Page 1

PITÀGORES I EL MONOCORDI

1- BIOGRAFIA 2- L'ESCOLA PITAGÒRICA 3- TEORIA: 3.1 MATEMÀTIQUES 3.2 MÚSICA 4- CONSTRUCCIÓ D'UN MONOCORDI


1- BIOGRAFIA Nom: Pitàgores de Samos ( Πυθαγόρας ο Σάμιος ) Data de naixement: aprox. El 580- 572 a. C Data de la seva mort: aprox. 500-490 a. C Anys de vida:

75 anys

Segle: VI a C. Lloc de naixement: Illa de Samos País/ Cultura: Antiga Grècia Branca de la ciència: Metafísica, filosofia, música, matemàtiques, ètica i política.


Trets de la seva vida: - Va ser un gran viatger (Àsia, Mesopotàmia, Egipte, Magna Grècia, Itàlia) i això fa que assimili coneixements astronòmics, matemàtics i religiosos. - Contemporani de Buda, Confuci i Lao- Tse. El segle VI a C és clau en el desenvolupament de la religió i les matemàtiques. - Va fundar una escola, una societat secreta amb bases matemàtiques i filosòfiques. - Les paraules MATEMÀTIQUES i FILOSOFIA provenen d'ell. Per poder filosofar marca dos passos: APRENDRE A VEURE i SABER ESCOLTAR.


- Pot ser considerat la persona més influent de la història mundial, fou: ●

Introductor de pesos i mesures.

Descobridor de la teoria musical.

● ●

Inventor de la geometria i l'aritmètica teòrica, el primer en sostenir que la terra era esfèrica. La Hipòtesi del moviment circular uniforme va dominar el pensament astronòmic durant més de 2000 anys. El primer en postular el buit. El primer en canalitzar el fervor religiós en fervor intel·lectual. En considerar l'univers com una desxifrable per mitjans matemàtics.

obra

sols


2- L'ESCOLA PITAGÒRICA

Sis idees bàsiques

a. El símbol de l'escola era l'estrella de cinc puntes d'un pentàgon regular. b. Les seves bases són matemàtiques i filosòfiques. c. Era un centre cultural, una societat secreta regida per normes estrictes de conducta: eren vegetarians (transmigració de les ànimes) i seguien un règim físic i de rituals molt estrictes.


d.

Qualsevol conducta discriminatòria estava prohibida. L'escola era oberta a homes i dones, a totes les races, religions, situacions socials i econòmiques.

e. Els coneixements i descobertes no eren propietat de cap membre sinó de la comunitat, tot i que sovint s'han atribuït a Pitàgores al no constar l'autoria. f. Pitàgores impartia dos tipus d'ensenyança: una per els membres de l'escola i l'altra per la resta de ciutadans.


3- TEORIA 3.1 MATEMÀTIQUES

- Les matemàtiques són la veritable representació de la realitat, allò perfecte. - “Teorema de Pitàgores”. - “Tot és nombre”: “Els nombres són el principi de totes les coses”. L'estructura de l'univers era aritmètica i geometria. A partir de tot això les matemàtiques es van convertir en una disciplina fonamental com a base moral per la direcció de la vida, l'amor i la saviesa i clau per tota investigació científica. Aquesta tendència ha arribat fins a nosaltres.


3.2 MÚSICA

-“Lleis quàntiques de l'acústica”: les distàncies entre els planetes tenien les mateixes proporcions que existien entre els sons de l'escala musical. Cada esfera produeix un so, les properes uns tons més greus, les llunyanes més aguts. Tots els sons es combinen en una harmonia perfecte: la música de les esferes. - Iniciador de l'aplicació curativa i medicinal de la música.


- Realitza el primer experiment científic de la història al determinar el fonament matemàtic de l'harmonia musical: construeix un instrument musical, EL MONOCORDI. - Però, quina relació hi ha entre l'harmonia musical i els nombres? Pitàgores demostra la relació entre longitud de la corda, tensió-pes i resultat sonor- interval.


4- CONSTRUCCIÓ D'UN MONOCORDI Material: ●

Tall de fusta 60x 12x 2cm. 2 peces de fusta 10x 1.5cm. I una peça triangular.

1 corda de guitarra.

3 bagues tancades petites.

1 baga tancada gran.

Eines:

Martell, barrina.

Cinta mètrica, escaire.

Llapis i rotuladors.


Experimenteu amb els sons PROPORCIONS: 1 obtenim un so ½ obtenim l'octava 2/3 obtenim la quinta ¾ obtenim la quarta

PITÀGORES I EL MONOCORDI  
PITÀGORES I EL MONOCORDI  

Activitat realitzada per Angelina Forcada

Advertisement