Page 43

derledes menneske nu også skal på Roskilde Festival sammen, har styrket sønnens sociale kompetencer. »Han er modnet gevaldigt på efterskolen,« siger han. Det forpligtende fællesskab Og netop modningsprocessen er ifølge Niels Egelund en af styrkerne ved efterskolerne. »Det er en mellemstation på vejen fra at være barn til at blive voksen. De unge indgår i nye sammenhænge, der skaber større helhed omkring deres liv. Og de oplever og deltager i et forpligtende fællesskab,« siger Niels Egelund og tilføjer, at det som forælder har været fantastisk at følge sønnens udvikling. Sommerfugle i maven »Men vi har da også haft sommerfugle i maven undervejs, og specielt i starten kunne vi mærke, at han var lidt beklemt ved det hele,« siger Niels Egelund og tilføjer, at han og konen frygtede, at sønnen pludselig ville komme og sige stop. Men de lod som ingenting og har aldrig diskuteret det med ham. »Vi ville ikke skubbe til en eventuel usikkerhed på, om efterskolen var det rigtige for Mikkel, og det har jo vist sig, at det var det rigtige,«  siger Niels Egelund, som synes, at det er et fantastisk samfund, der har råd til at have et tilbud som efterskolen.

Efterskoler er dyrt for samfundet »Efterskolen er en dyr fornøjelse for os forældre, men det koster bestemt også samfundet mange penge,« siger Niels Egelund, der i den offentlige debat har argumenteret for, at efterskolerne og 10. klasse let bliver et unødvendigt luksustilbud til unge, der er parate til at gå videre i uddannelsessystemet. »Når jeg har haft det synspunkt, at efterskolerne og 10. klasse kan blive en parkeringsplads for de uddannelsesparate, er det jo ud fra en samfundsøkonomisk betragtning, men jeg synes nok, at man kan tillade sig at tænke anderledes, når det handler om ens egne børn,« siger han og tilføjer, at hans søn bestemt ikke var parat til at gå videre i uddannelsessystemet.

Når jeg har haft det synspunkt, at efterskolerne og 10. klasse kan blive en parkeringsplads for de uddannelsesparate, er det jo ud fra en samfundsøkonomisk betragtning, men jeg synes nok, at man kan tillade sig at tænke anderledes, når det handler om ens egne børn Niels Egelund, professor

Sønnen mere afklaret »Mikkel trængte virkelig til at få det ekstra år med både fagligt og socialt indhold,« siger Niels Egelund, der netop ser efterskolerne som et oplagt tilbud til de børn, der trænger til at få puttet noget mere på både fagligt, socialt og modenhedsmæssigt. »For vores søn har det været rigtig godt. Han er modnet og har øget sine kompetencer indenfor matematik og sprog. Så nu er han parat til at gå videre på teknisk skole,« siger han.

Efterskolen · 4. august 2014

43

Efterskolen 1-2014  

Efterskolebladet henvender sig til ansatte og bestyrelsesmedlemmer i efterskoleverdenen Efterskole, undervisning, pædagogik, debat, oplysni...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you