Page 1

Dinsdag 15 november 2016

8559

Nee tegen alcohol

3

Slotavond Omloop

16

17

Rabo Cultuurprijs voor Blast

Haringvlietsluizen Rijksmonument jaargang 7 -

STELLENDAM - Grachtengordel, Rijksmuseum, Sint-Jan. Aan dit illustere rijtje Rijksmonumenten, slechts drie voorbeelden uit een enorme lijst, zijn gisteren, 14 november, de Haringvlietsluizen toegevoegd. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam speciaal naar het kantoor van Rijkswaterstaat naast het complex om de aanwijzing als beschermd monument en het bijbehorende bordje te overhandigen.

14

24

29

De Haringvlietsluizen behoren

g.nl

Door Jaap Ruizeveld

In 2015 waren er 70 personen bij een verkeersongeluk betrokken. Kijkend naar 2014 (toen 48) is het aantal slachtoffers in het verkeer

Westelijke Achterweg 3245 BJ Sommelsdijk30 0187 781 000 | info@willydevo s.nl WWW.WILLYD EVOS.NL

R 26 NOV EMBE

orp

Winterfa ir Oudd

Nog 11 dagen.

Kom langs voor onze Snertwed strij

d

Minister Jet Bussemaker overhandigt het bordje en de aanwijzing tot monument aan directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat. tot een dertiendelig ensemble, dat na de watersnoodramp van 1953 is gerealiseerd om het land te beschermen tegen de zee. Daarnaast had de aanleg een veel betere ontsluiting van de eilanden in de zuidwestelijke delta tot gevolg, en de aanwezigheid van zoet water voor de land- en tuinbouw.

Huzarenstukje Architectuurhistorica Jacqueline von Santen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertelde het verhaal over de bouw van de Haringvlietsluizen in kort bestek. “Men bouwde vanuit een bouwput op open zee. Een huzarenstukje”, aldus Von Santen, die ook

het fenomeen van de nabla-liggers aansneed. “Liggers in de vorm van een nabla, een Egyptisch snaarinstrument, en omgekeerd een delta.”

M: 06-11123235 www.hameetemanvloeren.nl

www.rozima.nl Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

>> Lees verder op pagina 6

Aantal slachtoffers in verkeer blijft stijgen GOEREE-OVERFLAKKEEBij het aanbieden van de Verkeersveiligheidsmonitor 2015 stelt het college van b. en w. dat dit registratie-document over enkele jaren een belangrijk richtinggevend hulpmiddel wordt voor het gemeentelijk verkeersveiligheidsbeleid. Hoewel de registratie na 2014 sterk is verbeterd en de monitor 2015 een realistisch beeld geeft van de verkeersveiligheid op Goeree-Overflakkee is het nog niet raadzaam jaarcijfers met elkaar te vergelijken en daaruit conclusies te trekken. De enige overeenkomst betreft het aantal verkeersdoden. En niet het aantal ongevallen dat heeft plaatsgevonden.

Muziek Vinyl is terug

Bijzondere dieren In de Grutto

In beeld Flakkeese bruiloft

Bezuijen Bemiddelin g

Bemiddeling de verkoop bij van uw (recreatie)wonin g

T. 0187 - 68 48 68 www.bezuije nbemiddelin

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De aanwijzing van de Haringvlietsluizen als monument komt 45 jaar na de officiële opening voor het wegverkeer door koningin Juliana en minister Willem Drees jr. Dat was op 15 november 1971, vijftien jaar nadat de bouw van het sluizencomplex was begonnen. Gisteren kregen de bezoekers van de feestelijke bijeenkomst historische beelden te zien van die opening - een oude bus bracht de koningin en de minister vanuit Hellevoetsluis naar de sluizen - en van de jarenlange werkzaamheden die daaraan voorafgingen.

november 2016

U rijdt een lease auto?

10 uur rijles € 395,www.stamautorijschool.nl

AxxiAuto verzorgt graag voor u het onderhoud! Uw leasepartner en BOSCHCAR Service partner. www.axxilease.nl

Altijd bij u in de buurt • • •

dus verder toegenomen naar 70. Een direct aanwijsbare oorzaak voor deze stijging is niet gegeven. In algemener zin wordt gesteld dat de rijsnelheid een belangrijk aandachtspunt is en dat bestuurders zich tijdens het rijden vaak met andere zaken bezig houden. Dit leidt tot onoplettendheid en of inschattingsfouten. De vier dodelijke slachtoffers in 2015 vielen op de Kabbelaarsbank/Ouddorp, in de polder op de Philipshoofjesweg, de Tilsedijk tussen Stad aan ‘t Haringvliet en Den Bommel en op rijksweg N59.

Geen black spots Nagegaan is of er concentraties van ongevallen zijn. Dit blijkt niet het geval. De ongevallen zijn verspreid gebeurd over heel het eilandelijk gebied. Uit de monitor zijn geen zogenaamde black spots naar voren gekomen. Belangrijk aandachtspunt is de kruising Rottenburgseweg/Doetinchemstraat in Middelharnis waar regelmatig ongelukken met vaak materiële schade plaatsvinden. Deze kruising zal in het VCP Middelharnis-Sonmelsdijk op veiligheid en vormgeving worden onderzocht.

• • •

Wijkverpleging Persoonlijke verzorging Medisch specialistische zorg Hulp in het huishouden Hulpmiddelen verhuur en verkoop Persoonsalarmering

CuraMare Thuiszorg staat 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar! Oostflakkee 06 20 70 37 15 Middelharnis 06 13 29 94 94 Dirksland 06 22 26 08 15 Goedereede 06 51 75 04 53 thuiszorg@curamare.nl

Eilanden-Nieuws 15 november 2016  

Huis-aan-huiskrant van Goeree-Overflakkee van dinsdag 15 november 2016.

Eilanden-Nieuws 15 november 2016  

Huis-aan-huiskrant van Goeree-Overflakkee van dinsdag 15 november 2016.

Advertisement