Page 1

Het eerste leerjaar in basisschool De Eenhoorn

Leren en leven!


Het eerste leerjaar is: - Leren lezen: De methode staat al jaren bekend als de beste methode om onze meiden en rakkers van het eerste leerjaar ‘de geheimtaal van de grote mensen’ aan te leren. Stap voor stap, van kern 1 tot kern 12, leren we van letters woorden maken en van woorden zinnen maken. Een ontdekkingstocht die vlugger gaat dan u zich kan voorstellen. Het programma voor het digibord en de bijhorende cd-roms die we gebruiken tijdens het hoekenwerk met het laptopeiland maken alles nog dynamischer.

- Leren schrijven: Binnen de school overleggen de parallelklassen nauwgezet, maar houden we natuurlijk ook de verticale doorstroming in de gaten. Het handschrift dat we aanleren in het eerste leerjaar wordt verder verfijnd in de hogere jaren. Wij volgen hiervoor handschrift D’Haese.

- Leren rekenen: De methode ‘Zo gezegd, zo gerekend!’ hanteren we van klas 1 tot en met klas 6. Deze methode voorziet klassikale en individuele inoefening, maar biedt ook differentiatie aan voor iets tragere of juist snellere leerlingen.

- Oh là là Oh là là is een uitzonderlijke methode voor taalinitiatie Frans, specifiek voor de derde kleuterklas tot en met het vierde leerjaar. Met beeldende verhalen, leuke liedjes en activiteiten op het digibord, beleven de leerlingen veel plezier aan het eerste contact met de Franse taal. Een troef voor de echte initiatie die begint in het vijfde leerjaar.


Veilig de wereld rond: Deze WO-methode sluit aan bij onze taalmethode. De thema’s en de woordenschat lopen gelijk per kern. Op een speelse manier leren we over dieren, magneten, ons lichaam. We praten over kunst, de tijd van toen, het weer… Ook in de keuken gaan we aan de slag. Bij deze thema’s staan alle zintuigen steeds centraal. Wat voelen, zien, horen, proeven en ruiken we. Kortom elk thema beleven we van kop tot teen. - MiKaDo: Onze nieuwste aanwinst! Een methode die de muzische vakken (knutselen, muziek, drama en media) uitdagend verpakt. Kijkprenten, films, muziekfragmenten, spelletjes, toneel… Een waaier aan activiteiten die de fantasie prikkelt en voedt. - We zwemmen elke week en turnen bij meester Ramses. - Voor levensbeschouwing kan u kiezen uit katholieke godsdienst, zedenleer of islam.

En wat als het toch even niet loopt zoals u verhoopt had? Aarzel zeker nooit om tijdig de klasleerkracht aan te spreken. Een ervaren team ondersteunt desgewenst de klassikale werking. - Juf Christel, de zorgcoördinator, heeft een boekenkast vol extra’s klaar. Snelle leerlingen krijgen extra uitdaging. Iets tragere leerlingen krijgen een extra steuntje in de rug. - Juf Ilse Van Eynde, de GOK-juf, staat in de namiddag in het eerste leerjaar, maar steekt in de voormiddag ook een handje toe waar nodig om iedereen stap voor stap vooruit te helpen bij taal en rekenen. - Het CLB houdt periodieke besprekingen om de resultaten van de leerlingen samen met de directeur, de zorgcoördinator en de klasleerkracht op te volgen. - SEM-testjes waken er ook over dat we het welbevinden van onze jongens en meisjes niet uit het oog verliezen.


Leren en leven in beeld

Bokrijk

Expo 2011

Peters en meters van het zesde leerjaar, zorgen voor de nieuwe jongens en meisjes van het eerste leerjaar.


Een vastenproject

- inleefateliers - wandeltocht - creatieve workshops - klassikale spaaracties


Boerderijklassen

Kerstmusical

En ook kerstverhalenronde, schoolfeest, carnaval, eerste communie, leerlingenraad, niveau lezen, toneel, mos-raad, ‌


Openklasdag

Sportdag

Op reis naar Deurne

Kijkje in de eerste klas!  

Lagere school De Eenhoorn, Kruibeke