Page 1

q Knutsel je mee?

Links zie je een koolmeeskast, rechts een holenduifkast. (© Natuurpunt)

Je eigen nestkastje Heb je een tuin en houd je van vogels? Wil je zien hoe ouders aanvliegen om hun jongen te voeren? Of wil je erbij zijn wanneer de jongen hun eerste vliegpogingen wagen? Maak dan zelf een nestkastje en hang het in je tuin.

die je nodig hebt om zelf een nestkastje te maken. Er is zelfs een heus bouwplan met alle afmetingen in detail. Wanneer je een nestkastje wil maken, moet je eerst enkele belangrijke dingen weten. Hieronder zetten we een aantal algemene tips op een rij.

Vogels broeden in de lente. Maar als je het kastje nu al ophangt, kunnen de vogels eraan wennen. Bovendien kunnen ze er schuilen tijdens een bitterkoude winternacht. Niets belet je om nu al aan de slag te gaan. Misschien is het zelfs een tip voor de hele klas. Op de website van Natuurpunt (zie onderaan) vind je alle informatie

• De afmetingen van de vliegopening zijn voor elke vogelsoort verschillend. Voor pimpelmeesjes is de opening bijvoorbeeld kleiner dan die voor mussen. Op de site vind je het juiste type nestkastje per vogelsoort. • Hout is het beste materiaal. Plastiek is niet geschikt voor een nestkastje.

• Hang de kastjes hoog genoeg. Zo kunnen kleine zoogdieren er niet bij. • Bevestig geen stokje onder de vliegopening. Anders krijgen eksters en Vlaamse gaaien de kans om het nest leeg te roven. • Soms vind je een jonge vogel die er wat verweesd uitziet. Laat hem gewoon zitten. Meestal zijn zijn ouders in de buurt op zoek naar voedsel. Als je te dicht komt, durven ze hun jong niet te voeren. • Bewaar je geduld. Misschien krijgt je huis het eerste jaar nog geen bewoners, maar het jaar erop wel. www.natuurpunt.be

k

/Nestkastje  

http://www.eenhoorn.be/userfiles/File/Nestkastje.pdf

Advertisement