Page 1

eh


I began m y architectural education at C lemson U niversity w ith the intention of changing the face of the world. Now I have realized architecture’s impact expanses f ar beyond t he face and r eaches as a physical translation of lifestyles.I now i ntend t o better the world’s connective communications and health by producing p ragmatic and philosophical solutions to enhance the lives of the individual as well as the whole. I understand t here is a deep r esponsibility in design, it must be a holistic design that compiles cyclic systems and a complete integration of the client, the users, the public, the environment. This responsibility i s one t hat w ill require a greater depth and complexity of creativity than ever before as our world is on the cusp o f an evolutionary movement; a movement f rom oblivious environment consumption to a realization that we must now join the regional ecology and contribute to the global ecological systems to survive. My portfolio is one of space, of experiences, of preservation, of innovation. Your time and consideration of my work is graciously appreciated.

eh


Catalyzing Community Collaborative Healthcare Project Arch 452 with Prof. Lynn Craig

Sculpting Water A High rise for Graduate Research Arch 352 with Prof. Lynn Craig

Green Roof Topography Collaborative Landscape Project Arch 352 with Prof. Toni Montes.

Burrowing Bike Borough Projecting Topography to Built World Arch 351 with Prof. Martha Skinner

Extending the Rural Origin An Impact on our Home Arch 352 with Prof. Lynn Craig

Fueling a City with Trash 2011 Charette Competition with Prof. Stephen Verderber

Thinking in Color Arch 499 with Prof. Harry Harritos


Catalyzing the Com


munity into Activity

An Urban Health Clinic in Greenville This was a collaborative design build studio project with a fellow architecture student and construction science student who contributed to the design.


Our client owned a piece of land across from a historic charter school that is currently being renovated from an old mill in an underprivileged

neighborhood in Greenville, South Carolina. The land is situated be-

tween two main streets of traffic, one containing small businesses and the other a link to residential neighborhoods. We created an ideal master plan to give our client a peak into the potential uses of their land to continue the develop the community.

The health clinic embraces both the school and community and serve as a catalyst for active living and healthy environment throughout the area. Our health clinic provides interactive educational programs such as educational and community vegetable gardens, indoor courtyard for exercise classes, a centering room for educational classes, and links to already established bike paths in the city. By strongly zoning the program into front of house/ back of house, we provided efficient and enjoyable circulation for both faculty and patients. Our design is filled with indirect sunlight, natural ventilation opportunties, natural materials, efficent energy appliances, and future active energy systems.


East Bramlett Elevation

Woodside Drive Elevation

Master Plan of Land


I worked with a construction science student and practicing contractor to estimate the time and cost of the project at $194/ sq ft to provide our client with an inspiring vision that would be financially feasible for them.

Transverse Section Through Exam Rooms and Courtyard

Longitudinal Section through Offices, Lobby, Courtyard, and Exam Room


Zoning diagram of public and private spaces


Sculpting Form from


Naval Influences A High rise for Graduate Research This was a collaborative studio project with a fellow architecture student who contributed to the design.


North Charleston’s naval industry was the origin of the region’s growth and prosperity. This site gave us access to

North Charleston’s historical origins

and throughout our process our focus remained on the impact of its naval context. Our design seeks to express the erosive qualities of water through the structure’s ammorphic form. This organicism allows us to create a condition in which the program of the Graduate Engineering Center can be semi-emerged with the additional program of a corporate tenant. By embedding the academic and the professional, while maintaining their privacy, a collaborative and productive environment emerges. Texture Tension Analysis for the form of the Atrium


Approach View of Graduating Engineering Center

Longitudinal Section Cut


1. Student Work Cubicles 2. Faculty Offices 3. Copy Room 4. Planted Roof 5. Exterior Atrium Walkway

7

1. Student Work Cubicles 2. Faculty Offices 3. Restrooms 4. Storage Space 5. Fitness Center 6. Exterior Atrium Walkway

Roof Plan

7th Floor

6

5

Fitness Center

6th Floor

1. Large Classrooms 2. Medium Classrooms 3. Restrooms 1. Faculty Offices 2. Grad Student Offices 3. Conference Rm 4. Copy Room

4

1. Board Room 2. Banquet Room 3. Catering Kitchen 4. Work Stations 5. Balcony 6. Exterior Atrium Walkway

Tenant Space

5th Floor Tenant Space

4th Floor

3 2

Tenant Space

3rd Floor

1 Auditorium 2. Reception Space 3. Storage Space 1 Auditorium 2. Catering Kitchen 3. Restrooms 4. Storage Space 5. Reception Space for Tenant

1

0

1. Parking 2. Lobby Entry

Tenant Space

2nd Floor

Tenant Space

1st Floor

Ground Floor


Interior Render of Cafe and Atrium on 1st Floor

anufactu

rer

Area

Dry Dock

Dry Dock

Blade M

Storage

No.4

No.3

N

River Road Hunley

Center

Wind Turb

ine Facto

t

Street

Hobson

Avenue

13th Stree

Ramsey

11th Stree

t

10th Stree

t

ry

Master Site Plan


Raising program to


conserve the block

Green Topography This was a collaborative studio project with a landscape architecture student who contributed to the design.

How do we create a sprawling space in an established block? How do we begin to interact with historical structures when must insert our modern needs amongst them? How does a fluid language converse with an established rigidity?


This project consisted of a large sprawling recreation area for the

neighborhood block’s residents and in the heart of Barcelona, Spain . It was necessary that we maintain the established rigidity of the block while we attempted to make the connection between an existing gym and the neighborhood. To preserve the block from destruction of neighborhood homes, we decided to construct this park ontop of the roofs while keeping the existing structures below.

potentially public access


These are

sections

Circulation Vegetation

Sports

of the circulation, vegetation, and sports courts respectively, which show how our design custom fits the existing structure.

By building ontop, we could braid our vegetation,program, and circulation systems while providing superb views of the surrounding neighborh ood to the parks users.


Projecting terrain


Burrowing Bike Depot

of North Clemson How can we begin to live not just alongside but inside the natural environment? How does one balance an organization of program while intervening in an organic terrain?


Clemson is a quinessential American college town. The life of the town is the university and the university revolves around the downtown strip. Part of the downtown bock has fallen wayside and with this project we sought to re-energize this branch of the college’s life.

It was mandated that we disabuse the city’s sprawling problem through a mixed use building. Therefore the bottom floor serves as a commercial space for a

bike share depot. The second and third floor provides loft residences for singles.


mixed use

3.

Priv Entry Private En Loft Residences Lof Res

2.

Overlook Entry Loft Residences

1.

Bottom Floor Entry Bike Depot


To create a structure that emerged from the natural terrain, I modeled the topography of the site then sliced it in a series of orthagonal grids to reassemble the terrain in a programmatic organization. These slices that generated the form become transcendental panes that project the terrain through the space


The transparent outdoor circulation creates a indirect relationship between the bike depot below and the residents above. The slices have become glass panes that project from the ground to the roof.


Nature interpretative


“Touch the earth lightly� -Glenn Murcutt

Extending the Rural Origin

center in the farm


25

The Bottoms Nature Interpretive Center is an arm of Clemson University’s campus extending into the heart of its origin, the farm. It serves a place of education and observation for students, faculty, and the public that can be phased overtime. The site is a flood zone along a prominent tree line in the farm off of a main highway that surrounds campus.


The entire structure will be net zero, as it will provide its own energy for consumption through the use of photovoltaic panels. To heat and cool the space during the few months that will require more than natural ventilation, there is a geothermal heating and cooling system with a horizontal loop buried in the new pond behind the building for easy maintenance. There are two rainwater cisterns the water collected will be used for the building’s grey water needs as well as flowing into the pond to be pumped through the geothermal system for cooling. An analysis of the campus’ axis and the food market located on the organic farm, created an extension of these axis to select the location on the site for the nature interpretative center. To make it iconic and draw passersby’s’ interest from the busy highway, user’s views of the site was analyzed to confirm a location for the structure where it would have the most prominence.

Section Looking East


2.

Second Phase

EDOCTSE

1.

Initial Phase

ESTCODE


Exhibit Section

The exhibit introduces the farm to the visitor with transparent facades that are shaded from the southern and western sun. The opening between the exposed beams and roof allows indirect light to reach as well as hot air to escape and capture cool air to passively cool the space for 7 months of the year.

Office Section An open transparent screen allows cross ventilation and encourages cross communication.The office plan is open and frames the view of the woodline.The boardwalk shades the circulations from southern and western sun and the celestory allows indirect light to brighten the office space.

Lab and Class Room Section A 2 story mezzanine structure provides students with a lab and classroom space that facilitates open communication between the act of learning and doing through its design. The lab space overlooks the classroom and a small gathering space to catalyze discussion and spontaneous observations.


Fueling a netzero


This was a competition within Clemson University’s Architecture College, where I worked with two younger architecture students to create a submission for the “City Sense” infrastructure proposal of a system that would be a future design for self sustaining “smart” cities.

city with trash Can future cities’ design be self- sustaining? How do we design waste disposal process to rid our city of landfills?


Wall detail of trash chute connection shows disposal bin within the building’s structure.

Garbage Chute Wet Shredder Vacuum Heater Methane A: Sensor and Air Blasts B: Magnet Products for Market

Fertilizer

Digestive Technologies of a sorting organ

Biogas Return Line


implementing the waste INfrastructure The trash chute infrastructure can be applied to a metropolis as seen in this city plan. Each neighborhood block consists of an individual gathering and sorting organ that passes through veins to central heart of the body which converts waste into recycled products, fertilizer, electricity, or vapor.

This fuel is then pumped back into the city’s extremities .


paper.marker.pastel.


pencil.photoshop Thinking in Color Pen drawings provided by Prof Harritos


eh

Professional Portfolio  

Portfolio of my best work

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you