Page 1

Jaargang 1, nummer 3, december 2008

Grote schoonmaak op je eeepc

Handige weetjes

14 gratis winter achtergronden!

En nog veel meer Blader snel verder!

Contact? Eeezine is een gratis online magazine. Wij zijn onder andere te vinden via onze site: eeezine.nl of via eee-users.nl. Heeft U opmerkingen, tips, ideeĂŤn, een artikel of een leuke foto, stuur deze dan op! U kunt mailen naar: eeezine@live.nl

Eeezine gaat door! Nog altijd is iedereen flink enthousiast over eeezine. Dit is nog maar het derde nummer, maar we zien al een flinke stijgende lijn. Niet alleen het ontwerp wordt steeds beter, maar ook in de inhoud wordt steeds boeiender. Ook op het eee-users forum bleek eeezine zeer gewaardeerd te worden, dit bleek uit de uitslagen van een poll, en uit vele positieve reacties.


Van de redactie Afgelopen maand is er weer flink gewerkt om het magazine weer voor, en dit maal ook wat dikker te krijgen. Het design is ook weer een beetje aangepast.

Inhoudsopgave

Wij hopen dat jullie weer veel leesplezier hebben aan het magazine. Het volgende magazine komt uit in februari. In de tussentijd werken we ook aan de website, hier zijn ook al aardig wat ideeĂŤn voor. Heeft U opmerkingen, tips, ideeĂŤn, een artikel of een leuke foto, stuur deze dan op! U kunt mailen naar: eeezine@live.nl

www.eeeusers.nl

Inhoud. Overal op internet met Xandros. Eeezine nieuwspage. Vernieuwde website. Ervaring bij PC-tuningonline. Gratis winter achtergronden. Alles in de hand met Tuneup. Gaat Eeezine nog een jaar door? Handige weetjes! Hoeveel zitten we op Eeeusers? Ubuntu via Usb-stick installeren. F-looper stopt met Eeezine. Kerstrecepten. Colofon.

1. 2. 3. 4. 5. 7. 8. 11. 12. 13. 15. 20. 21. 24.

Reclame? Wilt U een advertentie in ons magazine, dat kan! Mail naar eeezine@live.nl

1


Heb jij er ook wel eens last van? Dat je met Xandros niet op een netwerk kan komen. Dan hier de oplossing! Een speciaal programmatje die je hierbij helpt.

Bij het updates installeren staat ook EeeAP download dit. Weet je niet hoe je updates installeert? Kijk dan in de FAQ van eeeusers. Tijdens het controleren en downloaden van updates moet uw Eeepc verbonden zijn met het internet. Mogelijk moet na het downloaden en installeren uw Eeepc opnieuw gestart worden. Nu ga je naar instellingen. En zie je het logootje staan van EeeAP.

Klik hierop. Er komt ‘’bezig met verbinden’’ in beeld. Nadat je dit gedaan heb ga je naar het tabblad ‘’internet’’ en dan netwerken zoeken. Nu moet het draadloos netwerk die je eerst niet kon vinden in beeld komen.

2


7-inch EeePC volgend jaar verleden tijd ASUS is van plan om haar 7-inch EeePC's vanaf volgend jaar niet meer te gaan verkopen en ook geen nieuwe modellen meer te ontwikkelen met deze schermgrootte. Tegelijkertijd heeft het bedrijf ook geen plannen om een EeePC te introduceren die voorzien is van een scherm groter dan 10,2 inch. ASUS zal zich focussen op een kleiner aantal modellen met schermgroottes van 8,9 en 10,2 inch. Dit omdat deze formaten de best verkopende formaten zijn. Verwacht wordt dat de meeste modellen geleverd zullen worden met Windows XP Home. Dit komt doordat 4/5 van het totaal aantal verkochte EeePC's voorzien is van Windows XP en slechts 1/5 van Linux. Ondersteuning voor 3G zal volgend jaar ook toegevoegd worden aan een aantal modellen. Welke modellen dit zullen worden is op dit moment echter nog niet bekend. Ook heeft de elektronicagigant onderhandeld met Intel en Microsoft over het geheugenlimiet van 1GB. Er bestaat dus een kans dat dit limiet volgend jaar ook opgeheven zal worden. Intel is ook van plan om in het derde kwartaal van volgend jaar een nieuw Atom-platform te introduceren. De kans dat er dan een nieuwe lijn aan netbooks uitkomt, zowel van ASUS als van haar concurrenten, is daardoor redelijk groot. Met de veranderingen aan het productaanbod wil ASUS proberen wederom meer netbooks te verkopen dan Acer.

ASUS zal touch screen EeePC tonen op CES Fudzilla zegt dat meerdere bronnen aan haar bevestigd hebben dat ASUS haar nieuwe touchscreen EeePC zal tonen op de CES die plaats zal vinden in januari volgend jaar. Van deze nieuwe netbook zal zowel een variant in 8,9 inch als 10,2 inch zijn. Beide modellen zullen een scharnier hebben dat de gebruikers in staat stelt om de netbook te gebruiken als een tabletpc. Een ontwerp dat veel weg heeft van de Gigabyte M912. Verdere details over het uiterlijk van de nieuwe modellen zijn nog niet vrijgegeven. Deze zullen voor het eerst bekend worden op de CES. De elektronicagigant heeft ook laten weten dat het aan het werken is aan een aantal applicaties voor gebruik in huis die ook daadwerkelijk het touchscreen benutten. Hierbij kan gedacht worden aan tekenen met de hand, het bewerken van foto's en verschillende multimediaopties. Beide modellen zullen tevens voorzien zijn van Windows XP Home, of er dus daadwerkelijk ondersteuning zal zijn voor tabletpcapplicaties is nog onduidelijk.

3


Vanaf nu heeft Eeezine een vernieuwde website! Deze moet handiger en makkelijker worden dan de vorige. En ook goed te bekijken worden in ons kleinste Eeepc-tje. Het enige probleem wat er nu speelt is dat hij (bijna)niet word weergegeven in Firefox web browser. En het grote nadeel elke gebruiker met een Linux distributie heeft Firefox als web browser. Wij hopen dit zo snel mogelijk te verhelpen.

De site zou eigenlijk later worden gemaakt, maar ik heb alvast een beginnetje gemaakt. Vandaar dat het er nog zo rommelig uitziet. In januari komt er geen Eeezine, We hopen in die tijd de site wat opgebouwd te hebben.

www.eeezine.nl

4


Hier het verhaal van Cordebra over zijn ervaring bij PCtuning-online. Ik heb toestemming van hem gehad om het hier in Eeezine te plaatsen. Ben jij ook de dupe van PCtuning-online geworden? Mail dan naar eeezine@live.nl

Cordebra: Ik heb met mijn stomme kop een bestelling geplaatst bij de heer Richard Carl Samson. Het betreft een externe harddisk en een externe DVD-writer. Op 11 november heb ik het verschuldigde bedrag overgemaakt, per postbank online, naar zijn rekening, nadat ik hem eerst had gebeld dat ik de winkel niet kon gebruiken omdat een en ander niet goed werkte. Als ik iets selecteerde dan werd dat opgeteld bij het bedrag dat bij de omschrijving stond, zodat je bij de kassa dubbel zou moeten betalen. Dus ik heb telefonisch besteld en mij werd gezegd door himself, dat alles voorradig was. Er kwam maar geen pakje. Ik hem opbellen. Hij beloofde mij dat het pakje met UPS in ieder geval nu op zaterdag 15 november of anders misschien maandag 17 november, bezorgd kon worden. Beide dagen binnen gezeten om het vooral niet te missen. Niets !!! Bijna een week gewacht. Op 21 november weer telefonisch contact gehad met de heer RCS. Het had al afgeleverd moeten zijn, volgens hem. Hij belde direct met het distrubitiebedrijf, een Sociale Werkplaats in Breda. Het telefoongesprek met een medewerker van de Sociale Werkplaats in Breda voerde hij, terwijl hij mij nog aan de lijn had, dus was het echt of faken? Er was het een en ander fout gegaan en mijn pakje was door een vage reden weer terug gekomen. Ik kon het zeker deze week maandagochtend, 24 november, voor 12 uur ontvangen. Het zou door UPS bezorgd worden. Het was er maandag niet. Ik weer bellen. Hij zou het de volgende dag persoonlijk brengen. Ik zei hem dat ik dan niet thuis zou zijn i.v.m. een belangrijk afspraak, die ik niet kon afzeggen of verzetten naar een andere datum. Wij maakten de afspraak dat hij het woensdagochtend zou komen brengen. Hij snauwde mij af en zei dat hij iemand aan

5


de lijn had en dus verder met zijn werk wilde gaan. Ik voelde me rottig behandeld. Ik leek een zeurkous. Ik was teleurgesteld en voelde me bedrogen. Even later belde ik hem weer op dat ik het de volgende dag 's avonds, dinsdag dus, wilde hebben, anders wil ik mijn geld, EUR 144,-, terug. Hij is niet die avond gekomen en het pakje ook niet. Ook niet de volgende dag. Nu probeer ik hem al een paar dagen te bereiken. Geen telefoon wordt beantwoord. Alleen is er een voicemail. Ben ik opgelicht? Ik heb, achteraf pas, wel rare berichten over hem gelezen op het internet. Ik kan dat moeilijk accepteren. Is hij gewoon laks en een leugenaar of is hij er met al het geld vandoor? Graag wil ik weten of er nog meer mensen slachtoffer zijn geworden van de 'SHOP' van de heer Richard Carl Samson, of ben ik het alleen? Ik heb PCtuning-online een mailtje gestuurd. Uiteraard niet open en bloot maar dat ik rare berichten hoorde of het wel echt klopte ik wou zijn verhaal horen. (ik deed me voor als een koper) Helaas na bijna een maand nog altijd geen email gehad. Maar het mag wel duidelijk zijn wat hij is, namelijk een: Oplichter! via de website internetoplichting.nl blijkt dat deze man vele vaker mensen oplicht. Richard Carl Samson. C.O SDMM Woonplaats en vestigingsplaats Den Haag. meest gebruikte naam op internet dimov000 . wij hebben ook een dimov000 op het forum zitten.

6


Download Gratis 14 Mooie Winter Achtergronden! Wachtwoord: eeezinekerst08

7


Een stukje besproken software.

is het tijd voor een grote schoonmaak op je eeepc? daar kan Tuneup je heel gemakkelijk bij helpen. ook kun je met het programma heel simpel de stijl van jouw computer veranderen. hieronder even de hoogte punten. Eenvoudig en overzichtelijk: de Startpagina van TuneUp  Snelle toegang tot de belangrijkste optimaliseringsfuncties  Brengt u in een oogopslag op de hoogte van de prestaties, staat en onderhoud van

uw pc  Geeft problemen duidelijk aan en biedt begrijpelijke adviezen om uw systeem te verbeteren

Hier links zie je de startpagina als je tuneup opstart. Hij geeft alles duidelijk aan en het programma is simpel te bedienen.

8


Individuele optimalisering: TuneUp Speed Optimizer  Realiseert een optimalisering op maat zonder veel inspanning  Wijst op ongebruikte programma's en veeleisende functies  Analyseert hardware, instellingen van het besturingssysteem, geïnstalleerde

programma's evenals het gebruiksgedrag  Bepaalt uw persoonlijke optimaliseringsmogelijkheden

Automatisch en snel: TuneUp 1-klik Onderhoud     

Voert de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden uit met slechts één klik Schoont het register van Windows op Wist tijdelijke bestanden en mappen Verbetert de systeemprestaties door geïntegreerde defragmentatie Geïntegreerde Shortcut Cleaner verwijdert defecte en ongebruikte snelkoppelingen

het programma is zeer simpel te bedienen en bovendien Nederlands. het is voor alle windows systemen maar helaas niet voor linux.

Prestaties van de pc efficiënt verbeteren! Windows en programma's starten langzaam en programma's sluiten traag? Hoe u kunt de prestaties van de pc efficiënt verbeteren, zonder nieuwe hardware aan te schaffen,

Problemen eenvoudig en snel oplossen! Voorkom gegevensverlies, crashende programma's en weergavefouten, zodat u rustig en ongestoord kunt werken. U kunt heel eenvoudig deze pc-problemen oplossen en voorkomen.

Individuele aanpassing! Wilt u een Windows hebben dat werkt en er uitziet zoals u dat wilt en is afgestemd op uw persoonlijke gebruiksgedrag? U kunt Windows individueel aanpassen aan uw wensen,

Het logo van Tuneup.

9


Windows eenvoudig opruimen! U wenst een voortdurend goed presterende en opgeruimde pc? Maar u hebt niet de tijd om regelmatig zelf lastig onderhoudswerk uit te voeren? U kunt de routineklusjes veilig en effectief voor u laten uitvoeren,

Snelle optimalisering bij elke start van het programma! Er zijn regelmatig onderhoudstaken nodig telkens nadat een programma is ge誰nstalleerd, na elke spelsessie of na uitgebreide downloads. U krijgt telkens bij het starten van het programma een overzicht over het systeem en de benodigde optimalisatie.

Nuttige extra tools! Hebt u specifieke functies nodig om Windows zelfstandig te optimaliseren? U kunt uw systeem nog verder zelf herstellen en onderhouden.

Tot slot. Ik hoop hierbij nuttige informatie te hebben vertelt over het programma. op de site www.tuneup-software.nl kunt u een Demo downloaden. het moet helaas wel betaalt worden na de trialperiode. Het is zeker de moeite waard om dit programma te kopen. de prijs zal zo rond de 30/40 euro zijn.

Tuneup die een systeem optimalisatie heeft voltooid.

10


Eeezine komt terug! Het was bijna wel te voorspellen. In de stem poll waarin je kon stemmen of Eeezine moest blijven of niet had ruim de meerderheid op Ja gestemd. Na overleg met Yoerie de eigenaar van Eeeusers is eruit gekomen dat we nog een jaar (seizoen) verlenging doen. Nummer Datum van uitgave. 1 01-02-09 2 01-03-09 3 01-04-09 4 01-05-09 5 01-09-09 6 01-10-09 7 01-11-09  Nummer 8 wordt weer een kersteditie uitgave: 24-12-09.  Tabel kan mogelijk afwijken van datum.

We hopen weer op een leuk jaar met Eeezine en onze nieuwe crewleden.

11


Hierin vind u handige weetjes over de Eeepc kort beschreven. Heeft u zelf een handig weetje over het gebruik of over de Eeepc zelf? Mail het dan naar onze redactie eeezine@live.nl Ik kan opgeslagen plaatjes in Xandros niet vinden of word beschreven als ongeldig. Als je een plaatje opslaat moet je het een naam geven. Onbewust voer je dan alleen de naam in waardoor Xandros niet weet dat jij het opslaat als een plaatje. Als je een plaatje opslaat moet je naamafbeelding.jpg of naamafbeelding.gif doen. Nu weet xandros dat je het wil opslaan als plaatje. Bij Windows gebeurt dit automatisch. Vind je ook dat Xandros easy mode een saaie kleur heeft? Vind je dat de easy mode van Xandros een saai kleurtje heeft? Daar valt iets aan te doen. Ga naar het tablat instellingen en dan staat er bureaubladthema en daar kun je een leuk kleurtje uitzoeken mijn persoonlijk favoriet is groen. Firefox start bij opstarten de site van Asus EeePC Wil jij ook je eigen startpagina kiezen in Firefox? En niet dat bij elke opstart beurt de site van Asus EeePC word weergegeven? Start Firefox op en klik op Extra Âť Opties Âť startpagina.

12


Er is een tijdje geleden een poll geplaatst met de vraag. Hoelang ben jij in totaal op Eeeusers.nl geweest? Dit is er uiteindelijk uitgekomen.

De meeste stemmers zijn meer als 24 uur op het forum aanwezig geweest.

Hoewel dit al niet echt meer klopt want later verschenen er deze berichten. Komodo: Ha! Inmiddels : Totale tijd ingelogd: 20 dagen, 5 uren en 31 minuten. Morrigan: Ben ondertussen hard op weg naar 20 dagen(!), time flies when you're having fun!

13


www.ehtsales-ltd.co.uk


Toelichting Bij het gebruik van Linux Ubuntu kun je tegen enkele problemen aanlopen. Bij de installatie van Ubuntu 8.04 heb je standaard geen internetdrivers, waardoor internetten onmogelijk is zonder eigen handelingen en dus heb je een tweede pc nodig waar wel internet op beschikbaar is om drivers te downloaden. Bij het gebruik van Ubuntu 8.10 heb je wĂŠl de beschikking over bedraad internet, maar het draadloze netwerk doet niets. Dit is wel te repareren via het terminalvenster en een connectie met het internet. Hoe je dat doet leg ik verderop in deze tutorial uit.

USB-stick slipstreamen Om ervoor te zorgen dat je Ubuntu op je Eee PC kunt installeren, heb je een USB-stick van minimaal 1GB nodig. Of een USB-cd/dvd speler. Aangezien veel mensen geen USBcd/dvd speler hebben, leg ik in deze tutorial uit hoe je Ubuntu op een bootable USB-stick zet. Dit doe je met behulp van het programmaatje UNetbootin. Deze is te verkrijgen voor zowel Windows als Linux en op eeeusers bij Eee-magazine te downloaden. Dit programma streamt een aantal onderdelen in de Live cd van Ubuntu, waardoor hij ook vanaf een USB-stick geboot kan worden. Veel mogelijkheden zijn er niet, maar ik neem ze even door: Bij "Distribution" kun je kiezen welke Linux distributie je wilt downloaden en daarnaast kies je voor welke versie. Normaal gesproken kies je hier de nieuwste. Als je al een .ISO image van Linux op je computer hebt staan, kun je de optie "Diskimage" kiezen. Op deze manier hoef je geen image van internet te downloaden voordat je kunt beginnen met streamen. Via "Custom" kun je een Linux Kernel en Initrd selecteren en daarvandaan een bootable installatiedisk maken. Deze optie is voor de meer ervaren gebruiker. Onderaan kies je bij "Type" waar de Bootable USB-schijf naartoe moet. Hier kies je voor de USB-stick die je wilt gaan gebruiken om Linux Ubuntu vanaf te installeren. Aangezien Windows de USB-sticks automatisch herkent, kun je voor je eigen veiligheid de optie "Show All Drives" uitgevinkt laten.

15


Wanneer je op "OK" drukt gaat de rest vanzelf. Wanneer je nog een image moest downloaden, zal het programma hier mee beginnen.

Vervolgens wordt de zojuist gedownloade, of eerder gekozen, .ISO-file uitgepakt en naar de USB-stick gekopieerd. Afhankelijk van de schrijfsnelheid van de USB-stick kan dit een tijdje duren.

In de volgende stap worden de bestanden die ervoor zorgen dat de USB-stick bootable is, naar je USB-stick gekopieerd. Deze stap duurt slechts enkele seconden. Als dit gedaan is krijg je de melding dat de installatie naar de USB-stick geslaagd is en dat je opnieuw op moet starten. Je bent echter nog niet helemaal klaar.

16


Zodra je opnieuw bent opgestart ga je naar de USB-stick via "Deze Computer" of Windows Verkenner. Er volgen nog drie korte, maar belangrijke stappen. 1. Op je USB-stick staat een bestand "syslinux.cfg. Dit moet je veranderen in syslinux.old 2. Open de map "isolinux", en verander het bestand isolinux.cfg in syslinux.cfg. 3. Ga weer terug naar de hoofdmap, en verander de naam van de map isolinux in syslinux.

Bios instellingen van de EEEpc De USB-stick is klaar voor gebruik. Nu moet je er nog voor zorgen dat je vanaf de USBstick opstart, zodat je de installatie kunt beginnen. Voordat je verder gaat stop je eerst de USB-stick in de laptop, zodat deze tijdens het opstarten wordt opgemerkt. Tijdens het opstarten van je Eee PC blijf je op F2 drukken totdat je in de BIOS terecht bent gekomen. Dit is een blauw scherm waarin je het een en ander aan kunt passen. Ga hier niet zomaar mee spelen, de Eee pc gebruikt deze instellingen om te weten wat hij moet doen tijdens het opstarten. Staat dit verkeerd, dan zal de Eee PC niet (goed) opstarten. Om ervoor te zorgen dat de Eee PC tijdens het opstarten doet wat jij wilt, ga je naar het tabje "Boot". Dit doe je door drie keer op het pijltje naar rechts te drukken. Ga naar de optie "Hard Disk Drives", hier kies je welke harde schijf als eerste gecontroleerd moet worden. Kies hier voor de USB-stick.

17


Hierna ga je naar de optie "Boot Device Priority". Hier kun je selecteren welk medium als eerste gecontroleerd moet worden op bootable bestanden. Ook hier zet je de USB-stick op 1st.

Druk vervolgens op F10 en kies voor "[Ok]". De laptop zal nu opstarten vanaf de USB-stick en zal je eenmaal vragen om op een toets te drukken tijdens het opstarten. Hierna start de standaard Ubuntu LiveCD. De installatie wijkt echter licht af van de standaardprocedure.

18


Ubuntu installatie configureren Als de LiveUSB eenmaal is opgestart kun je de installatie starten. Wanneer je moet kiezen op welke manier je de installatie wilt doen, kies je voor "Handmatig".

Bij de volgende stap selecteer je de harde schijf met de meeste ruimte. Dit is waarschijnlijk de tweede partitie, omdat op de eerste de recovery image staat. Kies voor "Partitie verwijderen". Selecteer de vrije ruimte en kies voor "Nieuwe partitie".

Bij "Gebruiken als:" kies je voor Ext2 bestandssysteem. Je kiest hier voor Ext2 om het aantal gelijktijdige schrijfmogelijkheden naar de SSD-harde schijf te limiteren, wat de levensduur van de SSD ten goede komt. Bij "Aanhechtpunt:" zet je een / neer. Kies voor "Volgende". Je krijgt nu een waarschuwing dat je geen wisselgeheugenruimte hebt aangemaakt. Dit doe je ook niet.

Vervolgens kun je de installatie voltooien zoals ieder andere Linux Ubuntu installatie .

19


Ik stop met eeezine! Jongens en meisje, dames en heren, Ik stop met eeezine...

Waarom? Omdat naar mijn idee de samenwerking totaal niet vlot verloopt, het is 1 dag voordat eeezine uitkomt (is al een dag uitgesteld) en heb nog steeds de inhoud niet ontvangen, wat ook al meerdere keren uitgesteld is. Ik heb geen zin om alles op de laatste dag te doen, daarom heb ik besloten te stoppen, en zal r-ogier iemand anders moeten zoeken om mee samen te werken, die wel zin heeft om alles op de laatste dag te doen. De december editie ziet er naar mijn idee prachtig uit, maar goed, zonder inhoud ben je er niet. Voorlopig zoekt rogier het zelf maar even uit, misschien dat ik in de toekomst wel weer wil helpen, maar voorlopig niet. Goed, het bij deze de eerste 2 pagina's die ik wel al had, zodat jullie toch nog iets van mijn werk kunnen zien. Rogier, veel succes verder met eee-zine en de site.

Zoals F-looper al zegt. Ik (R-ogier) heb de volledige inhoud gemaakt. Hij had me daarin tegen ook een beetje kunnen helpen dan ging alles wat sneller en had het niet op de laatste dag aangekomen. Dit betekend niet het einde voor Eeezine. Het nieuwe seizoen gaan we met een nieuwe crew door. F-looper is natuurlijk altijd weer van harte welkom.

20


Mocht je nog op de valreep kerstrecepten nodig hebben, dan hebbe we er hier een aantal verzamelt met dank aan Canrith / gé voor het bedenken en selecteren van deze heerlijke kerstrecepten. RECEPTEN VOOR DE DONKERE DAGEN Op onze vaste Kerst/Oud en nieuw stek, een 18de eeuwse boerderij op het Noord Franse platteland, departement de La Meuse, kook ik altijd voor zo'n 20 m/v en heb ik de beschikking over 2 volledig uitgeruste keukens. Hoewel ik me ervan bewust ben dat het gemiddelde gezin in Nederland uit 2 volwassenen en 1,75 kind bestaat, zijn de recepten gebaseerd op 4 personen, tenzij anders aangegeven. Om te beginnen een eenvoudig zelf te maken opwarmertje. Als het buiten echt koud is kun je er een schüss aan toevoegen (scheut cognac of rum).

bisschopswijn nodig: 15 kruidnagels, 3 mandarijntjes, ½ ltr. Water, 2 kaneelstokjes, 150 gr. suiker, 1 ltr. rode wijn. Voor de AA-leden: wijn vervangen door druivensap. Mandarijntjes wassen en in elk mandarijntje 5 kruidnagels steken. Water met mandarijntjes en kaneelstokjes aan de kook brengen en op laag vuur 45 min. laten trekken. Suiker en wijn toevoegen en even tegen het kookpunt aanbrengen. Beslist NIET koken. En: proost

21


prei-mosterdsoep nodig: (olijf)olie, 500 gr. prei, 2 aardappelen, 1 ltr. kippenbouillon, scherpe mosterd (Franse of Groningse), 125 ml. creme fraiche. De bouillon kun je van blokjes maken. Als je voldoende tijd hebt: bij de slager 2 grote soepkippen halen en in ca. 24 uur met wat prei, ui en wortel 4 ltr. bouillon trekken, de rest van de bouillon invriezen. De vegetarische variant maak je met groente/kruidenbouillon. Prei in ringetjes, wat apart leggen voor garnering, rest in olie bakken, niet bruin laten worden. Aardappelen in blokjes gesneden en bouillon erbij scheppen, aan de kook brengen en 10-15 minuten zachtjes doorkoken. 2 Eetlepels mosterd en de creme fraiche in de soep scheppen en met staafmixer alles pureren. Zout en peper naar smaak toevoegen, soep in kommen scheppen en garneren met prei.

hapje voor tussendoor: tapenades nodig (naar behoefte): zwarte olijven, zongedroogde tomaten in olie, ansjovisfilet, sjalotje, teentje knoflook, zout, peper, kruiden naar smaak (vooral de Mediterrane kruiden). Ingredienten grof hakken, eventueel met de keukenmachine, kruiden erdoor mengen, olie van de tomaten gebruiken om er een smeiig geheel van te maken. Lekker met (zelf gebakken) donker brood.

Een hoofdgerecht: lamsbout op de wijze van mijn vriend Jamal Lamsbout inwrijven met peper, met mes stuk of zes gaten rondom erin prikken en daarin evenzoveel tenen knoflook en takjes thijm steken, bestrijken met olie en 24 uur onder plastic afgedekt laten staan. Dan, afhankelijk van gewicht (kun je het beste aan de slager vragen) een tijd (minimaal 1,5 uur)in de oven (180 gr) zetten. Lekker met couscous en kort gestoofde groenten (courgette, tomaten, aubergine).

Nog een: jachtschotel nodig: reuzel of anderszins vet (spekvet kan), spekblokjes om uit te bakken, ui, prei, teentje knoflook, zout, peper, madeirawijn, vlees (haal bij de poelier van alles wat: eend, hert, zwijn, fazant). Bak de spekjes uit in een beetje reuzel, voeg ui, prei, knoflook toe, even laten meebakken en afblussen met madeira. Het vlees in stukken gesneden toevoegen en ca. 3 uur op een zacht vuurtje laten stoven, af en toe omscheppen en zo nodig madeira toevoegen. Zout en peper naar smaak. Verder geen kruiden toevoegen dat verpest de combinatiesmaak van het wild. Lekker met aardappelpuree, aardappelkroketjes, rode kool en spruitjes.

22


En een vegetarisch hoofdgerecht: champignonstroganoff met pasta nodig: 600 gr tagliatelle, 50 gr boter, 2 teentjes knoflook geperst, 1 ui in dunne ringen, 600 gr gemengde paddestoelen, (bijv: kastanjechampignons, shi-take, oesterzwammen, grotchampignons of witte pompom), 10 gr bloem, 1½ dl groentenbouillon, ca. 2 eetl droge witte wijn, 2 eetl crème fraiche, 3 eetl gehakte verse tijm (of 2 theel gedroogde tijm), 2 eetl paprikapoeder, zout, peper Kook tijdens het maken van de “saus” de tagliatelle gaar. Snijd de paddestoelen in reepjes of plakjes. Smelt de boter in een grote braadpan en fruit ui en knoflook tot lichtbruin. Voeg de paddestoelen toe en bak ze 2 minuten mee. Roer de bloem erdoor. Verhit 30 seconden en voeg dan langzaam, al roerend de bouillon en de wijn toe. Breng de saus aan de kook. Roer de crème fraiche, tijm en paprikapoeder erdoor. Kook nog 2 minuten en breng op smaak met zout en peper. Serveer met de warme tagliatelle. Lekker met een groene salade: ijsbergsla, ui, tomaat, zwarte olijven, bieslook of peterselie, feta. Sausje: olie, azijn (of citroen), mosterd, ketjap. Ik ben zelf geen toetjesliefhebber en besluit mijn maaltijden graag met koffie, een goed glas calvados een een sigaartje. In Frankrijk maak ik graag een uitzondering en haal dan een huisgemaakt creme brule. Even met wat bruine suiker onder de grill en jawel, heerlijk. Ook lekker zijn: peertjes in espresso met chocolade nodig: 4 handperen, ca. 1 ltr. espresso, 100 gr. suiker, 100 gr. chocolade (naar voorkeur melk of puur), vanille-ijs. Peren halveren en schillen, pitten verwijderen, espresso met suiker aan de kook brengen en peren erin leggen (ze moeten ondergedompeld zijn), 10 minuten zachtjes laten stoven. Ondertussen met dunschiller krullen van de chocolade schaven. Half peertje op een bord, bolletje ijs op de peer, bestooien met chocola en afmaken met een eetlepel espresso. Nijmegen, november 2008 Canrith / Gé

23


Wij wensen iedereen prettige feestdagen, en een gelukkig nieuw jaar! Van de redactie

Colofon

Afgelopen maand is er weer flink gewerkt om het magazine weer voor, en dit maal ook wat dikker te krijgen. Het design is ook weer een beetje aangepast.

Dit magazine is een gratis tijdschrift met een uitgekiende formule vol informatie voor de gebruikers van de Eee PC.

Wij hopen dat jullie weer veel leesplezier hebben aan het magazine. Het volgende magazine komt uit in februari. In de tussentijd werken we ook aan de website, hier zijn ook al aardig wat ideeĂŤn voor. Heeft U opmerkingen, tips, ideeĂŤn, een artikel of een leuke foto, stuur deze dan op! U kunt mailen naar: eeezine@live.nl

Email: eeezine@live.nl Website: www.eeezine.nl Redactie -Rogier Cover -Rik Vormgeving -Rogier Inhoud -Rogier dit magazine is gemaakt voor www.eeeusers.nl en mag vermeld worden op uw website U kunt toestemming vragen via eeezine@live.nl

De volgende Eeezine is 1 februari online!

Eeezine 3 - Kerst Editie.  

Het 3e nummer van eeezine , ditmaal een speciale kerst editie die extra dik is.!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you