Sævrøyvegen 303

Page 1

Sævrøyvegen 303 5943 Austrheim • Austrheim kommune

EIE eiendomsmegling


Vi hjelper deg med å

Joakim Wiik Bjerknes EIENDOMSMEGLER MNEF | JR. PARTNER

41 08 68 85 jow@eie.no EIE Bergen Nord

2

I


I

finne din nye fritidsbolig

Geerthana Jega TRAINEE

95 28 76 27 gj@eie.no EIE Bergen Nord

3


INNHOLD

4

I


Dette må du vite ........................ 7 Din nye fritidsbolig? ................. 13 Informasjon & dokumenter ...... 68 Kort om oss ............................ 108

Rett til fritt å velge megler Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3).I

DETTE MÅ DU VITE

7


Nøkkelinformasjon EIENDOM Sævrøyvegen 303, 5943 Austrheim MATRIKKEL Gnr. 160 bnr. 161 i Austrheim kommune

Kr. 480 pr. år Slamgebyr (NGIR) hytte kr 495,- per fjerde år. Renovasjonsgebyr i Nordhordaland (NGIR) 2180 kr året. EIER Svein Rebnord Kari Arnevig

Beskrivelse EIERFORM Selveier AREAL Primærrom: 69 kvm, Bruksareal: 72 kvm Vedlagte plantegninger er ikke målbare. Arealene er hentet fra takstrapport. Areal og rom er angitt og definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent fra bygningsmyndighetene. ANTALL SOVEROM 3 BYGGEÅR 1974 Byggeår er hentet fra tilstandsrapporten. TOMT Eiet tomt 786 m² Tomten er relativt flat og noe opparbeidet. Det er anlagt uteplass med bruddheller mot sør. PRISANTYDNING 1 400 000 TAKSTRAPPORT Takstmann: Trond Herdlevær Takstdato: 19.03.22 TOTALPRIS INKL. OMKOSTNINGER 1 400 000,- (Prisantydning) Omkostninger 9 900,- (Boligkjøperpakke If (valgfritt)) 35 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 1 400 000,-)) 200,- (Pantattest kjøper) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 46 270,- (Omkostninger totalt) 1 446 270,- (Totalpris inkl. omkostninger) KOMMUNALE AVGIFTER

HIGHLIGHTS •Flotte tur og fiskemuligheter like ved eiendommen •Mastrevik Torg med diverse servicetilbud kun 6 minutter fra hytten •Flere flotte badeplasser like ved eiendommen •55min kjøretur fra Bergen •Gode solforhold på eiendommen •3 soverom

Beliggenhet BELIGGENHET Sjelden mulighet til å kjøpe hytte i vakre Austrheim! Dette er en flott fritidseiendom, beliggende i et trivelig hyttefelt ved Sævrøyvegen. Eiendommen ligger pent til langs Sævrøyvegen i Austrheim kommune. Her kan man boltre seg på en stor og herlig tomt med en solrik uteplass på fremsiden av hytten. Hytten ligger fritt til i naturrike omgivelser med gode solforhold. Det er flotte turmuligheter langs oppmerkede turstier og opplevelser langs sjø i nærområdet. Fra eiendommen er det kun 6 minutters kjøring til Mastrevik Torg med diverse servicetilbud. Austrheim har en nydelig skjærgård med over 450 øyer og holmer. Her er også nærhet til havfiske. Populære Kilstraumen Brygge/restaurant er kun en kort biltur unna. TOMT Eiet tomt, 786 m²

Innhold INNEHOLDER Areal og fordeling pr etasje Kjeller: 25 kvm BRA / 22 kvm P-rom 1.etg: 47 kvm BRA / 47 kvm P-rom Boligen går over 2 plan og følgende rom er inkludert i P-rom: Kjeller: Gang, kjellerstue og bad 1.etg: Stue/kjøkken, tre soverom, gang og WC I tillegg medfølger 3 stk innvendig boder i kjeller. BYGGEMÅTE Informasjon om byggemåte er hentet fra tilstandsrapport utført av takstmann Trond Herdlevær: Grunn og fundamenter: Grunnmur av betong og betong elementer.


Yttervegger: Yttervegger over kjeller er oppført i bindingsverk av tre med utvendig liggende og stående kledning. Eier har opplyst at noe kledning ble skiftet i ca. 2000. Takkonstruksjoner: Tak av saltak konstruksjon med sperr. I stue er det full takhøyde. I soveromsdel er det krypeloft. Gulvsystemer: Det er etasjeskille i trekonstruksjoner.

Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank. Det mangler sluk i boden hvor berederen er plassert. Elektrisk anlegg Avvik grunnet manglende dokumentasjon. Grunnmur og fundamenter Grunnmuren har sprekkdannelser. Det er riss i grunnmur ved kjellerdør og sprekk i puss over vinduer i kjellerstue.

Tilstandsgradene definerer tilstanden på diverse ting og rom i boligen etter dagens standardkrav. Tilstandsgrad 0: Ingen symptomer Tilstandsgrad 1: Svake symptomer Tilstandsgrad 2: Middels kraftige symptomer Tilstandsgrad 3: Kraftige symptomer (også sammenbrudd og total funksjonssvikt)

TG2 - Avvik som kan kreve tiltak

Følgende er beskrevet av takstmann: Deler av boligen som har mottatt tilstandsgrad 2 og 3:

Radon Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

Dører Det er malingslitasje på ytterdør. Andre utvendige forhold Muren mangler rekkverk. Det er en stor sprekk i muren.

TG2 - Avvik som ikke krever umiddelbar tiltak Taktekking Takteking har mose og slitasje på grunn av elde. Det er mose på taket mot nord. Takkonstruksjon/Loft Det er påvist andre avvik: Det er ikke tilkomst til loft over soverom. Andre utvendige forhold - 2 Det er avvik: Det er sprekker i fuger mellom skiferhellene. Etasjeskille/gulv mot grunn Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 m. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er målt høydeforskjell på ca. 25 mm innenfor en lengde på 2 meter i stue. Gulv i kjeller er ujevnt med varierende høydeforskjeller.

Avtrekk Det er manglende mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkken. TG3 - store eller alvorlige avvik Nedløp og beslag Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag. Det mangler nedløp, renner er ikke koblet sammen og det er skade på nedløp. Veggkonstruksjon Det er påvist betydelige råteskader i bordkledningen. Takkonstruksjon/Loft - 2 Det er påvist fukt/råteskader i takkonstruksjonen. Det er råteskader på tak kisten.

Bad Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet. Det er målt delvis motfall mot sluk. Det er tett ring rundt dusjvegger som vil hindre lekkasjevann i å nå sluk. Det er ikke tilkomst til konstruksjon under vask.

Vinduer Karmene i vinduer er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket. Det er påvist tegn på innvendig kondensering av enkelte glass. Det er påvist vinduer med fukt/råteskader. Det er råteskader på flere karmer og rammer. Ett glass i stue er punktert og det er kondens i vinduet.

Avløpsrør Det er ikke påvist tilfredsstillende lufting av avløpsanlegget. Det er ikke påvist tilfredsstillende stakemulighet på avløpsanlegg.

Utvendige trapper Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det er påvist fukt/råteskader i konstruksjonen.

Varmtvannstank Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år.

Bad Rommet har ingen ventilasjon.


Våtrommet mangler styrt tilluftsventilering. Branntekniske forhold Røykvarsel virket ikke ved testing. Manglende dokumentasjon. Øvrige bygningsdeler har mottatt tilstandsgrad 1. For ytterligere informasjon om byggemåte se tilstandsrapport som ligger vedlagt salgsoppgaven. PRIMÆRROM 69 kvm BRUKSAREAL 72 kvm BODER 3 stk innvendig boder i kjeller.

Standard STANDARD Velkommen til Sævrøyvegen 303! En flott 4-roms fritidseiendom i naturskjønne omgivelser. Hytten består av to etasjer og kan skilte med en stor første etasje med gang, tre soverom, en stor stue med åpen kjøkkenløsning og en WC. Underetasjen inneholder gang, en romslig kjellerstue og et bad. I tilegg medfølger 3 stk innvendige boder i kjelleren. Først vil 1. etasjen presenteres. Velkommen inn! Man blir ønsket velkommen hjem i en romslig entré med god plass til å henge fra seg yttertøy og gjemme bort sko. Videre forgrener entréen seg pent inn til de øvrige rommene i hytten. Kjernen i hytten består av en luftig stue med åpen kjøkkenløsning. Rommets størrelse og utforming gjør det enklere å innrede i flere soner. Her er det plass til både sofagruppe, spisebord og annet ønsket møblement. De store vindusflatene i stuen slipper inn rikelig med naturlig lys og gir deg en fantastisk utsikt ut mot naturen. Kjøkkenet er innredet med laminert benkeplate, skapfronter av heltre, stålvask, integrert platetopp og komfyr. Eier opplyser at kjøkkeninnredningen er fra 2003. Her er det flere lagringsmuligheter, noe som gjør det enklere å holde en ren og pen benkeplate. Etasjens tre soverom er av god størrelse og rommer blant annet seng, nattbord og et skap for oppbevaring. Her er det god plass til overnattingsgjester! WC - en er er utstyrt med toalett og vask i innredning med speil. Videre vil underetasjen bli presentert. Velkommen ned!

Underetasjen består blant annet av en romslig kjellerstue med plass til sofa, salongbord og annet ønsket møblement. Etasjens bad er utstyrt med dusjvegger, toalett og servantskap i furu. I tilegg er det varmekabler i gulvet. Alt i alt er dette en svært innholdsrik hytte med en fin og skjermet beliggenhet. Velkommen på visning! For utfyllende tekniske standard for øvrig henvises det til vedlagt takstrapport. FERDIGATTEST Det foreligger ikke ferdigattest.

Energi OPPVARMING Varmekabler i gulv.

Økonomi/drift KOMMUNALE AVGIFTER Kr. 480 pr. år Slamtømming kvart 4. år fritidsbustad 495 kroner Det foreligger også et renovasjonsgebyr til NGIR. På hjemmesiden til NGIR står det at det blir estimert en kostnad på ca. 2180,- for ordinær renovasjon pr. år. Det gjøres oppmerksom på at kan forekomme variasjoner i avgiftene som følge av forbruk og eventuelle endringer i gebyrer/avgifter. EIENDOMSSKATT Det er ikke eiendomsskatt i Austrheim kommune. FASTE LØPENDE KOSTNADER For aktuell bolig vil dette blant annet være strøm etter forbruk, kommunale avgifter, forsikringer etc. FORSIKRING MED POLISENUMMER Frende FORMUESVERDI Formuesverdi kr 1 298 311,- pr. 31.12.2021 Tomten ble nylig skilt ut og det kan forekomme avvik i formuesverdien.

Diverse TEKNISKE INSTALLASJONER: VVS: - Det er montert varmtvannsbereder på 200 liter fra 1999 i bod i


kjeller. - Innvendige vannrør av kobber. - Innvendige avløpsrør av plast. - Boligen har naturlig ventilasjon. Elektrisk anlegg: Sikringsskap er plasser i gangen. - Inneholder: automatsikringer.

Fra og med 1. januar 2014 må alle som leier ut bolig ha gjennomført radonmåling av boligen og kunne fremvise dokumentasjon på at radonnivåene er forsvarlig. Kravet gjelder alle typer utleieboliger, både de som leies ut av det offentlige, virksomheter og private, inkludert leiligheter og hybler i tilknytning til egen bolig. Også institusjoner o.l. omfattes dersom beboerne betaler leie.

Offentlige forhold DIVERSE Hvitevarer medfølger i utgangspunktet ikke med i handelen. Tomten har nylig blitt skilt ut fra gnr 160 bnr 27 og det foreligger rettigheter tilknyttet vei, parkeringsplass og septiktank. Disse rettighetene er selger i gang med å få tinglyst på tomten som skal selges. Gnr/Bnr 160/27 gis følgende rettigheter. 1. Bruksrett til opparbeidet parkeringsplass utenfor sørøstre hjørne av eiendomsgrense 160/27 2. Bruksrett til eksisterende septiktanker/avløpsanlegg sør/øst for eiendomsgrense 1 60/27 Deler av veien går gjennom naboens tomt. Selger har vært i dialog med eier av gnr. 160 bnr. 69 og han har muntlig bekreftet at han sammen med ny eier av hytten kan lage en avtale hvor det gis bruksrett av veien, det vil da være naturlig at man har felles vedlikeholdsansvar av veien. Alle innvendige og utvendige arealangivelser er hentet fra vedlagte takstdokumenter og er ikke kontrollmålt av megler. Det gjøres oppmerksom på at megler ikke har innhentet særskilte opplysninger om det finnes pålegg fra E.Verk eller brann/feiervesen på eiendommen. I internettannonsen, salgsoppgaven og eventuell avisannonse er det bruken av boligens rom som er opplyst, selv om denne kan være i strid med dagens krav for tilsvarende bruk. ANNET Vi i Eie Eiendomsmegling Bergen etterstreber å ha de beste boligannonsene i Norge og vi er stolte av å ha tilknyttet oss det som etter vår mening er de beste på styling og bilder i landet. Heem Boligstyling og fotografene i Field jobber eksklusivt for Eie Eiendomsmegling i Bergen. Slik kan vi love det beste resultatet for våre kunder. Rett til fritt å velge megler: Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3). RADONMÅLING

FORPLIKTELSER, RETTIGHETER OG SERVITUTTER Eiendommens servitutter følger av dens grunnboksblad. For servitutter eldre enn fradelingsdato og eventuelle arealoppføringer som kan ha betydning for denne matrikkelenhet henvises det til hovedbruket / avgivereiendommen. For festenummer gjelder henvisningen servitutter eldre enn festekontrakten. Ta kontakt med megler for mer informasjon. Kommunen har lovbestemt første prioritets pant (legalpant) i eiendommen for eventuelle ubetalte kommunale skatte- og avgiftskrav.

UTLEIE Eiendommen kan i sin helhet leies ut. VEI/VANN/KLOAKK Eiendommen er ikke tilknyttet vei. Eiendommen benytter seg av en privat septiktank på nabotomten og har egen brønn ifølge Austrheim kommune. Tomten har nylig blitt skilt ut fra gnr 160 bnr 27 og det foreligger rettigheter tilknyttet vei, parkeringsplass og septiktank. Disse rettighetene er selger i gang med å få tinglyst på tomten som skal selges. Gnr/Bnr 160/27 gis følgende rettigheter. 1. Bruksrett til opparbeidet parkeringsplass utenfor sørøstre hjørne av eiendomsgrense 160/27 2. Bruksrett til eksisterende septiktanker/avløpsanlegg sør/øst for eiendomsgrense 1 60/27 Vi gjør oppmerksom på at private ledninger vedlikeholdes for eiers regning. For private fellesledninger er der normalt tilknyttet solidarisk vedlikeholdsplikt. REGULERING Det står i kartet som følger med i salgsoppgaven at det er 'LNFR-areal, spredt bolig-, fritids- og næringsbebyggelse'. Det gjøres oppmerksom på at eiendommen ligger i LNF-område. Det er ikke tillatt med annen bygge- og anleggsvirksomhet enn den som har direkte tilknytning til landbruk eller stedbunden næring (tradisjonell landbruksvirksomhet).

Kjøpsvilkår


OVERTAGELSE Overtagelse etter avtale med selger. PRISANTYDNING, OMKOSTNINGER OG EVT. FELLESGJELD 1 400 000,- (Prisantydning) Omkostninger 9 900,- (Boligkjøperpakke If (valgfritt)) 35 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 1 400 000,-)) 200,- (Pantattest kjøper) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 46 270,- (Omkostninger totalt) 1 446 270,- (Totalpris inkl. omkostninger) BOLIGSELGERFORSIKRING Selger har tegnet boligselgerforsikring som dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset oppad til kr. 10.000.000,-. Egenerklæringsskjema er vedlagt salgsoppgave. BETALINGSBETINGELSER Fullstendig kjøpesum samt omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen dato for overtagelse. Lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering(hvitvaskingsloven) pålegger eiendomsmegleren å gjennomføre legitimasjonskontroll og risikovurdering av alle kunder og/eller eventuelle reelle rettighetshavere. Dersom kundene ikke oppfyller lovens krav eller eiendomsmegler har mistanke om at transaksjoner har tilknytning til utbytte av straffbare handlinger eller forhold som rammes av straffeloven §§ 131 - 136 a, kan eiendomsmegleren stanse gjennomføring av handelen. Eiendomsmegleren kan ikke holdes ansvarlig for de konsekvenser dette vil kunne få for partene eller andre som har interesser i eiendomshandelen. VEDERLAGET Følgende er avtalt om meglers vederlag: Grunnpakke: Kr. 15.000,Markedspakke 1: Kr.10 900,-

opp har megleren krav på dekning for påløpte timer, påløpte visninger, grunn og markedspakke samt utlegg. OPPDRAGSNUMMER 16-21-0209

Kjøpsinformasjon BUDGIVNING Eiendomsmegler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. Vi gjør oppmerksom på at det i forbrukerforhold ikke kan inngis bud med kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Eiendomsmegler kan ikke formidle bud med kortere akseptfrist enn dette. Hos Eie stiller vi strengere krav til frister ved budgivning enn det som følger av Forbrukerinformasjon om budgivning punkt 4, vedlagt i salgsoppgaven. Bud skal ikke ha en akseptfrist på mindre enn 30 minutter fra budet inngis. Bud med kortere akseptfrist enn 30 minutter kan bli avvist. For øvrig vises det til vedlagte forbrukerinformasjon om budgivning. Alle bud og budforhøyelser skal være skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt, og budet skal signeres av budgiver. Vi oppfordrer til å inngi bud elektronisk, ved å trykke på "Gå til budgivning" på eiendommens hjemmeside på eie.no. Ved å benytte denne tjenesten vil vilkårene om legitimasjon og signatur fra budgiver være oppfylt. Som kjøper og selger hos EIE vil du få tilsendt budjournalen etter at handel er inngått. Dette innebærer at alle bud vil bli gjort kjent for partene i den endelige kjøpsavtalen. Øvrige budgivere kan be om å få en kopi av budjournalen i anonymisert form. Det er viktig at du gjør deg kjent med all informasjon om boligen, og at du har spurt om det du eventuelt lurer på, før du legger inn et bud. BOLIGKJØPERPAKKE Eie har i samarbeid med If lansert et gunstig forsikringskonsept for deg som kunde. Dette innebærer at du får alle relevante dekninger inkludert i en pakke til en meget konkurransedyktig pris. Kjøpere (ikke juridiske personer) har anledning til å tegne Boligkjøperpakken. Denne kan inkludere bl.a. husforsikring, innboforsikring, dobbel rente dekning, flytteforsikring og boligkjøperforsikring som gir deg juridisk bistand dersom du ønsker å reklamere på boligkjøpet. Boligkjøperpakken må senest tegnes på kontraktsmøte. Ta kontakt med megler for ytterligere informasjon.

Oppgjør: Kr.6 990,Provisjon: 3% av salgssum.

SOLGT "SOM DEN ER"

Tilrettelegging: Kr. 12.900,Visningshonorar: Kr. 2000,-

Dersom handelen ikke kommer i stand eller at oppdraget sies

HVITVASKING Eiendomsmegler er underlagt lov om hvitvasking og tilhørende forskrift. Hvitvaskingsloven pålegger megler å gjennomføre


kundetiltak av både selger og kjøper. Dersom kjøper ikke bidrar til at megler får gjennomført kundetiltak, og dette medfører at transaksjonen ikke kan gjennomføres eller blir forsinket misligholder kjøper avtalen. Dette vil kunne gi selger rettigheter etter avhendingsloven, herunder rett til å heve kjøpet og gjennomføre dekningssalg for kjøpers regning dersom misligholdet er vesentlig. I tilfeller der det er selger som ikke bidrar til at megler får gjennomført løpende kundetiltak underveis i oppdraget må megler stanse gjennomføringen av transaksjonen. Selger vil i så fall ha misligholdt sine forpliktelser, og kjøper vil kunne ha krav mot selger etter avhendingslovens bestemmelser om mislighold og forsinkelse. Dersom kundetiltak ikke lar seg gjennomføre vil EIE eiendomsmegling ikke kunne bistå med handelen eller foreta oppgjør.

Megler AVDELING Mekleriet Nord AS EIE Bergen Nord Org. nr:925833770 Eidsvågbakken 1 5105 Eidsvåg i åsane Tlf: 56 12 64 64, Fax: ANSVARLIG MEGLER Eiendomsmegler MNEF | Partner Lise Abrahamsen SAKSBEHANDLERE Joakim Wiik Bjerknes EIE Bergen Nord Eiendomsmegler MNEF | Jr. Partner Mob: 41 08 68 85 / E-post: jow@eie.no Geerthana Jega EIE Bergen Nord Trainee Mob: 95 28 76 27 / E-post: gj@eie.no


DIN NYE FRITIDSBOLIG?

14

I


I

15


16

I


I

17


18

I


I

19


20

I


I

21


22

I


I

23


24

I


I

25


26

I


I

27


28

I


I

29


30

I


I

31


32

I


I

33


34

I


I

35


36

I


I

37


38

I


I

39


40

I


I

41


42

I


I

43


44

I


I

45


46

I


I

47


48

I


I

49


50

I


I

51


52

I


I

53


54

I


I

55


56

I


I

57


58

I


I

59


60

I


I

61


62

I


I

63


64

I


I

65


66

I


I

67


INFORMASJON & DOKUMENTER

68

I


I

69Nye bestemmelser i avhendingsloven

EIE eiendomsmegling 1


Fra 1. januar 2022 trer nye bestemmelser i avhendingsloven (avhl.) i kraft, og under følger en redegjørelse for noen av de viktigste endringene. Ansvarsfraskrivelser: en mye omtalt endring er at selger ikke lenger kan fraskrive seg ansvar for skjulte feil ved å selge boligen "som den er". Når den nye regelen trer i kraft, vil en slik alminnelig ansvarsfraskrivelse ikke lenger være gyldig (avhl. 3-9 (2)). Som boligselger er det alltid viktig å gi alle kjente opplysninger om boligen til interessenter i forbindelse med et salg. Opplysninger om boligens tilstand gis i selgers egenerklæring, i salgsoppgaven fra eiendomsmegler og ikke minst i boligsalgs-/tilstandsrapport som er utarbeidet av en bygningskyndig. I loven er det også inntatt en ny bestemmelse (avhl. § 3-10 (2)) som sier at det som tydelig fremgår i salgsdokumentene og i en offentlig godkjent tilstandsrapport, skal en kjøper anses kjent med. En offentlig godkjent tilstandsrapport vil, sammen med øvrig salgsdokumentasjon, gi kjøper et bedre beslutningsgrunnlag og informasjon om hva man eventuelt må påregne av utbedringer og kostnader ved boligen i fremtiden. Kjøper kan ikke forvente at en brukt bolig vil være i perfekt stand. Det må påregnes noen feil, og en bolig anses bare for å ha en mangel dersom den er i dårligere stand enn hva kjøper kunne forvente ut fra blant annet boligens alder og synlige tilstand (avhl. § 3-2 (1)). For å si det på en annen måte: Er boligen i den stand kjøperen kunne forvente, har den normalt ikke en mangel. Dersom boligkjøper oppdager et avvik fra det som er opplyst, vil det altså måtte avgjøres konkret om dette er et forhold selger kan holdes ansvarlig for eller ikke. Det er også inntatt en ny bestemmelse i loven (avhl. § 3-1 (4)) som sier at kjøper selv må dekke tap/kostnader ved mangler opptil et beløp på kr 10 000. Det er altså innført en egenandel, som kjøper må dekke dersom det oppdages en feil/flere feil som selger kan holdes ansvarlig for. Arealavvik: det er vedtatt en ny bestemmelse i loven (avhl. § 3-3 (2)) som sier at arealavvik på 2% eller mer utgjør en mangel. Det er en forutsetning at avviket er på minimum 1 kvm. Offentlig godkjent tilstandsrapport: sammen med endringene i avhendingsloven, er det vedtatt en ny forskrift som i tillegg til å oppstille krav til hvilke bygningsdeler/rom som skal undersøke, oppstiller krav til hvordan undersøkelsene skal utføres, hva en bygningskyndig skal innhente av dokumentasjon, hvordan rapporten skal skrives og krav til klart språk. Forskriften ble vedtatt den 8. juni 2021 og dens fulle tittel er Forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel). For deg som selger bolig: Det er svært viktig at du gir alle kjente opplysninger om boligen i forbindelse med salget. Vi oppfordrer boligselger til å innhente en tilstandsrapport som oppfyller kravene til å være en offentlig godkjent rapport. Selger vil fremdeles kunne fraskrive seg ansvar, men det forutsetter en spesifisert ansvarsfraskrivelse. Snakk med din EIEeiendomsmegler for å avgjøre om det er grunnlag for en slik spesifisert ansvarsfraskrivelse, og i så fall hvordan denne bør formuleres. For deg som skal kjøpe bolig: Det er viktig at du setter deg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentasjonen kan ikke gjøres gjeldende som mangel. Det samme gjelder for normal slitasje og småskader.

EIE eiendomsmegling

2


Avhendingslovens bestemmelser om mangler slik de lyder etter endringene som trer i kraft 1. januar 2022: § 3-1. Innleiande føresegn om manglar (1) Eigedomen har ein mangel dersom han ikkje er i samsvar med dei krav til kvalitet, utrusting og anna som følgjer av avtalen. §§ 3-2 til 3-6 gjeld i den grad det ikkje i samsvar med § 1-2 er avtalt noko særskilt. (2) Ved vurderinga av om eigedomen har ein mangel, skal ein leggje til grunn tidspunktet då vågnaden etter § 2-4 andre ledd eller etter avtala gjekk over på kjøparen. Det kan vere ein mangel endå om ein feil fyrst viser seg seinare. (3) Seljaren svarer og for ein mangel som oppstår seinare dersom årsaka til mangelen er eit avtalebrot frå seljaren. Det same gjeld dersom seljaren ved garanti eller på annan måte har teke på seg ansvar for eigenskapar eller anna ved eigedomen fram til eit seinare tidspunkt. (4) Kjøparen må sjølv dekke tap og kostnadar ved manglar opp til eit beløp på 10 000 kroner om ikkje anna er sagt i lova. Dette gjeld likevel ikkje avtalar der ein bygning er seld som ny. Departementet kan i forskrift justere beløpet i fyrste punktum ved vesentlege endringar i pengeverdien. § 3-2. Generelle krav til tilstanden (1) Eigedomen har ein mangel dersom han ikkje er i samsvar med det kjøparen kunne forvente ut frå mellom anna eigedomens type, alder og synlege tilstand. (2) Eigedomen har ein mangel dersom han ikkje høver for eit særleg føremål som seljaren var eller måtte vere kjent med då avhendinga vart avtalt. Dette gjeld likevel ikkje når tilhøva viser at kjøparen for så vidt ikkje bygde på seljarens sakkunnskap eller vurdering, eller ikkje hadde rimeleg grunn til å gjere det. (3) Ved forbrukarkjøp som nemnt i § 1-2 tredje ledd har eigedomen ein mangel om han ikkje er i samsvar med offentlegrettslege krav som er stilt i lov eller i medhald av lov, og som gjaldt for eigedomen på den tida då avtala vart inngått. Dette gjeld likevel ikkje dersom tilhøva viser at kjøparen for så vidt ikkje bygde på seljarens sakkunnskap og vurdering, eller ikkje hadde rimeleg grunn til å gjere det. § 3-3. Arealsvikt (1) Har eigedomen mindre grunnareal (tomt) enn kjøparen har rekna med, er det likevel ikkje ein mangel utan at arealet er vesentleg mindre enn det som er opplyst av seljaren eller medhjelparane til seljaren, eller desse har bore seg særleg klanderverdig åt. (2) Det er ein mangel dersom bygningar på eigedomen har mindre areal enn det som er opplyst av seljaren eller medhjelparane til seljaren, så framt avviket er større enn to prosent og utgjer minst ein kvadratmeter. Det er likevel ikkje ein mangel dersom seljaren godtgjer at kjøparen ikkje la vekt på opplysninga. § 3-9. Eigedom selt «som han er» eller liknande (1) Endå om eigedomen er selt «som han er» eller med liknande allment atterhald, har eigedomen ein mangel der dette følgjer av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også ein mangel dersom han er i vesentleg ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut frå kjøpesummen og tilhøva elles. (2) Ved forbrukarkjøp som nemnt i § 1-2 tredje ledd har «som han er»-atterhald og liknande allmenne atterhald ingen verknad. Det same gjeld for atterhald som ikkje er spesifiserte nok til å kunne verke inn på vurderinga kjøparen gjer av eigedomen. § 3-10. Synfaring og anna forundersøking. Tilstandsrapportar og andre salsdokument (1) Kjøparen kan ikkje gjere gjeldande som ein mangel noko kjøparen kjente eller måtte kjenne til då avtala vart inngått. Kjøparen skal reknast for å kjenne til omstende som går tydeleg fram av ein tilstandsrapport eller andre salsdokument som kjøparen er gitt høve til å setje seg inn i. Departementet kan i forskrift gje føresegner om kva krav som må vere innfridde for at ein tilstandsrapport skal ha verknad som nemnt i andre punktum, medrekna krav til autoriserte bygningssakkunnige og innhaldet i rapportane. (2) Har kjøparen før avtala vart inngått undersøkt eigedomen eller utan rimeleg grunn late vere å følgje ei oppmoding frå seljaren om undersøking, kan kjøparen heller ikkje gjere gjeldande som ein mangel noko kjøparen burde vorte kjent med ved undersøkinga. Dette gjeld likevel ikkje dersom seljaren har vore grovt aktlaus, uærleg eller for øvrig handla i strid med god tru. (3) Fyrste og andre ledd gjer inga innskrenking i § 3-7 om manglande opplysning om eigedomen.

EIE eiendomsmegling

3


Tilstandsrapport Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM AUSTRHEIM kommune Gnr. 160, Bnr. 161

Areal (BRA): Fritidsbolig 72 m²

Befaringsdato: 19.03.2022

Rapportdato: 21.03.2022

Autorisert foretak: Abatec Taksering AS

Oppdragsnr: 14706-1022

Referansenummer: GM1664

Sertifisert takstmann: Trond Herdlevær

Gyldig rapport 21.03.2022 Rapporten er gyldig i ett år fra rapportdato. Skjer det endringer, oppstår skader også videre på boligen, bør du som selger be om oppdatert rapport.


Norsk takst Norsk takst er bransjeorganisasjonen for landets bygningssakkyndige og takstforetak, med om lag 1400 sertifiserte medlemmer fordelt på omtrent 1000 bedrifter. I boligomsetningen regnes takstrapportene som et helt avgjørende element i den informasjonen som gjøres tilgjengelig for kjøper. Årlig leverer medlemmene rundt 120.000 slike takster. Det gir unik oversikt over norske boliger, og bidrar til at alle oppdrag kan utføres med utgangspunkt i erfaringsbasert kvalitet. Det stilles høye krav til utdanning, sertifisering og yrkesetikk. Norsk takst er opptatt av at boligomsetningen skal være trygg, og legger vekt på å opptre uavhengig av andre bransjeaktører. Bygningssakkyndige fakturerer sine tjenester uten hensyn til hvilken pris som oppnås, og skal heller ikke på annen måte ha noen egeninteresse knyttet til handelen. Uavhengighet og god fagkunnskap har over tid bygget troverdighet og tillit. Både selger og kjøper skal kunne stole på bygningssakkyndiges vurderinger. For tilfeller der det likevel skulle oppstå misnøye med utført arbeid, har vi sammen med Forbrukerrådet etablert en klagenemnd. Norsk takst har en sentral rolle i utviklingen av norske standarder, regler og profesjonsprinsipper, og representerer bransjen i alle relevante internasjonale fora. Dette sikrer at norske bygningssakkyndige tidlig kan tilpasse seg krav og bransjetrender fra utlandet, samtidig som takseringsfaget får en norsk stemme på verdensbasis. Organisasjonen bidrar i næringspolitisk sammenheng, og har vært en pådriver for å sikre at lover og regler gir trygghet for forbrukerne i boligomsetningen.

ABATEC TAKSERING AS www.abatec.no Vi takserer bolig, fritids- og næringseiendom, tomter m.m. Våre takster kan benyttes ved eierskifte, verdisetting, forhåndstakst, lån/refinansiering, skade, reklamasjon og forsikringskjønn. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.

Trond Herdlevær 21.03.2022 | EIDSVÅG I ÅSANE

Abatec Taksering AS

Rapportansvarlig

Jordalsveien 17 959 34 366

Trond Herdlevær abatectakst@outlook.com 959 34 366

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato:

19.03.2022

Side: 2 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Dette trenger du å vite om tilstandsrapporten

Hva er en tilstandsrapport? En tilstandsrapport beskriver synlige skader/avvik eller tegn på skader/avvik på boligen. Rapporten fremhever vanligvis ikke positive egenskaper ved boligen.

Hva vurderer en bygningssakkyndig? Den bygningssakkyndige vurderer boligen ut fra hva man kan forvente av en bygning av samme alder og type. Vurderingen gjøres som regel mot hvordan det var vanlig å bygge og regler som gjaldt da boligen ble oppført (søknadstidspunktet). Forhold som er vanlige for bygningens alder, slik som slitasje etter normal bruk regnes ikke som avvik.

Hva inneholder tilstandsrapporten? Den bygningssakkyndige undersøker rom og bygningsdeler slik det kommer frem av Forskrift til avhendingsloven. Tilstandsrapporten inneholder bare avvik som den bygningssakkyndige kan se eller kontrollere med enkle hjelpemidler. Det gjøres ikke nærmere undersøkelser slik som åpning av vegger eller andre bygningsdeler. I vegg mot våtrom og rom under terreng kan det borres et hull for å gjøre enkle undersøkelser slik som fuktsøk.

Når du kjøper en brukt bolig

Vurdering mot byggeår

Når du kjøper en brukt bolig, er det viktig å være oppmerksom på at dette ikke kan sammenlignes med å kjøpe en ny bolig. Måten boligen ble bygget på kan være annerledes enn i dag. Bygninger svekkes over tid, og utsettes for slitasje blant annet på grunn av bruk og vær og vind. Mange boliger fornyes helt eller delvis, noen i flere omganger, eller det oppføres tilbygg. Særlig for boliger som er pusset opp eller endret, er det viktig å merke seg at fornyelse av overflater ikke nødvendigvis betyr at bygningsdeler under er forbedret.

Den bygningssakkyndige vil vurdere boligen mot hvordan det var vanlig å bygge og regler som gjaldt da bygningen ble oppført (søknadstidspunktet). Den bygningssakkyndige ser etter avvik som har betydning for og som reduserer boligens funksjon og verdi, og som kommer frem av Forskrift til avhendingslova. Noen rom og bygningsdeler slik som bad og vaskerom, og forhold som gjelder sikkerhet mot brann, rekkverk og trapper osv., vil den bygningssakkyndige vurdere mot dagens regelverk. Etter dagens regelverk vil disse kunne få en tilstandsgrad 2 eller 3 uten at det nødvendigvis er krav om at avviket må utbedres.

Tilstandsrapporten beskriver ikke hele boligen BYGNINGSSAKKYNDIGE SER FOR EKSEMPEL IKKE PÅ (MED MINDRE BYGNINGSDELEN ER NEVNT I RAPPORTEN) • vanlig slitasje og normal vedlikeholdstilstand • bagatellmessige forhold som ikke påvirker bygningens bruk eller verdi vesentlig • etasjeskillere • tilleggsbygg slik som garasje, bod, anneks, naust også videre • utvendige trapper • støttemurer • skjulte installasjoner • installasjoner utenfor bygningen • full funksjonstesting av el- og VVS-installasjoner • geologiske forhold og bygningens plassering på grunnen • bygningens planløsning • bygningens innredning • løsere slik som hvitevarer • utendørs svømmebasseng og pumpeanlegg • bygningens estetikk og arkitektur • bygningens lovlighet (bortsett fra bruksendringer, brannceller og forhold som åpenbart kan påvirke helse, miljø og sikkerhet) • fellesarealer (med mindre boligeier har vedlikeholdsplikt for fellesarealer og dette er kjent for bygningssakkyndig, eller fellesarealet har en særlig tilknytning til boligen).

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 3 av 18


Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Dette trenger du å vite om tilstandsrapporten Tilstanden vurderes med ulike tilstandsgrader Tilstanden gir uttrykk for en gitt forventet tilstand, blant annet vurdert ut fra alder og normal bruk. Ved Tilstandsgrad 0 (TG0) og Tilstandsgrad 1 (TG1) gir den bygningssakkyndige normalt ingen begrunnelse for valg av tilstandsgrad. Grunnen er at bygningen eller bygningsdelen da bare har normal slitasje. Ved skjulte konstruksjoner kan alder alene avgjøre tilstandsgrad. Når bygningssakkyndige anbefaler tiltak, for eksempel utbedringer, må brukeren av rapporten vurdere om tiltakene er nødvendige og lønnsomme. Når den bygningssakkyndige velger tilstandsgrad, baseres vurderingen på faste kriterier som følger av gjeldende bransjestandard for Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig og Forskrift til avhendingslova.

TILSTANDSGRAD 0, TG0: INGEN AVVIK I tillegg må bygningsdelen være tilnærmet ny, mindre enn 5 år. Det må også foreligge dokumentasjon på faglig god utførelse.

TILSTANDSGRAD 1, TG1: MINDRE AVVIK Normal slitasje. Strakstiltak er ikke nødvendig. TG1 kan gis når bygningsdelen er tilnærmet ny, og det ikke foreligger dokumentasjon på faglig god utførelse.

TILSTANDSGRAD 2, TG2: VESENTLIGE AVVIK OG MINDRE AVVIK SOM ETTER NS 3600 GIR TG 2 • Tilstandsgrad 2, TG2: Avvik som ikke krever umiddelbare tiltak • Tilstandsgrad 2, TG2: Avvik som kan kreve tiltak

I denne rapporten kan TG2 i Rapportsammendrag være inndelt i tilstander som krever tiltak, og tilstander som ikke krever umiddelbare tiltak. TG2 betyr at konstruksjonen enten har feil utførelse, en skade eller tegn på skade, sterk slitasje eller nedsatt funksjon. Vedlikehold eller tiltak trengs i nær fremtid. Det er grunn til å varsle fare for skader på grunn av alder, eller overvåke bygningsdelen spesielt på grunn av fare for større skade eller følgeskade.

TILSTANDSGRAD 3, TG3: STORE ELLER ALVORLIGE AVVIK Denne tilstandsgraden brukes ved kraftige tegn på forhold som man må regne med trenger utbedring straks eller innen kort tid. Det er påvist funksjonssvikt eller sammenbrudd.

IKKE UNDERSØKT/IKKE TILGJENGELIG FOR UNDERSØKELSE Det kan være avvik/skader som ikke er avdekket.

Hva er et anslag på utbedringskostnad?

Ingen umiddelbare kostnader

Hva det vil koste å utbedre rom eller bygningsdeler, er et forsiktig anslag basert på nåværende kvalitet, registrert avvik og angitte tiltak i rapporten. Anslaget er gitt på generelt grunnlag og må ikke forveksles med et pristilbud fra en håndverker. Det kan foreligge avvik og tiltak som ikke kommer frem av rapporten. Utbedringskostnad avhenger blant annet av personlige valg av og markedspris på materialer og tjenesteyter.

Tiltak under kr. 10 000 Tiltak mellom kr. 10 000 - 50 000 Tiltak mellom kr. 50 000 - 100 000

I rapporten skal det settes anslag for utbedringskostnad for TG3, og slikt anslag kan også gis ved TG2.

Tiltak mellom kr. 100 000 - 300 000 Tiltak over kr. 300 000

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 4 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Beskrivelse av eiendommen Eldre fritidsbolig med normal hyttestandard innvendig og med behov for rehabilitering utvendig. Referansenivå for boligen er gjeldende regelverk ved byggetillatelse. Materialvalg og håndverksmessig utførelsesstandard kan avvike fra dagens krav og forventninger. Fritidsboligen inneholder stue/kjøkken, 3 soverom, gang og wc i 1. etasje. Kjellerstue, bad, gang og boder i kjeller. Deler av boder, gang og bad i kjeller har takhøyde under 1,9 m og er ikke målbart. Arealet kan benyttes. Gulvet i kjellerstuen er lavere enn resten av kjeller og det nivåforskjell fra gang. Forøvrig vises det til rapportens enkelte punkter.

Arealer Oversikt over totalt bruksareal (BRA).

Fritidsbolig

Gå til side

ETASJE

TOTALT

P-ROM

S-ROM

Etasje

47

47

0

Kjeller

25

22

3

Sum

72

69

3

Forutsetninger og vedlegg Lovlighet

Gå til side Gå til side

Fritidsbolig • Det foreligger ikke godkjente og byggemeldte tegninger

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 5 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Sammendrag av boligens tilstand Spesielt for dette oppdraget/rapporten

Fordeling av tilstandsgrader

Mandat fra oppdragsgiver var å utføre en tilstandsrapport. Det er ikke foretatt nærmere kontroll av byggeanmeldelser, byggegodkjennelser og brukstillatelser fra kommune eller annen offentlig etat utover det som fremkommer i rapporten. Opplysninger om bygningsteknisk standard og utførelser er basert på visuell besiktigelse av overflater, eiers/representants opplysninger, gjeldende regelverk, antatt normal utførelsesstandard fra byggeår og/eller fremlagte bygningsbeskrivelser. Arealmålinger er utført ved bruk av lasermåler og areal er beregnet. Takstmann fraskriver seg ansvar for eventuell feilmåling grunnet at boligen var møblert og tilkomst til vegger var begrenset. Egenerklæring er ikke fremvist.

15

10

0

Antall

5

Oppsummering av avvik Sammendraget viser avvikende ved boligen som har fått tilstandsgrad 2 (TG 2) eller (TG 3). Se utdypende informasjon i Tilstandsrapporten

TG0: Ingen avvik TG1: Mindre eller moderate avvik TG2: Avvik som ikke krever tiltak

Fritidsbolig

TG2: Avvik som kan kreve tiltak TG3: Store eller alvorlige avvik

STORE ELLER ALVORLIGE AVVIK Utvendig > Nedløp og beslag Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag.

De ulike bygningsdelene er tilstandsvurdert etter NS3600 og relevant forskriftsbehov og gitt tilstandsgrader. Grafen viser fordeling av disse. For utfyllende informasjon om fastsetting av tilstandsgrader, se siste side av rapporten.

Kostnadsestimater for tiltak

Gå til side

Det mangler nedløp, renner er ikke koblet sammen og det er skade på nedløp.

10

Kostnadsestimat : Under 10 000 8

Utvendig > Veggkonstruksjon Det er påvist betydelige råteskader i bordkledningen.

6

Gå til side

Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000 Utvendig > Takkonstruksjon/Loft - 2 Det er påvist fukt/råteskader i takkonstruksjonen.

4

Gå til side

Det er råteskader på tak kisten. 2 Antall

0

Kostnadsestimat : Under 10 000 Utvendig > Vinduer Karmene i vinduer er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket. Det er påvist tegn på innvendig kondensering av enkelte glass. Det er påvist vinduer med fukt/råteskader.

Ingen umiddelbare kostnader Tiltak under kr. 10 000 Tiltak mellom kr. 10 000 - 50 000

Gå til side

Det er råteskader på flere karmer og rammer. Ett glass i stue er punktert og det er kondens i vinduet.

Tiltak mellom kr. 50 000 - 100 000 Tiltak mellom kr. 100 000 - 300 000 Tiltak over kr. 300 000 For bygningsdeler som er gitt tilstandsgrad 2 eller 3, hvor det er påregnelig medtiltak, er det satt et estimert kostnadsintervall

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato:

Utvendig > Utvendige trapper

19.03.2022

Gå til side

Side: 6 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Sammendrag av boligens tilstand Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 m. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.

Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det er påvist fukt/råteskader i konstruksjonen. Kostnadsestimat : Under 10 000

Det er målt høydeforskjell på ca. 25 mm innenfor en lengde på 2 meter i stue. Gulv i kjeller er ujevnt med varierende høydeforskjeller.

Gå til side

Våtrom > Ventilasjon > Bad Rommet har ingen ventilasjon Våtrommet mangler styrt tilluftsventilering.

Våtrom > Overflater Gulv > Bad Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.

Kostnadsestimat : Under 10 000 Gå til side

Tekniske installasjoner > Branntekniske forhold

Gå til side

Gå til side

Det er målt delvis motfall mot sluk.

Kostnadsestimat : Under 10 000 Våtrom > Sanitærutstyr og innredning > Bad Det er påvist andre avvik:

AVVIK SOM KAN KREVE TILTAK Gå til side

Utvendig > Dører Det er avvik:

Det er tett ring rundt dusjvegger som vil hindre lekkasjevann i å nå sluk. Det er ikke tilkomst til konstruksjon under vask.

Det er malingslitasje på ytterdør.

Gå til side

Utvendig > Andre utvendige forhold Det er avvik:

Gå til side

Muren mangler rekkverk. Det er en stor sprekk i muren.

Tekniske installasjoner > Avløpsrør Det er ikke påvist tilfredsstillende lufting av avløpsanlegget. Det er ikke påvist tilfredsstillende stakemulighet på avløpsanlegg.

Gå til side

Tekniske installasjoner > Varmtvannstank Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank.

Gå til side

Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000 Innvendig > Radon Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

Gå til side

Det mangler sluk i boden hvor berederen er plassert.

Kostnadsestimat : Under 10 000 Kjøkken > Avtrekk > Stue/kjøkken Det er manglende mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkken.

Gå til side

Kostnadsestimat : Under 10 000

AVVIK SOM IKKE KREVER UMIDDELBARE TILTAK Utvendig > Taktekking Taktekkingen har mose og slitasje på grunn av elde.

Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg

Gå til side

Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter Grunnmuren har sprekkdannelser.

Gå til side

Det er riss i grunnmur ved kjellerdør og sprekk i puss over vinduer i kjellerstue.

Gå til side

Det er mose på taket mot nord.

Utvendig > Takkonstruksjon/Loft Det er påvist andre avvik:

Gå til side

Det er ikke tilkomst til loft over soverom.

Utvendig > Andre utvendige forhold - 2 Det er avvik:

Gå til side

Det er sprekker i fuger mellom skiferhellene.

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato:

19.03.2022

Side: 7 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Tilstandsrapport Nedløp og beslag

FRITIDSBOLIG

Renner og nedløp er av plast.

Byggeår 1974 Tilbygg / modernisering Innredning

Innredet kjeller med kjellerstue og bad.

UTVENDIG Taktekking Taket er tekket med shingel. Taket ble besiktiget fra bakkenivå. Vurdering av avvik: • Taktekkingen har mose og slitasje på grunn av elde. Det er mose på taket mot nord. Tiltak • Lokal utbedring må utføres. Mosen bør fjernes.

Vurdering av avvik: • Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. • Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på renner/nedløp/beslag. Det mangler nedløp, renner er ikke koblet sammen og det er skade på nedløp. Tiltak • Det må foretas tiltak for å lukke avviket. • Det bør lages system for bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. • Avløp for overvann/nedløp må etableres. • Det er ikke behov for utbedringstiltak i nær fremtid. • Andre tiltak: Renner/nedløp må repareres. Kostnadsestimat : Under 10 000

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 8 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Tilstandsrapport Veggkonstruksjon

Takkonstruksjon/Loft

Yttervegger over kjeller er oppført i bindingsverk av tre med utvendig liggende og stående kledning. Eier har opplyst at noe kledning ble skiftet i ca. 2000.

Tak av saltak konstruksjon med sperr. I stue er det full takhøyde. I soveromsdel er det krypeloft. Vurdering av avvik: • Det er påvist andre avvik: Det er ikke tilkomst til loft over soverom. Tiltak • Andre tiltak: Konstruksjonen er ikke inspisert.

Vinduer Vinduene er fra forskjellige produksjonsår. Det er vinduer av enkle glass og av 2-lags isolerglass.

Vurdering av avvik: • Det er påvist betydelige råteskader i bordkledningen. Tiltak • Råteskadet trekledning må skiftes ut. Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000

Takkonstruksjon/Loft - 2 Tak kiste.

Vurdering av avvik: • Det er påvist fukt/råteskader i takkonstruksjonen. Det er råteskader på tak kisten. Tiltak • Påviste skader må utbedres. Kostnadsestimat : Under 10 000

Vurdering av avvik: • Karmene i vinduer er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket. • Det er påvist tegn på innvendig kondensering av enkelte glass. • Det er påvist vinduer med fukt/råteskader. Det er råteskader på flere karmer og rammer. Ett glass i stue er punktert og det er kondens i vinduet. Tiltak • Andre tiltak: • Det må foretas lokal utbedring. • Vinduer med råteskader må erstattes med nye. • Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte vinduer må skiftes ut.

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 9 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Tilstandsrapport Dører

Etasjeskille/gulv mot grunn

Det er en eldre ytterdør med enkelt glass. Utgangsdør fra stue til uteplass er av tre og 2-lags isolerglass. Døren er produsert i 2009. Det er tett bod dør til kjeller.

Det er trebjelkelag mellom 1. etasje og kjeller. Det er betong mot grunn i kjeller.

Det er malingslitasje på ytterdør.

Vurdering av avvik: • Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 m. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.

Tiltak • Tiltak:

Det er målt høydeforskjell på ca. 25 mm innenfor en lengde på 2 meter i stue. Gulv i kjeller er ujevnt med varierende høydeforskjeller.

Døren har behov for vedlikehold.

Tiltak • For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.

Vurdering av avvik: • Det er avvik:

Utvendige trapper Det er trapp i betong mellom kjeller og 1. etasje. Vurdering av avvik: • Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. • Det er påvist fukt/råteskader i konstruksjonen. Tiltak • Råteskadede konstruksjoner må skiftes ut. Ved reparasjon kan rekkverk monteres med 1 m høyde. Kostnadsestimat : Under 10 000

Andre utvendige forhold - 2

Radon Det er ikke utført radonmåling. Vurdering av avvik: • Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Tiltak • Det bør gjennomføres radonmålinger Kostnadsestimat : Under 10 000

Terrasse av skifer. Vurdering av avvik: • Det er avvik:

Rom Under Terreng Rom i kjeller ligger helt eller delvis under terreng.

Det er sprekker i fuger mellom skiferhellene. Tiltak • Tiltak: Fugene bør repareres.

Innvendige dører I 1. etasje er dører av finert utførelse. I kjeller er dører av heltre furu fyllingsdører.

Andre utvendige forhold Forstøtningsmur ved kjellerinngang. Vurdering av avvik: • Det er avvik:

VÅTROM KJELLER > BAD

Muren mangler rekkverk. Det er en stor sprekk i muren. Tiltak • Tiltak:

Generell Bad innredet i kjeller. Det er ikke fremlagt dokumentasjon på utførelse.

Muren repareres og rekkverk monteres. Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000

INNVENDIG

Overflater vegger og himling Veggene er lagt med panel og våtromsplater i dusjsone.

Overflater Gulv i 1. etasje er lagt med furugulv og belegg. Gulv i kjellerstue av laminat, Bad i kjeller har belegg på gulv.

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 10 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Tilstandsrapport Overflater Gulv

Fukt i tilliggende konstruksjoner

Gulvet er lagt med belegg og varmekabler. Fall er målt mot sluk i deler av dusjsonen. Øvrig del har motfall. Det er målt motfall mot sluk fra dør.

Det ble foretatt hulltaking fra gang mot bad i dusjsonen. Det ble ikke funnet indikasjon på fukt.

Vurdering av avvik: • Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.

KJØKKEN

Det er målt delvis motfall mot sluk.

ETASJE > STUE/KJØKKEN

Tiltak • Våtrommet fungerer med dette avviket.

Overflater og innredning Kjøkkenet er innredet med laminert benkeplate, skapfronter av heltre, stålvask, integrert platetopp og komfyr. Eier opplyste at kjøkkeninnredningen er fra 2003.

Sluk, membran og tettesjikt Belegg er lagt under klemring i sluk.

Avtrekk Sanitærutstyr og innredning

Vurdering av avvik: • Det er manglende mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkken.

Badet er innredet med nedfelt servant, toalett og dusjvegger.

Tiltak • Mekanisk avtrekk bør etableres. Kostnadsestimat : Under 10 000

SPESIALROM ETASJE > WC Overflater og konstruksjon WC utstyrt med toalett og vask i innredning med speil.

TEKNISKE INSTALLASJONER Vurdering av avvik: • Det er påvist andre avvik:

Vannledninger

Det er tett ring rundt dusjvegger som vil hindre lekkasjevann i å nå sluk. Det er ikke tilkomst til konstruksjon under vask. Tiltak • Det må foretas tiltak for å lukke avviket.

Avløpsrør

Det bør tilrettelegges for at eventuelt lekkasjevann fra vask eller toalett kan nå sluk.

Ventilasjon Det er ikke montert ventilasjon. Vurdering av avvik: • Rommet har ingen ventilasjon • Våtrommet mangler styrt tilluftsventilering. Tiltak • Mekanisk avtrekk og tilluft må etableres.

Innvendige vannrør av kobber.

Innvendige avløpsrør av plast. Vurdering av avvik: • Det er ikke påvist tilfredsstillende lufting av avløpsanlegget. • Det er ikke påvist tilfredsstillende stakemulighet på avløpsanlegg. Tiltak • Andre tiltak: • Det må foretas nærmere undersøkelser.

Ventilasjon Boligen har naturlig ventilasjon.

Kostnadsestimat : Under 10 000

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 11 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Tilstandsrapport 10. Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger? Nei

Andre VVS-installasjoner Det er vannpumpe i bod nær varmtvannsbereder.

11. Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer? Ja

Varmtvannstank Varmtvannsbereder på ca. 200 liter fra 1999 er plassert i kjellerbod. Alder: 1999 Vurdering av avvik: • Det er påvist at varmtvannstank er over 20 år • Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank.

12. Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll? Ja

Det mangler sluk i boden hvor berederen er plassert. Tiltak • Det er ikke behov for utbedringstiltak utifra at tanken fungerer i dag, men utifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre tanker. • Det bør etableres tilfredsstillende avrenning eller waterguard system e.l. ved varmtvannstank.

Elektrisk anlegg Sikringsskap med automatsikringer er plassert i gang i 1. etasje. 1. Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)? Nei 2. Når ble det elektriske anlegget installert eller sist oppdatert? Ikke opplyst. 3. Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet? Ukjent 4. Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999? I såfall etterspør samsvarserklæring. Ukjent 5. Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet – Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år? Nei 6. Forekommer det at sikringene løses ut? Ukjent 7. Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg? Ukjent 8. Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank Ukjent 9. Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet? Ukjent

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 12 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Tilstandsrapport Branntekniske forhold Det er montert røykvarslere og brannslukker er tilgjengelig. 1. Er det mangler for brannslukningsutstyr i boligen iht. forskriftskrav? Nei 2. Er det skader på brannslokkingsutstyr eller er apparatet eldre enn 10 år? Ukjent Slukker er ikke merket med produksjonsdato. 3. Er det mangler på røykvarsler i boligen iht. forskriftskrav? Ja Røykvarsler virket ikke ved testing. 4. Er det skader på røykvarslere? Nei

Kostnadsestimat : Under 10 000

TOMTEFORHOLD Byggegrunn Byggegrunn er ikke kjent.

Grunnmur og fundamenter Grunnmur av betong og betong elementer Vurdering av avvik: • Grunnmuren har sprekkdannelser. Det er riss i grunnmur ved kjellerdør og sprekk i puss over vinduer i kjellerstue.

Septiktank Eier har opplyst at det er septiktank.

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 13 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Arealer, byggetegninger og brannceller

Hva er bruksareal? BRA (BRUKSAREAL) = P-ROM (PRIMÆRROM) + S-ROM (SEKUNDÆRROM)

BRA er måleverdig areal innenfor yttervegger. P-Rom er rom som benyttes til kort eller langt opphold. S-ROM er rom som benyttes til lagring, samt tekniske rom.

Hva er måleverdig areal? Arealet i rommet må ha minst 1,90 m fri høyde over gulvet og minst bredde på 0,60 m. Et loft med skråtak vil for eksempel bare få registrert målbart areal der høyden er minst 1,90 m og bredden minst 0,60 m. Rommet må ha dør eller luke og gangbart gulv.

Mer om arealer Takstbransjens retningslinjer for arealmåling forklarer målereglene nærmere, blant annet om måling av areal ved bjelker og skråtak. For areal gjelder også Norsk standard 3940 areal- og volum-beregninger av bygninger med veiledning. Arealmålingene er basert på retningslinjene og bygnings-sakkyndiges eget skjønn. Arealet avrundes og oppgis i hele kvadratmeter (m2), og gjelder for tidspunktet da boligen ble målt.

Om brannceller En branncelle er hele eller avgrensede deler av en bygning hvor en brann fritt kan utvikle seg uten at den kan spre seg til andre bygninger eller andre deler av bygningen i løpet av en fastsatt tid.

Om bruksendring Arealet kan ikke alltid fastsettes nøyaktig Bruken av et rom på befaringstidspunktet har betydning for om rommet defineres som P-ROM eller S-ROM. For eksempel kan et rom som under befaringen brukes til beboelse, bli regnet som primærrom, selv om kommunen ikke har godkjent det til slik bruk, eller selv om bruken er i strid med teknisk forskrift. Areal kan være komplisert eller umulig å måle opp nøyaktig fordi det er vanskelig å fastslå tykkelsen på innervegger, skjevheter i og utforming av bygningskonstruksjoner som karnapp, buer og vinkler som ikke er rette, åpne rom over flere etasjer og så videre. Eiendommens markedsverdi kan ikke baseres på en matematisk beregning basert på antall kvadratmeter opplyst i rapporten. Opplysninger om areal kan altså ikke alene benyttes for å beregne eiendommens verdi.

Bruksendring er å endre bruken av et rom fra en tillatt bruk til en annen. Dette kan kreve søknad og tillatelse, for eksempel hvis du endrer et rom fra bod til soverom eller arbeidsrom, eller hvis du endrer en bolig til to separate boliger. Rom for varig opphold har krav til takhøyde, romstørrelse, rømningsvei og lysforhold som må være oppfylt. Du kan søke kommunen om unntak for kravene, men kan ikke regne med å få unntak for krav som går på helse og sikkerhet, for eksempel krav til rømningsvei. Bruksendring som krever godkjenning, og som ikke er søkt bruksendret, er ulovlig. Kommunen kan etter plan- og bygningsloven kapittel 32 forfølge overtredelser. Kommunen kan pålegge deg å avslutte den ulovlige bruken, eventuelt å rette eller tilbakeføre rommet til godkjent bruk.

Den bygningssakkyndige ser på bruken av boligen opp mot byggetegninger og brannceller Den bygningssakkyndige ser på byggetegninger hvis de er tilgjengelige, og vurderer da bruken av boligen opp mot tegningene. Bygningssakkyndig kan avdekke om boligen ser ut til å være delt opp i brannceller etter kravene i byggteknisk forskrift. Reglene om bruksendring og brannceller kan være kompliserte. Søk videre faglige råd om rapporten ikke gir deg svar. Den bygningssakkyndige kan ikke vurdere og svare på alle spørsmål, og kan heller ikke vite om kommunen kan gi unntak for kravene som gjelder. Vil du vite mer?

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato:

19.03.2022

Side: 14 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Arealer Fritidsbolig Bruksareal BRA m² Etasje

Totalt

P-ROM

S-ROM Primærareal (P-ROM)

Etasje

47

47

0

Stue/kjøkken , 3 soverom , Gang , Wc

Kjeller

25

22

3

Kjellerstue , Bad , Gang

Sum

72

69

3

Sekundærareal (S-ROM)

3 bod

Kommentar Takhøyde på bad er ca. 1.87 m, takhøyde gang og deler av bod er under 1,90 m, takhøyde kjellerstue er ca. 2 m. Gulvene er ujevne og det er foretatt et skjønnsmessig fradrag for takhøyder under 1,9 m som er grensen for tellende målbart areal.

Byggetegninger, brannceller og krav for rom til varig opphold Det foreligger ikke godkjente og byggemeldte tegninger Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling utifra dagens byggteknisk forskrift? Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde?

Ja Ja Ja

Nei Nei Nei

Vinduer i kjellerstue møter ikke krav til rømningsvei.

Oppdragsnr: 14706-1022

Befaringsdato:

19.03.2022

Side: 15 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Befarings - og eiendomsopplysninger Befaring Dato 19.3.2022

Tilstede Trond Herdlevær

Rolle Befaring utført av takstmann alene

Telefon 959 34 366

Matrikkeldata Kommune

Gnr

Bnr

4632 AUSTRHEIM

160

161

Fnr

Snr

Areal

Kilde

Eieforhold

0

786 m²

Kartverket

Eiet

Adresse Sævrøyvegen 303, 5943 Austrheim

Hjemmelshaver

Eiendomsopplysninger Beliggenhet Eiendommen ligger i Sævrøyvegen i Austrheim kommune.

Adkomstvei Det er adkomst fra Sævrøyvegen.

Tilknytning vann Det er vann fra egen brønn.

Tilknytning avløp Avløp ledes til septiktank med kommunal tømming.

Om tomten Tomten er relativt flat og noe opparbeidet. Det er anlagt uteplass med bruddheller mot sør.

Kilder og vedlegg Dokumenter Beskrivelse

Dato

Grunnbokutskrift Eiendomsverdi.no

Oppdragsnr: 14706-1022

Kommentar

Status

Sider

Vedlagt

18.03.2022

Innhentet

0

Nei

18.03.2022

Innhentet

0

Nei

Befaringsdato:

19.03.2022

Side: 16 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Tilstandsrapportens avgrensninger etter gjeldende teknisk forskrift på befaringstidspunktet. Dette gjelder blant annet:

STRUKTUR•REFERANSENIVÅ•TILSTANDSGRADER • Rapporten er basert på innholdskrav i Forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel). Formålet er å gi en tilstandsanalyse til bruk for den som bestiller og/eller i et salg til forbruker, og ikke for andre tredjeparter. Rapportens omfang, struktur, metode og begrepsbruk følger i hovedsak Norsk Standard NS 3600:2018 (Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig), samt Takstbransjens retningslinjer ved tilstandsrapportering for boliger og Takstbransjens retningslinjer for arealmåling. • Tilbakeholdt eller uriktig informasjon som har betydning for vurderingen, er ikke bygningssakkyndiges ansvar. Rapporten beskriver avvik, altså en tilstand som er dårligere enn referansenivået. Rapporten framhever normalt ikke positive sider ved boligen ut over det som fremgår av tilstandsgradene. • Tilstanden angis i rapporten og gir uttrykk for en gitt forventet tilstand blant annet vurdert ut fra alder og normal bruk slik: i)Tilstandsgrad 0, TG0: Ingen avvik eller skader. I tillegg må bygningsdelen være tilnærmet ny, mindre enn 5 år, og det foreligger dokumentasjon på faglig god utførelse. ii)Tilstandsgrad 1, TG1: Mindre avvik. Normal slitasje. Strakstiltak ikke nødvendig. TG1 kan gis når bygningsdelen er tilnærmet ny og det ikke foreligger dokumentasjon på faglig god utførelse. iii)Tilstandsgrad 2, TG2: Vesentlige avvik, og mindre avvik som etter NS 3600 gir TG 2, men som ikke nødvendigvis krever umiddelbare tiltak. I denne rapporten kan TG2 i Rapportsammendrag være inndelt i TG2 som krever tiltak og de som ikke krever umiddelbare tiltak. Konstruksjonen har normalt enten feil utførelse, en skade eller symptomer på skade, sterk slitasje eller nedsatt funksjon. Vedlikehold eller tiltak trengs i nær fremtid, det er grunn til å varsle fare for skader på grunn av alder eller overvåke spesielt på grunn av fare for større skade eller følgeskade. For skjulte konstruksjoner vil alder i seg selv være et symptom som kan gi TG2. For synlige konstruksjoner kan alder sammen med andre symptomer og momenter gi TG2. Avvik under TG2 kan gis sjablongmessig anslag. iv)Tilstandsgrad 3, TG3: Store eller alvorlige avvik. Kraftige symptomer på forhold som man må regne med trenger utbedring straks eller innen kort tid. Påvist funksjonssvikt eller sammenbrudd. Avvik under TG3 skal gis sjablongmessig anslag. v)Tilstandsgrad TGiU: Ikke undersøkt/ikke tilgjengelig for undersøkelse. • Ved TG0 og TG1 gis det normalt ingen begrunnelse for valg av tilstandsgrad, fordi bygningen eller bygningsdelen da bare har normal slitasje. For anbefalte tiltak ved TG2 og TG3 må bruker av rapporten vurdere om tiltakene er nødvendige og lønnsomme. Hva det vil koste å utbedre rom eller bygningsdeler er et sjablongmessig anslag basert på registrert avvik og angitte tiltak i rapporten. Anslaget er gitt på generelt grunnlag og basert på erfaringstall i seks intervaller, og kan ikke forveksles med en konkret vurdering og tilbud fra en entreprenør eller håndverker. Det må eventuelt innhentes tilbud for en nærmere undersøkelse, og konkret og nøyaktig vurdering av utbedringskostnad. Kostnader til ikke oppdagede avvik/utbedringer/feil kan forekomme. Utbedringskostnad avhenger av personlige preferanser og markedspris på materialer og tjenesteyter.

PRESISERINGER • Avvik vurderes ut fra tekniske forskrifter på godkjenningstidspunktet for bygget. Noen bygningsdeler vurderes

Oppdragsnr : 14706-1022

i) Bad, vaskerom (våtrom) ii) Forhold rundt brann, rømming, sikkerhet, for eksempel rekkverkshøyder/åpninger, ulovlige bruksendringer, brannceller mv. • For skjulte konstruksjoner slik som vann og avløp uten dokumentasjon, er kvalitet og alder vurdert. • Fastmonterte installasjoner, for eksempel innfelt belysning (downlights), demonteres ikke for å sjekke dampsperren bak. Dette av hensyn til bygningssakkyndiges kompetanse og risikoen for skade. •Kontroll av fukt i konstruksjonen ved hulltaking i bad og vaskerom (våtrom), rom under terreng (kjelleretasje, underetasje og sokkeletasje) eller andre bygningsdeler skjer etter eiers aksept. Hulltaking av våtrom og rom under terreng kan unntaksvis unnlates, se Forskrift til Avhendingsloven. • Kontroll av romfunksjoner for P-ROM utføres kun når det ikke foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, eller når tegninger ikke stemmer med dagens bruk. • Bygningssakkyndig gir en forenklet vurdering av branntekniske forhold og elektriske installasjoner i boligen dersom det er mer enn fem år siden sist boligen hadde el-tilsyn. Bygningssakkyndig kan anbefale å konsultere offentlige myndigheter eller kvalifisert elektrofaglig fagperson ved behov for grundigere undersøkelser.

TILLEGGSUNDERSØKELSER Etter avtale kan tilstandsanalysen utvides til også å omfatte tilleggsundersøkelser utover minimumskravet i forskriften.

BEFARINGEN Rapporten gir en vurdering av byggverk og bygningsdeler som bygningssakkyndig har observert, og som fremkommer av Forskrift til avhendingsloven. Rapporten er likevel ingen garanti for at det ikke kan finnes skjulte feil, skader og mangler. NS 3600:2018 (Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig) har undersøkelsesnivå fra 1 til 3, der undersøkelsesnivå 1 er det laveste og baseres på visuell observasjon. Rapporten baseres på undersøkelsesnivå 1 med få unntak (våtrom og rom under terreng). I praksis betyr dette at gjennomføringen av befaringen begrenses som følger: • Det utføres kun visuelle observasjoner på tilgjengelige flater uten fysiske inngrep (f.eks. riving). • Flater som er skjult av snø eller på annen måte ikke er tilgjengelig eller skjult, blir ikke kontrollert. Det foretas ikke funksjonsprøving av bygningsdeler, som isolasjon, piper, ventilasjon, el. anlegg, osv. • Det gis ingen vurdering av boligens tilbehør, hvite- og brunevarer og annet inventar. Dette gjelder også integrert tilbehør. • Inspisering av yttertak er basert på det som er synlig, normalt på innsiden fra loftet og utvendig fra stige/bakkenivå. Befaring av tak må være sikkerhetsmessig forsvarlig for å kunne gjennomføres. • Stikkprøvetakninger er utvalgt tilfeldig og kan innebære kontroll under overflaten med spiss redskap eller lignende.

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 17 av 18


Abatec Taksering AS Jordalsveien 17 5105 EIDSVÅG I ÅSANE

Sævrøyvegen 303, 5943 AUSTRHEIM Gnr 160 - Bnr 161 4632 AUSTRHEIM

Tilstandsrapportens avgrensninger UTTRYKK OG DEFINISJONER

PERSONVERN

• Tilstand: Byggverkets eller bygningsdelens tekniske, funksjonelle eller estetiske status på et gitt tidspunkt. • Symptom: Observerbart forhold som gir indikasjon på hvilken tilstand et byggverk eller en bygningsdel befinner seg i. Benyttes ved beskrivelse av avvik.

Norsk takst, bygningssakkyndig og takstforetaket behandler person-opplysninger som bygningssakkyndig trenger for å kunne utarbeide rapporten. Personvernerklæring med informasjon om bruk av personopplysninger og dine rettigheter finner du her www.norsktakst.no/norsk/om-norsktakst/personvernerklaering/

• Skadegjørere: Zoologiske eller biologiske skadegjørere, i hovedsak råte, sopp og skadedyr.

DELING AV PERSONOPPLYSNINGER FOR TRYGGERE BOLIGHANDEL OG MULIG RESERVASJON

• Fuktsøk: Overflatesøk med egnet søkeutstyr (fuktindikator) eller visuelle observasjoner.

Norsk takst og deres samarbeidspartnere benytter personopplysninger fra rapporten for analyse- og statistikkformål, samt utvikling og drift av produkter og tjenester for takstbransjen og andre aktører i bolig-omsetningen. Les mer om dette og hvordan du kan reservere deg på https://www.norsktakst.no/norsk/om-norsktakst/personvernerklaering/reservasjon/

• Fuktmåling: Måling av fuktinnhold i materiale eller i bakenforliggende konstruksjon ved bruk av egnet måleutstyr (blant annet hammerelektrode og pigger). • Utvidet fuktsøk (hulltaking): Boring av hull for inspeksjon og fuktmåling i risikoutsatte konstruksjoner, primært i tilstøtende vegger til bad, utforede kjellervegger og eventuelt i oppforede kjellergulv. • Normal slitasjegrad: Forventet nedsliting av materiale i overflaten som er basert på enkle visuelle observasjoner. Kan vurderes sammen med bygningsdelens alder. • Forventet gjenværende brukstid: Anslått tid et byggverk eller en del av et byggverk fortsatt vil være tjenlig for sitt formål (NS3600, Termer og definisjoner punkt 3.9)

Vendu lager en boliganalyse basert på opplysninger fra rapporten. Les mer om dette og hvordan du kan reservere deg her:https://samtykke.vendu.no/GM1664

KLAGEORDNING FOR FORBRUKERE Er du som forbruker misfornøyd med bygningssakkyndiges arbeid eller opptreden ved taksering av bolig eller fritidshus, se www.takstklagenemnd.no for mer informasjon

AREALBEREGNING FOR BOENHETER • Areal fastsettes etter Forskrift til avhendingsloven, Takstbransjens retningslinjer for arealmåling og Norsk Standard 3940, Areal- og volum-beregninger av bygninger, med veiledning. Hvis det er motsetning mellom disse, gjelder Takstbransjens retningslinjer. • Areal oppgis i hele kvadratmeter i rapporten, og gjelder for det tidspunkt oppmålingen fant sted. • Bruksareal (BRA) er det måleverdige arealet som er innenfor omsluttede vegger målt i gulvhøyde (bruttoareal minus arealet som opptas av yttervegger). I tillegg til gulvhøyde gjelder regler om fri bredde for at arealet skal være målbart, med betydning for BRA av for eksempel loft med skråtak. Samlet BRA for et plan eller en bruksenhet er P-ROM og S-ROM til sammen. P-ROM er måleverdige rom som benyttes til kort eller langt opphold. P-ROM er bruksareal av primærdelen. Vegger mellom P-ROM måles som P-ROM. S-ROM er måleverdige rom som benyttes til lagring, og tekniske rom. Rom skal ha atkomst og gangbart gulv for å kunne regnes som S-ROM/målbart areal. • Fordelingen mellom P-ROM og S-ROM er basert på retningslinjene og bygningssakkyndiges eget skjønn. Bruken av et rom på befaringstidspunktet har betydning for om rommet defineres som P-ROM eller S-ROM. Dette betyr at rommet både kan være i strid med teknisk forskrift og mangle godkjennelse i kommunen for den aktuelle bruken, uten at dette vil få betydning for valg av arealkategori. • Eiendommens markedsverdi kan ikke baseres på en rent matematisk beregning i forhold til antall kvadratmeter opplyst i rapporten. Opplysninger om areal kan altså ikke alene benyttes for beregning av eiendommens verdi.

Oppdragsnr : 14706-1022

Befaringsdato: 19.03.2022

Side: 18 av 18


Egenerklæringsskjema Dette skjema vil være en del av salgsoppgaven Meglerfirma

Mekleriet Nord AS

Adresse

Sævrøyvegen 303

Postnr.

5943

Oppdragsnr.

16210209

Sted

Austrheim

Er det dødsbo?

Nei

Ja

Avdødes navn

Salg ved fullmakt?

Nei

Ja

Navn hjemmelshaver

Når kjøpte du boligen?

Hvor lenge har du bodd i boligen?

1974

I hvilket forsikringsselskap har du tegnet villa/husforsikring? Selger 1 Fornavn

Svein

Frende Etternavn

Har du bodd i boligen siste 12 mnd?

47

Nei

Ja

Polise/avtalenr Rebnord

SPØRSMÅL FOR ALLE TYPER EIENDOMMER (spørsmål som besvares med «Ja», skal beskrives nærmere i feltet «Kommentar») 1.

Kjenner du til om det er/har vært feil ved våtrommene, f. eks. sprekker, lekkasje, råte, lukt eller soppskader? Nei

2.

Ja Kommentar

Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom? Nei

Ja, kun faglært

Ja, både av faglært og ufaglært / egeninnsats

Ja, kun av ufaglært / egeninnstats

Firmanavn Redegjør for hva som ble gjort av hvem og når: 2.1 Ble tettesjikt/membran/sluk oppgradert/fornyet? Nei

Ja

Firmanavn Redegjør for hva som ble gjort av hvem og når: 2.2 Foreligger det dokumentasjon på arbeidene? Nei

Ja Kommentar

2.3 Er arbeidet byggemeldt? Nei 3.

Kjenner du til om det er/har vært feil på vann/avløp, herunder rørbrudd, tilbakeslag, tett sluk eller lignende? Nei

4.

Ja Kommentar

Ja Kommentar

Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid/kontroll på vann/avløp? Nei

Ja, kun faglært

Ja, både av faglært og ufaglært / egeninnsats

Ja, kun av ufaglært / egeninnstats

Firmanavn Redegjør for hva som ble gjort av hvem og når: 5.

Kjenner du til om det er/har vært problemer med drenering, fuktinnsig, øvrig fukt eller fuktmerker i underetasje/kjeller? Nei

6.

Kjenner du til om det er/har vært problemer med ildsted/skorstein/pipe, f. eks dårlig trekk, sprekker, pålegg etter tilsyn, fyringsforbud eller lignende? Nei

7.

Ja Kommentar Ikke ildsted

Kjenner du til om det er/har vært skjevheter/setningsskader, f. eks. riss/sprekker i mur, skjeve gulv eller lignende? Nei

8.

Ja Kommentar

Ja Kommentar

Kjenner du til om det er/har vært sopp/råteskader i boligen?


Nei 9.

Ja Kommentar

Kjenner du til om det er/har vært insekter/skadedyr i boligen som: rotter, mus, maur eller lignende? Nei

Ja Kommentar Aldri

10. Kjenner du til om det er/har vært skjeggkre i boligen? Nei

Ja Kommentar

11. Kjenner du til om det er/har vært utettheter i terrasse/garasje/tak/fasade? Nei

Ja Kommentar

12. Kjenner du til om det har vært utført arbeider på terrasse/garasje/tak/fasade? Nei

Ja, kun faglært

Ja, både av faglært og ufaglært / egeninnsats

Ja, kun av ufaglært / egeninnstats

Firmanavn Redegjør for hva som ble gjort av hvem og når: 13. Kjenner du til om det er/har vært utført arbeider på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Nei

Ja, kun faglært

Ja, både av faglært og ufaglært / egeninnsats

Ja, kun av ufaglært / egeninnstats

Firmanavn Redegjør for hva som ble gjort av hvem og når: 13.1 Foreligger det samsvarserklæring for hele eller deler av det elektriske anlegget (i henhold til forskrift om lavspenningsanlegg)? Nei

Ja Kommentar

14. Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Nei

Ja Kommentar

15. Har du ladeanlegg/ladeboks for el-bil i dag? Nei

Ja Kommentar

16. Kjenner du til om ufaglærte har utført arbeider som normalt bør utføres av faglærte personer utover det som er nevnt tidligere (f.eks. på drenering, murerarbeid, tømrerarbeid etc.)? Nei

Ja Kommentar

17. Kjenner du til om det er nedgravd oljetank på eiendommen? Nei

Ja

17.1 Har kommunen gitt dispensasjon til at den nedgravde oljetanken kan bli liggende, f. eks. ved at den nedgravde oljetanken tømmes, saneres eller fylles igjen med masser? Nei

Ja Kommentar

18. Kjenner du til forslag til- eller vedtatte reguleringsplaner, andre planer, nabovarsel, eller offentlige vedtak som kan medføre endringer i bruken av eiendommen eller eiendommens omgivelser? Nei

Ja Kommentar

19. Kjenner du til om det foreligger påbud/heftelser/krav/manglende tillatelser vedrørende eiendommen? Nei

Ja Kommentar

20. Selges eiendommen med utleiedel, leilighet eller hybel eller lignende? Nei

Ja

20.1 Hvis ja, er rommene som benyttes til ovennevnte godkjent til beboelse (rom til varig opphold) av bygningsmyndighetene? Nei

Ja Kommentar

21. Kjenner du til om det er innredet/bruksendret/bygget ut kjeller eller loft eller andre deler av boligen? Nei

Ja Kommentar

21.1 Er innredningen/utbyggingen godkjent hos bygningsmyndighetene? Nei

Ja Kommentar

22. Kjenner du til manglende brukstillatelse eller ferdigattest? Nei

Ja Kommentar

23. Kjenner du til om det er foretatt radonmåling?


Nei

Ja Kommentar

24. Kjenner du til om det foreligger skaderapporter, tilstandsvurderinger, boligsalgsrapporter eller målinger? Nei

Ja Kommentar

25. Kjenner du til andre forhold av betydning som kan være relevant for kjøper å vite om (f.eks. rasfare, tinglyste forhold eller private avtaler)? Nei

Ja Kommentar

SPØRSMÅL FOR LEILIGHETER I SAMEIER/BORETTSLAG/BOLIGAKSJESELSKAP: 26. Kjenner du til om sameie/laget/selskapet er involvert i tvister av noe slag? Nei

Ja Kommentar

27. Kjenner du til vedtak/forslag til vedtak om forhold vedrørende eiendommen som kan medføre økte felleskostnader/økt fellesgjeld? Nei

Ja Kommentar

28. Kjenner du til om det er/har vært sopp/råteskader/insekter/skadedyr i sameiet/laget/selskapet som: rotter, mus, maur eller lignende? Nei

Ja Kommentar

29. Kjenner du til om det er/har vært skjeggkre i sameiet/laget/selskapet (i fellesareal eller i andre boliger)? Nei

Ja Kommentar

TILLEGGSKOMMENTAR

Jeg bekrefter at opplysningene er gitt etter beste skjønn. Jeg er kjent med at dersom jeg har gitt ufullstendige, uriktige eller misvisende opplysninger om eiendommen, vil selskapet kunne søke hel eller delvis regress for sine utbetalinger eller redusere sitt ansvar helt eller delvis, jfr. vilkår for boligselgerforsikring punkt 9.1 og forsikringsavtaleloven kapittel 4. Jeg er orientert om mitt mulige ansvar som selger etter avhendingsloven, eventuelt etter kjøpsloven (aksjeboliger), og om Anticimex Forsikring sitt boligselgerforsikringstilbud. Jeg er klar over at avtale om forsikring er bindende. Premietilbudet som er gitt av megler er bindende for Anticimex Forsikring i 6 – seks – måneder fra oppdragsinngåelse med megler, eller til datoen for dagen før vedtatte endringer i avhendingsloven av 16.05.19 trer i kraft. Etter dette vil premien og forsikringsvilkårene kunne justeres. Når premietilbudet ikke lenger er bindende for forsikringsselskapet må egenerklæringsskjemaet signeres på nytt og eventuelle endringer påføres. Det vil da være forsikringspremien og forsikringsvilkårene på ny signeringsdato som legges til grunn. Det kan ikke tegnes boligselgerforsikring ved salg av boligeiendom i følgende tilfeller: - mellom ektefeller eller slektninger i rett oppstigende eller nedstigende linje, søsken, eller - mellom personer som bor eller har bodd på boligeiendommen og/eller - når salget skjer som ledd i sikredes næringsvirksomhet/er en næringseiendom - etter at boligeiendommen er lagt ut for salg. Forsikringsselskapet kan ved skriftlig samtykke akseptere tegning av forsikring også i ovennevnte tilfeller. Dersom selskapet ikke har gitt skriftlig samtykke, kan erstatningen bortfalle. Ved oppgjørsoppdrag trer forsikringen i kraft når kontrakten er signert av begge parter, begrenset til siste 12 måneder før overtakelse. For øvrig oppfordrer selger potensielle kjøpere til å undersøke eiendommen grundig, jf avhendingslovens § 3-10 og kjøpslovens § 20 (aksjeboliger). Ved signering av nærværende skjema aksepteres at Buysure AS, Visma Real Estate AS og Signicat AS ikke har ansvar for transaksjonen som tjenesten benyttes til, og ikke kan holdes ansvarlig for eventuelt tap av noen art som følge av brukerfeil, eventuelle feil ved Signicat AS og Visma Real Estate AS sine tjenester eller tredjepartsløsninger, herunder BankID. Forsikringsvilkårene leser du i sin helhet på: https://buysure.no/Anticimex/vilkaar

Les mer om boligselgerforsikringen og se prislister her: buysure.no/boligselgerforsikring


Jeg ønsker å tegne boligselgerforsikring, og bekrefter å ha mottatt og lest forsikringsvilkårene og informasjonsbrosjyre til selger i forbindelse med tegning av boligselgerforsikring. Forsikringen trer i kraft på det tidspunkt det foreligger en budaksept mellom partene, begrenset til tolv måneder før overtagelse. Ved oppgjørsoppdrag trer forsikringen i kraft når kontrakten er signert av begge parter, begrenset til siste 12 måneder før overtakelse. Jeg bekrefter med dette at eiendommen ikke er en næringseiendom, at den ikke selges som ledd i næringsvirksomhet eller mellom ektefeller eller slektninger i rett oppstigende eller nedstigende linje, søsken, eller mellom personer som bor eller har bodd på boligeiendommen. Forsikringen er ugyldig dersom den tegnes i strid med forsikringsvilkårene. Jeg er innforstått med at eiendomsmegleren ikke har fullmakt til å gjøre unntak fra ovennevnte begrensninger. Jeg er oppmerksom på at 9% av total forsikringskostnad er honorar til Buysure AS. Honoraret inngår i den totale premien du som kunde betaler, inkl. evt. administrasjonsgebyrer. Jeg ønsker ikke å tegne boligselgerforsikring, men megler har tilbudt meg å tegne slik forsikring. Jeg kan ikke tegne boligselgerforsikring iht. vilkår

Opprettet: 14/09/2021 21:16:18 (EES-versjon: 2)


Sakspapir

Saksnr 017/19

Utvalg

Type

Dato

Kommunestyret

PS

11.04.2019

Saksbehandler

Arkiv

ArkivsakID

Asbjørn Nagell Toft

FE-141

17/963

Kommuneplanen sin arealdel i Austrheim kommune 2019-2029, planid.2013001 Godkjenning

Vedlegg Statens Vegvesen - svar på attendemelding på uttale - tredje gongs offentleg ettersyn Kommuneplan for Austrheim kommune Thorbjørn Misje - Merknader til omsynssone H910 - Kommuneplanen sin arealdel 2018 - 2028 planId 12642130 Informasjon om «Reguleringsplan reiselivsverksemd Vardetangen» i samband med kommuneplanarbeidet i Austrheim kommune Samordna uttale frå Fylkesmannen og Statens vegvesen - kommuneplan - arealdelen 2018 - 2028 Skisse 1- B40 og BA1 Vardetangen - Notat frå møte 13.09.2018 Notat fra møte med kommunen 13.09.2018 v2 Fylkesmannen i Vestland - Samordna uttale med motsegn - 3. offentlege ettersyn -Austrheimkommuneplan-arealdelen 2018-2028 Hordaland Fylkeskommune - merknad til kommuneplanen sin arealdel i Austrheim kommune 20182028 - tredje gongs offentleg ettersyn Forum for natur og friluftsliv Hordaland - merknad til kommuneplanen sin arealdel i Austrheim kommune 2018-2028 - tredje gongs offentleg ettersyn Oversendingsmail Aksjonsgruppa «Nei til rasering av Øksnesmarka og Åråsvågen» - merknad til kommuneplanen arealdel 2017-2027, 3. gangs offentleg ettersyn Terje Dalen og Karin Ljostveit - merknad til kommuneplanen sin arealdel i Austrheim kommune 2018-2028 - Tredje gongs offentleg ettersyn Statens Vegvesen - merknad til kommuneplanen sin arealdel i Austrheim kommune 2018-2028 Tredje gongs offentleg ettersyn Austrheim Landbrukskvinnelag - merknad til kommuneplanen sin arealdel i Austrheim kommune 2018-2028 - tredje gongs offentleg ettersyn Leir Korsøen og Kari korsøen - Merknad til kommunedelplanen sin arealdel i Austrheim kommune 2018-2028 Merknad - kommuneplan-arealdel i Austrheim kommune 2017 - 2027


Merknader til kommuneplanen sin arealdel for Austrheim inkl. Øksnesmarka Merknader til Øksnesmarka og Åråsvågen Oversendingsmail Fylkeskonservatoren - merknad- andre gongs offentleg ettersyn av kommunen sin arealdel 2016 2027 Kystverket - merknad - øksnesmarka - andre gongs offentleg ettersyn av kommunen sin arealdel 2016 - 2027 AUSTRHEIM KOMMUNE-Planskildring2 Arealplankart - reguleringsplan reiselivsverksemd Vardetangen Bestemmelser - reguleringsplan reiselivsverksemd Vardetangen Planvedtak - reguleringsplan reiselivsverksemd Vardetangen Kommuneplan revidert 2018-A0 m kart Trekker motsegn - Austrheim - kommuneplan - arealdelen 2018 - 2028 - ref 16/5084 FMHO Hordaland fylkeskommune - trekking av motsegn Føresegner kommuneplanen sin arealdel - Austrheim kommune - 2019 - 2029 OK

Framlegg til vedtak:

Austrheim formannskap godkjenner kommuneplanen sin arealdel i Austrheim kommune 2019‐ 2029, planid 2013001, unnateke Øksnesmarka N18. Øksnesmarka N18 vert teken ut av planen og det skal utarbeidast utfyllande konsekvensutgreiing som grunnlag for vurdering av bruken av området. Konsekvensutgreiinga skal m.a. innehalde utgreiingar om naturmangfaldet der det inngår kystlynghei, naturbeitemark, kystnedbørsmyr og sommarfuglen breibandpraktviklar. Arealdelen er utarbeidd etter ei grundig vurdering av innspel, innkomne merknadar og i høve til strategiane i den vedtekne samfunnsdelen. Plandokumenta er datert den 11. april 2019. Vedtaket er heimla i plan‐ og bygningslova si § 11‐15. Austrheim kommune godkjenner kommuneplanen sin arealdel i Austrheim kommune 2019‐2029, planid 2013001. Arealdelen er utarbeidd etter ei grundig vurdering av innspel, innkomne merknadar og i høve til strategiane i den vedtekne samfunnsdelen. Plandokumenta er datert den 11. april 2019. Vedtaket er heimla i plan‐ og bygningslova si § 11‐15.

Kommunestyret - 017/19 - 11.04.2019 KS - behandling: Asbjørn Toft, avdelingsleiar for plan-, bygg-, oppmåling- og miljø, orienterte om arbeidet med kommuneplanen. Sjå vedlegg. Anne Dahle Austrheim (KrF) sa at det er stort press på friluftsområde, og viste til sentrale ønskje om å verna natur som våtmark, myrer og skog. Dette bør me etterstreva å følgja, sa Austrheim, og viste også til at samfunnsdelen seier at næringsutbygging skal skje i Mongstadområdet. Fylkesmannen vore tydeleg på at Øksnesmarka bør vernast, dette vil KrF støtta, det vil få store konsekvensar med


næring her. Vil ha N18 ut av planen og konsekvensutgreiast før ein tek ei ny vurdering av korleis dette området skal ligga i kommuneplanen. Sa også at Øksnesmarka kanskje har tatt mykje fokus frå andre ting i planen. Jan Erik Espelid (V) sa at nokre må tala naturen si sak, og at ein må levera Øksnesmarka vidare til neste generasjon, med tanke på artsmangfald, og som rekreasjonsområde. Viste til at det har vore eit stort engasjement for vern av Øksnesmarka, både frå private og organisasjonar, medan berre nokre få har vore for å ha industri der. Liv Ulvøy (Uavh) viste til at då det var tale om verkstad for boreplattformer på Vardetangen var ho mot dette og vann. Støttar KrF og Venstre, og sa at vinn me denne kan det verta like fint i Øksnesmarka som på Vardetangen. Meiner det er å gå baklengs inn i framtida å bygga ned eit urørt område som Øksnesmarka, det bør ein bevara og ta vare på for framtida. Asbjørn Brandtun (Ap) sa at det er flott at det er så stort folkeleg engasjement i saka, men at denne saka kanskje tatt merksemd frå anna i kommuneplanen. Øksnesmarka har lagt som næring sidan 70talet. Vil støtta det vidare, samstundes som ein ser at det er mange og ulike interesser i saka. Området er no redusert til 500 mål på land og 100 mål i sjø, og som Fylkesmannen ser eg dette som eit potensielt næringsområde til sjø, som kan opna for spennande arbeidsplassar. Ei evt. utbygging kjem først etter at ein oppfyller krav om reguleringsplan. Kanskje vil den planen redusera området ytterlegare. Ei planlegging vil ta tid og vil kosta pengar, vil ikkje skje utan at der er bedrifter som er interessert. Kommunen og andre skal gje sin uttale til dette seinare. Brandtun meiner vedtaket i formannskapet om at kommunen skal ta kostnaden vil føra til at området vert teke ut av planen. Sa at han hadde merka seg at dersom området skal vera interessant i framtida må det både lyngbrennast og beitast, og kanskje kan dei bedriftene som vil etablera seg også bidra til å utvikla Øksnesmarka som naturområde. Reida Øksnes (Sp) etterlyste ein meir demokratisk prosess med kommuneplanen. Me vil gjera det beste for innbyggarane og har invitert dei til å komma med innspel, så ser me at andre endrar planen. Er det forbode det som Fylkesmannen vil ha vekk? Når ein skal sikra ålmenta tilgang til sjø, er det ikkje nettopp ålmenta som ønskjer seg båthamn og slik tilgang til sjøen? Viser til dei punkta der Fylkemannen har teke ting ut av planen, og etterlyser at Fylkesmannen tek ansvar for å sjå det beste for Austrheim og innbyggjarane her. Når me i eit så viktig dokument vert handlingslamma på denne måten, er det då interessant å vera politikar i denne kommunen? Me ville stå utanom storkommunen nettopp fordi me meinte me kan driva den best sjølv med eit godt tilbod til innbyggjarane våre. Kvifor har ikkje me som politikarar vore meir merksame på dette. Vil det seia at me i ein del samanhengar har svikta innbyggarane, ved at me har hatt for stor merksemd på Øksnesmarka, og skulle ha kjempa andre saker gjennom mot Fylkesmannen. Har «sove i timen» på dei andre tinga me ikkje har kjempa hardt nok for å få med vidare. Om Øksnesmarka sa Øksnes at det bør ligga som LNF som no. Viste til at det tidlegare er sagt at Teinelva skulle ligga som buffer mot næringsområdet, no er denne del av området. Viste også til at det var krav om detaljregulering for alt, men det gjort delingar i området på delegert vedtak, i strid med føresegner som ligg i gjeldande plan. Er ikkje nøgd med prosessen, sidan det har vore tre ulike areal som har vore ute på høyring i dei tre høyringsrundane. Meiner det ikkje har vore godt nok grunngjeve frå administrasjonen når kartet er endra for Øksnesmarka. Er ei god og samfunnsnyttig ordning å ta Øksnesmarka ut av kommuneplanen, liknande det som var gjort på Vardetangen. Morten Sognnes (H) sa at det er på tide å landa denne planen. Høgre er eit næringsparti, og med det programmet me gjekk til val på er det rett å seia ja til næringsområdet. Gruppa er splitta, men fleirtalet vil halda på planen. Meiner kommunen har andre ting å bruka på pengar på enn å laga konsekvensutgreiing. Det interessante er moglegheiter for oppdrettsanlegg på land og dei arbeidsplassane det kan skapa, pluss at nokon kan gjera seg nytte av slam frå oppdrett. Er liknande planar på Vadheim i Høyanger og Brekke i Gulen. Når kommune og næringslivet må kutta må ein legga til rette for nye etableringar


innan næringslivet. Sognnes viste til eit lesarinnlegg Naturvernforbundet har hatt på trykk i avisa Nordhordland, der han reagerer på språkbruken, og sa at det må vera mogleg å ha ei anna meining i ei sak enn naturvernarar, utan å bli stempla på grunn av det. Per Lerøy (Ap) sa at næringslivet meiner at Øksnesmarka har unike moglegheiter for oppdrett på land. Der kan ein handtera avfall frå oppdrett og bruka det til gjødning, og få bukt med lakselus ved å ta vatn frå minus 50 meter. Med oppdrett på land kan ein dessutan styra temperaturen og auka tilveksten på laksen. Regjeringa har ambisiøse mål om vekst i mat, som ikkje kan hentast i landbruksproduksjon, må auka marin produksjon, og er Øksnesmarka heilt ideell. Skal setta strenge krav til næring, for korleis området skal byggast ut. Fylkesmannen har sett krav til konsekvensutgreiing og detaljregulering. Til slutt er det lokalpolitikarar som saman med ulike mynde skal styra ei slik utbygging. Skal ta omsyn til natur og miljø, men skal samfunnet eksistera treng me arbeidsplassar, kortreiste arbeidsplassar. Naturressursane ligg i distrikta, og ein må jobba for å halda på dagens arbeidsplassar, og bygga nye. Om Fylkesmannsembetet si haldning meiner Lerøy at der er ulikskap mellom det som er avtala i møte med Fylkesmann Sponheim, og det som kjem i referata frå desse dialogmøta. Kva vil folk at me skal leva av, når både olje/gass og oppdrettsnæringa er fy? Med auka straumpris ryk også smelteverka, og me kan øydelegga tre næringar. Jorund Stellberg (Uavh) viste til at det er jobba lenge med kommuneplanens arealdel. Ein er «utsnakka om dette no», med to frontar mellom industri eller vern. Sa at å opna for industri er irreversibelt, og at industriområde i Øksnesmarka er heilt i utakt med den gryande folkemeininga om å ta vare på urørt natur. Stellberg oppfordra til at ein i ein kommune som Austrheim, med formannskapsmodellen som politisk styringsmodell, prøvde å dra med seg mindretalet og jobba for konsensus. Meinte det må vera mogleg å ta Øksnesmarka ut av planen som eit konsensusavgjerd, og gje dette den gjennomgangen som uansett skal gjerast før området kan nyttast til næring. Stellberg ba om gruppeleiarmøte for å finna konsensus i denne saka. Liv Ulvøy (Uavh) spurte om korleis ein skulle løysa vegtilkomsten til Øksnesmarka, og sa om fiskeoppdrett at ho har meir tru på lukka anlegg i sjø enn landbasert anlegg i industriområdet i Øksnesmarka. Reidar Øksnes (Sp) spurte kvifor det er brukt pengar på konsekvensutgreiing (KU) og konsulentar frå Multiconsult når ein seier at desse ikkje var noko verdt. Øksnes sa vidare at dersom kommunestyret ikkje vil følgja opp rapportane så skulle ein ikkje løyvd pengar i utgangspunktet. Etterlyste savar på kvar vegen skal gå inn i dette området gå, og sa at vegløysinga og areal til veg må vera del av saka. Per Lerøy (Ap) sa at KU-en vart utarbeidd av Multiconsult på oppdrag frå administrasjonen, og at Fylkesmann Lars Sponheim etterlyste kor store areal i Øksnesmarka som trengst for å ta vare på akkurat det KU-en peikar på. Lerøy sa vidare at ein veg inn til næringsområdet må løysast gjennom ein reguleringsplan, og at dette skjer først når det kjem ein aktør som stiller midlar til plan og gjennomføring. Når dette skulle skje er det kommunestyret som saman med andre aktørar skal godkjenna ein slik reguleringsplan. Om landbasert fiskeoppdrett sa Lerøy at det ikkje er sikkert at det kjem eit slikt anlegg i Øksnesmarka, men det vert planlagt og bygt andre stader. Kommunestyret tok pause for gruppeleiarmøte. Jorund Stellberg (Uavh) tok ordet etter gruppeleiarmøtet og sa at ho beklaga at det ikkje vart søkt konsensus i denne saka. Rikke Heldal Hope (H) sa at Høgre-gruppa er splitta i denne saka, og at ho ville halda seg til den avtalen som vart gjort etter valet i 2015, med nei til næringsområde i Øksnesmarka. Reidar Øksnes (Sp) sa til rekkefølgja i avstemminga at det måtte mogleg å stemma for det er ein for, og mot det ein er mot. Ordførar Lerøy sa at dei to framlegga til vedtak vert sette opp mot kvarandre. Dei som støttar formannskapet blir sitjande, dei som støttar rådmannen reiser seg. Vedtak: Rådmannens framlegg vedteke med 10 mot 7 røyster, altså med 59 prosent mot 41 prosent. Fleirtalet var Ap sine 8 pluss to frå Høgre (Viggo Leirvåg og Morten Sognnes).


KS - vedtak: Austrheim kommune godkjenner kommuneplanen sin arealdel i Austrheim kommune 2019‐2029, planid 2013001. Arealdelen er utarbeidd etter ei grundig vurdering av innspel, innkomne merknadar og i høve til strategiane i den vedtekne samfunnsdelen. Plandokumenta er datert den 11. april 2019. Vedtaket er heimla i plan‐ og bygningslova si § 11‐15.

Saksopplysninger:


Autrheim kommune Eigedomsopplysningar til Meklar Eigedom

Gnr 160

Bnr 161

Kommuneplan, vedteke 19.04.2019 er førande for reguleringsplaner eldre enn denne dato.

Reguleringplan

Nei

Navn/id på plan Reguleringsføremål Er det godkjent mindre vesentlege endringar av Planen som vedkjem eigedomen og som ikkje er oppdatert i plankartet

LNRF areal for spredt bolig fritidsbebyggelse nei

Ligg det føre utbyggingsplanar for nabo/gjenbuareigedom

nei

Er det starta planarbeid, som kommunen kjenner til for området

nei

Merknader til eigedomen (forminner, kulturminner, freding mm)

nei

Ligg eigedommen heilt eller delvis innafor restriksjonsgrense

nei

Vedlegg: Kommuneplankart Kommuneplan føresegner Kartutsnitt frå kommuneplan ev. Reguleringsplan med føresegner og kartPremium rådgivning

EIE eiendomsmegling


.no g n i vn i g d ggbu

try

e klest n e - den ikre est s m å og by p å n e ! måt i dag g i l o b

GI BUD MED BANKID

IDENTIFISER MED BANKID

REGISTRERING AV BUD

ELEKTRONISK SIGNERING

BUDRUNDEN

På eiendommens annonse vises det en “Gi bud”-knapp for elektronisk budgivning.

Innlogging fungerer på samme måte som i din nettbank. Du kan også bruke BankID App (iOS/ Android) eller BankID på mobil.

Nettsiden hjelper deg med korrekt utfylling av budmeldingen.

BankID lar deg signere budmeldingen elektronisk. Budmeldingen overføres til eiendomsmegleren.

Etter signering vil du motta en SMS-kvittering. Gi budforhøyelser med BankID eller ved å svare på SMS-kvitteringen.

BUDREGLEMENT Benytt “Gi bud”-knappen på eiendommens annonse for å registrere ditt bud elektronisk. «Gi bud»-knappen åpner nettsiden TryggBudgivning.no som er integrert i megler-systemet.Alle bud / budforhøyelser og forbehold overføres automatisk inn i budjournalen på den respektive eiendommen. Du logger deg inn på TryggBudgivning.no ved å bruke BankID. Det er derfor viktig å huske å ta med deg din BankID-brikke på budgivningsdagen. Du kan gi bud fra datamaskin, nettbrett eller smarttelefon.

Når du benytter deg av TryggBudgivning.no trenger du ikke å ta bilde av legitimasjon eller sende inn budskjema til megler. Etter at bud er registrert med BankID får du en kvittering pr. SMS om at budet er mottatt. Du registrerer budforhøyelser ved å logge inn på nytt med BankID eller ved å svare på SMS-kvitteringen som du allerede har mottatt. Budforhøyelser registreres også automatisk inn i meglersystemet.

Lykke til

Gå til elektronisk budgivning: https://tryggbudgivning.no/264/3191448/vdfejovwbq Dersom du ønsker budskjema tilsendt som et eget dokument, ta kontakt med eiendomsmegler.

LØSNINGEN ER EN DEL AV MEGLERSYSTEMET WEBMEGLER OG LEVERES OG DRIFTES AV WEBSYSTEMER AS

!


FORBRUKERINFORMASJON OM BUDGIVING Sist oppdatert med virking fra 1. januar 2014, i forbindelse med ikrafttredelse av endringer i eiendomsmeglingsforskriften. Informasjonen er utarbeidet av Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Den Norske Advokatforening ved Eiendomsmeglingsgruppen, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund, på grunnlag av blant annet forskrift om eiendomsmegling § 6-3 og § 6-4. Nedenfor gis en oversikt over de retningslinjer som forbrukermyndighetene og organisasjonene anbefaler benyttet ved budgivning på eiendommen. Avslutningsvis gis også en kort oversikt over de viktigste rettsreglene tilknyttet budgivning. Før det legges inn bud på eiendommen oppfordres budgiver til sette seg inn i all relevant informasjon om eiendommen, herunder eventuell salgsoppgave og teknisk rapport med vedlegg.

GJENNOMFØRING AV BUDGIVING: 1. På forespørsel vil megler opplyse om aktuelle bud på eiendommen,

budgivere og øvrige interessenter om bud og forbehold. Det bør

herunder om relevante forbehold.

ikke gis bud som diskriminerer eller utelukker andre budgivere. Dersom bud inngis med en frist som åpenbart er for kort til at

2. Alle bud skal inngis skriftlig til megler, som formidler disse videre

megleren kan avvikle budrunden på en forsvarlig måte som

til oppdragsgiver. Kravet til skriftlighet gjelder også budforhøyelser

sikrer oppdragsgiver og interessenter et tilstrekkelig grunnlag for

og motbud, aksept eller avslag fra selger. Før formidling av bud til

sine handlingsvalg, vil megler fraråde budgiver å stille slik frist.

oppdragsgiver skal megler innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgi-

5. Megleren vil uoppfordret gi sin vurdering av det enkelte bud

vere som benytter e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Med

overfor oppdragsgiveren, når budet er gitt innenfor fristene i

skriftlige bud menes også elektroniske meldinger som e-post og SMS

punkt 4.

når informasjonen i disse er tilgjengelig også for ettertiden. 3. Et bud bør inneholde eiendommens adresse (eventuelt gnr/bnr), kjøpesum, budgivers kontaktinformasjon, finansieringsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold som for eksempel

6. Megleren skal så langt det er nødvendig og mulig holde budgiverne skriftlig orientert om nye og høyere bud og eventuelle forbehold. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgivere at budene deres er mottatt.

usikker finansiering, salg av nåværende bolig ol. Normalt vil ikke et bud med forbehold bli akseptert før forbeholdet er avklart. Konferer gjerne med megler før bud avgis.

7. Etter at handel har kommet i stand, eller dersom en budrunde avsluttes uten at handel er kommet i stand, kan en budgiver kreve kopi av budjournalen i anonymisert form.

4. Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. I forbrukerforhold (dvs. der oppdragsgiver er forbruker) skal megleren ikke formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter denne fristen bør budgivere ikke sette en kortere akseptfrist enn at megler har

8. Kopi av budjournal skal gis til kjøper og selger uten ugrunnet opphold etter at handel er kommet i stand. Dersom det er viktig for budgiver å bevare sin anonymitet, bør budet fremmes gjennom fullmektig.

mulighet til, så langt det er nødvendig, å orientere oppdragsgiver,

VIKTIGE AVTALERETTSLIGE FORHOLD 1. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom. 2. Når et bud er innsendt til megler og han har formidlet innholdet i budet til selger (slik at selger har fått kunnskap om budet), kan budet ikke kalles tilbake. Budet er da bindende for budgiver frem til akseptfristens utløp, med mindre budet før denne tid avslås av selger eller budgiver får melding om at eiendommen er solgt til en annen (man bør derfor ikke gi bud på flere eiendommer samtidig dersom man ikke ønsker å kjøpe flere enn en eiendom).

NORGES EIENDOMSMEGLERFORBUND | 0 | Budgivning

3. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud. 4. Når en aksept av et bud har kommet frem til budgiver innen akseptfristens utløp er det inngått en bindende avtale. 5. Husk at også et eventuelt bud fra selger til kjøper (såkalte «motbud»), avtalerettslig er et bindende tilbud som medfører at det foreligger en avtale om salg av eiendommen dersom budet i rett tid aksepteres av kjøper.

WWW.NEF.NO | FIRMAPOST@NEF.NO


Hyttepakken – din nye hytte ferdig forsikret!

Hva inneholder hyttepakken? Hyttepakken inneholder boligkjøperforsikring, Super innboforsikring, og Standard hytteforsikring. Selve hytteforsikringen kan oppgraderes til superdekning mot et tillegg i prisen. Se forsikringsvilkårene på if.no for nærmere beskrivelse av hver enkelt dekning. Boligkjøperforsikring Denne forsikringen gir deg juridisk bistand hvis du oppdager vesentlige skjulte feil og mangler, hvis det er tilbakeholdt opplysninger eller der det er gitt uriktige opplysninger som har påvirket boligkjøpet ditt. Boligkjøperforsikringen gir deg dessuten juridisk rådgivning, advokathjelp og håndtering gjennom rettsapparatet, hvis du trenger dette. Hytteforsikring Vår standard hytteforsikring sikrer hytten din ved brann, vannskader, innbrudd m.m. Forsikringen kan oppgraderes til superdekning hos If. Innboforsikring med superdekning og vilkårsgaranti Vår beste innboforsikring med en forsikringssum på inntil 2 000 000 kroner.

Flytteforsikring Flytteforsikringen dekker skade på innbo som oppstår i forbindelse med selve flyttingen. Skadedyr Vi hjelper deg hvis du får skadedyr eller insekter som veggdyr, kakerlakker, stokkmaur m.m. i boligen din. Med Super innboforsikring tar vi hånd om hele denne prosessen for deg. Verdibevis Selges hytta med verdibevis på bad, tak eller drenering, vil du ved kjøp av hyttepakken få dekket reparasjon av badet, taket eller drenering hvis det er utett. Verdibeviset er gyldig i fire år forutsatt at kunden til enhver tid har hytta forsikret i If.

Når gjelder forsikringen? Boligkjøperforsikringen gjelder fra kontraktsmøtet og i ett år etter overtakelse. Prisen du betaler for hyttepakken gjelder det første året, og betales sammen med omkostningene ved hyttekjøpet. Dette innebærer at du ikke får en særskilt faktura for forsikringene dine det første året. Selve boligkjøperforsikringen kan beholdes i opptil fem år, og vil årlig koste 450 kroner. Egenandel Egenandel avhenger av skadetype, og varierer fra 2 000 til 10 000 kroner. Ved bruk av boligkjøperforsikringen er egenandelen 4 000 kroner, mens vi dekker inntil ti timer innledende juridisk bistand før du betaler egenandel. Egenandelen refunderes dersom du mottar erstatning fra selgeren.

Pris på hyttepakken:

9 900 kroner

Merk: For alle fritidsboliger med seksjonsnummer eller andelsnummer er ikke bygningsforsikring inkludert i pakken. Prisen er i disse tilfellene henholdsvis 7650 kr for fritidsboliger med seksjonsnummer og 6850 kr for fritidsboliger med andelsnummer. Om du har spørsmål til hyttepakken kan du kontakte oss på 21490081, eller på boligkjoper@if.no Dersom du skal melde inn en sak tilknyttet boligkjøperforsikringen gjør du dette på telefon 21497287 Se også if sine hjemmesider for mer informasjon


LØSØRE OG TILBEHØR Gjeldende fra januar 2020 Oversikten er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Advokatforeningens Eiendomsmeglingsgruppe, og er gjeldende fra 1. januar 2020. Lov om avhending av fast eigedom (avhendingslova/avhl.) av 3. juli 1992 regulerer kjøper og selgers rettigheter og plikter ved overdragelse av fast eiendom og andeler i borettslag. I henhold til avhl. § 3-4 skal eiendommen, når annet ikke er avtalt, overdras med innredninger og utstyr som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal følge med. Det samme gjelder varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller er særskilt tilpasset bygningen, jf. avhl. § 3-5. Loven inneholder ingen detaljert oversikt over hva som omfattes av «innredning og utstyr», og over hva som skal regnes som «fastmontert eller særskilt tilpasset». Partene kan fritt avtale hva som skal følge med eiendommen ved salg. Bransjens liste over løsøre og tilbehør som skal følge med eiendommen, er en del av avtalen mellom kjøper og selger dersom ikke annet er opplyst i salgsoppgaven, kjøper har tatt forbehold i bud eller avtale på annen måte er inngått. Der intet annet er avtalt, vil løsøre og tilbehør medfølge slik dette fremkommer av avhl. § 3-4 og § 3-5 og denne oversikt. Produkter og installasjoner som medfølger overdras uten noen form for garantier, utover eventuell gjenværende leverandørgaranti. Dersom det er noe i nedenstående liste som ikke finnes på eiendommen, vil det heller ikke medfølge.

LISTEN OVER LØSØRE OG TILBEHØR SOM SKAL FØLGE MED EIENDOMMEN VED SALG NÅR ANNET IKKE FREMGÅR AV MARKEDSFØRING ELLER ER AVTALT: 1. HVITEVARER medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven. 2. HELDEKKENDE TEPPER følger med uansett festemåte. 3. VARMEKILDER slik som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, følger med uansett festemåte. Frittstående biopeiser/ varmeovner og terrassevarmere medfølger ikke. Det følger ikke med varmekilder i rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning. 4. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG. TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenne, og tuneren/dekoder/tv-boks medfølger der dette eies av selger. Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med (se også punkt 12). 5. BADEROMSINNREDNING/UTSTYR: Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning, medfølger. 6. GARDEROBESKAP medfølger, selv om disse er løse. Fastmonterte garderobehyller og knagger medfølger. Innredning i garderobeskap, for eksempel løse eller fastmonterte trådkurver, hyller, stenger og lignende, medfølger.

varme, lyd o.l., samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. medfølger. Enkle lysstyringssystem f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke. 13. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse medfølger. 14. POSTKASSE medfølger. 15. UTENDØRS INNRETNINGER slik som flaggstang, fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som f.eks. badestamp, boblekar/jacuzzi og liknende utendørs kar, lekestue, lekestativ, utepeis, fastmontert trommel til vannslange, medfølger. Guidekabel/avgrensingskabel til robotgressklipper medfølger, men robotgressklipper og ladestasjon for denne medfølger ikke. 16. FASTMONTERT VEGGLADER/LADESTASJON TIL EL-BIL medfølger uavhengig av hvor laderen er montert. 17. SOLCELLEANLEGG med tilhørende teknisk infrastruktur medfølger 18. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis medfølger.

7. KJØKKENINNREDNING medfølger, herunder også åpne, fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.

19. BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende medfølger der dette er påbudt. Løse stiger medfølger ikke.

8. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner medfølger.

20. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE OG RØYKVARSLER medfølger der dette er påbudt. Det er eier og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

9. AVTREKKSVIFTER av alle slag, samt fastmonterte aircondition/ventilasjonsanlegg, medfølger. 10. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange, munnstykke mm. 11. LYSKILDER: Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte “spotlights”, oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning medfølger. Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger likevel ikke med. 12. INSTALLERTE SMARTHUSLØSNINGER med sentral som styrer lys,

21. SAMTLIGE NØKLER til eiendommen som selger er i besittelse av skal overleveres kjøper på overtakelsen, herunder nøkler til eventuelle boder, uthus, garasjeportåpner el. Låses boder, uthus el. med hengelås, skal lås og nøkler til disse medfølge. 22. GARASJEHYLLER, bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk medfølger såfremt de er fastmontert. Planter, busker og trær som er plantet på tomten, eller fastmonterte kasser og lignende er en del av eiendommen og medfølger i handelen.

ADVOKATFORENINGENS EIENDOMSMEGLINGSGRUPPE, TLF: 22 03 50 50 EIENDOM NORGE, TLF: 22 42 15 75 NORGES EIENDOMSMEGLERFORBUND, TLF: 22 54 20 80


KORT OM OSS

Joakim Wiik Bjerknes EIENDOMSMEGLER MNEF | JR. PARTNER

41 08 68 85 jow@eie.no EIE Bergen Nord

108

I


I

Premium rådgivning

EIE Bergen EIEs råeste Nord eiendomsmeglerkontor finner du i Bergen Nord. Om du ønsker å få det optimale boligsalget er du virkelig i trygge hender hos denne gjengen. I EIE Bergen Nord finner du engasjerte og dyktige mennesker, som alle jobber mot samme mål; Norges beste presentasjon og salg av nettopp din bolig. Teamet satser stort på å markedsføre boligene bredt, noe som gjør at de skiller seg ut fra mengden. De er blant de største på Facebook og Instagram i Bergen og når ut til flere tusen følgere på sine boligposter hver dag. EIE Bergen Nord sin klare ambisjon er å levere over kundens forventning hver gang, ved å levere Norges råeste boligannonser! Egne fotografer, interiørarkitekter og stylister sørger for en god og sikker totalleveranse. Vi har høyt fokus på lokalkunnskap og har derfor samlet de beste megleren i Bergen Nord på et sted. EIE Bergen Nord er svært opptatt av kvalitet, samt yte god service til sine kunder, enten de skal selge bolig, eller om du er på jakt etter noe nytt. Dette er eiendomsmeglere som er eksperter i området, de gir seg ikke før både selger og kjøper er fornøyd. Du er hjertelig velkommen innom for en hyggelig boligprat, vi gleder oss til å hilse på deg

109


VERDIOVERVÅKNING Månedlig prisoppdatering på din bolig


Hold et øye med verdiutviklingen på boligen din – helt uten kostnad HVA ER VERDIOVERVÅKNING?

HVOR FÅR VI TALLENE TIL VERDIOVERVÅKNING FRA?

Boligen er oftest det mest verdifulle av våre eiendeler. Med EIE verdiovervåkning kan du følge med på den generelle prisutviklingen i ditt område, og få månedlig verdiestimat av boligen din sendt på e-post.

Tallene fra verdiovervåkningen er hentet fra den månedlige boligprisstatistikken til Eiendom Norge. Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn. no. Statistikken er utarbeidet etter siste måneds slutt og omfatter boliger som annonseres på Finn.no. Det innebærer cirka 70 prosent av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år, og en statistikk eiendomsbransjen legger til grunn for å gi best mulig estimat og oversikt på boligprisene i hele Norge.

HVEM KAN BESTILLE DETTE? Både eksisterende og ikke eksisterende kunder kan bestille dette fra oss. Dersom du nylig har fått verdivurdering eller kjøpt bolig av oss vil du automatisk motta verdiovervåkning uten å måtte foreta deg noe. Alle boliger som er kjøpt etter 1. januar 2003 kan bestille verdiovervåkning direkte på eie.no ved å fylle ut informasjon om boligen din selv. Boliger kjøpt før 2003 må først få en verdivurdering fra en av våre meglere for å kunne motta verdiovervåkning.


MEGLERBOOKING — Vi gjør det enkelt for deg


Din bolig er verdifull – benytt deg av vår kunnskap og erfaring Med EIE meglerbooking kan du når som helst på døgnet avtale tid med en våre meglere – kun ved noen få tastetrykk på vår hjemmeside. Her velger du tjenesten du har behov for, og hvilket tidspunkt som passer for deg. Enten om du skal selge boligen din, refinansiere lånet ditt eller ønsker å vite hva boligen din er verdt i dagens marked, så har vi tilrettelagt for at det skal være enkelt for deg.

En befaring kan gi deg ny og verdifull innsikt om din bolig. Våre meglere gir deg en verdivurdering av markedsverdien til din bolig. Verdivurdering blir basert på en grundig analyse av din bolig og på tilsvarende boliger solgt i ditt område den siste tiden. Boligen din er verdifull. Opplevelsen av å bruke EIE skal også være det. Derfor kaller vi det Premium rådgivning.

eiemeglerbooking.noEIE advokat Vår kompetanse – din trygghet

Vi dekker alle sentrale rettsområder, med hovedvekt på eiendomsrettslig premium rådgivning og tvisteløsning. Eiendomsrett omfatter alle juridiske aspekter knyttet til blant annet kjøp, salg, utvikling, utleie, plan- og bygningsrett, tomtefeste og eierseksjonsrett. EIE advokat har spesialisert seg på eiendomsrettslig rådgivning og tvisteløsning innen både privat- og næringseiendom Vi har også solid kompetanse på relaterte rettsområder som skatt og avgift, arv og skifte, familierett og forsikringsrett, samt selskapsrett og alminnelig kontraktsrett I EIE verdsetter vi faglig dyktighet, personlig engasjement og rask responstid høyt. Vi kaller det Premium rådgivning

eie.no/advokat

115

II

OM EIE EIENDOMSMEGLING Et boligsalg er ikke bare et hjem som bytter eier. Det er to eller flere liv som endres for alltid. På begge sider har selger og kjøper noe felles – de skal ta en avgjørelse av stor betydning. Vi skal være der for begge. Det finnes ikke ett enkelt svar på hva som gjør en megler god. For det er med meglere som med fagfolk flest - det de gjør er like viktig som det de sier. Både mennesker og boliger er forskjellige, men en vellykket salgsprosess har alltid én viktig ingrediens: Tid til å gjøre det ordentlig. Våre kunder har lagt ned mye tid og innsats i sine hjem. De fortjener det samme fra oss. EIE er Norges største uavhengige eiendomsmeglerkjede, og er i motsetning til andre ikke eid av en bank. Siden oppstarten i 2006, har vi ikke hatt noen annen agenda enn å være den beste eiendomsmegleren - og vi bruker all vår kunnskap og erfaring for å skape en god salgsprosess. Vi stiller derfor bransjens høyeste krav til oss selv, som betyr at vi er den eneste eiendomsmeglerkjeden som krever doble etterutdanningspoeng av våre meglere, ikke kun det som er lovpålagt. Tid til å gjøre det ordentlig betyr at vi skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt kunde. Arbeidet vi har lagt ned har resultert i at vi har vunnet 12 gullmeglere, blitt kåret til å ha bransjens mest fornøyde kunder av Norsk Kundebarometer i 2021* for andre året på rad, og blitt kåret til bransjens mest bærekraftige kjede i 2020* Boligen din er verdifull. Opplevelsen av å bruke EIE skal også være det. Derfor kaller vi det Premium rådgivning.

*EIE ble bransjevinner i Norsk kundebarometer 2021 og Norsk Bærekraftbarometer 2020. Et forskningsprosjekt ved Handelshøyskolen BI. www.kundebarometer.com

117


EIE speiler selger og kjøper™

eie.no