Page 1

J E N N Y K I M P O R T F O L I O


-academic projects5 center for hollistic healing 13 casa della citta 22 swing for jenny holzer


-professional projects29 cleveland new school 35 KL office tower


DESIGNING A CENTER FOR WHEELCHAIR USERS ADDRESSES SEVERAL CHALLENGES BOTH PHYSICAL AND SOCIAL. A BALANCING ACT BETWEEN TYPICAL ARCHITECTURE CONVENTIONS AND NEW RULES OF ACCESSIBILITY MUST TAKE PLACE. WHILE TRYING NOT TO OVERSIMPLIFY THE DESIGN TO MAKE “EASY”, AND AT THE SAME TIME NOT INDULGE IN SPATIAL ACROBATICS, THE PROJECT DEMANDS A DESIGN THAT CAN FIND A MARRIAGE BETWEEN THE TWO WITHOUT COMPROMISING TO EITHER.


ICON wheels 08/2012 cambrige.ON University of Waterloo 4B Final Studio Proj ect Flagship Store and Rehabilitation Facility 1022m 2


The proposed design aims to create a social environment for initiating a holistic healing experience for wheelchair users. The design process was initiated by integrating a full size basketball court into the given program. Starting with the basketball court as the anchor, where the robust high energy atmosphere could echo throughout the building, the rest of the program was organized along its perimeter. The sensitivity of certain program requirements demanded a place of recluse, completely isolated from the high energy space. As a result the program was divided into extroverted and introverted program. A dialogue is created between the two elements. the extroverted, a sunken volume with program projecting out. the introverted , a floating volume with program carefully arranged within. The ground plane is purposely void of program, serving purely as an access point. Breaking typical accessible building conventions, the building challenges users to immediately engage into the dynamics of the building.


GUEST SUITE WITH PRIVATE GARDEN PHYSIOTHERAPY

GUEST SUITE LOBBY VIEWING PLATFORM ELEVATOR CORE ACCES TO LOADING

ENCLOSED HALF COURT BASKETBALL COURT EVENT SPACE INDOOR TEST FACILITY MEETING SPACE

ENTRANCE TO FACILITY WORKSHOP CUSTOM FITTING AND ASSESSMENT ROOMS ADMIN STORAGE MECHANICAL


drop-off

entrance lobby for guest suites

main atrium/ basketbal court

sunken courtyard

MECH/ELEC/RECYCLING CUSTOM FITTING OFFICE

VIEWING AREA

STORAGE

GYNAMSIUM/ EVENT SPACE

WORKSHOP

LOBBY/RECEPTION

MEETING ROOM

OFFICE


Section A | 1:250

Section B | 1:250


15mx8m Bi- fold hangar door is operated by turning a wheel tha t sets in motion the mechanism to open the door.


THE ILLUSION OF THE PLAN THE PLAN PROCEEDS FROM WITHIN TO WITHOUT; THE EXTERIOR IS THE RESULT OF AN INTERIOR. THE ELEMENTS OF ARCHITECTURE AND LIGHT AND SHADE, WALLS AND SPACE. ARRANGEMENT IS THE GRADATION OF AIMS, THE CLASSIFICATION OF INTENTIONS. MAN LOOKS AT THE CREATION OF ARCHITECTURE WITH HIS EYES, WHICH ARE 5 FEET 6 INCHES FROM THE GROUND. ONE CAN ONLY CONSIDER AIMS WHICH THE EYE CAN APPRECIATE AND INTENTIONS WHICH TAKE INTO ACCOUNT ARCHITECTURAL ELEMENTS. IF THERE COME INTO PLAY INTENTIONS WHICH DO NOT SPEAK THE LANGUAGE OF ARCHITECTURE, YOU ARRIVE AT THE ILLUSION OF PLANS, YOU TRANSGRESS THE RULES OF THE PLAN THROUGH AN ERROR IN CONCEPTION, OR THOUGH A LEANING TOWARDS EMPTY SHOW. -LE CORBUSIER LESSON OF ROME


c a s a de l l a c i t t a 09/2011 rome.italy University of Waterloo 4A Final Studio Proj ect Research Center and Exhibition Hall for Acheological Findings 12000m 2


The site, piazza della moretta, sits in the lower centre of campus martius with major piazzas and attractions pivoting around it in all directi ons. With nine access points and a front to the tiber, the site offers unique conditions to conceive an architecture that not only organizes, but comes alive through the energy of its context.


-conceptual section-


Our proposal for ca sa della citta, therefore was conceived as a mediating device bet ween the city’s rigid ground and the layers of historic fantasies beneath. Two simple buildings frame the piazza from the site’s main axis and contain residential units, shops, and public exhibitions. A composition of platonic geometries restsupon a vierendeel steel stage above the archeological ruins where the permanent exhibition is placed. The building‘s uniqueness lies in its temporality. in what appears to be a city thats been carefully carved out of a solid mass, our proposal aims to create a gaping hole in the city fabric and allow people to fantasize the city that exists below their feet.

- 1:500 model 5mm millboard laesercut acrylic


PLAN GF

PLAN B1


ON E C OUL D E A S I LY A R GUE THAT J EN N Y H OL Z E R IS THE MOS T EFF I C I E N T A R TIS T O F OUR T IM E . L E V E RA GING THE POW ER O F WORD S THR O UG H THE EX T RE M E LY S I M PLE ME ANS O F PROJE C TIO NS . J E NNY H O L Z E R TRANS F O R M S R E G U L A R OBJE C TS O F A LL SCAL ES - F RO M F UR NITUR E TO ROO M S , BU I L D I N G S A ND E V EN C IT Y S C A PE S , INTO E XTRAOR D I N A RY V E S S ELS OF A R T. TH E WORK O F THIS AMER IC AN A RT I S T IS AT O NCE MI NIMA L A N D C OM P ELLING , B REAT HTA KI N G LY S IMPLE Y ET U NCO M F O RTA BLY PROVOCATI V E . TH E A MB ITIO N OF T HE P ROJE C T IS TO DESI G N A C H A I R THAT E MB O D IE S I N TH E WO R K J E NNY H O L Z E R, A CHA IR IS THAT IS E X T RE M E LY MINIMA L Y ET P OT E N T I N I T S A B ILITY TO T R ANS F O RM S P A CE.


s w i n g fo r Je n n y H olz er 08/2010 cambridge.ON University of Waterloo Structural Design


The proposal aims o bring into question mundane lifeless spaces by juxtaposing it with childish whimsy.


LAWN SWING This resulted in the design of a portable swing. Taking advantage of its simple pleasure and minimal construction, the materiality of the chair sought out to maximize the space transforming qualities of a swing even further. The seat was constructed to hold a patch of grass within it. The grass acts both as a statement piece continuing the concept of minimal yet potent transformation of space while also providing a comfortable cushioning for the swing itself.

x1 plywood swing base

and soil with plexi glass planter with x1 grass perforated bottom for water drainage

x2 knot blocks

x1 rope 10mm. 5m long


1.

PULL ROPE THROUGH BLOCK AND TOSS OVER BEAM

A.

B. 3 2 1

1.

PULL BLOCK DOWN THE ROPE, 30CM-40CM FROM SWING

2.

PULL BLOCK DOWN THE ROPE, 30CM-40CM FROM SWING

3.

PULL BLOCK DOWN THE ROPE, 30CM-40CM FROM SWING

4.

PULL BLOCK DOWN THE ROPE, 30CM-40CM FROM SWING

A.

3 2

3 2

1

1

B.

3 2

3 2

1

1


T Y PICAL

P R OPOSED


c l eve l a n d n ew s c hool 08/2011 Cleveland, Ohio Design Competition Collaboration with Jedidiah Lau Honorable Mention Public School K-1 2 9000m 2


The extraordinary new rate and range with which information is transferred allow curriculums to be increasingly integrated, their subjects quickly shared, exchanged and cross-referenced - a new social openness never before achievable. However, quality education goes beyond the mere exchange of information and presents an inevitable need for a controlled environment. So the challenge is to imagine an architecture in which experimentation and flexibility are not limited, but expected. A typology that anticipates, and even propels, the changing model of education.


-auditorium and exhibition space-cafeteria facing gymansium-


With this in mind, we envisioned a composition of an open plane and two closed bands. Forming a cross. The bands of classrooms divide the open spaces into quadrants of different proportions. Communal and informal programs such as cafeteria, playground, art studio, library, and sports hall are then placed according to their spatial needs. The elimination of the corridor, typical to most schools, enhances the interaction between all parts, while the bands provide optional privacy and enclosure.


o f f i c e towe r i n K u a l a L u m p u r 03/2012 kuala lumpur. malay sia

O MA

Design Competition


OMA’s design intent is to generate a dynamic urban object that engages the park and the city, generating multiple views for both the proposed building and adjacent buildings. The irregular shape of the site suggested a triangular form. Triangular forms allowed the greatest amount of freedom to generate and expand urban space within an extremely efficient shape.

High Zone

Mid Zone

Park Terrace

Sky Lobbies

Low Zone Urban Ter race Office Lobby Atrium Park Entrance

Office Parking OfficeLobby/ Retail Retail Visitor Parking


With car manufacturing being one of their major industries, most Malaysians have access to affordable cars. As a result, with over 70% of the population being auto dependant, the project demanded a heavy parking capacity. The project embraces this programmatic challenge by creating a parking space that is equally dynamic as the rest of the building. With the main void of the atrium punching through each floor, offering a visual connection to the rest of the building while also acting as a kind of theatre or a center piece to the atrium.


j e n n y k i m /c u r r i c u l u m education: 2007-present

vitae

candidate for honors bachelor of architectural studies university of waterloo school of architecture. cambridge on

work experience: sept 2012- present the marc boutin architectural collaborative - designer calgary ab canada research and development of city planning strategies and landuse studies jan-april 2011 jan-aug 2011

oma(office for metropolitan architecture)-jr.architect hong kong actively took part in all phases of design competition

may-sept 2010

oma(office for metropolitan architecture)-intern hong kong produced presentation material for design competitions ranging in scale from residential to masterplans

sept-dec 2009

zus (zones urbaines sensibles)-intern rotterdam, the netherlands designed and produced material for exhibitions including the international architecture biennale rotterdam

jan-may 2009

sturgess architecture-intern calgary,canada participated in the design details of residential project

selected projects: 2011 cleveland design competition- new school vision aug 2011 honorable mention other experiences: june 2010 university of waterloo school play.ecstasis costumes director sept 2007-

casa( canadian architectural student association) representative for university of waterloo


eh2kim@gmail.com 1-403-401-1753


Jenny Kim / Portfolio  

Architecture Portfolio

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you