Page 1

GNO_01_02(dikaiomata):Layout 2

10/26/10

12:02 AM

Page 1

ΓΝΩΜΗ CMYK

H ΓΝΩΜΗ στον κόσµο

www.egnomi-news.gr

ΤΡΙΤΗ

26

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

2010

Καθ ηµερ ιν ή ε φηµερ ίδ α τ ης Μαγ ν ησ ίας Ετος 1ο Αριθµός φύλλου: 13

+ ∆ηµητρίου µεγαλοµ., του Μυροβλύτου

Ανατολή ηλίου 6.44’ ∆ύση 17.33

Tιµή φύλλου 1 €

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Ο Ο.Σ.Κ.

Σε κατάληψη από χθες το ∆ηµαρχείο Βόλου

Κλειστό και αυτή τη βδοµάδα το Πολυκλαδικό

Υπό κατάληψη τελεί από χθες το ∆ηµαρχείο Βόλου από τους εργαζόµενους του Καλλ. Οργανισµού του ∆ήµου, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευµένων τους

Αστοχίες υλικών στα επιχρίσµατα του Πολυκλαδικού εντόπισε ο Οργανισµός Σχολικών Κτιρίων, σε έλεγχο που πραγµατοποίησε χθες στο συγκρότηµα του πρώην Πολυκλαδικού.

Σελ. 7

Σελ. 3

ΝΕΑΠΟΛΗ

Έκαναν «γυαλιά -καρφιά» νυχτερινό κέντρο αθίγγανοι

«Γυαλιά - καρφιά» έκαναν νυχτερινό κέντρο πέντε αθίγγανοι που αναζητούνται από την Αστυνοµία, ενώ τραυµάτισαν τον 47χρονο υπεύθυνο του καταστήµατος.

ΣΕΛ. 5

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Σε αναµονή η δωρεάν µετακίνηση για το 1ο ΕΠΑΛ

Από µέρα σε µέρα θα πρέπει να περιµένουν τη δωρεάν µετακίνησή τους µε λεωφορεία οι µαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝ∆ΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ

Εθνικές Εκλογές

αν βαρύνει το κλίµα

ΣΕΛ. 6

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ∆ΕΚΟ

Έρχεται νέο «χτύπηµα» στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα

Έντονος προβληµατισµός επικρατεί στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πολιτική που θα ακολουθηθεί το 2011 σε ∆ΕΚΟ µετά την επικείµενη αναθεώρηση του ελλείµµατος.

ΣΕΛ. 22

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ

Προσφυγή στο Συµβούλιο Επικρατείας υπέρ του τσιγάρου

Στο Συµβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο «Πανελλήνιος Σύνδεσµος Κέντρων Εστίασης και ∆ιασκέδασης» και 150 επιχειρηµατίες από όλη την Ελλάδα.

ΣΕΛ. 19

Σελ. 16

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Πρόταση του συνδυασµού «Θεσσαλών ∆ύναµη» για την απασχόληση

Έκκληση για συσπείρωση στους ψηφοφόρους της Ν∆

Την πρόταση του συνδυασµού «Θεσσαλών ∆ύναµη» για την απασχόληση και την αντιµετώπιση της ανεργίας, παρουσίασε σε επίσκεψή του στον ΟΑΕ∆ Τρικάλων, ο υποψ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας .

Σελ. 11

ΕΛΛΕΙΨEI ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ανταρσία» προέδρων ΤΕΙ σε Αθήνα-Πειραιά ∆ύο χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που έχουν δικαίωµα µετεγγραφής, κινδυνεύουν να το χάσουν, καθώς οι πρόεδροι αρνούνται να τους εγγράψουν, αν προηγουµένως δεν έχουν τις απαραίτητες πιστώσεις.

Σελ. 20

Ο µόνος δρόµος για την έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη, τόνισε ο πρόεδρος της Ν∆, Αντώνης Σαµαράς, ο οποίος περιόδευσε στη Μεσσηνία. Σελ. 18 CMYK


GNO_02_kathimerini:Layout 2

10/25/10

11:58 PM

Page 1

2 δεύτερη ανάγνωση

26.10.2010

Σαν να µην πέρασε µια µέρα Απ’ όλα έχει αυτή η εκλογική αναµέτρηση που έχει αρχίσει σιγά σιγά να κορυφώνεται µε την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών σε ένα επίπεδο γνώριµο για τους Έλληνες.

τε ηµέρες πριν το άνοιγµα της κάλπης και έχουνε πολλά να δουν ακόµη τα µάτια µας. Μερικούς µήνες λειτουργεί η χώρα υπό την επιτήρηση του ∆ΝΤ και της ΕΕ και κάποιοι άνοιξαν κι αυτό το θέµα των βουλευτικών εκλογών. Όλα τα είχε η χώρα, το µόνο που µας έλειπε ήταν πολιτική αστάθεια και µια κυβέρνηση, εν αµφιβόλω, για το χρόνο των εκλογών.

Ζήσαµε την άνοιξη που πέρασε ένα σκηνικό οµαδικής φοβίας .Φαίνεται όµως ότι όλα ξεχνιούνται και η ώρα της κάλπης, είναι ώρα χαράς για όλους. Χαρά για τους πολιτικούς που ξαναβρήκαν το χαµένο τους παιχνίδι αυτό της παροχολογίας. Χαρά και για τους ψηφοφόρους που επέστρεψαν στην αγαπηµένη αναµονή της ελπίδας για καλύτερες µέρες. Το µόνο που αποµένει είναι η προσγείωση την εποµένη των εκλογών, να µην είναι τόσο ανώµαλη για την χώρα και τους πολίτες της! Μόνιµη επωδός όλων των πολιτικών χώρων ήταν πριν από έξι µήνες η δέσµευση ότι δεν θα ξαναλογαριάσουν το πολιτικό κόστος. Η κυβ έρ νη ση επέµενε ότι χρειάζονται επώδυνα µέτρα, για να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία. Είχε ανακοινωθεί µάλιστα και έκτακτο βοήθηµα στους οικονοµικά ασθενέστερους το οποίο δόθηκε τα Χριστού-

ακόµη πιο απίθανη είναι η παροχολογία του αρχηγού της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης.

γεννα και καταργήθηκε η δεύτερη δόση που θα δινόταν το Πάσχα. Όλα αυτά ξεχάστηκαν και ο πρωθυπουργός πέρασε ήδη στην πρώτη υποχώρηση µε την ανακοίνωση της έκτακτης ενίσχυσης των χαµηλοσυνταξιούχων µε το γαλαντόµο ποσό των 100 έως 300 ευρώ, ανά περίπτωση. Ακόµη και αν αυτή η προεκλογική παροχή από την πλευρά του πρωθυπουργού φαντάζει απίθα, η σε σχέση µε τα όσα έγινα στην οικονοµία,

Κα κώ ς έταξε η κυβέρνηση, αλλά πολύ κάκιστα άρχισε να τάζει και η αντιπολίτευση. Ηδη από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Ν∆ ανακοίνωσε µειώσεις στη φορολογία της Οικοδοµής. Ο ύ τ ε καν να πλησιάσει ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών δεν περίµενε ο κ. Σαµαράς. Είµαστε δεκαπέν-

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όλα µπορεί να τα περιµένει κανείς. Το ζήτηµα είναι ότι την επόµενη ηµέρα των εκλογών, όποιοι και αν εκλεγούν ∆ήµαρχοι και Περιφερειάρχες τα ταµεία του ∆ηµοσίου θα αναζητούν και πάλι χρήµατα, γιατί υπάρχει µεγάλη υστέρηση στην συγκέντρωση των εσόδων και πάλι θα ψάχνουµε τρόπους να µαζέψουµε τα ασυµµάζευτα, µε την αναθεώρηση του ελλείµµατος να καραδοκεί την 15 Νοεµβρίου. Όλα καλά! Αισιοδοξία να έχουµε να παλέψουµε την κακή πλευρά αυτής της χώρας.

Γνώµη

Ο καιρός... Στο Νοµ ό ΜΑ ΓΝΗ Σ ΙΑ Σ Αρχικά αναµένονται τοπικές συννεφιές και πιθανό στα ανατολικά του νοµού να σηµειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Σταδιακά όµως ο καιρός θα βελτιωθεί. Ο ι άνε µοι θα είναι µεταβλητοί ασθενείς έως µέτριοι. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί από 8…16 οC. Στον ΒΟΛΟ 12…16 οC Στο Νοµό ΛΑΡΙΣΑΣ Αρχικά αναµένονται τοπικές συννεφιές και πιθανό στα ανατολικά του νοµού να σηµειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Σταδιακά όµως ο καιρός θα βελτιωθεί. Ο ι άνε µοι θα είναι µεταβλητοί ασθενείς έως µέτριοι. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί από 9...16 0C. Στην ΛΑΡΙΣΑ 11...16 0C Στο Νοµό ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, µε λίγες τοπικές συννεφιές. Οι άνεµοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς έως µέτριοι. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί από 6...15 οC. Στα ΤΡΙΚΑΛΑ 9...15 οC. Στο Νοµό ΚΑΡ∆ΙΤΣΑΣ Ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, µε λίγες τοπικές συννεφιές. Ο ι άνε µοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς έως µέτριοι. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί από 7...16 οC. Στην ΚΑΡ∆ΙΤΣ Α 10...16 οC .

ΓΝΩΜΗ

Καθηµερινή Εφηµερίδα της Μαγνησίας

Ι∆ΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧ.ΡΕΒΥΘΑΚΗΣ

ΕΚ∆ΟΤHΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

∆ΩΡΕΑΝ στην τοπική σου εφηµερίδα οι µικρές Αγγελίες

Γίνε τώρα συνδροµητής στην δική σου ΓΝΩΜΗ Τηλ. Επικοινωνίας 24210- 20660

Αγαπητέ αναγνώστη Μπορείς να γίνεις και εσύ συνεργάτης µας. Στείλε µας το άρθρο σου, το σχόλιο σου, ή την καταγγελία σου. Τηλ.: 24210-20660 FAX : 24210-76060 e-mail : egnomi@otenet.gr


GNO_03_THEMA:Layout 2

10/25/10

11:21 PM

Page 1

CMYK

ρεπορτάζ 3

26.10.2010

ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Σε κατάληψη από χθες το ∆ηµαρχείο Βόλου Υ

πό κατάληψη τελεί από χθες το ∆ηµαρχείο Βόλου από τους εργαζόµενους του Καλλιτεχνικού Οργανισµού του ∆ήµου, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευµένων τους, αλλά και την έγκαιρη καταβολή των µισθοδοσιών τους. Το ∆ηµαρχείο θα είναι και σήµερα κλειστό, καθώς οι εργαζόµενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη, ενώ την περαιτέρω στάση που θα κρατήσουν θα την καθορίσουν σε συνέλευσή τους, αύριο Τετάρτη. Από την πλευρά του, ο δήµαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης σε δηλώσεις του θεώρησε απαράδεκτη την κίνηση και τη συµπεριφορά των εργαζοµένων του ΚΟ∆Β, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να κατανοήσουν τις εξηγήσεις που τους έδωσε σε ότι αφορά στην καταβολήτων µισθών τους, αλλά και την οικονοµική δυσκολία που αντιµετωπίζει ο ∆ήµος λόγω των περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Το χρονικό της κατάληψης Η κατάληψη του ∆ηµαρχείου έγινε χθες λίγο µετά τις 7 το πρωί από ογδόντα και πλέον εργαζοµένους του ΚΟ∆Β, οι οποίοι τοποθετώντας πανό στις κεντρικές εισόδους δεν επέτρεψαν την είσοδο κανενός υπαλλήλου στις υπηρεσίες που στεγάζονται εκεί, µε αποτέλεσµα να µην λειτουργήσει τίποτα. Την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα χρήµατα που τους οφείλονται, αλλά και να δοθεί λύση στο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν και για το επόµενο διάστηµα τουλάχιστον µέχρι το τέλος του χρόνου, έδειξαν οι εργαζόµενοι και κατά την προσέλευση του δηµάρχου λίγο µετά τις 9 το πρωί, όταν ζήτησαν διάλογο µαζί του στην είσοδο του ∆ηµαρχείου. ∆εν έλειψε µάλιστα και η στιγµιαία ένταση, όταν για το δεύτερο σκέλος του αιτήµατος που του έθεσαν ο δήµαρχος δεν έδειξε διατεθειµένος να αναλάβει την παραµικρή δέσµευση. Λίγο αργότερα και αφού προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του δηµάρχου µε τη συµµετοχή του γενικού διευθυντή του ∆ήµου κ. Παλαµιώτη, της Οικονοµικής διευθύντριας κ. Μουσκή, του Ταµία του ∆ήµου κ. Σιγά-

λα, του αντιδηµάρχου Πολιτισµού και προέδρου του ∆.Σ. του ΚΟ∆Β κ. Φοινικόπουλου, της προέδρου του Συλλόγου εργαζοµένων στον ΚΟ∆Β κ. Αγραφιώτου και της ∆ιευθύντριας Οικονοµικών του Οργανισµού κ. Ρουπάκη, ανακοινώθηκε ότι χρήµατα θα δοθούν στους εργαζοµένους την ερχόµενη εβδοµάδα και πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συγκεκριµένα όπως ανέφερε η κ. Αγραφιώτου, ο κ. Βούλγαρης είπε στη σύσκεψη ότι από ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ περίπου που αναµένονται στο ∆ήµο Βόλου από τα ανταποδοτικά τέλη της ∆ΕΗ, στους εργαζοµένους θα δοθεί επιταγή ύψους 100.000 ευρώ για την καταβολή των µισθών τους του µηνός Σεπτεµβρίου. Την εξέλιξη αυτή δεν αποδέχτηκαν οι εργαζόµενοι που αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη του ∆ηµαρχείου τουλάχιστον µέχρι σήµερα, τονίζοντας πως όταν τους δοθούν χρήµατα θα λήξουν και την κατάληψη.

«Απαράδεκτη στάση» Σε δηλώσεις του, ο δήµαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης αναφέρθηκε στην αδυναµία λήψης δανείου µέσω του Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Επιχειρήσεων και των Οργανισµών. Επανέλαβε δε ότι οι Επιχειρήσεις από µόνες τους θα πρέπει να ενεργήσουν για να πάρουν δάνειο µέσω του ΤΠΚ∆ και για συγκεκριµένες δαπάνες. Τόνισε ωστόσο πως στο ∆ήµο Βόλου έγινε ανακατανοµή των πόρων που εκτιµάται ότι θα ληφθούν µέχρι το τέλος του χρόνου, µε την παράκαµψη άλλων δαπανών που θα αποδοθούν αργότερα και προτεραιότητα θα δοθεί στην καταβολή των µισθοδοσιών των εργαζοµένων στις επιχειρήσεις. Ο κ. Βούλγαρης αναφερόµενος στη συνάντηση που είχε µε τους εργαζοµένους στον ΚΟ∆Β είπε για τον τρόπο καταβολής των µισθών τους και συγκεκριµένα ότι την ερχόµενη εβδοµάδα και πριν τις εκλογές θα εξασφαλιστούν χρήµατα για τους µισθούς του Σεπτεµβρίου και αργότερα ανά 2025 ηµέρες και µέχρι το τέλος του χρόνου θα εξασφαλίζονται χρήµατα για τους µισθούς των υπολοίπων µηνών. Θεώρησε ωστόσο απαράδεκτη τη στάση των εργαζοµένων που αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη του ∆ηµαρχείου, καθώς όπως είπε «δεν είναι δυνατόν να παρεµποδίζουν το βασικό πυρήνα των λειτουργιών του ∆ήµου, τις οικονοµικές και διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίες µπορούν

να φροντίζουν για την είσπραξη των πόρων που δικαιούται ο ∆ήµος, αλλά και τις διαδικασίες ενόψει των εκλογών» Ερωτηθείς για το αν θα ήταν µια «λύση» να κλείσει ο Καλλιτεχνικός Οργανισµός, κάτι που ακόµη και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζοµέ-

νων του ΚΟ∆Β πρότεινε στην σύσκεψη σε περίπτωση που δεν µπορέσει ο ∆ήµος να αντεπεξέρθει, ο κ. Βούλγαρης στάθηκε κάθετα αντίθετος, επανέλαβε όµως ότι οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να προσαρµοστούν στα οικονοµικά δεδοµένα της χώρας. Αριστοτέλης Τουρτούρης

Απάντηση Βούλγαρη στο Σύλλογο Εργαζοµένων ΚΟ∆Β Στο µεταξύ, απάντηση στο εξώδικο που έλαβε από τους εργαζοµένους του ΚΟ∆Β έδωσε χθες ο δήµαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης στην οποία αναφέρει τα εξής: «Σε απάντηση της σχετικής εξώδικης κλήσης σας, που κατά παράβαση κάθε αρχής και δεοντολογίας λάβαµε γνώση το πρώτον από τα δηµοσιεύµατα του τοπικού Τύπου, σας γνωρίζουµε τα ακόλουθα: Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις συνιστούν ίδια Νοµικά Πρόσωπα, τα οποία διοικούνται από τα οικεία διοικητικά τους Συµβούλια, όπως ειδικότερα ορίζεται από τις διατάξεις του ∆ηµοτικού και Κοινοτικού Κώδικα. Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση όλων των υποθέσεων του Νοµικού Προσώπου Ιδιωτικού ∆ικαίου και ως εκ τούτου οι εργαζόµενοι για τα προβλήµατα και τα αιτήµατά τους, οφείλουν να απευθύνονται στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο, το οποίο στη συνέχεια είναι το µόνο που νοµιµοποιείται να προβάλλει και να ζητάει την εκπλήρωση των τυχόν υποχρεώσεων του ∆ήµου προς αυτό.Επίσης, είναι γνωστή η δυσµενής οικονοµική κατάσταση που διέρχονται οι ΟΤΑ και κατά συνέπεια και ο ∆ήµος Βό-

CMYK

λου, ύστερα από τη µείωση των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και των ιδίων εσόδων, λόγω της οικονοµικής κρίσης. Μέσα σ’ αυτό το δυσµενές οικονοµικό περιβάλλον ο ∆ήµος Βόλου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψει τις στοιχειώδεις λειτουργικές του δαπάνες και επιπλέον να ανταποκριθεί και επιπλέον να ανταποκριθεί και στις ανάγκες των χρηµατοδοτούµενων από αυτών Νοµικών Προσώπων. Όµως η έλλειψη επαρκών πόρων οδηγεί κατ’ ανάγκη σε καθυστέρηση τόσο στην εκπλήρωση των ιδίων υποχρεώσεών του για τα λειτουργικά του έξοδα όσο και για την έγκαιρη χρηµατοδότηση των Νοµικών του Προσώπων. Σηµειωτέον ότι η τακτική επιχορήγηση του ∆ήµου από το Υπουργείο Εσωτερικών, χορηγείται για τις λειτουργικές δαπάνες του ιδίου του ∆ήµου και για ορισµένα ΝΠ∆∆, που καθορίζονται ρητά µε την οικεία απόφαση. Παρόλα αυτά ο ∆ήµος, σε συνάρτηση µε τα άµεσα αναµενόµενα έσοδα, επιδιώκει να εκπληρώνει κατά το δυνατόν τις υποχρεώσεις του προς τις ∆ηµοτικές Επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του διετούς επιχειρησιακού προγράµµατος».


GNO_04 oli:Layout 2

10/25/10

9:54 PM

Page 1

4 ρεπορτάζ

26.10.2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΕ∆ΡΟΥ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ H ∆ηµοτική Επιτροπή Παιδείας ενισχύθηκε ως θεσµός και λειτούργησε δυναµικά, διαδραµατίζοντας σηµαντικό ρόλο στα εκπαιδευτικά θέµατα της πόλης µας, από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας µου, ως ∆ηµοτική Σύµβουλος Βόλου. Ακολουθώντας πιστά το όραµά µου για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συνθηκών στο Βόλο, αλλά και πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο ∆ήµος οφείλει να είναι φορέας παροχής Παιδείας και Πολιτισµού, το τετραετές έργο µου κινήθηκε σε δύο άξονες δράσης: 1) H συ ντ ήρηση, α λλά και η βελτίωση τ ων σχολικών κτ ιρίων και υποδοµών που στηρίζουν κι ενισχύουν την εκπαίδευση, καθώς και η εξασφάλιση οι κονοµικών πόρων για τις λε ιτουργικές δαπάνες των Σχολικών Επιτροπών. 2) Η ενίσχυση και διάδοση της Πα ιδείας και του Πολιτισµού, µ έ σ ω µ ι α ς σ ε ι ρ ά ς π ρ ο σ ε κτ ι κά ε π ι λ ε γ µ έ ν ω ν κα ι π α ι δ α γ ω γ ι κά σχεδιασµένων εκπαιδευτικών δράσεων (εκδηλώσεις, σεµινάρια, εργαστήρια, ηµερίδες, κτλ.). Πιο συγκεκριµένα και σε ό, τι αφορά τον πρώτο άξονα δράσης, για πρώτ η φορά εκχωρε ίται στην Πρόεδρο της ∆ηµοτ ικής Επιτροπής Παιδείας η αρµοδιότητα της φροντίδας της Σχολικής Στέγης. Από την πρώτη χρονιά, µέσω της διαρκούς συνεργασίας µου µε τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους µαθητές των σχολείων της πόλης µας, καταγράφω συστηµατικά τα προβλήµατα και ξεκινώ τη διεκδίκηση των χρηµάτων, µε στόχο την ουσιαστική αναβάθµιση των σχολικών υποδοµών στο ∆ήµο Βόλου που µέχρι εκείνη τη στιγµή βρισκόταν σε άθλια κατάσταση (εγκαταλειµµένα από άποψη φροντίδας σχολικά κτίρια, µε πολλά προβλήµατα, τρύπιες στέγες από τις οποίες έτρεχαν νερά µέσα στις αίθουσες, κουφώµατα σάπια, απαράδεκτα επικίνδυνοι χώροι υγιεινής, κ.α.). Αναφέρω ενδεικτικά µερικές από τις παρεµβάσεις τις οποίες πραγµατοποίησα τη διάρκεια της θητείας µου (2007 -10): Ασφαλτοστρώσεις προαυλίων Ανακατασκευές στεγών µε µεγάλα προβλήµατα Επισκευή, ανακατασκευή ή αντικατάσταση µεταλλικών κουφωµάτων και κουφωµάτων αλουµινίου Τοποθέτηση νέων θυρών, παραθύρων κα ι µεταλλικών κιγκλιδωµάτων Ανακατασκευές W.C. και βρυσών µε µεγάλα προβλήµατα υγιεινής Επισκευή ή αντικατάσταση δαπέδων και πλακιδίων δαπέδων Εσωτερικοί κι εσωτερικοί χρωµατισµοί σε όλα τα σχολικά κτίρια του ∆ήµου Βόλου Οπωσδήποτε, µε τα χρήµατα που έρχονταν από το Υπουργείο Εσωτερικών, ολοένα και πιο περιορισµένα, τα παραπάνω δε θα µπορούσαν ποτέ να πραγµατοποιηθούν. Γι’ αυτό δε σταµάτησα ποτέ ν’ αγωνίζοµαι, ως Πρόεδρος της ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας και να διεκδικώ από το κράτος χρηµατοδοτήσεις για τα σχολεία του Βόλου: - ∆ιεκδικήσαµε κα ι πέτυχα 480.000 € α πό τον ΟΣΚ, ώστε να πραγµατοποιηθεί το έργο της ολοκληρωτικής ανακατασκευής του σχολικού συγκροτήµατος τ ης Νεά πολης (4ο Γυµνάσιο – 10ο Γυµνάσιο – 4ο Λύκειο). 250.000 € αυτά , περιήλθαν απευθείας από τον ΟΣΚ στο ∆ήµο Βόλου, χρήµατα µε τα οποία εκτελέστ ηκε η εργολαβία ανατικατάστασης των κουφωµάτων στα 13ο, 18ο, 23ο & 25ο ∆ηµοτικά Σχολεία. - Πρ οσφάτ ως , µε χρηµατο δότησ η που π έτ υ χα α πό τον ΟΣ Κ, ολο κλ ηρώθηκε το έ ργο τ ης ανα κατ ασκευ ής των δα πέδ ων τ ων Κλε ιστών Γυµνασ τηρίων 4 µεγάλων σχολι κών συ γκροτ ηµάτ ων της πόλης µας, στα, 1o Λύκειο – 1ο Γυµνάσιο, 2ο Λύκειο – 8ο Λύκειο, 3ο Γυµνάσιο, Μουσικό Γυµνάσιο & Λύκειο Βόλου. Μια εργολαβία που για πρώτη φορά, µετά από προσωπικές πιέσεις που άσκησα προς όλους τους αρµοδίους φορείς, έχουν τη δυνατότητα οι µαθητές µας ν’ απολαµβάνουν : γυµναστήρια επιστρωµένα µε δάπεδο TARTAN. Για να αθλούνται όχι µόνο οι µαθητές του σχολείου, αλλά και οι διάφοροι σύλλογοι και οι αθλητικές οµάδες της πόλης. -Μετά από πολλή εργασία και πολλές πιέσεις που άσκησα, µέσα σε δύσκολες οικονοµικές συγκυρίες για τη χώρα µας, πέτυχα, ως Πρόεδρος της ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας, χρηµατοδότηση 588.641€, χρήµατα µε τα οποία θ’ αναβαθµιστούν 16 αύλειοι χώροι σχολείων της πόλης µας. Θέλουµε οι χώροι των σχολείων να είναι σηµεία αναφοράς για τη γειτονιά – χώροι άθλησης παιχνιδιού για τους µαθητές, χώροι όπου οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα πάνε το παιδί τους για παιχνίδι. Χώροι καλαίσθητοι κι ασφαλείς, όπου θα πραγµατοποιείται µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο νέος αθλητικός θεσµός του ∆ήµου Βόλου που συστήσαµε· οι « Αθλοχώροι Γειτονιάς» που δίνει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να γυµνάζονται στο προαύλιο του σχολείου τ ης γειτονιάς τους, κατά τις απογευµατινές ώρες, υπό την επίβλεψη

ειδικών γυµναστών. Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι αύλειοι χώροι της πόλης µας επιστρώνονται µε δάπεδο TARTAN (12ο ∆ηµοτ ικό, 13ο ∆ ηµοτικό, 7ο & 22ο ∆ηµοτι κό) , έργο που θα συνεχιστεί, ώστε να πραγµατοποιηθεί σε όλα τα σχολεία, για την ασφάλεια των παιδιών µας κατά τ η διάρκεια του µαθήµατος τ ης Γυµναστικής και του παιχνιδιού. Ο δεύτερος άξονας δράσης µου έχει σχέση µε την Παιδεία ως έννοια κι ως κοινωνικό αγαθό. Όπως είναι γνωστό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε συγκαταλέγεται στους κύριους φορείς παροχής εκπαίδευσης, όµως πιστεύω ακράδαντα ότι ένας ∆ήµος, µια πόλη, όπως κι οποιοσδήποτε κρατικός φορέας, οφείλει να υλοποιεί πρωτοβουλίες και δράσεις που προωθούν τον πολιτισµό, το περιβάλλον, τον αθλητισµό, καθώς κι όλες εκείνες τις έννοιες που είναι απαραίτητες για την ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, αλλά και όλων των πολιτών. Οι δράσεις που πραγµατοποιήθηκαν ήταν πάρα πολλές, ενώ νέες σχεδιάζουµε ήδη από τώρα, µε πολλή δηµιουργική διάθεση κι εκπαιδευτικούς στόχους, για την προσεχή σχολική χρονιά. Αθλοχώροι Γειτονιάς: To πρόγραµµµα « Αθλοχώροι Γε ιτονιάς» συνδιοργανώνουν τα δύο τελευταία χρόνια, ο Αθλητικός Οργανισµός κι ο Τοµέας Παιδείας του ∆ήµου Βόλου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού. Πρόκειται για µια προσπάθεια που στοχεύει στο να ενισχύσει την αθλητική παιδεία των παιδιών και των νέων της πόλης µας κι εκτός των σχολικών ωρών, αλλά και τον δωρεάν αθλητ ισµό, για τους µικρούς και τους µεγάλους πολίτες του Βόλου. Οι γονείς θεωρούν ότι το εν λόγω πρόγραµµα προσφέρει στα παιδιά τους πολύτιµες εναλλακτικές δυνατότητες για άθληση, στους πιο κοντινούς αθλητικούς χώρους, µε απόλυτη ασφάλεια, ενώ δίνει την ώθηση, ώστε οι αθλητικοί χώροι στη γειτονιά ν’ αξιοποιηθούν και ν’ αποτελέσουν ένα πόλο έλξης της νεολαίας, για δηµιουργική κι υγιεινή δραστηριότητα, στα πλαίσια του περιορισµένου ελεύθερου χρόνου. Ανοιχτά Εργαστήρια Κεραµικής για µαθητές Νηπιαγωγείου και ∆ηµοτικού, µε τη συνεργασία του Τµήµατος Κεραµικής του ∆ηµοτικού ΙΕΚ Βόλου. Οι µαθητές επισκέπτονται το ∆ΙΕΚ, το οποίο διαθέτει ειδικά εργαστήρια κι υπό την καθοδήγηση εξειδικευµένων εκπαιδευτών, µυούνται στην αρχαία τέχνη της Κεραµικής, δηµιουργώντας µε το πηλό, µέσα απ ό µια ειδι κά σχεδιασµένη παιδαγωγική και καλλιτεχνική διαδικασία. Προσπάθεια για αισθητ ική αναβάθµιση των σχολι κών κτ ιρίων µέσω τοιχογραφιών – graffiti µε τη συνεργασία της καλλιτεχνικής οµάδας Carpe Diem, στα: 2ο ∆ηµοτικό, 13o ∆ηµοτικό, 5ο Γυµνάσιο Βόλου. Πρόκειται για τη φιλοτέχνηση ξεχωριστών τοιχογραφιών graffiti στ ις εξωτερικές επ ιφάνει ες τ ων σχολ ικών κτ ιρίων, µε θέ µατα πα ρµένα α πό τη σ ύ γ χρ ον η ε π ι κα ι ρ ότ ητ α (όπως το περιβάλλον, κα), που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση τόσο των µαθητών όσο και των ενηλίκων πολιτών. ∆ίνεται επίσης η ευκαιρία στους µαθητές του κάθε σχολείου να βιώσουν την καλλιτεχνική διαδικασία, συµµετέχοντας οι ίδιοι στη φιλοτέχνηση της τοιχογραφίας. Οι τοιχογραφίες που έχουν περατωθεί ως τώρα, αποτελούν πραγµατικά στολίδια για την πόλη µας, αποσπώντας τα ευνοϊκότερα σχόλια των πολιτών, ενώ το πρόγραµµα πρόκειται να συνεχιστεί την τρέχουσα σχολική χρονιά και να εφαρµοστεί και σ’ άλλα σχολικά κτίρια

του Βόλου. Εκδηλώσεις για την Παγκόσµια Ηµέρα Παιδιού: Κάθε χρόνο το ∆εκέµβριο, ο Τοµέας Παιδείας του ∆ήµου Βόλου, µε τη συµµετοχή µαθητών από όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθµιας & ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, πραγµατοποιεί µια µεγάλη εκδήλωση – γιορτή, αφιερωµένη στο παιδί, µε καλλιτεχνικά δρώµενα (χορωδίες, ορχήστρες, θεατρικά, απαγγελία ποιηµάτων, κτλ.) ∆ ιαγωνισµός Φωτογραφίας για µαθητές ∆ηµοτικού διοργανώνουν κάθε χρόνο, περί τα τέλη Απριλίου µε αρχές Μαΐου, ο Τοµέας Παιδείας του ∆ήµου Βόλου, το Τµήµα Φωτογραφίας του ∆ηµοτικού ΙΕΚ, µε τη στήριξη της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου και της Σύµπραξης Σχολείων. Εκπα ιδευτ ικέ ς δράσεις ειδι κά σχεδιασµέ νε ς για µαθητές στο πλαίσιο της Παγκόσµιας Ηµέρας Μουσείων (18 Μαΐου), πραγµατοποιεί κάθε χρόνο ο Τοµέας Παιδείας του ∆ήµου Βόλου, σε συνεργασία µε το ∆ηµοτικό ΙΕΚ Βόλου. Κάθε χρόνο, την ίδια µέρα, στο Πάρκο µπροστά από το κτίριο του ∆ηµοτικού ΙΕΚ, λειτουργούν εργαστήρια Κεραµικής, Ψηφιδωτού και Ζωγραφικής, όπου οι µαθητές έχουν την ευκαιρία, µέσα από µια παιδαγωγικά σχεδιασµένη, βιωµατική διαδικασία κι υπό τ ην επίβλεψη των ειδικών καθηγητών του ∆ηµοτικού ΙΕΚ, να δηµιουργήσουν δικά τους χρηστικά και διακοσµητικά αντικείµενα, πάνω στα πρότυπα που τους δίνονται. Η δράση « Οι γειτονιές του Βόλου» πραγµατοποιήθηκε τον περασµένο Ιούνιο για πρώτη φορά στο ∆ηµαρχείο του Βόλου – οι µαθητές των σχολείων του Βόλου παρουσίασαν το παρελθόν, το παρόν και το µέλλον της γειτονιάς στην οποία µεγαλώνουν, µαθαίνουν παίζουν, µε εκπληκτικό τρόπο! Η εκδήλωση που σηµείωσε µεγάλη επιτυχία θα πραγµατοποιηθεί και φέτος, µε ακόµη περισσότερες συµµετοχές σχολείων. Παρουσίαση και βρά βευση µαθητι κών εν τύ πων (περιοδικών, εφηµερίδων, ειδικών εκδόσεων) πραγµατοποιείται κάθε χρόνο από τον Τοµέα Παιδείας του ∆ήµου Βόλου, στο ∆ηµαρχείο του Βόλου. Σκοπός µας είναι να επιβραβεύεται αυτή η πρώτη επαφή των παιδιών µε το γραπτό λόγο και τον Τύπο, ενώ φιλοδοξούµε να δηµιουργηθεί σταδιακά ένα α ρχείο µαθητι κών εντ ύπων στο ∆ΗΚΙ (∆ηµοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκµηρίωσης Βόλου). Ένα µεγάλο µέρος των δράσεων µας για τον Πολιτισµό και την Παιδεία αφορούν το Περιβάλλον: Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδοµάδας Μετακίνησης», διοργανώνονται κάθε Σεπτέµβριο από τον Τοµέα Παιδείας του ∆ήµου Βόλου, σε συνεργασία µε την Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση Μαγνησίας εκπαιδευτικές δράσεις µε τίτλο « Ευρωπαϊκή Ηµέρα χωρίς Αυτοκίνητο», µε συµµετοχή µαθητών από τα σχολεία του Βόλου. Εκστρατεία Ecomobility: Τα δύο τελευταία χρόνια, ο ∆ήµος Βόλου συµµετέχει ενεργά στην εκστρατεία Ecomobility που διοργανώνει η οικολογική εταιρεία Ecocity. Στο πλαίσιο αυτό, οι µαθητές των σχολείων του Βόλου, σε οµάδες, εκπονούν µια εργασία σχετική µε την οικολογική µετακίνηση στην πόλη, την οποία και παρουσιάζουν στ ην κε ντ ρι κή εκδήλωση του Eco mob ili ty, που πραγµατοποιείται στο ∆ηµαρχείο της κάθε πόλης, παρουσία των καθηγητών, των συµµαθητών τους και των αρµοδίων φορέων. ∆ιοργάνωση δράσεων για την Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος : οι µαθητές των ∆ηµοτικών Σχολείων βοηθούν στον καθαρισµό των ακτών του ∆ήµου Βόλου, δίνοντας το δικό τους περιβαλλοντικό µήνυµα. Φέτος, το απόγευµα της ίδιας µέρας, πραγµατοποιήθηκε η Πρώτη Συνάντηση Παραδοσιακών Χορών για µαθητέ ς ∆ ηµοτ ι κών κα ι Γυ µνα σ ίων τ ου Β όλου, στο πλακόστρωτο, µπροστά από το ∆ηµαρχείο. Φ υτεύσεις Πρασίνου από τους µαθητές των σχολείων του ∆ ήµου Βόλου, οι οποίοι, µε τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των γονιών τους, αλλά και µε την πολύτιµη συνεργασία και καθοδήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου του ∆ήµου Βόλου, φυτεύουν πράσινο στην πόλη, ξεκινώντας από τα προαύλια των σχολείων τους. ∆ιαπιστώνοντας, κατά την τετραετία της θητείας µου, τα ευεργετικά αποτελέσµατα της επένδυσης στην εκπαίδευση της πόλης µας, προτείνω εν όψει της εφαρµογής του νέου σχεδίου « Καλλικράτης», να συσταθεί για το ∆ήµο Βόλου Αντιδηµαρχία Παιδείας, έτσι ώστε το µεγαλόπνοο όραµα για την αναβάθµιση των εκπαιδευτικών συνθηκών και για την καλλιέργεια της παιδείας στην πόλη µας να έχει και συνέχεια. Τρέ φοντας τ ην π επ οίθηση ότ ι ενισχύοντας την Παιδεία, ενισχύονται οι νέοι µας και κατ’ επέκτ αση το µ έλ λον τ ης πόλ ης µα ς , δε σµεύοµα ι να συ νε χίσω τ ις προσπάθει ές µου και την επόµεν η τετ ραετ ία, µε συ νέπ εια κι αφοσίωση απέναντι στους πολίτες του Βόλου. Η Πρόεδρος της ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας Σούλα Μπαρτζιώκα ∆ηµοτική Σύµβουλος Βόλου


GNO_05 GRAY oli:Layout 2

10/25/10

11:28 PM

Page 1

ρεπορτάζ 5

26.10.2010

ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΕΙΣΟ∆ΟΥΣ ΤΗΣ Β’ ΒΙ.ΠΕ. ΒΟΛΟΥ

∆υναµικές κινητοποιήσεις εργαζοµένων της ΚΟΝΤΙ Σ

ε αποκλεισµό των εισόδων της Β’ Βιοµηχανικής Περιοχής, προχωρούν από σήµερα οι εργαζόµενοι της ΚΟΝΤΙ έχοντας τη συµπαράσταση των συναδέλφων τους µεταλλεργατών της ΒΜΤ, διαφόρων σωµατείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του µετάλλου, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», ενώ θα ζητήσουν και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Με αυτή τους την κίνηση οι εργαζόµενοι της ΚΟΝΤΙ θα προσπαθήσουν για µια ακόµη φορά να ευαισθητοποιήσουν όλους τους αρµόδιους τοπικούς φορείς, αλλά και την κοινωνία, σε µια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του οξύτατου βιοποριστικού προβλήµατος που αντιµετωπίζουν για τρίτο µήνα, αλλά και στην κατεύθυνση επαναλειτουργίας του εργοστασίου που µετά τα µέσα Αυγούστου έχει σταµατήσει την παραγωγική του λειτουργία. Οι εργαζόµενοι της ΚΟΝΤΙ έλαβαν οµόφωνα χθες την παραπάνω απόφασή τους, θεωρώντας απαράδεκτη τη στάση της εταιρίας κατά την ολοκλήρωση του διαλόγου που είχε νωρίτερα µε τα µέλη του ∆.Σ. του Σωµατείου τους, στα οποία διαµήνυσε ότι εµµένει στην απόφασή της να προχωρήσει το επόµενο διάστηµα σε απολύσεις 60 εργαζοµένων, προκειµένου να µπορέσει να αντιµετωπίσει τα υπέρογκα λειτουργικά της έξοδα. Την εµµονή αυτή από την πλευρά της εταιρίας, όχι µόνον δεν αποδέχτηκαν οι εργαζόµενοι, αλλά ένιωσαν ότι ούτε καν λήφθη-

καν υπόψη των διευθυντικών της στελεχών, προτάσεις που της είχαν καταθέσει βάσει των οικονοµικών στοιχείων που τους είχαν δοθεί, ώστε το εργοστάσιο να λειτουργήσει µε όλους τους εργαζοµένους και χωρίς να γίνει καµία απόλυση.

Ειρηνική διαµαρτυρία Χθες το πρωί πάντως, ενόψει της τελευταίας διαβούλευσης που θα γινόταν λίγο αργότερα για το µέλλον του εργοστασίου, οι εργαζόµενοι της ΚΟΝΤΙ πραγµατοποίησαν ειρηνική διαµαρτυρία έξω από την κεντρική του πύλη. Μάλιστα στην κεντρική πύλη του εργοστασίου το Σωµατείο Εργαζοµένων της ΚΟΝΤΙ είχε αναρτήσει πανό που έγραφε «Όχι στις απολύσεις-Όχι στην ανεργία», χα-

Έκαναν «γυαλιά - καρφιά» νυχτερινό κέντρο αθίγγανοι «Γυαλιά - καρφιά» έκαναν νυχτερινό κέντρο πέντε αθίγγανοι που αναζητούνται από την Αστυνοµία, ενώ τραυµάτισαν τον 47χρονο υπεύθυνο του καταστήµατος. Σύµφωνα µε µήνυση που υπέβαλαν η 40χρονη ιδιοκτήτρια και ο 47χρονος, το επεισόδιο έγινε στις 4.30 ξηµερώµατα της Κυριακής, σε νυχτερινό κέντρο στη συνοικία Νεάπολης, ενώ οι δράστες, µετά την πράξη τους, εξαφανίστηκαν. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι πορτιέρηδες του µπαρ, έβγαλαν έξω δύο πελάτες που είχαν πιεί, περίπου στις 3 το πρωί. Στη συνέχεια οι δύο επέστρεψαν µε τρεις ακόµη φίλους τους, χτυπήθηκαν µε τους ανθρώπους στην πόρτα και στη συνέχεια µπήκαν στο νυχτερινό κέντρο και άνοιξαν πυροσβεστήρες, µε αποτέλεσµα να επικρατήσει πανικός και οι πελάτες να φύγουν άρον άρον. Ακολούθησαν συµπλοκές µε ξύλα και καδρόνια, που ξήλωσαν από το κατάστηµα και φέρεται ότι χτύπησαν στο κεφάλι τον υπεύθυνο του καταστήµατος και σύζυγο της ιδιοκτήτριας. Τελικά, οι δράστες εξαφανίστηκαν και υποβλήθηκε µήνυση σε βάρος τους. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνοµικό Τµήµα Ν. Ιωνίας.

ρακτηριστικό των διαθέσεών τους για τη συνέχιση του αγώνα τους αλλά και των οξυµένων προβληµάτων που αντιµετωπίζουν». Το επιβεβαίωσε άλλωστε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Σωµατείου Εργαζοµένων της ΚΟΝΤΙ κ. Τριαντάφυλλος Καρατζιώλης που τόνισε πως αυτή η κατάσταση δεν αντέχεται άλλο από τους εργαζοµένους, καθώς όλοι αντιµετωπίζουν πρόβληµα επιβίωσης και κρύβουν την αγανάκτηση από την οποία διακατέχονται. Αργότερα ωστόσο έκανε λόγο για κίνηση εταιρίας και εργαζοµένων σε «αντίθετα ρεύµατα», κάνοντας γνωστή και την απόφασή τους να προχωρήσουν σε δυναµικές κινητοποιήσεις. Τη στήριξή του στους εργαζοµέ-

νους εξέφρασε και το Εργατικό Κέντρο Βόλου, ενώ σε δηλώσεις του ο γραµµατέας του ΕΚΒ κ. Κώστας Γεωργούλας σηµείωσε πως είναι απαίτηση των καιρών να πεισθούν οι βιοµήχανοι και οι εργοδότες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Τόνισε δε ότι η εταιρία θα πρέπει να κάνει πίσω στο θέµα των 60 απολύσεων και κάνοντας σωστό προγραµµατισµό να βγει και πάλι δυναµικά στην αγορά. Στη συγκέντρωση διαµαρτυρίας παρέστησαν επίσης συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ΤΟΥ Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», του Σωµατείου Εργαζοµένων της Coca-Cola καθώς και νεολαίοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Αριστοτέλης Τουρτούρης

EΝΑΣ 78ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟYΣΕ ΝΑ ΦΟΡEΣΕΙ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Νεκρός ηλικιωµένος από πρόσκρουση σε δένδρο

Νεκρός ανασύρθηκε από το αυτοκίνητό του ο 78χρονος Φώτης Χασιώτης, κάτοικος, εν ζωή, Πτελεού, όταν, προσπαθώντας να δέσει τη ζώνη ασφαλείας, βγήκε από το δρόµο και έπεσε πάνω σε δένδρο. Το δυστύχηµα έγινε στις 8.40 χθες το πρωί, στο 77ο χλµ. της παλιάς Εθνικής οδού Λαµίας - Βόλου και ενώ ο άτυχος οδηγός µε την 70χρονη σύζυγό του, κατευθυνόταν προς Σούρπη. Ο ηλικιωµένος, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, προσπάθησε να φορέσει ζώνη ασφαλείας, αλλά έχασε τον έλεγχο, µε αποτέλεσµα να βγει από το δρόµο και να «καρφωθεί» σε δένδρο. Ο 78χρονος άφησε επί τόπου την τελευταία του πνοή, ενώ η σύζυγός του τραυµατίστηκε ελαφρά. Ο απεγκλωβισµός του ηλικιωµένου έγινε από την Πυροσβεστική Αλµυρού, ενώ στο Κέντρο Υγείας Αλµυρού, όπου µεταφέρθηκε η σορός του, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνοµικό Τµήµα Αλµυρού.

«Μια µέρα του καλοκαιριού» στη Ν. Ιωνία Με την ταινία «Μια µέρα του καλοκαιριού» σε σκηνοθεσία Χιροκάζου Κορεέντα συνεχίζονται την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου οι προβολές της Κινηµατογραφικής Κοινότητας του ∆ήµου Ν. Ιωνίας. Οι προβολές γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραµπατζάκη και Αναπαύσεως) στην Ν. Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ. ∆ιάθεση εισιτηρίων 8:30 µ.µ. Συγκινητικό, δοσµένο µε ευαισθησία και λεπτότητα δράµα, γύρω από τις δυσαρέσκειες και τις απογοητεύσεις που βγαίνουν στην επιφάνεια σε µια οικογενειακή σύναξη. Ένα µικρό αριστούργηµα… Συγκινητική, µελαγχολική, πέρα για πέρα ανθρώπινη είναι η «Μια µέρα καλοκαιριού» του 47χρονου Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κορεέντα, που µας είχε παλιότερα εντυπωσιάσει στις Κάνες µε την ταινία του «Κανείς δεν γνωρίζει» (2004). Η ιστορία, γραµµένη από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και εµπνευσµένη από τον θάνατο των γονιών του, στρέφεται γύρω από µια καλοκαιρινή µέρα στη ζωή τριών γενιών της δυσλειτουργικής, απ’ ό,τι ανακαλύπτουµε σταδιακά, οικογένειας Γιοκογιάµα. Μέρα σύναξης των µελών της που γίνεται µε αφορµή την 15η επέτειο από τον τραγικό θάνατο ενός από τους γιους του πατριάρχη της οικογένειας, συνταξιούχου γιατρού Κιοχέι (Γιοσίο Χαράντα). Σύναξη στην οποία, από την πρώτη κιόλας στιγµή, εµφανίζεται η τεταµένη σχέση ανάµεσα στον πικραµένο Κιοχέι και τον µόνο εν ζωή γιο του, Ριότα (Χιρόσι Αµπε). Γύρω τους κινούνται τα υπόλοιπα πρόσωπα της οικογένειας: η γυναίκα του Ριότα, πρώην ζωντοχήρα και το 10χρονο αγόρι της, η µητέρα Τοσίκο (Κίριν Κίκι), το ίδιο µε τον άντρα της, όταν χρειάζεται, σκληρή, πίσω από µια ευγενική, ήρεµη επιφάνεια και η µοναδική κόρη της οικογένειας, Τσινάµι (Γιου), που ζει µε τον άντρα και τα δύο παιδιά της, στο σπίτι των γονιών της. Μια µέρα του καλοκαιριού. Still Walking. Ιαπωνία, 2008. Σκηνοθεσία-σενάριο: Χιροκάζου Κορεέντα. Ηθοποιοί: Χιρόσι Αµπε, Γιούι Νατσουκάβα, Γιου, Καζούγια Τακαχάσι, Γιοσίο Χαράντα, Κίριν Κίκι. 114’


GNO_06 mon:Layout 2

10/25/10

8:58 PM

Page 1

CMYK

6 ρεπορτάζ Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η πληρωµή των Νέων Γεωργών Η διαδικασία καταχώρησης στο ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο των 694 δικαιούχων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αφορά στην Πρόσκληση 2009 του µέτρου 112 « Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», του άξονα προτεραιότητας 1του προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 (ΚΥΑ 704/2008). Από τους 694 δικαιούχους, στους οποίους αντιστοιχεί ποσό της 1ης δόσης (70% του συνολικού επιλέξιµου ποσού) 8.319.500 ευρώ, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωµής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους 671, µε ποσό 1ης δόσης (70% του συνολικού επιλέξιµου ποσού) 8.050.000 ευρώ. Η διαδικασία πληρωµής του συνόλου των δικαιούχων θα ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Τα αποτελέσµατα συνεχίζουν να αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ∆/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας µε σύνδεσµο:www.4489.syzefxis.gov.gr/dga .asp

Σεµινάρια προσωπικού ΙΚΤΕΟ Το Κέντρο Επαγγελµατικής Κατάρτισης της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγγελµατιών Βιοτεχνών Εµπόρων Ελλάδας (ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ), διοργανώνει σεµινάρια ειδικής επιµόρφωσης ελεγκτικού προσωπικού ΙΚΤΕΟ αυτοκινήτων βάση της Υ.Α. 42558/5591 (ΦΕΚ 996 Β 1/08/2002), διαρκείας 120 ωρών (90 Θεωρία &30 Πρακτική). Στα σεµινάρια µπορούν να συµµετέχουν απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, ειδικότητας: µηχανολόγου, ηλεκτρολόγου, ηλεκτρονικού, ναυπηγού, µηχανικού οχηµάτων, καθώς και απόφοιτοι ΙΕΚ, ΤΕΕ Β κύκλου στις ειδικότητες: µηχανικού / ηλεκτρολόγου / ηλεκτρονικού / ηλεκτροµηχανολογικού συστήµατος αυτοκινήτων.Πληροφορίες και αιτήσεις συµµετοχής στο ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτηµα Θεσσαλίας, Καστοριάς 2α, Λάρισα, Τηλ.2410579876-7, Fax.2410579878.

26.10.2010

«ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΠΟ» ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Σε αναµονή η δωρεάν µετακίνηση για το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Α

πό µέρα σε µέρα θα πρέπει να περιµένουν τώρα τη δωρεάν µετακίνησή τους µε λεωφορεία οι µαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, µετά και τις χθεσινές κινητοποιήσεις τους που προκάλεσαν την αντίδραση της αρµόδιας αντινοµάρχη κ. Εύης Αδαµάκη. Οι µαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας χθες το πρωί πραγµατοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Νοµαρχία Μαγνησίας, απαιτώντας να συναντήσουν την κ. Αδαµάκη για να της εκφράσουν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν καθηµερινά στο θέµα της µετακίνησης τους µέχρι το σχολείο τους. Όπως επεσήµανε η κ. Αδαµάκη, η οποία συνάντησε στο προαύλιο της Νοµαρχίας τους µαθητές του 1ου ΕΠΑΛ βρέθηκε µια λύση στο πρόβληµά τους, χάρις στην ευαισθησία του Αστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας και την κινητοποίηση της Νοµαρχίας. Χαρακτηριστικά η αρµόδια αντινοµάρχης υπογράµµισε: «Μέσα στις επόµενες µέρες θα αποδοθεί λύση σε ένα πρόβληµα που πραγµατικά ταλανίζει τα παιδιά των ΕΠΑΛ. Η αλήθεια είναι ότι η νοµοθεσία δεν έχει αλλάξει και θα πρέπει να βρίσκονται τρόποι κοινωνικής ευαισθησίας για να λύνονται µερικά θέµατα. Πιστεύουµε ότι το ΚΤΕΛ έχει κατανοήσει την ανάγκη της µετακίνησης των µαθητών αυτών και θα ανταποκριθεί σε αυτό το δίκαιο αίτηµα. Πιστεύω ότι από βδοµάδα θα µετακινούνται κανονικά οι µαθητές στο σχολείο τους». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σαβελίδης, τόνισε ότι φοβάται πως η λύση που δόθηκε θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και πως τώρα η δωρεάν µετακίνηση των µαθητών οφείλεται κυρίως στην καλή θέληση των ανθρώπων του ΚΤΕΛ : «Την Τετάρτη θα πραγµατοποιηθεί ∆ιοικητικό Συ µ β ούλ ιο από τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, και µάλλον η απόφαση θα είναι θετική. ∆ηλαδή θα σφραγιστούν οι µαθητικές ταυτότητες ώστε να µετακινούνται δωρεάν οι µαθητές προς το σχο-

λείο τους. Όµως το πρόβληµα είναι πάρα πολύ βαθύ και δεν πρέπει πάντα να βασιζόµαστε στην καλή θέληση των ανθρώπων του ΚΤΕΛ. Θα πρέπει στο πρόβληµα να βρει νοµοθετική λύση και γι’ αυτό η ΕΛΜΕ Μαγνησίας θα κάνει ό,τι µπορεί από την ερχόµενη εβδοµάδα. Πολύ φοβάµαι ότι η µετακίνηση των µαθητών δωρεάν θα έχει προσωρινό χαρακτήρα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Αθηνά Τσιργή

Φόβος για προσωρινή λύση από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Η «Γνώµη» των µαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Το ίδιο έργο σε επανάληψη νιώθουν ότι βλέπουν κάθε χρόνο οι µαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, αφού όπως επισηµαίνουν γι’ αυτούς η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι καινούργια, καθώς κάθε χρόνο ταλαιπωρούνται µε την µετακίνησή τους προς το 1ο ΕΠΑΛ. «Από την αρχή της σχολικής χρονιάς ταλαιπωρούµαστε µε το πρόβληµα της µετακίνησης», υπογραµµίζει ο πρόεδρος του 15µελούς 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Αποστόλης Παρασκευάς, υπογραµµίζοντας ότι υπάρχουν παιδιά που καθηµερινά ξοδεύουν 5 ευρώ για να πάνε στο σχολείο : «Υπάρχουν πολλά παιδιά στο 1ο ΕΠΑΛ που έρχονται από ∆ιµήνι, Σέσκλο και Τσαγκαράδα, καταλαβαίνετε πως γι’ αυτά τα παιδιά δεν είναι εύκολα τα πράγµατα . Κάθε µέρα πληρώνουν τέσσερα εισιτήρια. Σήµερα

ήρθαµε στη Νοµαρχία για να βρεθεί µια λύση µε τα λεωφορεία. Την προηγούµενη φορά πήγαµε στο Αστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας και µιλήσαµε µε τον πρόεδρο, αυτός µας είπε πως πρέπει να συνεννοηθούµε µε τη Νοµαρχία για τη λύση του προβλήµατος». Η ίδια ταλαιπωρία µε τα προηγούµενα χρόνια, τόνισε ότι υπάρχει και φέτος ο Γιάννης Καρβέλης, µέλος του 15µελούς 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας: «Και τα προηγούµενα χρόνια µέχρι να µας βγάλουν την κάρτα του ΕΠΑΛ, µας ταλαιπωρούσαν µέχρι τον ∆εκέµβριο, κάθε χρόνο τα ίδια πράγµατα και πέρσι κάναµε κατάληψη µέχρι να βρεθεί λύση. Όταν επισκεφθήκαµε την προηγούµενη εβδοµάδα τα ΚΤΕΛ µας είπαν ότι εκεί που βρίσκεται το κτίριο δεν υπάρχει γραµµή. Εµείς τι πρέπει να κά-

νουµε γι’ αυτό; Εµείς πηγαίνουµε να µάθουµε πέντε γράµµατα και κάθε µέρα δίνουµε πέντε ευρώ σε εισιτήρια». Τέλος ο Κώστας Τσουµπέκος, µαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, τονίζει ότι οι περισσότεροι µαθητές των ΕΠΑΛ αισθάνονται ξεχασµένοι από το ∆ήµο, αφού κανείς δεν κάνει κάτι για να τους βοηθήσει: «Μέχρι να βρεθεί αυτή η λύση γίναµε «µπαλάκι» από τον έναν στον άλλο. Αν δεν βρισκόταν σήµερα λύση θα προχωρούσαµε σε κατάληψη. Αφού όλοι οι αρµόδιοι γνωρίζουν πως το 1ο ΕΠΑΛ είναι ένα σχολείο που βρίσκεται έξω από το Βόλο, πώς να µετακινηθούµε µέχρι εκεί;» αναρωτιέται ο µαθητές και συµπληρώνει «Εκεί πάνω αισθανόµαστε ξεχασµένοι από το Βόλο κανείς δεν κάνει κάτι να βοηθήσει την κατάσταση».


GNO_7_olh:Layout 2

10/25/10

11:13 PM

Page 1

ρεπορτάζ 7

26.10.2010

ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΧΘΕΣ Ο ΟΣΚ

Κλειστό και αυτήν την εβδοµάδα το Πολυκλαδικό Α

στοχίες υλικών στα επιχρίσµατα του Πολυκλαδικού εντόπισε ο Οργανισµός Σχολικών Κτιρίων, σε έλεγχο που πραγµατοποίησε χθες το µεσηµέρι στο συγκρότηµα του πρώην Πολυκλαδικού, γεγονός που καθιστά ακατάλληλο το σχολικό συγκρότηµα, µέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Από τον Οργανισµό Σχολικών Κτιρίων, χθες το µεσηµέρι ελέγχθησαν και τα τρία σχολεία που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότηµα, δηλαδή το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας και το 2ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής καθώς επίσης και το εργαστηριακό κέντρο ΣΕΚ. Η Επιτροπή Σχολικών Κτιρίων, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη έκρινε ακατάλληλο το κτίριο και επεσήµανε ότι δεν πρέπει να µπουν οι µαθητές µέσα στις αίθουσες, αν πρώτα δεν γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Οι εργασίες του κτιρίου σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ κ. Σαβελίδη, πρέπει να γίνουν ακόµη και αν χαθούν κάποιες διδακτικές ώρες από τους µαθητές των τριών σχολείων. Όπως επεσήµανε «από την Επιτροπή εντοπίστηκαν πολλές αστοχίες υλικών και το πιθανότερο είναι να κρίνουν ακατάλληλο το κτίριο». Την τραγικότητα της κατάστασης στο κτίριο του Πολυκλαδικού επεσήµανε και η Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας κ. Μαρία Ντόζη: «Αυτή την στιγµή το κτίριο του Πολυκλαδικού είναι σε τραγική κατάσταση. Σήµερα η Επιτροπή Οργανισµού Σχολικών Κτιρίων, ήλεγξε το κτίριο και επεσήµανε την σοβαρότητα της κατάστασης. ∆ηλαδή µας είπαν ότι το κτίριο χρειάζεται εκτεταµένες εργασίες.

Τώρα πόσο θα κρατήσουν αυτές, δεν γνωρίζουµε». Η κ. Ντόζη, αγανακτισµένη για την κατάσταση του κτιρίου υπογράµµισε : «Παλεύουµε για τα αυτονόητα, δεν ζητάµε πολλά , θέλουµε µόνο να είναι τα παιδιά µας ασφαλή στο σχολικό τους περιβάλλον. ∆εν πρέπει να περιµένουµε πρώτα να γίνει το ατύχηµα και µετά να ενεργοποιηθεί η πολιτεία».

Συνεχίζεται η απεργία πείνας από τον Κώστα Κόγια

Εκπαιδευτικοί και ΕΛΜΕ ψάχνουν λύση Λύση στο πρόβληµα των χαµένων διδακτικών ωρών προσπαθούν να βρουν οι εκπαιδευτικοί των σχολίων του Πολυκλαδικού σε συνεργασία µε την ΕΛΜΕ, αποκλείοντας το ενδεχόµενο µεταφοράς των µαθητών σε άλλο σχολικό συγκρότηµα. Σύµφωνα µε τον κ. Σαβελίδη, πρόεδρο της ΕΛΜΕ: «Για το πρόβληµα ακούστηκαν κάποιες λύσεις, ορισµένες από αυτές ήθελαν την µετακίνηση των µαθητών σε άλλα σχολεία. Όµως κάτι τέτοιο δεν µπορεί να γίνει διότι οι µαθητές εδώ δουλεύουν περισσότερο στο εργαστήριο, οπότε κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο». Η επικρατέστερη λύση σύµφωνα µε τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ είναι να µπουν άµεσα στο κτίριο τα συνεργεία του ∆ήµου Βόλου και Νέας Ιωνίας, ώστε να γίνουν γρήγορα οι επισκευές, και µέσα σε 6 ηµέρες , να µπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Κλειστό µε νέα απόφαση της Νοµαρχίας Αυτό που πρέπει να σηµειωθεί είναι ότι χθες η Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας αποφάσισε εκ νέου διακοπή λειτουργίας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 2ου Γεν. Λυκείου Ν. Ιωνίας, ΤΕΕ Ει-

δικής Αγωγής Ν. Ιωνίας, από σήµερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010, λόγω επισκευών. Η Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έχοντας υπόψη το γεγονός ότι οι αίθουσες του σχολικού συγκροτήµατος του 2ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας και 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας παρουσιάζουν προβλήµατα και χρήζουν επισκευών, αποφάσισαν τη διακοπή λειτουργίας του συγκροτήµατος του Πολυκλαδικού. Όπως αναφέρεται, µεταξύ άλλων, στην απόφαση του Νοµάρχη:

«Αποφασίζουµε τη διακοπή λειτουργίας, από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 έως και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010, του Σχολικού Συγκροτήµατος (2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας), λόγω επισκευών, συµφώνα µε τις διατάξεις του Π. ∆ 200/1998 (ΦΕΚ161/τ.Α), και την αριθ. 188/8-1-2010 (ΦΕΚ 38/Β/2010) απόφασή µας περί µεταβίβασης αρµοδιοτήτων στους Αντινοµάρχες και σε Νοµαρχιακούς Συµβούλους. Αθηνά Τσιργή

Έληξε η τριήµερη απεργία πείνας σε 45 νοµούς της Ελλάδας. Το ποσοστό συµµετοχής έφτασε στο 75%. Ωστόσο, για τέταρτη ηµέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγµατος & Μητροπόλεως έξω από το Υπουργείο Οικονοµίας & Οικονοµικών από τον πρόεδρο της Οµοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος Κώστα Κόγια µαζί µε άλλους συναδέλφους του, διεκδικώντας την θεσµοθέτηση του 8,20% ως ποσοστό κέρδους στα καπνοβιοµηχανικά προϊόντα που κρίνεται απαραίτητο για την βιωσιµότητα του κλάδου.

Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στον Βρεφονηπιακό Σταθµό Μητροπόλεως Εορταστική εκδήλωση, µε την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγµατοποιηθεί στον Βρεφονηπιακό Σταθµό της Ιεράς Μητροπόλεως ∆ηµητριάδος. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στις 10π.µ., στις εγκαταστάσεις του Σταθµού, έναντι του Ι. Ναού της Μεταµορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου ∆ηµητριάδος κ. Ιγνατίου.

Η ΕΛΜΕ καταδικάζει την δίωξη µαθητών Την αντίθεσή της στην δίωξη των 105 µαθητών που συµµετείχαν στην κατάληψη του 3ου Γυµνασίου Ορεστιάδας , εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νοµού Μαγνησίας. Όπως τονίζει µεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ Μαγνησίας «καταδικάζουµε κάθε προσπάθεια να επιλυθούν τα όποια προβλήµατα στο χώρο της εκπαίδευσης µε τη συνδροµή αστυνοµικών και εισαγγελέων. Θεωρούµε ότι πρόκειται για µια εκδικητική πράξη εκ’ µέρους της εξουσίας, που στοχεύει να τροµοκρατήσει τα παιδιά, αλλά και να φοβίσει και να κάµψει το φρόνηµα όσων αντιδρούν και αντιστέκονται στις βάρβαρες πολιτικές, που ασκούνται στα πλαίσια του Μνηµονίου και της Τρόικας».


GNO_08-09 sxolia:Layout 2

10/25/10

11:30 PM

Page 1

CMYK

8 σχόλια

26.10.2010

Κάλπης µπάχαλο

Πήγαινε πίσω-πίσω Αναγκαία θεωρούσε χθες ο δήµαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης στην είσοδο του ∆ηµαρχείου την παρουσία του ταµία του ∆ήµου κ. Χρήστου Σιγάλα στη συζήτηση που θα γινόταν στο γραφείο του µε τα άλλα διευθυντικά στελέχη του ∆ήµου και τους εργαζοµένους για το θέµα εξεύρεσης πόρων, ώστε σε πρώτη φάση να τους καταβληθούν οι µισθοί του Σεπτεµβρίου. Ο κ. Σιγάλας ήταν προς την πλευρά του «Θεόφιλου» και παρά την πρόσκληση που του απευθύνθηκε, αρχικά δεν έδινε σηµασία. Λίγο αργότερα όµως, άλλαξε στάση και προχώρησε προς το ∆ηµαρχείο. Την είσοδο ωστόσο την πέρασε τελευταίος. ∆ύσκολες εποχές να αισθάνεσαι ότι προσπαθούν να σε αναγκάσουν «να βάλεις χέρι στο ταµείο» όταν δεν πρέπει. Αρ. Τ.

Ποιος από τους ψηφοφόρους γνωρίζει αυτή την ώρα κάθε λεπτοµέρεια της ψηφοφορίας; Πώς δηλαδή ψηφίζουµε, για ποιον ψηφίζουµε, πού ψηφίζουµε, πόσους σταυρούς βάζουµε κοκ.; Η απάντηση είναι άµεση και είναι «κανένας». Χαρακτηριστικό παράδειγµα βολιωτών που σε πηγαδάκι στην πλατεία Ελευθερίας χθες το πρωί, αναρωτιόντουσαν ποιος πάει για υποψήφιος Νοµάρχης και γιατί ακόµη δεν το έχουν ανακοινώσει. Το µόνο βέβαιο είναι ότι το βράδυ των εκλογών θα µετονοµαστεί σε «βραδιά του Αγίου Βαρθολοµαίου», όπου θα ψαχνόµαστε για µέρες, ποια ψήφος αντιστοιχεί πού… Ε.Θ.

Με τι µοιάζει; Το πανό της φωτογραφίας αναρτήθηκε χθες στο ∆ηµαρχείο Βόλου από τους εργαζόµενους του ΚΟ∆Β και έχει το συµβολισµό του. Επιπλέον εκφράζει και αγανάκτηση, αν διακρίνουµε τη βιασύνη µε την οποία έγινε. -Τι µπορεί να συµβολίζει, ίσως να διερωτηθούν πολλοί. Απαντάµε αµέσως και µε χαρά. Με τίποτα περισσότερο ή λιγότερο, πέρα από τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Αρ. Τ.

Ο Βόλος δεν αντέχει άλλη ανεργία Έντονη ήταν η απογοήτευση των εργαζοµένων της ΚΟΝΤΙ, αλλά και των συνδικαλιστών, µετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησής τους µε τα στελέχη της εταιρίας, καθώς διαπίστωναν ότι η εργοδοσία κρατά σκληρή στάση απέναντί τους εµµένοντας να προχωρήσει σε 60 απολύσεις συναδέλφων τους. Απογοήτευση φαινόταν πως υπήρχε και για το γεγονός ότι αισθάνθηκαν µόνοι τους, όταν έπαιρναν απόφαση να προχωρήσουν σε δυναµικές κινητοποιήσεις από σήµερα σε γενική συνέλευση που πραγµατοποίησαν έξω από την πύλη του εργοστασίου, στο οποίο µέχρι σήµερα έχουν δώσει τον ιδρώτα τους και οι περισσότεροι τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους. Ούτε ένας από τους πολιτικούς φορείς στους οποίους απευθύνθηκαν όλο το προηγούµενο διάστηµα δεν βρέθηκε στο πλευρό τους ούτε ένας έστω από τους υποψηφίους δηµάρχους των συνδυασµών για το ∆ήµο Βόλου. Αυτόµατα, όλο το σκηνικό έφερνε στη µνήµη άλλες εποχές, όχι και τόσο µακρινές ή ξεχασµένες πια, όπως θα επιθυµούσαν κάποιοι. Βλέπω συγκεντρώσεις στην «προεκλογική» και «µετεκλογική» Νοµαρχία, πορείες στους δρόµους κι’ ακούω ξανά εκείνα τα γεµάτα πίκρα συνθήµατα «ο Βόλος δεν αντέχει άλλη ανεργία-Ν’ ανοίξει τώρα η Βαµβακουργία» και «Εργατιά χωρίς δουλειά-Μαγαζιά χωρίς λεφτά». Ωστόσο, δεν θα ήθελα να πιστέψω όπως και οι περισσότεροι άλλωστε, ότι το παιχνίδι έχει χαθεί. Αρ. Τ.

Πλούσια παρακαταθήκη Με παρακαταθήκη το πλούσιο έργο της ως ∆ήµαρχος Ιωλκού την οκταετία 1999- 2006 κατεβαίνει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ως περιφερειακή σύµβουλος µε τον Κ. Αγοραστό η Βάσω Σταυροπούλου. Με πνεύµα συνεργασίας και αλληλεγγύης µε τους συναδέλφους της, µε ευήκοον ους προς τον πολίτη και φιλική στην αντίθετη άποψη, ευελπιστεί ότι θα τύχει της επιδοκιµασίας του πολίτη της Μαγνησίας στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου.

Προνοµιούχοι; Έντονος ήταν κάποια στιγµή ο διάλογος που είχαν χθες το πρωί οι εργαζόµενοι του Καλλιτεχνικού Οργανισµού µε το δήµαρχο, στην είσοδο του ∆ηµαρχείου. Μάλιστα υψώθηκαν και φωνές διαµαρτυρίας όταν ο κ. Βούλγαρης πήγε να τους πει ότι στον Πειραιά υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόµενοι του ∆ήµου για διάστηµα 14 µηνών. Ευτυχώς, κατάλαβε αµέσως την αστοχία του ο δήµαρχος, πήρε πίσω τον παραλληλισµό του και άρχισε να ξεδιπλώνει τις προτάσεις του για τον τρόπο πληρωµής τους. Πάλι καλά, γιατί παραλίγο οι εργαζόµενοι του Καλλιτεχνικού που έχουν πληρωθεί το µισθό του Αυγούστου, να αισθάνονταν και προνοµιούχοι. Αρ. Τ.

Ειρηνικά …σχόλια Ειρηνική ήταν η χθεσινή διαµαρτυρία των εργαζοµένων της ΚΟΝΤΙ έξω από την πύλη του εργοστασίου. Ειρηνικά ήταν και τα …σχόλια που δέχτηκαν έστω και για την ολιγόλεπτη αργοπορία προσέλευσής τους στο προκαθορισµένο ραντεβού που είχαν δώσει, ο γραµµατέας και ο ταµίας του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ.κ. Γεωργούλας και Κωνσταντίνου, από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και µέλη της διοίκησης του ΕΚΒ. ∆εν δόθηκε συνέχεια ωστόσο, καθώς τα µέλη του προεδρείου του ΕΚΒ προσπέρασαν µια και τους περίµεναν δηλώσεις στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου. Πάνω που τα µέλη του ΠΑΜΕ ζητούσαν να σχολιαστεί η µη προσέλευση των εκπροσώπων του ΕΚΒ µε δηκτικό τρόπο. Αρ. Τ.


GNO_08-09 sxolia:Layout 2

10/25/10

11:30 PM

Page 2

CMYK

σχόλια 9

26.10.2010

«Πότε ο Γιάννης δεν µπορεί…» Στο κτίριο Μπρισίµη, δίπλα από το Επιµελητήριο Μαγνησίας δόθηκε χθες η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της τηλεβοήθειας των ηλικιωµένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Πάνω από τρεις φορές αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώµη ο αντιδήµαρχος Προγραµµατισµού κ. ∆ηµήτρης ∆ερβένης. Μία ο χώρος ήταν µικρός, την άλλη ήµασταν σ’ αυτόν τον χώρο καθώς το ∆ηµαρχείο είχε καταληφθεί από τους απλήρωτους εργαζόµενους του ΚΟ∆Β και αναγκαστικά έψαχναν τελευταία στιγµή να βρουν χώρο, καθυστέρησε και ο ∆ήµαρχος, αφού έµπλεξε στην κίνηση της πόλης του Βόλου. Όχι, τίποτα άλλο αλλά ρεζιλευτήκαµε και στους Τρικαλινούς φιλοξενούµενους… Ε.Θ.

Πόλεµος δηλώσεων Σκληρή απάντηση των εργαζοµένων του ΚΟ∆Β αναµένεται σήµερα, µετά την χθεσινή επιστολή του ∆ηµάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη προς τους ίδιους µετά το εξώδικο που του απέστειλαν. Ο κ. Βούλγαρης φωτογραφίζει ως µόνο υπεύθυνο τον άλλοτε συνεργάτη του και αντιδήµαρχο του Απόστολο Φοινικόπουλο, ως µόνο υπεύθυνο για να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα θέµατα. Να σηµειωθεί µία µικρή λεπτοµέρεια. Τώρα ο ίδιος είναι υποψήφιος µε τον Πάνο Σκοτινιώτη και ο Αλέκος µόνος του πικραµένος. Οι εργαζόµενοι πάλι τι φταίνε; Ε.Θ.

Ξεκάθαρες θέσεις «Όσοι µέσα από δηµόσιες σχέσεις θέλουν να ψαρεύουν σε θολά νερά, ας διαβάσουν τη συνέντευξη της Ροδούλας Ζήση, Αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή Μαγνησίας, στον κυριακάτικο Τύπο», προτρέπουν στελέχη της ∆ηµοκρατικής Συµπολιτείας. Η κ. Ζήση δήλωσε µεταξύ άλλων: «Επιτρέψτε µου ως βουλευτής, 17 χρόνια, του Νοµού Μαγνησίας να δηλώσω δηµόσια, για πολλοστή φορά, την εµπιστοσύνη µου και την αµέριστη στήριξή µου στον Πάνο Σκοτινιώτη, που µε τους αξιόλογους συνεργάτες του έχει δυναµική νίκης και προοπτικής». Ξεκάθαρες θέσεις από µια καθαρή φωνή.

Όχι στην αύξηση των αντικειµενικών στα ακίνητα Όχι σε αύξηση των αντικειµενικών αξιών στα ακίνητα πρότεινε η Νοµαρχία, δια του Αντινοµάρχη κ. Ηλία Ξηρακιά και υποψήφιου µε τον Πάνο Σκοτινιώτη στο ∆ήµο Βόλου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της αρµόδιας επιτροπής για τις περιοχές των ∆ήµων και Κοινοτήτων του Ν. Μαγνησίας. «Σε µία εποχή οικονοµικής ύφεσης και παρατεταµένης κρίσης στην οικοδοµή», τονίζει ο Αντινοµάρχης, «µια ακόµη αύξηση των αντικειµενικών αξιών θα λειτουργούσε αρνητι-

κά. Αντίθετα σ’ αυτή τη φάση επιδίωξή µας πρέπει να είναι η τόνωση της οικοδοµής που για πολλά χρόνια στην Ελλάδα αποτέλεσε την ατµοµηχανή της οικονοµίας. Πρέπει επειγόντως να αναζητηθούν µέτρα αναθέρµανσης του κατασκευαστικού τοµέα και ιδιαίτερα της οικοδοµής στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, της εξοικονόµησης ενέργειας και της προστασίας του Περιβάλλοντος όπως είναι η οδηγία 91/02 ΕΕ για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.

Πήρε ευλογία από το ∆έσποτα Τα γραφεία της Μητροπόλεως επισκέφθηκε χθες ο Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας ∆ηµήτρης Αλεξόπουλος όπου είχε συνάντηση µε τον Σεβασµιότατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο. Η συζήτηση των δύο ανδρών έγινε σε φιλικό κλίµα και αφορούσε ζητήµατα της Μητροπόλεως που στις δύσκολες µέρες που διανύουµε καλείται να συµπαρασταθεί στους συµπολίτες µας µε κάθε τρόπο. Ο Σεβασµιότατος ευχήθηκε στον ∆ηµήτρη Αλεξόπουλο καλή επιτυχία µε την βοήθεια του Θεού.

Αν κατάλαβα καλά ∆ΝΤ και µνηµόνιο εφαρµόζεται µόνο «στου κασίδι το κεφάλι», το δικό µας δηλαδή. Γιατί, απ’ ότι παρατηρούµε δύο εβδοµάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα πολιτικά κόµµατα, αλλά και οι υποψήφιοι πολιτεύονται και συµπεριφέρονται σαν να µην έχει αλλάξει τίποτα από το παρελθόν. Πανάκριβα φυλλάδια, τρέιλερ κοµµάτων και σωτήρων χιλιάδων ευρώ, κάρτες, sms που καλούν για την ψήφο, τα πάντα για να τσιµπήσουν έστω και ένα ψηφουλάκι. «Συνειδητοποιήσαµε τις µεγάλες αλλαγές στη χώρα µας», έλεγε ξεκινώντας τη διακαναλική του ο πρωθυπουργός. Πέντε λεπτά πριν ως άλλος Οµπάµα φιγουράριζε σε πανάκριβο προεκλογικό σποτάκι. Ποιον δουλεύουν; Ε.Θ.

Να ξεχωρίσει «η ήρα από το στάρι»

Το Σαββατοκύριακο η δεντροφύτευση της Ζέττας Μακρή Από το Γραφείο Τύπου της υποψήφιας ∆ηµάρχου Βόλου κ. Ζέττας Μακρή, ανακοινώνονται τα εξής: «Από την αρχή της προεκλογικής της εκστρατείας η Ζέττα Μακρή και οι συνεργάτες της είχαν δεσµευτεί να υλοποιήσουν και όχι να τυπώσουν το πρόγραµµα του συνδυασµού ΝΕΟΣ ∆ΗΜΟΣ – ΝΕΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ . Το ερχόµενο Σαββατοκύριακο, λοιπόν, την

Λιτότητα µόνο για µας;

ηµέρα που ο καιρός θα επιτρέψει, η Ζέττα µε συνεργάτες της θα υλοποιήσουν τη δέσµευσή τους, αποδεικνύοντας έµπρακτα τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες. Για τις θέσεις του προγράµµατός της πέρα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο οι πολίτες µπορούν να ενηµερωθούν µέσα από την ηλεκτρονική της ιστοσελίδα www.zettamakri.gr.»

Αίσιο τέλος

«Η αποκατάσταση της εµπιστοσύνης των πολιτών προς την Αυτοδιοίκηση είναι όρος και προϋπόθεση γαι να προχωρήσει οποιοδήποτε µεταρρυθµιστικό σχέδιο. Ο «Καλλικράτης» αποτελεί τη µεγάλη ευκαιρία για να ξανακερδίσει η Αυτοδιοίκηση τη χαµένη αξιοπιστία της και για να ξεχωρίσει «η ήρα από το στάρι». Σε συνθήκες µεγάλης οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης, αυτό αποτελεί καθολική αξίωση του λαού και για µας την κορυφαία προτεραιότητα», δήλωσε ο Π.Σκοτινιώτης, µιλώντας σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθµό. «Στο πλαίσιο αυτό είµαστε αποφασισµένοι να συγκρουστούµε µε φαινόµενα που εντείνουν τη δυσπιστία των πολιτών προς το πολιτικό σύστηµα. Θα βάλουµε τέλος στις πελατειακές σχέσεις και στις προσλήψεις από το παράθυρο και θα είµαστε απόλυτοι στη διαφανή και χρηστή διαχείριση του δηµοτικού χρήµατος. Και από την αρχή της θητείας µας, δεν θα επιτρέψουµε να υπάρξει οποιαδήποτε σκιά, ακόµη κι αν έρχεται από το παρελθόν «, συνέχισε ο Π. Σκοτινιώτης.

Προνόησαν

Τέλος στο πρόβληµα της µεταφοράς των παιδιών του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, δόθηκε χθες µετά τις κινητοποιήσεις των µαθητών στη Νοµαρχία και στο Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου. Όπως τόνισαν οι µαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, παρόλο του το πρόβληµα της µεταφοράς είναι γνωστό, κάθε χρόνο πρέπει να διεκδικούν τα αυτονόητα και να απειλούν µε καταλήψεις. Από την Νοµαρχία πάντως επεσήµαναν πως οι µαθητές οφείλουν την δωρεάν µεταφορά τους στην ευαισθησία των ανθρώπων του Αστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας. Προφανώς από την Νοµαρχία δεν έγιναν και πολλά πράγµατα για την λύση! Α.Τ. CMYK

Αρκετοί Έλληνες χθες βράδυ εφοδιάστηκαν µε DVD, στο άκουσµα της «διακαναλικής συνέντευξης του Πρωθυπουργού». Επειδή αδιαφορούσαν για αυτά που είχε να πει ο Πρωθυπουργός ή απλά επειδή κουράστηκαν να ακούν άλλα ψέµατα και υποσχέσεις. Αν όµως το έβλεπαν λίγο διαφορετικά το πράγµα, η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού, θα µπορούσε κάλλιστα να µεταφραστεί σε µια πολύ καλή κωµωδία ή σε ένα καλό δράµα ενώ για τους πιο προχωρηµένους σε ένα σκληρό πορνό. Α.Τ.


GNO_10_mon:Layout 2

10/25/10

11:20 PM

Page 1

10 ρεπορτάζ

26.10.2010

ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Τα Φάρσαλα στέλνουν µήνυµα µεγάλης νίκης» Μ

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΠ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ∆ΗΜ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

Κόκκινες γραµµές στη κεντρική εξουσία για τους αγρότες Από το Γραφείο του υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κ. ∆ηµήτρη Αλεξόπουλου, ανακοινώθηκαν τα εξής: «Συνεχίζοντας τις επαφές µε τους κατοίκους της Μαγνησίας ο ∆ηµήτρης Αλεξόπουλος επισκέφθηκε χθες το απόγευµα τον Άγιο ∆ηµήτριο, το Περίβλεπτο, το Αερινό, τον Άγιο Γεώργιο και το Μικρό Περιβολάκι. «Η γεωργία αποτελεί κύριο πλουτοπαραγωγικό πόρο για την Μαγνησία. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι χρειάζονται Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που να θέτει κόκκινες γραµµές στην κεντρική εξουσία. Χρειάζονται Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη που να διεκδικούν δίκαιες αποζηµιώσεις, επέκταση ασφαλιστικών καλύψεων, µείωση κόστους παραγωγής, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραµµάτων. ∆εν χρειάζονται Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και εισπράκτορες του Μνηµονίου. Συγκριτικό πλεονέκτηµα του Συνδυασµού µας «Συµµαχία Υπέρ των Πολιτών» είναι το πρόγραµµα µας που είναι οραµατικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αγρότη και του κτηνοτρόφου». Ολοκληρώνοντας ο Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης τόνισε: «Εµπιστευτείτε µας. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουµε. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούµε. Γιατί αυτή είναι η πραγµατική µάχη. Η αναµέτρηση µε τα προβλήµατα. Για να βελτιώσουµε την καθηµερινότητά µας. Για να διεκδικήσουµε αυτά που µας χρωστούν. Αυτά που τόσα χρόνια µας έχουν στερήσει». ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟ∆ΕΙΩΝ Σήµερα Τρίτη 26/10/10 ο κ. ∆ηµήτρης Αλεξόπουλος θα συνοδεύσει τον κ. Κώστα Αγοραστό ο οποίος θα µιλήσει στις 19:30 στο Βελεστίνο στον πεζόδροµο µπροστά στο ∆ηµαρχείο.

ήνυµα «µεγάλης, καθαρής νίκης από τον α’ γύρο των περιφερειακών εκλογών», χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση στα Φάρσαλα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, στον οποίο οι Φαρσαλινοί επεφύλαξαν θερµή υποδοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν ασφυκτικά γεµάτο το Πολιτιστικό Κέντρο ενώ υπήρχε πολύς κόσµος και έξω. Ο κ. Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε την ψήφο στον ενωτικό συνδυασµό «Συµµαχία Υπέρ των Πολιτών» ως «ψήφο αντίστασης στο Μνηµόνιο, ψήφο αντίδρασης στην ανεργία και τις µειώσεις µισθών και συντάξεων, ψήφο ανάχωµα στα νέα µέτρα που σχεδιάζονται. Πάνω απ’ όλα είναι ψήφος διεκδίκησης για την Θεσσαλία, ψήφος ελπίδας για κάθε οικογένεια, ψήφος προοπτικής για κάθε Θεσσαλό», πρόσθεσε καταχειροκροτούµενος «Μαζί. Αυτή είναι η λέξη που συµπυκνώνει τη φιλοσοφία µας. Μαζί αποφασίζουµε. Μαζί διεκδικούµε. Μαζί κερδίζουµε», επισήµανε ο κ. Κώστας Αγοραστός και επανέλαβε την πίστη του «στην αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας που διεκδικεί. Στην αιρετή περιφέρεια που είναι θεσµικό αντίβαρο στην κεντρική εξουσία. Στην αιρετή περιφέρεια που πάνω απ’ όλα βάζει το συµφέρον του τόπου µας, το συµφέρον της Θεσσαλίας και των Θεσσαλών. Η διαφορά µας – ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Αγοραστός – µε τον κυβερνητικό υποψήφιο είναι χαώδης. Εκείνος «βλέπει» την περιφέρεια ως µακρύ χέρι του κράτους. «Βλέπει» την περιφέρεια ως ιµάντα µεταφοράς ή και επιβολής των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας. Θέλει την περιφέρεια ως… φοροεισπράκτορα του Μνηµονίου και της τρόικας». Ο κ. Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε τις περιφερειακές εκλογές

του Νοεµβρίου ως «εξαιρετικά κρίσιµες» και διευκρίνισε ότι σ’ αυτές τις εκλογές αντιπαρατίθενται δύο πολιτικές: «Η µία που υποστηρίζει ο κυβερνητικός υποψήφιος λέει: «ψηφίστε υπέρ του Μνηµονίου», ψηφίστε να αυξηθεί κι άλλο η ανεργία, να γιγαντωθεί η φτώχεια, να µειωθούν κι άλλο οι µισθοί και οι συντάξεις, να αυξηθούν τα λουκέτα στην τοπική αγορά, να δοθούν αποζηµιώσεις – ψίχουλα στο βαµβάκι µέσω ΠΣΕΑ, να µην συνεχιστεί το πρόγραµµα µείωσης της νιτρορύπανσης, να µην προχωρήσουν τα αναγκαία αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία. Υπάρχει – τόνισε µε έµφαση – και η άλλη πολιτική, η δική µας πρόταση που λέει: «καταψηφίστε το Μνηµόνιο και στείλτε µήνυµα στην κυβέρνηση

να αλλάξει πορεία, να αλλάξει πολιτική. Ψηφίστε υπέρ των δίκαιων αποζηµιώσεων στο βαµβάκι µέσω ΕΛΓΑ, ψηφίστε υπέρ της επέκτασης του προγράµµατος µείωσης της νιτρορύπανσης, ψηφίστε υπέρ των ολοκλήρωσης των µεγάλων έργων της Θεσσαλίας, ψηφίστε για να έχουν µέλλον τα παιδιά µας». Ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε τις 10 δεσµεύσεις του για την Θεσσαλία και διαβεβαίωσε ότι «ο ενωτικός συνδυασµός «Συµµαχία Υπέρ των Πολιτών έχει ξεκάθαρες θέσεις, έχει συγκεκριµένες αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες για την Θεσσαλία. Αφήνουµε τις γενικόλογες, τις αφηρηµένες εκθέσεις ιδεών για τον κυβερνητικό υποψήφιο, ο οποίος άλλωστε

εξαγγέλλει όσα εξήγγειλε και το 2006 χωρίς φυσικά όχι µόνο να υλοποιήσει αλλά τα περισσότερα δεν τα ξεκίνησε καν…» Στην οµιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε την δέσµευσή του «να ανανεώνουν οι αγρότες τις άδειες γεωτρήσεων χωρίς κόστος» και προανήγγειλε ότι «ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας µε την ψήφο και την υποστήριξη των Θεσσαλών σχεδιάζει να εκπονήσει µελέτη για να τεκµηριώσει την αναγκαιότητα συνέχισης µε την αναγκαία χρηµατοδότηση των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων στη Θεσσαλία. Είναι αδιανόητο ένα πρόγραµµα τόσο πετυχηµένο όπως η απονιτροποίηση να µην ενισχύεται µε ακόµη περισσότερους πόρους αλλά αντίθετα να περικόπτεται ο προϋπολογισµός των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων, γεγονός που αν µη τι άλλο προµηνύει µείωση του αριθµού των αγροτών που θα ενταχθούν», ανέφερε. Ο κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε και στα µεγάλα θέµατα της επαρχίας Φαρσάλων επισηµαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν το συντοµότερο τόσο ο δρόµος Λάρισας – Φαρσάλων όσο και το φράγµα Σκοπιάς. Ειδική αναφορά έκανε και στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τους συνταξιούχους ΟΓΑ από το επίδοµα των 100-300 ευρώ. «Παρ’ όλο που ουσιαστικά είναι η β’ δόση του επιδόµατος κοινωνικής αλληλεγγύης που έπρεπε να δοθεί πέρυσι το Πάσχα, παρ’ όλο που η ανακοίνωση του επιδόµατος δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης εν όψει των περιφερειακών εκλογών, ο αποκλεισµός των συνταξιούχων του ΟΓΑ είναι κίνηση περιφρόνησης προς την ελληνική περιφέρεια. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ έχουν την δυνατότητα να στείλουν και θα στείλουν ηχηρό µήνυµα στις περιφερειακές εκλογές», είπε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Πανηγυρικό το κλίµα για τη Ζέττα Μακρή στην Αγριά Θερµή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι του ∆ήµου Αγριάς στην υποψήφια ∆ήµαρχο Βόλου Ζέττα Μακρή. Ο ∆ήµαρχος Αγριάς Θωµάς Παπαευθυµίου καλωσόρισε την κυρία Μακρή ως την αυριανή δήµαρχο Βόλου, ενώ το πλήθος χειροκροτούσε µε ενθουσιασµό. Η κυρία Μακρή στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγµατοποιεί σε όλες τις περιοχές που θα συνθέσουν το νέο µεγάλο ∆ήµο Βόλου µε σκοπό να ανταλλάξει απόψεις µε τους δηµότες και να ενηµερωθεί απευθείας για τα προβλήµατά τους παρουσίασε το πρόγραµµα του συνδυασµού ΝΕΟΣ ∆ΗΜΟΣ – ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ για τον ∆ήµο Βόλου και την συγκεκριµένη περιοχή. Απευθυνόµενη στους πολίτες τους ευχαρίστησε για την πολυπληθή παρουσία τους , για την στήριξη και την εµπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό της και δεσµεύτηκε ότι, εφόσον εκλεγεί δήµαρχος, τα ζητήµατα του σηµερινού ∆ήµου Αγριάς θα αντιµετωπισθούν µε τρόπο θετικό και θα υπάρξουν λύσεις για τα προβλήµα-

τά του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέµα της αποχέτευσης της περιοχής για το οποίο η Ζέττα Μακρή δεσµεύτηκε να το προωθήσει, έχοντας µάλιστα εξαγγείλει και επέκταση του βιολογικού καθαρισµού σε όλες τις περιοχές του νέου ∆ήµου. Επίσης τονίσθηκε η ανάγκη τόνωσης µε άµεσες και αποτελεσµατικές δράσεις της τουριστικής δραστηριότητας της Αγριάς. Η Ζέττα Μακρή υπήρξε ξεκάθαρη καταδικάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης , το µνηµό-

νιο και τα σκληρά µέτρα που έχουν επιβληθεί µε αποτέλεσµα τον οικονοµικό µαρασµό. Η κυρία Μακρή κάλεσε τους δηµότες της Αγριάς να καταψηφίσουν τους τοπικούς εκφραστές αυτής της ανάλγητης πολιτικής ζητώντας τους να στείλουν ένα ισχυρό µήνυµα στην κυβέρνηση . «Ο Βόλος έχει ανάγκη από ένα δήµαρχο που δεν θα είναι δέσµιος της κεντρικής εξουσίας . Στις κρίσιµες µέρες που έρχονται είµαστε οι µόνοι που µπορούµε να διεκδικήσουµε µε σθένος και µαχητικότητα όσα δικαιούµαστε. Η µιζέρια και τα αδιέξοδα που έχουν φωλιάσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις δεν µας αξίζουν. Όλοι µαζί ήρθε η ώρα να στηρίξουµε το όραµα και τις ελπίδες για την πόλη του Βόλου που αποκτά νέα µορφή. Ο συνδυασµός µας ΝΕΟΣ ∆ΗΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ µπορεί να εκφράσει όλους τους πολίτες αυτού του δήµου. Και θα το κάνει. Με ευθύνη και αποφασιστικότητα αλλάζουµε όλα όσα µας πληγώνουν» ανέφερε µεταξύ άλλων η Ζέττα Μακρή.


GNO_11 color :Layout 2

10/25/10

11:21 PM

Page 1

CMYK

ρεπορτάζ 11

26.10.2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ

Το πρόγραµµα των «Θεσσαλών ∆ύναµη» για τους Ροµά Ο

επικεφαλής του συνδυασµού «Θεσσαλών ∆ύναµη» υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Λίτσα Λιακούλη, συναντήθηκαν µε τους εκπροσώπους της οµοσπονδίας Ροµά της Θεσσαλίας, καθώς όπως είναι γνωστό στην περιοχή µας κατοικεί ένας ιδιαίτερα σηµαντικός αριθµός Ελλήνων Ροµά, µε τους οποίους και είχαν µακρά συζήτηση για όλα τα ζητήµατα που τους αφορούν. Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι Ροµά της Θεσσαλίας για τα οποία η παράταξη «Θεσσαλών ∆ύναµη» έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής πρότασης είναι τα παρακάτω µε τις αντίστοιχες δράσεις παρέµβασης: Στέγαση, όπου η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία µε τους δήµους, θα αναλάβει την αναζήτηση και τη χωροθέτηση των περιοχών δόµησης, τη διευθέτηση των πολεοδοµικών θεµάτων και τη χρηµατοδότηση απαραίτητων έργων υποδοµής, µε το παράλληλο ξεπάγωµα της διαδικασίας δανειοδότησής τους. Εκπαίδευση, θα αναλάβει ειδικό ρόλο ώστε να συνδράµει στην εξάλειψη του αναλφαβητισµού µε τη µείωση των σχολικών διαρροών, και την αντιµετώπιση της σχολικής υποεπίδοσης, καθώς και την απογκετοποίηση της σχολικής διαδικασίας. Απασχόληση, θα προωθήσει δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηµατικότητας σε ειδικούς τοµείς σε συνεργασία µε τους όλες τις δοµές απασχόλησης και µέσω της υλοποίησης ολοκληρωµένων προγραµµάτων επαγγελµατικής ένταξης. Υγεία - πρόνοια, δίνοντας βαρύτητα στο θέµα της

νων Ροµά της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Περιοδεία στα Τρίκαλα

πρόληψης θα δηµιουργηθεί ένα ολοκληρωµένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας µε σηµαντικότερη αιχµή την ενηµέρωση, τη συµβουλευτική και την πρόληψη υγείας. Επίσης στο σηµαντικότατο ζήτηµα της αστικό-δηµοτικής τακτοποίησης, σε συνεργασία µε τις υπηρεσίες της Περιφερειακής ∆ιοίκησης θα σκύψει πάνω στο συγκεκριµένο θέµα ώστε αυτό να επιλυθεί οριστικά. Στα θέµατα του πολιτισµού, θα ενθαρρυνθούν δράσεις πολιτισµικής δηµιουργίας και θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ για τον αθλητισµό θα ενισχυθούν οι υποδοµές άθλησης όπως και κάθε µορφή αθλητικής δραστηριότητας και για το περιβάλλοντος, θα γίνουν πολλές παρεµβάσεις αφού οι χώροι διαµονής τους χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη περιβαλλοντική υποβάθµιση. Θα δοθεί τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέµα της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης καθοριστικό ζήτηµα για την άρση των εκατέρωθεν προκαταλή-

ψεων και στερεοτύπων, µε τη συνδροµή ενός δικτύου ενδιάµεσων / διαµεσολαβητών «Mediators» που θα προέρχονται κυρίως από τον πληθυσµό αναφοράς. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση µε τις οριοθετηµένες αρµοδιότητές της θα παρέµβει στα παραπάνω αναλαµβάνοντας συντονιστικό ρόλο και δράσεις κυρίως µέσω της «ρήτρας ευελιξίας» του ΠΕΠ Θεσσαλίας που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τοµεακών προγραµµάτων αλλά και µέσω κοινοτικών χρηµατοδοτήσεων που χορηγούνται απευθείας από την Ε.Ε. διεκδικώντας παράλληλα διεύρυνση των αρµοδιοτήτων Από την πλευρά των εκπροσώπων της οµοσπονδίας εκφράστηκε η πλήρης ικανοποίηση για τις θέσεις της παράταξης «Θεσσαλών ∆ύναµη» και το ειδικό πρόγραµµα που τους παρουσιάστηκε και διατυπώθηκε η πεποίθηση ότι ο Απόστολος Παπατόλιας, είναι έτοιµος και ικανός να ανταποκριθεί στην αντιµετώπιση των προβληµάτων διαβίωσης των Ελλή-

Την πρόταση του συνδυασµού «Θεσσαλών ∆ύναµη» για την απασχόληση και την αντιµετώπιση της ανεργίας, παρουσίασε χθες στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον ΟΑΕ∆ Τρικάλων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας. Ο κ. Παπατόλιας µιλώντας στους υπαλλήλους του Οργανισµού µεταξύ άλλων σηµείωσε: «έχουµε συµπεριλάβει τρεις θεσµούς µε τους οποίους θα συνεργαστούµε µε τον ΟΑΕ∆, για να µπορέσουµε να τονώσουµε την απασχόληση, να δώσουµε µία λύση στο τεράστιο αυτό ζήτηµα, µε βάση τις αρµοδιότητες που θα έχουµε στη νέα Αιρετή Περιφέρεια. Το πρώτο έχει να κάνει µε το «παρατηρητήριο απασχόλησης» µε στόχο την καταγραφή των µεγεθών της ανεργίας, µε στοιχεία συγκεκριµένα και εξατοµικευµένα σε κάθε άνεργο, έτσι ώστε να καταφέρουµε να τον συνδέσουµε στη συνέχεια µε τις όποιες ευκαιρίες υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Το δεύτερο αφορά ένα πανθεσσαλικό φορέα τόνωσης της απασχόλησης, όπου θα συµµετέχουν οι δηµόσιοι φορείς όπως για παράδειγµα ο ΟΑΕ∆, οι ∆ήµοι και οι οργανώσεις εργοδοτών και εργαζοµένων, καθώς και εκπρόσωποι των ίδιων των ανέργων, για να χαράσσονται οι πολιτικές και να υπάρξει η ηλεκτρονική διασύνδεση µε των επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό µε τους ανθρώπους που αναζητούν εργασία , αφού προηγουµένως έχει δηµιουργηθεί το ατοµικό τους προφίλ. Το τρίτο αφορά περιπτώσεις που πραγµατικά θίγονται τα δικαιώµατά τους στην απασχόληση, όπου θα υπάρχει µια Οµάδα Άµεσης Παρέµβασης µε τη συνέργεια και πάλι του ΟΑΕ∆, έτσι ώστε να αντιµετωπίζονται συγκεκριµένα και άµεσα ζητήµατα ή πρόσβασης στην αγορά εργασίας».

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ

«Όχι στις υποκριτικές κορώνες και τα κροκοδείλια δάκρυα» «Το µνηµόνιο δεν αντιµετώπιζεται µε υποκριτικές κορώνες και κροκοδείλια δάκρυα και µάλιστα από εκείνους που έχουν την ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα µας έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Οι πολίτες αντιλαµβάνονται πολύ καλά ποιοι διατυπώνουν ουσιαστικές προτάσεις για την αντιµετώπιση των επιπτώσεων του µνηµονίου σε τοπικό επίπεδο και ποιοι, αντίθετα, πρεσβεύουν µια αυτοδιοίκηση αδρανή και απαθή στις επιπτώσεις του, εξαντλούµενοι σε µια κούφια «αντιµνηµονιακή» συνθηµατολογία για να ψαρέψουν στα θολά νερά», τόνισε ο ο Πάνος Σκοτινιώτης από τη Μακρινίτσα και την Ιωλκό, όπου περιόδευσε το απόγευµα της Κυριακής, αλλά και στις συναντήσεις που είχε σήµερα µε καταστηµατάρχες του Βόλου. Παράλληλα, ο Π.Σκοτινιώτης έστειλε το µήνυµα ότι η «∆ηµοκρατική Συµπολιτεία» είναι αποφασισµένη να δώσει πραγµατικό νόηµα στην κοινωνία των πολιτών, ενισχύοντας την ουσιαστική συµµετοχή τους στη διαµόρφωση των αποφάσεων για το µέλλον του νέου ∆ήµου. «Στόχος µας είναι να δώσουµε ουσιαστικό ρόλο στα Συµβούλια των ∆ηµοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, για τα οποία, έτσι κι αλλιώς, προβλέπονται σηµαντικές αρµοδιότητες και από το νόµο του «Καλλικράτη». Τα Συµβούλια αυτά θα αποτελέσουν τη γέφυρα της ∆ηµοτικής Αρχής µε τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι ο νέος ∆ήµος θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών. Ο κ. Σκοτινιώτης επανέλαβε κατηγορηµατικά ότι µοναδικός αντίπαλος του συνδυασµού είναι τα προβλήµατα του νέου ∆ήµου και των δηµοτών, οι οποίοι δικαιολογηµένα ζουν αυτή την περίοδο µε την αγωνία για το αύριο. «Θα είµαστε αρωγοί σας, αναζητώντας λύσεις και µέτρα που θα ανακουφίζουν από τα βάρη της οικονοµικής κρίσης. Και βεβαίως θα είµαστε πρωτοπόροι στον αγώνα για να ανοίξουµε το νέο ιστορικό κύκλο βιώσιµης ανάπτυξης του νέου ∆ήµου µας», τό-

νισε χαρακτηριστικά. Αναφερόµενος στο τεράστιο οργανωτικό εγχείρηµα συγκρότησης του νέου ∆ήµου, που θα κληθεί να αντιµετωπίσει η νέα δηµοτική αρχή, επανέλαβε ότι, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το µεγάλο δίληµµα των εκλογών της 7ης Νοεµβρίου είναι ποιος έχει την εµπειρία και τις ικανότητες να αντιµετωπίσει τα καθηµερινά προβλήµατα,

CMYK

δίνοντας ελπίδα, προοπτική και συλλογική αυτοπεποίθηση. Χθες το πρωϊ ο κ. Σκοτινιώτης πραγµατοποίησε περιοδεία στην αγορά του Βόλου, καθώς επίσης στις Α’και Β’ ∆ΟΥ, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει την άποψη των πολιτών για τα θέµατα της πόλης, ενώ το απόγευµα επισκέφθηκε τις συνοικίες Αγίου Γεωργίου και Αγίας Παρασκευής, κλείνοντας το πρόγραµµα του µε οµιλία στο Κοινωνικό Κέντρο Αγ. Παρασκευής. Εκδήλωση για τον αθλητισµό Αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ο συνδυασµός της «∆ηµοκρατικής Συµπολιτείας» διοργανώνει εκδήλωση για τον αθλητισµό, στην οποία έχουν προσκληθεί να λάβουν µέρος εκπρόσωποι αθλητικών φορέων και συλλόγων, καθώς και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επί πολλά χρόνια στο χώρο του αθλητισµού, προκειµένου να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους. Η συνάντηση θα πραγµατοπιηθεί στις 7:30 το απόγευµα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.


GNO_12_mon:Layout 2

10/25/10

11:15 PM

Page 1

12 ρεπορτάζ ∆ηµητριάδος Ιγνάτιος: «Σήµερα καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει το κράτος µας άθρησκο και άθεο…» Την αχαριστία και την αγνωµοσύνη των κατοίκων των Γαδάρων προς τον Ιησού, επεσήµανε, κατά το κήρυγµά του στον Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Αφήσσου, προχθές Κυριακή 24 Οκτωβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης ∆ηµητριάδος κ. Ιγνάτιος. Αγνωµοσύνη προς Εκείνον που τους ευεργέτησε και επανέφερε ανάµεσά τους την κοινωνική ειρήνη και ηρεµία. Ο κ. Ιγνάτιος έκανε αναγωγή της Ευαγγελικής περικοπής στην κατάσταση που επικρατεί σήµερα στην πατρίδα µας, η οποία δείχνει ανάλογα σηµάδια αγνωµοσύνης και αχαριστίας προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Μεταξύ άλλων, υπογράµµισε ότι «ο τόπος µας οφείλει την ιστορική του ύπαρξη και συνέχεια, τουλάχιστον κατά την περίοδο της νεότερης ιστορίας του, στην Ορθοδοξία. Χάρη στην Εκκλησία και στην πίστη στον Χριστό κράτησε ζωντανή την γλώσσα, την παράδοση, την ιστορία του, απέφυγε τις εθνολογικές µείξεις και αλλοιώσεις, µε αποτέλεσµα να απολαµβάνουµε οι νεοέλληνες ένα ελεύθερο και δηµοκρατικό κράτος... «Παρά τις πολλές και ανεκτίµητες ευεργεσίες Του, όµως, προς τον τόπο µας, δείχνουµε σα να µη Τον θέλουµε, πλέον, στη ζωή µας. ∆υστυχώς, καταβάλλεται, από όλες τις πλευρές, κάθε δυνατή προσπάθεια να µεταβληθεί το κράτος µας σε άθρησκο και άθεο, εξουδετερώνοντας κάθε στοιχείο που σχετίζεται µε την παράδοση και την πίστη, ξεκινώντας από την Παιδεία και την Εκπαίδευση, φθάνοντας µέχρι την αποκαθήλωση των Εικόνων και των Εθνικών Συµβόλων, που θυµίζουν ότι είµαστε Γένος και Έθνος Χριστιανικό και Ορθόδοξο…

26.10.2010

ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ

Εκδόθηκε για το γκαράζ η δεύτερη οικοδοµική άδεια Έ

να έργο που χρόνια τώρα πέρασε από διαφόρων ειδών συµπληγάδες της γραφειοκρατίας, αλλά και διαφόρων λαθών που έγιναν σε χειρισµούς και σε επιλογές, φαίνεται πως επιτέλους θα προχωρήσει και όταν ολοκληρωθεί θα ανακουφίσει την πόλη του Βόλου από το µεγάλο κυκλοφοριακό πρόβληµα που αντιµετωπίζει κυρίως στον κεντρικό της ιστό. Πρόκειται για το έργο κατασκευής του πολυώροφου πάρκινγκ που βρίσκεται στη συµβολή των οδών ∆ηµητριάδος µε Φιλελλήνων, για το οποίο χθες ∆ευτέρα από τη ∆ιεύθυνση Πολεοδοµίας του ∆ήµου Βόλου εκδόθηκε η πολυαναµενόµενη από καιρό τώρα οικοδοµική άδεια για την αποπεράτωσή του. Η οικοδοµική αυτή άδεια είναι συνέχεια της αρχικής αδείας εκσκαφών και αντιστήριξης, καθώς και της τροποποιηµένης µελέτης, που µετά τις διαδικασίες εγκρίσεών τους από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, το Περιφερειακό Συµβούλιο ∆ηµοσίων Έργων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατατέθηκε στην ∆ιεύθυνση Πολεοδοµίας του ∆ήµου Βόλου στα µέσα Αυγούστου του 2010. Η κατάθεση του φακέλου της µελέτης είχε σηµαντική καθυστέρηση λόγω των τροποποιήσεων άρθρων του Γενικού Οικοδοµικού Κανονισµού που επέφερε η νοµοθετική ρύθµιση του 2009 (Ν.3775/2009, νόµος Σουφλιά) περί ηµιυπαιθρίων χώρων και σύµφωνα µε την οποία ο χώρος των θέσεων στάθµευσης αυτοκινήτων υπολογί-

ζονταν στο συντελεστή δόµησης του κτιρίου, δηµιουργώντας µείζονα προβλήµατα στην οικοδοµική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, πρόβληµα που επέλυσε νέα νοµοθετική ρύθµιση του 2010 (Ν. 3843/2010). Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι για το εν λόγω έργο αλλά και για τον τρόπο κατασκευής του, είχαν σηµειωθεί µέχρι και το πρόσφατο παρελθόν σφοδρές συγκρούσεις στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο Βόλου πάντα σε πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα δεν ήταν λίγες και οι αντιπαραθέσεις που υπήρξαν, λόγω των αναγκαίων κυκλοφοριακών ρυθµίσεων που έγιναν µε τη µονοδρόµηση της οδού Φιλελλήνων µεταξύ ∆ηµητριάδος και Ερµού και τη διοχέ-

τευση της κυκλοφορίας από την οδό Μαυροκορδάτου, ενώ δεν έλειψαν και οι διαµαρτυρίες των περιοίκων και των επιχειρηµατιών, που έβλεπαν να δυσχεραίνεται η πρόσβασή τους είτε στις οικίες τους είτε στα εµπορικά καταστήµατά τους. Πιστεύεται πάντως ότι µετά την έκδοση αυτής της δεύτερης οικοδοµικής άδειας για το πολυώροφο πάρκινγκ το έργο θα ολοκληρωθεί στους χρόνους που προβλέπονται και στην εν λόγω περιοχή η εικόνα της πόλης θα παρουσιάσει επιτέλους τη διάσταση που έχει σχεδιαστεί για να της δοθεί. Αρ. Τουρτούρης

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROBANK EFG

Η «Μεγάλη Στιγµή για την Παιδεία» Η Τράπεζα Eurobank EFG βράβευσε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στη Λάρισα, τους αριστούχους µαθητές και µαθήτριες των Νοµών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και δύο αριστούχους από τους Νοµούς ∆ωδεκανήσου και Χίου που φοιτούν στο Πανεπιστήµιο του Βόλου, στο πλαίσιο του προγράµµατος χορηγιών «Η Μεγάλη Στιγµή για την Παιδεία». Το πρόγραµµα «Η Μεγάλη Στιγµή για την Παιδεία» που καθιερώθηκε το 2003, πραγµατοποιείται µε την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων και αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες χορηγικές πρωτοβουλίες του Οµίλου της Eurobank, που έχει επιλέξει να υποστηρίζει ενεργά τους τοµείς της Παιδείας, του Πολιτισµού, του Αθλητισµού και του Περιβάλλοντος. Μέσω του Προγράµµατος αυτού, έχουν βραβευθεί µέχρι σήµερα περισσότεροι από 8.000 αριστούχοι, από όλη την Ελλάδα. Κύριος σκοπός του προγράµµατος «Η Μεγάλη Στιγµή για την Παιδεία» είναι η επιβράβευση της προσπάθειας των νέων για την κατάκτηση της γνώσης και η αναγνώριση των ικανών και των άξιων που αποτελούν προοπτική και εγγύηση για το µέλλον. Στόχος της Eurobank είναι να αναδείξει µέσα από τη συµβολική επιβράβευση των καλύτερων, τη διαχρονική σηµασία αξιών που εµπνέουν και συνοδεύουν τους νέους στην προσπάθεια διεκδίκησης ενός µέλλοντος µε αξιώσεις και µε διακριτό το στίγµα της δηµιουργικότητας και της πρωτοπορίας.

Στο πλαίσιο του προγράµµατος, το οποίο αφορά όλους τους µαθητές και µαθήτριες της Γ’ Λυκείου, η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους αποφοίτους µαθητές µε τον υψηλότερο γενικό βαθµό πρόσβασης στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.750 Γενικά και Επαγγελµατικά Λύκεια της χώρας. Η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται από το χρηµατικό ποσό των 1.000 ευρώ. Παράλληλα, τιµητικές πλακέτες απενεµήθησαν στα σχολεία απ’ όπου αποφοίτησε ο αριστούχος µαθητής µε τον ανώτερο Γενικό Βαθµό Πρόσβασης στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση του κάθε Νοµού. Συγκεκριµένα, στο Νοµό Λάρισας στο Ιδιωτικό Λύκειο «Ντόλκου - Μπακογιάννη», το οποίο βραβεύθηκε για τον αριστούχο µαθητή Αλέξανδρο Πετρολέκα, στο Νοµό Καρδίτσας, στο 2ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, για τον Αλέξανδρο

Ευθυµίου, στο Νοµό Τρικάλων στο 3ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων για την ΜαρίαΣτυλιανή Καλογήρου, καθώς και στο Νοµό Μαγνησίας στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου για τον Αθανάσιο Καραθάνο, και στο Γενικό Μουσικό Λύκειο Βόλου για την Χαρίκλεια Ποδηµατά. Τα βραβεία της Τράπεζας Eurobank EFG για το νοµό Μαγνησίας έλαβαν οι εξής: Αγάλος Νικόλαος από το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βόλου, Αλ Ουρεϊκάτ Άµπντ Ελ Καρίµ από τις Λυκειακές Τάξεις Γυµνασίου Πτελεού, Αλβανο Σταυρούλα από το 3o Ηµερήσιο Επαγγελµατικό Λύκειο Βόλου, Γερµάνη Νικολέτα από το Γενικό Λύκειο Τσαγκαράδας, Γιατρά Ελένη από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, Ευαγγέλου Ελένη από το Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο «Αγ. Απόστολος ο Νέος», Καραθάνος Αθανάσιος από το 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Κοτρώνη Ελένη από το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Κουτρο-

µάνου Μαρία από το Γενικό Λύκειο Νέας Αγχιάλου, Κυριακίδης Γεράσιµος από το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Κυριακοπούλου Φωτεινή από το 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Μαντάς Γεώργιος από τις Λυκειακές Τάξεις Γυµνασίου Γλώσσας, Μαργέλος Ιωάννης από το 1o Ηµερήσιο Επαγγελµατικό Λύκειο Αλµυρού Βόλου, Μαυρίκη Μάχη από τις Λυκειακές Τάξεις Γυµνασίου Αλοννήσου, Μαχαίρα Βασιλική από το Γενικό Λύκειο Σκιάθου, Μόσιου Ελένη 4ο από το Γενικό Λύκειο Βόλου, Μόσχος ∆ηµήτριος από το Γενικό Λύκειο Σκοπέλου, Μυγδαλιά Ασηµίνα από το Γενικό Λύκειο Αργαλαστής, Νόνας ∆ηµήτριος-Ιωάννης από το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, Οικονόµου Ιωάννης από το 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Παπαδάκης Ιωάννης από το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Παπαευαγγέλου Χρυσοβαλάντου – Ελένη από το 4ο Εσπερινό Επαγγελµατικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, Ποδηµατά Χαρίκλεια από το Γενικό Μουσικό Λύκειο Βόλου, Σανίδα Θεοδώρα από το Γενικό Λύκειο Βελεστίνου, Σιώµου Μαρία από το Γενικό Λύκειο Αγριάς, Σκουλάκης Ανάργυρος από το 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Σούρλα Μαρία από το Γενικό Λύκειο Αλµυρού, Σταµούλη Μαρία από το Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο «Αγ. Απόστολος ο Νέος», Τσεκούρα Μαρία - Φωτεινή από το Γενικό Εσπερινό Λύκειο Βόλου, Τσιριγώτη Ευαγγελία από το Γενικό Λύκειο Ζαγοράς, Χανής Ιωάννης από το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, Χατζηγεωργίου Χρυσόστοµος από το 2o Ηµερήσιο Επαγγελµατικό Λύκειο Νέας Ιωνίας και Χρυσικός Χρήστος από τις Λυκειακές Τάξεις Γυµνασίου Σούρπης.


gno_13:Layout 2

10/25/10

11:17 PM

Page 1

ρεπορτάζ 13

26.10.2010

ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΙ∆ΗΡΟ∆ΡΟΜΙΚΩΝ

«Νέκρωσε» από χθες ο Σιδηροδροµικός Σταθµός Βόλου Σ

υγκέντρωση διαµαρτυρίας θα πραγµατοποιήσουν σήµερα το πρωί οι σιδηροδροµικοί του Συνδέσµου Σιδηροδροµικών Θεσσαλίας, στο Σιδηροδροµικό Σταθµό Βόλου, στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν κατέλθει από χθες αντιδρώντας στο νοµοσχέδιο για την εξυγίανση του Σιδηροδρόµου.

Η συγκέντρωση, θα είναι και ενηµερωτικού χαρακτήρα για τα προβλήµατα που ανακύπτουν πλέον για τον κλάδο των σιδηροδροµικών και θα πραγµατοποιηθεί στις 9 το πρωί και πραγµατοποιείται ύστερα από απόφαση που έλαβε χθες το ∆.Σ. του Συνδέσµου Σιδηροδροµικών Θεσσαλίας. Επίσης αύριο Τετάρτη οι σιδηροδροµικοί του Βόλου σε συντονισµό µε τους συναδέλφους τους της Λάρισας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισµό των διοδίων του Μοσχοχωρίου. Η συµµετοχή των σιδηροδροµικών στην πρώτη ηµέρα της απεργίας ήταν καθολική και το ίδιο εκτιµάται ότι θα συµβεί σήµερα, αλλά και τις επόµενες ηµέρες µέχρι την Παρασκευή που θα συνεχιστούν οι 24ωρες επαναλαµβανόµενες απεργίες που έχει απο-

φασίσει η Οµοσπονδία τους. Λόγω της απεργίας κανένα δροµολόγιο τρένου δεν πραγµατοποιήθηκε χθες από το Βόλο προς τη Λάρισα και αντίστροφα, ενώ εικόνα ερήµωσης παρουσίαζε ο Σιδηροδροµικός Σταθµός

Βόλου. Λόγω των επαναλαµβανόµενων 24ωρων απεργιών που θα συνεχιστούν σήµερα Τρίτη, αύριο Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοι-

νώθηκε πως όλες αυτές τις ηµέρες δεν θα γίνει κανένα δροµολόγιο στη γραµµή Βόλου-Λάρισας Βόλου, ενώ την Πέµπτη 28 Οκτωβρίου στην ίδια γραµµή δεν θα εκτελεστούν τα δροµολόγια 1586 και 1587. Οι σιδηροδροµικοί του Συνδέσµου Θεσσαλίας διεκδικούν : Την ανάπτυξη του Θεσσαλικού Σιδηροδρόµου µε σύγχρονα και άνετα τρένα. Την ηλεκτροκίνηση των γραµµών Βόλου- Λάρισα και Παλαιοφαρσάλου-Καλαµπάκας. Τη χάραξη απ’ ευθείας δροµολογίων ΒόλουΛάρισας-ΠαλαιοφαρσάλουΚαρδίτσας-Τρικάλων-Καλαµπάκας. Την ανάπτυξη και όχι το µαρασµό του εργοστασίου Βόλου µε προσλήψεις προσωπικού που θα συµβάλλει στη µείωση της ανεργίας στην περιοχή µας. Τη διαφύλαξη του ενιαίου δηµόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΕ.Λένε «όχι» επίσης στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στις εθελούσιες εξόδους, στις µετατάξεις ή στις απολύσεις. Λένε επίσης «όχι» στο ξεπούληµα της περιουσίας του ΟΣΕ, καθώς όπως τονίζουν είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και όχι των εκάστοτε κυβερνόντων. Αριστοτέλης Τουρτούρης

ΖΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΣΗ Η ∆.Ε. ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Να αλλάξει η µελέτη των ποδηλατοδρόµων Tην τροποποίηση της µελέτης για τον ποδηλατόδροµο, ζητά µε χθεσινή της απόφαση η ∆ιοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, προκειµένου να κατασκευαστεί ένας ποδηλατόδροµος χρηστικός για τους ποδηλάτες, χωρίς να εγκυµονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ποδηλατών. Από τη ∆ιοικούσα Επιτροπή, εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για τον ποδηλατόδροµο που κατασκευάστηκε στον κεντρικό ιστό της πόλης, καθώς δεν είναι λειτουργικός. Όπως επισηµάνθηκε στη συνεδρίαση, η ∆ιοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας από την πρώτη στιγµή τάχθηκε υπέρ της κατασκευής των ποδηλατοδρόµων, αλλά µε προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν την οµαλή κυκλοφορία ποδηλάτων, πεζών και οχηµάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ∆ιοικούσα Επιτροπή, το έργο «επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόµου του παραλιακού µετώπου και τοπικές παρεµβάσεις κατά µήκος της διαδροµής», που ξεκινά από την παραλία του Βόλου και καταλήγει στις Αλυκές, ουδέποτε ήλθε προς διαβούλευση µε την τοπική κοινωνία, όπως το ίδιο συνέβη και µε το προηγούµενο έργο που αφορούσε τους ποδηλατοδρόµους. Mε αφορµή τα συγκεκριµένα γεγονότα, η Μόνιµη Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεµάτων του ΤΕΕ Μαγνησίας, γνωστοποίησε προς τη ∆ιοικούσα Επιτροπή τις θέσεις της, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τα µέλη της.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση της ∆ιοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, επισηµάνθηκε, ότι έγινε αυτοψία της Μόνιµης Επιτροπής, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010, από την οποία αυτοψία προέκυψαν οι εξής προβληµατισµοί: «Τµήµα 2 (Πυράσσου): να γίνει είτε διαπλάτυνση του πεζοδροµίου, είτε λόγω του µεγάλου πλάτους του πεζοδροµίου και της στοάς να διέρχεται ο ποδηλατόδροµος επί του πεζοδροµίου. Η κίνηση των πεζών να γίνεται - διευκολύνεται από τη στοά. Θα εξετασθεί αν κρίνεται σκόπιµη η συνέχιση του ποδηλατοδρό-

µου επί της Πυράσσου, αποφεύγοντας τις οδούς Μ. Γρηγορίου και Λήµνου, Μητροπολίτου Γρηγορίου: να γίνει διαπλάτυνση πεζοδροµίου και ο ποδηλατόδροµος να ανέβει στο πεζοδρόµιο, Λήµνου: οµοίως, αλλά ο ποδηλατόδροµος να διέρχεται δίπλα από το σχολείο. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να γίνει έλεγχος της στάθµευσης, εξετάζοντας αν µπορεί να αλλάξει πλευρά στο οδόστρωµα. Προτείνεται, κυρίως λόγω της διέλευσης των µαθητών, η µετατροπή της οδού σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Λαχανά: Να γίνει διαπλάτυνση πεζοδροµίου και ο ποδηλατόδροµος να ανέβει στο πεζοδρόµιο. Αλµυρού: Οµοίως, αλλά να τοποθετηθεί λόγω επικινδυνότητας προστατευτικό κιγκλίδωµα. Τµήµα 14: Το πεζοδρόµιο της υφιστάµενης γέφυρας δεν µπορεί να επωµιστεί την κίνηση του ποδηλατοδρόµου. Όσον αφορά στα υπόλοιπα τµήµατα που προτείνονται, η επιτροπή εξετάζει εναλλακτικές διαδροµές και εναλλακτικούς τρόπους κατασκευής. Λόγω επικινδυνότητας, δεν συµφωνούµε µε τις προτάσεις της µελέτης για τα τµήµατα 19-20». Τέλος από την ∆ιοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ επισηµάνθηκε ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση µε τους µελετητές του ποδηλατοδρόµου, ώστε να διευκρινιστούν και να συζητηθούν αποσπάσµατα της µελέτης.

Πετρελαιοκηλίδα από πλοίο στο λιµάνι της Αµαλιάπολης Ρύπανση του θαλάσσιου χώρου λιµανιού ιδιωτικής εταιρίας στην Αµαλιάπολη, έγινε χθες το πρωί, µε αποτέλεσµα να συλληφθούν ο πλοίαρχος και ο µηχανικός του πλοίου, που δικάζονται αύριο. Στις 11 χθες το πρωί ειδοποιήθηκε η Λιµενική Αρχή Αµαλιάπολης, ότι το φορτηγό πλοίο «NAZMI ABI», σηµαίας Μολδαβίας, προκάλεσε ρύπανση µε σεντινόνερα, ιριδίζουσας µορφής, έκτασης 300 τ.µ. περίπου. Οι εργασίες απορρύπανσης, ξεκίνησαν άµεσα από την ιδιωτική εταιρεία και ολοκληρώθηκαν, στις 12 το µεσηµέρι, µε ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Οι λιµενικοί συνέλαβαν τον πλοίαρχο και τον α’ µηχανικό του πλοίου, που οδηγήθηκαν στον ανακριτή, έλαβαν προθεσµία και θα δικαστούν αύριο Τετάρτη, ενώ θα επιβληθεί και διοικητικό πρόστιµο για τη ρύπανση που προκάλεσαν.

Νέο τµήµα εκµάθησης υπολογιστών από το «∆ίαυλο» σήµερα Νέο τµήµα εκµάθησης υπολογιστών, ξεκινάει από σήµερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 10.30 το πρωί, το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Βόλου «∆ίαυλος». Το τµήµα αφορά κυρίως ενήλικες , τελείως αρχάριους που τους χρειάζεται η λήψη της πιστοποίησης για την αναζήτηση εργασίας. Οι συµµετέχοντες µπορούν (µετά από εξετάσεις) να οδηγηθούν στην απόκτηση της πιστοποίησης ECDL. Το σεµινάριο θα γίνεται στην αίθουσα υπολογιστών του ∆ιαύλου κάθε: Τρίτη και Πέµπτη 10:30 - 13:30. Το κόστος των σεµιναρίων είναι 220 ευρώ , έχουν διάρκεια 50 ωρών.Στη τιµή δεν συµπεριλαµβάνονται το κόστος κάρτας δεξιοτήτων που είναι 70 ευρώ, το κόστος εξετάσεων που είναι 38 ευρώ για κάθε µία ενότητα καθώς και το κόστος έκδοσης του τελικού πιστοποιητικού που είναι 30 ευρώ. Στην εκµάθηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή για τη λήψη Ευρωπαϊκού ∆ιπλώµατος Κατάρτισης σε Υπολογιστές ECDL (European Computer Driving License) περιλαµβάνονται οι παρακάτω ενότητες: Α) Windows xp, Β) Word,Γ) Excel και ∆) Internet & Outlook Express . Επίσης έχει προγραµµατιστεί να ξεκινήσει ένα νέο τµήµα ECDL κάθε Τρίτη και Πέµπτη 19:00 έως 22:00. Όλα τα τµήµατα είναι αυστηρά 10µελή και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


GNO_14_olh:Layout 2

10/25/10

11:19 PM

Page 1

CMYK

14 ρεπορτάζ

26.10.2010

ΠΑΡΟΧΗ 10 ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ»

Τηλεβοήθεια της τρίτης ηλικίας από το ∆ήµο Βόλου Τ Η Ροδούλα Ζήση στις Βρυξέλλες για τη ∆ιάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής ∆ιαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ροδούλα Ζήση βρίσκεται στις Βρυξέλλες, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής στην τακτική ∆ιάσκεψη των Επιτροπών Κοινοτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία λαµβάνει χώρα κατά το χρονικό διάστηµα 24-26 Οκτωβρίου 2010. Στην ελληνική κοινοβουλευτική αποστολή µετέχουν επίσης οι κκ Βουλευτές Λάµπρος Μίχος, Μάξιµος Χαρακόπουλος, ∆ιαµάντω Μανωλάκου και ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης. Στα θέµατα που θα απασχολήσουν τη ∆ιάσκεψη συµπεριλαµβάνεται, µεταξύ άλλων, η αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε χρονικό ορίζοντα το έτος 2020, καθώς και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άµυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως εν όψει της κατάργησης της Συνθήκης για τη ∆υτικοευρωπαϊκή Ένωση. Σηµειώνεται ότι πρόκειται για ζητήµατα που έχουν ήδη εξεταστεί από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σε πρόσφατες συνεδριάσεις της, γεγονός που θα επισηµάνει στην παρέµβασή της η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Ζήση. Επιπλέον, στα πλαίσια των εργασιών της ∆ιάσκεψης, η Αντιπρόεδρος της Βουλής θα έχει επαφές µε τους οµολόγους της των άλλων κρατών µελών, µε τους οποίους θα ανταλλάξει απόψεις για το νέο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, για τις σχέσεις µεταξύ των εθνικών Κοινοβουλίων και των ευρωπαϊκών θεσµών, για το µέλλον της COSAC, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για τρέχοντα θέµατα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, µε πρώτο αυτό της οικονοµικής κρίσης, επιβεβαιώνοντας τον ήδη ενεργό ρόλο της Βουλής στο δηµοκρατικό έλεγχο της ευρωπαϊκής πολιτικής διαδικασίας.

ο σύστηµα τηλεβοήθειας OTE ALERT για µοναχικούς και ηλικιωµένους ανθρώπους που αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας, εφαρµόζεται από σήµερα στο ∆ήµο Βόλου, ο οποίος πλέον διαθέτει τον ανάλογο εξοπλισµό και µέσω του ∆ΟΥΚ θα παράσχει δωρεάν 10 συσκευές σε ηλικιωµένους συµπολίτες που συµµετέχουν στο πρόγραµµα.

«Βοήθεια στο Σπίτι». Πρόκειται για ένα σύστηµα που έχει αναπτύξει ο ΟΤΕ και παρέχεται προς τους έχοντες ανάγκη στους οποίους εξασφαλίζει µεγαλύτερη ασφάλεια, ανεξαρτησία, και γρήγορη τηλεφωνική επικοινωνία, όταν χρειαστεί να αντιµετωπίσουν ένα έκτακτο πρόβληµα υγείας.Με το πάτηµα ενός µόνον πλήκτρου µιας µικρής συσκευής την οποία ο χρήστης φέρει επάνω του, έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί άµεσα µε το τηλεφωνικό κέντρο, όπου εξειδικευµένοι χειριστές που απαντούν στην κλήση και ενεργούν ώστε να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Η παρουσίαση του συστήµατος τηλεβοήθειας, έγινε χθες έγινε από τον δήµαρχο Βόλου κ. Αλέκο Βούλγαρη, τον αντιδήµαρχο Προγραµµατισµού κ. ∆. ∆ερβένη, τον διευθύνοντα σύµβουλο του ∆ικτύου «Ψηφιακές Πόλεις» Cities Net κ. Οδυσσέα Ράπτη που έχει αναλάβει τη διαχείριση του προγράµµατος, αλλά και από το διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ στο Βόλο κ.

Αλαµανιώτη. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Βούλγαρης το πρόγραµµα αυτό θα επεκταθεί µε την ένταξή του στο πρόγραµµα «Ψηφιακή Σύγκληση» του ΕΣΠΑ και θα εφαρµοστεί και στους άλλους ∆ήµους της περιοχής που στο πλαίσιο του Καλλικράτη θα ενταχθούν στην Ψηφιακή Κοινότητα. Αναφερόµενος στη λειτουργία αλλά και στη σηµαντικότητα αυτού του συστήµατος το µέλος του ∆Σ και διευθύνων σύµβουλος της Cities Net κ. Ράπτης σηµείωσε πως έρχεται αρωγός στην κοινωνική πολιτική που εκφράζει κάθε ∆ήµος. Πρόσθεσε δε ότι ηλικιωµένοι που αντιµετωπίζουν διάφορες ασθένειες και µοναχικά διαβιούντες άνθρωποι θα µπορούν να επι-

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Φθινοπωρινοί ∆ιάλογοι» στη Νέα Ιωνία Πραγµατοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής µε τίτλο «Φθινοπωρινοί ∆ιάλογοι» , στην οποία συµµετέχουν Έλληνες και Ιταλοί καλλιτέχνες. Σκοπός της έκθεσης είναι αφ’ ενός η κοινή παρουσίαση έργων καλλιτεχνών και από τις δύο χώρες και αφ’ εταίρου η ενίσχυση των δεσµών µεταξύ των λαών της Ε.Ε. των 27, σε πρώτη φάση µεταξύ Ελλάδας Ιταλίας και η ανταλλαγή εµπειριών και κουλτούρας µεταξύ των λαών. Στόχος είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής στα πλαίσια του Καλλικράτειου ∆ήµου Βόλου , έτσι ώστε να αποτελεί µία µόνιµη καλλιτεχνική εκδήλωση που θα εµπνέει τους καλλιτέχνες από τις χώρες που θα συµµετέχουν προσδίδοντάς της Περιφερειακό χαρακτήρα. Η παρουσία καλλιτεχνών υψηλού επιπέδου και από τις δύο χώρες εγγυούνται για την επιτυχία του

εγχειρήµατος.Στην φετινή έκθεση θα συµµετέχουν οι:Albino Giovanni , Αστέρη Μάγδα , Cappanera Loretta, Guastamacchia Pasquale,Iaccheo Edoardo, Κασσαβέτη Κατερίνα, Laurelli Antonio, Παλαιολόγος Θεολόγου , Παπακώστα Βασιλική , Παπαγεωργίου Αγγελική , Παπαιωάννου Κλειώ, Surina Ivan, Τερλίδου Ιωάννα , Valente Franco , Βλαχογιάννη Βίκυ , και Βουλγαρη Βάσω. Στα εγκαίνια της φετινής έκθεσης που θα γίνουν αύριο Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 8 το βράδυ θα παρευρίσκεται και ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Francesco Paolo Trupiano , επιβεβαιώνοντας µε τον καλύτερο τρόπο την προσέγγιση µεταξύ των δύο λαών και την προοπτική ενός διάλογου ανάµεσα στις δύο κουλτούρες τόσο κοντινές από γεωγραφική και από πολιτιστική άποψη. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 27 Οκτωβρίου µέχρι 19 Νοεµβρίου. CMYK

κοινωνούν ανά πάσα στιγµή όλες τις ηµέρες του χρόνου µε το Κέντρο Βοήθειας, αλλά και µε άλλα πρόσωπα τα οποία θα έχουν δηλώσει ώστε να τους δίνονται οι αναγκαίες κατευθύνσεις.Ακόµη ο κ. Ράπτης είπε πως µέσα από το Cities Net έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο στο οποίο συµπεριλαµβάνεται και ο Καλλικρατικός ∆ήµος Βόλου, όπου οι χρήστες αυτού του συστήµατος θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν από το σπίτι τους καρδιογραφήµατα, σπιροµετρήσεις και ελέγχους διαβήτη και αρτηριακής πίεσης. «Είναι η ευαγής και προνοιακή χρήση της τεχνολογίας που µε τη σειρά της µπορεί να προσφέρει ελαχιστοποίηση των µετακινήσεων και αναβάθµιση της ποιότητας ζωής των ασθενών», κατέληξε ο κ. Ράπτης.Την ικανοποίησή της για την παροχή των συσκευών εξέφρασε η πρόεδρος του ∆ΟΥΚ κ. Ντίνα Παπαστεφάνου.


GNO_15 mon:Layout 2

10/25/10

11:36 PM

Page 1

ρεπορτάζ 15

26.10.2010

ΜΕ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΚΑΛΩ∆ΙΩΝ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΛΙΑΣ ΞΗΡΑΚΙΑΣ

Στο σκοτάδι ο κόµβος Αγ. Θεοδώρων Σ

το σκοτάδι βρέθηκε ο κόµβος Αγίων Θεοδώρων στην διασταύρωση µε την Εθνική οδό µετά την κλοπή των καλωδίων του δίκτυο τόσο πάνω στον κόµβο, που ανήκει στην παραχωρησιούχο εταιρεία Αυτοκινητόδροµοι Αιγαίου ΑΕ, όσο και στο τµήµα προς τους Αγίους Θεοδώρους που ανήκει στη Νοµαρχία. Μάλιστα, εδώ και µία βδοµάδα η Νοµαρχία είχε προχωρήσει, στο δικό της τµήµα, στην αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισµού

µετά από ζηµιές που είχαν προκληθεί πριν καιρό από κλοπές καλωδίων. Με τις κλοπές που έγιναν τις προηγούµενες ηµέρες αποξηλώθηκαν όχι µόνο τα καλώδια στο τµήµα που αποκατέστησε η Νοµαρχία, µήκους περίπου 1,2 χιλιοµέτρων, αλλά επεκτάθηκε σε µήκος άλλων δύο χιλιοµέτρων πάνω στην ΠΑΘΕ. Η Τεχνική Υπηρεσία της Νοµαρχίας πρέπει τώρα να παραλάβει ένα έργο που ήδη να λειτουργεί αλλά δεν πρόλαβε να κάνει το πρωτόκολλο παραλαβής του έργου. Ελπίζουν ότι η κά-

µερα ασφαλείας που είναι εγκατεστηµένη πάνω στον κόµβο επί της ΕΟ θα έχει καταγράψει τους δράστες οι οποίοι θα αναζητηθούν από τις αστυνοµικές αρχές.Το περιστατικό έχει καταγγελθεί στο αστυνοµικό τµήµα της περιοχής και ο αρµόδιος αντινοµάρχης κ. Ηλίας Ξηρακιάς που ενηµερώθηκε για το θέµα, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το περιστατικό και δήλωσε ότι θα κινηθεί µε µηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων για το σοβαρό αυτό περιστατικό κλοπής δηµόσιας υποδοµής.

Ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας οι ιατροί του Νοσοκοµείου Οι νοσοκοµειακοί γιατροί του Νοσοκοµείου Βόλου και των Κ.Υ. Μαγνησίας αποφάσισαν στη χθεσινή Γενική τους Συνέλευση, ότι επιβάλλεται µια προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας (και µετά την αποπληρωµή των δεδουλευµένων εφηµεριών του µηνός Ιουλίου), «ως ένδειξη κοινωνικής υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το σηµερινό προβληµατικό αλλά αναντικατάστατο ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας, ειδικά στην σηµερινή δύσκολη συγκυρία της οικονοµικής κρίσης» όπως τονίζεται σε ανακοίνωση.Σύµφωνα µε τη διοίκηση των γιατρών, «ο εξαναγκασµός της διοίκησης σε πληρωµή µέρους των εφηµεριών που µας οφείλονται, έγινε λόγω των αποτελεσµάτων της επίσχεσης στη λειτουργία του Νοσοκοµείου, αποκτά δε ευρύτερη σηµασία µέσα στο ασφυκτικό κλίµα «δηµοσιονοµικής τροµοκρατίας» και «κοινωνικής µοιρολατρίας» που µεθοδικά προωθείται στη δηµόσια ζωή. Βεβαίως, το συνολικό πρόβληµα δεν λύθηκε. Ούτε φυσικά υπήρξε καµιά θετική εξέλιξη στο κοµβικό θέµα των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκοµείο Βόλου, για το οποίο θέµα εµείς οι νοσοκοµειακοί γιατροί θα επανέλθουµε».

Σεµινάριο για πωλήσεις σε περίοδο κρίσης

Προγράµµατα από το ΚΑΕΛΕ και τον Ε.Σ.Β. Σε εξέλιξη βρίσκονται από το ΚΑΕΛΕ Βόλου και τον Εµπορικό Σύλλογο Βόλου & Ν. Ιωνίας δύο Προγράµµατα µε τίτλο « ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΥΦΛΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ». Στο επόµενο διάστηµα παράλληλα, θα υλοποιηθούν τα εξής Προγράµµατα: « ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΥΦΛΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ»,εισηγήτρια κ. Μεσολογγίτου Ευαγγελία. Ενότητες που θα διδαχθούν: Ανακεφαλαίωση των πρώτων µαθηµάτων για επανάληψη. Εύκολες προτάσεις-∆ύσκολες προτάσεις. Μικρές παράγραφοι. Μεγάλα κείµενα. Εξάσκηση στις εκφωνήσεις. Τεστ (ακρίβειας, χρόνου, εκφώνησης). « ΤΟ ΚΛΕΙ∆Ι ΤΗΣ ΖΩΗΣΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ»,εισηγητής κ. ∆εληκώστας Γεώργιος. Συνειδητοποίηση της πηγής των προβληµάτων-Εισαγωγικές έννοιες. Συνήθεια 1: Επιδραστικότητα (Αρ-

χές προσωπικής Θεώρησης). Συνήθεια 2: Ξεκινάω έχοντας το µυαλό µου στο τέρµα (Αρχές προσωπικής ηγεσίας). Συνήθεια 3: Προτεραιότητα στα βασικά (Αρχές προσωπικής διοίκησης).

Επανάληψη των τριών συνηθειών που αφορούν την βελτίωση του εαυτού µας. Βιωµατικό εργαστήριο των τριών συνηθειών που αφορούν την βελτίωση του εαυτού µας.

« ΝΕΕΣ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»,εισηγήτρια κ. Ζουµπρή Θωµαΐς. Ενότητες που θα διδαχθούν: Μειωµένα ωράρια εργασίας. Εταιρείες δανεισµού εργαζοµένων. Συµβάσεις εντολής έργου ανεξαρτήτων υπηρεσιών κλπ. Τηλεργασία ως µορφή ευέλικτης απασχόλησης. Μεταβίβαση, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Άδεια µητρότητας-Ασφάλιση & µειωµένη απασχόληση. Τα Προγράµµατα διεξάγονται κάθε ∆ευτέρα-Τετάρτη απόγευµα, ώρες 17:00-21:00,είναι διάρκειας 24 ωρών και στο τέλος χορηγείται Πιστοποιηµένη Βεβαίωση Παρακολούθησης στους εκπαιδευοµένους. Για πληροφορίες και δηλώσεις συµµετοχής, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία του ΚΑΕΛΕ, Μπόρελ 14 µε Ιάσονος, 3ος όροφος, τηλ: 24210 76303, fax: 24210 76304, e-mail: volos@kaele.gr, κ. Περιστερά Αριέτα.

Ο Σύνδεσµος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιοµηχανιών προτίθεται να διοργανώσει εξειδικευµένο σεµινάριο 10 ωρών µε θέµα: «Πωλήσεις σε περίοδο κρίσης». Το πρόγραµµα θα διεξαχθεί 17 και 18 Νοεµβρίου 2010 στον ΣΘΕΒ. Στο σεµινάριο θα αναπτυχθούν θέµατα όπως: Τι είναι κρίση; Κρίση και Ανάπτυξη Πωλήσεων, Κρίση και ∆ιατήρηση Πελατολογίου, Οι προϋποθέσεις του ανθρώπου - πωλητή σε περίοδο κρίσης, Η Οργάνωση των Πωλήσεων σε περίοδο κρίσης. Το σεµινάριο απευθύνεται σε νέους πωλητές που χρειάζονται ένα νέο σχέδιο πώλησης - σε έµπειρους πωλητές που επιδιώκουν ανανέωση των επιχειρηµάτων τους - σε ∆ιευθυντές Πωλήσεων που προσδοκούν αύξηση πωλήσεων της οµάδας τους - σε Στελέχη Επιχειρήσεων που εφαρµόζουν συνειδητά ή όχι την πώληση - σε Ελεύθερους Επαγγελµατίες που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσµατικότητάς τους.Εισηγητές του προγράµµατος θα είναι ο κ. Γεώργιος Σταµάτης, Γενικός ∆ιευθυντής στην “Source” Marketing & Communication Consultants µε πολύχρονη επαγγελµατική εµπειρία σε ∆ιευθυντικές θέσεις επιχειρήσεων και ιδιαίτερη εκπαιδευτική εµπειρία σε θέµατα Marketing, Management & Πωλήσεων, µε εξειδίκευση στην Ολοκληρωµένη Προσωπική & Επιχειρησιακή Επικοινωνία και ο κ. Αντώνιος Ζαΐρης, µε σπουδές στις Πολιτικές επιστήµες και µεταπτυχιακό τίτλο στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α). ∆ιαθέτει πολύχρονη επαγγελµατική εµπειρία στο χώρο των πωλήσεων του Marketing και της Επικοινωνίας. Στους συµµετέχοντες θα διανεµηθούν αναλυτικές σηµειώσεις και βεβαίωση παρακολούθησης.Για δηλώσεις συµµετοχής και περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επικοινωνείτε µε τα γραφεία του ΣΘΕΒ µέχρι και την Παρασκευή 04 Νοεµβρίου 2010 (αρµόδια κα Τζένη Γιβροπούλου, τηλ: 2410555507, e-mail:givropoulou@sthev.gr).


GNO_16_ color:Layout 2

10/25/10

11:46 PM

Page 1

CMYK

16 ελλάδα Απεργίες για το νοµοσχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ 24ωρες απεργίες σε ένδειξη διαµαρτυρίας για το νοµοσχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ θα πραγµατοποιήσουν οι εργαζόµενοι στα τρένα και τον Προαστιακό ∆ευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της απεργίας δε θα εκτελούνται και τα δροµολόγια του µετρό, από το σταθµό ∆ουκίσσης Πλακεντίας µέχρι το αεροδρόµιο.

Λόγω ίωσης δεν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Παπούλιας Λόγω ίωσης ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγµατοποιηθούν για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν συµβουλής του ιατρού του, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας θα απέχει από τις δραστηριότητές του ως το τέλος της εβδοµάδας, για προληπτικούς λόγους.

Απειλεί να αποχωρήσει από το ΛΑΟΣ ο Μ. Βορίδης Tη δυσαρέσκειά του εξέφρασε εµµέσως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης για τα όσα είπε ο πρόεδρος του κόµµατος Γιώργος Καρατζαφέρης στη συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Εθνος» της Κυριακής σχετικά µε το πολιτικό του παρελθόν για το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, τον προστατεύει και για αυτόν το λόγο δεν τον στήριξε ως υποψήφιο περιφερειάρχη. Ο κ. Βορίδης µιλώντας στο ραδιοσταθµό «Flash» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ειλικρινά, αισθάνοµαι άσχηµα διότι µε την τοποθέτηση την οποία κάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εµένα προσωπικά, µου δηµιουργεί κι ένα αίσθηµα ότι, ρε παιδί µου, µήπως αισθάνεται ότι του είµαι βάρος, µήπως τον εµποδίζω, ξέρω ‘γω, σε κάτι, στην εξέλιξη την πολιτική του. Θα µου πείτε, πότε το αισθάνθηκε, γιατί αυτά, να τονίσω, είναι γνωστά επί πολύ µακρό χρονικό διάστηµα, έχουν κριθεί από τους πολίτες σε δύο εκλογές, οι οποίοι αποφάσισαν αυτό το οποίο αποφάσισαν και ως προς το πρόσωπό µου. Το επέλεξε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος µου έδωσε ένα κοινοβουλευτικό αξίωµα που είναι η θέση του γενικού γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδος.

26.10.2010

ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΟΥ ∆ΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝ∆ΡΕΟΥ

Να µην χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού ∆

εν πρέπει να επιτρέψουµε να υπονοµευτεί ή να ανακοπεί η πορεία της χώρας τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην χθεσινοβραδυνή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, επισηµαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν επενδύσει στην αποτυχία της Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς για το ενδεχόµενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, τόνισε ότι «δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές», αλλά επεσήµανε ότι εάν το αποτέλεσµα στις εκλογές για τους ΟΤΑ συναθροιστεί µε κάποιες άλλες παραµέτρους και η συνάθροιση οδηγήσει σε αδιέξοδο, τότε - και καθώς στη δηµοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα - θα πρέπει να µιλήσει ο κυρίαρχος λαός. Αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε στο Μέγαρο Μαξίµου στους δηµοσιογράφους Όλγα Τρέµη του Μέγκα, Μαρία Χούκλη του ΑΝΤ1, Αιµίλιο Λιάτσο του Στάρ, Ανδρέα Κωνσταντάτο του Αλτερ, Αντώνη Σρόιτερ του Αλφα, Σία Κοσιώνη του Σκάι και Προκόπη ∆ούκα της ΝΕΤ, τόνισε ότι αναλαµβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από ένα χρόνο, είχε να επιλέξει µεταξύ Άδη και Παραδείσου και δεν δίστασε να πάρει τις αποφάσεις του, οι οποίες στηρίχθηκαν από τις θυσίες του ελληνικού λαού. Όπως τόνισε, εξασφαλίστηκε ένα πακέτο 110 δισ. ευρώ, το µεγαλύτερο που εξασφαλίστηκε ποτέ ιστορικά και - όπως πρόσθεσε - σήµερα µετά από αυτές τις θυσίες µπορούµε να ελπίζουµε και έχει φανεί το πρώτο φως στο βάθος του τούνελ. Εάν καθυστερήσουµε ή σταµατήσουµε την πορεία προς τις µεγάλες αλλαγές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα χαθούν όλες αυτές οι θυσίες και το πιθανότερο είναι να επανέλθουµε στο παρελθόν και σε χειρότερη ακόµη µοίρα. Ξεφύγαµε, όπως είπε, από τη λαίλαπα, αλλά δεν αποκλείεται να ξαναγυρίσουµε σε αυτή. Ο Γ. Α. Παπανδρέου υπογράµµισε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και ότι το προσωπικό του στοίχηµα είναι να συγκρουστεί - µε στόχο την αλλαγή - µε τις δυνάµεις εκείνες που κρατάνε τη χώρα πίσω. Και απηύθυνε «προσκλητήριο ευθύνης» προς τα εκατοµµύρια των πολιτών που συγκροτούν την προοδευτική παράταξη, τονίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να δοθεί ψήφος διαµαρτυρίας, αλλά ψήφος ελπίδας και αλλαγής. Αναφερόµενος, ειδικότερα, στα διακυβεύµατα των εκλογών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν δύο πολύ σηµαντικά ζητήµατα: Το πρώτο είναι ότι ποτέ στο παρελθόν οι πολίτες δεν κλήθηκαν να εκλέξουν τοπικούς άρχοντες µε τόση δύναµη, γι’ αυτό και θέλουµε να αναδειχθούν ικανοί και συνετοί υποψήφιοι. Το δεύτερο είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και για αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα και

σοβαρότητα. Πρώτος στόχος, τόνισε, είναι η σωτηρία και αναµόρφωση της χώρας και αυτό το µήνυµα, όπως ανέφερε, πρέπει να φθάσει σε όσους υπονοµεύουν την πορεία της χώρας και να γίνει ξεκάθαρο ότι η πορεία για τη σωτηρία της δεν ανακόπτεται. Να µην επιτρέψουµε, υπογράµµισε, να σταµατήσει ή να υπονοµευθεί η πορεία της χώρας. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόµενο λήψης νέων οικονοµικών µέτρων, που θα πλήττουν µισθούς και συντάξεις και τόνισε ότι τα όποια νέα µέτρα θα αφορούν στην περιστολή της σπατάλης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Έξοδος σε δύο χρόνια Το 2010, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν η χρονιά της αποτροπής της χρεοκοπίας και το 2011 θα είναι έτος ολοκλήρωσης των µεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Για τα δύο επόµενα έτη, τόνισε, το 2012 θα είναι το έτος στη διάρκεια του οποίου η ανάπτυξη θα αποκτήσει θετικό πρόσηµο και το 2013 θα είναι το έτος εξόδου από το µνηµόνιο. Απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσµα των εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό που έχει σηµασία είναι η ψήφος την πρώτη Κυριακή και ζήτησε θετική ψήφο για τους συνδυασµούς που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχει µία καθαρή νίκη. Όπως ανέφερε, εξ άλλου, αν από το αποτέλεσµα αδυνατίσει η κυβέρνηση, ίσως υπάρξουν πολλές δυσκολίες και µία κυβέρνηση που θα θεωρείται ότι τελεί υπό την πίεση ενός εκλογικού αποτελέσµατος, δεν θα µπορεί να επαναδιαπραγµατευτεί µε τους ευρωπαίους εταίρους, προκειµένου να βγει η χώρα από τη σηµερινή κατάσταση. Ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατηγόρησε την αξιωµατική αντιπολίτευση, η οποία τώρα προτείνει µαγικές συνταγές, ενώ έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και παράλληλα λιποτάκτησε προσδοκώντας να σκάσει η βόµβα στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποφεύχθηκε, χάρη στους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και κάλεσε τη Ν∆ να πει καθαρά ποιος είναι ο διαφορετικός δρόµος και να µη κρύβεται πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επανέλαβε ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικές και όχι εθνικές εκλογές, αλλά και ότι το αποτέλεσµα των εκλογών θα αξιολογηθεί από όλους, όπως και από τις αγορές CMYK

και πρόσθεσε ότι είναι πολλοί εκείνοι που ποντάρουν και έχουν κίνητρο να ηττηθεί η Ελλάδα. Αυτό που διακυβεύεται σήµερα είναι το αν θα δοθεί ένα σήµα πως θα προχωρήσουµε µπροστά ή όχι, απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πάρει νέα µέτρα, καθώς ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν λέει πως τέτοια µέτρα θα ληφθούν. Ο Γ. Παπανδρέου είπε πως θα σεβαστεί κάθε µήνυµα του ελληνικού λαού, τόνισε, όµως, οτι «παίζονται παιχνίδια απο την αξιωµατική αντιπολίτευση και από διαφόρους», ενώ αναφερόµενος ειδικά σε µέτρα, έκανε λόγο για µέτρα που δεν αφορούν µισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά για µέτρα υπερ της διαφάνειας, καθώς και για µέτρα ώστε να πληρώσουν οι πλούσιοι αυτό που τους αναλογεί, καθώς υπάρχουν - όπως είπε- κάποιοι που φοροδιαφεύγουν και κάποιοι που θέλουν να κάνουν τους παράγοντες στον τόπο. Ερωτηθείς, εκ νέου πως µπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη µε επιβολή φορολογίας 45% στις επιχειρήσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «έχουµε φορολογήσει τους µετόχους και τα µερίσµατα ως εισόδηµα, καθώς πριν υπήρχε φορολογία που ευνοούσε τους πλούσιους και αδικούσε τους φτωχούς». Ο Γ. Παπανδρέου υπογράµµισε, επίσης, ότι η ανάπτυξη είναι ταυτισµένη µε την ευνοµία. Το πρόβληµά µας ως κυβέρνηση ήταν ότι δεν µας πίστευαν, χτίζουµε, όµως την αξιοπιστία µας µε πόνο και κόπο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «∆εν µπορέσαµε να διαβλέψουµε το φόβο των αγορών απο τη κρίση και το άγριο µένος τους που ξέσπασε στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόµενος εν συνεχεία στην προσπάθεια που έγινε για να δηµιουργηθεί ο µηχανισµός στήριξης και τονίζοντας ότι «αν η Ευρώπη είχε αντιδράσει νωρίτερα θα ήµασταν καλύτερα». «Προσπαθούµε - και εν µέσω κρίσης - να κάνουµε ό,τι µπορούµε», τόνισε. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι έχουν αδικηθεί φορολογικά επιχειρήσεις και καταναλωτές και αν σχεδιάζει την άµεση ή έµµεση µείωση της φορολογίας τους, είπε ότι υπάρχει αδικία στο διεθνές οικονοµικό σύστηµα και συµπλήρωσε ότι το θέµα ήταν αν «έπρεπε να σώσουµε τη χώρα ή να την αφήσουµε να καταστραφεί». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις και «ξέραµε ότι υπάρχει πολύ κόστος, αλλά δεν δειλιάσαµε, γιατί ξέραµε ότι υπάρχει το κόστος για την πατρίδα». «Σταµατήσαµε τον κατήφορο», συνέχισε και επεσήµανε πως οι ξένοι επενδυτές ζητούν σταθερότητα, να µην υπάρχει εµπλοκή µε γραφειοκρατία και να µην υπάρχει εµπλοκή µε διαφθορά. Υπογράµµισε δε ότι για πρώτη φορά έρχονται επενδύσεις στη χώρα µας και πως είναι σηµαντικό για την κυβέρνηση να υπάρχει σταθερό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές.


GNO_17:Layout 2

10/25/10

11:11 PM

Page 1

CMYK

ρεπορτάζ 17

26.10.2010

∆ΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΩΝ ∆ΙΛΗΜΜΑΤΩΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

Οµοβροντία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση Οξεία κριτική στην απόφαση του Πρωθυπουργού να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη εν όψει των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών επιφύλαξαν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ν∆ Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για εκβιαστική διλήµµατα, εκτιµώντας πάντως πως ο λαός «δεν θα πέσει θύµα τους». «Η κάθετη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις δηµοσκοπήσεις και το γεγονός ότι οι εκλογές προσλαµβάνουν χαρακτήρα ψήφου κατά της οικονοµικής πολιτικής του Μνηµονίου, υποχρεώνουν τον Πρωθυπουργό, όπως-όπως, να καταφύγει στη διακαναλική συνέντευξη, µήπως και καταφέρει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, που του έχει επιβάλει ο Πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Αντώνης Σαµαράς», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. ∆ιακαναλική συνέντευξη για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ζήτησε το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να παρέµβει «ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή να µην εκφραστεί στις κάλπες µε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής». Σηµείωσε ακόµη πως θα επιχειρήσει να εκβιάσει το λαό µε διλήµµατα «επιδιώκοντας να πά-

και την κρατική τηλεόραση.

Τι είπαν οι πολιτικοί αναλυτές

ρει πράσινο φως για τη λήψη νέων άγριων µέτρων». Ο κ. Παπανδρέου είναι «κατηγορούµενος για µια σειρά πραγµάτων. Ουδείς µπορεί να του απαγορεύσει το ιερό δικαίωµα της ‘’απολογίας‘’ απέναντι στον ελληνικό λαό…», σχολίασε εκ µέρους του ΛΑΟΣ ο Κ. Αϊβαλιώτης.Τη διεξαγωγή ντιµπέιτ για τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς πρότεινε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός «επιλέγει την πολυτέλεια ενός διακαναλικού τηλεοπτικού µονολόγου». «Θα πρέπει στο πλαίσιο µιας ισότιµης αντιµετώπισης όλων

των κοµµάτων να έχει κάθε πολιτική δύναµη τη δυνατότητα, µε επίσης ισότιµο τρόπο, να απευθυνθεί σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Πρόσθεσε πάντως δεν έχει καµία απολύτως αντίρρηση όσον αφορά το ενδεχόµενο πραγµατοποίησης debate. Η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού ξεκίνησε στις 9 µ.µ. και διήρκησε µιάµιση ώρα, ενώ συντονιστής της ήταν ο υπουργός Γιώργος Πεταλωτής. Τις ερωτήσεις στον Γιώργο Παπανδρέου έθεσαν επτά δηµοσιογράφοι από τα ιδιωτικά κανάλια

Το διακύβευµα της συνέντευξης του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου ενόψει των αυτοδιοκητικών εκλογών, εξήγησαν µε δηλώσεις τους οι επικεφαλής δυο µεγάλων εταιρειών δηµοσκοπήσεων, µε δηλώσεις τους στο ραδιοσταθµό «Βήµα». Ο Στράτος Φαναράς από την ΜETRON ANALYSIS τόνισε, µεταξύ άλλων, ότι «τα κόµµατα της αντιπολίτευσης έχουν κάνει όλο αυτό το διάστηµα µια συστηµατική προσπάθεια να καταστήσουν το θέµα του µνηµονίου κεντρικό θέµα των επερχόµενης εκλογικής αναµέτρησης των τοπικών εκλογών.Είναι φανερό πως εάν αυτό συµβεί και η ψήφος το βράδυ των εκλογών, ιδιαίτερα στις περιφερειακές εκλογές, είναι αρνητική για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί ένα θέµα νοµιµοποίησης της κυβέρνησης. Νοµίζω ότι ο πρωθυπουργός, στη σηµερινή διακαναλική συνέντευξη, επιδιώκει να προλάβει ακριβώς αυτή την εξέλιξη, στην ουσία, δηλαδή, να σηκώσει το γάντι που πετούν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και να θέσει, από τη δική του πλευρά, τα επίδικα ζητήµατα, που είναι η κοινωνική στήριξη στην πολιτική του».

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ∆ΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑ∆ΟΣ Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

Οικονοµική ανάκαµψη στο τέλος του 2011 Οικονοµική ανάκαµψη στο τέλος του 2011 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Πρόβοπουλος σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε ότι έχουν περάσει τα χειρότερα λόγω του γεγονότος ότι αυτό που συνέβη στον κλάδο ήταν αποτέλεσµα της µεγάλης δηµοσιονοµικής κρίσης, ενώ η πρόοδος στο δηµοσιονοµικό µέτωπο θα αντανακλάται και στο τραπεζικό σύστηµα. Οι τράπεζες έχουν δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πέρασαν επιτυχώς τα stress test της CEBS τον περασµένο Ιούλιο, τα οποία είχαν πολύ αυστηρές παραδοχές. Θετική εξέλιξη επίσης χαρακτήρισε το γεγονός ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανοίγµατος της διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες και τόνισε ότι προτεραιότητα τους πρέπει να είναι η ενίσχυση των ισολογισµών τους.

Αναφορικά µε το έλλειµµα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρµόζει µία σειρά τολµηρών διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων οι οποίες θα κάνουν την οικονοµία περισσότερο ανταγωνιστική και µε το χρόνο θα µειώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. To 2010 το έλλειµµα αυτό θα υποχωρήσει ελαφρά στο 10% περίπου. Είπε επίσης ότι η ύφεση φέτος θα είναι περίπου της τάξεως του 4% και το 2011 στα επίπεδα που προβλέπει και η τρόικα (-2,7%).

Στην ύφεση απέδωσε ο κ. Προβόπουλος και τη µείωση για ζήτηση δάνεια και εποµένως την υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης. Όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ, ο ∆ιοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι το ύψος των βασικών επιτοκίων είναι κατάλληλο και δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιµών µεσοπρόθεσµα. Τόνισε ότι τα µη συµβατικά µέτρα νοµισµατικής πολιτικής χρειάζονται ακόµα επί του παρόντος, καθώς οι αγορές δεν έχουν πλήρως οµαλοποιηθεί. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν βλέπει κίνδυνο διπλής ύφεσης. Αν και η ανάπτυξη θα µειωθεί το δεύτερο εξάµηνο, όπως αναµενόταν, ωστόσο δεν θα χάσει τη δυναµική της.

CMYK

Λαϊκή συµπαράταση ζητά ο Γ. Ραγκούσης Μόνο µε τη συµπαράταξη του λαού η κυβέρνηση θα µπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, τονίζει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και προσθέτει, ότι µόνοι τους, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, δεν είναι σε θέση να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση 35 ετών. «Ή θα έχουµε το λαό µαζί µας - και όταν λέω το λαό, εννοώ µόνο το λαό - και έτσι θα κερδίσουµε, για τη χώρα, τον πόλεµο της επιβίωσης και της ανάπτυξης ή δεν θα έχουµε τη συµπαράταξη των πολιτών και, κατά συνέπεια, όσο και να θέλουµε, δεν θα καταφέρουµε να βγάλουµε την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της παρακµής και της υπανάπτυξης».

Σύγκλιση της διακοµµατικής επιτροπής ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας Την έκτακτη σύγκληση της διακοµµατικής επιτροπής, προκειµένου «να αποκατασταθεί η αρχή της ισότιµης και πλουραλιστικής ενηµέρωσης των πολιτών από τα ΜΜΕ, κατά την προεκλογική περίοδο», ζητάει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας µε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Ο κ. Τσίπρας αναφέρει στην επιστολή του ότι «η απόφαση του πρωθυπουργού να παραχωρήσει σήµερα -µόνος και χωρίς την παρουσία άλλων πολιτικών αρχηγών- διακαναλική συνέντευξη, λίγες ηµέρες πριν την κρίσιµη εκλογική αναµέτρηση της 7ης Νοεµβρίου, εγείρει την ανάγκη, στα πλαίσια των αρχών της πολυφωνίας και του δικαιώµατος στην ενηµέρωση, αντίστοιχης δυνατότητας για όλα τα κόµµατα».

«Συνεργάτιδα» υπουργών έγδυνε αφελείς Ως στενή συνεργάτιδα υπουργών καθώς και µε άλλες ιδιότητες εµφανιζόταν 45χρονη συνταξιούχος του ∆ηµοσίου και αποσπούσε µεγάλα ποσά από ανθρώπους που έψαχναν για δουλειά, υποσχόµενη ότι θα τους διόριζε στο ∆ηµόσιο. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την δίωξη οικονοµικών εγκληµάτων της ασφάλειας Αττικής και σχηµατίστηκε δικογραφία σε βάρος της 45χρονης, η οποία από τα µέχρι στιγµής στοιχεία φαίνεται ότι είχε αποκοµίσει συνολικά 257.000 ευρώ µέσα σε πέντε χρόνια.


GNO_18_mon:Layout 2

10/25/10

11:26 PM

Page 1

18 ελλάδα Συνάντηση Φασούλα – ∆ηµαρά «Η σηµερινή ηµέρα επεφύλαξε σε εµάς πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Η πρώτη, ήταν η αποδοχή του κόσµου του Πειραιά, του Πειραϊκού λαού. Oι παλιές φιλίες δεν ξεχνιούνται. Είναι πολύ δυνατές, κρατάνε στο χρόνο και κυρίως αυτές που οικοδοµούνται στον αθλητισµό. Τον Παναγιώτη, τον αγαπάω και θα τον αγαπάω πάντα», δήλωσε σήµερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης ∆ηµαράς µετά τη συνάντησή του µε τον δήµαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα. Από την πλευρά του, ο κ. Φασούλας τόνισε: «Υποδεχτήκαµε στο ∆ηµαρχείο Πειραιά, τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιάννη ∆ηµαρά, ο οποίος εκτός από υποψήφιος και πολιτική φυσιογνωµία της χώρας για πάρα πολλά χρόνια, είναι και πάρα πολύ δυνατός φίλος µου. Θέλω να πιστεύω ότι, η υποψηφιότητά του θα στεφθεί από επιτυχία στις 7 του Νοέµβρη και αυτό θα γίνει, γιατί δεν είναι µόνο το Μνηµόνιο και το αντιµνηµόνιο που κρίνει ο κόσµος, αλλά είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως την αντιλαµβάνεται ο Γιάννης, µέσα σε δηµοκρατικά πλαίσια, όπως δεν την αντιλαµβάνονται άλλοι. Πιστεύω ότι, θα είµαστε εδώ να τον συγχαρούµε ως περιφερειάρχη έστω και για δύο µήνες, µέχρι τέλος ∆εκεµβρίου, που θα έχω την τιµή να είµαι δήµαρχος Πειραιά και πιστεύω ότι θα συνεργαστούµε άριστα».

Πρόταση Γιακουµάτου για αλλαγή του «πόθεν έσχες» Πρόταση νόµου για την αλλαγή του «πόθεν έσχες» κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας Μ. Γιακουµάτος. Στην πρόταση του µεταξύ άλλων ο βουλευτής αναφέρει: «Κρίνοντας ως αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών για να αντιστραφεί η κοινή αντίληψη περί αναξιοπιστίας των βουλευτών, προτείνει να αναρτάται στο διαδίκτυο η περιουσιακή κατάσταση κάθε βουλευτή, την οποία κατείχε κατά την εκλογή του, προσδιορίζοντας αναλυτικά τους τίτλους και την πηγή προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου. Από την εκλογή του και εντεύθεν να δηλώνονται τυχόν µεταβολές στο διαδίκτυο πάντοτε, ώστε οι πολίτες να κρίνουν. Αν παραληφθεί η δήλωση περιουσιακού στοιχείου, ή δεν µπορεί να δικαιολογηθεί να κατάσχεται άµεσα από το κράτος, ενώ η ιδιότητα τόσο του βουλευτή όσο και πρώτου βαθµού συγγενούς του ως ιδιοκτήτου ή συµµετόχου σε εξωχώρια εταιρεία, να συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωµα, ενώ ο έλεγχος για την περιουσιακή κατάσταση να γίνεται αποκλειστικά από δικαστικούς.» Ο βουλευτής καταλήγει ότι αν δεν αλλάξει άµεσα ο ισχύων νόµος δεν θα ξανακαταθέσει δήλωση «πόθεν έσχες».

26.10.2010

Στη Μεσσηνία ο Σαµαράς Έ

κκληση για συσπείρωση απηύθυνε στους ψηφοφόρους του ο πρόεδρος της Ν∆, µιλώντας παράλληλα για την ανταγωνιστικότητα των µεσσηνιακών προϊόντων. Ο πρόεδρος της Ν∆ Αντώνης Σαµαράς, κατά τη χθεσινή, δεύτερη ηµέρα της επίσκεψής του στη Μεσσηνία, µετέβη στο Επισκοπείο και συναντήθηκε µε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστοµο και στην συνέχεια πήγε στο Επιµελητήριο Μεσσηνίας όπου συναντήθηκε µε τον πρόεδρο Γιώργο Καραµπάτο και τα µέλη της διοικούσας επιτροπής. Συζήτηση για τα προβλήµατα των µικροµεσαίων επιχειρήσεων που, όπως τονίστηκε, ασφυκτιούν από την κυβερνητική πολιτική και χρειάζεται - όπως ανέφερε -τα µεσσηνιακά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Ο κ. Σαµαράς ζήτησε ενηµέρωση για τη δράση του οδοιπορικού

«οι δρόµοι του λαδιού» που οργανώνει κάθε χρόνο το Επιµελητήριο Μεσσηνίας. Στη συνέχεια περιόδευσε στην αγορά της Καλαµάτας και µίλησε µε πολλούς καταστηµατάρχες στην οδό Αριστοµένους. Φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου Περιφερειάρχη

Πελοποννήσου µε το συνδυασµό «∆υνατή Πελοπόννησος», όπου τον υποδέχτηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ∆ηµήτρης ∆ράκος, µαζί µε τον βουλευτή του νοµού Γιάννη Λαµπρόπουλο. Ο πρόεδρος της Ν∆ σε χαιρετισµό που απεύθυνε σε συγκεντρωµένους πολίτες ζήτησε και πάλι

από τους Μεσσήνιους, «σύµπνοια, ενότητα και συσπείρωση». ∆εν επιτρέπεται η αποχή, τόνισε και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο πρώτος περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο θα είναι ο ∆ήµήτρης ∆ράκος. Ακολούθως ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µετέβη στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δηµάρχου Καλαµάτας Παναγιώτη Νίκα και σε οµιλία του σε Καλαµατιανούς που τον περίµεναν, αφού σηµείωσε τις δυσκολίες τόσο του θεσµικού πλαισίου της εφαρµογής του «Καλλικράτη» και τις οικονοµικές δυσκολίες που θα αντιµετωπίσουν οι νέοι δήµαρχοι, ζήτησε να στηριχθεί ο Παναγιώτης Νίκας και δήλωσε βέβαιος πως στις 7 Νοεµβρίου θα είναι και πάλι δήµαρχος Καλαµάτας. Τελευταίος σταθµός της περιοδείας του προέδρου της Ν∆ στην Καλαµάτα ήταν η ΝΟ∆Ε Μεσσηνίας όπου προήδρευσε σύσκεψης µε στελέχη του κόµµατος.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΠΗΥΘΗΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

Χρειάζεται σοβαρότητα για να βγούµε από την κρίση Έκκληση στον πολιτικό κόσµο για «λογική και σοβαρότητα» προκειµένου να βγει η χώρα από την κρίση, απηύθυνε από το ακριτικό Καστελόριζο ο Προεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο Γ. Καρατζαφέρης επισκέφθηκε χθες το Καστελόριζο, ανταποκρινόµενος στο αίτηµα των µαθητών της Σαντραπείου σχολής στο ακριτικο νησί, για αποστολή σχολικού υλικού και ενός υπολογιστή. Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ προσέφερε τα σχολικά είδη, καθώς και τον Η/Υ στους µαθητές, οι οποίοι, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ, σε ένδειξη ευγνωµοσύνης του προσέφεραν ζωγραφιές που είχαν φιλοτεχνήσει για τον ίδιο, ενώ πραγµατοποίησαν την τελική πρόβα για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ο Γ. Καρατζαφέρης συνοδευόταν από την βουλευτή και Παιδονευρολόγο Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη, η οποία εξέτασε τους µαθητές σε διάφορα παιδιατρικά τεστ. Από το σηµείο όπου έκανε την δήλωση πριν από 6 µήνες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπαν-

«Από αυτό το σηµείο, 6 µήνες µετά,κάνω έκκληση για λογική και σοβαρότητα στον πολιτικό κόσµο, για να δούµε πως µπορούµε να βγάλουµε το έθνος από την κρίση και να διώξουµε την τρόϊκα», είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

Περιοδεία στον Πειραιά

δρέου - µε την οποία γνωστοποιούσε την εµπλοκή του ∆ΝΤ και της ΕΕ στην ελληνική οικονοµία - ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού τον οποίο κατηγόρησε ότι κάλεσε την τρόϊκα να έλθει στην Ελλάδα.

∆ικαίωσε εν µέρει το Στέφανο Μάνο η Ολοµέλεια του ΣτΕ Η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας µε την υπ’ αριθµ. 3427/2010 απόφασή της έκρινε ότι σύµφωνα µε τις συνταγµατικές επιταγές όλα τα κόµµατα, ανεξάρτητα εάν ήδη εκπροσωπούνται στην Βουλή ή εάν είναι νέα κόµµατα, πρέπει να έχουν κοινή χρονική αφετηρία για την µετάδοση των προεκλογικών ραδιοτηλεοπτικών µηνυµάτων. Με το σκεπτικό αυτό η Ολοµέλεια του ΣτΕ έκανε εν µέρει δεκτή η αίτηση του Στέφ. Μάνου (∆ράση), µε την οποία ζητούσε να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του τέως υπουργού Εσωτερικών Πρόκ. Παυλόπουλου µε τις οποίες κατά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 έγινε η κατανοµή του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου στα κόµµατα και συνασπισµούς κοµµάτων για την προβολή των προγραµµάτων και θέσεων τους. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι προσβαλλόµενες αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών είναι αντίθετες στην συνταγµατική αρχή τη ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγµατος), καθώς προέβλεψαν διαφορετικό χρόνο έναρξης µετάδοσης των προεκλογικών µηνυµάτων. ∆ηλαδή πρώτα ξεκίνησαν τα διαφηµιστικά µηνύµατα τα κόµµατα που ήδη συµµετέχουν στο Κοινοβούλιο και εν συνεχεία τα νέα κόµµατα, όπως είναι η «∆ράση» του Στ. Μάνου.

Στο µεταξύ, περιοδεία στον Πειραιά θα πραγµατοποιήσει σήµερα ο πρόεδρος του ΛA.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Άδωνι Γεωργιάδη και υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συµβούλους, θα επισκεφθεί στις 10:30 το πρωί τον δήµαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, προκειµένου να ενηµερωθεί για τα προβλήµατα της πόλης. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην αγορά της πόλης, ενώ στις 12 το µεσηµέρι θα µεταβεί στο Εµπορικό Επιµελητήριο Πειραιά, όπου θα έχει συνάντηση µε παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Να πάρει αποστάσεις από τις ΗΠΑ η Ελλάδα Τον επαναπροσδιορισµό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, µε τήρηση ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΗΠΑ - Ρωσία Κίνα,προτείνει ο καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης στο καινούργιο του βιβλίο «Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Λιβάνης». O Βασίλειος Μαρκεζίνης βλέπει µια τέτοια διαδικασία στο πλαίσιο βαθµιαίας ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ. Ο καθηγητής συνδέει την επιλογή αυτή µε την παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή µιας νέας γενιάς πολιτικών, «ανδρών και γυναικών, οι οποίοι θα µπουν στην πολιτική, αφού πρώτα έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στο επάγγελµα και δεν αντιµετωπίζουν την πολιτική ως το µόνο επικερδές επάγγελµα που έχουν ποτέ ασκήσει η έχουν κληρονοµήσει». Η οπτική του συνδυάζει το πατριωτικό στοιχείο µε το ρεαλισµό: «Ο κόσµος εισέρχεται σε µια νέα φάση διεθνούς ανοµίας ή τροµοκρατικών επιχειρήσεων. Η άποψη του Ηράκλειτου, σύµφωνα µε την οποία «πόλεµος πατήρ πάντων», ισχύει σήµερα, όσο ίσχυε και όταν πρωτοδιατυπώθηκε.


GNO_19 mon color:Layout 2

10/25/10

11:27 PM

Page 1

CMYK

ελλάδα 19

26.10.2010

Αρχίζει από σήµερα η πληρωµή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες Α

ρχίζει από σήµερα η πληρωµή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων κ. Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το χρονοδιάγραµµα για τις πληρωµές των αγροτών µέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Από αύριο και µέχρι τέλους Οκτωβρίου θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε 720.000 δικαιούχους αγρότες. Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης (δεύτερη δόση) θα καταβληθεί το τελευταίο δεκαήµερο του ∆εκεµβρίου. Μέχρι το τέλος ∆εκεµβρίου θα εξοφληθούν οι ενισχύσεις για τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα του 2009 (εξισωτική αποζηµίωση, βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, µείωση νιτρορύπανσης) συνολικού ύψους 150 εκατοµ. ευρώ οι εκκρεµότητες των ετών 2006-09 ύψους 15 εκατ. ευρώ και οι ενισχύσεις στους νέους αγρότες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. - Η συνδεδεµένη επιδότηση βάµβακος και βιοµηχανικής ντοµάτας θα καταβληθεί µέχρι τέλους Φεβρουαρίου του 2011. - Η πληρωµή της επιστροφής ΦΠΑ (είναι 11% από 7% πέρσι) και του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου συνολικού ποσού 490 εκατ. ευρώ, θα γίνει την άνοιξη του 2011. Οι πληρωµές αυτές θα γίνουν 3-4 µήνες νωρίτερα από πέρσι. Στο διάστηµα Μάιος - Ιούλιος 2011 θα γίνουν οι παρακάτω πληρωµές: - Αγροπεριβαλλοντικά µέτρα 2010 συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ - Στήριξη φυτικής -ζωικής παραγωγής ποσό 77 εκατ. ευρώ - Εξισωτική αποζηµίωση 2020 ποσού 160 εκατ. ευρώ - Μέτρα αγροτικής ανάπτυξης ποσού 70 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε ήδη ένα πρόγραµµα ύψους 12 εκατ. ευρώ για τη δηµιουργία ψηφιακού συστήµατος ενηµέρωσης του αγρότη, µέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος θα διαθέτει και την κάρτα αγρότη και θα έχει κάθε πληροφορία στη διάθεσή του µέσω του διαδικτύου. Με τις υπηρεσίες αυτές, ο αγρότης δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνει δικαιολογητικά, ενώ θα έχει κάθε απάντηση στα ερωτήµατα και τις απορίες του.

Κοινή σύγκληση των ΚΤΕ- Αγροτικής Ανάπτυξης Στο µεταξύ, κοινή σύγκληση των Κοινοβουλευτικών Τοµέων Εργασίας (ΚΤΕ) Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας για το θέµα της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών από αγρότες, ζητούν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,µε επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη.

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εµπορίου Ι. ∆ριβελέγκα, οι κ. Κ. Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Ν. Σαλαγιάννης, Θ. Παπαγεωργίου, Κ. Σπηλιόπουλος και Ν. Τσώνης, τονίζουν ότι οι αγρότες που κατέθεσαν αιτήσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστηµάτων σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, για τις διαδικασίες κατάρτισης των µελετών, την ανταπόκριση της ∆ΕΗ, για ελλείψεις στις εκδοθείσες εγκυκλίους και κυρίως για την έλλειψη ενηµέρωσης ως προς την επάρκεια των τοπικών δικτύων να απορροφήσουν την παραγόµενη ενέργεια. Επειδή - όπως επισηµαίνουν οι βουλευτές - έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι οποίες όµως δεν απαντήθηκαν, ενώ ούτε οι δηλώσεις των υπουργών ΠΕΚΑ και Περιφερειακής Ανάπτυξης αποσαφήνισαν το ιδιαιτέρως σοβαρό αυτό θέµα, ζητούν τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης των ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας µε την παρουσία των αρµόδιων υπουργών.

ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Προσφυγή στο Συµβούλιο Επικρατείας υπέρ του τσιγάρου Στο Συµβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο «Πανελλήνιος Σύνδεσµος Κέντρων Εστίασης και ∆ιασκέδασης» και 150 επιχειρηµατίες από

όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ταβερνών, µεζεδοπωλείων, καφενείων, µπαρ, κ.λπ. και ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 25.8.2010 υπουργική απόφαση που απαγόρευσε το κάπνισµα στις επιχειρήσεις και προέβλεψε πρόστιµα στους παραβάτες. Οι επιχειρηµατίες υποστηρίζουν ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσµατος στα κέντρα διασκέδασης κ.λπ. είναι αντίθετη στην συνταγµατική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας και στην συνταγµατική προστατευόµενη οικονοµική και επαγγελµατική ελευθερία των πολιτών. Η απαγόρευση του καπνίσµατος, η οικονοµική κρίση, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ και του φόρου των αλκοολού-

χων ποτών, έχει ως συνέπεια να επέρχεται προσβολή της οικονοµικής και επαγγελµατικής τους, υποστηρίζουν οι επιχειρηµατίες, αφού χάνουν το 70%-90% της πελατείας τους. Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσµατος παραβιάζει κατάφωρα την συνταγµατική αρχή της ισότητας, καθώς οι µη καπνιστές έχουν ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στα κέντρα διασκεδάσεως κ.λπ. αλλά

CMYK

και µεγάλη δυνατότητα επιλογής τέτοιων καταστηµάτων, ενώ στους καπνιστές αποκλείεται η πρόσβαση, δηµιουργώντας έτσι δυσανάλογη δυσµενή διάκριση µεταξύ καπνιστών και µη καπνιστών. Ακόµη, η απαγόρευση του καπνίσµατος παραβιάζει την συνταγµατική αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, η απαγόρευση παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύµβαση των ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου.

Με «φόντο» το Αιγαίο η ∆ιυπουργική Ελλάδας-Τουρκίας Άρχισε στην Άγκυρα η 4η συνεδρίαση της ∆ιυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας µε τη συµµετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη και του Τούρκου υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεµέν Μπαγίς, που είναι και ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγµατευτικής οµάδας στις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις της Τουρκίας µε την ΕΕ. Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση µεταξύ των κ.κ. Κουβέλη και Μπαγίς. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουβέλης υπενθύµισε την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, σηµειώνοντας ότι «αυτό δείχνει πόσο στενά εργαζόµαστε. Σήµερα βρισκόµαστε εδώ για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονοµικών µας σχέσεων. Παράλληλα, παρατηρούµε ανάπτυξη και στις διπλωµατικές µας σχέσεις».

Ικανοποίηση για τις φήµες περί παραίτησης της Θ. ∆ραγώνα

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόµενος στα αναγραφόµενα περί παραιτήσεως της γενικής γραµµατέως του υπουργείου Παιδείας Θάλειας ∆ραγώνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Χαίροµαι που και για τις δύο, Ρεπούση και ∆ραγώνα, είµαστε αιτία εµείς. Φωνάζαµε µέσα στη Βουλή, το είπα και κατά πρόσωπο του κ. Παπανδρέου», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, διευκρινίζοντας ότι ανέφερε στον πρωθυπουργό: «µην περιµένεις από εµάς στήριξη όσο η κ. ∆ραγώνα είναι στο υπουργείο» .

Εισροή υδάτων σε επιβατηγό τουριστικό σκάφος στα Ίσθµια

Καλά στην υγεία τους είναι οι τρεις επιβάτες του επιβατηγού τουριστικού σκάφους «SARMUT», στο οποίο παρουσιάστηκε εισροή υδάτων στο µηχανοστάσιο από το σύστηµα ψύξης, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ∆ιαπόριων νήσων στα Ισθµια. Στο σηµείο έσπευσαν τέσσερα πλωτά περιπολικά σκάφη του Λιµενικού Σώµατος Ισθµίων, παραπλέοντα σκάφη καθώς και ελικόπτερο Super Puma.


GNO_20_mon:Layout 2

10/25/10

9:55 PM

Page 1

20 ελλάδα Σε απολογία 4 πρόσωπα του «Επαναστατικού Αγώνα» Τέσσερα νέα πρόσωπα καλούνται από τους εφέτες ανακριτές της υπόθεσης του «Επαναστατικού Αγώνα» σε απολογία για συµµετοχή στην οργάνωση. Οι νέοι κατηγορούµενοι προέκυψαν από την αξιοποίηση στοιχείων που συνέλλεξε η Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία σε χώρους που χρησιµοποιούσε η οργάνωση. Ενώπιον των ανακριτών απολογήθηκαν χθες για συµπληρωµατικές κατηγορίες οι ήδη προσωρινά κρατούµενοι για συµµετοχή στον ΕΑ, Σαράντος Νικητόπουλος και Ευάγγελος Σταθόπουλος.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι συµβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισµού «Θα εξαντλήσουµε κάθε περιθώριο. Θα προσφύγουµε νοµικά προκειµένου να δικαιωθούµε» δήλωσε ο Νίκος Χασοµέρης, πρόεδρος των συµβασιούχων του χθες, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Συµβασιούχων αναπτύχθηκαν -µεταξύ άλλων, νοµικά θέµατα προκειµένου οι συµβασιούχοι της τροπολογίας Σαµαρά να παραµείνουν στην εργασία τους και µετά τις 31 Οκτωβρίου. Οι συµβασιούχοι ανανέωσαν το «ραντεβού» για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, για αύριο στις 7 π.µ, στην είσοδο του Υπουργείου Πολιτισµού.

∆ιέρρηξαν άδειο µηχάνηµα ΑΤΜ στο Χιλιοµόδι Στο Χιλιοµόδι Κορινθίας, άγνωστοι διέρρηξαν το µηχάνηµα ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας µε τη χρήση οξυγόνου. Το µηχάνηµα ήταν εκτός λειτουργίας από τον µήνα Ιούλιο και δεν περιείχε χρήµατα. Προανάκριση ενεργείται από την ασφάλεια Κορίνθου.

Κυνηγός σκότωσε κατά λάθος κυνηγό Στην αγροτική περιοχή «Βαθιά Λάκα» στα Σπαναίικα του δήµου Φαλαισίας, χθες το πρωί, ένας 65χρονος κυνηγός, κάτοικος της περιοχής, κυνηγώντας αγριόχοιρους και ενώ βρισκόταν σε καρτέρι, πυροβολήθηκε µε κυνηγετικό όπλο από άγνωστο µέχρι στιγµής δράστη, ο οποίος προφανώς τον εξέλαβε ως θήραµα, µε αποτέλεσµα το θανάσιµο τραυµατισµό του. Ο άτυχος κυνηγός βρέθηκε νεκρός από συγχωριανό του, ενώ έρευνα και προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το αστυνοµικό τµήµα Μεγαλόπολης σε συνεργασία µε την ασφάλεια Τρίπολης.

26.10.2010

ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ 2.000 ΣΠΟΥ∆ΑΣΤΩΝ

«Ανταρσία» προέδρων ΤΕΙ σε Αθήνα-Πειραιά Μ

ε συνέντευξη Τύπου οι δύο πρόεδροι των ΤΕΙ, ∆ηµήτριος Νίνος και Λάζαρος Βριζίδης, δήλωσαν ότι αντιµετωπίζουν πρόβληµα υποχρηµατοδότησης και δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν επιπλέον σπουδαστές. ∆ύο χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που έχουν δικαίωµα µετεγγραφής, κινδυνεύουν να το χάσουν, καθώς οι πρόεδροι των δύο µεγαλύτερων Ιδρυµάτων της χώρας αρνούνται να τους εγγράψουν, αν προηγουµένως δεν έχουν τις απαραίτητες πιστώσεις από το υπουργείο Παιδείας. Τη δήλωση αυτή έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας ∆ηµήτριος Νίνος και Πειραιά Λάζαρος Βριζίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Νίνος επισήµανε ότι η κατάσταση, εξαιτίας της υποχρηµατοδότησης στο Ιδρυµα, έχει φτάσει στο απροχώρητο και γι’ αυτό δεν µπορούν να απορροφήσουν τους επιπλέον 1.300 σπουδαστές από µετεγγραφή που αναµένονται. «Είχαµε ζητήσει εγκαίρως να ληφθούν µέτρα περιορισµού των µετεγγραφών», είπε ο κ. Νίνος, «ενώ κάναµε γνωστό ότι η κατάργηση της βάσης του δέκα θα είχε ως αποτέλεσµα την αύξηση των µετεγγραφόµενων σπουδαστών και µάλιστα στην πλειοψηφία τους χαµηλότερης εισαγωγικής βάσης από τους σπουδαστές που µπήκαν απευθείας στα τµήµατα των ΤΕΙ». «∆εν µπορούµε να κάνουµε µάθηµα κάτω απο τις ελιές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βριζίδης και τόνισε ότι µε τον περιορισµό της επιχορήγησης δεν υπάρχει η προοπτική βελτίωσης της κατάστασης». Ο κ. Νίνος πρόσθεσε ότι «η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για αναστολή των προσλήψεων,

λο κόστος, ενώ υπάρχουν σηµεία που, όπως φαίνεται, προσκρούουν και στο Σύνταγµα, όπως για παράδειγµα η τοποθέτηση στα συµβούλια διοίκησης προσωπικοτήτων εκτός των Ιδρυµάτων». Πάντως, αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα Ιδρύµατα και δεσµεύθηκαν ότι θα µελετήσουν τις προτάσεις και στη συνέχεια θα υποβάλουν τις δικές τους και θα εξετάσουν το ενδεχόµενο αν θα πάρουν ή όχι µέρος στο διάλογο του υπουργείου για τις αλλαγές στην τριτοβάθµια εκπαίδευση.

Θα εκταµιευθούν σύντοµα τα χρήµατα

προσθέτει ένα ακόµη πρόβληµα, δεδοµένου ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να εκπαιδεύσει τους χιλιάδες σπουδαστές». «Θα καταφύγουµε δηλαδή στην πρόσληψη ωροµισθίων;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, προσθέτοντας ωστόσο ότι «και αυτούς δεν έχουµε πιστώσεις για να τους πληρώσουµε». Ο κ. Βριζίδης τόνισε ότι το ΤΕΙ Πειραιά αναµένει περίπου 700 επιπλέον σπουδαστές από τις µετεγγραφές, αριθµός, που όπως είπε, φέρνει το ίδρυµα στα όρια της ασφυξίας. «Ακόµη και τις εισαγγελικές αρχές να µας στείλουν, θα διαπιστώσουν απλώς ότι δεν µπορούµε να εκπαιδεύσουµε επιπλέον σπουδαστές και ότι δεν αυθαιρετούµε και γι’ αυτό δεν τους εγγράφουµε». Σε ερώτηση πώς θα διεκδικήσουν επιπλέον κονδύλια, στην περίπτωση που αρνηθεί το υπουργείο να τους χορηγήσει, οι πρόεδροι των δύο ΤΕΙ απάντησαν οτι

δεν πρόκειται βέβαια να κλείσουν τα Ιδρύµατα, αλλά το υπουργείο Παιδείας. ∆ηλαδή- διευκρίνισαν«θα προχωρήσουµε σε αποκλεισµούς του υπουργείου και θα δώσουµε τους αγώνες στο πεζοδρόµιο, κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις». Ο κ. Βριζίδης ανέφερε ακόµα πως από τότε που ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παίρνει µόνο αρνητικές αποφάσεις για τα ΤΕΙ, όπως για παράδειγµα σταµάτησαν τα µεταπτυχιακά, ενώ δεν δόθηκαν ακόµη τα επαγγελµατικά δικαιώµατα σε πολλές ειδικότητες, παρά τις υποσχέσεις ότι µέχρι την 1η Οκτωβρίου αυτά θα είχαν δοθεί. Όσον αφορά το κείµενο διαβούλευσης µε τις αλλαγές στα Πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ που έδωσε η υπουργός Παιδείας στη σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυµνο, το περασµένο Σάββατο, οι δύο πρόεδροι αλλά και ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης επισήµαναν ότι «δεν αποτελεί κείµενο διαλόγου, το µοντέλο που πάει να περάσει έχει µεγά-

Άµεσα απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος σε όσα είπαν για την υποχρηµατοδότηση των τεχνολογικών ιδρυµάτων οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. «Αναγνωρίζω ότι στα κεντρικά ΤΕΙ της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, υπάρχει πρόβληµα», είπε ο κ. Πανάρετος, «γιατί µε τις µετεγγραφές αυξάνεται υπερβολικά ο αριθµός των φοιτητών. Ήδη, έχει υπογραφεί από την Υπουργό το αίτηµα προς το Υπουργείο Οικονοµικών για πρόσθετη χρηµατοδότηση 3 εκατοµµυρίων ευρώ και εποµένως θα καλυφθούν οι ανάγκες για τους πρόσθετους φοιτητές». Ο υπουργός τόνισε ότι οι µετεγγραφές είναι µια κοινωνική παροχή και γίνονται για να βοηθήσουν οικογένειες και παιδιά που έχουν δυσκολίες, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Κάλεσε δε τις διοικήσεις των ΤΕΙ «να βοηθήσουν -σε αυτή τη δύσκολη περίοδο- και τα παιδιά και την πολιτεία, σε αυτή την κοινωνική προσπάθεια». «Τα χρήµατα προς τα ΤΕΙ θα εκταµιευθούν πολύ σύντοµα», κατέληξε ο κ. Πανάρετος.

Ο µητρικός θηλασµός όπλο κατά του καρκίνου του µαστού Ο κίνδυνος εµφάνισης καρκίνου του µαστού µειώνεται κατά 7% στις γυναίκες που θηλάζουν 6-7 µήνες, ενώ η έγκαιρη διάγνωση της νόσου µε τη µαστογραφία «χαρίζει» ζωή καθώς ανεβάζει το ποσοστό επιβίωσης στο 90%. Τα παραπάνω επισηµάνθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης µε θέµα «Η Πρόληψη Σώζει Ζωές έλα.. άκουσε...αποΣΤΗΘΙΣΕ που διοργάνωσε η Κοσµητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του «Μήνα Ενηµέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού». Κάθε χρόνο στη χώρα µας 1500 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του µαστού και από αυτές η µία στις 3 πεθαίνει, ανέφερε η παιδίατρος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας - Παράρτηµα Θεσσαλονίκης Σοφία Καραγιαννοπούλου. «Ο µητρικός θηλασµός ανακόπτει κατά 7% τον κίνδυνο εµφάνιση της νόσου στις γυναίκες που θηλάζουν 6-7% µήνες. ∆υστυχώς όµως τα

ποσοστά θηλασµού είναι πολύ χαµηλά και κυµαίνονται γύρω στο 6-7%. ∆εν είναι τυχαίο ότι στις αναπτυγµένες χώρες τα ποσοστά καρκίνου του µαστού είναι υψηλά. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι οι γυναίκες δεν θηλάζουν τα παιδιά τους και αφετέρου στο ότι γεννούν λιγότερο. Αντιθέτως τα ποσοστά του καρκίνου του µαστού στις αναπτυσσόµενες χώρες είναι µικρότερα λόγω των υψηλών ποσοστών θηλασµού και των πολλών παιδιών που γεννούν οι γυναίκες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καραγιαννοπούλου. Παράλληλα επισήµανε ότι τα νέα κορίτσια θα πρέπει να προσέχουν τη φυσική τους κατάσταση, να ασκούνται τουλάχιστον µισή ώρα την ηµέρα, να µη κάνουν χρήση ορµονών (πχ αντισυλληπτικά) χωρίς λόγο, να προσέχουν τη διατροφή τους και το βάρος τους. Περισσότερο προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό µε καρκίνο του µαστού, εκείνες που είχαν έµµηνο ρύση σε

µικρή ηλικία, καθώς και οι γυναίκες που είχαν εµµηνόπαυση σε µεγάλη ηλικία. Η γυναικολόγος Χρυσαυγή Κότσυφα από την πλευρά της επισήµανε ότι η ετήσια µαστογραφία δίνει θετικά µηνύµατα καθώς συµβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό της επιβίωσης στο 90%. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας µε την έγκαιρη διάγνωση που γίνεται µε το τεστ Παπανικολάου το οποίο πρέπει να κάνει σε ετήσια βάση κάθε γυναίκα µετά την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής. Πρόσθεσε ακόµη ότι το εµβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας δεν καταργεί το τεστ Παπανικολάου διότι µε αυτό γίνεται έγκαιρη διάγνωση όχι µόνο του καρκίνου αλλά και άλλων παθήσεων οι οποίες, επειδή µπορεί να επηρεάσουν τη γονιµότητα, χρήζουν θεραπευτικής αντιµετώπισης.


GNO_21 mon gray:Layout 2

10/25/10

9:56 PM

Page 1

ελλάδα 21

26.10.2010

ΣΕ ΜΙΑ –∆ΥΟ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Ο Γ. ΛΟΒΕΡ∆ΟΣ

Σε ιδιωτικό φορέα οι προµήθειες για τα νοσοκοµεία Ν

έο τρόπο προµηθειών ο οποίος αναµένεται να εφαρµοστεί σε όλο του το εύρος από τις αρχές του 2012 ανακοίνωσε χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους προµηθευτές, µε τους οποίους είχε δίωρη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι θα προκύψει, µετά από διαγωνισµό, ιδιωτικός φορέας πιθανότατα από το εξωτερικό καθώς αντίστοιχοι φορείς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα - ο οποίος µετά από διαγωνισµό θα αναλάβει µε σύµβαση µε το δηµόσιο, τη διαδικασία προµήθειας υλικών και φαρµάκων στα νοσοκοµεία. Ο φορέας αυτός θα αποτελείται από µία ή δύο εταιρίες οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισµούς των προµηθειών, τη φύλαξη και τη διανοµή των υλικών στα νοσοκοµεία. Όσο καλύτερες τιµές εξασφαλίζουν οι εταιρίες αυτές για το δηµόσιο, τόσο µεγαλύτερο θα είναι το κέρδος τους, σύµφωνα µε τη σύµβαση που θα υπογραφεί, εκτιµούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Υγείας απευθυνόµενος προς τους προµηθευτές, τους είπε: «σας ζητώ να συνεισφέρετε στο νέο τρόπο προµηθειών µε προτάσεις και ιδέες» και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Προµηθειών Υγείας θα µετατραπεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών θα µπαίνουν από νοσοκοµεία ή

περιφερειακές υπηρεσίες Υγείας ή ακόµη και από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, και όχι από ιδιώτες. Εκτιµάται ότι το νοµοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή µέχρι το τέλος Νοεµβρίου ενώ οι λεπτοµέρειές του θα γίνουν γνωστές την Τρίτη, 2 Νοεµβρίου στο ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου σε συζήτηση µε θέµα το νέο σύστηµα προµηθειών. Όσον αφορά τα χρέη των νοσοκοµείων προς τους προµηθευτές ο κ. Λοβέρδος ήταν σαφής, εξηγώντας ότι τα οµόλογα τα οποία δεν έχουν

πάρει τυπωµένα οι προµηθευτές και αφορούν τις οφειλές µέχρι και το ∆εκέµβριο του 2009 θα τα πάρουν µέχρι το τέλος του 2010. Οι προµηθευτές από την πλευρά τους ζήτησαν να λάβουν τα τυπωµένα οµόλογα µέχρι το τέλος Νοεµβρίου. Ο υπουργός Υγείας δεσµεύτηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Σεπτέµβριο του 2010 οι προµηθευτές θα πληρωθούν τοις µετρητοίς µέχρι το τέλος του 2010 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από το 2011 οι αποπληρωµές θα γίνονται σε πραγµατικό χρόνο. Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας µε τους προµηθευτές υπήρξαν αντιδράσεις από µέλη του ΣΦΕΕ καθώς, όπως τόνισαν, το φάρµακο είναι διατιµηµένο προϊόν µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να µπει στην ίδια λογική µε τα υπόλοιπα υλικά, για να λάβουν τη δέσµευση του κ. Λοβέρδου ότι θα ξανασυζητήσουν το θέµα αυτό διεξοδικά. Η νέα συνάντηση των προµηθευτών µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία και του υφυπουργού Οικονοµικών κ. Σαχινίδη ορίστηκε για τις 15/11. Στόχος πάντως του υπουργείου Υγείας είναι το νέο σύστηµα να περιλαµβάνει µειώσεις τιµών σε αρκετά υγειονοµικά είδη έως και 40% οι οποίες θα προκύψουν όταν διασταυρωθούν τα στοιχεία και οι τιµές που ισχύουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

ΜΕ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΟΙ Ι∆ΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ Ι∆ΙΟΙ ΤΡΟΦΟ∆ΟΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΡΟΥΧΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

Στον Άρειο Πάγο παραπέµπονται οι καταγγελίες Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τεντέ, στον γενικό επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, στον πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες και Χρηµατοδότησης Τροµοκρατίας κ. Π. Νικολούδη και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισµού κ. ∆. Κυριτσάκη παρέπεµψε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας, σοβαρές καταγγελίες που αφορούν διαδικασίες κρατικών προµηθειών και ειδικότερα κλωστοϋφαντουργικών ειδών. Το θέµα πλέον έχει πάρει το δρόµο της δικαιοσύνης και της νόµιµης έρευνας από κάθε πλευρά, ώστε να εξεταστεί το βάσιµο των καταγγελιών και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες. Όπως αναφέρεται στην καταγγελία εταιρείας του κλάδου από την οποία ξεκίνησε η έρευνα της υπόθεσης µόνο κατ’

επίφαση µπορεί να ονοµαστεί η διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο ως διαγωνιστική. Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει λάβει µέρος στο διαγωνισµό για την προµήθεια καλτσών για τις ανάγκες του ΓΕΣ αλλά, όπως σηµειώνει, ‘’πρόκειται για µια ακόµη φορά να αποκλειστεί στο στάδιο των τεχνικών προδιαγραφών για κάποιους απίθανους και εντελώς προσχηµατικούς λόγους. Όλο το σύστηµα κρατικών προ-

µηθειών είναι παγωµένο µε τέτοιο τρόπο για να εξυπηρετεί τα συµφέροντα µιας ολιγοµελούς οµάδας επιχειρήσεων και να αποκλείει ή να αποθαρρύνει οποιονδήποτε θέλει να πάρει µέρος στη διαδικασία’’. Οι συγκεκριµένες εταιρείες, σύµφωνα µε την καταγγέλλουσα εταιρεία - που όπως σηµειώνει αποτελείται από επιχειρηµατίες δεύτερης γενιάς (οι οικογένεια ασχολείται µε το χώρο από το

1957) - έχουν συµφωνήσει µεταξύ τους σύµπραξη µε σκοπό τη χειραγώγηση του κρατικού χρήµατος διαµέσου των κρατικών προµηθειών. Έχουν µεταξύ τους στενές σχέσεις και µακροχρόνιες είτε στη µετοχική σύνθεση (πχ η µία είναι µέτοχος της άλλης ή νόµος εκπρόσωπος κλπ) είτε στις µεταξύ τους εµπορικές σχέσεις (η µία δηλώνει προµηθευτής ή κατασκευαστής της άλλης) και λαµβάνουν µέρος από κοινού στους διαγωνισµούς ανά οµάδα έχοντας προσυµφωνήσει τους όρους συµµετοχής της κάθε εταιρείας ποιές θα συµµετάσχουν και τις προσφερόµενες τιµές. Αποτέλεσµα αυτής της συµπεριφοράς, όπως καταγγέλλεται, είναι το 80% - 90% των διαγωνισµών να κατακυρώνεται σε αυτές τις επιχειρήσεις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Η εταιρεία έχει δώσει στοιχεία για την επιβεβαίωση των όσων καταγγέλλει που αφορούν τα έτη από το 2004 µέχρι και φέτος.

Υπεγράφη συλλογική σύµβαση µε µισθό 640 ευρώ Έντονα αντέδρασε η ΓΣΕΕ, µετά τη δηµοσιοποίηση της σύµβασης που υπογράφηκε ανάµεσα στην Οµοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος (ΟΜΥΠΑΕ) και της εταιρίας “G4S SECURE SOLUTION SA”, η οποία εκτελεί έργο φύλαξης για λογαριασµό του ΗΣΑΠ. Με ανακοίνωση που έδωσε στη δηµοσιότητα η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει επαίσχυντη τη σύµβαση για την οποία θεωρεί ότι υπονοµεύει το θεσµό της Εθνικής Συλλογικής Σύµβασης

Εργασίας. Στην Επιχειρηµατική Συλλογική Σύµβαση, που αφορά τον κλάδο των εταιρειών υπηρεσιών ασφαλείας και έγινε γνωστή από δηµοσιεύµατα, προβλέπεται ότι ο νόµιµος µισθός των εργαζοµένων µε την ειδικότητα του προσωπικού ασφαλείας, που έχουν προϋπηρεσία από 1-3 χρόνια θα είναι 640 ευρώ, ενώ η συλλογική σύµβαση Εργασίας προβλέπει ότι οι βασικές αποδοχές των εργαζοµένων της κατηγορίας αυτής είναι 739,56 ευρώ.

Αναφέρεται, επίσης, ότι για να λάβουν ο εργαζόµενοι τις αποδοχές που προέβλεπε η συλλογική σύµβαση, θα πρέπει να συµπληρωθούν «7 ηµέρες φύλαξης µε κυλιόµενες βάρδιες», να εργασθούν δηλαδή 7 ηµέρες την εβδοµάδα. Ακόµη στην παράγραφο ΙΙ του άρθρου 2 της σύµβασης, αναφέρεται ότι αυτή συµφωνείται «κατ’ εφαρµογήν του µηχανισµού στήριξης της Ελληνικής Οικονοµίας από τα κράτη µέλη της ζώνης του ευρώ και του ∆ΝΤ».

Από τις τράπεζες η εξόφληση κερδών άνω των 3.000 ευρώ του ΟΠΑΠ Από σήµερα και ως το τέλος του χρόνου το όριο εξόφλησης κερδών µε µετρητά στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ καθορίστηκε στις 2.000 ευρώ, µε δυνατότητα αύξησης του ποσού ως τις 3.000 ευρώ, εφόσον το επιθυµεί ο πράκτορας και έχει την ευχέρεια να το πράξει. Για κέρδη άνω των 3.000 ευρώ υποχρεωτικά θα εκδίδεται από τους πράκτορες αίτηση πληρωµής από τράπεζα. Την απόφαση επαναπροσδιορισµού των ορίων εξόφλησης κερδών σε µετρητά από τα πρακτορεία έλαβε το ∆.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε µια προσπάθεια σταδιακής εναρµόνισης στη νοµοθεσία (το προβλέπει ο φορολογικός νόµος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή) σύµφωνα µε την οποία από 1/1/2011 όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτικά θα γίνονται µέσω των τραπεζών.

Πληρώνονται οι καθαρίστριες των σχολείων Ένα από τα σηµαντικότερα ζητήµατα των σχολείων, η πληρωµή των εργαζοµένων στην καθαριότητα, λύθηκε χθες Η υπουργός Παιδείας, Άννα ∆ιαµαντοπούλου υπέγραψε απόφαση για τη χρηµατοδότηση των σχολικών επιτροπών µε το ποσό των 5.370.000 ευρώ, προκειµένου να καταβληθούν οι αµοιβές του προσωπικού καθαριότητας µε σύµβαση µίσθωσης έργου.

Ενεργειακός κόµβος προσπαθεί να γίνει η Ελλάδα Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο αγωγός South Stream πρέπει να αναγνωριστεί ως σχέδιο προτεραιότητας για την ΕΕ, καθώς συµβάλλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, γι’ αυτό και η Αθήνα υποστήριξε την συµπερίληψή του στο δεκαετές πρόγραµµα ανάπτυξης των ευρωπαϊκών δικτύων τα έτη 2011 2020, ανέφερε η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρµπίλη χαιρετίζοντας το φόρουµ «Ενεργειακός διάλογος της Μόσχας». Η Τ. Μπιρµπίλη επεσήµανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της και ευρύτερα, ως κόµβος µεταξύ Ανατολής και ∆ύσης και Ευρώπης και Βαλκανίων, ενώνοντας το σύστηµα του φυσικού της αερίου µε γείτονές µας και προωθώντας τη διαφοροποίηση σε πηγές και διαδροµές.


GNO_22_mon:Layout 2

10/25/10

9:56 PM

Page 1

CMYK

22 οικονοµία Επενδύσεις 160 εκ. ευρώ το 2011 ανακοίνωσε ο Βγενόπουλος Τα βασικά θέµατα που απασχολούν το τοµέα της Ιδιωτικής Υγείας θα έχουν επιλυθεί µέχρι το τέλος του έτους, δεσµεύτηκε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, σε χαιρετισµό που απηύθυνε στη διάρκεια των εγκαινίων του νέου ορόφου VIP και των νέων χώρων του της Παιδιατρικής Κλινικής Μητέρα, του Οµίλου Υγεία. Τα δύο κεντρικά αυτά ζητήµατα που απασχολούν τον κλάδο, έθεσαν στο υπουργό οι έξι µεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της Υγείας στη συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα. Σε χαιρετισµό στη διάρκεια των εγκαινίων ο πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) και αντιπρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Οµίλου ΥΓΕΙΑ Ανδρέας Βγενόπουλος, ανακοίνωσε ότι οι συνολικές επενδύσεις του Οµίλου MIG σε Ελλάδα και εξωτερικό θα ανέλθουν το 2010 σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 εκτιµάται ότι είναι ακόµη µεγαλύτερες και θα φθάσουν τα 160 εκατ. ευρώ. Πρωταρχικός σκοπός για τον όµιλο της MIG είναι η διασφάλιση της υψηλής ποιότητας στις παρεχόµενες υπηρεσίες µας. Εµείς ήδη εφαρµόζουµε το δικό µας «fast track» και είναι απόλυτα επιτυχηµένο, επισήµανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Συγκέντρωση διαµαρτυρίας εργαζοµένων των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά Συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονοµικών πραγµατοποίησαν το πρωί οι εργαζόµενοι στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά. Ο πρόεδρος των εργαζοµένων κ. Καρακίτσιος, δήλωσε ότι οι εργαζόµενοι απαιτούν, µεταξύ άλλων, εκταµίευση των χρηµάτων για την άµεση καταβολή δεδουλευµένων 3 µηνών σε περίπου 1.100 συναδέλφους τους, αλλά και την καταβολή δεδουλευµένων σε εργαζόµενους του τροχαίου υλικού που είναι απλήρωτοι επί ενάµιση χρόνο. Οι εργαζόµενοι διαµαρτύρονται επίσης για τα νέα εµπόδια που παρουσιάζονται στη συµφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά. Αν και σύµφωνα µε τον νόµο 3885/2010, η σύµβαση για τη µεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραµαγκά στην Abu Dhabi Mar (ADM) έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από τις 22/10, µια σειρά από γραφειοκρατικές εκκρεµότητες καθυστερούν την ολοκλήρωση της συµφωνίας.

26.10.2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ∆ΕΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Έρχεταινέο«χτύπηµα»στονευρύτεροδηµόσιο τοµέα Έ

ντονος προβληµατισµός επικρατεί στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί το 2011 σε ∆ΕΚΟ και «προβληµατικούς» Οργανισµούς, µετά την επικείµενη αναθεώρηση του ελλείµµατος, στα µέσα Νοεµβρίου. Τα «µηνύµατα» που λαµβάνει από τις Βρυξέλλες το οικονοµικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, το έλλειµµα θα εκτιναχθεί τουλάχιστον στο 15,5%, από 13,8% που ανέµενε, σύµφωνα µε το προσχέδιου του νέου κρατικού Προϋπολογισµού. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση, θέλοντας αφενός µεν να διασκεδάσει τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία µετ’ επιτάσεως ζητεί ήδη νέα µέτρα, αφετέρου δε να προστατέψει όσο µπορεί πλέον το κοινωνικό προφίλ της, θα στραφεί για µια ακόµη φορά στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών.

Νέες περικοπές στο Π∆Ε Ετσι, σε πρώτη φάση, το νέο «πακέτο» θα περιλαµβάνει περικοπές στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και περικοπή των εξοπλιστικών προγραµµάτων. ∆εδοµένες βέβαια πρέπει να θεωρούνται οι δραστικές περικοπές στις ∆ΕΚΟ, όσον αφορά στα επιδόµατα, τις υπερωρίες και τις αποζηµιώσεις για εκτός έδρας. ∆εν αποκλείεται µάλιστα χιλιάδες εργαζόµενοι σε ελλειµµατικές ∆ΕΚΟ, αλλά και σε Οργανισµούς µε τεράστια ελλείµµατα, που ταυτοχρόνως έχουν χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα για τον οποίο συστάθηκαν, να µην έχουν καν το δικαίωµα µετάταξης, από τη στιγµή που θα καταργηθούν. Ηδη το οικονοµικό επιτελείο, στο

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εξάλλου, περίπου 6.000 περιοχές, στις οποίες δεν ισχύει το αντικειµενικό σύστηµα προσδιορισµού της αξίας των ακινήτων, θα ενταχθούν στο σύστηµα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις µεταβιβάσεις.

Νέο µπαράζ φόρων

πλαίσιο συνενώσεων οργανισµών και υπηρεσιών, µε στόχο την περιστολή του «σπάταλου» κράτους, έχει έτοιµο πρόγραµµα αναγκαστικών µετατάξεων, ενώ ακόµη δεν έχει αποφασίσει για το πώς και εάν, φυσικά, απορροφηθούν οι εργαζόµενοι οι οποίοι δουλεύουν σε οργανισµούς και υπηρεσίες που πρέπει, όπως άλλωστε υπογραµµίζεται και στην ενδιάµεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, να καταργηθούν. Από την άλλη πλευρά, και όσοι εργάζονται σήµερα στο στενό δηµόσιο τοµέα θα υποστούν νέες µειώσεις στις αποδοχές τους, από το επόµενο έτος.

Ενιαία µισθολόγιο Αυτό θα επιτευχθεί µε έµµεσο τρόπο, µέσω της εφαρµογής του ενιαίου µισθολογίου, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάργηση τουλάχιστον 200 επιδοµάτων και ειδικών παροχών, που απολαµβάνει σήµερα η πλειονότητα των εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο. Τα µόνα επιδόµατα, που έχει αποφασίσει να διατηρήσει η κυβέρνηση, είναι το οικογενειακό και θέσης, γεγονός που µεταφράζεται ότι οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων στο ∆ηµόσιο θα µειωθούν επιπλέον 10% 20%. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εάν το «στοίχηµα» όσον αφορά στη µείωση των δαπανών αποτύχει, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις κοινωνικές αντιδράσεις που σίγουρα

υπολογίζει πλέον το κυβερνών κόµµα, όπως φαίνεται και στο «δρόµο» προς τις κάλπες της 7ης Νοεµβρίου, το «παιχνίδι» θα µεταφερθεί στο «γήπεδο» της φορολογίας. Αυτό ουσιαστικά σηµαίνει ότι θα είναι µεγαλύτερο το «πακέτο» των προϊόντων που θα µεταταγούν από το χαµηλό συντελεστή 11% του ΦΠΑ στον υψηλό 23%, ενώ, αντίθετα, λιγότερα θα «πέσουν» στον υπερχαµηλό συντελεστή 5,5%. Ταυτόχρονα, κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει στο υπουργείο Οικονοµικών ότι το 2011 θα υπάρξει και νέα αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στις βενζίνες, σε συνδυασµό µε την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης, που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2011. ∆εδοµένες εξάλλου πρέπει να θεωρούνται και οι νέες επιβαρύνσεις στα καπνά, πάντα µε τη δικαιολογία της αντικαπνιστικής εκστρατείας. ∆εν αποκλείεται µάλιστα να έρθουν νωρίτερα και οι αυξήσεις των αντικειµενικών αξιών των ακινήτων, που τοποθετούνται πλέον στα µέσα του 2011, καθώς οι αρµόδιες υπηρεσίες καθυστερούν στη σύνταξη των σχετικών πινάκων µε τις τιµές των ακινήτων, αλλά ανεξαρτήτως του χρόνου ανακοίνωσης τους έχει αποφασιστεί όπως οι αυξήσεις είναι σηµαντικά υψηλότερες, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόµενο να γίνουν σε µια δόση και όχι σε τρεις, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασµός της κυβέρνησης.

Με βάση πάντως αυτά τα δεδοµένα, στις 18 Νοεµβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείµενο του νέου κρατικού Προϋπολογισµού του 2011, ο οποίος, επιφυλάσσει νέο «µπαράζ» φόρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, για µισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρήσεις. Η «λιτότητα» του 2011 θα περιλαµβάνει αυξήσεις των αντικειµενικών αξιών, φορολόγηση των αυθαιρέτων, φορολόγηση αµοιβών σε είδος, αδειοδότηση των τυχερών παιχνιδιών, αύξηση των φόρων πολυτελείας, «πράσινο» φόρο, τους φόρους στους ηµιυπαίθριους, αλλά και τα νέα τεκµήρια. Παρά µάλιστα τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η αγορά, µε κυρίαρχο την έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή, για τρίτη συνεχόµενη χρονιά, έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλο «στοίχηµα» τα έσοδα Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για το πού θα γύρει η «πλάστιγγα», όλα εξαρτώνται από την πορεία των δηµοσίων εσόδων µέχρι τις 15 Νοεµβρίου, αφού το οικονοµικό επιτελείο θα γνωρίζει το ίδιο χρονικό διάστηµα µε ακρίβεια το πώς θα έχουν κινηθεί οι εισπράξεις στο δεκάµηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Μια θετική πορεία σίγουρα θα επιτρέψει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών να διαπραγµατευτεί µε µεγαλύτερη ευχέρεια και να ζητήσει ελαστικότερη «περίοδο χάριτος» για τη µείωση του ελλείµµατος κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Μεγάλα οφέλη από τις νέες κινητές επικοινωνίες εκτιµά µελέτη του ΙΟΒΕ Σηµαντικά οφέλη για την οικονοµία και τις επιχειρήσεις προκύπτουν από την ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρµογών κινητής επικοινωνίας, σύµφωνα µε σχετική µελέτη του ΙΟΒΕ -µε θέµα: «Οι Κινητές Επικοινωνίες ως Καταλύτης στο Νέο Αναπτυξιακό Υπόδειγµα της Ελληνικής Οικονοµίας»- η οποία δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα. Ειδικότερα, σύµφωνα µε το ΙΟΒΕ, η ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρµογών κινητής επικοινωνίας µπορεί να οδηγήσει σε αναβάθµιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας, βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και του δηµόσιου τοµέα, βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ θα συµβάλλουν θετικά και στην επίτευξη επιµέρους σηµαντικών στόχων όπως η

καταπολέµηση της κλιµατικής αλλαγής. Με βάση συγκεκριµένες υποθέσεις που θέτονται στη µελέτη, από την ενσωµάτωση 14 επιλεγµένων εφαρµογών κινητής επικοινωνίας (ΚΕ) σε διάφορους τοµείς, εκτιµάται ότι σωρευτικά µέχρι το 2020, θα προκύψει µείωση λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων ύψους 23,7 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση για το 2020, η µείωση ενδέχεται να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ ή περίπου 1% του αναµενόµενου ΑΕΠ. Το µεγαλύτερο µέρος της εξοικονόµησης κόστους λειτουργίας προκύπτει από εφαρµογές τηλεδιάσκεψης και τη χρήση εφαρµογών ΚΕ στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σηµαντικά οφέλη προκύπτουν και για το CMYK

περιβάλλον. Η συµβολή των εφαρµογών ΚΕ στη µείωση των αερίων του θερµοκηπίου εκτιµάται ότι θα ανέλθει το 2020 στους 4,9 εκατ. τόνους CO2eq. Έτσι, οι ΚΕ µπορούν να συνεισφέρουν κατά 15% στην απαιτούµενη µείωση των εκποµπών για την επίτευξη του στόχου «20-20» το 2020. Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, στην τρέχουσα εξαιρετικά δυσµενή οικονοµική συγκυρία και εν όψει της πραγµατοποίησης σηµαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο επόµενο διάστηµα που θα επηρεάσουν τον παραγωγικό – κοινωνικό ιστό της χώρας, οι νέες τεχνολογίες µπορούν να υποστηρίξουν τη δηµιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο θα δίνει έµφαση στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια και στην καινοτοµία.


GNO_23 mon gray oikonomia:Layout 2

10/25/10

9:57 PM

Page 1

οικονοµία 23

26.10.2010

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Νόµο κατά της ακρίβειας προωθεί ο Μ. Χρυσοχοϊδης Ν

έο νόµο για την αντιµετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά από τις πολυεθνικές εταιρείες και πακέτο µέτρων για τη στήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Ειδικότερα, σύµφωνα µε πληροφορίες µε το νόµο για την αντιµετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, οι ελεγκτικοί µηχανισµοί θα µπορούν να εντοπίζουν και να επιβάλλουν ποινές σε πολυεθνικές εταιρείες που υπερτιµολογούν τα προϊόντα τους. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ∆ηµήτρης Ασηµακόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε τη ∆ευτέρα µε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι µεγάλες πολυεθνικές εµφανίζουν κέρδη 5% αλλά οι µητρικές τους αποσπούν κέρδη έως 20% από την ελληνική αγορά πουλώντας υπερτιµολογηµένα τις πρώτες ύλες και τα εµπορεύµατα Το υπουργείο Ανάπτυξης και το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συµφώνησαν για την εφαρµογή πακέτου µέτρων έως το τέλος του χρόνου προκειµένου να σταµατήσουν τα λουκέτα και οι απολύσεις.Οι δύο πλευρές συµφώνησαν να µετατραπεί το ΤΕΜΠΜΕ σε τραπεζικό φορέα που θα παρέχει εγγυήσεις χαµηλότοκων δανείων µε στοχευµένες δράσεις.Συµφώνησαν επίσης στην απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης µίας επιχείρησης.

Έµποροι Την ανησυχία της εκφράζει η Εθνική Συνοµοσπονδία Εµπόρων Ελ-

λάδος ΕΣΕΕ, ‘’για το πώς µπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή σκέψη όταν υπάρχει ένας εφιάλτης φόρων. Επίσης, αναρωτιέται κανείς πώς θα εισπραχθούν τόσοι φόροι, πόσοι και ποιοι µπορούν να πληρώσουν και από που θα βρεθούν 3 δισεκ. ευρώ σε τρεις µήνες’’. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της µε αφορµή τους δείκτες ασφυξίας της αγοράς αλλά και τις εκτιµήσεις αναλυτών ότι θα υπάρξουν νέα φορολογικά βάρη. ‘’Η οικονοµική και η κοινή λογική της αγοράς δεν βλέπει προοπτική ανάπτυξης, όταν στην ελληνική επιχειρηµατικότητα κυριαρχεί η έλλειψη ρευστότητας, η συρρίκνωση της ζήτησης, ο υποτονικός τζίρος, τα

ανύπαρκτα κέρδη και ταυτόχρονα της επιβάλλονται ανελέητα νέοι φόροι, ενώ γίνεται λόγος για τρίτη αύξηση του ΦΠΑ µέσα στο 2010’’ σηµειώνει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει ότι ‘’η επιβολή υπέρµετρης φορολογίας δεν είναι η λύση στο δηµοσιονοµικό πρόβληµα της χώρας µας, δεν είναι λύση για τη φοροδιαφυγή, δεν είναι λύση για τη φυγή και τη µεταφορά της έδρας πολλών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, δεν είναι λύση για προσέλκυση επενδύσεων, δεν είναι λύση για τον υπερδανεισµό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν είναι λύση για την αντιµετώπιση της υποκατανάλωσης, δεν είναι λύση στα λουκέτα, δεν είναι λύση στο αρνητικό οικονοµικό κλίµα και σίγουρα δεν

είναι αντίδοτο στην παρατεταµένη ύφεση’’. Η ΕΣΕΕ προτείνει ως πλέον ενδεδειγµένες και σίγουρες λύσεις: - τη µείωση της φορολογίας των συνεπών και ενήµερων επιχειρήσεων - την εφαρµογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 15%, µε εξαίρεση τα βασικά αγαθά του χαµηλού συντελεστή - την επίσπευση των προγραµµάτων του ΕΣΠΑ, του ΟΑΕ∆, του νυν ΤΕΜΠΜΕ και µελλοντικά ΕΤΕΑΝ - τον αναθεωρηµένο αναπτυξιακό νόµο - την ταχεία επάνοδο των επιχειρήσεων στις γραµµές χρηµατοδότησης των ελληνικών τραπεζών. ‘’∆υστυχώς, οι πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της αγοράς ακόµα σχεδιάζονται, ενώ οι απαραίτητες λύσεις και οι αναµενόµενες βοήθειες καθυστερούν, µε αποτέλεσµα να µην υπάρχει ισορροπία µεταξύ µέτρων λιτότητας και ανάπτυξης’’ δήλωσε ο κ. Κορκίδης προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει στη δραστική µείωση έκδοσης µπλοκ επιταγών προς τις επιχειρήσεις, οι εκτιµήσεις της αγοράς είναι ότι οι ακάλυπτες επιταγές θα φτάσουν µέχρι τέλος του έτους τα 2 δισεκ. ευρώ, αφού ο ∆εκέµβριος είναι ο µήνας λήξης πολλών µεταχρονολογηµένων επιταγών, ενώ το βέβαιο είναι ότι ο αριθµός των 1.000.000 και πλέον εγγεγραµµένων στην µαύρη λίστα του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» δεν πρόκειται να µειωθεί.

ΣΤΟ 4% ΕΚΤΙΜΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ Η ΤΤΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

∆ηµοσιονοµική προσαρµογή χωρίς άλλους φόρους Συνέχεια της δηµοσιονοµικής προσαρµογής χωρίς όµως περαιτέρω αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, προτείνει – σύµφωνα µε πληροφορίες - στην ενδιάµεση έκθεσή της για τη νοµισµατική πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην έκθεση που θα υποβάλλει ο διοικητής

της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος στη Βουλή σήµερα, θα καθίσταται σαφές το µήνυµα ότι η ελληνική οικονοµία έχει κάνει σηµαντικά βήµατα προόδου, ωστόσο δεν δικαιολογείται εφησυχασµός, καθώς ακόµη βρίσκεται στο µέσον µίας µεγάλης προσπάθειας. Παράλληλα, προτείνει συνέχιση των διαρ-

Τέσσερα νέα προγράµµατα για την ανάπτυξη του τουρισµού Τέσσερα νέα προγράµµατα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισµού, συνολικού προϋπολογισµού 107 εκατ. ευρώ είναι υπό εξέλιξη ενώ παράλληλα αξιολογούνται και προγραµµατίζονται περισσότερα από 50 έργα σε διάφορες κατηγορίες συνολικού προϋπολογισµού περίπου 134 εκατ. ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού κ. Γ. Νικητιάδης µιλώντας χθες σε γεύµα εργασίας που οργάνωσε η South East Group, χορηγός της 11ης Prodexpo, µε θέµα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας µέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δηµοσίου. Ο κ. Νικητιάδης ανέφερε ότι τα δυο πρώτα προγράµµατα, για τον «Πράσινο Τουρισµό» και τον «Εναλλακτικό Τουρισµό», προϋπολογισµού 30 εκατ. ευρώ και 28 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έχουν ήδη δροµολογηθεί ενώ τα δυο άλλα («Εκσυγχρονίζοµαι στον Τουρισµό» προϋπολογισµού 27 εκατ. ευρώ και «Συνεργάζοµαι - Καινοτοµώ στον Τουρισµό» προϋπολογισµού 22 εκατ. ευρώ) θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόµενου έτους.

θρωτικών µεταρρυθµίσεων προκειµένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας και η εξωστρέφειά της. Για το 2010, η ΤτΕ εκτιµά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 4%. Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι το µοντέλο ανάπτυξης που εφάρµοζε η χώρα ευθύνεται, εκτός των άλλων, για τη σηµερινή κρίση, και προτείνει την εφαρµογή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη το οποίο θα βαδίζει παράλληλα µε τη δηµοσιονοµική προσαρµογή. Η ΤτΕ συστήνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει µε ταχύτερο ρυθµό στην κατάργηση οργανισµών και υπηρεσιών οι οποίοι δεν έχουν πλέον αντικείµενο καθώς και στη συγχώνευση αρκετών από αυτούς. Για το τραπεζικό σύστηµα, ιδιαίτερη µνεία γίνεται στην επιτυχή αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Γενικότερα, η ΤτΕ εκτιµά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, όπως άλλωστε κατέδειξαν και τα τεστ αντοχής του Ιουλίου.

Σε βελτιώσεις στην ασφάλιση αυτοκινήτων προχωρά η Interamerican Βελτιώσεις στη τιµολόγηση στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου, ανακοίνωσε σήµερα η Interamerican, µε γνώµονα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, την ισορροπηµένη σχέση κόστους-οφέλους για τον ασφαλιζόµενο και µε παραµετροποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σύµφωνα µε τον τύπο αυτοκινήτου, το ιστορικό ζηµιών και τη γεωγραφική περιοχή. Συγκεκριµένα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι βελτίωσε τις εκπτώσεις από 2% έως 6% σε σειρά επιλεγµένων περιοχών της περιφέρειας, σε όλα τα προγράµµατα της classic, extra και total για τις χρήσεις ΙΧΕ, ΙΧΦ, ΙΧΦ αγροτικών και µοτοσικλετών. Επίσης µείωσε την επιβάρυνση λόγω ιστορικού ζηµιών κατά 4% και κατάργησε εντελώς την επιβάρυνση αυτή για οχήµατα που µεταβιβάστηκαν σε νέο ιδιοκτήτη ενώ µείωσε και την επιβάρυνση οχηµάτων που δεν έχουν ιστορικό ζηµιών στο σύστηµα της ΥΣΑΕ (τα µεταχειρισµένα οχήµατα εισαγωγής δεν θα επιβαρύνονται µε καµία ζηµιά). Η εταιρεία θα παρέχει ενοικιαζόµενο όχηµα σε κάθε περίπτωση ζηµιάς που καλύπτεται από προαιρετικό κίνδυνο η ασφάλιση, µε µίσθωση οχήµατος έως και για 20 ηµέρες, ενώ στην κάλυψη κλοπής η παροχή θα ισχύει έως και για 90 ηµέρες. Επιπροσθέτως η εταιρεία θα παρέχει αυτοκίνητο αντικατάστασής στους µη υπαίτιους ασφαλισµένους της που κάνουν χρήση επισκευής των αυτοκινήτων τους σε συνεργαζόµενα συνεργεία.

Θλιβερή πρωτιά πλήττει την Αν. Μακεδονία-Θράκη Η καταπολέµηση της ανεργίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, µιλώντας στο εργαστήριο κοινωνικής πολιτικής της Περιφερειακής Σύσκεψης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα 17 προγράµµατα του ΟΑΕ∆, µε προϋπολογισµό 2,5 δισ. ευρώ, που απευθύνονται σε 667.000 ωφελούµενους και σηµείωσε, πως οι πολιτικές για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και στήριξη της οικονοµικής δραστηριότητας είναι απόλυτα συνδεδεµένες µε τις ενεργητικές πολιτικές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, την άρση εµπλοκών για την ένταξη στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες, και την επανένταξη ανέργων.


GNO_24_mon_texnologia:Layout 2

10/25/10

8:44 PM

Page 1

CMYK

24 του κόσµου τα περίεργα

26.10.2010

Επιµέλεια: Αθηνά Τσιργή

Delivery προφυλακτικών Μ

Λιποαναρρόφηση σε νεκρό Σε λιποαναρρόφηση του νεκρού πριν την κηδεία αποφάσισε να προβεί µια οικογένεια από τη Ρουµανία, αφού ζύγιζε περίπου 400 κιλά και δεν µπορούσαν να βρουν φέρετρο για να τον χωρέσουν! Ακόµα και να έφτιαχναν ένα που να µπορούσε να χωρέσει τον άνθρωπό τους που έφυγε από τη ζωή, θα ήταν πάρα πολύ ακριβό, οπότε αποφάσισαν να κάνουν δύο κηδείες. Η µία θα ήταν για να θάψουν το σώµα µετά την επέµβαση της λιποαναρρόφησης και η άλλη για να θάψουν το λίπος του (!!).

Πυροβόλησε τη σύζυγό του µε χαρτί τουαλέτας Ένας άνδρας από τη Νότια Καρολίνα αντιµετωπίζει κατηγορία για επίθεση µε φονικό όπλο, αφού γέµισε το πιστόλι του µε σφαίρες από χαρτί τουαλέτας και πυροβόλησε τη γυναίκα του στην πλάτη. Λίγο µετά τα µεσάνυχτα της Τρίτης, σύµφωνα µε την αστυνοµία ο Lonnie Pinnix πυροβόλησε τη σύζυγό του, η οποία ήταν ξαπλωµένη µπρούµυτα στο κρεβάτι του σπιτιού τους, µε πυρά από χαρτί τουαλέτας επειδή εκείνη αρνιόταν να σηκωθεί. Ο 38χρονος οµολόγησε πως πυροβόλησε την 55χρονη γυναίκα του επειδή δεν έφευγε από το κρεβάτι. Η Darlene Pinnix νοσηλεύτηκε σε τοπικό νοσοκοµείο µε εγκαύµατα από µπαρούτι, ενώ ο σύζυγός της βρέθηκε στην φυλακή µε εγγύηση αποφυλάκισης 1.000 δολαρίων. Το δικαστήριο θα γίνει στις 11 Αυγούστου. Το ερώτηµα βέβαια είναι αν θα την γλυτώσει το ίδιο φθηνά και από τη σύζυγο…

ια νέα, ιδιότυπη υπηρεσία delivery ξεκίνησε να λειτουργεί σε τρεις πόλεις της Ελβετίας, τη Γενεύη, τη Ζυρίχη και τη Βέρνη. Σε αντίθεση µε τους Έλληνες συναδέλφους τους, οι εν λόγω διανοµείς δεν κινούνται µε µηχανάκια αλλά µε ποδήλατα, δε µεταφέρουν πίτσες και σουβλάκια αλλά… προφυλακτικά και δεν

έρχονται µόνο στο σπίτι ή στη δουλειά αλλά οπουδήποτε το ερωτικό θερµόµετρο έχει χτυπήσει

κόκκινο – πάνω σε παγκάκια, κάτω από δέντρα, µέσα σε τηλεφωνικούς θαλάµους, στην εξοχή

κ.α..Αρκεί ένα τηλεφώνηµα και τρία προφυλακτικά θα βρίσκονται µέσα σε λίγα λεπτά στα χέρια του ενδιαφεροµένου στην τιµή των 5,8 ευρώ. Πρωτοβουλία της ελβετικής Aids Federation, η συγκεκριµένη υπηρεσία άµεσης δράσης έρχεται, ως µέρος µιας ευρύτερης εκστρατείας µε την ονοµασία «Αγάπα τη Ζωή Σταµάτα το Aids» («Love Life Stop AIDS»), να υπενθυµίσει στους Ελβετούς τη σηµασία του

ασφαλούς σεξ. «Θέλαµε να µεταφέρουµε το µήνυµα µε ασυνήθιστο τρόπο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να δώσουν προσοχή», εξηγεί η Μπετίνα Μέσλι, εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής.Να σηµειωθεί πως, σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία, οι φορείς του ιού HIV στην Ελβετία ανέρχονται συνολικά σε περισσότερους από 25.000 και πως σε αυτούς προστίθενται περί τα δύο νέα άτοµα ηµερησίως.

Το πλύσιµο των χεριών διώχνει τύψεις και αµφιβολίες Αν έχετε αµφιβολίες και τύψεις για κάποια απόφαση που µόλις πήρατε και το µυαλό σας βασανίζεται για το αν επιλέξατε σωστά, τότε πλύνετε τα χέρια σας µε σαπούνι και νερό, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να “εξαγνίσετε” το µυαλό σας µετά από µια δύσκολη και επίµαχη επιλογή, σύµφωνα µε µια νέα αµερικανική επιστηµονική έρευνα. Η ψυχολογική επίπτωση από το πλύσιµο των χεριών για πρώτη φορά µελετήθηκε επιστηµονικά το 2006, όταν η καθηγήτρια Κέιτι Λίλιενκβιστ του αµερικανικού πανεπιστηµίου Μπρίνγκαµ Γιάνγκ είχε δείξει ότι ένα απλό καθάρισµα των χεριών µπορεί να κάνει κάποιον να νοιώσει λιγότερο ένοχος για µια πράξη του. Σύµφωνα µε την Λίλιενκβιστ, “η καθαριότητα, γενικότερα, φαίνεται να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους”. Η νέα έρευνα, υπό τον ψυχολόγο Σπάικ Λι του πανεπιστηµίου Μίτσιγκαν, η οποία δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, δείχνει

ότι ένα καλό πλύσιµο των χεριών µπορεί να αποµακρύνει όχι µόνο τις αµαρτίες παλαιότερες πράξεων, αλλά και τα αισθήµατα τύψεων ή αµφιβολιών σχετικά µε καθηµερινές απλές επιλογές του τύπου “έκανα καλά που διάλεξα το Παρίσι αντί για το Λονδίνο για τις διακοπές µου;”, “µήπως δεν έπρεπε να αγοράσω αυτή την πολυτελή BMW αλλά την Mercedes;” κλπ. Πλένοντας τα χέρια τους, οι καταναλωτές και γενικότερα οι άνθρωποι µπορούν να εστιάσουν καλύτερα στις θετικές πλευρές της

όποιας επιλογής τους και να ανακουφιστούν υποσυνείδητα. Τα πειράµατα του Λι έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από αµφιβολίες µετά από κάποια απόφασή τους (το φαινόµενο ονοµάζεται επιστηµονικά “γνωσιακή δυσαρµονία”), όταν όµως πλένουν τα χέρια τους αµέσως µετά, το συναίσθηµα αυτό υποχωρεί αισθητά ή και εξαφανίζεται, αν και δεν είναι σαφές πόσο χρόνο διαρκεί αυτή η επίδραση. Άλλα πειράµατα έδειξαν ότι το πλύσιµο των χεριών λειτουργεί και όταν γίνεται, όχι µετά αλλά

πριν από µια επιλογή (όπως ακριβώς έκανε ο Πόντιος Πιλάτος πριν παραδώσει τον Χριστό για να σταυρωθεί). Ο Λι διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πλένουν τα χέρια τους καλά πριν από µια σηµαντική απόφαση, νιώθουν πιο ελεύθεροι στη µετέπειτα επιλογή τους και την παίρνουν µε λιγότερες τύψεις και ενδοιασµούς. Προηγούµενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν µια επιλογή, αισθάνονται την ψυχολογική ανάγκη να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή τους στη συνέχεια. Κάτι που έχουν ήδη διαλέξει (π.χ. ένα καταναλωτικό αγαθό που αγόρασαν) τους φαίνεται πιο ελκυστικό απ’ ό,τι τους φαινόταν πριν το αγοράσουν κι ένα αγαθό που έχουν απορρίψει (δεν το επέλεξαν), τους φαίνεται πια λιγότερο ελκυστικό. Όµως αυτή η τάση δεν υπάρχει πια, όταν ο άνθρωπος πλένει τα χέρια του, οπότε απελευθερώνεται από την “ψυχαναγκαστική” ώθησή του να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την απόφασή του.

“Χρυσό” πλύσιµο αυτοκινήτου µε κόστος 8.500 ευρώ Ένα φυσιολογικό πλύσιµο αυτοκινήτου κοστίζει µεταξύ 10 µε 15 ευρώ, αλλά ο Βρετανός Gurcharn Sahota πλένει το όχηµά σας µε “µόλις” 8.500 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο θα σας κόστιζε ένα καινούργιο αµάξι. Όπως φαίνεται το πρωτότυπο και “χρυσό” αυτό πλύσιµο διαρκεί… µόνο 250 ώρες, δηλαδή κάτι παραπάνω από 10 µέρες. Για την ολοκλήρωσή του ο 30χρονος καθαριστής χρησιµοποιεί σε κάθε όχηµα 100 διαφορετικά απορρυπαντικά και κερί, του οποίου κάθε συσκευασία κοστίζει σχεδόν 10.000 ευρώ.Στην τιµή του πλυσίµατος περιέχεται το γυάλισµα και βούρτσισµα κάθε σπιθαµής του αυτοκινήτου µέσα-έξω επί πέντε φορές, αφού χρησιµοποιεί µέχρι και επιστηµονικό ηλεκτρονικό µικροσκόπιο, το οποίο µπορεί να βρει την παραµικρή βρωµιά ή γρατζουνιά που δεν φαίνεται µε το µάτι! Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο Gurcharn άρχισε πριν 5 χρόνια να πλένει απλά τα αυτοκίνητα των γειτόνων του, χρησιµοποι-

ώντας το κλασσικό σφουγγάρι και τον κουβά και σιγά σιγά κατάφερε να φτιάξει την δική

CMYK

του επιχείρηση, έχοντας µεγάλο και διάσηµο πελατολόγιο.


GNO_25_texnologia:Layout 2

10/25/10

8:42 PM

Page 1

CMYK

του κόσµου τα περίεργα 25

26.10.2010

Ξύλο γιαγιάδων για έναν παππού Α

πίστευτη και όµως αληθινή είναι η παρακάτω ιστορία στην οποία 2 µεγάλες κυρίες από την Βόρεια Κροατία τσακώνονται για τον έρωτα ενός παππού. Κυριολεκτικά πλακώθηκαν στο ξύλο και πιάστηκαν µαλλί µε µαλλί, όταν η 81χρονη Στεφανίγια Αντόλιτς έπιασε τον 83χρονο εραστή της να ερωτοτροπεί µε την 67χρονη αντίζηλο της, Γιο-

τζίτσα Πρεγκλέτζ. Η 81χρονη δήλωσε πως: “Το έκανα και είµαι περήφανη γι’ αυτό. Θα έπρεπε να βρει έναν δικό της άντρα και όχι να πάρει το σύζυγο άλλης. Απλά επειδή είναι νεότερη νοµίζει ότι είναι ακαταµάχητη. Αλλά αν τολµήσει και τον ξανακοιτάξει θα πάθει τα ίδια. ∆ε φοβάµαι ούτε εκείνη, ούτε την αστυνοµία.” Βέβαια σύµφωνα µε την τοπική εφηµερίδα, η αστυνοµία της περιοχής Ιβάνιτς Ντεσινίκι έχει µάλλον άλλη

γνώµη, αφού συνέστησε προσοχή στην Στεφανίγια που αρνείται κάθε κατηγορία, για τον ξυ-

λοδαρµό της άτυχης 67χρονης, η οποία χαρακτηρίζει την 81χρονη “τρελή”.

Ένα από τα δίδυµα δεν ήταν δικό του Μια δυσάρεστη έκπληξη περίµενε έναν Τούρκο, ο οποίος ανακάλυψε ότι το ένα από τα… δίδυµα παιδιά του δεν ήταν δικό του. Σύµφωνα µε την εφηµερίδα Σαµπάχ, ο άτυχος σύζυγος, ο οποίος είναι µέλος των σωµάτων ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, αµφέβαλε για την πίστη της συζύγου του και αποφάσισε να κάνει τεστ DNA στα παιδιά του, ηλικίας 3 ετών. Τα αποτελέσµατα των εξετάσεων έδειξαν ότι είναι κατά 99,9% πατέρας του ενός αγοριού, αλλά όχι του άλλου! Οι εξετάσεις επαλη-

θεύτηκαν και από δεύτερο εργαστήριο, µετά από διαταγή δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει την αίτηση διαζυγίου που υπέβαλε ο πατέρας. Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, η µητέρα των αγοριών διατηρούσε σχέσεις µε άλλον άνδρα, όταν εξαναγκάστηκε να παντρευτεί τον αστυνοµικό.Το αποτέλεσµα των εξωσυζυγικών περιπετειών της γυναίκας, µοιάζει απίστευτο, αλλά είναι επιστηµονικά θεµελιωµένο.“Συµβαίνει όταν µία γυναίκα έχει διπλή ωορρηξία µέσα στον ίδιο έµµηνο κύκλο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής Ρουσέν Αϊ-

τάκ, επικεφαλής του Γυναικολογικού Τµήµατος του Πανεπιστηµίου της Αγκυρας.“Αν αυτή η γυναίκα έχει σεξουαλικές σχέσεις µε δύο διαφορετικούς άνδρες στη διάρκεια µιας σύντοµης χρονικής περιόδου, είναι πι-

θανό να υπάρξει διπλή εγκυµοσύνη, µε το κάθε ωάριο να φέρει διαφορετικό γενετικό υλικό”, εξηγεί.Το φαινόµενο των διδύµων µε διαφορετικούς πατέρες είναι ιδιαίτερα σπάνιο στους ανθρώπους, αλλά αρκετά

συνηθισµένο στα ζώα, όπως στις γάτες ή τους σκύλους. Η ιστορία µπορεί να µοιάζει αστεία, αλλά είχε θλιβερό τέλος. Ο αστυνοµικός, ο οποίος αναφέρεται µε τα αρχικά Α. Κ. ανέλαβε την επιµέλεια του ενός παιδιού, ενώ το άλλο θα πάει σε ίδρυµα. Σε πολύ δύσκολη θέση και η µητέρα, η οποία έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της και από την οικογένειά της και από τον σύζυγό της. Κατάφερε πάντως να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση που τους απαγορεύει να πλησιάζουν στο σπίτι της σε ακτίνα µικρότερη των 500 µέτρων.

αποτελέσµατα από τη µέθοδο της εσωτερικής οστεοσύνθεσης, η οποία εφαρµόζεται µε χειρουργική επέµβαση και µπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευρολογική βλάβη. «Με τη µέθοδο της εξωτερικής οστεοσύνθεσης έχουµε θετικά αποτελέσµατα καθώς επιτυγχάνεται σταδιακή διόρθωση σε κάθε περίπτωση και σε κάθε στάδιο της σκολίωσης, σε όλους τους ασθενείς και δεν υπάρχει κανένας παράγοντας κινδύνου», επισήµανε ο καθηγητής Σέβτσοφ, αναφερόµενος στη µέθοδο αυτή, που επινόησε µαζί µε τους καθηγητές Κουτιάεφ και Κοβαλιένκο. Η µέθοδος εφαρµόστηκε για πρώτη φορά το 1995 και από τότε θεραπεύτηκαν και δεν αντιµετωπίζουν πλέον πρόβληµα συνολικά 500 άτοµα. Αναφερόµενος στη µέθοδο Ιλιζάροφ, η οποία βασίζεται στην ικανότητα του οργανισµού να παράγει νέο υγιές οστό, όταν κοπεί ένα µακρύ οστό ή όταν υπάρχει οστικό έλλειµµα, ο καθηγητής Σέβτσοφ επισήµανε ότι, πρωτοεφαρµόστηκε από τον Ιλιζάροφ µετά το Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, όταν πολλοί ανάπηροι πολέµου µε σοβαρά προβλήµατα στα οστά ζητούσαν αποκατάσταση. Στη συνέχεια, κατά τη δεκαετία του 1960, εφαρµόστηκε σε άτοµα που είχαν ανι-

σοσκελία. Επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόµη έρευνα για την επιµήκυνση των οστών, ιδρύθηκε στο Κουργκάν το Κέντρο Ιλιζάροφ, όπου έγιναν πειράµατα σε σκυλιά, που έδειξαν ότι, τα οστά µπορούν να µακρύνουν ένα χιλιοστό το 24ωρο. Η µέθοδος αυτή έγινε γνωστή στο δυτικό κόσµο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ένας Ιταλός δηµοσιογράφος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία για επαγγελµατικούς λόγους, πήγε στο Κέντρο Ιλιζάροφ, αναζητώντας λύση στο πρόβληµα υγείας που αντιµετώπιζε και το οποίο τελικά αποκαταστάθηκε σε έξι µήνες. Το ερευνητικό έργο του Κέντρου Ιλιζάροφ συνεχίστηκε µε πειράµατα σε σκυλιά, που στόχευαν στη διόρθωση της σκολίωσης µε εξωτερική οστεοσύνθεση, καθώς και µε πειράµατα, που είχαν ως στόχο να ισιώσουν τα στραβά πόδια. O καθηγητής Σέβτσοφ ανέφερε επίσης ότι «εφαρµόζουµε τις µεθόδους µας ακολουθώντας τη βούληση του ασθενή. Για παράδειγµα, στην Ολλανδία, όπου οι γυναίκες έχουν ύψος 1.90 ή 2.00 µέτρα ή σε άντρες που είναι γύρω στο 1.80 και ζητούν να αυξηθεί το ύψος τους. Ακόµη, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ψηλώσουν για αισθητιCMYK

Σύµφωνα µε έρευνα που έγινε από ειδικούς στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ του Χιούστον µε χρηµατοδότηση της εταιρείας Wrigley που παρασκευάζει τσίχλες και η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια επιστηµονικής συνάντησης της Αµερικανικής Εταιρείας ∆ιατροφής στη Νέα Ορλεάνη, η τσίχλα µπορεί να βοηθήσει τους µαθητές να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, κυρίως στα Μαθηµατικά. Η έρευνα έγινε µε βάση την παρακολούθηση µαθητών για 14 εβδοµάδες την ώρα που έκαναν Μαθηµατικά και ως αποτέλεσµα οι µαθητές που µασούσαν τσίχλα είχαν καλύτερα σκορ στα τεστ, καθώς και καλύτερους βαθµούς σε σύγκριση µε εκείνους που δεν µασούσαν τσίχλα. Με την µελέτη αυτή οι ειδικοί ανακάλυψαν πως το µάσηµα της τσίχλας βοηθά στον έλεγχο του στρες µειώνοντας τα επίπεδα της ορµόνης του στρες κορτιζόλης, αφήνοντας έτσι τους µαθητές ελεύθερους να σκεφτούν.

Έκρυβε πτώµα κάτω απ’τον καναπέ για 10 χρόνια

Αλλαγή ύψους µε επέµβαση Ψηλότεροι αλλά και κοντύτεροι κατά βούληση µπορούν να γίνονται πλέον οι άνθρωποι, ακόµη και για… κοσµητικούς λόγους, χάρη στις νέες εφαρµογές των ήδη δοκιµασµένων µεθόδων της ορθοπεδικής. Αν και η µέθοδος της διατατικής ιστογένεσης ή οστεογένεσης – µέθοδος Ιλιζάροφ, στην οποία βασίζεται η επιµήκυνση των οστών, εφαρµόστηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1950, σε αναπήρους πολέµου και σε άτοµα µε ανισοσκελία, µόλις πριν από µία δεκαπενταετία Ρώσοι επιστήµονες µείωσαν το ύψος ενός 19χρονου κατά 25 εκατοστά. Τα παραπάνω επισήµανε, µιλώντας στο περιθώριο του 28ου συνεδρίου της Ορθοπεδικής και Τραυµατολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, ο καθηγητής ορθοπεδικής, Βλαντίµιρ Σέβτσοφ, ο οποίος είναι διευθυντής του Κέντρου Ιλιζάροφ, µε έδρα το Κουργκάν της Ρωσίας. Μέθοδοι που δεν θεωρούνται δόκιµες στο δυτικό κόσµο εφαρµόζονται στο Επιστηµονικό Κέντρο Ιλιζάροφ, όπως για παράδειγµα η διόρθωση της σκολίωσης, µε τη µέθοδο της εξωτερικής οστεοσύνθεσης. Όπως υποστήριξε ο Βλαντίµιρ Σέβτσοφ, η µέθοδος αυτή έχει καλύτερα

Η τσίχλα βοηθάει στη µάθηση

κούς ή για επαγγελµατικούς λόγους». Παράλληλα, επισήµανε ότι, υπάρχουν και υψηλού αναστήµατος άτοµα που επιθυµούν να κοντύνουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός 19χρονου, ο οποίος είχε ύψος 2.23 και χάρη σε επέµβαση, το ύψος του µειώθηκε στο 1.98. Την αντίθεσή του στις εφαρµογές της µεθόδου Ιλιζάροφ για κοσµητικούς λόγους, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής ορθοπεδικής στο ΑΠΘ, Ιπποκράτης Χατζώκος.

Πτώµα που βρισκόταν κάτω από τον καναπέ διαµερίσµατος στο Μπρίστολ της Βρετανίας, ανακαλύφθηκε έπειτα από 10 χρόνια. Ο νεκρός Ντένις Πρινγκ, φιλοξενούνταν από το νοικάρη του σπιτιού, Άλαν Ντέρικ καθώς αντιµετώπιζε οικονοµικές δυσκολίες. Όταν όµως πέθανε, ο συγκάτοικός του δεν θέλησε να το δηλώσει στις αρχές επειδή φοβόταν ότι θα του έκαναν έξωση. Σύµφωνα µε τον ιατροδικαστή, ο Πρινγκ εκτιµάται ότι πέθανε µεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 1998. Ένα χρόνο µετά το θάνατό του, οι αρχές κλήθηκαν να ερευνήσουν το διαµέρισµα λόγω παραπόνων για τροµερή δυσωδία. Ωστόσο απέδωσαν τη µυρωδιά σε µια τουαλέτα. Ο σκελετός του Πρινγκ ανακαλύφθηκε τελικά το 2008, αφού ο Ντέρικ µετακόµισε. Οι γείτονές του τον περιέγραψαν ως “ευάλωτο και µοναχικό”. ∆εν θα αποδοθούν κατηγορίες εναντίον του.


GNO_26_gray COSMOS:Layout 2

10/25/10

9:58 PM

Page 1

26 κόσµος Ενισχύεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας Η Μόσχα θα ενισχύσει το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ύστερα από συµφωνία µε το Κίεβο για παράταση της µίσθωσης της βάσης στη Σεβαστούπολη. Η Ρωσία σχεδιάζει να προσθέσει 18 νέα πλοία στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας µέσα στην επόµενη δεκαετία, ύστερα από µία σηµαντική συµφωνία µε την Ουκρανία για παράταση της µίσθωσης της ναυτικής βάσης του στόλου αυτού, µετέδωσε σήµερα, ∆ευτέρα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούµενο πηγή του πολεµικού ναυτικού. Η Ουκρανία συµφώνησε τον Απρίλιο να παρατείνει τη µίσθωση της ναυτικής βάσης του ρωσικού στόλου της Σεβαστούπολης κατά 25 χρόνια, έναντι έκπτωσης 30% στην τιµή του φυσικού αερίου, σε µία κίνηση που αντανακλά την επαναπροσέγγιση Κιέβου - Μόσχας, ύστερα από την εκλογή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην ουκρανική προεδρία. Ο στόλος είχε παρακµάσει τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα η Ρωσία προγραµµατίζει να προσθέτει άλλα 18 πλοία, µεταξύ των οποίων τουλάχιστον έξι φρεγάτες και έξι βενζινοκίνητα υποβρύχια, σύµφωνα πάντα µε το Interfax, το οποίο επικαλείται πηγή του ρωσικού επιτελείου πολεµικού ναυτικού. Εκπρόσωπος του ρωσικού πολεµικού ναυτικού αρνήθηκε να σχολιάσει το δηµοσίευµα του Interfax.

Κινητοποιήσεις στους γερµανικούς σιδηροδρόµους Στάσεις εργασίας αρχίζουν από σήµερα, το πρωί στο δηµόσιο σιδηροδροµικό δίκτυο της Γερµανίας, όπως και σε έξι ιδιωτικές σιδηροδροµικές εταιρείες, οι οποίες αναµένεται να επηρεάσουν εκατοµµύρια επιβάτες, ανακοίνωσαν σήµερα τα συνδικάτα, χωρίς να διευκρινίσουν ποιές περιοχές θα πληγούν περισσότερο. Τα συνδικάτα Transnet και GDBA υπογράµµισαν ότι οι κινητοποιήσεις αυτές θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας. Επίσης σηµείωσαν ότι στόχος τους είναι να εισακουστεί το αίτηµά τους προς τη δηµόσια εταιρεία Deutsche Bahn και τις ιδιωτικές σιδηροδροµικές εταιρείες να βελτιώσουν τις προτάσεις τους στις διαπραγµατεύσεις που γίνονται για τους µισθούς, οι οποίες έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι επιβάτες θα πρέπει να αναµένουν «σηµαντικά προβλήµατα στο σύνολο του δικτύου» στη Γερµανία, προειδοποίησαν τα δύο συνδικάτα, τα οποία διευκρίνισαν ωστόσο ότι η πρόθεσή τους είναι να περιοριστούν σε τακτικές στάσεις εργασίας.

26.10.2010

ΚΟΙΝΟΙ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Στα ελληνικά σύνορα θα αναπτυχθεί η Frontex ∆

ιευκρινίσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ικανοποιήσει το αίτηµα της Ελλάδας σχετικά µε την ανάπτυξη δύναµης της Frontex στον Εβρο, ώστε να αντιµετωπιστεί το αυξανόµενο κύµα λαθροµεταναστών, έδωσε σήµερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρµόδιας επιτρόπου Σεσίλια Μάλστροµ. Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων στη διάρκεια της τακτικής ενηµέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ο Μικέλε Τσερκόνε τόνισε ότι η απόδειξη έµπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα ήταν επιβεβληµένη για την αντιµετώπιση της λαθροµετανάστευσης, καθώς πρόκειται για «µια χωρίς προηγούµενο κατάσταση η οποία τις επόµενες ηµέρες και εβδοµάδες κινδυνεύει να επιδεινωθεί». Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, τυπικά η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το διευθυντή της Frontex εντός πέντε ηµερών από την υποβολή του ελληνικού αιτήµατος. Υπογράµµισε δε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια η ανάπτυξη

της µονάδας ταχείας επέµβασης της Frontex να ολοκληρωθεί το συντοµότερο δυνατό ώστε η απάντηση της ΕΕ να είναι τάχιστη και αποτελεσµατική. Σύµφωνα µε τον κ. Τσερκόνε, τις αµέσως προσεχείς ηµέρες θα αποσαφηνιστεί ο αριθµός των συνοριακών φυλάκων που θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, το πότε θα αναλάβουν δράση και ποια θα είναι επακριβώς η εντολή τους.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σηµείωσε πάντως ότι θα πρόκειται για πεπειραµένους συνοριακούς φύλακες από τα κράτη-µέλη της ΕΕ, οι οποίοι θα επιχειρούν υπό την αιγίδα και την ευθύνη των αρµόδιων ελληνικών αρχών στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα συνδιαµορφωθεί από την Ελλάδα και τη Frontex. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ακόµη ότι η Ελλάδα είναι

από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταµεία για την αντιµετώπιση της λαθροµετανάστευσης, καθώς για την περίοδο 2007-2013 προβλέπεται συνολικά η διάθεση 323 εκατ. ευρώ προς τη χώρα µας. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα και υπενθύµισε ότι η Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο κατά της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νοµοθεσίας αναφορικά µε τη δηµιουργία κατάλληλου συστήµατος ασύλου. Αναφέρθηκε ακόµη στη στενή συνεργασία που υπάρχει µεταξύ των αρµόδιων κοινοτικών και ελληνικών αρχών για τη δηµιουργία ενός προγράµµατος δράσης στον τοµέα αντιµετώπισης της λαθροµετανάστευσης. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, υπενθύµισε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει στο Συµβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων την πρότασή της για συµφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθροµεταναστών, η οποία και συζητείται ώστε να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.

ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έσπασε τη σιωπή του ο ιδρυτής του Facebook Αρκετά «κρατήθηκε» δεν άντεξε και «έσπασε» τη σιωπή του. Ο λόγος για τον ιδρυτή του Facebook Μark Zuckerberg, που εδώ και καιρό δεν είχε κάνει δηλώσεις για την σχετική µε το Facebook ταινία του David Fincher, «The Social Network». Και ενώ πληροφορίες διέρρεαν πως ο «κ. Facebook» ήταν ενοχληµένος µε τον τρόπο που παρουσιαζόταν το προφίλ του στην ταινία, αποφάσισε να δώσει εξηγήσεις. Μιλώντας σε κοινό του Πανεπιστηµίου του Stanford στην Καλιφόρνια, o Zuckerberg αρνήθηκε ότι το κύ-

ριο κίνητρό του ήταν ο οπορτουνισµός και η ανάδειξή του στην κοινωνική κλίµακα. Την ίδια στιγµή, διευκρίνισε πως η κοπέλα που είναι σήµερα µαζί του, η Priscilla Chan, ήταν µαζί του πριν από το εγχείρηµα του Facebook. Mάλιστα, τόνισε ότι είναι ψευδές αυτό που αποτυπώνεται στην ταινία και τον θέλει να ξεκινά το facebook για να προσελκύει γυναίκες και να µπαίνει σε µεγάλα clubs. «Οι δηµιουργοί της ταινίας δεν µπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρω-

∆ιακοίνωση διαµαρτυρίας της Ιαπωνίας προς την Κίνα Η ιαπωνική κυβέρνηση διαµαρτυρήθηκε επισήµως χθες στο Πεκίνο για την παρουσία ακταιωρών του για να επιβλέπουν τα κινεζικά αλιευτικά κοντά στις νήσους, που ανήκουν διοικητικά στην Ιαπωνία, αλλά διεκδικούνται και από την Κίνα. «Την περασµένη νύκτα, περί τις 21.00 (15.00, ώρα Ελλάδος) η ακτοφυλακή µας εντόπισε δύο πλοία, τα οποία αµέσως εγκατέλειψαν τη ζώνη µε κατεύθυνση προς βορρά, προς την Κίνα», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνη-

σης Γιοσίτο Σενγκόκου. «Μετά το επεισόδιο αυτό, απευθύναµε διαµαρτυρία διά της διπλωµατικής οδού», πρόσθεσε. Οι ακατοίκητες νησίδες, που από την Ιαπωνία αποκαλούνται Σενκάκου και Ντιαογού από την Κίνα, βρίσκονται υπό ιαπωνική διοίκηση, εν τούτοις την κυριότητά τους διεκδικούν εξίσου η Κίνα και η Ταϊβάν. Η πρόσφατη κατάληψη ενός κινεζικού αλιευτικού από το ιαπωνικό ναυτικό αναζωπύρωσε την διµερή ένταση γύρω από τη διεκδίκηση των νησίδων αυτών.

ποι που τους αρέσει να ‘χτίζουν’ πράγµατα διότι τους αρέσει ακριβώς αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του Facebook προσθέτοντας: «Βέβαια µου έκανε εντύπωση ότι είχαν ‘ξεσκονίσει’ την γκαρνταρόµπα µου. Οποιοδήποτε κοντοµάνικο και ‘φλις’ εµφανίζεται στην ταινία, το έχω φορέσει». Την ίδια στιγµή µάλιστα, σε πρόσφατή συνέντευξή του στον Νew Yorker, ο Ζuckerberg δήλωσε πως για τους πρώτες χρήστες του Facebook δεν µίλαγε µε τα πλέον κολακευτικά λόγια «οι ηλίθιοι…που µε εµπιστεύτηκαν».

∆ολοφονούν Αφγανούς αµάχους οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης των ΗΠΑ Ο Αφγανός πρόεδρος Χαµίντ Καρζάι χθες τις αµερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, κυρίως την Xe (πρώην Blackwater), ότι ευθύνονται για κάποιες επιθέσεις στο Αφγανιστάν στις οποίες σκοτώθηκαν «παιδιά». Ο Καρζάι υπέγραψε στις 17 Αυγούστου ένα διάταγµα σύµφωνα µε το οποίο θα διαλύονταν ως το τέλος της χρονιάς οι 52 ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που εργάζονται στο Αφγανιστάν, µε εξαίρεση αυτές που προστατεύουν τις πρεσβείες και τις στρατιωτικές βάσεις των διεθνών δυνάµεων. Ο Καρζάι ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους του να του δώσουν µία λίστα µε τα αναπτυξιακά σχέδια για τα οποία είναι απαραίτητη η ασφάλεια. Όµως σήµερα, κατά τη διάρκεια µίας συνέντευξης Τύπου µε τον τατζίκο οµόλογό του Εµοµαλί Ραχµόν, καταφέρθηκε εναντίον των αµερικανικών εταιρειών και ιδιαίτερα της Xe, που είναι µία από τις 8 εταιρείες που έχουν ήδη απαγορευθεί στο Αφγανιστάν.


GNO_27 spor proti:Layout 2

10/25/10

9:08 PM

Page 1

26.10.2010

ΜΕ ΤΟΝ Ο.Φ.Η. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΣ 5 Μ. Μ.

Πρόκριση στο κύπελλο θέλει ο Ολυµπιακός Τ

ον θεσµό του κυπέλου έχουν στο µυαλό τους άπαντες στην οµάδα του Ολυµπιακού Βόλου και τον αγώνα κόντρα στον Ο.Φ.Η. Το παιχνίδι µε την Λάρισα αποτελεί οριστικά παρελθόν και πλέον η προσοχή στρέφεται στο κύπελλο όπου ο Ολυµπιακός Βόλου θέλει την διάκριση από την πρόκριση και σ αυτή την διοργάνωση. Το µατς πάντως, που θα διεξαχθεί σήµερα στις 5 το απόγευµα στο Ηράκλειο, δεν θα είναι εύκολο αφού ο Ο.Φ.Η. είναι µια από τις πιο δυνατές οµάδες της δεύτερης εθνικής και η έδρα του µια από τις πιο δυνατές της Ελλάδας. Η οµάδα του Ολυµπιακού ολοκλήρωσε χτες την προετοιµασία της µε πρωινή προπόνηση στις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού και στην συνέχεια αναχώρησε οδικώς για την Θεσσαλονίκη, απ όπου αεροπορικώς

Οι δυο οµάδες, Ολυµπιακός Βόλου και Ο.Φ.Η. κατά την έναρξη του περσινού αγώνα στο ΕΑΚ του Βόλου

έφτασε στην Κρήτη. Ο αγώνας διεξάγεται στο πλαίσιο της 4ης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ και διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Βασίλης Παµ-

πορίδης (Κιλκίς) µε βοηθούς τους Νικόλαο ∆ηµόπουλο (Μακεδονίας) και Νικόλαο Γεωργαράκο (Αθηνών). Τέταρτος διαιτητής Παναγιώτης Γαβρίλης (Αθηνών) και παρατηρη-

Σύµπτωση; Πόσοι άραγε εντόπισαν την φοβερή σύµπτωση που συµβαίνει αυτές τις µέρες στην οµάδα του Ολυµπιακού Βόλου; Πέρυσι ο Ολυµπιακός Βόλου τον µήνα Οκτώβριο ο Ολυµπιακός Βόλου αντιµετώπισε τον Ο.Φ.Η. για το πρωτάθληµα της δεύτερης εθνικής κερδίζοντας τον µε 3-0 και στη συνέχεια αντιµετώπισε µεσοβδόµαδα την Α.Ε.Λ. για τον θεσµό του Κυπέλλου αποκλείοντάς την µε 2-1. Φέτος, απ’ εδώ ξεκινούν οι συµπτώσεις, ο Ολυµπιακός Βόλου αντιµετωπίζει επίσης τον µήνα Οκτώβριο, και πάλι τις ίδιες οµάδες Ο.Φ.Η. και Α.Ε.Λ. µόνο που αυτή την φορά αντιστρέφονται οι συµπτώσεις, και αντιστρέφεται και η σειρά που έγιναν τα παιχνίδια, µε

τους ερυθρόλευκους να αντιµετωπίζουν πρώτα την Α.Ε.Λ. για το πρωτάθληµα και µετά τον Ο.Φ.Η. για το κύπελλο. Σύµπτωση;

Όφη Όλοι οι παίκτες είναι στη διάθεση του κ. Νίκου Αναστόπουλου ενόψει του αγώνα µε τον Ολυµπιακό Βόλου. Το παραπάνω επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της προπόνησης που έγινε στο αθλητικό κέντρο και Ο αρχηγός του Ολυµπιακού Βόλου Λεάντρο Αλβάρεζ υπό το βλέµµα του ποδοµε την οποία οι παίκτες της κρητικής οµάδας σφαιριστή του Ο.Φ.Η. Ανέστη Αγρίτη στο περσινό 3-0 για το πρωτάθληµα της Β΄ ολοκλήρωσαν την προετοιµασία τους ενόψει του Εθνικής στο ΕΑΚ του Βόλου αγώνα. Η προπόνηση αφιερώθηκε σε ασκήσεις τακτικής και ο κης, Μπερτίν, Λιαπάκης, Μπούρµπος, Αγρίτης, Γκουέϊ, κ. Νίκος Αναστόπουλος µετά το τέλος της προπόνησης Γιακούµπου, Νικλητσιώτης, Ουκάρ, Κιάσος, Μανούσος, επέλεξε για την αποστολή 22 παίκτες, οι οποίοι είναι: Καρακατσάνης, Σοϊλέδης, Κατσικογιάννης, Ζορµπάς, ΚάΒεζυρίδης, Ξενοδόχωφ, Ψωµάς, Σταυρακάκης, Μονιά- λαϊτζιτς, Βλόνταρτσικ, Βερόν.

Με το µέρος του Ο.Φ.Η. η προϊστορία στην Κρήτη Το σηµερινό παιχνίδι αποτελεί την δεύτερη συνάντηση των δύο οµάδων για τον θεσµό του κυπέλλου. Το 1993 είχαν συναντηθεί στην πρώτη φάση των οµίλων και ο ΟΦΗ κέρδισε εύκολα τον Ολυµπιακό µε το επιβλητικό 5-1 σε ένα αδιάφορο παιχνίδι αφού και οι δύο οµάδες είχαν προκριθεί. Έξι είναι οι φορές που οι δύο οµάδες συναντήθηκαν στην Α΄ εθνική αντιµέτωπες αφού την τελευταία 20ετία ο Ολυµπιακός έλειπε από την µεγάλη κατηγορία ενώ την δεκαετία που ο Ολυµπιακός «µεσουρανούσε» στην Α΄ εθνική, έλειπε ο ΟΦΗ. Συνολικά σε Α’ Β’ εθνική και κύπελλο Ελλάδας ο ΟΦΗ έχει σηµειώσει 6 νίκες ο Ολυµπιακός 2 ενώ ένα µατς έληξε ισόπαλο. Στην Κρήτη πάντως ο Ολυµπιακός δυσκολεύεται καθώς σε 5 παιχνίδια µε τον ΟΦΗ έχει πάρει µόλις µία ισοπαλία. * 09-10 ΟΦΗ - Ολυµπιακός Βόλου 1-1 (Β) * 93-94 ΟΦΗ - Ολυµπιακός Βόλου 5-1 (Κ) * 89-90 ΟΦΗ - Ολυµπιακός Βόλου 2-1 (Α) * 88-89 ΟΦΗ - Ολυµπιακός Βόλου 2-1 (Α) * 69-70 ΟΦΗ- Ολυµπιακός Βόλου 4-0 (Α) * 09-10 Ολυµπιακός Βόλου - ΟΦΗ 3-0 (Β) * 89-90 Ολυµπιακός Βόλου - ΟΦΗ 1-3 (Α) * 88-89 Ολυµπιακός Βόλου - ΟΦΗ 0-1 (Α) * 69-70 Ολυµπιακός Βόλου - ΟΦΗ 1-0 (Α)

Τη ∆ευτέρα µε Πανσερραϊκό ! Αλλαγές έγιναν στο πρόγραµµα της Λίγκας εξαιτίας των δηµοτικών εκλογών. Έτσι το Σέρρες - Ολυµπιακός θα γίνει την ∆ευτέρα 15 Νοεµβρίου ενώ το παιχνίδι µε την Κέρκυρα θα γίνει τελικά στις 19:30 στις 6 Νοέµβρη.

K-17 Oλυµπιακός Βόλου-ΠΑΟΚ 1-4 Με σκορ 1-4 ηττήθηκε στο γήπεδο της Νέαπολης η Κ17 Ολυµπιακός Βόλου από τον ΠΑΟΚ. Το σκορ άνοιξε για τους φιλοξενούµενους ο Ταουσιάνης στο 11’ µε πλασέ, κάνοντας το 0-1. Η Κ-17 του Ολυµπιακού Βόλου έχασε µεγάλη ευκαιρία στο 40’ µε τον Κοληµήτρα και στο 45’ ισοφάρισε µε τον Οικονόµου, µε σουτ από µεγάλη απόσταση. Στο δεύτερο ηµίχρονο, η οµάδα του Παντελή Βαρβέκη έχασε µία ακόµη κλασική ευκαιρία στο 50’ µε το Ζάννη. Στο 60’ ο ΠΑΟΚ µε τον Β. Παπαδόπουλο έκανε το 1-2 µε πλασέ, κάτι που επανέλαβε ο ίδιος παίκτης στο 63’, ανεβάζοντας το σκορ σε 1-3. Τέλος, στο 69’ ο Ταουσιάνης έκανε µε πλασέ το 1-4, διαµορφώνοντας και το τελικό

τής Εµµανουήλ Γιανναδάκης (Λασιθίου). Η αποστολή απαρτίζεται από 18 ποδοσφαιριστές, και αυτοί είναι οι Γιακούποβιτς, Ρόκα, Μπρέσκα, Ντολεζάι, Φραντζιπάνε, Κάστρο, Σέλεζι, Τοµάς, Γκότοβος, Ζέρης, Καµπάνταης, Καπετάνος, Μητρόπουλος, Ρίκκα, Ρόκας, Σκάρος, Σολάκης και Ψυχογιός. Αλλαγές ετοιµάζει στην αρχική εντεκάδα ο προπονητής του Ολυµπιακού Βόλου Σάκης Τσιώλης, αφού θα έχει ορισµένες σοβαρές απουσίες. Ο Ολυµπιακός θα παίξει σίγουρα χωρίς τους Μόνχε, Ούµπιντες και Ζαραδούκα. Το γεγονός αποτελεί σηµαντική ευκαιρία για παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο συµµετοχής να προσπαθήσουν να αποδείξουν πως τον αξίζουν. Υποψήφιοι για να αγωνιστούν είναι οι Σκάρος, Φραντζιπάνε, Κάστρο, Μητρόπουλος, Γκότοβος και Ζέρης.

σκορ του αγώνα. Οι συνθέσεις: Κ-17 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ (προπονητής Παντελής Βαρβέκης) Θεοδωρίδης, Γιοβάννης, Τσουκαλάς, Πέργαντος (62’ Πρασσάς), Νικογιάννης, Τζουρβατζής (65’ λ.τ. Βεργίνης), Κάρρος (51’ Τσιάκος), Οικονόµου, Ζάννης (78’ Τσιπανάκος), Κοληµήτρας, Κολιαµήτρας Κ-17 ΠΑΟΚ (προπονητής Σαββίδης Θόδωρος) Ταχµατζίδης, Παπαδόπουλος, Πολυζωίδης (46’ Πολύζος), ∆ουρµούσης, Βαγγλής (79’ Αποστολίδης), Καραµπάς, Παπαδόπουλος Β. (70’ Ανδριόπουλος)., Παναγιωτούδης, Ταουσιάνης, ∆εµιρτζόγλου (70’ Παπαδόπουλος ∆.Χ.), Κωνσταντινίδης (51’ Πόποβιτς) CMYK


GNO_28_:Layout 2

10/25/10

9:07 PM

Page 1

28 spor Μικρά και … γαλανά Άγιο µου τσιπουράκι… Από πολύ νωρίς την Κυριακή, πολύς κόσµος βρέθηκε στην οδό Μαιάνδρου. Έχει γίνει πλέον παράδοση, οι φίλαθλοι της Νίκης, να πίνουν ένα, άντε δύο, άντε καµιά δεκαριά «τσιπουράκια» πρίν µπουν στο γήπεδο . Το ουζερί απέναντι από το «Παντελής Μαγουλάς», έκανε «χρυσές δουλειές» και αρκετοί Νικιώτες «βαρύ κεφάλι» µε την ποσότητα τσίπουρου που κατανάλωσαν. Μάλιστα γνωστός φίλος της Νίκης που δεν συγκαταλέγεται στους φανατικούς πότες, παρασύρθηκε και από τα πολλά τσίπουρα, τον πήρε ο ύπνος στην εξέδρα. Όταν ο Ντάνισιτς σκόραρε το γκολ της Νίκης, οι φωνές του κόσµου ακούσθηκαν, µέχρι τα γύρω χωριά που είναι όµορα µε την Νέα Ιωνία. Ο φίλος µας όµως δεν πήρε είδηση το παραµικρό και η παρέα του τον ξύπνησε, όταν πλέον τέλειωσε το µατς. ∆εν γνωρίζουµε στη συνέχεια, αν ο φανατικός οπαδός της Νίκης, είδε το γκολ, στα τοπικά κανάλια, αυτό όµως που σίγουρα ξέρουµε είναι, πως θα κάνει πολλά χρόνια να ξανά πατήσει σε τσιπουράδικο, αφού ο «έρµος δεν το σηκώνει».

26.10.2010

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ «ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ»

Το µυαλό τώρα στην Πτολεµαΐδα Τ

ο νικηφόρο παιχνίδι µε την Αναγέννηση Επανοµής, ανήκει πλέον στο παρελθόν και άπαντες στη Νέα Ιωνία, προγραµµατίζονται για την επόµενη επιτυχία, που θα τους φέρει και στην κορυφή της βαθµολογίας. Μπορεί η επικράτηση των κυανόλευκων την Κυριακή, να αποτελεί ένα σηµαντικό αποτέλεσµα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που διεκδικεί µε αξιώσεις το πρωτάθληµα, όµως ο Αρµάντο Μαρέτζι, δεν θέλει οι ποδοσφαιριστές του να καθησυχασθούν, από µια καλή εµφάνιση. Το µυαλό λοιπόν όλων των ανθρώπων που ασχολούνται µε την Νίκη, βρίσκεται στον αγώνα που θα δώσει η οµάδα, την ερχόµενη ∆ευτέρα στην Πτολεµαΐδα µε τον Εορδαϊκό. Πρόκειται για ένα «κοµβικό» µατς, που µε ενδεχόµενη νίκη οι Βολιώτες, θα κάνουν ένα καθορι-

στικό βήµα για την συνέχεια… Η οµάδα της Πτολεµαΐδας, αποτελεί ένα από τα φαβορί για να διεκδικήσει την άνοδο, διαθέτει ένα αξιόλογο σύνολο, το οποίο όµως δεν είναι αντάξιο σε ποιότητα µε αυτό της Νίκης.Αυτό το γνωρίζουν οι παίκτες και ο προπονητής της οµάδας και φέρονται αποφασισµένοι, να «κόψουν την όρεξη» των γηπεδούχων και να βάλουν από τώρα τις βάσεις για την συνέχεια του πρωταθλήµατος , βάζοντας ουσιαστικά την σφραγίδα τους, για το ποιος θα είναι το «αφεντικό» στον βόρειο όµιλο της Γ’ Εθνικής. Χθες πάντως ο Κροάτης τεχνικός κανονικά προπόνησε τους ποδοσφαιριστές του, κάνοντας ιδιαίτερο πρόγραµµα για όσους αγωνίσθηκαν την Κυριακή και σε δυνατούς ρυθµούς µπήκαν, όσοι δεν έπαιξαν. Μάλιστα πριν από την προπόνηση, διοίκηση, προπο-

νητές και συµπαίκτες µέσα σε οικογενειακή ατµόσφαιρα, τραγούδησαν το τραγούδι των «γενεθλίων» για τον Βαγγέλη Στουρνάρα, που χθες έκλεισε τα 28 και του ευχήθηκαν «τα χρόνια πολλά» µε την παραδοσιακή τούρτα. Στη συνέχεια η οµάδα χωρίσθηκε σε δύο γκρουπ, µε τους ποδοσφαιριστές που αγωνίσθηκαν την Κυριακή, να κάνουν πρόγραµµα αποθεραπείας στο «Παντελής Μαγουλάς» και οι υπόλοιποι προπονήθηκαν σε έντονους ρυθµούς, στο βοηθητικό γήπεδο των «Νέων Αθλητών» Για σήµερα η οµάδα έχει προγραµµατίσει να προπονηθεί στο γήπεδο του Αγίου Γεωργίου Φερών και αύριο πιθανότατα, θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας στη Νέα Αγχίαλο, όπου κυρίως αυτοί οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν πολλά λεπτά συµµετοχής στους αγώνες, θα αντιµετωπίσουν τον τοπικό Πύρασο.

Στράτος Γιδόπουλος: «Κάποιοι κοροϊδεύουν την Νίκη» Μιλώντας µε τον µεγαλοµέτοχο της Π.Α.Ε., µας αποκάλυψε, πως καµία υπόσχεση από όσες του έδωσαν κάποιοι πολιτικοί δεν υλοποιήθηκαν . Πλέον έχει φθάσει στα όρια του, µε αποτέλεσµα σύντοµα να αναφερθεί ,µε το όνοµά τους στα πρόσωπα ,που για ακόµη µια φορά, χρησιµοποιούν την Νίκη για τα πρόσκαιρα πολιτικά τους παιχνίδια. Και σε έντονο ύφος είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι κοροϊδεύουν την Νίκη, υποσχόµενοι πως θα βοηθήσουν. Μου έταξαν διάφορα και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν. Γιατί η Νίκη ανήκει στον λαό της, είµαι υποχρεωµένος να βγω και να πω στον κόσµο, ποιοι είναι αυτοί, όλα όσα µας υποσχέθηκαν και τι ακριβώς έχουν κάνει. Τα παιχνίδια στην πλάτη της Νίκης θα πρέπει οριστικά να τελειώσουν. Το παραµύθι και το δούλεµα τέλος. Οι ψηφοφόροι της Νίκης όταν θα έρθει η ώρα, θα κρίνουν ανάλογα µε την προσφορά και την συµπεριφορά των υποψηφίων , απέναντι στο ιστορικότερο σωµατείο της Μαγνησίας. Άλλωστε εγώ δεν τους ζήτησα τίποτε για τον εαυτό µου. Το µόνο που τους έθεσα, ήταν να βοηθήσουν την οµάδα της πόλης τους, που δεν έχει µέχρι σήµερα, καµιά ουσιαστική υποστήριξη, από κανένα θεσµικό παράγοντα».

Ω τι κόσµος…. Εντυπωσιασµένοι µε τον κόσµο της Νίκης, ήταν ποδοσφαιριστές και παράγοντες της Αναγέννησης Επανοµής. Παρά την πικρία του αποτελέσµατος, είχαν να κάνουν στις συζητήσεις τους, µε την απρόσµενη για αυτούς, προσέλευση του κόσµου και την φανατισµένη ατµόσφαιρα που συνάντησαν. Οι περισσότεροι, περίµεναν να υπάρχει κάτι ανάλογο µε τον κόσµο που συνάντησαν σε ντέρµπι της κατηγορίας, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν περίµεναν, τρείς χιλιάδες κόσµος, να τραγουδάει και να φωνάζει και στα 95 λεπτά του αγώνα. Βέβαια για αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές της Επανοµής, αυτό το κλίµα, λειτούργησε θετικά ως προς την απόδοση τους, γιατί όπως είπαν, ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία, να παίξουν σε φανατισµένο κοινό και αυτό τους εξιτάρισε να τα δώσουν όλα, για να δείξουν τις δυνατότητες τους. Όλοι τους πάντως, είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια για τους φιλάθλους της Νίκης, όπως και για τον νέο χλοοτάπητα του γηπέδου «Παντελής Μαγουλάς», που θύµιζε χαλί.

∆ηλώσεις προπονητών Α. ΜΑΡΕΝΤΖΙ

«Είναι η πρώτη φορά από τότε που βρίσκοµαι στη Νίκη που συµφωνώ µε τον αντίπαλο προπονητή σχετικά µε τα αγωνιστικά, αλλά όχι για όσα είπε για τη διαιτησία. Έγινε ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι για Γ’ Εθνική. Είχαµε έναν αντίπαλο που είχε κατοχή µπάλας στο β’ µέρος, αλλά δεν έκανε «καθαρές» ευκαιρίες µέχρι τα τελευταία λεπτά. Εµείς στο α’ ηµίχρονο είχαµε 3-4 µεγάλες ευκαιρίες, πετύχαµε γκολ, ενώ αρχίσαµε καλά και στο β’ µέρος. Ωστόσο ήρθε η αποβολή του ∆ιγκόζη για την οποία έχω άποψη γιατί την είδα καθαρά. Ίσως επειδή ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ της Επανοµής ένα λεπτό πριν, αµέσως µετά αποβάλλει τον ∆ιγκόζη, αν και ακούµπησε την µπάλα µε το κεφάλι. ∆εν ήταν κόκκινη κάρτα. Μετά για µας ήταν δύσκολα µ’ έναν παίκτη λιγότερο, παρ’ όλα αυτά, όµως, είχαµε µερικές φάσεις για γκολ. Μόνο στο τέλος ο αντί-

παλος έκανε ευκαιρίες. Ήταν καλό που ήρθαµε «σπίτι» µας. Για πρώτη φορά η Νίκη έπαιξε εδώ µετά από εννέα µήνες. ∆εν είναι όµως εύκολο να αγωνιστείς σ’ ένα γήπεδο που δεν έχεις κάνει ούτε προπόνηση. Ωστόσο είναι ωραία να παίζεις στο «Π. Μαγουλάς» και γι’ αυτό σήµερα (σ.σ. χθες) έγινε ένα πολύ όµορφο µατς. Εµείς θα προσπαθήσουµε να κάνουµε καλή πορεία µε στόχο την άνοδο στη Β’ Εθνική. Αξίζουν συγχαρητήρια οι παίκτες µου και ο κόσµος για την παρουσία του. Για παράδειγµα στην Κοζάνη είχαµε κατοχή µπάλας 70-30%, αλλά κερδίσαµε µόνο 8 φάουλ. Σήµερα (σ.σ. χθες) η Επανοµή κέρδισε 30. Θα ήµουν πολύ ευχαριστηµένος αν είχαµε κι εµείς τέτοια διαιτησία εκτός έδρας.

Α. ΒΟΣΝΙΑ∆ΗΣ «Έγινε ένα παιχνίδι µε δύο όψεις. Στο α’ ηµίχρονο η Νίκη ήταν καλύτε-

ρη κάνοντας τέσσερις φάσεις έναντι δύο δικών µας. Στο β’ µέρος αλλάξαµε κάποια πράγµατα και η εικόνα άλλαξε. Είχαµε κατοχή µπάλας και προσπαθούσαµε να δηµιουργήσουµε πρόβληµα σε µια οµάδα που είχε µαζί της έναν φανταστικό κόσµο. Είχαµε τέσσερις τελικές προσπάθειες έναντι δύο του αντιπάλου. Μέχρι το 60’ είχαµε να αντιµετωπίσουµε µόνο έναν αντίπαλο, αλλά στη συνέχεια κάτι έγινε. ∆εν µπορεί κανείς να µου βγάλει από το µυαλό ότι το γκολ που πετύχαµε ήταν κανονικό και ότι είναι πέναλτι η φάση του 92’. Ίσως να ήταν η πίεση από τον κόσµο, αλλά οι διαιτητές θα πρέπει να ξέρουν ότι θα περνούν και από τέτοιες έδρες. Συγχαρητήρια στη Νίκη γιατί τα παιδιά έκαναν την προσπάθειά τους και κέρδισαν, αλλά κι εµείς δικαιούµαστε να έχουµε παράπονα γιατί και ευκαιρίες χάσαµε και θεωρούµε ότι υπάρχουν δύο σηµαντικές φάσεις που αλλοίωσαν το παιχνίδι. Πρώτα πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι ποδοσφαιριστές και µετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι. Ας ευχηθώ να ήταν ανθρώπινα λάθη. Έχουµε καλή οµάδα, που µπορεί να παίξει ποιοτικά και αγωνίζεται άναρχα. Συγχαρητήρια και στον κόσµο της Νίκης γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη Γ’ Εθνική. Για την αποβολή του ∆ιγκόζη θα έλεγα πως η δεύτερη κίτρινη ήταν κάρτα που βγαίνει και δεν …βγαίνει»

Εγγραφές στην ακαδηµία µπάσκετ της Νίκης Συνεχίζονται οι εγγραφές στην ακαδηµία µπάσκετ της Νίκης Βόλου για αγόρια και κορίτσια γεννηθέντα τα έτη 1996 έως 2003. Οι προπονήσεις γίνονται στα τέσσερα κλειστά γυµναστήρια (1ου, 2ου, 3ου Γυµνασίου Ν. Ιωνίας και κλειστό ∆ηµοτικό Γυµναστήριο) µε µεγάλη ευελιξία στα ωράρια προκειµένου να διευκολυνθούν οι µαθητές-αθλητές µε το επιβαρυµένο πρόγραµµά τους. Επίσης, η συνδροµή λόγω της οικονοµικής συγκυρίας µειώθηκε και είναι 20 ευρώ µηνιαίως για κάθε αθλητή και 30 ευρώ για δύο αδέρφια. Την προπονητική οµάδα των τµηµάτων υποδοµής αποτελούν οι Χρήστος Αθανασιάδης, Απόστολος Καµακάς, Γιάννης Κατσικάρης στα αγόρια και Λευτέρης Κατσαλής στα κορίτσια. Πληροφορίες και εγγραφές στα γραφεία της Ερασιτεχνικής Νίκης, οδός Μαιάνδρου 14, τηλέφωνο επικοινωνίας 24210 60320.


GNO_29 super:Layout 2

10/25/10

8:59 PM

Page 1

spor 29

26.10.2010

Η ωραία ατµόσφαιρα της Α1 Του Γιώργου Κουβεντίδη Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο, στο οποίο όλως παραδόξως, τα πιο ωραία τα ζήσαµε στο µπάσκετ, έτσι όπως το κατάντησαν, αυτοί οι οραµατιστές, που το κουµαντάρουν. Ένα πρωτάθληµα, που τελείωσε και ξεκίνησε, µε τον τρόπο, που του αξίζει. Για την ακρίβεια, πέρσι δεν τελείωσε και φέτος ξεκίνησε µε ιλαροτραγικές καταστάσεις. Ένα πρωτάθληµα, κυριολεκτικά «του κλότσου και του µπάτσου». ∆εν ξέρω τι ρόλο βαράει ο Παπαδόπουλος, ούτε θα έλεγα κι ότι µε ενδιαφέρει. Το γεγονός είναι ότι κάποιοι αθλητές, είναι οι µόνοι που προτείνουν κάτι για να ξεφύγει από την ανυποληψία αυτό το πρωτάθληµα κι αυτούς, στήθηκε ένας µηχανισµός για να τους βγάλουν «αλήτες και γραφικούς». Οι άλλοι, δεν προτείνουν τίποτα. Έχουν φτιάξει ένα πρωτάθληµα, που δεν συγκινεί κανέναν, και κάθε φθινόπωρο απλώνουν το χέρι έξω από τα γραφείο κανενός υπουργού για να πάρουν κανένα πακέτο από τον ΟΠΑΠ και την ΕΡΤ, για να µην κατεβάσουν τα ρολά. Αναρωτιέµαι πόσο δύσκολο

είναι να αντιγράψουν τις Λίγκες της Ιταλίας, της Γαλλίας ή ακόµη και της Γερµανίας. Και µιλάµε για χώρες, που η παραγωγική διαδικασία σε επίπεδο ανάδειξης καλαθοσφαιριστών, είναι για τα πανηγύρια, αλλά τα γήπεδα γεµάτα και το πρωτάθληµά τους σούπερ ανταγωνιστικό. Στην Ελλάδα, ίσως το µόνο που δουλεύει στο µπάσκετ είναι αυτή η παραγωγική διαδικασία. Έτσι, βγάζουµε παίκτες και δεν ξέρουµε τι να τους κάνουµε. Προσπαθώ να καταλάβω τι κέρδισαν όλοι αυτοί, που «φαγώθη-

καν» να ξεκινήσει µ’ αυτό τον τρόπο το πρωτάθληµα, φτάνοντας σε σηµείο να βλέπουµε να στήνονται απεργοσπαστικοί µηχανισµοί και να ξυλοκοπούνται αθλητές από αρµατωµένους αστυνοµικούς µέσα στα παρκέ, λες και είναι... συνταξιούχοι. Άλλωστε, και το µπάσκετ µια µικρογραφία της κοινωνίας είναι. Τα κάνεις... (ξέρετε τι) και στο τέλος, όποιον διαµαρτύρεται, τον κοπανάς. Ξύλο, βέβαια, δεν έφαγαν όλοι. Οι «βολεµένοι» δεν απήργησαν, όπως δεν απήργησαν και κάποιοι, που χρειάζονται να κάνουν και

δεύτερη δουλειά για να ζήσουν ή κάποιοι άλλοι, που σε κανένα δίµηνο - τρίµηνο, θα ψάχνουν τρόπο να πάρουν τα λεφτά, που συµφώνησαν, λες και δεν ξέρουν πως «ουκ αν λάβεις, παρά του µη έχοντος». Μακάρι το πρόβληµα του µπάσκετ να ήταν αυτοί οι «αλήτες» και οι «γραφικοί». Το πρόβληµα του µπάσκετ, είναι ότι σε µεγάλο βαθµό, διοικείται από ανθρώπους, που δεν αγαπούν το ίδιο το µπάσκετ, γι’ αυτό και δεν σκαρφίζονται καµιά ιδέα για να αποκτήσει το πρωτάθληµα την απήχηση που είχε πριν δέκα χρόνια. Μιλάµε για παράγοντες οραµατιστές, που πριν δέκα χρόνια, δεν θα τους άφηναν οι φροντιστές, ούτε να ακουµπήσουν τις πετσέτες τους... Υ.Γ. Για τον ΠΑΟΚ δεν του έκατσε και άσχηµα, που αποχώρησε ο Παπαδόπουλος. Ούτως ή άλλως, τα φετινά έσοδα φτάνουν µόνο για τις προκαταβολές, αλλά και για να εξοφληθούν οι περσινοί παίκτες, οπότε ότι γλιτώσεις καλό είναι. Το πώς θα βγει η σεζόν «έχει ο Θεός»... Και σαν τον ΠΑΟΚ, είναι κι άλλοι.

ΠΣΑΚ - Πετρόπουλος: «Απαράδεκτο και προσβλητικό» Τη στήριξή του στον αγώνα του ΠΣΑΚ παρέχει ο πρώην οµοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Πετρόπουλος, µε δήλωσή του που δηµοσιεύεται στο σάιτ του συνδέσµου. Ο Νουρέγιεφ του ελληνικού µπάσκετ θεωρεί πως σε ένα τόσο υποβαθµισµένο µπασκετικό περιβάλλον οι άθλιες σκηνές µε τους ΜΑΤατζήδες να σπρώχνουν παίκτες είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Η δήλωση του κ. Πετρόπουλου: «Το Μπάσκετ γυρίζει πολλά χρόνια πίσω µε την επέµβαση των ΜΑΤ µέσα σε αγωνιστικό χώρο ενάντια στους αγωνιζόµενους αθλητές. Είναι προκλητικό, απαράδεκτο και προσβλητικό για τον αθλητισµό αυτό που συνέβη.

Υπεύθυνοι είναι η πολιτεία και οι µεγαλοϊδιοκτήτες των ΚΑΕ που έφεραν το µπάσκετ σε αυτή την κατάσταση. Έφτασαν στο σηµείο να σπρώχνουν παίκτες στο κέντρο του γηπέδου µε τα ΜΑΤ για να γίνουν οι αγώνες. Σε ένα πρωτάθληµα µε απλήρωτους – ανασφάλιστους παίκτες και προπονητές, χωρίς ιατροφαρµακευτική περίθαλψη, τη βία πάνω από τα κεφάλια µας, µη γνωρίζοντας λίγες µέρες πριν την έναρξη ποιες οµάδες θα πάρουν πιστοποιητικό, ποιες θα παίξουν στο πρωτάθληµα κ.α. – τα ΜΑΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αντίθετα η στάση των µπασκετµπολιστών είναι ελπιδοφόρα για κάτι καλύτερο στο µέλλον».

Παναθηναϊκός: Χωρίς πλάνο... αλλά µε Γκοβού στο ντέρµπι Βαρύ το κλίµα στην Παιανία µετά την ήττα του Π.Α.Ο. από την ΑΕΚ ,που προσπαθεί µέσα από συζήτηση προπονητών και παικτών να βρει τα αίτια για το πως ήρθε αυτό το 1-0 Ο Νίκος Νιόπλιας αναζητώντας τι φταίει για την ήττα και την τραγική εµφάνιση µε την ΑΕΚ, τόνισε στους παίκτες πως δεν υπήρχε πλάνο. «∆εν στεκόµαστε στο χθες...» τους είπε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, που βλέπει τον Γκοβού να ξεπερνάει τα προβλήµατα και να υπολογίζεται κανονικά για τον αγώνα µε τον Ολυµπιακό. Όµως δύσκολα θα προλάβει ο Νίνης και ο Λέτο. Όπως είναι φυσικό η προπόνηση, µια µέρα µετά την ήττα από την ΑΕΚ, έγινε σε βαρύ κλίµα και χωρίς διάθεση. ∆εν ήταν τόσο η ήττα, όσο η άσχηµη εµφάνιση της οµάδας, που απογοήτευσε τους πάντες. Όσοι παίκτες αγωνίστηκαν την Κυριακή έκαναν αποθεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν πλήρες πρόγραµµα, µε προθέρµανση, ασκήσεις κυκλοφορίας της µπάλας και δίτερµα. Συνάντηση ,που κράτησε περίπου δύο ώρες, του Νικόλα Πατέρα µε τον Νίκο Νιόπλια έγινε το απόγευµα της ∆ευτέρας παρουσία του Κώστα

Αντωνίου και Κάρλος Φρέιτας. Οι τέσσερις άνδρες µίλησαν για την κακή εικόνα του Π.Α.Ο. και τόνισαν πως η οµάδα πρέπει να προχωρήσει ενωµένη µέχρι το ντέρµπι µε τον Ολυµπιακό που είναι το κρισιµότερο παιχνίδι της χρονιάς. Ο Νικόλας Πατέρας εξέφρασε τη στήριξή του στον Νίκο Νιόπλια τουλάχιστον µέχρι το ντέρµπι του Σαββάτου µε τον Ολυµπιακό. Ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού δεν είναι ευ-

χαριστηµένος αλλά όπως ο ίδιος είπε, ο Νιόπλιας δεν είναι ο µοναδικός υπεύθυνος. Οι παίκτες έχουν µεγάλο µερίδιο ευθύνης και γι αυτό το λόγο ίσως υπάρξει προεδρική επίσκεψη την Τρίτη. Πατέρας θέλει να µιλήσει µε τους παίκτες και ίσως να τους τρίξει λίγο τα δόντια, ώστε να συνέλθουν και να αποδώσουν αυτά που αδιαµφισβήτητα µπορούν.

Αγωνία για τον Φουστέρ Αγωνία στον Ολυµπιακό για τη συµµετοχή του Νταβίδ Φουστέρ στο ντέρµπι του Σαββάτου κόντρα στον Παναθηναϊκό καθώς αποχώρησε την Κυριακή, λίγο πριν το τέλος του αγώνα µε τον Άρη λόγω ενοχλήσεων στον οπίσθιο µηριαίο. Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις ο 28χρονος µεσοεπιθετικός έχει υποστεί διάταση, κάτι που σηµαίνει ότι η συµµετοχή του στο ντέρµπι µε τον ΠΑΟ κρίνεται εξαιρετικά αµφίβολη. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιµήσεις από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί, τότε σίγουρα θα προκαλέσουν πονοκέφαλο στον Ερνέστο Βαλβέρδε ο οποίος ξεκινάει την φετινή ενδεκάδα από τον συµπατριώτη του. Ο Φουστέρ κάνει καλύτερα από όλους αυτό που θέλει ο προπονητής του (την πίεση στα σέντερ µπακ των αντιπάλων µε το που παίρνουν την µπάλα) και η παρουσία του στο ΟΑΚΑ θα είναι «κλειδί» για την εξέλιξη του αγώνα. Τουλάχιστον ο Βάσκος τεχνικός βλέπει την κατάσταση των Μάρκο Πάντελιτς και Μοϊσές Ουρτάδο να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

Χιµένεθ: «Σας αξίζουν µπράβο» Η Ένωση, κατακτώντας τη δεύτερη συνεχόµενη νίκη στο πρωτάθληµα µε τον Μάνολο Χιµένεθ στον πάγκο της, µπήκε δυναµικά στο… κόλπο για τη διεκδίκηση του φετινού τίτλου. Μετά το παιχνίδι µε την Άντερλεχτ στο Βέλγιο, ο τεχνικός της ΑΕΚ, που στον αγώνα της Κυριακής ρίσκαρε, τόλµησε, «έφτιαξε» τους παίκτες του και στο τέλος δικαιώθηκε, έστελνε συνεχώς το µήνυµα στους ποδοσφαιριστές του: «Ξεχάστε αυτό το µατς. Μπροστά υπάρχει η αναµέτρηση µε τον Παναθηναϊκό. Και θέλω να δω την εικόνα που είχατε απέναντι στον Άρη. Αυτό θέλει και ο κόσµος». Και οι παίκτες έκαναν το χατίρι στον Ισπανό τεχνικό, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά µετά το πέρας του παιχνιδιού: «Θέλω να βαθµολογήσω τους παίκτες µου µε 20 αν το άριστα είναι το... 10!». Στα αποδυτήρια ο Χιµένεθ τους είπε: «Κάναµε υπερπροσπάθεια παρά τους τραυµατισµούς που ήταν πολλοί. Σας αξίζουν µπράβο». Η Ένωση µπήκε για τα καλά πλέον στο… κόλπο για την διεκδίκηση του φετινού πρωταθλήµατος, κάτι που µέχρι και πριν µερικές εβδοµάδες φάνταζε δύσκολο µε δεδοµένη τη µέχρι τότε εικόνα της οµάδας.


GNO_30 xristika:Layout 2

10/25/10

9:58 PM

Page 1

30 χρήσιµα και αχρείαστα ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Σήμερα ΤΡΙΤΗ 26/10/10 διημερεύουν από 8 π.μ.10μ.μ. τα φαρμακεία : Δήμος Βόλου: ΝΕΣΤΩΡ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ιωλκού 133 (στάση Φόρος) τηλ. 71375 ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Αγ. Δημητρίου 49 τηλ. 55380 , ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Κ. Καρτάλη 215 – Μαγνήτων τηλ. 48888 . ΑΝΟΙΚΤΟ ΗΜΕΡΑ -ΝΥΧΤΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΔΑΓΓΕΛΟΣ Ελ. Βενιζέλου 23 τηλ. 23325 . ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΗΜΕΡΑ- ΝΥΧΤΑ:

ΛΑΪΚΕΣ Η λαϊκή αγορά σήμερα ΤΡΙΤΗ θα λειτουργήσει στην οδό Παναγούλη μεταξύ των οδών Στρ. Ιατρίδη και Ανακασιάς και την συνοικία Ν. Δημητριάδα στην οδό Ζ. Πηγής , μεταξύ των οδών Ηφαίστου έως Δ. Πολιορκητού .

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Σήμερα ΤΡΙΤΗ 26/10/2010 τα πρατήρια βενζίνης που διανυκτερεύουν και θα λειτουργήσουν από τις 6 το πρωί έως τα μεσάνυχτα είναι τα εξής: Για το Δήμο Βόλου και Νέας Ιωνίας: Τσαβές Ιάσονος 130 , Κωσταράς Μπότσαρη 53 , Γκαγιάννης Ιωλκού 314, Παπαδόπουλος Λεωφ. Ειρήνης 31 , Γκάγκας Λαρίσης 198 , Αραβιάδου Καλλιόπη Λ. Αθηνών 56 . Για την υπόλοιπη Μαγνησία: Χριστοδούλου Αγριά , Αλπίδης Αργαλαστή , Δυχτάς Τρίκερι , Βολιώτης Πλατανίδια, Αλτίνης Καλά Νερά , Παλιοκώστας Α. Λεχώνια , Παπαθανασίου Πορταριά , Καμβρογιάννης Μακρυράχη , Τσιρογιάννης Ξορύχτι , Μπαρούτας Ζαγορά . Περίχωρα Μαγνησίας: Λαποκάπας Στεφανοβίκειο , Μπόλιας Βελεστίνο , Γιάτσος Ριζόμυλος , Συρταριώτης Χλόη , Μούσιου Σέσκλο, Τσιώλης Αερινό , Μούσιου , Τριάντος Λαρίσης Βιομ/κή , Κόπανος 4ο χλμ Βόλου –Λάρισας , Γκαραγκάνη Αφοί 10 χλμ Λαρίσης Βιομ/κή, Τσιγκινές Κανάλια , Παπαμήτρου 11 χλμ Λαρίσης Βιομ/κή,Κάμπαρη Ειρήνη Αλμυρός , Κοντοστάθης Αλμυρός , Μακρυγιάννη Αγχίαλος , Στρούμπελος Μικροθήνες , Θεοδώρου Κρόκιο, Τσιβινίκος Πλάτανος , Μέλλιος Πτελεός , Κοντινός Αμαλιάπολη , σκούρας Σούρπη , Τσεκούρας – Γούλα Αχίλλειο

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΚΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 184, ΒΟΛΟΥ : 24210 39625 Ν. ΙΩΝΙΑΣ 2421060041, 2421081383, 2421081327

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2421094200 και 77500 ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:1535 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ:2421094221 και 94222

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΣΕ ΙΑΣΟΝΟΣ – ΡΟΖΟΥ ΑΠΟ 07.30-14.30 τηλέφωνα για πληροφορίες 1110(με χρέωση 1 αστ. μονάδες) ΤΗΛ.2421028555-2421024056 Αλλαγές δρομολογίων ΟΣΕ από 21/2/2010 ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ : 6.24 I.C , 7.01., 9.00 , 10.58, 12.57, 14.56 16.57, 19.49 , 21.49, 23.48 . ΛΑΡΙΣΑ ΒΟΛΟΣ : 6.02, , 8.02, 10.00, 11.58 , 13.57, 18.00, 19.38 I.C, 20.50 , 22.48 . ΛΑΡΙΣΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : 06.00, 7.15, 08.00, 10.02, 12.00, 14.00, 15.10 , 15.53, 17.56, 20.00 , 21.03 . ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΛΑΡΙΣΑ : 5.30 , 6.08, 8.08, 9.45 , 12.15 , 13.20 , 14.10, 16.00 , 17.34 , 19.45 , 21.45

ΒΟΛΟΣ – ΑΘΗΝΑ : 6.24 I.C απευθείας . ΑΘΗΝΑ – ΒΟΛΟΣ : 15.53 I.C απευθείας ΛΑΡΙΣΑ –ΑΘΗΝΑ : 7.11I.C , 8.34 I.C , 11.36 I.C , 13.00 Ι.C., 14.18 , 16.14 I.C , 18.09, 20.11 I.C.E , 00.58, 3.11 I.C ΑΘΗΝΑ – ΛΑΡΙΣΑ : 6.50 , 7.58 i.ce, 9.21 , 10.51 I.C , 13.21 I.C, 14.52, 15.53 I.C, 19.29 I.C , 20.30 IC , 23.59 . ΒΟΛΟΣ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ : 6.24 I.C , 9.00 I.C , 10.58 , 12.57, 14.56 I.C, 16.57 . ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΛΑΡΙΣΑ : 7.44 , 10.24 , 13.21 , 14.03, 17.36, 18.22 I.C, 21.00, 21.50 . ΒΟΛΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ : 9.00 I.C , 14.56 , 21.49 I.C ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ –ΒΟΛΟΣ : 6.42 I.C , 15.22 (μέχρι Λάρισα) , 20.32 I.C. Τα δρομολόγια Ι.C είναι απευθείας από Λάρισα – Αλεξανδρούπολη , το δεύτερο είναι με δύο αλλαγές 1η στη Λάρισα και 2η στη Θεσσαλονίκη

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΒΟΛΟΣ – ΑΘΗΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 01.00 , 05.00 , 07.00, 09.00, 10.30 , 12.00, 13.00 (μέσω Αγ. Θεοδώρων) , 15.00 , 16.00 , 17.00, 18.30, 21.00. ΣΑΒΒΑΤΟ : 01.00, 05.00, 07.00, 09.00, 10.30, 12.00 , 13.30, 15.00, 16.00, 17.00, 18.30, 21.00. ΚΥΡΙΑΚΗ : 01.00, 07.00, 09, 00, 10.30, 12.00.13.30, 15.00, 16.00, 17.00, 18.30 , 21.00 . ΑΘΗΝΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 06.30, 08.00, 09.30, 11.00, 12.00, 13.30 (μέσω Αγ. Θεοδώρων) 15.00 16.00, 17.00 , 18.30, 20.00, 22.00. ΣΑΒΒΑΤΟ : 06.30, 08.00, 09.30, 11.00, 12.00, 13.30 . ΚΥΡΙΑΚΗ : 08.00, 09.30, 11.00 , 12.00 , 13.30, 15.00, 16.00, 17.00, 18.30, 20.00, 22.00. EXPRESS Τα δρομολόγια Βόλου – Αθηνών : 01.00, 05.00 , 09.00, 12.00, 15.00 & 17.00 ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΕΣ & ΕΟΡΤΕΣ Το δρομολόγιο 05.00 Βόλος – Αθήνα Το δρομολόγιο 06.30 Αθήνα – Βόλος ΒΟΛΟΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 04.30 (εκτός Κυριακών και εορτών) 06.00, 08.00, 10.00, 12.15, 14.00, 16.15, 18.15, 20.30 . ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΒΟΛΟΣ 07.00 (εκτός Κυριακών και εορτών) 09.00, 11.00, 13.00, 15.15, 17.00, 19.15, 21.15, 23.00 ΒΟΛΟΣ – ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 06.30, 11.00, 15.00, 19.00 ΣΑΒΒΑΤΟ : 06.45, 11.00, 15.00, 19.00 ΚΥΡΙΑΚΗ : 06.45, 11.00, 15.00, 19.00 ΤΡΙΚΑΛΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 07.00, 11.30, 15.00, 19.00 ΣΑΒΒΑΤΟ : 07.00, 11.30, 15.00, 19.00 ΚΥΡΙΑΚΗ : 07.00, 11.30, 15.00, 19.00. ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ :05.45, 06.45, 07.30, 09.00, 10.30, 12.00, 13.15, 14.30, 15.30, 17.30, 21.00 ΣΑΒΒΑΤΟ : 07.00, 08.30, 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 , 15.30, 17.00, 19.00, 21.00. ΚΥΡΙΑΚΗ : 07.00, 08.30, 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 , 15.30, 17.00, 19.00, 21.00 ΛΑΡΙΣΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ :05.45, 06.45, 07.30, 09.00, 10.30, 12.00, 13.15, 14.30, 15.30, 17.30, 21.00. ΣΑΒΒΑΤΟ : 07.00, 08.30, 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 , 15.30, 17.00, 19.00, 21.00. ΚΥΡΙΑΚΗ : 07.00, 08.30, 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 , 15.30, 17.00, 19.00, 21.00 ΒΟΛΟΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 08.15, 13.00, 17.30. ΣΑΒΒΑΤΟ : 08.15, 13.30, 17.30. ΚΥΡΙΑΚΗ : 08.15, 13.30, 17.30 ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 10.15, 15.00, 20.00. ΣΑΒΒΑΤΟ : 10.15, 15.00, 20.00. ΚΥΡΙΑΚΗ : 10.15, 15.00, 20.00 ΒΟΛΟΣ – ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΕΥΤ.ΤΡ.ΠΑΡ.ΚΥΡ. 12.45 Επιστροφή ΔΕΥΤ.ΠΕΜ.ΠΑΡ.ΚΥΡ.14.00 ΒΟΛΟΣ – ΛΑΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ &ΣΑΒΒΑΤΟ 08.15, 15.15, ΚΥΡΙΑΚΗ 15.15.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

06:00 Οι μέρες της αλκυόνας 06:45 Οι έλληνες του Χόλιγουντ 07:30 Το χρονικό της ελληνικής χαρακτικής 08:00 Το βλέμμα 08:30 Χάντι Μάνι: Ο Μαστοράκος 09:00 Μίκυ Μάους 09:30 Στα σταυροδρόμια της ζούγκλας 10:00 Κάπου, κάπως, κάποτε 10:30 Φρουτοπία 11:00 Οι έλληνες του Χόλιγουντ 11:30 Το χρονικό της ελλ. χαρακτικής 12:00 ‘Eνα μπουζούκι αλλιώτικο απ’τ’άλλα 13:30 Το βλέμμα 14:00 Καπετάν Σβούρας 14:30 Ουράνιο τόξο 15:00 Κικ Μπατόφσκι 15:30 Η απίθανη Κιμ 16:00 Ζικ και Λούθερ 16:30 Ααρόν Στόουν 17:00 Ατίθασα νιάτα 18:00 Το λεμονοδάσος 19:00 Κλήρωση λαϊκού λαχείου 19:10 Ο δρόμος προς την κάλπη 20:10 Β Παγκόσμιος πόλεμος : Κεκλεισμένων των θυρών 21:00 Οι αγνοούμενοι 5ος κύκλος 22:00 Νοικοκυρές σε απόγνωση 23:00 Ειδήσεις 23:40 Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα 00:00 Αναζητώντας τη Βερενίκη 01:00 Crime and investigation network 02:00 Μαρία Δημάδη

06:00 Πρωϊνή ενημέρωση 10:00 Συμβαίνει τώρα 12:00 Ειδήσεις 13:00 Μένουμε Ελλάδα 15:00 Ειδήσεις 16:00 Ο ψίθυρος των αγγέλων 18:00 Ειδήσεις 18:30 Στρατηλάτες ήρωες ή αχρείοι; 19:20 Θ. Β. φαλακρός πράκτωρ επιχείρηση γης μαδιάμ 21:00 Ειδήσεις 22:00 Μπελάδες με το μπαμπά μου 23:45 Αινιγματικά μυστήρια (History channel ) 01:00 Εις ανάμνηση στιγμών ελκυστικών 02:00 Εποχή του φωνόγραφου 05:00 Μόδα και πολιτισμός στον 20ο αιώνα 05:30 Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα

06:00 Βέρα στο δεξί 07:00 Κοινωνία ώρα MEGA 10:00 Πρωινό mou 13:15 Η ζωή της άλλης 14:00 Ειδήσεις 15:00 Singles 2 16:00 Η οικογένεια βλάπτει 16:50 Ειδήσεις 17:00 Masterchef 18:00 Patty, η πιο όμορφη ιστορία 19:00 Τα μυστικά της Εδέμ 20:00 Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 21:00 Η ζωή της άλλης 21:50 Spiderman 3 00:50 Τελευταία γεγονότα 01:15 Πάλι από την αρχή 02:00 Στην κόψη του ξυραφιού 03:00 Κόκκινο φεγγάρι 04:00 Telemarketing 04:05 Telemarketing 04:10 Telemarketing 04:15 Telemarketing 04:20 Telemarketing 05:00 Φιλοδοξίες

26.10.2010 ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ &ΚΥΡΙΑΚΗ 09.00, 15.00 ΣΑΒΒΑΤΟ 09.00 ΒΟΛΟΣ – ΠΑΤΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΚΥΡΙΑΚΗ : 15.00 ΠΑΤΡΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΚΥΡΙΑΚΗ 15.30 ΒΟΛΟΣ – ΚΟΖΑΝΗ ΔΕΥΤ.ΤΡ.ΤΕΤ.ΠΕΜ.ΣΑΒ. 12.30 Επιστροφή 09.10 ΠΑΡ.&ΚΥΡ.12.30 , 15.00, , 19.15 Επιστροφή 09.10, 16.00, 19.00 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΤΕΛ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Σταθμός Βόλου :2421033254, 2421025527, 8001135555 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:ktelvol@otenet.gr Σταθμός Αθηνών:2108329585, 2108317186 Σταθμός Θεσσαλονίκης :2310595424, Σταθμός Αλμυρού :2422023733, Σταθμός Ιωαννίνων:2651027441, 2651026211, Σταθμός Πάτρας :2610623886, 2610623887, 2610623888, Σταθμός Λαμίας :2231022627 Δρομολόγια Αθηνών & Θεσσαλονίκης Ισχύουν από Δευτέρα 21/6/2010

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ FLYING CAT 5 Από ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΚΥΡΙΑΚΗ ώρα 14.30 για : Σκιάθο , Σκόπελο , Αλόννησο. Κεντρικό Πρακτορείο HELLEINIC SEAWAYS SPORADES TRAVEL , Δημήτρης Μπαρτζόπουλος , Αργοναυτών 33 , τηλ. 24210-23400 . Ε/Γ-Ο/Γ/ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ ΓΡΑΜΜΗ : ΣΚΙΑΘΟΥ –ΓΛΩΣΣΑΣ-ΣΚΟΠΕΛΟΥ-ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ Από 16/9/10 μέχρι 31/10/2010 Δευτέρα : Βόλος : αν. 09.00, Σκιάθος αφ. 11.30 –αν. 11.45 , Γλώσσα : αφ. 12.15- αν. 12.25, Σκόπελος : αφ.13.15-αν. 13.30 , Αλόννησος : αφ. 14.00 – αν. 14.30 , Σκόπελος αφ. 15.00 , Αν. 15.15,Γλώσσα αφ. 16.05αν.16.15 , Σκιάθος : αφ. 17.00 , Βόλος αφ. 19.30 . Τρίτη : Βόλος : αν. 09.00, Σκιάθος αφ. 11.30 –αν. 11.45, Σκόπελος αφ. 12.45 –αν. 13.00 , Σκιάθος αφ. 14.00 -αν. 14.15 , Βόλος αφ. 16.45. Τετάρτη : Βόλος : αν. 09.00, Σκιάθος αφ. 11.30 –αν. 11.45, Σκόπελος αφ. 12.45 –αν. 13.00, Αλόννησος αφ. 13.30 , -αν. 13.45 , Σκιάθος αφ. 15.05 –αν. 15.20 , Βόλος αφ. 17.50 . Πέμπτη : Βόλος αν. 09.00, Σκιάθος αφ. 11.30 –αν. 11.45 , Γλώσσα : αφ. 12.15- αν. 12.25, Σκόπελος : αφ.13.15-αν. 13.30 , Αλόννησος : αφ. 14.00 – αν. 14.30 , Σκόπελος αφ. 15.00 , Αν. 15.15,Γλώσσα αφ. 16.05αν.16.15 , Σκιάθος : αφ. 17.00 , Βόλος αφ. 19.30 . Παρασκευή : Βόλος αν. 09.00 , Σκιάθος αφ. 11.30 ΄-αν. 12.00 , Αλόννησος αφ. 13.25-αν.13.45 , Σκόπελος αφ. 14.15 – αν. 14.30 –Αν. 14.30, Σκιάθος αφ. 15.30 – αν. 15.45 , Βόλος αφ. 18.15. Σάββατο : Βόλος : αν. 09.00, Σκιάθος αφ. 11.30 –αν. 11.45, Σκόπελος αφ. 12.45 –αν. 13.00 , Σκιάθος αφ. 14.00 -αν. 14.15 , Βόλος αφ. 16.45. Κυριακή : Βόλος : αν. 09.00, Σκιάθος αφ. 11.30 –αν. 11.45 , Γλώσσα : αφ. 12.15- αν. 12.25, Σκόπελος : αφ.13.15-αν. 13.30 , Αλόννησος : αφ. 14.00 – αν. 14.30 , Σκόπελος αφ. 15.00 , Αν. 15.15,Γλώσσα αφ. 16.05αν.16.15 , Σκιάθος : αφ. 17.00 , Βόλος αφ. 19.30 . ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ F/D –XXIII ΑΠΟ 6/9/2010 έως 31/10/2010 Δευτέρα , Τρίτη , Τετάρτη , Πέμπτη , Παρασκευή , Σάββατο , Κυριακή : Αλόννησος Αν.06.45, Σκόπελος Αφ.07.05 –Αν. 07.15, Γλώσσα Αφ. 07.45- Αν.07..50 , Σκιάθος Αφ. 08.05-Αν. 08.15 , Βόλος Αφ. 09.45Αν.14.30 , Σκιάθος Αφ. 16.00 , Γλώσσα Αφ. 16.25 –Αν.16.30 , Σκόπελος Αφ. 17.00 – Αν. 17.10 , Αλόννησος Αφ. 17.30 , Διανυκτέρευση . Δευτέρα , Τρίτη , Τετάρτη, Πέμπτη , Σάββατο : Αγ. Κων/νος Αναχ. 10.30 , Σκιάθος αφ.12.00 – Αν.12.05, Γλώσσα Αφ. 12.20 –Αν. 12.25, Σκόπελος Αφ. 12.55 –Αν.13.00, Αλόννησος Αφ. 13.20, Διανυκτέρευση Παρασκευή , Κυριακή : Αλόννησος : Αν.15.45 , Σκόπελος Αφ.16.05 – Αν.16.15 , Γλώσσα Αφ. 16.45-Αν.16.50 , Σκιάθος Αφ. 17.05-Αν. 17.15, Αγ. Κων/νος Αφ.18.45 –Αν.19.00 , Σκιάθος Αφ. 20.30 – Αν.20.40 , Γλώσσα αφ. 20.55 – Αν. 21.00 , Σκόπελος Αφ. 21.30 –Αν. 21.40 , Αλόννησος Αφ. 22.00 , Διανυκτέρευση .

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε/Γ-Ο/Γ-ΤΧΠ ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑ 12000 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/10,29/10,5/11 Βόλος αν. 13.30 , Σκιάθος αφ.15.30 αν. 15.50, Σκόπελος αφ.16.50 αν. 17.10, Σκιάθος αφ. 18.10 αν. 18.30, Βόλος 20.30 . ΣΑΒΒΑΤΟ 23/10,30/10,6/11 Βόλος αν. 06.15 , Σκιάθος 10.15 αν. 10.30 , Σκόπελος 11.30 αν. 11.45 , Αλόννησος 12.15 αν. 12.30 , Σκιάθος 13.30 αν. 13.45 , Βόλος 15.45 . ΚΥΡΙΑΚΗ 24/10,31/10,7/11 Βόλος αν 11.00 , Σκιάθος αφ. 13.00 αν. 13.20 , Σκόπελος αφ. 14.20 αν. 14.40 , Σκιάθος αφ. 15.40 αν. 16.00 , Βόλος αφ. 18.00 .

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Τα τηλέφωνα των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για την εξυπηρέτησή τους είναι: ΤΗΛ.ΚΕΝ.ΔΙΟΙΚ..................................................................2421070951-9& 2421075555 Γραμ.Νομ...............................2421070931-2421071022-2421075512-2421075513 Γραφ.Νομ-Σύμβ ..................2421070931-2421075319-2421071022-2421075526 Ειδ.Συμ-ΕΠ.ΣΥΝ.............................................2421070950-2421075318-2421075527 Γραφ. Τύπο&Δημ. Σχες..........................................................2421070927-2421075338 Γραφ.νομ.Συμ ................................................2421070976-2421075528-2421075529 Γραμ.Νομαρχ.Επιτροπής......................................................2421071233-2421075307 Περιβ.Χωροτ&Υποδομ....................................................................................2421075529 Γραμ.Νομαρχ.Επιτροπ ..........................................................2421070960-2421075317 Οικον.Αναπτυξ&Απασχολ ..............................................................................2421075523 Γραμ.Νομαρχ.Επιτρ ...............................................................2421059370-2421075304 Υγείας&Κοινωνικής Παρέμβασης .............................................................2421075517 Γραμ.Νομαρχ.Επιτρ................................................................2421071161-2421075313 Παιδ.Πολιτ & Πολιτ.Δικ ...................................................................................2421075521 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓ. & ΑΝ......................................2421070946- 2421075301-2421075514 Τμήμα. Διαχειρ. Προγραμμάτων . ...............................................................2421075309 Διευθυ.Περιβάλ.Χωροτ και Π.Ε . ..................................................................2421047623 Διευθ.τεχν.Υπηρες. ................................................................2421070974-2421075256 Διευθυ.Μεταφορων και Επικοινων.............................................................2421083767 Διεύθυνση ΚΤΕΟ . .............................................................................................2421095395 Διευθυ. Βιομ. Ενέργ και Τεχνολ ....................................................................2421034080 Διευθυν. Εμπ.και Τουρ...........................................................2421070934-2421075336 Διευθυν. Εργασίας..................................................................2421070967-2421075369 Διευθυν.Αγροτ. Ανάπτυξης ...........................................................................2421075200 Διεύθυνση Κτηνιατρικής ...............................................................................2421045207 Τμήμα Αλιείας..........................................................................2421033230-2421022681 Διοίκηση Αγροφυλακής ................................................................................2421070923 Διεύθυνση Υγείας. ............................................................................................2421020452 Διεύθυνση Πρόνοιας...................................................................................2421075233-4 Διεύθ. Πολ.Δικ. & Προστ. Πολ.......................................................................2421075325 Διεύθ.Πρωτ. Εκπαίδευσης ..................................................2421039077-2421039085 Διεύθ. Δευτεροβ. Εκπαίδευσης .........................................2421039077-2421039085 Διεύθ. Διοικ. Υπηρ..................................................................2421070921-2421075323 Διευθ. Οικονομ. Υπηρ ...........................................................2421070944-2421075363

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ....................................................................................................................100 ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. ..................................................................................2421039045 ΑΣΤΥΝ.ΤΜΗΜΑ.ΒΟΛΟΥ..................................................................................2421076984 ΑΣΤΥΝ.ΤΜΗΜΑ.ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ......................................................................2421076985 ΤΜΗΜΑ.ΑΣΦΑΛ.ΒΟΛΟΥ.................................................................................2421076957 ΤΗΜΑ.ΤΡΟΧΑΙΑΣ.ΒΟΛΟΥ...............................................................................2421076968 ΤΜ.ΤΟΥΡ.ΑΣΤΥΝ.ΒΟΛΟΥ ................................................................................2421076987 ΑΣΤΥΝ.ΤΜΗΜ ΠΕΡΙΦ.ΒΟΛΟΥ.......................................................................2421085401 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ...................................................................................................................199 ΕΚΑΒ........................................................................................................................................166 Φωτισμού ΒΛΑΒΕΣ Δ.ΒΟΛΟΥ.......................................................................2421064931 ΔΕΗ Βλάβες...............................................................................2421063666-2421063667 ΔΕΥΑΜΒ Βλάβες ................................................................................................2421055555

ΤΑΞΙ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ : ........................................................................................................2421027777 ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:.................................................................................2421061000 ΑΓΡΙΑΣ ................................................................................................................:2428092502 ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ :.....................................................................................................2425022725 ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ: ..................................................................................................2428093389

26.10.2010

06:00 Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή 07:00 Καλημέρα Ελλάδα 10:00 10 με 1 μαζί 12:50 Με αγάπη 13:00 Τα νέα του ΑΝΤ-1 13:30 Άκρως οικογενειακον 14:30 Κωνσταντίνου και Ελένης 15:30 Το καφέ της Χαράς 16:50 Τα νέα του ΑΝΤ-1 17:00 Kismet 19:00 Deal 20:00 Τα νέα του ΑΝΤ-1 21:00 Χίλιες και μια νύχτες... 23:00 Ραδιο αρβύλα 00:00 Εγκλήματα 01:00 Τα νέα του ΑΝΤ-1 01:10 Με αγάπη 01:20 Κάρμα 02:20 Για την Άννα 03:20 Super μπαμπάς 04:20 Τηλεμαρκετινγκ 04:50 Mobile fun 05:20 Στρίβειν δια του αρραβώνος

06:00 Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα 06:45 Οι μπόμπιρες του 402 07:10 Τα στρουμφάκια 07:30 Πρωϊνή μελέτη 10:15 Νηστικοί πράκτορες 11:15 Κορίνα η αγριόγατα 12:30 Ειδήσεις 13:30 * Super Star * 15:45 Αξίζει να το ζεις 17:45 Ειδήσεις στη νοηματική 17:50 Φώτης – Μαρία live 19:45 Ειδήσεις 21:00 Η κυρία και ο μποξέρ 23:00 Νόμος και τάξη: Ειδική ομάδα (law and order: svu) - 11ος κύκλος 00:00 Ανεξιχνίαστες υποθέσεις (Cold case) - 4ος κύκλος 01:00 Medium - 3ος κύκλος 02:00 Απρόσμενος εφιάλτης 04:00 Jericho - 1ος κύκλος 05:00 Jericho - 1ος κύκλος

07:00 Πάνω στην ώρα 10:00 Καφές με την Ελένη 13:00 Ειδήσεις 13:15 Κους-Κους το μεσημέρι 16:00 Δέστε τους 17:15 Νοηματικό δελτίο ειδήσεων 17:30 Δέστε τους 18:00 Οικογενειακές ιστορίες 19:00 Ειδήσεις 20:00 Κάτι ψήνεται 21:00 Αλ τσαντιρι νιουζ 23:00 Big Brother 00:00 Sex and the city 01:00 Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα 02:15 10η εντολή 03:15 Κόκκινος κύκλος 04:15 Τηλεαγορές 04:30 Κους-Κους το μεσημέρι

06:00 ‘Καλημέρα’ με τον Γιώργο Αυτιά 10:30 Εδώ και τώρα 12:30 Πολύ Μπλα Μπλα 16:00 ‘Oσο υπάρχουν άνθρωποι 17:30 Alter - ειδήσεις 17:45 That’s life 18:45 Σήμερα 20:00 Alter - ειδήσεις 21:00 Υδρόγειος 21:30 Auto Alter 21:45 Τέχνη και πολιτισμός 22:45 Αθέατος κόσμος 02:00 Auto Alter 02:15 Eureka 03:15 Friday Night lights 04:15 Flash Gordon 05:15 Υδρόγειος

00:15 Αφγανιστάν: επιχείρηση ανακοντα 01:00 CSI νέα Υόρκη iv 02:00 Heartland 03:00 White light, Black rain 04:30 The Oprah Winfrey show 05:30 Τα νέα του ΣΚΑΪ 06:00 Πρώτη γραμμή 10:00 Σκαι τώρα 13:00 Νταντά πρώτων Βοηθειών 14:00 Ten years younger 14:30 Αστραφτερα σπίτια 15:00 Chef στον αέρα 16:00 America’s Next top model 17:00 How το Look Good naked 18:00 Σκαι magazino 19:10 Το κάστρο του Τακέσι 19:40 Μύθος η πραγματικότητα 20:45 Ελληνοφρενεια 21:00 Τα νέα του ΣΚΑΪ 22:00 CSI: Miami vii 23:00 World’s deadliest animals


GNO_31 plhromena:Layout 2

10/25/10

8:42 PM

Page 1

ανακοινώσεις 31

26.10.2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πτυχιούχα Προσχολικής Αγωγής µε πείρα σε παιδικούς σταθµούς ζητά την δηµιουργική απασχόληση παιδιών σε τιµή συζητήσιµη . Πληροφορίες τηλ. 6909622915 ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟΣ: Αναλαµβάνει υπεύθυνα τη µελέτη µαθητών ∆ηµοτικού-Γυµνασίου. Τιµές προσιτές. Τηλ.: 24210-48586, 6972624948.

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Κριός: H σελήνη σήµερα εστιάζει σε θέµατα επικοινωνίας και σχέσεων και θα είναι πολυάσχολη. Θα έχετε κάποιες ειδήσεις από φίλους που έχετε να δείτε καιρό ενώ ακολουθήστε την διαίσθηση σας.

2 3 4

Ταύρος: Tα οικονοµικά για έναν Ταύρο, είναι µια ανοικτή πληγή, που δεν κλείνει ποτέ. Η προτεραιότητα του είναι άλλωστε και δεν ησυχάζει ποτέ ως προς την αποταµιευτική του πλευρά.

5

∆ίδυµος: H σελήνη στο δικό σας ζώδιο θα σας κάνει ακόµη πιο εξωστρεφής και κοινωνικούς αλλά και παράλληλα µια κυκλοθυµία θα σας την δώσει. Μια έντονη επαφή µε κάποιο πρόσωπο θα σας προβληµατίσει…

7 8 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ: : 1. Ρωµαίος στρατιωτικός και πολιτικός του 5ου αιώνα π.Χ. 2. Νησίδα δυτικά του Καστελλόριζου - Λίµνη της Αφρικής 3. Νησί των κυκλάδων - Σαρλ ..., γάλλος ιστορικός του περασµένου αιώνα 4. ∆οµική µονάδα ηλεκτρονικών κυκλωµάτων - Τσιανγκ ..., πόλη της Ταϋλάνδης 5. Ιγνάτσιο ..., ιταλός συγγραφέας και πολιτικός 6. Ο κάτοχος στο αστικό δίκαιο 7. Κατηγορία ανόργανων χηµικών ενώσεων - Μουσική νότα 8. Κινηµατογραφικό κείµενο ΚΑΘΕΤΑ: 1. Αρχαίος αθηναίος φιλόσοφος 2. Ο µεγαλύτερος ποταµός της Ηπείρου - Επιφώνηµα φιλάθλων 3. Ιβάν ..., βούλγαρος τσάρος του 14ου αιώνα 4. Σύµβολο ενός µεταλλικού χηµικού στοιχείου Μαρµάρινο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελλου 5. Ντέιβιντ ..., βρετανός σκηνοθέτης - Μαρτ ..., πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας 6. Βουνό και αρχαία καρική πόλη της Μικράς Ασίας 7. Ήρωας και ποιητής της κέλτικης µυθολογίας - Μπέρναρ ..., ιρλανδός συγγραφέας του προηγούµενου αιώνα 8. Αντόνιο ..., ιταλός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας του 18ου αιώνα

ΛΥΣΗ

Ζητείται εργασία: Πτυχιούχος προσχολικής αγωγής, µη καπνίστρια αναλαµβάνει την φύλαξη παιδιού και την δηµιουργική απασχόληση αυτού (µε χαµηλή τιµή). Κιν.: 6909622915. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ από σοβαρότατη ασφαλιστική εταιρεία συνεργάτες ασφαλιστές ή λογιστές. Πληροφορίες 6977736509 Ζητάµε 5 άτοµα σοβαρά,συνεπή και φιλόδοξα για ανεξάρτητη συνεργασία µε πολυεθνική εταιρία..Φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον,συνεχής υποστήριξη,ελευθερία χρόνου και βούλησης!Καθηµερινά κέρδη.. Πληροφορίες:Ρηγόπουλος Θεόδωρος,6980434813 e-mail:dragorigos@hotmail.com Ζητείται άτοµο άνω των 18 ετών σοβαρό,εργατικό µε βασική γνώση internet.Παρέχουµε ανεξάρτητη συνεργασία.Άριστο περιβάλλονΣυνεχής υποστήριξη. Ελευθερία χρόνου,βούλησης και ανάπτυξης,ταξίδια και άµεσα ικανοποιητικές αµοιβές.. Πληροφορίες:Ρηγόπουλος Θεόδωρος,6980434813 e-mail:dragorigos@hotmail.com Ζητείται εργάτης, άνδρας ή γυναίκα για µπουφέ σε ρεστοράν στη Γερµανία. Παρέχεται καλός µισθός, φαγητό και ύπνος. Πληροφορίες: 01528311311 από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ. ATOMA 4 ζητούνται για επέκταση εµπορικής δραστηριότητας. Αποδοχές από 480 ευρώ έως 2.600 ευρώ. Άµεσο ξεκίνηµα ανεξάρτητης συνεργασίας µε προσωπικό ωράριο. Τηλ. 2241051812 www.work-4all.com Άτοµα ζητούνται πανελλαδικά σε εµπορική επιχείρηση. Ελεύθερο ωράριο, µερική –πλήρη απασχόληση µε κέρδη από 1500-3000ευρώ/µήνα. Τηλ: 211 8001003, www.multi-millionaires.biz Άτοµα ζητούνται από επιχείρηση για µερική – πλήρη απασχόληση. Εργασία µέσω Η/Υ στο χώρο σας. Ανεξάρτητη συνεργασία. Κέρδη: 1000 ευρώ -3000 ευρώ/µήνα. Τηλ: 211 8001004, www.multi-millionaires.biz Άτοµα 6 ζητούνται από επιχείρηση για την οργάνωση. Μερική – πλήρης απασχόληση ανεξάρτητης συνεργασίας : 1000ευρώ - 10.000ευρώ/ µήνα. Τηλ: 210 2801158, www.multi-millionaires.biz Άµεσα άτοµα ζητούνται. ∆υνατότητα εργασίας στο σπίτι. Όχι ντίλερ – πλασιέ- φασόν. Υψηλά εισοδήµατα. Μερική απασχόληση : 500ευρώ1500ευρώ/µήνα. Πλήρη: 1500 ευρώ -3000 ευρώ/µήνα. Τηλ: 2118001002, www.multi-milionaires.biz Ζητούνται άτοµα για έξτρα χρήµατα µε µερική απασχόληση 300700ευρώ και µε πλήρη απασχόληση 300-1500ευρώ και άνω . Τηλ:6943473640 www.maneyextra.gr Ζητούνται 2 σοβαρά άτοµα για συνεργασία άνω τον 26 ετών Kέρδη 1000-3000 ευρώ και περισσότερα µε 1-3 ώρες την ηµέρα 6977249333 www.extra-money.gr ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ σοβαρά άτοµα για συνεργασία µε υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες Κέρδη 500 – 1000ευρώ και άνω Τηλ: 6982224402 www.money extra.gr ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ (ΦΥΣΙΚΑ Η’ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ )ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΒΕΕ ΑΤΕΕ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ). ΤΗΛ: 210 5234800 E-MAIL: info@i-g.gr fax:210 5244095 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Κος ΑΝΩΓΙΑΝΝΗΣ Ζητούνται άτοµα για επέκταση δικτύου στους τοµείς εποπτείας και οργάνωσης επιχειρήσεων. Τηλ. 22410-51812, www.work-4all.com. Άτοµα 6 ζητούνται από επιχείρηση για την οργάνωση. Μερική- πλήρης απασχόληση ανεξάρτητης συνεργασίας: 1000- 10000 Ευρώ/µήνα. Τηλ. 210 28011185, www.multi-millionaires.biz. Άµεσα άτοµα ζητούνται. ∆υνατότητα εργασίας στο σπίτι. Όχι ντήλερπλασιέ- φασόν. Υψηλά εισοδήµατα. Μερική απασχόληση: 500-1500 Ευρώ/µήνα. Πλήρης: 1500-3000 Ευρώ/µήνα. Τηλ. 2118001002, www.multi-millionaires.biz. Άτοµα ζητούνται πανελλαδικά σε εµπορική επιχείρηση. Ελεύθερο ωράριο, µερική- πλήρης απασχόληση µε κέρδη από 1500-3000 Ευρώ/µήνα. Τηλ. 2118001003, www.multi-millionaires.biz. Άτοµα ζητούνται από επιχείρηση για µερική- πλήρη απασχόληση. Εργασία µέσω Η/Υ στο χώρο σας. Ανεξάρτητη συνεργασία. Κέρδη: 10003000 Ευρώ/µήνα. Τηλ. 2118001004, www.multi-millionaires.biz. Ζητούνται γυµναστές- αθλητές, αισθητικοί, διαιτολόγοι, δοατροφολόγοι για ανεξάρτητη συνεργασία, από ανεξάρτητο συνεργάτη, Herbalife κα ∆ιδάχο. ∆υνατότητες υψηλών αποδοχών και καριέρας. Τηλ. 6982224402, 2351078301, www.moneyextra.gr.

6

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ: 1. ΚΑΜΙΛΛΟΣ 2. ΡΩ-ΝΙΑΣΑ 3. ΙΟΣ-ΝΤΙΛ 4. ΤΣΙΠ-ΜΙΑ 5. ΣΙΛΟΝΕ 6. ΝΟΜΕΑΣ 7. ΑΛΑΤΑ-ΣΙ 8. ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΘΕΤΑ: 1. ΚΡΙΤΩΝΑΣ 2. ΑΩΟΣ-ΟΛΕ 3. ΣΙΣΜΑΝ 4. ΙΝ-ΠΙΕΤΑ 5. ΛΙΝ-ΛΑΑΡ 6. ΛΑΤΜΟΣ 7. ΟΣΙΑΝ-ΣΟ 8.ΣΑΛΙΕΡΙ

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ζώδια

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητούνται 5 άτοµα πανελλαδικά που θα ασχοληθούν µε τη διαφήµιση,επέκταση και οργάνωση δικτύων πωλήσεων γνωστής πολυεθνικής εταιρίας.∆εν είναι απαραίτητη προϋπηρεσία.Παρέχεται πλήρης υποστήριξη & εκπαίδευση. Πληροφορίες:Ρηγόπουλος Θεόδωρος,6980434813 e-mail:dragorigos@hotmail.com Άτοµα ζητούνται πανελλαδικά σε εµπορική επιχείρηση. Ελεύθερο ωράριο, µερική –πλήρη απασχόληση µε κέρδη από 1500-3000ευρώ/µήνα. Τηλ: 211 8001003, www.multi-millionaires.biz ATOMA 4 ζητούνται για επέκταση εµπορικής δραστηριότητας. Αποδοχές από 480 ευρώ έως 2.600 ευρώ. Άµεσο ξεκίνηµα ανεξάρτητης συνεργασίας µε προσωπικό ωράριο. Τηλ. 2241051812 www.work-4all.com Άτοµα ζητούνται από επιχείρηση για µερική – πλήρη απασχόληση. Εργασία µέσω Η/Υ στο χώρο σας. Ανεξάρτητη συνεργασία. Κέρδη: 1000 ευρώ -3000 ευρώ/µήνα. Τηλ: 211 8001004, www.multi-millionaires.biz ZHTOYNTAI άτοµα για επικερδή απασχόληση σε ασφαλιστική εταιρεία , χωρίς δέσµευση ωραρίου ή και άλλης εργασίας τους . Πληροφορίες 6977736509 ΑΤΟΜΑ: Με επικοινωνιακές ικανότητες για το εµπορικό τµήµα εταιρείας µε ελεθερο ωράριο. Πληροφορίες στο τηλ. 6978374773, ώρες γραφείου. ΑΤΟΜΑ: Με επικοινωνιακές ικανότητες για το εµπορικό τµήµα εταιρείας µε ελεθερο ωράριο. Πληροφορίες στο τηλ. 6978374773, ώρες γραφείου.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ VW TOUAREG 3,2 ασηµί µεταλλικό, αερανάρτηση, 20’’ ζάντες alutec, navi, full extra, δεκτός έλεγχος, ιδιώτης. Τηλ. 6974027375.

ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ/ΜΙΤΖΕΛΑ, πωλείται ελαιοπερίβολο 5.5 στρεµµάτων, αµφιθεατρικό, µε θέα το νησάκι του κόλπου της Μιτζέλας, εφαπτόµενο θάλασσας (κόλπος Μπαρούτσικου) και αγροτικού δρόµου, µε νερό και φώς, Σ∆ 0.40, εκτός σχεδίου. Τιµή 230.000 ευρώ, Τηλ. επικοινωνίας 6936 057778

Καρκίνος: Oι απογοητεύσεις την σηµερινή ηµέρα θα προέλθουν από τον χώρο του σπιτιού και των φιλικών προσώπων. Το θέµα σήµερα θα είναι να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, οπότε ένα χαλαρωτικό µπάνιο δεν θα ήταν κακή ιδέα. Λέων: H ηµέρα θα είναι έντονη ενώ νιώθετε την ανάγκη να ρισκάρετε σε σχέσεις. Θα είσαστε πολύ δηµιουργικός ενώ το βράδυ σας επιφυλάσσει µια ευχάριστη έκπληξη. Παρθένος: Kαριέρα και επαγγελµατικές υποχρεώσεις θα σας προβληµατίσουν κάποιες φορές ενώ κάποιες άλλες εκκρεµότητες θα πρέπει να τακτοποιηθούν. Οι επόµενες ηµέρες επιφυλάσσουν σκληρή δουλειά. Ζυγός: Oι προσωπικές σας επιθυµίες θα είναι έντονες και ισχυρές ενώ θα συνειδητοποιήσετε πως χρειάζεστε λίγη περιπέτεια επιτέλους. ∆ώστε βάρος στην επικοινωνία σας, γιατί µια παρεξήγηση τώρα είναι πιο κοντά απ’όσο νοµίζετε. Σκορπιός: Oχι ότι δεν ασχολείστε µε τοιου είδους θέµατα αλλά η σηµερινή ηµέρα θα είναι άκρως αποκαλυπτική σε ζητήµατα παρασκηνίου. Αυτό δεν θα σηµαίνει πως πρέπει να σταµατήσετε να φυλάτε τα νώτα σας. Τοξότης: Tο καλύτερο που έχετε να κάνετε σήµερα είναι να συµµετάσχετε σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Μέχρι το βράδυ υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να γίνεται µπάχαλο µε τον σύντροφο σας. Α ι γό κε ρω ς : O ενθουσιασµός σας και η ενέργεια σας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ µια πρωτότυπη ιδέα σήµερα θα αποφέρει τα δέοντα. ∆ιοχετεύστε την ενέργεια σας στα σωστά κανάλια. Υδροχόος: Xαρά, έρωτα, διασκέδαση και επικοινωνία θα είναι τα δώρα της ηµέρας. Οι ανατροπές θα διαδέχονται η µια την άλλη ενώ ο σύντροφος σας σχεδιάζει κάτι κρυφά από εσάς. Ιχθύε ς: H σελήνη σήµερα θα σας κάνει να νιώσετε έντονα την ανάγκη να µείνετε στο σπίτι σας και µε τα αγαπηµένα σας πρόσωπα. Μια εσωτερική υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος!


GNO_32_teleytaia:Layout 2

10/25/10

8:40 PM

Page 1

Ακριβώς αυτό λένε και οι καταληψίες!

Κάποτε πίσω της υπήρχε ο Ιωσήφ…!

Πάγωσε η τσιµινιέρα!

Έµποροι µπανάνας στην Καλκούτα. Λείπει ο πίθηκος.

Αντί για γιόγκα µπάσκετ!

Αυτά παθαίνεις όταν περνάς από την εσωτερική αντιπολίτευση, στην βαθιά εσωτερική ∆ιοίκηση!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ  

Φύλλο 26-10-2010