Page 1

GNO_01_02(dikaiomata):Layout 2

10/18/10

11:47 PM

Page 1

ΓΝΩΜΗ CMYK

ΤΡΙΤΗ

19

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

2010

Καθ ηµερ ιν ή ε φηµερ ίδ α τ ης Μαγ ν ησ ίας

Ανατολή ηλίου 6.37’ ∆ύση 17.42

Ετος 1ο Αριθµός φύλου: 7

+ Ιώβ Προφήτου Ουάρου µάρτυρος

Tιµή φύλλου 1 €

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ Σ∆ΟΕ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΊΑΣ

Κατατέθηκαν 30 συνδυασµοί υποψηφίων για τους οκτώ ∆ήµους της Μαγνησίας

Γιατροί αγόραζαν σκεύασµα µε 180 ευρώ και το πουλούσαν στο ∆ηµόσιο µε 2.943!

Σε τριάντα ανέρχονται τελικά οι συνδυασµοί των υποψηφίων στους οκτώ «Καλλικρατικούς» ∆ήµους του Νοµού που µέχρι την Κυριακή τα µεσάνυχτα κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Βόλου. Σελ. 7

Σε πλήθος περιπτώσεων φοροδιαφυγής που ήλθαν στο φως ύστερα από ελέγχους του Σ∆ΟΕ και ζηµίωσαν το ∆ηµόσιο µε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ αναφέρθηκε ο γ.γ. του Σώµατος, Γ. Καπελέρης.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ EUROSTAT

Συζήτηση στο Eurogroup για αναθεώρηση των στατιστικών

Η αναθεώρηση του ελλείµµατος του 2009, αλλά και οι συζητήσεις για την παράταση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων αναµένεται να εξετασθούν στο Eurogroup και Εcofin.

ΣΕΛ. 23

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ 2o ΤΕΕ ΕΙ∆ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Στα σπίτια τους παραµένουν 70 µαθητές

Έξω από τις διδακτικές τους αίθουσες θα µείνουν µέχρι την Παρασκευή οι µαθητές, για να γίνουν σωστές εργασίες συντήρησης και όχι µπαλώµατα.

ΣΕΛ. 3

Σελ. 18

«ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΒΑΤΟ-ΓΚΕΙΤ», ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.∆.

∆ίωξη «Βατοπεδινών» υπό την αίρεση παραγραφής

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΕΠΙΣΧΕΣΗ

Άνοιξαν ξανά τα Σφαγεία του Βόλου

Κανονικά θα λειτουργούν ξανά από σήµερα τα Σφαγεία του Βόλου, καθώς οι εργαζόµενοι σταµάτησαν την επίσχεση εργασίας και επιστρέφουν, µε τη συµφωνία ότι θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα από τα έσοδα της Ανώνυµης Εταιρίας.

ΣΕΛ. 7

ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΣΙΛΟ ΦΟΡΤΩΣΗΣ

Τσιµεντόσκονη και πάλι διέρρευσε στο περιβάλλον

Ολιγόλεπτη βλάβη σε σιλό φόρτωσης τσιµέντου, σηµειώθηκε, την Κυριακή στην ΑΓΕΤ, µε αποτέλεσµα τη διαφυγή ποσότητας τσιµέντου, στον αέρα .

Το πόρισµα των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ παραπέµπει στο ∆ικαστικό Συµβούλιο τους Πέτρο ∆ούκα (υφ. Οικονοµικών), Απόστολο Κοντό και Ευάγγελο Μπασιάκο (υπουργοί Γεωργίας), Θόδωρο Ρουσόπουλο (υπ. Επικρατείας) και Γιώργο Βουλγαράκη (υπ. Πολιτισµού).

ΣΕΛ. 7

Σελ. 19

ΤΑΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ Ι∆ΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ

Στα «σκοτεινά» βαδίζει η αγορά του Βόλου Μοναδική ελπίδα οι συνεχιζόµενες προσφορές Πενήντα είναι οι εµπορικές επιχειρήσεις του Βόλου που έκλεισαν µέχρι τα µέσα του καλοκαιριού, σύµφωνα µε στοιχεία που διαθέτει ο τοπικός Εµπορικός Σύλλογος. Στο κέντρο της πόλης από την οδό Κοραή µέχρι την Κουµουνδούρου και από την οδό Ιάσονος µέχρι την Τάκη Οικονοµάκη, 48 καταστήµατα παραµένουν κενά. ∆υσοίωνες εξακολουθούν να είναι οι προβλέψεις για την εµπορική αγορά του Βόλου ενόψει του επερχόµενου χειµώνα, ενώ δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει κάποια προοπτική για την έξοδο από το µακρύ και σκοτεινό τούνελ της κρίσης, το οποίο διανύει ολοένα και µε περισσότερη αστάθεια, στο πέρασµα των εποχών που διαδέχονται η µία την άλλη τα τελευταία χρόνια.

Σελ. 16-17

«Κλεφτοπόλεµος» µε το αντικαπνιστικό µέτρο

Σελ. 14

ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΕΙΜΑΡΡΟ

Νεκρός ηλικιωµένος από την καταιγίδα στη Χίο

Ένας ηλικιωµένος άνδρας βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής σε ΙΧ αυτοκίνητο, που ανατράπηκε, καθώς παρασύρθηκε από χείµαρρο, από τη σφοδρή κακοκαιρία. Σελ. 18 CMYK


GNO_02:Layout 2

10/18/10

10:05 PM

Page 1

2 δεύτερη ανάγνωση

Γνώµη

19.10.2010

Πες το στο δήµαρχο

Για να µη βουλιάξουµε η αλλαγή πρέπει να είναι πραγµατική και όχι µόνο στα λόγια Σε µια εποχή που η χώρα βρίσκεται υπό επιτήρηση και ο πολιτικός κόσµος υπό αµφισβήτηση, είναι το λιγότερο άστοχο να επικαλείται ο πρωθυπουργός την ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου ή και τις αξίες της αριστεράς, για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους. Τα δυο µεγάλα κόµµατα έχουν την ιστορία τους και βέβαια µεταφέρουν το στίγµα των ανθρώπων που κυριάρχησαν στην Ν∆ και το ΠΑΣΟΚ, όπως του Κωνσταντίνου Καραµανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Κάθε όνοµα κουβαλάει το δικό του πολιτικό στίγµα και βέβαια τα στοιχεία που η ιστορία θα κρίνει είτε ως θετικά είτε ως αρνητικά για τον καθένα Η διαδοχή των εκπροσώπων δυο οικογενειών στην εξουσία της χώρας µέχρι σήµερα δεν έφερε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα. Η πενταετία Καραµανλή θα µείνει στην ιστορία για την αναβλητικότητα του ηγέτη της και ίσως ως µοιραία πενταετία που οδήγησε την χώρα στο ∆ΝΤ και την εξωτερική επιτήρηση. Η επίκληση του πρωθυπουργού του ονόµατος της οικογένειας Παπανδρέου δεν σηµαίνει τίποτε, αν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσµατα και η αναφορά στο Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν αποτελεί την εγγύηση για το αύριο. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά να αλλάξουν όλα και παρατηρεί µε έµφαση ή «αλλάζουµε ή βουλιάζουµε» δεν µπορεί όµως , την ίδια στιγµή να επιστρέφει σε ένα λόγο αναχρονιστικό που τονίζει τη διαφορά αριστεράς και δεξιάς παράταξης. Με το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί να συµµαζευτεί δηµοσιονοµικά, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια επιλογών. Οι πολιτικές ιδεολογίες έσβησαν και προτεραιότητα πλέον έχει αποκλειστικά και µόνο η ορθολογική διαχείριση και η ικανότητα των επιτελείων. Ο Καραµανλής έχασε, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έδωσε καν, τη µάχη γιατί η οµάδα των Υπουργών του δεν τράβηξε µπροστά. Το ερώτηµα των εκλογών δεν µπορεί να είναι σήµερα αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει την πολτική του Ανδρέα Παπανδρέου ή όχι, αλλά αν η κυβέρνηση µπορεί να ανταπεξέλθει στις φουρτούνες των καιρών. Οποιαδήποτε επίκληση σε ιστορικές διαφορές ανάµεσα σε αντίπαλες ιδεολογίες είναι ατυχής, αναχρονιστική και επικίνδυνη προσπάθεια να επηρεαστεί απλά το θυµικό των ψηφοφόρων. Ό,τι γινόταν δηλαδή για δεκαετίες µε υποσχέσεις και δανεικά, που όταν κληθήκαµε να επιστρέψουµε διαπιστώσαµε ότι το ταµείο ήταν άδειο!

ΓΝΩΜΗ

Καθηµερινή Εφηµερίδα της Μαγνησίας

Ι∆ΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧ.ΡΕΒΥΘΑΚΗΣ

ΕΚ∆ΟΤHΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

Μέσα στα µαύρα µεσάνυχτα έτρεχαν να βρουν υποψηφίους για να συµπληρώσουν το Συνδυασµό οι επικεφαλής κυρίως της Περιφέρειας. Οι δυσκολίες δεδοµένες, τα χωριά πολλά και το Καλλικράτειο εγχείρηµα φρέσκο ακόµη, αλλά οι καλοί νοικοκυραίοι πριν πεινάσουν µαγειρεύουν. Αν είναι να διοικήσετε ∆ήµο όπως τρέχατε να µαζέψετε ψηφοδέλτιο, να µένει το βύσσινο. Ευχαριστούµε δεν θα πάρουµε! Γι’ αυτό ισχυρίζεται ότι κάθε φορά που επισκέπτεται τις Βρυξέλες βρέχει!

Τόσο επιτυχηµένη παρέµβαση θεωρεί ο ∆ήµαρχος τη µορφή των ποδηλατοδρόµων µέσα στην πόλη, που θέλει τώρα να τους επεκτείνει και µέχρι τις Αλυκές

Ο καιρός...

Μπήκανε, βγήκανε και δεν κατάλαβαν τίποτε!

Στο Νοµό ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Αναµένονται λίγες συννεφιές, αυξηµένες στις ανατολικές ορεινές περιοχές όπου πιθανό να σηµειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Γρήγορα όµως θα βελτιωθεί ο καιρός και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεµοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως µέτριοι. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί από 10…18 οC. Στον ΒΟΛΟ 14…18 οC Στο Νοµό ΛΑΡΙ ΣΑ Σ Αναµένονται λίγες συννεφιές, αυξηµένες στις ορεινές περιοχές όπου πιθανό να σηµειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Γρήγορα όµως θα βελτιωθεί ο καιρός και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεµο ι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως µέτριοι. Η θε ρµο κρ ασ ία θα κυµανθεί από 8...18 0C. Στην ΛΑΡΙΣΑ 13...18 0C

Μας έµειναν τα χρέη, αυτό που το πας! Τόσα δάνεια εκτελεσµένα και ανεκτέλεστα!

Στο Νοµό ΚΑΡ∆ΙΤΣΑΣ Ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, µε λίγες συννεφιές στις ορεινές περιοχές. Οι άνεµοι θα είναι µεταβλητοί ασθενείς. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί από 7...17 οC. Στην ΚΑΡ∆ΙΤΣΑ 13...17 οC.

στην τοπική σου εφηµερίδα οι µικρές Αγγελίες

Όχι τίποτε άλλο, τζάµπα τα γραφεία και οι γραµµατείς! Τζάµπα και τα παράσηµα του Στρατηγού!

Στο Νοµό ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, µε λίγες συννεφιές στις ορεινές περιοχές. Οι άνεµοι θα είναι µεταβλητοί ασθενείς. Η θερµοκρασία θα κυµανθεί από 7...17 οC. Στα ΤΡΙΚΑΛΑ 12...17 οC.

∆ΩΡΕΑΝ

Φοβάµαι µήπως περάσει κανένας χρόνος και µερικοί αναρωτηθούν: «καλά τι κάναµε τόσο καιρό µέσα στο ∆ηµαρχείο;»!

Γίνε τώρα συνδροµητής στην δική σου ΓΝΩΜΗ Τηλ. Επικοινωνίας 24210- 20660

Οι δηλώσεις των πολιτικών είναι ελεύθερες, γιατί µερικοί το έχουν παρεξηγήσει το πράγµα .Αλίµονο αν υπήρχε νόµος που επέβαλε πότε, πως και τι θα πει κάθε υποψήφιος! Θα άρεσε σε µερικούς, αλλά δεν είναι έτσι η ∆ηµοκρατία.

Αγαπητέ αναγνώστη Μπορείς να γίνεις και εσύ συνεργάτης µας. Στείλε µας το άρθρο σου, το σχόλιο σου, ή την καταγγελία σου. Τηλ.: 24210-20660 FAX : 24210-76060 e-mail : egnomi@otenet.gr


GNO_03_THEMA:Layout 2

10/18/10

10:09 PM

Page 1

CMYK

ρεπορτάζ 3

19.10.2010

ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ 2ο ΤΕΕ ΕΙ∆ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ

Στα σπίτια τους θα παραµείνουν οι 70 µαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Έ

ξω από τις διδακτικές τους αίθουσες θα µείνουν µέχρι την Παρασκευή οι εβδοµήντα µαθητές του 2ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νέας Ιωνίας, προκειµένου σύµφωνα µε την ∆ιευθύντρια του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής κ. Ματούλα Νάνου, να γίνουν σωστές εργασίες συντήρησης και όχι µπαλώµατα, όπως και στο παρελθόν. Με απόφαση της Νοµαρχίας το κτίριο του παλιού Πολυκλαδικού, είναι κλειστό από την περασµένη Παρασκευή για λόγους συντήρησης, µετά το ατύχηµα της απότοµης πτώσης επιχρισµάτων, που λίγο έλειψε να σκοτώσει 16χρονο µαθητή. Σύµφωνα µε την ∆ιευθύντρια του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής κ. Νάνου: «Τα παιδιά του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής θα µείνουν εκτός από το κτίριο µέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι τεχνικές εργασίες του κτιρίου», όπως επεσήµανε η κ. Νάνου «Σήµερα ενηµερώθηκα από τους Τεχνικούς ότι για την ολοκλήρωση της συντήρησης θα χρειαστούν ακόµη τέσσερις ηµέρες». Για να καταστεί ασφαλές το κτίριο του

ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, αποτοιχίστηκαν τα ταβάνια από όλες τις αίθουσες ενώ γενικά έγιναν παρεµβάσεις όπου χρειάζονταν. Όσον αφορά τώρα στο κλείσιµο όλου του συγκροτήµατος του Πολυκλαδικού η κ. Νάνου υπογράµµισε ότι «Το κτίριο του Πολυκλαδικού έµεινε κλειστό µέχρι την ∆ευτέρα για όλους τους µαθητές για λόγους ασφάλειας αλλά και ψυχολογικούς.

Τώρα το δικό µας στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται θυµίζει « εργοτάξιο», οπότε είναι λογικό να παραµείνει κλειστό µέχρι την Παρασκευή. Άλλωστε αυτό επεσήµαναν και οι Τεχνικοί του ∆ήµου Νέας Ιωνίας, δηλαδή ότι θα χρειαστούν ακόµη τέσσερις ηµέρες µέχρι την να αποκατασταθούν όλες οι ζηµιές». Αθηνά Τσιργή

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ∆ΙΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΝΤΙ

Καταθέτουν τεκµηριωµένες προτάσεις για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο Τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας που υπάρχουν για τους 130 εργαζοµένους του εργοστασίου της ΚΟΝΤΙ στο Βόλο, θα υπερασπιστούν σήµερα τα µέλη των διοικήσεων του Σωµατείου Εργαζοµένων, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Βόλου, στη συνάντηση που θα έχουν στις 11 το πρωί µε τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης. Ως γνωστόν στις προθέσεις της ΚΟΝΤΙ που ανήκει στον πολυεθνικό Όµιλο της Arcelor Mittal, είναι η µείωση του προσωπικού κατά 60 άτοµα, προ-

οπτική µε την οποία αντιδρούν έντονα οι εργαζόµενοι, οι οποίοι στη σηµερινή συνάντησή τους µε την εταιρία, θα υποβάλουν µε τεκµηριωµένες απόψεις τις προτάσεις τους για την αναστροφή αυτής της αρνητικής κατάστασης. Μια κατάσταση που εντείνεται παράλληλα, καθώς από χθες άρχισαν να ισχύουν εκ νέου και για τρίτο µήνα οι διαθεσιµότητες των εργαζοµένων που θα διαρκέσουν µέχρι τις 15 Νοεµβρίου και ως εκ τούτου το εργοστάσιο θα παραµείνει κλειστό. Γεγονός είναι πάντως ότι οι εργαζόµενοι δεν αποδέχονται ούτε µία απόλυση τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το λειτουργικό κόστος της εταιρίας δεν το επιβαρύνουν οι ίδιοι, αλλά γίνεται εις βάρος τους κάποιο παιχνίδι, όπως έγινε και σε εργαζο-

µένους άλλων εργοστασίων της περιοχής. Κρίνουν όµως θετικό το γεγονός ότι η εταιρία δέχεται να συνεχίσει το διάλογο µαζί τους στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης κάτι για το οποίο θα προσπαθήσουν σήµερα. Ήδη έχουν µελετήσει τα οικονοµικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας της ΚΟΝΤΙ και οι προτάσεις τους θα βασιστούν κυρίως σ’ αυτά. Ορισµένες από αυτές, όπως ανέφερε στη «Γνώµη» ο νέος πρόεδρος του Σωµατείου Εργαζοµένων κ. Τριαντάφυλλος Καρατζιώλης, είναι το πάγωµα των αυξήσεων, το οποίο αποδέχονται οι εργαζόµενοι, αλλά και η φύλαξή του, για την οποία προτείνουν να γίνεται από τους ίδιους και να µην ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρία.

CMYK

Επίσης µία ακόµη πρόταση που θα υποβάλουν καθώς την αποδέχονται οι εργαζόµενοι, είναι οι διαθεσιµότητες, αλλά όχι µε τη σηµερινή τους µορφή. Ο κ. Καρατζιώλης είπε, πως θα ζητηθεί οι διαθεσιµότητες να γίνονται µε τέτοιο τρόπο, ώστε τα διάφορα τµήµατα του εργοστασίου να λειτουργούν. Με τον τρόπο αυτό, εκτίµησε, το εργοστάσιο θα λειτουργεί, θα κρατήσει το κύρος του, δεν θα χάνει παραγγελίες και οι πελάτες θα συνεχίσουν να έχουν σχέσεις εµπιστοσύνης. Σε διαφορετική περίπτωση είναι αποφασισµένοι να προχωρήσουν ακόµη και σε δυναµικές κινητοποιήσεις εφ’ όσον η εταιρία επιµείνει στις απόψεις της για τις 60 απολύσεις εργαζοµένων.

Επιµόρφωση στελεχών Νεότητας σε θέµατα Αιρέσεων και Παραθρησκείας Ξεκινά αύριο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου ο νέος κύκλος του Επιµορφωτικού Σεµιναρίου Στελεχών Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης ∆ηµητριάδος. Το Σεµινάριο θα διαρκέσει µέχρι το Μάιο του 2011 και θα πραγµατοποιηθεί στο Πνευµατικό Κέντρο του παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου Βόλου (Αντωνοπούλου∆ηµ. Γεωργιάδου), υπό την ευθύνη του πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Φλάκη. Το γενικό θέµα του φετινού Επιµορφωτικού Σεµιναρίου Στελεχών Νεότητας είναι «Θέµατα Αιρέσεων και Παραθρησκείας». Τα επιµέρους θέµατα θα εισηγηθούν ειδικευµένοι εισηγητές, κληρικοί και λαϊκοί, από διάφορες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι θα ενηµερώσουν τους συµµετέχοντες για την δράση των αιρετικών και παραθρησκευτικών κινήσεων στη χώρα µας, που αποσκοπούν στην αποκοπή και απόσχιση των πιστών από την αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τον Αγιασµό της ενάρξεως του Σεµιναρίου θα τελέσει, αύριο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στις 7,30 µ.µ. ο Μητροπολίτης ∆ηµητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ πρώτος οµιλητής θα είναι ο Πρωτ. Κυριακός Τσουρός, Γραµµατέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέµα «Γενική θεώρηση του σκηνικού των Αιρέσεων στην Ελλάδα σήµερα»

Αναγόρευση σε Επίτιµο ∆ιδάκτορα του καθηγητή Χ. Μ. Μουτσόπουλου

Τελετή αναγόρευσης του κ. Χαράλαµπου Μ. Μουτσόπουλου, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών σε Επίτιµο ∆ιδάκτορα διοργανώνει το Τµήµα Ιατρικής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας σήµερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 19.30, στο Αµφιθέατρο Ιπποκράτης του Τµήµατος Ιατρικής στη Βιόπολη Λάρισας. Ο Καθηγητής κ. Χαράλαµπος Μ. Μουτσόπουλος θα τιµηθεί για την προσφορά του στην επιστήµη της Ιατρικής και ειδικότερα στη διδασκαλία, στην έρευνα και στον πάσχοντα συνάνθρωπο, λαµβάνοντας τον τιµητικό ακαδηµαϊκό τίτλο του Επίτιµου ∆ιδάκτορα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ζητούνται δάσκαλοι Από τη ∆/νση Π/θµιας Εκπ/σης Μαγνησίας, ανακοινώθηκε συµπληρωµατική πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών αναπληρωτών του κλάδου : Π.Ε. 70 ∆ασκάλων για την ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2010-2011 έως και την Παρασκευή 22/10/2010.


GNO_04 mon_gray:Layout 2

10/18/10

10:15 PM

Page 1

4 ρεπορτάζ

19.10.2010

Συνάντηση Κ. Καρτάλη µε τον ∆ιοικητή της Τροχαίας για τον Περιφερειακό Με το ∆ιοικητή Τροχαίας Βόλου Μίλτο Ζαφείρη συναντήθηκε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης για τα προβλήµατα ασφάλειας που διαπιστώνονται στον Περιφερειακό Βόλου που υπάγεται ως προς τη συντήρηση και λειτουργία στο Υπουργείο Υποδοµών. Ο Κ. Καρτάλης ενηµερώθηκε αναλυτικά για τις ενέργειες που έχουν δροµολογηθεί από το ∆ιοικητή της Τροχαίας τις οποίες και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικές. Ειδικότερα επεσήµανε την αναλυτική καταγραφή που πραγµατοποιήθηκε, από την Τροχαία Βόλου, για τις ατέλειες και βλάβες που παρουσιάζονται κατά µήκος του Περιφερειακού από τον Α/Κ Λαρίσης µέχρι το εργοτάξιο της Γορίτσας, καθώς και τη συνεργασία µε το Υπουργείο Υποδοµών για την έγκαιρη αντιµετώπιση των προβληµάτων που παρουσιάζονται. Όπως δήλωσε ο Κ. Καρτάλης «Η ασφάλεια στον Περιφερειακό Βόλου πάσχει µε αποτέλεσµα να εγκυµονούν κίνδυνοι για τους πολίτες. Θεωρώ αδιανόητο να έχουν ανοίξει περάσµατα πεζών και Ι.Χ. στον Περιφερειακό ώστε να εξυπηρετούνται ορισµένοι, όπως αδιανόητο είναι να στερείται ηλεκτροφωτισµού το τµήµα από τον κόµβο Φυτόκου µέχρι αυτόν της Ιωλκού ή να µην λειτουργούν οι φωτεινοί σηµατοδότες για αρκετές ηµέρες. Χαίροµαι γιατί η Τροχαία Βόλου έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες και βρίσκεται σε επικοινωνία και µε την Εισαγγελική Αρχή. Θα ζητήσω από το Υπουργείο Υποδοµών να προβεί σε άµεσες ενέργειες σύµφωνα µε αυτά που επισηµαίνει η Τροχαία Βόλου. Με την εφαρµογή του Καλλικράτη, η ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας του Περιφερειακού θα περάσει στο νέο ∆ήµο Βόλου.»

ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΛΟΥ: Τι λιµάνι θέλουµε; Σ

χεδόν εκατό(100) χρόνια µετά την κατασκευή των πρώτων βασικών έργων στο λιµάνι του Βόλου, όπως ο υπήνεµος µώλος (κυµατοθραύστης) βρισκόµαστε, ως τοπική κοινωνία, µπροστά στην πρόκληση να συζητήσουµε και να σχεδιάσουµε, στο πλαίσιο που διαµορφώνεται σήµερα, για το λιµάνι που θέλουµε για τα επόµενα είκοσι πέντε(25) χρόνια.

Τα πρώτα σχέδια για την κατασκευή λιµενικών εγκαταστάσεων στο Βόλο γίνονται από τη Γαλλική Αποστολή µερικά χρόνια µετά την απελευθέρωση της πόλης και τα πρώτα έργα αρχίζουν το 1892. Από τότε το λιµάνι αναπτύχθηκε πάντα σε στενή σχέση µε την πόλη. Η σταδιακή, στην αρχή, αλλά ραγδαία στη συνέχεια ανάπτυξη της πόλης και η έλλειψη ενός µακροχρόνιου σχεδιασµού δηµιούργησαν προβλήµατα «συµβίωσης» µε το λιµάνι το οποίο άρχισε να ασφυκτιά από το στενό εναγκαλισµό του αστικού χώρου. Είναι φανερό ότι κάτω από την πίεση των αναγκών της πόλης έχουν ληφθεί κατά καιρούς αποφάσεις που δηµιουργούν σήµερα προβλήµατα στη συνύ-

Tου Ηλία Β. Ξηρακιά, Αντινοµάρχη και υποψ. ∆ηµ. Συµβούλου µε την παράταξη «∆ηµοκρατική Συµπολιτεία» παρξη της πόλης µε τη λειτουργία του λιµανιού όπως π.χ. η παραχώρηση εκτάσεων από την πολιτεία για τη δηµιουργία της συνοικίας του Παλαιού Λιµεναρχείου, η στέγαση τµήµατος του Πανεπιστηµίου σε επαφή µε τον 3ο προβλήτα ή ο περιορισµός ζωτικού χώρου του λιµανιού από την κατασκευή του πάρκου του πεδίου του Άρεως κλπ. Σήµερα βρισκόµαστε µπροστά σε µια νέα πραγµατικότητα. Το λιµάνι της πόλης έγινε το τρίτο µεγαλύτερο εµπορικό λιµάνι της χώρας, το λιµάνι της Κεντρικής Ελλάδος, το λιµάνι των συνδυασµένων µεταφορών της ευρύτερης περιοχής. Εξυπηρετεί ανάγκες ακτοπλοϊκές, για τα νησιά των Β. Σποράδων και όχι µόνο, ανάγκες θαλάσσιου τουρισµού, για σκάφη αναψυχής και κρουαζιερόπλοια, ανάγκες αλιευτικές µε την ιχθυόσκαλα η κατασκευή της οποίας έχει ήδη δροµολογηθεί ενώ µπορεί να εξυπηρετήσει και ανάγκες πορθµείου διε-

θνών µεταφορών είτε φορτηγών αυτοκίνητων είτε τραίνων. Το νέο «τοπίο» που δηµιουργείται στις µεταφορές µετά την κατασκευή της ΠΑΘΕ, της Εγνατίας οδού και της άµεσης σύνδεσης του Βόλου µε το µεγάλο λιµάνι της Ηγουµενίτσας, του νέου άξονα κεντρικής Ελλάδος (Ε65) και του νέου αεροδροµίου της Νέας Αγχιάλου αναδεικνύουν ακόµη περισσότερο το λιµάνι, το Βόλο και την περιοχή µας σ’ έναν ιδανικό κόµβο συνδυασµένων µεταφορών. Η συζήτηση δε για το προγραµµατικό σχέδιο ανάπτυξης του λιµανιού γίνεται σε µια εποχή που είναι σε εξέλιξη στην πόλη η σύνταξη του Ρυθµιστικού Σχεδίου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου του Βόλου της Ν. Ιωνίας και των γύρω ∆ήµων κλπ. Το λιµάνι διαθέτει σήµερα λιµενικές εγκαταστάσεις στο Βόλο, στο όρµο της Αριάς που χρησιµοποιεί η ΑΓΕΤ και η εταιρεία καυσίµων ΕΛΙΝ και στη θέση «τσιγκέλι» Αλµυρού που χρησιµοποιεί επίσης κατ’ αποκλειστικότητα η βιοµηχανία της περιοχής. Είναι φανερό ότι στο πλαίσιο του νέου σχεδιασµού πρέπει να

εξεταστεί το σύνολο των σηµερινών δραστηριοτήτων και να αξιολογηθεί η µελλοντική προοπτική τους. Ο διάλογος πρέπει να είναι σοβαρός και σε βάθος. Ο σχεδιασµός των λιµενικών εγκαταστάσεων και της χωροθέτησης των διαφόρων χρήσεων του λιµανιού, σηµερινών και µελλοντικών, πρέπει να γίνει µε όραµα και προοπτική και κυρίως µε διάθεση επίλυσης των προβληµάτων που σήµερα δηµιουργούνται από τη συνύπαρξη του λιµανιού µε το Βόλο, την Αγριά, τον Αλµυρό κ.λπ. Από την άλλη το λιµάνι δεν πρέπει να αντιµετωπιστεί ως τοπική υπόθεση γιατί είναι ένα λιµάνι µε πολύ ευρύτερη ενδοχώρα εξυπηρέτησης, πολύ πέραν της πόλης και του Νοµού Μαγνησίας. Το λιµάνι, ένα ακόµη ανταγωνσιτικό πλεονέκτηµα της περιοχής, πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της περιοχής και την ευηµερία των κατοίκων της πόλης και της περιοχής που το φιλοξενεί χωρίς να τους επιβαρύνει µε τη λειτουργία του. Χρέος όλων των φορέων είναι να συµβάλλουµε στη σύνταξη ενός προγραµµατικού σχεδίου ανάπτυξης του λιµανιού που θα υπηρετεί το στόχο της βιώσιµης ανάπτυξης.

Αναφορά Θανάση Νάκου για την ένταξη του ∆ήµου Σούρπης στο Πρόγραµµα καταπολέµησης της Νιτρορύπανσης Ο Bουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κώστα Σκανδαλίδη, µε θέµα την από 14 Οκτωβρίου 2010 επιστολή του ∆ηµάρχου Σούρπης, που αναφέρεται στην εξαίρεση του ∆ήµου από το πρόγραµµα του Υπουργείου για την καταπολέµηση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης.

Σύµφωνα µε την αναφορά του κ. Νάκου, παρότι η ∆υτική και Ανατολική Θεσσαλία έχουν ήδη χαρακτηρισθεί από το 2008 ως ευπρόσβλητη χερσαία περιοχή που τα νερά της απορρέουν σε νερά που υφίστανται ή ενδέχεται να υποστούν νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, εντούτοις στο σχετικό πρόγραµµα καταπολέµησης του Υπουργείου, δεν έχει συµπεριληφθεί κανένα

από τα δηµοτικά διαµερίσµατα του ∆ήµου Σούρπης, όπως είχε συµβεί κατά το παρελθόν. Επειδή το πρόβληµα παραµένει στην περιοχή, ενόψει της νέας προκήρυξης του προγράµµατος, είναι απαραίτητο να συµπεριληφθούν στο νέο πρόγραµµα δηµοτικά διαµερίσµατα του ∆ήµου Σούρπης ώστε να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον και να αποφευχθούν φαινόµενα ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθµισης του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και φαινόµενα υποβάθµι-

σης της γονιµότητας των εδαφών. Ο Βουλευτής συνεχίζει, τονίζοντας ότι η καταπολέµηση της νιτρορύπανσης και ο περιορισµός της, όσον αφορά το ∆ήµο της Σούρπης δεν συνδέεται µόνο µε την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και µε την οικονοµία της περιοχής καθόσον οι περισσότεροι κάτοικοι βιοπορίζονται από την γεωργία. Είναι συνεπώς ιδιαίτερα σηµαντικό να ληφθούν όλα τα απαραίτητα µέτρα ώστε να προστατευθεί η αγροτική παραγωγή

της περιοχής και να ενισχυθεί και µε αυτόν τον τρόπο το εισόδηµα των αγροτών του ∆ήµου Σούρπης. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Νάκος, ζητά από τον Κώστα Σκανδαλίδη την οριστική επίλυση του συγκεκριµένου προβλήµατος και την προσωπική του παρέµβαση ώστε στο νέο πρόγραµµα καταπολέµησης της νιτρορύπανσης του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης να συµπεριληφθεί και ο ∆ήµος Σούρπης.


GNO_05 mon(gray):Layout 2

10/18/10

7:35 PM

Page 1

ρεπορτάζ 5

19.10.2010

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ώρα των 30 για τους ∆ήµους της Μαγνησίας Κατατέθηκαν οι συνδυασµοί των υποψηφίων, αλλά µαζί και πολλές διορθώσεις στο Πρωτοδικείο Σε τριάντα ανέρχονται τελικά οι συνδυασµοί των υποψηφίων στους οκτώ «Καλλικρατικούς» ∆ήµους του Νοµού Μαγνησίας, που µέχρι την Κυριακή τα µεσάνυχτα κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Βόλου, οπότε έληξε και η προθεσµία υποβολής άλλων υποψηφιοτήτων. Χθες πάντως και από το πρωί δεκάδες ήταν οι υποψήφιοι δηµοτικοί και τοπικοί σύµβουλοι διαφόρων συνδυασµών, που προσέρχονταν στα γραφεία του Πρωτοδικείου Βόλου για διάφορες διορθώσεις, που αφορούσαν σε αναγραµµατισµούς των ονοµατεπωνύµων τους, στις ακριβείς διευθύνσεις της µόνιµης κατοικίας τους, ακόµη και στην αναγραφή των επωνύµων των συζύγων για γυναίκες υποψήφιες. Από την άλλη πλευρά µπροστά σε έναν µεγάλο όγκο δουλειάς βρίσκονταν οι υπάλληλοι στη γραµµατεία του πρωτοδικείου, καθώς έπρεπε µε κάθε προσοχή αφού ελέγξουν και πάλι τους φακέλους να καθαρογράψουν τα χιλιάδες ονόµατα των υποψηφίων των 30 συνδυασµών, ώστε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου να γίνει η επίσηµη ανακήρυξή τους για τις εκλογές. Πάντως από την Κυριακή 7 Νοεµβρίου, δήµαρχος αναµένεται να αναδειχθεί στο ∆ήµο Αλοννήσου, καθώς την ψήφο των δηµοτών του Νησιού θα διεκδικήσουν δύο µόνον συνδυασµοί Οι περισσότεροι συνδυασµοί ωστόσο, υπάρχουν στους ∆ήµους Νοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου που είναι πέντε σε κάθε ∆ήµο, ενώ στους ∆ήµους Βόλου, Σκιάθου και Σκοπέλου κατέρχονται από τέσσερις συνδυασµοί. Τέλος από τρεις συνδυασµοί θα διεκδικήσουν την ψήφο των δηµοτών στους ∆ήµους Αλµυρού και Ζαγοράς-Μουρεσίου. Ένα ακόµη χαρακτηριστικό των συνδυασµών που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Βόλου είναι ότι επικεφαλής συνδυασµών κατέρχονται ένας νυν βουλευτής Μαγνησίας, ο κ. Απόστολος Νάνος και δύο πρώην οι κ.κ. Πάνος Σκοτινιώτης και Ζέττα Μακρή, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών του Καλλικρατικού ∆ήµου Βόλου στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου.

φαλής τον κ. Σταµάτη Βακούλα -«Ενωτική Κίνηση Νοτίου Πηλίου» µε επικεφαλής τον κ. Απόστολο Αρέθα -«Αδέσµευτη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» µε επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Φορτούνα -«Λαϊκή Συσπείρωση ∆ήµου Νοτίου Πηλίου» µε επικεφαλής τον κ. Νίκο Κατσιαφούρη -«Ανοιχτή Κοινότητα Πολιτών» µε επικεφαλής τον κ. Σπύρο Ζιώγα

∆ήµος Ζαγοράς-Μουρεσίου -«Νέοι Ορίζοντες» µε επικεφαλής τον κ. Κώστα Λεβέντη -«∆ηµοτική Συµµαχία» µε επικεφαλής τον Γιώργο Αντώνογλου-Κασσαβέτη -«Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς-Μουρεσίου» µε επικεφαλής τον κ. Βασίλη Τσαπράζη Ακόµη ως επικεφαλής συνδυασµών στους οκτώ ∆ήµους της Μαγνησίας κατέρχονται έξι εν ενεργεία δήµαρχοι των Καποδιστριακών ∆ήµων, ένας Κοινοτάρχης και πολλοί πρώην δήµαρχοι και κοινοτάρχες ή επικεφαλής δηµοτικών παρατάξεων των ∆ηµοτικών Συµβουλίων στους υφιστάµενους ακόµη ∆ήµους της Μαγνησίας. Σηµαντικό είναι, τέλος ότι επικεφαλής συνδυασµών είναι και τρεις γυναίκες στους ∆ήµους Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκιάθου. Να σηµειωθεί ότι οι δύο τελευταίοι που κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους στο Πρωτοδικείο Βόλου ήταν ο κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος για τον ∆ήµο Αλµυρού µε τον συνδυασµό «∆ηµοτική Πρωτοβουλία», ενώ λίγο πριν την εκπνοή της προθεσµίας, στις 11.45 το βράδυ την υποψηφιότητά της κατέθεσε η κ. Ελένη Λαϊτσου για τον ∆ήµο Ρήγα Φεραίου µε τον συνδυασµό «Ενωτική Κίνηση ∆ηµοτών Φερών-ΚάρλαςΚεραµιδίου».

Οι τριάντα συνδυασµοί Ειδικότερα στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου, ανά Καλλικρατικό ∆ήµο µετέχουν οι ακόλουθοι συνδυασµοί:

∆ήµος Βόλου -«∆ηµοκρατική Συµπολιτεία» µε επικεφαλής τον κ. Πάνο Σκοτινιώτη -«Νέος ∆ήµος-Νέο Ξεκίνηµα» µε επικεφαλής την κ. Ζέττα Μακρή

-«Λαϊκή Συσπείρωση» µε επικεφαλής τον κ. Απόστολο Νάνο -«∆ηµοτικές Κινήσεις Πολιτών-∆ρόµοι Συνεργασίας» µε επικεφαλής τον κ. Μαργαρίτη Πατσιαντά

∆ήµος Αλµυρού -«∆ηµοτική Πρωτοβουλία» µε επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Χατζηκυριάκο -«∆ύναµη-∆ηµιουργία» µε επικεφαλής τον κ. Χρήστο Βούλγαρη -«Λαϊκή Συσπείρωση ∆ήµου Αλµυρού» µε επικεφαλής τον κ. Σάββα Τσόγκα

∆ήµος Ρήγα Φεραίου -«Αδέσµευτη ∆ηµοτική Κίνηση ΦερώνΚάρλας-Κεραµιδίου» µε επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Αντωνάκη -«Ενωτική Κίνηση ∆ηµοτών, Φερές-Κανάλια-Κεραµίδι», µε επικεφαλής την κ. Ελένη Λαΐτσου -«Νέος ∆ήµος-Νέα Εποχή» µε επικεφαλής τον κ. ∆ηµήτρη Νασίκα -«Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών» µε επικεφαλής τον κ. Στάµο Ροµφαία -«Λαϊκή Συσπείρωση ∆ήµου Ρήγα Φεραίου» µε επικεφαλής τον κ. Απόστολο Παπαϊωάννου

∆ήµος Νοτίου Πηλίου -«Νότιο Πήλιο- Ο ∆ήµος Μας» µε επικε-

∆ήµος Σκιάθου -«Σκιάθος:Έργα-Ανάπτυξη-Εµπιστοσύνη», µε επικεφαλής τον κ. Νίκο Πλωµαρίτη -«Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου» µε επικεφαλής την κ. Αναστασία Φιλαρέτου -«Λαϊκή Συσπείρωση ∆ήµου Σκιάθου» µε επικεφαλήςτον κ. Γιώργο Καραστατήρα -«Σκιάθος: Ώρα Ευθύνης», µε επικεφαλής τον κ. ∆ηµήτρη Πρεβεζάνο

∆ήµος Σκοπέλου -«∆ηµοτική Υπέρβαση», µε επικεφαλής τον κ. Χρήστο Βασιλούδη -«Όλοι Μαζί για µια Νέα Αρχή στη Σκόπελο», µε επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Καραγκιόζογλου -«Συνεργασία-Όραµα-Στρατηγική», µε επικεφαλής τον κ. Γιώργο Μιχελή -«Λαϊκή Συσπείρωση ∆ήµου Σκοπέλου», µε επικεφαλής τον κ. Εµµανουήλ Ραµαντάνη

∆ήµος Αλοννήσου -«∆υναµικό ∆ηµιουργικό Αύριο ∆ήµου Αλοννήσου», µε επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Βλάικο -Ενότητα για την πρόοδο-Ανεξάρτητη ∆ηµοτική Κίνηση», µε επικεφαλής τον κ. Πέτρο Βαφίνη. Τέλης Τουρτούρης

ΕΚΑΝΕ Ο ∆ΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝ∆ΥΑΣΜΟΥΣ

Μοιρασιά στα στέγαστρα του Αστικού ΚΤΕΛ Σε 78 στέγαστρα του Αστικού ΚΤΕΛ και σε 18 διαφηµιστικά πλαίσια του ∆ήµου Βόλου θα µπορούν µέχρι και τις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου να προβάλλονται οι προεκλογικές δραστηριότητες των συνδυασµών που θα διεκδικήσουν τη διοίκηση του ∆ήµου Βόλου, αλλά και εκείνη της αντι-

περιφέρειας Μαγνησίας στη Θεσσαλία. Χθες το µεσηµέρι συνεδρίασε εκ νέου η διακοµµατική επιτροπή στο ∆ήµο Βόλου εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεµβρίου, από την οποία προέκυψε και το παραπάνω αποτέλεσµα.

Στη διακοµµατική προήδρευσε ο δήµαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης και συµµετείχαν εκπρόσωποι των συνδυασµών των κ. κ. Παν. Σκοτινιώτη, Ζέττας Μακρή, Μαργ. Πατσιαντά, Απ. Παπατόλια και Κων. Αγοραστού. Μετά από την οργανωµένη δουλειά των αρµοδίων υπηρεσιών του

∆ήµου Βόλου που φρόντισαν να καταγράψουν όλα τα σηµεία της πόλης που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την προεκλογική προβολή των συνδυασµών, κατανεµήθηκαν αναλογικά 78 στέγαστρα του Αστικού ΚΤΕΛ και 18 διαφηµιστικά πλαίσια του ∆ήµου Βόλου, τα οποία έχουν

χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης όπως στις οδούς Ιάσονος, ∆ηµητριάδος, Ιωλκού, Κ. Καρτάλη, Πολυµέρη, Λαρίσης, Αθηνών και Αναλήψεως και σε αυτά που βρίσκονται στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης.


GNO_06 mon_ellada:Layout 2

10/18/10

8:20 PM

Page 1

CMYK

6 τοπικό

19.10.2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ 2Ο ∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο… Τοιχογραφία-graffiti παρουσιάστηκε χθες στο 2ο ∆ηµοτικό Σχολείο Βόλου µε θέµα το περιβάλλον από την οµάδα Carpe Diem. Η συγκεκριµένη δράση αφορά το τρίτο σχολείο στο πολεοδοµικό συγκρότηµα, ενώ φιλοδοξία της Προέδρου της ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας Βόλου κ. Κερασία Μπαρτζιώκα είναι να αποτελέσει ο ∆ήµος Βόλου να αποτελέσει µία ζωντανή πινακοθήκη που θα αναβαθµίσει την αισθητική της πόλης. Εκτός από την παρουσίαση της µεγάλης τοιχογραφίας η οποία φιλοτεχνήθηκε από τους καλλιτέχνες Impe και Κρόκο, ολοκληρώθηκε και η τοιχογράφηση των υπολοίπων εξωτερικών επιφανειών του σχολικού συγκροτήµατος µε τη συµµετοχή των 127 µαθητών. Όπως είναι γνωστό, η φιλοτέχνηση τοιχογραφιών-graffiti ξεκίνησε από πέρυσι στα σχολικά κτίρια του ∆ήµου Βόλου, µε τις πρώτες τοιχογραφίες που έγιναν στο 13ο ∆ηµοτικό Σχολείο Βόλου και στο Καρτάλειο ∆ιδακτήριο, αποσπώντας τα ευνοϊκότερα σχόλια από την πλευρά των πολιτών. Κατά κοινή οµολογία οι τοιχογραφίες που έχουν προκύψει έως τώρα, είναι πραγµατικά αριστουργήµατα που κοσµούν τα σχολικά κτίρια της πόλης. Όπως δήλωσε η κ. Μπαρτζιώκα «ως ∆ήµος Βόλου και ως ∆ηµοτική Επιτροπή Παιδείας, επιδιώκουµε να οµορφύνουµε τους σχολικούς χώρους, να δώσουµε χρώµα στα ουδέτερα χρωµατικά κτίρια, να µεταµορφώσουµε το σχολικό περιβάλλον και να του προσδώσουµε χαρά, αισιοδοξία, διάθεση για δηµιουργία, στοιχεία που εµπνέουν και προωθούν τη διαδικασία διδασκαλίας-µάθησης. Έτσι, φιλοδοξούµε να συνεχίσουµε το πρόγραµµα και φέτος σε συνεργασία µε την

καλλιτεχνική εταιρεία Carpe Diem υποστηρίζοντας τη φιλοτέχνηση τοιχογραφιών

και σε άλλα σχολικά κτήρια του Βόλου. Τρέφουµε την πεποίθηση ότι η τέχνη σε

οποιαδήποτε µορφή κι’ εκδήλωσή της είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σχολείο, τόσο ως εικόνα, όσο και ως δηµιουργία, προτρέπουµε τους µαθητές και τις µαθήτριες των σχολείων να εµπλακούν στη φιλοτέχνηση τοιχογραφιών-graffiti, ώστε να δηµιουργήσουν ένα σχολικό περιβάλλον όπως οι ίδιοι το επιθυµούν. Μέσα από τα θέµατα που επιλέγουµε για τις τοιχογραφίες τους παρέχουµε ταυτόχρονα ουσιαστικούς προβληµατισµούς και µηνύµατα, όπως η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, η διαφύλαξη της παγκόσµιας ειρήνης και η καταπολέµηση της βίας. Φιλοδοξούµε το πρόγραµµα να εφαρµοστεί κάποια στιγµή και σε άλλα δηµόσια κτίρια, συµβάλλοντας στη δηµιουργία µιας πιο όµορφης πόλης, καλαίσθητης και φροντισµένης, µέσα στην οποία η διαβίωση των πολιτών θα είναι ευχάριστη και ποιοτική». Από την πλευρά της, η ∆ιευθύντρια 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Βόλου κ. ∆έσποινα Μουτζαλά, σηµείωσε: «Σήµερα έχουµε την χαρά να εγκαινιάσουµε την µεγάλη τοιχογραφία, µέσα από ένα πρόγραµµα που υλοποιείται από την Επιτροπή Παιδείας του ∆ήµου Βόλου. Θέλουµε να πούµε ένα µεγάλο ευχαριστώ στην κ. Μπαρτζιώκα γιατί έχουµε οµορφύνει τον χώρο µας µέσα από ένα θέµα καθαρά περιβαλλοντικό, όπου δίνουµε µηνύµατα. Τα παιδιά ζωγράφισαν και ένιωσαν, τί σηµαίνει περιβάλλον, τι σηµαίνει προσέχω την πόλη που ζω, τι σηµαίνει ενθουσιάζοµαι µε το να δηµιουργώ για το περιβάλλον. Αυτό σηµαίνει ότι καλύτερο βέβαια για ένα δηµόσιο σχολείο και γι’ αυτό είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι». Η φιλοτέχνηση της τοιχογραφίας πραγµατοποιήθηκε µε την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ. Ειρήνη Θεοδωροπούλου

ΕΝΩ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟ∆Β

Αλέκος Βούλγαρης: Ο Καλλιτεχνικός θα κάνει µόνος του ενέργειες για δάνειο Στη διοίκηση του Καλλιτεχνικού Οργανισµού του ∆ήµου Βόλου, πέταξε χθες το «µπαλάκι» του δανείου ο δήµαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης. Μετά την µη έγκριση του δανείου των 4.950.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας που έγινε γνωστό την προηγούµενη Παρασκευή, την ίδια ηµέρα ο δήµαρχος δεσµεύτηκε ότι θα εξετάσει κάθε εναλλακτική λύση για την εξασφάλιση δανείου ύψους 1,5 εκ. ευρώ µε την εγγύηση του ∆ήµου, προκειµένου να εξασφαλιστεί η µισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των 200 περίπου εργαζοµένων του ΚΟ∆Β. Είχε αναφέρει µάλιστα ότι θα βρισκόταν σε συνεχή επαφή µε τα στελέχη του Ταµείου του ∆ήµου, ώστε µέχρι χθες να δινόταν λύση στο πρόβληµα αυτό. Χθες ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά από τη «Γνώµη» για το αν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ζήτηµα αυτό, ανέφερε ότι η διοίκηση του Καλλιτεχνικού Οργανισµού θα κάνει από µόνη της ενέργειες για την εξασφάλιση του δανείου. Προκύπτουν ωστόσο ερωτηµατικά όπως, πού θα αποτανθεί ο Καλλιτεχνικός Οργανισµός για τη λήψη του ∆ανείου, ποιος θα εγ-

θα είναι οι αντιδράσεις από όπου και αν εκδηλωθούν. Πάντως ο κ. Βούλγαρης ανέφερε επίσης πως το αίτηµα για τη λήψη 700.000 ευρώ από το ΤΠΚ∆ παραµένει για τη ∆ΕΜΕΚΑΒ και ακόµη ότι µέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση της οποιασδήποτε λύσης προς όφελος των εργαζοµένων στον Καλλιτεχνικό Οργανισµό.

Οι εργαζόµενοι του ΚΟ∆Β

γυηθεί και τι είδους όροι θα τεθούν. Ο δήµαρχος την προηγούµενη Παρασκευή, είχε αναφέρει ότι θα εγγυηθεί ο ∆ήµος Βόλου, όµως µε δεδοµένο ότι το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων θα αργήσει να προχωρήσει τις διαδικασίες, καθώς προηγούνται και άλλες αιτήσεις από διαφόρους φορείς στην Ελλάδα για τη λήψη δανείων, θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρες οι επαφές µε ιδιωτικές τράπεζες.

Στην προοπτική αυτή από την πλευρά του ∆ήµου θα µπορούσε να υπάρξει η απάντηση ότι στον ΚΟ∆Β οφείλεται σηµαντικό ποσοστό χρηµάτων, είναι όµως δεδοµένο ότι οι ιδιωτικές τράπεζες λειτουργούν προς το συµφέρον τους. ∆εν αποκλείεται δηλαδή να ζητήσουν την υποθήκη κάποιου ακινήτου της πόλης ή ακόµη και περιουσιακού στοιχείου του Καλλιτεχνικού Οργανισµού, οπότε εύλογες CMYK

Από την πλευρά τους οι εργαζόµενοι του ΚΟ∆Β δηλώνουν έτοιµοι για να καταθέσουν εξώδικο στο ∆ήµο Βόλου, για τη µη εκταµίευση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της τελευταίας διετίας και προκειµένου να διαπιστώσουν πού πήγαν αυτά τα χρήµατα. Παράλληλα επαναφέρουν και το ζήτηµα της διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στο ∆ήµο, κάτι που θα το συζητήσουν στην αυριανή τους γενική συνέλευση που θα πραγµατοποιηθεί στο χώρο του Θεάτρου της Παλιάς Ηλεκτρικής στη 1µµ και θα πάρουν οριστικές αποφάσεις. Τέλης Τουρτούρης


GNO_7_olh:Layout 2

10/18/10

10:19 PM

Page 1

ρεπορτάζ 7

19.10.2010

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Άνοιξαν ξανά τα Σφαγεία του Βόλου Κ

ανονικά θα λειτουργούν ξανά από σήµερα τα Σφαγεία του Βόλου, καθώς οι εργαζόµενοι σταµάτησαν την επίσχεση εργασίας και επιστρέφουν, µε τη συµφωνία ότι θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα από τα έσοδα της Ανώνυµης Εταιρίας. Σηµειώνεται ότι στους εργαζόµενους στα Σφαγεία οφείλονται 35.000 ευρώ, δεδουλευµένα, ενώ η συµφωνία επήλθε, µετά από µήνες απραξίας να δοθεί προκαταβολή, εκ µέρους των µετόχων, που κύρια είναι ο ∆ήµος Βόλου και ενώ τα Σφαγεία παρέµεναν κλειστά, µε αποτέλεσµα να αντιµετωπίζουν µεγάλο πρόβληµα οι κτηνοτρόφοι και εκδοροσφαγείς, που έπρεπε να πηγαίνουν στον Αλµυρό ή στη Λάρισα. «Οι εργαζόµενοι προς τιµήν τους και αξιολογώντας τη δύσκολη συγκυρία και ότι δεν µπορούσαν να εξυπηρετηθούν κτηνοτρόφοι και εκδοροσφαγείς, µετά από επα-

νειληµµένες συζητήσεις, αποφασίστηκε να σταµατήσουν την επίσχεση εργασίας και ν’ αρχίσουν να πληρώνονται από τα έσοδα των Σφαγείων, πρωταρχικά οι ίδιοι», δήλωσε ο αντινοµάρχης Βαγγέλης Ζαχαρόπου-

λος. Όπως διευκρίνισε ο αντινοµάρχης, από τα έσοδα των Σφαγείων, πρώτα θα ικανοποιούνται οι εργαζόµενοι και µετά οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της Α.Ε.

ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΣΙΛΟ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ

Τσιµεντόσκονη διέρρευσε στο περιβάλλον Ολιγόλεπτη βλάβη σε σιλό φόρτωσης τσιµέντου, σηµειώθηκε, την Κυριακή στην ΑΓΕΤ, µε αποτέλεσµα τη διαφυγή ποσότητας τσιµέντου, στην περιοχή σάκκευσης. Σύµφωνα µε την αντινοµάρχη περιβάλλοντος Νατάσσα Οικονόµου, η ∆ιεύθυνση Ανάπτυξης της ΝΑΜ ενηµερώθηκε, νωρίς το πρωί της ∆ευτέρας, από την ΑΓΕΤ, σύµφωνα µε τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τη Νοµαρχία στην εταιρία, για την ύπαρξη βλάβης σε σιλό φόρτωσης

τσιµέντου. Κλιµάκιο υπαλλήλων της Υπηρεσίας µετέβησαν

άµεσα στη µονάδα, για τη διενέργεια αυτοψίας.Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για βλάβη και δεν υπήρξε θέµα παράβασης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του εργοστασίου. Συγκεκριµένα, έγινε αποκόλληση θυρίδας (καπάκι) από σιλό φόρτωσης τσιµέντου, µετά από εργασίες συντήρησης, λόγω εισροής υδάτων στο σιλό. Η βλάβη είχε ως αποτέλεσµα τη διαφυγή µικρής ποσότητας υλικού από τον πυθµένα µικρού µεταλλικού σιλό,

στην περιοχή της σάκκευσης, µέσα στο κτίριο, αλλά κάποια ποσότητα διέφυγε από τα παράθυρά του, µε αποτέλεσµα τη διάχυση σκόνης γύρω από το κτίριο. Έγινε άµεση διακοπή της λειτουργίας του σιλό και το πρόβληµα αντιµετωπίστηκε µε τη χρήση εξοπλισµού αντιρρύπανσης. Η αντινοµάρχης, κα. Οικονόµου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άµεση και αποτελεσµατική ανταπόκριση της Υπηρεσίας, όσον αφορά στο περιστατικό.

Έκδοση αδειών αλιείας πελαγικών ψαριών

ΕΝΑΣ 18ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ

Τις προθεσµίες για τις ηµεροµηνίες έκδοσης αδειών αλιείας των µεγάλων πελαγικών ψαριών, γνωστοποίησε προς τους Αλιευτικούς Συλλόγους και το Λιµεναρχείο Βόλου το Τµήµα Αλιείας της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, µε σχετικό έγγραφό του. Όπως αναφέρει, το αργότερο µέχρι τις 8 Νοεµβρίου 2010, θα πρέπει να έχουν πρωτοκολληθεί στην υπηρεσία Αλιείας του Ν. Μαγνη-

Σήµερα αναµένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή ένας 18χρονος, κάτοικος Βόλου, που συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου, για αρπαγή τσαντών έξι γυναικών, µε κλεµµένο δίκυκλο. Ο 18χρονος συνελήφθη από αστυνοµικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, το βράδυ του Σαββάτου, στο Βόλο, µετά από περιγραφή των έξι γυναικών. Όπως αποδείχτηκε από την προανάκριση, από την Παρασκευή το βράδυ µέχρι το Σάβ-

σίας, αιτήσεις που αφορούν την έκδοση ειδικής άδειας αλιείας τούννας. Όσον αφορά στην ειδική άδεια αλιείας µακρύπτερου και ξιφία, η ηµεροµηνία πρωτοκόλλησης, θα είναι το αργότερο µέχρι 15 Νοεµβρίου 2010. Το Τµήµα Αλιείας επισηµαίνει ότι καµία αίτηση δεν θα εξεταστεί µετά την παρέλευση των παραπάνω ηµεροµηνιών.

Έκλεψε έξι τσάντες γυναικών σε 24 ώρες! βατο, είχε κάνει πέντε αρπαγές τσαντών, ισάριθµων γυναικών, αποκοµίζοντας συνολικά 1015 ευρώ µετρητά και σε προσωπικά έγγραφα των γυναικών όπως ταυτότητες, πιστωτικές κάρτες κλπ. Μέρος των κλαπέντων βρέθηκε και αποδόθηκε στις γυναίκες, ενώ ο δράστης, που δεν είναι πια ανήλικος, διώκεται για κλοπές κατ’ επάγγελµα και συνήθεια, σε βαθµό κακουργήµατος.

Σήµερα η Επέτειος Απελευθέρωσης Βόλου-Ν. Ιωνίας Για την Επέτειο της Απελευθέρωσης των πόλεων Βόλου και Νέας Ιωνίας από τα Στρατεύµατα Κατοχής, στις 11 σήµερα το πρωί, στο Μνηµείο της Εθνικής Αντίστασης (πλ. Ρ. Φεραίου -δίπλα από το κτήριο του ΕΟΤ) θα ψαλεί επιµνηµόσυνη δέηση και θα επακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Μετά την κατάθεση των στεφάνων στο Μνηµείο, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στους τόπους θυσίας των συµπολιτών µας στις Φυλακές Αλεξάνδρας, στην Πλατεία Ελευθερίας και στην Κίτρινη Αποθήκη, από τις Αντιστασιακές Οργανώσεις. Επίσης, την ίδια ηµέρα θα πραγµατοποιηθεί στις 5 το απόγευµα κατάθεση στεφάνων εκ µέρους των ∆ήµων Βόλου, Ν. Ιωνίας, Αισωνίας και Αντιστασιακών Οργανώσεων στο Μνηµείο των οµαδικώς εκτελεσθέντων από τους Γερµανούς, στο 6ο χιλ. της οδού Βόλου-Λάρισας. Στις πιο πάνω εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν ο λαός και οι Εκπρόσωποι των Αρχών και των Οργανώσεων. Εξ’ άλλου, στις 7 το πρωί η Φιλαρµονική του ∆ήµου Βόλου, θα παιανίσει τον Εωθινό στους κεντρικούς δρόµους των πόλεων Βόλου και Νέας Ιωνίας. Το βράδυ θα γίνει φωταγώγηση των πόλεων. Η έπαρση της σηµαίας στο Ηρώο των πεσόντων της πόλης του Βόλου θα γίνει στις 8 π.µ. της 19ης Οκτωβρίου, η δε υποστολή αυτής στις 5.30 µ.µ. της ίδιας ηµέρας. Παρακαλούνται: Η Ιερή Μητρόπολη ∆ηµητριάδος να ρυθµίσει τα σχετικά µε την ιεροτελεστία, οι Στρατιωτικές Αρχές τα σχετικά µε τη συµµετοχή του Στρατού και την απόδοση τιµών και η Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Μαγνησίας τα σχετικά µε την τάξη.


GNO_08-09 sxolia:Layout 2

10/18/10

11:41 PM

Page 1

CMYK

8 σχόλια ∆ώστε εισιτήρια παντού!

Παράπονα για το γεγονός ότι δεν βρίσκουν εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ στα περίπτερα, εκφράζουν συµπολίτες, οι οποίοι επιθυµούν µεν να µετακινούνται µε τα ∆ηµόσια Μέσα Μεταφοράς, αλλά ας φροντίζουν όπως λένε, οι ενδιαφερόµενοι να εφοδιάζουν και να πριµοδοτούν τους περιπτερούχους µε ένα ποσοστό κέρδους ώστε να δέχονται να τα πωλούν. Έτσι το πρόβληµα θα λυθεί. Μ.Ξ.

19.10.2010

Με τασάκια στη «ζούλα» Ένα είδος «κλεφτοπόλεµου» ξεκίνησαν από χθες οι καταστηµατάρχες του Βόλου αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, καθώς πάνω στα τραπέζια των καταστηµάτων τους έχουν τις απαγορευτικές σηµάνσεις για το κάπνισµα και πίσω από τον πάγκο τα τασάκια, έτοιµα να βρουν την παλιά τους θέση στο τραπέζι. Ό πως υποστηρίζουν οι καταστηµατάρχες, θα είναι πρόθυµοι να δώσουν στους πελάτες τους τασάκια για να καπνίσουν, αρκεί αυτοί να τους τα ζητήσουν. Το θέµα εδώ είναι ότι όταν έπρεπε να «τρέχουν» οι καταστηµατάρχες πριν ψηφιστεί ο νόµος , κοιτούσαν από µακριά και τώρα που «λούζονται» τον νόµο, έχουν την παρανοµία στο τσεπάκι τους! Α.Τ

Λουκέτο στο σχολείο Μ ια βδ οµάδα µαθήµατα θα χάσουν τα παιδιά του 2ου ΤΕ Ε Ειδικής Αγωγής , επειδή ο ∆ήµος Ν. Ιω νίας δε ν προνόησε να φροντίσει το κτίριο ν ω ρίτ ερα . Έ πρε πε πρ ώτα να πέ σε ι το « ταβ άν ι» και να πλακώσει τους µαθητές και µετά να πιάσ ε ι δ ο υλ ε ι ά η Τε χ ν ι κ ή Υπ η ρ ε σ ί α τ ο υ ∆ ήµ ο υ. Τρεις µήνες το καλοκαίρι που ήταν άδειo το κτίριο, δεν πέρασε από κανενός το µυαλό να κάνει σ υν τή ρηση του κτιρ ίου. Σε ένα κτ ίριο που από χρόνια φηµίζεται για τα τεχνικά του προβλήµατα και φ ιλοξε νε ί πάν ω από 6 00 µαθητές. Και µην δικαιολογηθεί κανε ίς ότι δε ν ήξερε, καθώς από τ ις αρχέ ς καλοκαιριού ακόµ η, η ίδια Υπουργός Άννα ∆ ιαµαντοπούλου είχε ενηµερωθεί από εκπαιδευτικούς, αλλά και τοπικούς άρχοντες για τα προβλήµατα. Κι όµως άφησαν πέρασε το καλοκαίρι και τώρα χάνονται εκατον τάδες ώρες διδασκαλίας, καθώς κάποιοι χαίρονταν την θερινή ραστώνη… Α.Τ

«Βοµβαρδισµένοι δρόµοι» Κάποιοι δρόµοι διορθώθηκαν τώρα τελευταία είναι αλήθεια στο Πολεοδοµικό Συγκρότηµα. Όµως κεντρικές αρτηρίες παραµένουν «βοµβαρδισµένες» . Χαρακτηριστικό παράδειγµα η Αναλήψεως και η Παγασών…Επιτέλους, οι λογαριασµοί από τις επισκευές αµορτισέρ θα στέλνονται πλέον στο ∆ήµο Βόλου. Μ.Ξ.

∆εσµεύσεις για τις αφίσες Να δεσµευθούν στην πράξη και όχι απλά και µόνο µε λόγια στην αρµόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο ∆ήµο Βόλου, οφείλουν οι εκπρόσωποι των κοµµάτων και µε κάποιον τρόπο αµέσως µετά τις εκλογές πρέπει να πιέσουν ώστε να φύγουν από την πόλη οι οποιεσδήποτε αφίσες επικολληθούν. Να µην βιώσουµε καταστάσεις προηγούµενων εκλογών. Μ.Ξ.

Με λίγη προσοχή Επιείκεια και σωστό τρόπο συµπεριφοράς νοµίζουµε ότι οφείλουν τόσο οι δηµοτικοί αστυνοµικοί όσο και οι λιµενικοί αστυνοµικοί στις περιπτώσεις που εντοπίσουν οδηγό µε πρόβληµα αναπηρίας ή συνοδό ατόµου µε αναπηρία στην περίπτωση ολιγόλεπτης στάσης σε κάποιο σηµείο. Πόσο µάλλον όταν η επισήµανση γίνεται την ώρα της στάσης, επιδεικνύοντας ακόµη και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ας είµαστε πρώτα άνθρωποι. Μ.Ξ.

Ζήτω η λογοκρισία! Όπως και να έχει χαζοί δεν είναι οι δηµοσιογράφοι των τοπικών τηλεοπτικών σταθµών. Και αντίληψη έχουν και κυρίως άποψη. Τώρα, για ποιον λόγο να σου έρχονται έτοιµες σε χαρτί γραµµένες οδηγίες από υποψήφιο συνδυασµό για το πώς θα πεις το «σπικάζ», µε ποια πλάνα θα «ντύσεις» το ρεπορτάζ, ποιες δηλώσεις θα βάλεις και από ποιο σηµείο, ξέρω εγώ, δεν είναι λίγο φασισµός στην ελεύθερη δηµοσιογραφία; Ε.Θ.

Η ∆ηµαγωγία έχει κοντά πόδια Επιµένουν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης από την Ν∆ µέχρι το ΚΚΕ ότι έρχονται νέα µέτρα µετά τις εκλογές.Την αλήθεια την γνωρίζει βέβαια µόνο το οικονοµικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αλλά στη ∆ηµοκρατία δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους εκπλήξεις. Ο υπουργός επιµένει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα µέτρα ούτε για την ελεύθερη αγορά και τους επαγγελµατίες, ούτε για τους υπαλλήλους του ∆ηµοσίου. Η δέσµευση αυτή του Υπουργού Οικονοµικών δεν πείθει κανένα βέβαια, γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει κακά δείγµατα στο παρελθόν. Είναι όµως ένα τεστ αν πραγµατικά µετά τις εκλογές θα επαληθευθεί ή όχι η σχετική δέσµευση. Μια φορά κατάφεραν να µας ξεγελάσουν µε το σύνθηµα «υπάρχουν τα λεφτά», περιθώριο για δεύτερη κοροϊδία δεν θα δώσει κανείς. Μ.Θ.

Το πρωί µαλωµένοι, το βράδυ µαζί στο ψηφοδέλτιο Υποψήφιος σύµβουλος το πρωί της Κυριακής µάλωσε µε υποψήφιο ∆ήµαρχο της Περιφέρειας. Και όταν λέµε µάλωσε, τα… καντήλια ακούγονταν µέχρι έξω. Γύρω στις 7.30 το απόγευµα, ο συγκεκριµένος επέστρεψε στον υποψήφιο ∆ήµαρχο µε κατεβασµένα τα µούτρα, δήλωσε «συγνώµη», τα βρήκαν, έδωσαν τα χέρια κι έτσι, άντε ξανά πίσω ο ∆ήµαρχος στα δικαστήρια για συµπληρωµατική κατάθεση υποψηφιότητας. Ε.Θ.

Φιλική συνάντηση ∆αµανάκη - Σκοτινιώτη

Πονοκέφαλος Πονοκέφαλος είχε πιάσει χθες ∆ευτέρα τις υπαλλήλους των γραφείων του Πρωτοδικείου Βόλου, που προσπαθούσαν να βάλουν σε πραγµατική τάξη τους φακέλους µε τις δηλώσεις των υποψηφιοτήτων και ταυτόχρονα ένα προς ένα τα ονόµατα να τα καθαρογράψουν. Εκτός του ότι υπήρχε και το άγχος να µην µπερδευτούν τα διάφορα χαρτιά, αλλά και τα περιεχόµενα των φακέλων µεταξύ τους, έπεφταν και οι διάφορες προσελεύσεις υποψη-

Για λίγες ώρες βρέθηκε στην Αθήνα ο Π. Σκοτινιώτης και είχε την ευκαιρία για µια ανεπίσηµη, φιλική συνάντηση µε την Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαρία ∆αµανάκη, η οποία συνέπεσε να βρίσκεται κι εκείνη στην Αθήνα. Είναι γνωστό ότι ∆αµανάκη και Σκοτινιώτης συνδέονται µε µακρά φιλία και υπήρξαν στενοί συνεργάτες. Όπως ήταν επόµενο, η συζήτηση περιστράφηκε όχι µόνο στα προεκλογικά, αλλά και στα περιθώρια που υπάρχουν για να αξιοποιήσει ο νέος ∆ήµος Βόλου χρηµατοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράµµατα. Είναι αυτονόητο ότι ο Π. Σκοτινιώτης, έχοντας και την πολύτιµη εµπειρία από την εξάχρονη θητεία του ως µέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα άφηνε αναξιοποίητη την ευκαιρία που του δόθηκε προκειµένου να φρεσκάρει την ενηµέρωσή του. CMYK

Ο βήχας δεν κρύβεται Η ελευθερία του λόγου είναι δεδοµένο ότι αφορά και πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ύψους, ύφους, διάστασης, φύλλου και χρώµατος . Το αυτό πρέπει να ισχύει και σε όλα τα Μέσα Ενηµέρωσης. Είναι ελεύθερη η επιλογή του λόγου για κάθε εκλεγµένο και ελεύθερη η επιλογή του µέσου, από το οποίο θα διοχετεύεται η ελεύθερη έκφραση. ∆ήµαρχε, πάλι στο Σταύρο έδινες συνέντευξη, τόση αγάπη τέλος πάντων ή δεν υπήρχε άλλη προσφορά αυτό τον καιρό; Μ.Θ.

φίων συµβούλων για τις αναγκαίες διορθώσεις στοιχείων τους που δεν είχαν δοθεί σωστά και το έργο των υπαλλήλων δυσκόλευε ακόµη περισσότερο. Στις άλλες εκλογές, οπωσδήποτε οι επικεφαλής των συνδυασµών θα πρέπει µέσα στα ντοσιέ να έχουν επιµελώς τοποθετηµένο και ένα αναβράζον δισκίο, ας είναι και της αρεσκείας τους, δεν έχει τόση σηµασία, προσφορά στις υπαλλήλους, διαφορετικά οι συνδυασµοί τους θα απορριφθούν! Αρ. Τ.


GNO_08-09 sxolia:Layout 2

10/18/10

11:41 PM

Page 2

CMYK

σχόλια 9

19.10.2010

Ο καλός, ο κακός κι’ ο άσκηµος

∆εν είναι µόνο θέµα ελέγχου

Ο Βόλος είναι µια από τις πιο επιβαρυµένες πόλεις σε ό,τι αφορά την αέρια ρύπανση. Ένα πολύ σοβαρό κοµµάτι της αέριας ρύπανσης προέρχεται από τους κινητήρες των οχηµάτων. Ένας αρρύθµιστος κινητήρας µπορεί να προκαλεί τεράστια ρύπανση χωρίς να ανήκει αναγκαστικά σε ένα βαρύ όχηµα. Μερικές φορές µάλιστα δεν χρειάζεται και ιδιαίτερος έλεγχος, όταν µε γυµνό µάτι µπορείς εύκολα να διαπιστώσεις το σύννεφο που βγάζει η εξάτµιση. Μερικά οχήµατα αφήνουν πίσω τους τόση µαυρίλα που είναι αδύνατο να πάρουν ανάσα οι οδηγοί των οχηµάτων που ακολουθούν. Στις µέρες που περνάµε, µε τις τρελές τιµές των καυσίµων δεν υπάρχουν περιθώρια «ατελούς καύσης». Εξάλλου η ρύθµιση του κινητήρα θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη του οχήµατος πολύ λίγα χρήµατα και θα σωθεί αυτόµατα και από την υπερκατανάλωση καυσίµου που έχει ένας αρρύθµιστος κινητήρας. Μερικά πράγµατα δεν έχουν να κάνουν πάντα µε τον έλεγχο από την πλευρά της πολιτείας αλλά και µε την ανάγκη ο ίδιος ο πολίτης να αναγνωρίζει την υποχρέωσή του απέναντι στους γύρω του. Μ.Θ.

Ο κύριος «απέναντι» ∆ιάλογος υποψηφίου ∆ηµάρχου µε εν δυνάµει υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο: «Θα µε βάλεις ή θα πάω µε τον απέναντι;» «Μα δε χωράς, πού να σε βάλω;» «Ε, αν δεν χωράω πουθενά και εγώ θα πάω µε τον απέναντι!» «Να πας µε τον απέναντι και καλή επιτυχία!». Μα τέτοια πρεµούρα για να δει τον εαυτό του υποψήφιο στο Νότιο Πήλιο… Ε.Θ.

∆εν είµαστε για τέτοια Άκρως επίκαιρη η σηµερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νοµαρχιακού Οργάνου για τις πληµµύρες. Με τέτοια πρόγνωση καιρού, δεν είµαστε για βάρκες, ούτε για τρεχάµατα. Άσε που έχει «καεί» ∆ήµαρχος το 2006 από την βροχή. Για τέτοια είµαστε τώρα; Ε.Θ.

Ευτυχώς, βγήκαν χωρίς γρατσουνιά!

Τελικά καθόλου δηµιουργικό πνεύµα δεν έχουν εκεί στον Καλλιτεχνικό. Μέσα στο άγχος των εργαζοµένων για την εξεύρεση χρηµάτων για τις πληρωµές των µισθών τους και των ασφαλιστικών τους εισφορών, όλο αυτό το διάστηµα, θα µπορούσαν να διανείµουν ρόλους και να ανεβάσουν στο σανίδι το έργο «Ο καλός, ο κακός κι’ ο άσκηµος». Βέβαια, το ρόλο του καλού θα τον κρατούσαν για τον εαυτό τους, τους άλλους δύο θα τους µοίραζαν επιλεκτικά.Και επιτυχία θα σηµείωναν και θα τα οικονοµούσαν και την εκδίκησή τους θα έπαιρναν, που το θέλουν, το µουρµουρίζουν, αλλά δεν το τολµούν. Με τα «θα», τα «να», τα «έτσι» και τα «αλλά», περνάει ο καιρός και µετά δεν θα βρίσκεται άκρη. Αρ.Τ.

«Κορώνα-γράµµατα η υποψηφιότητα»

Ειλικρινής σχέση Σε ιδιαίτερα θερµό κλίµα πραγµατοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Πάνου Σκοτινιώτη µε τον Μητροπολίτη ∆ηµητριάδος κ. Ιγνάτιο. Ο κ. Σκοτινιώτης ως Νοµάρχης Μαγνησίας ήταν ο άνθρωπος που υποδέχθηκε τον κ. Ιγνάτιο στην πόλη του Βόλου για την ενθρόνισή του και από τότε έχει αναπτυχθεί µεταξύ τους µια ειλικρινής και εγκάρδια σχέση. Χθες, συζήτησαν για τις προοπτικές συνεργασίας του νέου ∆ήµου Βόλου και της Μητρόπολης ∆ηµητριάδος, σε θέµατα εθελοντισµού, κοινωνικών δράσεων και προώθησης του θρησκευτικού τουρισµού.

Τα δέοντα Επέτειος της Απελευθέρωσης του Βόλου και της Νέας Ιωνίας σήµερα από τα Στρατεύµατα Κατοχής και θα ψαλεί στο Μνηµείο της Εθνικής Αντίστασης επιµνηµόσυνη δέηση, ενώ θα επακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Χθες, µία ηµέρα πριν συνεργείο της Υπηρεσίας Πρασίνου καθάριζε τον χώρο και τοποθε-

Ακόµη και «κορώνα-γράµµατα» πρότεινε ο ∆ήµαρχος Σούρπης και υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος του συνδυασµού «∆ύναµη-∆ηµιουργία» Κώστας Καραγκιόζογλου σε δύο πολίτες. ∆εν χωρούσαν και οι δύο, ήθελαν όµως και οι δύο µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί το δίληµµα. Τελικά, η τελευταία πρόταση του ∆ηµάρχου να δοθούν τόπο στα νιάτα βρήκε πρόσφορο έδαφος, ο βετεράνος αποχώρησε κι έτσι κατατέθηκε και η υποψηφιότητα στην ώρα της. Ε.Θ.

τούσε ζαρντινιέρες µε λουλούδια στο σηµείο, όπου τον τελευταίο καιρό κατοικοεδρεύουν άστεγοι και οικονοµικοί µετανάστες. Σήµερα, η Επέτειος θα πέσει η θλίψη, η σιγή και ο πρέπων σεβασµός και µετά άντε πάλι από την αρχή, θα µετατραπεί ο χώρος σε καταφύγιο µεταναστών. Ε.Θ.

Τελευταίοι και καταϊδρωµένοι Στο παρά ένα κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους οι Συνδυασµοί του ∆ηµάρχου Αλµυρού κ. Β. Χατζηκυριάκου και της υποψήφιας ∆ηµάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Ε. Λαίτσου. Η κατάθεση των δυο Συνδυασµών έγινε το τελευταίο τέταρτο, πριν εκπνεύσει η προθεσµία που έληγε στις 12 τα µεσάνυχτα της Κυριακής. Η καθυστέρηση των δυο υποψηφίων του Αλµυρού και του Ρ. Φεραίου αποδεικνύει και τις δυσκολίες που

αντιµετώπισαν στην συγκρότηση και κατάθεση των Συνδυασµού. Βέβαια είναι και οι δυο εντός των ορίων νοµιµότητας, αλλά έτρεχαν µέσα στην νύχτα να καλύψουν τις θέσεις που απαιτούσε το ψηφοδέλτιο.

Όταν κάποιος επιθυµεί να αναλάβει µια θέση εξουσίας οφείλει να προνοεί και να είναι έτοιµος νωρίς και προετοιµασµένος. Οι καλοί νοικοκυραίοι µεριµνούν από νωρίς. ∆εν µπορεί να επαγγέλλεσθε και οι δυο CMYK

υποψήφιοι νοικοκύρεµα στον ∆ήµο σας και να τρέχετε νυχτιάτικα την τελευταία στιγµή να καλύψετε τις κενές θέσεις. Έτσι θα χειριστείτε τα δύσκολα θέµατα του ∆ήµου σας αν εκλεγείτε, τρέχοντας την τελευταία στιγµή µέσα στην µαύρη νύχτα; ∆εν ήταν καλή η εικόνα που είδαµε στα ∆ικαστήρια και για τον ∆ήµαρχο Αλµυρού και για την παρ’ ολίγον ∆ήµαρχο Βελεστίνου. Μ.Θ.

Σοβαρότατο τροχαίο ατύχηµα είχε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και αντινοµάρχης Μαγνησίας ∆ηµήτρης Μεργιαλής το πρωί της Κυριακής λίγο µετά τις 9.30. Με το αυτοκίνητό του ο αντινοµάρχης, µε συνοδηγό την επίσης αντινοµάρχη υποψήφια Περιφερειακή Σύµβουλο Εύη Αδαµάκη κατευθύνονταν για την Λάρισα για να παρακολουθήσουν την περιφερειακή σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ που θα γινόταν παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Σε µια από τις πιο δύσκολες διασταυρώσεις της οδού Λαρίσης, στο ύψος του Ξηριά το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο υποψ. Αντιπεριφερειάρχης συγκρούστηκε µε άλλο ΙΧ που διέσχιζε κάθετα την οδό Λαρίσης. Το αυτοκίνητο του ∆. Μεργιαλή υπέστη πολύ σοβαρές ζηµιές αλλά ευτυχώς δεν τραυµατίστηκε κανείς από τους επιβάτες αλλά ούτε και ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου. Το σηµαντικό είναι ότι δεν υπήρξε τραυµατισµός αλλά µετά το ατύχηµα ήταν αδύνατο οι δυο υποψήφιοι να µεταβούν στη Λάρισα για την περιφερειακή συνδιάσκεψη. Ο κ. Μεργιαλής έχασε και την οικογενειακή φωτογραφία του Πρωθυπουργού µε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες αλλά δεν είναι αυτό το σηµαντικό. Το σηµαντικό είναι ότι πριν από όλα σηµασία έχει η υγεία. Έµαθε, όµως, από πρώτο χέρι ο αντινοµάρχης ότι στην διασταύρωση του Ξηριά υπάρχει ένα φανάρι προβληµατικό, που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί τους πολίτες γιατί οι σηµατοδότες εξακολουθούν αν είναι ασυντόνιστοι. Στην συγκεκριµένη διασταύρωση έχουν γίνει κατά καιρούς πολύ σοβαρά τροχαία! Μ.Θ.

Αναγκάστηκαν σε συµπληρωµατική Από τα παρατράγουδα της προχθεσινής διαδικασίας υποβολής των υποψηφιοτήτων στο Πρωτοδικείο και το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο υποψήφιοι ∆ήµαρχοι περιφερειακών ∆ήµων της Μαγνησίας, αναγκάστηκαν σε συµπληρωµατική κατάθεση υποψηφιότητας, καθώς ξέχασαν να δηλώσουν υποψηφιότητες. Τόσες πολλές, που ζητά ο «αχόρταγος» Καλλικράτης, δεν είναι δυνατόν, κάποιος θα ξεχαστεί... Ε.Θ.


GNO_10_mon:Layout 2

10/18/10

10:10 PM

Page 1

10 ρεπορτάζ

19.10.2010

ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ∆ΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«Την πολιτική µε την οποία διαφωνείς, δεν την αλλάζεις ψηφίζοντάς την» Ά

νοιγµα στους πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 και τώρα είναι δυσαρεστηµένοι και θυµωµένοι από την εφαρµοζόµενη πολιτική έκανε χθες ο αν. καθηγητής του πανεπιστηµίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην αγορά, τη λαϊκή αλλά και υπηρεσίες στη Νέα Ιωνία.

«Την πολιτική µε την οποία διαφωνείς, δεν την αλλάζεις επιβραβεύοντάς την, δεν την αλλάζεις ψηφίζοντας αυτόν που την υποστηρίζει απόλυτα, δηλαδή τον κυβερνητικό υποψήφιο», τόνισε µε έµφαση και υπογράµµισε: «Καταλαβαίνω, συναισθάνοµαι, διαπιστώνω καθηµερινά την απογοήτευση, την απόγνωση, την αβεβαιότητα, το θυµό των Θεσσαλών για το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» και την αδιέξοδη πολιτική του Μνηµονίου. Κυρίως, αντιλαµβάνοµαι τους Θεσσαλούς οι οποίοι το 2009 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και τώρα διαπιστώνουν ότι η πολιτική που εφαρµόζεται αυτόν τον ένα χρόνο είναι εκ διαµέτρου αντίθετη απ’ αυτή που τους υποσχέθηκαν. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή τους, συναισθάνοµαι τον θυµό τους και απευθύνοµαι δηµόσια κυρίως σ’ αυτούς: στις περιφερειακές εκλογές του Νοεµβρίου έχετε τη µοναδική δυνατότητα, τη µοναδική ευκαιρία να στείλετε µήνυµα σ’ αυτούς που σας πίκραναν, σ’ όλους εκείνους που διέψευσαν τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας. Στις περιφερειακές εκλογές δεν αλλάζει η κυβέρνηση, οι πολίτες µπορούν όµως µε την ψήφο τους να στείλουν σαφές µήνυµα για να αλλάξουν οι εφαρµοζόµενες πολιτικές. Μπορούν µε την ψήφο τους να εκλέξουν αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση που να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία προς όφελος της Θεσσαλίας και των Θεσσαλών.

Μπορούν µε την ψήφο τους να δηµιουργήσουν αναχώµατα στην ύφεση, τις απολύ-

σεις, την ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά. Μπορούν µε την ψήφο τους να διεκδική-

σουν και να κερδίσουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά, καλύτερες συνθήκες στην καθηµερινότητά τους. Όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 και τώρα είναι δικαιολογηµένα δυσαρεστηµένοι, ενοχληµένοι, θυµωµένοι από την εφαρµοζόµενη πολιτική, µόνο κέρδος µπορούν να έχουν δυναµώνοντας το συνδυασµό µας, δυναµώνοντας τη «Συµµαχία Υπέρ των Πολιτών». Μόνο κέρδος µπορούν να έχουν από την αυτοδιοικούµενη περιφέρεια Θεσσαλίας που δεν είναι το µακρύ χέρι του κράτους αλλά διεκδικεί και κερδίζει χρηµατοδότηση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των µεγάλων έργων, των αναγκαίων υποδοµών. Μόνο κέρδος µπορούν να έχουν από την αυτοδιοικούµενη περιφέρεια Θεσσαλίας που στέκεται αποφασιστικά δίπλα σ’ αυτούς που έχουν τη µεγαλύτερη ανάγκη, που θέτει σε προτεραιότητα όχι την πιστή εφαρµογή αυτών που αναγράφονται στο Μνηµόνιο όπως ο κυβερνητικός υποψήφιος αλλά την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μόνο κέρδος µπορούν να έχουν από την αυτοδιοικούµενη περιφέρεια Θεσσαλίας που θέτει «κόκκινες γραµµές» όχι στα λόγια αλλά στην πράξη για να υπερασπιστεί το εισόδηµα και την επιβίωση κάθε πολίτη. Η ψήφος στον ενωτικό συνδυασµό µας «Συµµαχία Υπέρ των Πολιτών» είναι ψήφος διαµαρτυρίας στην πολιτική του Μνηµονίου, είναι ψήφος αντίστασης στα µέτρα που ελήφθησαν κι αυτά – τα ακόµη πιο επώδυνα που ετοιµάζονται, είναι ψήφος διεκδίκησης, είναι ψήφος προοπτικής για τη Θεσσαλία και κάθε Θεσσαλό. Ο συνδυασµός µας έχει το πληρέστερο πρόγραµµα σε όλους τους τοµείς, ένα πρόγραµµα οραµατικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό, ένα πρόγραµµα ευέλικτο ώστε να ανταποκρίνεται στα ραγδαία µεταβαλλόµενα δεδοµένα της εποχής».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ ΜΕ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΕΤΣΟ

«Το περιβάλλον συνδέεται άµεσα µε την καθηµερινότητα του πολίτη» Με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη και Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής συναντήθηκε η υποψήφια ∆ήµαρχος Βόλου Ζέττα Μακρή. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για τις εξελίξεις που αναµένονται στην τοπική αυτοδιοίκηση µε την εφαρµογή του σχεδίου Καλλικράτης εστιάζοντας κυρίως στα κρίσιµα θέµατα που συνδέονται µε το περιβάλλον. Με αφορµή την απόφαση της Ζέττας Μακρή να µην τυπώσει το πρόγραµµα του συνδυασµού της, αλλά να το δηµοσιεύσει και τα χρήµατα να διατεθούν σε δεντροφυτεύσεις σε όλες τις περιοχές που θα συνθέσουν το νέο δήµο Βόλου και µε δεδοµένη την ευαισθησία σε θέµατα περι-

βάλλοντος, τόσο της ίδιας όσο και των συνεργατών της η κυρία Μακρή αντήλλαξε απόψεις µε τον κύριο Καρτάλη . Ο κ. Κώστας Καρτάλης ανέλυσε στην κυρία Μακρή τις θέσεις του για τα περιβαλλοντικά ζητήµατα, υποστηρίζοντας ότι οι δήµοι οφείλουν να αναπτύξουν ολοκληρωµένο σχεδιασµό για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία αφορά στην καθηµερινότητα όλων µας. Η ενεργοποίηση της πολιτείας για εφαρµογή εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής που να διαπερνά όλες τις δράσεις του ∆ηµοσίου και Ιδιωτικού τοµέα και όλες τις οικονοµικές και κοινωνικές δραστηριότητες αποτελεί επιτακτική ανάγκη, γιατί η µέριµνα για το πε-

ριβάλλον είναι ευθύνη όλων µας, υποστήριξε ο κύριος Καρτάλης. Η κ. Ζέττα Μακρή είπε ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση αυτή είναι ουσιώδης. «Η έννοια της κοινωνίας της ευθύνης είναι έννοια που πρέπει και µπορεί να αναπτυχθεί σ’ ένα ∆ήµο. Η αέρια ρύπανση, το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, οι χώροι πρασίνου, η ενεργειακή πολιτική, η συλλογή των απορριµµάτων είναι τοµείς που συνδέονται άµεσα µε την καθηµερινότητα του πολίτη και ο επανασχεδιασµός για καλύτερη και αποτελεσµατικότερη διαχείρισή της είναι από τα πρώτα πράγµατα, που θα δροµολογήσω, εφόσον εκλεγώ. Είναι πεποίθησή µου ότι η πόλη

του Βόλου πρέπει να παραδοθεί στις επόµενες γενιές σε καλύτερη απ’ την υπάρχουσα κατάσταση. Γι’ αυτό θα δουλέψω µε όλες µου τις δυνάµεις”, δήλωσε η κυρία Μακρή. Συνάντηση είχε επίσης η υποψήφια δήµαρχος Βόλου µε τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων Βόλος 2013 κύριο Γιώργο Κολέτσο µε τον οποίο συζήτησαν για το µεγάλο εγχείρηµα διοργάνωσης των αγώνων στην πόλη του Βόλου. Ο κύριος Κολέτσος ανέφερε ότι η Οργανωτική Επιτροπή εµπνέεται από το πάθος και τα ιδεώδη του αθλητισµού και δεσµεύεται ότι θα δηµιουργήσει άριστες συνθήκες για την διεξαγωγή τους. Τόσο η

κυρία Μακρή όσο και ο κύριος Κολέτσος εξέφρασαν την αγωνία τους για την τελική απόφαση σε ό,τι αφορά την κατασκευή του µεσογειακού χωριού. Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέλυσε τα στοιχεία του προυπολογισµού για τις οργανωτικές δράσεις και την δηµιουργία εγκαταστάσεων δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στα τρία νέα αθλήµατα {θαλάσσιο σκι , tae kwon do και µπάτµιντον } που προστέθηκαν στους αγώνες και µάλιστα µε συµφωνία της επιτροπής και των οµοσπονδιών αυτών των αθληµάτων για αυτοχρηµατοδότηση της συµµετοχής τους, καθώς και στην δηµιουργία του κωπηλατοδροµίου , το οποίο πρέπει και θα γίνει βιώσιµο έργο.


GNO_11 color :Layout 2

10/18/10

8:00 PM

Page 1

CMYK

ρεπορτάζ 11

19.10.2010

ΣΤΗ ΖΑΓΟΡΑ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ

Η περιφέρεια έχει δικαίωµα στην ανάπτυξη Ο

ι πολίτες της Ζαγοράς και του Ανατολικού Πηλίου µε τον πιο δυναµικό τρόπο επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Απόστολο Παπατόλια και στο συνδυασµό του «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ∆ΥΝΑΜΗ» στη συγκέντρωση που πραγµατοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου και χειροκρότησαν θερµά το πάθος και την αγωνιστικότητά του, αναγνωρίζοντας , τη µεγάλη προσφορά του και ως Νοµάρχη, τόσο προς το Ανατολικό Πήλιο όσο και σε ολόκληρο το Νοµό Μαγνησίας Στην συγκέντρωση του υποψηφίου Περιφερειάρχη παραβρέθηκαν µαζί µε τους υποψηφίους περιφερειακούς συµβούλους του συνδυασµού «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ∆ΥΝΑΜΗ» η Αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση και ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης, η δήµαρχος Ζαγοράς Αφροδίτη Μανίνη, ο υποψήφιος δήµαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου Γιώργος Αντώνογλου, αγροτοσυνεταιριστές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής καθώς και πλήθος πολιτών από την ευρύτερη περιοχή. Στην συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισµό

ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας ∆ηµήτρης Μεργιαλής ο οποίος κάλεσε τους πολίτες του Ανατολικού Πηλίου να στηρίξουν την παράταξη «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ∆ΥΝΑΜΗ» υπογραµµίζοντας ότι αποτελεί τη µοναδική εγγύηση για το στέριωµα του νέου θεσµού και την ανάπτυξη της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας. «Η παράταξή µας µε επικεφαλής τον Απόστολο Παπατόλια και µαζί µε όλους µας εγγυάται ότι µπορεί να οδηγήσει τη Θεσσαλία µε σιγουριά και σταθερότητα στο µέλλον. ∆ικαιούµαστε την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Μαζί βάζουµε τις βάσεις ώστε να φτιάξουµε µία Θεσσαλία δυνατή, µε κοινω-

νική δικαιοσύνη που θα υπερασπίζεται τα συµφέροντα του κάθε Θεσσαλού πολίτη» επισήµανε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης ∆ηµήτρης Μεργιαλής και αφού αναφέρθηκε αναλυτικά σε θέµατα της περιοχής, κάλεσε στο βήµα τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο βήµα για την κεντρική οµιλία. Ο κ. Παπατόλιας στην οµιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο και στις παρεµβάσεις που η παρούσα νοµαρχιακή αρχή µε την δική του καθοδήγηση δροµολόγησε για όλο το Ανατολικό Πήλιο και συνέχισε ξεδιπλώνοντας το πρόγραµµα της παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ∆ΥΝΑΜΗ» για την ανάπτυξη της

περιοχής, της Μαγνησίας και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Οι προτεραιότητες που µεταξύ άλλων τέθηκαν από τον κ. Παπατόλια αφορούν στον περιφερειακό της Ζαγοράς, στην παράκαµψη του Χιονοδροµικού Κέντρου, στον εκσυγχρονισµό του οδικού κυκλώµατος του Πηλίου αλλά και µία σειρά άλλων παρεµβάσεων που δροµολογούνται για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου όπως ειδικότερα τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση υποδοµών που θα προσδώσουν προστιθέµενη αξία σε συνδυασµό µε την ώθηση και την στήριξη του τουρισµού αλλά και του αγροτικού τοµέα στην περιοχή. «Η παρούσα Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατάφερε να ξεκαθαρίσει τις εκκρεµότητες του παρελθόντος και να «ξεκολλήσει» από το «τέλµα» στο οποίο είχαν περιπέσει πολλές παρεµβάσεις το προηγούµενο διάστηµα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπατόλιας καταδεικνύοντας την πολιτική βούληση της παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ∆ΥΝΑΜΗ» και ως αυριανή περιφερειακή αρχή για την υλοποίηση ενός συγκεκριµένου αναπτυξιακού σχεδίου µε αλληλουποστηριζόµενες δράσεις σε όλους τους τοµείς.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΒΟΛ

Αξιόπιστος εταίρος η ΕΑΣ Βόλου για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τοµέα Τη διαβεβαίωση ότι ο νέος ∆ήµος Βόλου θα αποτελέσει έναν αξιόπιστο συνεργάτη και εταίρο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού τοµέα, παρείχε ο υποψήφιος ∆ήµαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης προς τη διοίκηση της ΕΑΣ Βόλου και τους εργαζόµενους στη γαλακτοβιοµηχανία «ΕΒΟΛ», την οποία επισκέφθηκε χθες συνοδευόµενος από υποψήφιους δηµοτικούς συµβούλους του συνδυασµού του. Η επίσκεψη πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της καµπάνιας που υλοποιεί η «∆ηµοκρατική Συµπολιτεία» για τη στήριξη των τοπικών παραγωγικών δυνάµεων. Ο κ. Σκοτινιώτης, αφού ενηµερώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΑΣ κ. Νικήτα Πρίντζο για την πορεία της ΕΑΣ και του εργοστασίου ΕΒΟΛ, καθώς και για τα µελλοντικά σχέδια της διοίκησης, υπογράµµισε ότι η ΕΑΣ Βόλου έχει αποκτήσει πλέον αξιοπιστία, κύρος και αναγνώριση, ενώ η γαλακτοβιοµηχανία «ΕΒΟΛ» έχει κατακτήσει ξεχωριστή θέση σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί καρπό τηςσυστηµατικής προσπάθειας που καταβάλλουν πρόεδρος, διοίκηση και εργαζόµενοι και είναι ένα κεκτηµένο που πρέπει να αναδείξει η περιοχή. Αναφερόµενος στο πρόγραµµα του συνδυασµού του για τον αγροτικό τοµέα, υπογράµµισε ότι οι προτεραιότητες

χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι η νέα δηµοτική αρχή θα στηρίξει το έργο της ΕΑΣ Βόλου, διότι αποτελεί έναν συνεταιρισµό που λειτουργεί προς όφελος των µελών του και ολόκληρης της κοινωνίας. Τον κ. Σκοτινιώτη συνόδευσαν στην γαλακτοβιοµηχανία «ΕΒΟΛ» οι υποψήφιοι δηµοτικοί σύµβουλοι Μ. Βικοπούλου, Κ. Γαργάλα, Γ. Καουνάς, Ι. Καπέλιος, ∆. Καπότσης, Φ. Κοκκινάκη, Γ. Λεµονής, ∆. Μπλέτσας, Ν. Οικονόµου, Η. Ξηρακιάς, Μπ. Τσαµπάζης και Ε. Φραγκούλη.

Επίσκεψη στη ΒΕΜΕΚΕΠ επικεντρώνονται σε τέσσερις τοµείς: τον αγροδιατροφικό, προκειµένου να στηριχθεί η αγροτική οικονοµία, την παραγωγή πιστοποιηµένων προϊόντων ποιότητας και την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τον εκσυγχρονισµό των καλλιεργειών και τον αγροτουρισµό, που αποτελεί σηµαντική διέξοδο για τους νέους ανθρώπους. «Η ΕΑΣ Βόλου θα είναι προνοµιακός συνοµιλητής µας στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση πρωτοβουλιών που θα συµβάλλουν στην ανασυγκρότηση του αγροτικού τοµέα και τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε

CMYK

Το πρόγραµµα του κ. Σκοτινιώτη συνεχίστηκε χθες µε επίσκεψη στη βιοµηχανία µεταλλικών κατασκευών «ΒΕΜΕΚΕΠ», όπου ενηµερώθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας Μ. Ατζούρη και τον διευθύνοντα σύµβουλο Α. Κουρκούβελο για την πορεία της επιχείρησης και τα έργα που υλοποιεί. Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι ένα από τα µεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της περιοχής είναι ότι διαθέτει ανθρώπινο δυναµικό υψηλού επιπέδου, σε όλους τους παραγωγικούς τοµείς. Η νέα δηµοτική αρχή, είπε, θα στηρίξει µε όλες τις δυνάµεις της αυτό το δυναµικό, µε στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονοµίας.


GNO_12_mon:Layout 2

10/18/10

7:59 PM

Page 1

12 ρεπορτάζ Στα Κέντρα Σίτισης ο Μητροπολίτης ∆ύο Κέντρα Σίτισης της τοπικής Εκκλησίας πρόκειται να επισκεφθεί ο Μητροπολίτης ∆ηµητριάδος κ. Ιγνάτιος σήµερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου. Συγκεκριµένα, στις 5 µ.µ. θα επισκεφθεί το Κέντρο Σίτισης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου «∆ΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ» και στις 6 µ.µ. το Σπίτι Γαλήνης του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Βόλου. Και στα δύο Κέντρα ο Σεβασµιώτατος θα τελέσει Αγιασµό για την ευόδωση του πολυσήµαντου κοινωνικού τους έργου και κατά το τρέχον Ιεραποστολικό έτος. Θα ενηµερωθεί, επίσης, από τους υπεύθυνους Ιερείς και το εθελοντικό προσωπικό, για την πορεία της λειτουργίας τους, τυχόν προβλήµατα και δυσλειτουργίες, ενώ θα παράσχει πολύτιµες συµβουλές σε όλους. Σηµειώνεται, ότι µε την µέριµνα και την φροντίδα του κ. Ιγνατίου, λειτουργούν εικοσιένα (21) σηµεία Σίτισης σε όλο το εύρος της Τοπικής µας Εκκλησίας, προκειµένου ν’ αντιµετωπίσουν, κατά το δυνατόν, τις αυξηµένες ανάγκες της εποχής, λόγω της σφοδρής οικονοµικής κρίσης.

∆οξολογία για τον εορτασµό της«Ηµέρας της Αστυνοµίας» Με αφορµή τον εορτασµό της «ηµέρας της αστυνοµίας» και του προστάτη του σώµατος, µεγαλοµάρτυρα Αγίου Αρτεµίου (Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010), το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνοµίας έχει προγραµµατίσει σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, που θα πραγµατοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Για το λόγο αυτό, στις 11 αύριο το πρωί, θα τελεσθεί επίσηµη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου ∆ηµητριάδος κ. Ιγνατίου.

Ηµερίδα για τους Βλάχους στο Συνεδριακό Ηµερίδα για την ιστορία, την καταγωγή και την προσφορά των Βλάχων στην ανασύσταση του Έθνους, διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Σέσκλου «Η Φράσαρη», µε κεντρικό θέµα «Ελλάς, η πατρίδα των Βλάχων» Η Ηµερίδα θα πραγµατοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως ∆ηµητριάδος, αύριο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και θα την προλογίσει ο Σεβ. Μητροπολίτης ∆ηµητριάδος κ. Ιγνάτιος. Οµιλητές θα είναι οι διακεκριµένοι επιστήµονες Αχιλλέας Λαζάρου, Μ. Κιληπύρης και Μ. Μαγειρίας – Πρόεδρος Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων.

19.10.2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

Νέα τµήµατα στο ∆ΙΑΥΛΟ ∆

ύο νέα τµήµατα εκµάθησης υπολογιστών διοργανώνει το Κέντρο πληροφόρησης Νέων Βόλου «∆ίαυλος» (Τοπάλη 14 µε ∆ηµητριάδος). Το πρώτο αφορά ενηλίκους τελείως αρχάριους που τους χρειάζεται η λήψη της πιστοποίησης για την αναζήτηση εργασίας. Οι συµµετέχοντες µπορούν (µετά από εξετάσεις) να οδηγηθούν στην απόκτηση της πιστοποίησης ECDL. Το σεµινάριο θα γίνεται στην αίθουσα υπολογιστών του ∆ιαύλου κάθε: Τρίτη και Πέµπτη 10:30 - 13:30 ή Τρίτη και Πέµπτη 19:00 έως 22:00. Το κόστος των σεµιναρίων είναι 220 ευρώ , έχουν διάρκεια 50 ωρών. Στη τιµή ∆ΕΝ συµπεριλαµβάνονται το κόστος κάρτας δεξιοτήτων που είναι 70 ευρώ, το κόστος εξετάσεων που είναι 38 ευρώ για κάθε µία ενότητα καθώς και το κόστος έκδοσης του τελικού πιστοποιητικού που είναι 30 ευρώ. Τα τµήµατα προγραµµατίζεται να αρχίσουν µέσα στον Οκτώβριο. Θα διδαχτούν οι βασικές ενότητες που ζητούν το ∆ηµόσιο στους διαγωνισµούς του ΑΣΕΠ. Στην εκµάθηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή για τη λήψη Ευρωπαϊκού ∆ιπλώµατος Κατάρτισης σε Υπολογιστές ECDL (European Computer Driving License) περιλαµβάνονται οι παρακάτω ενότητες: Α) Windows xp Β) Word Γ) Excel και ∆) Internet & Outlook Express . Επίσης έχει προγραµµατιστεί να ξεκινήσει ένα νέο ταχύρυθµο τµήµα. Αφορά ενήλικες που θέλουν να µάθουν τις βασικές λειτουργίες και χρήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το τµήµα θα γίνεται στο ∆ίαυλο κάθε Παρασκευή 18:00 – 20:00.

Τα τµήµατα θα έχουν συνολική διάρκεια 22 ώρες και το τελικό τους κόστος θα είναι 100 ευρώ. Με απλό και εύληπτο τρόπο οι αρχάριοι χρήστες θα διδαχτούν τον χειρισµό του υπολογιστή και θα τους αναλυθούν οι βασικές αρχές των ενοτήτων: Χρήση Υπολογιστή & ∆ιαχείριση Αρχείων, Επεξεργασία κειµένου, Λογιστικά φύλλα, Internet Explorer & Επικοινωνίες. Όλα τα τµήµατα είναι αυστηρά 10µελή και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης ξεκίνησε η λειτουργία της οµάδας δράσης µε θέµα τον Κινηµατογράφο και το video, που θα απευθύνεται σε νέους 15 έως 35 χρόνων. Στόχος της οµάδας θα είναι και η δηµιουργία ενός βασικού οπτικο-ακουστικού αρχείου που θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε παράλληλες συναφείς δράσεις. Εκτός από τη βασική θεωρητική της κατάρτιση, απαραίτητη για την γνώση της γλώσσας του κινηµατογράφου και την απόκτηση κοινής πλατφόρµας συ-

νεννόησης, η οµάδα θα προσπαθήσει να παράγει έργο πιθανών καταγράφοντας γεγονότα και εκδηλώσεις που παρουσιάζονται στην πόλη και που θα αφορούν και ενδιαφέρουν τη νεολαία (συναυλίες, φεστιβάλ, συναντήσεις νέων, οικολογικές παρεµβάσεις, κ.ά.). Στον κύκλο σεµιναρίων που προγραµµατίζεται θα αναπτυχθούν θέµατα όπως:Βασικές αρχές της κινηµατογραφικής εικόνας και της εικόνας video, η µηχανή λήψης - Φακός – Φίλτρα , Σενάριο – Ντεκουπάζ , Προετοιµασία για το γύρισµα, Τεχνικές λήψης, Γύρισµα Φωτιστικές συνθήκες – Συνεργείο, Μοντάζ - Ήχος – Μουσική, Video Art κ.λ.π.) Το τµήµα θα γίνεται κάθε Τετάρτη 20:00 – 22:00. στο ∆ίαυλο. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και εγγραφές στη γραµµατεία του ΚΠΝ Βόλου ∆ίαυλος , Τοπάλη 14 , τηλ. 24210-25363 . Ώρες λειτουργίας ∆ευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 22:00.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΜΕΡΙ∆Α ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ-ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΩΝ

Εκστρατεία ενηµέρωσης και ελέγχων Το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε συνεργασία µε την Επιτροπή Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας της ΕΕ διενεργεί εκστρατεία ενηµέρωσης και ελέγχων για την εκτίµηση κινδύνου κατά τη χρήση επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας. Στο επίκεντρο της εκστρατείας βρίσκονται µικροµεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόµενους και ανήκουν στους εξής τοµείς δραστηριότητας: Ξυλουργεία και επιπλοποιεία, συνεργεία αυτοκινήτων, συνεργεία καθαρισµού και αρτοποιεία. Κύριος σκοπός της εκστρατείας είναι η ευρύτερη δυνατή ενηµέρωση εργοδοτών και εργαζοµένων για το θέµα της έκ-

θεσης των εργαζοµένων σε επικίνδυνες ουσίες, τη λήψη κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών µέτρων, την εφαρµογή µεθόδων και καλών πρακτικών εργασίας προκειµένου

να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν, η έκθεση στις ουσίες αυτές. Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η συµµόρφωση µε ένα ελάχιστο απαιτήσεων πρό-

ληψης και προστασίας κατά τη χρήση επικίνδυνων ουσιών, βοηθώντας έτσι στη µείωση των επαγγελµατικών ασθενειών και των εργατικών ατυχηµάτων. Οι επιθεωρήσεις προς το παρόν θα εφαρµοστούν µόνο στον κλάδο των ξυλουργείων – επιπλοποιείων. Στα πλαίσια αυτής της ενηµερωτικής δράσης το Τµήµα Τεχνικής & Υγειονοµικής Επιθεώρησης Μαγνησίας διοργανώνει σε συνεργασία µε τον Σύλλογο Ξυλουργών – Επιπλοποιών & Συναφών Επαγγελµάτων, ενηµερωτική Ηµερίδα η οποία θα πραγµατοποιηθεί αύριο 20 Οκτωβρίου 2010, ώρα 7.00 µ.µ. στα γραφεία του συλλόγου, Ματρόζου 18.


gno_13:Layout 2

10/18/10

10:16 PM

Page 1

ρεπορτάζ 13

19.10.2010

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ∆ΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

«Το όνοµά µου είναι Rachel Corrie» Μ

ία αληθινή συγκλονιστική ιστορία, η οποία ολοκληρώθηκε µόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2003 µεταφέρεται σήµερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου στο Θέατρο την Παλιάς Ηλεκτρικής µε δύο παραστάσεις στις 18:30 και 20:30 Είναι η ιστορία της νεαρής Αµερικανοεβραίας ακτιβίστριας Rachel Corrie, η οποία έχασε τη ζωή της ορθώνοντας το ανάστηµά της ενάντια στην αδικία.

την αµεσότητα της ∆ήµητρας Σύρου, ως Rachel Corrie, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Μάνιας Παπαδηµητρίου. Η µικρή σκηνή της Παλιάς Ηλεκτρικής θα µετατραπεί σε δωµάτιο εφηβικό. Φωτογραφίες που κοσµούν τους τοίχους της πάντα ανήσυχης, ενεργητικής και θαρραλέας Rachel. Μια σύγχρονη έφηβη που την απασχολούν όλα. Η οικογένειά της, οι σχέσεις της αλλά πάνω απ’όλα η αδικία στον κόσµο που ζει. Η ∆ήµητρα Σύρου µας γεµίζει µε εικόνες µέσα από τις περιγραφές της. Είναι τα ταξίδια στη Ρωσία κι έπειτα στη Λωρίδα της Γάζας. Μεστός ο λόγος της, δουλεµένη η κίνησή της. ∆υνατή η ερµηνεία της, ίσως από τις καλύτερες πρωτοεµφανιζόµενες ηθοποιούς φέτος. Μαζί της, η Μάρω Αγρίτη, την ακολουθεί πιστά. Είναι ο χρόνος, είναι η µητέρα της που αλληλογραφεί για να µάθει τα νέα της.

Τόσο συνηθισµένη και τόσο ξεχωριστή – Υπόθεση Συλλέγοντας υλικό από τα ηµερολόγια που κρατούσε η Rachel αλλά και τα e-mails που συχνά έστελνε στην οικογένειά της, σε φίλους και γνωστούς, ο σκηνοθέτης Alam Rickman και η δηµοσιογράφος Katharine Viner, συνέγραψαν το έργο «Το όνοµά µου είναι Rachel Corrie». Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που θυµούνται την ιστορία της νεαρής ακτιβίστριας όπως µεταδιδόταν από τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, το συγγραφικό δίδυµο κατάφερε να διασώσει πολύτιµο υλικό και να κάνει ευρέως γνωστή όχι µόνο την ιστορία της Rachel αλλά και µια σειρά από γεγονότα στην λωρίδα της Γάζας, ειδωµένα µέσα από τα µάτια µιας Αµερικανοεβραίας. Σύµφωνα µε την σκηνοθέτρια του έργου κ. Μάνια Παπαδηµητρίου : «Υπάρχουν έργα που γίνονται για το θέατρο. Υπάρχουν, όµως και έργα που γίνονται στο θέατρο, για να µας κινητοποιήσουν να πάρουµε θέση σε ζητήµατα που έχουµε συνηθίσει να προσπερνάµε, γιατί «έτσι ορίζουν

Φεύγοντας οι καιροί». Το έργο «Το όνοµά µου είναι Rachel Corrie» ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Πρέπει, απλώς, να παίζεται, για να µαθαίνει ο κόσµος τι συµβαίνει και δε γίνεται γνωστό. Το θέατρο είναι πάντα µια πράξη πολιτική, αλλά το θέατρο ντοκουµέντο είναι κάτι περισσότερο από αυτό: είναι ένα είδος ακτιβισµού, στοχεύει, και µερικές φορές το πετυχαίνει, στο να µην ξεχνάµε αυτό που δεν πρέπει να ξεχαστεί και να µην επαναπαυόµαστε µέσα σ’ ένα σύστηµα, επειδή απλώς µας έχει δεχθεί… Οφείλουµε οι άνθρωποι της τέχνης να δείχνουµε αυτό που µένει ανοιχτή πληγή στον κόσµο και η Λω-

ρίδα της Γάζας είναι µια ανοιχτή πληγή. Για µένα η Rachel Corrie είναι µία σύγχρονη Anna Frank και τα emails της είναι το ηµερολόγιό της», επισηµαίνει η σκηνοθέτρια του έργου.

Περιγραφές γεµάτες εικόνες Ικανό να συγκινήσει ακόµη και τους πιο «σκληρούς» θεατές, το έργο είναι «γροθιά στο στοµάχι». Όλα όσα ακούµε κατά καιρούς και βλέπουµε στις ειδήσεις, γίνονται θέατρο. Ένα θέατρο πολιτικό, που προβληµατίζει και προσπαθεί να µας αφυπνίσει. Μια παράσταση η οποία διακρίνεται από

Χωρίς περιττούς µελοδραµατισµούς, χωρίς µεγαλειώδη σκηνικά, αλλά απλά, στοχευµένα, µε µηνύµατα ειρήνης και ισότητας, όπως ακριβώς η ζωή της Rachel. Αυτή είναι η παράσταση του έργου «Το όνοµά µου είναι Rachel Corrie», στην δεύτερη διανοµή που γίνεται στην Ελλάδα. Ας σηµειωθεί ότι το έργο έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις ανά τον κόσµο, ενώ στη Νέα Υόρκη το 2006 ακυρώθηκε το ανέβασµα της παράστασης για το φόβο πολιτικών αντιποίνων. Η τιµή των εισιτηρίων για την παράσταση θα είναι 10 ευρώ ενώ η διάρκεια του έργου θα είναι 70 λεπτά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ 1ΟΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

Ένα σχολείο γεµάτο χρώµα και φως Την ευκαιρία να δουν µια διαφορετική εικαστική άποψη, είχαν χθες το απόγευµα, όσοι επισκέφθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και Τοιχογραφιών του καθηγητή εικαστικών κ. ∆ηµήτρη Αϊβαλιώτη στο 1ο Γυµνάσιο Βόλου.Ο κ. Αϊβαλιώτης, στο πλαίσιο του µαθήµατός του έχει δηµιουργήσει «ένα σχολείο µε χρώµα και άποψη», όπου διδάσκει τους µαθητές του µέσα από την τέχνη. Η έκθεση πραγµατοποιήθηκε µε πρωτοβουλία της Προέδρου ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας, ∆ηµοτική Σύµβολο κ. Κερασία Μπαρτζιώκα και έχει σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό του Βόλου το πραγµατικά ιδιαίτερο έργο ενός καλλιτέχνη που είναι ταυτόχρονα εκπαιδευτικός και ο οποίος επέλεξε να διαθέσει αφιλοκερδώς το ταλέντο του και το χρόνο του, προκειµένου να αναβαθµίσει αισθητικά το κτιρίο του σχολείου όπου διδάσκει. Όπως δήλωσε ο κ. ∆ηµήτρης Αϊβαλιώτης, εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών, ξεκίνησε το έργο του στο σχολείο από το 2000, και αυτή την στιγµή έχει δηµιουργήσει πάνω από 20 τοιχογραφίες στους τοίχους του σχολείου: «Κάθε αίθουσα έχει το δικό της θέµα, και σκοπός µου είναι να συνεχίσω µέχρι να οµορφύνω όλο το σχολείο. Σε κάθε διάδροµο του σχολείου έχω δηµιουργήσει µια διαφορετική ενότητα, που έχει να κάνει είτε µε µαθήµατα είτε µε τοπικά θέµατα, όπως το τρενάκι του Πηλίου και κτλ». Από την πλευρά της η Πρόεδρος ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, τόνισε : «Είναι χαρά µας, να προβάλλουµε το έργο ανθρώπων, οι οποίοι επί χρόνια επέλεξαν να δηµιουργήσουν και να προσφέρουν σιωπηλά, στο κοινωνικό σύνολο, στην τέχνη, στην εκπαίδευση. Ας ακολουθήσουµε λοιπόν το παράδειγµά του, ας προσφέ-

ρουµε ο καθένας µας ό,τι καλύτερο µπορεί». Τέλος η ∆ιευθύντρια του Γυµνασίου κ. ∆ήµητρα Λιαπή τόνισε, ότι καθηµερινά κάνουν µάθηµα σε ένα σχολείο µε χρώµα: «Ο κ. Αϊβαλιώτης µοχθεί για πολλά χρόνια για να δηµιουργήσει αυτό το εικαστικό αριστούργηµα. Πέρα από το ότι διδάσκει τα παιδιά ,σε όλο τον ελεύθερο χρόνο του είναι µε το πινέλο στο χέρι και ζωγραφίζει τους τοίχους. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι διδάσκει τα παιδιά µέσα από τις ζωγραφιές του στους τοίχους. Στο σχολείο µας έχουµε

ένα διαφορετικό σύστηµα. Εµείς έχουµε αίθουσες µαθηµάτων και όχι αίθουσες τµηµάτων. Έξω από κάθε αίθουσα έχει ζωγραφίσει ένα σχετικό θέµα. Όλα τα παιδιά πριν µπουν στο µάθηµα τους διδάσκονται από τον τοίχο. Εµείς πήραµε την πρωτοβουλία να ανοίξουµε το σχολειό και να δείξουµε την δουλειά του επειδή ο ίδιος είναι πολύ σεµνός και δεν θα το έκανε µόνος του. Θέλουµε να δώσουµε σε αυτόν τον άνθρωπο την ευκαιρία να φανεί η δουλειά του». Αθηνά Τσιργή


GNO_14_olh:Layout 2

10/18/10

7:30 PM

Page 1

CMYK

14 ρεπορτάζ

19.10.2010

ΤΑΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΟ Ι∆ΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

«Κλεφτοπόλεµος» µε το αντικαπνιστικό µέτρο Σ

ε «κλεφτοπόλεµο » έχουν προχωρήσει από χθες πολλοί ιδιοκτήτες καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος στη πόλη του Βόλου , καθώς συντασσόµενοι µε την απόφαση της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Καταστηµάτων και Εστίασης έβγαλαν και πάλι από τα ντουλάπια τα τασάκια τους, µε τη διαφορά όµως πως τα δίνουν στους πελάτες τους µόνο εάν αυτά ζητηθούν! Η τακτική του «κλεφτοπόλεµου» όπως την ονοµάζουν οι καταστηµατάρχες , πιστεύουν πως θα είναι προσωρινή, αφού µέρα µε την ηµέρα βλέπουν πως εξασθενεί ο αντικαπνιστικός νόµος . Από χθες στις περισσότερες καφετέριες του Βόλου, η απαγορευτική σήµανση του τσιγάρου, αποτελούσε διακοσµητικό στοιχείο πάνω στα τραπέζια, αφού στην ουσία ο πελάτες αν ήθελε µπορούσε να ανάψει τσιγάρο µε την συναίνεση του ιδιοκτήτη. Για αυτήν την τακτική , επικαλούνται την πολύ µεγάλη πτώση του τζίρου, η οποία λέγεται ότι κυµαίνεται από 35% έως 70%! Επίσης οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για ισονοµία, που «µε τον αντικαπνιστικό νόµο παραβιάζεται κατάφωρα, και ζητούν να χωριστούν τα καταστήµατα σε καπνιστών και µη καπνιστών, ώστε οι πελάτες να έχουν επιλογή». Η τακτική όλων των κατασ τ ηµ άτ ω ν από εδώ και πέρα θα είναι να δίνουµε τασάκι στον πελάτη, εφόσον µας το ζητήσει ο ίδιος, υπογράµµισε ο ∆ηµήτρης Βόγδανος, ιδιοκτήτης καφετέριας στο

κέντρο του Βόλου: « Προχθές το απόγευµα ενηµερώθηκα για την απόφαση της Οµοσπονδίας και προσωπικά συµφωνώ µε αυτήν την τακτική. Προς το παρών τηρώ τον νόµο, αλλά αν αργότερα ο πελάτης µου ζητήσει τασάκι, εγώ θα του το δώσω να καπνίσει ελεύθερα. Βασικά αυτή θα είναι η τακτική όλων των καταστηµάτων από

µατάρχες θα διατηρήσουν την απαγορευτική σήµανση, αλλά θα τοποθετήσουν τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια και δεν θα εµποδίσουν τους πελάτες τους από το να καπνίσουν. «Είµαστε όλοι αποφασισµένοι να µείνουµε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους µας, στους οποίους θα καταλογιστούν πρόστιµα από τους δηµοτικούς

Καταστηµατάρχες: «Ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρµόστηκε ο αντικαπνιστικός νόµος» εδώ και πέρα. Τώρα σε πιθανό πρόστιµο, αναγκαστικά θα πληρώσω. Αλλά το πρόβληµα σε εµάς είναι τεράστιο, και θα µεγαλώνει όσο χαλάει ο καιρός. Μακάρι να είχα υπαίθριο µαγαζί να µην υπήρχε πρόβληµα σε κανέναν», επισηµαίνει στο τέλος ο κ. Βόγδανος. Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Κυτιλής, ιδιοκτήτης καφετέριας, διευκρίνισε ότι οι καταστη-

αστυνόµους». Σύµφωνα µε την απόφαση των µελών του Συλλόγου θα αντιµετωπίζουµε συλλογικά τα πρόστιµα».

Απαγορευτική σήµανση «µαϊµού» Για χαλάρωση του αντικαπνιστικού νόµου, µιλούν οι ιδιοκτήτες των καταστηµάτων, πριν καν βγει η απόφαση από την Οµοσπονδία.

CMYK

«Τις τελευταίες ηµέρες τα µέτρα είχαν χαλαρώσει αισθητά, έτσι και αλλιώς, πριν την απόφαση της Οµοσπονδίας, ιδίως αργά το βράδυ, όταν οι πελάτες άλλοτε δειλά και µε ύφος συνενοχής και άλλοτε µε θράσος ανάβουν τσιγάρο. Εµείς βγάλαµε τα τασάκια από το Σάββατο», εξοµολογείται ιδιοκτήτης κεντρικού καφέ-µπαρ. «∆εν πήγαινε άλλο η κατάσταση. Παρ’ όλο που κανείς από εµάς δεν καπνίζει, φαίνεται ότι η διάθεση του κόσµου είναι να καπνίσει. Η δουλειά µας έχει πέσει γύρω στο 35%». Τέλος ο ιδιοκτήτης του καφέµπαρ, επισηµαίνει: «Παραδόξως ούτε ένας θαµώνας δεν διαµαρτυρήθηκε, µε το γεγονός ότι κάποιοι κάπνιζαν µε την άνεσή τους δίπλα τους».Αγανακτισµένος από την όλη κατάσταση των αντικαπνιστικού νόµου, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παραλία της πόλης, επισηµαίνει ότι εφόσον υπάρχουν τόσες παρανοµίες, δεν πειράζει να προστεθεί µία ακόµη: Εµείς πληρώνουµε 5% δηµοτικό φόρο και έρχονται οι άλλοι µε άδειες αναψυκτηρίου και 1,5% φόρο να λειτουργούν όλο το 24ωρο. Πλήρης

παραλογισµός. Τώρα µε την απαγόρευση του καπνίσµατος ξέρεις τι θα γίνει; Θα δουλεύουν οι παράνοµοι µε τις σόµπες και τα τραπεζοκαθίσµατα που βγάζουν παράνοµα στα πεζοδρόµια, και οι νόµιµοι δεν θα δουλεύουν. Αρά τι πειράζει στις τόσες παρανοµίες να προστεθεί και άλλη µια».

Αύριο Γενική Συνέλευση Συλλόγου Καταστηµαταρχών στο ∆ηµαρχείο Γενική Συνέλευση για τον αντικαπνιστικό νόµο, πρόκειται να πραγµατοποιήσει αύριο Τετάρτη, ο «Σύλλογος Καταστηµαταρχών Κάθε Είδους Κέντρων Εστιάσεων και ∆ιασκεδάσεων Νοµού Μαγνησίας», στο ∆ηµαρχείο της πόλης, στις 18:00 µ.µ, προκειµένου να παρθούν αποφάσεις για µια κοµβική στιγµή της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Εκτός από τον αντικαπνιστικό νόµο, στη Γενική Συνέλευση θα συζητηθούν και τα εξής θέµατα: Τουριστική προβολή του νοµού, Λειτουργικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου και Αναπτυξιακά προγράµµατα.


GNO_15 mon:Layout 2

10/18/10

10:56 PM

Page 1

ρεπορτάζ 15

19.10.2010

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΜ∆ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

«Η Θεία Λειτουργία είναι το ιερότερο έργο στον κόσµο» Μ

ε τη συµµετοχή 120 και πλέον παιδιών που διακονούν στο Ιερό Βήµα, των υπευθύνων Ιερέων και πολλών γονέων, πραγµατοποιήθηκε, µε απόλυτη επιτυχία, το βράδυ της Κυριακής 17 Οκτωβρίου, τιµητική εκδήλωση στο Πνευµατικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον Αναγνώστη και Θεολόγο κ. Φιλοκτήµονα Σταµόπουλο, οπτικοακουστικό υλικό σχετικό µε Ιερό Βήµα και την διακονία σ’ αυτό. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης ∆ηµητριάδος κ. Ιγνάτιος µίλησε στα παιδιά, εκφράζοντας την χαρά και την ικανοποίησή του για την συµµετοχή τους, αλλά και την διακονία τους στο Ιερό Βήµα του Ναού της Ενορίας τους. Ο Σεβασµιώτατος επεσήµανε ότι η διακονία στο Ιερό «είναι εµπειρία ζωής. Έτσι ξεκινήσαµε όλοι µας. Και εµείς ήµασταν κάποτε σαν κι εσάς µικρά παιδιά µέσα στο ιερό, βλέπαµε τους ιερείς, θαυµάζαµε τα γεγονότα, κάποια µας δίδαξαν κι εµάς όπως απόψε εσάς. Κι έτσι ο Θεός έδωσε σήµερα να µπορούµε να τελούµε εµείς την Θεία Λειτουργία που ο Χριστός µας παρέδωσε. Θέλω να σας συγχαρώ που φτάσατε µέχρι εδώ και να σάς παρακαλέσω όσα µάθατε απόψε και είδατε και όσα θα µάθετε στο µέλλον, να τα κάνετε πράξη. Ξέρω δεν είναι εύκολο να τα καταλάβετε από την µια στιγµή στην άλλη, ούτε είναι εύκολο να σας πω πολλά πράγµατα. Θέλω όµως να

θυµάστε ότι το Ιερό Βήµα είναι κάτι πολύ άγιο» Σε άλλο σηµείο της οµιλίας του ο κ. Ιγνάτιος σηµείωσε το µεγαλείο και τη σπουδαιότητα της Θείας λειτουργίας, τονίζοντας ότι «Την ώρα της Θείας Λειτουργίας ο Χριστός είναι εκεί. Οι άγγελοι είναι µαζί µας. Να θυµάστε ότι η Θεία Λειτουργία είναι το ιερότερο έργο στον κόσµο ολόκληρο…» Τέλος, αφού ευχαρίστησε τους συνοδούς κληρικούς για την ποιµαντική τους µέριµνα προς τα παιδιά του Ιερού Βήµατος, απευθύνθηκε προς τους γονείς, σηµειώνοντας, µεταξύ άλλων, τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς που βλέ-

πω ανάµεσά µας, για την εµπιστοσύνη που έχουν στην τοπική µας Εκκλησία. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει αυτή η παράδοση, να εµπιστευόµαστε τα παιδιά µας στο Άγιο Βήµα, στους ιερείς µας, στις ενορίες µας. Να ξέρετε ότι καλό θα γίνει στην ζωή τους και ο καθένας θα ακολουθήσει κάποια στιγµή το δρόµο του. ∆εν θα γίνουν όλα τα παιδιά κληρικοί, αλλά να ξέρετε, όσοι είστε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, ότι αυτά τα παιδιά που βιώνουν λειτουργικές εµπειρίες στο Άγιο Βήµα θα αποκτήσουν µοναδικά βιώµατα, ανεξίτηλα χαραγµένα στη ζωή τους…»

Σε πολύ υψηλά επίπεδα, κινείται ο ρυθµός απορρόφησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με την επίτευξη ποσοστού 17,3%, το Πρόγραµµα έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον εθνικό στόχο για απορρόφηση της τάξης του 15% στο τέλος του έτους και ανεβάζει τον πήχη, θέτοντας ως στόχο την επίτευξη απορροφητικότητας ύψους 20% τον ∆εκέµβριο του 2010 . Σύµφωνα µε την περιφέρεια Θεσσαλίας, «η επιτυχία αυτή έχει ακόµη µεγαλύτερη σηµασία δεδοµένου ότι το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας χρειάστηκε να αντιµετωπίσει και να επιλύσει µέσα σε διάστηµα λίγων µηνών, σηµαντικά προβλήµατα σε ότι αφορά στον αρχικό ελλιπή σχεδιασµό των αναπτυξιακών δράσεων, αλλά και την ανωριµότητα των περισσότερων έργων. Η προσπάθεια αυτή, που έγινε υπό την πίεση του χρόνου, των απαιτήσεων και των αναγκών της Θεσσαλίας αλλά του γενικότερου δυσµενούς οικονοµικού περιβάλλοντος, έχει αποφέρει σήµερα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα, εδραιώνοντας το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σε κορυφαίες θέσεις µεταξύ του συνόλου των συγχρηµατοδοτούµενων προγραµµάτων της χώρας. Αναλυτικά, ο προϋπολογισµός του Προγράµµατος ( συγχρηµατοδοτούµενη δηµόσια δαπάνη) ανέρχεται σε 529 εκατοµµύρια ευρώ και οι εκχωρήσεις προς τη ∆ιαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τους λοιπούς φορείς ( ∆ΙΣΑ, Τράπεζες) ανέρχονται σε 502 εκατοµµύρια ευρώ».

Πληρωµές δαπανών υγείας συνταξιούχων Η Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Περιφέρειας Θεσσαλίας «Ο Άγιος Νικόλαος» πληροφορεί τα µέλη του ότι σήµερα 19, αύριο 20 και την Πέµπτη 21 Οκτωβρίου (Τρίτη, Τετάρτη και Πέµπτη) θα πληρωθούν οι αποδείξεις των δαπανών υγείας στους ασφαλισµένους από το Θεσσαλικό Παράρτηµα του Οίκου Ναύτη στο Βόλο, ενώ η σύνταξη του µηνός Νοεµβρίου θα καταβληθεί στους συνταξιούχους ΝΑΤ στις 26 Οκτωβρίου, ηµέρα Τρίτη. Από το γραφείο της Ένωσης (Κουταρέλια 12), τηλ. 24210 21102 είναι στη διάθεση των ενδιαφεροµένων η εγκύκλιος της Εστίας Ναυτικών που αφορά την χορήγηση χρηµατικών βραβείων σε παιδιά ναυτικών που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα της χώρας για το Ακαδηµαϊκό έτος 2009-2010 και η γενική βαθµολογία που θα προκύψει από τις επιµέρους βαθµολογίες να µην είναι µικρότερα από οκτώ.

ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

∆ωρεάν σεµινάρια στο ∆ήµο Νέας Αγχιάλου ∆ωρεάν σεµινάρια για τους δηµότες του διοργανώνει ο ∆ήµος Νέας Αγχιάλου και για την φετινή χρονιά, σε συνεργασία µε την Γενική Γραµµατεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και µε το Κέντρο Εκπαίδευσης Επιµόρφωσης Ενηλίκων Μαγνησίας. Όλα τα σεµινάρια που θα υλοποιηθούν φέτος, θα είναι εντός του ∆ήµου και έτσι οι δηµότες δεν θα χρειαστεί να µετακινούνται, όπως επισηµαίνει η δηµοτική αρχή. Σύµφωνα µε το ∆ήµαρχο Νέας Αγχιάλου, κ. Ηλία Καραπατάκη, «ξεκινάµε και πάλι ένα µεγάλο κύκλο σεµιναρίων για τους δηµότες µας, διότι όπως διαπιστώθηκε και τις προηγούµενες χρονιές, υπήρξε ένα µεγάλο ενδιαφέρον για εκπαίδευση και µάθηση». Για τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα παρακάτω τµήµατα : Εκµάθηση ηλεκτρονικών

«Τρέχει» µε πάνω από 17% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Εθελοντική αιµοδοσία αύριο στη Νέα Ιωνία υπολογιστών, συνολικής διάρκειας 50 ωρών για το 2ο επίπεδο µάθησης κάθε ∆ευτέρα και Τετάρτη ή Τρίτη και Πέµπτη (16.00 – 18.30) Ξένες γλώσσες : Αγγλικά και Ιταλικά συνολικής διάρκειας 50 ωρών για κάθε τµήµα κάθε ∆ευτέρα και Τετάρτη ή Τρίτη και Πέµπτη (18.00 – 21.00).

Οι αιτήσεις συµπληρώνονται στο ∆ηµαρχείο (γραφείο ∆ηµάρχου) και θα γίνονται δεκτές από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010, κατά τις εργάσιµες ηµέρες και ώρες. Επίσης οι ενδιαφερόµενοι µαζί µε την αίτηση θα πρέπει να επισυνάψουν και φωτοτυπία της αστυνοµικής τους ταυτότητας. Σε περίπτω-

ση που υπάρχει µεγάλη συµµετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στους εκπαιδευόµενους θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από τη Γενική Γραµµατεία ∆ια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24280 – 78703 κ. Μαρία Πολυµέρου.

Εθελοντική αιµοδοσία µπροστά στο ∆ηµαρχείο Ν. Ιωνίας, διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, από 9 το πρωί ως τη 1 το µεσηµέρι, ο ∆ήµος Ν. Ιωνίας, σε συνεργασία µε τον Σύλλογο Εθελοντών Αιµοδοτών Ν. Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη». Ο Σύλλογος «Αλληλεγγύη» καλεί τους εθελοντές αιµοδότες για άλλη µια φορά να δείξουν την ευαισθησία τους και τον αλτρουισµό τους, προσφέροντας ζωή στους συµπάσχοντες συνανθρώπους µας.


GNO_16-17(SALONI):Layout 2

10/18/10

10:16 PM

Page 1

CMYK

16 ρεπορτάζ

19.10.2010

υσοίωνες εξακολουθούν να είναι οι προβλέψεις για την εµπορική αγορά του Βόλου ενόψει του επερχόµενου χειµώνα, ενώ δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει κάποια προοπτική για την έξοδο από το µακρύ και σκοτεινό τούνελ της κρίσης, το οποίο διανύει ολοένα και µε περισσότερη αστάθεια, στο πέρασµα των εποχών που διαδέχονται η µία την άλλη τα τελευταία χρόνια.

Πενήντα είναι οι εµπορικές επιχειρήσεις του Βόλου που έκλεισαν µέχρι τα µέσα του καλοκαιριού, σύµφωνα µε στοιχεία που διαθέτει ο τοπικός Εµπορικός Σύλλογος

Μόνοι τους αισθάνονται και οι µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες του τόπου, που εξακολουθούν να αγωνίζονται ελπίζοντας στην πολυπόθητη ανάκαµψη, βλέπουν όµως τους κόπους τους να µην ανταµείβονται, ενώ από άγχος καταλαµβάνονται όταν συνάδελφοί τους κλείνουν την πόρτα των επιχειρήσεών τους στο αύριο, µην µπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Πενήντα είναι οι εµπορικές επιχειρήσεις του Βόλου που έκλεισαν µέχρι τα µέσα του καλοκαιριού, σύµφωνα µε στοιχεία που διαθέτει ο τοπικός Εµπορικός Σύλλογος, άλλες έχουν κλείσει στο µεταξύ ή ετοιµάζονται να κλείσουν, ενώ στο κέντρο της πόλης από την οδό Κοραή µέχρι την Κουµουν-

δούρου και από την οδό Ιάσονος µέχρι την Τάκη Οικονοµάκη, 48 καταστήµατα παραµένουν κενά. Αυτό σηµαίνει πως δεν υπάρχουν ενδιαφερόµενοι επιχειρηµατίες για να νοικιάσουν αυτά τα καταστήµατα και να ξεκινήσουν µια καινούργια προσπάθεια στην αγορά ή ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και υπάρχει αδυναµία για την ενοικίαση των καταστηµάτων, εκτίµησε ο πρόεδρος του ΕΣΒ κ. Αλέξανδρος Μαγαλιός, τονίζοντας στο σηµείο αυτό την ανάγκη µείωσης των ενοικίων, που αποτελεί βραχνά για τους επιχειρηµατίες του τόπου.

Υποδεχόµαστε το χειµώνα µε µεγάλη αγωνία και για το ζήτηµα της περαίωσης ανέφερε ακόµη ο κ. Μαγαλιός, καθώς όπως είπε όσοι συνάδελφοι έχουν κάνει, είναι αναγκασµένοι να ξανακάνουν, ενώ το 35%-

CMYK

40% των επιχειρηµατιών αδυνατούν να αποδώσουν τα ασφάλιστρα και υπάρχει αυξητική τάση όσο πλησιάζει ο χειµώνας. Με την ευκαιρία πάντως, ο πρόεδρος του ΕΣΒ αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της


GNO_16-17(SALONI):Layout 2

10/18/10

10:17 PM

Page 2

CMYK

ρεπορτάζ 17

19.10.2010

Στο κέντρο της πόλης από την οδό Κοραή µέχρι την Κουµουνδούρου και από την οδό Ιάσονος µέχρι την Τάκη Οικονοµάκη, 48 καταστήµατα παραµένουν κενά παρά τις προσφορές δεν υπάρχει η αναµενόµενη ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό, ενώ όπως είπε το χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι ότι υπάρχει µεν πληθώρα εµπορευµάτων στην αγορά, όµως οι παραγγελίες στα είδη είναι φανερά περιορισµένες σε σχέση µε προηγούµενες χρονιές. Για το ζήτηµα αυτό η γραµµατέας του ΕΣΒ κ. Κλεφτάκη εκτίµησε ότι ο περιορισµός των παραγγελιών ίσως να οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση τις επιχειρήσεις, που θα πρέπει να διαθέτουν επιλεγµένα και ποιοτικά εµπορεύµατα στο καταναλωτικό κοινό, η οποία παραδέχτηκε πάντως ότι η κίνηση στην αγορά είναι περιορισµένη.

αγοράς από την πλευρά των τραπεζών ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα, αλλά και στην ανάγκη απόκτησης καταναλωτικής συνείδησης από την πλευρά των Βολιωτών. Ένα ακόµη ζήτηµα που έθιξε είναι και η έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσµατικών ελέγχων για την πάταξη του παραεµπορίου και έφερε το παράδειγµα ότι ο ΕΣΒ έχει προχωρήσει σε συγκεκριµένη καταγγελία προς το Σ∆ΟΕ Θεσσαλίας για τη διατήρηση παράνοµου αποθηκευτικού χώρου εµπορευµάτων στο Βόλο, από τον οποίο ωφελούνται αλλοδαποί µικροπωλητές. Τέλος την αγωνία του εξέφρασε και για τις αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν στο θέµα της κατασκευής των υποδοµών για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, για τους οποίους όπως είπε η τοπική αγορά είχε στηρίξει πολλά από τα όνειρά της.

Άσχηµη η ψυχολογία της αγοράς Στην αρνητική ψυχολογική κατάσταση που βιώνει η εµπορική αγορά της περιοχής, αναφέρθηκε από την πλευρά της η γραµµατέας του Εµπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Βάσω Κλεφτάκη-Φαρµάκη. «Υπάρχει ένας κόµπος στην αγορά, για τον οποίο όµως δεν θέλω να δεχτώ ότι θα κοπεί αλλά θα λυθεί» τόνισε η κ. Κλεφτάκη, επισηµαίνοντας παράλληλα την ανάγκη σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να υπάρξει σωστή διαχείριση από την πλευρά των επιχειρηµατιών. Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία της ότι η αγορά του Βόλου θα καταφέρει να ξεπεράσει µε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει.

Υποστήριξε τέλος ότι δεν είναι προς το συµφέρον κανενός να κλείνουν εµπορικές επιχειρήσεις στην πόλη, καθώς από αυτή την εξέλιξη υπάρχουν συνέπειες και σε άλλους επαγγελµατικούς κλάδους, αλλά και στην ίδια την κοινωνία.

Ελπίδα οι προσφορές Στο µεταξύ στα εµπορικά καταστήµατα του Βόλου µε αµείωτη ένταση συνεχίζονται τα δεκαήµερα των προσφορών που ξεκίνησαν αµέσως µετά το τέλος των θερινών εκπτώσεων και συγκεκριµένα στις αρχές Σεπτεµβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Εµπορικός

CMYK

Σύλλογος για το πρώτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου, κατέθεσε στη ∆ιεύθυνση Εµπορίου της Νοµαρχίας 60 αιτήσεις για την έκδοση άδειας προσφορών, ενώ όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΣΒ αιτήσεις για δεκαήµερα προσφορών θα κατατίθενται και το επόµενο διάστηµα, ακόµη µέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων. Παράλληλα στην αγορά του Βόλου συνεχίζεται η εφαρµογή του προγράµµατος «Συµµετέχω» µε τις εκπτωτικές τιµές σε ορισµένα είδη, όπως και τα προγράµµατα των εκπτώσεων που γίνονται σε φοιτητές, σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μαγαλιός,


GNO_18_mon:Layout 2

10/18/10

11:34 PM

Page 1

18 ελλάδα Αναβάλλεται το ταξίδι της Εξεταστικής για τη Siemens στη Γερµανία Αναβάλλεται το ταξίδι της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens για τη Γερµανία. Κλιµάκιο αποτελούµενο από βουλευτές µέλη της Επιτροπής θα µετέβαινε αύριο στο Μόναχο για να πάρει κατάθεση από το φυγόδικο Μιχάλη Χριστοφοράκο και άλλα νυν και πρώην στελέχη της µητρικής εταιρείας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η δικαιολογία είναι ότι δηµιουργήθηκαν εµπόδια της τελευταίας στιγµής από την εισαγγελία του Μονάχου. Ωστόσο γεννά πολλά ερωτήµατα, καθώς ήταν γνωστό από την προηγούµενη εβδοµάδα ότι τόσο η εισαγγελία όσο και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης της Βαυαρίας είχαν δώσει το «πράσινο φως» για την πραγµατοποίηση του ταξιδιού.

Ηλικιωµένος παρασύρθηκε από χείµαρρο Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Χίος εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας χθες το βράδυ, ενώ ένας ηλικιωµένος στα νότια του νησιού έχασε τη ζωή του, όταν εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του και παρασύρθηκε από τα ορµητικά νερά. Το περιστατικό σηµειώθηκε στο Ολύµπι της νότιας Χίου, ενώ µεγάλα προβλήµατα σηµειώνονται στο νησί από την ισχυρή βροχόπτωση. Η ΕΜΥ προβλέπει ότι οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήµερα στο ανατολικό Αιγαίο, πριν αρχίσουν να εξασθενούν την Τετάρτη. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί στη Χίο συνολικά 140 κλήσεις για άντληση υδάτων από κατοικίες και καταστήµατα από το πρωί της ∆ευτέρας. Έχουν αναφερθεί επίσης 10 περιστατικά εγκλωβισµού οδηγών στα ΙΧ τους, για τους απεγκλωβισµούς των οποίων επιχειρούν 35 πυροσβέστες. Η κακοκαιρία είχε δηµιουργήσει προβλήµατα σε µεγάλο µέρος της χώρας τη ∆ευτέρα, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα. Tα πυροσβεστικά Κλιµάκια δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων στην Αθήνα και ιδιαίτερα την ανατολική Αττική, την Αρεόπολη, τη Σύρο και τη Μυτιλήνη.

Αίτηση στο άρθρο 99 κατέθεσε η «Απογευµατινή» Αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών η Απογευµατινή Α.Ε., η εταιρεία που εκδίδει την οµώνυµη εφηµερίδα. Επιδιώκει να εξασφαλίσει την συγκατάθεση του 51% των πιστωτών της προκειµένου να ρυθµίσει τα χρέη της και να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης. Εν τω µεταξύ σήµερα αναµένεται να συζητηθούν στο Πρωτοδικείο η αίτηση ασφαλιστικών µέτρων που έχει καταθέσει η ΕΣΗΕΑ για την µη καταβολή των δεδουλευµένων του Αυγούστου στους εργαζόµενους.

19.10.2010

ΜΕΤΡΑ 2,3 ∆ΙΣ ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ

Στο Μαξίµου για την ανεργία οι κοινωνικοί εταίροι Στη συνάντηση που θα έχει σήµερα Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίµου µε τους κοινωνικούς φορείς, αναµένεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το «πακέτο» µέτρων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιµετώπιση της ανεργίας. Τα µέτρα ενέκρινε το υπουργικό συµβούλιο στη σηµερινή του συνεδρίαση. Τα προγράµµατα απασχόλησης θα εντάσσονται στον ΟΑΕ∆, µε επιδότηση και από το ΕΣΠΑ. Μεταξύ των νοµοσχεδίων που συζητήθηκαν στο υπουργικό συµβούλιο είναι και αυτό του υπουργείου Πολιτισµού για τον κινη-

µατογράφο, το οποίο τις αµέσως επόµενες ηµέρες, θα τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση οπότε και αναµένονται οι αντιδράσεις του

κινηµατογραφικού χώρου. Στo σχέδιο νόµου «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηµατογραφικής τέχνης», όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού, βασικοί πυλώνες είναι το τετράπτυχο: περισσότερα χρήµατα -περισσότερες πηγές χρηµατοδότησης- λιγότερη γραφειοκρατίαενίσχυση της δηµιουργίας. Ταυτόχρονα νόµο-πλαίσιο για τα απόβλητα, µε το οποίο ουσιαστικά η Ελλάδα ενσωµατώνει σχετική οδηγία της Ε.Ε. και θεσπίζει διαδικασίες παραγωγής και διαχείρισής τους παρουσίασε στο υπουργικό συµβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ Σ∆ΟΕ Η ∆ΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΊΑΣ

Γιατροί αγόραζαν σκεύασµα µε 180 ευρώ και το πουλούσαν στο ∆ηµόσιο µε 2.943 ευρώ! Σαφάρι ελέγχων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονοµικών Πυρά από το Γ. Ζορµπά για περαίωση και επαναπατρισµό κεφαλαίων Σε πλήθος περιπτώσεων φοροδιαφυγής και εισφοράς που ήλθαν στο φως ύστερα από ελέγχους του Σ∆ΟΕ και ζηµίωσαν το ∆ηµόσιο µε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ αναφέρθηκε ο γ.γ. του Σώµατος, Γ. Καπελέρης. Πρότεινε να γίνει ποινικό αδίκηµα η αδυναµία δικαιολόγησης περιουσιακών στοιχείων στο «πόθεν έσχες». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τεσσάρων γιατρών, οι οποίοι σύµφωνα µε τον Γ. Καπελέρη «φέσωσαν» από µόνοι τους το ∆ηµόσιο µε 1,5 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Σ∆ΟΕ, µιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου για το ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος, έκαναν εισαγωγή σκευάσµατος από το εξωτερικό, το οποίο αγόραζαν µε 180 ευρώ και στη συνέχεια το πωλούσαν στον Οργανισµό Περίθαλψης Ασφαλισµένων του ∆ηµοσίου (ΟΠΑ∆) αντί 2.943 ευρώ. Επίσης, ανέφερε ότι το ∆ηµόσιο

Λέναδρος Ρακιντζής: «Στα χαρτιά» οι τιµωρίες των διεφθαρµένων Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός επιθεωρητής δηµόσιας διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, χαρακτήρισε βραδεία την απονοµή δικαιοσύνης και εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι µέχρι στιγµής δεν έχει υπάρξει καµία καταδίκη για ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος.

Γ. Ζορµπάς: Αντισυνταγµατικός ο επαναπατρισµός κεφαλαίων ζηµιώθηκε 37 εκατ. ευρώ από τη «συνεργασία» γιατρών µε νοσοκοµείο για εισαγωγές εµφυτευµάτων, 25 εκατ. ευρώ από συναλλαγές για προµήθεια βηµατοδοτών, λόγω υπερτιµολογήσεων. ∆ιαγνωστικό κέντρο πήρε 4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑ∆ για εξετάσεις και θεραπείες ασφαλισµένων που δεν έγιναν ποτέ. Τέλος, εντοπίστηκαν εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ.

Σαφάρι ελέγχων προαναγγέλλει ο ∆ηµ. Κουσελάς Εκτεταµένους ελέγχους σε off

shore εταιρείες και εξονυχιστικές διασταυρώσεις τραπεζικών δεδοµένων προανήγγειλε για το επόµενο διάστηµα ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆ηµήτρης Κουσελάς, µιλώντας στο συνέδριο για το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος. Όπως ανέφερε ο ∆ηµ .Κουσελάς, η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να πατάξει τη διαφθορά, η οποία σύµφωνα - µε στοιχεία του 2008- αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ∆ιεθνούς ∆ιαφάνειας Ελλάς, Κώστας Μπακούρης σηµείωσε ότι η διαφθορά παγκοσµίως κοστίζει πάνω από 1 τρισ. δολάρια ετησίως.

Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής κατά του ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος, Γιώργος Ζορµπάς, εµφανίστηκε επικριτικός για όλες τις τακτοποιήσεις υποχρεώσεων που έχουν οι φορολογούµενοι όπως είναι η περαίωση και οι ρυθµίσεις για τους ηµιυπαίθριους, τις ληξιπρόθεσµες οφειλές και τα αυθαίρετα κτίσµατα. Συγκεκριµένα για τον επαναπατρισµό κεφαλαίων, ο Γ. Ζορµπάς ανέδειξε ζήτηµα αντισυνταγµατικότητας, καθώς -όπως είπε- χορηγεί φορολογική αµνηστία για όσους κάνουν χρήση των διατάξεών του.

ΑΦΗΣΕ Ο ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡ∆ΟΣ

Παράθυρο αλλαγών στην καπναπαγόρευση Παράθυρο για αλλαγές στην αντικαπνιστική νοµοθεσία άφησε ανοιχτό ο Ανδρέας Λοβέρδος, µιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθµό «Σκάι». Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το ∆εκέµβριο θα γίνει µια πρώτη εκτίµηση για την πορεία εφαρµογής του νόµου, ενώ αναφερόµενος στην πρόθεση των εστιατόρων να µην τον εφαρµόσουν, είπε ότι δεν είναι σωστό να αλλάξει ένας νόµος πριν δείξει στην πράξη τις αδυναµίες του. Ο Ανδρέας Λοβέρδος καταλόγισε στους τοπικούς άρχοντες απροθυµία να κάνουν ελέγχους, προκειµένου να µην εισπράξουν πολιτικό κόστος εν όψει των δηµοτικών εκλογών. Ανέφερε ότι επιθυµία της κυβέρνησης είναι να εφαρµοστεί κανονικά ο αντικαπνιστικός νόµος.


GNO_19 mon gray:Layout 2

10/18/10

10:14 PM

Page 1

CMYK

ελλάδα 19

19.10.2010

«ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΒΑΤΟ-ΓΚΕΙΤ», ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.∆

∆ίωξη και για τους πέντε «Βατοπεδινούς» προτείνει το ΠΑΣΟΚ Την παραποµπή τριών στο δικαστικό συµβούλιο προτείνουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ - Τα αδικήµατα έχουν παραγραφεί υποστηρίζει ο ΛΑΟΣ Την παραποµπή στο ∆ικαστικό Συµβούλιο και των πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης Καραµανλή που εµπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου προτείνει, σύµφωνα µε πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ. Το πόρισµα που θα υπογράψουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραπέµπει στο ∆ικαστικό Συµβούλιο τους Πέτρο ∆ούκα (υφυπουργός Οικονοµικών), Απόστολο Κοντό και Ευάγγελο Μπασιάκο (υπουργοί Γεωργίας), Θόδωρο Ρουσόπουλο (υπουργός Επικρατείας) και Γιώργο Βουλγαράκη (υπουργός Πολιτισµού). ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν

της κυβέρνησης για το επερχόµενο αποτέλεσµα των εκλογών της 7ης Νοεµβρίου.

Τα επόµενα στάδια της διαδικασίας

την παραποµπή των Π. ∆ούκα, Απ. Κοντού και Ευάγ. Μπασιάκου, οι οποίοι έχουν υπογράψει υπουργικές αποφάσεις ενώ για τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη επιφυλάσσονται για την ολοµέλεια. Ο ΛΑΟΣ προτείνει µη παραποµπή µε το επιχείρηµα ότι τα αδικήµατα έχουν παραγραφεί. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι αν δεν υπήρχε παρα-

γραφή θα πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των κ.κ. Κοντού, Μπασιάκου και ∆ούκα. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας χαρακτήρισαν την υπόθεση «πασοκικό Βατο-γκεϊτ» και έκαναν λόγο για «σκευωρία µε κεντρική κατεύθυνση», την οποία και απέδωσαν στον πανικό, όπως είπαν,

Η Ολοµέλεια της Βουλής καλείται, µε µυστική ψηφοφορία των µελών της, να αποφασίσει αν θα παραπεµφθούν οι «βατοπεδινοί» πρώην υπουργοί στο ∆ικαστικό Συµβούλιο και ο ρόλος του Κοινοβουλίου σταµατά εδώ. Το ∆ικαστικό Συµβούλιο είναι πενταµελές και η σύνθεσή του προκύπτει από κλήρωση, µεταξύ των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συµβουλίου της Επικρατείας. Το Συµβούλιο είναι αυτό που θα εξετάσει αν θα παραπεµφθούν ή όχι οι πρώην υπουργοί σε Ειδικό ∆ικαστήριο.

«Έχουµε σχέδια και στρατηγική και το αποδεικνύουµε», είπε και διευκρίνισε: «Το 2011 συνεχίζουµε την προσπάθεια. Βρισκόµαστε σε ένα κρίσιµο δεύτερο ηµίχρονο. ∆ηµιουργούµε εµπιστοσύνη στην οικονοµία, ώστε το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 να επανέλθει η ανάπτυξη και, το 2013 να δροµολογήσουµε εξελίξεις οριστικής πια εξόδου από την κρίση, αλλά και από την οικονοµική εξάρτηση».

Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι εργαζόµενοι στα λεωφορεία

Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. «∆εν υπάρχει άλλη προοπτική. Η ελληνική κοινωνία σιγά - σιγά το συνειδητοποιεί, διότι δεν πρόκειται περί στατιστικής. Οι εργαζόµενοι είναι άνθρωποι µε ανελαστικές ανάγκες, που βγαίνουν στο δρόµο, συσπειρώνονται µέρα µε τη µέρα σε ένα µεγάλο µέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάµεων που επιδιώκει την ανατροπή του µνηµονίου και µια άλλη προοπτική για τη χώρα».

Στη διεξαγωγή κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι εργαζόµενοι στην ΕΘΕΛ, αντιδρώντας στις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση για τις δηµόσιες συγκοινωνίες. Η γενική τους συνέλευση έγινε σε φορτισµένο κλίµα, καθώς υπό αµφισβήτηση τέθηκε η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου. Οι εργαζόµενοι στα λεωφορεία εξετάζουν την εκλογή νέου αντιπροσωπευτικού προεδρείου, ενώ στο µέτωπο των κινητοποιήσεων προσανατολίζονται σε στάσεις εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, την προσεχή ∆ευτέρα και Τετάρτη, 25 και 27 Οκτωβρίου. Επίσης, εξετάζουν τη διεξαγωγή 24ωρης απεργίας, στις 2 Νοεµβρίου. Πάντως δεν έλαβαν οριστικές αποφάσεις.

Επίθεση Τσίπρα σε κυβέρνηση - Ν.∆ Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, µετά τη συνάντησή του µε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, κατηγόρησε τους Γ. Παπανδρέου και Α. Σαµαρά ότι την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει, διαγκωνίζονται για το πότε θα ξεκινήσει «ακόµη µια άγονη εξεταστική και ποιος φταίει περισσότερο για το βούλιαγµα αυτό». «Την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει, η πραγµατική ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, η φτώχεια διευρύνεται και ένας στους 11 συµπολίτες µας σι-

τίζεται από συσσίτιο, ο κ. Σαµαράς και ο κ. Παπανδρέου διαγκωνίζονται για το από πότε θα ξεκινήσει µια ακόµα άγονη εξεταστική και ποιος φταίει περισσότερο για το βούλιαγµα της ελληνικής κοινωνίας. Έχουν µεγάλες ευθύνες. Και κυρίως µεγάλες ευθύνες έχουν οι δυνάµεις που µας έσπρωξαν στον µνηµόνιο, που δεν έχει κανένα άλλο στόχο παρά µονάχα να δώσει τα κέρδη στους δανειστές µας και στο µεγάλο κεφάλαιο και να αφήσει τους εργαζόµενους στο έλεος «τόνισε ο κ.

Mήνυση για διάρρηξη υπέβαλε ο Α. Τσοχατζόπουλος

Φως στο τούνελ από το 2012

τοδιοικητικών εκλογών επισήµανε πως «το δίληµµα είναι αν θα συνεχίσουµε το έργο της σωτηρίας και αναµόρφωσης της πατρίδας ή αν θα πάµε πίσω στην παρακµή, τη φαυλοκρατία και τη λεηλασία του δηµόσιου πλούτου».

καιρία για διαµαρτυρία, αν και κάποιοι θέλουν να τις κάνουν ευκαιρία για διαµαρτυρία», σηµείωσε ο Γ. Παπανδρέου. Αναφερόµενος στο διακύβευµα των αυ-

Η στιγµή της αλήθειας σχετικά µε το κατά πόσον οι χώρες της Ε.Ε. είναι διατεθειµένες να εφαρµόσουν πρόγραµµα οικονοµικής διακυβέρνησης έχει φτάσει µε τη συνάντηση των υπουργών Οικονοµικών στο Λουξεµβούργο, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρµόδιος για θέµατα οικονοµίας, Όλι Ρεν. Σύµφωνα µε τον Ρεν, οι χώρες της Ε.Ε. αντιµετωπίζουν τη δοκιµασία της «Λυδίας λίθου» έτσι ώστε να εξακριβωθούν οι προθέσεις τους για τις κυρώσεις στα κράτη - παραβάτες. «Τώρα είναι η στιγµή της αλήθειας» τόνισε. Εν τω µεταξύ η διάσταση απόψεων που επικρατεί ανάµεσα στις χώρες της Ε.Ε. για το θέµα, αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών την ∆ευτέρα.

Μήνυση κατά αγνώστων για διάρρηξη στο πολιτικό του γραφείο, στην Κυψέλη τα ξηµερώµατα του Σαββάτου, υπέβαλε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Σύµφωνα µε τα όσα κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, από το γραφείο του αφαιρέθηκαν από ένα χρηµατοκιβώτιο ασφαλείας και από τη βιβλιοθήκη ντοσιέ µε προσωπικά του δεδοµένα, καθώς και µικρό χρηµατικό ποσό. Το περιεχόµενο των ντοσιέ, σύµφωνα µε τον ίδιο, ήταν οικονοµικά στοιχεία, αποδείξεις πληρωµών, στοιχεία δικαστικών του αντιπαραθέσεων και ενηµερωτικά σηµειώµατα που είχε λάβει για κυβερνητικά θέµατα. Ο ίδιος δήλωσε πως τα έγγραφα κλάπηκαν µε στόχο τη µικροπολιτική εκµετάλλευση και έκανε λόγο για στοχοποίησή του και για προσωπικές επιθέσεις που έχουν αναβαθµιστεί σε εγκληµατικές ενέργειες.

Στον προεκλογικό αγώνα θέλει τους υπουργούς ο Γ. Παπανδρέου Την επιτυχή υλοποίηση του «Καλλικράτη», αλλά και τη συνέχεια των προσπαθειών για την έξοδο από την κρίση επανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου ως κεντρικά διακυβεύµατα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μιλώντας στο υπουργικό συµβούλιο ζήτησε από τα µέλη της κυβέρνησης «να σηκώσουν τα µανίκια» και να εργαστούν, ώστε το κυβερνών κόµµα να πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσµα. Επιτέθηκε εκ νέου στη Ν.∆. για την υποκριτική, όπως τη χαρακτήρισε, αντιµνηµονιακή πολιτική. ‘Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να περιφέρουν την αντιµνηµονιακή υποκρισία τους, υποτιµούν όµως τους πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Αποµένουν τρεις βδοµάδες και όλοι µας πρέπει να κάνουµε προσπάθειες για την επιτυχία του Καλλικράτη», πρόσθεσε. «Κάθε άλλο παρά µικροπολιτικές είναι αυτές οι εκλογές. ∆εν είναι ευ-

Όλι Ρεν: Ήρθε η ώρα της αλήθειας για το θέµα των κυρώσεων

CMYK


GNO_20_mon:Layout 2

10/18/10

10:18 PM

Page 1

20 ελλάδα Στοπ στις συντάξεις «µαϊµού» µε τη βοήθεια των ληξιαρχείων Τα ληξιαρχεία ενεργοποιεί το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αντιµετωπιστούν τα φαινόµενα καταστρατήγησης των παροχών των ασφαλιστικών ταµείων. Σύµφωνα µε τα όσα είπε ο αναπληρωτήςυπουργός, Γιώργος Κουτρουµάνης, σχετικά µε τις περισσότερες από 10.000 συντάξεις που φέρεται να χορηγεί το ΙΚΑ σε δικαιούχους που έχουν πεθάνει, η χορήγηση των συντάξεων θα γίνεται πλέον µετά από τη διασταύρωση των στοιχείων από τα ληξιαρχεία. Ο Γ. Κουτρουµάνης, µιλώντας στο συνέδριο των υπαλλήλων του ΙΚΑ δεσµεύτηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες περικοπές στο Ασφαλιστικό.

Κακοκαιρία και σήµερα σε όλη τη χώρα Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε όλη τη χώρα, προβλέπει για σήµερα Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην Αττική προβλέπονται έντονες βροχές και καταιγίδες που τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Οι άνεµοι θα είναι νότιοι, νοτιοανατολικοί ως και 8 µποφόρ, ενώ η θερµοκρασία θα φτάσει τους 22 βαθµούς Κελσίου. Η θερµοκρασία θα φτάσει τους 24 βαθµούς. Νεφώσεις µε βροχές αναµένονται και στη Θεσσαλονίκη. Τα φαινόµενα θα εξασθενήσουν σταδιακά σήµερα το απόγευµα. Οι άνεµοι θα είναι νότιοι ως και 6 µποφόρ. Η θερµοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 19 βαθµούς Κελσίου.

Προβλήµατα από την καταιγίδα Χθες ∆ευτέρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων κυρίως από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τη Χίο. Αναφέρθηκαν 26 αντλήσεις χωρίς περαιτέρω προβλήµατα.

Ελεύθερος ο µαθητής που κατηγορείται ότι βίασε µαθήτρια Ελεύθερος µε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε µετά την απολογία του στον ανακριτή Χανίων ο 16χρονος µαθητής που κατηγορείται ότι βίασε 15χρονη µαθήτρια σε τουαλέτα σχολείου της πόλης. Σύµφωνα µε τον ιατροδικαστή Χανίων, Σταµάτη Μπελιβάνη, η µαθήτρια έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά και φέρει ίχνη βιασµού. Η ίδια είχε εξοµολογηθεί στους γονείς της την περασµένη Τετάρτη, ότι ο 16χρονος την οδήγησε δια της βίας στις ανδρικές τουαλέτες και την εξανάγκασε σε συνουσία. Οι γονείς κατήγγειλαν το περιστατικό στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας η οποία συνέλαβε τον 16χρονο.

19.10.2010

«Φουντώνει» η εκλογική µάχη στην Αττική

Ανεβάζει ταχύτητες το ΠΑΣΟΚ για το ψηφοδέλτιο Σγουρού

Ε

ντείνεται η δραστηριότητα των κοµµατικών επιτελείων και των υποψηφίων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεµβρίου. Στον απόηχο των δηµοσκοπήσεων που αναδεικνύουν σε εκλογικό ντέρµπι την αναµέτρηση στην περιφέρεια Αττικής, το ΠΑΣΟΚ «επιστρατεύει» κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόµµατος για τη στήριξη του Γιάννη Σγουρού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ο Γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου του κόµµατος,

Το ∆ηµαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά

Μιχάλης Καρχιµάκης, ο υποψήφιος ∆ήµαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καµίνης και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, θα µιλήσουν σε εκδήλωση που πραγµατοποιείται στις 7.00 το βράδυ, στο θέατρο

Ολύµπια. Την ίδια ώρα, µε οµιλία του στην κορεατική αγορά, στο 3ο δηµοτικό διαµέρισµα, στις 8.00 το βράδυ, ξεκινά τις προεκλογικές δραστηριότητες αυτή την εβδοµάδα ο δήµαρχος Αθηναίων

και υποψήφιος µε το συνδυασµό «Αθήνα, Πόλη της ζωής µας» Νικήτας Κακλαµάνης. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασµού του «∆ικαίωµα στην Πόλη» παρουσίασε την Κυριακή ο υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης, ο οποίος ανακοίνωσε και την τελευταία προσθήκη υποψηφίου, αυτή του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τοµπάζη. Σε συγκέντρωση στην πλατεία της Κυψέλης απηύθυνε χαιρετισµό ο υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων µε την «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σοφιανός, ο οποίος κάλεσε τους συγκεντρωµένους να υπερψηφίσουν τους συνδυασµούς που στηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλη τη χώρα. Σε συζήτηση που διοργάνωσε η «Ανοιχτή Πόλη», µε θέµα γυναίκες και πόλη µίλησε η υποψήφια δήµαρχος Αθηναίων Ελένη Πορτάλιου.

Πρόταση Μπουτάρη δηµιούργησε ρήγµα Παπαγεωργόπουλου- Γκιουλέκα Α ναταράξεις στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Θεσσαλονίκης και στις σχέσεις του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου µε τον Κώστα Γκιουλέκα προκάλεσε η πρόταση του υποψηφίου δηµάρχου Γιάννη Μπουτάρη να κατανεµηθούν ισοµερώς σε όλους τους συνδυασµούς των υποψηφίων δηµάρχων οι διαφηµιστικοί χώροι του ∆ήµου την προεκλογική περίοδο. Με την πρόταση του Γ. Μπουτάρη συµφώνησαν οι παρατάξεις του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ είπε ότι συµφωνεί µε την ισοµερή κατανοµή, αλλά διαφωνεί µε το

«πνεύµα» του νόµου περί ευταξίας. Ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πρότεινε να γίνει η κατα-

νοµή αναλογικά και επί ίσοις όροις, όπως ορίζει ο νόµος, µε βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2006, αλλά την ώρα που θα έµπαιναν οι δύο προτάσεις σε ψηφοφορία, εκπρόσωπος του συνδυασµού του υποψηφίου δηµάρχου Κώστα Γκιουλέκα ενηµέρωσε το σώµα ότι συµφωνεί µε την πρόταση Μπουτάρη. Ο δήµαρχος αποχώρησε από τη συνεδρίαση η οποία διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο, αφού µεσολαβήσει σύσκεψη των επικεφαλής ή εκπροσώπων των συνδυασµών. Αν υπάρξει οµοφωνία ως προς την κατανοµή των χώρων δεν θα χρειαστεί να συζητήσει το θέµα το δηµοτικό συµβούλιο.

Την Τετάρτη η προκήρυξη για 272 προσλήψεις στην ΕΡΤ Την Τετάρτη θα γίνει η πρώτη δηµοσίευση της προκήρυξης για την πλήρωση 272 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων µε σύµβαση εργασίας ορισµένου χρόνου από την ΕΡΤ. Οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από τις 26/10/2010 έως και τις 4/11/2010. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται µόνο ηλεκτρονικά µε τη συµπλήρωση συγκεκριµένης φόρµας, ενώ οι θέσεις που αφορούν στην ΕΡΤ-3 θα προκηρυχτούν απευθείας από την ίδια. Θα ακολουθήσει προκήρυξη για την πλήρωση και των υπόλοιπων θέσεων που θα φθάσουν συνολικά (εντός και εκτός ΑΣΕΠ) τις 700. Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΡΤ έχει ως εξής: «Tην Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, η ΕΡΤ Α.Ε. θα δηµοσιοποιήσει την προκήρυξη για την πλήρωση 272 θέσεων διαφό-

ρων ειδικοτήτων, µε σύµβαση εργασίας ορισµένου χρόνου (ΣΟΧ). Οι θέσεις αυτές αφορούν στην κάλυψη σε προσωπικό τόσο των Κεντρικών, όσο και των Περιφερειακών Υπηρεσιών. Τα πλήρη κείµενα των προκηρύξε-

ων µε τα παραρτήµατά τους, η αναλυτική περιγραφή των θέσεων εργασίας και των προσόντων που απαιτούνται για τη συµµετοχή στη διαδικασία επιλογής, θα βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ www.ert.gr από την παραπάνω ηµεροµηνία. Οι

ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να υποβάλουν αίτηση µόνο ηλεκτρονικά, από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου έως και την Πέµπτη 4 Νοεµβρίου 2010, µε τη συµπλήρωση σχετικής φόρµας, στην οποία θα παραπέµπει η ηλεκτρονική ανάρτηση της προκήρυξης στην ανωτέρω διαδικτυακή διεύθυνση. Σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, θα δηµοσιοποιηθεί και η προκήρυξη για την πλήρωση και των υπολοίπων θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να επικοινωνούν µε το Κέντρο Επικοινωνίας & Ενηµέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ στο τηλέφωνο 210 7407070 τις ώρες 08:00-15:00. Οι θέσεις που αφορούν την ΕΡΤ-3 προκηρύσσονται απευθείας από την ίδια».


GNO_21 mon:Layout 2

10/18/10

10:13 PM

Page 1

ελλάδα 21

19.10.2010

ΜΕΙΩΜEΝΗ Η ΕIΣΟ∆ΟΣ ΑΠΌ ΘAΛΑΣΣΑ

Στροφή των µεταναστευτικών ροών στον Έβρο δείχνουν τα στοιχεία των Αρχών Κατακόρυφη αύξηση της παράνοµη εισόδου µεταναστών στη χώρα από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνοµίας για τους πρώτους εννέα µήνες σε σύγκριση µε πέρυσι, µε παράλληλη µείωση των περιστατικών εισόδου διά θαλάσσης. Τα στοιχεία Αστυνοµίας και Λιµενικού που δηµοσιεύτηκαν τη ∆ευτέρα δείχνουν αύξηση 371,94% στις συλλήψεις που έγιναν για παράνοµη είσοδο στην Ελλάδα µέσω του Έβρου ενώ παράλληλα έχουν µειωθεί σηµαντικά τα ποσοστά για είσοδο από τη θάλασσα στις περιοχές ∆ωδεκανήσων, Σάµου, Λέσβου και Χίου (-78,53%, 77,36%, -75,61% και -74,93% αντίστοιχα). Μείωση παρουσίασαν τα ποσοστά για τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα (ελληνο-αλβανική και ελληνοβουλγαρική µεθόριος, σύνορα µε την πΓ∆Μ) και την Κρήτη. Αύξηση παρουσιάστηκε µόνο για τη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων (+11,26%). Oι αρχές αποδίδουν την στροφή στα χερσαία σύνορα στη συνδροµή της Frontex, που έχει ενισχύσει τα µέτρα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων. Στην κορυφή της λίστας των συλληφθέντων

Αλβανοί και Έλληνες στην κορυφή της λίστας των συλληφθέντων για διακίνηση

για διακίνηση λαθροµεταναστών βρίσκονται Αλβανοί (299) και ακολουθούν Έλληνες (156). Με διαφορά έπονται Ιρακινοί, Τούρκοι, Βούλγαροι και λοιπές εθνικότητες. Οι περισσότεροι µετανάστες που συνελήφθησαν για παράνοµη είσοδο και παραµονή στη χώ-

ρα είναι από την Αλβανία και το Αφγανιστάν (σχεδόν 39 και 20 χιλιάδες αντίστοιχα) ενώ ακολουθούν Σοµαλοί, Πακιστανοί και Παλαιστίνιοι. Συνολικά, οι συλλήψεις για παράνοµη µετανάστευση εµφανίζονται οριακά αυξηµένες κατά 0,33% σε σχέση µε πέρυσι (96.085 περιστατικά).

Στο Υπουργικό Συµβούλιο ο νόµος-πλαίσιο για τα απόβλητα

Η νέα νοµοθεσία «δεν κάνει διακρίσεις ανάµεσα σε στερεά και υγρά απόβλητα»

απόβλητα.Κάνει διαχωρισµό µεταξύ αποβλήτων και παραπροϊόντων και ορίζει πότε τα απόβλητα έχουν ανακτηθεί αρκετά –µέσω ανακύκλωσης ή άλλης επεξεργασίας– ώστε να παύουν να θεωρούνται απόβλητα. Καθιερώνει µια σαφή «ιεράρχηση» επιλογών διαχείρισης αποβλήτων σε πέντε επίπεδα, σύµφωνα µε

την οποία η πρόληψη αποτελεί την προτιµώµενη επιλογή, ακολουθούµενη από την επαναχρησιµοποίηση, την ανακύκλωση, άλλες µορφές ανάκτησης (π.χ. ανάκτηση ενέργειας) και την ασφαλή διάθεση ως λύση έσχατης ανάγκης. Εξασφαλίζει ότι τα φυσικά ή νοµικά πρόσωπα τα οποία κατ’ επάγγελµα αναπτύσσουν,

κατασκευάζουν, µεταποιούν, επεξεργάζονται και πωλούν ή εισάγουν προϊόντα φέρουν διευρυµένη ευθύνη παραγωγού. Τα µέτρα αυτά µπορούν να περιλαµβάνουν την αποδοχή των επιστρεφόµενων προϊόντων και των αποβλήτων που παραµένουν µετά τη χρήση τους, καθώς και τη συνακόλουθη διαχείριση των αποβλήτων και την οικονοµική ευθύνη για τις δραστηριότητες αυτές. Σύµφωνα µε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων βαρύνει τον αρχικό παραγωγό αποβλήτων, τον τρέχοντα ή τους προηγούµενους κατόχους αποβλήτων. «Η νέα νοµοθεσία αποτελεί µια «συνολική ρύθµιση», χωρίς διακρίσεις µεταξύ στερεών και υγρών αποβλήτων και µε την ένταξη ειδικών ρυθµίσεων για τα επικίνδυνα απόβλητα» σηµειώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανακοίνωσή του.

ΚYΜΑ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛA∆Α ΚΑΙ ΙΤΑΛIΑ

Οι Έλληνες αγοραστές ωθούν υψηλότερα τις τιµές των ακινήτων στο Λονδίνο Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες και Ιταλούς αγοραστές ωθεί ανοδικά τις τιµές των ακινήτων στο Λονδίνο, σύµφωνα µε τις δηλώσεις ανώτερου στελέχους του µεγαλύτερου δικτυακού τόπου ακινήτων στη Βρετανία, Rightmove, στο Bloomberg. Ο Μάϊλς Σίπσαϊντ, εµπορικός διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο Bloomberg, ότι «οι αγοραστές µε µετρητά είναι περισσότερο ο κανόνας, παρά η εξαίρεση σε πολλές πε-

∆έκα χρόνια και 9 µήνες επέβαλλε το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Θεσσαλονίκης στον παλαίµαχο καλαθοσφαιριστή του Άρη Μιχάλη Μισούνοφ, για την κατοχή εκτοξευτήρων και αντιαρµατικών ρουκετών. Άλλοι δύο κατηγορούµενοι, για την ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν µε φυλάκιση 3,5 χρόνων και έξι µηνών αντίστοιχα. Το δικαστήριο απέσυρε την κατηγορία της «εγκληµατικής οργάνωσης» που περιλαµβανόταν στη δικογραφία, µετά τη σύλληψη των τριών κατηγορουµένων από την αστυνοµία.

Απεργούν οι αρχαιολόγοι την Πέµπτη

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ Ο∆ΗΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. Τις διαδικασίες για την παραγωγή και διαχείριση των αποβλήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, θεσπίζει η Ελλάδα µε το σχετικό νόµο-πλαίσιο, τον οποίο παρουσίασε τη ∆ευτέρα στο Υπουργικό Συµβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη. Με το προτεινόµενο νοµοσχέδιο ενσωµατώνεται στην ελληνική νοµοθεσία σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ο νόµος-πλαίσιο ορίζει νέους στόχους ανακύκλωσης για το 2020. Για τα οικιακά και παρεµφερή απόβλητα ο στόχος ανεβαίνει στο 50% και για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων στο 70%. Ακόµα, η Ελλάδα υποχρεούται να έχει αναπτύξει εθνικό πρόγραµµα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων ως το 2013. Αναλυτικότερα, ο νόµος-πλαίσιο: ∆ιευκρινίζει σηµαντικούς όρους, όπως: ανακύκλωση, ανάκτηση και

Κάθειρξη 10 χρόνων και 9 µηνών στον Μιχάλη Μισούνοφ

ριοχές του Λονδίνου». «Με τους κτηµατοµεσίτες να αναφέρουν (σ.σ. την ύπαρξη) κύµατος αγοραστών από την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίοι αναζητούν ασφαλείς επενδυτικούς θύλακες για τα µετρητά τους, το Λονδίνο παραµένει δηµοφιλές, γεγονός που θα συντηρήσει το επίπεδο τιµών στο ακριβό σκέλος της αγοράς ακινήτων, σε αντίθεση µε το υπόλοιπο της χώρας», προσέθεσε. Σύµφωνα µε το Bloomberg, τον Οκτώβριο

οι πωλητές ακινήτων στο Λονδίνο αύξησαν το επίπεδο των τιµών που ζητούν στο υψηλότερο σηµείο του τελευταίου εξαµήνου, αδιαφορώντας για τις προκλήσεις που προβάλει η µεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου. Στο Λονδίνο, η µέση ζητούµενη τιµή αυξήθηκε κατά 5% έναντι του Σεπτεµβρίου, στις 418.778 λίρες (479.136 ευρώ). Στην υπόλοιπη Βρετανία, αυξήθηκε κατά 3,1% στις 236.849 λίρες (270.986 ευρώ).

Την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας την Πέµπτη 21 Οκτωβρίου αποφάσισε οµόφωνα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιδρώντας στην εισβολή της αστυνοµίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Οι αρχαιολόγοι καλούν τους πνευµατικούς ανθρώπους να δηλώσουν την αντίδρασή τους στην εισβολή της αστυνοµίας στην Ακρόπολη. Καλούν επίσης τους πολίτες να συστρατευτούν για την περιφρούρηση της πολιτιστικής κληρονοµιάς της χώρας µας.

Ληστής ακινητοποιήθηκε από την κόρη του θύµατός του Μια 30χρονη γυναίκα ακινητοποίησε τον 18χρονο ληστή του πατέρα της, στην Ηµαθία. Σύµφωνα µε την αστυνοµία, ο φερόµενος ως δράστης συνελήφθη στο χωριό Ράχη, όταν εγκλωβίστηκε σε περίφραξη από το αυτοκίνητο της κόρης του παθόντα, που τον καταδίωξε. Νωρίτερα, ο 18χρονος γρονθοκόπησε τον 64χρονο και του αφαίρεσε τσαντάκι που περιείχε 1.500 ευρώ, γραµµάτια και επιταγές συνολικής αξίας 140.000 ευρώ. Κατά την προανάκριση, ο συλληφθείς οµολόγησε την πράξη του και κατονόµασε ως συνεργούς του τρεις νεαρούς, ηλικίας 17, 21 και 27 χρονών, που διέφυγαν µε αυτοκίνητο. Σε βάρος του σχηµατίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Ανακαλεί προϊόντα µε αλλιεργιογόνες ουσίες ο ΕΦΕΤ Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τρία προϊόντα της εταιρείας Delhaize, παραγωγής Ταϊλάνδης, τα οποία περιέχουν γλουτένη και σόγια, αλλεργιογόνα συστατικά που δεν αναφέρονται στην επισήµανση της συσκευασίας. Συγκεκριµένα, πρόκειται για δύο προϊόντα ρυζοµακάρονων (noodles) στιγµιαίας παρασκευής, µε άρωµα γαρίδας, µε τις εµπορικές επωνυµίες «Delhaize Bag Noodles, Shrimp flavor 60 γρ.», barcode 5400111145143 και «Delhaize Cup Noodles, Shrimp flavor 70 γρ.», barcode 5400111145181, στις συσκευασίες των οποίων δεν αναφέρεται ότι περιέχουν σόγια, καθώς και για προϊόν γλυκιάς σάλτσας σόγιας, µε την εµπορική επωνυµία «Delhaize Sweet Soy Sauce» σε γυάλινη συσκευασία των 200 ml, barcode 5400111122106, στη συσκευασία του οποίου δεν αναγράφεται ότι περιέχει γλουτένη. Τα τρία αυτά προϊόντα διακινήθηκαν µέσω της εταιρείας «AB Βασιλόπουλος ΑΕ».


GNO_22_mon copy:Layout 2

10/18/10

10:21 PM

Page 1

CMYK

22 διεθνή Γ. Ζορµπάς: Αντισυνταγµατικός ο επαναπατρισµός κεφαλαίων Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής κατά του ξεπλύµµατος µαύρου χρήµατος, Γιώργος Ζορµπάς, εµφανίστηκε επικριτικός για όλες τις τακτοποιήσεις υποχρεώσεων που έχουν οι φορολογούµενοι όπως είναι η περαίωση και οι ρύθµισεις για τους ηµιυπαίθριους, τις ληξιπρόθεσµες οφειλές και τα αυθαίρετα κτίσµατα. Συγκεκριµένα για τον επαναπατρισµό κεφαλαίων, ο Γ. Ζορµπάς ανέδειξε ζήτηµα αντισυνταγµατικότητας, καθώς -όπως είπε- χορηγεί φορολογική αµνηστία για όσους κάνουν χρήση των διατάξεών του. Ο Γ.Ζορµπάς χαρακτήρισε αποτυχηµένο το σύστηµα του πόθεν έσχες, λέγοντας ότι θα έπρεπε κατ’ αρχήν οι ίδιοι οι πολιτικοί που δηλώνουν µεγάλη ακίνητη περιουσία να ελέγχονται για τα εισοδήµατά τους, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι 80 δικαστικοί που δεν υπέβαλλαν δήλωση πόθεν έσχες δεν είχαν και καµία τιµωρία. Σχολιάζοντας, τέλος, την υπόθεση του Βατοπεδίου, σηµείωσε ότι οι µοναχοί δεν έδρασαν... µοναχοί.

Οι πιστοποιήσεις την πρώτη µέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης Περισσότεροι από 3.000 γιατροί και 8.000 φαρµακοποιοί σε όλη τη χώρα πιστοποιήθηκαν την πρώτη µέρα της εφαρµογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναφέρει ο ο διοικητής του Οργανισµού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών, Γεράσιµος Βουδούρης. Χαρακτήρισε αντικειµενικό το νέο σύστηµα και ανέφερε πως υπάρχουν αντιδράσεις καθώς θίγει οικονοµικά συµφέροντα.

Χρηµατιστήριο: Πάνω ο Γενικός ∆είκτης 0,47% κάτω οι µετοχές Η άνοδος των µετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσε το θετικό πρόσηµο στο Γενικό ∆είκτη στο Χρηµατιστήριο Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς περισσότερες µετοχές έκλεισαν µε πτώση έναντι αυτών µε άνοδο. Ο Γενικός ∆είκτης του Χρηµατιστηρίου Αθηνών διαµορφώθηκε στις 1.557,21 µονάδες, σηµειώνοντας άνοδο 0,47%, χάρη στην θετική πορεία των περισσότερων µετοχών (15 στις 20) που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE-20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στο σύνολο της αγοράς 80 µετοχές έκλεισαν µε πτώση έναντι 67 µε άνοδο και 56 χωρίς µεταβολή στην τιµή τους. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 81,35 εκατ. ευρώ. Εκτός βασικών δεικτών ιδιαίτερη κινητικότητα είχαν οι τίτλοι των Eurodrip µε άνοδο 4,35% και συναλλαγές 40.798 τεµαχίων, Ικτίνος 3,75% και συναλλαγές 73.756.

19.10.2010

«ΑΝΟΙΧΤH ΚΑΙ ΣΕ AΛΛΕΣ ΑΠOΨΕΙΣ»

Χαλαρότερη στάση σχετικά µε τα πρόστιµα ενδέχεται να υιοθετήσει η Γερµανία Η

Γερµανία ενδέχεται να χαλαρώσει τη στάση της για αυστηρές κυρώσεις στις χώρες της ΕΕ που βγαίνουν εκτός δηµοσιονοµικής γραµµής, µεταδίδουν ξένα πρακτορεία από τη σύνοδο του Ecofin. Πληροφορίες από τη σύνοδο των υπουργών που επικαλείται το Associated Press αναφέρουν ότι η Γερµανία υποχώρησε εν µέρει στις γαλλικές πιέσεις και δεν θα επιµείνει σε αυστηρές ποινές. «Η Γερµανία είναι τώρα περισσότερο ανοιχτή σε άλλες προτάσεις» δήλωσε ανωνύµως στέλεχος της ΕΕ ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονταν.

Οι υπουργοί Οικονοµικών (από αριστερά) της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας

Ωστόσο, η αλλαγή στάσης της Γερµανίας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενόχλησε χώρες,

όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, που υπολόγιζαν σε επιβολή κυρώσεων σε απείθαρχες χώ-

ρες. ∆ιπλωµάτες ανέφεραν ότι αν οι τελικές αποφάσεις για τις ποινές είναι χλιαρές, τότε «θα είναι µία καλή ηµέρα για το ευρώ». Η Γερµανία, µε δηµόσιες δηλώσεις παραγόντων σε ανώτατο επίπεδο, είχε ταχτεί υπέρ της αυτόµατης επιβολής κυρώσεων, όπως είχε προταθεί αρχικά από τη Κοµισιόν. Οι χώρες µε έλλειµµα που θα ξεπερνούσε το 3% του ΑΕΠ και χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα έπρεπε να πληρώσουν πρόστιµα µέχρι και το 0,2% του ΑΕΠ τους. Παραταύτα, χώρες όπως η Ιταλία, της οποίας το χρέος είναι στο 120% του ΑΕΠ, ζητούν περισσότερο χρόνο.

ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ Ο ΣΑΟΥΙΡΙΣ

Σε οµάδα οµολογιούχων πέρασε ο έλεγχος της Wind Hellas Οι οµολογιούχοι της υπερχρεωµένης Wind Hellas αναδείχθηκαν χθες ∆ευτέρα νέοι ιδιοκτήτες της εταιρίας ενώ ο Αιγύπτιος µεγιστάνας Ναγκίµπ Σαουίρις έχασε οριστικά τον έλεγχο της τρίτης σε µέγεθος ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας. Πρόκειται για οµάδα των διεθνών θεσµικών επενδυτών και συγκεκριµένα επιτροπή οµολογιούχων υψηλής εξασφάλισης (SSN Ad-Hoc Committee), η οποία αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των οµολογιούχων υψηλής εξασφάλισης (Senior Secured Notes-SSN), η προσφορά των οποίων αναδείχθηκε η πιο συµφέρουσα, καθώς όπως έγινε γνωστό θα επενδύσουν 420 εκατ. ευρώ µε την ολοκλήρω-

Ο Ναγκίµπ Σαουίρις

ση της συµφωνίας για την αποπληρωµή του χρέους και τη χρηµατοδότηση της µακροχρόνιας ανάπτυξης και του επιχειρηµατικού πλάνου της WIND Ελλάς. Σύµφωνα µε τους όρους της λύσης που προκρίθηκε από τους συµ-

βούλους πώλησης, η Wind Hellas θα απαλλαγεί από χρέη προς τρίτα µέρη συνολικού ύψους 1,867 δις. ευρώ. «Μετά την επανεξέταση όλων των προσφορών, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Weather Finance III αποφάσισε να επιλέξει την επιτροπή οµολογιούχων υψηλής εξασφάλισης ως προτιµώµενη προσφορά», σύµφωνα µε ανακοίνωση της προηγούµενης ιδιοκτήτριας Weather Investments. ∆ιευθύνων σύµβουλος της Wind Hellas θα παραµείνει ο Νάσος Ζαρκαλής, που κατέχει το πόστο από το ∆εκέµβριο του 2009. Ο Ζαρκαλής θα πλαισιωθεί από νέους συνεργάτες στα πλαίσια ενός ανανεωµένου διοικητικού συµβου-

λίου, η σύνθεση του οποίου θα ανακοινωθεί σύντοµα, σύµφωνα µε την ανακοίνωση. «Πρόκειται για ένα σηµαντικό βήµα στην αναδιάρθρωση της WIND Eλλάς, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστική µας θέση», δήλωσε ο κ.Ζαρκαλής στην ανακοίνωση. Η Wind Hellas αναζήτησε νέους ιδιοκτήτες από τον Ιούλιο, παράλληλα µε την δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η εταιρία αντιµετώπισε οξυµένα προβλήµατα ρευστότητας εξαιτίας της ύφεσης που συρρίκνωσε την τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα και του έντονου ανταγωνισµού µεταξύ των παρόχων που µείωσαν τις τιµές.

Ποιοτικότερο τουριστικό προϊόν ζητά ο διοικητής της ΤτΕ Ποιοτικό τουριστικό προϊόν, διαθέσιµο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος µιλώντας στο 9ο Συνέδριο Τουριστικών Επιχειρήσεων. Πρότεινε επίσης την ανάπτυξη των υποδοµών µε κεφάλαια που θα βρεθούν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δηµοσίου αλλά και τις συµπράξεις µε ιδιώτες. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που παρέθεσε ο κ. Προβόπουλος, τα έσοδα από τον τουρισµό ήταν µειωµένα κατά 7,3% στο διάστηµα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,5% στο ίδιο διάστηµα. Αυτό, σύµφωνα µε τον κ. Προβόπουλο, υποδεικνύει επιδείνωση του εισοδηµατικού επιπέδου των τουριστών. Ο διοικητής της ΤτΕ σχολίασε ότι «το προφανές συµπέ-

ρασµα είναι ότι δεν αρκεί να βελτιώσουµε µόνο την ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιµές. Οφείλουµε να γίνουµε πιο ανταγωνιστικοί και ως προς την ποιότητα». Πρόσθεσε ακόµη πως «είναι απόλυτη ανάγκη να αποδεσµευτούµε από λανθασµένες επιλογές του παρελθόντος, όπως ο ευκαιριακός τουρισµός χαµηλού κόστους». Σύµφωνα µε τον ίδιο, µε δεδοµένη τη χαµηλή χρηµατοδότηση που θα έχει ο τουρισµός από το κράτος τα επόµενα χρόνια, χρειάζεται αποτελεσµατικότερη αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας, συγχρηµατοδότηση έργων υποδοµής µε τη µορφή συµπράξεων µε ιδιωτικούς φορείς, ενθάρρυνση της συλλογικής συµµετοχής επιχειρήσεων στη χρηµατοδότηση δραστηριοτήτων, που απαιτούνται για την επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και ένα νέο θεσµικό πλαίσιο που CMYK

δεν θα δηµιουργεί εµπόδια στην ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά του ανέφερε, πως θα πρέπει να είναι το σταθερό φορολογικό σύστηµα, η ελαχιστοποίηση των διοικητικών εµποδίων, οι σαφείς κανόνες για τη λειτουργία των αγορών και του ανταγωνισµού. Χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σηµαντική την «καθιέρωση χωροταξικού σχεδίου για τουριστικές επενδύσεις, ώστε να απλοποιηθούν οι ισχύουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες». Είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εκµεταλλευθεί, την ταχεία ανάπτυξη της παγκόσµιας αγοράς κρουαζιέρας σχολιάζοντας πως την τελευταία δεκαετία ο αριθµός των τουριστών που επιλέγουν αυτή τη µορφή διακοπών έχει υπερδιπλασιαστεί. Η Ελλάδα προσελκύει µόνο το 10% των τουριστών αυτής της κατηγορίας και κατατάσσεται 4η,

πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωµένο Βασίλειο τόνισε. Ακόµη έθεσε την ανάγκη ανάπτυξης άλλων µορφών τουρισµού όπως του συνεδριακού τουρισµού, και την προσέλκυση ξένων επισκεπτών και στην ηπειρωτική και ορεινή Ελλάδα. Πρόσθεσε τέλος, πως καθώς η χρηµατοδότηση του τουρισµού από εθνικούς πόρους θα είναι εκ των πραγµάτων περιορισµένη τα επόµενα χρόνια. Θεωρείται αναγκαία η δηµιουργία των απαραίτητων βασικών υποδοµών, Προς το σκοπό αυτό συστήνεται η αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας, η συγχρηµατοδότηση έργων υποδοµής µε τη µορφή συµπράξεων µε ιδιωτικούς φορείς, η ενθάρρυνση της συλλογικής συµµετοχής επιχειρήσεων στη χρηµατοδότηση δραστηριοτήτων, αλλά και η εισαγωγή τουριστικών σπουδών και στα πανεπιστήµια.


GNO_23 gray:Layout 2

10/18/10

10:19 PM

Page 1

οικονοµία 23

19.10.2010

ΣΚEΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

Ανεβάζει τον πήχυ για το έλλειµµα ο γ.γ. Οικονοµικών Εκτιµήσεις ότι η αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων από τη Eurostat θα στείλει το έλλειµµα του 2009 σε πολύ υψηλά επίπεδα εξέφρασε ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Οικονοµικών, ∆ηµήτρης Γεωργακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθµό «Βήµα 99,5». Κάνοντας αναφορά στις ευθύνες της προηγούµενης κυβέρνησης, είπε: «Αυτά είναι τα κατορθώµατα της κυβέρνησης του κ. Καραµανλή και του κ. Αλογο-

σκούφη, οι οποίο έλεγαν µέχρι τον Σεπτέµβρη ότι το έλλειµµα είναι 6% και το έλλειµµα πάει στο 16%». Το στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών πρόσθεσε ότι τα έσοδα για τον περιορισµό του θα προέλθουν από τη φορολογία. ∆ιευκρίνισε ότι αναφέρεται στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και όχι σε επιπλέον επιβαρύνσεις για τους συνεπείς φορολογούµενους. Τέλος, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόµενο εξάµηνης

αναβολής στην αύξηση των αντικειµενικών αξιών ακινήτων. «Η αγορά είναι τόσο πεσµένη

που πιστεύω ότι µια αύξηση στα πλαίσια των αγοραίων αξίων αυτήν την στιγµή, θα δηµιουργούσε πρόσθετο πρόβληµα και είναι σκόπιµο, το ξανασκεφτόµαστε αυτό, έτσι ώστε να πάνε λίγο πιο πίσω έτσι ώστε να προσαρµοστεί και η αγορά στα νέα δεδοµένα και το σύστηµα να είναι πιο ολοκληρωµένο», είπε. Πρόσθεσε όµως ότι θα µπουν νέες περιοχές στο σύστηµα των αντικειµενικών αξιών από την πρώτη Ιανουαρίου.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROSTAT

Συζήτηση στο Eurogroup για την αναθεώρηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων Η αναθεώρηση του δηµοσιονοµικού ελλείµµατος του 2009, αλλά και οι τεχνικές συζητήσεις για την παράταση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων που λαµβάνει η Ελλλάδα από τον µηχανισµό στηρίξεως, αναµένεται να εξετασθούν κατά τις επαφές που θα έχει σήµερα Τρίτη, ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου µε οµολόγους του και κοινοτικούς αξιωµατούχους στις συνεδριάσεις των Άτυπων Συµβουλίων Eurogroup και Εcofin στο Λουξεµβούργο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν πως το πρόγραµµα οικονοµικής πολιτικής εφαρµόζεται αυστηρά από την Ελλάδα και θεωρούν πως ήδη έχει φέρει θετικά δηµοσιονοµικά αποτελέσµατα. Ωστόσο, ανησυχούν για το εύρος της αναθεωρήσεως των δηµοσιονοµικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 και για την επίπτωση τους στις προβλέψεις και τις παραδοχές του Μνηµονίου. Το θέµα θα ξεκαθαρίσει την προσεχή Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα δηµοσιονοµικά µεγέθη των κρατών - µελών της Eυρωζώνης για την περίοδο 2006 - 2009. Πληροφορίες αναφέρουν πως το δηµοσιονοµικό έλλειµµα της Ελλάδας για το 2009 έχει αναθεωρηθεί από το 13,8% του ΑΕΠ στο 15,5%

Ο κ. Παπακωνσταντίνου µε την Ισπανίδα οµόλογό του

του ΑΕΠ περίπου, ενώ το χρέος έχει αυξηθεί στα επίπεδα του 128% του ΑΕΠ, από 115% του ΑΕΠ νωρίτερα. Η Eurostat συµπεριέλαβε στο περυσινό έλλειµµα ζηµιές των ∆ΕΚΟ ύψους 1,7 δισ. ευρώ, εγγυήσεις του ∆ηµοσίου στην Αγροτική Τράπεζα 1,2 δισ. ευρώ, τα χρέη των ασφαλιστικών ταµείων στα νοσοκοµεία ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταµεία 2 δισ. ευρώ και τα ελλείµµατα της ΑΓΡΟΓΗΣ ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αρνητικά στην αναθεώρηση του χρέους συνέβαλαν τα swaps µε κρατικά οµόλογα

που πραγµατοποιήθηκαν το 2001 µε την Goldman Sachs και η αξία τους δεν είχε αποτυπωθεί πλήρως. Η επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείµµατος έχει επιπτώσεις στο εφετινό έλλειµµα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονοµικών εκτιµούν ότι το εφετινό έλλειµµα θα επηρεασθεί κατά 0,5% - 0,7% του ΑΕΠ ή κατά 1,15 -1,5 δισ. ευρώ. Τις συγκεκριµένες εκτιµήσεις αναµένεται να µεταφερτή σήµερα στους οµολόγους του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα εστιάσει στο γεγονός πως εφεξής τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν θα συνοδεύονται από αστερίσκους και αµφισβητήσεις. Αναφορικά µε το θέµα της παράτασης του χρόνου αποπληρωµής των δανείων που λαµβάνει η Ελλάδα από τον µηχανισµό στήριξης της ΕΕ και του ∆ΝΤ, ο υπουργός Οικονοµικών αναµένεται να µεταφέρει στους οµολόγους του το περιεχόµενο των τεχνικών συζητήσεων που διεξήχθησαν προσφάτως για το συγκεκριµένο θέµα µε στελέχη του ∆ΝΤ. Ο κ. Γ Παπακωνσταντίνου αναµένεται να επαναλάβει πως κάθε επίσηµη συζήτηση για την επιµήκυνση της αποπληρωµής των δανείων είναι µακριά και θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της Ελλάδας στη µείωση των ελλειµµάτων , στην ανάκαµψη της ανάπτυξης και της επανάκτησης της εµπιστοσύνης.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ

Στο υπουργικό συµβούλιο το νοµοσχέδιο για τη διαδροµή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη Το νοµοσχέδιο για τη διαδροµήεγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη συζητήθηκε τη ∆ευτέρα στο Υπουργικό Συµβούλιο. Για να γίνει δυνατή η κατασκευή του αγωγού, µετά την υπογραφή της ∆ιακρατικής Συµφωνίας µεταξύ των Ρωσία, Βουλγαρίας και Ελλάδας απαιτείται η θέσπιση ενός ειδικού νοµικού πλαισίου µε το οποίο θα διευκολυνθεί η εγκατάστασή του.

Με το νοµοσχέδιο καθορίζεται το καθεστώς περιορισµών κυριότητας που πρέπει να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες, νοµείς ή κατόχους των ακινήτων από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός. Επιπλέον, το νοµοσχέδιο καθορίζει το καθεστώς των απαλλοτριώσεων των απαραίτητων εκτάσεων και το καθεστώς των αποζηµιώσεων προς τους ιδιοκτήτες, νοµείς ή κατόχους των εκτάσεων.

Στη διατραπεζική αγορά «επέστρεψαν» τα ελληνικά οµόλογα Συµφωνία χρηµατοδότησης µε αντάλλαγµα οµόλογα του ελληνικού δηµοσίου και αντισυµβαλλόµενο διεθνή επενδυτική τράπεζα του εξωτερικού ανακοίνωσε η Eurobank. Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή µε ελληνικά οµόλογα που γίνεται στη διατραπεζική αγορά από την περίοδο υπαγωγής της χώρας στο µηχανισµό στήριξης. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε την περασµένη εβδοµάδα και όπως ανακοινώθηκε, η ελληνική τράπεζα άντλησε 300 εκατ. ευρώ µε διατραπεζικό επιτόκιο Euribor συν περιθώριο (σπρεντ) χαµηλότερο των 200 µονάδων βάσης. «Οι συναλλαγές της Eurobank στη διεθνή διατραπεζική αγορά σηµατοδοτούν πρώτο θετικό βήµα ανοίγµατος των διεθνών αγορών σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύµατα - βήµα µείζονος σηµασίας στο µακρύ δρόµο για την πλήρη εξοµάλυνση των χρηµατοδοτικών ροών, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες», υπογραµµίζει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα.

∆ύο καταστήµατα πουλά η Ατλάντικ Στην πώληση δύο καταστηµάτων της στην «Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ» προχώρησε η Ατλάντικ, µε στόχο την εξόφληση του υπόλοιπου της οφειλής της στον προµηθευτή. Με την πώληση, η «Φλωρίδης ΑΕBEK» παραιτείται οριστικά από κάθε δικαστική διένεξη µε την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ∆ευτέρας. Η Ατλάντικ προχώρησε στην πώληση των δύο καταστηµάτων (το πρώτο στην Πατησίων και το δεύτερο στον Κορυδαλλό) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών και του δικτύου, µε στόχο τη µείωση του κόστους και την εξοικονόµηση ρευστότητας και εξοφλώντας µε τον τρόπο αυτό το υπόλοιπο της οφειλής, που υπήρχε µε τον συγκεκριµένο προµηθευτή. Η Ατλάντικ ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του δικτύου της, 134 καταστηµάτων πλέον, θα συνεχιστεί όπως έχει αναγγελθεί.

Επιµένει στα µαύρα σενάρια ο Ρουµπινί Τον χαρακτηρισµό του ως «δόκτωρ καταστροφή» επιβεβαίωσε ο οικονοµολόγος Νουριέλ Ρουµπινί, σε συνέντευξη του σε γερµανικό περιοδικό που αναµεταδίδει το Bloomberg. Χαρακτηρίζει τα µέτρα που προτίθεται να πάρει η Γερµανία «καταστροφικά» ενώ κάνει λόγο και για πιθανό εκτροχιασµό των προσπαθειών της Ελλάδας για µείωση του ελλείµµατος. Σχετικά µε την Ελλάδα, ο Ρουµπινί ανέφερε πως το παραµικρό εξωτερικό σοκ θα ήταν αρκετό για να εκτροχιάσει τις προσπάθειες της χώρας να διορθώσει το έλλειµµα της. Εν τω µεταξύ, όσον αφορά στη Γερµανία, τόνισε πως θα πρέπει να επωφεληθεί από τα µικρά επιτόκια δανεισµού που απολαµβάνει στην παρούσα φάση και να αφήσει τα µέτρα κατά του ελλείµµατος για αργότερα που η κρίση θα έχει αποδυναµωθεί. Όπως σχολίασε τα µέτρα που έχει προτείνει η χώρα είναι «καταστροφικά».


GNO_24_mon_texnologia:Layout 2

10/18/10

7:30 PM

Page 1

CMYK

24 τεχνολογία Restaurant στο ψηλότερο σηµείο του κόσµου Το εστιατόριο Atmosphere βρίσκεται στον 122ο όροφο του ψηλότερου ουρανοξύστη, Burj Khalifa, στο Ντουµπάι, και θα λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2011. Όσοι επισκεφθούν το συγκεκριµένο restaurant θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το φαγητό τους µε θέα όλο το Dubai από ψηλά. Το µενού του “Atmosphere” θα αποτελείται από ψητά και λαχανικά, ενώ αξίζει να σηµειωθεί πως το πάτωµα που το φιλοξενεί είναι µόλις 2 ορόφους πιο χαµηλά από το παρατηρητήριο το οποίο βρίσκεται βέβαια στην κορυφή του Burj Khalifa. Τέλος, τον όλο σχεδιασµό και την διακόσµηση του εστιατορίου αυτού έχει αναλάβει ο διάσηµος σχεδιαστής Adam Tihany, που έχει φτιάξει και το πολυτελέστατο ξενοδοχείο One&Only στο Cape Town.

Ήρθαν οι µωβ πατάτες! Μια νέα ποικιλία πατάτας, η µωβ πατάτα ή “µωβ µεγαλειότης” (Purple Majesty) όπως αλλιώς λέγεται, δηµιουργήθηκε από ερευνητές του Colorado State University, οι οποίοι διασταύρωσαν παραδοσιακές ποικιλίες πατάτας. Η συγκεκριµένη ποικιλία καλλιεργείται στη Σκωτία από την εταιρία του Albert Bartlett και κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά της Μ. Βρετανίας, συγκεκριµένα στα καταστήµατα της Sainsbury, µετά την πρώτη συγκοµιδή 400 τόνων. Γενικότερα, λέγεται ότι είναι πιο υγιεινή από την απλή πατάτα, αφού διαθέτει δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες, τα οποία διατηρεί ακόµα και µετά το µαγείρεµα. Και το µωβ χρώµα της άλλωστε, οφείλεται ακριβώς στα πολλά αντιοξειδωτικά.

19.10.2010

Το Internet βοηθάει στο αδυνάτισµα! Τ

ο ∆ιαδίκτυο κάποιες φορές µοιάζει µε µία ξελογιάστρα «σειρήνα», που µας υπνωτίζει και καθόµαστε απαθείς µπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, βλέποντας το σώµα µας να αυξάνεται δυσανάλογα. Τα όσα δελεαστικά µας προσφέρει, µας κρατούν µακριά από εκείνα που θα έπρεπε να κάνουµε, όπως για παράδειγµα η άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Σύµφωνα, όµως, µε µία νέα έρευνα, το ∆ιαδίκτυο µπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να χάσουν βάρος.Η νέα µελέτη, που διενεργήθηκε σε χρονική περίοδο δυόµιση χρόνων, κατέληξε στο συµπέρασµα πως όσο πιο συχνά έµπαινε κάποιος σε µία ιστοσελίδα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να χάσει βάρος. Φυσικά, δεν αφορά µία οποιαδήποτε ιστοσελίδα αλλά αυτή των ερευνητών του Kaiser Permanente Center for Health Research (KPCHR), η οποία σχεδιάστηκε για να βοηθάει τους ανθρώπους να αδυνατίσουν.Οι συγγραφείς της µελέτης πιστεύουν πως η επιτυχία της ιστοσελίδας έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει τη συνέπεια µε την κοινωνικότητα. Οι χρήστες έπρεπε να εισέρχονται µία φορά την εβδοµάδα για να καταγράφουν το βάρος τους και τον όγκο της άσκησης που είχαν κάνει. Εάν δεν εισέρχονταν τακτικά, ενηµερώνονταν µε e-mail και στη συνέχεια µε αυτοµατοποι-

ηµένη κλήση. Όταν εισέρχονταν, οι χρήστες µπορούσαν να µιλήσουν µε άλλους συµµετέχοντες στην µελέτη, µέσω µίας υπηρεσίας παρόµοιας µε αυτής του Facebook. Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε για να µιµηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα προγράµµατα αδυνατίσµατος, που προσφέρουν εξατοµικευµένη παρακολούθηση και συµβουλευτική. Φυσικά, η ιστοσελίδα δεν είχε τα ίδια αποτελέσµατα µε την διαπροσωπική επαφή, αλλά σίγουρα ήταν καλύτερα από το τίποτα. «Παρόλο που η εξατοµικευµένη συµβουλευτική θεωρείται η καλύτερη, εντούτοις δεν είναι πρακτική για όλο τον κόσµο,» όπως υποστήριξε η Kristine Funk, επικεφαλής της µελέτης, που δηµοσιεύτηκε στο επιστηµονικό περιοδικό Journal of Medical Internet Research. Η µελέτη ξεκίνησε µε 1.600 υπέρβαρους και παχύσαρκους συµµετέχοντες, εκ των οποίων οι 350

περίπου έχασαν αρκετό βάρος -κατά µέσο όρο 9 κιλά- τους έξι πρώτους µήνες της µελέτης. Μέχρι το πέρας των δυόµιση χρόνων, οι χρήστες που εισέρχονταν πιο τακτικά στην ιστοσελίδα -τουλάχιστον µία φορά το µήνα για 28 µήνες- κατάφεραν να διατηρήσουν τα περισσότερα από τα κιλά που είχαν χάσει -κατά µέσο όρο 4 κιλά. Οι συµµετέχοντες που εισέρχονταν σπανιότερα στην ιστοσελίδα, διατήρησαν κατά µέσο όρο 1,5 κιλό. «Το κοµµάτι της συνέπειας είναι εξαιρετικά σηµαντικό ώστε να µην ξαναπάρει κάποιος το βάρος που έχασε,» όπως τόνισε η Funk. Κανένα από τα ανωτέρω αποτελέσµατα δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη στη Nancy Makin, που έχασε περισσότερα από 240 κιλά, όταν η αδερφή της τής αγόρασε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για τα γενέθλιά της το 2003. Μην µπορώντας να βγει έξω λόγω των 319 κιλών της, η Nancy µπήκε στην ιστοσελί-

δα και ανακάλυψε πως µπορεί εύκολα να κάνει φίλους, οι οποίοι δεν µπορούσαν να την δουν. «Οι άνθρωποι στο διαδίκτυο δεν ήξεραν πως είµαι εµφανισιακά για να µε απορρίψουν,» αναφέρει η Makin, που σήµερα ζυγίζει 77 κιλά. «Όλο αυτό µε τροφοδοτούσε µε δύναµη και το άτοµο που µιλούσα κάθε φορά γνώριζε τον πραγµατικό µου εαυτό και την προσωπικότητά µου και όχι την εξωτερική µου εµφάνιση. Κατάφερα να αντικαταστήσω την υπερβολικά χαµηλή αυτοεκτίµηση που είχα µε µία δραστηριότητα που µε γέµιζε πραγµατικά.» Μόλις η Makin απέκτησε φιλίες στο ∆ιαδίκτυο, άρχισε να χάνει βάρος, και αυτό όχι γιατί πεινούσε λιγότερο αλλά γιατί είχε βρει µια άλλη, νέα ασχολία που την ευχαριστούσε, πέραν του φαγητού, αλλά και γιατί και η ίδια αισθανόταν καλύτερα µε τον εαυτό της. Η αρχική ιστοσελίδα του KPCHR δεν υφίσταται πλέον αλλά η Funk υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλές άλλες που κάνουν σχεδόν το ίδιο πράγµα.Η Makin υποστηρίζει πως, παρόλο που η συνέπεια είναι σηµαντική για τα υπέρβαρα κυρίως άτοµα, το αίσθηµα της ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο είναι πολύ πιο σηµαντικό για τα παθολογικά παχύσαρκα άτοµα, όπως η ίδια.«Το κλειδί είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να του δώσεις αξία, βγάζοντάς τον προς τα έξω, και η απώλεια βάρους θα έρθει σιγά σιγά,» τόνισε, ολοκληρώνοντας η ίδια.

Του έβγαλε το µάτι µε το στριπτίζ της! Θαµώνας στριπτιζάδικου, παραλίγο να χάσει το µάτι του όταν µια χορεύτρια τον χτύπησε κατά λάθος µε το τακούνι στο πρόσωπο. Τελικά του βγήκε σε καλό, καθώς ο ιδιοκτήτης του έδωσε 650.000 δολάρια για να µη φτάσουν στα δικαστήρια. Ένας Αµερικανός στη Φλόριντα, εξασφάλισε χρήµατα για σέξι χορούς για το υπόλοιπο της ζωής του, καθώς µε εξωδικαστικό συµβιβασµό, θα πάρει ως αποζηµίωση 650.000 δολάρια από ιδιοκτήτη στριπτιζάδικου. Ο λόγος, ένα στριπτίζ που

έβγαζε µάτι, όχι λόγω των προσόντων της χορεύτριας, αλλά εξαιτίας της απροσεξίας της. Το 2009, ο Μάικλ Αϊρλανt,

απολάµβανε το σόου στο “Cheetah Club”, όταν πλησίασε λίγο παραπάνω τη σκηνή. Εκείνη τη στιγµή µια στριπτιζέζ µε ψηλά τακούνια έκανε στροφή µε αποτέλεσµα να τον τραυµατίσει στο µάτι και να του σπάσει οστά κάτω από το µάτι και στη µύτη. Σύµφωνα µε τους δικηγόρους του, ο πελάτης τους µετά το χτύπηµα τα έβλεπε διπλά. Αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο κακό όταν βρίσκεσαι σε στριπτιζάδικο, αλλά τέλος πάντων. Ο ιδιοκτήτης του κλαµπ αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να

Γιγάντιος µπακαλιάρος 393 κιλών µε 40 κιλά αυγοτάραχο Ένας τεράστιος µπακαλιάρος 393 κιλών µε 40 κιλά αβγοτάραχο ψαρευτηκε στο βουλγαρικό τµήµα του ∆ούναβη. Πρόκειται για το µεγαλύτερο ψάρι που πιάστηκε σε αυτήν την περιοχή µέχρι σήµερα και η αξία του πιστεύεται πως θα ανέρχεται στα 68.000 δολάρια. Πιο συγκεκριµένα το γιγάντιο αυτό ψάρι αλιεύτηκε το 1942 στο χωριό Βρουβ, κοντά στο Βίντιν, στη Βορειοδυτική Βουλγαρία, ενώ φωτοτογραφίες του

υπάρχουν στην έκθεση φωτογραφίας στο Ρούσε, στην οποία θα δείτε 28 αφίσες, µε φωτογραφίες 50 µεγάλων ψαριών, κυρίως µπακαλιάρων, που πιάστηκαν στο ∆ούναβη, καθώς και την φωτογραφία ενός µπακαλιάρου 205 κιλών που πιάστηκε στο Ρουσέ το 1995. Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί πως η εν λόγω έκθεση φωτογραφιών οργανώθηκε από το Μουσείο Αλιείας και Ναυπηγίας του ∆ούναβη. CMYK

πληρώσει ώστε να µη φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, καθώς ο τραυµατισµός ήταν αρκετά σοβαρός. “Όταν έγινε η µήνυση, πολλοί δεν την πήραν στα σοβαρά, επειδή το περιστατικό συνέβη µέσα σε στριπτιζάδικο. Ωστόσο το ύψος του ποσού δείχνει πόσο σοβαρό ήταν” δήλωσε ο Λέικ Λίταλ, δικηγόρος του θύµατος. Πάντως ο Αϊρλαντ, αν ξαναπάει σε στριπτιζάδικο, θα πρέπει να κεράσει ένα γύρο χορούς όλους τους θαµώνες. Τόσα χρήµατα πήρε.


GNO_25_texnologia:Layout 2

10/18/10

7:33 PM

Page 1

CMYK

τεχνολογία 25

19.10.2010

Η γυναίκα που θυµάται τα πάντα Έ

χει πραγµατικά µπερδέψει τους επιστήµονες µία 40χρονη γυναίκα στις ΗΠΑ: Θυµάται κυριολεκτικά τα πάντα! Από συµβάντα στην προσωπική της ζωή εώς και γεγονότα που συνέβησαν δεκαετίες πριν! Η γυναίκα έγραψε ένα γράµµα στον επιστήµονα James McGaugh, ειδικό σε θέµατα µνήµης, του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνια, περιγράφοντάς του την πραγµατικά αξιοθαύµαστη ικανότητά της να θυµάται οτιδήποτε έχει συµβεί µία ορισµένη ηµέρα. Στο γράµµα τού έγραψε ότι δίνοντάς της µία συγκεκριµένη ηµεροµηνία (οποιαδήποτε!) είναι σε θέση να ανακαλέσει τι ηµέρα της εβδοµάδας ήταν, τι καιρό είχε αλλά και θέµατα της επικαιρότητας εκείνης της ηµέρας! Φυσικά, το γράµµα κέρδισε το ενδιαφέρον του επιστήµονα και µαζί µε την ερευνητική του οµάδα προσπάθησε να εξετάσει το φαινόµενο. Μαζί µε δύο ακόµη καθηγητές του Πανεπιστηµίου την υπέβαλλαν σε διάφορες ψυχολογικές δοκιµασίες. Ωστόσο, µέχρι σήµερα, δεν έχουν καταφέρει να µάθουν περισσότερα από όσα γνώριζαν έξι χρόνια πριν, όταν, δηλα-

δή, η γυναίκα έστειλε το γράµµα... Ο επιστήµονας αρχικά ήταν σκεπτικός, τώρα πλέον έχει πειστεί για την απίστευτη ικανότητα της γυναίκας. Η αρχική του υπόθεση ήταν ότι τα εν λόγω γεγονότα που θυµάται η γυναίκα, πρέπει να είχαν ιδιαίτερη συναισθηµατική αξία για την ίδια, γι’ αυτό και τα θυµάται. Αυτή η υπόθεση απορρέει από σχετικά ευρήµατα της έρευνάς του για τη σχέση του στρες και των ορµονών µε τη µνήµη. Όµως, η υπόθεση δεν επιβεβαιώθηκε, γιατί η γυναίκα θυµάται γεγονότα για κάθε ηµέρα της ζωής της και µάλιστα µε πάρα πολλές λεπτοµέρειες! Το πλήθος και η λεπτοµέρεια των «ασήµαν-

των» γεγονότων που θυµάται είναι ίδιο µε εκείνα των «σηµαντικών» γεγονότων. Έτσι, για παράδειγµα, όταν τη ρώτησαν τι συνέβη στις 16 Αυγούστου 1977, ήξερε ότι ήταν η ηµέρα θανάτου του Elvis Presley. Με την ίδια απλότητα, όµως, ήταν σε θέση να περιγράψει λιγότερο «σηµαντικά» γεγονότα, όπως ότι σε µία συγκεκριµένη ηµέρα τέθηκε σε ισχύ η αλλαγή του φορολογικού συστήµατος στην Καλιφόρνια, την πτώση ενός αεροπλάνου στο Σικάγο κ.λπ. Κάποια από τα παραπάνω είχαν προσωπική αξία για την ίδια, κάποια άλλα, όµως, όχι. Ο επιστήµονας περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Θυµάται µε µεγάλη λεπτοµέρεια γεγονότα τα οποία εγώ δε θυµάµαι καθόλου». Μία από τις ερωτήσεις που της έκαναν πρόσφατα ήταν να τους πει τις ηµεροµηνίες των συνεντεύξεων που τής έχουν κάνει οι επιστήµονες εδώ και έξι χρόνια: Ξεκίνησε να τις απαριθµεί, µία µία και φυσικά σωστά! Μάλιστα, θυµόταν ότι την επόµενη µέρα µίας συνέντευξης, ο επικεφαλής επιστήµονας ταξίδεψε στη Γερµανία... Αυτό δεν το θυµόταν ούτε ο ίδιος! Ένα συµπέρασµα στο οποίο

έχουν καταλήξει είναι ότι η γυναίκα οργανώνει σε κατηγορίες τα γεγονότα και έχει σ’ αυτά καλύτερη πρόσβαση. Από µικρό παιδί είχε τάσεις καταναγκαστηκές, συγκεκριµένα, τα πράγµατά της ήθελε να είναι σε συγκεκριµένη θέση και θύµωνε όταν η µητέρα της τούς άλλαζε θέση. Ωστόσο, ακόµη και αυτό, το ότι δηλαδή οργανώνει τα γεγονότα, δεν εξηγεί το γιατί τα θυµάται ούτε το βαθµό λεπτοµέρειας µε τον οποίο θυµάται... Η γυναίκα διαφέρει από άλλους υπερµνήµονες που κατά καιρούς έχουν εξεταστεί από επιστήµονες. Συνήθως εκείνοι είχαν τη δυνατότητα να θυµούνται σειρές αριθµών ή λεπτοµέρειες αθλητικών γεγονότων ή τι ηµέρα ήταν µία συγκεκριµένη ηµεροµηνία κ.λπ. Το επόµενο βήµα είναι να χρησιµοποιηθούν απεικονιστικές µέθοδοι για να εξετάσουν τον εγκέφαλο της γυναίκας. Ωστόσο, τα συµπεράσµατά τους θα είναι και πάλι περιορισµένα, καθώς η γυναίκα είναι µοναδική περίπτωση και έτσι µη συγκρίσιµη µε άλλα άτοµα µε την ίδια ικανότητα. Μάλιστα, έχουν δηµιουργήσει έναν νέο όρο για την κατάστασή της: υπερθυµητικό σύνδροµο.

Στη φυλακή λόγω µαγιονέζας Σε 10 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε µια γυναίκα για την αντίδρασή της, όταν έµαθε ότι µια υπάλληλος καταστήµατος γνωστής αλυσίδας φαστ φουντ, δεν µπορούσε να βάλει µαγιονέζα στο χάµπουργκερ της! Τον περασµένο Απρίλιο, η 37χρονη σταµάτησε στο drive in «παράθυρο» και παρήγγειλε φαγητό: δύο χάµπουργκερ µε τυρί, πατάτες και αναψυκτικό. Ζήτησε να παρασκευαστούν τα χάµπουργκερ µε δικές της, ειδικές οδηγίες. Ανάµεσα στις οδηγίες ήταν και η

προσθήκη µαγιονέζας. Όταν η υπάλληλος της είπε ότι δεν έχει

χωρίς, ωστόσο, να πείσει κανέναν.Μετά απο πολύχρονες έρευνες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι οι τρίχες, που βρέθηκαν στον Ρος, δεν ανήκαν τελικά- στο θύµα και το στοιχείο, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δίκη και η καταδίκη του, αποδοµήθηκε.Το πρωί της προσεχούς ∆ευτέρας ο πολιτειακός υπουργός ∆ικαιοσύνης, Ροµπ Χολς, θα παραδώσει τα οστά του Κόλιν Κάµπελ

Μια γυναίκα από την Ανατολική Ρωσία χρωστούσε στην τράπεζα 432 δολάρια και επειδή καθυστερούσε πολύ να ξεπληρώσει το χρέος της, οι δικαστικοί κλητήρες την επισκέφτηκαν προκειµένου να της κατασχέσουν ότι είχε… Έτσι, έκαναν την σχετική τους έρευνα και διαπίστωσαν πως ότι πολυτιµότερο είχε, ήταν το γουρούνι της µε αποτέλεσµα να το κατασχέσουν. Τελικά, το γουρούνι βγήκε σε πλειστηριασµό, προκειµένου να πάρουν ένα µέρος του χρέους πίσω, ενώ αρχικά είχαν δώσει στην ιδιοκτήτρια του ένα περιθώριο µιας εβδοµάδας για να ξεπληρώσει το χρέος της και να πάρει πίσω το µονάκριβο της γουρούνι, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να το σώσει.

Λάθος αριθµός! µαγιονέζα, η γυναίκα θύµωσε. Η υπάλληλος της έδωσε τα χάµπουργκερ που, εκτός της µαγιονέζας, παρασκευάστηκαν σύµφωνα µε τις υπόλοιπες προτιµήσεις της. Η γυναίκα, όµως, δεν ικανοποιήθηκε, εξοργίστηκε και πέταξε το χάµπουργκερ πίσω στο «παράθυρο». Η υπάλληλος κάλεσε την αστυνοµία και ακολουθώντας τις οδηγίες που τις έδωσαν, βγήκε από το κατάστηµα για να σηµειώσει τους αριθµούς των πινακίδων του αυτοκινήτου. Μόλις, όµως, την είδε η απαιτητική πε-

Τον κρέµασαν και µετά απο 90 χρόνια τον αθώωσαν! Η απίστευτη ιστορία έρχεται απο την Αυστραλία. Μετά απο 90 χρόνια ένας άνθρωπος που καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε, δικαιώθηκε. Τον Απρίλιο του 1922 ο Κόλιν Κάµπελ Ρός καταδικάστηκε σε απαγχονισµό όταν το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία της 12χρονης Άλµα Τρίσκε, τον ∆εκέµβριο του 1921. Ο Ρος τότε ισχυριζόταν τότε ότι ήταν αθώος,

Τράπεζα της κατέσχεσε το γουρούνι!

Ρος στους απογόνους του για να τα θάψουν δίπλα στον τάφο της µητέρας του η οποία τότε είχε ζητήσει να της επιτραπεί να κάνει χριστιανική ταφή στο γιο της, αλλά οι αρχές το αρνήθηκαν.Με την παράδοση των οστών διορθώνουµε ένα λάθος, που διαπράχθηκε. ∆υστυχώς, δεν µπορούµε να δώσουµε πίσω στον Ρος τη ζωή που δεν έζησε», δήλωσε ο υπουργός ∆ικαιοσύνης.

λάτις, έβαλε µπρος στο αυτοκίνητό της και κατευθύνθηκε καταπάνω της. Η υπάλληλος µε το χτύπηµα, έπεσε επάνω στο καπό του αυτοκινήτου και επάνω σ’ αυτό παρασύρθηκε για κάποια µέτρα. Από το χτύπηµα αυτό τραυµατίστηκε στη λεκάνη της, αλλά υπέστη και εσωτερικούς τραυµατισµούς.Η 37χρονη πελάτισσα, που ήταν µάλιστα και έγκυος στον 6ο µήνα, δεν µπόρεσε να εξηγήσει τη συµπεριφορά της. «Είχα πολλά προβλήµατα εκείνη την περίοδο της ζωής µου»...

Μια τεράστια γκάφα έκανε η υπηρεσία µιας πολιτείας στις ΗΠΑ, η οποία µε επιστολή της ενηµέρωσε τους ηλικιωµένους για ένα πρόγραµµα µείωσης φόρων που αφορούσε ιδιοκτήτες κατοικιών, ηλικίας άνω των 65. Στην επιστολή αναγράφονταν και ένας αριθµός τηλεφώνου στον οποίο θα µπορούσαν να καλέσουν για περισσότερες πληροφορίες. Μόνο που ο αριθµός είχε γραφεί λάθος και αντί του αυτόµατου της περιοχής αναγράφηκε αριθµός που «καλούσε» σε γραµµή γνωριµιών! Οι ηλικιωµένοι που κάλεσαν τον αριθµό άκουσαν µια αυτόµατη απάντηση που τους καλωσόριζε: «Εάν είστε κάτω από 18 ετών, κλείστε το τηλέφωνο τώρα!».Κάποιοι ηλικιωµένοι διασκέδασαν µε το γεγονός ότι στη γραµµή µε την οποία συνδέθηκαν τους δίνονταν υποσχέσεις για άµεση συνοµιλία µε «µοναχικές νοικοκυρές» και «εργαζόµενα κορίτσια».Η υπηρεσία απολογήθηκε για το σφάλµα, το οποίο έγινε καταλάθος. Ο υπάλληλος που έκανε το λάθος δεν εργάζεται πια στην υπηρεσία. Οι επιστολές µε τον λανθασµένο αριθµό τηλεφώνου είχαν αποσταλεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών και η υπηρεσία είχε δεχτεί αρκετά τηλεφωνήµατα παραπόνων για την «πονηρή γραµµή»


GNO_26_mon (elllada):Layout 2

10/18/10

11:06 PM

Page 1

26 διεθνή Αποκλεισµένα τα ξένα ΜΜΕ από τις εκλογές στη Μιανµάρ Αξιωµατούχοι του στρατιωτικού καθεστώτος στη Μιανµάρ ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα επιτραπεί στους δηµοσιογράφους των διεθνών µέσων ενηµέρωσης να καλύψουν τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, οι πρώτες που γίνονται έπειτα από 20 χρόνια και θα διεξαχθούν στις 7 Νοεµβρίου. Η εκλογική επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε στις διπλωµατικές αποστολές που εδρεύουν στη χώρα ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα σε διεθνείς παρατηρητές και ξένους δηµοσιογράφους κατά τη διάρκεια των εκλογών. «Την ηµέρα των εκλογών, διπλωµάτες και υπηρεσίες του ΟΗΕ θα κληθούν στα εκλογικά τµήµατα για να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία, έτσι θα εκπροσωπήσουν τους παρατηρητές από τις αντίστοιχες χώρες», δήλωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Θέιν Σόε. «Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει ανάγκη να καλέσουµε ξένους παρατηρητές», τόνισε υποστηρίζοντας πως η χώρα του έχει µεγάλη πείρα στο θέµα των εκλογών. «Οι επερχόµενες εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες, σύµφωνα µε τους διεθνείς κανόνες», υπογράµµισε ο ίδιος. Το στρατιωτικό καθεστώς έχει δηλώσει ότι οι εκλογές ως στόχο µεταξύ άλλων έχουν την εισαγωγή δηµοκρατικών θεσµών στη χώρα. Ωστόσο ξένοι αναλυτές εκτιµούν ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι, δεδοµένου ότι η βραβευµένη µε Νόµπελ Ειρήνης Αούνγκ Σόου Κίι της οποίας το κόµµα, η Εθνική Ένωση για τη ∆ηµοκρατία αν και κέρδισε τις βουλευτικές του 1990 δεν της επετράπη ποτέ να κυβερνήσει και έκτοτε παραµένει σε κατ΄οίκον περιορισµό.

Ανοιχτό το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών στο Κόσοβο Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόµενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και προσωρινός Πρόεδρος της χώρας Γιακούπ Κρασνίτσι. «Yπάρχει µια θεσµική κρίση στη χώρα που προκλήθηκε µετά την αποχώρηση της ∆ηµοκρατικής Λίγκας Κοσόβου (LDK) από τον κυβερνητικό συνασπισµό», δήλωσε ο ίδιος. Σηµείωσε δε, ότι οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν την Πρωτοχρονιά. Οι εκλογές επρόκειτο να διενεργηθούν κανονικά το Νοέµβριο του 2011 και ο ίδιος ο Κρασνίτσι είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι θα διεξαχθούν στις 13 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η απόσυρση του LDK από τον κυβερνώντα συνασπισµό και την κυβέρνηση του Κοσόβου φαίνεται πως επισπεύδει τις διαδικασίες.

19.10.2010

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CNN

Ο Μπιν Λάντεν φέρεται να κρύβεται στο Πακιστάν Ο

Οσάµα Μπιν Λάντεν και ο υπαρχηγός του Αϊµάν Αλ-Ζαουάχρι πιστεύεται πως κρύβονται σε µικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο σε σπίτια στο βορειοδυτικό Πακιστάν σύµφωνα µε δηλώσεις υψηλόβαθµου στελέχους του ΝΑΤΟ.

«Κανείς από τα την Αλ Κάιντα δεν µένει σε σπηλιά», δήλωσε ο αξιωµατούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυµία του. «Αντιθέτως, η ηγεσία της Αλ Κάιντα πιστεύουµε πως ζει ιδιαιτέρως άνετα, οι ντόπι-

οι κάτοικοι τούς προστατεύουν, ακόµη και µέλη των πακιστανικών µυστικών υπηρε-

σιών», πρόσθεσε. Το Πακιστάν έχει επανειληµµένως αρνηθεί ότι προστατεύει µέλη της Αλ Κάιντα. Σύµφωνα µε τον υπουργό Εσωτερικών του Πακιστάν, Ρεχµάν Μαλίκ, στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί ψευδείς όλες οι πληροφορίες για τον τόπο διαµονής και παραµονής της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Επίσης, πρόσθεσε, πως εάν κάποιος διαθέτει έγκυρες πληροφορίες καλό θα ήταν να τις µοιραστεί µε την πακιστανική κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας, προκειµένου να συλληφθεί «το επικίνδυνο δίδυµο».

Φόβοι για νέα διαρροή απόρρητων εγγράφων για το Ιράκ Επί ποδός βρίσκεται το αµερικανικό πεντάγωνο καθώς σύµφωνα µε πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του αναµένει τη διαρροή 400 χιλιάδων εγγράφων στην ιστοσελίδα του Wikileaks. Ήδη έχει συσταθεί οµάδα 120 ατόµων για να αντιµετωπίσει αυτό το ενδεχόµενο και γι’αυτό το λόγο επανεξετάζει τους φακέλους για τον πόλεµο στο Ιράκ προκειµένου να διαπιστώσει πιθανές συνέπειες από τη διαρροή. Σύµφωνα µε όσα µεταδίδουν

Ο ιδρυτής του Wikileaks Julian Assange

τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης

εκτιµάται ότι τα έγγραφα θα αφορούν τις µάχες που διεξάγονται στο Ιράκ, τις ιρακινές δυνάµεις ασφαλείας και τις απώλειες µεταξύ του άµαχου πληθυσµού. Εκπρόσωπος του πενταγώνου, όπως αναφέρει το BBC, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς πότε θα σηµειωθεί η διαρροή, ωστόσο εκτιµά ότι αυτό αναµένεται να συµβεί σήµερα ή αύριο Τρίτη. Άλλες πηγές αναµένουν το Wikileaks να διαρρεύσει τις ευαίσθητες πληροφορίες αργό-

τερα µέσα στον µήνα. Σηµειώνεται ότι η ιστοσελίδα είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας «για εργασίες συντήρησης», ενώ ο ιδρυτής της Julian Assange αντιµετωπίζει εισαγγελική έρευνα για κατηγορίες που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση µιας κοπέλας και τον βιασµό µιας άλλης. Τον Ιούλιο η Wikileaks δηµοσιοποίησε χιλιάδες εµπιστευτικά έγγραφα του αµερικανικού στρατού που αφορούσαν τον πόλεµο στο Αφγανιστάν.

Και τα φορτηγά στους δρόµους στη Γαλλία Οι οδηγοί φορτηγών αποφάσισαν να συµµετάσχουν στις κινητοποιήσεις των µεγαλύτερων συνδικάτων στη Γαλλία, τα οποία αντιδρούν στην αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης που η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί θέλει να εφαρµόσει. Από νωρίς χθες το πρωί οι οδηγοί κατέβηκαν µε τα φορτηγά τους στους περιφερειακούς δρόµους της γαλλικής πρωτεύουσας, της Λίλ και της Λιόν, αφού πραγµατοποίησαν ολονύκτιες

διαµαρτυρίες. Οι οδηγοί φορτηγών αποφάσισαν να διαµαρτυρηθούν κινούµενοι µε πολύ αργούς ρυθµούς στους δρόµους παρακω-

λύοντας την κυκλοφορία. Οι κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών κλιµακώθηκαν σταδιακά. Μεγάλα προβλήµατα παρουσιάστηκαν επίσης και στον ανεφοδιασµό της αγοράς µε καύσιµα. Περισσότερα από 1.500 πρατήρια καυσίµων στη Γαλλία δεν έχουν πλέον αποθέµατα, καθώς η Γαλλία µπήκε στη δεύτερη εβδοµάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στα διυλιστήρια και τα λιµάνια.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση του «διυπουργικού κέντρου κρίσης», προκειµένου ν’ ανεφοδιαστεί µε καύσιµα η χώρα. Τα υπουργεία Οικονοµίας, Ενέργειας, Οικολογίας και Εσωτερικών θα έχουν εκπροσώπους στο κέντρο αυτό, το οποίο θα δρα όποτε παρουσιάζεται µία κρίση. Για σήµερα Τρίτη, έχει κηρυχθεί από τα συνδικάτα πανεθνική ηµέρα απεργίας.

Η απεργία των τρένων παραλύει το Βέλγιο Η 24ωρη απεργία των εργαζοµένων στην κρατική σιδηροδροµική εταιρεία του Βελγίου SNCB, που ξεκίνησε την Κυριακή το βράδυ, παρέλυσε τις συγκοινωνίες και προκάλεσε µεγάλο κυκλοφοριακό πρόβληµα στο Βέλγιο, σύµφωνα µε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga. Κανένα τρένο δεν πραγµατοποίησε χθες δροµολόγια στη Βαλονία και στις Βρυξέλλες, ενώ πολύ σπάνια και περιστασιακά εκτελεστηκαν κάποια δροµολόγια σε µικρές διαδροµές στη Φλάνδρα, στο βόρειο Βέλγιο, όπως δήλωσε ο Φρεντερίκ Πετί, εκπρόσωπος της Infrabel, της εταιρείας διαχείρισης των σιδηροδροµικών υποδοµών. Η απεργία αυτή προκάλεσε µεγάλη κυκλοφο-

ρική συµφόρηση στους δρόµους της χώρας, µε τα µποτιλιαρίσµατα να υπολογίζονται σε συνολικά 350 χλµ., γύρω στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος). Εξίσου µεγάλο πρόβληµα αναµένεται να δηµιουργηθεί και κατά τις ώρες που

κλείνουν τα γραφεία µεταξύ 16:00 και 19:00 τοπική ώρα. Την 24ωρη απεργία κάλεσε το σοσιαλιστικό συνδικάτο CGSP, ενώ υποστηρίζεται από το ανεξάρτητο συνδικάτο SIC, όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης και την απώλεια θέσεων εργασίας των υπαλλήλων της σιδηροδροµικής εταιρείας του Βελγίου SNCB. Σε συνδυασµό µε την απεργία στη Γαλλία, οι σιδηροδροµικές συγκοινωνίες σε µεγάλο µέρος της δυτικής Ευρώπης έχουν παραλύσει. Η κυκλοφορία των τρένων µεγάλης ταχύτητας Thalys και Eurostar µέσω Βελγίου δεν εκτελούνταν µέχρι χθες το βράδυ, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.


GNO_27 spor proti:Layout 2

10/18/10

10:12 PM

Page 1

CMYK

19.10.2010

ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ

Αυτή η οµάδα δεν «µασάει» Ό

ρθιος και στο Περιστέρι έµεινε ο Ολυµπιακός Βόλου που απέσπασε τον βαθµό της ισοπαλίας παρότι βρέθηκε δυο φορές πίσω στο σκορ. Οι ερυθρόλευκοι θα µπορούσαν µάλιστα να πάρουν και τους βαθµούς της νίκης και να κάνουν το 2-3 όταν ο Καπάνταης πλάσαρε αδύναµα και οι αµυντικοί πρόλαβαν και έδιωξαν σε κόρνερ πριν την γραµµή του τέρµατος. Ο βαθµός της ισοπαλίας στην εκτός έδρας αναµέτρηση πάντα δίνει χαµόγελα ωστόσο η οµάδα του Βόλου έδειξε για ακόµη µια φορά ότι µπορούσε και την νίκη. Πρωταγωνιστές ήταν οι δυο Σλοβάκοι Μπρέσκα και Ντολετσάι. Πέρα από το γεγονός ότι πέτυχαν και τα δυο τέρµατα του Ολυµπιακού ο Μπρέσκα ήταν αυτός που µε την είσοδό του αναστάτωσε όλη την άµυνα του Ατροµήτου, αλλά και ο Ντολετσάι στα µετόπισθεν ήταν απροσπέλαστος. Μάλιστα ο τελευταίος στο ντεµπούτο του µε την ερυθρόλευκη φανέλα χρίστηκε και σκόρερ. Ντεµπούτο µε την φανέλα του Ολυµπιακού στο φετινό πρωτάθληµα πραγµατοποίησαν ακόµη δυο παίκτες της οµάδας και ο λόγος για τον τερµατοφύλακα Μανουέλ Ρόκα, και τον βραχύσωµο µέσο Φρατζιπάνε. Με το βλέµµα της ικανοποίησης έφυγαν όλοι οι παίκτες του Ολυµπιακού Βόλου από το γήπεδο του Περιστερίου, ενώ αρκετοί από αυτούς στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο επερχόµενο ντέρµπι του Πανθεσσαλικού µε την ΑΕΛ.

Επίθεση από χούλιγκανς Επίθεση από χούλιγκας (αγνώστους) δέχτηκαν τρία αυτοκίνητα όπου επέβαιναν φίλοι του Ολυµπιακού Βόλου κατά την µετάβασή τους στο γήπεδο του Περιστερίου.

Το θετικό είναι ότι δεν υπήρχαν τραυµατισµοί παρά µόνον υλικές βλάβες ωστόσο υπάρχουν ευθύνες τόσο στην ΠΑΕ Ατρόµητος όσο και στην αστυνοµία που κατόπιν εορτής έλαβε τα µέτρα της. . . Μάλιστα, περίπου στο 70ο λεπτό υπήρξαν ορισµένες συµπλοκές ανάµεσα στους οπαδούς του Ατροµήτου και άντρες των ΜΑΤ.

νηθίζει να τα δίνει όλα στα παιχνίδια της οµάδας του σε υπερβολικό όµως βαθµό, µε αποτέλεσµα να εξαντλείται ο οργανισµός του.

Αχιλλέας Μπέος: «Θα γράψουµε ιστορία…» Αναφορικά µε το παιχνίδι µε τον Ατρόµητο:«Θεωρώ ότι οι παίκτες µας αδικούν τον εαυτό τους µε το σηµερινό αποτέλεσµα. Έφαγαν ένα αστείο γκολ από λάθος που έκαναν τρεις παίκτες ο ένας µετά τον άλλον. Παρόλα αυτά τα παιδιά βρήκαν τα αποθέµατα και ισοφάρισαν, αλλά ξαναέφαγαν ένα άδικο γκολ, αφού στην φάση του δεύτερου γκολ τραυµατίζεται ο Ντολεζαϊ και είναι εκτός φάσης. Όµως ξαναβρήκαν τα αποθέµατα και ισοφάρισαν για δεύτερη φορά. Πλέον η οµάδα δείχνει χαρακτήρα. Το πρόγραµµα είναι πιο βατό σε εισαγωγικά µε οµάδες της δυναµικότητάς µας. ∆εν έχουµε να παίξουµε άλλο ντέρµπι µέχρι το τέλος του πρωταθλήµατος οπότε και βρίσκουµε τον ΠΑΟ.» Αναφορικά µε την προσέλευση του κόσµου:«Ο φίλαθλος κόσµος του Βόλου µε κάλυψε 110 % στο παιχνίδι µε την ΑΕΚ. ∆εν περίµε-

να ότι θα είχαµε sold out. ∆ώσαµε 10.000 εισιτήρια, χωρίς τα διαρκείας και τα εισιτήρια των φιλοξενούµενων και περίµενε κόσµος απ’ έξω. Η προσέλευση ξεπέρασε και τις µεγαλύτερες προσδοκίες µου. Χαίροµαι όταν διαψεύδοµαι έτσι. Και αφήστε µε εµένα να παραπονιέµαι µετά...» Για το µατς µε την ΑΕΛ: «Πρώτα απ’όλα το Σάββατο δεν παίζει Ολυµπιακός - ΑΕΛ.Παίζει ΒόλοςΛάρισα. Θα ήθελα να υπάρχουν και φίλαθλοι της αντίπαλης οµάδας.Έκανα µία πρόταση στον Πη-

«Η απόδοση µας δίνει αισιοδοξία» «Σήµερα έγινε ένα παιχνίδι από αυτά που αρέσουν στον κόσµο. Κάνουν καλό στο ποδόσφαιρο τέτοια παιχνίδια γιατί προσφέροντας αυτό το θέαµα, επιστρέφει ο κόσµος στο γήπεδο. Κ οι δυο οµάδες έπαιξαν επιθετικά, µε πάθος και προσπαθούσαν για τη νίκη. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές µου, γιατί έδειξαν χαρακτήρα, γύρισαν το αποτέλεσµα δύο φορές και µάλιστα στο τέλος του αγώνα µπορούσαν να κάνουν τη µεγάλη ανατροπή. Είναι καλή η συγκοµιδή των βαθµών µας και µας ικανοποιεί, περισσότερο όµως µας δίνει αισιοδοξία η απόδοση της οµάδας. Έχουµε ένα πολύ δύσκολο πρόγραµµα µπροστά µας και πρέπει να κοιτάξουµε το επόµενο παιχνίδι. Ο Ατρόµητος είναι µία πολύ επικίνδυνη οµάδα και µπορεί να δηµιουργήσει προβλήµατα σε οποιαδήποτε άµυνα. Μπορεί να µην ξεκίνησε τόσο καλά όσο µπορούσε στο πρωτάθληµα, θα πάρει όµως τη θέση που του αξίζει».

Γιώργος ∆ώνης (προπονητής Ατροµήτου)

Αναίσθητος στο έδαφος ο Σανκαρέ! Στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο αµυντικός του Ολυµπιακού Βόλου Πάπα Καλίφα Σανκαρέ έπεσε σχεδόν αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο του Περιστερίου. Μετά τις πρώτες βοήθειες ο Σανκαρέ επανήλθε και µεταφέρθηκε στο νοσοκοµείο όπου του υποβλήθηκαν όλες οι απαραίτητες και σχετικές εξετάσεις. Τελικά ο Σανκαρέ δεν είχε κάτι το ανησυχητικό πέρα από µεγάλη εξάντληση. Μάλιστα έφυγε άµεσα από το νοσοκοµείο και επέστρεψε µε την υπόλοιπη αποστολή στο Βόλο. Ο Σενεγαλέζος κεντρικός αµυντικός του Ολυµπιακού Βόλου συ-

ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ:

λαδάκη η οποία µετά τις 10 αύριο το πρωί δεν θα ισχύει.Εµείς σαν Ολυµπιακός Βόλου έχουµε διαµορφώσει ένα ολόκληρο πέταλο στο οποίο µπορούµε να διαθέσουµε 3200 εισιτήρια. ∆εν γίνεται η ΑΕΛ να φτιάχνει ολόκληρο Μαντρι-γάλ και να µην έχει προβλέψει ένα χώρο για 1500 φιλοξενούµενους. Ας µην έχουν απαιτήσεις τότε για εκτός έδρας εισιτήρια και αυτοί. Ο Βόλος πήρε εισιτήρια στο Καραϊσκάκη, δεν θα πάρει στη Λάρισα;∆εν πρόκειται να χαραµίσω µια ολόκληρη κερκίδα 5000 ατόµων για 500 Λαρισαίους, και να υποχρεώνοµαι σε ζώνες ασφαλείας που θα µε κάνουν να χάσω άλλες 1500 θέσεις. Προτιµώ να βάλω µαθητές δωρεάν σε αυτή την κερκίδα και όχι 500 Λαρισαίους.∆εν έχω κάτι µε τους οπαδούς της Λάρισας.Απλά, θεωρώ άδικο να δώσω 3200 και να πάρω στον β γύρο µόνο 500 ειCMYK

σιτήρια.Οι τιµές των φθηνότερων εισιτηρίων θα είναι 10 ευρώ. » Για τις σχέσεις του µε τους συνεργάτες του:«Ο Μπέος είναι άνθρωπος που κρατά τον λόγο του. ∆εν έχω κάνει συµβόλαιο µε τον Τσιώλη. Μπορεί να φύγει ό,τι ώρα θέλει. Το συµβόλαιο του Μπέου είναι ο λόγος του. Ο Τάκης ο Γιαννόπουλος αν ήταν να φύγει και να πάει στον Ολυµπιακό ή στον ΠΑΟ να το έκανε µετά χαράς. Αλλά να σηκωθεί να φύγει για να πάει στην Λάρισα θα το έβρισκε ανέντιµο αλλά και κακό για τον ίδιο. Άλλωστε στον Ολυµπιακό Βόλου θα κάνουµε µεγάλα πράγµατα.Θα µας γράψει η ιστορία.»

«Ήταν ένα αποτέλεσµα που φυσικά δεν µας αφήνει ικανοποιηµένους αφού θέλαµε να κερδίσουµε αυτό το παιχνίδι στην έδρα µας, τόσο για βαθµούς όσο και για την ψυχολογία. Συνεχίζουµε, από την αρχή του πρωταθλήµατος, να προβληµατίζουµε και σε κρίσιµα σηµεία, όπως στο σηµερινό αγώνα, δεν τα διαχειριζόµαστε τα προβλήµατά µας σωστά. Πρέπει να βρούµε τις λύσεις σε αυτά τα προβλήµατα και στον τρόπο που δεχόµαστε αυτά τα γκολ, πρέπει να βρούµε το αντίδοτο».

Η προπόνηση του Ολυµπιακού B. Οι παίκτες του Ολυµπιακού Βόλου γυµνάστηκαν, σε δύο γκρουπ. Όσοι αγωνίστηκαν στο παιχνίδι µε τον Ατρόµητο προπονήθηκαν στο κολυµβητήριο, ενώ οι υπόλοιποι στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, µε αερόβιες ασκήσεις, µέσα από παιχνίδια κατοχής. Ατοµικό πρόγραµµα ακολούθησε µόνο ο Τσεκούρας. Ο Πάπα Σανκαρέ δεν αντιµετωπίζει κανένα πρόβληµα υγείας και προπονήθηκε κανονικά. H οµάδα του Ολυµπιακού Βόλου έχει σήµερα πρωινή προπόνηση στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.


GNO_28_:Layout 2

10/18/10

7:53 PM

Page 1

28 spor

19.10.2010

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗ

Βαρύ το κλίµα στη Νίκη Με το βάρος της ήττας να έχει επηρεάσει το κλίµα στα αποδυτήρια της οµάδας, οι ποδοσφαιριστές της Νίκης, προπονήθηκαν χθες στο βοηθητικό γήπεδο του ∆ιµηνίου. Ο κ. Μαρέτζι επεσήµανε τα λάθη και τις αδυναµίες που είχε η οµάδα στον εκτός έδρας αγώνα µε την Κοζάνη, που µε βάση την δυναµικότητα της και µε τη µια και µοναδική επίσκεψη στα καρέ της Νίκης, από στηµένη φάση, κέρδισαν τα µεγάλα ονόµατα των κυανόλευκων, που τους έλειπε το πάθος και το καθαρό µυαλό. Κατά την διάρκεια της επιστροφής στον Βόλο και µέσα στο λεωφορείο, ανακοινώθηκε η απόφαση του µεγαλοµετόχου, να επιβάλει πρόστιµο χιλίων ευρώ, σε όσους αγωνίσθηκαν στον συγκεκριµένο αγώνα και οι ποδοσφαιριστές το δέχθηκαν χωρίς σχόλια. Πάντως ο κ. Γιδόπουλος, ήταν έξαλλος µε την νέα αποτυχία της οµάδας, λέγοντας πως µε παρόµοιες εµφανίσεις των ποδοσφαιριστών του, θα διώξουν τον κόσµο από το γήπεδο, που εφέτος αγκάλιασε την προσπάθεια που γίνεται για την άνοδο. Ενθαρρυντική προϋπόθεση για να αλλάξει το κλίµα, είναι η επιστροφή στη οµάδα, του Λάκη Μπακάλη, που από την θέση του «συµβούλου» θα συµβάλει κυρίως να εµψυχώσει τους παίκτες και µε την εµπειρία του, αναµένεται να βοηθήσει , τον Κροάτη τεχνικό της Νίκης.

Κινητοποίηση των φιλάθλων για την επιστροφή στην «κλούβα». Η επιστροφή της οµάδας την Κυριακή στην φυσική της έδρα, έχει ξεσηκώσει του φίλους της οµάδας και αναµένεται το γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς» να ζήσει στιγµές του παρελθόντος. Από µέρες οι οργανωµένοι φίλοι της Νίκης, προετοιµάζονται εντατικά για να κάνουν το «Παντελής Μαγουλάς» αγνώριστο.Μάλιστα οι πληροφορίες µας, για την το τι ετοιµάζουν για την Κυριακή οι οργανωµένοι ,µας λένε, πως η «κλούβα», θα ζήσει ανεπανάληπτες στιγµές και µάλιστα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον τηλεοπτικά κανάλια των Αθηνών, να έρθουν στη Νέα Ιωνία για να καταγράψουν το θέαµα που προτίθενται να προσφέρουν οι φίλαθλοι. Καθηµερινά τόσο στο blue club, όσο και στους blue angels, συγκεντρώνονται τα µέλη και µε πυρετώδεις ρυθµούς , δουλεύουν πάνω στις εκπλήξεις, που ετοιµάζουν για τον Κυριακάτικο αγώνα µε την Επανοµή. δεν έχει λύσει το πρόβληµα µε τις προπονήσεις.

Η Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας κοντά στη Νίκη. Συµαντική είναι η πρωτοβουλεία που ανέλαβε ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Θ Θεσσαλίας, κ. Τάσος Μπατζιάκας και µε δικές του ενέργειες, εξασφαλίσθηκε στο Αερινό, για δύο ηµέρες την εβδοµά-

δα, το γήπεδο του χωριού, που είναι σε άριστη κατάσταση, για να προπονηθεί η Νίκη. Βέβαια οι αποστάσεις που διανεύει η οµάδα, είναι µεγάλες, αλλά µέχρις να αποκτηθεί ο χώρος για να γίνει το προπονητικό κέντρο των κυανόλευκων , θα συνεχισθεί η ταλαιπωρία των αθλητών.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ Η διοίκηση της Ερασιτεχνικής Νίκης εκφράζει τα θερµά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του µέλους του διοικητικού συµβουλίου Νίκο Οικονόµου και στον ίδιο προσωπικά για τον χαµό της µητέρας του.

Σήµερα η αυτοψία στο «Παντελής Μαγουλάς» Πιθανότατα σήµερα, θα περάσει από την «κλούβα» η αρµόδια επιτροπή αδειοδότησης για να κάνει αυτοψία στα έργα που ολοκληρώνονται και στην συνέχεια θα ξανά µπει στον αγωνιστικό χώρο, ο εργολάβος του έργου της ανακατασκευής του χλοοτάπητα, για να κάνει τις τελικές βελτιώσεις . Την Παρασκευή θα γίνει η γραµµογράφηση του αγωνιστικού χώρου και κατόπιν η οµάδα, θα κάνει την παρθενική της εµφάνιση , προπονούµενη για πρώτη φορά στο θρυλικό «Παντελής Μαγουλάς». Με βάση τις οδηγίες των υπευθύνων, για την σωστή συντήρηση του αγωνιστικού χώρου, η οµάδα µπορεί µόνο δύο φορές την εβδοµάδα να το χρησιµοποιεί πράγµα που σηµαίνει πως η Νίκη

Μικρά... και γαλανά Περιφρούρηση

την δυνατότητα να τα πει από κοντά µε τους υποψήφιους που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Καυστικός και µε σκληρή γλώσσα, αναφέρθηκε στην αδιαφορία των τοπικών φορέων για την Νίκη. Μάλιστα φρόντισαν οι υπεύθυνοι της ερασιτεχνικής Νίκης, να µην βρεθεί κοντά µε τον δήµαρχο της Νέας Ιωνίας, κ. Παύλο Μαβίδη και σε καµία στιγµή (τυχαία;) δεν συνέπεσαν τα βλέµµατα των δύο ανδρών.

Με έναν συγκεκριµένο οπαδό τους, τα έχουν οι οργανωµένοι που παραβρέθηκαν στην Κοζάνη. Ο θερµοκέφαλος «Νικιώτης», έβριζε ονοµαστικά έναν ποδοσφαιριστή των κυανόλευκων για την απόδοση του, µε αποτέλεσµα να προκληθεί προς στιγµή αναστάτωση και µικρό- ένταση. Η οµάδα περιφρούρησης των οργανωµένων, αµέσως έβαλε στη θέση του τον «δράστη» και αυτό δείχνει, την υπευθυνότητα αυτών των παιδιών, που προσπαθούν µε κάθε τρόπο, να διαφυλάξουν το κλίµα και την οµάδα.

Νέο γήπεδο;

∆εν µπόρεσε να χαρεί την «τεσσάρα» Όπως είναι γνωστό ο Στράτος Γιδόπουλος, είναι φανατικός φίλος της Α.Ε.Κ. και κατά καιρούς, έχει εκφράσει µε διάφορους τρόπους, την αγάπη του για τους «κιτρινόµαυρους». Χθες όµως αν και η «ένωση» πετούσε µέσα στο γήπεδο του Άρη, ο «πρόεδρος» ήταν τόσο «φαρµακωµένος» από την εµφάνιση της Νίκης στην Κοζάνη, που δεν γέλασε ού-

τε για µια στιγµή το χείλη του. Μπορεί λοιπόν η Α.Ε.Κ. να έχει χαρακτηρισθεί από τον ίδιο σαν η οµάδα της καρδιάς του, Νίκη όµως είναι η οµάδα της ζωής και της καθηµερινότητας του.

Μακριά κι’ … αγαπηµένοι; Κατά την διάρκεια του αγιασµού των τµηµάτων του ερασιτέχνη το περασµένο Σάββατο, ο Στράτος Γιδόπουλος είχε

Σε ένα από τα πηγαδάκια των πολιτικών στον αγιασµό, ο Στράτος Γιδόπουλος έκανε την πρόταση στον πρόεδρο της ερασιτεχνικής Νίκης, κ. Κώστα Μανιατάκη, για την κατασκευή νέου γηπέδου στην Μαιάνδρου, παίρνοντας συνάµα και την έκταση του οικοπέδου του Ο.Σ.Ε., που βρίσκεται στα όρια µε το γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς». Αρκετοί από τους πολιτικούς, έσπευσαν να αλλάξουν θέµα, αλλά οι δύο πρόεδροι συνέχισαν και έδωσαν υπόσχεση, σύντοµα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες , µε την έγκριση ή όχι των πολιτικών


GNO_29 super:Layout 2

10/18/10

7:35 PM

Page 1

spor 29

19.10.2010

Σιµεόνε και Κούµαν στη λίστα του Π.Α.Ο.Κ. Τ

α ονόµατα των Ντιέγκο Σιµεόνε και Ρόναλντ Κούµαν προστέθηκαν στη λίστα των υποψήφιων προπονητών για τον ΠΑΟΚ. Ο Μάκης Χάβος θα κοουτσάρει την οµάδα την Πέµπτη στον αγώνα µε την Βιγιαρεάλ. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης είχε καταλήξει χθες σε µια τετράδα προπονητών για τον πάγκο του ∆ικεφάλου και συγκεκριµένα στους Ράντοµιρ Άντιτς, Ροµπέρτο Ντοναντόνι, Πολ Λε Γκεν και Κρίστιαν Γκρος. Στην λίστα των τεσσάρων προστέθηκαν σήµερα άλλα δύο ονόµατα, αυτά του Αργεντινού Ντιέγκο Σιµεόνε και του Ολλανδού Ρόναλντ Κούµαν. Ο 40χρονος Σιµεόνε σταµάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις 17/2/2006 στην Ράσινγκ Κλαµπ και αµέσως ανέλαβε προπονητής της ίδιας οµάδας. Μετά από 4 µήνες προσλήφθηκε από την Εστουντιάντες και την οδήγησε στο πρώτο της Απερτούρα µετά από 23 χρόνια, µετά τη νίκη επί της Μπόκα Τζιούνορς µε 2-1 στις 13/12/2006. Ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε τις τύχες της Ρίβερ Πλέιτ όπου κατέκτησε µαζί της το Κλαουσούρα του 2008. Το Νο-

έµβριο του ίδιου χρόνου παραιτήθηκε µετά από µια σειρά αποτυχηµένων αγώνων για να βρεθεί τον Απρίλιο του 2009 στον πάγκο της Σαν Λορένζο όπου και παραιτήθηκε µετά από ένα χρόνο εξαιτίας και πάλι των άσχηµων αποτελεσµάτων. Άνεργος λοιπόν εδώ και 5 µήνες, ο κορυφαίος Αργεντινός προπονητής του 2006 (όπως ψηφίστηκε), δεν έχει δουλέψει ποτέ εκτός της χώρας του στα µόλις 4 χρόνια καριέρας ως τεχνικός, έχοντας

προλάβει να δουλέψει σε 4 οµάδες. Αντίθετα ο 47χρονος Κούµαν θεωρείται πιο έµπειρος τεχνικός έχοντας ξεκινήσει την σταδιοδροµία του το 1997 ως βοηθός στον πάγκο της Εθνικής Ολλανδίας, µια θέση που είχε και στην Μπαρτσελόνα το 1998. Στη συνέχεια ανέλαβε ως πρώτος προπονητής την Βίτεσε (1999) και έπειτα τον Άγιαξ όπου έµεινε 4 χρόνια (2001-2005). Το 2005 µετακόµισε στην Πορτογαλία για την Μπενφίκα, επέστρεψε το 2006

στην Ολλανδία για την PSV και ξαναβρέθηκε στην Ιβηρική χερσόνησο το 2007 για την Βαλένθια. Την περσινή σεζόν ανέλαβε την Αλκµάαρ (όπου αντιµετώπισε τον Ολυµπιακό στο Champions League) για να απολυθεί τον ∆εκέµβρη του 2009 µε 7 ήττες στα πρώτα 16 µατς του πρωταθλήµατος. Ο άνεργος µέσα στο 2010 Κούµαν έχει κατακτήσει στην προπονητική του καριέρα 3 πρωταθλήµατα Ολλανδίας (Αγιαξ 2002, 2004, PSV 2007), 1 κύπελλο Ολλανδίας (Αγιαξ 2002), 1 Σούπερ Καπ Πορτογαλίας (Μπενφίκα 2005), και το κύπελλο της Ισπανίας το 2008 νικώντας στον τελικό τη Χετάφε µε 3-1. Σε έξι λοιπόν έφτασαν τα ονόµατα που «παίζουν» δυνατά για τον πάγκο του ΠΑΟΚ, µε τις εξελίξεις να αναµένονται µέσα στην εβδοµάδα καθώς οι άνθρωποι του ∆ικεφάλου θέλουν τον καινούριο προπονητή να κοουτσάρει την οµάδα στον Κυριακάτικο αγώνα µε τον Πανιώνιο ή τουλάχιστον να είναι στο γήπεδο. Όσον αφορά την αναµέτρηση της Πέµπτης στο Μαδριγάλ µε την Βιγιαρεάλ, ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί υπό την καθοδήγηση του Μάκη Χάβου, µέχρι πρότινος βοηθό του Παύλου ∆ερµιτζάκη.

Άλλη εντελώς κατάσταση στην Α.Ε.Κ. Ο ίδιος ο Μανόλο Χιµένεθ φρόντισε να µας ενηµερώσει παραµονές του αγώνα µε τον Άρη ότι δεν κραδαίνει µαγικό ραβδάκι. Προφανώς επειδή ο Ισπανός είχε αντιληφθεί ότι η πρεµιέρα του στον πάγκο της ΑΕΚ σε µια έδρα ειδικών συνθηκών και απέναντι σε έναν αντίπαλο φορµαρισµένο, δεν θα µπορούσε να είναι εύκολη. Οι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν κατά γράµµα το σχέδιο νίκης που είχε επιµεληθεί ο προπονητής και έκαναν µε συνέπεια και προσήλωση όλα αυτά τα µικρά πράγµατα που δεν τους έβγαιναν σε προηγούµενα, σαφώς πιο βατά µατς. Οι πέντε άξονες της µετάλλαξης 1. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα µε τη βελτίωση της ψυχολογίας των παικτών, τους προσέγγισε διαφορετικά, τους έδωσε να καταλάβουν ότι

έχουν δυνατότητες και ότι πρέπει να πάψουν να αδικούν τους εαυτούς τους. 2. Ήταν σαφής και απόλυτος στον τρόπο µε τον οποίο θα έπρεπε να κινούνται οι γραµµές. Αρµονικά και µε µικρές αποστάσεις. Όλοι

πρέπει να αµύνονται και να µαρκάρουν, συγκεκριµένοι όµως να κρατούν τις θέσεις τους και να µην παρασύρονται σε εξεζητηµένες ενέργειες. 3. Έδωσε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και επιλογών σε Σκόκο και

Τζιµπούρ µε αντάλλαγµα την τακτική προσήλωσή τους όταν η οµάδα έπρεπε να αµυνθεί. 4. Ήταν µονίµως όρθιος και κατεύθυνε την οµάδα µιλώντας, προτείνοντας λύσεις, χειρονοµώντας. ∆ιάβαζε το παιχνίδι του αντιπάλου, περιόριζε τις δυνατές επιλογές του και τον ανάγκαζε (µέσω των χώρων που κάλυπταν οι ποδοσφαιριστές του) να εξωθείται σε µη ορθολογικές επιλογές. 5. ∆ιαπίστωσε ότι έλαβε από τον προκάτοχό του ένα σύνολο πολύ καλά δουλεµένο στους τοµείς της φυσικής κατάστασης και της και πίεσε τους ποδοσφαιριστές του ώστε να φτάσουν στα όρια τους. Επί 90 λεπτά η ΑΕΚ ασκούσε πρέσινγκ και έκλεβε µπάλες σε όλους τους χώρους. Στοιχείο σπάνιο για ελληνική οµάδα.

Πηλαδάκης : «Κανονίστε να κερδίσετε στον αγώνα µε τον Ολυµπιακό Βόλου» Έξω φρενών είναι ο Κώστας Πηλαδάκης µε την εµφάνιση των παικτών του στην αναµέτρηση µε τον Αστέρα Τρίπολης. Ο πρόεδρος της Λάρισας χρησιµοποίησε σκληρή γλώσσα στους παίκτες, οι οποίοι παραδέχτηκαν σε µεταξύ τους συζητήσεις ότι ποτέ δεν τον είχαν ξαναδεί σε τέτοια κατάσταση στο παρελθόν. «Κανονίστε να κερδίσετε στον αγώνα

µε τον Ολυµπιακό Βόλου, γιατί αλλιώς... τελειώσατε», ήταν µερικές από τις ατάκες που τους είπε ο Πηλαδάκης στα αποδυτήρια. Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της ΑΕΛ θεωρεί ότι αρκετοί παίκτες του έχουν αποκτήσει δηµοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και γι’ αυτό το λόγο τους πέρασε το... ανάλογο µήνυµα. Όσον αφορά το θέµα του Παπακώστα

είναι γνωστό ότι ο Πηλαδάκης ποτέ δεν ενεργεί εν βρασµώ κι υπό την πίεση του κόσµου. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της Λάρισας εξετάζει κάποιες εναλλακτικές λύσεις για τον πάγκο της οµάδας, αλλά δεν πρόκειται να λύσει τη συνεργασία του µε τον Παπακώστα, αν δεν έχει βρει τον αντικαταστάτη του.

Σισέ: Νίκη, αλλιώς... αντίο! Μεγάλο αφιέρωµα στον Παναθηναϊκό έκανε η UEFA µε αφορµή τη συµµετοχή των πρασίνων στο Champions League. Το δηµοσίευµα κάνει ειδική αναφορά στους γάλλους του Τριφυλλιού και ιδιαίτερα στον Σισέ, για τον οποίο γίνεται λόγος ότι πέτυχε πέρυσι 23 γκολ σε 28 αγώνες οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήµατος. «Αν κερδίσουµε την Ρούµπιν αποκτούµε... ζωή. Αν χάσουµε λέµε αντίο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σισέ για την αναµέτρηση της Τετάρτης (20/10) µε την Ρούµπιν, ενώ για την ήττα από την Κοπεγχάγη επεσήµανε: « ∆εν παίξαµε ως οµάδα. Ήµασταν πάρα πολύ απλωµένα, δεν υπήρχε αρκετή συνοχή». Ο Γκοβού δηλώνει ότι δεν απελπίζεται µε τις δύο συνεχόµενες ήττες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καθώς «βρεθήκαµε σε παρόµοια κατάσταση το 2008 στη Λιόν, όταν είχαµε δύο ήττες, αλλά καταφέραµε να προκριθούµε, άρα µπορούµε να ελπίζουµε». Ξεκαθάρισε, βέβαια, ο Γκοβού ότι δε µπορούν να γίνουν συγκρίσεις µε την τότε Λιόν: «Ισως δεν χωρούν συγκρίσεις, αλλά δείχνει ότι στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι αδύνατο. Έχουµε ακόµα µια ευκαιρία. Είµαστε καλή οµάδα και έχουµε µερικούς πολύ καλούς παίκτες. Μερικές φορές µας λείπει η ψυχραιµία όταν το µατς... καίει». Ο γάλλος άσος αναφέρθηκε στη συνέχεια στους λόγους που επέλεξε να έρθει στην Παιανία: «Ηταν µια µεγάλη πρόκληση, αλλά µε εγγύηση την κατάκτηση του πρωταθλήµατος και τη συµµετοχή στο φετινό Champions League». Ο Μπουµσόνγκ δεν έκρυψε ότι η προσαρµογή στον Παναθηναϊκό ήταν πιο εύκολη λόγω της παρουσίας των υπολοίπων γάλλων στην οµάδα: «Η προσαρµογή ήταν ευκολότερη επειδή υπήρχαν Γάλλοι στην οµάδα και µάλιστα παίκτες που ήταν και πέρυσι εδώ. Ο Σισέ και ο Καντέ το έκαναν λοιπόν πιο εύκολο για εµάς, αλλά σίγουρα θέλουµε λίγο χρόνο ακόµα. Έχουµε µια... συγγένεια. Είµαι πιο άνετα µε ένα Γάλλο, επειδή µιλάµε την ίδια γλώσσα και έχουµε τις ίδιες συνήθειες», πρόσθεσε, εξηγώντας ωστόσο πως: «∆εν... κλεινόµαστε σε µία γωνία. Ο Παναθηναϊκός είναι κοσµοπολίτικη οµάδα και είµαστε όλοι µια παρέα...».


GNO_30 xristika:Layout 2

10/18/10

10:13 PM

Page 1

30 χρήσιµα και αχρείαστα ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Σήμερα ΤΡΙΤΗ 19/10/10 διημερεύουν από 8 π.μ.10μ.μ. τα φαρμακεία : Δήμος Βόλου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΥΛΙΟΡΔΟΣ Μπότσαρη 36-Αστρους τηλ. 23396, ΝΙΚ. ΤΣΑΤΣΟΣ Κ.Καρτάλη 102-28ης Οκτωβρίου , ΕΡΙΦΥΛΗ ΡΟΥΣΟΥ Πολυμέρη 139- Ι.Τζάνου τηλ. 24904 . ΑΝΟΙΚΤΟ ΗΜΕΡΑ -ΝΥΧΤΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΦΣΟΥΤ Αγ.Δημητρίου 16 , τηλ. 53870. ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΗΜΕΡΑ- ΝΥΧΤΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΥΖΙΩΤΗΣ Μαιάνδρου 103 τηλ. 61116 .

ΛΑΪΚΕΣ Η λαϊκή αγορά σήμερα ΤΡΙΤΗ θα λειτουργήσει στην οδό Παναγούλη μεταξύ των οδών Στρ. Ιατρίδη και Ανακασιάς και στην συνοικία Ν. Δημητριάδα στην οδό Ζ. Πηγής , μεταξύ των οδών Ηφαίστου έως Δ.Πολιορκητού .

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Σήμερα ΤΡΙΤΗ 19/10/2010 τα πρατήρια βενζίνης που διανυκτερεύουν και θα λειτουργήσουν από τις 6 το πρωί έως τα μεσάνυχτα είναι τα εξής: Για το Δήμο Βόλου και Νέας Ιωνίας: Παπαδόπουλος Κ. Καρτάλη 295 , Κόπανος Αναπαύσεως 52 , Μάρας Αθηνών 2 , Θεοδωρούδης Μπότσαρη 23, Παναγιωτακόπουλος Αλυκές , Αραβιάδης Λαρίσης 188, Ερμής Πολυμέρη 14 . Για την υπόλοιπη Μαγνησία: Κουλτούκης Αγριά , Εμβαλωτής Αργαλαστή , Μουσιάδου Λαύκος , Χαλβατζής Πλατανίδια , Ευαγγελινός Γ. Γατζέα , Αθηναίος Πορταριά , Μήτρου Ανήλιο, Μακρή Ολγα Μούρεσι , Τριανταφύλλου Ζαγορά . Περίχωρα Μαγνησίας: Τσιότρας Στεφανοβίκειο , Γούσης Βελεστίνο , Κόπανος 4ο χλμ Βόλου-Λάρισας , Ταταρίκος Βελεστίνο , Παπαδήμας Ριζόμυλος , Τσκιροπούλου Χλόη , Ψωμάς Σέσκλο, Στεανής Περίβλεπτο , Τσιντσίνης Ριζόμυλος , Πράπας Λαρίσης – Βιομκή , Καραδήμος Κανάλια , Πάσχος έννατι Χαρυβ. Βελεστίνου , Παπαμήτρου 11ο χλμ Λαρίσης – Βιομκή, Σαμαράς Αλμυρός , Ηλιάκης Αλμυρός , Λυκούρης Χρυσή Ακτή Αγχίαλος , Αποκρεμιώτης Μικροθήβες ,Θεοδώρου Κρόκιο,Ντούρα Πτελεός , Τσεκούρας Αχίλλειο , Παλαμίτης Σούρπη , Κοντινός Αμαλιάπολη .

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΙΚΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 184, ΒΟΛΟΥ : 24210 39625 Ν. ΙΩΝΙΑΣ 2421060041, 2421081383, 2421081327

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 2421094200 και 77500 ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:1535 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ:2421094221 και 94222

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΣΕ ΙΑΣΟΝΟΣ – ΡΟΖΟΥ ΑΠΟ 07.30-14.30 τηλέφωνα για πληροφορίες 1110(με χρέωση 1 αστ. μονάδες) ΤΗΛ.2421028555-2421024056 Αλλαγές δρομολογίων ΟΣΕ από 21/2/2010 ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ : 6.24 I.C , 7.01., 9.00 , 10.58, 12.57, 14.56 16.57, 19.49 , 21.49, 23.48 . ΛΑΡΙΣΑ ΒΟΛΟΣ : 6.02, , 8.02, 10.00, 11.58 , 13.57, 18.00, 19.38 I.C, 20.50 , 22.48 . ΛΑΡΙΣΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : 06.00, 7.15, 08.00, 10.02, 12.00, 14.00, 15.10 , 15.53, 17.56, 20.00 , 21.03 . ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΛΑΡΙΣΑ : 5.30 , 6.08, 8.08, 9.45 , 12.15 , 13.20 , 14.10, 16.00 , 17.34 , 19.45 , 21.45

ΒΟΛΟΣ – ΑΘΗΝΑ : 6.24 I.C απευθείας . ΑΘΗΝΑ – ΒΟΛΟΣ : 15.53 I.C απευθείας ΛΑΡΙΣΑ –ΑΘΗΝΑ : 7.11I.C , 8.34 I.C , 11.36 I.C , 13.00 Ι.C., 14.18 , 16.14 I.C , 18.09, 20.11 I.C.E , 00.58, 3.11 I.C ΑΘΗΝΑ – ΛΑΡΙΣΑ : 6.50 , 7.58 i.ce, 9.21 , 10.51 I.C , 13.21 I.C, 14.52, 15.53 I.C, 19.29 I.C , 20.30 IC , 23.59 . ΒΟΛΟΣ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ : 6.24 I.C , 9.00 I.C , 10.58 , 12.57, 14.56 I.C, 16.57 . ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΛΑΡΙΣΑ : 7.44 , 10.24 , 13.21 , 14.03, 17.36, 18.22 I.C, 21.00, 21.50 . ΒΟΛΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ : 9.00 I.C , 14.56 , 21.49 I.C ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ –ΒΟΛΟΣ : 6.42 I.C , 15.22 (μέχρι Λάρισα) , 20.32 I.C. Τα δρομολόγια Ι.C είναι απευθείας από Λάρισα – Αλεξανδρούπολη , το δεύτερο είναι με δύο αλλαγές 1η στη Λάρισα και 2η στη Θεσσαλονίκη

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΒΟΛΟΣ – ΑΘΗΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 01.00 , 05.00 , 07.00, 09.00, 10.30 , 12.00, 13.00 (μέσω Αγ. Θεοδώρων) , 15.00 , 16.00 , 17.00, 18.30, 21.00. ΣΑΒΒΑΤΟ : 01.00, 05.00, 07.00, 09.00, 10.30, 12.00 , 13.30, 15.00, 16.00, 17.00, 18.30, 21.00. ΚΥΡΙΑΚΗ : 01.00, 07.00, 09, 00, 10.30, 12.00.13.30, 15.00, 16.00, 17.00, 18.30 , 21.00 . ΑΘΗΝΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 06.30, 08.00, 09.30, 11.00, 12.00, 13.30 (μέσω Αγ. Θεοδώρων) 15.00 16.00, 17.00 , 18.30, 20.00, 22.00. ΣΑΒΒΑΤΟ : 06.30, 08.00, 09.30, 11.00, 12.00, 13.30 . ΚΥΡΙΑΚΗ : 08.00, 09.30, 11.00 , 12.00 , 13.30, 15.00, 16.00, 17.00, 18.30, 20.00, 22.00. EXPRESS Τα δρομολόγια Βόλου – Αθηνών : 01.00, 05.00 , 09.00, 12.00, 15.00 & 17.00 ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΕΣ & ΕΟΡΤΕΣ Το δρομολόγιο 05.00 Βόλος – Αθήνα Το δρομολόγιο 06.30 Αθήνα – Βόλος ΒΟΛΟΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 04.30 (εκτός Κυριακών και εορτών) 06.00, 08.00, 10.00, 12.15, 14.00, 16.15, 18.15, 20.30 . ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΒΟΛΟΣ 07.00 (εκτός Κυριακών και εορτών) 09.00, 11.00, 13.00, 15.15, 17.00, 19.15, 21.15, 23.00 ΒΟΛΟΣ – ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 06.30, 11.00, 15.00, 19.00 ΣΑΒΒΑΤΟ : 06.45, 11.00, 15.00, 19.00 ΚΥΡΙΑΚΗ : 06.45, 11.00, 15.00, 19.00 ΤΡΙΚΑΛΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 07.00, 11.30, 15.00, 19.00 ΣΑΒΒΑΤΟ : 07.00, 11.30, 15.00, 19.00 ΚΥΡΙΑΚΗ : 07.00, 11.30, 15.00, 19.00. ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ :05.45, 06.45, 07.30, 09.00, 10.30, 12.00, 13.15, 14.30, 15.30, 17.30, 21.00 ΣΑΒΒΑΤΟ : 07.00, 08.30, 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 , 15.30, 17.00, 19.00, 21.00. ΚΥΡΙΑΚΗ : 07.00, 08.30, 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 , 15.30, 17.00, 19.00, 21.00 ΛΑΡΙΣΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ :05.45, 06.45, 07.30, 09.00, 10.30, 12.00, 13.15, 14.30, 15.30, 17.30, 21.00. ΣΑΒΒΑΤΟ : 07.00, 08.30, 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 , 15.30, 17.00, 19.00, 21.00. ΚΥΡΙΑΚΗ : 07.00, 08.30, 10.00, 11.30, 13.00, 14.30 , 15.30, 17.00, 19.00, 21.00 ΒΟΛΟΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 08.15, 13.00, 17.30. ΣΑΒΒΑΤΟ : 08.15, 13.30, 17.30. ΚΥΡΙΑΚΗ : 08.15, 13.30, 17.30 ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 10.15, 15.00, 20.00. ΣΑΒΒΑΤΟ : 10.15, 15.00, 20.00. ΚΥΡΙΑΚΗ : 10.15, 15.00, 20.00 ΒΟΛΟΣ – ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΕΥΤ.ΤΡ.ΠΑΡ.ΚΥΡ. 12.45 Επιστροφή ΔΕΥΤ.ΠΕΜ.ΠΑΡ.ΚΥΡ.14.00 ΒΟΛΟΣ – ΛΑΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ &ΣΑΒΒΑΤΟ 08.15, 15.15, ΚΥΡΙΑΚΗ 15.15. ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ &ΚΥΡΙΑΚΗ 09.00, 15.00 ΣΑΒΒΑΤΟ 09.00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

06:00 Οι μέρες της αλκυονας 06:50 Οι έλληνες του Χόλιγουντ 07:30 Ελλάδα, δέκα ζωγραφικές εποχές 08:00 Το Βλέμμα 08:30 Χαντί Μανι: ο Μαστοράκος 09:00 Μίκυ Μάους-παίζω και μαθαίνω 09:30 Στα σταυροδρόμια της ζούγκλας 10:00 Κάπου, κάπως, κάποτε 10:30 Φρουτοπία 11:00 Οι έλληνες του Χόλιγουντ 11:30 Ελλάδα, δέκα ζωγραφικές εποχές 12:00 Σχολή για σοφερίνες 13:30 Το βλέμμα 14:00 Μπουρμπουλήθρες 14:15 Πιτσιρίκια 14:30 Ουράνιο Τόξο 15:00 Κικ μπατοφσκι ο διαβολακος των προαστίων 15:30 Η απίθανη Κιμ 16:00 Ζικ kai Λούθερ 16:30 Ααρόν Στόουν 17:00 Ατιθασα νιάτα 18:00 Αστροφεγγιά 19:00 Κλήρωση Λαϊκού λαχείου 19:10 Ο δρόμος προς την κάλπη 20:10 Ταξιδεύοντας 21:00 Οι αγνοούμενοι 5ος κύκλος 22:00 Νοικοκυρές σε απόγνωση 23:00 Ειδήσεις 23:40 Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα 00:00 Αναζητώντας τη Βερενίκη 01:00 Crime and investigation network 02:15 Η σιώπη των Αγγέλων-Γ.Βιζυηνός 03:30 Ταξιδεύοντας

06:00 Πρωϊνή ενημέρωση 10:00 Συμβαίνει τώρα 12:00 Ειδήσεις 13:00 Μένουμε Ελλάδα 15:00 Ειδήσεις 16:00 Τσάρλι, παιδί ιδιοφυΐα 18:00 Ειδήσεις 18:30 Τα όνειρα που γίνανε ζωή 19:30 Κάλλιο πέντε και στο χέρι 21:00 Ειδήσεις 22:00 Αμελί 00:00 Πως δημιουργήθηκε η γη 01:00 Εις ανάμνηση στιγμών ελκυστικών 02:00 Εποχή του φωνογραφου 05:00 Επί τα ίχνη 05:30 Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα

06:00 Βέρα στο δεξί 07:00 Κοινωνία ώρα MEGA 10:00 Πρωινό mou 13:15 Η ζωή της άλλης 14:00 Ειδήσεις 15:00 Singles 2 16:00 Η οικογένεια βλάπτει 16:50 Ειδήσεις 17:00 Masterchef 18:00 Patty, η πιο όμορφη ιστορία 19:00 Τα μυστικά της Εδέμ 20:00 Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 21:00 Σούπερ μπάλα 21:45 UEFA champions League 23:50 Σούπερ μπάλα 03:00 Γη και ουρανός 04:00 Telemarketing 04:05 Telemarketing 04:10 Telemarketing 04:15 Telemarketing 04:20 Telemarketing 04:30 Φιλοδοξίες

19.10.2010 ΒΟΛΟΣ – ΠΑΤΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΚΥΡΙΑΚΗ : 15.00 ΠΑΤΡΑ – ΒΟΛΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ & ΚΥΡΙΑΚΗ 15.30 ΒΟΛΟΣ – ΚΟΖΑΝΗ ΔΕΥΤ.ΤΡ.ΤΕΤ.ΠΕΜ.ΣΑΒ. 12.30 Επιστροφή 09.10 ΠΑΡ.&ΚΥΡ.12.30 , 15.00, , 19.15 Επιστροφή 09.10, 16.00, 19.00 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΤΕΛ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Σταθμός Βόλου :2421033254, 2421025527, 8001135555 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:ktelvol@otenet.gr Σταθμός Αθηνών:2108329585, 2108317186 Σταθμός Θεσσαλονίκης :2310595424, Σταθμός Αλμυρού :2422023733, Σταθμός Ιωαννίνων:2651027441, 2651026211, Σταθμός Πάτρας :2610623886, 2610623887, 2610623888, Σταθμός Λαμίας :2231022627 Δρομολόγια Αθηνών & Θεσσαλονίκης Ισχύουν από Δευτέρα 21/6/2010

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ FLYING CAT 5 Από ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΣΑΒΒΑΤΟ, ώρα 14.30 για : Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο. ΚΥΡΙΑΚΗ, ώρα 16.00 για : Σκιάθο, Γλώσσα, Σκόπελο, Αλόννησο . Κεντρικό Πρακτορείο HELLEINIC SEAWAYS SPORADES TRAVEL, Δημήτρης Μπαρτζόπουλος, Αργοναυτών 33, τηλ. 24210-23400 . ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ» από 18/6/2010 έως 5/9/2010 ΔΕΥΤΕΡΑ και ΣΑΒΒΑΤΟ από Βόλο ώρα 07.45 για Σκιάθο, Γλώσσα και 16.45 για Σκιάθο, Σκόπελο. ΤΡΙΤΗ από Βόλο ώρα 07.45 για Σκιάθο, Γλώσσα, Σκόπελο, Αλόννησο. ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από Βόλο 07.45 για Σκιάθο, Γλώσσα και 16.45 για Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο . ΚΥΡΙΑΚΗ από Βόλο ώρα 07.45 για Σκιάθο, Αλόννησο και 18.45 για Σκιάθο, Γλώσσα. ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» Ν.Π 12000, Εταιρείας«Ν.Ε.Λ/Α.Ε» που ισχύουν από 3-8-2010 έως 7-9-2010 Της δρομολογιακής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλόνησσος – Σκόπελος – Σκιάθος και επιστροφή, έχουν ως εξής : ΔΕΥΤΕΡΑ : Λιμάνι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : αναχ.07.30, Σκόπελος αφιξ.12.50 αναχ.13.10, Σκιάθος αφιξ. 14.10΄αναχ. 14.30 ΄, Βόλος άφιξ.16.30΄. ΤΡΙΤΗ : Λιμάνι ΒΟΛΟΣ : αναχ.15.00΄, Σκιάθος αφιξ.17.00 αναχ.17.20΄, Σκόπελος αφ.18.20 αναχ..18.40, Αλόνησσος αφιξ. 19.10΄ αναχ.19.30, Σκόπελος αφιξ.20.00΄αναχ.20.20΄, Σκιάθος αφιξ.21.20 αναχ.21.40, Βόλος αφιξ.23.40 . ΤΕΤΑΡΤΗ : Λιμάνι ΒΟΛΟΣ : αναχ.06.15., Σκιάθος αφιξ.10.10 αναχ.10.30΄, Σκόπελος αφιξ.11.30 αναχ..11.50, Αλόνησσος αφιξ. 12.20 αναχ.17.00, Σκόπελος αφιξ.17.30 αναχ.17.50, Σκιάθος αφιξ.18.50 αναχ.19.10, Βόλος αφιξ.21.10 . ΠΕΜΠΤΗ : Λιμάνι ΒΟΛΟΣ : αφιξ 08.15, Σκιάθος αφ.10.10 αναχ.10.30, Σκόπελος αφ.11.30 αναχ.11.50, Θεσσαλονίκη άφιξη 17.10 . ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : Λιμάνι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : αφιξ.16.00, Σκόπελος αφ. 21.20 αναχ.21.40, Σκιάθος αφιξ.22.40, αναχ. 23.00 . ΣΑΒΒΑΤΟ : Λιμάνι ΒΟΛΟΣ: αφ.01.00 αναχ. 08.15, Σκιάθος αφ.10.10 αναχ.10.30, Σκόπελος αφιξ. 11.30 αναχ.11.50, Αλόννησος αφιξ. 12.20 αναχ. 17.00, Σκόπελος αφιξ. 17.30 αναχ.17.50, Σκιάθος αφ. 18.50 αναχ. 19.10, Βόλος αφ. 21.10 . ΚΥΡΙΑΚΗ : Λιμάνι ΒΟΛΟΣ: αναχ. 09.00, Σκιάθος αφιξ.11.00 αναχ.11.20, Σκόπελος αφιξ.12.20 αναχ. 12.40, Θεσσαλονίκη αφ..13.00 . ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ «ΣΠΟΡΑΔΕΣ» Ν.Π 11900 εταιρείας «Α.Γ ΡΗΓΙΝΟΣ Ν.Ε» που ισχύσουν από 9-8-2010 έως 4-92010 Της δρομολογιακής γραμμής Φ/Γ –Ο/Γ ΣΠΟΡΑΔΕΣ , έχουν ως εξής : ΔΕΥΤΕΡΑ : ΒΟΛΟΣ : αναχ. 12.00, Σκιάθος αφ. 15.30 αναχ. 16.00, Σκόπελος αφ.17.30 αναχ. 18.00, Αλόννησος αφ.18.45 αναχ. 19.15, Σκιάθος αφ. 20.45 αναχ. 21.15, Βόλος 0.45 . ΤΡΙΤΗ : ΒΟΛΟΣ : αναχ. 12.30, Σκιάθος αφ. 16.00 αναχ. 16.30, Σκόπελος αφ.18.00 αναχ. 18.30, Σκιάθος αφ. 20.00 αναχ. 20.30, Βόλος 0.00. ΤΕΤΑΡΤΗ : ΒΟΛΟΣ : αναχ. 12.00, Σκιάθος αφ. 15.30 αναχ. 16.00, Σκόπελος αφ.17.30 αναχ. 18.00, Αλόννησος αφ.18.45 αναχ. 19.15, Σκιάθος αφ. 20.45 αναχ. 21.15, Βόλος 0.45 . ΠΕΜΠΤΗ : ΒΟΛΟΣ : αναχ. 12.00, Σκιάθος αφ. 15.30 αναχ. 16.00, Σκό-

πελος αφ.17.30 αναχ. 18.15, Σκιάθος αφ. 18.45 αναχ. 20.15, Βόλος 23.45 . ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : ΒΟΛΟΣ : αναχ. 12.00, Σκιάθος αφ. 15.30 αναχ. 16.00, Σκόπελος αφ.17.30 αναχ. 18.15, Σκιάθος αφ. 18.45 αναχ. 20.15, Βόλος 23.45 . ΣΑΒΒΑΤΟ : ΒΟΛΟΣ : αναχ. 12.00, Σκιάθος αφ. 15.30 αναχ. 16.00, Σκόπελος αφ.17.30 αναχ. 18.15, Σκιάθος αφ. 18.45 αναχ. 20.15, Βόλος 23.45 . ΚΥΡΙΑΚΗ : ΒΟΛΟΣ : αναχ. 12.00, Σκιάθος αφ. 15.30 αναχ. 16.00, Σκόπελος αφ.17.30 αναχ. 18.00, Αλόννησος αφ.18.45 αναχ. 19.15, Σκιάθος αφ. 20.45 αναχ. 21.15, Βόλος 0.45 .

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Τα τηλέφωνα των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για την εξυπηρέτησή τους είναι: ΤΗΛ.ΚΕΝ.ΔΙΟΙΚ.....................................................................2421070951-9& 2421075555 Γραμ.Νομ.................................2421070931-2421071022-2421075512-2421075513 Γραφ.Νομ-Σύμβ....................2421070931-2421075319-2421071022-2421075526 Ειδ.Συμ-ΕΠ.ΣΥΝ...............................................2421070950-2421075318-2421075527 Γραφ. Τύπο&Δημ. Σχες.............................................................2421070927-2421075338 Γραφ.νομ.Συμ ..................................................2421070976-2421075528-2421075529 Γραμ.Νομαρχ.Επιτροπής.........................................................2421071233-2421075307 Περιβ.Χωροτ&Υποδομ. .....................................................................................2421075529 Γραμ.Νομαρχ.Επιτροπ ............................................................2421070960-2421075317 Οικον.Αναπτυξ&Απασχολ.................................................................................2421075523 Γραμ.Νομαρχ.Επιτρ ..................................................................2421059370-2421075304 Υγείας&Κοινωνικής Παρέμβασης ................................................................2421075517 Γραμ.Νομαρχ.Επιτρ...................................................................2421071161-2421075313 Παιδ.Πολιτ & Πολιτ.Δικ ......................................................................................2421075521 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓ. & ΑΝ........................................2421070946- 2421075301-2421075514 Τμήμα. Διαχειρ. Προγραμμάτων ...................................................................2421075309 Διευθυ.Περιβάλ.Χωροτ και Π.Ε ......................................................................2421047623 Διευθ.τεχν.Υπηρες. ...................................................................2421070974-2421075256 Διευθυ.Μεταφορων και Επικοινων ...............................................................2421083767 Διεύθυνση ΚΤΕΟ . ................................................................................................2421095395 Διευθυ. Βιομ. Ενέργ και Τεχνολ.......................................................................2421034080 Διευθυν. Εμπ.και Τουρ.............................................................2421070934-2421075336 Διευθυν. Εργασίας.....................................................................2421070967-2421075369 Διευθυν.Αγροτ. Ανάπτυξης . ............................................................................2421075200 Διεύθυνση Κτηνιατρικής ..................................................................................2421045207 Τμήμα Αλιείας.............................................................................2421033230-2421022681 Διοίκηση Αγροφυλακής ...................................................................................2421070923 Διεύθυνση Υγείας. ...............................................................................................2421020452 Διεύθυνση Πρόνοιας......................................................................................2421075233-4 Διεύθ. Πολ.Δικ. & Προστ. Πολ..........................................................................2421075325 Διεύθ.Πρωτ. Εκπαίδευσης .....................................................2421039077-2421039085 Διεύθ. Δευτεροβ. Εκπαίδευσης............................................2421039077-2421039085 Διεύθ. Διοικ. Υπηρ.....................................................................2421070921-2421075323 Διευθ. Οικονομ. Υπηρε............................................................2421070944-2421075363

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ. ......................................................................................................................100 ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ......................................................................................2421039045 ΑΣΤΥΝ.ΤΜΗΜΑ.ΒΟΛΟΥ.....................................................................................2421076984 ΑΣΤΥΝ.ΤΜΗΜΑ.ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ. .......................................................................2421076985 ΤΜΗΜΑ.ΑΣΦΑΛ.ΒΟΛΟΥ ...................................................................................2421076957 ΤΗΜΑ.ΤΡΟΧΑΙΑΣ.ΒΟΛΟΥ .................................................................................2421076968 ΤΜ.ΤΟΥΡ.ΑΣΤΥΝ.ΒΟΛΟΥ...................................................................................2421076987 ΑΣΤΥΝ.ΤΜΗΜ ΠΕΡΙΦ.ΒΟΛΟΥ..........................................................................2421085401 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ......................................................................................................................199 ΕΚΑΒ...........................................................................................................................................166 Φωτισμού ΒΛΑΒΕΣ Δ.ΒΟΛΟΥ..........................................................................2421064931 ΔΕΗ Βλάβες .................................................................................2421063666-2421063667 ΔΕΥΑΜΒ Βλάβες...................................................................................................2421055555

ΤΑΞΙ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ :............................................................................................................2421027777 ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ...................................................................................2421061000 ΑΓΡΙΑΣ ...................................................................................................................:2428092502 ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ :........................................................................................................2425022725 ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ: .....................................................................................................2428093389

19.10.2010

06:00 Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή 07:00 Καλημέρα Ελλάδα 10:00 10 με 1 μαζί 12:50 Με αγάπη 13:00 Τα νέα του αντ-1 13:30 ‘AΑκρως οικογενειακόν 14:30 Κωνσταντίνου και Ελένης 15:30 Το καφέ της χαράς 16:50 Τα νέα του ΑΝΤ1 17:00 Kismet 19:00 Deal 20:00 Τα νέα του αντ-1 21:00 Χίλιες και μια νύχτες... 23:00 Ραδιο αρβύλα 00:00 Εγκλήματα 01:00 Τα νέα του αντ-1 01:10 Με αγάπη 01:20 Κάρμα 03:20 Super μπαμπάς 04:20 Τηλεμαρκετινγκ 04:50 Mobile fun 05:20 Στρίβειν δια του αρραβώνος

06:00 Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα 06:45 Οι μπόμπιρες του 402 07:10 Τα στρουμφάκια 07:30 Πρωϊνή μελέτη 10:15 Νηστικοί πράκτορες 11:15 Κορίνα η αγριόγατα 12:30 Ειδήσεις 13:30 * Super Star * 15:45 Αξίζει να το ζεις 17:45 Ειδήσεις στη νοηματική 17:50 Φώτης – Μαρία live 19:45 Ειδήσεις 21:00 Απόλυτη διαγραφή 23:15 Νόμος και τάξη: ειδική ομάδα (law and order: svu) - 11ος κύκλος 00:15 Ανεξιχνίαστες υποθέσεις (Cold case) - 4ος κύκλος 01:15 Medium - 3ος κύκλος 02:15 Alien autopsy 04:15 Jericho - 1ος κύκλος 05:15 Σεξ & ψέματα (men in trees) - 1ος κύκλος

07:00 Πάνω στην ώρα 10:00 Καφές με την Ελένη 13:00 Ειδήσεις 13:15 Κους-Κους το μεσημέρι 16:00 Δέστε τους 17:15 Ειδήσεις 17:20 Δέστε τους 19:00 Ειδήσεις 20:00 Κάτι ψήνεται 21:00 Αλ τσαντιρι Νιουζ 23:00 Big Brother 00:00 Sex and The city 01:00 Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα 02:15 10η εντολή 03:15 Κόκκινος κύκλος 04:15 Τηλεαγορές 04:30 Κους-Κους το μεσημέρι

06:00 ‘Καλημέρα’ με τον Γιώργο Αυτιά 10:30 Εδώ και τώρα 12:30 Πολύ Μπλα Μπλα 16:00 ‘Oσο υπάρχουν άνθρωποι 17:30 Alter - ειδήσεις 17:45 That’s life 18:45 Σήμερα 20:00 Alter - ειδήσεις 21:00 Υδρόγειος 21:30 Auto Alter 02:00 Auto Alter 02:15 Eureka 03:15 Friday Night lights 04:15 Flash Gordon 05:15 Υδρόγειος

00:15 Τρόμος στη Μόσχα 01:00 CSI νέα Υόρκη iv 02:00 Επικίνδυνα παιχνίδια 03:00 Addiction 04:30 The Oprah Winfrey show 05:30 Τα νέα του ΣΚΑΪ 06:00 Πρώτη γραμμή 10:00 Σκαι τώρα 13:00 Νταντά πρώτων Βοηθειών 14:00 Το σπίτι της Καρδίας μας 14:30 Ten years younger 15:00 Μαγειρεύουμε με τον Gor don Ramsey 16:00 America’s Next top model 17:00 How το Look Good naked 18:00 Σκαι magazino 19:10 Το κάστρο του Τακέσι 19:40 Μύθος η πραγματικότητα 20:45 Ελληνοφρενεια 21:00 Τα νέα του ΣΚΑΪ 22:00 CSI: Miami v 23:00 Επικίνδυνες συναντήσεις


GNO_31 plhromena:Layout 2

10/18/10

7:34 PM

Page 1

ανακοινώσεις 31

19.10.2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πτυχιούχα Προσχολικής Αγωγής µε πείρα σε παιδικούς σταθµούς ζητά την δηµιουργική απασχόληση παιδιών σε τιµή συζητήσιµη . Πληροφορίες τηλ. 6909622915 ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟΣ: Αναλαµβάνει υπεύθυνα τη µελέτη µαθητών ∆ηµοτικού-Γυµνασίου. Τιµές προσιτές. Τηλ.: 24210-48586, 6972624948.

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Κριός: Βρίσκεσαι σε µια µεταβατική περίοδο όσον αφορά τα αισθηµατικά σου. Τώρα που απελευθερώθηκες από πολλά περιττά βάρη, προσπαθείς να δεις τι είναι αυτό που θα σε ευχαριστούσε πιο πολύ, ώστε να το επιλέξεις.

2 3 4

Ταύρος: Πολλά πράγµατα τώρα θα σου φέρουν µαζί µε µια νότα αισιοδοξίας και πολλές κατακτήσεις στον ερωτικό τοµέα. Είναι πολλοί εκείνοι που ενδιαφέρονται αλλά εσύ δεν δίνεις και πολλά περιθώρια.

5 6 8 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ: 1. Όργανο µέτρησης ηλεκτρικής αντίστασης 2. Στρατιωτικές µονάδες Αρχαία ελληνική πρόθεση 3. Ο τελευταίος πασάς των Ιωαννίνων - Αρχαιο ελληνικό νόµισµα 4. Οπλαρχηγός του Κολοκοτρώνη που προσκύνησε τον Ιµπραήµ 5. Μικρό ορεινό χωριό της Βόρειας Κυνουρίας 6. Γαλλικό άρθρο - ∆ιεθνές κινηµατογραφικό βραβείο 7. Αρχικά οργανισµού σιδηροδρόµων - Ογκιστέν-Λουί ..., γάλλος µαθηµατικός του 19ου αιώνα 8. Αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας ΚΑΘΕΤΑ: 1. Γένος τριλοβιτών του Παλαιοζωικού αιώνα 2. Ίγκνατς ..., γερµανός πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας του 19ου αιώνα 3. Μορίς ..., γάλλος συνθέτης του περασµένου αιώνα - Αρχικά ένωσης κρατών 4. Είδος πολυφωνικής µουσικής σύνθεσης 5. ∆ίψηφο φωνήεν - Υποθαλάσσιο προϊστορικό σπήλαιο στη νότια γαλλία 6. Λέος ..., αγιογράφος του 17ου αιώνα 7. Πόλη της βορειοανατολικής γαλλίας - Αρχικά αγροτικών συνεταιρισµών 8. Παλιά µονάδα µέτρησης βάρους - Μαξ ..., ελβετός συγγραφέας του περασµένου αιώνα

ΛΥΣΗ

Ζητάµε 5 άτοµα σοβαρά,συνεπή και φιλόδοξα για ανεξάρτητη συνεργασία µε πολυεθνική εταιρία..Φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον,συνεχής υποστήριξη,ελευθερία χρόνου και βούλησης!Καθηµερινά κέρδη.. Πληροφορίες:Ρηγόπουλος Θεόδωρος,6980434813 e-mail:dragorigos@hotmail.com Ζητείται άτοµο άνω των 18 ετών σοβαρό,εργατικό µε βασική γνώση internet.Παρέχουµε ανεξάρτητη συνεργασία.Άριστο περιβάλλονΣυνεχής υποστήριξη. Ελευθερία χρόνου,βούλησης και ανάπτυξης,ταξίδια και άµεσα ικανοποιητικές αµοιβές.. Πληροφορίες:Ρηγόπουλος Θεόδωρος,6980434813 e-mail:dragorigos@hotmail.com Ζητείται εργάτης, άνδρας ή γυναίκα για µπουφέ σε ρεστοράν στη Γερµανία. Παρέχεται καλός µισθός, φαγητό και ύπνος. Πληροφορίες: 01528311311 από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ. ATOMA 4 ζητούνται για επέκταση εµπορικής δραστηριότητας. Αποδοχές από 480 ευρώ έως 2.600 ευρώ. Άµεσο ξεκίνηµα ανεξάρτητης συνεργασίας µε προσωπικό ωράριο. Τηλ. 2241051812 www.work-4all.com Άτοµα ζητούνται πανελλαδικά σε εµπορική επιχείρηση. Ελεύθερο ωράριο, µερική –πλήρη απασχόληση µε κέρδη από 1500-3000ευρώ/µήνα. Τηλ: 211 8001003, www.multi-millionaires.biz Άτοµα ζητούνται από επιχείρηση για µερική – πλήρη απασχόληση. Εργασία µέσω Η/Υ στο χώρο σας. Ανεξάρτητη συνεργασία. Κέρδη: 1000 ευρώ -3000 ευρώ/µήνα. Τηλ: 211 8001004, www.multi-millionaires.biz Άτοµα 6 ζητούνται από επιχείρηση για την οργάνωση. Μερική – πλήρης απασχόληση ανεξάρτητης συνεργασίας : 1000ευρώ - 10.000ευρώ/ µήνα. Τηλ: 210 2801158, www.multi-millionaires.biz Άµεσα άτοµα ζητούνται. ∆υνατότητα εργασίας στο σπίτι. Όχι ντίλερ – πλασιέ- φασόν. Υψηλά εισοδήµατα. Μερική απασχόληση : 500ευρώ1500ευρώ/µήνα. Πλήρη: 1500 ευρώ -3000 ευρώ/µήνα. Τηλ: 2118001002, www.multi-milionaires.biz Ζητούνται άτοµα για έξτρα χρήµατα µε µερική απασχόληση 300700ευρώ και µε πλήρη απασχόληση 300-1500ευρώ και άνω . Τηλ:6943473640 www.maneyextra.gr Ζητούνται 2 σοβαρά άτοµα για συνεργασία άνω τον 26 ετών Kέρδη 1000-3000 ευρώ και περισσότερα µε 1-3 ώρες την ηµέρα 6977249333 www.extra-money.gr ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ σοβαρά άτοµα για συνεργασία µε υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες Κέρδη 500 – 1000ευρώ και άνω Τηλ: 6982224402 www.money extra.gr ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ (ΦΥΣΙΚΑ Η’ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ )ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΒΕΕ ΑΤΕΕ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ). ΤΗΛ: 210 5234800 E-MAIL: info@i-g.gr fax:210 5244095 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Κος ΑΝΩΓΙΑΝΝΗΣ Ζητούνται άτοµα για επέκταση δικτύου στους τοµείς εποπτείας και οργάνωσης επιχειρήσεων. Τηλ. 22410-51812, www.work-4all.com. Άτοµα 6 ζητούνται από επιχείρηση για την οργάνωση. Μερική- πλήρης απασχόληση ανεξάρτητης συνεργασίας: 1000- 10000 Ευρώ/µήνα. Τηλ. 210 28011185, www.multi-millionaires.biz. Άµεσα άτοµα ζητούνται. ∆υνατότητα εργασίας στο σπίτι. Όχι ντήλερπλασιέ- φασόν. Υψηλά εισοδήµατα. Μερική απασχόληση: 500-1500 Ευρώ/µήνα. Πλήρης: 1500-3000 Ευρώ/µήνα. Τηλ. 2118001002, www.multi-millionaires.biz. Άτοµα ζητούνται πανελλαδικά σε εµπορική επιχείρηση. Ελεύθερο ωράριο, µερική- πλήρης απασχόληση µε κέρδη από 1500-3000 Ευρώ/µήνα. Τηλ. 2118001003, www.multi-millionaires.biz. Άτοµα ζητούνται από επιχείρηση για µερική- πλήρη απασχόληση. Εργασία µέσω Η/Υ στο χώρο σας. Ανεξάρτητη συνεργασία. Κέρδη: 10003000 Ευρώ/µήνα. Τηλ. 2118001004, www.multi-millionaires.biz. Ζητούνται γυµναστές- αθλητές, αισθητικοί, διαιτολόγοι, δοατροφολόγοι για ανεξάρτητη συνεργασία, από ανεξάρτητο συνεργάτη, Herbalife κα ∆ιδάχο. ∆υνατότητες υψηλών αποδοχών και καριέρας. Τηλ. 6982224402, 2351078301, www.moneyextra.gr. ΑΤΟΜΑ: Με επικοινωνιακές ικανότητες για το εµπορικό τµήµα εταιρείας µε ελεθερο ωράριο. Πληροφορίες στο τηλ. 6978374773, ώρες γραφείου.

7

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ: 1. ΩΜΟΜΕΤΡΟ 2. ΛΟΧΟΙ-ΕΚ 3. ΕΣΑΤ-ΜΝΑ 4. ΝΕΝΕΚΟΣ 5. ΕΛΑΤΟΣ 6. ΛΕ-ΟΣΚΑΡ 7. ΟΣΕ-ΚΟΣΙ 8.ΕΦΕΣΟΣ ΚΑΘΕΤΑ: 1. ΩΛΕΝΕΛΟΣ 2. ΜΟΣΕΛΕΣ 3. ΟΧΑΝΑ-ΕΕ 4. ΜΟΤΕΤΟ 5. ΕΙ-ΚΟΣΕ 6. ΜΟΣΚΟΣ 7. ΡΕΝΣ-ΑΣΟ 8. ΟΚΑ-ΦΡΙΣ

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ζώδια

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΟΛΟΥ Ζητείται οδηγός κάτοχος διπλώµατος Ε κατηγορίας για πλήρη απασχόληση .Πληροφορίες : τηλ. 24250 22254, 24250 22755 09.00 π.µ. έως 16.00 µ.µ. Ζητούνται 5 άτοµα πανελλαδικά που θα ασχοληθούν µε τη διαφήµιση,επέκταση και οργάνωση δικτύων πωλήσεων γνωστής πολυεθνικής εταιρίας.∆εν είναι απαραίτητη προϋπηρεσία.Παρέχεται πλήρης υποστήριξη & εκπαίδευση. Πληροφορίες:Ρηγόπουλος Θεόδωρος,6980434813 e-mail:dragorigos@hotmail.com Άτοµα ζητούνται πανελλαδικά σε εµπορική επιχείρηση. Ελεύθερο ωράριο, µερική –πλήρη απασχόληση µε κέρδη από 1500-3000ευρώ/µήνα. Τηλ: 211 8001003, www.multi-millionaires.biz ATOMA 4 ζητούνται για επέκταση εµπορικής δραστηριότητας. Αποδοχές από 480 ευρώ έως 2.600 ευρώ. Άµεσο ξεκίνηµα ανεξάρτητης συνεργασίας µε προσωπικό ωράριο. Τηλ. 2241051812 www.work-4all.com Άτοµα ζητούνται από επιχείρηση για µερική – πλήρη απασχόληση. Εργασία µέσω Η/Υ στο χώρο σας. Ανεξάρτητη συνεργασία. Κέρδη: 1000 ευρώ -3000 ευρώ/µήνα. Τηλ: 211 8001004, www.multi-millionaires.biz ZHTOYNTAI άτοµα για επικερδή απασχόληση σε ασφαλιστική εταιρεία , χωρίς δέσµευση ωραρίου ή και άλλης εργασίας τους . Πληροφορίες 6977736509

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Γκαρσονιέρα 28 τ.µ , 50 µ. από τη θάλασσα , περιοχή Αλυκών Τηλ. 6944610051

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ VW TOUAREG 3,2 ασηµί µεταλλικό, αερανάρτηση, 20’’ ζάντες alutec, navi, full extra, δεκτός έλεγχος, ιδιώτης. Τηλ. 6974027375.

ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ/ΜΙΤΖΕΛΑ, πωλείται ελαιοπερίβολο 5.5 στρεµµάτων, αµφιθεατρικό, µε θέα το νησάκι του κόλπου της Μιτζέλας, εφαπτόµενο θάλασσας (κόλπος Μπαρούτσικου) και αγροτικού δρόµου, µε νερό και φώς, Σ∆ 0.40, εκτός σχεδίου. Τιµή 230.000 ευρώ, Τηλ. επικοινωνίας 6936 057778

∆ίδυµος: Η διάθεσή σου θα είναι ιδιαίτερα καλή τώρα, κι αυτό θα βελτιώσει αισθητά και την ερωτική σου ζωή. Ξαφνικές, µοιραίες συναντήσεις και έρωτες θα σε πιάσουν τώρα εξ’ απρόοπτου. Κ α ρ κ ίν ο ς : Φρόντισε να το απολαύσεις και να µην αποµακρύνεις τα άτοµα που σε ενδιαφέρουν από φόβο ή ανασφάλεια γιατί αργά ή γρήγορα θα το µετανιώσεις και θα είναι πολύ δύσκολο αµέσως µετά να διορθώσεις τα πράγµατα. Λέων: Αµφιταλαντεύεσαι αρκετά για το ποια κατεύθυνση θέλεις να έχουν οι ερωτικές σου σχέσεις. Το δύσκολο είναι τώρα να επιλέξεις ανάµεσα σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Παρθένος: Τα επαγγελµατικά σου χρειάζονται προσοχή, γιατί το πιθανότερο είναι να δουλεύεις περισσότερο και να αµείβεσαι πολύ λιγότερο. Ζυγός: ∆υσκολίες «χτυπούν» αλύπητα την ερωτική σου ζωή και σε βάζουν σε µια διαδικασία να σκεφτείς αν αξίζει τελικά τον κόπο να ρισκάρεις τόσα πολλά για λίγες ώρες χαράς. Σκορπιός: Σε θέµατα οικονοµικά τα έξοδα είναι τεράστια και ίσως τελικά να χρειαστεί να δανειστείς και κάποια χρήµατα για να τα καλύψεις. Το ξότ η ς : ΑΟι κατακτήσεις ανεβαίνουν κατακόρυφα στην καρδιά της ηµέρας καθώς έχεις φροντίσει να παραµείνεις σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και µε αυξηµένο ερωτισµό. Αιγόκερως: Ξέρεις τι θέλεις και δεν φοβάσαι να τολµήσεις να το διεκδικήσεις. Θα θέλεις να το κρατήσεις λίγο παραπάνω. Η ανάγκη να δώσεις περισσότερα πράγµατα στους άλλους, θα σε βάλει στη διαδικασία να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη τώρα. Υδροχόος: Θα ξοδεύσεις πολλά χρήµατα για θέµατα χαράς, διασκέδασης, αλλά και για τα αγαπηµένα σου πρόσωπα. Φρόντισε να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στα επαγγελµατικά σου για να σου αποδώσουν στο µέγιστο. Ιχθύες: Λίγη σταθερότητα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, έτσι κι εσύ πιθανό να αποφασίσεις τώρα να προχωρήσεις ένα βήµα παραπάνω µε το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει. Είναι µια υπέροχη ηµέρα για να αποφασίσεις, να σχεδιάσεις ή και να κάνεις ένα γάµο, ή µια συγκατοίκηση.


GNO_32_teleytaia:Layout 2

10/18/10

10:11 PM

Page 1

Η Οµορφιά όλου του κόσµου, µέσα από ένα χαµόγελο!

Κυρία Υπουργέ, ποιό είναι το µέλλον του ελληνικού ∆ηµόσιου Σχολείου;

Η πολίτης στην Ασφάλεια της Εξουσίας!

Παραγωγή καυτής κόκκινης πιπεριάς στο Κασµίρ του Πακιστάν . για τις κακές γλώσσες

Βρήκε ο … Υπουργός την γενιάς του και …!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ  

Φύλλο 19-10-2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you