Page 1

TILBUD TIL GRUPPER

2017

NYE OPPLEVELSER PÅ HISTORISK GRUNN Eidsvollsbygningen er Norges fremste nasjonalmonument som stedet der Grunnloven ble skrevet og vedtatt i 1814. – Men Eidsvollsbygningen er mer enn fortellingen om 1814 og Grunnloven. I den historiske bygningen og på området rundt er det en mengde spennende historier. Vi har laget flere nye tilbud for grupper med nye fortellinger og varierte opplevelser. Velkommen til oss!

VÅRE NYE TILBUD

Herskap og tjenere – Fra jernverk til nasjonalikon – Et vakkert hjem med stor historie – Advent og jul anno 1814 – Eidsvoll 1814 - seks uker som formet Norge


Herskap og tjenere Eidsvollsbygningen hadde også sitt herskap og sine tjenere. Hva slags liv levde herskapsfamilien Anker i Eidsvollsbygningen på tidlig 1800-tall, og hvem var tjenerne? Guiden vil møte dere i tidsriktig antrekk anno 1814. Omvisningen går fra herskapelige praktstuer til enkle forhold hos tjenerne i kjelleretasjen. De store sosiale forskjellene mellom folk trer tydelig fram. – Men også et herskapelig liv hadde sine sorger og bekymringer. Maten i et herskapshjem var helt annerledes enn hos en husmann. Som en del av opplevelsen kan man bestille herskapelig lunsj anno 1814 i Kafé Standpunkt:

«Skilpaddesuppe», eplekompott med fløtemelk og kaffe som dessert.

Oppskrift på skilpaddesuppe, både ekte og falsk, finner man i flere historiske kokebøker. Vår suppe er det som kalles en falsk skilpaddesuppe kokt på deilig kalvekjøtt og er hentet fra den kulturhistoriske kokeboken «Amtmanninen og hennes døtre» med oppskrifter fra tidlig 1800-tall fra amtmannsgården Stenberg på Toten.

TIDSROM

1. september – 31. mars 2017 VARIGHET

45 min. PRIS

Omvisning: kr 90,- pr pers Herskapelig lunsj: kr 230,- pr pers

2


Fra jernverk til nasjonalikon Det startet med Eidsvoll jernverk. Eidsvollsbygningen tronet på høyden over et stort industriområde med sterk støy fra jernproduksjon og røyk fra masovnen. Jernverket var et eget lite samfunn med sine egne lover og regler, og et stort ansvar hvilte på skuldrene til jernverkseieren. I 1794 kjøpte ambisiøse Carsten Anker et dårlig drevet jernverk. Ble Anker jernverkets redningsmann? Hør historien om jernverkseier Ankers tid som industriherre på Eidsvoll. Om ambisjoner, om bekymringer for ansatte og deres familier i en tid med matmangel, om gjeld og konkurs. Hvilke spor er det etter jernverket i dag, og hva ble produsert der? Omvisningen går utendørs i sporene etter industrihistorien, og innendørs i Eidsvollsbygningen der jernverkets storhetstid trer fram i mange vakre jernovner. Som en del av opplevelsen kan man bestille en jernverksinspirert lunsj i Kafé Standpunkt:

Hjemmelaget lapskaus servert med grovt flatbrød, 1814-småkake og kaffe som dessert.

TIDSROM

15. august - 31. oktober 2017 VARIGHET

90 min. PRIS

«Lapskaus er ikke restemat, lapskaus skal være ordentlig», sier kokken i Kafé Standpunkt Agnar Gjestad. Han påstår at det ikke er det menneske i verden som ikke liker lapskausen hans som er kokt på gode råvarer. – Og nåde den som rører i lapskausen under koking! Ett av Agnars knep for en god lapskaus er at den skal koke uforstyrret til alt har godgjort seg.

Omvisning: kr 180,- pr pers Jernverksinspirert lunsj: kr 182,- pr pers

3


Et vakkert hjem med stor historie – se alle rommene i Eidsvollsbygningen Eidsvollsbygningen har mange rom, og etter restaureringen til Grunnlovsjubileet i 2014 har interiørene en slående farge – og mønsterprakt. Se alle rommene, og la deg inspirere av vakre rom med stor historie. Jernverkseier Carsten Ankers utsøkte smak og sans for interiører og trender, gjorde Eidsvollsbygningen til en av landets mest moderne boliger i 1814. Restaureringen til 2014 gjenskapte Ankers interiører, og ble belønnet med Europas mest prestisjefylte kulturminnepris, Europa Nostra Award. Ankers hus ble til Grunnlovens hus, og i denne omvisningen fortelles også historien om 1814 og eidsvollsmennenes store verk.

TIDSROM

Hele 2017 med unntak av mai og juni VARIGHET

90 min. inkl. pause med servering av kaffe og småkake anno 1814 i kjelleren i Eidsvollsbygningen. PRIS

Omvisning inkl. servering: kr 235,- pr pers

4


Advent og jul anno 1814 En julepyntet Eidsvollsbygning anno 1814 er annerledes enn man kanskje kan tro. Uten juletre og julepynt slik vi kjenner det i dag. Men hva slags juletradisjoner hadde Carsten Anker og hans familie? Og hva brukte tjenerne adventtiden til? Guiden vil møte dere i tidsriktig antrekk anno 1814. I denne omvisningen får man se og høre om herskapsfamiliers juleballtradisjoner, julegjester, mattradisjoner og om tjenernes travle førjulstid. Kokka i kjelleren forteller om tro og overtro ved juletider, – og kokka kan by på nystekte julekaker. Museumsbutikken er viden kjent for sin gode julestemning og vakre julevarer. Benytt muligheten for en helt spesiell julehandel! Opplev jul anno 1814 gjennom historisk julemat i Kafé Standpunkt:

Bayonneskinke servert med eggesaus med sennep, rødløkkompott, poteter og erter. Julebakst anno 1814 og kaffe som dessert.

TIDSROM

3. desember til 23. desember 2017 VARIGHET

45 min.

Juletradisjonene har endret seg mye fra 1814 til i dag, men maten var en sentral del av feiringen, da som nå. Denne historiske juleretten «Bajonna Skinke» er hentet fra den kulturhistoriske kokeboken «Amtmanninen og hennes døtre» med oppskrifter fra tidlig 1800-tall fra amtmannsgården Stenberg på Toten.

PRIS

Omvisning: kr 90,- pr pers Historisk juletallerken: kr 280,- pr pers

5


Eidsvoll 1814

- seks uker som formet Norge Dette er vår klassiske omvisning. Den handler om de store begivenhetene på Eidsvoll våren 1814 som endret Norge for all ettertid, og la grunnlaget for det norske demokratiet. 112 menn møttes i Eidsvollsbygningen til Norges første folkevalgte forsamling, og i løpet av seks uker ga de landet en grunnlov, erklærte Norge som selvstendig nasjon etter over 400 år i union med Danmark og valgte en konge for landet. Møtene skjedde i Carsten Ankers herskapelige hjem, og omvisningen viser også de mest karakteristiske og flotte rommene i Eidsvollsbygningen.

TIDSROM

Hele 2017 VARIGHET

45 min. PRIS

Omvisning: kr 90,- pr pers Lunsj/middag etter gruppemeny

6


BOOKING:

ÅPNINGSTIDER:

booking@eidsvoll1814.no

1. mai – 31. august: alle dager 10 – 17

Tlf: 63 92 22 10 (bookingtelefonen er åpen mandag – fredag 10 – 14)

1. september – 30. april: Tirsdag – fredag 10 – 15 Lørdag og søndag 11 –1 6

Minimumsantall for bestilling av både omvisning og bespisning er 15 personer. Vi tar forbehold om endringer.

VELKOMMEN TIL EIDSVOLL 1814! www.eidsvoll1814.no En del av stiftelsen Norsk Folkemuseum


Omvisninger og opplevelser for grupper 2017  

I Eidsvollsbygningen og området rundt er det en mengde spennende historier. For 2017 har vi laget flere nye tilbud til grupper med nye forte...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you