ДНЕВЕН ТРУД

Page 1

ДНЕВЕН

40 страници страници

trud Днeс Днeс

Чeтeтe ни и в www.trud.bg

Второ издание

НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК • “МЕДИА” ХОЛДИНГ АД • СОФИЯ, УЛ. “ЕКЗАРХ ЙОСИФ” 119, тел./факс 921 42 26 • РЕКЛАМА тел./факс 942 28 31 Сряда, 1 март 2006 г. Цена 0,70 лева /вестник с приложение филм - 3,90 лева/. София, година LXХI, брой 58 /19 735/ Първият брой на “Труд” излиза на 1 март 1936 г.

За първи път в ерата на демокрацията

Държавно отличие за вестник Максим, патриарх български:

“Труд” с почетен президентски знак Държавният глава Георги Първа- публика България. За 16-те години демокрация това е нов издаде постановление: Да се връчи на вестник “Труд” по- първото държавно отличие, с което четният знак на президента на Ре- се удостоява български вестник.

Георги ПЪРВАНОВ

Позиция

За освобождението и свободата Сърдечно поздравявам популярния вестник “Труд” по случай 70-годишния юбилей! С искрени пожелания за обективно отразяване на събитията.

Запазиха си имунитета Депутатите нямат кураж да останат без “броня”

Депутатите не намериха кураж да се разделят с имунитета си. Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия за конституцията вчера. Въпреки общественото мнение защитата им ще се запази.

А за да бъде разследван, обвиняван и съден народен избраник, имунитетът му пак трябва да се сваля от парламента. Единствената промяна, която ще се направи, е имунитетът да се иска и за леки престъпления, от

които народните избраници бяха “освободени” досега. Без имунитет депутатът ще е боксова круша, каза зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Подробности на стр. 5

Доктора пред следствието: “Защо следва да ме убиват?” Това заявил Иван Тодо- ните нямам бизнес, нито “Нямам идея защо следва да бъда убит и кой ров-Доктора на разпит в конфликти”, казал той може да поръча смъртта следствието 4 месеца пред следователя.@ преди да умре. “С Марги- На стр. 2-3 ми”.

“Свободата е друго и друго е освобождение. Свободата е явление из вътрешния живот. Истинската свобода почнува непременно с морално възраждане. Освобождението е явление из външния живот. Свободата се добива чрез вековни усилия за превъзпитание.” Стряскащи думи. Написал ги е преди век Стоян Михайловски. Но звучат истинно и днес. Заслужава да си ги спомним още веднъж в навечерието на 3 март. И да се запитаме - дали век по-късно сме истински свободни, или само по-свободни. Извървели ли сме докрай пътя на моралното възраждане и къде е краят! И кой е хоризонтът пред нас? И коя е каузата ни днес? Свободата или слободията? Мъжеството или страхът? Истината или лъжата? Благородството или предателството? Щедростта или алчността? Отговорите на всички тези въпроси са единствено в делата ни. В борбата ни за свобода. В силата на българския дух, написал с перо и кръв не една страница от историята на човечеството. За него иде реч днес. За неговата сила и пробуждане. @