Page 1

EF High School Programma 2014 - 2015

www.ef.com

High School Year Abroad voor studenten van 14 tot 18 jaar

Inclusief Vlucht Inclusief retourvlucht naar jouw bestemming

USA Groot-BrittanniĂŤ Ierland


Inhoud Waarom een EF High School Year Abroad? 6 Wij zijn erbij - EF all the way 8 Bestemmingen 12 Regio- en staatskeuze 36 EF language & Culture Camp 38 Discovery tours 39 De EF world 40 Algemene Voorwaarden 42 Aanmeldingsformulier 43 Contact studenten 43


Dream. Dare. Do. Ervaar een EF High School Year Abroad

EF All the way

Dankzij ons wereldwijde medewerkersnetwerk zijn wij altijd dichtbij: thuis en in het gastland.

Onze focus is Engels

Onze bestemmingen

Wij richten ons alleen op de Engelstalige bestemmingen, hierdoor profiteer jij van onze expertise en onze ervaring van s'werelds meest gesproken taal.

Amerika: pagina 12 Groot-BrittanniĂŤ: pagina 20 Ierland: pagina 28


Welkom bij EF High School Year Abroad

Als je op zoek bent naar een spannend avontuur dat je leven zal veranderen, dan ben je bij ons op de goede plaats. Bij EF helpen we studenten al bijna 50 jaar met het verwezenlijken van hun droom om te studeren in het buitenland. Het is tijd om jouw droom ook te verwezenlijken. Wij zijn expert in uitwisselingen Bij EF ben jij het middelpunt Bij EF geloven we dat de Engelse taal, cul- Elke student waarmee wij werken, krijgt turele uitwisseling en jonge mensen zoals jij een ervaring op maat: de juiste aansluionze wereld dichter bij elkaar kunnen bren- ting bij je gastgezin, een High School gen. Daarom bieden we drie waanzinnige waar je welkom bent en een lokale Inbestemmingen waar middelbare scholieren ternational Exchange Coordinator die je deze wereldwijde ervaring kunnen opdoen. het hele jaar ter zijde staat met hulp en Ontdek het grote en gevarieerde Amerika, advies. Bij EF profiteer je tevens van de de koninklijke straten van Groot-Brittannië steun en expertise van ons ervaren netof de magische heuvels van Ierland; alle- werk van EF-kantoren in jouw eigen land maal terwijl jij werkt aan je en in het buitenland. We “Elk jaar wordt een Engels en jij je blik op de zijn er bij, van het begin wereld verbreedt. select groepje studenten tot het eind.

toegelaten tot ons

De wereld is Jij kunt dit! programma. Tegen jouw klaslokaal! Met EF is een High School de tijd dat ze ons weer Year Abroad in het Engels Een EF High School Year Abroad is een leerzame een peulenschil. We helverlaten, kennen we ervaring die veel impact pen je graag met het vinelke student en elke zal hebben. Je leert tijden van een bestemming ouder persoonlijk.” dens je jaar in het buitendie bij jou past. Bezoek land zoveel meer dan een ons in het centrum van nieuwe taal en een ander onderwijssys- Amsterdam, ga naar een van onze vele inteem. Een EF High School Year Abroad formatiebijeenkomsten die wij geven in heel geeft je zelfvertrouwen en biedt perspec- Nederland of neem telefonisch contact met tieven zoals je nooit had durven dromen. ons op. We hopen dat je onze programJe ervaart het gezicht, de geur en de ge- ma's interessant vindt en helpen je graag luiden van een nieuwe cultuur en wordt met het starten van je eigen avontuur in steeds sterker terwijl jij je leert aan te pas- Amerika, Groot-Brittannië of Ierland! sen aan nieuwe situaties. Je maakt vrienden voor het leven en leert jezelf beter kennen dan ooit.

Stephanie Kampman Country Product Manager highschoolyear.nl@ef.com 020-5745464

%

www.ef.com/highschool

48 Jaar ervaring met uitwisseling


1965

1979

1987

2003

2004

2010

2013

EF is opgericht in Zweden met de missie om barrières van taal en cultuur te doorbreken door jongeren te stimuleren om deel te nemen aan taalreizen en culturele uitwisselingen.

EF High School Year Abroad wordt opgericht. De eerste 50 studenten reizen met het EF High School Year programma mee naar Amerika.

EF High School Year Abroad start GrootBrittannië als bestemming en de eerste studenten starten hier hun uitwisseling.

De 100.000ste student reist mee met het EF High School Year Abroad programma.

EF High School Year Abroad start Ierland als bestemming en plaatst de eerste student om aan de Ierse uitwisselings ervaring deel te nemen.

Alle EF studenten krijgen hun persoonlijke website en kunnen op deze manier in contact komen met alle andere EF High School Year studenten wereldwijd.

Studenten uit meer dan 14 landen nemen deel aan het EF High School Year Abroad programma in Ierland, Groot-Brittannië en de USA.


Waarom een EF High School Year Abroad? In Amerika, Groot-Brittannië of Ierland

Education First

EF heeft 48 jaar ervaring in educatieve reizen. We weten dat voorbereiding en ondersteuning de belangrijkste voorwaarde is voor een succesvolle uitwisseling. Dankzij ons wereldwijde medewerkersnetwerk zijn we altijd dichtbij: thuis en in het buitenland.

Uitwisseling

Engels

Een uitwisselingsjaar is een geweldige manier om je blik te verruimen, volwassen te worden en je horizon te verbreden. Uitwisselingsstudenten leren snel nieuwe vrienden maken, breed te communiceren en ontwikkelen tegelijkertijd meer zelfvertrouwen.

Engels is 's werelds internationale taal van de communicatie. Spreek vloeiend Engels en er gaat letterlijk een wereld aan mogelijkheden voor je open. Het spreken van Engels opent deuren wereldwijd en stimuleert tot meer vrijheid in het leven.

“Tijdens de selectieprocedure op mijn universiteit werden we gevraagd ons interview in het Engels te doen. De raad was onder de indruk van mijn beheersing van het Engels en dat heb ik vooral te danken aan mijn jaar in Ierland. Ik moest terugdenken aan mijn Ierse jaar en alle momenten waarop mijn Engels verbeterde: eten met het gezin, een avondje naar de bioscoop, naar school gaan; alles heeft eraan bijgedragen en zelfs de kleinste momenten bleken bepalend te zijn.” Sita Vriend, uitwisselingsstudent Ierland

6

Van goed naar geweldig

EF overal en altijd

Het aanpassen aan een nieuwe cultuur en leven in een totaal nieuwe omgeving kan veeleisend zijn. Als gast in je nieuwe land moet jij je aanpassen, bescheiden zijn en tonen dat je de mensen om je heen begrijpt. Als je klaar bent voor de uitdaging, garanderen wij dat je volwassener wordt en terugkeert als een echte wereldburger. Er staat je een geweldig jaar te wachten!

EF is een van de weinige programma's in Nederland dat niet werkt met een extern plaatsingsbureau. We plaatsen studenten alleen via onze eigen EF organisatie in Amerika, GrootBrittannië en Ierland. En je komt onze EF-mensen overal tegen: op het Nederlandse kantoor, op het vliegveld en aan de telefoon als we informeren naar je verblijf met je gastgezin. We zijn allemaal collega's in hetzelfde bedrijf. We staan met elkaar in contact en we delen dezelfde EF-waarden. Alleen zo heeft EF elk deel van jouw uitwisselingsjaar onder controle en kunnen we topkwaliteit garanderen.

Tel: 020 - 574 54 64


Deel de EF-visie

Werk nu al aan je CV

Zelfvertrouwen is cool

De visie van EF is het doorbreken van taal-, cultuur- en geografische grenzen. Bij EF High School Year Abroad maken we dit waar; elke dag weer!

We geloven dat studenten die reizen en studeren in het buitenland een bredere kijk op de wereld krijgen, een groter wereldwijd netwerk creëren en de taalvaardigheden ontwikkelen waarmee ze hun dromen kunnen verwezenlijken. Het carrièrepad van onze studenten blijkt bijna altijd geïnspireerd en beïnvloed door hun tijd in het buitenland.

Door te studeren in het buitenland leer je hoe sterk en onafhankelijk je eigenlijk bent. Je bouwt tenslotte een eigen leven op en maakt je eigen geweldige herinneringen, terwijl je duizenden kilometers van huis bent.

Keuzevrijheid Als je naar het buitenland gaat, zie je met eigen ogen wat de wereld te bieden heeft. En als je de Engelse taal vloeiend beheerst worden al die mogelijkheden een stuk toegankelijker. De keuze is aan jouw.

1:5 mensen ter wereld spreekt Engels En nog eens 1 miljard leert het.

Studenten die een EF High School Year Abroad doen, spreken, lezen en schrijven nog sneller vloeiend Engels. Dat is niet alleen goed voor je academische toekomst; het is ook hartstikke leuk. In het merendeel van films, muziek, games, media en boeken wordt vandaag de dag één universele taal gesproken: Engels. Dag ondertiteling! Hallo wereld!

Krijg nieuw inzicht in jezelf Volg nieuwe lessen, ontdek nieuwe talenten, doe een sport waar je nog nooit van gehoord hebt en geniet elke minuut! Als je studeert in het buitenland doe je al deze dingen, en je maakt ook nog eens vrienden voor het leven.

Bron: British Council

80% “Iemands bestemming is nooit een plaats, maar een nieuwe levensvisie.” Henry Miller

Internationale carrière 80 procent van alle zakelijke communicatie vindt plaats in het Engels, en in 4 op de 5 grote internationale bedrijven is Engels de voertaal. Bron: English Proficiency Index

96.7% van onze studenten noemt hun uitwisseling een positieve ervaring.*

* Studenten hebben tijdens het kwaliteitsonderzoek 2012 hun algehele ervaring als volgt beoordeelt.(5-1 hierbij is 5=zeer goed, 1= slecht) 5= 55.4%, 4= 31.6%, 3= 9.7%, 2= 2.2% en 1= 1.1%.

www.ef.com/highschool

7


Wij zijn erbij EF- van begin tot het einde

EF overal en altijd. Het ondersteunen van studenten ligt aan het hart van elke EF High School Year Abroad-uitwisseling. We plaatsen studenten alleen via onze eigen EF organisatie en verzekeren hiermee topkwaliteit. We hebben eigen kantoren in al onze gastlanden en zijn dus altijd vlakbij, voor, tijdens en na je reis.

Voor je vertrek

Aanmelden en voorbereiden Het EF-kantoor in Nederland Ons team in Nederland helpt je bij het aanmeldingsproces en bereid je voor op jouw vertrek. Meld je online aan op www. ef.com/highschool of stuur ons het vrijblijvende aanmeldingsformulier uit onze brochure. Gedurende je hele jaar in het buitenland kunnen je ouders contact opnemen met onze medewerkers. Je aanmelding en de website Je vult een persoonlijke aanmelding in waarin je ons en je toekomstige gastgezin vertelt wie jij bent en wat je interesses zijn. Via MyEF, jouw persoonlijk webpagina die is beveiligd met een wachtwoord, kun je de aanmeldingsformulieren invullen, contact maken met andere wereldwijde EFstudenten, een online Engelse taaltraining volgen en een uitgebreid voorlichtingspakket ontvangen over jouw gastland. Je interview Jij en je ouders worden uitgenodigd voor een gesprek waar je meer te weten komt over het programma. Hierin kun je ons alles over jezelf vertellen en bespreken we wat je wilt studeren als je in het buitenland bent. Wij zullen hierbij ook jouw Engelse spreek- en schrijfvaardigheid testen doormiddel van een essay en een aantal vragen die je tijdens het interview in het Engels zult beantwoorden. Voorbereiding en plaatsing Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol uitwisselingsjaar. Bij ons uitgebreide voorbereidingsprogramma zijn zowel jij als je ouders betrokken. Je neemt deel aan een verplichte oriëntatiebijeenkomst voordat je naar je gastland afreist. Zodra je bent ingeschreven bij het programma, gaan wij op zoek naar een gastgezin dat nauwkeurig is gescreend en goed bij jou past. We brengen je op de hoogte zodra we de perfecte match hebben gevonden. Dit gebeurt doorgaans in de lente of de zomer.

8

Tel: 020 - 574 54 64

Tijdens jouw jaar EF ondersteuning

De beste start Je begint je uitwisselingsjaar op het EF Language and Culture Camp. Dit is een leuk en informatief optioneel programma dat aan het begin van het uitwisselingsjaar wordt georganiseerd in al onze gastlanden. Het camp vindt plaats nog voordat je naar je gastgezin gaat. Op het camp kun je oefenen met je taalvaardigheden en sluit je de eerste nieuwe vriendschappen in het buitenland. Het programma staat bol van de lessen, activiteiten en excursies. Je gastgezin Je gastgezin is, naast je EF-vertegenwoordigers, je belangrijkste bron van ondersteuning. Voor je het weet, voelt het gezin als een tweede familie. Al onze gastgezinnen doorlopen een grondige aanmeldingsprocedure en worden geïnterviewd in de thuissituatie voor ze worden geselecteerd. Je lokale ondersteuning Tijdens je hele uitwisselingsjaar controleert je lokale EF-vertegenwoordiger of alles goed gaat met jou en je gastgezin. Hij of zij meld je aan bij de lokale High School en organiseert vaak leuke activiteiten en bijeenkomsten voor EF-scholieren en gezinnen in jouw regio. Je kunt altijd direct contact opnemen met je EF-vertegenwoordiger als je hulp nodig hebt tijdens je verblijf in het buitenland. EF-kantoor op jouw bestemming EF heeft kantoren op alle bestemmingen en EF personeel is altijd beschikbaar wanneer jij ze nodig hebt en zij je zullen gedurende het jaar goed in de gaten houden. In al onze gastlanden is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar een gratis noodnummer beschikbaar voor EF-studenten. EF kantoor in Nederland Het EF High School Year Abroad team is er altijd om jou of je ouders te helpen als dit nodig is en om vragen te beantwoorden. We zullen met je ouders in contact blijven gedurende het jaar om ze op de hoogte te houden van jouw verblijf in het buitenland.

Na je uitwisseling Terug naar huis

Het diploma: bewijs van je succes Aan het einde van je uitwisselingsjaar ontvang je een EF-diploma dat getuigt van je succesvolle afronding van het programma. EF High School Year Ambassador Program Kom naar de Homecoming meeting in augustus en word lid van de EF High School Year Ambassador Program zodra je weer thuis bent! Via de online Ambassador-pagina op MyEF en activiteiten die worden georganiseerd door jouw EF-kantoor, kun je betrokken blijven bij het programma, in contact blijven met je EF-vrienden en uitnodigingen ontvangen voor evenementen en feestjes van EF. Je kunt via MyEF ook foto's van je uitwisselingsjaar delen met familie en vrienden, andere studenten informeren over het programma en kijken hoeveel bonuspunten je hebt. Werken bij EF High School Year Abroad Doe werkervaring op door jouw verhaal te delen en advies te geven aan studenten die zich aanmelden bij het programma. Help ons terwijl we nieuwe studenten voorbereiden op hun uitwisselingsjaar. Blijf op de hoogte van nieuws en gebeurtenissen in de wereld van EF en ontvang als eerste informatie over vacatures in het bedrijf. Veel van onze huidige medewerkers zijn oud-studenten die bij EF komen werken om het uitwisselingsprogramma te begeleiden.

“Ik ben zelf een exchange student geweest met EF en de ervaring heeft mij tot op de dag van vandaag beinvloed. Nu ik voor EF werk kan ik studenten dezelfde ervaring en mogelijkheden geven.” Bastian Zipfel, Country Program Manager, Duitsland


Dag en nacht ... Studentondersteuning en -veiligheid zijn prioriteit nr. 1 van EF. “Ongeacht waar jij naartoe gaat voor je EF High School Year Abroad programma, er is altijd een EF-vertegenwoordiger op maximaal 2 uur rijden bij je gastgezin vandaan. Er is tevens een 24/7-noodlijn beschikbaar waar jij en je familie thuis op kunnen rekenen.” Dawn Brasch, International Exchange Coordinator, Arizona

Alles wat je nodig hebt op één plek. my.ef.com - jouw online portal

Ga naar het buitenland / Houd contact Op de MyEF-portal kun jij je aanmeldingsformulier online voltooien en direct contact maken met studenten wereldwijd die ook een EF High School Year Abroad gaan doen. Beginnen is heel eenvoudig!

Aanmelden en voorbereiding is heel eenvoudig op MyEF. my.ef.com

Op MyEF kun je heel eenvoudig jouw EF High School Year Abroad plannen. Je vindt er tal van informatie over jouw bestemmingsland en je vindt er veel bruikbare handboeken om je voor te bereiden op je uitwisseling. En je kunt de verhalen en foto's van jouw avontuur direct delen op MyEF! Op die manier voelen je vrienden en familie thuis zich meer betrokken bij jouw avontuur in het buitenland.

www.ef.com/highschool

9


#FirstFlight #USHighSchool

The best year of my life! #HighSchoolYearAbroad

www.instagram.com/highschoolyearabroad

#UnitedKingdom #RetroPhones “Phone booths! They still make them! I'm about to use one to call my friend at home and tell her who I met today in London!”

#UK #LookOut! “I'm glad they reminded me! Getting used to cars on the left side of the road = harder than I thought!”

“Look out world - here I come! Six hours until landing. The adventure of a lifetime is waiting!”


#California #Boardwalk “I think I found the perfect shades! Blue like the California sky. What do you think? Too much?”

#BornCountry #Texas “There is nothing better than a wide open ranch at sunset. Yes, I am officially a cowgirl now!”

#Ireland #Adventure “First purchase in Ireland! Smart and practical... my mom would be proud. Ready to hit the Highlands and the Irish weather!”


USA Groots!

Amerika is echt het land van de onbegrensde mogelijkheden! Tijdens jouw EF High School Year Abroad ontdek je dat alles echt groter is in Amerika: het land, het karakter en de vele verschillende mensen die van de VS zo'n levendige en multiculturele natie maken.

“Gedurende mijn jaar op Chopticon High School, werd ik lid van verschillende schoolclubs: de sociale commissie, milieu-club, model UN en de Drama Club. Ik was er altijd voor Friday Night Football en zaterdag Baseball. Ik speelde ook in het meiden voetbalteam aan het eind van het jaar, bekend als Powder Puff. Dit werd beschouwd als een nogal dappere daad gezien ik 1.55 ben! Een andere moedige daad was mijn optreden tijdens de Miss Chopticon Talent Beauty Pageant. Hoe ik een Amerikaanse schoonheidswedstrijd heb gewonnen is nog steeds een raadsel! Ik ben blij dat ik in Mechanicsville ben beland. Tijdens mijn jaar in Amerika heb ik geleerd dat zelfs in de kleine steden er een wereld voor je open gaat, je ontmoet altijd mensen die hetzelfde zijn en dezelfde dingen in het leven willen.” Saskia de Boer, Mechanicsville 2011-2012. Lees meer

www.ef.com/highschoolstories

Bestemmingsinformatie Studeer op een traditionele High School, met een breed aanbod aan vakken en naschoolse activiteiten. Ontdek het echte Amerika in een gastgezin dat je kennis zal laten maken met het eten, de geschiedenis en de culturele evenementen van het land. Kies welke regio het beste bij je past: de landbouwgronden in het zuiden, de historische oostkust of de Rocky Mountains.

Programmakosten: Jaar € 9990 semester € 9690 Eisen: goed cijfergemiddelde op school en goede kennis van het Engels. Schooljaar: augustus - juni Keuze regio/staat: kies welke staat of regio in het land het beste bij jou past. (€ 495 - € 695). Zie pagina 36. EF Language & Culture Camp: € 1295. Zie pagina 38. reisdata en geboortedatum: januari 2014: 01.08.1995 - 20.12.1998 augustus 2014: 15.03.1996 - 12.07.1999 januari 2015: 01.08.1996 - 20.12.1999

12

Tel: 020 - 574 54 64


www.ef.com/highschool

13


Kom in de High School spirit! Jouw Amerikaanse High School-ervaring

Tijdens je Amerikaanse uitwisseling zul je de meeste tijd doorbrengen op de campus van je high school. Amerikaanse scholieren studeren niet alleen op school: ze lunchen er, ontmoeten er hun vrienden en houden zich bezig met verschillende buitenschoolse activiteiten. Aan het einde van je verblijf zal jouw High School, net als je gastgezin, voelen als een tweede thuis.

Een typische schooldag 07:30

08:00

Met de bus naar school

Homeroom: meld je aan voor de dag

09:00

Biologie: begin een nieuw onderzoek

12:00

13:30

15:40

18:00

Praat bij met je vrienden tijdens de lunch in de kantine

Amerikaanse literatuur: het werk van J.D. Salinger wordt besproken

Footballtraining

Naar huis voor het avondeten met je gastgezin

Ontdek een nieuwe leeromgeving Klaslokalen in Amerika zijn ongedwongen, net als het land zelf. Leerlingen worden gestimuleerd vragen te stellen en te discussiëren en docenten blijven na de les vaak wat langer om te werken met leerlingen die extra hulp nodig hebben. Daarnaast wordt er veel gedaan aan praktijkprojecten en groepswerk. Leerlingen doen praktische ervaring op binnen veel verschillende gebieden: chemische reacties maken tijdens de scheikundeles of openbaar spreken tijdens de typisch Amerikaanse composition-lessen (onderzoek, schrijven en presenteren). Een breed vakkenaanbod Het vakkenpakket in Amerika is zeer gevarieerd. Naast kernvakken zoals Engels, wiskunde en natuurwetenschappen kunnen leerlingen één of meer persoonlijke keuzevakken kiezen: vakken die de leerlingen persoonlijk of professioneel interesseren. Keuzevakken verschillen per school, maar het zijn vakken zoals muziek, drama, creatief schrijven of business. Leerlingen volgen normaal gesproken 5 tot 7 vakken per schooljaar.

14

Tel: 020 - 574 54 64

Ontdek je passies Bijna alle leerlingen doen mee aan buitenschoolse activiteiten en sommigen zelfs aan 2 of meer. Deze activiteiten zijn een kans om vrienden te maken, meer te leren over de Amerikaanse cultuur en te oefenen met je Engels. Word lid van het basketbalteam. Doe auditie en word cheerleader. Speel een muziekinstrument in de schoolband. Schrijf verhalen voor de schoolkrant. Je zult verstelt staan wat je over jezelf leert.

“Naar mijn idee is het essentieel voor je persoonlijke ontwikkeling om nieuwe mensen te ontmoeten en om te ervaren hoe andere leven. Ik vraag altijd aan mijn exchange studenten hoe zij dingen ervaren en hoe het er in hun eigen land aan toe gaat.” Elias Thompson, leraar Aardrijkskunde

Jouw Amerikaanse High School De Amerikaanse High Schools duren vier jaar: Freshman (9e klas), Sophomore (10e), Junior (11e) en Senior (12e). EF-studenten beginnen normaal gesproken in de 10e, 11e en 12e*. Scholen in stedelijke en plattelandsgebieden verschillen aanzienlijk van omvang; van een paar honderd tot een paar duizend leerlingen. De meeste scholen hebben 2 semesters, maar sommige hebben er 3. De schooldag loopt normaal gesproken van 8.00 uur tot 15.30, van maandag tot en met vrijdag. *EF kan instroming in de 12e klas, deelname aan bepaalde sporten of een Amerikaans High School-diploma niet garanderen.


Voorbeelden van naschoolse activiteiten: • • • • • • • • • • • • • •

Jaarboek Model United Nations Schoolkrant Fanfare Studentenraad Majorettes Cheerleading Literair tijdschrift Dramaclub Football Basketbal Honkbal/Softbal Vrijwilligerswerk Schoolband

Van cijfers naar letters. Het Amerikaanse High School-systeem gebruikt een schaal van A-F om de voortgang van leerlingen te beoordelen. Leerlingen ontvangen een letter A (hoogste) tot F (laagste) voor hun essay's, proefwerken en rapporten. Van alle leerlingen wordt verwacht dat zij aanwezig zijn bij alle lessen en gemiddeld een 'C' staan voor alle vakken.

www.ef.com/highschool

15


Familie en vakantie Feestdagen in de USA zoals Thanksgiving en de 4th of July zijn een goede manier om het echte Amerika samen met jouw nieuwe familie te ontdekken.

Deel je cultuur Amerikaanse gastgezinnen zijn oprecht ge誰nteresseerd in jouw cultuur en willen er graag meer over weten. Jouw levensstijl is in hun ogen misschien wel heel exotisch, dus deel vooral jouw eigen gewoonten en tradities!

16

Tel: 020 - 574 54 64

De Gele Schoolbus Ontmoet je vrienden en bespreek het laatste nieuws op weg naar school. De gele schoolbus zal je trouw iedere dag naar en van school naar huis brengen.


All in the Family Jouw Amerikaanse gastgezin

“Het openstellen van onze deuren voor een EF-uitwisselingsstudent is een van de beste ervaringen van mijn leven geweest. Sau is echt onderdeel geworden van ons gezin, en ik hoop dat onze families nog vele generaties lang onderdeel zullen uitmaken van elkaars levens. Zoveel mensen zeiden dat we een risico namen door iemand in ons huis toe te laten, maar volgens ons neemt de student een groter risico. Zij laten alles achter: hun familie, vrienden en thuisland. Zij moeten erop vertrouwen dat hun Amerikaanse gastgezin aardig, genereus en hulpvaardig is. Ik wilde alleen maar dat het de best mogelijke ervaring werd die elk kind zich zou kunnen wensen. Ik had geen beter kind of team kunnen hebben. Allemaal heel hartelijk bedankt!” De Sheffield familie, gastgezin. Lees meer familieverhalen

www.ef.com/highschoolstories

Word lid van de stamboom! Amerikaanse gezinnen kunnen zelf hun EF High School Year Abroad-uitwisselingsstudent selecteren. Ze zijn dus al geïnteresseerd in jouw cultuur of hobby's voordat je bij hun voor de deur staat. In veel gevallen selecteren de gezinnen een student op basis van hun eigen culturele achtergrond, hun stamboom, en zullen ze gedurende het jaar meer willen leren over jouw taal, eten en tradities. In Amerika zijn al onze gastgezinnen vrijwilligers.

Vergeet je zondagse kleren niet In veel delen van Amerika is de kerk een verlengstuk van het huislijk leven en veel gezinnen zullen zondags naar de kerk gaan. Je kunt met je gastgezin meegaan naar de kerk, lid worden van het koor of meedoen met liefdadigheidsevenementen of andere leuke kerkactiviteiten. De jongerengroep van de kerk is vaak een leuke plek om nieuwe vrienden te maken en er worden veel activiteiten georganiseerd, zoals campeerreisjes of pizza- en filmavonden.

Groot land, kleine gemeenschappen De meeste Amerikaanse gezinnen wonen in dorpen of landelijke gebieden. De kans is dus groot dat je veel buiten bent en het echte plattelandsleven ervaart tijdens je verblijf. Maar de meeste grote steden zijn eenvoudig te bereiken met de auto en je gastgezin zal waarschijnlijk veel uitgaan, naar restaurants, bioscopen en het winkelcentrum. Amerikaanse families zijn ook graag thuis, waar ze televisie kijken in de familiekamer of barbecueën in de achtertuin.

Jouw uitgebreide EF-familie Je gastouders zijn niet de enige mensen die voor je zorgen tijdens je EF High School Year Abroad in Amerika. Ongeacht waar in Amerika je ook studeert, jouw International Exchange Coordinator (IEC) woont op maximaal 2 uur rijden van jouw gastgezin. Tijdens het jaar helpt je IEC je met het kiezen van vakken en het omgaan met culturele verschillen. Daarnaast neemt hij of zij één keer per maand contact met je op om te zien of alles goed gaat in je gastgezin. Daarnaast kun je altijd terugvallen op het ondersteuningsteam van het EF-kantoor in Boston.

“Ik houd ervan om met mensen te werken en op deze manier draag ik mijn steentje bij aan een unieke ervaring. Met mijn werk als regionaal coordinator hoop ik een positieve invloed te hebben op de gastgezinnen en mijn studenten.“ Rebecca Stephens, Regionaal Coordinator

www.ef.com/highschool

17


18

Tel: 020 - 574 54 64


Imagine your America... The morning rush at the breakfast table, packing your lunch box before running off to catch the school bus. Taking a road trip with your host family and stopping for soda and burgers at a roadside café. The smell of fresh-cut grass on the football field and the beat of the high school band before the big game. Your friend’s laughter when you jump at the latest horror movie, spilling popcorn everywhere. Feeling at home because everyone is so welcoming. Hanging out at the mall and shopping for the latest sneakers. The taste of your first sweet potato casserole at the Thanksgiving table. Snowflakes falling outside your bedroom window on Christmas Day. Enjoying a barbecue with neighbors. Cheering for the basketball team, so nervous you can barely look at the scoreboard. The excitement before going on stage for the school play – and the noisy cheers of the crowd as the curtain drops. Make it your America. www.ef.com/highschool

19


United Kingdom Een koninklijke traditie

Groot-Brittannië speelt een prominente rol in de geschiedenis van de wereld en het hedendaagse Groot-Brittannië met een koninklijke mix van oud en nieuw, blijft inspireren. Geniet van muziek, kunst en een inspirerende academische traditie en leer meer dan 'beschaafd Engels' tijdens jouw EF High School Year Abroad in dit land. “Groot-Brittannië heeft een deel van zichzelf aan mij gegeven en ik denk dat ik een deel van mezelf in Groot-Brittannië heb achtergelaten. Ik vond mijn High School echt het allerleukste. Een Britse school is geweldig! De verschillende klassen gaven mij de kans om veel nieuwe mensen te ontmoeten, en iedereen is ook heel nieuwsgierig om een internationale student te ontmoeten! Iedereen was echt heel leuk, vooral de leraren. Gelukkig spreek ik mijn gastgezin nog vaak zij hebben mij zoveel over de Britse cultuur geleerd. Ik heb bijvoorbeeld veel nieuwe gerechten geprobeerd ... en hierdoor zelfs geleerd dat Britse gerechten niet zo slecht zijn! Zoals je merkt kan ik niet verbergen dat ik Groot-Brittannië mis! ” Malu Pasman, Rainworth Nottinghamshire 2008-2009. Lees meer:

www.ef.com/highschoolstories

Hello and Goodbye! • Inclusief 2 EF Introduction Days bij aankomst* • Inclusief EF Goodbye Night voor je vertrekt naar huis

Bestemmingsinformatie VERGROOT JE ZELFVERTROUWEN door zelfgestuurd leren en uitdagende schoolprojecten. ONTDEK JE BESTE VAKKEN in een rijke en historische academische omgeving. KIES DE REgIO EN CULTUUR die het beste bij jou past: Engeland, Schotland of Wales. Tijdens de EF inTroduction Days maak je kennis met de Britse EF-medewerkers en kun je wennen aan het land voor je naar je gastgezin gaat. Kosten zijn inclusief in de programmakosten. Aan het einde van jouw tijd in GrootBrittannië organiseren wij een EF GoodBye Night. Hier zul je samen met alle uitwisselingsstudenten je ervaringen kunnen delen en je voorbereiden op je vertrek naar huis. * Sommige studenten kunnen door de vroege start van sommige school niet deelnemen aan deze EF Introduction Days.

20

Tel: 020 - 574 54 64

Programmakosten: 1 jaar € 8990 Eisen: goed cijfergemiddelde op school en goede kennis van het Engels. Schooljaar: augustus - juni Regiokeuze: Engeland, Wales, of Schotland (€ 345). Zie pagina 37. EF Language & Culture Camp: € 1095. Zie pagina 38. Reisdata en geboortedatum: augustus 2014: 01.07.1996 - 01.09.1998


www.ef.com/highschool

21


Helemaal naar wens Jouw Britse High School ervaring

Studeren in Groot-Brittannië gaat over het ontdekken van jouw talenten en het ontwikkelen van onafhankelijkheid en volwassenheid. Of je een eigen experiment ontwikkelt bij scheikunde of onderzoek doet voor je eigen psychologische schoolonderzoek; je leert veel over de wereld én jezelf tijdens een EF High School Year Abroad in Groot-Brittannië.

Een typische schooldag 07:30

08:45

10:00

12:00

13:15

14:30

18:00

Met de bus naar school

Werk aan een nieuwe scheikundig experiment

Doe je Engels huiswerk in de bibliotheek

Praat bij met je vrienden in de common room tijdens de lunch

Bespreek het werk van Shakespeare tijdens Engelse Literatuur

Werk aan je meetkundige vaardigheden tijdens wiskunde

Naar huis voor het avondeten met je gastgezin

Ontwikkel onafhankelijkheid Studeren in Groot-Brittannië gaat over het ontwikkelen van onafhankelijkheid en zelfredzaamheid een van de vaardigheden die je nodig hebt om te slagen op de universiteit en in het leven. Docenten zijn er voor de ondersteuning en stimulans maar zelfstudie en persoonlijke projecten spelen ook een belangrijke rol op school. Als je alleen werkt ontwikkel je meer zelfvertrouwen en communicatievaardigheden dan je ooit had durven dromen. Werk aan je sterke punten Studenten in Groot-Brittannië hebben elk schooljaar maar 3-5 vakken als zij werken voor hun A-Levels (Advanced Level). Je selecteert je vakken op basis van je academische sterke punten en interesses. Volg bijvoorbeeld natuurkunde, scheikunde en wiskunde als je een medische carrière ambieert of media, filosofie en sociologie als je een carrière in de journalistiek nastreeft. Studenten kunnen hun A-Level examens zelfs afronden als onderdeel van een 2-jaar durend programma.

22

Tel: 020 - 574 54 64

Sociaal actief Omdat studenten maar 3-5 vakken hebben is er op een schooldag genoeg tijd om samen te komen voor studiegroepen en om samen te zijn. De common room (aula) is het hart van de Britse school en dit is hoogst waarschijnlijk de plek waar je tussen de lessen door nieuwe vrienden maakt en oude vrienden ontmoet. Relax in de common room, leen een boek, bespreek een casus of drink een kop thee met je vrienden.

“De leraren in de UK zijn gepassioneerd en gespecialiseerd! Ze zijn betrokken en dit heeft mij geïnspireerd om andere vakken te kiezen tijdens mijn uitwisseling.” Kelly Roemer, Hastings 2012-2013

Jouw Britse High School Leerlingen in Groot-Brittannië volgen A-Level (Advanced Level) lessen. Leerlingen gaan naar 16+ colleges of scholen die zich richten op leerlingen van 12-18. Het curriculum op colleges en scholen is hetzelfde. Het vakkenaanbod verschilt per onderwijsinstelling, maar het is altijd breed en veelzijdig. In Schotland doen leerlingen 'Lowers' en 'Highers': de lokale equivalent van A-Levels. Het schooljaar heeft drie semesters. Deze beginnen in september, januari en na Pasen. De schooldag loopt van 8.45 tot 15.30 en elke dag heb je een aantal tussenuren. Op een gemiddelde school zitten ongeveer 1000 leerlingen.


Studie-uren. Leerlingen in Groot-BrittanniĂŤ hebben maar 3-5 vakken, maar elk vak wordt grondig bestudeerd. Van leerlingen wordt verwacht dat zij hun studie-uren gebruiken om extra te studeren, huiswerk te maken en nog diepgaander onderzoek te doen.

Wat betreft academische historie .... In 1167 n.Chr. had de universiteit van Oxford al een piek in de aanmeldingen. Vandaag de dag is Oxford een van de meest beroemde universiteiten ter wereld. Met je A-levels heb je toegang tot de meest gerespecteerde universitaire studies in Groot-BrittanniĂŤ.

www.ef.com/highschool

23


Regionalisme Voor een klein land heeft Groot-BrittanniĂŤ veel verschillende regio's, dus waar je ook bent, je kunt altijd proeven van een andere regionale cultuur. Of het gaat om het accent, het weer of lokale festivals, je zult je snel realiseren dat jouw eigen Britse hoekje zijn eigen unieke gevoel heeft.

'All You Need is Love' (en een goede kop thee) Je Britse gastouders leiden waarschijnlijk een druk leven, maar er is altijd tijd om bij te praten onder het genot van een kop thee of verhalen uit te wisselen tijdens de traditionele zondagse lunch die bestaat uit gebraden roastbeef, aardappelen, groenten en Yorkshire pudding.

Een blokje om met de hond... Veel Britten hebben huisdieren. Of het gaat om vogels, katten of honden, ze worden altijd behandeld alsof ze onderdeel zijn van het gezin.

24

Tel: 020 - 574 54 64


Ruimte om te groeien Jouw Britse gastgezin

“Ik ben al 14 jaar gastouder voor EF-studenten. Mijn kinderen zijn opgegroeid met internationale studenten die bij ons wonen. We maken hun onderdeel van ons gezin en krijgen er zoveel voor terug. Ons gezin heeft zoveel geleerd over hun cultuur, taal en vooral hun heerlijke eten! We zijn er zelfs meer door gaan reizen. Ik moet elke keer weer huilen als mijn studenten teruggaan naar huis, maar ik heb nog steeds contact met allemaal. Soms komen ze terug voor vakantie en nemen ze hun eigen ouders mee. Dat is altijd erg bijzonder. Ik zou me geen raad weten als ik deze prachtige studenten niet meer in mijn huis zou hebben!” Jackie Devon, gastmoeder. Lees meer familieverhalen

www.ef.com/highschoolstories

Een koninklijke dosis cultuur Groot-Brittannië is trots op de culturele diversiteit en viert ook graag dat alle verschillende culturen van het land hun thuis hebben gemaakt. Het is een van de meest diverse landen ter wereld, dus geniet als je in Groot-Brittannië woont van de vele verschillende culturen; van India tot Jamaica tot Nigeria. Bestel een lekker curry en geniet van multicultureel Groot-Brittannië.

Ontdek nieuwe vrijheden Net zoals het Britse onderwijssysteem onafhankelijkheid stimuleert, zal je gastgezin je ruimte geven om te groeien tijdens je jaar in High School. Net als andere Britse tieners, ben je vrij om uit te gaan met vrienden, naar de stad te gaan om te shoppen of je eigen studieschema te maken. Je ontwikkelt een nieuwe gevoel van verantwoordelijkheid waar je nog jaren plezier van zult hebben. In de UK ontvangen onze gastgezinnen een kleine bijdrage als blijk van waardering. Mind the Gap Groot-Brittannië heeft een geweldig openbaarvervoersysteem waarmee jonge mensen goed uit de voeten kunnen. Je Britse gastgezin woont hoogst waarschijnlijk net buiten een grote stad zodat je eenvoudig op een trein of bus kunt springen om naar de bioscoop of een museum te gaan. Ongeacht waar je ook studeert in GrootBrittannië, je bent nooit ver van een grote stad of bezienswaardigheid. Je gastgezin zal je helpen met het gebruik van het OV en je vertellen hoe andere jongeren in jouw gebied reizen.

“Het beste aan een IEC zijn, is dat je deel uitmaakt van een geweldige ervaring die een student en het gezin samen beleven. Dit is een zéér positieve ervaring en ik ben heel trots daar toe bij kan dragen!” Tami Williamson, International Exchange Coordinator

Nooit alleen! Tijdens je Britse High School Year ervaar je veel onafhankelijkheid, maar je bent nooit alleen. Naast je Britse gastgezin, staat je International Exchange Coordinator (IEC) altijd voor je klaar. Deze organiseert welkoms- en afscheidsfeestjes voor EF High School Year Abroad-studenten in jouw regio en uitstapjes en evenementen om jouw jaar nog bijzonderder te maken. Je IEC controleert elk EF High School Year Abroadgastgezin en elke school in zijn of haar regio persoonlijk en hij of zij neemt elke maand contact met je op. Daarnaast is er ons Britse EF-kantoor in Hastings dat altijd bereid is ergens mee te helpen.

www.ef.com/highschool

25


26

Tel: 020 - 574 54 64


Imagine your United Kingdom... The crunching of the autumn leaves under your feet as you stand around the bonfire. That warm, satisfied feeling after enjoying your first Sunday roast dinner. Getting lost in the treasures of English literature. The surprise when the wind steals the umbrella from your hands, and you chase it down the road. Learning that a hot cup of tea really can solve all the world’s problems. The way your heart skips a beat when you are asked to join the school band. Breathtaking views during a hike in the countryside on a warm afternoon. Stumbling upon a cool vintage record shop while walking through the winding streets of the town. Cheering for your school rugby team so loudly that you have to whisper the next day. A new sense of style as you find the perfect T-shirt to personalize your look. The happiness when you find you speak proper English – just like your friends. Make it your United Kingdom. www.ef.com/highschool

27


ireland The Luck of the Irish

Ierland is de thuishaven van de Gaelic cultuur en het is een land als geen ander in de Engelssprekende wereld. Het wordt gekenmerkt door groene landschappen en een geheel unieke gezellige cultuur vol folklore. Jouw EF High School Year Abroad in Ierland wordt een magisch jaar waarin je veel liefde en steun zult ervaren van je Ierse gastgezin. “In het begin was het heel anders voor mij om me in een huis te mengen met zo veel mensen om me heen, maar ik leerde al heel snel wat Ierse humor is. Mijn grootste voordeel was in zo'n groot gezin terecht te komen. Ze waren net als een echte familie voor mij. Ze zijn super aardig voor mij geweest en niet omdat ik een gast was maar zij beschouwde mij echt ook als een van hen. Aan het einde van mijn verblijf, was het erg moeilijk om Ierland te verlaten, het groene landschap, de gelukkige roodharige mensen met sproeten, mijn school en muzikale vrienden, en vooral natuurlijk mijn gastgezin. Ik bezoek ze nog steeds minstens een keer per jaar en we praten heel vaak via het internet. Ik ben er vrij zeker van dat onze vriendschap nooit zal eindigen.” Sita Vriend, Monaghan Co Monaghan 2010-2011. Lees meer

www.ef.com/highschoolstories

Hello and Goodbye! • Inclusief 2 EF Introduction Days bij aankomst • Inclusief EF Goodbye Night voordat jij naar huis vertrekt

Bestemmingsinformatie GENIET VAN EEN BEGELEIDE LEEROMGEVING met docenten en gastgezinnen die om je geven. ONTDEK DE IERSE CULTUUR EN TAAL in een van de meest gezinsvriendelijk landen ter wereld. DOE JE VOORDEEL MET DISCOVERY TOURS en leer nog meer over de regio en cultuur. Tijdens de EF Introduction days maak je kennis met de Ierse EF-medewerkers en kun je wennen aan het land voor je naar je gastgezin gaat. Kosten zijn inclusief in de programmakosten. Aan het einde van jouw tijd in Ierland organiseren wij een EF GOODBYE NIGHT. Hier zul je samen met alle uitwisselingsstudenten je ervaringen kunnen delen en je voorbereiden op je vertrek naar huis.

28

Tel: 020 - 574 54 64

Programmakosten: jaar € 8990 semester € 8690 2-in-1-programma: Ierland/Amerika € 13990 Eisen: goed cijfergemiddelde op school en goede kennis van het Engels. Schooljaar: augustus - juni Regiokeuze: Upper Eire, de Midlands en het Zuiden (€ 345). Zie pagina 37. EF Language & Culture Camp: € 1095. Zie pagina 38. Reisdata en geboortedatum: augustus 2014: 01.07.1996 - 01.09.1999


www.ef.com/highschool

29


Op school Jouw Ierse High School ervaring

Een Ierse school is meer dan een plaats om te leren. Het is een uitgebreide familie waar je wordt gestimuleerd om te groeien, vriendschappen te sluiten en deel te nemen aan veel verschillende activiteiten met je docenten en vrienden. Tijdens je EF High School Year Abroad in Ierland zul je je niet snel alleen voelen, of je nu werkt aan je wiskunde huiswerk of een nieuwe Ierse sport onder de knie probeert te krijgen. Een typische schooldag 08:00

09:00

10:00

12:00

13:10

14:05

15:30

Ontmoet je vrienden in de kantine voor lunch

Perfectioneer het bakken van Iers sodabrood tijdens huishoudkunde

Leer de regels van hurling tijdens gymnastiek

Einde van de schooldag; naar de repetitie van de dramaclub of naar huis voor het avondeten

A+ X

2

Met de bus naar school

Aanmelden met je klas om de dag te beginnen

Wiskundeles, werk aan je algebra

Een ondersteunende leeromgeving Je zult snel merken dat docenten op je Ierse school zorgzaam, aardig en hartelijk zijn en een belangrijke rol spelen in jouw kennismaking met een nieuw leersysteem. Heb je hulp nodig tijdens de les of wat aanmoediging voordat je meespeelt in de schoolmusical? Jouw mentor of andere docenten staan altijd achter je en moedigen je aan om je doelen te behalen. Jasje, dasje Ken je dat probleem? Wat moet je vandaag weer aan naar school?! In Ierland heb je dat probleem niet. Ierse leerlingen dragen elke schooldag een schooluniform. Met accessoires zoals haarlinten, hoofdbanden, stropdassen en tassen geven ze het geheel een individueel tintje. Als leerlingen in Ierse dorpen en steden van en naar school gaan wordt het straatbeeld gedomineerd door schooluniformen.

Buitengewone schoolomgeving Ierse leerlingen kunnen naar jongens- of meisjesscholen gaan, of naar gemengde scholen. In de meeste Ierse plaatsen zijn beide aanwezig dus er is altijd een keuze. Jongens- en meisjesscholen zijn vaak katholiek en leerlingen kunnen er religieuze diensten bijwonen. Religieuze scholen accepteren leerlingen van alle religies, het enige verschil met een openbare school is dat je docent of rector een non of een priester kan zijn. Leerlingen van beide soorten scholen volgen precies hetzelfde curriculum en op beide wordt uitstekend onderwijs gegeven.

“Het is heel belangrijk om de mogelijkheid te krijgen iemand van een ander land te ontmoeten en om over die cultuur te leren. Ik houd ervan om exchange studenten in mijn klas te hebben, ze dragen bij tot andere inzichten en verrijken op die manier de les.� Sandy Baker, lerares scheikunde

30

Tel: 020 - 574 54 64

Jouw Ierse High School High School in Ierland duurt vijf tot zes jaar. De laatste jaren zijn gereserveerd voor het zogenaamde transition year (4e jaar, levensvaardigheden en traditioneel onderwijs) en het leaving certificate (5e en 6e jaren) high school diploma. EF High School Year Abroad-studenten beginnen normaal gesproken in het transition year of het 5e jaar. Het schooljaar heeft drie semesters. Deze beginnen in september, januari en na Pasen. De schooldag loopt van 9.00 tot 15.30 uur. Op een gemiddelde school zitten ongeveer 800 leerlingen.


Begin je dag op zijn Iers - spring op de bus! Ierse scholieren gaan met de schoolbus naar school. Dit is een sociaal onderdeel van je schooldag: je bespreekt huiswerk en praat bij met je vrienden.

Gaelic Games. Schoolclubs Tijdens de lunch en na school gaan veel Ierse leerlingen naar schoolclubs. Dit kan van alles zijn: een sportteam, boek- of filmclub, een taalclub of toneelgroep. Clubs zijn een geweldige manier om vrienden te maken, binnen en buiten de klas.

Op je Ierse school zul je zeker een aantal Gaelic sporten proberen, zoals 'hurling' en 'camogie'. Dit zijn de mannelijke en vrouwelijke versie van een sport die het beste omschreven kan worden als een mix van lacrosse en hockey. Maak de Gaelic in je wakker en word lid van een schoolteam.

www.ef.com/highschool

31


Aan de babbel Ieren lachen graag en praten nog liever. De 'Gift of the Gab' (de gave van de welbespraaktheid) staat centraal in de Ierse cultuur en je zult urenlange gesprekken voeren met je gastouders, -broers en -zussen over van alles en nog wat.

Tongbrekers Gaelic is geen alledaags gebruikte taal, maar er zijn een aantal woorden die je veel zult horen. 'Slainte' in plaats van 'cheers' (proost) of 'failte' als hallo zijn woorden die je zult horen in je gastgezin en gemeenschap.

Ierse ogen zijn lachende ogen... en die van jouw zullen snel meedoen! De Ierse hoofdstad Dublin werd kortgeleden uitgeroepen tot de vriendelijkste stad van Europa. De Ieren staan bekend als warme mensen en ze zullen hun uiterste best doen jouw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

32

Tel: 020 - 574 54 64


Thuis is waar je hart is Jouw Ierse gastgezin

“We hebben de afgelopen jaren veel gelachen, we hebben gehuild als onze nieuwe zoons en dochters weer naar huis gingen, we zijn trots geweest toen ze naar universiteit of aan het werk gingen, en we hebben hartelijk gelachen toen een van onze aangenomen dochters ons schreef: "Gefeliciteerd, jullie zijn gast-grootouders geworden!" We hebben dierbare vriendschappen gesloten en we hebben niet een keer spijt gehad dat we onze huis en onze harten hebben opengesteld voor deze fantastische EF High School Year ervaring.” De Cornally Family, gastgezin. Lees meer familieverhalen

www.ef.com/highschoolstories

Goed gedijen in het dorpse leven Een EF High School Year Abroad in Ierland betekent een jaar in een kleine gemeenschap in een dorp of stad. Je bent altijd vlakbij het groene Ierse platteland, dus wen maar vast aan het fietsen naar de winkels terwijl je onderweg tractors en paarden en de buurman van verderop tegenkomt. Het leven in een klein dorp betekent dat je iedereen in je gemeenschap kent en iedereen zal geïnteresseerd zijn in het nieuwe gezicht in het dorp. Onze gastgezinnen in Ierland bieden een echte Ierse ervaring, vol met schilderachtige dorpjes, warme haardvuren en heel veel hart. In Ierland ontvangen onze gastgezinnen een kleine bijdrage als blijk van waardering. Familie eerst 'Teachglach Muintir Clann.' Gaelic heeft veel woorden voor familie en je hoeft niet te raden waarom. Ongeacht waar in Ierland je ook terecht komt, familie en thuis staan op de eerste plaats. Ierse families zijn vaak erg groot en ze zijn graag bij elkaar. Gedurende jouw uitwisselingsjaar wordt je niet alleen opgenomen door het gezin, maar ook door een lange lijst tantes, ooms en neven en nichten.

Geloof! De katholieke kerk is sterke aanwezig in Ierland. Er zullen in en rondom jouw dorp verschillende kerken zijn, dus wees voorbereid op de viering van veel christelijke feestdagen en evenementen.

“Ik vind het super om een IEC te zijn omdat ik zie wat voor een invloed het programma heeft op de studenten en de families. Het leukste hieraan is om mee te maken hoe studenten het ervaren om in een nieuwe cultuur en omgeving te leven en hoe ze hierdoor veranderen. Ik wil iedereen de kans geven om een onvergetelijke tijd mee te maken.”

Wat familie betreft ... Naast het gezin in je nieuwe Ierse thuis, heb je je eigen International Exchange Coordinator (IEC) die altijd in de buurt is om je te helpen tijdens je verblijf. Je IEC selecteert je gastgezin op basis van jouw persoonlijke interesses en achtergrond en hij of zij neemt gedurende het jaar regelmatig contact met je op om er zeker van te zijn dat jouw verblijf goed verloopt. Je maakt na je aankomst in Ierland kennis met je IEC tijdens een speciale welkomsreceptie en vervolgens hebben jullie één keer per maand contact. Zie je IEC als een extra lid van je EF-gezin. Iemand die je bijstaat tijdens je EF High School Year Abroad. Het lokale EF-kantoor in Ierland staat ook voor je klaar tijdens je verblijf en je kunt 24 uur per dag contact met hen opnemen mocht dat nodig zijn.

Ede Enaholo, International Exchange Coordinator

www.ef.com/highschool

33


34

Tel: 020 - 574 54 64


Imagine your Ireland... Waking up to the smell of a traditional Irish breakfast and the sound of voices in the warm kitchen. The crack of the hurley stick and your heartbeat racing as the crowd roars “Goal!” Exploring old castles under mist-filled mountains, feeling like you have travelled through time. Stopping to hear just one song from a street musician and realizing you have stayed for three. The squelch of mud under your boots as you lead your horse to the stables. Sitting on the sand with your friends, watching the waves and feeling like you belong right there and then. Holding your breath as you try again to catch the surf and the feeling when you finally make it. The friendly face of your next door neighbor when she suggests you come over for a cup of tea. That enchanting rainbow that makes the whole day’s rain worthwhile. Joining the school choir and discovering that your voice is as strong as everyone else's. Make it your Ireland. www.ef.com/highschool

35


Een rijkere ervaring Keuze van regio en staat: welke regio past het beste bij jou?

Bij het EF High School Year Abroad kun je zelf kiezen welk deel van het land het beste bij jou past zodat jij je eigen grote avontuur kunt maken.

2 3

5

1 4

USA Lees meer

1

www.ef.com/highschoolregionsusa

WESTELIJKE STATEN

BERGSTATEN

Idaho, Wyoming, Montana, Colorado, Utah

Van de Grand Cayon tot de Golden Gate Bridge, van Mount St. Helens tot de lichten van Hollywood; het westen heeft zowel natuurlijke, als door de mens gemaakte wonderen. Deze regio heeft miljoenen geïnspireerd met de adembenemende natuur en creativiteit.

Maak de pionier in je wakker en ga skiën in de Rocky Mountains, hiken in Yellowstone National Park of bezoek een rodeo onder de prachtige hemelen van Montana. De Bergstaten belichamen het heerlijke buitenleven! Maak je eigen buitenavontuur.

Prijs regiokeuze: € 495

36

2

New Mexico, Oregon, California, Nevada, Arizona, Washington

Tel: 020 - 574 54 64

Prijs staatkeuze: € 695

3

MIDDENWESTEN

Wisconsin, Iowa, Michigan, Minnesota, Indiana, Illinois, Nebraska, Kansas, Missouri, Oklahoma, North Dakota, South Dakota

Ook wel bekend als het hart (the heartland) van Amerika. Je krijgt geen warmer welkom dan die van de mensen in het Middenwesten. Verbaas je over de grote meren, ontdek de 'windy city' Chicago of bewonder de gezichten bij Mt. Rushmore.

4

ZUIDELIJKE STATEN

Florida, North Carolina, South Carolina, Kentucky, Tennessee, Alabama, Georgia, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Texas

De cultuur en identiteit van het zuiden is anders dan die van de rest van Amerika. Mensen uit het zuiden hebben unieke tradities zoals countrymuziek en line dancing en hechten veel waarde aan familie.

5

NOORDOOSTEN

Maine, Vermont, Ohio, New Hampshire, Virginia, Massachusetts, Delaware, Connecticut, New York, Rhode Island, Maryland, New Jersey, Pennsylvania, West Virginia

Winterse skipistes, zomerse promenades en kleurrijke herfstlandschappen gaan hier hand in hand met een rijke Amerikaanse geschiedenis. De Amerikaanse revolutie vond plaats in het noordoosten en de regio is nog steeds het politieke centrum van het land.


2

Meld je nu aan Geef jouw regio- of staatskeuze aan ons door.

1

Groot-Brittannië Lees meer

1

www.ef.com/highschoolregionsuk

Engeland

Het is misschien klein maar Engeland biedt het beste van alle werelden: grote steden, kleine dorpjes en fantastische landschappen. Van de levendige straten van Manchester en Londen tot de idyllische dorpjes Torquay en Brighton: er is genoeg te zien en te doen in Engeland. En alles is goed bereikbaar dankzij het nationale treinsysteem.

2

Schotland

Schotland, het meest noordelijke deel van GrootBrittannië, staat bekend als de koudste regio, maar dankzij de warme aard van de Schotten voel je je direct thuis. Ontdek het berglandschap, de historische kastelen, kerken, doedelzakmuziek en folklore.

3

WALES

3

Wales bezit de meest mooie natuurlijke landschappen van GrootBrittannië. Ga 's ochtends windsurfen vanaf een zandstrand en 's middags bergbeklimmen. In Wales kun je volop genieten van het buitenleven. Naast prachtige natuurlandschappen heeft Wales een cultuur die totaal anders is dan die van de andere regio's in GrootBrittannië.

Prijs regiokeuze: € 345

1

IErlaNd Lees meer

1

www.ef.com/highschoolregionsie

Upper Eire

Het romantische landschap dat een inspiratie was voor de dichter W.B. Yeats vormt het westelijke deel van deze regio. Van wervelende watervallen tot de meren van Cavan en de rollende akkerlanden van Monaghan; het landschap is zo poëtisch. Deze regio wordt niet alleen gekenmerkt door platteland, maar ook door de steden Dublin en Belfast. Geniet dan ook van het bruisende leven in deze twee prachtige steden.

2

3

2

De Midlands

De stad Galway is het bruisende hart aan de Atlantische westkust. Muziek is het bloed dat door de aderen van deze stad vloeit onder de straten van kinderkopjes door, direct naar de zee. In het oosten bieden de Wicklow Mountains mysterieuze wandelgebieden en uitzicht op de Sugarloaf. De regio is ondergedompeld in historie, van de antieke ruïnes van de Rock of Cashel tot de jongere herinneringen aan de geboorteplaats van de Gaelic Games Association (GAA) in Thurles.

3

Het zuiden

Verdwaal in de wildernis van Zuid-Ierland, stommel de Ring of Kerry af of geniet van de woeste eilanden voor de kust. Het sieraad van de regio is de stad Cork. Deze stad vol kunstgalerijen en moderne theaterproducties doet als culturele Ierse hotspot niet onder voor Dublin. Vergeet niet om de gedoemde steen van Blarney te kussen zodat je voor altijd bent gezegend met de 'Gift of the gab', de kunst van de welbespraaktheid.

Prijs regiokeuze: € 345

www.ef.com/highschool

37


Begin je jaar met een voorsprong! EF’s Language & Culture Camp Hier krijg je de kans om je Engelse vaardigheden alvast te oefenen, leer je meer over de cultuur van jouw gastland en maak je vanaf dag één nieuwe vrienden! Lees meer

www.ef.com/highschoolcampusa / www.ef.com/highschoolcampuk / www.ef.com/highschoolcampie

“Ieder jaar vertellen studenten mij dat EF’s Language & Culture Camp een van de beste ervaringen van de uitwisseling is.” Adam Ellis, Camp Programma Directeur

Begin je jaar met een voorsprong!

Camp ervaring inclusief:

DUUR:

Het is een uitdaging om ver van huis te zijn. We willen dat je aankomst direct goed verloopt en daarom organiseert EF het speciale Language & Culture Camp. Het speciale programma is een prettige introductie in de cultuur van jouw gastland, met Engelse taallessen en tips over het onderwijssysteem, de jeugd en inzicht over de cultuur van jouw gastgezin.

• Engelse taallessen • Cultuur lessen • Ervaren EF docenten • EF begeleiding 24 uur per dag • Dagelijks schema vol activiteiten • Dag trip • Verblijf op Campus in een dorm room • Alle maaltijden • EF transfer naar je gastgezin vanaf Camp en nog veel meer.

10 dagen

Voormalige EF-studenten vertellen je over hun ervaringen en geven tips zodat jij alles kunt halen uit jouw EF High School Year Abroad.

38

Tel: 020 - 574 54 64

Prijzen USA: € 1295 Groot-Brittannië: € 1095 Ierland: € 1095

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Verzeker jouw plek, neem contact op met het EF kantoor tel: 020-5745464


Best Trip Ever! EF Discovery Tours EF biedt jou de mogelijkheid om jouw gastland te ontdekken met verschillende Discovery Tours. Als een EF High School Year Abroad student kun jij samen met andere uitwisselingsstudenten van over de hele wereld in de schoolvakanties meer ontdekken van jouw nieuwe thuis. Lees meer

www.efdiscoverytours.com

USA

Groot-Brittannië

Ierland

Oostkust en New York City Tour

Londen Tour

Dublin Tour

Prijs: € 260

Prijs: € 190

Outdoor Activities Camp

Avonturenkamp

Inclusief Boston, New York City en Washington D.C.

San Francisco Tour

Inclusief San Francisco en Berkeley

Los Angeles-/ Grand Canyon- Tour

Inclusief Las Vegas, Nevada en de Grand Canyon

Florida-Tour

Inclusief Disney World, Ft. Lauderdale, Sea World en het NASA Kennedy Space Museum Prijs: Je kunt al voor $ 1195 naar San Francisco! Kijk voor meer trips and prijzen op www.efdiscoverytours.com

Ontdek de hoofdstad, wandel langs de Thames naar Westminster en de Tower of Londen, bezoek een musical op de West End en ga winkelen op Oxford Street.

Je verblijft met andere EF-studenten in een activiteitencentrum op het platteland in een kampeeromgeving. Ga boogschieten, kanoën of abseilen.

Bezoek de hoofdstad, ga naar Trinity College, ervaar een Ierse dansshow en ga winkelen in de nauwe straatjes rondom St. Stephen's Green.

Verblijf in een kampeeromgeving met andere EF-studenten. Neem deel aan veel verschillende buitenactiviteiten. Prijs: € 205

Prijs: € 240

Edinburgh Tour

Wandel over de Royal Mile naar het kasteel op de rots, probeer 'haggis 'n neaps' of doe een horrorrondleiding in de kelders onder de stad.

Edinburgh Tour

Bezoek de hoofdstad van Schotland en ervaar de Schotse cultuur. Bekijk het kasteel, pas een kilt en ga mee op een rondrit door de stad. Prijs: € 220

Prijs: € 240

“Het was een 'once in a life time experience'. Ik heb zoveel geweldige dingen gezien in een week. Ik wil zeker nog een tour doen.” Rachel Geurts, louisville 2011-2012

www.ef.com/highschool

39


De EF World Al bijna vijftig jaar maakt EF van de wereld een klaslokaal. EF is marktleider op het gebied van internationaal taalonderwijs en heeft programma's voor alle leeftijden en niveaus, gespecialiseerd in taalcursussen, studiereizen, carrièreprogramma's en culturele uitwisseling.

EF Taalcursussen in het buitenland Voor 13 t/m 18 jaar. Studeer op een van onze EF International Language Centers op 41 bruisende bestemmingen over de hele wereld. Een leuke en veilige manier om je eerste reis alleen naar het buitenland te maken. www.ef.com/goabroad EF Taalcursussen in het buitenland Vanaf 18 jaar. Studeer op een van onze EF International Language Centers op 41 bruisende bestemmingen. Cursussen starten elke maandag en je kunt van 2 tot 52 weken Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans of Chinees studeren. Voor alle niveaus. www.ef.com/centers EF Studiejaar in het buitenland Voor 18 jaar en ouder. Combineer een taalstudie met academische vakken. Leer een taal vloeiend spreken en een andere cultuur kennen. Bereid je voor op een erkend taalexamen en doe internationale werkervaring op. www.ef.com/year

EF Multi Language Year Voor 18 jaar en ouder. Leer drie talen en ervaar drie van 's werelds meest geweldige bestemmingen tijdens dit programma van negen maanden. Creëer je eigen op maat gemaakte wereldreis door jouw studiebestemmingen te kiezen. www.ef.com/multilanguage EF University Preparation Bereid je voor op een bachelor- of masterstudie op een van onze Engelstalige bestemmingen. EF garandeert jou een plek op een van onze 150 partneruniversiteiten wereldwijd. 85% van onze studenten wordt geplaatst op de universiteit van hun (eerste) keuze. www.ef.com/universitypreparation EF International Academy Van 14 tot 19 jaar. EF's eigen privéscholen in New York, Oxford, Torbay, Brisbane en Vancouver bieden het tweejarige A-level en het wereldberoemde International Baccalaureate programma en een aantal andere diplomaprogramma's aan. Programma's duren 1 tot 4 jaar. www.ef.com/academy

EF Corporate Language Learning Solutions Op maat gemaakte taaltrainingen voor bedrijven en professionals. Deze trainingen bestaan uit de meest geavanceerde Engelse online scholen. EF is de vertrouwde taaltrainer voor meer dan 1200 bedrijven en instellingen wereldwijd, waaronder HSBC, Xerox en IBM. www.ef.com/solutions Hult International Business School Hult International Business School is 's werelds enige global business school met campussen in Boston, San Francisco, Londen, Dubai en Shanghai. Hult biedt zowel een top genoteerd, versneld eenjarig MBA als een bachelor- en masteropleiding aan. www.hult.edu Englishtown.com 's Werelds grootste online Engelse school met live conversatielessen die door een docent begeleid worden, 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar. www.englishtown.com

Ik ontvang graag meer informatie over: q EF Taalcursussen in het buitenland (13-18 jr) q EF Taalcursussen in het buitenland (18+ jaar) q EF Studiejaar in het buitenland

q EF Multi Language Year q EF University Preparationr q EF International Academy

Naam:

q EF Learning Solutions q Hult International Business School

Geboortedatum:

Adres: Postcode:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Stuur deze coupon naar EF High School Year, antwoordnummer 47645, 1070 VD Amsterdam (postzegel is niet nodig). Of ga naar www.ef.com

40

Tel. 01-513 95 90


Taalcursussen in het Buitenland Voor middelbare scholieren

Leer een taal en ontdek de wereld Vergezel studenten uit meer dan 100 landen naar de meest coole steden om een taal te leren waar deze ook gesproken wordt. Er zijn veel redenen waarom een taal leren met EF sneller, leuker en flexibeler is.

Gratis Ipad Meld je nu aan! www.ef.com/goabroad

www.ef.com

Studiejaar in het Buitenland voor studenten en volwassenen vanaf 18 jaar

bekijk onze website www.ef.com/year

Investeer in de toekomst Studeer op een van onze eigen 41 internationale EF scholen op topbestemmingen in het buitenland. Leer vloeiend Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans of Chinees spreken. Je kunt op elk niveau beginnen. Combineer keuzelessen die jouw interesse hebben en orienteer je op een vakgebied. Met EF bereik je: > Het vloeiend beheersen van een vreemde taal > Verwerf je snel taalvaardigheden en ontvang je hiervoor certificaten > Ervaar je een nieuw land en een nieuwe cultuur

> Ontmoet je nieuwe vrienden en bouw je een netwerk op voor het leven > Vergroot je door deze ervaring je kansen op de arbeidsmarkt

www.ef.com/highschool

41


Algemene Voorwaarden EF High School Year Abroad toepasselijk recht Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op het EF High School Year Programma Abroad. In deze algemene voorwaarden worden de deelnemers aan dit programma aangeduid als student(en) en EF Education First wordt aangeduid als EF. Wie kan zich inschrijven Om op high school year te kunnen gaan in het buitenland moet de student in Nederland het semester voor vertrek ingeschreven staan op een middelbare school en gemiddeld een voldoende staan voor alle vakken. Tevens moet de student voldoen aan de volgende taalvereisten: USA, Groot-Brittannië en Ierland een voldoende voor Engels en/of als dit niet het geval is een slep testscore van minimaal 45 hebben. Deze eisen staan duidelijk aangegeven in de rules and regulations per bestemming die de student bij acceptatie ontvangt of op de website (www.ef.nl/highschoolyear). Mocht er tijdens het high school year niet aan deze taalvereisten worden voldaan dan behoudt EF zich het recht voor om een academisch-of taalverbeteringsovereenkomst op te stellen waar de student zich aan dient te houden. Mocht er geen verbetering optreden binnen de gestelde termijn dan kan het programma vroegtijdig beëindigd worden. Naast de academische eisen, zijn er verschillende gezondheidseisen eisen die wij stellen aan onze studenten, afhankelijk van het land van bestemming. Mocht hier niet aan worden voldaan dan kan EF om deze reden besluiten dat het programma te uitdagend voor een student zal zijn om succesvol af te ronden en om deze reden de student niet accepteren. Jaar of semester programma De student kan bij de USA en Ierland kiezen voor een jaar (+/-10 maanden) of een semester (+/- 4.5 maanden). En in Groot-Brittannië alleen voor een jaar. Aanmeldingsdeadline Alle aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Wij raden de student aan om zich zo snel mogelijk in te schrijven, want voor bepaalde bestemmingen is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmeldingen worden tot elke deadline geaccepteerd indien er nog plaatsen beschikbaar zijn. Houdt hierbij wel rekening dat populaire bestemmingen ver voor de deadline al vol zitten. Neem voor de exacte uiterste inschrijfdatum per bestemming contact op met het EF kantoor. Hoe meld ik mij aan? De student kan zich online aanmelden of het inschrijfformulier opsturen naar het aangegeven adres op het aanmeldingsformulier. Na ontvangst van het aanmeldingsformulier wordt de student uitgenodigd voor een geheel vrijblijvend interview. De kosten voor het interview bedragen 50 euro. Als de student besluit zich terug te trekken na het interview dan worden de kosten niet gerestitueerd. Acceptatie Zo spoedig mogelijk na het interview krijgt de student bericht of hij/zij geaccepteerd is tot het programma. De student ontvangt het acceptatiepakket met de formulieren die nodig zijn voor plaatsing in het gastland. Op het moment dat de eerste aanbetaling van de programmakosten is ontvangen wordt de plek voor de student gereserveerd en zodra het persoonlijke dossier compleet is zal de start naar een geschikt gastgezin beginnen. Graag ontvangen we om deze reden binnen 4 weken na acceptatie het volledige dossier op het EF kantoor in Amsterdam. Betalingsoverzicht De programmakosten zijn verdeeld in 3 of 4 termijnen. De eerste termijn dient binnen een week na acceptatie te worden voldaan om de plek van de student te reserveren. De overige termijnen dienen respectievelijk 6, 3 ,1.5 en 1 maand(en) voor vertrek te worden voldaan. Een financieel voorbeeld van een uitwisselingsjaar ziet er als volgt uit: 1 week na acceptatie: 25 % van de programmakosten 6 maanden voor vertrek: 25% van de programmakosten 3 maanden voor vertrek: 25% van de programmakosten 1.5 maand voor vertrek: resterende programmakosten Alle programmakosten en optionele kosten moeten worden voldaan voordat de student naar de bestemming vertrekt. Kinderbijslag/belastingaftrek Bij uitwonende schoolgaande studenten onder de 18 jaar hebben de ouders en/of voogd recht op dubbele kinderbijslag. Deze kan aangevraagd worden bij de sociale verzekeringsbank (SVB). Bij studenten boven de 18 jaar zijn bepaalde kosten bij een uitwonende schoolgaande student aftrekbaar bij de belastingdienst. Neem voor meer informatie over kinderbijslag en belastingaftrekbare posten contact op met het EF kantoor 020-574 54 64 of e-mail naar highschoolyear.nl@ef.com Programmakosten en toeslagen EF behoudt zich het recht om wijzigingen aan te brengen aan de inhoud van het programma en de programmakosten als gevolg van wijzigingen in de wisselkoersen, wijzigingen in de vervoerskosten, waaronder de brandstofkosten, verschuldigde heffingen of een reden die niet voor risico van EF komt. Deze veranderingen geven geen recht om het programma te annuleren. De in deze brochure en in de inschrijfinformatie opgenomen programmaonderdelen zijn vastgesteld naar aanleiding van de valutakoersen die op 31 januari 2013 gelden. Programmawijzigingen EF behoudt zich het recht om en indien nodig: (a) Veranderingen aan te brengen in de programmabestemming indien dit nodig is (b) Het programma te annuleren mocht het minimale aantal studenten niet bereikt zijn tot 3 maanden voor het geplande vertrek. (c) Het aanpassen van het reisschema of de voorlopig geplande vertrekdatum van het programma indien dit nodig is. Kosten niet inbegrepen Privéuitgaven gedurende het jaar zoals zakgeld (EF's advies 250 tot 350 euro per maand, dit hangt uiteraard af van het bestedingspatroon van de student), vervoer van en naar school, toiletartikelen, (sport)kleding, schooluniform (indien nodig), schoollunches, boekengeld voor keuzevakken, school registratie, extra-curriculaire activiteiten, school fees, clubs, reizen in het gastland, verzekeringen, telefoon-en visumkosten, sevis fee, inentingen, gezondheidsverklaring en eventuele wijziging van tickets. Reis- en ongevallenverzekering Het is verplicht om een afdoende WA, reis-en ziektekosten verzekering te hebben voor deelnemende studenten. EF Educational Foundation for foreign study Ltd. is mede-eigenaar van de internationale verzekeringsmaatschappij Erika Travel Insurance Ltd. en EF heeft een zeer volledig en op maat gemaakt collectief verzekeringspakket voor de EF-studenten samengesteld. De Erika verzekeringsdekking dekt wettelijke aansprakelijkeheid, ziekte en ongeval, diefstal en verlies van bagage. De kosten variëren van 465-745 euro afhankelijk van de gekozen bestemming. De Erika verzekeringsdekking biedt ook een speciaal sportsupplement aan voor de risicovollere sporten buiten schooltijd om en andere activiteiten. De kosten hiervan bedragen 110 euro. De Erika verzekeringsdekking wordt voor iedere deelnemer automatisch afgesloten en op de laatste factuur verrekend. Mocht de student geen gebruik willen maken van de Erika verzekeringsdekking dan dient het bewijs van eigen verzekering wat EF u toestuurt vóór 1 juni 2014 ingeleverd te worden. Indien de student in januari vertrekt dient dit vóór 1 november 2014 ingeleverd te worden. Bij goedkeuring van de eigen verzekering door EF zal de Erika verzekeringsdekking van de factuur worden gehaald. EF behoudt zich het recht voor om verzekeringen die niet aan de onderstaande minimum dekking voldoen af te wijzen, dit om de student geen onnodige risico's te laten lopen in het buitenland.

42

Tel. 020-57 454 64

EF High School Year Abroad www.ef.com/highschool

WA verzekering Minimum van $125,000 USD ($500,000 voor de USA) Medische kosten Minimum van $75,000 USD Medische evacuatie kosten Minimum van $15,000 USD Repatriëring Minimum van $10,000 USD Indien het is toegestaan om auto te rijden in het gastland dan is een aanvullende verzekering nodig en de student dient hier zelf zorg voor te dragen. Visum Elk gastland heeft zijn eigen visumvoorschriften. EF voorziet de deelnemers van de juiste informatie en geeft hulp bij het invullen van de visumaanvraagformulieren. De student is zelf verantwoordelijk voor de kosten en de aanvraag bij de desbetreffende ambassade daar dit persoonlijk door de student aangevraagd dient te worden. Zie reis en logistieke informatie voor meer informatie. Language & Culture Camp De student kan deelnemen aan een 10 dagen durend voorbereidingskamp op de bestemming voor aanvang van het EF High School Year. (kijk voor meer informatie op de desbetreffende pagina van bestemming). De kosten voor het camp variëren tussen de 1095 en 1295 euro, afhankelijk van de bestemming en de duur van het camp en kunnen in de prijslijst die bij het acceptatiepakket zit of in de brochure gevonden worden. EF behoudt zich het recht voor om aanpassingen in de datum en duur van het camp door te voeren mocht dit nodig zijn. Deze veranderingen geven geen recht om het programma te annuleren. De student kan alleen aan het camp deelnemen als een geschikt gastgezin is gevonden op moment van vertrek. Een plaats voor het camp is gereserveerd als de eerste aanbetaling van 370 euro is voldaan. Het resterende bedrag zal bij de laatste termijn op de factuur geplaatst worden. regiokeuze & staatskeuze EF's gastgezinnen wonen in alle gebieden van een gastland. Mocht de student willen kiezen voor plaatsing in een specifieke regio of staat en de bestemming biedt de mogelijkheid tot regio- of staatskeuze, dan kan de student dit aangeven op het aanmeldingsformulier. De kosten voor de regiokeuze variëren per bestemming tussen de 345 en 495 euro en een staatskeuze is 695 euro Deze kosten worden bij de eerste termijnbetaling op de factuur geplaatst. EF garandeert niet dat zij aan deze regio- of staatskeuze kan voldoen en mocht de student in een ander gebied geplaatst worden dan wordt het hiervoor betaalde bedrag gerestitueerd. Neem voor meer informatie over regio en staatskeuze contact op met het EF kantoor. Annuleringsregeling EF sluit automatisch voor alle deelnemers een annuleringsregeling af. De kosten hiervoor bedragen 195 euro. Bij ziekte, ongeval of overlijden van de deelnemer of een direct familielid (ouders/voogd, broer of zus) met als gevolg dat de student het programma moet annuleren dan worden de programmakosten volledig gerestitueerd (minus de interviewkosten en de annuleringsregeling). Mocht de student geen gebruik willen maken van de annuleringsregeling dan dient de student dit bij acceptatie aan EF te laten weten. Eindexamen annuleringsregeling Eindexamenkandidaten en scholieren kunnen bij EF voor 295 euro ook een speciale eindexamen annuleringsregeling afsluiten. Mocht de student voor het eindexamen zakken, blijven zitten of ingeloot worden en om deze reden niet aan het programma kunnen deelnemen dan krijgt de student bij annulering de programmakosten gerestitueerd (minus de interviewkosten en de eindexamen annuleringspremie). Mocht de student hier gebruik van willen maken dan kan dit bij de acceptatie of op het aanmeldingsformulier worden aangegeven. Voor meer informatie en vragen over deze regelingen neem dan contact op met het EF kantoor. Voorlopig geplande vertrekdata per bestemming: Bestemming Groot-Brittannië Ierland USA Ierland-USA

Zomervertrek 15 augustus, 2014 15 augustus, 2014 15 juli, 2014 15 augustus, 2014

Wintervertrek 1 januari, 2015

Neem in acht dat deze voorlopig geplande vertrekdata zijn opgesteld om deze algemene voorwaarden vast te leggen. De daadwerkelijke vertrekdatum van de student zal in een later stadium worden gecommuniceerd en zal afhangen van de datum van plaatsing van de student bij het gastgezin. Voor de meeste studenten zal dit gedurende de lente en de zomer zijn. Annulering van het programma Mocht de student het programma annuleren voor vertrek zonder bovenstaande annuleringsregelingen of wegens redenen die buiten de bovenstaande annuleringsregeling vallen, dan behoudt EF zich het recht om kosten in rekening te brengen als gevolg van de al reeds gemaakte kosten. De volgende kosten worden ingehouden bij annulering van het programma op basis van de voorlopig geplande vertrekdatum: (a) A nnulering na reservering van de visumplaats en tussen de 180 dagen voor de voorlopig geplande vertrekdatum => Interviewkosten en de annuleringsregeling. (b) A nnulering tussen de 180 en 91 dagen voor de voorlopig geplande vertrekdatum => Interviewkosten en de annuleringsregeling. En een totaal van 25% over de programmakosten in combinatie met de volgende kosten indien van toepassing, regiokeuze, aanbetaling language en culture camp. (c) A nnulering tussen de 90 en 60 dagen voor de voorlopig geplande vertrekdatum => Interviewkosten en de annuleringsregeling. En een totaal van 50% over de programmakosten in combinatie met de volgende kosten, indien van toepassing: regiokeuze, aanbetaling language en culture camp. d) A nnulering tussen de 60 en 15 dagen voor de voorlopig geplande vertrekdatum: => Interviewkosten en de annuleringsregeling. En een totaal van 75% over de programmakosten in combinatie met de volgende kosten, indien van toepassing: regiokeuze, language en culture camp, kosten voor de visumaanvraag. (e) A nnulering later dan 14 dagen voor de voorlopig geplande vertrekdatum => Interviewkosten, premie voor de annuleringsregeling, de totale programmakosten en de volledige kosten voor, indien van toepassing: regiokeuze, language en culture camp en de kosten voor de visumaanvraag. Een annulering dient altijd schriftelijk en ondertekend bij het EF kantoor te worden ingediend. De datum van de poststempel is bepalend voor de berekening van de restitutie. De student begrijpt en stemt ermee in dat EF niet tot restitutie van de programmakosten overgaat als één van de volgende omstandigheden zich voordoet; 1. A ls de student een van de EF reglementen of een van de federale, staatsof lokale wetten overtreedt met als gevolg vroegtijdige beëindiging van het programma (dit geldt voor zowel het thuis-als gastland). 2. A ls de student niet in het bezit is van het benodigde visum op de dag van vertrek. 3. A ls de student het programma moet annuleren door omstandigheden niet genoemd in de annulerings-en eindexamen annuleringsregelingen. 4. A ls zich wijzigingen voordoen in de wisselkoersen, brandstoftoeslagen en andere verschuldigde heffingen. 5. Als zich veranderingen voordoen in het programma zie programmawijzigingen. EF gaat ook niet tot restitutie over als het programma vroegtijdig wordt beëindigd door een besluit, om welke reden dan ook, van de student zelf. Additionele kosten die bij een vervroegde terugkeer worden gemaakt zijn voor eigen rekening van de student. Deze annulerings-en betalingsvoorwaarden gelden voor alle deelnemende studenten.

Reis-en logistieke informatie Elk gastland heeft haar eigen visumregels met de benodigde aanvraagformulieren en voorschriften. Indien van toepassing verstrekt EF alle benodigde papieren en uitleg om het studentenvisum aan te vragen bij de desbetreffende ambassade. De student draagt ten alle tijde zelf de verantwoordelijkheid voor het visum en het tijdig in bezit komen van het visum. Studenten met de Nederlandse nationaliteit hebben voor Europese bestemmingen een ID-kaart nodig. Voor gastlanden buiten Europa hebben de studenten een paspoort nodig dat minimaal nog 6 maanden geldig is na terugkomst uit het buitenland. EF ontvangt graag uiterlijk een kopie van het paspoort op 15 april 2014 voor de zomervertrekken en op 15 oktober 2014 voor de januari vertrekken. De student wordt geadviseerd om fotokopieën van waardevolle documenten, waaronder, paspoort, visum, reischeques, reisverzekeringen, persoonlijk contactinformatie, creditcard etc. bij zich te houden. Gezondheidsverklaring Elk gastland heeft haar eigen gezondheidsvoorschriften die zij aan een student stelt. De student zal om deze reden een volledig ingevuld certificate of health ondertekend door de huisarts bij het EF kantoor moeten inleveren. Het certificate of health zal bij het acceptatiepakket worden toegestuurd. De student kan deze ook downloaden op de MYEF persoonlijke webpagina. EF kan pas op zoek gaan naar een geschikte school als het certificate of health is ingeleverd om deze reden is het erg belangrijk dat deze zo snel mogelijk wordt ingeleverd.EF behoudt zich het recht voor om op basis van de informatie uit deze gezondheidsverklaring het programma van de student per direct te beëindigen, mochten er gezondheidsredenen zijn die in het verleden hebben gespeeld of in het heden spelen, die deelname aan het programma niet mogelijk maken of in gevaar brengen. Mochten er medische redenen gedurende het programma opspelen die het de student niet mogelijk maken nog langer aan het programma deel te nemen dan behoudt EF zich het recht om het programma direct te beëindigen. De student is ook verplicht om alle vaccinaties die door de autoriteiten in het gastland verplicht gesteld zijn te halen. De informatie met betrekking tot de verplicht gestelde vaccinaties wordt door EF verstrekt en indien mogelijk dienen deze vaccinaties afgerond te zijn voor vertrek. Eventuele onjuist of weggelaten informatie over de student en zijn/haar medische/Psychologische geschiedenis kunnen de acceptatie of verdere deelname aan het programma beïnvloeden. De student moet EF onmiddellijk op de hoogte stellen mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn in de medische of geestelijke gezondheid van de student voor vertrek en na inlevering van het certificate of health. Het niet naleven van deze eisen kunnen invloed hebben op de goede afronding van het programma van de student en EF behoudt het recht voor om het programma direct te beëindigen als blijkt dat er onjuiste of weggelaten informatie over de medische geschiedenis van de student bestaat die niet gecommuniceerd is met EF. Voorwaarde van deelname Om de veiligheid van de deelnemer te beschermen en om een succesvolle uitwisselingservaring te garanderen, heeft EF regels en voorschriften opgesteld voor het programma waaraan alle studenten moeten voldoen. Deze rules and regulations zullen de student worden toegestuurd bij acceptatie. Graag ontvangt EF tezamen met de algemene voorwaarden en de studentenovereenkomst deze documenten getekend door zowel de ouders/voogd en student retour. Alle studenten zijn verplicht tot naleving van de regels die door EF zijn opgesteld en alle federale, staats- en lokale wetten van het gastland als het thuisland. A ls een van deze regels of wetten gebroken wordt, behoudt EF zich het recht voor om het uitwisselingsjaar van de student per direct te beëindigen. Programmaduur Geen garanties, voorwaarden of condities zijn van toepassing op het programma tenzij deze uitdrukkelijk vermeld staan in de algemene voorwaarden, studentenovereenkomst of de rules and regulations. Het EF High School Year programma begint op de dag van vertrek en eindigt bij aankomst in het thuisland. Indien de student besluit om langer in het buitenland te verblijven dan eindigt het programma op de dag dat de student bij het gastgezin vertrekt of 14 dagen na de laatste schooldag. EF heeft het recht om, middels schriftelijke kennisgeving aan de andere partij, de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen in geval van enige handeling of beslissing van overheidsinstanties, inclusief maar niet beperkt tot elke wet die van kracht wordt na de datum van de overeenkomst, die wezenlijk afbreuk doet aan EF's positie, rechten en/of belangen. My EF ™ Web Service Alle EF studenten ontvangen automatisch een online account genaamd My EF ™. Alle correspondentie, zoals foto's en andere media op My EF ™ worden als privé beschouwd en EF aanvaardt geen aansprakelijkheid voor dergelijke correspondentie of media. De ouders en of de voogd van de studenten geven hun toestemming dat de student gebruikt maakt van de My EF ™ web service. Bescherming van de student EF is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). SGR biedt complete financiële bescherming voor haar klanten geformaliseerd volgens EG richtlijnen. De SGR garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is het vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financiële onvermogen de overeengekomen prestatie niet na kan komen. Aansprakelijkheid EF kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gebeurtenissen buiten haar toedoen, inclusief maar niet beperkt tot oorlog, natuurrampen, weersomstandigheden, terroristische aanslagen, stakingen of acties van de overheid of voor door daden en misleidingen van personen en organisaties waar EF niet direct controle op kan uitvoeren, inclusief maar niet beperkt tot luchtvaartmaatschappijen, vervoersmaatschappijen, hotels en andere onafhankelijke partijen waar wij mee samenwerken. Indien het programma niet verloopt conform de verwachtingen van de student dan dient de student dit binnen 5 werkdagen aan de EF begeleiding ter plaatse kenbaar te maken zodat er naar een oplossing gezocht kan worden. Hierbij is het belangrijk dat de aangewezen international exchange coördinator, die de student voor vertrek wordt toegewezen, als eerste moet worden gecontacteerd. Tot 2 maanden na terugkomst kan per aangetekende post kenbaar gemaakt worden aan het EF kantoor in Amsterdam dat het programma niet conform verwachtingen is verlopen. EF Educational Foundation for Foreign Study Ltd. Luzern, Zwitserland wordt in Nederland vertegenwoordigd door EF Education BV. Deze algemene voorwaarden zijn in overeenstemming met het Nederlands recht en de eventuele geschillen die voortvloeien uit of in verband staan met deze algemene voorwaarden zullen worden behandeld door de algemene rechtbank in Nederland. Betalings-en annuleringsvoorwaarden Op alle overeenkomsten van het EF High School Year Abroad zijn de betalings-en annuleringsvoorwaarden van toepassing, zoals deze worden toegestuurd naar de student, ouders en of voogd bij acceptatie. EF High School Year Abroad De Boelelaan 7 1083 HJ Amsterdam Tel: 020-574 54 64 Fax: 020-574 56 10 E-mail:Highschoolyear.nl@ef.com Internet: www.ef.nl/highschoolyear EF behoudt zicht het recht om deze algemene voorwaarden te wijzigen en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele zet- en spelfouten in de algemene voorwaarden.


Aanmeldingsformulier Prijzen 2014/2015 Bestemming

Jaar

Semester

USA

€ 9990

€ 9690

Groot-Brittannië

€ 8990 x

-

Ierland

€ 8990 xx

€ 8690

Ierland/USA

€ 13990

-

Meld je nu online aan!

Stuur dit aanmeldingsformulier naar: EF High School Year Abroad Antwoordnummer 47645, 1070 VD Amsterdam Tel.nr: 020-5745464 Fax: 020-5745610

www.ef.com/highschool

Persoonlijke gegevens: Voornaam:

Achternaam:

Straat: Postcode en woonplaats:

Programmakosten zijn inclusief: > Support en hulp in jouw thuisland > Jouw eigen pagina op ef.com: “My EF” > Hulp bij de visum aanvraag > Een mentor/ contactpersoon (oud-student) > Gegarandeerde plaatsing in een gescreend gastgezin > Gegarandeede plaatsing op een high school > EF Preparation Weekend in het thuisland > EF Student Handboek > EF Orientation Handboek > Practical Information Handboek > Maandelijkse informatie over jouw gastland > Verplichte voorbereidingsbijeenkomst voor jou en je ouders > EF Travel Guide > EF Tas > EF T-shirt > Student identiteitskaart > Retourvlucht naar jouw bestemming > Assistentie tijdens jouw vertrek en vlucht > EF Introduction Days bij aankomst in Ierland & Groot- Brittannië > Transfer naar en van jouw gastgezin > Informatie en welkom meeting in jouw gastland > Advies en support van jouw local International exchange coordinator > 24-uurs assistentie in jouw gastland > EF Goodbye Night in Ierland en Groot-Brittannië > EF Homecoming Meeting in jouw thuisland > EF Certificate of Completion je eigen diploma na jouw jaar of semester > Lidmaatschap “EF High School Year Ambassador Program”

EF Travel Services! EF – a One-Stop Shop We willen het onze studenten zo makkelijk mogelijk maken door alles voor hun uitwisselingsjaar of semester te regelen. Daarom hebben wij een op maat gemaakte service om tegemoet te komen aan de wensen van onze studenten. Collectieve reis- en ongevallenverzekering Omdat veiligheid voorop staat bij EF bieden wij een zeer volledig en op maat gemaakt collectief verzekeringspakket aan voor EF-studenten. Deze Erika verzekeringsdekking dekt ziekte en ongeval, diefstal, wettelijke aansprakelijkheid en is een reis- en bagage verzekering. Uniek is ook dat het in sommige gevallen bepaalde kosten vergoedt bij programmaonderbreking. Zowel EF als alle Erika medewerkers weten alle details van deze verzekering en het EF High School Year programma, zodat zij jou goed kunnen helpen tijdens jouw uitwisseling. Sport- en activiteiten supplement De Erika verzekeringsdekking dekt net als veel andere verzekeringen geen letsel dat bij risicovollere activiteiten of sporten buiten schooltijd wordt opgelopen. Mocht je wel aan dergelijke activiteiten mee willen doen dan raden wij jou aan het sport supplement bij jou verzekering af te sluiten. Je kunt dan overal aan mee doen, zonder je ergens zorgen over te maken! EF telefoon- en simkaart Met de EF telefoonkaart kun je bellen vanaf elke telefoon ter wereld tegen aantrekkelijke prijzen. Met de EF simkaart kun je vanuit het buitenland bellen met je mobiele telefoon. Je kunt deze telefoonkaarten online makkelijk bijhouden, opladen, de huidige tarieven bekijken en een gratis e-mail account aanmaken. Plus er zit een gratis voicemail sevice bij.

Telefoon:

Mobiele nummer:

Geboortedatum:

E-mail:

Telefoonnummer ouders:

E-mail ouders:

Naam en leeftijd broer(s) en/of zus(sen):

Ik heb interesse in een een EF High School Year in: q een schooljaar

Vertrek januari 2014

q een semester

q USA

Vertrek augustus 2014

q USA

Vertrek januari 2015

q USA

q Groot-Brittannië

q Ierland

q Ja, ik ben geïnteresseerd in het 2-in-1 programma Ierland/USA q Ja, ik will graag een regio- of een staatkeuze aangeven: Land:

Regio/Staat:

q Ja, ik ga graag mee op het Language & Culture Camp Ja, ik wil mij graag opgeven voor een EF Discovery Tour Groot-Brittannië

q London Tour

q Outdoor Activities Camp

q Edinburgh Tour

Ireland

q Dublin

q Adventure Camp

q Edinburgh Tour

USA

(Discovery tours kunnen na aankomst in Amerika geboekt worden)

Ik ben geïnteresseerd in: q Annuleringsregeling q Eindexamen annuleringsregeling Verzekering: q Erika reis- en ongevallenverzekeringsdekking

q Erika Sportsupplement

(Letop! Een goede allesdekkende verzekering is verplicht voor alle studenten. Voor jouw eigen bescherming hebben wij dus automatisch de Erika verzekeringsdekking geboekt voor jou. Mocht jij hier geen gebruik van willen maken dan hebben we een Engelse vertaling nodig van jouw eigen verzekeringspolis om er zeker van te zijn dat jij de juiste verzekering hebt. Hartelijk dank hiervoor!)

Ik wil graag geïnterviewd worden in (kruis stad aan): q Amsterdam

q Utrecht

q Rotterdam

q Groningen

q Leeuwarden

q Arnhem

q Eindhoven

q Breda

q Tilburg

q Alkmaar

Informatie van de school: Naam school:

Adres:

Postcode:

Plaats:

Klas:

Gemiddelde cijfer:

Gemiddelde cijfer vreemde talen:

Voor- en achternaam schooldecaan (m/v): Voor- en achternaam taaldocent (m/v): Overige informatie: Hoe heb je EF leren kennen: q via de decaan q via schoolbibliotheek q via familie/vrienden q anders, namelijk:

Heb je je ook bij andere organisaties aangemeld? q ja q nee Zo ja, waar dan? (dit heeft geen invloed op je aanmelding) Met het ondertekenen van dit formulier geef ik EF toestemming om informatie per post, e-mail of telefoon te verstrekken. Plaats en datum: Handtekening van student en ouder/voogd Stuur mijn vriend(in) ook een brochure: Voor- en achternaam: Adres:

Postcode en plaats:

Telefoonnummer:

Geboortedatum:

www.ef.com/highschool

43


Contact studenten We hebben een aantal studenten die jou graag meer willen vertellen over hun EF High School Year Abroad!

USA Neal Karremans Voor mij was het het beste jaar van mijn leven! Ik heb ontzettend veel geleerd en spreek nu vloeiend Engels. neal@o-neal.nl

Renee Vervaat Wanneer mensen aan mij vragen hoe ik het heb gehad in de USA dan kan ik alleen maar zeggen fantastisch! renee_vervaat@hotmail.com

Iris van Dorp Ik kan niet wachten om weer terug te gaan naar Amerika en mijn school, vrieden en gastgezin te bezoeken. irisvdorp@gmail.com

Groot-BrittanniĂŤ Malu Pasman Het was mijn droom om naar de UK te gaan na mijn eindexamen! Het Engels leer je heel snel na een half jaar voelde ik mij helemaal Brits. malupasman@gmail.com

Femke Veltman Mijn jaar in Engeland is echt een hele waardevolle ervaring geweest. Ik ben op zoveel fronten gegroeid! xxfemke@live.nl

IERLAND Myrthe Hopmans Elke dag is weer verschillend en ik heb zoveel mensen ontmoet. Ik ben ernorm blij dat ik naar Ierland ben gegaan. myrthehopmans@gmail.com

Sita Vriend Ga voor de Ierse gezelligheid en kom terug met een super leuke ervaring, veel nieuwe vrienden en een tweede thuis! sitavriend@gmail.com

Lees meer studentenverhalen online of mail ze gerust!:

www.ef.com/highschoolstories


EF High School Programma 2014 - 2015

Inclusief vlucht! Inclusief retourvlucht naar jouw bestemming

Veilige reis!

EF adviseert alle studenten om een Erika groepsverzekering af te sluiten. Erika Insurance Ltd. heeft verzekeringspakketten op maat, speciaal voor EF-uitwisselingsstudenten. Erika's groepsverzekering verzekert allerlei omstandigheden die uniek zijn voor een uitwisselingsjaar in het buitenland. Er is tevens een extra verzekeringspolis beschikbaar voor meer avontuurlijke sporten en activiteiten. Lees meer over de Erika groepsverzekering op pagina 43 of neem contact op met je EFkantoor in Amsterdam.

Start jouw jaar! > Bel ons kantoor en stel jouw vragen aan ons vriendelijke personeel. > Meld je aan voor een informatiebijeenkomst bij jou in de buurt. > Meld je aan voor een geheel vrijblijvend interview. ‌ zorg dat je goed voorbereid bent voor "the best year of your life!"

Tel. 020-574 54 64 www.ef.com/highschool


EF High School Programma 2014 - 2015

www.ef.com

High School Year Abroad Een uitwisselingsjaar voor studenten van 14 tot 18 jaar

The best year of your life!

EF-Adressen en Contactpunten EF High School Year Abroad De Boelelaan 7 1083 HJ Amsterdam Fax: 020 - 574 56 10

Tel: 020 - 574 54 64

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:30 uur

E-mail: highschoolyear.nl@ef.com

www.facebook.com/efhighschoolyearnederland

www.youtube.com/EFHighSchoolYear

www.instagram.com/highschoolyearabroad

Accreditaties en lidmaatschappen Op basis van onderzocht materiaal heeft de Council on Standards for International Educational Travel (CSIET) EF een volledige vermelding op de aanbevelingslijst 20122013 gegeven. Het logo van CSIET verzekert dat EF de richtlijnen naleeft die CSIET heeft gesteld voor internationale educatieve reisprogramma's.

Mentor Foundation is een particuliere organisatie die vecht tegen drugsen alcoholmisbruik onder jongeren. Mentor werkt samen met de Wereldgezondheidsorganisatie.

Cultural Care Kids First Foundation, biedt middelen beschikbaar voor organisaties die ernaar streven om een blijvend verschil te maken in het leven van hulpbehoevende kinderen.

Jouw online taalschool: www.englishtown.com

EF recommends Cambridge ESOL

EF High School Year Abroad - Netherlands  
EF High School Year Abroad - Netherlands  

Duizenden studenten hebben in het verleden gekozen voor een uitwisseling met EF.