Page 1


Effenaar jaarverslag 2011


3


Effenaar jaarverslag 2011


Cijfers Aantallen Samenwerkingen

7 7

40 Jaar Shows Effenaar Uitstraling Speciale LP-uitgaves Boek

Ons Publiek

Ons publiek Onze presentatie Online activiteiten Offline activiteiten

Wat We Doen

Clubcircuit publiek Grote zaal Kleine zaal Lokaal talent Concerten in de stad Festivals Generiek publiek Grote zaal Kleine zaal Uitgaanspubliek Grote zaal Kleine zaal Kinderen en jongeren onder de 20 jaar Cultuureducatie Publiek ouder dan 35 Urban publiek

5

8 9 11 11 12 12 16 18

20 21 21 21 22 25 27 28 28 28 29 29 29 31 32


Effenaar jaarverslag 2011


CIJFERS Aantal bezoekers 2007 150.932 2008 157.488 2009 138.554 2010 140.413 2011 144.903 Aantal evenementen 2007 324 2008 292 2009 271 2010 274 2011 286 Aantal optredens 2007 809 2008 921 2009 863 2010 853 2011 782 Uitverkochte concerten 2007 26 2008 34 2009 26 2010 30 2011 31

Samenwerkingen buiten het gebouw Muziekgebouw Frits Philips 3 Nights in Heaven A Close Encounter With… Naked Song Festival Morrissey Sufjan Stevens en meer... Altstadt Roadsaw & Dixie Witch Kid Congo Powers Klokgebouw en Agents After All Bløf De Jeugd Van Tegen­woordig Rambler Coffin Carnival Area 51 Black Lips Pias Pias Nites Zwaardvis Brandend Zand Dynamo Meet & Greet Jungle Brothers Bullit instore Shaking Godspeed en Crocodiles CD-Teek instore Tim Knol Royal Store pre-party Jungle Brothers

7


40 JAAR EFFENAAR 2011 stond in het teken van de viering van het 40-jarig jubileum van de Effe­ naar. Dit werd aangegrepen om de rijke geschiedenis van de Effenaar vol legendarische concerten te ontsluiten voor de hedendaagse bezoekers die nog nooit in het oude Effenaar-gebouw zijn geweest. Ook was het een moment om met trouwe bezoekers mooie her­ inneringen op te halen. Met een reeks speciale concerten, een jubileumboek, een exclusieve posterserie, een tweetal exposities van historische posters en een gelimiteerde LP uitgave werd er teruggekeken op de rijke Effenaar historie. Shows De Queens Of The Stone Age keerde in het kader van 40 Jaar Effenaar voor een speciaal concert terug naar de Effenaar om, net als in 1998, hun debuut album te spelen. Een bijzonder intiem optreden voor een grote band die normaal gezien locaties als de Antwerpse Lotto Arena (7500 plaatsten) uitverkoopt.

Omdat Joy Division op 18 januari 1980 een legendarisch optreden gaf (één van de slechts tien optredens buiten de UK), keerde bassist Peter Hook met zijn band terug naar de Effenaar met een tweetal concerten (één per Joy Division album). Bij het tweede concert werd tot verrassing van het publiek het volledige concert van Joy Division uit 1980 als toegift opnieuw gespeeld.

De Eindhovense space- en stoner­ rockformatie 7Zuma7 kwam dik tien jaar na hun opheffing nog éénmaal bij elkaar voor een speciaal optreden in de grote zaal. De Eindhovense rockgroep speelde tussen 1995 en 2000 o.a. op Lowlands en Dynamo Open Air. Zanger Jerry van Eijck woont inmiddels al weer even in the states, maar als hij hoort dat de Effenaar 40 jaar bestaat en of 7Zuma7 voor die gelegenheid misschien op het feest wil komen spelen is er geen twijfel!

40 jaar Effenaar was het moment om met trouwe bezoekers mooie herinneringen op te halen

Effenaar jaarverslag 2011


Bij het tweede concert van Peter Hook werd tot verrassing van het publiek het volledige concert van Joy Division uit 1980 als toegift opnieuw gespeeld Ook Primus, Jungle Brothers, Neurosis, Lady Aida, Fu Manchu, Miss Djax, D.A.F. (DeutschAmerikanische Freundschaft) en Motorpsycho gaven een speciaal 40 jaar Effenaar optreden.

Daarnaast greep de Effenaar de gelegenheid aan om een inkijk te geven in haar visie voor de toekomst. Met de Klokgebouw concerten van Bløf en De Jeugd van Tegenwoordig en de satellietzaalshows wil Effenaar wil zich steviger profileren als hét kenniscentrum voor popmuziek in de stad. Hiertoe zoekt De Effenaar programmatische kansen in de stad en de samenwerking met andere culturele instellingen. Eindhoven weet zichzelf door dit soort initiatieven steeds vaker en beter op de kaart te zetten. De Effenaar speelt hierin een belangrijke en initiërende rol.

Spreads boek "Memories can't wait" ontwerp door Fabrique

9


Het vlaggenschip van het jubileum was toch wel het boek dat werd uitgebracht

Spreads boek "Memories can't wait" ontwerp door Fabrique

Uitstraling Als startpunt voor de serie jubileumshows werd gekozen voor een herkenbaar zegel dat op de verschillende shows “geplakt” werd. Het ontwerp van Johan Moorman sloot aan op de bestaande huisstijl en kon flexibel gebruikt worden bij de verschillende shows. Dit zegel sierde verschillende speciale posters. Zo werd voor D.A.F. de kunstenaar Rik van Iersel ingeschakeld, die eind jaren ’70 en begin jaren ’80 de vaste posterontwerper voor de Effenaar was. Ook werden de Primusposter door Maarten de With en de QOTSAposter door Tijs Oliemeulen speciaal voor de gelegenheid als zeefdruk verkocht.

Effenaar jaarverslag 2011


Daarnaast sierde de zegel ook verschillende cadeautjes. Bezoekers van de speciale 40 jaar Effenaar-shows kregen verschillende collectorsitems bij binnenkomst. Zo deelde de jarige Effenaar oordoppen, stickers van Fu Manchu en Primus, buttons en gitaarplectrums uit en lagen er chocolaatjes met het logo bij de koffie in het café.

Boek Maar het vlaggenschip was toch wel het jubileumboek dat werd uitgebracht. OudEffenaar medewerker Niels Guns sprak met een grote groep artiesten die een band hebben met de Effenaar. Het boek werd vormgegeven door Fabrique en gedrukt en gedistribueerd door Lecturis. Door het vooruitstrevende design won het boek de Certificate of Typographic Excellence (Judges Choice) van de Type Directors Club New York en is het genomineerd voor de ADCN Jaarprijzen. Het boek kreeg lovende recensies in o.a. de Volkskrant en in Gonzo (circus): “Memories Can’t Wait schenkt de hoofdrol gul aan de artiesten. Dat vereist een sympathiek soort nederigheid, die wel iets zegt over de Effenaar.” (de Volkskrant, 4 sterren)

Speciale LP-uitgaves Het 40 jarig jubileum was ook een aanleiding voor twee speciale LP releases. De Effenaar bracht samen met Motorpsycho een compilatie van live opnames in de Effe­naar uit. Deze plaat was alleen te koop bij de show van Motorpsycho en was op de dag zelf uitverkocht. De reünieshow van 7zuma7 was aanleiding voor de platen­maatschappij om een reissue van hun LP Deep Inside… uit te brengen.

"Van alle boeken uitgegeven door jubilerende Nederlandse muziekclubs is het boek over veertig jaar Effenaar het meest indrukwekkende." (Gonzo (circus))

De Effenaar bracht samen met Motorpsycho een compilatie van live opnames in de Effenaar uit

11


Als poppodium ben je constant bezig je doelgroepen te bepalen. Waar zit je publiek en op welke manier kan je ze het beste bereiken? Om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillende bezoekers van de Effenaar, zijn in 2011 de verschillende doelgroepen in zes groepen gesegmenteerd. De Effenaar streeft voor al deze doelgroepen een goed afgewogen programma samen te stellen. De Effenaar is zo een specialist in de breedte, maar wel op basis van inhoudelijke en artistieke keuzes.

HET PROGRAMMA VAN de kleine zaal kenmerkt zich vanwege de breedte

ONZE DOELGROEPEN Clubcircuit publiek Generiek publiek Uitgaanspubliek Kinderen en jongeren onder de 20 jaar Publiek ouder dan 35 Urban publiek Effenaar jaarverslag 2011

Onze presentatie Naast dat de Effenaar zich steeds meer profileert als het kenniscentrum van popmuziek in Eindhoven en zijn achterban op een geloofwaardige en betrouwbare manier wil informeren over muziek, cultuur en uitgaan, is een open uitstraling belangrijk. Klantvriendelijkheid, gastvrijheid en servicegerichtheid zijn dan ook speerpunten in de marketing. Het stimuleren van herhalingsbezoek ligt hieraan ten grondslag. Daarnaast zoekt de Effenaar ook de aansluiting bij de uitstraling van de stad. Dynamiek, creativiteit en design worden niet vergeten in de marketingvisie.


Klantvriendelijkheid, gastvrijheid en servicegerichtheid zijn speerpunten in de marketing

ontwerp door Tijs Oliemeulen

De Effenaar heeft een scherpe huisstijl. Een huisstijl die op veel verschillende manieren valt te vertalen naar de verschillende doelgroepen. Zo heeft de Effenaar eigenwijze posterontwerpen die opvallen in de stad. Deze worden ontworpen door huisontwerper Johan Moorman (Spielerei), maar regelmatig worden er ook opdrachten gegeven aan lokale en opkomende talenten als Maarten Donders, Teun Jansen, Wannes Coolen, Maarten de With, Anna van Dooren en Tijs Oliemeulen.

ontwerp door Tijs Oliemeulen

ontwerp door Wannes Coolen

13


Effenaar jaarverslag 2011


De beleving van een concert houdt niet op bij de deur van de Effenaar. Voorpret kan gecreĂŤerd worden door creatief gebruik van social media. Nagenieten kan daarna via de verschillende registraties van de concerten en het verzamelen van social media uitingen. Zo konden de bezoekers van Eindhoven Metal Meeting via de hashtag #EMM11 zijn tweets terugzien op het narrowcasting systeem en werden na het festival verschillende Youtube-filmpjes via Facebook verspreid.

ontwerp door Spielerei

Concertbezoek wordt zo een totaalbeleving. Speerpunt van de marketingafdeling voor de komende jaren is dan ook deze cyclus verder uit te bouwen, door middel van de archieffunctie van de website, betere generatie van social media en het dynamischer inzetten van het narrowcasting systeem.

ontwerp door Anna van Dooren

ontwerp door Maarten Donders

15


Daarnaast zorgt de Effenaar ervoor dat zoveel mogelijk optredens worden vastgelegd door huisfotografen. Niet alleen bouwen de fotografen Niels Steeghs, Marco Smeets, Hanneke Wetzer en Dave van Hout zo een goed portfolio, ook kan de bezoeker de dag erna meteen de foto’s terugkijken via de website of social media. Via deze kanalen benaderen wij ons publiek:

Online activiteiten Website 2011 was het eerste volledige jaar met de nieuwe website. Het stond vooral in het teken van het fixen van bugs en het bijsturen van het ontwerp. Zo is gebleken dat de archieffunctie nog niet de gewenste rol heeft als nazorg voor de bezoekers van de shows en dat het automatisch genereren van de social media (Youtube, Flickr en Twitter) nog niet geheel vlekkeloos gaat. In de komende jaren zal vooral de koppeling met de social media en de archieffunctie nog beter worden uitgewerkt en zal de interactiviteit en de relatie met de websitebezoeker toenemen.

Unieke bezoekers per maand op www.effenaar.nl: Top Dal 2011 55.500 2010 55.243 2009 49.903 2008 45.242 2007 41.535 2006 41.985

37.900 39.494 27.094 23.394 21.661 20.758

(Nieuwe site, vanaf sep. 2010)

Aantallen Social Media Facebook fanpage Facebook pagina Twitter Hyves

5738 likes 4426 vrienden 6953 volgers 10.629 vrienden

Twitter Twitter wordt vooral gebruikt om één-opéén te communiceren met de doelgroep. Dit kunnen zowel programmatips zijn, als praktische vragen over het programma of huisregels. Op 31 december 2011 had de Effenaar 6953 volgers. Gemiddeld zit de stijging op 8 volgers per dag.

Effenaar jaarverslag 2011


Facebook Doordat de Effenaar Facebookpagina aan het eind van 2010 aan de maximale bovengrens van 5000 vrienden zat, werd er in 2011 ingezet om meer ‘likes’ te krijgen voor de fanpage. Binnen een klein jaar groeide het aantal likes van 1.500 tot ver boven de 5.000 fans. Dit werd gerealiseerd door een duidelijke boodschap op de pagina, vriendschapsverzoeken persoonlijk naar de fanpagina te leiden en kaartenacties voor concerten. Facebook heeft meer een blogwerking: mooie filmpjes van artiesten of posters van shows worden gepost, waaronder het publiek reacties kan geven. Ook worden de Facebook-events steeds meer ingezet als marketingtool: bezoekers kunnen op deze manier hun vrienden uitnodigen om mee te gaan naar een evenement, en worden tot het allerlaatst op de hoogte gehouden van eventuele veranderingen. De bezoeker wordt zo ambassadeur van zijn eigen poppodium. Hyves Met een ledenaantal van 10.629 is Hyves nog steeds de grootste online community van de Effenaar. Communicatie op Hyves blijft voor een aantal doelgroepen nog steeds belangrijk. Vooral voor het generiek publiek blijft Hyves een grote bron van informatie. Ook het hiphop publiek blijkt nog veel op Hyves te zitten.

Overig Kanalen als Last.FM (vooral voor de gitaargeoriënteerde evenementen) en Partyflock (voor de dancefeesten) worden goed bijgehouden. Myspace is nog in de lucht, maar is alleen nog maar een landingspagina. Er is ter oriëntatie een Google+ account aangemaakt, maar daar is nog weinig activiteit. Ook zijn er een Youtubeen Vimeo-account aangemaakt. Op deze kanalen moeten steeds meer trailers, films en archieffootage komen te staan. Ook de Pinterest-pagina van de Effenaar heeft diezelfde archieffunctie. Daarnaast worden er banners en/of acties op maat gemaakt voor specifieke nichesites als Lords of Metal, Metalrage, Vice, Dutchscene, DJ Broadcast of Subbacultcha!. Er was in 2011 een intensieve banner-actie met festvalinfo.nl; één van de grootste online muziekmagazines van Nederland.

Bezoekers kunnen hun vrienden uitnodigen om mee te gaan naar een evenement en worden zo ambassadeur van hun eigen poppodium

17


Offline activiteiten Er zijn doorlopende advertentie deals met: NL40 (lokaal) Uitloper (lokaal) OOR (nationaal) LiveXS (nationaal) Suiker (België) In 2011 werden samenwerkingen beklonken met: Uit in Eindhoven (lokaal) Subbacultcha! (NL en BE) Advertenties verschenen verder in bladen als Up Magazine, Gonzo (circus), Aardschok, Vice, DJ Broadcast, NRC.Next, Metro, Rock ’n Roll Highschool en in de festivalgidsen van Le Guess Who, Speedfest, Naked Song, Eurosonic, Lowlands (Daily Paradise), Incubate en Summer Darkness. Het Effenaar Bulletin Het Effenaar Bulletin blijft een belangrijke pijler in de communicatie. Op een traditionele en persoonlijke manier wordt het publiek geïnformeerd over het pro­gram­ma, niet alleen door de verschillende programma­onderdelen, maar ook door interviews. Daarnaast is er ruimte voor de Bezoeker van de Maand en geven we aandacht aan activiteiten bij de buren. De oplage is 8000 exemplaren. Deze wordt verspreid over diverse poppodia en cafés in en rond Eindhoven. Daarnaast wordt deze gratis verzonden naar abonnees. Ontvangers Bulletin 2010 525 2011 930 Effenaar jaarverslag 2011


Effenaar jaarverslag19 2010


Wat we doen De Effenaar is een poppodium met een veelzijdige en inspirerende programmering in een eigentijdse omgeving. Klantgerichtheid, kwaliteit en gastvrijheid zijn de daarbij horende handelsmerken. De ambitie is om een inspirerende en vooraanstaande rol in het Nederlandse clubcircuit te spelen, met een gebalanceerd aanbod van hoogstaande en vernieuwende culturele activiteiten voor een breed publiek in samenwerking met experts en trendsetters in de regio. De Effenaar voert een actueel, divers en kwalitatief hoogstaand programma aanbod. Dit aanbod bestrijkt de popcultuur in de breedste zin van het woord. Concerten en dance events vormen de hoofdmoot, maar ook andersoortige evenementen als festivals, comedy, urban sports, lifestyle (o.a. fashion en haarmode) en multidisciplinaire events behoren tot het programma aanbod. De Effenaar brengt een naar doelgroepen gedifferentieerd muziekaanbod, met

Het Effenaar aanbod bestrijkt de popcultuur in de

bijzondere aandacht voor verdieping in zowel succesvolle als inhoudelijk relevante genres. De focus ligt hierbij op de balans tussen kwalitatieve programmering enerzijds en brede, diverse programmering anderzijds, waarbij de frequentie en verdeling geoptimaliseerd wordt. In met name de grote zaal worden bekendere artiesten geprogrammeerd voor een breder publiek, terwijl er in de kleine zaal plaats is voor opkomende bands, lokaal talent, vernieuwing en experiment dat een specifieke publieksgroep aanspreekt. Clubcircuit publiek Dit zijn de specialisten, de bovengemiddelde muziekliefhebber. Gaan meer dan 5x per jaar naar een poppodium (ook buiten de eigen stad). Gaat zowel voor zijn/haar favoriete band, maar ook om nieuwe acts te ontdekken. Zij krijgen hun informatie van internet (blogs, 3voor12) en zitten veel op social media als Twitter, Facebook en Last.FM. Nazorg via internet (foto’s uploaden, recensies) is voor deze groep belangrijk. Ook posters en flyers bij soortgelijke shows en uitgaansgelegenheden hebben effect op deze groep.

breedste zin van het woord

Effenaar jaarverslag 2011


Grote zaal In de grote zaal spelen voor deze kenners de internationale toptalenten uit alternatievere genres zoals Sublime With Rome, Seasick Steve, Danzig, Electric Six, Down, Slayer, Neurosis, Kitty, Daisy & Lewis en Sabaton.

Sebadoh, Wintersleep en Crocodiles. Een aantal bands zal in een vroeg stadium van hun carrière in de kleine zaal staan geprogrammeerd en zullen daarna kunnen doorgroeien naar een breder publiek in de grote zaal. Maar een groot aantal bands die in de kleine zaal zullen spelen zijn dermate specifiek, dat ze waarschijnlijk nooit een groter publiek zullen bereiken.

Kleine zaal De focus in de kleine zaal ligt voor dit publiek op nieuw talent en opkomende Lokaal talent artiesten. Inhoud en ruimte voor expeDaarnaast biedt de Effenaar dit publiek riment zijn hierbij belangrijke drijfveren. volop ruimte om lokaal talent te ontDit wil niet zeggen dat er niet voor een dekken. Door het zoveel als mogelijk breed publiek geprogrammeerd wordt. programmeren van nieuwe talentvolle De programmering in de kleine zaal bands in de voorprokenmerkt zich juist gramma’s van bekenvanwege de breedte. Een aantal bands zal in dere bands stimuleert Aan de ene kant ligt een vroeg stadium van de Effenaar lokaal (45 de focus op nieuwe, hun carrière in de optredens van Eindhoaanstormende Nedervense bands in 2011) kleine zaal staan landse bands, veelal en nationaal talent. in het 3FM Serious geprogrammeerd en Speciale concepten als Talent segment, zoals zullen daarna kunnen Popronde, Popsport, Tim Knol, Dotan, doorgroeien naar een Club 3voor12 EindhoWouter Hamel, TIKA breder publiek in de ven, Eckart in Concert en Hunting The en The Clash Of The Robot, aan de andere grote zaal Coverbands zijn er op kant zijn er de buitengericht talenten uit de regio een podium landse upcoming artiesten in de meer te geven om speelervaring op te doen. alternatieve en soms experimentele hoek. Recente voorbeelden hiervan zijn John Grant, Crystal Fighters, Alex Claire,

21


Concerten in de stad Voor het clubcircuit-publiek is de Effenaar in 2011 meer dan ooit een podium geworden waar kritische muziekliefhebber zich thuis voelt, een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden. Dit betekent meer specialistisch aanbod voor specifieke doelgroepen. Concreet houdt dat in dat de Effenaar artiesten in een vroeg stadium aan de stad binden en daarmee de totale ontwikkeling van de populariteit van de artiest kunnen faciliteren.

De ontwikkeling van satellietconcerten is tevens belangrijk voor de uitstraling van de Effenaar naar deze doelgroep. Door de early adaptors te trekken met kleinschalige concerten van nog onbekende en smaakmakende bands in een intieme setting, kan de Effenaar zich niet alleen profileren als een zaal die de vinger op de muzikale pols heeft, maar bij hen ook de aandacht vestigen op de reguliere programmering.

Een sterke ambitie die in 2011 werd gerealiseerd is de ontwikkeling van satellietzaalconcerten op strategische plekken in de stad (Strijp-S, TU/e en Stratumseind). Dergelijke satellietconcerten zijn voor de Effenaar een noodzaak om grip te houden op de snelle ontwikkelingen binnen de popmuziek. De tendens dat nieuwe acts snel gelanceerd worden is een ontwikkeling die almaar doorzet. Het is voor de Effenaar dan ook noodzakelijk om acts al in een vroeg stadium een podium te bieden.

Deze concerten

Een sterke ambitie die in

versterken het clubcircuit in de stad en dragen bij aan de uitstraling van de stad als muziekstad

Een satellietconcert is voor artiesten ĂŠn publiek de brug naar de kleine zaal, die weer de brug is naar de grote zaal. Deze concerten versterken het clubcircuit in de stad en dragen bij aan de uitstraling van de stad als muziekstad. In 2011

2011 werd gerealiseerd is de ontwikkeling van satellietzaalconcerten op strategische plekken in de stad Effenaar jaarverslag 2011


vonden de eerste drie satelliet concerten plaats in Altstadt en Area51. De Effenaar gaat bij het organiseren van deze satellietconcerten ook de samenwerking aan met het Rockcity Institute. Het is dan ook niet alleen een kweekvijver voor opkomende artiesten, maar ook voor toekomstige geluidstechnici, horeca medewerkers, promotors en vormgevers, die zich profileren als ambassadeur voor de Effenaar. Voor deze satellietzaalshows is een geheel nieuwe beeldtaal ontworpen. De typische Effenaar-huisstijl wordt losgelaten en de naam van de Effenaar komt alleen nog in het klein bovenin de poster terug. De locatie staat voorop in de beleving en daarom ook in de communicatie.

Mede door de combinatie van het sterke merk Effenaar, de krachtige promomachine en de spannende en bijzondere locatie verkocht Black Lips

meer kaarten dan ooit Lokale ontwerper en opkotevoren in Nederland mend talent Wannes Coolen werd gevraagd om de styling te doen rond deze nieuwe reeks shows. De uitstraling is rauw en zwart wit; als een frisse, hedendaagse bewerking van de fanzines uit begin jaren ’80.

23


Naast flyers en posters wordt er ook een fanzine uitgebracht rond de satellietzaalshows. In dit fanzine (een magazine gemaakt via de Do It Yourself mentaliteit) nodigt Wannes Coolen andere jonge kunstenaars als Joshua van Iersel en Teun Jansen uit om hun werk te tonen en zorgen de leerlingen van het Rockcity Institute in samenwerking met onder andere 3voor12/Eindhoven voor de tekstuele invulling. Op een later stadium krijgt dit fanzine (Freakzine geheten) ook een online variant in blogvorm. Het uitverkochte optreden van garage足 rock足band Black Lips in skatepark Area51 was een goed voorbeeld uit deze serie satellietconcerten. Mede door de combinatie van het sterke merk Effenaar, de krachtige promomachine en de spannende en bijzondere locatie verkocht Black Lips meer kaarten dan ooit tevoren in Nederland.

van groot naar klein, van seated en luxe tot gruizig en intiem

Effenaar jaarverslag 2011


• Concerten van een aantal absolute top-talenten uit de inhoudelijke internationale popscene: o.a. Sufjan Stevens, Morrissey en Eels

• Een serie gezamenlijke concerten onder de noemer 'A close encounter with…'; dit zijn seated shows van high profile popartiesten, waaronder het prachtige Ozark Henry 4 hands piano concert in de Effenaar

• Het Cross-linx festival (dat de kruisbestuivingen opzoekt tussen pop en klassiek) met o.a. alternatieve pophelden The National

Daarnaast waren er optredens in de verschillende Eindhovense platenzaken. Zo speelden de bands Crocodiles en Shaking Godspeed in de Bullit en zong Tim Knol solo een aantal nummers in de CD-Teek. Dit optreden werd zelfs regionaal nieuws door een item op Omroep Brabant. Door deze manier van samenwerken wordt de Effenaar voor het clubcircuit publiek meer dan alleen een poppodium, maar ook een keurmerk voor kwalitatieve hoogstaande concerten op diverse locaties (van groot naar klein, van seated en luxe tot gruizig en intiem) in de stad. Met 15 evenementen in de stad trok de Effenaar in 2011 15.902 bezoekers.

• Een zestal concerten in de Catharinakerk onder de noemer 3 Nights in Heaven met o.a. Low, James Vincent McMorrow en Happy Camper

het versterken van de samenwerking met muziekgebouw eindhoven is een speerpunt waarmee

• Een Effenaar podium op het Naked Song festival met onder andere Vetiver, I Am Oak en The Bony King Of Nowhere

eindhoven op de kaart wordt gezet

25


Festivals De Effenaar voert een aantal beeldbepalende en smaakmakende festivals in haar programmering Konin­ginne­nacht festival Op Koninginne­nacht wordt jaarlijks het startschot gegeven voor twee dagen in alle zalen van de Effenaar. Het festival start traditioneel getrouw met een concert in de grote zaal van de Effenaar Koninginnedagfestival Eindhoven is naast Amsterdam één van de belangrijkste Koninginnedagsteden, waarbij de vele muziekpodia de publiekstrekkers zijn. Het Effenaar Koninginnedagfestival blijkt elk jaar een welkome aanvulling op het enorme aanbod van (dance)muziek op deze dag en trekt jaarlijks circa 4000 bezoekers. Niet alleen is er op dit festival veel aandacht voor live muziek (alwaar op andere podia in de stad de nadruk op dance en dj’s ligt), bovendien zorgt de ruime ligging en de opzet van het terrein, gelegen aan het water, voor een oase van sfeer en een ontsnapping uit de bomvolle binnenstad.

Brandend Zand Dé afsluiter van de zomer en dé opener van het culturele seizoen voor jong en oud, een familiefestival bij uitstek. Een ratjetoe van muziek, theater, kindertainment en lekker eten. Een familiefestival van de stad voor de stad. Een echt stadsevenement. Eindhoven Metal Meeting “Eindelijk weer een goed metalfestival binnen de stadsgrenzen”, is de reactie van de lokale metalheads op de eerste aankondigingen van de Eindhoven Metal Meeting. Dat dit ook in de rest van Europa met gejuich werd ontvangen, bleek wel uit het feit dat er tijdens het tweedaags festival een diversiteit aan talen te horen was. Het festival heeft goede voelsprieten in de Europese metal scene.

Effenaar jaarverslag 2011

De ruime ligging en de opzet van het terrein, gelegen aan het water, zorgt voor een oase van sfeer en een ontsnapping uit de bomvolle binnenstad


Grand Foulard Vind plaats tijdens Dutch Design Week in al de zalen. De mix van electro, dubstep, rock, indie en garagepunk zorgen voor een rijk smakenpallet. In de grote zaal presenteerde Nobody Beats The Drum een spiksplinternieuwe audiovisuele live show op negen schermen. De connectie met de designweek was dan ook duidelijk. Oud en Nieuw festival De Effenaar sluit het jaar traditioneel af met het Oud en Nieuw festival. Een festival met een sterke Effenaar-smoel. Een feest met rockbands in de kleine zaal en dansmuziek in de grote zaal. Coffin Carnival In samenwerking met rockbar The Rambler organiseerde de Effenaar in 2011 voor de vierde keer het Coffin Carnival. Dit is een community festival op twee locaties voor psychobilly en aanverwante

Het festival richt zich op een hechte niche in de popcultuur en trekt daarmee ook een internationaal publiek uit onder andere België, Frankrijk, Duitsland en Engeland

rockgenres. Het festival richt zich op een hechte niche in de popcultuur en trekt daarmee ook een internationaal publiek uit onder andere België, Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Generiek publiek

Dit zijn de gemiddelde muziekliefhebbers. Luisteren bijvoorbeeld 3FM en kijken De Wereld Draait Door, en krijgen daar ook veel van hun muziek vandaan. Gaan 1 tot 3 keer per jaar naar een poppodium. Gaan vooral naar de artiesten die ze kennen van radio en televisie. Gebruiken qua social media vooral Facebook en Hyves, maar vooral om sociale contacten te onderhouden, niet om info te krijgen over nieuwe muziek. Mond-op-mond reclame, de traditionele media zoals krant en radio en 2-sign campagnes naast de uitvalswegen, hebben het meeste effect bij deze groep. Grote zaal De breed toegankelijke concerten in de grote zaal kwamen zowel van grote nationale artiesten als Go Back To The Zoo, DeWolff, De Dijk, De Staat, Gare du Nord, Kraak & Smaak als van bands met internationale faam (Beth Hart, House Of Pain, K’s Choice, Milow, Selah Sue, Saybia en Heather Nova). 28


Kleine zaal De invloed van massamedia zoals grote radiostations (onder meer 3FM, 538 en 100%NL) zorgen ervoor dat de populariteit van NL pop alsmaar groeiende is en zich niet meer alleen focust op de grote bekende namen. Juist ook nieuw, jong talent krijgt via deze media steeds vaker de kans om zich te profileren. Het bekendste voorbeeld hiervan is 3FM Serious Talent, de kapstok waaraan 3FM nieuw talent profileert. En met succes, want acts als Caro Emerald en Go Back To The Zoo begonnen hun carrière als Serious Talent, waardoor ze al in een vroeg stadium veel aandacht genoten. Deze acts zijn in korte tijd uitgegroeid tot grote zaal acts. Voor de Effenaar is 3FM Serious Talent een zeer goede kapstok om het generieke publiek kennis te laten maken met opkomende NL bands. De Effenaar zoekt actief de samenwerking met 3FM voor de programmering in de kleine zaal ten behoeve van dit publiek, zoals de concerten van Tim Knol, Dotan en Wouter Hamel.

Voor de Effenaar is 3FM Serious Talent een zeer goede kapstok om het generieke publiek kennis te laten maken met opkomende NEDERLANDSE bands

Uitgaanspubliek

Gaan vooral naar een poppodium om te stappen en te dansen, niet zozeer voor een live-act. Livemuziek speelt geen grote rol in hun leven. Gaan gemiddeld 3x per jaar naar een poppodium. Gebruiken Hyves, Facebook en Partyflock als social media, maar krijgen hun grootste informatie over hun poppodium in de buurt via flyers, posters en traditionele media. Grote zaal Op het gebied van dance is de Effenaar steeds vernieuwend bezig. In de grote zaal vinden de regelmatig terugkerende populairdere dance avonden plaats zoals Meet The Streets (urban), Hard Nature (hard style), Minimum (tech house) en het retro feest We All Love 80’s and 90’s. Daarnaast zijn er specialistische events met grote artiesten in een (sub) genre zoals het dubstepfeest rond het Dub Police platenlabel. Kleine zaal In de kleine zaal focust de Effenaar zich op intiemere danceconcepten voor en door de lokale scene. Tijdens deze dansnachten duikt de Effenaar in samenwerking met lokale pioniers inhoudelijk verder de diepte in met de

Effenaar jaarverslag 2011


meest opwindende dance genres van het moment. Dit waren in 2011 onder andere het dubstep concept Sine, het drum ’n bass feest Breek, de techno van Dommelvallei, de hardtechno van Miss Djax en rauwe electro van DR‘OP. De Friso feesten zijn de vaste maandelijkse uitgaansplek voor vele homo’s, lesbo’s, bi’s  of hetero’s. Ook waren er voor de stappers de uiterst succesvolle maandelijkse Comedy Nights met standup talent uit binnen- en buitenland.

In de kleine zaal focust de Effenaar zich op intiemere danceconcepten voor en door de lokale scene Kinderen en jongeren < 20 jaar Hier vallen zowel de kinderconcerten van 2 tot 8 jaar, de jongeren tot 15 jaar en concerten waar met name een 20publiek op afkomt.

Haan en Cowboy Billy Boem voorzagen overduidelijk in een behoefte. Kinderen tot 8 jaar worden vooral bereikt via de ouders; de traditionele media, via scholen en kinderdagverblijven. Maar ook het direct aanspreken naar de kinderen met een kleurplatenactie (de winnende kleurplaat werd de poster) was opzienbarend. Uiterst succesvol zijn de FRIS feesten. Dit zijn feesten voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. FRIS biedt deze jongeren de kans om, op een verantwoorde wijze, kennis te maken met het "echte" uitgaansleven. Met extra toezicht in de zaal en zonder alcohol, roken en drugs. Voor de jongeren (14-18 jaar) stonden er concerten op het programma van o.a. Negative, Only Seven Left, MakeBelieve en Breathe Carolina. Het publiek voor de 20- concerten hebben hun eigen blogs en bladen. Vooral kanalen als Dutchscene, Blackbunny, Up Magazine, Elle Girl en Hitkrant zijn populair bij deze groep.

Deze ambitie zie je onder andere terug in initiatieven als Effenaar Kids, een serie kinderconcerten voor de leeftijd van 2 tot 8 jaar. De voorstellingen van Dirk Scheele en de Liedjes Band, Ageeth de

29


artiest. Ook werden de beste videoclips vertoond. Een knallende live show was een waardig einde van dit project.

Cultuur educatie

Per september 2011 is er bewust gekozen actief in te zetten op cultuureducatie voor het middelbaar onderwijs. Er is een groeiende vraag vanuit het onderwijs en de Effenaar vindt het belangrijk de passie voor muziek en het beleven van ‘live’ muziek over te brengen op een doelgroep die in ontwikkeling is. De muzikale smaak wordt in de tienerjaren ontwikkeld. Daarbij vindt de Effenaar het belangrijk iedereen, ook publiek dat niet vanzelfsprekend in aanraking komt met muziek c.q. culturele beleving, kennis te laten maken met een kunstvorm die heel dicht bij de persoon ligt, laagdrempelig is en waarvan wij ons niet kunnen voorstellen dat het er niet zou zijn. In oktober organiseerde de Effenaar bijvoorbeeld voor De Rooi Pannen een event met Serious Talent Dotan. Tweehonderd derdejaars VMBO leerlingen gingen onder begeleiding van een professional op school aan de slag met het maken van videoclips op muziek van Dotan. Vervolgens was er in de Effenaar een Meet and Greet met Dotan en zijn band. Leerlingen kregen de mogelijkheid vragen te stellen en Dotan vertelde over zijn muziek en het leven van een

Publiek ouder dan 35 Deze doelgroep kan globaal onderverdeeld worden in drie groepen: De oudere muziekliefhebber de veelal langere tijd Effenaarbezoeker zijn, het 45+ concertpubliek (ietwat generiek) en het 35+ uitgaanspubliek.

De Effenaar vindt het belangrijk de passie voor muziek en het beleven van ‘live’ muziek over te brengen op een doelgroep die in ontwikkeling is In dit kader is 40up een speerpunt. Uitgaan is voor de doelgroep van 40 plussers vaak een etentje met vrienden, bioscoopje pikken of theaterbezoek. Maar velen blijken een stil verlangen te hebben naar de tijd dat ze zorgeloos met je vrienden aan de zwier gingen. Dan zijn de 40up-dansavonden de oplossing. Een nacht voor veertig- en vijftigplussers die eindelijk de juiste omgeving hebben gevonden om weer als vanouds met de voetjes van de vloer te gaan en een te gekke tijd te beleven. Het geheim van de avond; het wereldberoemde 40up cliparchief, waaruit bij

Effenaar jaarverslag 2011


elke klassieker de originele beelden op het grote scherm worden getoverd. Voor deze 35 plussers bood de Effenaar in 2011 een aantal mooie concerten van aansprekende namen zoals Unknown Pleasures (a Joy Division Tribute from Peter Hook), De Dijk, Steve Earle & The Dukes en in het kader van 40 jaar Effenaar het enige optreden in BeNeLux van D.A.F. (Deutsch-Amerikanische Freundschaft).

40up: Een nacht voor veertig- en vijftigplussers die eindelijk de juiste omgeving hebben gevonden om weer als vanouds met de

Voor de “urban” doelgroep waren er hiphop en R&B concerten van aansprekende namen uit het genre zoals Bow Wow, Boef en de Gelogeerde Aap, La Rouge, Postman, Extince, Fresku, B2K, Jungle Brothers. De Zieke Zuiden Jams, die ervoor kozen om van Dynamo naar de Effenaar door te groeien, zodat er door de betrokken artiesten een forse stap kon worden gemaakt in uitstraling en professionaliteit, gingen van start met de presentatie van de eerste Zieke Zuiden CD. Een event met maar liefst achttien live-artiesten uit Eindhoven en de rest van Brabant. De Meet and Greet tussen de Amerikaanse hiphopformatie Jungle Brothers en lokaal hiphop talent in Dynamo werd met veel enthousiasme ontvangen. Van zowel Dynamo, de Effenaar als de jongeren zelf.

voetjes van de vloer te gaan Urban publiek Hier worden vooral de hiphop en r&b liefhebbers bedoelt, maar ook niet-westerse migranten als Turken en Marokkanen. Deze doelgroepen worden bereikt door gatekeepers uit de diverse groepen en via de verschillende organisatoren. Zo heeft Mad Skills, de organisatie achter Zieke Zuiden goede contacten met verschillende blogs en worden reggaeconcerten het best gepromoot door de organisator Reggae Holland zelf.

Daarnaast werd de reggae programmering gecontinueerd met een concerten van onder andere Cocoa Tea, Frankie Paul en Tribute2BobMarley. Voor de dance gerichte urban doelgroep zijn er de Pure Presure en Meet The Streets avonden. Door de nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de doelgroep zijn deze programma’s ten telken male zeer goed bezocht. Daarnaast was er wederom een speciale plek in de urban programmering ingeruimd voor het toonaangevende Nederlands Kampioenschap Breakdance (Dutch Breakdance Championship).

31


Effenaar Dommelstraat 2 5611 CK Eindhoven info@effenaar.nl Telefoon: 040 239 36 66

Tekst Robert Schaeffer, Tijs Heesterbeek Fotoâ&#x20AC;&#x2122;s Marco Smeets, Dave van Hout, Hanneke Wetzer, Niels Steeghs, Paul Verhagen, Khai Ly

Grafisch ontwerp

SPIELEREI (www.spielerei.nl)

Effenaar jaarverslag 2011  

Effenaar Eindhoven jaarverslag 2011

Advertisement