Page 1

Meneer Papier is verscheurd Meneer Papier knipt voor zichzelf een heel witte wereld en ook een heerlijk warm knappend haardvuurtje. Maar, dan kan hij niet kiezen waar hij wil wezen: buiten in de sneeuw, of binnen voor het haardvuur.

6

waarvoor ze zich een beetje schamen. Geef leerlingen de kans om (anoniem) hun moeilijke keuze of situatie op te schrijven en in een grote trommel te gooien. U kunt daar als leerkracht situaties uit nemen, ze voorbereiden en bespreken. 4 Taal Er is iets vreemds met dit boek aan de hand. Zo staan de eerste twee pagina's in de verleden tijd, terwijl de rest in de tegenwoordige tijd is geschreven. Lees de eerste vier pagina's nog eens rustig voor en vraag de leerlingen of zij iets vreemds ontdekken. Lees vervolgens p. 5-6 voor en vraag wat hier voor vreemds gebeurt: op p. 34 zijn alle ramen en deuren open, op p. 5-6 heeft meneer Papier de grootste moeite iets open te krijgen. Herschrijf klassikaal het eerste deel van het verhaal, zet de eerste twee pagina's in de tegenwoordige tijd op het bord. Vraag vervolgens naar een eenvoudige oplossing voor het probleem op p. 56. De slimmeriken kiezen vast voor een hoofdstuktitel boven aan de pagina: “de volgende morgen”. 5 Zingen Het verhaal eindigt met de eerste regel uit een liedje. Kennen de leerlingen het? Kennen ze nog meer liedjes die horen bij het winterse tafereel uit dit boek? Verdeel de klas in vier groepjes en geef elke groep een seizoen om liedjes bij te zoeken. Vraag ze niet alleen naar de tekst, maar ook naar de muziek. U kunt alle liedjes verzamelen in de klas, in een multomap.

5

Werken met kinderboeken Q BOEKIDEE Q

Elvis Peeters (tekst) en Gerda Dendooven (illustraties) AK/ Voorlezen vanaf 4 jaar (De Eenhoorn, € 12,95, ISBN 90-5838-205-2) * Vlag en Wimpel Penseeljury 2004 Trefwoorden: fantasie en realiteit, kiezen Lessuggesties: Angélique de Waard

4

Suggesties: 1 Voorlezen en bespreken Dit boek is het tweede verhaal over meneer Papier. Haal ook Meneer Papier gaat uit wandelen in de klas en lees beide boeken voor. Welk verhaal vinden de leerlingen het leukst en kunnen ze vertellen waarom? 2 Beeldend Waarom begint meneer Papier te knippen? Kan dit iets te maken hebben met het gure weer? Als meneer Papier ronde snippers had geknipt, of hij had snippers gescheurd, wat voor weer was het dan in het boek geweest? Geef elke leerling drie vellen papier: wit, grijs en zwart en vraag ze vervolgens een weertype te verbeelden. Er mag worden geknipt of gescheurd, er mag niet worden verteld wat er wordt verbeeld. Hang alle weertypes op in het lokaal en bespreek of te zien valt wat er is gemaakt. U kunt dit onderdeel zo uitgebreid maken als u zelf wilt. Zo kunt u er ook een onderzoek in grijstinten van maken door eerst alle weertypes op te schrijven en elke leerling een specifieke opdracht te geven die nabesproken wordt. Voorbeeld: sneeuwvlokken kun je scheuren, of knippen (twee mogelijkheden). Je kunt ze maken in wit op wit papier, maar ook in wit op grijs, wit op zwart, grijs op wit, grijs op grijs, grijs op zwart, zwart op wit, zwart op grijs en zwart op zwart. Dit levert heel verschillende sferen op. Probeer ook eens: mist, nevel, hagel, regen, zon, dikke wolken en onweer. 3 Sociaal-emotioneel Meneer Papier kan niet kiezen tussen fijn buiten spelen in de kou of lekker binnen zitten bij het haardvuur. Hij vindt het zelfs zo moeilijk dat hij zichzelf verscheurt. Net op tijd plakt hij zichzelf weer aan elkaar. Kennen de leerlingen situaties waarin ze het heel moeilijk hebben gevonden om te kiezen? Hoe hebben ze dit opgelost? Zijn er momenteel ook situaties waarin gekozen moet worden en waarin dat bijna onmogelijk lijkt? Willen de leerlingen het hierover hebben? Ze kunnen ook situaties kennen

Groep 4-6

(Zie ook de Boekidee-suggesties bij Meneer Papier gaat uit wandelen, in Leesgoed 2002/8:234.)

Q

LEESGOED

Q

2004 Q nummer 6 Q 273

Uit: Leesgoed, katern Boekidee (2004, nr 6). Boekidee is een katern met praktische tips in het hart van het tijdschrift Leesgoed. Leesgoed verschijnt 8 x per jaar en is een uitgave van Biblion Uitgeverij, zie http://www.nbdbiblion.nl.

http://www.eenhoorn.be/eenhoornsite/images/pdf/Meneer%20Papier%20is%20verscheurd  

http://www.eenhoorn.be/eenhoornsite/images/pdf/Meneer%20Papier%20is%20verscheurd.pdf

http://www.eenhoorn.be/eenhoornsite/images/pdf/Meneer%20Papier%20is%20verscheurd  

http://www.eenhoorn.be/eenhoornsite/images/pdf/Meneer%20Papier%20is%20verscheurd.pdf

Advertisement