Page 1

IMMERSIVE

SPACE

ONTWERPDOCUMENT


OPDRACHT 1

DRIE IMMERSIVE RUIMTES Deze afbeelding roept ‘immersiveness‘ bij mij op. Dit komt omdat de afbeelding op een aparte manier is opgebouwd. Het lijkt alsof de wereld op de top van een wolkenkrabber verder gaat. De wereld waarin de wolkenkrabbers gebouwd staan lijkt verlaten en geruïneerd te zijn. Door gebruik te maken van donkere en sombere kleuren tegen de frisse en heldere kleuren roept ook ‘immersive‘ bij me op. Voorin de afbeelding lijkt het alsof de wereld verdwijnt, onder je voeten weg zakt. Hierdoor wil je de afbeelding ‘in‘. De diepte in, om het zo maar te zeggen. De vrolijke wereld lijkt oneindig. Dit komt door rivier die er stroomt en de luchtballon die in de verte zweeft.


OPDRACHT 1

DRIE IMMERSIVE RUIMTES Ook deze afbeelding roept ‘immersiveness‘ bij mij op. Door de rondingen in het dak en de rare hoeken in de muren lijkt de afbeelding haast wel onmogelijk en dus onrealistisch. Juist omdat deze afbeelding zo ‘wazig en vreemd‘ is roept het bij mij ‘immersive‘ op. Het dak lijkt heel klein, maar de kamer lijkt groot. Ook door de meerdere objecten krijg je een bepaalde diepte in de afbeelding. Dit zorgt weer voor de ‘immersiveness‘.


OPDRACHT 1

DRIE IMMERSIVE RUIMTES Ook de laatste afbeelding roept ‘immersiveness‘ bij mij op. Dit is een afbeelding waarbij het lijkt alsof je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt. Je staat in een soort van ‘space station’. De afbeelding lijkt immersive omdat de personen in de afbeelding heel erg klein lijken tegenover het enorme raam. Ook de ruimte en de verschillende tv-schermen worden zijn enorm. Dit komt doordat de personen erg klein zijn weergegeven. Daarnaast is de ruimte, als in heelal, sowieso van zichzelf al immersive: Immersive Space, het woord zegt het al!


OPDRACHT 2

OBJECTEN IN EEN RUIMTE

De bovenstaande drie objecten heb ik gebruikt om te combineren met een echte afbeelding. Het voor en na resultaat zie je op de volgende pagina. Het doel is de objecten zo te plaatsen alsof de objecten daadwerkelijk in de afbeelding staan en ze er dus niet zijn opgeplakt. Tja, of ik echt tevreden ben met het resultaat? Ondanks het aanbrengen van schaduwen en de kleuren aan te passen, heb ik nog steeds het gevoel alsof de objecten niet echt in de afbeelding thuis horen. Missie is dus niet geslaagd. Vandaar dat ik een tweede poging heb gedaan, zie de volgende pagina.


OPDRACHT 2

OBJECTEN IN EEN RUIMTE

De bovenstaande drie objecten heb ik gebruikt om te combineren met een echte afbeelding. Het voor en na resultaat zie je op de volgende pagina. Het doel is de objecten zo te plaatsen alsof de objecten daadwerkelijk in de afbeelding staan en ze er dus niet zijn opgeplakt. Deze opdracht is beter gelukt dan de vorige. Alhoewel ik nog steeds niet tevreden ben over de stoel. De stoel staat toch echt op de afbeelding geplakt. Helaas kreeg ik het niet beter dan dit. Het schilderij is prima, en past dus ook prima bij het plaatje. De herfstbladeren zijn ook erg goed gelukt. Eentje vliegt het balkon net binnen. De tweede valt naar beneden en zorgt voor een duidelijke schaduw. De derde ligt al op de grond. Deze opdracht geeft mij meer voldoening dan de vorige.


OPDRACHT 3

IDEEVORMING:

1. 2. 3.

RUIMTEVRAGEN MINDMAPS ABC BRAINSTORM


1. RUIMTEVRAGEN Beantwoord de volgende vragen:

Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De badkamer in ons oude huis. Ik was denk ik drie jaar oud. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Moeilijk. Ik weet dat de badkamer uit vele groene en bruine tinten bestond en er ouderwets uit zag. Er was een groot groen bad en een groene wastafel. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Tropical Island een groot tropisch zwembadparadijs ergens in de buurt van Berlijn. Tropical Islands is het grootste overdekte tropische zwembad van de wereld. Het heeft een oppervlakte van 66.000 m² en staat volgebouwd met zwembaden, sauna’s, zwembaden, restaurants en glijbanen. Omdat het gebouw ooit is gebouwd om zappelins in te kunnen bouwen heeft de hal verder geen ondersteuningspalen, hiermee breekt Tropical Islands een record, het is hiermee het grootste gebouw zonder verdere ondersteuning. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? In een graftombe, erg donker en heel klein. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Wanneer de ruimte aangenaam warm is, niet alleen qua temperatuur maar ook qua aankleding. Daarnaast houd ik ervan als er veel licht naar binnen valt en de ruimte vaak hoog is. Dus liever een appartement op de tiende etage dan een bungalow op de begane grond. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Wanneer de ruimte klein en donder is. Geen daglicht naar binnen valt en je je amper kunt bewegen.

Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? Ruimtes en omgevingen die je vaak op tv ziet, zoals de Grand Canyon bijvoorbeeld. Ik ben er nog nooit geweest maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit belachelijk groot is. Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Ik denk hierbij meteen aan de verschillende ‘national parken’ in Amerika. Deze omgevingen zijn vaak zo groot, daar kan ik me echt niets bij voorstellen. Of het universum, dat is toch gewoon onvoorstelbaar groot? Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. Scream, mijn eerste horrorfilm die ik onder begeleiding van mijn moeder mocht kijken. De ruimte die me bij is gebleven is de scene waarin ze in de keuken staan. Waar ‘Sid’ erachter komt dat haar vriendje Billy en ‘Stu’ de echte moordenaars zijn. Het is een typische Amerikaanse keuken met daarin een volgens mij meerdere keukeneilanden. De keuken was wit en erg rommelig, waarschijnlijk door het feest. Daarnaast waren er meerdere ingangen, ik dacht twee. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie? Beschrijf die. Liar Liar, een leuke komedie met Jim Carrey. Een van de ruimtes die ik me kan herinneren is het moment dat hij zich zelf in elkaar slaat op het toilet. Een grote ruimte met een rare indeling. Veel lichte kleuren, marmer en hout. Losse urinoirs en een aantal aparte toiletten. Natuurlijk een aantal wasbakken met spiegels en een witte prullenbak.


Beschrijf een ruimte buitenshuis waar jij je thuis voelt. Anne & Max, een koffiebarretje in Alkmaar. Een beetje hetzelfde principe als Starbucks alleen wat voordeliger. Deze ruimte zal ongeveer 30 bij 7 meter zijn. Je komt binnen en aan de rechterwand staan allemaal verschillende fauteuils met tafeltjes, aan de linkerwand staat de bar. Tien meter verder houdt de bar op en staan er aan beide zijde verschillende fauiteuls en tafels. Anne & Max geeft een soort woonkamer idee weer, warm en gezellig. Comfy en genieten. Je komt er echt thuis en daarbij neem je een heerlijk bakje koffie. Kan een ruimte instaat zijn om een bepaalde emotie bij je op te roepen? Ja dit kan. Wanneer een kamer klein en donker is, krijg je eerder negatieve emoties, zoals angst. Je kunt hier ook erg depressief van worden. Wanneer een ruimte groot en licht is, zal je je veel positiever voelen. Al moet ik toegeven dat dit misschien ook wel een eigen gevoel is, dus persoonsgebonden. Wanneer er bijvoorbeeld een rode muur in de ruimte aanwezig zal zijn, denk ik meteen aan liefde en romantiek. Terwijl een ander misschien denkt aan gevaar, bloed en oorlog. Heb je wel eens een ruimte gezien die je optisch bedriegt? Ja. Tijdens mijn bezoek aan Edinburgh ben ik naar Camera Obscura and World of Illusions geweest. Dit is een museum vol met optische illusies. In dit museum is ook een voorbeeld te vinden van een Ames-kamer. Een Ames-kamer is een kamer met een optische illusie waardoor zaken groter/kleiner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Iemand die aan de ingang van een Ames-kamer staat, zal deze interpreteren als een gewone kubusvormige-kamer met een achterwand en twee parallelle

zijwanden die loodrecht staan tussen een horizontale vloer en plafond. Echter is dit optisch bedrog: in werkelijkheid heeft de kamer de vorm van een trapezium. De muren zijn ietwat schuin. De vloer en het plafond buigen naar elkaar toe. De rechterwand staat dichter bij de persoon die voor de kamer staat ten opzichte van de linkerwand (of omgekeerd). Het lijkt hierdoor of de ene persoon heel erg groot is en de andere persoon heel erg klein. Erg leuk! Hebben kleuren invloed op een ruimte? Ja, kleuren hebben invloed. Wanneer je in een ruimte meer gebruik maakt van lichte kleuren zal de ruimte veel groter overkomen dan dat je gebruik maakt van donkere kleuren. Kan een indeling van de meubelen ook invloed hebben op een ruimte? Ja, dat denk ik wel. Ik heb al vaker een ruimte onderhanden genomen door met de meubels te schuiven. De indeling bepaalt vaak hoe er gebruikt wordt gemaakt van de ruimte. Met dezelfde meubelen kan een kamer heel erg vol staan, maar met een andere indeling lijkt de kamer heel erg leeg.


2. MINDMAPS

Maak een uitgebreide mindmap van alledrie de ideeĂŤn die je hebt voor mogelijke werelden / immersive spaces.

Super Mario

Professor Layton

Dexter


3. ABC BRAINSTORM

Bedenk voor elke letter van het alfabet iets wat met je (gekozen) wereld te maken heeft.

Professor Layton Avontuur Baron Augustus Reinhold Curious Village De doos van Pandora Elyse誰sche Kist Flora Reinhold Games Hersenkrakers Inspector Chelmey Juist Kruiswoordraadsel Luke Triton Mysterie Nintendo Oma Riddelton Professor Layton Q... Raadsels Schuifpuzzel The Tea Master House Uitdaging Vermaak Wijsheid X... Y... Zelfvertrouwen


OPDRACHT 4

RESEARCH De keuze Na lang wikken en wegen toch maar besloten om iets te gaan doen met Professor Layton. Dexter was eigenlijk mijn eerste keus, maar het is me toch iets te gewelddadig. Bloed en de dood zijn nou niet bepaald leuk. Daarnaast is het resultaat alleen maar leuk als je de serie Dexter kent. Dit probleem wil ik voorkomen door iets te gaan doen met Professor Layton. Professor Layton is een archeoloog bij de universiteit van Gressenheller. Hij is een bekende puzzelfanaat en lost regelmatig mysteries op in de echte wereld, maar benadrukt dat hij geen detective is. Hij wordt heel vaak geconfronteerd met allerlei gevaren en hindernissen. Gelukkig helpt zijn leerling Luke hem een handje. Het eerste deel, The Curious Village, is een avontuur/ puzzelspel. De speler bestuurt professor Layton en zijn jonge assistent Luke. Gedurende het spel loopt de speler door het dorp St. Mystere, waar gezocht wordt naar de “Golden Apple�. De speler kan met alle personages in het dorp praten of voorwerpen onderzoeken door erop te tikken (op het aanraakscherm). In veel gevallen vragen de personages aan Layton en Luke of ze een puzzel willen oplossen. Er zijn ook verborgen puzzels die alleen gevonden kun-

nen worden door de juiste voorwerpen te onderzoeken. Er zijn veel verschillende soorten puzzels. Zo zijn er onder andere schuifpuzzels, logische puzzels en hersenkrakers.

gaan maken. Ik hoop zelfs dat dit afbeeldingen kunnen zijn die ik zelf gemaakt heb tijdens vakanties. Heb ik niet de juiste afbeeldingen zal ik verder gaan zoeken op het Internet. Die afbeeldingen zal ik dan gaan gebruiken.

Er zijn inmiddels al diverse delen door Nintendo uitgebracht. Wanneer je eenmaal verslaafd raakt aan De manier waarop zij de spelletjes presenteren wordt het puzzelen, dan kun je niet snel meer stoppen! natuurlijk een hele uitdaging. Ik denk dan ook dat dit me niet op deze manier gaat lukken. De puzzel wordt namelijk weergegeven in een nieuws scherm waarbij je iets moet doen. Zoals bijvoorbeeld cijfers Research invoeren of blokjes verschuiven. Aangezien ik geen Tijdens het zoeken naar beeldmateriaal kwam ik veel expert ben op het gebied van Flash moet ik dit zo oude herinneringen tegen. Allerlei spelletjes en per- simpel mogelijk houden om problemen te voorkosonages brachten me weer terug in de tijd. Vroeger men. Wel lijkt het me een hele uitdaging om zoiets speelde ik dit spel non-stop en had mijn Nintendo voor elkaar te krijgen. Mijn doel is dan ook om het simpel te houden, maar mocht het goed gaan, dan dan ook overal bij me. wil ik het meer gaan uitbreiden. Professor Layton is een fictief figuur, een getekend personage. Dit maakt het dan ook makkelijker om De eerste stap nu is het bedenken van een plan. Hoe straks iets na te bouwen. In principe kan ik alles zelf wil ik mijn opdrachten tonen? Aangezien er maar tekenen en ik wil het dan ook graag in dezelfde sfeer drie levels gemaakt hoeven te worden, kan ik ervoor kiezen om een spel in een level te zetten. Of wanneer gaan behouden. De oude stijl bevalt me dan ook prima. Tijdens mijn ik tijd heb, maak ik zes levels. In ieder level kom je research viel me op dat er vele echte afbeeldingen lij- in een spel terecht. Ik moet hier nog even over pieken op de getekende afbeeldingen uit de spelletjes. keren. Ik ben dan ook van plan om eigen afbeeldingen na te


OPDRACHT 5

SYNOPSIS


Ontwerpdocument  
Ontwerpdocument  
Advertisement