Page 1

Dinsdag 16 april 2013

8203

Petje af voor onze rijdende winkels

7

Herman den Blijker helpt Restaurant De Koophandel

11

Ontwikkeling beachresort start in september

17

Dorpsherstelprijs voor nieuwbouwhuis in centrum Middelharnis MIDDELHARNIS - Klein, maar charmant. Het pand met die typering, een nieuwe woning aan de West Achterweg 28 in Middelharnis, is voor de jury van de Dorpsherstelprijs 2013 de nummer één. Wethouder Piet Koningswoud reikte de prijs vrijdagavond uit aan de eigenaar van het woonhuis, Danielle Jansen.

MIDDELHARNIS – Steeds meer mensen zijn tegenwoordig in het bezit van een iPad (of andere tablet). Deze tablets kunnen gebruikt worden voor allerlei zaken; als handzame computer, als e-reader, apparaat om tv-programma’s terug te kijken, te e-mailen en nog veel meer. Op zaterdag 27 april, tussen 13.30 en 15.30 uur organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, vestiging Middelharnis een iPad-café. Alle iPad- en andere tabletgebruikers zijn van harte welkom om, onder het genot van een hapje en drankje, hun ervaringen met elkaar te delen, programmatips uit te wisselen en op deze manier meer uit hun tablet te halen. TIP: neem uw tablet mee! Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent, dan bent u van harte welkom. De toegang is gratis.

De Dorpsherstelprijs is een initiatief van de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen, kortweg SMB. Met de prijs wil SMB het restaureren of renoveren van panden en andere objecten stimuleren en bijdragen aan de verbetering van het dorpsgezicht in de vier kernen van de voormalige gemeente Middelharnis. Het ‘ideetje’ van wethouder Koningswoud om de hele gemeente Goeree-Overflakkee te gaan bestrijken, valt voorlopig niet in vruchtbare aarde bij SMB. “We blijven een beetje traditioneel”, aldus voorzitter Van Nimwegen.

De genomineerde objecten waren door de jaren heen niet alleen woningen, maar ook kantoren, een winkel, pakhuisjes, koetshuizen, een schuur,

Wethouder Koningswoud reikt de prijs uit aan mevrouw Jansen, links op de foto voorzitter Van Nimwegen van de stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen. een hekwerk, een tuinmuur en een brug over de kerkgracht. Ook nieuw Het was langere tijd niet mogelijk om nieuw gebouwde panden in aanmerking te laten komen voor de prijs. Dit jaar was dat wel het geval. Dat resulteerde in de nominatie van meerdere objecten in deze categorie. Naast

het huis aan de West Achterweg 28 betrof het een gepotdekselde schuur aan de 2e Dijkdwarsstraat 7 in Sommelsdijk, een bijna geheel in eigen beheer gebouwd boerderijtje aan de Burgemeester Overdorpstraat 44 in Nieuwe-Tonge en een tot woning verbouwde schuur aan het Kortewegje 36 in Sommelsdijk. Alle eigenaren ontvingen een oorkonde.

Koninklijk Concert in teken van abdicatie MIDDELHARNIS - In aanloop naar de abdicatie op 30 april van Koningin Beatrix en de beëdiging en inhuldiging van de Koning Willem-Alexander organiseert c.o.v. ‘Laudando’ in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee een Koninklijk Concert. Het concert vindt plaats op zaterdag 27 april in de Hervormde Kerk, Ring 15 te Middelharnis. Aanvang: 19.30 uur. Voor deze gelegenheid vormde de c.o.v. ‘Laudando’ een speciaal projectkoor, samengesteld uit leden van de c.o.v. ‘Laudando’, het opera- en oratoriumkoor ‘Zuid-West Nederland’, het vocaal ensemble ‘Magnificat’ en het kamerkoor ‘Fiori Musicali’. Tijdens het concert staat de uitvoering van de Coronation Anthems van G.F. Händel centraal. Barokensemble ‘Eik en Linde’ zal samen met Wim Diepenhorst (kistorgel) het projectkoor begeleiden. De algehele leiding heeft Rinus Verhage. Verdere medewerking wordt verleend door Marije Weenink (dwarsfluit), Yolanda Davids (harp) en de vertellers Pau Heerschap en Karin Roozemond.

OUDE-TONGE - Naar aanleiding van de onlangs gehouden enquête wil de dorpsraad van Oude-Tonge, op 22 april een bewoners bijeenkomst houden, waarbij iedere inwoner van Oude Tonge van harte welkom is. Deze bewonersavond wordt gehouden in het restaurant van Ebbe en Vloed, aanvang 20.00 uur.

iPad-café

Door Kees van Rixoort

Het ging vrijdagavond in het oude gemeentehuis van Middelharnis om de elfde uitreiking van de Dorpsherstelprijs. SMB deelde de eerste prijs uit in 1997. De meeste Dorpsherstelprijzen waren voor panden en objecten in Sommelsdijk: zeven. Middelharnis volgt met twee prijzen en Stad aan ‘t Haringvliet sluit de rij met één Dorpsherstelprijs. De prijs viel nooit voor een pand in Nieuwe-Tonge.

Bewonersbijeenkomst Oude-Tonge

Toegangskaarten kosten € 15,00 (volwassenen) of € 7,50 (kinderen t/m 12 jaar) en zijn te koop via www.covlaudando.nl, via boekhandel Van der Boom, Voorstraat 41 in Sommelsdijk of bij de leden van het projectkoor. De gemeente Goeree-Overflakkee geeft 100 speciale VIP-kaarten cadeau aan mensen die in het verleden een koninklijke onderscheiding of een gemeentelijke erepenning ontvingen. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij mevrouw P. F.J. Campfens-van Kampen van de gemeente Goeree-Overflakkee per e-mail; info@goeree-overflakkee.nl of via telefoonnummer 14 0187.

>> Lees verder op pagina 6

Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Inspiratiedag Inspiratiedag Rabobank zaterdag 20 april. Zie bijlage bij Eilanden-Nieuws vandaag.

COMPLEET INCL. VAATWASSER

www.rozima.nl

€ 4450

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

De Waal Hoveniers

KIJK SNEL OP WWW.DBKEUKENS.NL

Nieuwe-ToNge Tel. (0187) 652484 www.dewaalhoveniers.nl Erf- en sierbestrating

Firma J. & J. van Gurp Oudedijk 14, Ooltgensplaat (0187) 631350 (06) 55552023 www.erf-sierbestrating.nl

Per gedecoreerde wordt één toegangskaart gereserveerd; eventuele extra kaarten zijn te koop via www. covlaudando.nl of via boekhandel Van der Boom, Voorstraat 41 in Sommelsdijk. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Rabobank Cultuurfonds van de Rabobank Goeree-Overflakkee, Eilanden-Nieuws en de Stichting Wagner-de Vlugt Fonds.

Dorpsvernieuwing Het winnende pand is getekend door architect Marco Born en gerealiseerd door Estate Invest. Het staat aan de West Achterweg 28, op de plaats die voorheen een rommelig karakter had (nabij de voormalige bakkerij van Van der Spoel).

SINT ANNALAND

WWW.DBKEUKENS.NL

Een stap verder www.visser-visser.nl

Betaalbaar maatwerk! Harry Westhoeve Keuken en Interieurbouw (0187) – 684957 Ouddorp Bel voor een afspraak of kijk op de website: www.harrywesthoeve.nl

GOES

Middelharnis, Telefoon: 0187 617 300


Geachte mevrouw, Het voorjaar is in17 aantocht... Wij nodigen u daarom woENSDAG ApRIl graag uit voor onze Gerry Weber Modeflitsen op

mevrouw, TIjDENS DEGeachte MoDEflITSEN woensdag 30 maart. kRIjGT U EEN pREvIEw vAN DE NIEUwSTE MoDE vAN HetGERRy voorjaar is in17 aantocht... Wij nodigen u daarom woENSDAG ApRIl wEbER.

Koninklijke oranjebijlage

Professionele mannequins de nieuwste Gerry op graag uit voor onzetonen Gerryu Weber Modeflitsen

TIjDENS DE MoDEflITSEN kRIjGT U EEN Weber en u tussen 10.00 en 17.00 uur woensdag 30geven maart. Wij hebben deCollectie voorjaarscollectie 2013 in huis! pREvIEw vAN DE NIEUwSTE MoDE vAN stylingadviezen. Uw komst wordt beloond met een en dat willen wij graag aan u laten zien. Daarom GERRy * wEbER. , tegen inlevering van deze kaart.Gerry stijlvolle armband nodigen wij uProfessionele speciaal uit voor de Gerry Weber mannequins tonen u de nieuwste Geachte mevrouw, Boven dien maakt u kans op het winnen van een uur Modeflitsen! Professionele mannequins showen u Geachte mevrouw, Weber en geven2013 u tussen 10.00 en 17.00 Wij hebben deCollectie voorjaarscollectie in huis! tussen 10.00 en 17.00 uur de nieuwste collectie. complete Gerry Weber outfit t.w.v. € 250.stylingadviezen. komst en datHet willen wij isgraag aanUw uWij laten zien.wordt voorjaar in aantocht... nodigen u Daarom daarombeloond met een * in Het voorjaar is innodigen aantocht... Wij nodigen utegen daarom (de trekking vindt plaats mei). woENSDAG 17 ApRIl graag onze Gerry Modeflitsen op van deze kaart. ,Weber inlevering stijlvolle armband wijuitu voor speciaal uit voor de Gerry Weber woensdagWeber 28 maart. Modeflitsen op graag uit voor onze Gerry Boven dien maakt u kans op het Modeflitsen! Professionele mannequins showen u winnen van een Geachte mevrouw, TIjDENS DE MoDEflITSEN kRIjGT U EEN woensdag 30 maart. Bij een besteding van €de125.of collectie. meer ontvangt tussen 10.00 en 17.00 uur nieuwste complete Gerry Weber outfit t.w.v. u€op 250.Professionele mannequins tonen u de nieuwste Gerry pREvIEw vAN DE NIEUwSTE MoDE vAN

In samenwerking met de bibliotheken van de Zuid-Hollandse Delta geven wij een oranjebijlage uit met een oplage van totaal 25.000 exemplaren. Met o.a. de thema’s: Koninklijke lezersverhalen, puzzel, bijzondere foto’s, programma’s Koninginnedag per dorp en Koninklijke boeken. De uitgave verschijnt op 23 april 2013.

Het voorjaar is in uaantocht... Wijennodigen u daarom * en geven tussen 10.00 17.00 uur , die samen dezeWeber dagCollectie een prachtige Gerry Weber-ketting (de trekking vindt plaats in mei). graag uit voor onze Gerrybeloond Weber Modeflitsen op GERRy wEbER.stylingadviezen. Uw komst wordt met een Professionele mannequins tonen u de nieuwste Gerry met stijlvolle de armband een geraffineerd geheel vormt. woensdag *28 maart. armband , tegen inlevering van deze kaart.

Reserveer nu uw advertentie Telefoon: (0187) 471020 | Mobiel: (06) 30992190 E-Mail: marthavdhave@eilandennieuws.nl

Het voorjaar is in aantocht... Wij nodigen u daarom

zolang de voorraad strekt

Weber en geven u een tussen 10.00 17.00 uurvanofeen Boven dien maakt u kansen op het€winnen Bij besteding van 125.meer ontvangt u op Wij hebben deCollectie voorjaarscollectie 2013 in huis! Professionele mannequins tonen u de€nieuwste complete Gerry beloond Weber outfit t.w.v. 250.- Gerry * stylingadviezen. komst wordt met een Wij zien udag graag op woensdag 30 maart. en dat willen wij graag aanUw u laten zien. Daarom Weber Collectie en geven u tussen 10.00 en 17.00 uur , die samen deze een prachtige Gerry Weber-ketting (de trekking vindt plaats in mei 2012). * stylingadviezen. Uwdeze komst wordt beloond met een , tegen inlevering van kaart. armband nodigenstijlvolle wij u speciaal uit voor demet Gerry Weber de armband *,een geraffineerd geheel vormt. stijlvolle armband inlevering deze kaart. Bij een besteding van € 125.-tegen of meer ontvangt op deze Boven dienmevrouw, maakt u kans op het winnen van eenuvan Met vriendelijke Modeflitsen! Professionele mannequins showen ugroet, Geachte Boven dien maakt u kans op * het winnen van een dag een prachtige Gerry Weber ketting , die samen met tussen 10.00 en 17.00 uur de nieuwste collectie. complete Gerry outfit t.w.v. € 250.DeWeber Kievit Mode complete Gerry Weber outfit 250.zien u geraffineerd graag op woensdag 30€maart. MANNEQUIN deWij armband een geheel vormt. t.w.v.

*

zolang de voorraad strekt

(de trekking vindt plaats in mei 2012). (de graag trekking vindt plaats in mei). uit voor onze Gerry Weber Modeflitsen op * GRATIS stijlvolle ARMBAND Wij zien u graag op woensdag 28 maart. woensdag 28 maart. • een besteding van €*125.- of meer ontvangt u op deze MetBijvriendelijke groet, CADEAU GeRRy WeBeR KettiNG dag een prachtige Gerry Weber u ketting Bij een besteding van €De 125.of meer ontvangt op*, die samen met Met vriendelijke groet, Mode Professionele mannequins tonen uKievit de nieuwste Gerry (bijMANNEQUIN besteding vanaf € 125,-) de armband een geraffineerd geheel vormt. * Kievit Mode en geven uDe tussen 10.00 en 17.00 uur , die samen dezeWeber dagCollectie een prachtige Gerry Weber-ketting GRATIS stijlvolle ARMBAND* Uw komst wordt beloond met een Wij zien ugeheel graag opvormt. woensdag 28 maart. met stylingadviezen. de armband een geraffineerd stijlvolle armband*, tegen inlevering van deze•kaart.

DE KIEVIT MODE DE KIEVIT booMpjES 15, oUDDoRp MODE zolang de voorraad strekt

een besteding van € 125.- of meer ontvangt u op deze MetBijvriendelijke groet, dag een prachtige Gerry Weber ketting*, die samen met DeMANNEQUIN Kievit Mode de armband een geraffineerd geheel vormt.

*

GeRRy WeBeR KettiNG* Boven dien maakt u kans opCADEAU hetMet winnen van een vriendelijke groet, (bij besteding vanaf € 125,-) Gerry op Weber outfit t.w.v. €maart. 250.Wij complete zien u graag woensdag 30Mode De Kievit (de trekking vindt plaats in mei 2012).

Actie Noorse Fjordenkaas

kilo 9,95

Actie Sambal kaas

Boompjes 15, Ouddorp

kilo 7,95

Actie Maasdammer

Actie Bolusmix

kilo 6,95

12 bolussen voor 2,85

*

CADEAU GeRRy WeBeR KettiNG* Met(bijvriendelijke groet, besteding vanaf € 125,-) De Kievit Mode

Waar Hollandse kaas betaalbaar is

Boompjes 15, Ouddorp

GRATIS stijlvolle ARMBAND Wij zien u graag op woensdag 28 maart. • *

Bewaarexemplaar voor en door de lezer van Goeree-Overflakkee

booMpjES 15, oUDDoRp

DE KIEVIT MODE

Acties geldig van dinsdag 16 april t/m zaterdag 27 april Johan en Dingena Stouten 0111-420048 / 06-20635355 jgstouten@filternet.nl

Boompjes 15, Ouddorp

booMpjES 15, oUDDoRp

VAN DIS ASSURANTIE EN - FINANCIERINGSKANTOOR BV.

Westdijk 53, Middelharnis Melkmarkt 10a, Zierikzee

Openingstijden Di t/m do 9.30 - 17.00 uur; vr 9.30 - 21.00 uur; za 9.00 - 17.00 uur

MBO-OPLEIDINGEN

VERZEKERINGEN|PENSIOEN|REGIOBANK|HYPOTHEEK

VAN DIS ASSURANTIE - EN FINANCIERINGSKANTOOR VERZEKERINGEN|PENSIOEN|REGIOBANK|HYPOTHEEK Op zoek naar een hypotheek? zoek dan niet verder!

Bent huis, wilt wilt uu Bent u aan het kijken voor uw eerste huis, ‘WIJ ZIJN ONAFHANKELI JK EN gaan gaan verhuizen? verhuizen? Of wilt u gaan gaan verbouwen? verbouwen? Bij Op GEBONDEN zoek naarAAN een hypotheek? zoek dan niet verder! DAARBIJ NIET Van Dis Assurantieen Financieringskantoor Van Dis Assurantie- en Financieringskantoor zit ÉÉN HYPOTHEEKVERSTREKKER’ uu goed. Bent u aan het kijken voor uw eerste huis, wilt u ‘WIJ ZIJN ONAFHANKELIJK EN Van DisAssurantieAssurantieenu gaan Financieringskantoor Van Financieringskantoor gaanDis verhuizen? Ofenwilt verbouwen? Bij bestaat sinds 20 juli juli 1953 1953 enisiseen eenonafhankelijk onafhankelijk DAARBIJ NIET GEBONDEN AAN bestaat 20 en Van Dissinds Assurantieen Financieringskantoor zit assurantiekantoor in Middelharnis op het eiland assurantiekantoor in Middelharnis op het eiland ÉÉN HYPOTHEEKVERSTREKKER’ u goed. Goeree-Overflakkee. Wij houden rekening met uw Van Dis Assurantie- en Financieringskantoor wensen, voor wensen, voor nu nu en ende detoekomst. toekomst. bestaat sinds 20 juli 1953 en is een onafhankelijk Wij zijn hypotheekadviseur Wij zijneen eenonafhankelijk onafhankelijk hypotheekadviseur en assurantiekantoor in Middelharnis op het eiland en daarbij niet gebonden aan één daarbij niet gebonden aan één Goeree-Overflakkee. Wij houden rekening met uw hypotheekverstrekker, wij kijken uwuw hypotheekverstrekker, kijkenaltijd altijdnaar naar wensen, voor nu en de toekomst. wensen te bepalen welke wensen en en uw uwsituatie situatieomomzo zo te bepalen welke Wij zijn een onafhankelijk hypotheekadviseur en hypotheekverstrekker hetbeste bestebijbiju upast. past. hypotheekverstrekker het daarbij niet is gratis. gebonden aan één Ons eerste gesprek Wij hebben mogelijkheden voor u als particulier hypotheekverstrekker, wij kijken altijd naar uw maar ook als ondernemer, naar welke onze wensen en mogelijkheden uw situatie omvoor zo vraag bepalen Wij hebben uteals particulier mogelijkheden. hypotheekverstrekker het beste bij naar u past. maar ook als ondernemer, vraag onze condities. Voor bankzaken, pensioenen en Wij verzekeringen, hebben mogelijkheden voor u als hypotheken bent uook bijbankzaken, ons harte welkom! particuliermaar als van ondernemer, vraagennaar Voor verzekeringen, pensioenen onze mogelijkheden. hypotheken W.J. van Disbent u bij ons van harte welkom!

W.J. Dis Voorvanverzekeringen, bankzaken, pensioenen en Van Dis Assurantie- en Financieringskantoor hypotheken bent uCS bij Middelharnis ons van harte welkom! Ring 54-56 |3241 Van Dis Assurantieen Financieringskantoor TW.J. 0187-485537 |F 0187-486628 |E info@vandis.nl van Dis| 3241 Ring 54-56 CS Middelharnis T 0187-485537 | F 0187-486628 Dis Assurantie- en Financieringskantoor EVan info@vandis.nl Ring 54-56 |3241 CS Middelharnis T 0187-485537 |F 0187-486628 |E info@vandis.nl

VAN DIS ASSURANTIE- EN FINANCIERINGSKANTOOR BV. UW ADRES VOOR EEN ONAFHANKELIJK HYPOTHEEKADVIES

Procesindustrie ... een wereldkeuze !

INFO MIDDAG WOENSDAG 13.00-16.00 UUR

24 APRIL Kerkhoekstraat 1, Brielle

WWW.FACEBOOK.COM/STCGROUPNL

WWW.WERELDOPLEIDING.NL


DINSDAG 16 APRIL 2013

Boterkoekactie voor de Oekraïne Woensdag 17 april OUDDORP - Hutten bouwen voor 150-jarig Sophia Kinderziekenhuis van 12.00-16.00 uur met gesponsorde pallets door fa. Van Oostenbrugge aan de Oudelandseweg 10. Kosten € 7,50 per kind incl. lunch en tussendoortjes. Aanmelden bij Arjanne 06-20920068 of bij Monique 06-54361633. Vrijdag 19 april STELLENDAM - Vrouwenbeurs van 13.00-21.00 uur in Expo Evenementenhal, Haringvlietplein 3. Beurs voor dames met alles wat nu in de belangstelling staat. MELISSANT - Concert door oud deelnemers en docenten van de jeugdconcoursen in de Melishof. Aanvang: 20.15 uur. Toegang; € 2,50 OUDDORP - Muzikale avond Actiecomité Ouddorp van 19.30-21.15 uur m.m.v. Chr. Ouddorps Mannenkoor en Fluitgroep Chasifja in kerkgebouw Gereformeerde Gemeente, Spaanseweg 13. Toegang: gratis. GOEDEREEDE - Niet ritmische Psalmzangavond Hervormde Kerk Goedereede Kerkpad 3. tbv Stichting Hulp Vervolgde Christenen. Algehele leiding; Ds. D. Diepenbroek. Organist: Harmen Goijert. Kerk open vanaf 19.00 uur, aanvang: 19.30 uur. Toegang vrij, collecte voor bijbelverspreiding. Zaterdag 20 april OUDDORP - Workshop natuurfotografie van 8.30-13.00 uur (Harlekijnorchidee en landschappen) in heemtuin, Middelduinen, Oostduinen en Kwade Hoek, door Jan Baks. Deelname: € 45,- p.p. Inschrijven via 0187-496003 / janbaks@gmail.com. OUDDORP - Plantenmarkt en kleedjesmarkt van 9.00-13.00 uur bij OBS de Westhoek, Dorpstienden 1. Toegang gratis. MELISSANT - 50e editie van het jeugdconcours in de Melishof. Meer info op www.jeugdsolistenconcours.nl of bij Fam. Van Leersum, tel. 0187 602792. Zaterdag 27 april MIDDELHARNIS - Plantenmarkt van 10.00 tot 13.00 uur op het terrein van de Sionkerk, Landbouwweg 2 te Middelharnis. STELLENDAM - Nationale Reddingbootdag van 10.00-16.00 uur op station Stellendam, Meester Snijderweg 3 in Stellendam met diverse activiteiten. Donateurs kunnen gratis meevaren met de Antoinette. OUDDORP - Nationale Reddingbootdag op station Ouddorp van 10.00-16.00 uur, Ouddorpse Haven 1a met diverse activiteiten.Donateurs kunnen gratis meevaren met de Baron van Lynden. OUDDORP - Tentoonstelling en uitleg over nostalgische tenten op kampeerterrein van kampeerclub NTKC ‘Het Essenbos’ aan de Klinkerweg van 10.00 tot 16.00 uur.

SOMMELSDIJK - De diaconie van Hervormde Gemeente van Sommelsdijk hoopt in augustus weer een werkvakantie naar Oekraïne te organiseren. Na twee eerdere projecten, als dat in Zapsony, het opknappen van een oud kantoor tot opvanghuis voor verstoten vrouwen (met kinderen) en twee jaar later, het opknappen van een dokterspost in het bergdorp Sinevir, staat nu het opknappen van een oud huis (tegenover de kerk) in Nagygejöc op het programma. Dit moet een verenigingsgebouw voor zondagschool en bijbelonderwijs worden. In Nagygejöc heeft men contacten met een predikantenechtpaar en zij willen graag de jeugd meer bij de kerk betrekken,

maar ook wil men de kleine jeugd van het dorp iets bieden in de vorm van een kleine speelplaats, want in het dorp of wijde omgeving is helemaal niets. Om de projectkosten te kunnen betalen, zal er op vrijdag 19 april huis aan huis van 18.00 tot 20.00 uur boterkoek van bakkerij Koese worden verkocht. De diaconie hoopt op een mooie netto-opbrengst, die geheel ten goede zal komen aan het project. De reiskosten en dergelijke worden door de deelnemers zelf opgebracht. Voor het vervoer van de jeugd is men nog op zoek naar een bus, hetzij een personenbus voor 8 mensen of een gesloten 6 personenbus met laadruimte achterin. Wie wat heeft of weet kan bellen naar Dick Wittekoek 0187-486080.

Trio Stam Hofman Shybayeva speelt in de Overkant OUDDORP - Op zaterdag 27 april is er een concert in de Overkant in de reeks ‘de Overkant’ Klassiek OK! De Canadees/Nederlandse cellist Willem Stam, de Nederlandse klarinettiste Ryanne Hofman en de Wit-Russische/ Nederlandse pianiste Hanna Shybayeva treden al sinds hun eerste ontmoeting in Den Haag in 2007 samen op. Ze hebben samengewerkt bij vele verschillende ensembles met uiteenlopende combinaties. Hun repertoire reikt van barok tot speciaal voor hen geschreven nieuw werk. Hanna, Willem en Ryanne hebben samen opgetreden door heel Nederland, GrootBrittannië en Zweden en ook komend

seizoen zullen ze als trio het buitenland aandoen. In hun concerten staan de titanen uit de Romantiek centraal: Bruch, Brahms, Beethoven, Rachmaninov en Schumann. Naast de kamermuziek staan bij het trio ook bijzondere transcripties op het programma. Zo speelt het trio liederen van Schumann en een eigen bewerking van de Seizoenen van Tschaikovksy. Aanvang concert: 20.00 uur, de Overkant is open vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten € 22,50 p.p. inclusief koffie/ thee voor aanvang concert en een glas wijn na afloop. Kaartverkoop en reserveringen via VVV Ouddorp aan Zee, telefoon 0187-681789 zie ook: www.deoverkantouddorp.nl.

Tante Toozz op basisschool ‘Het Stellegors’ STELLENDAM - Afgelopen maand bezocht Tante Toozz groep 8 van Obs het Stellegors in Stellendam. Tante Toozz viel de klas binnen met een gepimpte schoonmaakkar met daarop allerlei attributen uit de zorg. De leerlingen maakten kennis met Roozz, de zus van Tante Toozz en in een quiz konden de leerlingen laten zien wat zij allemaal al wisten over werken in de zorg. De quiz werd gewonnen door Mariëlle die met het spel “petje op, petje af ” de meeste vragen goed had. Kort samengevat: Tante Toozz is een vrolijke theaterles met de boodschap dat werken in de zorg leuk is en een grote diversiteit aan mogelijkheden biedt. De 23 leerlingen uit de hoogste

groep van ‘t Stellegors hebben er veel van geleerd in het kader van beroepsoriëntatie.

MELISSANT - Dit jaar is er een jubileumeditie van het Jeugdsolistenconcours. Op zaterdag 20 april zal het voor de vijftigste keer worden gehouden in de Melishof. Daar wordt op een speciale manier bij stilgestaan. ‘s Avonds voorafgaand aan het 50e concours, dus op vrijdagavond 19 april, zal een laureaatconcert worden gegeven door oud-winnaars van het concours, de juryleden en muziekdocenten. Aanvang: 20.15 uur. Toegang; € 2,50 Ter gelegenheid van deze gouden editie van het Jeugdsolistenconcours zal ook een herdenkingsboekje worden uitgegeven. Op zaterdag start het concours om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Het programma staat op www.jeugdsolistenconcours.nl.

Coördinator gezocht voor MS Collecte DIRKSLAND - Het Nationaal MS Fonds zoekt in Dirksland, Herkingen en Melissant meerdere coördinatoren voor de MS Collecte in november. De coördinator is het aanspreekpunt voor de collectanten, bestelt de collectematerialen, maakt een wijkindeling, zorgt voor de administratie en tellen van de collectebussen. Dit alles neemt slechts enkele uren in november in beslag. De coördinator ontvangt een uitgebreide handleiding en wordt ondersteund door Pamela van het MS Fonds in Maassluis. De collecteweek is van 18 t/m 23 november. Gegadigden kunnen contact opnemen met Pamela Zaat, tel. (010) 591 98 39 of pamela@nationaalmsfonds.nl Kijk op www.nationaalmsfonds.nl voor meer informatie. Ook nieuwe collectanten zijn welkom.

Bijeenkomst voor veteranen NIEUWE-TONGE - Op vrijdag 19 april is er weer een Veteranenbijeenkomst in ‘Ons Dorpshuis’, Korteweegje 14 te Nieuwe-Tonge. Aanvang 19.30 uur. Let op: Men hoeft geen lid te zijn van de vereniging ‘Veteranen van Flakkee’ om deel te mogen nemen aan de bijeenkomsten, waarop alle veteranen met partner en/of introducé welkom zijn. Vooral de jongere veteraan wordt uitgenodigd om eens deel te nemen aan deze avonden. Meer info bij Jan IJpelaar, Nieuwstraat 59, Oude-Tonge of janijpelaar@planet.nl, tel, 0187-64 16 67.

Theorieavond hondenschool DIRKSLAND - Woensdag 24 april is er een theorieavond bij hondenschool Okidoggy. Iedereen is welkom en er zijn geen kosten aan verbonden. Aan de orde komt onder andere lichaamstaal van honden (verduidelijkt door filmpjes en foto’s), hoe honden leren en nog veel meer. Locatie: Vroonweg 14B te Dirksland, aanvang 19.30 uur (koffie vanaf 19.15 uur). Opgeven kan via info@okidoggy.nl of via 06 10936503.

Deze les is ontwikkeld door de SRZ, Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen. Leerlingen uit groep 8 staan aan de vooravond van een nieuwe stap: de middelbare school. De keuze voor een middelbare school roept vragen op zoals: wat past bij mij en wat vind ik leuk? Zij weten nu dat er in de toekomst veel werkgelegenheid is in de zorg, dat het werk afwisselend is, veel voldoening kan geven en ruime mogelijkheden kent. Deze les werd de school aangeboden door het Van Weel Bethesda Ziekenhuis.

Jubileumeditie Jeugdsolistenconcours

3

Lenteverkoping Inloopmiddag Psz ‘de Krukel’

Kleedjesen plantenmarkt

GOEDEREEDE - Op 17 april houdt Peuterspeelzaal ‘de Krukel’ aan de Jongkoenstraat 1 een inloopmiddag van 15.30-16.30 uur voor belangstellenden en vooral voor ouders die hun kindje willen inschrijven. Peuterspeelzaal ‘de Krukel’ is een neutrale peuterspeelzaal waar iedereen van harte welkom is. Tijdens de middag krijgt men een indruk hoe men te werk gaat. De leidster en een lid van de ouderraad zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Wie tijdens de inloopmiddag niet kan komen, maar toch graag eens wil kijken, kan bellen naar 0187490202 of mailen: pszdekrukel@ hotmail.com. Voor meer informatie www.peutereiland.nl

OUDDORP - Op 20 april organiseert basisschool de Westhoek samen met de activiteitencommissie weer de jaarlijkse kleedjes- en plantenmarkt. Bij dit gezellige evenement mogen de kinderen hun tweedehands speelgoed en andere spullen te koop aanbieden. Er zit voor een ieder altijd wel weer wat leuks tussen. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten tuinplanten te koop. Dus heeft u uw tuin nog niet in de lentesferen gebracht, kom dan gezellig even langs op het schoolplein. De markt duurt van 9.00 tot 12.00 uur en vindt plaats op het schoolplein van basisschool de Westhoek aan de Dorpstienden 1 te Ouddorp.

HERKINGEN - Zaterdag 27 april houdt vrouwenvereniging ‘Niet in eigen kracht’ uit Herkingen haar lenteverkoping van 9.30 tot 12.30 uur in en rond verenigingsgebouw ‘de Fontein’ en ‘het Scharrelloodsje’, Scharloodijk 35, naast de Hervormde kerk. Er is verkoop van handwerk- en decoratieartikelen en diverse verse etenswaren. Op het terras is er koffie/thee met cake of koek en wordt er soep, broodjes en vis verkocht. Het ‘Scharrelloodsje’ is helemaal gevuld met tweedehandsartikelen en boeken. De opbrengst is voor de Hervormde gemeente van Herkingen.

Bingo NIEUWE-TONGE - De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 19 april een bingoavond in ‘Ons Dorpshuis’. Er worden 10 ronden en een superronde gespeeld. Aanvang: 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.


4

DINSDAG 16 APRIL 2013

Dankbaar en blij zijn we met de geboorte van

Eduard Boudewijn Matthias We noemen hem

Boudewijn 12 april 2013 Matthias & Jacquelien Stout-van Splunder Jongkoenstraat 10 3252 AV Goedereede

Psalm 136:1 Looft den Heere, want Hij is goed, want Zijn goedertierenheid is in der eeuwigheid.

Gerrit Jan ’t Mannetje

Voor de vele gelukwensen, bloemen en geschenken die we bij ons 50-jarig huwelijksjubileum mochten ontvangen zeggen wij u, mede namens onze kinderen en kleinkinderen, heel hartelijk bedankt! Jo en Marie Sandee

weduwe van C. Keijzer

Wij geven u, mede namens onze kinderen, kennis van ons voorgenomen huwelijk. De voltrekking vindt plaats op D.V. 26 april 2013 om 11.00 uur in het Raad- en Polderhuis te Ouddorp, samen met onze kinderen. Gods zegen over ons huwelijk willen wij vragen in een dienst des Woords, waarin voorgaat ds. C. Oorschot. Deze dienst begint om 14.00 uur in de Herst. Herv. ‘Beth-El’ kerk, Voorstraat 69, Stellendam. U wordt van harte uitgenodigd deze dienst bij te wonen. Aansluitend is er van 16.00 tot 18.00 uur gelegenheid om ons te feliciteren in het ‘Haegse Huus’, Haagsestraat 4a, Stellendam. Pr. Bernhardstraat 9 3251 XJ Stellendam

Johan Frisopad 4 3251 XA Stellendam

Ons adres blijft/wordt: Pr. Bernhardstraat 9, 3251 XJ Stellendam Tel. 0187 491279 / 491003

Hierbij wil ik, mede namens mijn man en kinderen, ieder die de afgelopen periode van kuren en bestralingen meegeleefd heeft d.m.v. een kaart, telefoontje, bezoekje of attentie heel hartelijk danken. Ook de afdeling oncologie van het Van WeelBethesda ziekenhuis te Dirksland voor de bijzonder hartelijke en fijne begeleiding, héél veel dank. Bovenal dank aan God, die de kracht en het vertrouwen gaf om deze weg te gaan. Mevr. E.S. v.d. Boogert-Joppe

DA N K B E T U I G I N G Hierbij wil ik, mede namens de kinderen, iedereen bedanken bij mijn thuiskomst uit het ziekenhuis en Nieuw-Rijsenburg voor al de kaarten, bloemen, telefoontjes en bezoekjes die ik heb gehad. Heel hartelijk dank. E. Hameeteman-de Vogel Dorpstienden 35 3253 AS Ouddorp

Oude-Tonge: J. Huizer-Hartman Na de Heere, willen we iedereen hartelijk dankzeggen voor de vele kaarten, bloemen en kado’s die we mochten ontvangen bij ons 55-jarig huwelijk. Adri en Maartje Hoek Ouddorp

Verdrietig, maar dankbaar voor de liefde en zorg waarmee hij ons omringde, geven wij u kennis van het overlijden van onze vader, schoonvader, opa en vriend

Gommert Jacob troost in de leeftijd van 69 jaar. Kinderen en kleinkinderen Adrie 14 april 2013 Koornlust 23, Sommelsdijk

Brielle: Ina van den Doel-Osseweijer Chiel van den Doel Tatjana Mike Anthon en Carla Merel Esther en Robbert Robert en Denise 15 april 2013 Verzorgingshuis ‘Ebbe en Vloed’, Oude-Tonge Molendijk 63, 3255 AM Oude-Tonge De rouwdienst, waarvoor u wordt uitgenodigd, zal D.V. gehouden worden op vrijdag 19 april om 10.00 uur in de aula van ‘Ebbe en Vloed’, ingang Mariniersweg. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de algemene begraafplaats te Oude-Tonge. Gelegenheid tot condoleren na de begrafenis in de aula van ‘Ebbe en Vloed’. - Liever geen bezoek aan huis - Geen bloemen Als u geen rouwkaart heeft ontvangen, dan vragen wij u deze advertentie als zodanig te beschouwen.

Correspondentie-adres: A. Fun-Kievit Prins Bernhardlaan 106 3241 TA Middelharnis De afscheidsbijeenkomst, waarvoor u wordt uitgenodigd, zal gehouden worden op vrijdag 19 april om 13.30 uur in rouwcentrum ‘Media Vita’, Westelijke Achterweg 3, 3241 EH Middelharnis. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden omstreeks 14.30 uur op de algemene begraafplaats te Sommelsdijk. Na de begrafenis is er gelegenheid de familie te condoleren in het rouwcentrum. Zij die geen persoonlijke kennisgeving hebben ontvangen, worden verzocht deze advertentie als zodanig te beschouwen.

KLAASJE CORNELIA VAN DEN TOL-SOLDAAT Katie is vele jaren een trouw lid geweest van onze vereniging. Wij bewaren aan haar heel goede herinneringen en wij wensen haar kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe om dit verlies te verwerken. Bestuur en leden, Bridgeclub Melissant

Geschokt zijn wij door het plotselinge overlijden van

C.W. van der Boom J.J. van der Boom-Smelt

Cor is vele jaren een trouw lid geweest van onze vereniging. Wij bewaren aan haar heel goede herinneringen en wij wensen haar kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe om dit verlies te verwerken. Bestuur en leden, Bridgeclub Melissant

weduwe van C. Boshoven (in liefdevolle herinnering)

partner van J. van Noord (in liefdevolle herinnering)

in de leeftijd van 83 jaar. J. Klijn J. Klijn-van Nieuwaal overige neven en nichten 12 april 2013 Haagsestraat 33, Stellendam Correspondentie adres: J. Klijn (executeur), Zeebrekersweg 18, 3253 VS Ouddorp U wordt beleefd uitgenodigd om teneinde onze geliefde de laatste eer te bewijzen op D.V. woensdag 17 april. De rouwdienst vangt aan om 13.30 uur in de Gereformeerde Kerk aan de Kerkhoflaan te Stellendam. Vanaf 12.30 uur is er gelegenheid tot condoleren en afscheid nemen. De teraardebestelling zal omstreeks 14.30 uur plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats te Stellendam. Na de begrafenis is er alsnog gelegenheid tot condoleren in bovengenoemde kerk.

Indien u geen rouwbrief heeft ontvangen, wilt u dan deze advertentie als zodanig beschouwen.

HANS VAN HEEMST Hans was een enthousiaste en gewaardeerde vrijwilliger van het Buurtpreventieteam Nieuwe-Tonge. Wij wensen zijn vrouw en kinderen veel sterkte toe met dit verlies. Namens het Buurtpreventieteam Nieuwe-Tonge Han Mulder Wennie van Moort Henk Koppelaar

Namens de gemeente Goeree-Overflakkee Corstiaan Kleijwegt, burgemeester Boudewijn Marinussen, gemeentesecretaris

Met verslagenheid geven wij u kennis van het plotseling overlijden van ons lid

da n k b e t u i g i n g Uw belangstelling en de vele blijken van medeleven die wij mochten ontvangen na het overlijden, tijdens de condoleance en de begrafenis van onze lieve dochter en kleindochter

maatje jannetje den boer ~ anna ~

hebben ons heel goed gedaan. Onze welgemeende dank daarvoor. In het bijzonder bedanken wij – personeel van Zuidwester en Haringvliet 19 voor de goede zorgen; – artsen en verplegend personeel van het ziekenhuis te Dirksland; – Begrafenisverzorging J. van der Slik en medewerkers voor de correcte verzorging van de begrafenis. André en Janna den Boer Opa en oma’s

HANS VAN HEEMST Wij wensen Anja, John en Carlijn, Marloes en Robert en verdere familie veel sterkte toe om dit verlies te dragen. Brandweervereniging Jan van der Heijden Blusgroep Nieuwe-Tonge

Hierbij geven wij kennis van het overlijden van ons gewaardeerd lid, mevrouw

Met droefheid geven wij u kennis dat de Heere op Zijn tijd van ons heeft weggenomen onze geliefde tante en oud tante

Iedereen wordt verzocht om in gepaste kleding de rouwplechtigheid bij te wonen.

Namens de Politie Eenheid Rotterdam Ron Groeneveld, teamchef Goeree-Overflakkee Hierbij geven wij kennis van het overlijden van ons gewaardeerd oud-lid, mevrouw

Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven. Mattheüs 11:28

ARENTJE BOSHOVEN-VAN SETERS

in de ouderdom van 92 jaar.

20-4-2007

Sommelsdijk, april 2013

da n k b e t u i g i n g Daar het bijna onmogelijk is een ieder persoonlijk te bedanken willen wij u, na de Heere, op deze wijze onze oprechte dank betuigen voor de zeer vele blijken van meeleven na het overlijden en de geboorte van ons zo innig geliefd zoontje

Nieuwe-Tonge, 8 april 2013

CORNELIA VAN DER VALK-NELISSE

Voor de zeer vele felicitatiekaarten en attenties die we mochten ontvangen bij ons 45-jarig huwelijksjubileum, zeggen wij u heel hartelijk dank.

Sommelsdijk

ANTHONIJ HUIZER

echtgenoot van Johanna Hartman

Melissant, april 2013

weduwnaar van M.J.J. van Poortvliet

en Neeltje Adriana Moijses

Bedroefd, maar dankbaar dat wij hem zolang in ons midden mochten hebben, delen wij u mede dat door de Heere uit ons midden is weggenomen mijn lieve man, onze lieve zorgzame pleegvader en opa

20-4-2013

LIEVE DUCO

pieter den hertog ~ rutger ~

Eerst waren er tranen van geluk, nu van verdriet. Lieve Duco, ik vergeet je niet. Oma Lia

Wijnand en Marieke den Hertog-Bogert Dirksland, april 2013


DINSDAG 16 APRIL 2013

DA N K B E T U I G I N G

DA N K B E T U I G I N G

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor de vele blijken van medeleven die wij mochten ontvangen na het overlijden van mijn innig geliefde man, onze zeer geliefde vader en schoonvader

Daar het ons onmogelijk is iedereen persoonlijk te bedanken voor de vele blijken van hartelijk medeleven, zowel persoonlijk als schriftelijk, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn innig geliefde man, onze zeer zorgzame vader, schoonvader, grootvader en overgrootvader

KRIJN ORGERS

In het bijzonder dank aan Ds. Westerhout voor het leiden van de rouwdienst en de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Goedereede voor de pastorale steun. Dr. De Vos en verpleegkundigen, afd. Oncologie van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis Dirksland voor de medische zorg. Spanjersbergh Uitvaartverzorging, in het bijzonder Krijn Breen, voor de correcte verzorging van de begrafenis en fijne begeleiding zowel ervoor als erna.

JOHAN VAN BEVEREN

                

WELKOM-DIENST Zondag 21 april – 18.30 uur

Ondanks de grote leegte en het gemis heeft uw betrokkenheid ons allen heel goed gedaan.

Voorganger: Ds. E.M. de Jong

Orgel: Gijsbert Kok

P. van Beveren-Struijk

Bruinisse, april 2013

Bij elk afscheid wordt een herinnering geboren…

Goedereede-Havenhoofd, april 2013

   

Dorpstienden 3

m.m.v. American Protestant Church Choir

Leni Orgers-Rijnbrand Mirna en Gregory Gerja en Wouter



In Memoriam: Arie Verburg

betuigen wij u langs deze weg onze welgemeende dank.

kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

5

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 6 april overleed Arie Verburg op 82-jarige leeftijd. Arie (Aai) Verburg was zijn hele arbeidzame leven verbonden aan Imabo Esselink. Begonnen op het smalle terrein langs de Oosthavendijk in Middelharnis, verhuisde hij later naar het magazijn aan de Oostplaat en tenslotte naar het huidige gebouw aan de Industrieweg. Hij was een graag geziene collega en medewerker van het bedrijf, die dag en nacht klaarstond. Zijn vader en twee broers waren eveneens voor kortere of langere tijd aan het bedrijf verbonden. Na maar liefst 41 jaar bij de bouwmaterialenhandel te hebben gewerkt ging hij op 1 januari 1990 met pensioen. Voor zijn verdiensten ontving hij de Zilveren Eremedaille in de Orde van Oranje Nassau.

De Waal Hoveniers opent tweede vestiging in Burgh-Haamstede

Ontroerend en hartverwarmend waren de vele blijken van belangstelling en medeleven na het plotselinge overlijden van mijn onvergetelijke vriend, onze zoon, broer en oom

NIELS AKERSHOEK Deze hebben ons veel steun gegeven. Irini Ria en Rens Lilian en Bert Noëlle en Daphne April 2013

                        

Daar het voor ons onmogelijk is een ieder persoonlijk te bedanken voor de vele blijken van medeleven die wij mochten ontvangen na overlijden van mijn geliefde man, onze lieve vader en schoonvader

uitvaartverzorging M.H. van de Ven Voor een uitvaart met persoonlijke aandacht

Dag & nacht bereikbaar Rouwcentrum Media Vita Contact

Administratie adres

Achthuizen W. Buys 63 19 77 Middelharnis 0187-48 69 62 Oude-Tonge 0187-64 24 28 Mobiel 06 53 11 29 79

Tramweg 12 3255 MB Oude-Tonge

BURG-HAAMSTEDE - Zaterdag 13 april was de officiële opening van de tweede vestiging van De Waal Hoveniers in Burgh-Haamstede aan De Roterij 11. Door het doorknippen van een lint door de dochters van eigenaar Maarten de Waal was de opening een feit. Er waren mooie acties en bezoekers konden diverse prijzen winnen. Een flink deel van hun machinepark was tentoongesteld en natuurlijk veel tuinmaterialen en bijzondere bomen en planten. Ook werd die dag De Roterijdag gehouden, waar veel bedrijven van De Roterij aan deelnamen. Bezoekers konden een kijkje nemen bij de deelnemende bedrijven en meedoen met diverse prijsvragen en activiteiten.

Aardappelen voor Voedselbank

info@uitvaartverzorgingvandeven.nl

www.uitvaartverzorgingvandeven.nl

Machiel de Ruiter zeggen wij u hartelijk dank. In bijzonder gaat onze dank uit naar het dialyseteam van het Maasstad ziekenhuis en Hellevoetsluis. Tevens bedanken wij Taxibedrijf Goudswaart voor het correcte vervoer en begeleiding. De medewerkers van Careyn voor de liefdevolle verzorging. Trudy Wehmeijer van de Humanistische uitvaart begeleiding voor de gesproken woorden tijdens de crematie. Pim Kievit van Uitvaartverzorging Kievit en medewerkers voor de uitstekende verzorging van de crematie. C.A. de Ruiter-Holleman J.A. de Ruiter C. de Ruiter-Bakelaar Sommeldijk, april 2013.

Uw laatste wensen in goede handen

0187- 601166 Dag en nacht bereikbaar

www.kievit-uitvaart.nl Rouwcentrum Kievit Nieuweweg 2, Melissant Burg. Letteweg 36 3233 AG Oostvoorne Tel. 0181-488088

Meidoorn 4 3248 XE Melissant Tel. 0187-601166

MIDDELHARNIS - Vorige week werden in deze krant de prijswinnaars bekendgemaakt van verschillende prijsvragen die gehouden werden tijdens KijkbijdeBoer. Bij de boerderij van de familie Warnaer werd een grote partij aardappels gewonnen. Maar de winnaars zagen er waarschijnlijk niet overheen om ze allemaal op te eten en daarom werden ze aan de Voedselbank Goeree-Overflakkee geschonken. De aardappelen werden daar natuurlijk dankbaar aanvaard. (Foto: Wim van Vossen Fotografie).

Extra kerkdiensten HERKINGEN – Ger. Gem. woensdag 17 april 19.30 uur ds. G. Beens OUDDORP – Ger. Gem. donderdag 18 april 19.30 uur ds. J.S. van der Net


6

DINSDAG 16 APRIL 2013

Nieuws

De Nollestee houdt zaterdag Open huis na verbouwing

Dorpsherstelprijs uitgereikt >> Vervolg van de voorpagina Volgens de jury is het geheel nieuwe huis een waardevolle invulling van dit gedeelte van Middelharnis en een uitstekend voorbeeld van dorpsvernieuwing. Eigenaar Danielle Jansen is het daar van harte mee eens. “Een heel leuk huis. Het past bij mij: klein, maar charmant”, zei ze voordat wethouder Koningswoud had bekendgemaakt dat ze met de Dorpsherstelprijs 2013 naar huis zou gaan. Volgens de jury verdienden alle vier genomineerden de prijs. Dat in het eindoordeel toch de woning aan de West Achterweg 28 uit de bus kwam, is onder meer te danken aan het gegeven dat deze staat op een cruciale plek. De winnares ontving een foto van haar huis van de hand van Annemarie Vermaat. SMB had in het oude gemeentehuis, geheel volgens traditie, gezorgd voor een aansprekend programma met hoofdrollen voor Pau Heerschap en Wim Soeters. De laatste speelde piano, de eerste reciteerde daarbij sappige verhalen in Ouddorps dialect, bijvoorbeeld over een ‘prehistorisch’ voetbalveld met kerkpad,

In de grote kas van De Nollestee zijn Glenn en Hans bezig de primula’s netjes te zetten. 

MELISSANT – Zorgkwekerij De Nollestee, Nolledijk 1-b te Melissant, houdt zaterdag 27 april een open dag. Na een interne verbouwing is de kwekerij, die in de samenleving breed gedragen wordt, klaar voor te toekomst. Belangstellenden kunnen die dag een blik werpen in de keuken van dagbesteding en planten kweken. Door Hans Villerius

Zorgboerderij. Zeventien jaar geleden bestond het woord nog niet. De term persoonsgebonden budget evenmin. Nu zijn het door en door ingeburgerde begrippen, en op De Nollestee in Melissant is te zien waar deze termen in de praktijk toe kunnen leiden: een agrarisch bedrijf waar mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking een zinvolle dagbesteding

krijgen én waar gewerkt wordt aan het kweken van kwalitatief goede heesters en vaste planten. Ofwel: een zorgkwekerij. Zo’n dertig heestersoorten en tweehonderd soorten vaste planten worden inmiddels op De Nollestee gekweekt, verzorgd én verkocht, en dat aantal breidt zich nog steeds uit. Cor en Jolanda Joppe, die voorheen op deze boerderij hun eigen akkerbouwbedrijf runden, maakten zeventien jaar geleden een switch. Door productieoverschotten en de daarmee samenhangende lage prijzen waren de perspectieven voor het boerenbedrijf niet best. En vanuit hun christelijke overtuiging wilden ze iets betekenen voor mensen die zorg nodig hebben. In samenwerking met Stichting Zuidwester werd het akkerbouwbedrijf getransformeerd tot zorgkwekerij, een dagbestedingsproject van Zuidwester. Door de invoering van zorg in natura en de persoonsgebo-

In 2011 heeft Rabobank een concept ontwikkeld op basis van de uitkomsten van een uitgebreid klantonderzoek. Het ‘Rabobank Hypotheekdossier’ wordt gefaseerd ingevoerd tot in 2016 waarmee Rabobank een efficiencyslag maakt. Sinds 2 januari 2013 is de eerste fase ‘live’. De heer van Splunter en mevrouw van Lenten uit Stellendam hebben onlangs samen een woning gekocht. Een grote stap in hun leven maar ook een belangrijke stap voor Rabobank Goeree-Overflakkee. Zij zijn namelijk de eerste klanten van Rabobank Goeree-Overflakkee die de gehele voorbereiding voor het hypotheekgesprek via internet hebben doorlopen. “We hebben ons op internet georiënteerd op de woningmarkt en ons verdiept in hypotheekvormen. Per toeval zagen wij de mogelijkheid van

het Rabobank Hypotheekdossier.“ Het Rabobank Hypotheekdossier biedt de woningkoper de mogelijkheid om zelfstandig benodigde gegevens en documenten voor het adviesgesprek te uploaden. De koper kan zelfstandig, op het moment dat het hem uitkomt, het Rabobank Hypotheekdossier inzien, bewerken en daarmee zich voorbereiden op het adviesgesprek met een adviseur. Kiest de consument voor deze eigen voorbereiding? Door het zelf uploaden van benodigde documenten betaalt de klant bij Rabobank een lager bedrag aan advieskosten. Het Rabobank Hypotheekdossier biedt ook de mogelijkheid om een uitgebreide berekening te maken. Handig voordat u de woningmarkt opgaat opzoek naar uw droomhuis. Het probleem van het uploaden van grote bestanden is inmiddels opgelost . “Sommige documenten waren te groot voor het uploaden, dat was wel even lastig,” legt mevrouw van Lenten uit. “Maar wij raden het iedereen aan om een hypotheekgesprek op deze manier voor te bereiden. Het Rabobank Hypotheekdossier werkt makkelijk en je weet precies welke documenten nodig zijn.” Voor de financieel adviseur, Evert-Jan

Besmetten Wethouder Koningswoud kreeg SMB niet mee met zijn ‘ideetje’ om de prijs te verbreden naar het hele eiland. Maar hij vond het wel een grote eer dat hij de Dorpsherstelprijs 2013 mocht uitreiken. Dit niet in de laatste plaats omdat die eer in het verleden altijd te beurt viel aan een burgemeester. “En ik ben slechts vijfde locoburgemeester”, lachte de wethouder. Wel gaat hij over cultureel erfgoed en monumenten. Daarover staat in het coalitieakkoord dat monumentale panden waar mogelijk behouden moeten worden. “Daarmee zeg je niets toe en wijs je niets af ”, aldus Koningswoud. Hij zei te hopen dat de Dorpsherstelprijs de omgeving (het dorpsgezicht) zal besmetten, “in de goede zin van het woord”, en complimenteerde SMB met de stimulerende activiteiten. “Veel succes met uw hooggewaardeerde werk.”

Foto: Hans Villerius

den budgets was juist ruimte ontstaan voor kleinschalige projecten als deze. En zoveel jaar na de start blijkt in de praktijk De Nollestee duidelijk in een behoefte te voorzien. In de achterliggende maanden werd de zorgkwekerij flink verbouwd en aangepast, niet in het minst om klaar te zijn voor de toekomst, met alle veranderingen die in het kader van de overheidsbezuinigingen ook op De Nollestee afkomen. Efficiënter werken, meer doen aan duurzaamheid, het zijn zaken waar zich de laatste verbouwing ook flink op richtte. Graag willen begeleiders en medewerkers van de zorgkwekerij laten zien wat ervan geworden is én een kijkje achter de schermen geven wat er op zo’n kwekerij allemaal gedaan wordt. Vandaar het Open huis op zaterdag 27 april a.s. In onze abonneekrant van a.s. vrijdag een uitgebreid artikel over De Nollestee.

Rabobankconcept: De eerste stap in de vernieuwing van het hypotheekproces De omgeving waarin we leven verandert steeds meer naar een wereld waarin technologie en mens onafscheidelijk zijn. Technologie biedt een bedrijf extra manieren om met hun klanten in contact te komen en processen te vereenvoudigen.

waarop een boer met aangelijnde koe nadert tijdens een wedstrijd, en over eerste hulp aan het front. “Iemand is gesneuveld als het hoofd van de romp is gescheiden”, klonk het te midden van dreigende pianogeluiden.

van Weenen, is de vernieuwing in het hypotheekproces ook een uitkomst. “Het hypotheekproces is efficiënter geworden en lost een aantal organisatorische knelpunten op, waardoor meneer van Splunter en mevrouw van Lenten onder andere sneller op afspraak konden en dat is erg fijn.”De consument kan door technologische ontwikkelingen steeds vaker zelf zijn route door het proces bepalen, controle hebben over zijn gegevens en daarbij zelf het kanaal en moment kiezen. Klanten zijn bovendien bereid (delen van) het hypotheekproces zelfstandig te doorlopen als het eenvoudig wordt gemaakt en mogelijk financieel voordeel oplevert. Wanneer het vernieuwde hypotheekproces in 2016 in al zijn facetten is ingevoerd, is de klant zelf ‘in control’. Hij beslist hoe hij het hypotheekproces doorloopt en wanneer hij de hulp van een adviseur inroept. Uitgangspunt daarbij blijft dat de klant altijd een zorgvuldig advies van de Rabobank krijgt, gewoon faceto-face op de lokale bank. Kijk voor meer informatie over het Rabobank Hypotheekdossier op www. rabobank.nl/hypotheekdossier

Open Golfdag Catharinenburg MELISSANT - Zaterdag 20 april is de Nationale Open Golfdag. Een ideale gelegenheid om kennis te maken met de golfsport op ons eiland. Een ieder is van harte welkom bij Golfbaan Catharinenburg in Melissant, die in samenwerking met golfclub Roxenisse haar open dag houdt met als thema: Sla je slag op de Open Golfdag. Er is een leuk afwisselend programma samengesteld. Voor elk wat wils voor de hele familie. Men kan de dag sfeervol afsluiten met een pannenkoek voor de kinderen en een speciaal Open Dagschotelmenu voor de ouders. Vanaf 9.30 uur is men welkom. Er is een ontvangst en daarna een rondleiding op de baan en een

kopje koffie. Daarna kan men zelf een balletje slaan bij de pro’s: Ieder heel uur start er een gratis golfclinic. Kinderen kunnen zich in de tussentijd amuseren op een groot springkussen. ‘s Middags is het kids time, dan is er tussen 15.00 en 17.00 uur een speciale kids clinic. Na de clinic wordt de kinderen een pannenkoek en een ijsje aangeboden in het clubrestaurant. Terwijl de kinderen bezig zijn met de kids clinic kunnen volwassenen om 16.00 uur in het clubhuis een presentatie bijwonen over het mentale en fysieke aspect van de golfsport. In het restaurant kan men aanschuiven voor een speciale Open Dagschotel. Golfbaan Catharinenburg heeft op de Open Golfdag ook een aanbieding: 5 golflessen en een proefabonnement op de Par 3 baan voor 2 maanden voor € 230,-.

Heropening Kruidvatwinkel Zandpad MIDDELHARNIS - De Kruidvatwinkel aan het Zandpad 174 in Middelharnis is compleet vernieuwd en opent op 16 april a.s. opnieuw haar deuren. Het filiaal biedt het vertrouwde voordeel in een eigentijdse toegankelijke winkel. Klanten kunnen gemakkelijk hun weg vinden dankzij de overzichtelijke presentatie van de producten en worden wekelijks verrast door een grote hoeveelheid wisselende aanbiedingen. Winkelmanager Angelique Luijendijk-Mackloet is trots op haar vernieuwde winkel. “In onze vernieuwde winkel staat de klant nog meer centraal. De winkel is overzichtelijk en toegankelijk, met veel voordeel en verrassende aanbiedingen. Samen met mijn team nodig ik iedereen uit Middelharnis en omgeving van harte uit om dit zelf te komen ontdekken en een kijkje te nemen aan het Zandpad!”, aldus Luijendijk-Mackloet. Verrassend, voordelig én toegankelijk In de vernieuwde winkel worden producten en aanbiedingen zo gepresen-

teerd dat klanten intuïtief vinden wat zij zoeken. De logica van de klant is bij de presentatie van de ruime hoeveelheid producten het uitgangspunt. Naast de haarstylingproducten en shampoo staan nu bijvoorbeeld ook de föhns gepresenteerd. De babyproducten staan achter in de winkel, zodat (aanstaande) moeders in alle rust het assortiment kunnen bekijken. In het hart van de winkel worden de wekelijkse acties en aanbiedingen gepresenteerd. Ook met de mannen is rekening gehouden. Zij winkelen met name doelgericht. Hierop wordt ingespeeld door het complete assortiment verzorgingsproducten voor mannen overzichtelijk bij elkaar aan het begin van de winkel te presenteren. Over Kruidvat Kruidvat telt meer dan 1000 winkels en is met ruim 15.000 medewerkers marktleider in de health- & beautymarkt in Nederland en België. Kruidvat geeft invulling aan haar motto ‘Steeds verrassend, altijd voordelig’ door een ruime keuze te bieden uit een voordelig, gevarieerd en hoogwaardig aanbod health- & beautyartikelen, aangevuld met een uitgebreid en verrassend assortiment branchevreemde producten.


DINSDAG 16 APRIL 2013

Nieuws

Overdracht klantenkring: ‘Petje af voor rijdende winkels!’

Creabeurs in wijkcentrum MIDDELHARNIS - Op zaterdag 20 april is er in het wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis van 10.00 tot 16.00 uur een Creabeurs. Particulieren uit de regio laten zien wat hun hobby is en wat zij kunnen maken. Te zien zijn onder andere: Waxinedoosjes, pennen- en chocoladedoosjes, boekjes, sieraden, zeepkettingen, beplakte chocoladerepen, houtsnijwerk, bloemendecoraties, gevouwen hand- en keukendoeken, sfeerlichtjes, playmaïs, diverse kaarten, geboorteartikelen, poppenkleding, geborduurde babyartikelen,Tiffany glaswerk, kortom te veel om op te noemen. De toegang is gratis. Voor inlichtingen kan men bellen met 06 25 31 31 56.

Inzameling Uzon

Met een handdruk bezegelt wethouder Frans Tollenaar op symbolische wijze de klantenoverdracht aan Wout van Kouwen (m.). Geheel links de vertrekkende Jan van der Made.  Foto: Hans Villerius

DEN BOMMEL - Voor Jan van der Made zit ‘t erop. Vijfendertig jaar lang heeft hij met zijn SRVwagen de dorpen en buurtschappen Den Bommel, Zuidzijde, Achthuizen en Langstraat van de nodige boodschappen voorzien. Maar omdat hij ermee ging stoppen, namen Wout en Nel van Kouwen uit Stad aan ‘t Haringvliet graag Jans klantenkring over en voegden die toe aan de hunne, die ook zij met een winkelwagen van de eerste levensbehoeften voorzagen. De overdracht van de klantenkring werd vorige week donderdagmorgen in Den Bommel op symbolische wijze bezegeld met een handdruk van wethouder Economische zaken Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee. Door Hans Villerius

Waar supermarkten of andere winkels geheel verdwijnen uit de kleine woonkernen is het voor de plaatselijke samenleving van grote waarde dat er één of meerdere malen in de week toch een winkelwagen door het dorp gaat. Vooral voor wie slecht ter been is en die voor het doen van boodschappen niet ver van huis kan, is zo’n winkelwagen een regelrechte uitkomst, maar ook een plek voor nog wat sociaal contact. Zwaar Tot twee weken geleden hadden ze in Den Bommel, Zuidzijde, Achthuizen en Langstraat zo’n rijdende winkel. Vijfendertig jaar lang voorzag langs deze weg de bijna 62-jarige Jan van der Made zijn klanten van de nodige spullen. “Ik heb er altijd voor gezorgd dat, wat eerste levensbehoeften betreft, ik alles in de wagen had wat je je maar kunt bedenken. En anders zorgde ik er wel voor dat klanten ‘t alsnog kregen.” Maar op Goede Vrijdag was dat voor ‘t laatst. Jan stopte ermee. Het maken van zeer lange dagen, van ‘s morgens half vijf tot ‘s avonds acht uur, tachtig uur per week, werd hem en zijn vrouw te zwaar. Dat hij zo vroeg uit de veren moest, had

er onder andere mee te maken dat hij zelf z’n versproducten, zoals groenten, ging halen. “Ja, ik heb dit werk altijd met liefde en plezier gedaan hoor, er was geen dag dat ik er geen zin in had”, zegt Jan. “Twee keer in de week kon ik zelfs uitslapen, ‘s morgens tot zes uur”, grapt hij erachteraan. “Maar ik voelde dat ik ‘t niet vol zou gaan houden”. Hoe zeer Jan van der Made door zijn klanten gewaardeerd werd, ondervond hij vorige week zaterdag. Toen werd hem een afscheidsreceptie aangeboden, waar zo’n honderdvijftig man op afkwam, door wie hij ruimhartig in de cadeaus werd gezet. Een heuse verrassing.

Waardering “Als wethouder Economische zaken ben ook ik hier aanwezig”, zei Tollenaar, “om het belang te onderstrepen van een voorziening als deze, een rijdende verswinkel in de samenleving. Dit voorziet beslist in een behoefte, ook op sociaal vlak, en vergroot de leefbaarheid van de kleine kernen. Daarom geeft ook de gemeente vanmorgen acte de présence bij het overdragen van de klantenkring aan Wout en Nel van Kouwen, om onze waardering uit te spreken voor mensen als zij, die in de plaatselijke samenleving een vliegwielfunctie hebben. Voor ondernemers die keihard werken. Wie doet dat tegenwoordig nog, 35 jaar lang van ‘s morgens vier uur tot ‘s avonds

Fluitend ga ik ‘s morgens van huis, en fluitend kom ik weer thuis! Overdracht In Stad aan ‘t Haringvliet waren het Wout en Nel van Kouwen die met een verswinkel reden. Toen Wout hoorde dat Jan ermee wilde stoppen, zocht hij contact met hem en kwamen ze overeen dat Wout de klantenkring van Jan zou overnemen. Dus ging Wout naast Stadje Drôag Brôad - zoals op zijn winkelwagen te lezen staat, ook de dorpen verzorgen die Jan al vijfendertig jaar lang had bediend. En om op symbolische wijze de overdracht van de klantenkring te bezegelen, was het wethouder Frans Tollenaar van de gemeente GoereeOverflakkee die hiervoor donderdagmorgen naar Den Bommel toog, waar Wout met zijn verswinkel aan de Beneden Oostdijk voor de deur stond bij Wooncentrum Tuindorp, en waar heel wat seniorenklanten de wagen in- en uitgingen. Ook Jan van der Made was daar nog een keer bij, en goedsmoeds als altijd hielp hij diegenen een handje waarvan hij wist dat die bij het in- en uitstappen een extra steuntje nodig hadden.

half negen? En wie begint er nog aan zo’n handel, die een stukje cement vormt in de samenleving? Daarom: petje af voor onze rijdende winkels!” Fluiten Wout van Kouwen gaf aan dat ook hij, net als z’n voorganger, met veel plezier dit werk doet. Vroeger was hij timmerman, “maar door ‘n ongelukje met m’n schouder ging dat niet meer. En als je dan halverwege de vijftig bent, kom je nergens meer aan de bak”, legde hij uit. Toen is hij in Stad aan ‘t Haringvliet, waar eveneens geen enkele supermarkt meer te vinden was, een winkelwagen begonnen, waarmee overigens hij ook park Nieuw-Zeeland bij Middelharnis bedient. Daar komen nu dus Den Bommel, Zuidzijde, Achthuizen en Langstraat bij. “Ja, ‘t is lang en hard werken”, zegt Wout, die zijn producten zo veel mogelijk bij regionale leveranciers betrekt, “maar daarom heb ik de bezorgtijden wat aangepast. Ik ben blij dat ik ook in deze dorpen mag gaan bezorgen. Fluitend ga ik ‘s morgens van huis, en fluitend kom ik weer thuis!”

OUDE-TONGE - Op zaterdag 20 april houdt de werkgroep Uzon weer een inzameling van goederen voor de zustergemeente in Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Wie twijfelt aan de bruikbaarheid van de spullen of moet er iets opgehaald worden, kan contact opnemen met dhr. G. Groenendijk, telefoonnummer: 641934. Graag vóór vrijdagavond 18.00 uur. Er staat een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Rondleiding in Nashiperenboomgaard SOMMELSDIJK - Op 20 april wordt een rondleiding georganiseerd in de perenboomgaard van Caroline en Remmert Koch met zo’n 1500 bomen. Hier kan men genieten van de bloesempracht en alles te weten komt over de Nashi-peer, ook wel appelpeer genoemd. Tijdens de rondleiding wordt uitleg gegeven over de fruitbomen, het biologisch telen en de ontwikkeling van de peer. De rondleiding start om 11.00 uur en om 14.00 uur en kost € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Vooraf aanmelden is verplicht en kan bij VVV/ANWB Middelharnis, Vingerling 3, Middelharnis, 0187-484870 of bij VVV Ouddorp aan Zee, Bosweg 2, Ouddorp, 0187-681789.

Tweedehands kledingverkoop MELISSANT - Op zaterdag 20 april is er een verkoop van tweedehands zomerkleding van 9.00 tot 12.00 uur. De verkoop wordt georganiseerd door de AC van de HHG te Melissant en vindt plaats in verenigingsgebouw ‘de Poort’, adres: Voorstraat 14 te Melissant. Ook kan men tweedehands spullen en hoeden inleveren voor de jaarmarkt die wordt gehouden in mei.

Bingoavond OUDE-TONGE - Op vrijdag 19 april houdt de ANBO Oostflakkee een grote bingoavond voor leden en nietleden in de SWO Bernhardstraat 27. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19:00 uur.

7

Hockey clinic SOMMELSDIJK - De jongste sportvereniging van Goeree-Overflakkee, HCGO (Hockey Club Goeree Overflakkee) houdt komende zaterdag, 20 april een clinic voor mannen en meiden in Recreatiecentrum de Staver. HCGO bestaat sinds september 2012 en heeft inmiddels al 130 enthousiaste leden. Iedereen van vijf jaar of ouder kan kennis maken met de snelst groeiende sport van Nederland. Meiden zijn welkom van 11.00 tot 13.00 uur en de mannen tussen 13.00 en 15.00 uur. Een promotieteam van HCGO is ook aanwezig op de open dag van de Rabobank. Interesse? Meld je aan via evenementencommissie@hcgo.nl. Zie ook: www.hcgo.nl

Muzikale avond OUDDORP - Het rommelmarktcomité van de Gereformeerde Gemeente houdt op vrijdagavond 19 april een muzikale avond in de kerk aan de Spaanseweg 13 te Ouddorp. Aanvang: 19.30 uur. Aan deze avond werken mee: het Christelijk Ouddorps Mannenkoor o.l.v. Dinant Struik en het Fluitensemble Chasifja uit Krabbendijke olv Jan Luteijn. Het COM is een bekend mannenkoor. Chasifja bestaat uit 25 dames, die dwarsfluit spelen, zowel psalmen als christelijke liederen. De opbrengst van de avond is bestemd voor de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeente in Merksem. Deze zomer is er ook een rommelmarkt die gedeeltelijk bestemd is voor deze post. Wie nog goede/bruikbare spullen en goede/ schone kleding voor de rommelmarkt heeft kan dit inleveren bij familie De Winter, Hermansweg 17 te Ouddorp tel. 681197.

Inleveren voor rommelmarkt NIEUWE-TONGE - Op 20 april kan men van 9.00 tot 11.30 uur spullen en kleding inleveren als boeken, kleding, meubelen enzovoort bij de schuur van familie Van Kempen, Oudelandsedijk 4A. Kleine spullen kan men ook afgeven bij Hervormd Centrum ‘Elim’, Zuiddijk 19. Voor het laten ophalen bel naar: familie Lugtenburg, tel. 652184 of familie Kom, tel. 652128.

Plantenmarkt MIDDELHARNIS - Op zaterdag 27 april wordt van 10.00 tot 13.00 uur een grote plantenmarkt op het terrein van de Sionkerk, Landbouwweg 2 te Middelharnis, gehouden. Op deze markt is een breed assortiment binnen- en buitenplanten verkrijgbaar. Naast onder meer geraniums, lobelia’s, Spaanse margrieten en fuchsia’s, is er een ruime keuze aan eenjarige- en seizoensplanten, perkplanten, kuipplanten en vaste planten. Ook is het mogelijk uw eigen bloempot, mand, etc. te laten oppotten of op de markt een bloempot of mand aan te schaffen en deze te laten oppotten. Verder is er een gezellige koffiehoek waar u uitgebreid kunt genieten van een kopje koffie. Ook zijn er heerlijke broodjes kroket, broodjes gezond en verse soep te koop. De opbrengst van de plantenmarkt is bestemd voor het bouwfonds van de Gereformeerde Gemeente Middelharnis. We zien er naar uit u te ontmoeten!


versaanbiedingen van de week

WEEKAANBIEDING Voorjaar!

f ru it

Vanaf deze week weer volop Tuinen Terrasplanten o.a. geraniums, kuipplanten en 1-jarige tuinplantjes. Ook een mooie sortering vaste planten en hortensia’s.

vis OUDDORP Fax 683826 Stationsweg 15 Tel. 681352 Hoenderdijk 13 Tel. 681278

bro o d Westdijk 9-11

GROTE KROP SLA

Middelharnis

0.80

20101665/1-50x20mm.indd 1

Tel. (0187) 484665 www.dekaashal.nl

10-09-10 13:52

HOLL. TOMATEN

Heerlijk genieten begint met versproducten van De Kaashal Delicatessen

500 gram

vl ees

Vers uit eigen oven

Oranje salade

1

99

100 gram

gro enten

Vers uit eigen keuken

Lente ui rollade

Openingstijden: maandag 13.00-17.30 uur dinsdag gesloten woensdag 8.30-12.00 uur 13.00-17.30 uur donderdag 8.30-12.00 uur 13.00-17.30 uur vrijdag 8.30-17.30 uur zaterdag 8.30-15.30 uur

SPECIALITEIT

Roombrie van het huis

- Dadel walnoot brood - Vijgen amandel brood - Abrikoos amandel brood 100 gram

1

2

99

200 gram

2

Damweg 1a 3251 LB Stellendam Tel. (0187) 492904

25

150 gram

25

KOM ONZE KONINGS ROEM KAAS PROEVEN -speciaal voor de Kroning van Prins Willem Alexander-

Advertentie geldig t/m maandag 22 april 2013

0.80

HOLL. BLOEMKOOL

1.95

HOLL. COURGETTES 2 voor

1.00

1/2 liter

1.00

2 kilo

3.00

5 kilo

2.00

VERSE ANANAS ELSTAR AARDAPPELS frieslanders

bl o emen

6

SPECIAL

SPECIAL

Italiaanse biefstukrol

Malse biefstuk met95 Italiaanse 3 stuks 100 gram GRATIS kruidenboter biefstukrol VLEESWARENKOOPJE KEURSLAGERKOOPJE WEEKKNALLER Gebraden gehakt + cervelaatworst

100 gram 32 xstuk

Gepaneerde Kipschnitzels

95 6 2 6 40

PROEFHAM VAN DE MAAND

4 stuks

Gebraden gehakt 99 + cervelaatworst 100 gram

Sandy fotografie

De Versspecialisten op deze pagina plaatsen hier wekelijks hun aanbiedingen. Als onze fotograaf u in het dorp van de verszaak fotografeert en u staat die week hierbij afgebeeld, dan kunt u

bij de desbetreffende verszaak besteden. Deze week gratis producten bij: Bloemenhandel Grinwis, Dijkstelweg 28, Ouddorp

100 gram100 gram

95

1

2

40

2 x 100 gram Dabbestraat 1-3, 3255 XB

1195 29

KEURSLAGERKOOPJE

KEURSLAGERKOOPJE q

Gepaneerde 1 Kipschnitzels

1

1

C. Bouter, keurslager

4 stuks

OUDE TONGE Tel. 0187-641292, Fax 0187-643590 www.bouteroudetonge.keurslager.nl info@bouteroudetonge.keurslager.nl

1

6

1

95

WEEKKNALLER

PROEFHAM VAN DE MAAND

Boerenmetworst

Catalaanse Beenham

GRATIS PRODUCTEN T.W.V. E 12,50

1

Boerenmetworst

KEURSLAGERKOOPJE

VLEESWARENKOOPJE Catalaanse q Beenham

195

100 gram

1

29

100 gram

C. Bouter, keurslager Dabbestraat 1-3, 3255 XB Oude Tonge tel. 0187-641292 fax. 0187-643590 info@bouteroudetonge.keurslager.nl www.bouteroudetonge.keurslager.nl

Aanbiedingen zijn geldig van 15-04-2013 t/m 15-04-2013.

KEURSLAGERTROTS KEURSLAGERTROTS Malse biefstuk met GRATIS kruidenboter

Oranje rol 6,00 ORANJE ZONNETJES APPEL SLOF

4,50

7,50

Westdijk 12, Middelharnis T 0187-482065 E info@debanketbakker.nl W www.debanketbakker.nl

Aanbiedingen zijn geldig t/m 20 april

Ambachtelijk Slagerij

V an Zuidland WOENSDAG GEHAKTDAG

Soeppakket per stuk

Entrecote + gratis kruidenboter

1

99

250 gram

4.95 3.95

Lenteburger

5 halen, 4 betalen

Runderschnitsels 4 voor

Aanbiedingen zijn geldig van 15-04-2013 t/m 20-04-2013

Deze klant wint gratis versproducten t.w.v. € 12,50

Kalfssmeerleverworst 100 gram

NIEUW

6. 0.79 50

Aspergeham 100 gram

Hamaspergesalade 100 gram

Kipfilet naturel 100 gram

Crann Berry paté 100 gram

1.75 1.69 1.59 1.39

Uit eigen keuken

Stamppot Andijvie met spekjes

Lentesalade (gerookte kip, ananas en prei in een romige saus)

5.25 1.35

500 gram 100 gram

Boomvliet 6, Dirksland • Tel. (0187) 601487 • Fax (0187) 605330 www.slagerijvanzuidland.nl


GEVRAAGD: VAKANTIEHULP

EIBAAR • •

DAMESPANTALONS taille rondom elastiek

38 t/m 56 v.a.

24.95

in nieuwe voorjaarstinten

Annette

Verse vrije uitloopeieren 10 stuks € 1,70 en 30 stuks € 4,60 Alleen op 20 april: Tilsekip van € 6,00 voor € 3,00

VOOR ZOWEL DE VAKANTIES ALS DE ZATERDAGEN.

EIERAUTOMAAT ALTIJD OPEN

HOEK Hazersweg 27a | Postbus 54 • 3253 ZH Ouddorp Tel 0187 - 68 14 92 | Fax 0187 - 68 35 47 E-mail hoekbv@hetnet.nl

HAZERSWEG 27A | 3253 XE OUDDORP TEL: 0187-681492 | EMAIL: HOEKBV@HETNET.NL

ga snel naar

Zandpad 90 • Middelharnis

tel. 482431

Opslagruimte te huur vanaf 35 m en 60 m

Tilsedijk 6 | Den Bommel Tel. 06 15874800 | www.eibaar.nl

Tel. 06 – 51 00 89 11 of 06 – 53 10 96 56

Naaimachinehandel ‘Vlieto’ Ooltgensplaat Uw naaimachinevakman sinds 1965.

Gebruikte naaimachines al vanaf € 60,00 ! 59,50 Onderhoudsbeurt € 58,50

op de gehele nieuwe collectie

zomerhoeden Rivian Zandpad 110 t/o Hema Middelharnis Tel. 480706

www.gocollege.nl

2

0187 750 834

tel. 06-30874932

info@gocollege.nl

DÉ VERF- & BEHANGSPECIALIST

www.vlieto.nl Spuidijk 4, Ooltgensplaat

DIRKSLAND

OOK VOOR GORDIJNEN, RAAMDECORATIE, TAPIJT/LAMINAAT EN GLAS

r uw techniek is al 6 jaa • Herweijer Tuin de tuin. inspiratiebron in f MMA ons exclusie Daarom heeft GA ad in viseur 20 april uw tu benaderd om op te zijn. d bedrijf in Dirkslan • Uiteraard is ons end. ook gewoon geop

Langeweg 24 Middelharnis 0187-487181

dinsdag gesloten / vrijdag koopavond

Herman de Manstraat 2 3245 MB Sommelsdijk Tel. 0187 - 48 71 84

IES GRATIS TUINADV

Van der Made

voor vakman en doe-het-zelver

Excl. onderdelen, eventueel halen en brengen wij uw machine thuis zonder meerkosten.

Showroom elke zaterdag geopend, of bel 0187-485222

20% KORTING

20% KORTING

In bezit van papieren.

20% KORTING

GEVRAAGD: Machinist/matroos voor de GO-26.

Opleiding Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde op Goeree-Overflakkee

2

www.flakkeeschebazar.nl voor scherpe aanbiedingen

MBO Techniek

Herweijer Tuintechniek

0187 - 60 52 28

Oost Havendijk 8

info@herweijertuintechniek.nl

3247 LD Dirksland

www.herweijertuintechniek.nl

MET DEZE BON: 25% korting op alle anti insecten en teek producten! Geldig t/m eind mei 2013 in Mediq apotheek Dirksland en geldig voor assortimentsartikelen.

voor ieder raam

e 4 Luxaflex

®

product

GRATI M.u.v. horren en het goedkoopste product is g

Mediq apotheek Dirksland beschikt over een groot assortiment handverkoop artikelen. Denk daarbij aan pijnstillers, producten van Vogel, VSM, vitamines en supplementen, maar ook aan baby artikelen van Zwitsal en Weleda!

Duette® Shades, Horizontale Jaloezieën, Silhouette® Shades... De collectie van Luxaflex® biedt voor ieder wat wils. Laat u adviseren bij uw Binnenhuisadviseur voor het product dat het beste bij u past. En u ontvangt de 4e nog gratis ook. Combineer zelf! Kijk voor de voorwaarden op onze site. Kijk voor deze en andere acties ook op:

Mediq apotheek Dirksland

Voorstraat 25

Tel: (0187)601580

Fax:(0187)603958

Zie ook de maandelijkse column van de apotheker in de vrijdageditie van deze krant!

Zonwering | Gordijnen | Vlakke vloeren | Tapijt | Behang | Shutters | Verf

goed advies

wij komen inmeten

wij komen monteren


Zaterdag 20 april

van 10.00 tot 16.00 uur

schuurverkoop

van emaille - keulse potten - tin petroleum stellen - fornuizen - brabants bond enz.

Graag nodigen wij u weer uit op onze O P E ND AG op d.v. zaterdag 20 april van 9.00 tot 16.30 uur. Voor de kinderen een crea-hoek met leuke verrassing! NIEUW: Kransen maken van natuurlijke matrialen! Verse koffie, thee en fris met wat lekkers! Voor iedere klant een S PEC IA L E Attentie!

20 % korting

op al de zinken gebruiksvoorwerpen. Groeneweg 35, Nieuwe Tonge

SPECIALE OPEN-DAG-AANBIEDINGEN Lobelia

Spaanse Margriet

Diantha

Kwaliteitspotgrond

per stuk € 1,50 3 voor € 3,95 Nieuwe kleuren

per stuk € 2,95 3 voor € 7,00 Winterhard

Kwekerij Stouten Oudendijk 1A 4307 RZ Oosterland

per stuk € 1,50 3 voor € 3,95 Veel verschillende kleuren

40 liter 3 zakken voor € 10,00

Tel 0111 - 48 29 39 Info@kwekerijstouten.nl www.kwekerijstouten.nl

Koninklijke oranjebijlage In samenwerking met de bibliotheken van de Zuid-Hollandse Delta geven wij een oranjebijlage uit met een oplage van totaal 25.000 exemplaren. Met o.a. de thema’s: Koninklijke lezersverhalen, puzzel, bijzondere foto’s, programma’s Koninginnedag per dorp en Koninklijke boeken. De uitgave verschijnt op 23 april 2013. Reserveer nu uw advertentie Telefoon: (0187) 471020 | Mobiel: (06) 30992190 E-Mail: marthavdhave@eilandennieuws.nl Bewaarexemplaar voor en door de lezer van Goeree-Overflakkee

HELP

VAKMANNEN

GEZOCHT

Start succesvol klusbedrijf ! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies, aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV.

www.devakman.info www.keurmerkbedrijf.nl

Beter een kaars aansteken dan het Amnesty duister Amnesty International verwensen International www.amnesty.nl www.amnesty.flakkee.net (0187) 482453, Werkgroep G-O


DINSDAG 16 APRIL 2013

Nieuws

11

Ontwerp gemeentewapen

Herman den Blijker zorgt voor complete metamorfose

Van Koophandel naar Pannetjes

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester Kleijwegt had afgelopen week overleg met de Hoge Raad van Adel over het ontwerp voor het wapen voor de nieuwe gemeente GoereeOverflakkee. “Het kan in tijd nog wel even duren”, verklaarde de eerste burger voor dit item rond is. Uiteraard moet dan daarna eerst ook nog het college zich over het onderwerp buigen, gevolgd door een bespreking in de gemeenteraad. Desgevraagd geven raadsleden aan dat de tijd erg kort lijkt om bij de komst van onze nieuwe Koning en Koningin op 21 juni aan Goeree-Overflakkee dan al te kunnen prijken met een gemeentewapen en met eigen gemeentevlaggen. “Toch zou dat jammer zijn”.

Inzet voor erfgoedprijs

Herman den Blijker proeft de soep, samen met kok Jeanette Faasse 

OUDDORP - Wie niet waagt, die niet wint. Frederik Faasse, medeeigenaar en gastheer van eterij/ tapperij De Koophandel in Ouddorp greep zijn kans, toen hij de oproep zag van RLT4 om nieuwe kandidaten voor het TV programma Herrie in de Keuken. In dit programma helpt de bekende Rotterdamse chefkok en restauranthouder Herman den Blijker in nood verkerende horecabedrijven en geeft hen een nieuwe impuls. Zijn aanmelding was succesvol: Frederik werd uit 175 aanmeldingen geselecteerd als een van de zeven deelnemers aan de nieuwe serie. Vorige week streek het team van Herman den Blijker neer in Ouddorp en ging aan de slag. Het resultaat: een complete metamorfose van wat eens een bruin café op de hoek was tot een sfeervolle eetgelegenheid waar gezelligheid troef is. Onder de naam ‘Pannetjes’ gaat het restaurant, op de hoek van de Broekweg en de Stationsstraat, met nieuw elan van start. Door Dorien Kickert

Het duizelt Frederik nog enigszins, daags na de heropening van zijn nieuwe restaurant. Het is nog even wennen aan het prachtige frisse interieur, dat in plaats van bruin nu wit en blauw is geworden. En ook de nieuwe naam, die te maken heeft met een aantal nieuwe gerechten, vindt hij geweldig. Het avontuur om in zee te gaan met Herman den Blijker is hem ontzettend goed bevallen. “Alles is fris, modern, stoer, met toch wat nostalgie. De gezelligheid is bewaard gebleven. En het lijkt veel groter geworden,” somt hij de veranderingen op. En dat alles vond plaats in minder dan een week. Na zijn aanmelding volgde een bezoek van enkele mystery guests, leden van de redactie van het programma. “Zij oordeelden positief en vervolgens was het aan Herman den Blijker zelf om de volgende selectie te maken. Den Blijker vond kennelijk het feit dat

ik pas 22 ben en dat mijn ouders mij zo goed helpen in het bedrijf, bijzonder genoeg om mee te kunnen doen met het programma. Afgelopen dinsdag stond hij hier voor de deur, met zijn hele team van medewerkers. Hij stelde, na met ons gesproken te hebben, direct voor dat wij hem carte blanche gaven. Uiteraard deden we dat, waarna mijn ouders en ik vervolgens niet meer in het bedrijf mochten komen. Alles werd dichtgeplakt. De dagen daarna gingen er zo’n 30 man aan het werk. Herman den Blijker gaf ons ondertussen allerlei tips, over de kaart bijvoorbeeld, die naar zijn idee te uitgebreid was. Ook ging hij met mijn moeder Jeanette aan de slag in de keuken. Vanuit de keuken kon je trouwens ook geen enkele glimp opvangen van wat er gebeurde.

(Wim van Vossen Fotografie) jasje, vertelt hij gezellig een en ander over zijn programma. “Wij komen helpen bij horecaondernemingen die niet goed lopen, maar waarvan de basis wel in orde is. Ik heb hier eens goed rondgekeken en mijn bevindingen gedeeld met Frederik en zijn ouders. Zo was bijvoorbeeld de kaart wat groot. En het interieur, een bruine kroeg, past niet bij een jonge knul als Frederik. Dat moet moderner, maar wel met behoud van de eigen stijl. Dat pakken we nu allemaal aan, maar het is natuurlijk niet zo dat hij straks achterover kan leunen. Wij motiveren hem, proberen wat duidelijkheid te scheppen en nieuwe energie te geven.” Herman den Blijker vindt het vooral belangrijk dat de gasten zich welkom voelen in een restaurant en netjes worden behandeld. “Het

“Het gaat niet alleen om het koken, mensen moeten ook graag terug willen komen” Erg moeilijk om je nieuwsgierigheid te bedwingen hoor!” vertelt Frederik enthousiast. Zaterdagavond was het zo ver: toen vond de officiële opening plaats van “Pannetje”, geheel volgens het “Herrie in de keuken” concept, met familie, vrienden en speciale genodigden. En toen mochten Frederik en zijn ouders eindelijk het schitterende resultaat aanschouwen van het werk van de afgelopen dagen. Sympathiek Ondertussen had natuurlijk in Ouddorp zelf het nieuwtje dat Herman den Blijker met een televisieploeg was neergestreken bij De Koophandel zich razendsnel verspreid. En het blijkt zowaar mogelijk om de sympathieke chefkok zelf even aan te klampen voor een gesprek over zijn bezigheden. Hoewel het enige uren voor de officiële opening is oogt Den Blijker bijzonder ontspannen. Samen met de producente van het programma, Riena Collewijn, houdt hij echter de gang van zaken nauwlettend in de gaten. Terwijl hij zich hult in zijn bekende witte koks-

gaat niet alleen om het koken. Mensen moeten graag terug willen komen, dan doe je het goed.” Inzet Het openingsdiner zaterdag was in ieder geval bijzonder geslaagd. De gas-

ten kregen een aantal nieuwe recepten te proeven die ‘uit het pannetje’ aan tafel werden geserveerd. Maar, zo verzekert Frederik, een aantal bekende gerechten blijven zeker ook op de kaart. Nieuw is het plan om de komende maanden op het terras zomerse cocktails te gaan serveren. Aan de inzet van Frederik zal het niet liggen om een succes van Pannetjes te maken. Hoewel nog jong, heeft hij al sinds zijn 13e jaar geholpen bij restaurant Van Duinzicht, waar zijn opa en oma jarenlang de scepter zwaaiden. Ook zijn moeder werkte jaren mee in het restaurant van haar ouders en is nu de drijvende kracht achter Pannetjes. “Mijn moeder kookt, doet de inkoop en de boekhouding. Mij vindt je in de zaak zelf, ik ben de gastheer, ontvang mijn gasten en bedien. Mijn vader helpt trouwens ook mee, we zijn een prima familiebedrijf.” Het restaurant is een paar dagen gesloten geweest, om alles even te laten bezinken, maar is vanaf woensdag 17 april weer geopend. Gasten zijn van harte welkom om de nieuwe sfeer te komen proeven. En wie nieuwsgierig is geworden naar het programma: vanaf 7 mei worden op RTL4 de nieuwe afleveringen vertoond van Herrie in de Keuken. De vijfde aflevering gaat over “Pannetjes” en is te zien op 4 juni a.s.

Frederik Faasse, samen met zijn moeder Jeanette en zijn vader Jan Meerwaldt achter de stamtafel  (Foto: Dorien Kickert)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij de ingekomen stukken vroeg gemeenteraadslid Van Alphen (Eiland van Vrijheid) aandacht voor het project Erfgoedplannen van de Bank Nederlandse Gemeenten. Hij vroeg het college zich in te zetten om die erfgoedprijs in de wacht te slepen. Een doelloos dobberend visserschip (sloep) uit oude glorie jaren (teruggehaald uit een Franse haven) en een scheepswerf daarbij zouden in Middelharnis dan voor het publiek toegankelijk gemaakt kunnen worden. Wethouder Koningswoud gaf aan dat de wens van het raadslid al was gehonoreerd. Het project is ingediend. Maar zekerheid omtrent positief resultaat moet nog worden afgewacht. Voor de subsidiepot van 3 miljoen euro zijn liefst 70 projecten ingediend.

Afspraken ambtsgebed GOEREE-OVERFLAKKEE - Aan het begin van de maar liefst vier uur durende raadsvergadering deelde burgemeester Kleijwegt mee dat er in het presidium afspraken zijn gemaakt over het ambtsgebed. Voor raadsleden wordt ruimte geboden om dit gebed op eigen wijze in te vullen, door te gaan staan. In de voormalige vier gemeenteraden op het eiland is er destijds alleen in Dirksland enkele keren “discussie” geweest over dit onderwerp.

Kleine scholen Raadslid P.C. Grinwis (SGP) informeerde bij het college welke actie wordt ondernomen om op het eiland opheffing van basisscholen in kleine kernen met een gering leerlingental in de toekomst te voorkomen. Het was al de 2e keer in korte tijd dat er aan dit onderwerp aandacht werd besteed. Nu naar aanleiding van een motie in de raad Oirschot. Wethouder Tollenaar vroeg tijd om zijn onderzoek te kunnen voltooien. Daarbij spelen o.a. normen en prognoses van leerlingen aantallen een rol. Het is nu niet handig te praten over getallen zei de portefeuillehouder. De maatregel, als die er in de huidige adviesvorm komt, gaat overigens pas over enkele jaren in. (Teksten Jaap Ruizeveld)


Onderstaande bedrijven feliciteren Rabobank Goeree en bedanken hen hartelijk voor het vertrouwen.

Wij verzorgden de stoffering van de vloeren en de raamdecoraties Boeter Bouwbedrijf feliciteert het bestuur, de directie en medewerkers van de Rabobank Goeree-Overflakkee met het nieuwe kantoorpand.

Wij verzorgden de levering en montage van de complete trappen

Wij zijn er trots op dat wij zo’n bijzonder project hebben mogen realiseren.

! d r e e t i c i l e f e G

RABOBANK GOEREE-OVERFLAKKEE

Wij verzorgden het glaswerk zowel binnen als buiten.

Imabo Esselink leverde de duurzame bouwmaterialen.

Provincialeweg 14 | 3252 LR Goedereede T 0187-492648 | E info@goemaatglas.nl

WONINGBOUW - UTILITEITSBOUW - RENOVATIE Langeweg 14, 3244 BH Nieuwe Tonge | Telefoon 0187-651777 | www.schipperelectro.nl

ESSELINK MIDDELHARNIS, HELLEVOETSLUIS, ZIERIKZEE

WWW.ESSELINK.NL


e-Overflakkee met het nieuwe adviescentrum

Foto’s Wim van Vossen Fotografie

WIJ FELICITEREN RABOBANK GOEREE-OVERFLAKKEE MET HAAR NIEUWE HUISVESTING

Sinds 1983 wand- en vloertegels, natuursteen en vloerverwarming en zeer ervaren tegelzetters. De GROOTSTE in assortiment, de KLEINSTE in prijs. Like ons op Facebook en maak kans op een leuke prijs!

OOK DE RABOBANK KIEST VOOR KEUKENS VAN TIELEMAN!

Betaalbaar maatwerk! Harry Westhoeve Keuken en Interieurbouw (0187) – 684957 Ouddorp Bel voor een afspraak of kijk op de website: www.harrywesthoeve.nl

Wij verzorgden de sanitaire installaties!

Nieuw verblijf Rabobank Middelharnis, een in hout geweven ideaal, van eerste streep tot laatste steen. Van harte gefeliciteerd met dit warme thuis voor al uw medewerkers. Ashok Bhalotra architect, stedenbouwkundige KuiperCompagnons


Onderstaande bedrijven feliciteren Rabobank Goeree-Overflakkee met het nieuwe adviescentrum en bedanken hen hartelijk voor het vertrouwen.

Wij verzorgden de totale afbouw van de Rabobank in Middelharnis en wensen de Rabobank goede zaken toe in het nieuwe kantoor!

WIJ MAKEN VAN UW HUIS EEN THUIS!

U bent bij ons aan het goede adres voor stuc- schilder- en behangwerk alsmede brandwerendspuitwerk, gevelisolatie, blokkenlijmen en spackspuiten.

Lorentz 1 | 3241 LX Middelharnis E: info@flakkeeverhuizers.nl | T: 0187 - 48 21 88

Zierikzee |

0111-76 20 01 |

info@staatalseenhuis.nl |

www.staatalseenhuis.nl

Hoveniersb e dr ijf P.J. Polie • O ntwer p e n adv ies • tuinaanleg • onde rhoud All Office Vroegindewey Zernikeweg 2, 3241 MG MIDDELHARNIS T: 0187-482300 | E: info@vroegindeweij.nl

Langeweg 57 | 3251LH Stellendam Tel. 0187 491737

www.vroegindeweij.nl

Werkzaam in onderhoud, nieuwbouw en utiliteitsbouw etc.

Wij feliciteren Rabobank Goeree Overflakkee met hun prachtige nieuwe pand waarvan wij het complete schilderwerk en de wandafwerking hebben verzorgd! Wij voeren onderhoud-, en nieuwbouwwerkzaamheden uit voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Onze werkzaamheden bestaan o.a. uit:

Dit alles tegen concurrerende prijzen! Kijk ook eens op: www.goereeschilders.nl

0187 - 60 80 20 www.sfaprint .nl

Goeree bv Dreef 7 3251 AD Stellendam info@goereeschilders.nl

Ontwerp en opmaak: Sfa print bv

Leuk dat we mee mochten denken bij dit prachtige project. Als leverancier van creatieve ideeën en producten doen we niets liever!

• Schilderen, zowel binnen als buiten • Behangwerk • Sierpleisters • Spackspuitwerk, verfspuiten en structuur spuiten • Beglazing • Repareren van houtrot

Directie en Medewerkers van Rabo Eigen Steen feliciteren Rabobank Goeree-Overflakkee met haar nieuwe huisvesting.


Onderstaande bedrijven feliciteren Rabobank Goeree-Overflakkee met het nieuwe adviescentrum en bedanken hen hartelijk voor het vertrouwen.

Zo’n sterk verhaal maak je samen!

GEFELICITEERD

Appèl feliciteert Rabobank Goeree-Overflakkee met de opening van haar nieuwe pand!

MET HET NIEUWE PAND!

hanse + staal een sterk verhaal De Weel 13 · 4306 NV Nieuwerkerk · www.hansestaalbouw.nl

www.appel.nl Contract-Catering - Schoonmaakdiensten - Theater- en Receptiediensten

Klimaatcomfort is onze zorg L.J.Costerstraat 6 - 3261 LH Oud-Beijerland Tel: 0186-613322 - E-mail: info@korporaal.nl - www.korporaal.nl

www.gispen.nl WWW.JUPITER-VLOERVERWARMING.NL


Onderstaande bedrijven feliciteren Rabobank Goeree-Overflakkee met het nieuwe adviescentrum en bedanken hen hartelijk voor het vertrouwen.

Rabobank: succes met de WKO-installatie!

Wisseling 10 7701 GS DEDEMSVAART Tel: 0523-612061 info@haitjema.nl

Wij feliciteren de Rabobank van harte met haar nieuwe kantoor te Middelharnis. Gaat u een woning bouwen of verbouwen en op zoek naar nieuwe deuren? ............bezoek dan het grootste deuren-adviescentrum in de regio (Industrie terrein Delta haven Stellendam) • Met een ruime keuze verschillende binnen- en buitendeuren vanaf een standaard boarddeur tot de meest luxe binnendeur van diverse topontwerpers. • Buitendeuren van modern tot klassiek. • Speciale nastelkozijnen om snel het stalen kozijn met opdekdeur (zonder breekwerk) te vervangen door houten kozijn met een deur naar keuze. • Wij begeleiden uw gehele deurentraject vanaf de bouwtekening tot de oplevering. - Ook voor de Rabobank Middelharnis leverden wij de binnendeuren met bijbehorend hang en sluitwerk.

Mr.Snijderweg 2 (t) 0187 (t) 0187 - 6814 99 14 Mr.Snijderweg 2 - 68 99 3251 LJ Stellendam (e) stellendam@mastermate.nl 3251 LJ Stellendam (e) stellendam@mastermate.nl

www.Luxedeuren.nl www.Luxedeuren.nl www.Mastermate.nl/Stellendam www.Mastermate.nl/Stellendam


DINSDAG 16 APRIL 2013

Nieuws

17

Ontwikkeling Beachresort start in september OUDDORP - “De bouwaanvraag wordt op korte termijn ingediend en met een bouwvergunning in de hand kan de ontwikkeling van het project Beachresort Punt West (Ecohotel) aan het Grevelingenmeer dan voortvarend worden voorbereid en vervolgens worden gerealiseerd. “Wij starten met de eerste verkoopdagen van de strandvilla’s in september en hopen begin 2014 daadwerkelijk met de bouw van start te kunnen gaan, waarna de openstelling van dit ecologisch zo interessante project dan gepland staat voor medio 2015. Het verkrijgen van vergunningen en de zorgvuldig te volgen procedures hebben meer tijd gevergd dan oorspronkelijk werd ingecalculeerd”. Aan het woord is architect Matthijs Zeelenberg uit Ouddorp die ambitieus en trots inzicht geeft in een voor GoereeOverflakkee, de regio en ook ver daarbuiten duurzaam toeristisch-recreatief concept. Perfect ingepast in de natuur. Een ecologisch hoogstandje. (Door Jaap Ruizeveld)

“We maken nu een 3D-animatiefilm van het project. Zodat je het project nu al kan beleven.”, vertelt Zeelenberg.” We praten over een hotel-resort, een in het buitenland bekend hotelconcept. Een in de natuur opgenomen resort dat opgebouwd is uit losse eenheden die gezamenlijk een oase in het groen vormen. Op deze locatie wordt de kustlijn verlengd door een baai te

Inspiratie De architect heeft zich laten inspireren door de wereldberoemde Amanhotels.

Impressie van Beachresort Punt West creëren waardoor de strandlengte wordt verdubbeld. Dit gebeurt in de lijn van het “Masterplan de Punt”. Om de baai wordt het resort gevormd. In de vorm van kleine units die zich op een natuurlijke manier tussen de nieuw aan te leggen duinen nestelen. Het wordt een heel klein hotel-resort. Op Punt West komen op die manier maar 60 in het groen opgenomen strandhuizen. Alle strandhuizen hebben contact met het water. Ze worden uitgevoerd in duurzame materialen met een natuurlijke uitstraling onder

andere door de vegetatiedaken. Daardoor zal het project zowel van de landzijde als vanaf het water nauwelijks zichtbaar zijn. Duurzaam Bovendien is het ook technisch een zeer duurzaam project in alle opzichten. Op het hoteleiland, het middelpunt van het resort, worden 20 kleinere hotelsuites geprojecteerd. Op dat zelfde eiland komt ook het restaurant, de hotellounge met bar en diverse zalen voor congressen, presentaties

en bijeenkomsten zoals huwelijksfeesten. Ook wordt er een trouwpaviljoen gerealiseerd op de pier van de aanlegsteiger. Prachtig gesitueerd aan het water van het Grevelingenmeer. Romantischer kan het niet. De huidige locatie zal een metamorfose ondergaan. Waar nu grote lege kale parkeervelden liggen en een verpauperd restaurant en informatiecentrum staan komt een natuurlijk duinlandschap dat één geheel gaat vormen met de omliggende natuur van De Punt.

Dat is de bovenkant van de markt wat betreft luxe hotelketens. Aman was een gefortuneerde man die zijn bedrijf verkocht had en die vervolgens op een eiland in de Filipijnen een huis bouwde. Hij voelde zich daar alleen en ontwikkelde een gastenwoning voor zijn kinderen en verdere familie. Men vond het een fantastisch idee en adviseerde Aman de formule als hotel te ontwikkelen. Het succes werd zeer groot. Op de meest bijzondere plekken in de wereld heeft hij thans zijn bijzondere kleinschalige resort-hotels, allen natuurlijk ingebed in de natuur, gerealiseerd. De Punt is ook zo’n zeer bijzondere plek waar dit concept uitermate tot zijn recht zal komen. Een plek die je kan omschrijven als een gebied met “blote voeten in het zand, Pieds dans l’eau”. Geen asfaltwegen, maar schelpenpaden. Geen storende lantaarns. Het is puur natuur”, zegt de architect trots, over het Beachresort dat hij samen met Delta Projectpartners gaat realiseren. Kunstlijn verlengd Onrust onder recreanten dat het “vrij toegankelijke” strand buiten dit Beachresort-project verloren zou gaan?. Dat is niet nodig. Want doordat de kustlijn wordt verlengd komt er extra strandoppervlak bij. Nog een andere zorg wegnemend: Er komen geen auto’s in het terrein. Er komt namelijk één centrale parkeerplaats. En de natuur? Die krijgt een immense positieve injectie”, stelt Zeelenberg.

Brouwerseiland: “Next step in leasure” OUDDORP - Naast het Ecohotel (beachresort Punt West) wordt ook keihard gewerkt aan de voorbereidingen voor ontwikkeling van de - in de volksmond zo genoemde - Jachthaven van de toekomst. Boskalis Westminster NV, het bedrijf dat wereldwijd actief is in baggeren en maritieme infrastructuur en diensten, is voor 50 procent partner in het project Brouwerseiland (Jachthaven van de toekomst). Zeelenberg noemt het fantastisch een inspirerende directie van dit concern dat het grootste baggerbedrijf ter wereld is, zich met een gerichte visie wil inzetten voor de ontwikkeling van het project aan de Grevelingen. Door Jaap Ruizeveld

Procedureel was en is het een lange weg om piketpalen te kunnen slaan. Begrijpelijk als je weet dat er van het Ministerie / Rijkswaterstaat groen licht nodig was voor wetsaanpassingen. Dit in verband met de functie van de Brouwersdam als zeewering. Dit traject is achter de rug. Dat geldt ook voor alle vooronderzoeken op Provinciaal niveau om een verklaring te ontvangen dat de ontwikkeling van Brouwerseiland geen significante gevaren oplevert voor de natuur.

Natuureilanden Met de raad van de gemeente Schouwen Duiveland is 2 jaar geleden een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Wat nu actueel speelt is de RO-procedure waar samen met de gemeente opdracht voor wordt gegeven. Intussen wordt de voorbereiding getroffen voor de virtuele verkoop van de te bouwen woningen. Brouwerseiland (De Duurzame Jachthaven van de Toekomst) is een project dat inspeelt op dé economische pijler van de toekomst voor de Delta: watergerelateerde wooneconomie in de breedste zin van het woord. Het is een project ontworpen volgens een open en openbaar concept. Voor iedereen toegankelijk. Een project waarin natuur, visserij, middenstand en recreatieve voorzieningen geïntegreerd worden. Integraal ontwerp Idyllische haventjes binnen een natuurlijke eilandenstructuur voortkomend uit de morfologie van de eilanden en natuurlijke oevers van het Grevelingenmeer. Een samenspel van natuur, duurzaam verblijven, werken en recreëren. Een integraal ontwerp dat ruimte biedt aan het herstel en de ontwikkeling van de biodiversiteit in het water en op het land in deze nu natuurarme haven. Door het creëren van natuureilanden met vele openbare baaien, haventjes

Impressie van Brouwerseiland en wisselende kades wordt niet alleen de kustlengte maar ook de diversiteit in gebruik van de kust vergroot. Duurzaam voor de regio, duurzaam in toeristisch opzicht en duurzaam aan het water. Duurzaam vanuit de gedachte van de 3”P’s”. People (mensen), Planet (planeet/omgeving) en Prosperity (voorspoed).

Uniek “Echt uniek voor dit gebied”, stelt Zeelenberg. “ The Next step in leasure”. Een nieuw niveau recreatie dat de scherpe buitenlandse concurrentie aan kan. Om belangstellenden een goed inzicht te kunnen geven in de geplande aanpak en ontwikkeling van Brouwerseiland

zullen wij, vermoedelijk eind dit najaar, beginnen met het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten. Die insteek gaat dan vooraf aan de al genoemde virtuele voorverkoop van de woningen en biedt mogelijkheid voor reserveringen.


a pr i l 2 0 1 3

Nieuws uit de zorg

CURAMARE Nieuwe zorg bij hart- en bloeddrukproblemen Sinds kort biedt Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis patiënten met hartproblemen en hoge bloeddruk nieuwe mogelijkheden voor zorg. Onlangs is op de Spoedeisende Eerste Hulp de Eerste Hart Hulp geopend. Tevens is een speciale polikliniek voor mensen met een hoge bloeddruk geopend.

Hypertensiepoli Hoge bloeddruk (ook wel hypertensie genoemd) kan leiden tot problemen met de nieren of de ogen. Daarnaast kan hoge bloeddruk leiden tot een hartinfarct, een herseninfarct (beroerte) of etalage benen (vaatvernauwing in de benen). Een juiste aanpak is daarom van groot belang.

Eerste Hart Hulp Patiënten met mogelijke hartklachten worden direct na binnenkomst beoordeeld op de Eerste Hart Hulp. Hartproblemen, die acuut verholpen moeten worden, worden hierdoor eerder herkend. Het grote voordeel is dat patiënten daardoor sneller met de juiste behandeling kunnen starten. Bovendien hoeven patiënten met klachten die op hartproblemen zouden kunnen duiden, maar dat niet zijn, niet nodeloos voor observatie in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Bij de hypertensiepolikliniek worden patiënten met moeilijker behandelbare oorzaken van hoge bloeddruk afwisselend gezien door de verpleegkundig specialist en de internist. Ieder patiënt krijgt een persoonlijk advies over het al dan niet meten van de bloeddruk thuis. Als het nodig is, wordt ook onderzoek gedaan naar de dieper liggende oorzaken van de hoge bloeddruk. Heeft u een hoge bloeddruk? U kunt alleen met een verwijskaart van uw huisarts naar deze poli worden verwezen.

Open dag Medisch Centrum Brielle Op 11 mei houdt het Medisch Centrum Brielle een open dag tussen 11.00 – 14.00 uur. U bent van harte welkom. U krijgt een rondleiding door de apotheek en kunt dan zien hoe de robot alle recepten verwerkt. U kunt een digitale voetafdruk laten maken en uw voettype laten beoordelen. Ook krijgt u voorlichting hoe u het beste kunt staan en lopen om minder klachten te krijgen van voeten, knieën, heupen of lage rug. Er is een demonstratie van het kleinste hoortoestel ter wereld. U kunt uw bloeddruk en bloedsuiker laten meten. Kortom: er is van alles te doen. Ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen springen op het springkussen, infuuszakken maken en geschminkt worden. Speciaal voor hen is er ook een poppenen berenspreekuur waar zij hun knuffel kunnen laten onderzoeken.

Cliëntenraad ziekenhuis zoekt nieuw lid Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis maakt werk van medezeggenschap. Er is een actieve cliëntenraad, waarbinnen op dit moment een vacature is. Wij zoeken een lid voor de cliëntenraad Over de functie De cliëntenraad praat mee over de gang van zaken binnen het ziekenhuis. De belangrijkste taak van de cliëntenraad is het behartigen van de algemene belangen van de cliënten. De raad adviseert de Raad van Bestuur van het ziekenhuis over onderwerpen die voor cliënten van belang zijn. De cliëntenraad bestaat uit 7 personen met een brede deskundigheid en ervaring. Over uzelf Wij zijn op zoek naar een enthousiaste kandidaat met kennis van en/of ervaring binnen de ziekenhuiszorg. U beschikt tevens over bestuurlijk en financieel inzicht en u heeft een kritische maar positieve en constructieve houding, waardoor u in staat bent de algemene belangen van cliënten te behartigen. Gemiddeld kunt u ca. 10 uur per maand aan de cliëntenraad besteden en ten behoeve van de werkwijze beschikt u over e-mail.

U bent bekend met ons ziekenhuis en woonachtig in het verzorgingsgebied. Wat wij bieden Wij stellen u in de gelegenheid om de ontwikkelingen in het ziekenhuis van nabij te volgen en geven u de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op deze ontwikkelingen en zo de positie van cliënten te helpen versterken. Verder bieden wij u een positieve en betrokken sfeer in de cliëntenraad, deskundigheidsbevordering, een beperkte onkostenvergoeding en vacatiegeld. Informatie Nadere informatie wordt u graag verstrekt door de ambtelijk secretaris van de cliëntenraad, mevrouw M. Overdevest, telefoon 0187-607588. Sollicitatie Uw schriftelijke sollicitatie kunt u vóór 20 mei 2013 richten aan: Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis t.a.v. de heer P.C. van der Velden medisch lid Raad van Bestuur Postbus 153, 3240 AD Middelharnis of per e-mail: clientenraad@ vanweelbethesda.nl.

Cardiologie binnen Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis De laatste maanden is er een sterk toegenomen vraag naar cardiologische zorg, met name op Voorne-Putten. Om blijvend aan de cardiologische zorgvraag te kunnen voldoen zijn er meer spreekuren ingericht op onze poliklinieken Het Nieuwe Weergors in Hellevoetsluis en in het Medisch Centrum Brielle. De toegangstijden blijven hierdoor kort (circa 1 week). Voor meer informatie kijk op onze website: www.curamare.nl.

Nieuwe cardioloog Sinds 1 januari 2013 is Paola Jansen werkzaam als cardioloog in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Mevrouw Jansen is opgeleid in het VUmedisch centrum te Amsterdam tot algemeen cardioloog. De afgelopen twee jaar is zij werkzaam geweest in het Medisch Centrum Haaglanden. De komende tijd is zij voornamelijk te vinden op de buiten poli’s in Brielle en Hellevoetsluis.

Cheque voor infuuspompen chemotherapie De heer dr. P. Helmsing, voorzitter van de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland, heeft aan de heer dr. P. van der Velden op 11 april een cheque uitgereikt ter waarde van € 12.000,-- voor de aanschaf van tien infuuspompen voor chemotherapie.

"Jaarlijks worden ongeveer 1.500 chemotherapiebehandelingen in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis gegeven. Gastvrijheid, één van de kernwaarden van het ziekenhuis, is daarbij zeer belangrijk. Wij willen er alles aan doen om het voor de patiënt tijdens zijn of haar chemotherapie zo aangenaam mogelijk te maken. De patiënten verblijven tijdens hun behandeling soms wel twee dagen per week in het ziekenhuis. Wij willen patiëntvriendelijke zorg leveren. Bij de start van de afdeling heeft de afdeling oncologie laptops cadeau gekregen, de afdeling is huiselijk ingericht via een schenking en nu ontvangen wij weer een geweldig bedrag voor aanschaf van infuuspompen waardoor de wachttijden tot een minimum beperkt worden”, aldus Van der Velden. De Stichting is inmiddels een fondswervingsactie gestart t.b.v. de inrichting van kraamsuites, welke in het te bouwen geboortecentrum in het ziekenhuis ondergebracht worden.


CuraMare biedt thuiszorg, intramurale verpleging en verzorging, verloskundige zorg en ziekenhuiszorg op Goeree-Overflakkee, westelijk Voorne-Putten en omliggende gebieden. Dagelijks spannen meer dan 1.900 professionele medewerkers zich met hart en ziel in voor de best mogelijke zorg! Brengt u ook eens een bezoek aan onze website www.curamare. nl. Heeft u vragen of suggesties? Neem dan contact op met de afdeling communicatie, telefoon (0187) 60 76 44 of 60 76 59.

Nog een lange weg te gaan Daar wandelt ze op de loopband: Annette. Aan niets is te zien dat zij een harde strijd geleverd heeft. Dat zij nog steeds niet de oude is. Toch heeft zij iedere dag moeite om de meeste gewone zaken op te pakken.

In 2011 werd bij Annette borstkanker ontdekt. Een zware periode volgde van chemokuren, bestraling, operatie en medicatie. Haar verminderde hartfunctie ten gevolge van de toegediende chemotherapie vertraagden het revalidatieproces. Annette werd doorverwezen naar een speciale oncologie fysiotherapeute om haar weer op de been te helpen: Meriel de Jager-Sala. Meriel werkt

bij CuraMare Behandeling en richt zich op de gevolgen van kanker en de behandeling daarvan op het lichaam. Stap voor stap Langzaam maar zeker kwam Annette er boven op. “Toen ik voor de eerste keer bij Meriel kwam, kon ik bijna niets meer”. Alles was te veel. Ik heb een jong en druk gezin. Dat betekent ieder dag weer voor de kinderen zorgen. Dat lukte me niet meer. Meriel nam de tijd om naar mij te luisteren, om samen met mij mijn conditie op te bouwen. Letterlijk stap voor stap. Ik ben nu ongeveer een half jaar bezig. En ik kan nu 15 minuten aaneen lopen op de loopband. Als ik hier vandaan kom, denk ik dat ik de alles weer aan kan. Maar in de ‘buitenwereld’ voel ik dat ik nog een lange weg te gaan heb. Ik kom van ver en ik werk nu al 16 uur per week. Mijn oude conditie krijg ik niet volledig meer terug. Gewoon voor mijn kinderen kunnen zorgen, dat wil ik. Daar werk ik aan.” Weer rennen en spelen “Als oncologie fysiotherapeute moet je je goed kunnen verplaatsen in de cliënt,” vertelt Meriel. “Om beter in te schatten wat een patiënt heeft

CuraMare Thuiszorg is er voor u! Toegewijd, gevarieerd en spontaan. Met deze drie woorden zou je het team van CuraMare Thuiszorg (regio Middelharnis) kunnen omschrijven. Een team dat hard werkt voor haar cliënten, waar de zorg op nummer één staat en waarbij ook planmatig gewerkt wordt. Natuurlijk is geen enkel team vomaakt, maar voor hulpbehoevenden op Flakkee is er waarschijnlijk geen betere keus. Eén van de medewerkers is Marije Visser. Zij is enthousiast over haar werk. "Via een stage ben ik bij CuraMare Thuiszorg terecht gekomen”, vertelt Marije, één van de verpleegkundigen. “De openheid binnen het team en de inzet van collega’s om de zorg zo goed mogelijk te laten verlopen voor de cliënten hebben mij doen besluiten voor deze organisatie te willen werken. We hebben het altijd gezellig met de collega's." En dat merkt de cliënt natuurlijk ook. Want naast professionele verpleging en verzorging bieden onze medewerkers ook een gezellig praatje, een luisterend oor en een inhoudelijk goed gesprek bij een bakje koffie. Marije: “Ondanks dat CuraMare een grote organisatie is, werken wij toch zeer kleinschalig en dus wijkgericht. Onze regio is opgedeeld in een aantal wijken waar steeds dezelfde verzorgenden en verpleegkundigen werken. Dit houdt in dat onze cliënten te maken hebben met een beperkt aantal zusters en verzorgden. Ze hebben op die manier ook direct contact met de andere eerstelijns zorgverleners. Voor mij als verpleegkundige maakt dit het werk ook erg leuk omdat ik op deze manier een band op kan bouwen met de mensen waar ik

voor zorg. Meestal worden mijn collega’s en ik dan ook met open armen ontvangen bij de mensen thuis.” Naast de dagelijkse of wekelijkse zorg die CuraMare Thuiszorg biedt, is het ook mogelijk om een verpleegkundige op bezoek te krijgen voor één of meerdere (gratis) gesprekken. De verpleegkundige kan u in deze gesprekken advies, instructie, voorlichting en informatie geven over de zorg voor uzelf of voor uw naaste. De verschillende kwaliteiten waar ons team over beschikt worden breed ingezet, zo wordt uw zorg ook onze zorg! Het zorgaanbod van CuraMare Thuiszorg • Hulp in de huishouding • 24-uurs persoonlijke verzorging en verpleging • Ondersteunende en activerende begeleiding • Persoonsalarmering • Maaltijdservice In iedere regio binnen ons werkgebied wordt thuiszorg geboden. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via telefoon (0187) 60 20 55 of e-mail thuiszorg@curamare.nl. Of kijk op www.curamare.nl.

doorgemaakt heb ik tijdens mijn opleiding stage gelopen op de oncologieafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Je ziet wat voor effect de behandeling heeft op de patiënt en wat een patiënt doormaakt in het ziekenhuis. Annet en ik zijn nu bezig met het verbeteren van haar conditie en het versterken van haar spieren. Hiermee verhogen we haar belastbaarheid. Zij is het vertrouwen in haar lichaam kwijt. Dat proberen we nu stap voor stap terug te vinden. Het is de bedoeling dat ze steeds beter leert om dat wat ze doet af te stemmen op dat wat ze kan. Zij heeft in ieder geval geleerd om te luisteren naar haar lichaam, om zuinig met haar energie op te gaan. Zij moet iedere dag keuzes maken. Dat is moeilijk als je kinderen van alles met je willen doen. Maar Annet is een echte doorzetter en enorm gemotiveerd. Zij wil zo snel mogelijk weer met haar kinderen rennen en spelen. En dat gaat haar zeker lukken.” Dat denk ik ook. Als ik bij het weggaan omkijk, loopt ze nog steeds. De 15 minuten zijn dan al voorbij.

CuraMare Behandeling voor jong en oud Bij CuraMare Behandeling kunt u terecht voor diverse specialistische diensten. Als u dat wilt, ook bij u thuis, zodat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Mocht u behandeling nodig hebben waarbij specifieke apparatuur nodig is, dan kunt u terecht op een van onze locaties bij u in de buurt. Specialistische diensten • Fysiotherapie, waaronder sportfysiotherapie en oncologische fystiotherapie • Ergotherapie • Maatschappelijk werk • Psychologie • Logopedie • Maatschappelijk werk • Diëtetiek • Specialist ouderengeneeskunde (voorheen verpleeghuisarts) Kijk voor meer informatie op www.curamare.nl onder het kopje Zorg / Behandeling & advies.

Kijk voor meer informatie op www.curamare.nl


20

DINSDAG 16 APRIL 2013

Nieuws

Ziekenhuis krijgt gift voor extra infuuspompen DIRKSLAND - Uit handen van voorzitter dr. Pieter J. Helmsing van de stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland heeft dr. Paul C. van der velden van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis vorige week donderdagmorgen een cheque ter waarde van € 12.000 in ontvangst mogen nemen voor de aanschaf van extra infuuspompjes. Deze kostbare pompjes worden gebruikt voor het toedienen van chemokuren aan oncologiepatiënten. Door Hans Villerius

Het aantal mensen dat zich in het Dirkslandse ziekenhuis laat behandelen in verband met kanker groeit snel. Veel van deze patiënten worden

behandeld met chemotherapie. Voor hen betekent dit een regelmatige, soms wekelijkse, gang naar het ziekenhuis. In de praktijk bleek het echter lastig om e.e.a. zo te organiseren dat patiënten hun chemotherapie zoveel mogelijk op het afgesproken tijdstip toegediend konden krijgen, doordat op dat moment niet altijd voldoende infuuspompen beschikbaar waren. Patiënten moesten daarom regelmatig een uur of langer wachten. Om deze logistiek te verbeteren, heeft het ziekenhuis bij de Stichting Vrienden een aanvraag ingediend voor acht extra infuuspompjes. De Stichting heeft deze aanvraag van harte gehonoreerd met een cheque ter waarde van € 12.000. En het ziekenhuis heeft met de leverancier inmiddels dusdanig onderhandeld dat voor dit bedrag niet acht maar tien pompjes konden worden geleverd.

Vriendelijker “Oncologie is voor ons een heel belangrijk onderwerp”, zei dr. Van der Velden donderdagmorgen, “en juist dit hebben we in ons ziekenhuis tot één van onze speerpunten gemaakt. Voor een relatief klein ziekenhuis hebben wij namelijk een grote afdeling oncologie. En steeds meer patiënten komen voor chemotherapie naar ons toe. Momenteel dienen wij op jaarbasis zo’n 1500 chemokuren toe en dat is een heleboel. Voor deze behandeling moeten wij dan ook goed bereikbaar zijn. Ook streven wij ernaar een zo patiëntvriendelijk mogelijke chemotherapiezorg te realiseren. Daar hoort ook bij dat patiënten, die tijdens hun behandelperiode dikwijls en voor een flink deel van de dag in het ziekenhuis moeten zijn, niet nog eens met extra wachttijden te maken krij-

Namens de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland overhandigde dr. Pieter Helmsing (l.) de cheque van € 12.000 aan medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare, dr. Paul van der Velden. Foto: Hans Villerius gen omdat alle infuuspompen al bezet zijn. Om daar wat aan te kunnen doen, vraagt echter een extra investering. Wij prijzen ons daarom gelukkig met de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland, bij wie we voor dergelijke uitgaven nooit tevergeefs aankloppen

Carina Saarloos vertelt over haar werk in Mali MIDDELHARNIS – Woensdagavond 24 april wordt er een zendingsavond gehouden in Het Diekhuus. Carina Saarloos, afkomstig uit Stad aan ‘t Haringvliet, werkt al geruime tijd als zendeling in Mali. Momenteel is ze

voor een paar maanden met verlof op het eiland. Carina zal tijdens de avond uitgebreid vertellen over haar werk in het West-Afrikaanse land, waar vooral de laatste tijd veel spanningen zijn. Carina doet veel hulpverlenend werk onder vrouwen en gevangenen. Daarnaast is ze actief in evangelisatiewerk, de laatste tijd zelfs onder Franse sol-

daten die in Mali zijn gestationeerd in verband met de oorlogshandelingen in het noorden van het land. Er zullen ook spullen te koop zijn die gemaakt zijn door vrouwen uit Mali. De avond in Het Diekhuus begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

voor hulp”, aldus Van der Velden. Blij zei Pieter Helmsing dan ook te zijn dat de stichting het ziekenhuis weer heeft kunnen helpen. “De aanschaf van deze tien extra pompjes maakt de oncologiezorg een stuk vriendelijker”.

Geef uw mening Geef uw mening over EilandenNieuws en maak kans op een lekkere taart. >>www.eilandennieuws.nl/ uwmening

100 jaar de tijd vooruit

EEN JAAR VOL VOORDEEL! Jubileum aanbieding voor bouwprofs Professionele multi-afkortzaag Scheppag KGZ-251

100 JAAR ESSELINK

Inclusief universeelzaagblad voor verschillende materialen zoals massief hout, laminaat, NE-metaal kunststof en veel meer! Plus extra gratis zaagblad 60T!

Imabo Esselink bestaat 100 jaar! Dat vieren we een heel jaar lang met spectaculaire jubileumacties. Niet zomaar een beetje korting maar écht fors voordeel. Kijk maar naar de eerste drie jubileumaanbiedingen. Ze zijn geldig tot en met 30 april 2013.

€24200

INCL. BTW

GRATIS EXTRA ZAAGBLAD 60T

Imabo Esselink is in 1913 gestart als kleine betonfabriek in Middelharnis. De rode draad in een eeuw bedrijfsgeschiedenis? De tijd vooruit zijn in innovatie en techniek. Maar ook in deskundig advies, Persoonlijke service en professionele dienstverlening.

Deze aanbieding is ook geldig in onze afhaalvestigingen in Hellevoetsluis en Zierikzee.

€4900

€5495

Applestone Romaans verband van € 7600 nu € 4900

Blue Anticato Spring 40x60 cm van €7750 nu € 5495

PER M2

PER M2

€4900

PER M2

Travertino Anticato getrommeld Romaans van €7250 nu € 4900

Natuursteen Jubileum Voordeel! Prachtige kwaliteitvloeren, nu met feestelijke kortingen! Kom snel kijken in onze showroom in Middelharnis.

GRATIS TEGELS!

bij uw nieuwe badkamer!

U vindt in de showroom van Imabo Esselink de badkamer van uw dromen? Een complete badkamer met bad- en/of douchecombinatie, toilet en badmeubel of wastafelcombinatie? Dan krijgt u gratis wand- en vloertegels uit de speciale Jubileum Selectie! Zie de voorwaarden op de website.

Vloerprijzen incl. BTW. Romaans verband bestaat uit: 20x20, 20x40, 40x40, 40x60 cm

Kijk voor meer informatie op Showroom: Middelharnis Industrieweg 35 Afhaalvestiging: Hellevoetsluis Marconiweg 14 - Zierikzee Groeneweegje 15

www.esselink.nl


DINSDAG 16 APRIL 2013

Nieuws

21

Broer en zus fuseren hun tandartspraktijken tot Mondzorg Dogterom MIDDELHARNIS - Per 1 januari jl. zijn Tandartspraktijk NieuweTonge en Mondzorg Menheerse samengegaan. De Nieuwe-Tongse praktijk, aldaar gevestigd aan de Molendijk, werd gerund door Chris Dogterom, die in Middelharnis door zijn zus Joline Dogterom. Nu zijn ze samen directeur van een geïntegreerde praktijk, die als naam kreeg Mondzorg Dogterom. Tegelijkertijd werd de praktijkruimte van voorheen Mondzorg Menheerse aan de Koningin Julianaweg te Middelharnis verbouwd en uitgebreid. Door Hans Villerius

De praktijk werd voorzien van een operatiekamer voor gespecialiseerde implantologie en chirurgische ingrepen. Ook werd de bestaande sterilisatieruimte uitgebreid conform de nieuwste wettelijke voorschriften. Voor alle tandheelkundige hulp, zowel algemeen als gespecialiseerd, als voor mondhygiënebehandelingen, kunnen patiënten bij Mondzorg Dogterom terecht. Dus voor implantologie, tandchirurgie, orthodontie, endodontie, esthetische tandheelkunde, uitgebreid gebitsherstel en kindertandheelkunde. Daarbij is de locatie Middelharnis voortaan een zgn. Care&Cure praktijk, waar men voor alle behandelvormen terecht kan; NieuweTonge is een Care-praktijk, voor algemene tandheelkunde en mondhygiënebehandelingen. Hoewel Mondzorg Dogterom vanuit twee locaties werkt, ziet de praktijk zich als één adres voor de care en de cure van het gebit en kent de praktijk ook één centraal telefoonnummer (0187 486393), met een betere telefonische bereikbaarheid, van maandag tot vrijdag van 8.00-17.00 uur. Daarnaast zijn de openingstijden verruimd en kunnen patiënten er nu ook vrijdags de hele dag terecht voor tand-

heelkundige behandeling. Ter gelegenheid van de opening van de gefuseerde praktijk en de verbouwde locatie in Middelharnis, was alhier afgelopen vrijdag een feestelijk samenzijn. Broer en zus Dogterom voerden daarbij allebei het woord, evenals hun vader, de vroegere Sommelsdijkse huisarts Dogterom, thans 88 jaar oud, die gevraagd was de officiële openingshandeling te verrichten. Van ik naar wij Maar vooraf sprak Chris Dogterom hartelijke woorden van dank aan zijn zus Joline voor “je enorme inzet voor je praktijk en voor de totstandkoming van onze Maatschap”. In hun samenwerking zijn beide tandartsen complementair, zo gaf Chris aan. “Waar ik me meer richt op de techniek, richt Joline zich meer op de organisatie en het personeel. Zo kunnen we het beste van onszelf naar boven halen en vormgeven in de nieuwe maatschap.” Beide hebben twintig jaar een praktijk gehad naar het model dat toen ideaal was: een praktijk aan huis, een solo tandarts met één assistente. De tijd veranderde echter, van het ik-tijdperk van de solo tandarts naar het wij-tijdperk van het team. “Niet meer alleen de tandarts die in de mond werkt, maar er zijn nu tal van hulpkrachten: de mondhygiënist, de mondzorgkundige, de tandprothetist, de preventie-assistent en er is horizontale verwijzing”, zo gaf Chris Dogterom aan. Specialiseren “Het vak van tandarts is ingrijpend veranderd. De patiënt met zijn zorgvraag, mond, tanden en kiezen zijn nog gelijk, alleen doen we nu alles anders. En dat vraagt om specialisatie en gespecialiseerde apparatuur.” Chris is zich, al een aantal jaren geleden, gaan specialiseren in tandchirurgie en implantologie. “Mijn hobby-vak”, zo noemt hij het. “Het uitoefenen van implantologie is

alleen mogelijk als je daarvoor voldoende verwijzingen krijgt uit de omgeving van collega-tandartsen. Die horizontale verwijzingen vragen om een onderscheidende rol als tandarts-implantoloog. En dit centrum hier vormt er een uitgelezen locatie voor om als regionaal verwijscentrum voor implantologie te gaan fungeren”, zo kondigde hij aan. “In mijn zoektocht naar het realiseren van een operatiekamer”, vervolgde hij, “kwam ik weer bij mijn zus Joline terecht. Zij had zelf ook verbouwplannen. En vanaf dat moment zijn we samen opgetrokken en hebben we de uitbouw en aanpassing van het pand in Middelharnis samen gerealiseerd.” Na haar broer sprak ook Joline enkele woorden, woorden van trots, waardering en dankbaarheid. “Van ouddirecteur van Mondzorg Menheerse ben ik geworden tot mededirecteur van Mondzorg Dogterom, en daar ben ik trots op!” Richting haar broer, die voor haar tevens collega en maat is, sprak ze woorden van waardering. Voor de wijze waarop hij haar destijds al enthousiasmeerde om ook voor het tandartsenvak te kiezen, als ook voor zijn latere ondersteuning bij de start van Jolines toenmalige praktijk in Sommelsdijk. Woorden van dankbaarheid uitte ze richting haar ouders, die het voor hun kinderen mogelijk maakten om voor deze professie te studeren. “Het is dankzij jullie dat wij hier staan”. Kwaliteit Verder gaf Joline aan waar Mondzorg Dogertom voor staat: “voor het leveren van optimale kwalitatief hoogstaande tandheelkundige zorg aan een groep goed gemotiveerde patiënten, op een klantvriendelijke manier en met een enthousiast en betrokken team”. Ze wees erop dat patiënten steeds meer klant worden, met vaker een kritische houding ten aanzien van zowel zorginhoudelijke als organisatorische aspecten. En dat daarom hoge kwaliteit van werk een speerpunt binnen de praktijk

Laatste huwelijksvoltrekking in gemeentehuis

GOEDEREEDE - Het was vorige week vrijdagmorgen het allerlaatste bruidspaar van wie in het (voormalige) gemeentehuis in Goedereede het huwelijk voltrokken werd. Aan het eind van deze regenachtige ochtend waren het Corné de Jong en José Sperling uit Ouddorp die hier elkaar het jawoord gaven. Een royaal gezelschap daggasten mocht hiervan getuige zijn, en het was juist één van de charmes van deze raadszaal - naast haar stijlvolle en warme aankleding - dat hier zonder problemen grote groepen terecht kunnen. Dat viel in andere raadszalen op het eiland niet altijd even mee. Niettemin vonden Corné en José voor hun gezelschap hier een gerieflijke gelegenheid om, ten overstaan van buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand Adrie Lokker, elkaar een welgemeend - en tevens historisch - jawoord te geven.   (Tekst en foto: Hans Villerius)

Terwijl de tandartsen Chris en Joline Dogterom en hun moeder toekijken, knipt J. Dogterom sr., oud-huisarts van Sommelsdijk en de vader van Chris en Joline, het lint door, ter opening van Mondzorg Dogterom.  Foto: Hans Villerius is, evenals het streven naar een bedrijf met een gezonde financiële positie, waarmee geïnvesteerd kan worden in professionaliteit, opleiding en innovatie. “Dat bevordert de kwaliteit van onze zorg”. Met het oog daarop was het ook nodig om een aparte operatiekamer te realiseren, “om de kwaliteit van het specialisme implantologie te waarborgen”, zo legde ze uit. “Om erkend tandarts-implantoloog te blijven, moet je namelijk een ruimte hebben waar uitsluitend steriele ingrepen worden uitgevoerd.” En om te blijven voldoen aan alle richtlijnen van het WIP-advies was het tevens nodig om de sterilisatie uit te breiden. Na een verbouwing van vier maanden van de praktijkruimte aan de Koningin

Julianaweg in Middelharnis, kon deze afgelopen vrijdagmiddag officieel worden heropend. Niet meer als Mondzorg Menheerse, maar als de Middelharnisse vestiging van Mondzorg Dogterom. Om de openingshandeling te verrichten, hadden Chris en Joline hun vader gevraagd dit te willen doen. Na enkele persoonlijke herinneringen opgehaald te hebben aan het tandartsenwerk uit vroeger jaren, en na zijn kinderen veel succes te hebben toegewenst, werkte hij met het doorknippen van een lint graag mee aan de opening van Mondzorg Dogterom, van welke handelsnaam hij meteen zelf de grondlegger was.

Extra duurzame maatregelen zwembad teruggeschroefd GOEREE-OVERFLAKKEE Burgemeester en wethouders presenteerden een gewijzigd voorstel aan de raad over de extra duurzaamheidsmaatregelen bij de renovatie van zwembad ‘t Zuiderdiep in Stellendam. De fracties gaven vorige maand aan procedurele en ook inhoudelijke kritiek te hebben op de eerste versie van het voorstel en vroegen ook om meer informatie. Het benodigde budget is nu van 106.000 euro teruggebracht naar 33.500 euro en is dan alleen bestemd voor aanschaf van een energiebesparende luchtbehandelingskast. Door Jaap Ruizeveld

Afgezien wordt van het voorgestelde item over warmteterugwinning uit de kruipruimte (meerkosten 19.500 euro) en de kosten die gemaakt zouden worden bij het aanschaffen van een zonneboilerinstallatie

(53.000 euro). B. en w. gaven bij het gewijzigde voorstel een uitgebreid overzicht met gegevens over terugverdientijd van de duurzaamheidsmaatregelen. Ook werden antwoorden gegeven waarom destijds de duurzaamheidsmaatregelen niet waren meegenomen bij de planvorming en de aanbesteding. Binnen de begroting Bij het vinden van dekking van de 33.500 euro gaat het om de mogelijkheid de structurele lasten te verwerken binnen de begroting. De plaatsing van de extra duurzame luchtbehandelingskast wordt ingepast in de planning van de renovatie van het zwembad. Het is de bedoeling dat het bad voor de zomervakantie haar poorten weer kan openen. Vanuit de raad waren er twijfels over terugverdientijden van duurzaamheidsmaatregelen. Maar de wijzigingen en het lagere gevraagde budget waren voldoende om de raad over de eindstreep te trekken.


22

DINSDAG 16 APRIL 2013

Nieuws

Koninklijke Onderscheiding voor ‘visserman’ Klijn STELLENDAM - De vergadering van Visserijvereniging Zuidwest had zaterdagochtend toch nog een enigszins verrassend slot voor Bram Klijn uit Ouddorp. Zijn voorgevoel werd bevestigd toen hij waarnemend burgemeester Cor Kleijwegt in gezelschap van zijn familie de vergaderlocatie binnen zag komen. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tekst en foto: Adri van der Laan

Ter voorbereiding op de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding had burgemeester Kleijwegt zich verdiept in de vele activiteiten die Bram Klijn in zijn leven heeft ontplooid en nog steeds ontplooit. Burgemeester Kleijwegt was hiervan diep onder de indruk: “Bent u nog wel eens thuis geweest?” zo was zijn vraag aan de decorandus. Bram Klijn is heel actief geweest in de visserijsector en daarbuiten. Afkomstig uit een agrarische familie werkte hij aanvankelijk vanaf zijn twaalfde jaar op ‘het land’. Maar later bleek toch dat de zee meer lokte. Als 18-jarige ging hij de zee op en op zijn 26e had hij een eigen bedrijf. Rond zijn 48e levensjaar kwam de heer Klijn weer aan de wal als ‘walschipper’ waar hij verschillende activiteiten voor zijn bedrijf en daarbuiten verrichtte. Burgemeester Kleijwegt, varend op zijn eigen schip, dacht dat het beroep van visserman veel romantiek bevatte, maar hij noemde ook de werkelijkheid: Keihard werken in weer en wind. Naast het praktische visserswerk

Burgemeester Kleijwegt feliciteert de familie Klijn. heeft Bram Klijn veel bestuurlijk werk gedaan binnen de - door de jaren heen - verschillende vissersverenigingen over een periode van 36 jaar. Ook was Klijn 25 jaar bestuurslid van de Nederlandse Vissersbond. In deze hoedanigheid bekleedde hij diverse lokale bestuursfuncties voor de Platvissectie Nederlandse Vissersbond en de Ledenraad Nederlandse Vissersbond. Naast de visserij had ook de duivensport zijn belangstelling. Bij de Postduivenvereniging De Trekvogels uit Ouddorp was hij twintig jaar actief als bestuurslid, eerst vijftien jaar als voorzitter en de laatste vijf jaar als penningmeester.

Veiligheidsregio zet in op geïntegreerd pand politie - brandweer Olympiaweg GOEREE-OVERFLAKKEE “De sloop van de voormalige Ford-garage aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis zal met spoed ter hand worden genomen. We moeten nu snel door met de herinrichtingswerkzaamheden in dit gebied”. Dit stelde burgemeester Kleijwegt donderdagavond als afrondende reactie, na een over en weer soms wat geïrriteerd politiek steekspel tussen fracties onderling en ook over de door het college (portefeuillehouder) daarin gevolgd bestuurlijk traject.

hij 18 jaar drummer bij brassband Concordia. Na het opspelden van de versierselen die bij de Koninklijke Onderscheiding horen, kreeg Bram Klijn namens de Visserijvereniging Zuidwest een sjerp met als opschrift ‘Sir Bram’ en een boek overhandigd. In zijn dankwoord betrok de heer Klijn ondermeer zijn vrouw die in de afgelopen jaren vanwege zijn bezigheden ‘toch alleen wilde zijn’.

Door Jaap Ruizeveld

ten bij, dus de spoeling wordt dunner. Dit betekent dat je inspanningen moet verrichten de wandelaars hier te krijgen i.p.v. al je energie te besteden aan de randverschijnselen.

lonvaartwedstrijd of een kegeltoernooi zijn, als het maar een evenement is!

Naast deze bestuurlijke functies is de heer Klijn actief op muzikaal vlak. Zo is hij al jaren lid van het Dirkslands Mannenkoor, presentator van radioprogramma “U zij de Glorie” en was

Uiteindelijk ging het niet over de sloop van het pand. Wel (volgens VVD) over niet tijdig verstrekken van informatie over (mogelijke) cultuurhistorische waarden en sterker nog anderzijds over de koppeling met de toekomstige locatie van een geïntegreerd project politiebureau / brandweerkazerne voor de korpsen Middelharnis-Sommelsdijk aan de Olympiaweg. Voeg daarbij dat opnieuw wrevel ontstond tussen fracties over wat wel en niet is afgesproken in het hanteren van afspraken, hoe om te gaan met onderwerpen in beeldvormende-, oordeelvormende- en besluitvormende fase en dus lag er veel stof om politiek te debatteren. “We zullen de regels in het presidium nog maar eens updaten”, verzuchtte de voorzitter.

Veel te duur In recente publicaties gaf onze krant aan dat fracties van VVD, SGP en ChristenUnie graag een onderzoek wensten of de oude Ford-garage wellicht een functie zou kunnen krijgen als brandweerlocatie en extern de uitstraling van de oude tramremise. Kort samengevat: Voor de VVR (Veiligheidsregio) geen optie. Veel te duur. Na een brand was het pand destijds hersteld en daarmee zou er ook van cultuurhistorische waarde niets over zijn. De raad van de voormalige gemeente Middelharnis had een besluit genomen tot sloop en dat diende (PvdA) te worden gerespecteerd. VVD mopperde dat zij een advies over de cultuurhistorische waarden niet had ontvangen en Vitale Kernen had bij aanvang van de vergadering al uitgesproken dat zij een statement wilde geven over de gevolgde procedure. Verwarring Er kwam nog meer verwarring omtrent - door politici niet eenduidig - geïnterpreteerde uitlatingen van vrijwilligers bij de brandweer over fusie van de korpsen en een nieuwe kazerne locatie. Burgemeester Kleijwegt gaf tenslotte een duidelijke toelichting. De Veiligheidsregio onderzoekt thans of de locatie aan de Olympiaweg haalbaar is voor een geïntegreerd complex politie-brandweer. Dat is nu aan de orde. Een andere optie is niet in beeld. De VRR neemt de beslissing. “Daar zullen we het mee moeten doen”, sprak een raadslid na de hamerslag en besluit tot sloop van de Ford-garage.

Christelijke nieuwsmedia op gereformeerde grondslag Uitgave: Uitgeversmij. Eilanden-Nieuws b.v. Verschijning: dinsdag huis-aan-huis vrijdag abonnement Tel. (0187) 471020 • Fax (0187) 485736 Postbus 8, 3240 AA Middelharnis Langeweg 13, Sommelsdijk

Advertenties en administratie

• Tel. (0187) 471020 • E-mail: info@eilandennieuws.nl • Tarief per mm € 0,46 excl. BTW. Contracttarieven op aanvraag • Sluitingstermijn zakelijke advertenties: maandag en donderdag 12.00 uur • Sluitingstermijn overlijdensberichten: dinsdag en vrijdag 7.30 uur. Voor foutief geplaatste advertenties als gevolg van onduidelijke advertentieopdrachten kan de uitgeverij niet aansprakelijk worden gesteld. • Bladmanager: Gert Verweij, tel. (06) 50448359 • Advertentieverkoop: e-mail: gertverweij@eilandennieuws.nl

Redactie

• Hoofdredacteur: Adri van der Laan, tel. (0187) 471021 • E-mail: redactie@eilandennieuws.nl Plaatsing van ingezonden berichten kan zonder opgaaf van redenen worden geweigerd.

Abonnementen

Abonnementen (vrijdageditie) zijn bij vooruitbetaling en worden automatisch verlengd. Opzeggingen schriftelijk vòòr 30 november. Wijzigingen twee weken voor ingaan doorgeven.

Rekeningnummers

ING 167930 // Rabobank 3420.01.108

Lid NNP

Van toepassing zijn de Regelen voor het Advertentiewezen (ROTA). Eilanden-Nieuws behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Omloopperikelen Tijdens de afsluitende bijeenkomst ‘Omloop 2012’ in november bij Tieleman bleek dat het bestuur van de omloop in al zijn wijsheid besloten had de start te verplaatsen naar Middelharnis. Teleurstelling hierover bij velen. Met het lustrum van de 25e loop in zicht werd de traditie om in Ooltgensplaat te starten en te finishen te niet gedaan, dit getuigt van weinig respect voor de historie van de afgelopen 23 jaar. Wat ligt hier nu aan ten grondslag? Is het sponsorbelang, de centralisatiegedachte, het evenementenfenomeen of is het werkelijk het afnemend deelnemersaantal? Het argument dat dit laatste een landelijke trend is, bestrijd ik met klem. Bijv. de Zevendorpentocht op Tholen groeit jaarlijks met vele tientallen lopers, de wandeltocht van Zeewolde naar Zeewolde, ook 110 km, trok dit jaar 100 deelnemers meer. Ieder jaar komen er meer wandeltoch-

Vrijwel iedere wandeltocht wordt georganiseerd vanuit een wandelsportvereniging, die automatisch weer vallen onder de landelijke organisaties: NWB of KNBLO. Deze verzorgen tevens de landelijke PR. Wat bleek dit jaar? De Omloop wordt in het landelijk wandelprogramma niet eens vermeld en in de gids van Zuid-Holland staat als startplaats de Kaai in Ooltgensplaat genoemd! Dus wordt het niet eens tijd om de Omloop onder een wandelsportorganisatie onder te brengen, dan zijn al die communicatieproblemen meteen opgelost. Ik vraag me soms af, gebaseerd op de ervaring van elf keer de Omloop lopen en vele andere tochten elders: Is dit bestuur werkelijk de beste club om een wandeltocht te organiseren of kan het net zo goed een bal-

Daar ligt volgens mij het probleem voor de afname van deelnemers. Heeft het bestuur ooit zijn licht opgestoken bij andere wandeltochten? Heeft de terugloop niet te maken met o.a.: het hoge inschrijfgeld (waarom geen gereduceerd tarief voor startende jonge lopers, dat zijn de toekomstige wandelaars van de Omloop, 40 euro is veel geld voor een puber), minimale opvang voor lopers van buiten Flakkee, geen folders bij andere wandeltochten, slechte publiciteit in wandelkringen. Ik heb zeker drie maal het voorstel gedaan om kortere wandeltochten te organise-

ren in aanloop naar de grote Omloop onder leiding van ervaren wandelaars om een nieuwe aanwas van deelnemers te krijgen. Het antwoord is dan: het wordt besproken in het bestuur en daar blijft het dan bij. Dit wat betreft het wandelen zelf, daarnaast vind ik het voor Ooltgensplaat met zijn mooie ambiance een groot gemis. De Omloop draag ik al jaren een warm hart toe en zal ook dit jaar weer gewoon starten ook al is het op dat unheimische parkeerterrein bij Tieleman, maar met zeer gemengde gevoelens, dat begrijpt u.  Ton Korteweg, Ooltgensplaat

Ingezonden... (Ingezonden brieven zijn welkom op het redactieadres. Het al of niet plaatsen van een ingezonden artikel is ter beoordeling van de redactie. Uitsluitend artikelen voorzien van naam en adres komen in aanmerking voor. Plaatsing betekent niet automatisch dat de redactie het met het geschrevene eens is).


waterschap

www.wshd.nl

Hollandse Delta Leefbaar land, leefbaar water

jaargang 9 april 2013

Nieuws van het waterschap

Gratis met de klas naar rioolwaterzuivering Miljarden liters rioolwater maakt Hollandse Delta elk jaar schoon van huizen en bedrijven. Dit afvalwater komt door de wc, de gootsteen, de wasbak en het doucheputje in het riool. Via regenpijpen en straatputten stroomt er ook veel regenwater in het riool en bedrijven lozen hun afvalwater erin. Al dat vervuilde water stroomt door de riolering naar de rioolwaterzuivering. In zo’n indrukwekkende schoonmaakfabriek eten bacteriën letterlijk het vuil uit het water. Het gezuiverde water gaat daarna weer terug naar de natuur. Leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs kunnen zelf zien hoe dat schoonmaken gaat. Leraren kunnen zich voor een excursie aanmelden via de website: www.wshd.nl/lerenoverwater. De excursie is inclusief een presentatie en rondleiding (over een rioolwaterzuivering bij de leerlingen in de buurt) en duurt maximaal anderhalf uur. Veel leerlingen uit groep 7 en 8 kwamen al bij Hollandse Delta kijken en vonden het leuk en leerzaam!

De Blauwe Verbinding voor schoon water en mooie natuur

Agenda 25 april 2013 Inloopavond dijkversterking Hellevoetsluis 19.00 - 20.30 uur theater ‘Twee Hondjes’ Hellevoetsluis 6 mei 2013 Commissie Waterhuishouding, Waterzuivering 14.00 uur Ridderkerk, waterschapshuis 7 mei 2013 Commissie Waterkeringen, (Water)wegen, Vergunningverlening 14.00 uur Ridderkerk, waterschapshuis 8 mei 2013 Commissie Middelen, Bestuurlijke zaken, Handhaving 14.00 uur Ridderkerk, waterschapshuis

De Blauwe Verbinding is een waterverbinding die komt tussen het Zuiderpark in Rotterdam en de Oude Maas. Samen met de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht en Rotterdam, Stadsregio Rotterdam, provincie Zuid-Holland, deelgemeente Charlois en Natuur en Recreatieschap IJsselmonde is Hollandse Delta in 2012 begonnen aan de aanleg van ruim 13 kilometer water. “De Blauwe Verbinding zorgt in 2020 dat schoon en fris rivierwater uit de Oude Maas het Zuiderpark in stroomt. Tegelijkertijd kan je met de kano in het Zuiderpark het water op en de

23 mei 2013 Verenigde Vergadering 14.00 uur Ridderkerk, waterschapshuis

hele waterverbinding over het eiland IJsselmonde afpeddelen tot bij de oevers van de Oude Maas. De kanoroute wordt overal tenminste vier meter breed en loopt ook onder de A15. De route verbindt verschillende sloten, vijvers en plassen op IJsselmonde met elkaar”, vertelt projectleider Gerrit Slijkhuis van

25 mei 2013 Brielse Meer Spektakel

Hollandse Delta over het project. “Om het voor vissen mogelijk te maken de Blauwe Verbinding van begin tot eind door te zwemmen, leggen we visvriendelijke stuwen en sluisjes aan. Een grote visvariatie helpt namelijk de kwaliteit van het water te verbeteren”, legt Slijkhuis uit.

Vergunning aanvragen Voor bouw- of graafwerkzaamheden in, op of nabij water of waterkeringen, het lozen in oppervlaktewater of het onttrekken van grondwater, heeft u toestemming nodig van het waterschap. “Wij verlenen onder voorwaarden toestemming voor activiteiten in de vorm van een watervergunning. Soms vallen activiteiten onder algemene regels en hoeft u geen vergunning aan te vragen. In die gevallen is er sprake van vrijstelling of moet u de activiteiten bij ons melden”, vertelt Izakjan Dekker, afdelingshoofd Vergunningverlening. Naast vergunningen verleent het waterschap ook ontheffingen voor het gebruik van wegen en voor het snel varen op het Brielse Meer. Een vergunning, melding of ontheffing kunt u onder andere digitaal aanvragen via www.omgevingsloket.nl. Vanaf 1 maart 2013 publiceert het waterschap alle vergunningen en

Volg ons ook op:

verkeersbesluiten op www.overheid.nl. Op www.wshd.nl/waterschapsblad staat een rechtstreekse link naar de

Twitter

publicaties. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de e-mailservice bekendmakingen zodat u altijd op de hoogte blijft YouTube

van nieuwe publicaties van het waterschap.

Twitter

Meld je aan voor de nieuwsbrief op onze website

Eet de bloedrode bacterie ook kouder rioolwater schoon? Op de slibverbrandingsinstallatie Sluisjesdijk (Rotterdam-zuid) van waterschap Hollandse Delta wordt van het slib energie gemaakt. Het restwater dat hierna overblijft, gaat weer naar de rioolwaterzuivering Dokhaven. Voordat het naar de zuivering teruggaat wordt het afvalwater schoongemaakt door de bloedrode Anammox-bacterie. Deze bacterie ‘eet’ bij een temperatuur van 30°C - 35°C de stikstof uit het afvalwater op. Het schoongemaakte afvalwater wordt geloosd op de rivier. Wanneer daar nog te veel stikstof inzit, kunnen

Werken bij het waterschap? Kijk op onze website

bijvoorbeeld algen sneller groeien en wordt de waterkwaliteit slecht. Aangezien de Anammox-bacterie van warmte houdt, moet het afvalwater verwarmd worden. Dat kost energie. Nu is het waterschap samen met Paques en STOWA en de universiteiten van Delft en Nijmegen een demonstratieproject gestart om te zien of de stikstofetende Anammox-bacterie ook de stiksof uit het afvalwater wil ‘eten’ bij een temperatuur van 10°C - 20°C. Dit CENIRELTA-project duurt tot 2016.

waterschap Hollandse Delta bezoek: Handelsweg 100, 2988 DC Ridderkerk / post: Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk. Voor algemene vragen, informatie, meldingen of klachten kun je bellen met het waterschapsloket:

0900 2005 005 (¤ 0,10 p/min), e-mail: 2005005@wshd.nl

Waterschap Hollandse Delta houdt zich bezig met het beheer en onderhoud van de waterkeringen die Zuid-Holland Zuid tegen het water beschermen. Het zorgt voor voldoende water in het gebied om te kunnen wonen, werken en recreëren. Hollandse Delta bewaakt ook de waterkwaliteit in sloten, singels en plassen; zuivert het afvalwater en is verantwoordelijk voor de (vaar)wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van provinciale wegen en rijkswegen. Voor meer informatie: www.wshd.nl

Kijk voor de vergunningen op www.wshd.nl/ waterschapsblad


Eilanden-Nieuws dinsdag 16 april 2013  

huis-aan-huis-krant Goeree-Overflakkee

Eilanden-Nieuws dinsdag 16 april 2013  

huis-aan-huis-krant Goeree-Overflakkee

Advertisement