Page 1

H επιστήμη και τo πρόγραμμα Balanced Beginnings


H ραγδαία ανάπτυξη των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) Τη στιγμή που το μωρό, βρίσκεται στο πιο ανίσχυρο στάδιο, ανίκανο να καθίσει, να μπουσουλίσει, πολύ περισσότερο να σταθεί και να περπατήσει, συμβαίνει κάτι ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Τα εγκεφαλικά κύτταρα παράγονται σε ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό. Ο Νεοφλοιός κατά την γένεση ζυγίζει 350 γρ. δηλαδή το 25% του συνολικού βάρους του εγκεφάλου ενός ενήλικα. Με συχνότητα που φθάνει 1 χιλιοστόγραμμο / λεπτό, αυξάνεται επεκτείνοντας τους δενδρίτες και τα νευρογάγγλια. 6 μηνών, ζυγίζει πλέον το 50% του εγκεφάλου του ενήλικα. Σε αυτή τη διάρκεια, η ενασχόληση με μαθησιακές δραστηριότητες καθώς και οι παρεχόμενες στο βρέφος εμπειρίες (σκόπιμες ή τυχαίες) είναι εξαιρετικά σημαντικές στην πρώιμη δυνατότητα εκμάθησης του μωρού. Η ταχεία αυτή ανάπτυξη του εγκεφάλου συντελείται μόνο μία φορά στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής, τα 3 πρώτα χρόνια!


Διεπαφή Επιστημών

“Αφιερώσαμε εννέα έτη (127.000 ώρες επιστημονικής εργασίας) συγκεντρώνοντας την πιο επιστημονικά προχωρημένη αλλά και τεκμηριωμένη έρευνα και συνδυάζοντας όλα αυτά από κοινού.” Δρ. Gloria Crook Πρόεδρος των Robert Muller International Schools και της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε τα Balanced Beginnings

Ο πρόεδρος του Οργανισμού προ-γενετικής και περι-γενετικής Ψυχολογίας και υγείας στην Αμερική, (APPAH) Dr. David Chamberlain, (Bραβείο Thomas R. Verny (1999), for Outstanding Contributions to Pre-and Perinatal Psychology and Health) απέδωσε εύσημα στα Balanced Beginnings σε επιστολή που μας έστειλε δηλώνοντας

“pride το our infant program” Η επιστημονική του ανακοίνωση “Babies Are Not What We Thought”, περιλαμβάνει 165 αναφορές, που συνδέονται με την αξία των εμπειριών του προγράμματος Balanced Beginnings.


Σε τι ηλικίες παιδιών απευθύνεται Το πρόγραμμα Balanced Beginnings λαμβάνει υπ’ όψη του διαρκώς, την κατάσταση που από πλευράς διεργασιών βρίσκεται η εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών-νηπίων. Διακρίνει τρεις βασικές κατηγορίες ανεξαρτήτως φυσικής ηλικίας: • παιδιά που ακόμη δεν μπορούν, ούτε να “στήσουν” τον κορμό τους, ούτε να “μπουσουλίσουν” • παιδιά που μπορούν να “στήσουν” τον κορμό τους και να “μπουσουλίσουν” • παιδιά που στέκονται όρθια και περπατούν Συστήνεται για την πλήρη και επιτυχημένη λειτουργία του προγράμματος η έναρξή του την πρώτη ημέρα της γένεσης και την εξακολούθηση του ρυθμικά έως και την ηλικία των 3 ή 3 ½ ετών. Γνωρίζοντας, όμως την πραγματικότητα στη χώρα μας και την ηλικία “συνήθως” εισόδου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δημόσιου αλλά και της πλειονότητας του ιδιωτικού τομέα που ποικίλουν από 8 μηνών - 12 μηνών έως και 18 μηνών το αργότερο η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε έχει να κάνει με την δυνατότητα του εκπαιδευτικού να “πείσει το μωρό ν΄ ανταποκριθεί και να απολαύσει την διαδικασία”.


Η δημιουργία των Balanced Beginnings Tο πρόγραμμα αυτό δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπους μια επιχείρησης για να εκμεταλλευτεί μια νέα ιδέα για το οικονομικό κέρδος! Αναπτύχθηκε από επιστήμονες δασκάλους, νηπιαγωγούς, ψυχολόγους, παιδίατρους, γονείς πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων και μιας προϊσταμένης νηπιακής νοσοκόμου. Όλοι εργάζονταν εθελοντικά σε ένα εναλλακτικό σχολείο, μη κερδοσκοπικό, πλήρως αναγνωρισμένο από τις Αρχές των Η.Π.Α (IRS Code 501 ©) με αληθινά μωρά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εννέα ετών, συμπεριλαμβάνοντας κάθε πτυχή της νέας και σαφώς τεκμηριωμένης έρευνας του εγκεφάλου. Δεν κυκλοφόρησε, παρά μόνον όταν εκφράστηκε η απαίτηση από εκείνους που μέσω του ενδιαφέροντός τους για την καινοτόμο εργασία του σχολείου ανακάλυψαν τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής εργασίας. Σημαντικό βάρος, στην επιτυχημένη κατάληξη του προγράμματος διαδραματίζει η εκπαίδευση του προσωπικού και ιδιαίτερα πάνω στις 4 Λεπτοφυείς Ατμόσφαιρες, την διατήρηση τους καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος και το κράτημα αρχείων προόδου σε καθημερινή βάση και για κάθε βρέφος - νήπιο.


Πριν την ηλικία των 3 ετών, τα εγκεφαλικά κύτταρα αναπτύσσονται διαφοροποιημένα ανάλογα με τις προσληφθείσες εμπειρίες του παιδιού. Όσο πιο πολλές, πιο πολύ ευχάριστες, αλλά και ενδιαφέρουσες ήταν οι εμπειρίες, και όσο πιο συνειδητά καταγράφηκαν, τόσο πιο πολλές μαθησιακές διασυνδέσεις αναπτύχθηκαν στον εγκέφαλο και η μετέπειτα μαθησιακή ικανότητα, καθίσταται, πιο ικανή και δυναμική, την στιγμή που οι δρόμοι μάθησης έχουν ήδη χαραχθεί, με τελείως φυσικού όρους, στον εγκέφαλο. Σε όλη την διάρκεια, του προγράμματος, δεν απαιτούμε από το παιδί να μάθει απολύτως τίποτε! Χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες του προγράμματος, που αναφέρονται και σχετίζονται με την ακοή, την όραση, την αφή, την όσφρηση, την γεύση και την κίνηση, χαράζουμε τους μετέπειτα δρόμους μάθησης μέσα από ισορροπία και αρμονία. Τα Balanced Beginnings παρέχουν στον εγκέφαλο του παιδιού διέγερση συνοδευόμενη με τρυφερή αφοσίωση. Δίνουν έμφαση στην σημασία της παροχής των τεσσάρων Λεπτοφυών Ατμοσφαιρών, καθ όλη την διάρκεια της εργασίας μας με το παιδί. Οι Τέσσερις Λεπτοφυείς Ατμόσφαιρες είναι: Η Αγάπη, η Κατανόηση, η Υπομονή και η Διευθυνόμενη Δραστηριότητα.


World Core Curriculum (Πλανητικό Πλαίσιο Εκπαίδευσης)

Το World Core Curriculum εισάγει εργασία με τις ακόλουθες ενότητες: • Το Πλανητικό μας Σπίτι και ο Τόπος μας στο Σύμπαν από το άπειρα μεγάλο στο άπειρα μικρό • Ο Τόπος μας στον Χρόνο παρόν, παρελθόν και μέλλον • Η ανθρώπινη οικογένεια ποιοτικά χαρακτηριστικά - ποσοτικά χαρακτηριστικά - οι ανθρώπινοι όμιλοι • Το Θαύμα της Ατομικοποίησης της Ανθρώπινης Ζωής Υγιής Φυσική Διαβίωση, Υγιής Συναισθηματική (Συγκινησιακή), Ηθική Διαβίωση, Υγιής Νοητική Διαβίωση, Υγιής Πνευματική Διαβίωση


Το Τετράεδρο της Συνεργατικής Εκπαίδευσης Αγάπη

Η αίσθηση του όλου

Κατανόηση

Η αίσθηση της επιλογής Διευθυνόμενη δραστηριότητα

Υπομονή

Ο τόπος μας στον χρόνο

Η αίσθηση της φαντασίας

ΟΙ 4 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΕΣ

ΟΙ 4 βασικεσ προΫποθεσεισ

Το θαύμα της ζωής

Πνευματικό

Το Πλανητικό μας σπίτι ΟΙ 4 Αρμονιεσ

Η αίσθηση του διευθυνόμενου σκοπού

ενα πλαισιο για μια πλανητικη παιδεια μια συνεργεια Νοητικό Η ανθρώπινη οικογένεια

Συγκινησιακό

Φυσικό Η συσταση του ανθρωπινου οντοσ


Βραβείο Εκπαίδευσης για την Ειρήνη της UNESCO

Σχολεία Robert Muller Σχολεία Ειρήνης του ΟΗΕ

Το 1989 το Βραβείο Εκπαίδευσης για την Ειρήνη της UNESCO δόθηκε στον Robert Muller για την αφοσίωση του και τη δουλειά του στο χώρο της Εκπαίδευσης μέσω του World Core Curriculum και του προγράμματος Balanced Beginnings όπως αυτό εφαρμόστηκε πρακτικά με επιτυχία από το πιλοτικό σχολείο Robert Muller στο Άρλιγκτον του Τέξας.

Το 1980 δημιουργήθηκε το πρώτο Σχολείο Robert Muller στο Άρλιγκτον του Τέξας. Είναι εγκεκριμένο να διδάσκει μαθητές από την γέννηση μέχρι το κολέγιο και είναι συνδεδεμένο με τον ΟΗΕ σαν σχολείο που παρέχει παιδεία ειρήνης.

Balanced Beginnings Science  

H επιστήμη και τo πρόγραμμα Balanced Beginnings Τη στιγμή που το μωρό, βρίσκεται στο πιο ανίσχυρο στάδιο, ανίκανο να καθίσει, να μπουσουλίσε...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you