Page 1

CENTRE EXCURSIONISTA SANT CELONI

CESC

núm 170 / febrer.2013

FEBRER

03.02|GASTRONÒMICA 03.02|GASTRONÒMICA 10.02|SENDERS 10.02| SENDERS 16 i 17.02|ALPINISME 17.02|ALPINISME 17.02|NATURA 17.02| NATURA 24.02|FAMILIAR 24.02| FAMILIAR 24.02|MUNTANYA 24.02| MUNTANYA

MARÇ

03.03|CALÇOTADA 03.03| CALÇOTADA


CENTRE EXCURSIONISTA SANT CELONI Butlletí Mensual Número 170 - Febrer 2013

President Esteve Monrabà Vicepresident primer Carles Montoriol Vicepresident segon Esther Guiu

Secretari Martí Pujol Tresorer Agustí Net Vocals Erika Bartolomé Quico Fernandez Lluís Forroll Maite Garcia Josep Gensana Julio Llorente Francesca López Ivan López Carles Marín Jordi Martín Rafel Net Miquel Pérez Joan Pujals Pau Mikel Salvadó Joan Salvanyà SECCIONS Natura Josep Gensana Familiars Carles Marín Senders Julio Llorente Muntanya Quico Fernandez / Miquel Pérez Alta Muntanya Miquel Pérez GAE Ivan López / Pau Mikel Salvadó Atenció al públic Paulo Jiménez dimarts i dijous - de 19 a 21h c/ Sant Antoni, 16 08470 Sant Celoni 93 867 52 13 butlleticesc@yahoo.es La quota anual de soci numerari és de 34 euros. La quota de soci major de 65 anys és de 18 euros anuals. La quota del primer membre d'una família és de 34 euros i la de cadascun dels altres membres és de 13 euros. Edició i Disseny Esther Guiu Distribució Francesc Orench Maria Àngels Abel Impressió ARCO Email Butlletí butlleticesc@yahoo.es Exemplars 450 exemplars Portada Quico Fernandez, Puigsacalm Podeu enviar les vostres col.laboracions a l'adreça del butlletí. El CESC no comparteix necessàriament les opinions dels col.laboradors.

EDITORIAL

Companys de Cordada He llegit un article d'un llibre molt interessant (“365 idees per canviar la teva vida” de Francesc Miralles, Pòrtic) que m'ha suggerit aquesta editorial. Diu que, en les expedicions de muntanya, és essencial triar bé els companys de cordada ja que la corda uneix els destins de tots els expedicionaris. Si n'hi ha un de poruc o insegur pot arrossegar a tots els demés a un accident mortal. Diu també, de manera simbòlica, que les persones a les quals ens lliguem a la vida ens determinen el destí. Això es ben veritat i tothom pot explicar experiències relacionades amb lligams amb altres persones que els hi han canviat la vida en positiu: amics de la infantesa i amics actuals amb els quals fan pinya, professors que han orientat el destí professional, pares i avis que han marcat el camí a seguir, el fet de conèixer la parella sentimental, etc. A vegades el lligam no és directe però ens sentim identificats amb pensadors, escriptors, polítics, esportistes o entrenadors que ens transmeten uns valors amb els quals nosaltres combreguem: esforç, treball en equip, responsabilitat, senzillesa, creativitat. És clar que pràcticament tothom ha tingut experiències negatives amb els lligams amb altres persones: amics que ens han desviat del camí correcte, professors i familiars dolents, companys o caps de la feina negats, relacions de parella que no han funcionat, etc. Hem de procurar que aquests lligams negatius no determinin el nostre destí. Afortunadament els humans tendim a oblidar o obviar aquest tipus d'experiències i això és bo per la salut mental de la gent. N'hi ha que, desenganyats o pel seu propi tarannà personal, decideixen que és millor està sol que mal acompanyat. És una opció respectable però cal molta fortalesa interior per portar-la a termini amb totes les seves conseqüències. A més a més, hi han fites personals o professionals, impossibles d'assolir sense el lligam amb altres persones. Consell final: Poc o molt, en aquesta vida tots ens hem de lligar. Això sí, TOTS (persones, institucions, governants...) hem de saber triar els nostres companys de cordada per arribar al cim i no caure en l'abisme. La Junta Directiva |


INFORMACIÓ | CESC INFORMACIÓ | CESC

Devolucions de Quotes Impagades En l'any 2012, el CESC ha hagut de pagar 700 euros, en concepte de despeses bancàries per rebuts impagats. Això són molts diners per una entitat sense ànim de lucre. Preguem als socis que: - Es vulguin donar de baixar de la nostra entitat - Han canviat de domicili - Han canviat de Compte Corrent o per altres motius, ho comuniquin a la secretaria del CESC (Paulo Jiménez, dimarts i dijous de 19 a 21 hores, telèfon 93 867 52 13) quan abans millor per tal de regularitzar la situació i evitar despeses innecessàries. Gràcies! La Junta Directiva |

I pels divendres de març, Cicle d’Audiovisuals El proper cicle d'audiovisuals, com els darrers anys, tindrà lloc els divendres del proper mes de març -dies 1, 8, 15 i 22-. Com l'any passat ho farem al nou local de Can Ramis, a la nova sala “Bernat Martorell”. Les sessions seran a 2/4 de 10 del vespre. Al programa hi haurà una bona part de representació de les activitats del CESC, de les quals en som protagonistes, i també una aportació externa. Al butlletí de març us entregarem el programa general del cicle.

CESC butlletí | febrer 2013 | 1


INFORMACIÓ | CESC INFORMACIÓ | TRAILWALKER INTERMON OXFAM

Trailwalker 2013: Equip del CESC QUÈ ÉS TRAILWALKER - INTERMON OXFAM?

És un projecte esportiu i solidari, que permet als equips participants i a totes les entitats col.laboradores d'aquests, aconseguir donatius de caire econòmic, per donar suport a les poblacions més desfavorides i, especialment, més afectades per l'actual crisi econòmica. Com a repte esportiu, suposa l'oportunitat de participar en un event de caire internacional que porta als participants a viure una experiència física i mental, molt especial i dura. Així doncs, Intermon Oxfam Trailwalker 2013 és el desafiament per equips més important del món. En l'actualitat, se celebren regularment Trailwalker a Hong Kong, Gran Bretanya, el Japó, Nova Zelanda, Austràlia, Bèlgica, Irlanda, França, Alemanya i Espanya. QUI HO ORGANITZA?

L'event està organitzat per Intermon Oxfam, una associació internacional sense ànim de lucre que, des de fa molts anys, lluita contra la pobresa i la injustícia al món. Amb les recaptacions de la Trailwalker de 2012 es van poder destinar ajudes a més de 400 projectes de cooperació, acció humanitària, sensibilització i comerç just a 40 països. Hem de tenir en compte que la distribució de les ajudes seguirà aquest esquema (tot tenint en compte que, per cada euro recaptat, 0,85 euros són pels programes d'actuació i, 0,15 euros, són per autofinançar la seva administració i captar nous fons): El 38% està dedicat als programes d'acció humanitària. El 11% a programes pels drets de les dones. El 18% a programes de ciutadania. El 28% a programes de justícia econòmica. El 5% a programes de serveis socials. A ON VAN A PARAR LES RECAPTACIONS DEL PROJECTE D'ENGUANY?

El projecte d'enguany, a diferència de la Trailwalker 2012 (l'objectiu de la qual va ser la construcció de pous d'aigua), destinarà els donatius a ajudar a la població dels països del Sahel (Àfrica occidental al sud del Sàhara), a on els seus habitants vaguen pel desert buscant un mitjà que els permeti menjar i més de 18 milions de persones estan en risc de patir una crisi alimentària molt severa, entre ells, més d'1 milió de nens i nenes que podrien patir desnutrició greu. Les dones han de mantenir la família quan el marit marxa lluny per buscar feina. I quan a casa ja no queda res per menjar, es carreguen els seus fills a l'esquena i caminen quilòmetres i quilòmetres, desnodrides i esgotades, fins a arribar a un centre d'ajuda o un camp de refugiats que els permeti sobreviure.

2 | CESC butlletí | febrer 2013


INFORMACIÓ | CESC

Per a qui no ho coneix, el Sahel és una franja de 1000km que travessa el continent africà, entre el Mar Roig i l'Oceà Atlàntic. Està delimitat al nord pel desert del Sàhara i al sud per la sabana. Els països que queden dins d'aquesta regió són: el nord del Senegal, el sud de Mauritània, Mali, la regió sud d'Argèlia, Níger, Chad, el sud de Sudan i Eritrea. La pujada sobtada de temperatures (una mitjana de 47,6 graus a les estacions càlides), la desertificació accelerada degut a la superpoblació i l'agricultura intensiva, les constants tempestes de sorra i, més recentment, els enfrontaments entre els partidaris d'Al-Qaeda del Magrib Islàmic (mireu les recents notícies sobre els atacs a les plantes petrolieres de BP), fan que aquesta zona sigui de gran importància humanitària. Per aquests fets Intermon Oxfam ha volgut dedicar els seus esforços a intentar pal.liar el patiment dels seus habitants. LES DONACIONS PODEN SER DESGRAVADES A L'HISENDA PÚBLICA?

Sí. Totes les persones o entitats que així ho vulguin, poden reclamar un certificat fiscal que podran presentar en el moment de fer la seva declaració de la renda. L'equip us demanarà unes dades personals i, posteriorment, us proporcionarà el número de compte d'Intermon Oxfam, a on podreu fer la donació i, a on podeu demanar que us enviïn aquest justificant fiscal. Es desgravarà aproximadament un 25% de la quantitat donada. A ON ES GUARDEN ELS DINERS DE L'EQUIP CESC TRAILWALKER TEAM?

Totes les donacions es fan directament a un número de compte d'Intermon Oxfam, obert expressament per aquest event. Els membres de l'equip podran veure el progrés de les recaptacions de donacions a través d'un nom d'usuari que se'ls hi atorgarà en el moment de la inscripció com a equip.

CESC butlletí | febrer 2013 | 3


INFORMACIÓ | CESC

QUIN ÉS EL RECORREGUT A FER PER L'EQUIP CESC TRAILWALKER TEAM?

El recorregut recorrerà la Via Verda del Pirineu i la Costa Brava, des d'Olot a Sant Feliu de Guíxols, amb una distància de 100 km i 2114m de desnivell acumulat (841m positius i 1273m negatius). L'altitud màxima a superar és de 583m. El temps màxim per realitzar la prova serà de 32 hores. Es passarà a prop de, o creuarà poblacions com ara: St Esteve d'en Bas, St Feliu de Pallerols, Amer, Anglès, Girona, Quart, Cassà de la Selva, Sta Cristina d'Aro i Llagostera. QUINS SÓN ELS MEMBRES DE L'EQUIP CESC TRAILWALKER TEAM?

Els membres són: Marta de la Iglesia, Francisco Gàmiz, Francisco López i Julio Llorente. Tots ells, i ella, membres del Centre Excursionista de Sant Celoni i participants actius de les seves activitats relacionades amb la natura i el muntanyisme. A més comptarà amb la participació de dues persones que faran d'equip de suport en totes les parades d'assistència i avituallament. En principi, i per normes marcades pels organitzadors, només ells tindran accés (amb vehicle o sense ell) als espais d'assistència i avituallament. Això no treu que qualsevol, membre o no, pugui participar de la sortida o arribada de l'equip. L'equip mantindrà una web per a que tots pugueu ser informats de les últimes notícies sobre els entrenaments, fotografies, accions per recaptar donacions, les participacions de l'equip en altres marxes o reflexions personals. QUÈ NECESSITEM PER PODER DUR A TERME AQUESTA ACCIÓ?

En primer lloc els vostres ànims i suports. La recaptació de donatius en uns temps de crisi tan complicats, no serà fàcil. Així que agraïrem tots els consells i ànims que ens pugueu donar. Fer 100km tampoc serà cosa fàcil! Aquest equip està disposat a entrenar i a preparar a fons aquesta marxa, però tothom que camina o participa en activitats semblants, sap que el major repte no serà físic, sinó psicològic. I aquí és a on vosaltres podeu fer la millor aportació. En segon lloc la vostra donació. Recordeu que qualsevol donació us pot desgravar fins a un 25% de la quantitat aportada! Julio Llorente |

4 | CESC butlletí | febrer 2013


INFORMACIÓ | CURS D’ESQUÍ DE MUNTANYA INFORMACIÓ | CURS D’ESQUÍ DE MUNTANYA

Curs Esquí de Muntanya, nivell inicial Us presentem el curs d'esquí de muntanya, nivell inicial, adreçat a persones amb un nivell mínim d'esquí de pista. CALENDARI MARÇ 2013

El curs s'iniciarà amb la primera teòrica al Centre del CESC, a confirmar data. 23 i 24 març anirem a Formigueres, Puigmal o Portè Puymorens. Després hi haurà la segona teòrica, a confirmar data. 30 i 31 març anem al Perafita, possiblement dormiríem al refugi de l'Estany de la Pera. La cloenda la farem la següent setmana, segons ens vagi millor. PREU, PAGAMENT I INFORMACIÓ

El preu total del curs és de 115 euros, s'ha d'afegir el desplaçament, el lloguer del material i el refugi. Per inscriure-us, caldrà fer el ingrés abans del dia 15 de febrer al compte: CENTRE EXCURSIONISTA DE SANT CELONI 2100 0214 96 0200220352

Si esteu interessats i voleu més informació, podeu contactar amb em Cèsar Cabrera, 696 402 789 / rosa.codony@decka.es o pels mitjans habituals del Centre.

CESC butlletí | desembre 2012/gener 2013 | 5


SORTIDES FEBRER | FITXA GASTRONÒMICA GASTRONÒMICA | GARRAF

De Castelldefels a Garraf (poble), pujant a La Pleta

DADES TÈCNIQUES DATA

Diumenge 03 de febrer LLOC SORTIDA

pl. Comtes del Montseny Ruta lineal des de Castelldefels a Garraf poble, per itineraris d'antics camins medievals (de Castelldefels a La Morella), seguint pel GR92, de Campgràs a Garraf, amb esplèndides vistes sobre el mar, així com dels paisatges del massís del Garraf. És més un terreny quasi “desèrtic” que, en trams determinats, permet el creixement de pins, margallons, llentiscle, càrritx o el rave de mar. Per aquells que vulguin dinar al restaurant d'Olivella, hauran d'afegir entre 15 i 20 euros més. També hi ha la possibilitat d'endur-se l'entrepà i dinar pels voltants.

MITJÀ TRANSPORT

Autocar PREU AUTOBUS

Socis CESC 13 euros No socis 20 euros Menors 14 anys 7 euros GUIES

Jaume Salas, Joanjo Yañez i Agustí Net DURADA 04:30 hores DISTÀNCIA 13km CAL PORTAR

Equipament personal per passar un dia de marxa, esmorzar, beguda, roba d'abric, impermeable i calçat adequat. INSCRIPCIONS

Imprescindible confirmar l'assistència abans del dijous 31 de gener - dimarts i dijous de 19 a 21h al local - al telèfon del CESC 93 867 5213 - al bloc del CESC http:// cescsantceloni.blogspot.com

6 | CESC butlletí | desembre 2012/gener 2013


SORTIDES FEBRER | FITXA SENDERS SENDERS | GR-5

GR-5 Tram 2: Sant Celoni Montseny (poble)

DADES TÈCNIQUES DATA

Diumenge 10 de febrer HORA SORTIDA

08:15h del matí Aquesta és la segona etapa del nostre GR5 i, ja que l'altre dia vam acabar a la nostra vila, començarem caminant des de la mateixa plaça a on agafem els autocars. Per aquest motiu, no haurem de matinar tant (sí!!!). El camí és força conegut per tots, així que no faran falta moltes explicacions. Ens dirigirem cap a l'escola pública Pallerola (Paulo, que no t'hagin de treure del llit), al costat de la Riera Pertegàs i, seguint les omnipresents marques vermelles i blanques, ens encaminarem cap a Campins (240m de desnivell positiu) i els revolts trencacames que trobarem abans de Can Pere Poc (660m de desnivell positiu des de l'inici). Aquest recorregut és força conegut per tots i totes que han fet alguna vegada la Marxa del Montseny. A partir d'aquí, pujarem cap a la masia de Can Grau, per baixar uns 2km i tornar a pujar cap a la Plana del Coll, tot passant per Can Riera de Ciuret i el Càmping Fontmartina (890m d'alçada). Arribarem al Pla Jugar (920m d'alçada), punt més alt d'aquesta sortida. Des d'aquí començarà la baixada fins a la Vila de Montseny, tot passant per la Font de l'Arboç, Sot de Ritronyes, Can Cristòfol i Can Dansa. L'etapa té una opció curta per a aquells que no puguin fer la ruta sencera i una opció curtíssima, pels que es vulguin estalviar el desnivell de Can Pere Poc. La idea és la següent: els que vulguin fer l'etapa sencera, començaran a caminar a Sant Celoni i acabaran a Montseny, a on l'autocar els vindrà a buscar. Els que facin l'opció curta, agafaran l'autocar a Sant Celoni i els pujaran a Campins, des d'on començaran a caminar fins a Montseny (i tornaran amb l'autocar). Els que facin l'opció curtíssima, agafaran el mateix autocar que els de l'opció curta a Sant Celoni, i avançaran uns km per la mateixa carretera fins al costat de Can Verdaguer Gros. D'aquesta manera s'estalvien un tram del recorregut i el desnivell fort de Can Pere Poc.

LLOC SORTIDA

pl. Comtes del Montseny MITJÀ TRANSPORT

Autocar PREU

Socis CESC 13 euros No socis 20 euros Menors 14 anys 7 euros GUIA

Julio Llorente DIFICULTAT És apta per tothom avesat a caminar. Heu tenir en compte el desnivell positiu que hi trobarem durant bona part del recorregut DISTÀNCIA 21,595km DESNIVELL +1100m CAL PORTAR

Equipament personal per passar un dia de marxa, esmorzar, dinar, beguda, roba d'abric, impermeable i calçat adequat INSCRIPCIONS

Imprescindible confirmar l'assistència abans del dijous 07 de febrer - dimarts i dijous de 19 a 21h al local - al telèfon del CESC 93 867 5213 - al bloc del CESC http:// cescsantceloni.blogspot.com

- a en Julio Llorente 647 723 633 (a partir 18h) isolatedbeggar@hotmail.com

CESC butlletí | febrer 2013 | 7


SORTIDES FEBRER | FITXA SENDERS

IMPORTANTÍSSIM: la gent que vulgui fer l'opció curta o curtíssima, han de dir-ho el dia que us apunteu, tant al correu mail del responsable, com trucant al centre, ja que s'ha d'encarregar un autocar amb el número de places adient. No s'atendran sol.licituds posteriors i els afectats s'hauran d'adaptar a la situació que hi hagi en aquell moment.

DURADA KM DESNIVELL

8 | CESC butlletí | febrer 2013

LLARGA

CURTA

CURTÍSSIMA

05:45 h 21,595 km +1100 m

04:00 h 16,640 km +900 m

02:30 h 11,635 km +450 m


SORTIDES FEBRER | FITXA ALTA MUNTANYA I ALPINISME ALTA MUNTANYA I ALPINISME | ANDORRA

Corredors NW del Bony d’Envalira i Pic de la Manera

DADES TÈCNIQUES DATA

Cap de setmana 16 i 17 de febrer HORA SORTIDA

DISSABTE: Corredors NW del Bony d'Envalira 2683m

Des de les pistes d'equí de Grau Roig (Andorra) ens aproximarem a la cara nord del Bony d'Envalira i l'envoltarem fins a l'entrada dels corredors. Una vegada a la cara NW, diferenciarem molt clarament els dos corredors. Són senzills i no ofereixen moltes dificultats. Aptes per a iniciació. En cas de tenir experiència, es poden recórrer sense corda. Desnivell: +/- 200m Horari: +/- 1:30h d'aproximació, 1:30h d'ascens, 1:30h de descens per la contrària. Dificultat: 40º/50º AD DIUMENGE: Cara Nord del Pic de la Manera

La cara nord del Manera presenta vàries opcions de diferents nivells. La que farem és la mes evident i fàcil. Desnivell: +/- 220m Horari: +/- 2:00h d'aproximació, 1:30h d'ascens, 1:30h de descens. Dificultat: 40º/50º AD

Dissabte a les 05:00h LLOC SORTIDA

pl. Comtes del Montseny MITJÀ TRANSPORT

Cotxes particulars GUIA

Miquel Pérez CAL PORTAR

Menjar i beure per passar els 2 dies (dinar i sopar del dissabte més esmorzar i dinar de diumenge). Bota rígida, roba d'abric, sac de dormir i estris personals. Arnés, piolet, grampons, casc, mosquetons, rapelador i cintes. INSCRIPCIONS

Imprescindible confirmar l'assistència abans del dijous 14 de febrer - dimarts i dijous de 19 a 21h al local - al telèfon del CESC 93 867 5213 - al bloc del CESC http:// cescsantceloni.blogspot.com

- a en Miquel Pérez 617 421 458

CESC butlletí | febrer 2013 | 9


SORTIDES FEBRER | FITXA NATURA NATURA | MONTNEGRE-CORREDOR

Llinars: Can Bordoi, la Torrassa i Sant Esteve del Coll

DADES TÈCNIQUES DATA

Diumenge 17 de febrer HORA SORTIDA

08:00h del matí INTRODUCCIÓ:

Aquesta caminada transcorre dins dels paratges de la Serralada Litoral, a la zona obaga, més humida i amb més vegetació. Hi trobem boscos de pins i alzines amb un sotabosc típic: bruc, ginebró, arboç, farigola… Aquesta passejada ens permet gaudir d'unes magnífiques vistes sobre el Montseny, la Vall del Mogent i els pobles de Llinars del Vallès, Cardedeu… RECORREGUT:

Sortirem del costat de la rotonda de la carretera C-35 i la carretera de Dosrius, on deixarem els vehicles. Des d'aquest punt enfilem un corriol direcció al Turó del Vent, i just abans arribar-hi, girarem a la dreta fins al Castellvell de Llinars del Vallès, antigament anomenat també Castell del Far; fou aixecat sobre possibles runes ibèriques i romanes, cap al segle IX o X, a l'est del Coll de Can Bordoi, a 401m d'altitud. Com a conseqüència d'un terratrèmol l'any 1448, es va esfondrar i actualment s'hi troba únicament el fossar i la base de la torre principal de planta rectangular. Un cop visitat el Castell, reprendrem l'itinerari fins a Can Bordoi, casa del principi del segle XX, d'estil noucentista, antic mas documentat des del segle XII. S'hi troba, al seu costat, la capella dedicada a Sant Cristòfol i al seu interior, el museu monogràfic del Castellvell (Possibilitat de visitar-lo). Continuarem el camí tot prenent el GR-92, fins arribar a La Torrassa o Torre del Moro; es tracta d'una torre cilíndrica romana, lleugerament cònica, que presenta una base d'època romana de 9 filades de grossos carreus encoixinats, i un nivell superior possiblement medieval de carreus de granit, però més petits i amb zones irregulars. Popularment es diu que la Torrassa era un punt d'avís per als pagesos. Quan venien els recaptadors d'impostos del rei moro, la pagesia del coll pujava a la torre i feia un gran foc, d'aquesta manera el veïns de Llinars podien amagar els caps de bestiar del quals pagaven impostos. 10 | CESC butlletí | febrer 2013

LLOC SORTIDA

pl. Comtes del Montseny MITJÀ TRANSPORT

Cotxes particulars PREVISIÓ D’ARRIBADA

Cap a les 14:00h aprox GUIA Josep Gensana, Joan Torras i Sefa Martínez DIFICULTAT

Apta per tothom DISTÀNCIA 12km DURADA 04h/05h DESNIVELL 230m CAL PORTAR

Equipament personal d'acord al temps que faci, esmorzar, beguda i calçat adequat INSCRIPCIONS

Podeu confirmar la vostra assistència: - dimarts i dijous de 19 a 21h al local - al telèfon del CESC 93 867 5213 - al bloc del CESC http:// cescsantceloni.blogspot.com


SORTIDES FEBRER | FITXA NATURA

La Torrassa es troba a una altitud de 412m, té una altura total de 8,30m, una circumferència de la base de 29,60m, el gruix del mur és de 2,00m, i des de la part alta es pot gaudir d'unes magnífiques vistes del Montseny, el Vallès, el Pla de la Calma, la Serralada Litoral, etc (Està previst disposar de la clau d'accés por poder-hi pujar). Un cop acabada la visita, continuarem pel sender GR-92 fins a arribar a una pista que ens portarà a l'Església de Sant Esteve del Coll, parròquia que ja existia en el 1023. L'actual església data del segle XVI i està restaurada el 1885 i el 1998. El temple és d'una sola nau de tres tramades més un absis poligonal; dues capelles laterals en configuren el transsepte, que dóna a la planta la forma de creu llatina. Des d'aquí es poden veure unes magnífiques vistes del poble de Cardedeu i el Pla de la Calma. A uns 100m trobem un dels pocs arboços monumentals que podem trobar a Catalunya. Considerat centenari, l'arboç ha donat nom a una revista literària de la zona i actualment es troba en un estat de decandiment. Continuarem el camí, tot baixant direcció a Llinars del Vallès, i abans arribar-hi, prendrem un trencall paral.lel a la via del tren d'alta velocitat que ens portarà de tornada a els cotxes. TRAJECTE:

Sortirem de la Plaça Comptes del Montseny, direcció Llinars del Vallès per la C-35; un cop arribats a la sortida de Llinars del Vallès/Dosrius, prendrem direcció Dosrius i just sortint de la rotonda a 30 metres, passat el pont sobre la mateixa C-35, girarem a l'esquerra per deixar els vehicles i iniciar el recorregut.

CESC butlletí | febrer 2013 | 11


SORTIDES FEBRER | FITXA FAMILIAR FAMILIAR | EMPORDÀ

Aiguamolls de l’Empordà Sant Pere Pescador

DADES TÈCNIQUES DATA

Diumenge 24 de febrer HORA SORTIDA

09:00h del matí Aquest cop toca contemplar fauna i flora. És una sortida totalment plana i que els més petits podran gaudir: No hi han pujades!!! Anirem direcció Figueres per l'AP7, i sortirem per la sortida 4 (Figueres Sud). Hem de seguir les indicacions cap a Roses. Vorejarem Roses per l'A2 fins a la cruïlla on continuarem per la C-260, fins arribar a una rotonda (5ª rotonda) que indica Sant Pere Pescador i Aiguamolls (carretera GI-6216); després d'uns 3Km i passada una benzinera, trobarem un trencall a l'esquerra, per arribar als Aiguamolls (El Cortalet), on deixarem els cotxes. Farem un parell d'itineraris, tots planers i molt fàcils, en els que podrem veure bastants ocells i aus migratòries, i els podrem observar millor, des de les casetes d'observació. El primer trajecte serà cap a la platja, i des d'aquí ens aproparem a la àrea del Mas del Matar (lavabos), on dinarem, i aprofitarem per pujar a una de les torres d'observació més espectaculars, la torre Senillosa, que era una antiga sitja de cereals. Des d'aquí tornarem al centre de visitants de El Cortalet i marxarem cap a casa. La tornada es preveu sobre els voltants de les 17:00h. El trajecte en cotxe és d'01:15h aprox.

LLOC SORTIDA

pl. Comtes del Montseny MITJÀ TRANSPORT

Cotxes Particulars GUIA

Carles Marín CAL PORTAR

Calçat adient per caminar per la montanya, esmorzar i dinar, aigua, roba d'abric, càmera de fotos i prismàtics qui en tingui INSCRIPCIONS

Es prega confirmeu l'assistència a: - dimarts i dijous de 19 a 21h al local - al telèfon del CESC 93 867 5213 - al bloc del CESC http:// cescsantceloni.blogspot.com

- a en Carles Marín 653 522 287 carlesmarinva@gmail.com

12 | CESC butlletí | febrer 2013


SORTIDES FEBRER | FITXA MUNTANYA-ESQUÍ MUNTANYA-ESQUÍ | PORTÉ-PUYMORENS

Puig de Coma d’Or (raquetes o esquí de muntanya)

DADES TÈCNIQUES DATA

Diumenge 24 de febrer HORA SORTIDA

06:30h del matí ITINERARI

Començarem la ruta al coll de Pimorent (1920m), per la Coma d'Engràcies, fins arribar a la Portella de la Coma d'Engràcies (2534m). Baixarem uns 30m fins la Portella de Cortal Rossó; des d'aquí veurem sota nostre l'Estany de Coma d'Or, flanquejarem per l'esquerra el Cap de Llosada, i finalment arribarem al cim del Puig de Coma d'Or (2826m) des d'on podrem gaudir (si el temps ho permet) de magnífiques vistes sobre el Puig Pedros de Lanós, del que només ens separarà la Portella Roja, l'Estany de Lanós, el Carlit i de bona part de l'Arieja. La baixada la farem pel mateix camí de pujada. DIFICULTAT És un cim que no revesteix cap mena de di-

ficultat tècnica, només el desnivell (uns 900m) pot fer una mica dura l'ascensió. OPCIONS Si algú no vulgues fer tot el recorregut, podria quedar-se al llac de la Coma d'Or i esperar que la resta baixin del cim. També hi ha la possibilitat de quedar-se a l'estació d'esquí de Porté-Puymorens per fer esquí de pista i el recolliríem de tornada.

LLOC SORTIDA

pl. Comtes del Montseny MITJÀ TRANSPORT

Autocar. Si no som un mínim de 25, aniríem en cotxes particulars PREU AUTOCAR

Socis CESC 13 euros No socis 20 euros Menors 14 anys 7 Euros ARRIBADA

20:00h aprox GUIA

Quico Fernandez DISTÀNCIA 14km DURADA 06h/07h DESNIVELL +/- 900m INSCRIPCIONS

Imprescindible confirmar l'assistència abans del dijous 21 de febrer - dimarts i dijous de 19 a 21h al local - al telèfon del CESC 93 867 5213 - al bloc del CESC http:// cescsantceloni.blogspot.com

- a en Quico Fernàndez 93867 5204 (de 20 a 22h) maria_10lofeu@hotmail.com

CESC butlletí | febrer 2013 | 13


SORTIDES FEBRER | FITXA SENDERS

CAL PORTAR

Raquetes o esquís de muntanya, grampons i piolet, polaines, bastons, esmorzar i dinar, beure suficient per passar el dia (no trobarem aigua durant el recorregut), equipament personal (ulleres de sol, crema solar, roba d'abric, càmera de fotos, calçat adequat per la neu, etc.) LLOGUER DE MATERIAL

Si algú no tingués la possibilitat de tenir tot el material necessari (esquís, raquetes, grampons), podem parar a Puigcerdà per llogar-lo.

14 | CESC butlletí | febrer 2013


SORTIDES MARÇ | FITXA CALÇOTADA ACTES SOCIALS | CAN PATIRÀS, CAMPINS

Calçotada

DADES TÈCNIQUES DATA

Diumenge 3 de març HORA SORTIDA

11:00h matí Com cada any el CESC organitza una calçotada a la masia de Can Patiràs de Campins per la primera setmana de març. Per tal de poder fer-ho amb antel.lació i davant la possibilitat que el proper número del butlletí no us arribi a temps, us fem una avanç.

LLOC SORTIDA

El CESC hi posa els calçots, el foc i la salsa. I vosaltres cal que porteu el segon plat (si creieu que encara us quedarà gana després dels calçots), els postres i la beguda, així com la taula i les cadires i tots els estris per menjar.

PREU

Com que s'han de comprar els calçots, cal saber amb alguns dies d'antel.lació, quants serem. Per això és imprescindible fer la reserva abans del 28 de febrer al CESC o al telèfon de l'Helena Domènech.

CAL PORTAR

pl. Comtes del Montseny MITJÀ TRANSPORT

Cotxes Particulars LLOC

Can Patiràs, Campins Els acompanyants que no siguin socis hauran de contribuir amb una aportació de 5 euros Taula, cadires, postres, beguda, el segon plat, i els estris per menjar INSCRIPCIONS

Imprescindible confirmar l'assistència abans del dijous 28 de febrer - dimarts i dijous de 19 a 21h al local - al telèfon del CESC 93 867 5213 - al bloc del CESC http:// cescsantceloni.blogspot.com

- al telèfon de l'Helena Domènech 93 867 1249

CESC butlletí | febrer 2013 | 15


SOCIS | COM US VA ANAR? COM US VA ANAR? | MUNTAYA 16.12.2012

El Cim del Costabona per la Vall Llobre i tornant per la Vall del Carboner Quan parlem de Setcases i dels seus boscos, ja ens imaginem la bellesa dels seus paisatges i la riquesa de la seva vegetació. Vam començar a caminar endinsant-nos per un bosc ple de sorpreses! Pel seu sender vam trobar salts d'aigua espectaculars, ponts de fusta per creuar el seu riu Vall Llobre, i vam descobrir entre les roques, la Balma de les Donzelles (veure foto) i una ermita amagada entre els matolls. Més amunt vam arribar al Pla de Carboner, envoltat entre el color verd de la vegetació i el blanc de la neu… La neu que ens va acompanyar una bona part del camí i vam continuar fins arribar al nostre objectiu, pujar el cim del Costabona (2464m), un cim privilegiat per les seves vistes (el Canigó, la Vall de Camprodon, i fins i tot el Montseny i el Golf de Roses), i com no, gaudint de la seva fauna: un remat d'isards que saltaven per la neu, enfilant-se cap a les muntanyes! Vam tenir un matí de sol radiant i, després de tant esforç, què millor que fer un bon àpat a peu del Costabona!! Cerveses, olives, torrons i un bon aperitiu. Amb bon humor i bona companyia. Felicito al seu organitzador, en Miquel Perez; gràcies per fer-nos descobrir racons de muntanya tant macos!! Podrem repetir aquesta caminada a l'estiu??? Text i Fotos: Sílvia Morales |

16 | CESC butlletí | febrer 2013


SOCIS | COM US VA ANAR? COM US VA ANAR? | MUNTAYA 16.12.2012

El Cim del Costabona per la Vall Llobre i tornant per la Vall del Carboner No eren encara les 9 del matí, quan un grup d'unes 20 persones vam arribar a Setcases. Tots ens havíem llevat molt d'hora per ser allà i, qui més qui menys, tenia gana, per tant vàrem decidir esmorzar abans de començar la caminada que ens havia de portar al cim del Costabona, passant per la Vall Llobre. Més que desembre semblava que estiguéssim a l'octubre, doncs de fred, no en feia gaire, i al cap de poc d'haver començat, ja tots ens trèiem la roba i això que encara no ens tocava el sol. A mesura que anàvem pujant, el sol encara escalfava més; el dia era esplèndid i tot feia pensar que gaudiríem d'excel.lents vistes. Al cap d'unes 4 hores de pujada (no sempre per sender marcat), per fi arribem al coll de Pal i ja només ens quedaven uns pocs metres per arribar al cim, però un cop al coll començaren a sortir algunes boires que, en pocs moments, ens impedirien veure les excel.lents panoràmiques del Canigó, Bastiments, etc, que s'haurien vist. A més, de cop l'aire es tornà molt fred i, tota la calor que havíem passat tot pujant, es convertí en un fred que no et deixava estar gaire estona parat. Arribàrem al cim del Costabona i després de fer les fotos de rigor vam marxar altre cop al coll de Pal i vam buscar un lloc que estigués arrecerat per dinar i descansar una mica. Primer però vam haver de creuar una pala de neu d'uns 150m de llargada que es resistia a fondre's i que fou l'única que trepitjàrem en tot el dia. Un cop ja tips només quedava la baixada per la bonica Vall del Carboner, primer per dins el bosc i més tard ja per una pista en paral.lel al riu que anava fent nombroses i boniques cascades. Poc abans d'arribar a la carretera de Vallter alguns visitàrem la cova de les Donzelles, una curiosa bauma natural al peu de la muntanya . Ja només ens quedaven 800m per la carretera fins arribar a Setcases i anar tots junts a prendre alguna cosa calenta, alguns, i unes claretes, els altres. Un bon dia de muntanya amb bons paisatges, bones terres i molt bona companyia. Fins a la propera. Text i Foto: Quico Fernandez |

CESC butlletí | febrer 2013 | 17


SOCIS | COM US VA ANAR? COM US VA ANAR? | SENDERS 13.01.2013

GR5: Canet de Mar - Sant Celoni Hola sóc l'Anna de Canet. El diumenge 13 de gener vaig fer la segona sortida amb el CESC, fent la primera etapa del GR-5, Canet de Mar - Sant Celoni. Jo de muntanya, es pot dir que no en sé gaire, només les sortides amb la família i els amics per anar a buscar bolets i poca cosa més, però des de fa uns mesos, l'Anna d'Arenys de Munt, m'està endinsant en aquest món. Així que quan em va trucar per dir-me que es feia aquesta sortida i que començava al meu poble, no vaig dubtar ni un segon. A les 8.00 del matí, juntament amb l'Anna, anem cap el Santuari de la Misericòrdia, punt de trobada amb la resta del grup que ve de Sant Celoni amb autocar. El dia és tapat i una mica fred, la previsió meteorològica deia que seria un dia plujós. Comencem l'etapa cap a dos quarts de nou, el camí transcorre entre pins i alzines. La primera pujada ens porta a la creu de Canet on fem la primera parada per recuperar forces amb un bon esmorzar i aprofitem per gaudir de la panoràmica de la costa. Continuem la ruta direcció cap al Coll de Basses, el punt més alt d'aquesta etapa, passant per la vila de Sant Iscle de Vallalta i l'Ermita de la Salut. En aquest punt la previsió de dia plujós s'ha complert i toca treure les capelines, pantalons impermeables, etc. per no quedar xops. Així que he gaudit de l'aigua, algun floquet de neu i de les olors a terra mullada (quant de temps sense percebre aquesta sensació!!). Arribem a l'Ermita de Sant Martí de Montnegre, punt de trobada amb tot el grup i on parem a dinar, per sort ha deixat de ploure però fa un fred que pela, així que per entrar en calor anem a fer un cafè al restaurant Montnegre, allà ens anem aglomerant davant la llar de foc. Aproximadament al cap d'una hora reprenem el camí per fer l'últim tram que ens portarà fins a Sant Celoni. Tot i que quasi bé gran part d'aquest tram era planer o de baixada, per mi encara quedava la pujada més dura de tot el recorregut. A dos quarts de cinc arribem a Sant Celoni, més aviat del previst, i el petit grup que quedem decideix anar a fer una cervesa abans de tornar cap a casa. Ha estat una excursió ben bonica i segur que repetiré!! Text: Anna. Foto: Quico Fernandez |

18 | CESC butlletí | febrer 2013


SOCIS | COM US VA ANAR? COM US VA ANAR? | ALTA MUNTAYA 20.01.2013

El Puigsacalm des de Joanetes, per la Canal Fosca i els Ganxos Vells Dijous 17 de Gener. Anem per la segona cervesa al D-TOT. Miquel: - Agustí, estàs apuntat per la sortida de diumenge. - Està al meu abast? - I tant. Tinc xòfer i tot per tu -ja sap que pel camí, dormo-. - Doncs, val, vindré. Així que a les 7 del matí del diumenge ens trobem fent un cafè amb llet al Trèbol. El conductor -Quico Fernandez-, en una hora justa, ens porta fins a Joanetes. Darrere nostre, els cotxes d'en Carles i en Miquel. Allà ens trobem amb l'Èrika i en Lluís. Està plovent, però com el GPS diu que el temps millorarà li fem tot el cas del món i comencem a pujar. Al peu de la canal que ens portarà fins a les antenes, esmorzem. Pugem per la Canal Fosca, equipada fa 50 anys pel ferrer de Joanetes, el Sr. Juvanteny. Et pots agafar sempre correctament, tot i que el terra està moll, i s'ha de vigilar molt de no relliscar. Seguim fins al Puigsacalm pel camí dels Llops. El camí està gebrat. És un paisatge fantàstic: vistes de 360 graus i muntanyes nevades. El majestuós Pedraforca sembla a prop amb tanta neu. Per baixar tornem cap a les antenes pel camí dels Burros. Un cop aquí ens queda una altra via equipada, els Ganxos Vells, que ens portarà just on hem esmorzat. El fang ha fet que en aquest tros de camí, tothom hagi fet una “CULADA” -caure de cul-. He aprofitat per retreure a en Miquel que ja no estic per aquestes aventures i no tornaré més amb ell. Peró la veritat es que ha sigut una sortida fantàstica i de les que enganxen. Dades del GPS Durada de la caminada 7h 26m Temps en moviment 4h 41m Desnivell +/- 1282 m Km Recorreguts 12,760 km Companys, no us perdeu la propera. Text: Agustí Net. Foto: Quico Fernandez |

CESC butlletí | febrer 2013 | 19


INFORMACIÓ | CESC INFORMACIÓ | CESC

Material de lloguer Tot seguit us oferim un llistat amb tot el material que pertany al CESC i que pot ser llogat pels socis i sòcies. Tot i que hi ha preferència per les sortides del CESC, aquest material es pot llogar per fer sortides personals, sempre i quan el responsable del mateix, sigui un soci de l'entitat. El preu és per setmana (de dimarts a dimarts, o de dijous a dijous). Es recull al local del CESC, dimarts o dijous de 19 a 21h; us heu de posar en contacte amb en Paulo Jimenez. Per utilitzar aquest material cal omplir un full de reserva. El pagament del lloguer es farà en el moment de retirar el material. RAQUETES DE NEU 5 euros/setmana GRAMPONS 5 euros/setmana PIOLET DE TRAVESSA 5 euros/setmana PIOLET TÈCNIC 5 euros/setmana ARNÉS/TALABARD 5 euros/setmana (n’hi ha per infants) TENDA (10 PLACES) 20 euros/setmana ARVAS 15 euros/setmana

20 | CESC butlletí | febrer 2013


CALENDARI PREVISIÓ

Març 2013 01-08-15-22.03 | AUDIOVISUALS 03.03 | CALÇOTADA 10.03 | SENDERS 16 i 17.03 | ALTA MUNTANYA 17.03 | NATURA 24.03 | MUNTANYA CURS D’ESQUÍ DE MUNTANYA


CENTRE EXCURSIONISTA SANT CELONI dimarts i dijous, de 19 a 21 h carrer Sant Antoni, 16 08470 Sant Celoni 93 867 52 13 http://www.elcesc.org butlleticesc@yahoo.es

Butlletí CESC 170 - febrer 2013  

Butlletí mensual del Centre Excursionista de Sant Celoni.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you