Page 1

DE VIERDAAGSE VAN NIJMEGEN

20 t/m 23 juli

2010 Een dagboekverslag van Karin Parson van de 94ste Vierdaagse van Nijmegen.


MAANDAG 19-07-2010 Om 07.30 uur verzamelen de Aalsmeerders zich op het Raadhuisplein om met de bus van het Nederlandse Rode Kruis uit Hoofddorp te vertrekken naar Nijmegen.

Eerst naar Kudelstaart de rest ophalen en vervolgens op weg. Gerie en Jolanda rijden er met de eigen auto achteraan en Linda is al in Nijmegen.

Natuurlijk wordt er onderweg wel even een koffie- en plaspauze gehouden.

Tegen 10.00 uur komen we aan bij de stadsschouwburg van Nijmegen.


Het wordt aansluiten in de rij, inschrijving controleren en je legitimatie afhalen.

Vervolgens je groep zoeken, kleding afhalen en alle indrukken verwerken.

De stadsschouwburg is omgebouwd tot Rode Kruis hotel.

.

De dames slapen boven in een grote zaal, de heren liggen in de theaterzaal op het podium. Alle stapelbedden zijn genummerd en je ligt met je groep bij elkaar.


Douchen doen de dames op het dak.

’s Middags krijgen we uitleg over wat er van ons wordt verwacht en brengen we een bezoek aan het behandelcentrum bij de start/finish

De avond is ter vrije besteding. Met mijn groep ga ik de stad in, we pikken een terrasje en maken een wandeling door de gezellige binnenstad met z’n vele podia met muziekoptreden. Wat een feest en wat een drukte.


DINSDAG 20-07-2010 ’s Morgens kan mijn groep nog even blijven liggen. Wij hoeven pas om 11.15 uur te verzamelen. Voor die tijd zorgen wij ervoor dat de collectebussen neergezet worden bij de start/finish locatie genaamd de Wedren.

Om 11.30 uur worden we opgehaald door een busje van het leger. We gaan vandaag blaren prikken op Kamp Heumensoord.

Ten zuidoosten van Nijmegen ligt een natuur- en waterwingebied. Jaarlijks verrijst hier in juni en juli een internationaal militair kamp. De 5000 nationale en internationale militaire deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse worden hier tijdelijk gelegerd, samen met hun bijna 1000 verzorgers. Het kamp heeft dezelfde militaire status als een kazerne.

De medische tent is vrij luxe. Buiten is het bloedheet maar binnen is het heerlijk van temperatuur door de airco. Bovendien zitten we op mooie bureaustoelen. Behalve Nederlandse voeten komen er ook Engelse, Amerikaanse, Duitse en Franse voeten onder onze handen.


Dat er onderling tussen de landen geintjes worden uitgehaald zie je aan het spandoek.

Eten doen wij tussen de manschappen in de mess.

Uiteindelijk zijn we om 23.15 uur weer thuis.


WOENSDAG 21-07-2010 Wederom voor mijn groep een relaxte ochtend. We worden pas om 13.00 uur in het behandelcentrum verwacht. Voor die tijd kunnen we iets voor ons zelf doen. Ik maak van de gelegenheid gebruik om even de stad in te gaan. De Wedren

Een monumentje voor de mensen die overleden zijn tijdens de Vierdaagse van 2006 toen het zo vreselijk heet was en de Vierdaagse tenslotte afgelast werd.


Zodra je in je vrije tijd het bewaakte terrein afgaat draag je je eigen kleding. Ga je met je groep naar een blarenpost dan draag je de Rode Kruis kleding.

De hele middag en avond is het blarenprikken. Er zitten blaren bij dat je bij jezelf denkt……….. hoe kan je hiermee nog lopen? Maar eenmaal afgeplakt gaan ze er weer voor. Tot 19.00 uur worden er nummertjes uitgegeven. De wachttijd loopt op tot ongeveer 2½ uur en dat terwijl we met zo’n 85 mensen zitten te prikken op deze post.

Daarna moet er nog opgeruimd en schoongemaakt worden. Om 23.15 uur zijn we terug, wordt er nog even iets gedronken en gaan we ons bed opzoeken want het is weer vroeg dag.


DONDERDAG 22-07-2010 Om 06.30 uur worden we gewekt. Vandaag staan we op de Via Vierdaagse post in Groesbeek. Om 08.00 uur vertrekken we met een Rode Kruisbus met aanhanger vol materiaal. Een tweede volle bus volgt ons. Eenmaal aangekomen in Groesbeek moet de tent nog helemaal ingericht worden.

Toch is er nog even tijd om naar de wandelaars te kijken. Door het publiek worden ze aangemoedigd en toegejuicht. Groepen militairen trekken marcherend voorbij.


Even later stroomt de tent vol met mensen met pijnlijke voeten. Ik tref een mevrouw, die dinsdag al compeed op haar voeten en tenen had geplakt. Het moet eraf, maar het ziet er vreselijk uit. Ik roep de hulp in van een verpleegkundige want ik weet niet wat ik met deze rampvoeten aan moet.

Met haar hulp en advies worden de voeten afgeplakt want de mevrouw wil verder lopen. Ze moet zich wel bij de finish bij de medische dienst melden. Nadat we in Groesbeek opgebroken hebben gaan we terug en kort daarna door naar het behandelcentrum om daar weer blaren te prikken. Als ik binnenkom word ik geroepen. Daar ligt mijn slachtoffer uit Groesbeek. Ze moet bijna huilen van blijdschap want ze heeft de finish zonder pijn gehaald. Kijk‌‌., daar doe je het nu voor. Als we om 20.45 uur thuiskomen is het snel bedtijd want om 02.00 uur worden we alweer gewekt.


VRIJDAG 23-07-2010 Pfff……02.00 uur worden we gewekt. Meteen opstaan, even snel ontbijten en dan lopen naar de Wedren (start/finish), want om 03.00 uur moeten we beginnen. Het heeft wel iets, zo in het donker. Er zijn nog veel feestvierders in de stad, voornamelijk studenten en velen hebben diep in het glaasje gekeken. Maar…. ze blijven vrolijk en vriendelijk. We splitsen ons op in groepjes van twee of drie en ik krijg een portofoon om mijn nek gehangen waarmee ik in verbinding sta met de meldkamer op de Wedren. Het is best fris zo ’s nachts en gelukkig heb ik m’n veel te grote jas van het Ned. Rode Kruis aan. Langzaam wordt het drukker en drukker. De eerste wandelaars gaan nl. om 04.00 uur van start.

Dan komt er iemand om hulp vragen. Haar vriendin heeft iets gegeten waar ze heel heftig op reageert. Het meisje heeft een anafylactische shock. Ze is vreselijk benauwd, haar lippen zwellen helemaal op en ze is best wel in paniek. Via de portofoon vragen we om een ambulance, maar die blijkt de Wedren niet op te mogen. Uiteindelijk tillen we haar op en brengen haar naar de ambulance, dwars door een groep startende wandelaars heen. Ze wordt meegenomen naar het ziekenhuis. Daarna komen er nog diverse mensen naar ons toe voor blaarbehandeling, maar dat wordt ’s morgens niet gedaan. De eerste post hiervoor is na 10 km. Het wordt licht en de laatste groepen wandelaars gaan van start. Sommigen zien er bijzonder uit.


Je moet er toch wel zin in hebben om ’s morgens om 04.45 uur op je doedelzak te spelen.

Als iedereen verdwenen is komt de schoonmaakdienst de Wedren schoonvegen en wordt het stil. Om 08.30 uur zit onze dienst er op en gaan we terug naar de schouwburg. Weer even ontbijten en eventueel je bed in tot 13.00 uur, want dan moeten we weer standby staan tot 19.00 uur. De intocht van de Vierdaagse wandelaars vindt plaats op de Via Gladiola, zoals de Sint Annastraat sinds 1983 op de laatste dag wordt genoemd. In dat jaar werd er een gladiool naar de Vierdaagse vernoemd en sinsdien krijgen de wandelaars gladiolen van de toeschouwers. Het is het symbool voor kracht en overwinning.


In de namiddag moeten we nog even bijspringen. De wandelaars keren inmiddels huiswaarts.

Om 19.00 uur zit onze taak erop en ga ik nog even met iemand de stad in. Wat een mensenmassa!!! Maar wel heel gezellig.

Als we terug komen is inmiddels het feest in de schouwburg van start gegaan. Er wordt nog tot in de late uurtjes gedanst.

Bij mij gaat het kaarsje om 01.30 uur toch echt uit. Dan ben ik bijna 24 uur in touw geweest. Moe maar voldaan kijk ik op een oergezellige week terug.


ZATERDAG 24-07-2010 Om 06.45 uur staan we op. Met iedereen die nog aanwezig is in de schouwburg wordt er opgeruimd, de bedden uit elkaar gehaald en alles op karren geladen. Om 10.00 uur is de klus geklaard en dan verzamelen we ons weer met de groep uit Aalsmeer/Kudelstaart. Onderweg naar huis raken we niet uitgepraat over alles wat we hebben meegemaakt. Mijn verslag is maar één verhaal. We hebben allemaal op andere locaties en tijden gewerkt en allemaal ons verhaal, maar één ding is zeker: volgend jaar gaan we weer!! Inschrijvingen

45.000

Aangemeld op zondag en maandag

40.620

Vierdaagse gestart

39.933

1e dag uitgevallen

1.145

1e dag uitgelopen

38.788

2e dag niet gestart/ uitgevallen

1.243

2e dag uitgelopen

37.545

3e dag niet gestart/ uitgevallen

843

3e dag uitgelopen

36.702

4e dag niet gestart/ uitgevallen

198

Vierdaagse uitgelopen

36.504

De Vierdaagse van Nijmegen  
De Vierdaagse van Nijmegen  

Een dagboekverslag van Karin Parson van de 94ste Vierdaagse van Nijmegen.