Page 1

OFFISIELT KAMPPROGRAM FOR EGERSUNDS IK Nr 10 - 2014 - 46 ÅRGANG

dagens kampsponsor:

EIK - BRANN 2 LØRDAG 25. AUGUST 2014 KLOKKA 15:00


EIK fotball ønsker publikum, sponsorer, gjestende lag Brann 2 og dommertrio velkommen til seriekamp i Idrettsparken. Jeg sitter og jobber med denne teksten etter at vi har tapt mot Stabæk mandag kveld. Humøret er ikke på topp, og jeg kvesser fingerneglene på tastaturet for å skrive noen sannhetsord om ståa i norsk fotball for øyeblikket. Og gjerne føye til litt egne meninger om alle synserne som sier “norsk fotball”, og utelukkende mener landslaget og de norske klubbenes (manglende) innsats i Europa. I bakgrunnen sviver Facebook og VGlive, og innimellom må jeg sjekke når det plinger inn noe nytt på begge disse nettsidene. Burnley tar ledelsen mot Chelski! Jeg kjenner litt glede. Skal engelsk Premier League allikevel ikke bli en parademarsj for de store klubbene? Men akk og ve. Få minutter senere står det 1-3 på Turf Moor. Og status for kvelden er at de klubbene som okkuperer de fire tetplassene i PL sannsynligvis vil ligge der om ni måneder også. Ingen spenning der altså. Men så plinger det et par ganger på Facebook. Og jeg skvetter til når jeg leser den vedlagte linken: James Alexander Gordon er død! Plutselig er det ikke tapet mot Stabæk eller Chelskis oppskriftsmessige seier mot Clarets som er kveldens fotballhistorie. James Alexander Gordon - mannen som er et ikon for alle oss som fulgte med på engelsk fotball i Tippekampens barndom. Mannen som vi i mange år ikke hadde peiling på hvem var, men som hadde en stemme som var enda mer kjær enn Onkel Lauritz’s.Som noen minutter etter klokka seks på lørdagskvelden kunne opplyse oss om: Forfar Athletic 2, East Stirlingshire 3. Med trykk på East Stirlingshire, i og med at de vant. Som et par minutter tidligere hadde sagt Ipswich Town 1, Leicester City 1, med nøytral stemme. Bestemors gamle Tandberg-radio var god å ha utenom tippekampsesongen. Innstilt på mellombølge 693 eller 909, og ofte plassert i de mest utrolige vinkler for å få minst mulig forstyrrende skurring. Dette er nostalgi for alle oss som tilhører “tippekampgenerasjonen”. Som husker en tid da vi ikke visste hva live-oppdateringer på internett hva. Der en PC var like mye fiction som Dart Vader og Star Warsfilmene. Omsider fikk James Alexander Gordon et ansikt. Blant annet gjennom en reportasje som svensk TV lagde, og som finnes på Youtube. Han viste seg å være en vennlig bestefarsfigur, med et humoristisk glimt i øyet. En mann som minnet oss om at fotball tross alt alvoret bare er et spill. Etter at han ble sjuk for et godt år siden, og måtte operere bort strupehodet, er det en kvinne som leser “the classified football results”. Hun gjør en god jobb, men det blir liksom ikke det samme som gode gamle JAG. Jeg kjenner fremdeles litt irritasjon over at vi misbrukte sjansen til å blande oss inn i den absolutte tetstriden. Men smilet til James Alexander Gordon gjør tapet litt lettere å svelge. Fotball skal jo være jilt, som de sier på Ålgård. Og jeg konstaterer at kveldens siste resultat er: Heaven 1, Earth 0! red.

GENERALSPONSOR SESONGEN 2014:

OFFISIELT KAMPPROGRAM FOR EGERSUNDS IK Redaktør: Kjell Åvendal Telefon: 950 12 861 e-post: kjell @eikfotball.no

www.eikfotball.no

UTSTYRSLEVERANDØR:


Etter to strake seiere mot Florø og Fyllingsdalen greidde vi dessverre ikke å fortsette den gode trenden mot Stabæk på mandag. Hvorfor vi sliter slik på bortebane har jeg ikke noen gode svar på. Vi har snakket mye om det innad i spillergruppa, og vi vet jo at det er elleve mot elleve utpå banen enten vi er her i Idrettsparken eller andre steder. Men av en eller annen grunn klarer vi ikke å komme i gang med vårt eget spill før vi ligger under i kampene. Og det virker jo også som at vi svikter litt når vi har sjansen til å melde oss skikkelig på i tetkampen. Forhåpentligvis klarer vi å rette på dette, for dersom vi skal ha håp om å henge med i toppen kan vi ikke utelukkende basere oss på å være sterke hjemme. Nå var vel ikke forrige hjemmekamp mot Fyllingsdalen heller noe å skryte av spillemessig. Men vi fikk for alvor troen på poeng da vi utlignet, og heldigvis var Christian på rett plass til rett tid og fikk satt inn et viktig vinnermål helt mot slutten av kampen. Det er uansett et godt og trygt tegn at vi klarer å vinne på spillemessig mindre gode dager. Men ideelt sett ønsker vi jo å vise at vi er et godt spillende lag også, særlig hjemme i Idrettsparken. Selv var jeg henvist til benken mot Fyllingsdalen, etter at Bengt valgte å starte med samme midtbane som vant i Florø. Det er en avgjørelse jeg har full forståelse for, samtidig som det nok fører til at jeg var ekstra tent på å vise at jeg hører hjemme i startelleveren når jeg kom innpå. Da var det bare å klemme på, og jeg var veldig glad for at jeg klarte å bidra med at vi greidde å snu kampen. Ellers har det jo også vært litt endringer i spillertroppen etter ferien. Noen av de kjente fjesene har forsvunnet ut, mens vi blant annet snart har nesten et halvt lag som snakker dansk som morsmål. Hvordan balansen mellom lokale spillere og de som kommer utenfra bør være er det sikkert mange meninger om, men i mine øyne viser det at klubben satser når EIK velger å se utover både lokalmiljøet og landegrenser for å hente inn forsterkninger. Og så er det jo også spennende å være med i en spillergruppe der spillere fra flere kulturer skal dra lasset sammen. Etter tapet mot Stabæk blir det ekstra viktig å komme tilbake på vinnersporet i kveldens kamp mot Brann 2. Oppgjøret i kveld blir på mange måter avgjørende for hvor vi skal kjempe resten av sesongen, og om vi skal se oppover eller nedover på tabellen. Vi spillere skal gjøre hva vi kan for å melde oss på i tetkampen igjen, og klarer vi å ta tre poeng i kveld, samt få et bra resultat mot Vidar neste helg er vi med igjen for fullt.

HOVEDSPONSORER 2014:


Etter noen måneder med resultater langt unna forventningene virker det som om Branns A-lag for alvor har fått vind i seilene de siste par ukene. For med bare tre seiere på de første atten seriekampene så det stygt ut med tanke på videre spill i toppserien for en av landets største klubber. Brann ligger i skrivende stund fremdeles på nedrykksplass, men har i det minste fått kontakt med lagene som ligger foran dem på tabellen. Minst like viktig er det nok at supporterne har våknet, og gitt laget god støtte i de siste kampene. For er det noe som kan tynge Branns spillere, så er det når det butter i mot og hele byen vender ryggen til. Å måtte forvalte ansvaret for hele byens kollektive sinnstilstand kan være en krevende jobb for en hver fotballspiller i Norges mest fotballgale by. Etter svake resultater i fjor høst ble trener Rune Skarsfjord nærmest presset ut av klubben en serierunde før slutt, etter at han hadde skrevet under ny kontrakt bare noen måneder før. Men i Bergen er det som kjent ikke langt fra krisestemning til hysteri. 42 år gamle Rikard Norling, som hadde ført Malmø til mesterskap i Allsvenskan, skrev under som trener i begynnelsen av desember, noe som fikk Branns supportersjef Roger LillebøeHansen til å gå opp i fistel. Svensken uttalte at ambisjonen var seriegull også med Brann, og da var som vanlig sirkuset i gang igjen i byen mellom de syv fjell. Men om A-laget har levert langt unna pari har det vært omtrent "business as usual" for Branns andrelag. Klubben har i mange år nå vært gode til å utvikle unge talenter, og selv om mange av fjorårets støttespillere er borte har Brann klart å fylle på med nye unge talenter som har hevdet seg bra i andre divisjon. Senest på mandag da det ble en sterk 2-0 seier over Egil Drillo Olsens Lyn. Den seieren kom i kjølvannet av at laget hadde fått skikkelig bakoversveis mot Vidar i Stavanger helga før, med 6-0 tap. Og det er vel et mønster som går igjen at Brann 2 jevnt over framstår en del sterkere hjemme på Brann Stadion enn på bortebane. Det kan nok skyldes at laget da ofte har med en eller to rutinerte navn fra A-stallen, mens de ofte sender et lag uten kjente profiler til bortekampene. Mot Lyn var navn som Vadim Demidov, Birkir Mar Sævarsson og Markus Johansen med i startelleveren, noe som utvilsomt bidro til at Branns unge lag hadde få problemer med å slå det tidligere toppserielaget.

SAMARBEIDSPARTNERE 2014:

Dagens nøtt:

Hvilken norsk landslagskeeper har scoret i en landskamp?


Men jevnt over er det altså unge talentfulle spillere som spiller hovedrollene i Brann 2. 17 år gamle Håkon Lorentzen (bildet øverst til venstre), regnes som et av landets største spisstalenter, og har vært innpå i åtte kamper i Tippeligaen denne sesongen. Han har notert seg for fire scoringer på åtte kamper for Brann 2, noe som er ett mindre enn 20 år gamle Joachim Soltvedt (bildet nederst til venstre), som imponerte med en kjempescoring fra 40 meters hold mot Lyn. Lagets toppscorer er imidlertid den 19 år gamle senegaleseren Ibrahima Dramé, som kom til klubben i fjor, men som fremdeles bare har sluppet til som innbytter i fem kamper i Tippeligaen. Andre navn som pleier å opptre i Branns angrep er 17 år gamle Oliever Rotihaug, som ble snappet opp fra Eid i Nordfjord, og et år eldre Jone Rugland, som kom fra Nest-Sotra i vinter. På lagets midtbane er allerede nevnte Joachim Soltvedt fast, sammen med Simen Helland Lassen, som er en av få spillere på laget som også spilte rimelig fast i fjor. Lassen slapp til i en A-kamp i fjor, men har ikke fått prøve seg på førstelaget denne sesongen.

Eirik Birkelund, som nylig var på et treningsopphold i franske Saint-Etienne, har også spilt de siste kampene, mens norsksvenske Emil Hansson også er en interessant spiller. I forsvaret har Fredrik Heggland og Fredrik Pallesen-Knudsen dannet midtstopperparet stort sett hele sesongen, mens Brian Jensen og Jan Ruben Sleen har vært mest brukt på backene.

trivia:

anns andrelag sju EIK har møtt Br ge I 2005 tapte vi beg . ere ganger tidlig 12 vant 4-0 20 i vi ns me , kampene uavgjort 0-0 på hjemme og spilte . ion ad St Brann borte, men vant I fjor tapte vi 4-2 pen med 2-1 am ek mm hje er derett erre Larshus Sv av ger rin sco etter . c Torres Gløpstad Larsen og Jan Eri rgen i år tapte vi I vårkampen i Be Stephane Badji 4-0 i en kamp der lleren. var den store spi

Helt bakerst har Brann 2 vekslet mellom å bruke Øystein Øvretveit og Ådne Nissestad, som begge også har fått prøvd seg i Tippeligaen denne sesongen.

GULLKLUBBEN 2014:


Sesong

sidene var det mange bare flekker. Dette la imidlertid ingen demper for idrettsgleden denne junisøndagen. EIK vant stort med 6-0, men kampen ble spilt i vennskapets ünd, og ogsü for de slagne britene var det viktigste ü igjen vite at man nü kunne dyrke sin kjÌreste fritidssyssel i fred og frihet.

en

1945

Ni av EIKs spillere i denne kampen hadde ogsü spilt Akamper før krigen. Selv om flere av dem nü begynte ü dra pü ürene sü hadde ungdommen mistet nesten seks ür med verdifull trening. De eneste nykommerne som ble funnet gode nok til ü fü plass pü laget i denne historiske kampen var de to lysluggene Kristian Henriksen (21) og Arnfinn Nodland (23). En hendelse i kampen skulle fü større betydning for EIK enn noen kunne ane. I en duell med en av britene fikk Aage Storm-Nielsen kneet i klem, og skaden viste seg etter hvert ü vÌre sü alvorlig at han aldri ble helt restituert igjen. Storm-Nielsen, som markerte seg med fire scoringer, spilte pü A-laget fram til 1950, men var bare 28 ür da han ble tvunget til ü legge støvlene pü hylla. Nür vi i ettertid vet hvilken utvikling EIK-laget hadde i disse ürene, er det sannsynlig at en skadefri Storm-Nielsen kunne ha bidratt positivt til ü stoppe heisen nedover i divisjonene.

Om bare seks ĂĽr kan EIK feire sitt hundreĂĽrsjubileum. EIK-tilskuer vil bruke de ĂĽrene som gjenstĂĽr til ĂĽ telle ned mot jubileet med ĂĽ presentere EIKs histore sesong for sesong. 

Det tok ikke mange dagene etter tyskernes kapitulasjon 8. mai 1945 før idrettsungdommen begynte ü organisere seg igjen. Allerede 17. mai møttes EIKs A- og B-lag til intern kamp. Materiell som drakter og baller hadde i løpet av krigsürene blitt spredt for alle vinder, men man greidde allikevel med litt velvilje ü skrape fram nok utstyr til at spillerne pü samme lag spilte med noenlunde like drakter. I og med at det nü var flere tusen tyskere som var internert i leiren pü Slettebø sü ble det landsatt et betydelig antall allierte soldater i Egersund. Disse var svÌrt velkomne i bybildet, og det gikk ikke lange tiden før EIK fikk arrangert en fotballkamp mot et britisk marinelag. 3. juni var det feststemning da lagene marsjerte fra byen til Husabø under EIKs fane. Et stort publikum hadde møtt opp, og i det fine vÌret ble det en skikkelig festdag for alle. Siden banen lü fin og grønn vüren 1941 hadde den stort sett bare blitt brukt av tyskerne, og okkupantene hadde herjet fÌlt med anlegget. Hele midten av banen var helt uten for gress, og ogsü pü

To uker senere reiste EIKs mannskap sørover og slo Flekkefjord 5-1 foran et stort publikum pü Uenes, etter ü ha ledet 1-0 ved pause. Pannel Hetland debuterte med ü score to av mülene. Dagen etter spilte EIK ny kamp mot et britisk millitÌrlag pü Husabø. Denne gangen ble det tap 6-5, men de mange tilskuerne fikk se en spiller med et sjeldent talent opptre for EIK. Kaare Rasmussen representerte osloklubben Skeid, men var tilknyttet Eigersund via giftermül. Rasmussen rakk ü begeistre büde publikum og presse med godt spill og hele fire scoringer. Dalane Tidende skriver: �Om ham (Rasmussen) kan vi bare si at slik er det vi ønsker at fotball skal spilles. En ballbehandling med kontroll over kropp og ball og plasseringsevne. Kort sagt: Bedre centerløper har ikke spilt pü vür bane.� Flekkefjord fikk revansj for tapet mot EIK tidligere i müneden med ü vinne 3-1 i Egersund, og 0-6 for Ålgürd i sesongens svakeste kamp var ikke akkurat god reklame foran nok et møte med britiske millitÌre. Denne gang var det et virkelig godt lag EIK skulle møte. Fire av britene hadde spilt profesjonell fotball før krigen, men EIK overrasket stort og greidde uavgjort 3-3 etter at Asbjørn Andersen, Gunnar Larsen og Egil Jacobsen hadde laget mülene.

SĂ˜LVKLUBBEN 2014: 

Svar pü dagens nøtt: Kjell Kaspersen, pü straffe mot Thailand i Bergen i 1965


A

I en sesong som naturlig nok ble preget av mange privatkamper stod august måned i cupenes tegn. I NM reiste EIK til Mandal der det ble et knepent tap 3-2, mens det i Rogalands kretscup ble tap i andre runde mot Buøy, etter at deres keeper hadde spilt over evne og reddet en rekke opplagte målsjanser. Det ble i det hele tatt, som naturlig kan være, en sesong med ujevne resultater. Av totalt tjue A-kamper ble det åtte seire, en uavgjort og elleve tap. Stort sett gjorde man avtaler med de forskjellige klubbene om å spille en hjemme- og en bortekamp. Utover høsten var historien for det meste at EIK vant når kampen ble spilt i Egersund, men tapte når de kom på fremmed grus eller gress. Da sesongen ble avsluttet 7. oktober med tap 3-1 på Klepp hadde tjuefem spillere vært innom laget, derav elleve nykommere. Av de spillerne som hadde vært aktive før krigen var det flere som forsvant etter 45-sesongen. Gunleif ”Nikke”Karlsen trakk seg tilbake etter 150 A-kamper og 58 scoringer, mens Håkon Ravndal, Bjarne Berg og Anker Olsen alle reiste fra byen, sistnevnte til Amerika der han ble drept i en bilulykke få år senere.

SPILLERSTATISTIKKER 1945 Andersen, Asbjørn Berg, Bjarne Henriksen, Kristian Hetland, Pannel Jacobsen, Egil Karlsen, Gunleif Karlsen, Trygve Larsen, Gunnar Nielsen, Aage Storm Nodland, Arnfinn Nodland, Petter Olsen, Anker Olsen, Gunleif Olsen, Warnow Omdal, Kåre Omdal, Leif Rasmussen, Kaare Ravndal, Håkon Salvesen, Christian Salvesen, Magnus Sjursen, Jonny Stokkeland, Kurt Svindland, Olav Tollefsen, Tønnes Vatnamot, Trygve

kamper 1 15 17 8 16 7 9 14 11 14 19 1 17 1 3 6 1 1 3 17 1 8 1 1 10

mål 1 3 6 3 7 5 9 3 1 2 4 -

PER MORT E N G R AV D AL

P er M or te n G ra vd al fik k sp ill e to se ri ek am pe r so m in nb yt te r hø st en 2 0 0 6 , hj em m e m ot H av ør n og bo rt e m ot Va rd en es et . Å re t et te r sp ilt e ha n fr a st ar t i en tr en in gs ka m m ot V id ar, og p ko m in np å i en ka mp i vi nt er se ri en m ot Fr øy la nd .

M en al le re de so m 1 8 -å ri ng va lg te de an gr ip er en n un ge å gå ti l H el le la nd de r ha n sp ilt e fr am ti l 2 0 1 1 , da læ re rs gj or de at ha tu di er i B er n m el dt e ov ge n er ga ng ti l N H er ha r ha n y- K ro hn bo rg sp ilt de to si . st e år en e, kl ub be ns B -la m en m es t fo g i sj ue nd e r di vi sj on .

Åtte målscorere ukjent

BILDET TIL VENSTRE:

EIKs kaptein Egil Jacobsen hilser sin britiske kollega før EIKs første kamp etter krigen. På en slik dag hørte naturligvis blomsteroverrekkelse og en takk til våre britiske allierte med. Bak Jakobsen står Sverre Bertelsen, mens den britiske dommeren står i midten. Karl M Einarsen står med ryggen til kamera.

BRONSEKLUBBEN 2014: 

*

+

8

9

,

:

-

9

.

;

<

,

/

=

0

>

-

9

?

@

1

>

0

?

2

@

=

3

1

4

5

1

+

6

7

4

-

1

0

!

"

#

$

%

&

'

!

(

)

$

(


EGERSUND S

Resultater siste serierunde: 16.08 17.08 18.08

Florø - Fana Fyllingsdalen - Vard 2-1 Ålgård - Førde Stord - Åsane Vidar - Grorud Brann 2 - Lyn Stabæk 2 - EIK

3-3 3-0 0-6 0-2 2-0 2-0

Denne serierunden: 23.08

24.08 25.08

Fana - Fyllingsdalen Førde - Stord Grorud - Ålgård Åsane - Florø EIK - Brann 2 Vard Haugesund - Stabæk 2 Lyn - Vidar

DAGENS DO MMERTRIO

16 16 16 16 16 16 16 16 16 16 16 16 16 16

SK BRANN 2 Røde trøyer, røde bukser 1 3 4 6 7 8 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 23 24 25 26 27 28 29

Ludvig Seba stian Lynum Brian Jensen David Gjerake r Joachim Bjån esøy Oliver Rotihau g Emil Hansson Joachim Soltv ed Øystein Øvret t veit Didrik Angell Eirik Birkelun d Simen Hella nd Lassen Even Hepsø Vetås Fredrik Svar tberg Tonhol t Fredrik Palle sen Knudsen Jan Ruben Sl een Håkon Holm efjord Lorent zen Fredrik Heg gland Michael Sutt on Vladan Radoj kic Kapinga Tshi zang’s Brazy Jonas Wohlg emuth Werge land Carl-Erik Nor danger Torp Markus Jons son Svein Erik Bj ordal

:

Hoveddomm

Oppdatert tabell: Åsane Vidar Vard Haugesund Florø Fana EIK Fyllingsdalen Brann 2 Stabæk 2 Førde Lyn Grorud Stord Ålgård

IK

Gule og svar te trøyer, sv arte bukser 1 Jonas Høida hl 2 Jonas Skulst ad 3 Simen Albin Thøgersen 4 Nicolai Geert sen 5 Espen Stene Rasmussen 6 Henning Rom slo 9 Kim Robert Nyborg 10 Kenneth Gra nde 12 Aleksandras Ivanauskas 13 Chris Slevelan d 14 Espen Skogen 15 Mathias Kvål e Perttamo 16 Kai-Ove Stok keland 18 Jan Terje Sø yland 19 Stian Ingebr ethsen 22 Dennis Rasm ussen Nielsen 21 Stian Vigres tad 23 Jostein Kver nes Salvesen 27 Rimantas Bo guzas 28 Miguel Oliven cia Diez 30 Christian An dreasen

er:

9 8 8 7 7 7 7 7 7 6 6 5 5 3

3 4 4 4 3 5 6 3 4 5 4 5 2 7 1 8 0 9 3 7 2 8 4 7 2 9 2 11

39 28 36 31 34 28 29 30 25 18 24 25 23 17

-

DAGENS KAMPSPONSOR:

19 20 23 23 30 26 24 40 32 25 24 30 33 38

30 28 27 27 25 25 23 22 21 21 20 19 17 11

Daniel Higra ff, Brodd IL mere: Vidar Sævereid, R iska FK Simon Folkes tad Førland, SK Nord

Assistentdom

KAMPBALLSPONSOR:

GAVEKORT TIL DAGENS EIK-SPILLER GITT AV:

NESTE SERIEKAMP HJEMME: EIK - LYN, SØNDAG 7. SEPTEMBER KL 16:00

Program EIK - Brann 2, 24. august 2014  
Program EIK - Brann 2, 24. august 2014  
Advertisement