Page 1

EHYT 3

10.6.2014

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote

PÄIHDEPÄIVÄT onnistui yli odotusten

Monipuolinen tapahtuma ylitti uutiskynnyksen JATKUU SIVULLA 14 > EHYT ry:n uusi hallitus haluaa vahvan vaikuttajan

Tavoitteena koukuttava vapaaehtoistoiminta

Hallituksen puheenjohtaja Erkki Vartiainen ja vara­ puheenjohtaja Satu Taiveaho korostavat vaikuttamis­ työn merkitystä – ehkäisevän päihdetyön kysymyksiä on pidettävä esillä päätöksenteossa.

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen kuuluu EHYT ry:n toiminnan painopisteisiin. Järjestön asiantuntijat tukevat toiminnan järjestämisessä. Syksyn näytönpaikkoja on esimerkiksi Ehkäisevän päihdetyön viikko, jolloin tempauksia järjestetään JATKUU SIVULLA onnellisuus­­teeman ympärillä.

JATKUU SIVULLA

6 >

8 >


SARI AALTO-MATTURI

PUUHAMAASSA KALJALLA

”P

uuhamaa on paras paikka, puuhamaa on iloinen. Puuhamaassa vietät vaikka koko päivän kesäisen” – tietävät ainakin kaikki Etelä-Suomen nykyiset ja entiset lapsiperheet. Korkein hallinto-oikeus päätti toukokuussa, että tuon kesäpäivän viettoon liittyy jatkossa myös kaljanjuontia. Pikkulapsiperheiden kesäparatiisi Puuhamaalta ei KHO:n päätöksen mukaan voida enää evätä anniskelulupaa. KHO teki päätöksensä taloudellisen tasapuolisuuden nimissä: jos anniskelulupa voidaan myöntää yhdelle huvipuistolle, miksi ei toiselle? Ei-juristin silmin huvipuistojen välille olisi kyllä ollut mahdollista löytää eroja: yksi tarjoaa huvitusmahdollisuuksia eri-ikäisille kohderyhmille, toisen pyrkimys on tuottaa iloa nimenomaan lapsille. Kukkahattu tiukasti kutreilla tekee mieli pohtia, kuinka luontevasti vanhempien oluenjuonti sovittuu perheen iloiseen kesäpäivään polkuautoissa ja pomppuhärveleissä? Toki voidaan kysyä, eikö tämänkin jokainen perhe voi ratkaista itse: jos meidän perheessä lapset haluavat pomppia ja vanhemmat juoda olutta terassilla, tarvitaanko viranomaista sitä sääntelemään? Mutta yhtä lailla voisi kysyä, mikä oikeus terassiporukalla on tuoda alkoholinkäyttö sellaisten perheiden kesäpäivään, jotka haluaisivat viettää sen lasten eivätkä aina aikuisten ehdoilla?

2 | Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014

Tapaus Puuhamaa kuvastaa arvovalintoja, joissa alkoholiin liittyvät oikeudet usein asettuvat keskiöön. Esillä on ollut esimerkiksi järjestyslain uudistaminen niin, että kunta voisi itse päättää alkoholinkäytön rajoittamisesta vaikkapa urheilukentillä, leikkipuistoissa tai sellaisilla puistoalueilla, joissa juominen aiheuttaa erityistä häiriötä. Ajatukselle löytyy tukea mutta myös vahvaa periaatteellista vastustusta, jossa keskiössä ovat erityisesti yksilönvapaudet. Jälleen kerran voidaan kysyä, kenen oikeudet ja vapaudet nousevat toisten edelle: oikeus juoda vai oikeus turvalliseen ja viihtyisään kasvu-, toiminta- ja elinympäristöön. Sama ristiriita toisesta näkökulmasta nousee esille tuoreessa TNS-Gallupin yritysjohtajatutkimuksessa. Kun julkisessa keskustelussa kannetaan huolta alkoholialojen kannattavuudesta, muistetaan harvoin, että alkoholialojen etu ei ole sama kuin muiden yritysten etu. Yritysjohtajien viesti on selvä: alkoholihaittojen miljardikustannukset tulevat viime kädessä yritysten maksettaviksi ja siksi alkoholipolitiikan keskiössä tulee olla päihdehaittojen vähentäminen, ei alkoholialojen oikeus hyvään bisnekseen. Alkoholilain kokonaisuudistuksen tiivistyessä alkoholi on takuuvarma kesäaihe yhteiskunnallisessa keskustelussa. Samalla kesä on aikaa, jolloin perheissä joudutaan pohtimaan monia alkoholiin liittyviä linjanvetoja: minkälaista esimerkkiä haluamme näyttää alkoholinkäytöllämme ja miten suhtaudumme omien nuortemme alkoholikokeiluihin? Arvokeskustelu näissä asioissa ei tarkoita nollalinjaa tai tiukkaa nutturaa. Olennaista on vain, että valinnat tehdään ihmisten hyvinvoinnin, ei alkoholin, ehdoilla. Hyvää kesää! Sari Aalto-Matturi, toiminnanjohtaja p. 0400 508 234, sari.aalto-matturi@ehyt.fi


EHYT JÄRJESTÖTIEDOTE 10.6.2014

4 Järjestöt ajankohtaista asiaa 5 Aluekeskusuutisia 6 Esittelyssä hallitus 8 Vapaaehtoistoiminta 10 Esittelyssä jäsenjärjestöt 12 Tulossa 14 Päihdepäivät 17 Tapahtunutta 18 Uusia kasvoja 19 Työvälineitä

AJANKOHTAISTA ASIAA

WHO: Vaurastuminen ja alko­ holinkäyttö kasvavat käsi kädessä Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore raportti kertoo, että alkoholinkäyttö maailmassa lisääntyy ja kasvu on yhteydessä maiden rikastumiseen. Raportti kertoo ristiriitaista tarinaa alkoholinkäytöstä eripuolilla maailmaa. Kiinassa ja Intiassa vaurastunut keskiluokka ottaa mallia länsimaisista juomatavoista. Euroopassa juodaan edelleen eniten, mutta kulutus ei juuri ole kasvussa vaan jopa vähenee. Kehittyvissä maissa alkoholin markkinointi on huomattavasti länsimaita aggressiivisempaa. Lisäksi haittoja ei tunneta yhtä hyvin kuin teollisuusmaissa. Maailman väestöstä lähes puolet ei juo lainkaan, mitä selittää uskonnolliset ja kulttuuriset syyt. Monissa maissa rekisteröimätöntä käyttöä voi vain arvailla. Suomi on keskikulutusta vertailtaessa korkealla sijoituksella. Eniten huolta aiheuttaa humalahakuisen alkoholinkäytön määrä asukasta kohden. Luku on maailman korkeimpia.

Eurovaaleissa ei suuria yllätyksiä, esillä myös syrjäytymisteema Euroopan parlamentin suomalaiset jäsenet 2014–2019

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta oli mukana Päihdepäivien kannabisseminaarissa. Kotovirta veti paneelikeskustelua, jonka viesti julkisuuden kan­ nabiskeskusteluun oli selvä: huomio on suunnattava nuorten kannabiksen käytön ehkäisyyn.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote Päätoimittaja: Jiri Sironen, jiri.sironen@ehyt.fi, p. 040 450 9077 Toimitus: Helena Hulkko, helena.hulkko@ehyt.fi, p. 050 582 2211, Jenni Tikkanen, jenni.tikkanen@ehyt.fi, p. 050 438 3845, Taitto: Leena Mast-Knutar Julkaisija: Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Toimituksen osoite: Järjestötiedote / Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Elimäenkatu 27, 00510 Helsinki Osoitteenmuutokset: Simo Miettinen, simo.miettinen@ehyt.fi, p. 050 570 6981 Ilmestymisajankohdat (ja viimeinen aineiston jättöpäivä) 2014: 16.9. (28.8.), 2.12. (13.11.)

Alexander Stubb (kok) Olli Rehn (kesk) Jussi Halla-aho (ps) Liisa Jaakonsaari (sdp) Sirpa Pietikäinen (kok) Paavo Väyrynen (kesk) Heidi Hautala (vihr) Merja Kyllönen (vas) Henna Virkkunen (kok) Nils Torvalds (rkp) Anneli Jäätteenmäki (kesk) Sampo Terho (ps) Miapetra Kumpula-Natri (sdp)

EHYT on mukana Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisessa verkostossa EAPN-Finissä, jonka vaalimanifestin allekirjoittaneista ehdokkaista valituksi tulivat Liisa Jaakonsaari, Sirpa Pieti­ käinen, Heidi Hautala, Merja Kyllönen ja Anneli Jäätteenmäki. EAPN-Fin täyttää syksyllä 20 vuotta ja siihen kuuluu 34 jäsenyhteisöä, joista suurin osa on valtakunnallisia sosiaali- ja terveysalan järjestöjä. SOSTE ry toimii verkoston kotijärjestönä. www.eapn.fi

Ajankohtaisia tapahtumia ja uutisia verkossa www.ehyt.fi Twitterissä @EHYT_ry Facebookissa www.facebook.com/ehytry Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014 | 3


AJANKOHTAISTA ASIAA

Jiri Sironen

Kohti kesää! Kevät on kulunut EHYT ry:n toiminnassa vauhdilla mm. edustajakokouksen, Päihdepäivien, eurovaalien ja järjestötapaamisten muodossa. Tässä järjestötiedotteessa on asiaa ajankohtaisista kesän tapahtumista. Luomme lisäksi pienen katsauksen jo syksyn toimintaan: aluefoorumeihin, koulutuksiin, tapahtumiin ja kampan­ joihin. Oman yhdistyksen toimintaa voi peilata vapaaehtoistoiminnan aikajanaan sivulla 8. Kevään aikana EHYT ry:n jäseneksi on liittynyt yksi uusi jäsenyhdistys, valtakunnallinen Raittiuden Ystävät ry. Tervetuloa mukaan!

Aluefoorumit jatkuvat syksyllä

EHYT ry:n aluefoorumitoiminta jatkuu syksyllä uuden aluejaon mukaisesti neljällä alueella. Aluefoorumit toimivat edelleen paikallistoimijoiden osallisuuden, yhteistyön, tiedonkulun ja koulutuksen paikkana. Mukaan kutsutaan kaikki jäsenyhdistysten aktiivit, EHYT ry:n hallituksen ja valtuuston jäsenet, kohtaamispaikkojen toimijat sekä muut vapaaehtoiset. Osallistumisesta ei tule kuluja, sillä matkakulut ja päivän ruokailut korvataan. Laita päivämäärä jo nyt ylös kalenteriisi: 22.11. Kuopio (Itä-Suomi) 8.11. Kouvola (Etelä-Suomi) 15.11. Tampere (Länsi-Suomi) 8.11. Oulu (Pohjois-Suomi)

Paikallisyhdistysten mallisäännöt ja nimet

EHYT on laatinut jäsenyhdistystensä käyttöön PRH:ssa ennakkotarkistetut

mallisäännöt, jotka löytyvät nyt verkkosivuilta. Jos yhdistyksenne kaipaa tai harkitsee sääntöjen uudistamista, ko. mallisääntöjä voi käyttää tukena tai sellaisenaan. Muistutuksena nimenmuutosta harkitseville jäsenyhdistyksille, että EHYT suosittaa seuraavia nimimuotoja: – Paikallinen yhdistys: EHYT ry:n [Paikannimi] paikallisyhdistys ry – Alueellinen yhdistys: [Paikannimi] alueen / seudun EHYT ry Jos paikkakunnalla on useita jäsenyhdistyksiä joista joku harkitsee nimenmuutosta EHYT-muotoiseksi, olisi hyvä keskustella asiasta ensin yhdessä. Jos yhdistyksenne pohtii sääntöjen tai nimenmuutosta, olkaa asiasta yhteydessä järjestöpäällikköön.

OK-opintokeskuksen tuntihaku vuodelle 2015

OK-opintokeskus myöntää jäsenjärjestöilleen taloudellista tukea koulutuksen järjestämiseen. Opintojaksot voivat olla jäsenjärjestöjen kursseja, luentotilaisuuksia ja koulutuksia. Opintojaksojen tuki on yhdeltä tunnilta korkeintaan 24 euroa, kuitenkin enintään 55 % opintojaksojen kuluista. Kuluiksi hyväksytään mm. palkkiot, tilavuokrat, opetusvälineet, matkakulut ja lehti-ilmoitukset. OK-opintokeskus maksaa tuen jälkikäteen raporttia ja toteutuneisiin kustannuksiin perustuvaa tilitystä vastaan. EHYT hakee keskitetysti koko järjestön OK-opintojaksot, jäsenjärjestöt mukaan lukien. Kunkin jäsenjärjestön hakemat opintojaksot (= tunnit) kirjataan EHYT ry:n opintojaksohakemukseen. Vuoden 2015 osalta EHYT ry:n opintojaksohakemus lähetetään OK:lle syyskuussa, ja pyydämme jäsenjärjestöjä ilmoittamaan 10.9. mennessä Mar­ ja Saavalaiselle (marja.saavalainen@ ehyt.fi.) suunnittelemanne opintojaksojen (= opetustuntien) määrä ja alustava sisältö. Hyvä tapa tutustua OK:n palveluihin on osallistua syksyllä Ajankohtaista OK-opintokeskuksessa -tietoiskuihin, joita järjestetään syyskuussa eri puolilla maata. OK:lla on Helsingin lisäksi aluetoimistoja Joensuussa,

4 | Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014

Seinäjoella, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Kesän toimintaa

Elokolot ja monet muut kohtaamispaikat ovat auki myös kesällä. Käy kesäreissullasi tervehtimässä! Kaikki EHYT ry:n verkoston kohtaamispaikat löytyvät kätevästi osoitteesta www. ehyt.fi/kohtaamispaikkaverkosto Myös Päihdeneuvontapalvelu päivystää kesälläkin vuorokauden ympäri numerossa 0800 900 45. Kesällä EHYT ry:n ja sen jäsenjärjestöjen toimintaan voi osallistua erilaisissa tapahtumissa. Niitä löydät tästä tiedotteesta sekä verkkosivujen kalenterista www.ehyt.fi

Järjestöpäällikkö Jiri Sironen vanhenpainvapaalla 1.6.-10.12.

Allekirjoittanut on tätä lukiessasi jo jäänyt puoleksi vuodeksi vanhempainvapaalle. Tänä aikana teitä tukee vt. järjestöpäällikkönä toimiva Antti Hytti, joka kertoo terveisensä jäsenyhdistyksille alla. Mukavaa kesää! Jiri Sironen www.ehyt.fi/jarjestotoiminta

Antti Hytti

Arvon järjestö­toimijat Minulla on erityinen ilo tuurata Jiri Sirosta EHYT:n järjestöpäällikön tehtävässä kesän ja syyskauden ajan. Jokaisen järjestön voima syntyy sen jäsenistöstä – ilman jäsenjärjestöjään ja teitä, aktiivisia järjestötoimijoita, ei EHYT:kään voisi olla vakavasti otetta-


va vaikuttaja. Siksi pidän suurena kunniana mahdollisuutta olla oman työni kautta tukemassa teidän työtänne. Olen teini-iästä alkaen ollut mukana monien erilaisten järjestöjen toiminnassa niin vapaaehtoisena kuin työntekijänäkin. Olen erityisen kiinnostunut siitä, miten järjestötoimintaa olisi mahdollista uudistaa niin, että entistä useammat ihmiset, erilaisissa elämäntilanteissa, voisivat kokea toimintaan osallistumisen houkuttelevaksi ja palkitsevaksi. Myös vapaaehtoistoiminnan vahvistaminen järjestöissä on minulle tärkeä kysymys. Vakituisessa työssäni EHYT:ssä vastuulleni ovat kuuluneet aikuisten ehkäisevän päihdetyön asiat, erityisesti päihdekysymykset työelämässä. En siten valitettavasti vielä tiedä läheskään riittävästi kaikista teistä tai toiminnastanne, mutta odotan innolla mahdollisuutta oppia teidät tuntemaan. Ollaan yhteydessä! Antti Hytti Elimäenkatu 27, 00510 Helsinki Puh. 0407791387 antti.hytti@ehyt.fi

Tuula Sundman

Aluekeskusuutisia EHYT raportoi ja seuraa toimintaansa osavuosittain ja ensimmäinen katsaus on tehty. Aluetyön yksikössä kohdattiin alkuvuoden aikana 25 000 henkilöä. Määrällisesti eniten kohdattiin yläkouluikäisiä, yli 7000 oppilasta erilaisin menetelmin. Messujen

yhteydessä on tavoitettu lähes 6000 kansalaista, lähinnä opetusalan ammattilaisia. Opetusalan ammattilaisille järjestetyissä ja muissa ehkäisevän päihdetyön osaamista täydentävissä koulutuksissa on ollut mukana 1300 henkilöä. Aluekeskuksissa tehtävän työn tueksi perustetut ”sparrausryhmät” kokoontuivat toukokuun lopussa. Ryhmät kokosivat EHYT ry:n strategisen linjauksen mukaisesti yhteen järjestön vapaaehtoiset ja asiantuntijat. Ryhmissä tavoitellaan yhteistä ymmärrystä aluekeskustyöstä. ”Sparrausryhmien” keskustelu aluekeskusten toiminnasta ja kehittämisestä jatkuu syksyn aluefoorumien yhteydessä. Aluekeskuksissa tehdään monipuolisesti ehkäisevää päihdetyötä eri ikäryhmien parissa ja alueellisissa sekä paikallisissa verkostoissa toimien. Seuraavassa joitakin nostoja ensimmäisen osavuoden toiminnasta. Pohjois-Suomen aluekeskus Asiantuntijaverkoston luominen Lapin alueelle on toimintavuoden tavoitteena. Asiantuntijaverkostolla halutaan vahvistaa ehkäisevän päihdetyön yhteistyötä, osaamista ja sekä EHYT ry:n toimintaresursseja Lapissa. Ensimmäiseen koulutustilaisuuteen Levillä osallistui 12 ammattilaista Lapin alueen kunnista. He saivat mukaansa perustiedot tupakoinnin vähentämistyöhön, Päihde- ja Ryhmäilmiö -kouluttajataidot sekä Pelitaito-koulutuksen. Asiantuntijoiden koulutus jatkuu syksyllä, tällöin perehdytään ikääntyneiden alkoholinkäytön kysymyksiin sekä oppimispeleihin. Lisätietoja antavat aluekoordinaattorit Saija Himanka ja Sinikka Korpela. Länsi-Suomen aluekeskus Aluekoordinaattori Liisa Viitanen on siirtynyt eläkkeelle tehtyään ehkäisevää päihdetyötä EHYT ry:ssä ja sen perustajajärjestö Terveys ry:ssä lähes 20 vuotta. Liisan seuraajaa ryhdytään etsimään kesälomien jälkeen. On myös tehtävä päätös siitä, miltä

paikkakunnalta käsin EHYT ry toimii tulevaisuudessa Pohjanmaan alueella. Liisan työkenttä Pohjanmaan maakunnissa hoidetaan väliaikaisjärjestelyin ja koppia ottaa Anne Mikkola Tampereen aluekeskuksesta. Annen ja muiden aluetoimistoissa työskentelevien yhteystiedot löytyvät seuraavalta sivulta. Itä-Suomen aluekeskus Kuopiossa sijaitsee toistaiseksi tuorein EHYT ry:n toimipiste. Kump­ panuustalo Majakka Niiralan kaupunginosassa on mitä parhain kiinnittymispiste, jossa naapurinamme on SOSTE ry ja parikymmentä muuta järjestöä. EHYT ry:n Kuopion toimipisteen avajaiset pidettiin 22.5. Aluekoordinaattori Terttu Huttunen ja aikuistyön kouluttajat esittelivät aikuistyön menetelmiä yhteistyökumppaneille ja jäsenjärjestöjen edustajille. Ennen avajaisia Terttu on ottanut haltuun Itä-Suomen toiminta-aluetta mm. Savonlinnan savuttoman verkoston puheenjohtajan roolissa, yhteistyössä Pohjois-Karjalan kansantervey­ den keskuksen kanssa Joensuussa sekä monissa muissa kunnissa. Etelä-Suomen aluekeskus Toimintavuoden tavoitteena on kehittää rakenne, jolla Etelä-Suomen alueen ja erityisesti Helsingin seudun toiminnalle on selkeä vastuu- ja työnjako vuoden 2015 alussa. EHYT ry:n Helsingin seudun toimintaa on kartoitettu, tarkoituksena on löytää ne verkostot ja toiminnat, joissa on tarpeen olla mukana ja toisaalta luopua niistä, joissa EHYT ry:n rooli ehkäisevän päihdetyön toimijana ei ole niin merkittävä. Heli Vaija vastaa kaakkoisen Suomen maakunnista ja Uusimaa – Kanta-Häme -alueen toimintaa suunnitellaan hoidettavaksi keskustoimiston voimin.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014 | 5


EHYT RY:N HALLITUS

EHYT RY:N HALLITUS (2014 – 2017) VARSINAISET JÄSENET PUHEENJOHTAJA ERKKI VARTIAINEN VARAPUHEENJOHTAJA SATU TAIVEAHO ARJA JÄÄSKELÄINEN TIINA KIVISAARI ANNELI PALOSAARI VESA-MATTI SEPPÄLÄ SAKARI LEHTINEN JUHO SAARI PEKKA TUOMOLA PIRJO MOHAMED LEENA ROSENBERG-RYHÄNEN VELI-PEKKA SINERVUO

VARAJÄSENET * KERTTU TOSSAVAINEN (2016) ANU RAJAJÄRVI (2017) MERVI EVIÖ-KÄRKKÄINEN (2015) TAPIO JAAKKOLA (2015) MARJATTA IKONEN (2015) LEA VÄYRYNEN (2015) ANNELI PASANEN (2016) MARKO LAITINEN (2016) OLAVI KAUKONEN (2016) RIITTA MATILAINEN (2017) SIRPA PAATERO (2017) LASSI RAJAMÄKI (2017)      *EROVUORO VUONNA

EHYT RY:N VALTUUSTO VUOSILLE 2014 – 2017

EHYT ry:n aluekoordinaattorit ja -työntekijät Etelä-Suomi Heli Vaija aluekoordinaattori puh: 044 510 0228 heli.vaija@ehyt.fi Markku Heino aluetyöntekijä Helsingin Elokolo puh: 040 519 5730 markku.heino@ehyt.fi Jukka Suomilammi aluetyöntekijä Lahden Elokolo puh: 0400 252 511 jukka.suomilammi@ehyt.fi Itä-Suomi Terttu Huttunen aluekoordinaattori puh: 0400 469 769 terttu.huttunen@ehyt.fi Länsi-Suomi Harri Jukkala aluekoordinaattori puh: 0400 274 823 harri.jukkala@ehyt.fi Anne Mikkola aluekoordinaattori puh: 044 055 9920 anne.mikkola@ehyt.fi

VARSINAISET JÄSENET ANTTI HOLOPAINEN (PJ) RIITTA PÄÄJÄRVI-MYLLYAHO (VPJ) SAULI HYÖPPINEN JUKKA KÄRKKÄINEN PEKKA VIHERVUORI ANU MÄKI MAARIT REKILÄ EIJA TÖRMÄNEN TUULA PARTANEN AULI RAUNIO PETRA TOIVONEN JARMO JOKILAMPI MARJA-LEENA NOUSIAINEN TAPIO IKÄVALKO TUIJA MÄKINEN RITVA AHEINEN ARJA KATRIINA YLÄNKÖ RAISA-TIINA LAHTINEN MIHAIL SEPPÄLÄ SINIKKA OJALA LIISA TEMISEVÄ AIJA PALOMÄKI

VARAJÄSENET ANTTI HONKONEN RANJA KOSKI MARJO MUHONEN EINO LAITINEN SEPPO MIKKOLA TIINA RAJALA TELLERVO KOHO TUULA LAUTALA MERJA JAATINEN MINNA ANTTONEN MARKO HAAKANA SALME NISKA MIKAEL FORSBÄCK LEA KUOSMANEN AULI RANTANEN ILONA LEHTINEN HEIDI KIRKONPELTO MIIKKA LÖNNQVIST RAILI MYLLYLÄ RAIJA KOIVISTO IRJA KILPINEN SARI KATTAINEN

Riitta Sattilainen aluetyöntekijä puh: 050 407 1044 riitta.sattilainen@ehyt.fi

Kati Mykkänen ehkäisevän päihdetyön kouluttaja puh: 050 576 2398 kati.mykkanen@ehyt.fi

Liisa Äyräs aluetyöntekijä Turun Elokolo puh: 040 455 2874 liisa.ayras@ehyt.fi

Pohjois-Suomi Saija Himanka aluekoordinaattori puh: 050 439 1610 saija.himanka@ehyt.fi

Charlotta Hagman aluetyöntekijä Monikulttuurinen päihdekasvatus -hanke puh. 050 382 9972 charlotta.hagman@ehyt.fi

Sinikka Korpela aluekoordinaattori puh: 0400 274 833 sinikka.korpela@ehyt.fi

6 | Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014


EHYT ry:n hallitus painottaa järjestön vaikuttajaroolia EHYT ry:n 12.5. kokoontunut valtuusto valitsi hallituksen, jonka ensimmäinen kokous pidettiin 26.5. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Erkki Vartiainen ja va­ rapuheenjohtajaksi valittiin Satu Taiveaho. Kysyimme Vartiaiselta ja Taiveaholta suhteesta ehkäisevään päihdetyöhön, EHYT ry:hyn kohdistuvista odotuksista sekä mitä keinoja tai näkökulmia he korostaisivat päihdehaittojen ehkäisyssä. Nyt ke­ väällä valitun valtuuston ja hallituksen jäsenet ovat listattuna sivulla 6.

E

rkki Vartiai­ nen on EHYT ry:n hallituksen puheenjohtaja jo toista kautta. Vartiainen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja. EHYT ry:n toimintaan hän kiinnittyy jo Terveys ry:n ajalta, kun hän oli mukana perustamassa Smoke­freeclass -ohjelmaa 1990-luvulla. Vartiainen on tyytyväinen siihen, että kolmen järjestön yhdistymisestä on jo saatu merkittävä kansalais- ja vaikuttamisjärjestö, joka on tunnettu alkoholi-, huume- ja peliriippuvuusasiantuntija. Esimerkkinä EHYT ry:n kasvavasta painoarvosta Vartiainen mainitsee julkisuudessa käytävän alkoholipoliittisen keskustelun. Vartiainen nimeää hinnan ja saatavuuden voimakkaimpina alkoholipolitiikan keinoina, mutta muistuttaa, että niiden käytettävyys riippuu hallituksen poliittisesta tilanteesta ja väestön mielipiteestä. Hän pitää tärkeänä, että EHYT on jatkossakin aito kansalaisjärjestö, jonka toimintaan kansalaiset voivat ja haluavat osallistua. – Tämän lisäksi tärkeää on se, että toiminta pohjautuu tutkittuun tietoon ja osaamiseen, Vartiainen toteaa.

S

uPerin järjestöpäällikkö Satu Taiveaho löysi tiensä mukaan EHYT ry:n toimintaan oltuaan Elämäntapaliiton hallituksessa. Erilaisten työ- ja luottamustehtävien kautta päihdekysymykset ovat hänelle tuttuja

ja uraa on ohjannut kiinnostus päihde- ja alkoholipolitiikkaa sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja kohtaan. Taiveaho on työskennellyt sosiaalityöntekijänä, toiminut eduskunnan päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnassa, paikallisen alkoholipolitiikan hankkeen (PAKKA) ohjausryhmässä ja Sininauhasäätiön toimitusjohtajana. Taiveaho pitää eduskuntavaalien lähestyessä tärkeänä, että tulevaan hallitusohjelmaan saadaan nostettua päihdekysymyksiin ja ehkäisevään päihdetyöhön liittyviä asioita. Lyhyemmällä aikavälillä alkoholilain ja raittiustyölain uudistukset vaativat huomiota. Taiveaholle ehkäisevä päihdetyö merkitsee monipuolista keinovalikoimaa: varhaista tukea, ennaltaehkäisevää työtä, tiedon lisäämistä, palveluja sekä konkreettisia toimia lainsäädännön puolella, kuten hintaan ja saatavuuteen vaikuttaminen. Omalta osaltaan Taiveaho haluaisi olla vauhdittamassa EHYT ry:n yhteiskunnallista vaikuttamista ja turvaamassa oikeudet päihde- ja ehkäisevän työn palveluihin. – On tärkeää vahvistaa ymmärrystä ja nostaa entistä vahvemmin esille se, että ehkäisevällä päihdetyöllä on aivan oleellinen rooli eläkeiän nostoon ja työurien piden­tä­miseen liittyvässä keskustelussa. Päihde- ja mielenterveys­ongelmat ovat yleisin syy ennenaikaiselle eläköitymiselle, Taiveaho toteaa.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014 | 7


VAPAAEHTOISTOIMINTA

Vapaaehtoistoiminnassa tulevan syksyn kohokohtia on EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN VIIKKO

E

PT-viikko on erinomainen tilaisuus järjestää toimintaa, verkostoitua ja saada näkyvyyttä työlle. Tänä vuonna onnellisuusteema jatkuu suuntaamalla huomion siihen, miten rakennamme läheistemme onnea ja mikä on päihteiden rooli tässä kuviossa. Millaisen tempauksen Sinä voisit järjestää? Entä Asunnottomien yö tai vaikkapa tupakaton päivä – miten Sinä haluaisit osallistua?

ehkäisevän työn merkityksestä terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Ihmisiä ja mediaa aktivoivia tapahtumia järjestetään ympäri Suomen. EHYT ry koordinoi teemaviikkoa yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin päihdetyön kanssa. Teemaviikolla on puhuttu muutaman vuoden ajan arjen onnellisuudesta ja hyvästä elämästä. Tänä vuonna kampanja rohkaisee jokaista mietti-

käsin hyödyntäen viikon kattoteemaa ja näkökulmaa. Viikko tarjoaa loistavan tilaisuuden virittää erilaista yhteistoimintaa, verkostoitua ja vahvistaa sekä alueellista että paikallista yhteistyötä.

Ideointi kannattaa aloittaa arvioinnista

Jos alueella on järjestetty teemaviikolla toimintaa aikaisemmin, edelli-

EPT-viikon sisältö syntyy paikallisista tarpeista ja resursseista Jäsenyhdistysten toiminta, Elokolojen ja kohtaamispaikkojen vapaaehtoistoiminta, nuorten Assarit-verkkotoiminta sekä Peliasiantuntijat ovat EHYT ry:n vapaaehtoistoimintaa. EHYT ry:n henkilökunta ja erityisesti järjestöyksikkö, aluekoordinaattorit ja aluetyöntekijät tukevat paikallistoimijoita vapaaehtoistoiminnan järjestämisessä. Lisätietoa osoitteessa www. ehyt.fi/vapaaehtoistoiminta. Ehkäisevän päihdetyön teemaviikolla erilaiset tahot viestivät yhdessä

mään, miten oma päihteiden käyttö vaikuttaa läheisiin ihmisiin kysymällä Kenet sinä tekisit onnelliseksi juomalla vähemmän? Päihteiden käytön merkitystä hyvinvointiin ja sosiaalisiin suhteisiin voi lähestyä myös kysymällä Kenet sinä tekisit onnelliseksi olemalla oma itsesi? Ehkäisevän päihdetyön viikon tapahtumatarjonta on aina ollut värikäs ja monipuolinen. Valmista mallia ei ole, vaan toimijat luovat tapahtumia ja ohjelmaa omista lähtökohdistaan

EPT-KAMPANJAT

VUOSIKELLO

MUUT KAMPANJAT JA TEEMAPÄIVÄT

sen vuoden tapahtumat ja viestintä kannattaa käydä läpi ennen uuden toiminnan suunnittelua. Mitkä tapahtumat onnistuivat hyvin? Missä kohden on parantamisen varaa? Miten kohderyhmä tavoitettiin? Entä miten viestintä onnistui ja miten viikko näkyi paikallisessa mediassa? Tämän jälkeen on helpompi pohtia mihin tänä vuonna on syytä keskittyä ja kenelle tapahtumia halutaan erityisesti suunnata. Edellisen vuoden arviointi ja konkreettiset tavoitteet oh-

JÄRJESTÖBYROKRATIA PÄIHDEPÄIVÄT Selvin päin kesään -kampanja

Toimintatukipäätökset ja maksatukset

Tipaton tammikuu -kampanja Toimintatukihakemusten jättäminen EHYT ry:lle

Ystävänpäivä 14.2.

Vuosikokoukset (jonka jälkeen ed. vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen toimittaminen EHYT ry:lle)

TAMMI

HELMI

MAALIS

8 | Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014

Kukan päivän Liikuta minua -tempaus 13.5. Maailma kylässä ja mahdollisuuksien torit Maailman terveyspäivä 7.4.

Maailman tupakaton päivä 31.5.

HUHTI

TOUKO

KESÄ


Esimerkkejä toiminnasta •  yleiset luennot ja keskustelutapah-

Kampanjan tukena on neljän julisteen sarja. Julisteet kuvaavat eri-ikäisiä hymyileviä miehiä ja naisia, joissa katsoja voi nähdä joko itsensä tai läheisensä. Julisteiden kysymykset eivät osoittele, kiellä tai syytä, vaan pyrkivät herättämään ajatuk­ sia ja oivalluksia.

jaavat ideointia ja käytettävissä olevat resurssit puolestaan visiointia. Jos teemaviikon toimintaa suunnittelee ensimmäistä kertaa, kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi oman kunnan päihdetyöstä vastaavaan tahoon, alueella toimivaan ehkäisevää päihdetyötä tekevään järjestöön, Suomen Punaisen Ristin piiritoimistoon tai EHYT ry:n aluekoordinaattoriin. Heidän yhteystietonsa löydät sivulta 6.

tumat (asiantuntijaluento, keskustelutilaisuus arjen voimavaroista, teematuokio onnellisuuden rakentumisesta) tapahtuma tai esitys (konsertti, •  flashmob-tempaus, haastekampanja, onnellisuustori) juttuideat ja mielipidekirjoitukset •  paikallismediaan • oppitunti tai teemailta nuorille koulussa, nuorisotalolla tai harrastustoimissa (päihdeoppitunti, keskustelutilaisuus hyvästä elämästä ja sosiaalisesta yhteisöstä, draamatunti onnellisuudesta) vanhempainilta (teemailta esimer•  kiksi yhteisön merkityksestä ja sosiaalisesta tuesta, info alueen päihdetilanteesta, keskustelu päihteiden käytön puheeksi ottamisesta) kokemuskirjasto •  • päihteetön konsertti, bändi-ilta, tanssit tai disko koko perheen toiminnallinen ta•  pahtuma (liikunta, teatteri) • näyttelyt, kilpailut ja visat •”avoimet ovet” (helppo tapa tutustua ja esittäytyä, näkökulmaksi voi ottaa vaikka ”miten me tuemme arjen hyvinvointia” tai soveltaa teemaa muulla tavoin oman toiminnan esittelyyn) puheeksi ottaminen ja AUDIT-tes•  tien tekeminen erityisesti viikon aikana

Ilmianna hyvä työ

EHYT ry jakaa Ehkäisevän päihdetyön viikolla ”Ehkäisevä päihdetyö kannattaa” -tunnustuksen. Tunnustus annetaan henkilölle tai taholle, joka on edistänyt omalla paikkakunnallaan ehkäisevän päihdetyön tunnettuutta ja tuonut esille työn tärkeyttä. Antoisia suunnitteluhetkiä! EHYT ry:n puolesta lisätietoja antaa: Teija Strand                             teija.strand@ehyt.fi  p. 050 571 0288 

Muistathan, että ASUNNOTTOMIEN YÖ järjestetään jälleen 17.10. YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Järjestöt ovat tervetulleita osallistumaan järjestämällä tapahtumia omilla paikkakunnillaan. Pidä silmällä verkkosivuja, www.asunnottomienyo.fi

17.10. Asunnottomien yö (YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä)

HEINÄ

Koulujen alkaminen

Liikenneturvallisuusviikko

Vanhusten päivä ja viikko (lokakuun 1. sunnuntai ja sitä seuraava viikko)

ELO

SYYS

LOKA

Anna lapselle raitis joulu -kampanja

EPT-viikko (viikko 45)

Vapaaehtoistoiminnan päivä

Kansallinen pelipäivä

Toimintatukiraportit EHYT ry:lle

MARRAS

JOULU

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014 | 9


JÄSENJÄRJESTÖT

TEKSTI: KALERVO KOIVISTO

Varsinais-Suomen aluetapaamisesta puhtia järjestöjen yhteistyöhön n je i­ ä ss allo oll ssa e lis p hd a tti ie sä a atti lly ik m elis en m lle l ede ik -p n e Le ups ämi läh kkoa kaa H itt an isti ark he mm a r ja t . si eva ata ttä ol ka okä va itt he

nalle jatkuvasti uusia tarpeita. EHYT ry:n Jiri Sironen totesi, että jäsenyhdistysten toimintatuen kriteerejä peilataan strategiaan. Paikallisyhdistykset voivat halutessaan muuttaa nimensä EHYT ry -muotoon, esimerkiksi EHYT ry:n Espoon paikallisyhdistys ry. Nimen muutoksiin liittyvissä asioissa yhteyshenkilönä on järjestöpäällikkö. Turun uusi aluetyöntekijä Charlotta Hagman esittäytyi tapaamisessa. Hagman työskentelee Monikulttuurinen päihdekasvatus -hankkeessa, joka on seitsemän järjestön yhteishanke.

alkoholinkäyttöä. Yhdistys järjestää muun muassa tietoiskuja liikennemyymälöissä ja koulutusillan. Kohderyhmänä ovat nuoret ja lapsiperheet, joille järjestetään erilaisia ulkoilu- ja koko perheen tapahtumia, esimerkiksi pyöräretki Ahvenanmaalle ja liikuntapäivä. Lisäksi yhdistys tutustuu alueen nuorisoneuvostojen toimintaan. Anttosen mukaan yhteistyö Turun kaupungin Terveyden edistämisen yksikön, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Paimion Pelastakaa Lapset ry:n kanssa sisältää yhteisen

Terveys ry:n Koski TL:n paikallis­osasto

E

HYT ry:n ehkäisevän päihdetyön vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeen ensimmäinen koulutustilaisuus pidettiin Varsinais-Suomen aluetapaamisena torstaina 15.5.2014 Raisiossa. 40 vuotta täyttävän kaupungin valtuustosalissa oli edustajia kuudesta Varsinais-Suomen alueella toimivasta EHYT ry:n jäsenjärjestöstä. EHYT ry:n suunnittelijan Timo Gladin vetämän Hups-pelin yhteydessä edustajat kertoivat yhdistystensä kuulumisia. Glad puhui järjestöaktiiveille innostamisesta ja kannustamisesta yhdistystoiminnassa. Hänen mukaansa innostaminen on taitolaji – rohkaistaan, huomioidaan onnistumiset, palkitaan, annetaan palautetta ja kuunnellaan sekä opetetaan ja mallinnetaan kokemuksia itselle sekä muille. Aluetyöntekijä Liisa Äyräs puolestaan esitteli EHYT ry:n edustajakokouksessa maaliskuussa hyväksytyn strategian 2014–2017 selvittäen myös niiden paikallista merkitystä. Visiossa korostuvat elämänilo ja hyvinvointi koettiin paikallistoiminnassa haastavaksi, sillä yhteiskunta luo toimin-

Terveys ry:n Koski TL paikallisosaston puheenjohtaja Vilho Salonen kertoi yhdistyksen keskittyvän toimintaan nuorten parissa. – Järjestämme muun muassa Turvallisesti mopolla -kurssin yläasteen 8. luokalla sekä Selvä peli -liikennekurssin lukiossa. Lisäksi toteutamme erityisesti tupakka- ja alkoholiaiheista päihdevalistusta alakoulun 5.–6. luokkalaisille, selvitti Salonen. Vuosittainen Kuutamotapahtuma Liipolanjärvellä tarjoaa Salosen mukaan hiihtoa ja yhteistuokion rakovalkealla. Keväisin yhdistys innostaa kaikenikäisiä pyöräilemään Kotiseutu tutuksi -retkillä. Liikunnan osuutta toiminnassa vahvistavat myös patikkaretket. Salonen muistuttaa, että toiminnan laajuuden turvaa EHYT ry:n vuosittainen toimintatuki.

Terveys ry:n Turun seudun alueyhdistys

Terveys ry:n Turun seudun alueyhdistyksestä aluetapaamiseen osallistui Minna Anttonen. Hän kertoi yhdistyksen keskittyvän nyt erityisesti sosiaalisten terveyserojen kaventamiseen ehkäisemällä

10 | Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014

Suunnittelija Timo Glad tarkkuutta vaativassa Hups-pelin tulosmittauksessa. Bonuksena mit­ taustuloksesta vähennettiin heittäjän ikä.

tapahtumatiedottamisen ja yhteisiä hankkeita. Lisäksi yhdistys etsii yhteistyökumppaneita muista ehkäisevää päihdetyötä tekevien yhdistyksistä ja tiivistää yhteistyötä EHYT ry:n ja sen jäsenjärjestöjen kanssa. Alueyhdistys pitää tärkeänä osallistumista EHYT ry:n valtakunnallisiin tapahtumiin ja seminaareihin. – Yhdistyksen nimenmuutos on esillä vuoden aikana. Lisäksi yhdistyksen johtokunnalle järjestetään järjestökoulutusta, toteaa Anttonen. Alueyhdistys tehostaa tiedottamista käyttämällä sähköpostia, EHYT ry:n aluetoiminnan nettisivua ja


Varsinais-Suomen aluetapaamisen osanottajia Raision kaupungin valtuustosalissa.

Facebookia. Jäsenistölle järjestetään kesäinen saunailta ja joulujuhla. Lisäksi alueyhdistys tukee jäsenistönsä osallistumista erilaisiin liikuntatapahtumiin. Anttonen toivoo mukaan ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita terveiden elämäntapojen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisestä.

Turun Alueen Elämäntapayhdistys ry

Turun Alueen Elämäntapayhdistyksen tärkein toimintamuoto on puheenjohtaja Matti Siltasen mukaan Elokolo-toiminta, jota järjestetään yhdessä EHYT ry:n kanssa. Sen avulla yhdistys toimii päihdehaittojen ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Keskellä Turkua sijaitseva Elokolo on avoinna joka päivä klo 8.30 – 14.00 ja se tarjoaa kävijöilleen edullisesti purtavaa sekä kerran viikossa lämmintä ruokaa. Elokolossa voi lukea lehtiä ja käyttää internet-yhteyttä. Asiakas saa halutessaan matalan kynnyksen palveluohjausta ja neuvontaa aluetyöntekijältä. Vuoden 2013 aikana Elokoloon kirjattiin 9970 käyntikertaa. – Päivittäinen toiminta on mahdollista työllistettyjen ja vapaaehtoisten työpanoksen ansiosta. Elokololla on asiakkaiden kohtaamispaikan ohella tärkeä tehtävä vaikeasti työllistyvien pitkäaikaistyöttömien sekä yhdyskuntapalveluaan suorittavien työllistäjänä, muistuttaa Siltanen. Hänen mukaansa palkkatuella työllistetyille ja työkokeilussa oleville on tärkeää tarjota tukea työntekoon ja omaan elämänhallintaan. Turun Elokolon tiloja käytetään runsaasti myös päivittäisen kohtaa-

mispaikkatoiminnan jälkeen iltapäivisin ja iltaisin. Siltasen mielestä tilat ovat turkulaisille päihdetyön toimijoille tärkeä mahdollisuus kokoontua ja järjestää toimintaa.

Terveys ry:n Raision alue­yhdistys ry

Tuleva vuosi 2015 on Terveys ry:n Raision alueyhdistys ry:n 40. toimintavuosi. Yhdistys toimii terveiden elämäntapojen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Puheenjohtaja Auli Raunio kertoo yhdistyksen tekevän mielellään työtä kaikenikäisten parissa sekä EHYT ry:n että lähialueiden paikallisyhdistysten kanssa. Yhdistys osallistuu Raision kaupungin liikunta- ja vapaa-aikasektorin sekä sosiaalija terveystoimen kanssa yhteisiin tapahtumiin. – Tulevana kesänä ja syksynä tulossa on muun muassa opastettu kulttuuri- ja kävelyretki Turussa ja EHYT ry:n toimintatuella toteutettava Selvä Peli -liikennekoulutus Raision Ammattiopistossa. Lokakuussa järjestetään yleisötilaisuus, jonka asiantuntijaluento liittyy terveyteen, marraskuussa pidetään suuren suosion saanut Kaamoksen torjunta -ilta ja joulukuussa vietetään joulujuhla. Jäsenkirjeiden ohella tärkeä osa tapahtumatiedottamista ovat EHYT ry:n aluetoiminnan nettisivut. Nykyistä 170 jäsenen määrää voidaan Raunion mukaan edelleen lisätä tekemällä yhdistyksen toimintaa tunnetuksi.

Kahden järjestön tiivistä yhteistyötä

Kunnon Elämä Turun Alue­keskus ry ja Raision Työväen Raittiusyh­ distys ry edistävät päihteistä vapaata toimintaa. Yhdistysten yhteyshenkilö Eino Laitinen kertoo, että Kunnon Elämä Turun Aluekeskus toimii lasten, nuorten sekä aikuisten parissa ja edistää päihteistä vapaata turvallista yhteiskuntaa. – Toimintamme on kaksijakoista. Terveyttä tukeva toiminta suunnataan kaikille asiasta kiinnostuneille. Osallistumme heinäkuussa lasten leirien järjestämiseen, syksyllä toteutamme kuntoiltoja ja käymme samaa aatteellisuutta omaavien järjestöjen kokouksissa. Yhdistys on mukana myös Asunnottomien Yö -tapahtumassa. Laitisen mukaan toiminnan toinen osa on suunnattu yhdistyksen jäsenille ja heidän ystävilleen. Osallistujat itse maksavat pääosin retket ja muut vapaa-ajan tapahtumat. Niitä järjestämällä hankitaan varoja yhdistyksen muuhun toimintaan. Raision Työväen Raittiusyhdistyksen on mukana päihteettömässä Raision Jokitupa -toimintakeskuksessa. Lisäksi Laitinen kertoo, että keväällä eläkeläisille aloitetun Onks’ uutta tietoo? -toiminnan ohjaajia koulutetaan ja varsinaista toimintaa valmistellaan tänä vuonna sekä Kunnon Elämä Turun Aluekeskuksen että Raision Työväen Raittiusyhdistyksen vetämänä. Lisäksi yhdistysten toimijat ovat mukana tukemassa aikuisille suunnattua päihteistä vapaata toimintaa.

Hyvä jäsenjärjestön edustaja, Lähetä kuvia yhdistyksesi kesä­ tapahtumista. Julkaisemme kuvia verkossa ja EHYT Järjestön seuraavassa numerossa. Muistathan liittää viestiin myös lyhyen kuvatekstin: Mikä tapahtuma? Missä ja milloin? Mitä kuvassa tapahtuu? Kerro myös keitä kuvassa on, jos henkilöitä on vain muutama ja he ovat tunnistettavissa. Kuvat voi lähettää Jenni Tikkaselle, jenni.tikkanen@ehyt.fi.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014 | 11


TULOSSA

Kohti savutonta työelämää -seminaarisarja

Kohti savutonta työelämää, 28 päivää ilman ja muut työvälineet. Seminaarisarja ulottuu syksyyn 2014.

OK-Opintokeskuksen koulutuksia 2014

EHYT ry on järjestötoimijoita kouluttavan OK-opintokeskuksen jäsen, varaa paikkasi koulutuksiin. Vuonna 2014 koulutuksista ei peritä osallistumismaksuja. Ilmoittautuminen viimeistään kaksi viikkoa ennen koulutusta. Syksyllä esimerkiksi järjestö- ja kansalaistoiminnassa on tulossa muun muassa seuraavia koulutuksia: Vapaaehtoistyön osaaminen esille – osaamismerkit ja järjestöt 10.9. Helsinki Mappi A vai Ö? Yhdistyksen arkistoinnin perusteet 23.9.–30.10. verkkokurssi

28.8. Arvioinnin alkumetrit, Kajaani 2.9. Järjestötoiminnan kehittäminen (vaikuttaminen, varainhankinta), Kuopio 4.9. Järjestötoiminnan kehittäminen (vaikuttaminen), Turku 9.9. Järjestötoiminnan kehittämnen (vaikuttaminen, varainhankinta), Oulu 8.10.-9.10. M/S SOSTE, Silja Europa, Helsinki 30.10. Järjestötoiminnan kehittämi­ nen (vaikuttaminen), Vaasa Tutustu ja ilmoittaudu www.soste.fi/tapahtumat/ koulutus-ja-tapahtumakalenteri

Järjestöjen ja yritysten yhteistyön kehittämisseminaari 3.10. Helsinki Vertailuverstaat – hyvien käytäntö­ jen jakaminen 7.11. Helsinki, Joensuu, Oulu, Seinäjoki, Tampere ja Turku (videoneuvottelu) Tutustu koulutuksiin ja ilmoittaudu OK-opintokeskuksen verkkosivujen koulutuskalenterin kautta www.ok-opintokeskus.fi

SOSTEn koulutus- ja tapahtumakalenteri 2014

SOSTE tarjoaa koulutusta, keskustelua ja verkostoitumisen paikkoja. Tutustu koulutus- ja tapahtumakalenteriin ja osallistu, EHYT ry on nimittäin SOSTEn jäsen. Tässä syksyn tarjontaa:

10.9. Kuopio 12.9. Turku 1.10. Jyväskylä 2.10. Tampere Koulutuspaikka ilmoitetaan myöhemmin. Ilmoittautuminen: savo@sydan.fi Ohjelma 12.00–12.30 Savuton Kunta -pro­ jektin nykytila: Valtakunnallinen ja paikallinen katsaus 12.30–13.30 28 päivää ilman -palvelu tupakoinnin lopettajan tukena 14.00–14.45 Käytännön välineet savuttomuuden tukemiseksi 14.45–15.30 Paikalliset puheenvuorot – Miten savuttomuustyö kehittyy 15.30–16.00 Mitä alueella voidaan tehdä yhdessä ja ketkä kulkevat tiennäyttäjinä? Tervetuloa!

Allianssi

Allianssin koulutustilaisuuksissa nuorisoalan toimijat verkostoituvat. Oletko tutustunut Allianssin tapahtuma- ja koulutustarjontaan? EHYT ry on Allianssin jäsenjärjestö. Allianssi järjestää muun muassa suurtapahtumia, yhteiskunnallisia foorumeja sekä ammatillista osaamista vahvistavia ja järjestötoimintaa kehittäviä koulutuksia. www.alli.fi

KATSO MYÖS ALUEHALLINTOVIRASTON TAPAHTUMA- JA KOULUTUSKALENTERI WWW.AVI.FI

12 | Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014

28 PÄIVÄÄ ILMAN – USKALLATKO HAASTAA ITSESI? www.28paivaailman.fi


KILPISJÄRVEN liikuntajuhannus – Jo 69. kerta! Kilpisjärven legendaarisin liikuntatapahtuma on vuodesta 1946 alkaen katkeamatta järjestetty juhannushiihto. 20.6. Juhannushiihto 21.6. Pistesuunnistus 22.6. Vuorijuoksu    ja saappaanheitto Tapahtuman järjestäjät: Kilpisjärven Saana-Veikot ry ja Kunnon Elämä ry. Tapahtumaa tukee EHYT ry ja Enontekiön liikunta- ja vapaa-aikatoimi. Lisätietoja www.kunnonelama.fi

Good Game – Pelitaitoprojektin loppuseminaari 6.11.2014 Helsingissä Neljä vuotta sitten Pelitaito-projekti tarttui isoon haasteeseen lasten ja nuorten pelihaittojen ehkäisyssä. Pelitaito on ollut mukana edistämässä positiivista pelikulttuuria, asiallisen pelitiedon syntymistä ja leviämistä sekä herätellyt julkista keskustelua pelaamiseen liittyvistä aiheista. Projektin päättyessä on aika kokoontua

pohtimaan yhdessä aiheesta kiinnostuneiden toimijoiden kanssa pelikasvatuksen jatkumista Suomessa ja viemään eteenpäin pelisivistystä. EHYT ry:n Pelitaito-projektin loppuseminaari järjestetään torstaina 6.11.2014 Helsingissä Ostrobotnian Juhlasalissa. Ohjelmassa on luvassa mielenkiintoisia puheenvuoroja pelaamisen eri näkökulmista ja Pelitaito-projektin tuotoksia. Tule mukaan verkostoitumaan, keskustelemaan ja haastamaan muut

Käsikirja ryhmänohjaajille Koulutukseen osallistuvat saavat omakseen Ryh­ mäilmiö-käsikirjan. Ryhmäilmiö-käsikirja sisältää menetelmiä ryhmän jatkuvaan ryhmäyttämiseen. Käsikirjassa olevan tuntirakenteen avulla voidaan käsitellä ryhmästä nousevia tai ohjaajan valitsemia aiheita. Koulutuksessa käydään läpi kaikki kirjan osa-alueet: tuntirakenne, ryhmän vaiheet ja ryh­ märoolit, ryhmänohjaajan toimintaympäristö sekä erilaisia tuntisisältöjä ja menetelmiä.

RYHMÄILMIÖ ja avoimet koulutukset

Kaikille avoimet Ryhmäilmiö-koulutukset 2014 14. 8. 2014 klo 13.00-15.00, Turku 20.8.2014 klo 12.30 - 15.00, Joensuu

27.8.2014 klo 8.30 - 11.00, Espoo 4. 9. 2014 klo 9.00-11.00, Vantaa 11.9.2014 klo 12.30 - 15.00, Jyväskylä 17.9.2014 klo 8.30 - 11.00, Rovaniemi 30.9.2014 klo 8.30 - 11.00, Kuopio 7.10.2014 klo 12.30 - 15.00, Seinäjoki 5. 11. 2014 klo 09.00-11.00, Kajaani Lisäksi järjestämme syksyllä avoimia koulutuksia myös Turussa ja Vantaalla. Päivämäärät ja paikat varmentuvat myöhemmin. Koulutukset ovat maksuttomia. Ilmoittautuminen ja mahdolliset lisäkoulutukset löyty-

mukaan pelisivistyksen levittämiseen. Tapahtuma on suunnattu kaikille pelikasvatuksesta kiinnostuneille ammattilaisille, kasvattajille, tutkijoille, opiskelijoille ja pelialan toimijoille. Varaa päivä kalenteriisi jo nyt! Seminaari on maksuton. Ilmoittautuminen alkaa ja tarkennettu ohjelma julkaistaan syyskuussa 2014 sivulla www.pelitaito.fi/loppuseminaari.

vät osoitteesta: www.ryhmailmio.fi. Tervetuloa! Tilaa ammattioppilaitokseesi oma Ryhmäilmiö-koulutus! Koulutuksemme ovat maksuttomia vuoden 2015 loppuun saakka. Voit myös tulla tutustumaanRyhmäilmiöön johonkin avoimista koulutuksistamme. Lisätiedot ja tilaukset: Kim Kannussaari johtava asiantuntija ryhmailmio@ehyt.fi p. 050 597 7555

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014 | 13


PÄIHDEPÄIVISTÄ on ke Päihdepäivät keräsi Helsingin Tapahtumakeskus Telakalle 13.–14.5.2014 kaikkialta Suomesta päihdealan ammattilaisia, asiantuntijoita, vapaaehtoisia sekä päättäjiä. Päihdepäivät sijoittuvat jatkossakin keväälle. Vuoden 2015 tapahtumapaikkaan ja sisältöihin voit vaikuttaa nyt! Näillä sivuilla kerromme tapahtuman annista kuvin.

Päihdepäivien Haitat muille -seminaari 13.5. valotti alkoholi- ja päihdehaittojen muodostumisen ja kokemisen sosiaalista luonnetta. – Alkoholi- ja päihdehaitat nähdään usein vain yksilön omaa hy­ vinvointia uhkaavana terveysriskinä, mutta haitat heijastuvat laajalti käyttäjän sosiaaliseen ympäristöön ja yhteiskuntaan. Kyse ei ole vain yksilöstä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Katariina Warpenius kuvaa. Haitat muille on latautunut tutkimuksen ja politiikan näkökulma. – Lähestymistavassa vedetään rajaa yksilönva­ pauden ja muiden ihmisten oikeuksien välille. Vastakkain ovat oikeus vapaaseen kulutukseen ja muiden oikeus koskemattomuuteen, Warpenius selventää. Seminaarissa puhui myös Palkansaajien tutki­ muslaitoksen erikoistutkija Petri Böckerman, joka kollegoineen on tutkinut alkoholinkäytön ja sairauspoissaolojen välistä yhteyttä. – Tulokset korostavat sitä, että alko­ holiverotuksen tasoa mietittäessä on syytä pohtia myös alkoholijuomien ku­ lutuksen vaikutuksia sairauspoissaoloi­ hin ja samalla kansantalouden tehok­ kuuteen, Böckerman tiivistää.

Näyttelyalueelta tarttui mukaan runsaasti tietoa ehkäisevän päihdetyön eri toimintakentistä ja menetelmistä. Ennen seminaareja ja niiden välillä sai kierrellä näyttelyalueella ja napata esitteitä mukaan. Alkoholi puhuttaa vain Suomessa? -seminaari toi yhteen joukon suomalai­ sen ja kansainvälisen alkoholipolitiikan asiantuntijoita. Eurocaren puheen­ johtaja Tiziana Codenotti perään­ kuulutti EU:lle uutta alkoholistrategiaa. 14 | Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014


hkeytymässä alan ykköstapahtuma Päihdepäivien ykkös­ aiheisiin lukeutuivat kannabis ja muunto­ huumeet. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Markku Soikkeli (kolmas vasemmal­ ta) muistutti, että kannabis­keskustelussa yksi tärkeimmistä ky­ symyksistä on oltava nuorten kannabiksen käytön ehkäisy.

Onko hyvinvointi jäämässä Telakalle? Tapahtuman teeman, Hyvinvointi Telakalla?, puitteissa pohdittiin päihdealan re­ surssien riittävyyttä muuttuvassa yhteiskunnassa. EHYT ry:n johtaja Kristiina Hannula päätti Päihdepäivät toteamalla, että ehkäisevä työ on nähtävä investointina. – Ehkäisevän työn merkitys huonossa taloustilanteessa korostuu. Järke­ vää päihdepolitiikkaa on tehtävä tosiasioiden, ei tunteiden valossa. – Pakka-toiminnan (paikallinen alkoholipolitiikka) vakinaistaminen on ollut merkittävä tekijä kuntien ehkäise­ vässä päihdetyössä. Aina – ei vain niukkenevien resurssien tilanteessa – on etsittävä uusia tapoja toimia, Porin psyko­ sosiaalisten palvelujen päällikkö Matti Järvinen totesi.

Päihdepäivien loppuseminaarin kansanedustajapaneelissa ruodittiin alkoholipolitiikkaa ja päihdehait­ tojen vähentämistä. Kaikki kansanedustajat laputtivat vihreää oluen poistamiselle kaupoista sunnun­ tai-aamuisin. Kaikki panelistit halusivat myös varoitusmerkinnät pulloihin. Lisäksi panelistit halusivat tukea kuntia alkoholin julkiseen nauttimiseen liittyvissä rajoituksissa sallimalla rajausmahdollisuuden kunnille. Mukana (vasemmalta) Inkeri Kerola, Eila Tiainen, Jouko Jääskeläinen, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Sanna Lauslahti. Paikalle saapui myös Pertti Virtanen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014 | 15


Alkoholilaki ja työelämän päihdehaitat puhuttavat nyt yritysten johdossa

E

HYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi muistutti Päihdepäivien loppuseminaarissa, että vastuullinen alkoholipolitiikka katsoo isoa kuvaa Suomen koko talouden –  ei vain muutaman elinkeinon näkökulmasta. – Keskeinen kysymys, kun alkoholilakia tänä vuonna uudistetaan on, lähtevätkö päihdekuolemat taas nousuun uudistuksen seurauksena, kuten edellisen lakikauden aikana, vai tehdäänkö laki, joka vähentää niitä. Suomen taloudelle lakiuudistus on merkittävä. EHYT ry:n Päihdepäivillä julkistaman yritysjohtajakyselyn mukaan (TNS Gallup) 80 prosenttia yritysjohtajista pitää päihteistä aiheutuvia ongelmia suomalaiselle yhteiskunnalle merkittävinä ja 71 prosenttia näki, että alkoholin kustannukset tulevat viime kädessä yritysten maksettaviksi. EHYT ry tavoittelee lakiuudistusta, joka auttaisi painamaan alkoholin kulutusta kahdeksaan litraan, Ruotsin tasolle. Tämä säästäisi Suomelta 1-2 miljardia euroa vuodessa. – Kun halutaan vähentää päihdehaittoja, on aina vähennettävä kokonaiskulutusta, muistutti Aalto-Matturi. – Nämä kulkevat käsi kädessä. Onnistunut al-

koholipolitiikka edellyttää kohtaavaa päihdetyötä, valistusta ja kohtuullista

16 | Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014

sääntelyä, Aalto-Matturi linjasi.


TAPAHTUNUTTA

Maailman tupakaton päivä 31.5. kannusti nostamaan tupakkaveroa

M

aailman terveysjärjestön WHO:n järjestämää maailman tupakatonta päivää on vietetty jo vuodesta 1987. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomio tupakkaan paitsi terveyshaittojen aiheuttajana myös sosiaalisena ja taloudellisena vitsauksena sekä uhkana ympäristölle. Tänä vuonna päivän teemana oli kannustaa valtioita nostamaan tupakkavero kulutusta vähentävälle tasolle. Tutkimusten mukaan veronkorotuksilla pystytään vaikuttamaan erityisesti matala­ tuloisiin ihmisiin ja ehkäisemään nuorten tupakoinnin aloittamista. Suomessa 10 prosentin tupakkaveron korotuksista on vastikään päätetty hallituksen kehysriihessä. EHYT ry haastaa jäsenjärjestöt suunnittelemaan omia tempauksia ensi vuoden maailman tupakattomaan päivään. Tarvittaessa suunnitteluapuna toimii asiantuntija Minttu Tavia. Lisätietoja: Minttu Tavia puh. 050 438 4227 minttu.tavia@ehyt.fi

Smokefree-kisavoitto KORSHOLMIIN

K

orsholmin yläkoulun 8D-luokan oli vaikea uskoa voittoa todeksi. Smokefree-luokkakilpailun pääpalkinto 1 000 euroa on mehevä summa luokkaretkibudjettiin. Smokefree-kilpailua on järjestetty Suomessa vuodesta 1989 lähtien. Kilpailusta on muodostunut suomalaisissa kouluissa jokasyksyinen perinne, joka on levinnyt noin 20 Euroopan maahan. Perinteistä Smokefree-luokkakilpailua käytiin jälleen Suomen yläkouluissa 1.10.2013–31.3.2014. Alakoulujen 5.- ja 6.-luokkien kilpailua käytiin marraskuusta maaliskuuhun. Kuluneen kilpailukauden aikana Smokefree-kilpailuun osallistui yhteensä. Smokefree-kilpailussa oli kilpailukauden aikana mukana lähes 23 500 oppilasta. Yläkoulun 7. ja 8. -luokkia oli mukana 1 262 ja alakoulun 5. ja 6. -luokkia 34. Kilpailussa mukana ole-

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014 | 17


TAPAHTUNUTTA

vien luokkien määrä nousi hieman edellisvuodesta. Erityisesti ruotsinkieliset luokat innostuivat osallistumaan kilpailuun. – On joka syksy mukavaa nähdä tutut koulut mukana osallistujalistalla, mutta on mielettömän hienoa saada mukaan aina myös uusia kouluja, kertoo kilpailua koordinoiva Minttu Tavia EHYT ry:stä.

Kilpailu tukee kouluissa tehtävää tupakan vastaista työtä helpolla ja hauskalla tavalla. Kilpailuun osallistuvat luokat sitoutuvat yhteisellä päätöksellä olemaan tupakoimatta, nuuskaamatta ja käyttämättä sähkösavuketta kilpailukauden ajan. Kilpailijoiden kesken arvotaan 250-1000 euron palkintoja.

Smokefree-toimintaan kuuluu luokkakilpailun lisäksi Savuton Kou­ lu -toimintatuki, koulutuksia ja erilaisia aineistoja oppilaitosten käyttöön. Seuraava Smokefree-luokkakilpailu käynnistyy jälleen syksyllä 2014. Lisätietoja Minttu Tavia minttu.tavia@ehyt.fi

Kesälomien alkaessa alkoholikulttuuri punnitaan

K

oulujen päättymistä juhlittiin taas toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Vanhemman tehtävä on omalla ja teinin kohdalla pohtia, miten alkoholi ja kesäfiilis liittyvät yhteen. Hyväksyäkö nuoren alkoholinkäyttö? Ostaako alaikäiselle? Vanhemmalle päättäjäisviikonloppu on mahdollisuus vaikuttaa koko Suomen alkoholikulttuurin suuntaan. EHYT ry:n vuodentakainen kysely ja HUBU-keskustelut kertovat, että lasten mielestä aikuisten ei tulisi ostaa tai antaa heille alkoholia. Vain noin joka kymmenes (12 %) alle 18-vuo-

tias hyväksyy sen, että vanhemmat ostavat muutaman pullon siideriä tai olutta yläasteikäiselle nuorelleen. Vieläkin harvempi (6 %) hyväksyy vanhempien viiniostokset lapsilleen. – Vanhempien päihdekasvatuksen tueksi on 2000-luvulla onneksi merkittävästi enemmän tietoa kuin parikymmentä vuotta sitten, toteaa EHYT ry:n koulutyön johtaja Kris­ tiina Hannula. – Nykyään tiedetään, että varhain aloitetut päihdekokeilut lisäävät selkeästi aikuisiän päihdeongelmien todennäköisyyttä. Myös alkoholin haitat aivojen kehitykselle

24 ikävuoteen asti ovat yleisemmin tiedossa. Vanhempien on hyvä tiedostaa, että nykyään on nuorten mielestä ihan ok mennä bileisiin selvänä, toisin kuin ehkä vanhempien omassa nuoruudessa. – Myös oman mallin näyttäminen juhlapäivinä on vahvimpia nuorten omia päihdetottumuksia rakentavia asioita, Hannula korostaa. – Kotona nähty kohtuullinen alkoholin nauttiminen juhlissa antaa nuorelle paremmat lähtökohdat terveydelle ja työelämässä jaksamiselle kuin humalajuomisen malli.

Eero Salonlahti Elimäenkatu 25-27, Helsinki eero.salonlahti@ehyt.fi p. 050 5919 020

Leena Mast-Knutar Elimäenkatu 25-27, Helsinki leena.mast-knutar@ehyt.fi p. 050 4344 174

UUSIA KASVOJA

Sara Salomaa Elimäenkatu 25-27, Helsinki sara.salomaa@ehyt.fi p. 050 438 8129

Sara Salomaa on aloittanut helmikuussa tiedottajana viestintäyksikössä. Hän on kotoisin Helsingistä, mutta suorittanut YTM:n tutkinnon Tampereen yliopistossa. Sara työskentelee EHYT ry:ssä viestintäpäällikkö Helena Hulkon alaisuudessa media- ja järjestöviestinnän, sisäisen ja ulkoisen tiedotuksen sekä vaikuttajaviestinnän parissa.

18 | Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014

Eero Salonlahti on kouluttaja koulutyön yksikössä. Hän on viittä vaille valmis sosionomi ja kirkon nuoriso-ohjaaja. Vapaa-aika kuluu hyvin pitkälle bänditouhujen (Le Roi) parissa.

Leena on jo vanha tuttu EHYT ry:ssä. Hän oli viiden kuukauden harjoittelujakson. Harjoittelu kuului osana KEUDAn kulttuuri- ja luovien alojen monialakoulutusta. Nyttemmin hän tekee järjestössä graafista suunnittelua esim. esitteitä, flyereita ym. Myös tämän lehden toteutus on hänen käsi­ alaansa. Hän kuuluu Järjestöpalvelut-osastoon.


PELITAITO-PROJEKTISTA

Tietoa pelaamisesta oppilaille ja vanhemmille!

P

uhuttavatko digitaaliset pelit? Mietityttääkö lasten ja nuorten pelaaminen? Jos haluat tarttua peliaiheeseen ja tarvitset tueksi asiantuntijaa, kannattaa sinun tilata paikalle Pelitaito-kouluttaja. EHYT ry:llä on Pelitaito-kouluttajia ympäri Suomea ja he ovat valmiita keskustelemaan peliteemasta niin lasten ja nuorten kuin aikuistenkin kanssa. Pelitaidon koulutuspaketit on suunniteltu kouluille ja oppilaitoksille, mutta ne sopivat pidettäväksi hyvin myös esimerkiksi nuorisotaloilla tai muissa lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnoissa.

Ylempien luokkien oppilaiden kanssa tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät pelit ja pelikulttuurin laaja-alaisesti ja osaavat hahmottaa pelaamisen hallinnan osana elämänhallintaa. Keskustelut antavat eväitä arvioida paremmin pelaamisen vaikutusta omaan hyvinvointiin.

Pelitietotunnit oppilaille

Hinnat

Oppilaille suunnatut pelitietotunnit perustuvat keskusteluun erilaisista pelaamiseen liittyvistä teemoista kohderyhmät huomioiden. Keskustelua herätellään muun muassa aiheeseen liittyvillä tietokilpailukysymyksillä sekä esittämällä väittämiä. Alakouluissa pelituntien tavoitteena on, että oppilaat osaavat tunnistaa pelaamisen hyötyjä ja haittoja sekä ymmärtäisivät tasapainoisen suhteen pelaamisen ja muun elämän välillä. Osana kokonaisuutta keskustellaan muun muassa pelien ikärajoista ja pelaamisen hallinnasta sekä siihen liittyvistä säännöistä.

Charlotta Hagman Sepänkatu 3, Turku p. 050 382 9972 charlotta.hagman@ehyt.fi

Ehkäisevän päihdetyön koordinaatioyksikkö on jälleen saanut vahvistusta tiimiinsä. Huhtikuun lopulla tiimin uudeksi jäseneksi tuli Charlotta Hagman, joka vastaa kutsuhuutoihin paremmin nimellä Lotta. Hän on kotoisin Kemiönsaarelta, mutta asustaa nyt Turussa ja työskentelee sieltä käsin uudessa monikulttuurisuushankkeessamme. Lotta toimii läheisessä yhteistyössä Anne Ahlefeltin kanssa ja esimiehenä toimii Leena Sipinen.

Vanhempainillat

Peliteemaiset vanhempainillat rakentuvat alustuksesta sekä yhteisestä keskustelusta / ryhmäkeskusteluista. Niissä pyritään lisäämään vanhempien tietoutta pelimaailmasta ja kannustamaan heitä aktiivisempaan pelikasvatukseen. Pelitietotunnit 1 pv (max 5 tuntia) & vanhempainilta 300€ Pelitietotunnit 1 pv (max 5 tuntia) 200€ Vanhempainilta 200€ Hintoihin lisätään kouluttajan matkakulut.

Tilaukset

Jos haluat tilata Pelitaito-kouluttajan koulullesi tai vanhempainiltaan, ota yhteyttä projektiasiantuntija Kaisa Luhtalaan, kaisa.luhtala@ehyt.fi, p. 050 5186012.

Uusin EHYT Teema 4.2 Ehkäisevä päihdetyö on ilmestynyt! Lehteä postitetaan jäsen­järjestöille ja laajalle jakelulle kuntiin, ehkäisevän päihdetyön toimi­joille, oppilaitoksiin ja päättäjille. Lue ja jaa lehden verkkoversiota osoitteessa www.ehyt.fi tai www.issuu.com/ehyt. Antoisia lukuhetkiä! Kerro myös mitä tykkäsit – palautetta voi antaa suunnittelija Johanna Suihkolle, johanna.suihko@ehyt.fi p. 040 512 7689

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestötiedote 3/2014 | 19


TÄMÄN MERKIN TAKANA ON TUHANSIA HYVIÄ �KOJA

RAY TUKEE TÄNÄ VUONNA EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ EHYT RY:N HYVIÄ TEKOJA 4 790 000 EUROLLA.

Tämän merkin takana on tuhansia hyviä tekoja. RAY rahoittaa vuosittain n. 800 järjestön toimintaa. Sadattuhannet saavat apua eri elämäntilanteissa.

EHYT Järjestö 3/2014  
EHYT Järjestö 3/2014  

EHYT Järjestö 3/2014 kertaa Päihdepäivien antia, esittelee EHYT ry:n uuden hallituksen ja antaa maistiaisia tulevan syksyn kampanjoista ja v...

Advertisement