Page 1

De ouders van Lena krijgen vaak bezoek. Best leuk, behalve dat iedereen Lena wil zoenen en dàt vindt ze niet leuk! Maar wat kan ze ertegen doen?

Petra Mönter (tekst) en Sabine Wiemers (illustraties) A/ Vanaf 4 jaar (De Eenhoorn/Van Buuren) € 12,50

Ik wil geen kus!

Suggesties:

1 Laat de binnenkant van het kaft zien. Wat zijn dat? Wanneer zie je zo'n afdruk? Wie heeft er wel eens zoiets op zijn gezicht gehad? Van wie? Vond je dat leuk of niet? Kijk nu eens voor op het boek en achterop. Wat gebeurt er met dat meisje? Wil ze gezoend worden of niet? Wat doet ze om geen zoenen te krijgen. En waarom heeft ze pleisters op haar gezicht? Heeft ze zich bezeerd of is er iets anders aan de hand? 2 Lees het boek voor, laat de illustraties zien en praat erover met de kinderen. Lena verzint verschillende dingen om niet gezoend te worden: ze houdt een paraplu op (de voorkant van het boek) en ze verandert in een olifant. Krijgen kinderen ook wel eens zoenen, die ze niet wilden? Van wie en waarom wilden ze die niet? Hebben ze zelf manieren bedacht om dan niet gezoend te worden? Wie kan andere kinderen raad geven in het geval er weer zo'n kus aankomt? Het einde van het verhaal is heel humoristisch. Lena knuffelt haar poes, die daar helemaal niet van gediend is. Dat kan natuurlijk ook! Dat de kinderen iemand een kusje geven die dat

helemaal niet wil. Kunnen de kinderen de poes misschien helpen? Wat kan hij doen om geen kus te krijgen? 3 Vraag of ieder kind een (oude) lippenstift mag meenemen van huis en geef de opdracht om een “lippenstiftentekening” te maken zoals te zien is op de binnenkant van het boek. De kinderen doen lippenstift op en maken met hun mond afdrukken op het papier. Zorg voor voldoende spiegels en laat zien, dat het niet steeds dezelfde afdruk hoeft te worden. Je kunt je lippen tuiten of heel breed houden. Voor de spiegel kunnen de kinderen oefenen in welke stand ze hun mond kunnen houden. Verzamel op een vel papier een lippenstiftzoen van ieder kind en schrijf de naam bij iedere afdruk. 4 Lena heeft veel familie die vaak op bezoek komt. Krijgen de kinderen thuis ook vaak visite van familie? Welk bezoek vinden ze het leukst en waarom? Misschien vinden de kinderen het leuk om een cadeautje te maken voor het lievelingsbezoek. Laat hen een hele mooie tekening maken en maak daar een cadeautje van. Voor het bezoek als dat weer eens langs komt. 5 Een ander woord voor “kus” is “zoen”. Maar elke taal of dialect heeft er zijn eigen woorden voor. Hoe heet “kus” in het Engels? En wie kan het woord “kus” in nog een andere taal zeggen? En wie kent er nog meer woorden voor? Laat de kinderen zoveel mogelijk woorden bedenken en schrijf ze op. Allemaal kusjes Eén kusje op de haren twee kusjes op je mouw drie kusjes om te zeggen dat ik heel veel van je hou vier kusjes op je wangen vijf kusjes in je nek zes kusjes om te zeggen 'k vind je helemaal te gek en zeven kleine kusjes omdat ik je al zó lang ken en acht voor al die dingen die ik nog vergeten ben! Uit: Het grote versjesboek/Marianne Busser en Ron Schröder (Van Holkema & Warendorf, 1997).

2000 - Boekidee 1 - 11/12

Uit: Leesgoed, katern Boekidee (2000, nr 1). Boekidee is een katern met praktische tips in het hart van het tijdschrift Leesgoed. Leesgoed verschijnt 8 x per jaar en is een uitgave van Biblion Uitgeverij, zie http://www.nbdbiblion.nl.

Ik%20wil%20geen%20kus  

http://www.eenhoorn.be/site/images/pdf/Ik%20wil%20geen%20kus.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you