Page 1

Feest!

2 Beeldend Eerste tekstpagina: de kevers bakken wel honderd taarten. Kunnen de leerlingen ook zoveel taarten verzinnen? Laat elk kind met verf en brede penselen op grote vellen de lievelingstaart schilderen. Vraag wat voor taart het is en schrijf dat eronder. Vraag naar ingrediënten en schrijf die er eventueel in een rijtje naast. Lees voor wat u geschreven heeft, zodat het kind zijn woorden herhaald hoort. 3 Muziek Tweede tekstpagina: de waterjuffer zoemt een lied en wiegt met haar vleugels op de melodie. Wat is een melodie? Wie kan de waterjuffer nadoen? Kies samen met de kinderen een melodie van een bekend liedje en zoem dat met elkaar. Het moet wel een melodie zijn die bij de waterjuffer past. 4 Zingen Volgende bladzijden: wat is een tuttebel en wat is een opschepster? Wie komt er ook al weer op de

Werken met kinderboeken Q BOEKIDEE Q

Brigitte Minne (tekst) en An Candaele (illustraties) AK/ Voorlezen vanaf 4 jaar (De Eenhoorn, € 14,50, ISBN 90-5838-236-2) Trefwoorden: feest, insecten, uitnodigen Lessuggesties: Mariet Lems

volgende bladzijde aangevlogen? (Brom allemaal als vliegen.) Waarom wordt de vlieg niet uitgenodigd? Laat leerlingen zich bewegen als stoere hommels met spierballen. Daar komt het lieveheersbeestje. Lieve-héérsbeestje? Hoe wordt ze hier genoemd? Studeer met elkaar het liedje in dat het lievevrouwebeestje zingt (op de wijs van “Poesje Mauw”):

3

1 Voorlezen Laat het omslag aan de leerlingen zien. Wat is erop te zien? Mensen of dieren? Hoeveel? Hoeveel benen heeft ieder? Op welk dier lijkt de rode jurk met stippen? Heeft de middelste een doek aan haar schouders of vleugels? Wat heeft het mannetje op zijn hoofd? Wat kun je daarmee doen? Het zijn insecten: een lieveheersbeestje, een waterjuffer en een vlieg. Wat voor insecten zijn er nog meer? Laat de eerste illustratie in het boek zien en vraag wat dit voor dieren zijn. Lees het verhaal vervolgens voor, laat de illustraties goed zien.

Groep 1-3

2

Suggesties:

1

Twee kevers wilden een feestje bouwen met wel honderd taarten. Het moest een ongelooflijk leuk feest worden. Omdat de kevers er maar niet uit kwamen wie ze zouden uitnodigen, hielden ze een partijtje voor hen beiden. Het werd een supersaai feest. Opeens, aan de andere kant van de weide, hoorden ze muziek en feestgejoel. Ze gingen nieuwsgierig een kijkje nemen.

Het is feest Het is feest Ik ben het lievevrouwebeest Do re mi Ho ha hi Geef me een taartje een twee drie Wat doen de dieren die niet op het feestje mogen komen? (Zelf feest vieren.) De twee kevers zingen ook een liedje, maar dat klinkt helemaal niet vrolijk met zo weinig gasten. Oefen dat overdreven. Het is feest Het is feest Het is nog nooit zo leuk geweest Feest van goud Heet en koud En de taarten worden oud 5 Sociaal-emotionele vorming Haal het boek er tot slot nog een keer bij en praat na over wie eerst dachten dat ze slim waren en wie uiteindelijk het slimst en het aardigst bleken te zijn. En wie was eerst zielig, maar later niet meer? Aan wie lag dat?

Q

LEESGOED

Q

2004 Q nummer 4 Q 173

Uit: Leesgoed, katern Boekidee (2004, nr 4). Boekidee is een katern met praktische tips in het hart van het tijdschrift Leesgoed. Leesgoed verschijnt 8 x per jaar en is een uitgave van Biblion Uitgeverij, zie http://www.nbdbiblion.nl.

/Feest  

http://www.eenhoorn.be/site/images/pdf/Feest.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you