingen uit de sector Economie van het PrO & vmbo onder begeleiding van hun docenten. Een realistische werkplek om je te oriënteren en voor te bereiden op een beroep in de sector Economie. Werknemersvaardigheden leer je immers in de praktijk.

Door Hans Villerius

Europarlementariër Lucas Hartong en Statenlid van de provincie Zeeland Wim Markusse waren er op bezoek, terwijl namens Visserijvereniging Zuidwest ook voorzitter Cees Sinke, namens VisNed uit Urk voorzitter Jaap Hennekeij, namens de gemeente Goeree-Overflakkee wethouder Arend-Jan van der Vlugt en namens het Bestuurlijk Platform Visserij voorzitter Ben Visser aan tafel zaten; laatstgenoemde is tevens wethouder Visserij van de gemeente Urk. Ze waren deze morgen gast van UFA directeur Johan van Nieuwenhuyzen en over en weer praatten ze elkaar bij, uiteraard over de belangen van de visserij. De gesprekken richtten zich in hoofdzaak op drie aspecten waarbij de visserij met ernstige problematiek te

Op de foto (v.l.n.r.):Ben Visser, Johan van Nieuwenhuyzen, Jaap Hennekeij, Arend-Jan van der Vlugt, Lucas Hartong, Wim Markusse en Cees Sinke. Foto: Hans Villerius kampen heeft. Allereerst over de pulskorvisserij, die trouwens een Nederlandse vinding is, maar die door vergaande regelgeving zeer aan banden

wordt gelegd, waardoor veel visserijbedrijven, die soms al generaties lang goed gefloreerd hebben, nu op het punt staan om te rollen.

Maandag 8 juli installatie nieuwe burgemeester G-O GOEREE-OVERFLAKKEE - Als de procedures in het opgestelde spoorboekje volgens plan verlopen, kan maandag 8 juli, dus nog voor het zomerreces, de installatie plaatsvinden van de eerste burgemeester van de gemeente Goeree-Overflakkee. Tot die tijd treedt Corstiaan Kleijwegt op als waarnemend eerste burger. In de maanden voorafgaand aan de officiële benoeming zullen sollicitanten voor de functie zich melden bij de Commissaris van de Koningin, kan de vertrouwenscommissie vervolgens gesprekken voeren met geselecteerde kandidaten en zal uiteindelijk in een besloten bijeenkomst de voordacht en het advies voor de benoeming aan de minister worden aangeboden. Dit tijdspad werd donderdagavond bekendgemaakt door de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Jaap Willem Eijkenduijn, bij het begin van de gemeenteraadsvergadering. In aanwezigheid van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin, vond de bespreking en vervolgens de vaststelling plaats van de opgestelde profielschets voor de burgemeester. Met enige nuancering, politieke inkleu-

Zie ook pag. 11: ‘Politiek en sector moeten meer doen om visserij op Europese kaart te zetten’.

Niet alleen de verruiming van de openingstijden is een winstpunt te noemen, ook de locatie; de WereldWinkel is niet meer te missen op D’n Diek. De samenwerking is in de afgelopen jaren flink doorontwikkeld. Meer informatie is te vinden op: www.goereeoverflakkee.wereldwinkel.nl

Witboek Goeree-Overflakkee De nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee begint met een tekort op de begroting van vele miljoenen. Het college buigt zich op dit moment over mogelijke bezuinigingen. De Partij van de Arbeid Goeree-Overflakkee wil niet afwachten, maar wil nu al met alternatieve ideeën komen. Geen theoretische ideeën, maar concrete suggesties van echte mensen. De Partij van de Arbeid roept daarom alle burgers, verenigingen, organisaties en bedrijven op met suggesties te komen door antwoord te geven op twee vragen:

1. Waarop kan de gemeente bezuinigen, zonder dat de dienstverlening naar burger, maatschappelijke organisatie of bedrijfsleven er op achteruit gaat? 2. Hoe kan de gemeente meer geld verdienen, zodat er minder bezuinigd hoeft te worden? Indien u ideeën, plannen of voorstellen heeft, ga dan naar www.witboekGO.nl en laat uw suggesties achter. De PvdA zal alle relevante suggesties bundelen en begin maart aanbieden aan het college van B&W.

Erf- en sierbestrating

Firma J. & J. van Gurp Oudedijk 14, Ooltgensplaat (0187) 631350 (06) 55552023 www.erf-sierbestrating.nl

www.rozima.nl

Waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt ontving donderdag in de gemeenteraad Commissaris van de Koningin Jan Franssen. ring op details, gaven alle fracties aan in te kunnen stemmen met de profielschets. PvdA (Petra ‘t Hoen), GOS (Rob Maliepaard) en CDA (Tea Both) spraken de voorkeur uit dat bij gelijkwaardigheid in kwaliteit - de uiteindelijke keuze op een vrouw valt.

(Tekst: Jaap Ruizeveld/Foto: Wim van Vossen Fotografie) Zie ook pag. 15: ‘Goeree-Overflakkee moet haar positie bepalen in Zuidwestelijke Delta’.

Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

De Waal Hoveniers Nieuwe-ToNge Tel. (0187) 652484 www.dewaalhoveniers.nl


Chauffeur / Logistiek medewerker

15%

Fulltime m/v

Organisatie CoCuisine is leverancier van verse maaltijden en maaltijdcomponenten, tevens leveren wij een compleet assortiment vers producten en dagelijkse boodschappen aan zorginstellingen en particulieren. Momenteel leveren wij in de regio Den Haag, Rotterdam, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee.

korting op heel veel NL Label collecties!

dse

ollan

an H

ign v

em

bod

Functiebeschrijving Als chauffeur en logistiek medewerker ben je een belangrijke schakel tussen onze klanten en leveranciers. Je bent verantwoordelijk voor de logistieke werkzaamheden zoals het ontvangen van de producten, het klaarzetten van de orders en zorg je ervoor dat deze correct bij de klant afgeleverd worden. In deze functie werk je nauw samen met je collega’s in een hecht team.

héél een je met aart liteit jk prijsk Kwa eli k k e cties aantr e ll o ide c ebre hte Uitg w éc bij u r! sief iseu Exclu huisadv n e n Bin

Des

Hollands design met een héél aantrekkelijk prijskaartje!

15%

15%

15%

korting

korting

korting

Laminaat

Horizontale jaloezieën

Vinyl

Realistische hout- en steenstructuren. Royale keuze in diktes en breedtes.

Functioneel comfort met veel privacy. Regel zelf uw lichtinval.

16 collecties met diverse dessins van tegels tot hout.

15%

15%

korting

Functie-eisen Wij zoeken een gemotiveerd, enthousiast persoon met goede communicatieve vaardigheden. Je bent immers het visitekaartje van ons bedrijf. Daarnaast vragen wij: • In bezit van rijbewijs C • Klantgerichte instelling • Ervaring in soortgelijke functie • Wonend op Goeree-Overflakkee • Geen 8 tot 5 mentaliteit Wil jij ons team komen versterken? Stuur dan je gemotiveerde brief met C.V. per e-mail naar e.jansen@cocuisine.nl.

15%

korting

korting

Karpetten

Tapijt

PVC-vloeren

7 collecties van hoogpool tot lekker warm wol.

Voor een strakke woonkamer of een warme slaapkamer.

Sterk, strak en onderhoudsvriendelijk.

Kijk voor deze actie en de NL Label webshop op

Gedempt Kanaal 105

de échte binnenhuis adviseur

in middelharnis gevestigdgevestigd in middelharnis

Middelharnis

1 wij kunnen u wérkelijk goed adviseren 2 alles wordt voor u tot in de puntjes verzorgd

(0187) 482784

3 wij bieden u uitgebreide garanties

www.hetbinnenhuismiddelharnis.nl

4 kwaliteit en zekerheid van een vakman 5 transparante prijzen, u betaalt een eerlijke prijs

computer center breda computer center breda

• •

Gedempt Kanaal 105 • Middelharnis • (0187) 482784 www.binnenhuismiddelharnis.nl

p.j. van amerongen

Opleiding basiskennis boekhouden bij u op kantoor in 3 dag- of avonddelen Instructie, begeleiding en ondersteuning van de financiële administratie bij u burg. mijslaan 57 3241 xa middelharnis op kantoor tel. (06) 51385278 / privé (0187) 483109 Levering en instructie programmatuur order/voorraad administratie voor het e-mail p_amerongen@zonnet.nl klein- en middenbedrijf Presentatie van de bedrijfsadministratie bij businessclubs en middenstandsverenigingen en bedrijfs- en gemeentelijke instellingen Vanaf 1979 dealer van de Minox programmatuur (Minox.nl)

p.j. van amerongen

burg. mijslaan 57 3241 xa middelharnis tel. (06) 51385278 / privé (0187) 483109 • e-mail p_amerongen@zonnet.nl •

INRUIL GOUD EN ZILVER

P.J. van Amerongen

IEDERE DINSDAG EN DONDERDAG VAN 10.00 - 17.00 UUR

Burg. Mijslaan 57 3241 XA Middelharnis tel. (06) 51 38 52 78 / privé (0187) 48 31 09 e-mail p_amerongen@zonnet.nl

De Goudbus in Middelharnis

www.fitclub.nu Wij

Oud goud

Zilver bestek/juwelen

Nieuw: nu ook verzilverd bestek

Gouden tanden

Joyce v.d. Broecke Sarine van Wezel Jeannette van Kempen Monique Pijl 06-51574450 0187-669364 0187-684030 0187-482056

. inventa .v.m i ri s ji n van 5 t/m 8 februari

ie at

z

Locatie: De Staver

gesloten BOEKEN EN MUZIEK VAN DER BOOM

Munten

Diamanten juwelen

GoudatHome.nl Wij nodigen u hartelijk uit voor een kosteloze taxatie van uw sieraden. Geen tijd om naar de bus of hotel te komen om wat voor reden dan ook? Wij bieden een full-service pakket aan. We komen ook bij u aan huis. Kijk op www.goudathome.nl of bel voor het maken van een afspraak 06-26442394.

PAK NU UW KANS , DE GOUD PRIJS IS NOG NOO IT ZO HOOG GEWEEST !

Tevens rijden we met VIP Goudbussen door heel Nederland op circa 25 locaties per week, kijk op www.goudathome.nl voor de actuele locaties.

Goud at Home is onderdeel van Schreuders Moerkerken Juweliers, welke sinds 1926 al een vertrouwd adres is. Goud at Home is een van de grootste inkooporganisaties in oud goud en zilver.

Voorstraat 41 • 3245 BG Sommelsdijk Tel. (0187) 48 26 14 • Fax (0187) 48 45 20 Email: boomboek@filternet.nl

Catharina de Wit Mirlande Besemer 06-16595383 06-57327138

Mariëlle Klink 0187-487958

Jeanette Verhage 0187-483615

Deze HerBalife welzijnscoaches helpen u graag. Ook voor aankomen, sportvoeding, gezond ontbijt, gewichtsbeheersing en Weight Loss Challenge

Gratis voedingsadvies en -begeleiding!

Wij zoeken nog collega’s!


DINSDAG 29 JANUARI 2013

Donderdag 31 januari MIDDELHARNIS - Documentaire ‘De Ramp van Koert Davidse (2002)’ in Filmhuis Middelharnis. Aanvang 20.00 uur. Vrijdag 1 februari OUDE-TONGE - Gemeentelijke herdenkingsbijeenkomst van de Watersnoodramp in de Ned.Hervormde kerk te Oude-Tonge. Start vanaf 15.00 uur op begraafplaats. STELLENDAM - Herdenking Watersnoodramp vanaf 18.45 uur. Verzamelen bij De Rank, Bosschieterstraat 6 om 18.55 uur. Vandaar vertrek naar monument aan de Brielsestraat. NIEUWE-TONGE - Herdenking watersnoodramp. Om 19.00 uur in Ned. Hervormde kerk Dorpsweg, daarna stille tocht naar monument Finlandplein. DEN BOMMEL - Herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk van Den Bommel. Aanvang 19.00 uur. Aansluitend kranslegging door de gemeente op oude algemene begraafplaats naast de kerk. STELLENDAM - Herdenkingsdienst in de Herv Kerk, georganiseerd door de drie gezamenlijke kerken. Aanvang: 20.30 uur. Met o.a. ‘Herdenkingscantate’ gecomponeerd door Arie J. Keijzer m.m.v. projectkoor gedirigeerd door Jan Bezuijen. MIDDELHARNIS - Videopresentatie over watersnoodramp in de aula van het Edu-deltacollege aan de Schoolstraat. Aanvang: 19.00 uur. Zaterdag 2 februari OUDDORP - Mannendag Goeree-Overflakkee in de Dorpstienden. Spreker: Henk Stoorvogel. Deelname € 10,00 p.p. incl koffie en lunch. MIDDELHARNIS - Herdenkingsconcert door het Middelburgs Kamerkoor in de RK Kerk, Langeweg 50. Aanvang: 15.00 uur. Kerk open:14.30 uur. De toegang:gratis. Vooraf reserveren via het Diekhuus, telefonisch via (0187)482400 of per mail: receptie@hetdiekhuus.nl. GOEDEREEDE - Zangavond in de Hervormde kerk met Chr. Mannenkoor ‘Obadja’, Chr. Kinderkoor ‘Kadosj’ en Christelijk Mannenensemble ‘Goeree’ NIEUWE-TONGE - Samenzangavond ivm watersnoodramp in de Hersteld Hervormde Kerk. M.m.v. Lennert en Maria Knops. Spreker: Ds. J. W. van Estrik uit Goedereede. Aanvang: 19.30 uur. Toegang vrij met collecte t.b.v. het bouwfonds HHK Nieuwe-Tonge. OUDDORP - Concert ter herdenking van de watersnoodramp door Chr.Ouddorps mannenkoor in de Doopsgezinde kerk aan de Dorpstienden. Kerk open 19.00 uur. Kaarten a € 2,50 bij VVV Ouddorp of W. Grinwis, Bokweg 22.

Wegafsluiting N57 van 4 tot 6 februari

Breicafé start weer

GOEDEREEDE - In verband met onderhoudswerkzaamheden (gereed maken brug voor bediening) aan de basculebruggen ter hoogte van gemeente Stellendam dient de N57 tijdelijk voor alle verkeer te worden afgesloten.

DEN BOMMEL -Na een succesvolle start van Breicafe Bommelstee, zijn hakers en breiers weer welkom op woensdag 30 januari in Bommelstee, Schaapsweg 34. Van 19.30 tot 22.00 uur kan eenieder komen breien of haken, wel eigen werkje meenemen. Kosten € 1,50, inclusief 2x koffie/thee. Meer informatie bij de SWO 0187641344 (ochtenden).

Dit betreft: a. N57 Rechts (Hellevoetsluis - Goedereede) ter hoogte van Stellendam b. N57 Links (Goedereede - Hellevoetsluis) ter hoogte van Stellendam De afsluitingen vinden plaats: a. Van maandag 4 februari 07:00 uur tot maandag 4 februari 15:00 uur Van dinsdag 5 februari 07:00 uur tot dinsdag 5 februari 15:00 uur Van dinsdag 5 februari 19:00 uur tot woensdag 6 februari 05:00 uur Van woensdag 6 februari 09:00 uur tot woensdag 6 februari 15:00 uur b. Van dinsdag 5 februari 10:00 uur tot dinsdag 5 februari 15:00 uur Van dinsdag 5 februari 19:00 uur tot woensdag 6 februari 05:00 uur Van woensdag 6 februari 10:00 uur tot woensdag 6 februari 15:00 uur

Of zoveel langer of korter dan noodzakelijk. Bij slechte weersomstandigheden kan het werk uitgesteld worden. a) Het verkeer komende uit Brielle / Hellevoetsluis en gaande in de richting van Goedereede / Stellendam wordt ter plaatse omgeleid via afrit Havens Stellendam, Zuiderdiepstraatweg en Meester Snijderweg. (Omleidingsroute 14) b) Het verkeer komende uit Goedereede / Stellendam en gaande in de richting van Brielle / Hellevoetsluis wordt ter plaatse omgeleid via afrit Havens Stellendam, Meester Snijderweg en Zuiderdiepstraatweg. (Omleidingsroute 15) Hulpdiensten kunnen in een noodsituatie het werkvak NIET passeren. De breedte van het wegvak in relatie tot de werkzaamheden (incl. testen van de systemen) is ontoereikend voor nood- en hulpdiensten om te passeren. Voor de bereikbaarheid van Goeree Overflakkee en VoornePutten wordt verwezen naar de hier bovengenoemde omleidingsroutes.

Goedereninzameling Roemenië STELLENDAM - In verband met de herdenking van de watersnoodramp is de goedereninzameling van de Hersteld Hervormde Gemeente in Stellendam niet op vrijdag 1 februari maar op vrijdag 8 februari. De spullen kunnen tussen 18.30 en 19.30 uur

worden ingeleverd bij de ingang van de bibliotheek aan de Margrietstraat. Het Roemeniëcomité ontvangt graag steunkousen voor dit transport. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803).

Warme truiendag op OBS Stellegors STELLENDAM - Op vrijdag 8 februari zal ecoschool OBS Stellegors wederom meedoen aan de “Green Choice Warme truiendag”. Op deze dag zal de verwarming 1 graad lager gezet worden om 7% energie te besparen. Alle groepen van de school zijn al 4 weken in de ban van het breien. Onder begeleiding van brei-oma’s, moeders en juffen leren de jongens en meisjes de kneepjes van het breivak. Samen trachten ze een deel van de langste sjaal mee te breien. Want dat is één van de doelen: de langste sjaal van Goeree-Overflakkee breien en laten zien dat OBS Stellegors werkt aan een beter milieu. Het record staat

nu op circa 27 meter en 34 cm van de OBS Roxenisse, eveneens Ecoschool op het eiland. OBS Stellegors hoopt dit record te verbreken. Om 10.00 uur zal de gebreide sjaal op het schoolplein gemeten worden in bijzijn van wethouder Koningswoud en leden van het Breicafe ‘Steekje Los’ uit Middelharnis. Na afloop zal de sjaal aangeboden worden aan het Breicafe, die de ‘Langste Sjaal van Goeree-Overflakkee’ zal omtoveren in meerdere sjaaltjes voor de kinderen in Roemenië, welke via Stichting Oost-Europa, werkgroep Middelharnis daar dan zullen worden gebracht. Voor meer informatie kijk dan op www.warmetruiendag.nl

Centrale herdenkingsbijeenkomst OUDE-TONGE - Op 1 februar organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee een centrale herdenkingsbijeenkomst van de Watersnoodramp in de Hervormde kerk in Oude-Tonge. De Commissaris van de Koningin, de heer J. Franssen, zal na een kranslegging op de begraafplaats de herdenkingsbijeenkomst bijwonen. Naast een openingswoord door wnd burgemeester C. A. Kleijwegt is er een optreden van het Prins Mauritskoor en worden er verhalen verteld en gedichten voorgelezen door direct betrokkenen. Ook zijn er muzikale intermezzo’s. Na afloop (rond 17.00 uur) kan men de expositie in de kerk bezoeken.

3

KNVB spelregelavond ACHTHUIZEN - Op maandag 4 februari wordt in de kantine van V.V. FIOS in samenwerking met de KNVB een spelregelavond georganiseerd. De avond begint om 19.00 uur en bestaat onder andere uit videopresentaties over de voetbalspelregels. Tevens neemt men een kijkje in de wereld van de arbitrage aan de hand van mooie verhalen van de spreker deze avond, internationaal betaald voetbal KNVB scheidsrechter Kevin Blom. Spelers, scheidsrechters, trainers, vrijwilligers, ouders, sponsoren, bestuursleden en andere geïnteresseerden zijn welkom.

Braakballen pluizen SOMMELSDIJK - De vogelwerkgroep van de vereniging voor Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee organiseert op donderdag 14 februari een openbare bijeenkomst van 19.45 tot 21.30 uur in “het Koetshuis” aan de van Gorcumstraat 22. Iedereen is welkom om braakballen van de kerkuil te pluizen. Onder leiding van Ger Maatkamp worden de fijne kneepjes van het pluizen bijgebracht. De ruimte is beperkt dus gelieve vooraf aanmelden bij Ger Maatkamp via telefoonnummer 601537, of email g.maatkamp1@ chello.nl. De braakballen komen van kerkuilen van Goeree Overflakkee en zijn verzameld door de kerkuilenwerkgroep.

Ophalen oud papier

Open dag en workshops streekarchief

Collectanten gezocht

MIDDELHARNIS -Op zaterdag 2 maart organiseert het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee in samenwerking met het Streekarchief een open dag van 10.00-16.00 uur. Op deze dag kan men bronnen inzien die iets vertellen over de voorouders: zoals akten van de burgerlijke stand, oude rouw-, trouw- en geboortekaarten en oude foto’s van het eiland. Tevens worden er workshops gegeven: ‘s ochtends voor beginners, ‘s middags voor gevorderden. Kosten: € 5,- Meer informatie en opgeven hiervoor kan bij de secretaris van het Genealogisch Centrum via info@ genealogieflakkee.nl.

OUDDORP -De hersenstichtingcollecte word gehouden van 4 t/m 9 Februari. Voor deze collecte is de Hersenstichting dringend op zoek naar collectanten. Er zijn nog vele straten waar geen collectanten voor zijn. (Bijv. Dorpsweg, Smalle Einde, Spaanseweg, Dijkstelweg,Bokweg,Diependorst, Alexanderstraat, Geleedstraat, Beatrixweg, Oosterweg enz. Alle hulp is welkom. Eenieder kan zich opgeven bij de collectecoordinator Jeannette Paans - v.d. Linde , 0187-750739. De Hersenstichting zet zich in voor ruim 4 miljoen mensen met een hersenaandoening. Meer informatie is te vinden op www.hersenstichting.nl

GOEDEREEDE - De Stichting Koninklijke Fanfare ‘Apollo’ te Goedereede haalt zaterdag weer oudpapier en huishoudelijk karton op in Goedereede en op het Havenhoofd. Gelieve het oud papier voor 8.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Wie het oud papier wil brengen bij de container bij ‘het hofje’, dit graag doen tussen 8.00 en 17.00 uur, om problemen te voorkomen.

Bingo SVIK DIRKSLAND - Op donderdag 31 januari is er weer bingo bij S.V.I.K. in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. Er worden 10 ronden gespeeld waaronder 2 superronden.

www.brilcentrumkeuvelaar.nl Zandpad 56 - Middelharnis - (0187) 483437


4

dinsdag 29 januari 2013

1958 * 29 januari * 2013 Met vreugde en dankbaarheid mogen wij u mededelen dat onze lieve vader en moeder en opa en oma 55 jaar zijn getrouwd

Klaas van de Ketterij en Lenie van de Ketterij-Smit

Wij hopen dat zij nog lang voor elkaar en voor ons gespaard mogen blijven. Rien en Ita (beiden in liefdevolle herinnering) Cor en Sarine Mark en Mylène Leon en Miranda Prins Bernhardlaan 43 3241 TA Middelharnis

Dit mannetje wordt vandaag, 29 januari

50 jaar. Van harte!

Een droom, die geen bedrog is Ik droomde eens en zie ik liep, aan het strand bij lage tij. Ik was daar niet alleen, want ook de Heere liep aan mijn zij. We liepen saam het leven door, en lieten in het zand een spoor van stappen, twee aan twee, de Heere liep aan mijn hand.

Met grote verslagenheid en diepe droefheid geven wij u kennis dat na een moedig gedragen ziekte, nog onverwacht uit ons midden is weggenomen mijn lieve vrouw, onze lieve zorgzame mamma, onze lieve dochter, schoondochter, schoonzus en tante

Germa maliepaard-de Geus echtgenote van Corjan maliepaard

geboren 23 januari 1980

Oude-Tonge: Corjan Corina, Pieter-Jan Herkingen: Piet de Geus Erdina de Geus-Doornhein

Ik stopte en keek achter mij en zag mijn levensloop, in tijden van geluk en vreugd, van diepe smart en hoop. Maar als ik goed het spoor bekeek, zag ik langs heel de baan, daar waar het juist het moeilijkst was, maar één paar stappen staan. Ik zei toen: ‘Heere waarom dan toch? Juist toen ik U nodig had, juist toen ik zelf geen uitkomst zag op het zwaarste deel van het pad.’ De Heere keek me toen vol liefde aan en antwoordde op mijn vragen: ‘Mijn lieve kind, toen ‘t moeilijkst was toen heb Ik jou gedragen…’

overleden 25 januari 2013

Oude-Tonge: Gerrit Maliepaard Aty Maliepaard-de Bonte Schuddebeurs: Jantina en Stefán Noa Jupiterhof 20, 3255 TB Oude-Tonge Er is gelegenheid tot condoleren op dinsdag 29 januari van 19.00 tot 21.00 uur in het Hervormd Verenigingsgebouw ‘Diakonia’, Kolfweg 1 te Oude-Tonge. De dankdienst voor haar leven, waarvoor u wordt uitgenodigd, zal gehouden worden op woensdag 30 januari om 13.30 uur in de Hervormde kerk te OudeTonge. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de algemene begraafplaats te Oude-Tonge. Na de begrafenis is er alsnog gelegenheid tot condoleren in ‘Diakonia’. Als u geen rouwkaart heeft ontvangen, dan vragen wij u deze advertentie als uitnodiging te beschouwen.

Jaap Nagtegaal Ratelaar 5 3248 BN Melissant

Verrassend was het voor ons om zoveel kaarten en attenties te ontvangen voor ons 40-jarig huwelijk. Hiervoor willen wij u hartelijk bedanken. Koos en Ineke Goedegebuur Dirksland

Tot het laatst wilde je leven Door een sterke wil gedreven Je geest was nog op volle kracht Maar over je lichaam had je geen macht Alle liefde, vrolijkheid en kracht die jij hebt gegeven Blijft voor ons altijd voortleven Met intens verdriet geven wij u kennis dat van ons is heengegaan onze lieve dochter

Germa Maliepaard-de Geus in de leeftijd van 33 jaar.

Da n k b e t u i g i n g Voor alle felicitaties, kaarten, bloemen, attenties, bezoekjes en telefoontjes die wij mochten ontvangen ter gelegenheid van ons 60-jarig huwelijk willen wij iedereen hartelijk bedanken. Mede daardoor is dit voor ons een onvergetelijke dag geworden. Gerrit en Ma van der Valkvan den Nieuwendijk Middelharnis

Pa en Ma de Geus Herkingen, 25 januari 2013 Tot ons kwam het droevige bericht van het overlijden van onze nicht

Erg verdrietig, maar dankbaar voor alle liefde die zij ons gegeven heeft, hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve schoondochter en tante

in de leeftijd van 33 jaar. Gerrit Maliepaard Aty Maliepaard-de Bonte Jantina en Stefán Noa Oude Tonge, 25 januari 2013

Germa Maliepaard-de Geus

Na een zwangerschapsduur van bijna 24 weken, en ruim een dag geleefd te hebben tussen hoop en vrees, heeft de HEERE weer tot Zich genomen, ons allerliefste zoontje

Pieter Jan Cornelis Jarno

† 24 januari 2013

Gertjan en Elma van den Nieuwendijk Isaac da Costastraat 51 3245 RN Sommelsdijk Onze Jarno is vandaag in besloten kring begraven.

Ome Henk en tante Ina Corstian en Angelique Ashlee Jeroen en Linda Joey en Amy Na een ernstige ziekte, die zij op bewonderenswaardige wijze gedragen heeft, is voor ons toch nog onverwacht uit onze familiekring weggenomen onze lieve nicht

Germa Wij wensen Corjan, Corina, Pieter-Jan en de wederzijdse ouders de kracht toe om dit zware verlies te kunnen dragen. Jan en Pita Maliepaard Catie en Kees van der Maale Peter Maliepaard Oude-Tonge, 25 januari 2013

Germa Maliepaard-de Geus in de leeftijd van 33 jaar. We wensen Corjan, Corina, Pieter-Jan, Piet en Erdina en verdere familie veel sterkte toe om dit verlies te dragen. Wim en Heleen van ’t Hof Natasja Miranda Herkingen, 25 januari 2013

Tranen in de sneeuw Het ijs smelt Heel verdrietig zijn wij dat we afscheid moeten nemen van

Germa Met veel bewondering kijken wij terug op haar levenslust en kracht. Onze gedachten zijn bij Corjan, Corina, Pieter-Jan en verdere familie. Esther, Lydia, Saskia, Ciska, Gerda, Heleen Oudercommissie cbs De Bron, Oude-Tonge

Zaterdagmorgen jl. kregen we het verdrietige bericht dat

Germa Maliepaard de moeder van Corina, leerling van groep 2

plotseling was overleden. We leven mee met Corjan, Corina, Pieter-Jan en verdere familie. We bidden hen Gods liefde en troost toe om dit zware verlies te dragen. Bestuur, MR, directie, team en leerlingen van cbs De Bron, Oude-Tonge

Germa Maliepaard-de Geus Op deze reis is een kompas niet nodig en ook een extra stuurman overbodig. Vaar op je gevoel, want van dit land bestaat geen kaart. Beste zeeman, behouden vaart! Bedroefd om zijn heengaan, maar bovenal dankbaar voor wat hij in zijn leven voor ons betekend heeft, geven wij u kennis dat vredig op zijn laatste reis vertrokken is onze lieve vader, opa en schoonzoon

Rinus Lans

Wij wensen de familie veel sterkte en kracht toe.

Laat de kinderkens tot Mij komen, en verhindert hen niet; want derzulken is het Koninkrijk Gods. Lukas 18 : 16b

* 23 januari 2013 

We zullen haar ontzettend missen.

Je hebt je strijd ten einde toe gestreden tot God je riep. Hij nam je bij de hand, Hij heeft geluisterd naar je vurige gebeden, je stap voor stap geleid naar het Beloofde land; en naast de droefheid die we moeten dragen, is er het weten: God heeft je bevrijd; Hij gaf ons niet het antwoord op ons vragen, maar schonk ons uitzicht op Zijn eeuwigheid.

Met diepe droefheid geven wij u kennis dat is overleden de dochter van onze lieve vrienden

weduwnaar van Annet van Veen Al weet ik dat je veilig bent Mijn hart wil er niet aan Dat jij, die ik niet missen kan, Voorgoed is heengegaan. Al weet ik dat je veilig bent Ik zie je hier nooit meer Maar als het donker wordt, zeg ik zacht: Tot ziens, bij God, de Heer. Wij zijn erg verdrietig dat ons lieve klasgenootje Corina haar lieve mamma voor altijd moet missen. Wij willen proberen om als een kring van liefde, licht en troost om haar, haar pappa en broertje Pieter-Jan heen te staan. Jesse Steijn Nees Sam Lennerd Bink Thirza Daniël Jasper Kate Jent Jord Nathan Willemijn Juf Maartje en juf Andrina, groep 2, cbs De Bron, Oude-Tonge

in de leeftijd van 65 jaar. Jopie en Dick Angelique en Jasper Marijn Nienke J. van den Heuvel 25 januari 2013 Julianastraat 9, 3257 AE Ooltgensplaat De begrafenis zal plaatsvinden woensdag 30 januari om 14.00 uur op de algemene begraafplaats te Ooltgensplaat. Voorafgaand zal een afscheidsdienst worden gehouden in ‘Elthato’, Zuid-Achterweg 27, om 13.15 uur. Gelegenheid tot condoleren in ‘Elthato’ na de begrafenis. Zij die geen rouwbrief ontvangen hebben, mogen deze advertentie als uitnodiging beschouwen.


dinsdag 29 januari 2013

Veel fijne herinneringen verzachten onze smart voorgoed uit ons midden maar altijd in ons hart

Rinus

Met droefheid geven wij kennis dat de Heere van ons heeft weggenomen onze lieve broer, zwager en oom

M.M. Kievit

echtgenoot van B. Kievit-Zwerus

rust nu maar zacht.

in de leeftijd van 81 jaar. Bas en Coby Johan en Jolanda en kinderen

Ooltgensplaat, 25 januari 2013

Nieuwe-Tonge: C. Both-Kievit J. Both Hellevoetsluis: L. Looij-Kievit J. Looij

Met droefheid delen wij u mee dat, na een arbeidzaam leven, door de Heere uit ons midden is weggenomen, mijn geliefde man, onze lieve zorgzame vader, opa en overgrootvader

Heden behaagde het de Heere uit ons midden weg te nemen, na een ernstige ziekte, onze geliefde zwager en oom

26 januari 2013 Kon. Julianastraat 8, 3244 BE Nieuwe-Tonge Er is gelegenheid tot condoleren op D.V. woensdag 30 januari van 19.30 tot 20.30 uur in de zaal van de Hersteld Hervormde Kerk, Westdijk 37 te Nieuwe-Tonge. De rouwdienst, waarvoor u wordt uitgenodigd, zal D.V. worden gehouden op donderdag 31 januari om 13.30 uur in de Hersteld Hervormde Kerk te Nieuwe-Tonge. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de algemene begraafplaats te Nieuwe-Tonge. Na de begrafenis is er alsnog gelegenheid tot condoleren. - Geen bloemen - Liever geen bezoek aan huis Als u geen rouwkaart heeft ontvangen, dan vragen wij u deze advertentie als zodanig te beschouwen.

Tot onze diepe droefheid heeft de Heere na een kort ziekbed van ons weggenomen onze zeer geliefde en zorgzame

Opa Kievit Leen en Apolonia Adriaan en Emma Marinus en Eline Betty en Joost Erika Nieuwe-Tonge, 26 januari 2013

Ons bereikte het droevige bericht van het overlijden van

Rien Kievit Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe om dit verlies te dragen. K. van Loon en kinderen L. van Loon

Neven en nichten Nieuwe Tonge, 26 januari 2013 Bedroefd namen wij kennis van het overlijden van onze oud-medewerker en vriend

Rien Kievit Hij heeft veel betekend voor ons bedrijf en gezin. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe om dit grote verlies te kunnen dragen. J.A. van Loon A. van Loon-Bakker Wilma en Sipko Ellen en Herman Anita en Kees Krijn (in liefdevolle herinnering)

Da n k b e t u i g i n g Voor de vele blijken van medeleven die wij mochten ontvangen tijdens de ziekte en na het overlijden van onze innig geliefde en zorgzame moeder, schoonmoeder en oma

Adriana ’t Hart-Faasse

Jaap Manon en Alex Ma Sterenborg-Durrer Pim en Diana Jeroen en Novi, Juan Ma Driesse Correspondentieadres: J. Driesse Rottenburgseweg 68 3241 XD Middelharnis Greetje is opgebaard in rouwcentrum ‘Media Vita’, Westelijke Achterweg 3, 3241 EH te Middelharnis, waar gelegenheid is tot condoleren op donderdag 31 januari 2013, van 19.00 uur tot 20.00 uur. De crematieplechtigheid zal vrijdag 1 februari 2013 om 17.15 uur plaatsvinden in ‘Crematorium Rotterdam’, Maeterlinckweg 101, 3084 KD te Rotterdam-Zuid. In plaats van bloemen graag een donatie voor de Stichting Ambulancewens. Zij die geen rouwbrief hebben ontvangen kunnen deze advertentie als zodanig beschouwen.

Met veel verdriet hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve schoondochter, schoonzus en tante

Greetje driesse-Sterenborg echtgenote van Jaap Driesse

in de leeftijd van 59 jaar. Wij hebben grote bewondering en diep respect voor de wijze waarop zij met haar ziekte is omgegaan.

betuigen wij u langs deze weg onze hartelijke dank.

A. Driesse-van den Nieuwendijk Rinus Laus en Thea Andre en Jacqueline Wimco en Danja neven en nichten

Kinderen en kleinkinderen Dirksland, januari 2013

da n k b e t u i g i n g Hierbij betuigen wij u onze welgemeende dank voor het medeleven na het overlijden van onze lieve zorgzame moeder en oma

suzanna horseling-driese In het bijzonder bedanken wij personeel van ‘De Goede Ree’ afdeling Springersdiep voor de goede verzorging. Wendy Tuns-Sala voor de gesproken woorden tijdens de uitvaart. Begrafenisverzorging J. van der Slik en medewerkers voor de correcte verzorging van de begrafenis. Jan en Corrie kleinkinderen en achterkleinkinderen Sommelsdijk, januari 2013

† Middelharnis, 28 januari 2013

Zij die in een groot verdriet afscheid nemen:

in de leeftijd van 81 jaar.

in de leeftijd van 81 jaar.

Nieuwe-Tonge: Ietje Kievit

* Rotterdam, 2 juni 1953

echtgenoot van Basje Zwerus

Arnemuiden: A. Zwerus P. Zwerus-le Comte

Nieuwe-Tonge: Ineke van den Bos-Kievit Adrie van den Bos Leen en Apolonia Adriaan en Emma Marinus en Eline Betty en Joost Erika

~ Greetje ~

MARINUS MAARTEN KIEVIT

Middelharnis: S. de Jager-Zwerus

Nieuwe-Tonge: B. Kievit-Zwerus

Gretha Driesse-sterenborG echtgenote van Jaap Driesse

Marinus Maarten Kievit echtgenoot van Bastiaantje Zwerus

Met veel verdriet, maar ook vol bewondering en respect voor haar vechtlust en doorzettingsvermogen, delen wij u mee dat is overleden onze geliefde

Neven en nichten 26 januari 2013

‘Gedenk, o HEER, hoe zwak ik ben, hoe kort van duur. Het leven is een damp, de dood wenkt ieder uur.’ Psalm 89

Met al haar doorzettingsvermogen heeft ze haar strijd verloren.

Wij wensen Jaap en de kinderen veel sterkte toe. Middelharnis, 28 januari 2013

Da n k b e t u i g i n g Langs deze weg willen wij u hartelijk danken voor uw belangstelling na het zo plotseling overlijden van

Adrie Peekstok

levenspartner van onze moeder en oma Corrie Zondervan-Kievit †

Als er slechte dagen komen, is het kostbaarste bezit de herinneringen aan de goede dagen. Geloof, Hoop en Liefde

1 Kortinthe 13

Na een zorgzaam leven vol toewijding voor allen die hem dierbaar waren, geven wij u kennis dat, toch nog onverwachts, van ons is heengegaan, mijn lieve man, onze zorgzame vader, schoonvader en opa

Willem Oosterling echtgenoot van Gery Oosterling-Guldemeester

Middelharnis, Sommelsdijk, 1 mei 1930 28 januari 2013 Sommelsdijk: Gery OosterlingGuldemeester Hellevoetsluis: Pieta en Wim Geraldine Bleiswijk: Netty en Ronald Sanne Middelharnis: Jaap en Anita Haulerwijk: Corien Jochem, Wessel Olympiaweg 12, 3245 DL Sommelsdijk Er is gelegenheid tot condoleren op vrijdag 1 februari van 19.30 tot 20.30 uur in rouwcentrum ‘Media Vita’, Westelijke Achterweg 3, 3241 EH Middelharnis. De afscheidsdienst, waarvoor u wordt uitgenodigd, zal gehouden worden op zaterdag 2 februari om 10.30 uur in bovengenoemd rouwcentrum. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden omstreeks 11.30 uur op de algemene begraafplaats ‘Vrederust’ aan de Rottenburgseweg te Middelharnis. Na de begrafenis is er alsnog gelegenheid tot condoleren in ‘Media Vita’. Zij die geen persoonlijke kennisgeving hebben ontvangen, worden verzocht deze advertentie als zodanig te beschouwen. Onze dank gaat uit naar een ieder die betrokken was bij de verzorging van Wim in Nieuw Rijsenburgh, waar hij tot het laatste moment liefdevol is verzorgd.

Da n k b e t u i g i n g Voor de vele liefdevolle en hartelijke bewijzen van medeleven die wij persoonlijk en schriftelijk mochten ontvangen na het overlijden van onze geliefde schoonzuster en tante

Francina Jacomijntje Buth-Vreeswijk betuigen wij u onze hartelijke dank. Familie Buth Sommelsdijk, januari 2013

Da n k b e t u i g i n g Door de overweldigende belangstelling is het voor ons onmogelijk iedereen persoonlijk te bedanken. De vele meelevende woorden, ontroerende brieven en kaarten, telefoontjes en bezoek tijdens het ziek zijn en na het overlijden van onze moeder en oma

Adriaantje van Mierloo-Lodder hebben ons goed gedaan. Het was fijn om te mogen ervaren dat zovelen met ons meeleefden. Wij zeggen u hiervoor hartelijk dank. Joke en Eric van den Enden Nella en Piet Mol kleinkinderen en achterkleinkinderen

Jan en Annie Zondervan-Kattestaart en kinderen Ineke en Leo Jongejan-Zondervan Januari 2013

5

Januari 2013


6

DINSDAG 29 JANUARI 2013

Herdenking

Officieel programma herdenking Watersnoodramp GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 1 februari organiseert de gemeente GoereeOverflakkee een centrale herdenkingsbijeenkomst van de Watersnoodramp in de Hervormde kerk, Kerkring 1. Flakkeenieuws zendt via YouTube de herdenkingsbijeenkomst live uit op 1 februari 2013. Ook zal op de website van Flakkeenieuws een link staan naar deze uitzending. TVRijnmond zendt de herdenkingsbijeenkomst uit op zaterdag 2 februari 2013 van 09:30 tot 12:00 uur en op zondag 3 februari 2013 van 09:30 tot 12:00 uur.

Uw laatste wensen in goede handen

Kranslegging Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond, een bijzonder herdenkingsjaar om stil te staan bij de enorme impact die de ramp op Goeree-Overflakkee teweeg bracht. De Commissaris van de Koningin, de heer J. Franssen, zal na een kranslegging op de begraafplaats in Oude-Tonge, de herdenkingsbijeenkomst bijwonen. Voor het bijwonen van de bijeenkomst in de Hervormde kerk kunt u zich aanmelden bij kabinetsmedewerker Sandra Bouwer via telefoonnummer 14 0187 of per e-mail; s.bouwer@goeree-overflakkee.nl (graag uw naam en uw woonplaats vermelden).

0187- 601166 Dag en nacht bereikbaar

www.kievit-uitvaart.nl Rouwcentrum Kievit Nieuweweg 2, Melissant Burg. Letteweg 36 3233 AG Oostvoorne Tel. 0181-488088

Meidoorn 4 3248 XE Melissant Tel. 0187-601166

Programma Programma centrale herdenkingsbijeenkomst. Het programma voor de centrale bijeenkomst in Oude-Tonge is als volgt:

Voor uitvaartverzorging op geheel Goeree-Overflakkee

TELEFOON 0187- 491396 Administratie-adres: Stoofweg 24, 3253 MA Ouddorp

    

       

          





uitvaartverzorging M.H. van de Ven Voor een uitvaar t met persoonlijke aandacht

Dag & nacht bereikbaar Rouwcentrum Media Vita Contact

Administratie adres

Achthuizen W. Buys 63 19 77 Middelharnis 0187-48 69 62 Oude-Tonge 0187-64 24 28 Mobiel 06 53 11 29 79

Tramweg 12 3255 MB Oude-Tonge

info@uitvaartverzorgingvandeven.nl

www.uitvaartverzorgingvandeven.nl

15.00 uur: Kranslegging op de rampenbegraafplaats in Oude-Tonge door de heerJ. Franssen, Commissaris van de Koningin en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee. 15.00 uur: Inloop in de Hervormde kerk Oude-Tonge. 15.30 uur: Welkomstwoord wnd. burgemeester C.A. Kleijwegt. 15.35 uur: Optreden Prins Mauritskoor. 15.40 uur: Zelfgeschreven lied door de heer J.L. Timmer. 15.45 uur: Persoonlijke herinnering door de heer P. Vreeswijk. 15.55 uur: “Getekend”; gedichten met muziek en beeld door de heer R. Vroegindeweij, de heer W. Soeters, de heer M. Prins en mevrouw B. v.d.Velde-Braber. 16.05 uur: Optreden Prins Mauritskoor. 16.15 uur: Toespraak de heer J. Franssen. 16.30 uur Filmbeelden van de kranslegging. 16.35 uur: Optreden Prins Mauritskoor. 16.45 uur: Afsluiting door wnd. burgemeester C.A. Kleijwegt. 17.00 uur: Einde bijeenkomst. Expositie Na de afsluiting van het programma kunt u een expositie over de watersnoodramp in het koorgedeelte van de kerk bezoeken. Het streekarchief stelt een digitaal informatiepakket beschikbaar over de watersnoodramp, bestemd voor de groepen 7 en 8 en de brugklassen van alle scholen op Goeree-Overflakkee.  Programma’s lokale herdenkingsbijeenkomsten Naast de centrale herdenkingsbijeenkomst, worden ook de gebruikelijke lokale herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd in Stellendam, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Den Bommel. De tijden en programma’s van deze herdenkingsbijeenkomsten zijn als volgt:

Massagraf watersnoodramp in Oude-Tonge Oude-Tonge Locatie begraafplaats Heerendijk

Stellendam Locatie monument Brielsestraat

Nieuwe-Tonge Locatie monument Finlandplein. 19.00 uur: Herdenkingsplechtigheid in de Hervormde kerk aan de Ring Welkomstwoord wnd. burgemeester C.A. Kleijwegt. 19.45 uur: Stille tocht naar monument Finlandplein19.55 uur. Toespraak wnd. burgemeester C.A. Kleijwegt. 20.00 uur: 1 minuut stilte. 20.05 uur: Kranslegging wnd. burgemeester. 20.10 uur: Krans- en bloemleggingen. 20.30 uur: Koffiemoment in de Oranje Nassauschool.

18.45 uur: Verzamelen bij De Rank, Bosschieterstraat 6. 18.55 uur: Vertrek wandelend naar monument Brielsestraat. 19.00 uur: Toespraak wethouder F.J. Tollenaar. 19.15 uur: Kranslegging wethouders F.J. Tollenaar en A.J. van der Vlugt. 19.20 uur Krans- en bloemleggingen. 20.00 uur 1 minuut stilte20.05 uur Koffiemoment in De Rank. 20.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde kerk in Stellendam met uitvoering Watersnoodramp herdenkingscantate, toespraak wethouder A.J. van der Vlugt.

Den Bommel Locatie monument Voorstraat 19.00 uur: Kerkdienst in de Hervormde kerk aan de Voorstraat 19.45 uur: Wandelen naar het herdenkingsmonument op de oude algemene begraafplaats naast de Hervormde Kerk. 20.05 uur: Toespraak wethouder M. Trouwborst 20.10 uur: Kranslegging wethouder M. Trouwborst. 20.15 uur: Bloemleggingen 20.30 uur: Koffiemoment in “de Bron”, Voorstraat 25.

10.30 uur: Toespraak wethouder F.J. Tollenaar. 10.40 uur: 1 minuut stilte. 10.45 uur: Kranslegging wethouders F.J. Tollenaar en M. Trouwborst. 10.55 uur: Wandeling langs graven. 11.15 uur: Napraten met bewoners.

Samenzangavond in teken Watersnoodramp NIEUWE-TONGE - Op 2 februari wordt in de nieuwe Hersteld Hervormde Kerk van Nieuwe-Tonge een samenzangavond gehouden. De samenzang wordt afgewisseld met instrumentale intermezzo’s door orgel en harp. De organist en harpiste deze avond zijn Lennert en Maria Knops. De spreker deze avond is Ds. J. W. van Estrik uit Goedereede. Maria geeft concerten door het hele land. Veelal in combinatie met haar man Lennert. In januari 2013 is de laatste cd gepresenteerd waarop Maria en Lennert psalmen spelen, een vervolg ‘Doe bij uw harp de psalmen horen’ deel 1. Lennert Knops (1982) opgegroeid in Nieuwe-Tonge kreeg op zevenjarige leeftijd zijn eerste orgelles. De aanvang van is 19.30 uur. De toegang is vrij. Er wordt een collecte gehouden t.b.v. het bouwfonds HHK Nieuwe-Tonge.

Coupure, theaterstuk over De ramp MIDDELHARNIS - Met Coupure schreef Heleen Verburg een zachtaardig stuk over de harde werkelijkheid, een aangrijpend verhaal over littekens die nog elke dag pijn doen. Het is een fictief dubbelportret - anno 2012 - van een man en een vrouw die slachtoffer werden van de Watersnoodramp. Het is al zo lang geleden, die ramp van 1953. Die dag waarop zij haar kind verloor en hij een beslissing nam die hem zijn leven lang zou blijven achtervolgen. En nu ontmoeten ze elkaar bij de bushalte. De man en de vrouw. Omdat de ramp nu 60 jaar geleden isBegin 2013 is het zestig jaar geleden is werd deze bijzondere voorstelling door Theaterproductiehuis Zeelandia opnieuw wordt geproduceerd. Een coupure is in de waterbouwkunde een onderbreking in een waterkering; als op de plek waar een weg een waterkering kruist een verlaging van de waterkering wordt aangebracht, spreekt men van een coupure. Coupure is te zien in het Diekhuus op vrijdagavond 8 februari. Aanvang 20.00 uur. Toegang: € 10,00 Reserveren: receptie@hetdiekhuus.nl telefoon (0187)482400


DINSDAG 29 JANUARI 2013

Varia Tweeluik van verdriet en herstel

Herdenkingsdienst

Herdenkingsconcert Middelburgs Kamerkoor

OUDE-TONGE - Zondag 3 februari wil de Hervormde Gemeente van Oude-Tonge met een geopende Bijbel, hierbij stil staan en de slachtoffers van de watersnood gedenken. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze dienst bij te wonen. Aanvang 10.00 uur, Kerkring 1 Oude-Tonge.

Snuffelmarkt DIRKSLAND - De Snuffelmarkt is een activiteit van de Activiteitencommissie van de Gereformeerde Gemeente Dirksland. Om plaats te kunnen maken voor nieuwe spullen is er op donderdag 31 januari en zaterdag 2 februari tussen 9.00 en 12.00 uur opruiming met extra kortingen tot wel 30%. Er is keuze uit kleinmeubelen, huishoudelijke artikelen, decoratie en boeken ( 3 halen-2 betalen). Iedereen is welkom op het adres Korteweegje 30 Dirksland.

Bingo Sperwer SOMMELSDIJK - De ANBO M&W Flakkee houdt op zaterdag 2 februari een bingo in de Sperwer te Sommelsdijk. Aanvang 19.30 uur. Eerste kopje koffie/thee is weer gratis.

MIDDELHARNIS - Precies 60 jaar geleden vond de Watersnoodramp plaats. Op diverse plaatsen op Goeree-Overflakkee worden op of rond 1 februari bijeenkomsten georganiseerd waarbij deze verschrikkelijke gebeurtenis wordt herdacht. Daags na de officiële herdenking op 1 februari wordt in Middelharnis een bijzonder herdenkingsconcert uitgevoerd door het Middelburgs Kamerkoor, getiteld ‘Kerend Tij’. In het programma wordt zowel het verdriet en de rouw tot uiting gebracht, als de verwerking en wederopbouw in de periode daarna. Door Dorien Kickert

Vorig jaar zomer benaderde Frans van Langevelde, voorzitter van het Middelburgs Kamerkoor, het bestuur van de Stichting Podium Goeree-Overflakkee met de vraag of er belangstelling was voor een optreden van dit koor in het kader van de zestigjarige herdenking van de ramp in februari 2013. In Zeeland stonden al enige optredens in de agenda, maar wellicht paste zoiets ook bij de herdenking op Goeree-Overflakkee, zo luidde het voorstel. Het Podiumbestuur reageerde hier positief op en zegde toe de organisatie op dit eiland op zich te nemen. Sindsdien is er regelmatig contact tussen beide organisaties geweest. Toeval De voorzitter van het MKK hoorde min of meer bij toeval dat het in 2013 precies zestig jaar geleden zou zijn dat de watersnoodramp plaats vond. Een ramp die in Zeeland, de ZuidHollandse eilanden en West Brabant een grote indruk heeft achter gelaten. “Wij vonden dat wij als koor hier iets mee moesten gaan doen. Als thema kozen wij voor ‘Kerend Tij’. Deze term

las ik ergens en ik vond het direct erg toepasselijk. De ramp met alle verdriet aan de ene kant, en de maatregelen die er uit voort kwamen, zoals de Deltawerken die ons nu beschermen, aan de andere kant,” vertelt Frans van Langevelde. De vaste dirigent Pim Overduin ging op zoek naar een passende invulling voor het programma. De keuze viel allereerst op werken van Christóbal de Morales en Arvo Pärt, die de schaduwkant van de ramp belichten. Voor het gedeelte na de pauze, waarin herstel en wederopbouw het thema vormen, viel de keuze op werken van Mendelssohn, Lauridsen en Eric Whitacre. Maar Overduin zocht ook naar iets eigens, dat aansloot bij het thema. Eigen composities Componist Christan Blaha, die in het verleden al diverse composities voor het Middelburgs Kamerkoor had geschreven, werd hiervoor gevraagd. Christian Blaha nam de opdracht graag aan. “Ik vind het heel bijzonder om dit te mogen doen. Zelf ben ik in 1972 geboren, dus ik heb me goed moeten verdiepen in wat er toen gebeurd is. Foto’s en films bekeken, er veel over gelezen om me te laten inspireren. Uiteindelijk heb ik drie composities geschreven. In de eerste, Herdenking Stormvloed 1953, heb ik ooggetuigenverslagen verwerkt van mensen die de ramp hebben overleefd. Die compositie wordt gezongen in het eerste deel van het programma. In mijn tweede stuk, Deltawerken, wordt gekeken naar de maatregelen die zijn getroffen na de ramp. Het koor heeft hier echt zijn best op moeten doen, want het is een lastig stuk geworden heb ik gehoord,” aldus Blaha. Zijn derde compositie is gebaseerd op het welbekende gedicht van Hendrik Marsman en is getiteld Herinnering aan Holland. “Ik wilde het programma positief laten eindigen, bezingen hoe mooi Holland is

met zijn landschap en zijn water. Dit stuk is romantischer.” Ter aanvulling en versterking van de muziek is ook gezocht naar beeldmateriaal in de vorm van foto’s en filmfragmenten die tijdens het concert worden vertoond. Uitdaging Bijzonder aspect is dat Christian Blaha zelf het Middelburgs Kamerkoor dirigeert wegens een schouderblessure van vaste dirigent Pim Overduin. Dat wordt wel een uitdaging, vermoedt hij. Gelukkig kent hij het koor van haver tot gort uit de tijd dat hij zelf bij het MKK zong. En natuurlijk is ook zijn eigen werk hem bijzonder vertrouwd. Toch vindt hij het wel spannend, want nu ondervindt hij als dirigent hoe zijn composities overkomen bij het koor. “Een erg nuttige ervaring als componist, want je ziet nu wat werkt en wat niet werkt.” De première van “kerend Tij’ vindt op 31 januari plaats in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, daarna volgt op 1 februari een uitvoering in Middelburg. Op 2 februari zingt het Kamerkoor om 15.00 uur in de Rooms Katholieke kerk aan de Langeweg in Middelharnis.

Oud papier OOLTGENSPLAAT - Woensdagavond 30 januari wordt het oud papier voor de zending weer opgehaald. Iedereen wordt verzocht om het papier voor 17.30 uur goed gebundeld buiten te zetten.

Oliebollenverkoop Stellendam - Zaterdagmorgen 2 Februari vanaf 8.00 uur staat er een kraam op het oranjeplein bij Plusmarkt Tessemaker. De verkoop is een initiatief van het mannenkoor Door Eendracht Verbonden.

7

Alzheimer Inloopavond MIDDELHARNIS -Op de Alzheimer inloopavond van 6 februari zal Mw.dr.Vroegindeweij (neuroloog) vragen beantwoorden over het thema ‘Stellen van de diagnose’. Het thema gaat over de vele aspecten bij dementie, de rol van de arts, de betekenis van een vroegtijdige diagnose en de verdere behandeling van dementie. De deskundige wordt geïnterviewd door één van de medewerkers en het publiek kan eveneens vragen stellen en ervaringen uitwisselen. Wordt het erg persoonlijk dan is er gelegenheid voor een privégesprek met de medewerkers, of met de sprekers. In een cyclus van 10 inloopavonden geeft Alzheimer Vereniging G.O. & H.W. gelegenheid tot informatie en voorlichting aan alle betrokkenen met de ziekte dementie. De toegang is gratis en de thee/koffie ook. Het programma begint om 19.30 uur en sluit rond 21.30 uur. Meer informatie bij Cor Besuyen, tel: 0187 485344 of cbesuyen@upsmail.nl of via www.alzheimer-nederland.nl/go-hw.

EFVV clubmiddag STAD AAN HET HARINGVLIET De Eerste Flakkeese Vogelvereniging houdt op zaterdag 9 februari haar maandelijkse clubmiddag van 13.30 tot 16.30 uur in zalencentrum “Het Trefpunt” Oranjelaan 14 in Stad a/h Haringvliet. Op deze middag kan men overtollige vogels verkopen of ruilen. Ook is er gelegenheid om je vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen over alles wat met de vogelhobby te maken heeft. Ook niet-leden zijn van harte welkom om langs te komen om zich te laten informeren. Zie ook: www.efvv.nl

Lifestylecoaches Herbalife overhandigen bedrag aan Calando

Wie de uitvoering in Middelharnis wil bijwonen is van harte welkom, de toegang is gratis maar gezien het beperkte aantal zitplaatsen is reserveren vooraf nodig. Dat kan via het Diekhuus, tel. 482400 of via email: receptie@hetdiekhuus.nl. Het volledige programma met een toelichting is te vinden op de website van het koor: www.middelburgskamerkoor.nl. Na het optreden van het Middelburgs Kamerkoor vertoont Stichting Podium ter afsluiting van de middag de filmpresentatie die in het kader van het project ‘Water’ is gemaakt door leerlingen van de middelbare scholen in samenwerking met Astrid van Nimwegen van Stichting Kunstplus.

Middelharnis – De Lifestylecoaches van Herbalife hebben donaties opgehaald voor Calando. Hospice Calando heeft de afgelopen maand een behoorlijke verbouwing ondergaan en kan de ondersteuning goed gebruiken. De Lifestylecoaches willen de komende jaren een steentje bijdragen aan lokale goede doelen. Calando was dit keer de gelukkige. In de week voor kerst hebben de coaches € 464,29 opgehaald. Dit bedrag is overhandigd aan Mevr. Koningswoud van Calando.  Foto: Wim van Vossen Fotografie


versaanbiedingen van de week

f ru it

Aanbiedingen week 5 KEURSLAGERKOOPJE keurslagerkoopje

4 saucijzen + 4 gehaktballen

4 saucijzen + samen voor 4 gehaktballen

special

595

Peanut pie

Peanut pie

per stuk

VLEESWARENKOOPJE

TIP VAN UW KEURSLAGER

WEEKKNALLER

Gebraden gehakt + gegrild spek

Apfelstrüdelpaté

Snijworst

5

2 x 100 gram samen voor

284

bro o d

SPECIAL

TIP VAN UW KEURSLAGER

vleeswarenkoopje Gevulde pistolet

95

100 gram

per stuk 150 gram

199

KEURSLAGERKOOPJE

175

11

79

KEURSLAGERKOOPJE

Gebraden gehakt + Gevulde pistolet 50 1 1 gegrild spek

1

1

2

84

, keurslager 2 x 100 gram

vl ees

1

1

1

50

per stuk

tip van uw keurslager

weekknaller

Apfelstrüdelpaté

Snijworst

100 gram gro enten

1

199

179

150 gram

C. Bouter, keurslager

met afbakbrood en kruidencrème naar keuze

€ 12,00

Weekendmenu voor 2 personen:

Bourgondisch Varkensgebraad met roomsaus + aardappelwedges met schil knoflook groene kruiden

€ 13,95

Hapje van de week:

Groene olijven met teentje knoflook voor € 1,99 per 100 gram Het adres voor:

koelverse maaltijden voor in de magnetron, salades, ovenmaaltijden, soepen, verse tapas en olijven, pesto's en tapenades, luxe hapjes, diverse afbakbroden, huisgemaakte kruidencrèmes, vis- en vleessauzen

Voor feestjes groot of klein, moet je bij "de Proefkeuken" zijn! Van borrelhapje tot warm en/of koud buffet, van opgemaakte salades tot compleet verzorgde BBQ!

Aanbiedingen zijn geldig van 28-01-2013 t/m 02-02-2013

per stuk

Hollandse Erwtensoep

75

tip van uw q keurslager

q

Soep van de week:

Aanbiedingen zijn geldig van 28-01-2013 t/m 02-02-2013.

vis

Dabbestraat 1-3, 3255 XB Oude Tonge tel. 0187-641292 fax. 0187-643590 info@bouteroudetonge.keurslager.nl www.bouteroudetonge.keurslager.nl

tafeltje-dekje service informeer naar de vele mogelijkheden Dorpstienden 11 (ingang aan de Molenblok) 3253 AS OUDDORP 0187 - 490099 / 06 - 20951714 www.deproefkeuken.nl deproefkeuken@live.nl Openingstijden: vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

bl o em en Ambachtelijk Slagerij

Van Zuidland Woensdag gehaktdag

deze klant wint gratis versproducten t.w.v. e 12,50

gem. kipfilet div. smaken

4 voor

Boerenschnitzels 5 voor

Jumbo hamburgers

5 halen, 4 betalen

Magere stooflappen heerlijk suddervlees

500 gram

Bourgondische paté

OuddOrp • Fax 683826

100 gram

Indische balletjes

Stationsweg 15 • Tel. 681352

200 gram

Hoenderdijk 13 • Tel. 681278

De Versspecialisten op deze pagina plaatsen hier wekelijks hun aanbiedingen. Als onze fotograaf u in het dorp van de verszaak fotografeert en u staat die week hierbij afgebeeld, dan kunt u

GRATIS pRoducTen T.w.v. e 12,50 bij de desbetreffende verszaak besteden. Deze week gratis producten bij: Slagerij van Zuidland Boomvliet 6 dirksland

zoETE piTMoppEn 4,50

Aanbiedingen zijn geldig t/m 2 februari

3.98

100 gram

Boerenmetworst 100 gram

Peppadew met roomkaas Maaltijd van de week Bami nasi 250 gram kisaté 250 gram

2 kilo

2.50

2 kilo

2.50

2 kilo

3.00

500 gram

0.90

kilo

0.50

10 voor

2.50

siNt remy stoofpereN Damweg 1a 3251 LB Stellendam Tel. (0187) 492904

Vanaf 1 februa

ri

tompoucenpA rA Westdijk 12, Middelharnis T 0187-482065 E info@debanketbakker.nl W www.debanketbakker.nl

saMen

Fricandeau

goudreiNetteN

10,00 hazElnooT Slof 7,50

100 gram

1.29 1.39 1.15 2.49

100 gram

elstar

Skivlaai Iedere n vrijdag e zaterdag Verse en olIeboll

5. 1.25 2.25 95

eiersalade

Boomvliet 6, Dirksland • Tel. (0187) 601487 • Fax (0187) 605330 www.slagerijvanzuidland.nl

Waanzinnige Winter Weken: Sandy fotografie

6.75 5.00

de

Openingstijden: maandag 13.00-17.30 uur dinsdag gesloten woensdag 8.30-12.00 uur 13.00-17.30 uur donderdag 8.30-12.00 uur 13.00-17.30 uur vrijdag 8.30-17.30 uur zaterdag 8.30-15.30 uur Advertentie geldig t/m maandag 4 februari 2013

witlof kroteN NavelsiNaasappels zoet en vol sap

opeNhaardhout 2 kuub

100.00


aanBiedingen

Ze zijn er weer

donderdag 31 januari t/M dinsdag 5 februari

grOndwitlOf klasse 1 BlOemkOOl

eigen teelt

eigen teelt

per kilo 0,90

MOOIE WITTE

per stuk 0,90

hydrangea 7/9 knoppen

kilo 0,75

rOde Bieten

0,60

rOde kOOl handsinaasappels

8 voor 2,00

kiwi’s

5 voor 1,00

frieslander

5 kilo 2,00

Openingstijden: Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 10.30-12.00 uur en van 15.30-17.00 uur. Zaterdag van 8.00-12.00 uur. Woensdag en zondag gesloten.

IJsclub Dirksland

weekaanbieding

voor

9.95

Ook een grote sortering grootbloemig en mini Phalanopsis

Van der sluijs agf Molenweg 56, 3245 Ls sommelsdijk tel. 0187-487455 Ook maken wij op bestelling fruitmanden en groentepakketten.

DIRKSLAND - Ondanks de vorstperiode heeft de ijsclub dirksland niet optimaal kunnen profiteren van het strenge winterweer in onze regio. De baan lag er mooi bij maar de sneeuwval van vorige week dinsdag verslechterde de kwaliteit van het ijs dusdanig dat enkele bestuursleden en vrijwilligers woensdag maatregelen hebben genomen. Men wilde de sneeuw eraf krijgen door de baan opnieuw onder water te zetten. Helaas is dit mooie initiatief mislukt en bleef de baan zoals in slechte kwaliteit. Iets wat we niet gewend zijn van het bestuur van de ijsclub dirksland. Door de strenge vorst de laatste dagen werd het ijs wel harder en daarom besloot men om op vrijdagmiddag 25 januari om drie uur open te gaan. Sommigen deden weer onwennig een rondje maar gezien de slechte kwaliteit van het ijs ging men al gauw richting de kantine….hier was zojuist bericht binnengekomen bij voorzitter Wim Drooger dat Andre en Evelien van t Hof van Tweewieler Dirksland besloten hadden het bestuur en de vrijwilligers van een nieuwe outfit te voorzien. Een mooi gebaar van hun en zo zag je dus het bestuur in de nieuwe sponsorkleding lopen tot zaterdagmiddag toen helaas de baan weer dicht ging vanwege de invallende dooi.

Schaatsen in Stad aan ‘t Haringvliet

20101665/1-50x20mm.indd 1

10-09-10 13:52

OuddOrp • Fax 683826 Stationsweg 15 • Tel. 681352 Hoenderdijk 13 • Tel. 681278

Met behulp van jong en oud werd er in Stad aan ‘t Haringvliet een mooie schaatsbaan gemaakt.

Tv-uitzending met Kees Mourik over zijn belevenissen in de rampnacht MIDDELHARNIS - Het is zaterdag 31 januari 1953 laat op de avond. Kees Mourik, 24 jaar oud, heeft een gezellige avond gehad met zijn vriendin en het wordt tijd om naar huis te gaan. Hij hoort van de slechte weerberichten, maar besluit toch weer en wind te trotseren om zijn vriendin thuis te brengen, aan de haven van Ouddorp. Een avontuurlijk besluit zo blijkt later.

Kees Mourik (nu 83 jaar) verteld over zijn belevenissen tijdens de nacht van de watersnoodramp in een TV uitzending op KabelTV. Waar hij gereden heeft, welke polders enkele momenten later vol water stroomden, wie ervoor zorgden dat Dirksland niet onder water kwam te staan en nog veel meer authentieke verhalen over de rampnacht. Een interessante uitzending gefilmd

vanuit een klassieke auto om een goed idee te krijgen van de omstandigheden van toen. De uitzending is momenteel te zien op KabelTV op de analoge kabel en op internet via www.iGO.nl/kabelTV. Uitzendtijden zijn 2:00, 5:00, 10:00, 12:00, 15:00, 18:00 en 22:00 uur na ons programma Blik op Flakkee. Vanaf donderdag 31 januari ook op iGO.nl

Op schildervakantie in Schots kasteel MIDDELHARNIS - Velen leerden in het verleden schilderen en boetseren bij onder andere Suzan Offereins. Ook organiseerde Suzan diverse kunstreizen. In 2010 verhuisde ze met haar gezin naar Schotland. “Ik vertrek’, maar niet naar het zonnige zuiden, maar naar een Schotse eilanden groep tussen IJsland en Schotland in, The Isle of Harris”, aldus Suzan. Van 2 tot 9 juni is het mogelijk om schilderlessen bij haar te volgen met verblijf in een Schots kasteel. “Beter je droom te leven en te mislukken, dan je droom niet te leven”, is het motto van Suzan. “Maar waarom naar het Hoge Noorden? ‘De weidse witte zandstranden, de ruimte, een huis aan zee, een heldere oceaan’, dat trok, ‘maar Nederland is een fantastisch land. We zijn niet vertrokken omdat we het niet fijn hadden, maar toch Harris trok steeds harder, de natuur is nog ongerept, wild, ruig en ongenaakbaar. Je leeft daar veel meer met de natuur. Het is hier zo mooi en inspirerend om te schilderen. De luchten zijn altijd anders en soms waan je je

het leven als Bourgondiërs te laten genieten en de kamers zijn van alle luxe en gemakken voorzien. Voor de week van 2-9 juni kan men zich inschrijven voor een heel speciale en luxe schilderweek. Verfijn uw schildertechnieken, baadt in luxe en weelde in een Schots kasteel. Het kasteel heeft 8 kamers voor gasten beschikbaar. Speciaal voor deze week heet de kasteel eigenaar de verblijfskosten aangeboden met 50% korting. Altijd al willen schilderen of schildertechnieken willen verfijnen, verwen jezelf met een luxe week! Partners kunnen dezelfde week boeken en naar harte lust vissen, wandelen, fietsen en zee kayaken en profiteren van hetzelfde aanbod.

Het Amhuinnnsuidhe Castle Estate op een tropisch eiland. Schildervakantie in Schotland Na dertig jaar lesgeven dacht Suzan, nu is het even genoeg, maar toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en geeft ze Art op school en pri-

véles schilderen op verzoek aan gasten van over heel de wereld, die een van hun huisjes huren. Inmiddels is het feit dat ze een goed docent en kunstenaar is ook doorgedrongen op dit bijna verlaten eiland en heeft de kasteel eigenaar van Amhuinnn-

suidhe Castle Estate haar uitgenodigd om een week schilderles te geven in zijn schitterende luxe kasteel aan het strand omgeven door de North Harris Hills. Dit kasteel is volledig ingericht in Victoriaanse stijl. Een kok met personeel is aanwezig om kunstenaars

Informatie Voor meer informatie over een verblijf bij Suzan en de Schotse landschappen te schilderen www.beachviewcottages.eu Voor meer informatie over de week schilderen op het Schotse kasteel kan men contact opnemen met the Estate Office: info@amhuinnsuidhe.com


Bruids paar

van de Maand? Jullie kunnen de cadeaubon op komen halen bij Eilanden-Nieuws, en besteden bij één van de onderstaande adverteerders

met jullie cadeaubon t.w.v. 50,-

Langeweg 13 • 3245 KE Sommelsdijk

(0187) 471020

marthavanderhave@eilandennieuws.nl

Fotografie: Arjo vd Graaff

Voor de mooiste dag in de mooiste oldtimer

Bruidsboeket, corsage bruidegom, 20 corsages, bloemstuk auto, trouwauto oldtimer A A N bie Keus uit 25 oldtimers o.a.: g totaalpadkiN ket Witte Citroën Traction v.a. VW Kever cabrio Cadillac Veel witte oldtimers ... of het hele gezelschap in de oldtimerbus

e375,-

Ook verhuur voor andere gelegenheden gelegenheden vanaf vanaf e e 225,225,-

Jullie Trouwdag! llie dag fleurig!

Kidostfafairteen! Toakavorotr u& w bru O

offerte lijvend een Vraag vrijbm een keertje vooraan en ko proeven. .nl -en-koffie

www.taart ReseRveeR tijdig

at 40 Nieuwstrarnis a lh Midde 000 0187-764

Nieuwstraat 1 - Oude tonge tel. 0187-641306 & 06-51420044 www.auperle.nl

Voorstraat 3-5, Den Bommel Tel. (0187) 611384 www.meinsterwonen.nl

Wij maken ju

* Bruidsboeket * Corsage * Autoversiering * Leuke kado’s voor je gasten / Ouders Romantisch, Klassiek, Modern, Verrassend, Inspirerend.

WOW!

Maak een afspraak of kom langs.

1+1=3 Gratis

Luxaflex® Rolgordijn* Lever de voordeel­ coupon bij ons in.

Designed by Luxaflex®. Inspired by you.

* Bekijk de actievoor­ waarden op luxaflex.nl

Brandweerkazerne met uiterlijk van tramremise

101665/1-50x20mm.indd 1

10-09-10 13:52

Drie raadsfracties vragen onderzoek behoud oude Fordgarage GOEREE - OVERFLAKKEE VVD - fractieleider Rein Osinga heeft mede namens SGP en ChristenUnie in de raadsvergadering vragen gesteld aan het college of zij bereid is de mogelijkheid te (laten) onderzoeken om het raadsbesluit van de voormalige gemeente Middelharnis tot sloop van de oude Fordgarage aan de Koningin Julianweg in Middelharnis niet uit te voeren. In plaats daarvan te bezien of dit pand qua exterieur als cultuur erfgoed te beschouwen en in oude glorie als tramremise te herstellen. Tevens tegelijkertijd intern te verbouwen tot nieuwe brandweerkazerne voor het korps Middelharnis / Sommelsdijk.

ter als tramremise te herstellen en het interieur geschikt te maken als moderne brandweerkazerne zouden meerdere doelen bereikt kunnen worden tegen naar schatting niet extreem meer kosten, stellen de fracties.

Door Jaap Ruizeveld

De fracties verwijzen in hun toelichting enerzijds o.a. op het feit dat in december 2012 een voorstel van b. en w. tot aangepaste bouw van een nieuwe brandweerkazerne nabij De Staver van de agenda is gehaald waardoor deze bouw voor onbepaalde tijd is uit-

De oude Fordgarage aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis  gesteld. En anderzijds dat in de eerste helft van de vorige eeuw de belangrijkste verkeersader op het eiland een tramlijn was die de dorpen verbond en aansluiting gaf op Voorne-Putten en Rotterdam.

Meer doelen bereiken Een belangrijk onderdeel van dit stukje infrastructuur was het tramstation en de remise aan de Koningin Julianweg in Middelharnis. Alleen een bordje in het gemeentehuis her-

Foto: Martijn de Bonte innert nog aan het station dat geheel gesloopt werd. De tramremise is in gebruik gebleven als Fordgarage. Dit pand kwam in 2011 in eigendom van de voormalige gemeente Middelharnis. Door het exterieur in oude luis-

In shared-spacegebied Echter betekent het wel dat het verzoek niet strookt met het raadsbesluit uit 2012 om tot sloop van het pand over te gaan en de gronden te betrekken bij het shared -space project. De fracties onderbouwen hun verzoek met aan te geven dat onder meer er dan geen alternatieve parkeerplaatsen bij De Staver behoeven te worden aangelegd als de brandweerkazerne aldaar gevestigd zou worden. Kostbare Arbo-aanpassingen aan de huidige kazernes achterwege kunnen blijven en er voor de brandweer een centrale locatie zou ontstaan met aanvaardbare aanrijtijden. Het college zal het verzoek bestuderen en schriftelijk antwoorden. Burgemeester Kleijwegt gaf op voorhand aan dat er veel voetangels en klemmen zouden moeten worden weggewerkt om mogelijk tot realisering te kunnen komen.


DINSDAG 29 JANUARI 2013

Nieuws

11

PVV en UFA concluderen:

Politiek en sector moeten meer doen om visserij op Europese kaart te zetten De gesprekken tijdens het werkbezoek van de PVV aan de visafslag te Stellendam richtten zich in hoofdzaak op drie aspecten waarbij de visserij met ernstige problematiek te kampen heeft. Allereerst over de pulskorvisserij, die trouwens een Nederlandse vinding is, maar die door vergaande regelgeving zeer aan banden wordt gelegd, waardoor veel visserijbedrijven, die soms al generaties lang goed gefloreerd hebben, nu op het punt staan om te rollen.

beter op de kaart te zetten. En dat je om doelstellingen te bereiken ook op het gebied van regelgeving, zelf initiatieven moet nemen. Dat was voor mij wel verhelderend.” Bijvangst Ook werd gesproken over de discard ban die de Europese Commissie invoerde waardoor vissers alle vangst, dus ook bijvangst waar geen markt voor is, aan land moeten brengen en verhandelen in plaats van ze terug te zetten in zee. “Terwijl 50 tot 75 procent overleeft als je ze terugzet, moet van de EU al die vis nu dus ook dood. Dat hóeft niet en daar is de visserij mordicus tegen. Voor die discard ban bestaat geen enkele wetenschappelijke onderbouwing en het heeft ook geen enkel nut voor de visstand in zee”, zo sprak Jaap Hennekeij donderdagmorgen. Om deze discard ban van tafel te krijgen werd daarom gepleit voor meer bestuurlijke flexibiliteit, om alternatieve bepalingen mogelijk te maken.

Door Hans Villerius

Het is daarom hard nodig, zo zei Lucas Hartong donderdagmorgen, dat het Nederlandse parlement zich inzet voor de visserij in eigen land. “Ik twijfel er echter aan of dit genoeg gebeurt. En ook of de kennis van zaken op dit gebied in de politiek wel voldoende aanwezig is, want de visserij is best een specialistische sector.” Niet doodknijpen “De kwaliteit van de Nederlandse visserij”, gaf Hartog verder aan, “is Europa-breed gezien van zo’n hoog niveau, vooral op het gebied van hygiëne en bedrijfsvoering, dat we hier zondermeer trots op mogen zijn en dat die ook veel meer inzet van de politiek verdient.” Concreet bedoelt Hartong dat er veel meer op ingezet moet worden, ook richting Europa, “om de visserij te faciliteren en deze veel meer ruimte te geven in plaats van ze door regelgeving van ‘vergroende ambtenarij’ dood te knijpen. Politiek zou minder met zichzelf bezig moeten zijn door regelgeving op regelgeving te bedenken, maar ze zou het ondernemerschap, als economische motor van het land, veel meer moeten

Vissersschepen in de haven van Stellendam. helpen. Ook visserij is ondernemerschap, en een hele gezonde. Die moet niet op allerlei manieren aan banden

“Politiek moet visserij faciliteren in plaats van doodknijpen door regelgeving van vergroende ambtenarij” worden gelegd en daardoor kapot worden gemaakt, maar die moet je juist faciliteren.” Lobbyen Maar ook vanuit de visserijsector

Presidium kijkt nog eens naar integriteitsaspecten GOEREE-OVERFLAKKEE Terwijl landelijk de schijnwerper gericht wordt op de integriteit van Kamerleden, op al dan niet verzwegen bijbanen en neveninkomsten, kwam onverwacht in de raad Goeree-Overflakkee donderdag het item Integriteit ook aan de orde. Vooral gericht op een mogelijkheid/schijn van belangenverstrengeling. Dit naar aanleiding van de Aanbiedingsbrief van het college met Binguitkomsten en portefeuilleverdeling. Door Jaap Ruizeveld

Bing is een bureau dat gespecialiseerd adviesexpertise, onderzoekexpertise en een vraagbaakfunctie aanbiedt op het gebied van integriteit voor organisaties met een publieke functie. De bedoeling van het onderzoek is om zoveel mogelijk integriteitsrisico’s te vermijden en de schijn van belangenverstrengeling op voorhand te voorkomen. In de Aanbiedingsbrief

zelf zal er veel meer moeten worden gelobbyd voor meer mogelijkheden en beperking van regelgeving, zo gaf

aan de raad staat dat het college wil benadrukken dat zij zich collectief verantwoordelijk acht en voelt voor het bewaken van de integriteit van de leden van het college als geheel en ook individueel. Raakvlakken Namens de fractie Vitale Kernen vroeg Willy Heintjes om uiterste zorgvuldigheid bij het naleven van afspraken door collegeleden. Dit op grond van het onderzoek dat Bing had uitgevoerd. Heintjes was bezorgd over afbreukrisico’s in tenminste één portefeuille bij onderwerpen waar maatschappelijke raakvlakken zich voordoen. Ook Eijkenduijn (PvdA) vond dat bij integriteit/zelfs mogelijke schijn van belangenverstrengeling, zorgvuldig de vinger aan de pols moet worden gehouden. Hij bepleitte een periodieke controle en dan niet alleen voor het college maar ook voor de raad. Burgemeester Kleijwegt benoemde in zijn antwoord de collegiale verantwoordelijkheid. Hij gaf aan dat in het presidium dit heikele aspect nogeens bekeken zal worden.

Hartong aan. “De sector moet meer initiatief ontplooien om de Nederlandse visserij (beter) op de kaart van het Europese parlement te zetten. Daar hoef je dan niet alle leden voor te benaderen, maar zoek vooral

Foto: Hans Villerius ingang - en zeker weten dat je dit ook vindt - bij diegenen waarvan bekend is dat ze de visserij een warm hart toedragen,” zo gaf Hartong mee. Tot die laatste hoort hij dus ook zelf. Hij komt graag op de visafslag in Stellendam om te luisteren naar wat er in de sector leeft, om deze belangen daadwerkelijk te kunnen behartigen. “Daarvoor zit je ook in de volksvertegenwoordiging. En ik weet dat dergelijk overleg in Stellendam wordt gewaardeerd”, zo zei hij na het werkbezoek van vorige week. De UFA directeur bevestigde dat. “Het was voor mij een inspirerend bezoek. Het belang werd onderstreept dat je als visserijsector zelf moet investeren in communicatie om jezelf

Beschieten Verder ging het gesprek over de hinder die Nederlandse vissers ondervinden van het gedrag van sommige Franse vissers. Voor de Europese landen is officieel een kaart vastgesteld waarop de territoriale grenzen staan aangegeven en waaraan de visserij zich ook houdt. Als enige land houdt Frankrijk er echter een andere kaart op na, waarop de grenzen afwijken van de officieel geldende kaart en waarom een kleine groep Franse vissers collega’s uit andere landen lastigvalt als ze binnen de grenzen van de ‘Franse kaart’ komen. Ze worden soms zelfs beschoten door de Fransen. Ook dit kan rekenen op aandacht op Europees niveau.

Diaconaal gastenhuis ‘de Oase’ naarstig op zoek naar vrijwilligers OUDDORP - In Ouddorp wordt momenteel hard gewerkt aan de realisering van een kleinschalig diaconaal gastenhuis met een reformatorische identiteit. Een huis voor gasten, die toe zijn aan een lichamelijke of psychische herstelperiode, om tot rust en evenwicht kunnen komen, in een levenssfeer zoals men die thuis gewend is, om daarna het leven weer beter aan te kunnen. Geen crisisopvang of behandeling, maar een korte oase in de drukte van alle dag, met alles wat er - soms in alle hevigheid - op je af kan komen. Door Hans Villerius

Het diaconaal gastenhuis is een gezamenlijk initiatief van vier kerken: de Hersteld Hervormde Kerk, de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Gereformeerde Gemeenten

en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Dit wil overigens niet zeggen dat gasten uit andere kerkverbanden niet welkom zijn. Want voor iedereen die de huisregels, die op reformatorische leest geschoeid zijn, accepteert, is ruimte bij ‘de Oase’. De beoogde voorziening heeft een landelijke functie en de reformatorische achterban als doelgroep. Vrijwilligers gevraagd Naast professionele psychosociale begeleiding, waarbij gebruik wordt gemaakt van de (personele) diensten van Eleos, is er ook veel ruimte voor pastorale zorg en persoonlijk gesprek, waarbij gasten handvatten krijgen aangereikt waarmee ze hun voordeel kunnen doen in het dagelijks leven als ze ‘de Oase’ weer hebben verlaten. Het streven is het gastenhuis in de eerste helft van dit jaar te openen. Voordat het echter zo ver is, moeten nog heel wat vrijwilligers worden aangetrokken (zie de advertentie elders in dit blad). Zonder hen kan ‘de Oase’ niet van start gaan.

In een interview met twee bestuursleden - voorzitter mr. W. Weijers en algemeen bestuurslid drs. A. van Wolfswinkel - vertellen zij meer over het diaconaal gastenhuis, waaraan duidelijk behoefte blijkt te bestaan, zo leert de praktijk. In onze (geabonneerde) editie van a.s. vrijdag leest u een uitgebreid artikel.

De huisvesting van ‘de Oase’, aan de Hazersweg te Ouddorp, wordt momenteel nog verbouwd Foto: Hans Villerius


Als je anderen een oase biedt, doe je dankbaar werk. Aankomend voorjaar gaat in Ouddorp het diaconaal gastenhuis de Oase open. Een oase voor mensen die lichamelijk of psychisch aan rust toe zijn. Gasten verblijven hier twee tot zes weken. De Oase is voor hen een oord van rust, structuur, ontspanning en bezinning. Hier kunnen ze weer in balans komen, zodat ze het leven beter aankunnen. Onze gasten worden begeleid door betrokken vrijwilligers en een pastoraal werker. Daarnaast zijn er professionele hulpverleners bij de begeleiding betrokken.

Vrijwilligerscoördinator

Daarnaast hebt u persoonlijke gesprekken met de gasten. U luistert, leeft mee en biedt vanuit Gods Woord steun bij levensvragen. Waar nodig voert u overleg met het pastoraat van de

voor ca. 8 uur per week

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Oase. De één is gastheer/ vrouw, de ander tuinman, een derde facilitair vrijwilliger. Als coordinator zorg je voor een goede bezetting. Je werft vrijwilligers, coacht, coördineert en geeft (mede) leiding. Een spilfunctie! Je draagt het gastenhuis een warm hart toe. Je hebt ervaring met

gemeente waartoe een gast behoort. U hebt een relevante (hbo-) opleiding gevolgd en hebt ervaring met pastoraal werk.

Meer weten of solliciteren?

het aansturen van vrijwilligers. Er valt ook voor de vrijwilligers-

Heb je belangstelling voor één van deze functies? Kijk dan op

coördinator nog veel werk te verzetten voordat de Oase opengaat. Je organisatie- en improvisatietalent komen daarbij goed van pas.

www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl en mail je sollicitatie inclusief CV vóór D.V. 16 februari a.s. naar het bestuur (secretariaat@ diaconaalgastenhuisdeoase.nl). Voor meer informatie over de functies vrijwilligerscoördinator en pastoraal werker kun je

Pastoraal werker voor ca. 8 uur per week

De pastorale zorg neemt een belangrijke plaats in binnen de Oase. Tijdens de Bijbelbespreking hebt u de leiding.

contact opnemen met bestuurslid Aart van Wolfswinkel, telefoon 085-4899294. Voor meer informatie over het vrijwilligerswerk kun je contact opnemen met Suzanne den Breejen-de Groot, telefoon 085-4898886.

Vrijwilligers

Gastheer/vrouw en facilitaire vrijwilligers

Opslagruimte te huur vanaf 35 m en 60 m

2 2

tel. 06-30874932

Zonder voldoende vrijwilligers kan de Oase niet van start! Spreekt het doel van de Oase je aan? Wil je een steentje bijdragen of een spilfunctie vervullen als vrijwilliger? Meld je dan aan als gastheer/vrouw of als vrijwilliger voor facilitaire ondersteuning (van tuin tot keuken). Het aanmeldingsformulier kun je downloaden op www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl. De Oase is een initiatief van de Gereformeerde Gemeenten, de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

Schilderen-Beglazing-HoutsaneringBehangen

Hazersweg 81, 3253 XE Ouddorp info@diaconaalgastenhuisdeoase.nl

www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl

DÉ VERF- & BEHANGSPECIALIST

Herman de Manstraat 2 3245 MB Sommelsdijk Tel. 0187 - 48 71 84

Vacatures

CURAMARE

OOK VOOR GORDIJNEN, RAAMDECORATIE, TAPIJT/LAMINAAT EN GLAS

Dijkhof 9 3243 AG Stad aan ’t Haringvliet 06 - 48 52 25 03

Vakantie 2013 Stacaravans/Chalets v.a. € 125,- p. wk. op rustige camping in Bakkeveen (zo Frl)

MEUBELSTOFFEERDERIJ

a r u a L OokOpeningstijden: voor het stofferen van uw Dins-, don-, vrijdag bootkussens en van 9.00 tot 16.30 uur caravankussens

zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur

CuraMare biedt thuiszorg, intramurale verpleging en verzorging, verloskundige zorg en ziekenhuiszorg op Goeree-Overflakkee, westelijk Voorne-Putten en omliggende gebieden. Dagelijks spannen meer dan 1.800 professionele medewerkers zich met hart en ziel in voor de best mogelijke zorg!

Wij zijn op zoek naar:

Laura Fun Laura Fun Watertoren 47ef Molendijk 110 CL Dirksland 3244 AN3247 Nieuwe-Tonge 06 - 502 121 09 (06) 50 21 21 09

Van der Made Langeweg 24 Middelharnis 0187-487181

voor vakman en doe-het-zelver dinsdag gesloten / vrijdag koopavond

ga snel naar

DRENTHE (EXLOO)

www.flakkeeschebazar.nl

SCHONE VAKANTIEBUNGALOW

op schitterende locatie! Kavel: 850m2. Vaat-/wasm., babymeub., uitstekende boxspringbedden. Schitt. (fiets)omg. bos/hei. Rook-/huisd.vrij. Info/brochure: 0591-513947 of via www.schonebungalow.nl

Ameland - Terschelling - Bakkeveen (frl/dr) - Ommen - Hardenberg

t.h. keurige stacars/chalets - huur niet duur!

Zie www.vdsluisvakanties of bel 0512-516096 VAKANTIE WINTERBERG

Appartement 4-6 pers. Midden in centrum, van alle gemakken voorzien. Compleet nieuwe inrichting. Incl. wasmachine en vaatwasser. Kinderbed/stoel/speelgoed aanwezig. Eigen privé-parkeerplaats.

Vanaf week 10 beschikbaar. Tel. 06 -11 56 05 50 vakantiehuiswinterberg@gmail.com

Vakantiewerkers - ZVGO1302 Verpleeg- en verzorgingshuizen, alle locaties. Voor meer informatie over bovenstaande vacatures verwijzen wij u naar onze website www.curamare.nl

De instellingen binnen CuraMare hebben niet alle dezelfde identiteit. Van kandidaten wordt gevraagd de identiteit van de eigen instelling en, indien van toepassing, ook die van de andere instellingen, te respecteren.

De mooiste huizen

van Goeree...

voor scherpe aanbiedingen Kijk op www.bezuijenbemiddeling.nl of bel 0187 - 68 48 68

N. A. van Kempen beëdigd makelaar / taxateur

Voor: * agr. taxaties en bemiddeling * bedrijfstaxaties * grondzaken * planschade * onteigening

Postbus 7, 3248 ZG Melissant Tel. (0187) 60 26 14 / Fax (0187) 60 39 04 Email: vankempentaxaties@wanadoo.nl Nederlands Instituut Certificatie en Registratie Makelaar-taxateurs onroerende zaken

Naaimachinehandel ‘Vlieto’ Ooltgensplaat Uw naaimachinevakman sinds 1965.

Voor meer informatie :

Het betreft een dienstverband van 24 tot 28 uur per week.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Folder/inl.0594-643928 of bekijk www.jdoesburg.nl

t.h.: luxe, sfeervolle, betaalbare 2-6p. vrijstaande

Teamleider hospitality - ZVGO1219

Gebruikte naaimachines al vanaf € 60,00 ! 59,50 Onderhoudsbeurt € 58,50

op zaterdag 2 februari van 10.00 tot 15.00 uur

Wat hebben we zoal: • Tweedehands wintercollectie heren-, dames-, kinder- en babykleding Actie tweedehands kleding: nu alles halve prijs!) • Hoeden, laarzen, schoenen. Alles halve prijs. • Werkkleding heren nu uitzoeken 15,– euro per stuk • Boeken: theologie, kinder, romans, cd’s • Huisraad: potten, pannen, servies, lampen Actie: Bloempotten 2 halen, 1 betalen (goedkoopste gratis) • Meubelen: kasten, banken, stoelen, tafels, kleinmeubelen. Diverse meubelen nu halve prijs! • Allerlei computers en laptops • Kinderfietsen • Babybenodigdheden: boxen, bedjes, buggy’s • Spullen voor uw huisdier • Speelgoed: puzzels, babybornkleertjes, gebreide sjaals, sokken • Kaarten • Gezellige koffiehoek / broodje knakworst / warme chocomelk. Kortom een bezoekje waard!

Excl. onderdelen, eventueel halen en brengen wij uw machine thuis zonder meerkosten.

www.vlieto.nl Showroom elke zaterdag geopend, of bel 0187-485222

Grote Rommelmarkt in ’t Pakhûûsje

Spuidijk 4, Ooltgensplaat

‘t Pakhûûsje

Molenweg 16, Middelharnis (achter Trommel Transport)


DINSDAG 29 JANUARI 2013

‘Magnificat’ zet toon voor jubileumjaar een begrip. Niet alleen op GoereeOverflakkee maar ook van buiten het eiland trekt het ensemble vele luisteraars. Ook werden radio-opnames gemaakt voor de NCRV. Op diverse monumentendagen in de afgelopen jaren voerde het koor mini-concerten uit op wisselende locaties op GoereeOverflakkee, om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van vocale (kerk)muziek.

De jubilarissen Rinus Verhage en Alie van den Berg.

MIDDELHARNIS - Tijdens de jaarvergadering van Vocaal Ensemble ‘Magnificat’, afgelopen vrijdagavond in ‘t Diekhuus in Middelharnis, werd zowel terug- als vooruitgeblikt én twee mensen werden in het zonnetje gezet omdat ze allebei 25 jaar aan Magnificat verbonden zijn. Het waren dirigent Rinus Verhage en sopraan Alie van den Berg. Daarmee zijn ze ook allebei mensen van het eerste of vrijwel het eerste uur, want het ensemble zelf bestaat dit jaar ook 25 jaar. Door Hans Villerius

Vocaal Ensemble Magnificat werd op 29 januari 1988 opgericht door Rinus Verhage en Rien Kieviet. Precies drie maanden later werd Alie van den Berg ook lid. De naam Magnificat is overi-

Foto: Hans Villerius

gens niet vanaf het allereerste begin aan het ensemble verbonden geweest, maar pas een jaar later. Begrip Bij de start telde het ensemble 22 vocalisten en in april van hetzelfde jaar werd formeel een bestuur opgericht. In het eerste jaar werd gerepeteerd in de Exoduskerk te Sommelsdijk. Deze repetitielocatie werd in januari 1989 ingewisseld voor een ruimte in ‘t Diekhuus, waar sindsdien iedere vrijdagavond wordt gerepeteerd. Het eerste concert dat Magnificat gaf, in de Hervormde Kerk te Dirksland, was meteen een groot succes en overtrof met zo’n driehonderd luisteraars alle verwachtingen van koorleden en bestuur. Nog ieder jaar wordt in dezelfde kerk een concert gegeven en nog steeds is de belangstelling hiervoor zeer groot. Vijfentwintig jaar later is Magnificat

Jubileumjaar Met enthousiasme hopen bestuur en koorleden gestalte te geven aan 2013, hun jubileumjaar. Als twee belangrijke data kunnen in dit verband alvast de volgende datums worden genoteerd. Zaterdag 6 april 2013: Engelse traditionele ‘Choral Evensong’ in de Herv. Kerk te Dirksland, waaraan tevens medewerking zal worden verleend door organist Wim Diepenhorst, die als vaste begeleider ook 25 jaar bij Magnificat is betrokken, en door het koor van de CSG ‘Prins Maurits’ te Middelharnis. Zaterdag 9 november 2013: Groots jubileumconcert in de Hervormde Kerk te Dirksland. Uitgevoerd worden Magnificat in D-dur (BWV 243) van J.S. Bach, Dettingen te Deum (HWV 283) van G.F. Händel en Missa Sapentiae van A. Lotti. Muzikale medewerking zal worden verleend door Barokorkest ‘Eik & Linde’ te Amsterdam, door organist Wim Diepenhorst en door diverse vocale solisten. Met de jaarvergadering van afgelopen vrijdagavond werd alvast de toon gezet voor het jubileumjaar door de twee jubilarissen in de bloemetjes te zetten en ze te bedenken met een fraai boekwerkje over de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Dit jaar het vijftigste Jeugdsolistenconcours concours hoopt dat ook dit jaar weer velen zich zullen aanmelden, zeker nu er een jubileumeditie op het programma staat. Deelnemers t/m 18 jaar uit de regio kunnen zich aanmelden. Dat kan via het inschrijfformulier, dat te downloaden is vanaf www.jeugdsolistenconcours.nl of dat de muziekdocent aan hun leerlingen verstrekt. Ter gelegenheid van de vijftigste editie van het concours is er voor de drie beste deelnemers nog een extra beloning. Ze mogen niet alleen een fraaie beker in ontvangst nemen, maar ze zullen ook worden uitgenodigd om een concert te geven. Waar en wanneer, zal nog nader worden bekendgemaakt.

GOEREE-OVERFLAKKEE Jaarlijks, en dat al decennialang, wordt in het vroege voorjaar in Melissant het Jeugdsolistenconcours gehouden. Een muzikaal evenement voor jeugdige muzikanten, die voor een professionele jury hun beste beentje voor zetten met het uitvoeren van een compositie, waar ze zich in de maanden ervoor al intensief mee bezig hebben gehouden, onder begeleiding van hun muziekdocent. Dit jaar is er een jubileumeditie van het Jeugdsolistenconcours. Op zaterdag 20 april zal het nl. voor de vijftigste keer worden gehouden. En daar wordt op een speciale manier bij stilgestaan.

Tekst en foto: Hans Villerius

Ter gelegenheid van deze gouden editie van het Jeugdsolistenconcours zal een herdenkingsboekje worden uitgegeven. En ‘s avonds voorafgaand aan het 50e concours, dus op vrijdagavond 19 april, zal een laureaatconcert worden gegeven door oud-winnaars van het concours, de juryleden en muziekdocenten. Concert geven Elk jaar opnieuw verbaast het de driekoppige en professionele - jury hoe hoog het muzikaal niveau van veel jeugdige deelnemers is, wat overigens ook blijk geeft van de vakkundigheid en de inzet van de muziekdocenten door wie de deelnemers muzikaal worden gevormd en geschoold. De organisatie van het Jeugd(solisten)

Oproep Daarnaast roept de concoursorganisatie iedereen op die beschikt over informatie over het Jeugdconcours uit de periode vóór 1974. De archieven blijken namelijk niet volledig te zijn en vanaf de beginperiode t/m 1973 is er eigenlijk helemaal geen documentatie (meer) aanwezig. Graag ziet men dit uiteraard gecompleteerd en men hoopt dat er nog mensen zijn, mogelijk deelnemers van vroeger of hun ouders, die iets aan informatie hebben bewaard die gedupliceerd zou kunnen worden. In dat geval kan contact worden opgenomen met Jan Wagner, tel. tel. 0187 601812, e-mail jwagner@planet.nl.

13

‘G-O moet haar positie bepalen in Zuidwestelijke Delta’ MIDDELHARNIS - Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Goeree-Overflakkee, afgelopen donderdagavond, konden in het kort alle fracties nog een statement plaatsen waarbij een aantal in de profielschets opgenomen punten werd benadrukt. De eerste burger moet een verbinder zijn. Betrouwbaar, onafhankelijk en authentiek. Hij moet dienen in plaats van heersen. Over een relevant netwerk beschikken. Het eiland op de kaart zetten. Betrokken zijn bij enerzijds de christelijke levensovertuiging op het eiland, anderzijds respectvol zijn ten opzichte van andersdenkenden. Normen en waarden, identiteit herkennend. Oog hebben voor de inwoners en het middenveld. Waar kunnen maken dat het bestuur met de rug naar het gemeentehuis staat en dus extern gericht functioneert. Aanjager zijn voor beleid. Nadrukkelijk niet de zesde wethouder. Integer en warm. De SGP drong graag aan op een burgemeester van protestants christelijke huize. Alle partijen kiezen voor eiland-marketing. Door Jaap Ruizeveld

Jan Franssen toonde zich content met de inhoud van de profielschets. Een voortreffelijk stuk, gaf hij aan. Toch miste hij diepgang in een tweetal belangrijke items. Hij drong er met klem op aan op deze dossiers aanvullende informatie te verstrekken, die dan nog betrokken kan worden bij de gesprekken met de burgemeesterskandidaten. Enerzijds noemde hij de positionering van het eiland in een groter regionaal verband. Anderzijds het veiligheidsbeleid. Voor wat het eerste punt betreft verwijzend naar accenten ruimtelijke ecologie en ruimtelijke economie. “U zult u moeten bezinnen op de vraag op welke positie u het eiland in de Zuidwestelijke Delta wilt plaatsen. Want juist de aanjagende rol van de burgemeester zal op economisch vlak heel belangrijk moeten zijn”. Organisatie “Het Kabinet geeft in de opvattingen over de bestuurlijke organisatie met de komende decentralisaties aan dat zij zich zal richten op gemeenten met 100.000 inwoners. Nu zal de minister van Binnenlandse Zaken er wel rekening mee houden dat niet overal in het land deze norm gehanteerd kan worden en dat ook een nieuwe gemeente als Goeree-Overflakkee de kans dient te krijgen zich te ontwikkelen. Maar toch. U dient goed te kijken wat u nodig heeft om uw taken goed te kunnen uitoefenen. Daarbij moet u ook (gelet op de beperkte omvang)

Tweedehands markt DIRKSLAND - De werkgroep Derde wereld van Stichting Verenigd In Kracht te Dirksland organiseert zaterdag 16 februari 2013 van 10.00-16.00 uur in de Victoriahal te Dirksland een tweedehands markt met als naam ‘La Poubelle’. Wie wil reserveren, kan bellen naar 0187 487172 of mailen naar r.waard32@upcmail.nl. De toegang is gratis.

over het water durven kijken. Hetzij naar zuidelijke richting (SchouwenDuiveland). Hetzij in samenwerkingsvorm naar noordelijke richting (Voorne-Putten). Dit is geen aanwijzing om de zelfstandigheid van GoereeOverflakkee nu alweer ter discussie te stellen, maar wel om u te adviseren u te prepareren op zaken waar u mee te maken krijgt als er grote regionale zaken op u afkomen”, gaf de commissaris aan. Prioriteiten Als tweede punt noemde hij het veiligheidsbeleid. “De profielschets zou aan waarde winnen als dit punt nader uitwerkt. In het besef dat gemeenten straks een goed doordacht veiligheidsplan moeten presenteren. Waar u de burgemeester mee op pad kunt sturen in de politieregio. Om de prioriteiten aan te geven die voor het eiland belangrijk zijn”, gaf Franssen aan. “Ik wil een helpende hand bieden. Het eiland verder brengen binnen de context van wat andere overheden vinden”, gaf de commissaris tenslotte aan op een vraag van Osinga (VVD) over ondersteuningsmogelijkheden. Conform de profielschets besloot vervolgens de gemeenteraad tot vaststelling van het dossier. De vertrouwenscommissie kan nu ook de vervolgprocedure starten. In deze commissie zijn alle fractievoorzitters vertegenwoordigd. Met uitzondering van de VVD, waar Van der Meer zijn fractievoorzitter Osinga vertegenwoordigt, en het CDA, waar mevrouw Both de plaats inneemt van fractievoorzitter Van Papeveld.

Christelijke nieuwsmedia op gereformeerde grondslag Uitgave: Uitgeversmij. Eilanden-Nieuws b.v. Verschijning: dinsdag huis-aan-huis vrijdag abonnement Tel. (0187) 471020 • Fax (0187) 485736 Postbus 8, 3240 AA Middelharnis Langeweg 13, Sommelsdijk

Advertenties en administratie

• Tel. (0187) 471020 • E-mail: info@eilandennieuws.nl • Tarief per mm € 0,46 excl. BTW. Contracttarieven op aanvraag • Sluitingstermijn zakelijke advertenties: maandag en donderdag 12.00 uur • Sluitingstermijn overlijdensberichten: dinsdag en vrijdag 7.30 uur. Voor foutief geplaatste advertenties als gevolg van onduidelijke advertentieopdrachten kan de uitgeverij niet aansprakelijk worden gesteld. • Bladmanager: Gert Verweij, tel. (06) 50448359 • Advertentieverkoop: e-mail: gertverweij@eilandennieuws.nl

Redactie

• Hoofdredacteur: Adri van der Laan, tel. (0187) 471021 • E-mail: redactie@eilandennieuws.nl Plaatsing van ingezonden berichten kan zonder opgaaf van redenen worden geweigerd.

Abonnementen

Abonnementen (vrijdageditie) zijn bij vooruitbetaling en worden automatisch verlengd. Opzeggingen schriftelijk vòòr 30 november. Wijzigingen twee weken voor ingaan doorgeven.

Rekeningnummers

ING 167930 // Rabobank 3420.01.108

Lid NNP

Van toepassing zijn de Regelen voor het Advertentiewezen (ROTA). Eilanden-Nieuws behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.


VAN DIS ASSURANTIE- EN FINANCIERINGSKANTOOR VERZEKERINGEN|PENSIOEN|REGIOBANK|HYPOTHEEK

VAN DIS ASSURANTIE- EN FINANCIERINGSKANTOOR VERZEKERINGEN|PENSIOEN|REGIOBANK|HYPOTHEEK Op zoek naar een hypotheek? zoek dan niet verder!

Bent huis, wilt wilt uu Bent u aan het kijken voor uw eerste huis, gaan gaan verhuizen? verhuizen? Of wilt u gaan gaan verbouwen? verbouwen? Bij zoek naar een hypotheek? zoek dan niet verder! DAARBIJOp NIET GEBONDEN AAN Van Van Dis Dis AssurantieAssurantie- en en Financieringskantoor Financieringskantoor zit ÉÉN HYPOTHEEKVERSTREKKER’ uu goed. Bent u aan het kijken voor uw eerste huis, wilt u ‘WIJ ZIJN ONAFHANKELIJK EN Van DisAssurantieAssurantieenu gaan Financieringskantoor Van Financieringskantoor gaanDis verhuizen? Ofenwilt verbouwen? Bij DAARBIJ NIET GEBONDEN AAN bestaat sinds 20 juli 1953 en is een onafhankelijk bestaat 20 juli 1953 en is een onafhankelijk Van Dissinds Assurantieen Financieringskantoor zit ÉÉN HYPOTHEEKVERSTREKKER’ assurantiekantoor in Middelharnis op het eiland assurantiekantoor in Middelharnis op het eiland u goed. Goeree-Overflakkee. Wij Goeree-Overflakkee. Wij houden houden rekening rekening met met uw uw Van Dis Assurantie- en Financieringskantoor wensen, voor nu en de toekomst. wensen, voor nu en de toekomst. bestaat sinds 20 juli 1953 en is een onafhankelijk Wij zijn hypotheekadviseur Wij zijneen eenonafhankelijk onafhankelijk hypotheekadviseur en assurantiekantoor in Middelharnis op het eiland en daarbij niet gebonden aan één rekening daarbij niet gebonden aan met één Goeree-Overflakkee. Wij houden uw hypotheekverstrekker, wij kijken altijd naar uw hypotheekverstrekker, kijken altijd naar uw wensen, voor nu en de toekomst. wensen te bepalen welke wensen en en uw uwsituatie situatieomomzo zo te bepalen welke Wij zijn een onafhankelijk hypotheekadviseur en hypotheekverstrekker hetbeste bestebijbiju upast. past. hypotheekverstrekker het daarbij niet gebonden aan één Wij hebben mogelijkheden mogelijkheden voor uu als alsparticulier particulier Wij hebben hypotheekverstrekker, wij voor kijken altijd naar uw maar ook ondernemer, naar welke onze maar ook ondernemer, onze wensen enalsals uw situatie omvraag zo vraag tenaar bepalen mogelijkheden. condities. hypotheekverstrekker het beste bij u past. ‘WIJ ZIJN ONAFHANKELIJK EN

Voor verzekeringen, bankzaken,pensioenen pensioenen en Voor bankzaken, Wij verzekeringen, hebben mogelijkheden voor u en als hypotheken bent bij hypotheken bent uuook bijons onsvan vanharte hartewelkom! welkom! particuliermaar als ondernemer, vraag naar onzevan mogelijkheden. W.J. Dis W.J.

Voor verzekeringen, bankzaken, pensioenen en Van Dis Dis AssurantieAssurantie- en Van en Financieringskantoor Financieringskantoor hypotheken bij ons van harte welkom! Ring Ring 54-56 |3241 |bent 3241uCS CSMiddelharnis Middelharnis T 0187-485537 |F 0187-486628 |E info@vandis.nl TW.J. 0187-485537 van Dis | F 0187-486628 E info@vandis.nl Van Dis Assurantie- en Financieringskantoor Ring 54-56 |3241 CS Middelharnis T 0187-485537 |F 0187-486628 |E info@vandis.nl

VAN DIS ASSURANTIE- EN FINANCIERINGSKANTOOR

open avond 14 februari

voor l a a i c e p S leiding p o n e r a r le et voortgez js onderwi Heb jij hart voor jongeren? Kom dan naar Driestar Hogeschool. Bij ons krijg je een topopleiding. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij een uitstekende leraar wordt. Hierbij putten we uit de Bron en stimuleren we dat jij je talenten ontwikkelt. Kijk voor meer info op www.driestar-hogeschool.nl

M eer info?

Driestar hogeschool TA L E N T I N O N T W I K K E L I N G

UW ADRES VOOR EEN ONAFHANKELIJK HYPOTHEEKADVIES

VAN DIS ASSURANTIE- EN FINANCIERINGSKANTOOR UW ADRES VOOR EEN ONAFHANKELIJK HYPOTHEEKADVIES

De Tuinscan Een winterscan. Daar kunt u de tuinscan het beste mee vergelijken. In een uur tijd controleert Pieter of Jeftha uw tuin op essentiële punten, zoals het gazon, de borders, voedingstoestand van de bodem, vijver, verlichting, bestrating, werkelijk alles wordt onder de loep genomen. Na een visuele inspectie gaat uw tuin op rapport. In een handzaam Oost Havendijk 8 Tel. 0187 605228

boekje leest u precies in welke conditie uw tuin verkeert, waar de ijn verbeterpunten en waar op term k wee een en actie vereist is. Binn heeft u het naslagwerk in huis! Voor de kosten hoeft het niet te laten. U heeft al een tuinscan vanaf € 39,95.

Schade? Wij maken het goed.

Neem vrijblijvend contact op!

3247 LD Dirksland info@herweijertuintechniek.nl

www.herweijertuintechniek.nl

Zernikeweg 10 • 3241 MG Middelharnis • T (0187) 48 72 19 • Fax (0187) 48 24 88 • www.bosmanenkalis.nl

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!

Lezersreis naar de Turkse Rivièra Complete 8-daagse luxe vliegreis Hoş Geldiniz! Oftewel, welkom! Een welbekende kreet die u tijdens uw verblijf in het prachtige Alanya nog vaker zult horen. Deze stad heeft door de jaren heen een enorme groei doorgemaakt. Van een klein dorp aan de kust is dit inmiddels uitgegroeid tot één van de bekendere badplaatsen aan de Turkse Rivièra.

Vertrek op 5 april o.l.v. Dhr. J. Mackloet

489,-

Abonneeprijs v.a. Niet-abonneeprijs v.a. 549,-

0172 48 48 48 • www.beter-uit.nl

APK

APK

APK

Eilanden-Nieuws 29 januari 2013  

Streekkrant nieuws Goeree-Overflakkee

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you