__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

eigen huis magazine

juli/aug 2016 . jaargang 43 . gratis voor leden . â‚Ź 3,95

0

99

Windturbines Meer molens, minder last. Kan dat?

Kunt u ook profiteren van de lage hypotheekrente?

28 apps

Hulp bij klussen, kopen en verbouwen

Huis verkopen

Bespaar op de makelaar, doe meer zelf


juridisch dossier bodemverontreiniging

Vervuilde Vervuildegrond, grond,niks niksaan aan d Veel bouwgrond in Nederland is wel in enige mate vervuild. Wie een nieuwbouwhuis koopt: laat de verkoper het niet wegwuiven. Vraag om het bodemrapport. TEKST Rikke van Geest illuSTraTiE vijselaar en sixma

A

ls een aannemer wil bouwen, moet hij een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Bij de aanvraag moet hij een recent bodemrapport inleveren. Veel mensen die een huis kopen, verwachten daarom dat de grond en het grondwater schoon zijn als de omgevingsvergunning is afgegeven. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het betekent alleen dat woningbouw is toegestaan en dat de eventuele verontreiniging geen gevaar voor de gezondheid oplevert. ‘Bodemverontreiniging is niet per definitie erg of niet erg. Er zijn gradaties: licht, matig en ernstig. Ook maakt het uit of er verspreidingsrisico is. Veel grond in Nederland is in enige mate verontreinigd. Als je goed zoekt, zul je meestal iets vinden’, zegt advocaat Jan Willem Oudijk. Als potentiële koper is het zaak de koop-/aannemingsovereenkomst goed te bestuderen. ‘Vaak staat daarin dat sprake is van een bepaalde mate van verontreiniging, maar dat er gebouwd kan worden. Dat is het moment om te vragen naar het bodemrapport. Verkopers hebben vaak

22 eigen huis magazine juli/aug 2016

de neiging om te zeggen dat het wel goed zit, maar het is niet verstandig alleen op die mededeling af te gaan.’ Ga niet akkoord met de overeenkomst zonder dat je het bodemrapport hebt gezien, adviseert Oudijk. ‘Sommige kopers voelen zich onder druk gezet om snel te tekenen. Het bodemrapport wordt vaak genoemd als bijlage, de koper moet dat kunnen inzien voor het nemen van de beslissing. In de praktijk nemen veel mensen het risico en het gaat vaak goed. Maar je weet nooit of jij tot de groep behoort waarbij het niet goed zit.’

Geen probleem

Volgens Oudijk is een diepliggende lichte of matige verontreiniging zonder risico op verspreiding meestal geen probleem. ‘Maar als de vervuiling ernstig is of het risico op verspreiding aanwezig is, kun je te maken krijgen met gebruiksbeperkingen – bijvoorbeeld dat je geen moestuin mag aanleggen. Sterk vervuilde grond is minder waard. Bovendien bestaat de kans dat de wetgeving verandert: Wat nu is toegestaan, kan in de toekomst gesaneerd moeten worden tegen hoge kosten.’ ‘Je kunt daarom proberen een lagere aankoopprijs te bedingen voor de grond. Al is dat lastig, aangezien er vaak meer gegadigden zijn die zich niet bewust zijn van de risico’s of deze voor lief nemen. Als je weet wie de andere kopers in het nieuwbouwproject zijn, sta je sterker. Behalve een lagere koopsom kun je ook afspreken dat de verkoper eventuele toekomstige saneerkosten voor zijn rekening neemt.’


de hand? Oudijk beoordeelde onlangs een koop-/aannemingsovereenkomst. ‘Er werd in de overeenkomst gesproken over een zogenoemde leeflaag: een laag schone grond bovenop de vervuilde grond. De koper vroeg de makelaar in hoeverre de bodem was vervuild en wilde inzage in het rapport. De makelaar antwoordde dat alle grond in die regio verontreinigd was. De koper zou zich echter geen zorgen hoeven te maken, omdat er eerder woningen hadden gestaan.’ De aanname dat de grond dan wel in orde is, is niet altijd juist, zegt Oudijk. ‘Oude woningen hadden soms een gas- of olietank om de woning te verwarmen, die waren vaak lek. Ook kan er asbest in de grond zitten, bijvoorbeeld na de sloop van een oud schuurtje. Als er voorheen een wasserette, stomerij, tankstation of vuilnisbelt gevestigd was, kun je ervan uitgaan dat de bodem verontreinigd is. Goed opletten en onderhandelen is dan raadzaam.’

Onder de rechter

In 2014 boog de rechter zich over een zaak waarbij een echtpaar een

woning had gekocht op vervuilde grond. De nieuwbouwwoning stond op een locatie waar voorheen een tankstation en autowerkplaats gevestigd waren. In de koopovereenkomst stond dat er geen sprake was van bodemverontreiniging die het gebruik van de woning belemmerde. Hierdoor dacht de koper ten onrechte dat er sprake was van schone grond. Nadat het gezin was verhuisd, bleek dat de bouwer toch aanvullende maatregelen moest nemen. Zowel in 2010 als in 2013 moest de tuin op de schop om een deel van de verontreiniging alsnog te saneren. De resterende vervuiling mocht ongemoeid blijven, aangezien de grond voldeed aan de norm die in de koopovereenkomst was afgesproken. Het echtpaar stapte naar de rechter, maar kreeg slechts compensatie voor de dagen dat zij de tuin niet konden gebruiken. Zij waren immers door het tekenen van de koopovereenkomst akkoord gegaan met de vervuilde grond. Juridisch advies nodig? Kijk op eigenhuis.nl/contractbeoordeling

‘Verkopers hebben de neiging te zeggen dat het wel goed zit. Het is niet verstandig op die mededeling af te gaan.’ eigen huis magazine juli/aug 2016 23


Houd uitgaven bij, leer klussen, voorkom brand

28 van de handigste apps voor woningbezitters Een huis vinden, klussen, besparen op de vaste lasten: apps kunnen het leven van de woningbezitter zoveel gemakkelijker maken. Hier 28 van de handigste programmaatjes voor op de telefoon. TeksT Gonnie oussoren beeld akimoto en istock

Een huis zoeken Huisvink (iOs), gratis Hoe vind je je droomhuis in het grote aanbod? Met Huisvink importeer je woningen die je leuk vindt van Funda.nl en Jaap.nl. Daarna kun je ze vergelijken op bijvoorbeeld prijs en afmeting, reistijd naar het werk of de afstand naar het station. Blokster (Android, iOs), gratis Wie een huis zoekt in Amsterdam en omstreken, moet Blokster hebben. Die laat woningen zien die nog niet op funda staan. open Huis (Android, iOs), gratis Kan huizenzoekers helpen de buurt te verkennen van woningen die ze op het oog hebben. Open Huis vertelt onder andere hoeveel huishoudens met kinderen er wonen, wat het gemiddelde inkomen is en hoe ver het fietsen is naar het kinderdagverblijf. Hier wil ik wonen! (Android, iOs in ontwikkeling), gratis Winnaar van de Open Data Battle 2015 en niet voor niets. De app helpt je aan uiteenlopende data over de leefomgeving rond je nieuwe woning. Hoe zit het bijvoorbeeld met luchtvervuiling, de veiligheid en verkeersdrukte in vergelijking met je huidige omgeving? 30 eigen huis magazine juli/aug 2016

Huizenkijker van ABN AMRO Bank (iOs, Android), gratis ook voor niet-klanten Gebruik ‘m tijdens een bezichtiging, dan heb je een overzichtelijke checklist bij de hand. Die vertelt ook welke vragen je moet stellen aan de verkoper of makelaar. Ook handig: de app is uitgevoerd met een waterpas en kompas. Zie je meteen of de tuin echt op het zuiden ligt. Verbouwen (Android, iOs), gratis Mooi huis, maar lelijke keuken? Geef in deze app bij een bezichtiging per ruimte aan wat je zou willen verbouwen en je krijgt een indicatie van de kosten. Verwacht geen uitgebreide keuzemogelijkheden, maar je kunt zo wel inschatten of het huis, met de nodige aanpassingen, binnen je budget past. Mijn hypotheekaanvraag (Android, iOs), gratis, voor klanten van de Hypotheker Koopcontract getekend? Hiermee kun je de hypotheekaanvraag op de voet volgen. De app meldt welke documenten moeten worden aangeleverd en wat de adviseur nog moet doen. Ook Delta Lloyd en Florius Hypotheken hebben een app waarmee dat kan.


Geld besparen AFAS Personal Huishoudboekje (Android, iOS), gratis Geld besparen begint met goed overzicht van je financiën. Er zijn veel aanbieders van digitale kasboekjes. Maar AFAS heeft een heel uitgebreide. Je kunt onder meer uitgaven indelen in categorieën. Zo zie je waar het meeste geld naartoe gaat. Hypotheekrentes vergelijken, van de Nationale Hypotheekbond (Android, iOS), gratis Alle actuele hypotheekrentetarieven bij de hand. Eigenlijk ontwikkeld voor tussenpersonen, maar doe er je voordeel mee. Je kunt selecties maken op de voordeligste hypotheekrente per rentevaste periode. Oxxio (Android, iOS), gratis Apps om het energieverbruik bij te houden zijn er legio. Oxxio was een van de eerste energiebedrijven met zo’n app, ook voor nietklanten en geschikt voor de slimme en de traditionele meter. Ook kun je verbruik vergelijken met gelijksoortige huishoudens. Watersaver (Android, iOS), gratis Voer je watermeterstand in en zie hoeveel kraanwater je verbruikt en of dat meer of min-

der is dan de maanden ervoor. Je kunt ook je verbruik vergelijken met het gemiddelde in Nederland, en bespaartips ontvangen. Zonnepanelensimulator van Eneco (iOS), gratis Weleens zonnepanelen overwogen? Op basis van gegevens over je dak – afmeting, hellingshoek – en de actuele weerdata van het KNMI, bereken je hoeveel kilowattuur zonnepanelen zouden opbrengen en hoeveel je daarmee bespaart op de energierekening. Reclamefolder (Android, iOS), gratis Alle reclamefolders en aanbiedingen van (lokale) winkels bij elkaar. Reclamefolder is meer dan een miljoen keer gedownload. Je kunt categorieën selecteren, zoals Bouwmarkt of Wonen. Een vergelijkbare app is Spotta.

Wat is een app? Een applicatie (toepassing) is een programma dat je op mobiele apparaten zoals smartphones installeert. Hiermee breid je de functies van de telefoon uit. Apple introduceerde de eerste apps, waaronder die van Facebook, op 10 juli 2008 in de App Store. De meest gebruikte besturingssystemen voor smartphones zijn Android (Google) en iOS (Apple). eigen huis magazine juli/aug 2016 31


De app geeft veiligheidstips afgestemd op de leeftijd van je kinderen Klussen

Veiligheid

Klussen voor beginners (Android, iOS) van Skil, gratis Als je geen fervent klusser bent, bieden de meer dan zestig uitgebreide stappenplannen van gereedschapfabrikant Skil uitkomst. Bouwmarkten zoals Praxis en Gamma hebben ook apps met klusadvies. Die zijn iets minder uitgebreid, maar je blijft wel op de hoogte van hun aanbiedingen.

Woningcheck (Android, iOS), gratis Ontwikkeld door de Brandweer en de Nederlandse Brandwondenstichting. Geeft tips om de kans op brand in de woning te verkleinen. Aan de hand van vragen en video’s zie je per ruimte hoe brand kan ontstaan en hoe je dit voorkomt. Veilig Groot Worden van VeiligheidNL (Android, iOS), gratis Kunnen je kinderen of kleinkinderen veilig rondlopen in huis? Krijg per ruimte veiligheidstips en koopadvies, voor kinderen tot en met vier jaar, afgestemd op hun leeftijd. Kies bijvoorbeeld voor rolgordijnen met een veermechanisme in plaats van met een trekkoord.

Klus+ (Android, iOS) van VeiligheidNL, gratis Voer in welke klus je gaat doen en Klus+ geeft je een lijst materialen en gereedschap dat je nodig kunt hebben. Je vinkt aan wat je moet aanschaffen en gaat naar de bouwmarkt. Zit je niet opeens zonder muurvuller tijdens het behangen.

BuitenBeter (Android, iOS), gratis Een kapotte lantaarnpaal voor je huis of een stoep met loszittende tegels, meld je hiermee eenvoudig en snel bij de gemeente. Maak een foto en geef de locatie door, eventueel voorzien van uitleg. Voorwaarde is wel dat je gemeente meedoet.

MagicPlan (Android, iOS) gratis, in-appaankopen Gebruikt door meer dan tien miljoen mensen wereldwijd, onder wie architecten en interieurontwerpers. Maak foto’s in huis, dan meet MagicPlan de ruimtes en tekent een plattegrond. Zo weet je bijvoorbeeld hoeveel verf je nodig hebt voor de slaapkamer. Flexa Visualizer (Android, iOS), gratis Weten of knalblauw leuk staat in de keuken? Verfmerk Flexa heeft hier een populaire app voor. Je maakt een foto van de kamer die je wilt verven en kiest een kleur. De app kleurt de muur in. Paint Tester en Paint my wall (iOS) zijn vergelijkbare apps. Jobado (Android, iOS), gratis Geen zin om zelf te klussen? Maak dan gebruik van handige buurtbewoners die tegen betaling het karwei voor je willen doen. De klussers worden gescreend, maar zijn niet gecertificeerd. De betalingen gaan keurig via Jobado.

32 eigen huis magazine juli/aug 2016

Veiligebuurt (Android, iOS), gratis Deel verdachte situaties rond het huis met andere buurtbewoners en 112. Eventuele alternatieven zijn de BuurtApp en Nextdoor. Daarmee kun je naast berichten over verdachte situaties ook andere informatie met de buren delen. SOS

ALARM

SOS ALARM (Android, iOS), gratis Niet alleen voor in huis, maar dé app voor noodsituaties overal. Alarmeert hulpverleners in de buurt, op basis van gps. Ook word je doorverbonden met de 112-meldkamer. Op die manier kan een slachtoffer al hulp krijgen voordat de ambulance arriveert.


de favoriete apps van

Wonen Houzz Interior Design Ideas (Android, iOS), gratis Door Google uitgeroepen tot beste Androidapp van dit jaar. Niet zo vreemd, want Houzz heeft verreweg de grootste database woonideeën op internet. Ook leuk: je kunt virtueel een bank of kast in je huis plaatsen en zien of die staat. AfvalWijzer (Android, iOS), gratis De AfvalWijzer vertelt wanneer, welke afvalbak aan de weg moet. Je kunt hem zo instellen dat hij de avond van tevoren of ’s ochtends een melding geeft. Nog niet alle gemeentes werken mee. Vergelijkbare apps zijn: ROVA en De AfvalApp. Plantsome (Android, iOS), gratis Voorkom dat je kamerplant bruin kleurt. Vul in hoe groot de plant is en hoeveel zonlicht hij krijgt en Plantsome berekent hoeveel water hij nodig heeft. Word je er ook wekelijks aan herinnerd dat je de plant water moet geven. OmgevingsAlert (Android, iOS) gratis Gaat de overbuurman uitbouwen? Verdwijnen die mooie bomen in de straat? Deze app geeft inzage in de actuele vergunningsaanvragen, zodat je weet waar in de buurt wordt gebouwd, verbouwd of gesloopt. Voorwaarde is wel dat je gemeente meedoet.

eigen huis

Eigen Huis Magazine (Android, iOS), gratis voor leden, in-app-aankopen Handig als je het magazine al wilt lezen voordat de papieren versie verschijnt. De digitale edities zijn doorzoekbaar en bevatten links naar diensten en websites. Ook vind je de magazines van de afgelopen twaalf maanden.

Puk van Meegeren, programmamanager Energie in Huis bij Milieu Centraal ‘Ik raad iedereen aan een app te installeren die het energieverbruik bijhoudt. Ik heb er ook een. Zie ik meteen wat de effecten van de energiebesparende maatregelen zijn die ik de laatste jaren heb genomen.’

Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak bij de Nationale Politie ‘De Stop heling-app kan ik echt aanbevelen. Hiermee kunnen mensen zien of een aangeboden product zoals een mobiele telefoon of televisie als gestolen geregistreerd staat bij de politie.’ Hans van der Ploeg, directeur VBO makelaar ‘Met de Relocality-app, die naar verwachting binnenkort in Nederland op de markt komt, krijgt de huizenzoeker het aanbod dat echt bij hem past. Hij hoeft niet meer te zoeken tussen de tweehonderdduizend te koop staande woningen, maar ontvangt alleen relevante objecten.’

Kees Huisman, algemeen secretaris van VLOK, de branchevereniging voor klusbedrijven ‘De eerste apps die ik heb gedownload, waren klusapps waarmee je iets kan meten. Zoals Sound Meter PRO voor het meten van geluid, EasyMeasure met een camerafunctie voor het meten van afstanden en Dual Level als waterpas.’

eigen huis magazine juli/aug 2016 33


de feiten

Deurbel De deurbel, wie heeft er geen? Het geluid ervan brengt soms verlichting, soms verzuchting. TEKST RAGNHILDE MCNAIR ILLUSTRATIE LEENDERT MASSELINK

KLOPPEN, TRILLEN, SCHELLEN Naast het overgrote deel van de voordeuren in Nederland prijkt een deurbel. Voor het tijdperk van de bel, klopte je. Al dan niet met een deurklopper. De voorloper van de huidige deurbel was een echt belletje dat je met de hand of via een trekknop moest luidden. In meergezinswoningen bevond zich in de deurpost een regiment trekknoppen die via een ingenieus systeem van draden en kantelmechanismen naar bellen in de diverse woningen leidden. Het systeem werd ook gebruikt voor bedienend personeel. Zo wisten ze in welke kamer hun diensten nodig waren. De Belg Polydoor Lippens vond in 1850 het trilmechanisme voor de elektrische bel uit, de trilschel. Het octrooi werd door verschillende uitvinders aangevochten, maar in 1858 toch aan Lippens toegekend. Zo werkt het trrrrring-geluid: met een druk op de knop gaat een elektromagneet aan. Daardoor slaat een klepeltje tegen een metalen schel. Het elektrisch contact wordt bijna meteen weer verbroken, waarna de cyclus zich herhaalt zolang de knop ingedrukt blijft. In de meeste winkels zat ooit een belletje aan de deur. Vandaag de dag staat bijna elke winkeldeur open.

40 eigen huis magazine juli/aug 2016

SCHOK VAN JE LEVEN Bijna ondenkbaar: een nieuwbouwwoning die wordt opgeleverd zonder deurbel. Toch is het geen verplichting volgens het Bouwbesluit. Potentiële inbrekers testen met de deurbel of u thuis bent. Doet u overdag open, dan volgt vaak een smoes. Een deurbel in het vliegtuig? Als een stewardess drinken brengt naar de cockpit moet ze aanbellen. De piloot kijkt wie er staat en opent dan pas de deur, of niet natuurlijk – veiligheidsvoorschriften die na 2011 weer strikt worden nageleefd. Begin 20e eeuw sloegen nogal wat Amerikanen aan het doe-het-zelven met deurbellen en bedrading. Onbedoeld gevolg: rond 1920 kwamen jaarlijks duizend mensen door elektrocutie aan hun einde. Hetzij de amateur-elektricien, dan wel de argeloze bezoeker, die de schok van zijn leven kreeg bij het aanbellen.

SYSTEMEN Er zijn nogal wat alternatieven voor de eenvoudige akoestische bel. Bijvoorbeeld het intercomsysteem aan de voordeur, met de sjieke naam Parlofoon. De draadloze deurbel. Bestaand uit een ontvanger – te steken in elk stopcontact – dat verbonden is met de knop (de zender) bij de deur. Voor doven en slechthorenden is er de Smart wristwatch. Dit slimme polshorloge trilt als er wordt aangebeld. De slimme bel: in 2014 bedacht door Daniel McGrane (23) voor de jaarlijkse GetItDownOnPaper-competitie. Via een app op je telefoon kun je – overal – kijken naar en spreken met iemand die aanbelt. De deurbelcamera, die begint te filmen zodra de bel wordt ingedrukt. Officieel verboden volgens art. 441b Wetboek van Strafrecht. Een deurbel verbruikt ca 50 kWh – tot

€ 8,- per jaar – aan energie.


BLIJF VAN MIJN BEL Een deurbel produceert zo’n 80 decibel geluid, ongeveer zoveel als een wekker. Vanaf dat geluidsniveau is het ‘hinderlijk geluid’, als je het aan de Arbo vraagt. Ouderwetse koperen trekbellen gaan tweedehands nog goed van de hand. Voordeel: belletje trekken kost een kind net even meer moeite. Behalve de Ja/Nee-stickers zijn er ‘Blijf van mijn bel’-stickers. Met daarop redenen waarom bijvoorbeeld verkopers of evangelisten van uw bel moeten afblijven.

DE DEURBEL OP TV In de serie Samson en Gert speelt de deurbel een prominente rol. Standaardzin van bezoekers: ‘Ik moest kloppen want de bel doet het niet’. In de vroegere serie The Beverly Hillbillies was een standaardgrap dat de bezoeker aanbelde en de bewoners niet begrepen wat het belgeluid betekende. De bezoeker, ten einde raad, rammelde aan de deur. Waarna de zoon des huizes uitriep: ‘Toch grappig, altijd als die bel klinkt is er iemand aan de deur’. Het programma Man bijt Hond belde meer dan vijftien jaar aan bij ‘gewone’ Nederlanders voor een kijkje in hun leven.

BRONNEN: WIKIPEDIA; CONRAD.NL; NRC NEXT; EDISON AND THE ELECTRIC CHAIR, MARK ESSIG, WALKER & COMPANY NEW YORK; HOMEANDLIVINGGIFTS.NL

eigen huis magazine juli/aug 2016 41


Wor dl i dva n Ve r e ni gi ngEi ge n Hui se nont va ng 10xpe rj a a rEi ge n Hui sMa ga z i ne .

Profile for Vereniging Eigen Huis

Preview Eigen Huis Magazine juli augustus 2016  

Eigen Huis Magazine is het ledenblad van Vereniging Eigen Huis: een blad over wonen en alles wat daarbij komt kijken. Het laatste woonnieuws...

Preview Eigen Huis Magazine juli augustus 2016  

Eigen Huis Magazine is het ledenblad van Vereniging Eigen Huis: een blad over wonen en alles wat daarbij komt kijken. Het laatste woonnieuws...

Profile for eigenhuis