Διασφαλίζω Νο 40

Page 1


#02 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EDITORIAL 03 04-05

Γενική Συνέλευση ΕΕΑΕ Συνέδριο InsurTECH 2021 Η Αμερικανική Ασφαλιστική Αγορά καταδικάζει την εισβολή στο Καπιτώλιο

06

ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΗΜΑ

10

Αναζητούνται Επειγόντως Διευκρινίσεις

12

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΙΣ

08

14

ΤΑΥ Τ Ό Τ Η ΤΑ

Κάνιγγος 27 Αθήνα - Τ.Κ. 106 82 ΑΦΜ: 090296638 - ΔΟΥ: Α’ ΑΘΗΝΩΝ Τηλ: 210 3805907 - Φαξ: 210 3827354 Email: info@enosiasfaliston.gr www.enosiasfaliston.gr

Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γεν. Γραμματέας: Ταμίας:

Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου Χάρης Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος Βλαχάκης Ανδρέας Πλυταριάς

Και Μέλη:

Στέλλα Βικτωράτου Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος Νίκος Λαμπίρης

Επιτροπή διαχείρισης eΧάρης Αλεξόπουλος Γιώργος Βαγιωνής Κωνσταντίνος Βλαχάκης Δημήτρης Τζίκας

Γραμματειακή υποστήριξη Κωνσταντίνα Ψαρρά

Η Ένωσή μας, έχοντας ως μόνο βασικό έσοδο τη συνδρομή των μελών της, σας υπενθυμίζει την ανάγκη έγκαιρης εξόφλησης των συνδρομών σας. Συμβάλλετε έτσι στην εύρυθμη λειτουργία της και τη βιωσιμότητα της.


03#

EDITORIAL Το 2020 που έφυγε πριν λίγες μέρες είναι μία χρονιά που θα θυμόμαστε για πάντα. Μας στέρησε βασικές ελευθερίες και δυστυχώς σε κάποιους και αγαπημένα πρόσωπα. Άφησε πίσω του μία υγειονομική, κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή που θα συνεχίσει δυστυχώς να αφαιρεί ζωές, μέχρις ότου τα εμβόλια αρχίσουν να δημιουργούν την επιζητούμενη ανοσία στον πληθυσμό. Η Χώρα μας ιδιαίτερα, μαζί με την παγκόσμια κοινότητα, δοκιμάστηκε σκληρά, εξερχόμενη από μία δεκαετή οικονομική ύφεση. Ο τουρισμός δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, όλες οι υπηρεσίες καθηλώθηκαν και οι επιχειρήσεις κλονίστηκαν, επιφέροντας μία ύφεση που ξεπερνά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το 10%. Ωστόσο μέσα και από τα ζοφερά στοιχεία ξεπηδά μία ελπίδα καθώς φαίνεται οτι στο δεύτερο απαγορευτικό όλοι και όλα λειτουργούν διαφορετικά. Έχοντας ξεπεράσει το πρώτο πανδημικό σοκ η στάση και η συμπεριφορά είναι διαφορετική. Η τηλεργασία οργανώθηκε καλύτερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο έλαβε άλλες διαστάσεις και όλοι δείχνουν να είναι πιο εξοικειωμένοι με τους περιορισμούς. Η αίσθηση σε όλους μας είναι οτι αυτές οι αναγκαστικές αλλαγές ήρθαν και θα μείνουν γιατί οι ιδιαίτερες συνθήκες απαιτούν προσαρμογές που θα ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις.

Παρά τα όποια προβλήματα δεν μπορεί παρά να επαινέσει κανείς και την άμεση προσαρμογή του κλάδου μας, που μέσα σε λίγους μήνες ενσωμάτωσε αλλαγές και τεχνικές που δίσταζε να εισαγάγει προηγουμένως. Η Ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός μας που στηρίζεται στην αμεσότητα της επικοινωνίας βρίσκει διεξόδους ανεβάζοντας την ποιότητα της ενημέρωσης και της επαγγελματικής προσφοράς. Σήμερα είναι ανάγκη, περισσότερο από πριν, να θυμόμαστε οτι ο κάθε πελάτης μας πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι ο μοναδικός. Γιατί αυτή η πανδημία μεταξύ των άλλων μας δίδαξε οτι η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι έννοιες ουσιαστικές και αλληλοσυμπληρούμενες. Καλωσορίζουμε με αισιοδοξία το 2021 και πάμε μπροστά με δίψα για ζωή και δημιουργικότητα. Αντιμετωπίζουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα την νέα πραγματικότητα, επενδύουμε χρόνο αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας τις επαγγελματικές, και όχι μόνο, με άλλους τρόπους, φροντίζουμε τον εαυτό μας δίνοντάς του χαρά και ενέργεια με νέες δραστηριότητες και ευθύνες για να παραμείνουμε υγιείς, φυσικά και συναισθηματικά. Oι ευχές του Διοικητικού Συμβουλίου μας είναι να είστε όλοι καλά, να είστε αισιόδοξοι και να είστε πολύ προσεκτικοί, μέχρι να ανοίξουν και πάλι οι αγκαλιές που όλοι έχουμε ανάγκη. Καλή Χρονιά.. !


#04

ΓΕΝΙΚΉ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ Ε.Ε.Α.Ε.

Πραγματοποιήθηκε στις 17/12/2020 η Ετήσια Γενική Συνέλευσή μας, που είχε 2 κύρια θέματα. Την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού και την έγκριση της πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου για αποχώρηση της ΕΕΑΕ από την ΠΟΑΔ. Η Πρόεδρος Δήμητρα Λύχρου στην ομιλία της προς το Σώμα αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που οδήγησαν το ΔΣ να φέρει προς έγκριση στην ΓΣ την απόφαση αποχώρησης της Ένωσης από την ΠΟΑΔ. Η απόφαση του ΔΣ στηρίχθηκε σε γεγονότα και συμπεριφορές του ΔΣ της ΠΟΑΔ που δεν συμβαδίζουν με τις αξίες και τις αρχές της ΕΕΑΕ. Στην ΓΣ έλαβαν τον λόγο ο τ. Πρόεδρος της ΕΕΑΕ κ. Κωστής Μαυρόπουλος, ο τ. Πρόεδρος της ΠΟΑΔ κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης και ο τ. ΓΓ της ΕΕΑΕ κ. Γιώργος Βαγιωνής οι οποίοι συντάχθηκαν απολύτως με την πρόταση του ΔΣ. Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία και η ΓΣ ενέκρινε ομόφωνα την έγκριση Τροποποίησης του Καταστατικού και την αποχώρηση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος από την Π.Ο.Α.Δ. Ακολουθεί η ομιλία της Προέδρου και το Δελτίο Τύπου που εξεδόθη. Η απόφαση που καλούμαστε σήμερα να πάρουμε αφορά την αποχώρησή μας από την Ομοσπονδία, από την ΠΟΑΔ. Είναι μια απόφαση που έχει ωριμάσει πλέον στο Συμβούλιο μας και απηχεί σκέψεις, συζητήσεις και αποτίμηση της συνεισφοράς της Ένωσης στην ΠΟΑΔ επί πολλά έτη. Συνεισφορά μεγάλη και σε επίπεδο οικονομικής στήριξης, μιάς και η Ένωσή μας λόγω του πλήθους των Μελών της συνεισέφερε τα μέγιστα στο ταμείο, αλλά και συνεισφορά ιδεών, μελέτης, δράσης και πρωτοβουλιών στην ανάδειξη των προβλημάτων και των διεκδικήσεων του κλάδου μας. Υπήρξαν αφορμές πολλές και στο παρελθόν, αλλά η ΕΕΑΕ, που υπήρξε μαζί με τον ΣΑΠΒΕ το ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας που οδήγησε στον σχηματισμό της το έτος 1983, σεβόμενη τον σκοπό της συνένωσης των Ασφαλιστικών Πρακτόρων και της ανάδειξης της φωνής και της διεκδίκησης αξιωματικά της θέσης τους και των δικαιωμάτων τους, έθετε πάντα ως προτεραιότητα την κοινή συμπόρευση. Κατά την διάρκεια αυτής της μακράς πορείας υπήρξαν περίοδοι δύσκολοι με αντιπαλότητες οξύτητες και υποχωρήσεις, αλλά πρυτάνευε στο τέλος η επιθυμία διατήρησης της ενότητας για το καλό του Κλάδου.

Η συνεισφορά μας στην προσπάθεια αυτή δεν εκτιμήθηκε πάντα στο μέτρο που της αναλογούσε και θα προσδοκούσε κανείς , αλλά αντίθετα υποτιμήθηκε και μεθοδευμένα απομειώθηκε η παρουσία και η φωνή της, όπως αποτυπώθηκε και στο Συμβούλιο που προέκυψε από την τελευταία ΓΣ της, με πρόσχημα την ανάγκη διεύρυνσης και συμμετοχής νεοεισελθόντων Σωματείων της Περιφέρειας. Η Ένωση σέβεται τις προσπάθειες ανάπτυξης και πολυφωνίας, όταν γίνονται με κριτήρια αξιολογικά και εφόσον τηρούνται οι καταστατικές διαδικασίες. Με λύπη μας σήμερα διαπιστώνουμε ότι επικρατούν στους κόλπους της Ομοσπονδίας φωνές και αναζητούνται ισορροπίες, που για προσωπικούς λόγους προβολής και ανάδειξης δεν καταδικάζουν πρακτικές που δεν έχουν θέση και προσβάλουν την προσπάθεια όλων, όσων αφιέρωσαν κόπο και χρόνο στην διαδρομή αυτή. Η ΕΕΑΕ δεν έχει θέση πλέον και δεν επιθυμεί να στηρίζει ένα σχήμα που περιλαμβάνει στους κόλπους του και δεν καταδικάζει φωνές που στρέφονται ευθέως κατά της διαμεσολάβησης, της ενότητας του κλάδου, αλλά και των ανθρώπων που την υπηρετούν η και πασχίζουν για την στήριξή της.


05# Η επιθυμία και απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε το έργο μας υπηρετώντας πάντα τους σκοπούς του Σωματείου μας, που είναι η προαγωγή των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των Μελών μας.

Η πρωτοπορεία μας, όπως πάντα, θα κατευθύνεται σε θέματα ανύψωσης του επαγγέλματος και του θεσμού που υπηρετούμε, στηρίζοντας τις προσπάθειες, που θα έχουν μόνο μέλημα την ισχυροποίηση της ενότητας και το κύρος του κλάδου.

Δήμητρα- Ιωάννα Λύχρου Πρόεδρος ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 22/12/2020 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Όπως κάθε χρόνο η ΕΕΑΕ πραγματοποίησε την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020. Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακά με ευρεία συμμετοχή Μελών, στα οποία το Διοικητικό Συμβούλιο παρουσίασε τον ετήσιο Απολογισμό δράσεων και οικονομικών της ΕΕΑΕ και πρότεινε τα θέματα προς συζήτηση, τα οποία αναφέρονται στην αναγκαία Τροποποίηση Άρθρων του Καταστατικού και στην θέση της Ένωσης σε τομείς όπως οι σχέσεις με Σωματεία, Φορείς, Εποπτεία, μετά και την ισχύ του νόμου 4583/18, που περιόρισε τις κατηγορίες της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, καθώς και στην επιζητούμενη ενότητα και εκπροσώπηση του Κλάδου της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Η Γενική Συνέλευση, μετά την κατ’ άρθρο ομόφωνα την τροποποίηση Άρθρων του Καταστατικού.

συζήτηση,

ενέκρινε

Στο δεύτερο θέμα, που αφορά σχέσεις και συνδικαλιστικές συμπεριφορές, το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης ενημερώθηκε πλήρως από το Δ.Σ. για σοβαρά θέματα και πρακτικές που κατ’ επανάληψη έχουν ανακύψει στους κόλπους της Ομοσπονδίας και γίνονται ανεκτά, ενώ κάθε άλλο παρά προασπίζουν τα κοινά συμφέροντα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, και αντίθετα προσβάλλουν τις προσπάθειες όλων, όσων αφιέρωσαν κόπο και χρόνο στην διαδρομή αυτή. Η ΕΕΑΕ σέβεται κάθε προσπάθεια διεύρυνσης και πολυφωνίας, αλλά δεν συμφωνεί με διχαστικές πρακτικές και δεν επιθυμεί να θεωρείται και να αποτελεί μέρος αυτών. Μετά από διεξοδική παρουσίαση, ανάλυση των θεμάτων από το ΔΣ και ευρεία συζήτηση και τοποθέτηση των Μελών της, η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ενέκρινε και απεφάσισε την αποχώρηση της ΕΕΑΕ από την ΠΟΑΔ. Ως Ιδρυτικό Μέλος της Ομοσπονδίας από το έτος 1983, η ΕΕΑΕ επιθυμεί και εύχεται τον επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων, θέσεων και στόχων, από πλευράς ΠΟΑΔ. Η Γενική Συνέλευση τέλος επανέλαβε την θέληση και απόφαση να συνεχίσει η ΕΕΑΕ το έργο της, υπηρετώντας τους καταστατικούς σκοπούς της, που είναι η προαγωγή των ηθικών, επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των Μελών της, η ανύψωση του επαγγέλματος και του θεσμού, και η ισχυροποίηση της ενότητας και του κύρους του κλάδου της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Α.Ε.


#06 ΣΥΝΈΔΡΙΟ InsurTECH 2021

"Το μέλλον της εργασίας μας είναι ήδη εδώ" Στις 21/01/2021, πραγματοποιήθηκε το 4ο InsurTECH Conference που εστίασε στην ταχέως αναδυόμενη τάση του Insurance-as-a-Service και στους τρόπους με τους οποίους αυτό το μοντέλο μπορεί να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων για την ασφαλιστική αγορά. Η Ένωση μας για μια ακόμη φορά, συμμετείχε στο πάνελ ομιλητών της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης μέσω της Προέδρου της, η οποία έκανε τις παρακάτω σημαντικές παρατηρήσεις.

«Αυτή τη στιγμή ταυτίζουμε την τηλεργασία με την κατ οίκον εργασία. Στο μέλλον όπως μας λένε ειδικοί αναλυτές, η τηλεργασία θα προσλάβει και άλλες μορφές που σήμερα δεν υποψιαζόμαστε. Ήδη βλέπουμε οτι η πανδημία του κορωνοϊού λειτούργησε ως επιταχυντής, πυροδοτώντας αλλαγές στην κοινωνία με κυριότερη αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε όλο τον κόσμο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να επιλέξουν την τηλεργασία η και την εκ περιτροπής κατ οίκον εργασία, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τους εργαζομένους τους και να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας. Στην προσπάθεια αυτή στηρίχθηκαν εξ ολοκλήρου σε ψηφιακά μέσα και πλατφόρμες προκειμένου να διατηρήσουν την επικοινωνία και να παραμείνουν λειτουργικοί. Ειδικά στον κλάδο μας η παρατεταμένη αυτή κρίση και κυρίως μετά το πρώτο μούδιασμα, επέσπευσε αποφάσεις, διαδικασίες και αλλαγές που άλλοι είχαν προγραμματίσει ήδη και άλλοι ανέβαλαν ή δίσταζαν να υιοθετήσουν, μη όντας εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τις νέες πρακτικές. Σήμερα η διαδικασία αυτής της βίαιης προσαρμογής, που προβάλει πλέον ως αναγκαία, εμπεριέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας επαγγελματιών δύο ταχυτήτων, καθώς υπάρχουν αυτοί οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι την αλλαγή προσαρμόζονται ταχύτατα στα νέα δεδομένα και εκείνοι που είτε δεν αντιλαμβάνονται οτι η νέα κανονικότητα είναι αυτή που ήρθε και θα μείνει, είτε δεν μπορούν να αποδεχτούν την νέα κατάσταση και μένουν στο πλάι. Είναι προφανές οτι κερδισμένοι θα είναι όσοι συνειδητοποιήσουν οτι η τεχνολογία και ο ψηφιακός κόσμος θα είναι σύμμαχος και οτι η καθημερινότητά τους θα είναι πιο λειτουργική και αποτελεσματική. Στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε με χαρά οτι η συντριπτική πλειοψηφία προσαρμόστηκε ταχύτατα, εξυπηρετεί την πελατεία με όποιον τρόπο επέλεξε, και αξιοποιεί τις ψηφιακές ευκολίες που ήδη διέθετε. Κύριο μέλημά μας πλέον είναι να βοηθήσουμε να προσαρμοστούν όλοι, καθώς καταλαβαίνουμε οτι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η ανισότητα που από τη φύση τους δημιουργούν οι ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς μία μονάδα γίνεται περισσότερο παραγωγική και άρα ανταγωνιστική όταν εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογίες.

να επιταχύνει το βήμα ώστε να μην μείνει πίσω και να μπορέσει να ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες του, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις μίας περισσότερο απαιτητικής πελατείας. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αλλά και ταυτόχρονα ευκαιρία αφορά την εκπαίδευση. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλοι πλέον είναι οτι απαιτείται πολύ σοβαρή εξειδίκευση, βαθειά γνώση του αντικειμένου και απόλυτη συνέπεια και εντιμότητα σε κάθε επικοινωνία με τον απαιτητικό και εκπαιδευμένο συνομιλητή είτε είναι πελάτης μας είτε συνεργάτης. Οι καθορισμένες και εφαρμοζόμενες μορφές εκπαίδευσης, πιστοποίησης και επαναπιστοποίησης θα κριθούν πολύ σύντομα ανεπαρκείς και θα χρειασθεί να επανασχεδιασθούν. Η καλύτερη πρόβλεψη του κινδύνου με την αξιοποίηση της ανάλυσης μεγαλύτερων δεδομένων, big data και η επεξεργασία τους με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης θα οδηγήσει όλες της Εταιρείες να δημιουργήσουν εξειδικευμένες προσφορές, μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα για να μπορέσει να τις ενσωματώσει και να τις εκμεταλλευτεί, έχοντας σχεδιάσει και εξοπλίσει το Γραφείο του με τέτοιο τρόπο ώστε να εξοικονομεί χρόνο και κόστος. Παράλληλα έχοντας κατακτήσει την γνωσιακή του επάρκεια και με δεδομένη την απελευθέρωση από χρονοβόρες διαδικασίες θα έχει την ικανότητα και την δυνατότητα να μετέχει στον σχεδιασμό του προϊόντος με τις προτάσεις του, αυτό άλλωστε προβλέπεται από τον νόμο καθώς ήταν και η επιθυμία του νομοθέτη, να επιζητεί την δημιουργία προσωποποιημένων λύσεων και να βλέπει το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να αποτυπώνεται στην ανάπτυξη του πελατολογίου του, μέσω ικανοποιημένων πελατών.»

Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί ο τρόπος και η στήριξη που θα επιτρέψει στον κάθε Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή Δήμητρα Ιωάννα Λύχρου Πρόεδρος Δ.Σ.#08 Η Αμερικανική Ασφαλιστική Αγορά ΚΑΤΑΔΙΚΆΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΉ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΏΛΙΟ

"

Στην χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες εισβολών και βεβηλώσεων σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες αλλά και αιματηρών επεισοδίων, από διάφορες ομάδες οργανωμένες ή μη, με διάφορα πιστεύω, με κοινό όμως άξονα τη βία, την αποστροφή της νομιμότητας, και την αδιαφορία για τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Ελληνική κοινωνία μετράει πολλές πληγές από τέτοια γεγονότα, έχουν χαθεί ζωές και περιουσίες, και έχει πληγεί βαθειά το νόημα της δημοκρατίας, και του σεβασμού στα δικαιώματα του άλλου. Τι γίνεται όμως όταν αυτά συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Στο νέο λίκνο της δημοκρατίας..; Στην πανίσχυρη και βαθειά θεσμική δημοκρατία της Αμερικής; Μετά το σοκ, που προκάλεσαν τα γεγονότα της εισβολής των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Αμερικανικό Καπιτώλιο, που κατέληξε με 4 νεκρούς και περισσότερες από 50 συλλήψεις, υπήρξε παγκόσμια κατακραυγή και καταδίκη τους. Στα πλαίσια αυτά και οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και Ενώσεις των ΗΠΑ δια των εκπροσώπων τους, προέβησαν άμεσα σε πλήρη καταδίκη των αποτρόπαιων αυτών πράξεων, δίνοντας δείγμα γραφής για το πόσο ισχυρή είναι η φωνή της Ασφαλιστικής αγοράς, σε μια κοινωνία που το αγαθό της Ασφάλισης είναι υψίστης σημασίας.

Τι αναφέρουν οι Ενώσεις Ασφαλιστών και Διαμεσολαβητών «Η φύση της δουλειάς μας είναι να προστατεύουμε τις αμερικανικές οικογένειες, τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους, τις κοινότητες και την ευρύτερη οικονομία» δήλωσε ο David A. Sampson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Αμερικανική Ένωση Ατυχημάτων και Περιουσίας. «Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουάσιγκτον, σήμερα απειλούν τους ίδιους τους πυλώνες της χώρας μας». «Η κορυφαία προτεραιότητα των ανεξάρτητων ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών είναι και ήταν πάντα η διατήρηση της ασφάλειας και προστασίας των ανθρώπων και της περιουσίας τους. Η βία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ήταν τρομακτική και αδικαιολόγητη», δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο Bob Rusbuldt, από την Ένωση Ανεξάρτητων Μεσιτών και Πρακτόρων Αμερικής. Όπως είπε «καταδικάζω σθεναρά εκείνους που έθεσαν σε κίνδυνο ζωές και βεβήλωσαν αυτό το ισχυρό σύμβολο της δημοκρατίας μας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ασφάλεια για όλους τους Αμερικανούς και να τηρούμε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η χώρα μας προχωρά μετά από αυτό το ενοχλητικό περιστατικό.» Σημειώνοντας ότι όλοι οι Αμερικανοί έχουν την ευθύνη να μιλήσουν ενάντια στην «βία και την επίδειξη της δημαγωγίας», ο Evan G. Greenberg, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chubb, δήλωσε πώς πρέπει να προστατεύεται η δημοκρατία. «Είτε μας αρέσει είτε όχι μέσα από τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν μιλήσει οι πολίτες της χώρας μας. Η εκλογική μας διαδικασία όπως επιβεβαιώθηκε από τα δικαστήρια και τις κυβερνητικές υπηρεσίες μας ήταν δίκαιη και νόμιμη. Προσβλέπουμε σε όλους τους εκλεγμένους ηγέτες μας και από τα δύο κόμματα να δώσουν ένα παράδειγμα με το σεβασμό και την ενεργή υποστήριξή τους για την ομαλή μεταφορά εξουσίας και την καταδίκη τους για ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική απάτη. Όλοι πρέπει να ελπίζουμε για μια νέα εποχή σεβασμού και αξιοπρέπειας καθώς αντιμετωπίζουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις στο έθνος μας». Αντικατοπτρίζοντας το συναίσθημα του Greenberg, η Εθνική Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Αντιπροσώπων (PIA) δημοσίευσε μια δήλωση που καταδικάζει έντονα το συμβάν στο Καπιτώλιο. «Η ζημιά στο νομοθετικό σπίτι του έθνους μας παραβίασε την εθνική εμπιστοσύνη και έθεσε τη ζωή πολιτικών ηγετών, υπαλλήλων και μελών του κοινού σε κίνδυνο», δήλωσε ο Mike Becker, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PIA. «Η βία δεν είναι ποτέ η κατάλληλη απάντηση και δεν έχει θέση στη χώρα μας. Προτρέπουμε τους εκλεγμένους αξιωματούχους μας να καταδικάσουν έντονα τα γεγονότα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το 117ο Συνέδριο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος μας. Πηγή : https://www.insurancedaily.gr

Επιμέλεια: Χάρης Αλεξόπουλος#10 ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΗΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δήλωση αναστολών προσωπικού για τον μήνα Ιανουάριο. Συμπεριλαμβάνεται ο ΚΑΔ των διαμεσολαβούντων 66.22 : Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών. Οι δηλώσεις υποβάλλονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως 31/1/2021.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο δεν είχε ακόμα εκδοθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πάντως από τις διάφορες εξαγγελίες πιθανολογούμε ότι θα ισχύσει και για τους εν λόγω μήνες η μείωση στο 60%. Αναμένουμε πολύ σύντομα τις εξελίξεις.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 5

Η προθεσμία έληξε στις 19/1/2021. Γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των διαμεσολαβούντων, εκ των πραγμάτων δεν μπόρεσε να ενταχθεί διότι απαραίτητη προϋπόθεση ήταν το σύνολο των προμηθειών που καταχωρήθηκαν στην πλατφόρμα θα έπρεπε να είναι το ίδιο με αυτό που θα καταχωρηθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, πράγμα αδύνατο αφού η πλειοψηφία των εταιρειών εκδίδουν τις εκκαθαρίσεις στο τέλος Φεβρουαρίου. Εάν τα δύο ποσά δεν συμφωνούν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής μαζί με την καταβολή των σχετικών προστίμων. Όπως έχουμε επισημάνει από την αρχή θα έπρεπε να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τον κλάδο. Αναμένουμε τις εξελίξεις και για τις επόμενες επιστρεπτέες προκαταβολές.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ MYF 2014

Παρατηρήθηκε το φαινόμενο της επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμη υποβολή των καταστάσεων πελατών προμηθευτών έτους 2014. Η αλήθεια είναι πως το Υπουργείο Οικονομικών για τις συγκεκριμένες υποβολές είχε δώσει παράταση κατά μια εβδομάδα χωρίς να εκδώσει σχετική απόφαση. Το θέμα διευθετήθηκε με νομοθετική ρύθμιση και αναμένουμε την διαγραφή των σχετικών βεβαιωμένων ποσών από τις ΔΟΥ. Η συμβουλή μας να μην γίνει καμία πληρωμή των προστίμων και να περιμένουμε την διαγραφή τους. Εάν για οποιονδήποτε λόγο αυτά πληρώθηκαν, θα επιστραφούν στους φορολογούμενους και θα γίνει συμψηφισμός άλλες απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις. Η εφαρμογή των διατάξεωντους για ταμεΗλεκτρονικά βιβλία πήρε παράταση έως 31/3/2021. Η εφαρμογή των διατάξεων θέλει μεγάλη προσοχή και γνώση, γι’ αυτό τον λόγο καλό θα ήταν

ΕΦΑΡΜΟΓΗ My περιθώρια Data (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ)τα σχετικά με την να δώσουμε χρονικά στους λογιστές να μελετήσουν

Ηεφαρμογή. εφαρμογή των διατάξεων για τα Ηλεκτρονικά βιβλία πήρε παράταση έως 31/3/2021. Η εφαρμογή των διατάξεων θέλει μεγάλη προσοχή και γνώση, γι’ αυτό τον λόγο καλό θα ήταν να δώσουμε χρονικά περιθώρια στους λογιστές να μελετήσουν τα σχετικά με την εφαρμογή. ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΦΚΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΦΚΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Έως31/1/2021 31/1/2021 οιοιεπαγγελματίες πρέπει να μπουν στο σύστημα του ΕΦΚΑ να επιλέξουν Έως επαγγελματίες πρέπει να μπουν στο σύστημα τουκαιΕΦΚΑ και να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το ασφαλιστική κατηγορία για το 2021.οιΟιίδιες κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες : 2021. Οι κατηγορίες παραμένουν :

Ασφαλιστική Κατηγορία

Κλάδος Σύνταξης

Κλάδος Υγείας

Συνολικό Ποσό

155 €

55 €

210 €

186 €

66 €

252 €

236 €

66 €

302 €

297 €

66 €

363 €

369 €

66 €

435 €

500 €

66 €

566 €

Ειδική *

93 €

33 €

126 €

*Αν είστε νέος ασφαλισμένος (έως πέντε έτη ασφάλισης), μπορείτε να επιλέξετε την ειδική κατηγορία Η επιλογή γίνεται με εισαγωγή μας στην εφαρμογή του ΕΦΚΑ με κωδικούς TAXIS ,ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης – Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας και τσεκάρουμε την κατηγορία που επιθυμούμε. Εάν για κάποιο λόγο δεν ακολουθήσουμε την διαδικασία θα ισχύσουν και για το 2021 οι επιλογές που είχαμε κάνει στο έτος 2020.

*Αν είστε νέος ασφαλισμένος (έως πέντε έτη ασφάλισης), μπορείτε να επιλέξετε την ειδική κατηγορία

Νικόλαος Ι. Λάμπρου Λογιστής - Φοροτεχνικός A’Τάξης#12

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Όταν συζητείτο στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η αποζημίωση που πετύχαμε και καθιερώσαμε για τα εμπορικά δικαιώματα επί της παραγωγής που θα παρέμενε στις Εταιρείες στις περιπτώσεις Συνταξιοδότησης, Θανάτου και Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας, γνωρίζαμε οτι έμενε προς επίλυση το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης αυτής της παροχής. Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να χαρακτηριστεί ως προμήθεια, γιατί θα έμπαινε σε πολύ υψηλή φορολογική κλίμακα καθώς δεν θα υπήρχε ενεργή δραστηριότητα ώστε να δικαιολογούνται και έξοδα. Με αφορμή ερώτημα μέλους μας που λάβαμε πρόσφατα, υποχρεωνόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλία προκειμένου να λυθεί αυτό το σοβαρό θέμα το οποίο ακόμη εκκρεμεί και θα το συναντούμε συχνά στο μέλλον, καθώς πολλοί Συνάδελφοι θα ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση. Όπως γνωρίζουμε ο νόμος 4583/18 προβλέπει ότι :

· Σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας του ασφαλιστικού πράκτορα ή και του συντονιστή ασφαλιστικών

πρακτόρων, η ασφαλιστική επιχείρηση καταβάλει στον ασφαλιστικό πράκτορα ή τον συντονιστή ποσό που ισούται με την προμήθεια τεσσάρων (4) ετών που αναλογεί στην παραγωγή του, η οποία εξακολουθεί γι’ αυτό το διάστημα να παραμένει στην ασφαλιστική επιχείρηση

· Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλιστικού πράκτορα ή του συντονιστή, το ανωτέρω ποσό καταβάλλεται στα

πρόσωπα που ο πράκτορας ή ο συντονιστής έχει ορίσει ως δικαιούχους. Αν δεν έχουν οριστεί δικαιούχοι, η ασφαλιστική επιχείρηση καταβάλει το ποσό αυτό στους κληρονόμους του θανόντος κατά το λόγο της κληρονομικής τους μερίδας

· Σε περίπτωση αποχώρησης του ασφαλιστικού πράκτορα ή του συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων, λόγω

συνταξιοδότησης, η ασφαλιστική επιχείρηση του καταβάλει ποσό που ισούται με την προμήθεια τριών (3) ετών που αναλογεί στην παραγωγή του, η οποία εξακολουθεί να παραμένει γι’ αυτό το διάστημα σε αυτήν Προς το παρόν οι Εταιρείες πληρώνουν, όπου ήδη έχει εμφανιστεί περιστατικό, καταβάλλοντας τα ποσά που οφείλουν ως προμήθειες, με το φορολογικό καθεστώς που υπάρχει για τις προμήθειες. Επιδίωξή μας όμως ήταν και παραμένει να καταγραφεί ότι οι αμοιβές αυτές αφορούν αποζημίωση και όχι εμπορική αμοιβή, και άρα να φορολογούνται ανάλογα ως αποζημίωση. Ήδη έχει υποβληθεί σχετικό Υπόμνημα από την Επιτροπή Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ στο Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ζητείται η ορθή αντιμετώπιση και ο χαρακτηρισμός της καταβολής ως αποζημίωση για τις περιπτώσεις λύσης της σύμβασης του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, λόγω συνταξιοδότησης, αναπηρίας ή θανάτου και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση. Εμείς θα επανέλθουμε με ειδικό ερώτημα ενισχύοντας και επαναφέροντας το θέμα προκειμένου να λάβουμε απάντηση.


13#


#14 ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ Αγοράζουν οι καταναλωτές ασφαλιστικά προϊόντα εν μέσω πανδημίας; EIOPA 10th anniversary virtual conference (with intervention of BIPAR Chairman)

«Έρευνα της Pulse που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΕΕΑ αποτυπώνει τις καταναλωτικές τάσεις εν μέσω πανδημίας. Στο ερώτημα εάν η πανδημία έχει επηρεάσει και την αγορά ασφαλιστικών προϊόντων η απάντηση είναι ενδιαφέρουσα και θα παρουσίαζε μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν η έρευνα προχωρούσε και στην διερεύνηση των προϊόντων που αγοράζουν ηλεκτρονικά» Στην έρευνα συμμετείχαν 1.106 ενήλικοι από την Περιφέρεια Αττικής, με το 51,7% να είναι γυναίκες και το 48,3% άνδρες. Στην ερώτηση που τέθηκε εάν αγοράζουν γενικά ασφάλειες και ασφαλιστικά προγράμματα την περίοδο της πανδημίας, το 50% απάντησε ότι αγοράζει λιγότερο σε σχέση με πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, 34% το ίδιο, ενώ μόλις το 6% του δείγματος απάντησε ότι αγοράζει περισσότερο. Ελαφρώς λιγότερο αγοράζουν ασφάλειες οι γυναίκες και όσοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Με βάση το φύλο, το 34% των ανδρών και αντίστοιχο ποσοστό γυναικών δήλωσαν ότι αγοράζουν “το ίδιο” με πριν την πανδημία. “Κάπως ή πολύ λιγότερο” απάντησε το 55% των γυναικών του δείγματος και το 45% των ανδρών. Μόλις το 8% των ανδρών και το 4% των γυναικών απάντησαν “Κάπως ή πολύ περισσότερο”. Εντύπωση προκαλεί το 13% των ανδρών που απάντησαν “ΔΓ/ΔΑ”. Με βάση την οικονομική κατάσταση, φαίνεται ότι αυτοί με άνετη ή πολύ άνετη οικονομική κατάσταση σε ποσοστό 54% αγοράζουν “το ίδιο” ή “κάπως ή πολύ περισσότερο” ασφαλιστικά προϊόντα (47% και 7% αντίστοιχα), ωστόσο υπάρχει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο 38% που απάντησε “κάπως ή πολύ λιγότερο”. Το 47% των μέτριας οικονομικής κατάστασης ερωτηθέντων απάντησε ότι αγοράζουν “κάπως ή πολύ λιγότερο” σε σχέση με πριν την πανδημία, ενώ το 36% το ίδιο με πριν. Μόλις το 6% απάντησε “κάπως ή πολύ περισσότερο”. “Κάπως ή πολύ λιγότερο” απάντησε το 61% αυτών που βρίσκονται σε δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 24% “το ίδιο”, και μόλις το 5% “κάπως ή πολύ περισσότερο”. Γενικότερα από την έρευνα προκύπτει ότι οι καταναλωτές της Περιφέρειας Αττικής ξοδεύουν λιγότερο για αγορές και ψώνια (52% των ερωτηθέντων), αποταμιεύουν λιγότερο (41%), ξοδεύουν λιγότερα για ασφαλιστικά προϊόντα (50%), ωστόσο είναι μεγάλο το ποσοστό εκείνων που παραγγέλνουν από e-shop (56%). Πηγή : https://www.aagora.gr

Η Ένωση μας, έλαβε την παρακάτω πρόσκληση από το BIPAR. Τα θέματα τα βρίσκουμε πολύ σημαντικά και επίκαιρα, και τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΑΕ, θα παρακολουθήσουμε το συνέδριο, και θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Ακολουθεί η πρόσκληση. “To the BIPAR member associations Dear Members, This year, the European Supervisory Authorities EIOPA, ESMA and EBA are celebrating their 10th anniversary. EIOPA is organizing a digital anniversary conference in this respect on Thursday 4th February (9.00- 13.00h Brussels’ time) entitled: “EIOPA: At the heart of insurance and pensions supervision in Europe”. BIPAR has been invited to participate in the event. Indeed, BIPAR Chairman Juan Ramón Plá will be a panellist in the conference panel on “Securing a strong and sustainable recovery. The role of insurance and pensions”. You can find the detailed agenda and the registration link at the following webpage: https://www.eiopa.europa.eu/newsroom/ events/annual-conference-2020

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα Το ΔΣ της Ένωσης μας, βρίσκεται σε επαφή με το ΕΙΑΣ, προκειμένου να εκπονήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες του ασφαλιστικού πράκτορα του 2021, υψηλών εκπαιδευτικών προδιαγραφών και σε λογικά οικονομικά επίπεδα. Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά, τα αποτελέσματα και τις σχετικές προτάσεις, που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω εξέλιξη και αναβάθμιση των επαγγελματιών-μελών μας.

Ανανέωση site Σε πλήρη ανακατασκευή του site της Ένωσης μας www.enosiasfaliston.gr, προχωρούμε αυτό το διάστημα. Πιο σύγχρονο, πιο διαδραστικό και με περισσότερες πληροφορίες ευελπιστούμε να έχει την θέση του στα "Αγαπημένα" κάθε υπολογιστή των μελών μας!


15#


Όταν θέτει κανείς το ρητορικό ερώτημα γιατί να είναι κάποιος μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος; Εμείς απαντάμε, είναι βέβαιο πως η άμεση επαφή με την Ένωση και τους ανθρώπους της, μόνο όφελος έχει να προσφέρει. Μερικοί λόγοι είναι:

· Για να συμμετέχει ενεργά και με προτάσεις, στην διαμόρφωση όσων κατά καιρούς απασχολούν την αγορά μας

· Για να ενημερώνεται έγκαιρα και προπαντός έγκυρα για τα θέματα που αφορούν το επάγγελμα μας

· Για να μπορεί να γνωστοποιήσει σε εμάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην εργασιακή του καθημερινότητα και που χρήζουν άμεσης επίλυσης

· Για να μπορεί να έχει όποτε χρειαστεί τη βοήθεια Νομικού ή

Φοροτεχνικού Συμβούλου για θέματα που αφορούν τον Κλάδο

· Για να συμμετέχει σε οποιαδήποτε παροχή διατίθεται προς τα

Μέλη και έχει επιτευχθεί μέσω ειδικής συμφωνίας που έχει κάνει η Ένωση, όπως το ασφαλιστήριο Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης με ευνοϊκούς όρους και ασφάλιστρα

Σας καλούμε λοιπόν να μας γνωρίσετε και μαζί να εργαστούμε με στόχο την αναβάθμιση, κατοχύρωση και διασφάλιση του επαγγέλματός μας. Βρείτε την αίτηση εγγραφής Μέλους στο site μας www.enosiasfaliston.gr και κάντε τώρα την εγγραφή σας!

Email: info@enosiasfaliston.gr www.enosiasfaliston.gr