Page 1

τριμηνιαία έκδοση

τεύχος 15 ❘ Ιούλιος 12

TEIΡΕΣΙΑΣ

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ


περιεχόμενα

❚ EDITORIAL.. .................................................................. 03 ❚ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ..................................................................... 04 ❚ Ηλεκτρονική έκδοση συμβολαίου.. ............ 08 Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Διαμεσολαβούντων ❚ Π ΡΟΣΦΥΓΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ........... 10 ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ❚ ΑΠΟΦΑΣΗ 154/5Α/31.08.2009 ΕΠ.Ε.Ι.Α........... 12 ΠΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ; ❚ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ.. .......................................................... 14 ❚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.. ................................................................. 15 ❚ Bipar.............................................................................. 16 «...όποιο μέλος επιθυμεί μπορεί να μας στέλνει την άποψη του, άρθρο του ή προβληματισμό του για δημοσίευση στο διασφαλίζω...»

❚ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ.. ................................................... 18

Taytothta ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27 ΑΘΗΝΑ - Τ.Κ. 106 82 ΑΦΜ: 090296638 - ΔΟΥ: Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.: 210 3805907 - 210 3827354 - FAX: 210 3827354 e-mail: haii@ath.forthnet.gr - www.haii.gr Πρόεδρος:

Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου

Αντιπρόεδρος:

Χάρης Αλεξόπουλος

Γεν. Γραμματέας: Αλέξανδρος Ραφαηλίδης Ταμίας:

Άκης Σκρίκας

Και Μέλη:

Σπύρος Πατρίκιος Ιωάννης Πολίτης Δημήτριος Τζίκας

Επιτροπή διαχείρισης διασφαλίζω: Χάρης Αλεξόπουλος Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου Κωνσταντίνος Βλαχάκης

τριµηνιαία έκδοση

τεύχος 15 ❘ Ιούλιος 12

Γραμματειακή υποστήριξη: Μαρία Καμπούρη Μιχαέλλα Κοκκινογένη

TEIΡΕΣΙΑΣ

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

2


editorial

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Σε προηγούμενο τεύχος μας αναφέραμε την ενοχλητική αίσθηση καχυποψίας που διαπιστώναμε σε κάθε επαφή μας με την πλευρά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της εποπτείας. Σήμερα έχει φύγει το πέπλο αυτό της συγκεχυμένης αμφισβήτησης και έχει αποκαλυφθεί μια ξεκάθαρη αντιδραστική και οπισθοδρομική περιχαράκωση, που αρνείται κάθε ουσιαστικό διάλογο και αποφεύγει την αντιπαράθεση με ειλικρινή λόγο.

EDITORIAL

Αφορμή της αποκάλυψης ο σχεδιασμός του Ασφαλιστικού Τειρεσία. Ένα σχέδιο προγραφής με συνοπτικές διαδικασίες, όπου η κρίση του ενός, δηλαδή η αυθεντία του στελέχους, αποφαίνεται για την ύπαρξη ή την εξόντωση του συνεργάτη. Ένα σχέδιο που προβλήθηκε ως πρόταση της εποπτικής αρχής και στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η σύλληψη και η προσπάθεια υλοποίησης ανήκει στους συμβαλλομένους μας. Έχουμε τόσα θέματα ανοιχτά που πιστεύουμε ότι μια ειλικρινής συνεργασία θα έκλεινε μέτωπα και θα δημιουργούσε δρόμους για μια κοινή προσπάθεια επίλυσης. Θέματα που αφορούν τους κανόνες της ορθής συναλλακτικής συμπεριφοράς, την οριοθέτηση της διαφάνειας της διαδικτυακής πώλησης, την εξυγίανση του Επικουρικού, την πάταξη του φαινομένου των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, το άνοιγμα της αγοράς στις συντάξεις, και το διαρκές αδιέξοδο στο πρόβλημα του ομίλου Ασπίς. Όμως η αδιάλλακτη στάση και η επιμονή στην εφαρμογή του Ασφαλιστικού Τειρεσία, ενός σχεδίου διάτρητου, υποκειμενικού και διαβλητού, μας έδειξε ότι δεν επιθυμούν ή ίσως και να φοβούνται την εξωστρέφεια και την συνεργασία. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο πίεσης προς πάσα κατεύθυνση καθώς θεωρούμε ότι έχουμε όλα τα δίκαια με το μέρος μας, όταν ζητούμε αντικειμενικότητα και διαφάνεια στους όρους της συνεργασίας μας και δίκαιη αντιμετώπιση από πλευράς εποπτείας.

Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου Πρόεδρος Δ.Σ

3


Θέμα

ΔΟΞΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΣ; Γράφει: Δήμητρα Λύχρου

Εδώ και δυόμισυ μήνες, όλοι οι Σύλλογοι έχουμε βάλει στην άκρη θέματα κρίσιμα και σοβαρά και ασχολούμαστε με απόλυτη προτεραιότητα και με συντονισμό και ευθύνη, με την αντιμετώπιση ενός σχεδίου εξόντωσης των Διαμεσολαβούντων, που ένας νοσηρός εγκέφαλος συνέλαβε και ένας πρόθυμος βραχίονας καλείται να εκτελέσει. Το σχέδιο της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ που προβάλλεται ως Κανονισμός λειτουργίας αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά, είναι ένα απαράδεκτο κείμενο που μας παρουσιάσθηκε με σπουδή και αγωνία από πλευράς Εποπτικής Αρχής, και που είναι βέβαιο ότι δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε, λαμβανομένων υπ΄ όψιν των πραγματικών δεδομένων της Ασφαλιστικής Αγοράς. Είναι γνωστό σε όλους, και θα έπρεπε να είναι πρωτίστως πασιφανές στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, είναι αυτές που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών. Είναι επίσης γνωστό ότι αν ήθελαν να ξεκαθαρίσουν πράγματι την αγορά, θα το είχαν πετύχει μέσα σε μια μέρα, αν αποφάσιζαν να μην στρώνουν χαλιά στους μπαταχτσήδες της προηγούμενης συνεργασίας. Όμως το σύστημα λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, κάποιους βόλεψε συστηματικά και τώρα, με την πρόφαση του ορθού ελέγχου, επιχειρείται να γίνει ο συνεργάτης Διαμεσολαβητής το εξιλαστήριο θύμα και ο αίρων την αμαρτία του όλου συστήματος. Εμείς έχουμε εκφράσει, σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση, ότι προσβλέπουμε σε μία πραγματική εξυγίανση όλης της Ασφαλιστικής Αγοράς. Επιθυμούμε την δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου που, με κανόνες, με αντικειμενικότητα και διαφάνεια, θα συμπεριλάβει όλους όσους ασκούν διαμεσολάβηση, δηλαδή Ασφαλιστικές Εταιρείες, Τράπεζες – Bankassurance, και Διαδικτυακές Πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Το απαράδεκτο σχέδιο της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, που μας παρουσιάσθηκε, δεν στηρίζεται στους παραπάνω όρους, αλλά αντίθετα

4

δίνει την δυνατότητα στους ισχυρούς παράγοντες, δηλαδή τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, με μονομερή κριτήρια , να εκβιάζουν τον συνεργάτη τους με την απειλή της υπαγωγής του στον Τειρεσία, και να τον καθιστούν εύκολο θύμα και βολικό άλλοθι προκειμένου να διατηρούνται οι παθογένειες του συστήματος. Το σχέδιο μεταξύ των άλλων προβλέπει την εγγραφή στον Τειρεσία με μία απλή δήλωση της Εταιρείας, ενώ αντίθετα για την έξοδο απαιτείται αγώνας δικαστικός, μακροχρόνιος και τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες ίσης αντιμετώπισης ενώπιον του νόμου, κανόνες συνταγματικά κατοχυρωμένοι και αδιαμφισβήτητοι. Προετοιμάζεται ένα σύστημα που δεν οδηγεί στην εξυγίανση αλλά στην συρρίκνωση και εξαφάνιση της ανεξάρτητης διαμεσολάβησης και στην δημιουργία ενός απολύτως ελεγχόμενου ολιγοπωλιακού συστήματος που θα έχει συνέπειες αρνητικές και στην αγορά αλλά και στον καταναλωτή, για τον οποίο υποτίθεται φροντίζουν και ο οποίος θα καθίσταται αδύναμος χωρίς την παρουσία του ασφαλιστή του, απέναντι στα ισχυρά συμφέροντα Τραπεζικών και Πολυεθνικών Εταιρειών. Το σχέδιο αυτό το καταγγείλαμε στο σύνολό του και στα επί μέρους άρθρα του. Υποβάλλαμε τις νομικά τεκμηριωμένες ενστάσεις μας και θέσαμε όλους ενώπιον των ευθυνών τους. και την Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι ίσως ο εμπνευστής του σχεδίου και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, που


Θέμα είναι οι άμεσοι αυτουργοί του εγχειρήματος. Είναι εντυπωσιακό ότι και η Εποπτεία και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, αποποιούνται την πατρότητα του σχεδίου και προσπαθούν να πείσουν ότι ο άλλος το εμπνεύστηκε και το παρήγγειλε. Και η μεν Τειρεσίας ΑΕ ασφαλώς δικαιούται να έχει τον ρόλο απλώς του εκτελεστικού οργάνου . Οι άλλοι δύο όμως; Δοξάστηκε ποτέ κανείς κρυπτόμενος;

Τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας, όπως φαίνεται και από την επιστολή που απήφθυναν προς την Τράπεζα της Ελλάδος, και η οποία παρατείθεται.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Πανεπιστημίου 44 & Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα 106 79

"ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ" Κανονισμός Λειτουργίας Αρχείου Ασφαλιστικών Δαιμεσολαβητών

5


Θέμα

Παρατηρ ήσεις επί του Σχεδίου Όπως έχουμε κάνει ήδη γνωστό, οι Σύνδεσμοι και τα μέλη μας είμαστε αντίθετοι στη σύσταση και λειτουργία Αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Η σύσταση και λειτουργία ενός τέτοιου Αρχείου αντίκειται στον νόμο 2472/1997 περί Προσωπικών εδομένων, δεν εξυπηρετεί την ενίσχυση της πίστης και την εξυγίανση των συναλλαγών, αλλά αποσκοπεί στην κάλυψη (μέσω της Εποπτικής Αρχής) της αδυναμίας της εμπορικής πολιτικής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της έλλειψης ελέγχου των συνεργατών τους, κατά τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν υφίσταται τέτοιο Αρχείο, η τυχόν δημιουργία του οποίου θα συνιστά ελληνική «πρωτοπορία».

Ανεξαρτήτως, όμως, τούτου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: 1. Ο επιδιωκόμενος σκοπός θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί μόνο με τη δημιουργία ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, δηλαδή ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ και ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ. 2. Το υπό επεξεργασία σχέδιο Κανονισμού στερείται Αντικειμενικότητας, καθώς δεν διασφαλίζεται με κανέναν τρόπο η αντικειμενικότητα της κρίσης του Φορέα, που θα παρέχει την πληροφόρηση για την καταχώριση στο Αρχείο και η ασφαλής διασταύρωση και επιβεβαίωση των γεγονότων, στοιχείων κλπ. που θα επικαλείται για την καταγγελία και την καταχώριση. 3. Όπου αναγράφεται στο σχέδιο του Κανονισμού η φράση «Διοίκηση του Φορέα», να αντικατασταθεί από τη φράση «Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα». 4. Η καταχώριση να προϋποθέτει τελεσίδικη δικαστική απόφαση πολιτικού ή ποινικού Δικαστηρίου. Εναλλακτικά η καταχώριση να γίνεται κατόπιν τουλάχιστον (πρωτόδικης) δικαστικής απόφασης πολιτικού ή ποινικού Δικαστηρίου. 5. Σε κάθε περίπτωση Καταγγελίας Σύμβασης, που αφορά κωδικούς του Κανονισμού, όπου περιγράφεται ή φωτογραφίζεται ποινικό αδίκημα (π.χ. υπεξαίρεση, απάτη, πλαστογραφία κλπ.) να πρέπει η καταχώριση στο Αρχείο να προϋποθέτει εκτός από την Καταγγελία της σύμβασης και Μήνυση του φορέα κατά του Διαμεσολαβητή. 6. Στο εξώδικο της Καταγγελίας θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά α) σαφής και ειδική περιγραφή των γεγονότων που συνιστούν την παραβατική συμπεριφορά του διαμεσολαβητή, ήτοι της αιτίας της καταγγελίας και β) κοινοποίηση στον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της πρόθεσης του Φορέα για καταχώριση του διαμεσολαβητή στον Τειρεσία. Με την Καταγγελία να τίθεται προθεσμία 90 ημερών για επεξηγήσεις μεταξύ των 2 μερών (Φορέα, Διαμεσολαβητή) πριν την καταχώριση στον Τειρεσία. Δηλαδή θα πρέπει να ακολουθείται η εξής διαδικασία: Εξώδικη Καταγγελία με προθεσμία 90 ημερών, πάροδος 90 ημερών, Μήνυση, Καταχώριση. 7. Να υπάρξει στον Κανονισμό ρητή πρόβλεψη Διαδικασίας-Μηχανισμού Επίλυσης Διαφορών πριν την καταχώριση. Στις περιπτώσεις των κωδικών όπου εμπλέκεται ο Λήπτης της ασφάλισης (ενδεικτικά 6, 7, 8, 9, 10, 11), να απαιτείται για την καταχώριση Υπεύθυνη Δήλωση του Λήπτη της ασφάλισης με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από δημόσια αρχή, όπου θα γίνεται σαφής και ειδική περιγραφή των γεγονότων που συνιστούν την παραβατική συμπεριφορά του διαμεσολαβητή.

6


Θέμα

του Ασφαλιστικού Τειρεσία 8. Όσον αφορά στα ειδικότερα δεδομένα επί των κωδικών του αρχείου επισημαίνουμε τα εξής: Κωδικός 1➜ Δεν έχει λόγο ύπαρξης διότι συμπεριλαμβάνεται στους Κωδικούς 2 & 3. Είναι οξύμωρο και αντιφατικό να γίνεται καταχώριση στο Αρχείο, χωρίς να έχει υπάρξει καταγγελία. Θα αποτελέσει εργαλείο αθέμιτων συμπεριφορών σε βάρος του διαμεσολαβητή. Κωδικός 2➜ Η καταχώριση θα πρέπει να προϋποθέτει εκτός των ανωτέρω (Δικαστική Απόφαση, Καταγγελία, προθεσμία 90 ημερών, Μήνυση) έγγραφο αποδεικτικό στοιχείο ότι εισπράχτηκαν τα ασφάλιστρα. Κωδικός 3➜ Η καταχώριση θα πρέπει να προϋποθέτει εκτός των άλλων την προσκομιδή της σύμβασης διακανονισμού, όπου θα αποδεικνύεται η μη τήρηση των οικονομικών όρων και μόνον που συμφωνήθηκαν σε αυτήν. Κωδικός 4➜ Δικαστική Απόφαση, Καταγγελία, προθεσμία 90 ημερών, Μήνυση. Κωδικός 5➜ Η Καταγγελία να γίνεται λόγω αποδεδειγμένης χρήσης με επιζήμιες συνέπειες. Δικαστική Απόφαση, Καταγγελία, προθεσμία 90 ημερών, Μήνυση. Κωδικός 6➜ Θα πρέπει να αναφέρονται στην Καταγγελία συγκεκριμένα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έγινε εκ προθέσεως, με δόλο και όχι από αμέλεια. Δικαστική Απόφαση, Καταγγελία, προθεσμία 90 ημερών, Μήνυση, Υπεύθυνη Δήλωση του Λήπτη της ασφάλισης. Κωδικός 7➜ Θα πρέπει να αναφέρονται στην καταγγελία συγκεκριμένα στοιχεία που να συνιστούν αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση του συγκεκριμένου ποινικού αδικήματος. Δικαστική Απόφαση, Καταγγελία, προθεσμία 90 ημερών, Μήνυση, Υπεύθυνη Δήλωση του Λήπτη της ασφάλισης. Κωδικός 8➜ Να διαγραφεί διότι οι αποζημιώσεις γίνονται με δίγραμμη επιταγή στο όνομα του πελάτη / ή μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη. Κωδικός 9➜ Δικαστική Απόφαση, Καταγγελία, προθεσμία 90 ημερών, Μήνυση, Υπεύθυνη Δήλωση του Λήπτη της ασφάλισης. Κωδικός 10➜ Δικαστική Απόφαση, Καταγγελία, προθεσμία 90 ημερών, Μήνυση, Υπεύθυνη Δήλωση του Λήπτη της ασφάλισης. Κωδικός 11➜ Δικαστική Απόφαση, Καταγγελία, προθεσμία 90 ημερών, Μήνυση, Υπεύθυνη Δήλωση του Λήπτη της ασφάλισης. Κωδικός 12➜ Η επιβολή κυρώσεων να είναι τελεσίδικη. Κωδικός 13➜ ως έχει. Κωδικός 14➜ Να εξαιρούνται οι διοικητικές κυρώσεις λόγω μη τήρησης των διαδικασιών. 9. Στον όρο 10 «Ενημέρωση των Υποκειμένων», όσον αφορά τους Διαμεσολαβητές που έχουν ήδη συνάψει συμβάσεις, να γίνεται τροποποίηση των ήδη υπογραφεισών συμβάσεων και όχι μόνο ενημέρωση με επιστολή από την «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ». 10. Για την διαγραφή από τον Τειρεσία. Να γίνεται με υποβολή αιτήματος από όποιον έχει έννομο συμφέρον και όχι μόνο από τον Φορέα. Η διαγραφή να γίνεται εντός 7 ημερών από την υποβολή του αιτήματος και των δικαιολογητικών. 11. Όχι καταχώρηση όλων των μελών του ΔΣ όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα, αλλά μόνον αυτών που έχουν ασφαλιστικές αρμοδιότητες. 12. Να προβλεφθούν κυρώσεις σε περίπτωση που η καθυστέρηση απόδοσης ασφαλίστρων και η καταγγελία της σύμβασης ΔΕΝ βασίζεται σε αντικειμενική πληροφόρηση από τους Φορείς. Η πρόβλεψη να περιλαμβάνει πρόστιμα σε βάρος των Ασφαλιστικών Εταιρειών υπέρ ΔΕΙΑ, αλλά και υπέρ του Διαμεσολαβητή καθώς και άλλες κυρώσεις, ανεξάρτητα από αστικές ή/και ποινικές ευθύνες της Ασφαλιστικής Εταιρείας. Τέλος, παρακαλούμε να διευκρινιστεί η λειτουργία του προτεινομένου συστήματος στις περιπτώσεις Συνδεδεμένων Διαμεσολαβητών και ειδικότερα Πιστοποιημένων Τραπεζικών Διαμεσολαβητών (τρόπος καταχώρησης - καταγγελία συμβάσεως; κ.λ.π.)

7


ΕΕΑ

Ηλεκτρονική έκδοση συμβολαίου Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Διαμεσολαβούντων Η νέα Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει την μέχρι σήμερα επικρατούσα κατάσταση και να προσφέρει καλύτερες και γρηγορότερες υπηρεσίες στα μέλη του, δικαιώνοντας έτσι και την απόστολή του. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συχνότητα «συναλλαγών» με τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Ε.Ε.Α. είναι αυτός της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αφού πέραν των ανανεώσεων των αδειών, κάθε τρίτο χρόνο, οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν κατ΄έτος ασφαλιστήριο συμβόλαιο Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Η διαδικασία αυτή, αφαιρεί παραγωγικό χρόνο από τους συνεργάτες και προσθέτει όγκο εργασίας στις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου. Ακόμη και η αποθήκευση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, είναι πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα. Κατόπιν αυτού το ΕΕΑ ζητά με επιστολή του από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος να συνεργαστεί, για να εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης και αυτόματης αποστολής των συμβολαίων στο ΕΕΑ. από τις Εταιρίες που εκδίδουν τέτοια ασφαλιστήρια συμβόλαια, είτε πρόκειται για ομαδικά, είτε για ατομικά. Αναμένουμε τις σχετικές εξελίξεις και θα σας κρατήσουμε ενήμερους.

8


Ǽ

ημερίδα

ʌȚȤ İȚȡȒ ıIJİ 

ĭȊ ȈǿȀ ǹ ǹıijȐȜȚıȘĮıIJȚțȒȢ țĮȚʌİȡȚȕĮȜȜȠȞIJȚțȒȢ İȣșȪȞȘȢĮʌȩ IJȘȞ&KDUWLV ȆȡȠıIJĮIJȑȥIJİIJȘȞİʌȚȤİȓȡȘıȒ ıĮȢĮʌȩȩȜȠȣȢIJȠȣȢțȚȞįȪȞȠȣȢ ʌİȡȚȕĮȜȜȠȞIJȚțȒȢİȣșȪȞȘȢȝİȑȞĮİȞȚĮȓȠ ıȣȝȕȩȜĮȚȠǼȓIJİʌȡȩțİȚIJĮȚȖȚĮȝȓĮȝİȖȐȜȘ ȕȚȠȝȘȤĮȞȓĮİȓIJİȖȚĮȝȓĮȝȚțȡȒİʌȚȤİȓȡȘıȘ ȠȚʌİȡȚȕĮȜȜȠȞIJȚțȠȓțȓȞįȣȞȠȚİȓȞĮȚțȠȚȞȠȓ ȉȠȞȑȠ(QYLUR3URIJȘȢ&KDUWLVİȞıȦȝĮIJȫȞİȚ țĮȚȞȠIJȩȝİȢțĮȜȪȥİȚȢıİȑȞĮİȞȚĮȓȠıȣȝȕȩȜĮȚȠțĮȚ ĮȞIJĮʌȠțȡȓȞİIJĮȚıIJȠȚıȤȪȠȞȡȣșȝȚıIJȚțȩʌȜĮȓıȚȠ ȂȐșİIJİʌİȡȚııȩIJİȡĮıIJȠZZZFKDUWLVLQVXUDQFHJU ȒİʌȚțȠȚȞȦȞȒıIJİȝİIJȠȞĮıijĮȜȚıIJȚțȩıĮȢıȪȝȕȠȣȜȠ

Ǿ ʌĮȡȠȪıĮ ĮıijĮȜȚıIJȚțȒ țȐȜȣȥȘ ʌĮȡȑȤİIJĮȚ Įʌȩ IJȘȞ ĮıijĮȜȚıIJȚțȒ İIJĮȚȡȓĮ &KDUWLV (XURSH /LPLWHG ȝİ ȞȩȝȚȝȠ ĮȞIJȚʌȡȩıȦʌȠıIJȘȞǼȜȜȐįĮIJȘȞ&KDUWLVǼȁȁǹȈǹǼ+įȚĮijȘȝȚıIJȚțȒțĮIJĮȤȫȡȘıȘİȟȣʌȘȡİIJİȓȝȩȞȠİȞȘȝİȡȦIJȚțȠȪȢ ıțȠʌȠȪȢțĮȚįİȞʌĮȡȑȤİȚțĮȝȓĮĮʌȠȜȪIJȦȢĮıijĮȜȚıIJȚțȒțȐȜȣȥȘǾǹıijĮȜȚıIJȚțȒțȐȜȣȥȘțĮȚIJȠıȤİIJȚțȩİȪȡȠȢĮȣIJȒȢ ʌĮȡȑȤȠȞIJĮȚıȪȝijȦȞĮȝİIJȠȣȢȩȡȠȣȢțĮȚIJȚȢʌȡȠȨʌȠșȑıİȚȢIJȘȢİțȐıIJȠIJİǹıijĮȜȚıIJȚțȒȢȈȪȝȕĮıȘȢ

9


θέμα Επιμέλεια: Δήμητρα Λύχρου, Xάρης Αλεξόπουλος

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΑΣ ΣΤΟ

Ασφαλιστικοί Υπάλληλοι –

Η Ένωσή μας, μαζί με τον ΣΕΜΑΠΣΑΣ- ΠΣΣΑΣ και ΣΠΑΤΕ έχει ασκήσει από το 2007 αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση ρυθμίσεων της Κ3-8010/8-8-2007 απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης «περί καθορισμού των απαιτούμενων προϋποθέσεων που αποδεικνύουν την εμπειρία, τις ικανότητες και τις γενικές εμπορικές και επαγγελματικές γνώσεις των Διαμεσολαβούντων στην ασφάλιση». Η αίτηση αυτή δικάστηκε επιτέλους στις 12-4-2011 και εκδόθηκε η υπ΄αριθμ. 2536/2011 απόφαση όπου μεταξύ των άλλων κριθέντων, ανέβαλε την εκδίκαση ως προς το μέρος που αφορά την αντίθεση της § Κ προς την κοινοτική νομοθεσία, και απέστειλε προδικαστικό ερώτημα στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις πράξεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης όταν αναλαμβάνονται από ασφαλιστική επιχείρηση ή υπάλληλο, ο οποίος ενεργεί υπό την ευθύνη της ασφαλιστικής επιχείρησης. Με άλλα λόγια, κατά πόσον ένας υπάλληλος ασφαλιστικής επιχείρησης ( που δεν πληροί τα προσόντα του άρθρου 4 της Οδηγίας) πρέπει ή όχι να τελεί σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για να μπορεί να ασκεί δραστηριότητες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Ήδη με το Υπόμνημα που υποβάλαμε μέσω του Δικηγορικού Γραφείου Φλογαϊτη – Σιούτη, με την οικονομική υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υποστηρίζουμε το σαφές της Οδηγίας 2002/92, ότι δηλαδή για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση θεσπίστηκαν κανόνες με στόχο την διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Για τον λόγο αυτό η Οδηγία προέβλεψε την εγγραφή των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε Επαγγελματικό Μητρώο, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν καλή φήμη, επαγγελματική αστική ευθύνη και χρηματοοικονομική ικανότητα, και προέβλεψε και ένα σύστημα κυρώσεων, τόσον έναντι των προσώπων που ασκούν διαμεσολάβηση χωρίς να έχουν εγγραφεί σε επαγγελματικό μητρώο, όσον και έναντι των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης των προσώπων αυτών. Όμως, με την διάταξη του αρθρ. 11 του Ν. 3557/2007 και με την απόφαση Κ3-8010/8-8-2007, δόθηκε η δυνατότητα σε

10

Υπαλλήλους Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων να ασκούν πράξεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, χωρίς να υποχρεούνται σε εγγραφή στο αρμόδιο Επιμελητήριο, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα, καταβαλλόμενα ως προμήθειες, δεν υπερβαίνουν τις € 5.000,00. Η διάταξη αυτή στο μέτρο που εξομοιώνει τον Υπάλληλο Ασφαλιστικής Επιχείρησης με Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς την κοινοτική νομοθεσία. Έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση και με το άρθρο 12 της Οδηγίας, η οποία ρητά ορίζει ότι ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής οφείλει να παρέχει συμβουλές βάσει της υποχρέωσης αμερόληπτης ανάλυσης δηλ. να παρέχει συμβουλές βάσει ανάλυσης επαρκούς αριθμού ασφαλιστικών συμβάσεων που διατίθενται στην αγορά. Ο υπάλληλος ασφαλιστικής επιχείρησης προφανώς δεν μπορεί να παρέχει συμβουλές αμερόληπτης ανάλυσης εφόσον είναι υπάλληλος συγκεκριμένης επιχείρησης. Τέλος, επισημαίνουμε με το Υπόμνημά μας στο Διεθνές Δικαστήριο ότι κρίσιμο στοιχείο το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπ΄ όψιν είναι αποκλειστικά και μόνον οι εμπορικές και επαγγελματικές γνώσεις των προσώπων που ασκούν διαμεσολάβηση, οι οποίες διαπιστώνονται ουσιαστικά δια της επιτυχούς εξέτασης, της άδειας άσκησης, της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης και της εγγραφής στο οικείο επαγγελματικό μητρώο. Η αίτηση μας προς το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τέθηκε την 9/02/2012 και ήδη έχουμε προσκληθεί για την ανάπτυξη και υποστήριξη των θέσεών μας στην ανοικτή συζήτηση που θα ορισθεί στο Λουξεμβούργο.


θέμα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

– Ασφαλιστικές Εργασίες!!

Συναφείς με το θέμα μας, είναι και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, που έγιναν στα πλαίσια του πρόσφατου συνεδρίου του BIPAR, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 18 Ιουνίου. Παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα της ομιλίας του. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Michel Barnier αναφερόμενος στην ασφαλιστική και οικονομική διαμεσολάβηση, είπε ότι η αναθεώρηση της οδηγίας ασφαλιστικής διαμεσολάβησης (IMD ΙΙ) είναι «ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της καταναλωτικής πίστης στον οικονομικό τομέα» και ότι ο «κάθε οικονομικός διαχειριστής πρέπει να ρυθμιστεί και να ελεγχθεί με έναν κατάλληλο, αποτελεσματικό και ευφυή τρόπο». Ταυτόχρονα απευθυνόμενος στο συνέδριο του BIPAR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Επίτροπος Barnier αναγνώρισε ότι ο ασφαλιστικός τομέας δεν αποτελεί την αιτία της οικονομικής κρίσης και για αυτό τον λόγο πρέπει να διαφοροποιηθεί από τον Τραπεζικό τομέα. Το BIPAR ικανοποιήθηκε από τις εξαγγελίες του Επιτρόπου, ο οποίος είπε ότι η νέα IMD ΙΙ, θα συμπεριλάβει όλους εκείνους που πωλούν ασφαλίσεις, δεδομένου ότι οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα στις ίδιες πληροφορίες και στην ίδια προστασία, από οπουδήποτε και αν αγοράζουν την ασφάλειά τους. Επίσης είπε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από την εποχή της αρχικής IMD, έτσι ώστε να καθίσταται αναγκαία μια σημαντική ανανέωση στα θέματα διαφάνειας και σύγκρουσης συμφερόντων». Η θέση του BIPAR είναι η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών που επιτυγχάνεται μέσα απο ενα αυστηρό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού. Η επίτευξη ενός πεδίου δραστηριότητας ίσων ευκαιριών για τους καταναλωτές και τους Διαμεσολαβούντες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Και το ΕΕΑ υποστηρίζει τις θέσεις μας όπως φαίνεται και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε και παρατίθεται κατωτέρω.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Πανεπιστημίου 44 & Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα 106 79

11


Νομικό βήμα

ΑΠΟΦΑΣΗ 154/5Α/31.08.2009 ΕΠ.Ε.Ι.Α.

ΠΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ; γράφει: Περικλής Πολυχρονίδης Νομικός Σύμβουλος Ε.Ε.Α.Ε. Ο νόμος 3691/5.8.2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», ή όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε ο νόμος «για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος», έχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποτελέσει τμήμα της καθημερινότητας των περισσοτέρων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

αυτής και γ) παροχή υπηρεσιών σχετιζομένων με τις επενδύσεις, όπως ενδεικτικά υπηρεσιών διάθεσης στην ελληνική αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων οριζόμενων σύμφωνα με το αρθρ. 5 ν. 3606/2007 (ΦΕΚ Α΄ 195), είτε από ελληνικές, είτε από αλλοδαπές εταιρείες, στην Ελλάδα. Εξαιρείται η άσκηση ασφαλίσεων ζωής για τον κλάδο IV (ατύχημα, ασθένεια) του άρθρου 13 παρ. 2 ν.δ. 400/1970.

Το νόμο αυτό ήρθε το Σεπτέμβριο του 2009 (ΦΕΚ 2005 Β΄/ αριθ. αποφ. 14822 /17.09.2009) να συμπληρώσει η ΕΠ.Ε.Ι.Α. με την υπ’αριθμόν 154/5Α/31.08.2009 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της σχετικά με την «πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Με την ανωτέρω απόφαση, η ΕΠ.Ε.Ι.Α. επιχείρησε να εναρμονίσει την ασκούμενη από αυτήν εποπτεία με τις διατάξεις του νόμου «για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος», καθώς και να θεσπίσει ένα πλαίσιο κατευθυντηρίων γραμμών προς τις εποπτευόμενες από αυτήν επιχειρήσεις. Παρά ταύτα, ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών πιθανώς να αγνοεί είτε την ύπαρξη της εν λόγω απόφασης, είτε τη σημασία της και κυρίως τις σημαντικές υποχρεώσεις, που απορρέουν από αυτήν. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για το παρόν άρθρο, που επιχειρεί μία περιληπτική, συνοπτική αλλά και περιεκτική αποτύπωση των ρυθμίσεων και κυρίως των υποχρεώσεων που θεσπίζονται από την ανωτέρω Απόφαση.

Στις ρυθμίσεις της Απόφασης υπάγονται οι ακόλουθοι εποπτευόμενοι φορείς: α) οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιρειών, των κοινοτικών συμπεριλαμβανομένων, β) οι ανεξάρτη- τοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές του αρθρ. 2 παρ.5 π.δ. 190/2006 (ΦΕΚ Α΄ 196), εφόσον δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ερώτημα μέλους της Ε.Ε.Α.Ε., πριν από μερικούς μήνες, που, με αφορμή κάποιο σχέδιο επιστολής που είχε φτάσει τα χέρια του, αναρωτιόταν αν υπήρχε κάποια υποχρέωσή του απορρέουσα από την ανωτέρω απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α., αποτέλεσε την αφορμή για το παρόν άρθρο, που επιχειρεί μία περιληπτική, συνοπτική αλλά και περιεκτική αποτύπωση των ρυθμίσεων και κυρίως των υποχρεώσεων που θεσπίζονται από την ανωτέρω Απόφαση. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Απόφασης της ΕΠ.Ε.Ι.Α.: Η απόφαση αποσκοπεί στην πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κατά την α) άσκηση ασφαλίσεων ζωής, β) διαμεσολάβηση επ’

12

Η απόφαση αφορά επίσης τα διευθυντικά στελέχη, τους υπαλλήλους, τους κατά την έννοια του αρθρ. 2 παρ. 7 π.δ. 190/2006 (ΦΕΚ Α΄ 196) συνδεδεμένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ως και εν γένει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που παρέχει Υπηρεσίες για λογαριασμό των ανωτέρω. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ευθύνονται πλήρως για τη συμπεριφορά των υπαλλήλων, των στελεχών και των συνδεδεμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών τους. Οι ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ευθύνονται πλήρως για τη συμπεριφορά των υπαλλήλων και στελεχών τους. Στη συνέχεια η Απόφαση, στα χνάρια του ν. 3691/5.8.2008, προβαίνει στην θέσπιση Υποχρέωσης των ανωτέρω φορέων εφαρμογής μέτρων Δέουσας Επιμέλειας ως προς τον πελάτη: α) πριν συνάψουν ή τροποποιήσουν επιχειρηματικές σχέσεις και πραγματοποιήσουν συναλλαγές, β) για κάθε συναλλαγή αξίας άνω των δεκαπέντε χιλιάδων Ευρώ (€15.000,00), γ) σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια για απόπειρα ή διάπραξη των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης τρομοκρατίας, δ) σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια ή την καταλληλότητα των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στο παρελθόν. Τα Μέτρα Συνήθους Δέουσας Επιμέλειας ως προς τον πελάτη, είναι ανάλογα με τον βαθ-

μό κινδύνου, που εξαρτάται από το είδος του πελάτη, τον σκοπό και τον σχεδιαζόμενο χαρακτήρα της επιχειρηματικής σχέσης με τον πελάτη, τις παρεχόμενες ασφαλιστικές υπηρεσίες, και την προέλευση των κεφαλαίων, περιλαμβάνουν τουλάχιστον : α) την πιστοποίηση και τον έλεγχο της ταυτότητας του πελάτη, β) την πιστοποίηση της ταυτότητας του πραγματικού δικαιούχου, γ) τη συλλογή πληροφοριών για το σκοπό και τη σκοπούμενη φύση της επιχειρηματικής σχέσης, δ) την άσκηση συνεχούς εποπτείας όσον αφορά στην επιχειρηματική σχέση, ε) στην περίπτωση αμφιβολιών ως προς το υπόχρεο πρόσωπο τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, για τη συλλογή πληροφοριών για την πραγματική ταυτότητα των προσώπων για λογαριασμό των οποίων αυτοί ενεργούν, στ) την εξέταση με ιδιαίτερη προσοχή κάθε συναλλαγής ή δραστηριότητας η οποία μπορεί να συνδεθεί με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνονται ιδίως οι πολύπλοκες ή ασυνήθιστα μεγάλες συναλλαγές και όλα τα ασυνήθιστα είδη συναλλαγών που πραγματοποιούνται χωρίς προφανή οικονομικό ή σαφή νόμιμο λόγο. Οι φορείς αποθαρρύνονται από το να συνάπτουν ασφαλίσεις «για λογαριασμό όποιου ανήκει». Αντίθετα, ενθαρρύνονται για τις πληρωμές που πραγματοποιούν προς τους πελάτες τους, να προκρίνουν τη χρήση τραπεζικού λογαριασμού του πελάτη, στον οποίον θα πιστώνεται το ποσό εξαγοράς ή το ασφάλισμα, την πληρωμή του ποσού εξαγοράς ή του ασφαλίσματος στον ως άνω δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό ή με δίγραμμη επιταγή, την περιστολή της χρήσης των μετρητών και των επιταγών, πλην των δίγραμμων, κατά την πληρωμή εξαγοράς και ασφαλισμάτων. Επίσης ενθαρρύνονται για τις εισπράξεις από τους πελάτες τους, να προκρίνουν ως πολιτική τους την είσπραξη των ασφαλίστρων μέσω του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα για καταβολές ποσών άνω των 2.000,00 Ευρώ και ανεξαρτήτως καταβαλλόμενου ποσού, μη αποδοχή αξιογράφων εκδοθέντων στον κομιστή ή εις διαταγήν και δι’ οπισθογραφήσεως μεταβιβασθέντων. Τα ανωτέρω Μέτρα συνήθους Δέουσας Επιμέλειας πρέπει να λαμβάνονται πριν τη σύναψη επιχειρηματικών σχέσεων, με εξαίρεση αποκλειστικά για τις ασφαλίσεις ζωής, όπου


Νομικό θέμα επιτρέπεται η πιστοποίηση της ταυτότητας του ασφαλισμένου ή/και του δικαιούχου του ασφαλίσματος και του πραγματικού δικαιούχου το αργότερο κατά τον χρόνο, που ο δικαιούχος ή ο ασφαλισμένος εμφανίζεται στην Εταιρεία και προτίθεται να προβεί σε συναλλαγή. Επίσης, για το σύνολο των επιχειρηματικών σχέσεων, επιτρέπεται η πιστοποίηση της ταυτότητας του πελάτη και του πραγματικού δικαιούχου να ολοκληρώνεται αμέσως μετά τη σύναψη της σχέσης, το συντομότερο δυνατόν και πάντως το αργότερο εντός 30 ημερών, εφόσον αυτό απαιτείται για να μη διακοπεί η ομαλή παροχή υπηρεσιών και εφόσον ο κίνδυνος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εκτιμάται ότι είναι μικρός. Η Απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. προβλέπει επίσης ότι οι εποπτευόμενοι φορείς μπορούν να μην τηρούν τις ανωτέρω διαδικασίες, οπότε γίνεται λόγος για Απλουστευμένη Δέουσα Επιμέλεια σε περιπτώσεις, όπως ενδεικτικά όταν ο πελάτης είναι πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικός οργανισμός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικός οργανισμός, που ευρίσκεται σε τρίτη χώρα η οποία επιβάλλει απαιτήσεις ισοδύναμες προς αυτές που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και υπόκειται στην απαιτούμενη εποπτεία, Εθνική δημόσια αρχή ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή επιχείρηση ή οργανισμός που ανήκει κατά 51% τουλάχιστον στο Δημόσιο, δημόσιες αρχές ή δημόσιοι οργανισμοί στους οποίους έχει ανατεθεί δημόσιο λειτούργημα, και των οποίων η ταυτότητα είναι δημοσίως γνωστή, διαφανής και καθορισμένη και οι δραστηριότητες και οι λογιστικές τους πρακτικές είναι διαφανείς, ή όταν το τυχόν περιοδικά καταβαλλόμενο ασφάλιστρο υπολείπεται του ποσού των 1.000,00 Ευρώ ετησίως ή το εφάπαξ καταβαλλόμενο ασφάλιστρο υπολείπεται του ποσού των 2.500,00 Ευρώ. Οι φορείς εξάλλου υποχρεούνται στη λήψη αυξημένων μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη (Αυξημένη Δέουσα Επιμέλεια), στις περιπτώσεις οι οποίες, λόγω της φύσης τους, μπορούν να παρουσιάσουν υψηλότερο κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (π.χ. ασυνήθιστα είδη συναλλαγών που πραγματοποιούνται χωρίς προφανή οικονομικό λόγο ή ενδέχεται να ευνοούν την ανωνυμία) συνεκτιμώντας και εξετάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο του πελάτη, τον πραγματικό δικαιούχο, το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου ενεργεί ο πελάτης, των συγγενών κλπ. τουλάχιστον κατά τα τρία τελευταία έτη, και σε κάθε περίπτωση σε περιπτώσεις Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων (αρχηγοί κρατών, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, μέλη κοινοβουλίων, κλπ.) που διαμένουν εκτός Ελλάδας.

Η Απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. εξάλλου προβλέπει σειρά τυπικών υποχρεώσεων όπως: ➜ Την τήρηση για 5 τουλάχιστον χρόνια Αρχείου με τα στοιχεία τα σχετικά με τις συναλλαγές και τις συμβάσεις. ➜ Τον ορισμό Υπεύθυνου Συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την Απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. ➜ Την κατάρτιση και εφαρμογή εσωτερικών διαδικασιών και τη λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να προλαμβάνεται και να εμποδίζεται η διενέργεια συναλλαγών, που συνδέονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι οποίοι εμφανίζουν ετήσια παραγωγή κάτω των € 60.000,00 ή εμφανίζουν ετήσια παραγωγή άνω των € 60.000,00 αλλά το τυχόν περιοδικά καταβαλλόμενο ασφάλιστρο υπολείπεται του ποσού των 1.000,00 Ευρώ ετησίως ή το εφάπαξ καταβαλλόμενο ασφάλιστρο υπολείπεται του ποσού των 2.500,00 Ευρώ για το σύνολο των πελατών τους. Τέλος, οι φορείς έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν στην ΕΠ.Ε.Ι.Α., (ήδη Δ.Ε.Ι.Α. της Τράπεζας της Ελλάδος), εντός του Μαρτίου εκάστου ημερολογιακού έτους Ετήσια Έκθεση, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ➜ Συνοπτικές πληροφορίες για τα σημαντικά μέτρα που λήφθηκαν, και τις διαδικασίες που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους. ➜ Τους ελέγχους που διενεργήθηκαν ➜ Τις τυχόν σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί ➜ Τον αριθμό και το περιεχόμενο των αναφορών ύποπτων και ασυνηθών συναλλαγών που υποβλήθηκαν προς τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης,

➜ Τον αριθμό και το περιεχόμενο των αναφορών ύποπτων και ασυνηθών συναλλαγών που υποβλήθηκαν από τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης στην Εθνική Αρχή κ.α. Από την υποχρέωση υποβολής Ετήσιας Έκθεσης εξαιρούνται οι ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί διαμεσο-λαβητές του αρθρ. 2 παρ. 5 π.δ. 190/2006, εφόσον εμφανίζουν ετήσια παραγωγή κάτω των € 60.000,00 ή εμφανίζουν ετήσια παραγωγή άνω των € 60.000,00 αλλά το τυχόν περιοδικά καταβαλλόμενο ασφάλιστρο υπολείπεται του ποσού των 1.000,00 Ευρώ ετησίως ή το εφάπαξ καταβαλλόμενο ασφάλιστρο υπολείπεται του ποσού των 2.500,00 Ευρώ. Η ανωτέρω απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. πιθανώς να φαντάζει εξαιρετικά πολύπλοκη και οι απορρέουσες από αυτήν υποχρεώσεις δυσνόητες και εν τοις πράγμασι ένας επιπρόσθετος «μπελάς» στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα γραφειοκρατείας και όχι μόνο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Αυτό συμβαίνει διότι πέραν της γενικόλογης σε αρκετά σημεία διατύπωσή της, δεν εξειδικεύεται ο τρόπος συμμόρφωσης προς τις ρυθμίσεις της (π.χ. τι μορφή θα πρέπει να έχουν οι «εσωτερικές διαδικασίες» για την πρόληψη των παράνομων συναλλαγών, ή η Ετήσια Έκθεση που υποβάλλεται το Μάρτιο κάθε έτους κ.α.). Παρά ταύτα, δεδομένου ότι τυγχάνει εφαρμογής σε μεγάλο αριθμό διαμεσολαβητών, η άγνοια των ρυθμίσεων που επιφέρει, πολλώ δε μάλλον η αδιαφορία και η μη συμμόρφωση προς αυτές, κυριολεκτικά και μεταφορικά μπορεί στο μέλλον να στοιχίσει! Γιαυτό κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές τουλάχιστον να ενημερωθούν για το πλήρες περιεχόμενο της εν λόγω Απόφασης της ΕΠ.Ε.Ι.Α., ώστε να μην βρεθούν στο μέλλον προ εκπλήξεων.

13


φοροτεχνικά

Δυνατότητα μείωσης κατηγορίας εισφορών ΟΑΕΕ γράφει: Nίκος Λάμπρου Φοροτεχνικός Σύμβουλος Ε.Ε.Α.Ε.

Επιτέλους ένα μέτρο ελάφρυνσης για τους επαγγελματίες! Με τις διατάξεις του ν.4075/2012 οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης και να παραμείνουν σε αυτήν έως 31.12.2014 εφόσον, κατά την υποβολή της αίτησης: α) δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή β) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι. Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία ισχύει για όσο διάστημα είναι ενήμεροι στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και στις δόσεις της τυχόν ρύθμισης. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν την αίτηση. Όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση της διάταξης αυτής επανέρχονται υποχρεωτικά από την 01.01.2015 στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν την αίτηση.

Παρατάσεις στην υποβολή των νέων Οριστικών Δηλώσεων Μέχρι και την 28η Σεπτεμβρίου 2012 παρατείνονται: 1. Η υποβολή της οριστικής δήλωσης αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα 2. Η υποβολή της οριστικής δήλωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις

Παρατάσεις στην υποβολή των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων. ➜ Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1, 2, 3. ➜ Μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 4, 5, 6. ➜ Μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 7, 8, 9. ➜ Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 0.

Υπηρεσία αναζήτησης οφειλών με υπόλοιπο, διαθέσιμη στο διαδίκτυο Η Δ/νση Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Δ/νσης Φορολογικών Ελέγχων & Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς που έχουν λάβει από την Γ.Γ.Π.Σ., να «βλέπουν» από το διαδίκτυο τις βεβαιωμένες σε Δ.Ο.Υ. οφειλές τους με υπόλοιπο. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αναρτήθηκε την 31/5/2012 στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr) και συγκεκριμένα στην επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες ➡ Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου ➡ Ειδοποιήσεις »καθώς και στην επιλογή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/Επιτηδευματίες ➡ Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου ➡ Ειδοποιήσεις». Η νέα αυτή εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο φορολογούμενο καθώς τον ενημερώνει άμεσα για τυχόν οφειλές του, χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία στη Δ.Ο.Υ.

14


φοροτεχνικά

Γενικό Εμπορικό Μητρώο Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και προθεσμίας, υποβολής αιτήσεων εγγραφής. (Αριθμ. Κ1-941 οικ./27.4.2012) Υποβολή αίτησης εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. 1. Οι υπόχρεοι ( ένωση προσώπων που ασκεί εμπορία , ήτοι η ομόρρυθμη και ετερόρρυθμη εταιρεία, η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και η ανώνυμη εταιρεία) των οποίων η σύσταση έγινε πριν τις 4/4/11 και δεν έχουν εγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ, οφείλουν με αίτησή τους να ζητήσουν την εγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. 2. Η σχετική αίτηση – δήλωση υποβάλλεται, με ευθύνη των νομίμων εκπροσώπων του υπόχρεου, ατελώς ηλεκτρονικά δια μέσου του διαδικτυακού τόπου του Γ.Ε.ΜΗ. με χρήση κωδικών του TAXISNET. Προθεσμίες υποβολής αίτησης εγγραφής 1. Για τους ανωτέρω υπόχρεους ,όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η προθεσμία υποβολής ορίζεται ως εξής: α) Οι ανώνυμες εταιρείες και οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης υποβάλλουν την σχετική αίτηση από 2/7/2012 έως και 30/09/2012. β) Οι ομόρρυθμες εταιρίες και οι ετερόρρυθμες εταιρίες υποβάλλουν την σχετική αίτηση από 23/7/2012 έως και 11/10/2012.

Toυρισμός

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΕΜΕΝ HELLAS» Η επιχείρησή «ΚΕΜΕΝ HELLAS» όπως μας ενημέρωσε υλοποιεί ετήσιο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την συμμετοχή 100 τουριστικών καταλυμάτων 1-2-3 και 4 αστέρων. Η χρονική διάρκεια είναι 01/06/2012 μέχρι 31/05/2013. Το δελτίο κοινωνικού τουρισμού με ημιδιατροφή είναι ατομικό για 4 διανυκτερεύσεις με κόστος διαμονής (ύπνος) 48 ευρώ για όλες τις χρονικές περιόδους και για όλα τα τουριστικά καταλύματα 1-2-3 και 4 αστέρων και με κόστος της ημιδιατροφής 10 – 20 ευρώ ημερησίως κατ άτομο ανάλογα με την χρονική περίοδο και ανάλογα με τα αστέρια του τουριστικού καταλύματος. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται από τον κάτοχο του δελτίου απευθείας στο τουριστικό κατάλυμα. Το δελτίο παραδίδεται στον δικαιούχο από την επιχείρηση με την καταβολή 5 ευρώ (κόστος διακίνησης, προώθησης και προβολής του δελτίου). O αριθμός των δελτίων είναι 100. Εάν επιθυμείτε την συμμετοχή σας στην κατανομή των δελτίων παρακαλείστε να ενημερωθείτε μέσω του site: www.kemen.gr και e-mail: kxalior@otenet.gr ή στα τηλέφωνα: 22710 32241 – 32242 – 32243, 6984 60 63 57 – 358 (υπεύθυνος κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής) και να αναφέρετε ότι ανήκετε στην Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος. Η διανομή των δελτίων όπως αναφέρουν, ενδείκνυται να γίνει εντός του μήνα για να γίνουν έγκαιρα οι κρατήσεις δωματίων στα τουριστικά καταλύματα.

15


bipar Το τελευταίο διάστημα, έχουν εγερθεί αρκετά ερωτηματικά σχετικά με την εμπλοκή μας στην οδηγία Solvency II και τις επιπτώσεις της. Εφόσον λοιπόν έχουν ξεκαθαρίσει βασικές αρχές της οδηγίας, σταχυολογήσαμε και σας παραθέτουμε, τα σημαντικότερα σημεία από σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του BIPAR

Φερεγγυότητα II (Solvency II) - τι σημαίνει αυτό για μένα; Από τον Lieve Lowet, συνεργάτη, ICODA European Affairs, για το BIPAR - Ιανουάριος 2012

Επιμέλεια: Χάρης Αλεξόπουλος Μολονότι η οδηγία Φερεγγυότητα II απευθύνεται σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις και δεν έχει ρητές απαιτήσεις από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες, αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα έχει άμεσες ή έμμεσες επιπλοκές για εμάς. Αποτελείται από 3 πυλώνες. Δεν παρουσιάζουν όλοι οι πυλώνες επιπλοκές για τον διαμεσολαβούντα. Επίσης, οι επιπλοκές δεν θα είναι οι ίδιες για κάθε κατηγορία διαμεσολαβούντα. Ας εξετάσουμε κάθε πυλώνα ξεχωριστά για να δούμε τι θα μπορούσε να σημαίνει. Ταυτόχρονα ας μην ξεχνάμε ότι η (αντ)ασφαλιστική επιχείρηση παραμένει ο τελικός υπεύθυνος για την οδηγία Φερεγγυότητα II. Επιπλοκές ποσοτικών προδιαγραφών του πρώτου πυλώνα Ο πρώτος πυλώνας συνδέεται με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που βασίζονται στον παράγοντα του κινδύνου. Οι ασφαλιστές θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια για διάφορους κινδύνους όπως επίσης και για τον μεταξύ τους κίνδυνο (αντισυμβαλλόμενου). Για τους διαμεσολαβούντες είναι δυνατόν να προταθεί ένας τέτοιος κίνδυνος σε ότι αφορά τις απαιτήσεις από άλλους διαμεσολαβούντες, που θα χρειαστεί να παρακολουθούνται στενά. Το σημαντικό όμως εδώ είναι ότι ασφαλιστές θα κληθούν να εξετάσουν σε ποιους επιχειρηματικούς τομείς επιθυμούν πραγματικά να συμμετάσχουν, καθώς οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, θα πρέπει να υπολογιστούν ανά επιχειρηματικό τομέα και να ληφθεί υπόψη η μείωση των επενδυτικών αποτελεσμάτων. Αν αυτό είναι κάτι που θα συρρικνώσει την αγορά μας, εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό. Μολονότι οι δημιουργοί της οδηγίας επιχείρησαν με προσοχή να εξασφαλίσουν τη «παραμονή στο παιχνίδι» των μικρότερων παιχτών, μπορεί κάτι τέτοιο να μην ισχύσει απαραιτήτως, δεδομένων των εκτενών απαιτήσεων, διεργασιών και διαδικασιών. Επιπλοκές ποιοτικών προδιαγραφών του δεύτερου πυλώνα Ο δεύτερος πυλώνας συνδέεται με τις ποιοτικές προδιαγραφές σε σχέση με τη διαχείριση (κινδύνου, αναλογιστική, εσωτερικού ελέγχου και συμμόρφωσης) από τον (αντ) ασφαλιστή, είτε επιτελείται εσωτερικά ή με εξωτερική ανάθεση. Ειδικότερα στην περίπτωση που οποιεσδήποτε από αυτές τις βασικές λειτουργίες ανατίθενται σε εξωτερικό συνεργάτη, θα υπάρχουν υποχρεώσεις που επηρεάζουν τους εμπλεκόμενους διαμεσολαβούντες και ασφαλιστές. Παράλληλα θα

16

επηρεαστούν και οι επιχειρήσεις διαμεσολάβησης που ασκούν και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες πέραν της διαμεσολάβησης (πχ. αναλογιστικές υπηρεσίες). Το Άρθρο 49 της οδηγίας, με τίτλο «Εξωτερική Ανάθεση» εξηγεί ότι στο μέλλον κάθε σύμβαση εξωτερικής ανάθεσης μιας κρίσιμης ή σημαντικής επιχειρησιακής λειτουργίας ή δραστηριότητας, θα πρέπει να κοινοποιείται εκ των προτέρων στον επιβλέποντα και θα υπόκειται σε μια σειρά όρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει, τουλάχιστον δύο πιθανές κύριες ροές αναθεώρησης: δεδομένων και συμβάσεων. Σε ότι αφορά τα δεδομένα, τα αυστηρότερα πρότυπα ως προς την πληρότητα, την ακρίβεια και την καταλληλότητα των δεδομένων θα σημαίνουν ότι οι (αντ)ασφαλιστές θα θέλουν να διαθέτουν λεπτομερέστερες και περισσότερο ενημερωμένες πληροφορίες από όλους τους διαμεσολαβούντες τους, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων τους θα ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις. Οι (αντ) ασφαλιστές θα θέλουν να συλλέξουν όσο το δυνατόν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τους υποκείμενους κινδύνους διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι τεχνικές ανάλυσης που χρησιμοποιούνται αντεπεξέρχονται σε εξονυχιστική έρευνα και να εξασφαλίζουν παράλληλα την ορθή αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων. Αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική λογιστική πρόκληση, καθώς από τους διαμεσολαβούντες θα ζητηθούν τα ίδια πρότυπα ποιότητας με εκείνα των εσωτερικών δεδομένων. Αναφορικά με τις συμβάσεις, τα σχέδια των εποπτικών κατευθυντήριων οδηγιών υποδεικνύουν συμβάσεις που να προσδιορίζουν μια διαδικασία επιλογής συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής και τεχνικής ικανότητας, του πλαισίου ελέγχου και της διαχείρισης της σύγκρουσης συμφερόντων (σε περίπτωση συμβάσεων με ανταγωνιστές). Πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν όλες τις σχετικές αρμοδιότητες, τη δέσμευση συμμόρφωσης με όλους τους ισχύοντες νόμους και τις κανονιστικές απαιτήσεις, τους στόχους, τις διαδικασίες (συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης διαφορών), τις διαδικασίες υποβολής αναφορών, κ.ο.κ. Επομένως, καθώς δεν είναι γνωστά ακόμα όλα τα μέτρα της Φερεγγυότητας ΙΙ, θα ήταν καλό οι ασφαλιστές να διασφαλίζουν την επαρκή ευελιξία σε νέες συμβάσεις εξωτερικής ανάθεσης ώστε να ανταποκριθούν

στις πρόσθετες μελλοντικές απαιτήσεις. Μια τέτοια επανεξέταση, μολονότι είναι μια νομική και λειτουργική πρόκληση, μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία αναθεώρησης των προϊόντων. Για τους διαμεσολαβούντες αυτό μπορεί να καταλήξει σε μια αναδιοργάνωση του αριθμού των σχέσεων τους, καθώς επίσης και σε επανεξέταση του βάθους και του εύρους αυτών των σχέσεων. Επιπλοκές προδιαγραφών αναφοράς του τρίτου πυλώνα Ο τρίτος πυλώνας συνδέεται με την έκδοση αναφορών, τόσο προς τους επιβλέποντες όσο και προς το κοινό. Και εδώ επίσης υπάρχουν επιπλοκές, καθώς θα δοθεί στις εποπτικές αρχές η εξουσία όπως και όποτε κρίνεται απαραίτητο, να λαμβάνουν πληροφορίες για τις συμβάσεις τις οποίες κατέχουν οι διαμεσολαβούντες όπως οι συμβάσεις σημαντικής ασφάλισης ή αντασφάλισης, οι λεπτομέρειες οικονομικών διακανονισμών, οι συμβάσεις σχετικά με την εξωτερική ανάθεση κρίσιμων ή σημαντικών λειτουργιών, ή αναφορικά με τις συμβάσεις που συνάπτονται με τρίτα μέρη. Αν οι συμβάσεις ανήκουν σε τρίτους, παραδείγματος χάρη αν κάποιος διαμεσολαβούντας διεξαγάγει επιχειρήσεις εκ μέρους του ασφαλιστή, οι εποπτικές αρχές αναμένουν από τον ασφαλιστή είτε να κατέχει, τηρεί αντίγραφα ή να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτές τις συμβάσεις ως μέρος των διαδικασιών του, διαχείρισης των αρχείων. Είναι βέβαιο ότι όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν πρόκληση και ευκαιρία για τους (αντ)ασφαλιστές και τους διαμεσολαβούντες να επανεξετάσουν τις συμβάσεις τους και τις σχέσεις τους.


φοροτεχνικά

17


για να γνωρίζεις

Πρόγραμμα εξετάσεων β’ εξαμήνου 2012 για την πιστοποίηση γνώσεων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (Επίπεδο Α) Το πρόγραμμα εξετάσεων του δεύτερου εξαμήνου 2012, για την πιστοποίηση γνώσεων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (Επίπεδο Α), ανακοινώθηκε από την ΤτΕ. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν: ➜ Στην Αθήνα, τη Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012, ➜ Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 Οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις της Αθήνας θα μπορούν να υποβάλουν Αίτηση Συμμετοχής μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος: Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης / Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές / Εξετάσεις Πιστοποίησης, από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 μέχρι και τη Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι προθεσμίες θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο. Για επιπλέον διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην κα Φωτεινή Σταματιάδου, τηλ.: 210-3205054, και στην κα Σοφία Τελάλη, τηλ.: 210-3205176, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: sec.certifications@bankofgreece.gr

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει παρέλθει. Σας παρακαλούμε λοιπόν όσοι δεν έχετε τακτοποιήσει τις οικονομικές σας οφειλές να μεριμνήσετε, ώστε η Ένωση, που δεν έχει πόρους πέραν των συνδρομών των μελών της, να συνεχίσει να είναι παρούσα και δραστήρια πάντα, στις διεκδικήσεις υπέρ των μελών της. Σας ευχαριστούμε και είμαστε βέβαιοι για την θετική σας ανταπόκριση.

Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος), υλοποιεί την πράξη «Δίκτυο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας για τις Μικρές Επιχειρήσεις» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας (ΕΣΠΑ) και συνχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και απεθνικούς πόρους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ να βρεθεί δίπλα στον μικρό επιχειρηματία παρέχοντας τουδωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που βιώνει καθημερινά. Το δίκτυο Επιχειρηματικότητας θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 και ο προβλεπόμενος αριθμός των επιχειρήσεων που θα εξυπηρετήσει ανέρχεται στις 850 σε όλη την επικράτεια. Θα παρέχονται, δωρεάν για τις ωφελούμενες επιχειρήσεις, εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούν αρχικά στην διάγνωση και σε δεύτερο στάδιο στην παρέμβαση-καθοδήγηση για την αντιμετώπιση αδυναμιών η την αξιοποίηση αναπτυξιακών δυνατοτήτων της επιχείρησης. Οι υπηρεσίες εστιάζονται στην υποστήριξη των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, οι οποίες είτε δεν έχουν την δυνατότητα για συμβουλευτική υποστήριξη, είτε δεν έχουν προσδιορίσει επαρκώς τις ανάγκες τους και δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν. Η τυπική έναρξη του έργου θα γίνει στα μέσα του μηνός Ιουλίου. Με την έναρξη του έργου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν για περισσότερες πληροφορίες στο 210 8837188 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δικτύου (www.diktyo.imegsevoe.gr).

18


για να γνωρίζεις

Ευθύνες από τη ΤτΕ αναζητά το ΕΕΑ Πληθώρα ερωτημάτων παραμένουν, ως σήμερα, αναπάντητα σχετικά με την «πάγια επενδυτική πολιτική» της Τράπεζας της Ελλάδος να τοποθετεί το 80% των διαθεσίμων κεφαλαίων του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Ασφαλιστικών Φορέων σε ομόλογα, ενώ μόλις το 20% αυτών επένδυε σε έντοκα γραμμάτια, παρά τη σαφή εικόνα που είχε για τη βέβαιη απόδοσή του. Αυτό σημειώνει σε σχετική δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ι. Ρεκλείτης με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας: «Ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη όσοι προκλητικά παραβιάζουν τον νόμο και ζημιώνουν οικονομικά τους 250 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η -από το 1997- παντελής έλλειψη ενημέρωσης του Επιμελητηρίου για τις επενδυτικές ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούσαν τα διαθέσιμα κεφάλαιά του, μετατράπηκε από το 2009 σε εξόφθαλμη παραβίαση του νόμου και των συμφερόντων μας. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε την Τράπεζα προ των ευθυνών της, ωστόσο ούτε η εξώδικη διαμαρτυρία μας δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει το επενδυτικό, σε βάρος των διαθεσίμων μας, ατόπημα. Στο πλαίσιο μάλιστα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Τράπεζα ολοκλήρωσε το έργο της με το «κούρεμα» των ομολόγων στα οποία επένδυσε τα κεφάλαια του επιμελητηρίου, αφού πρώτα αδιαφόρησε για τα

έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τα οποία όμως δεν υπέστησαν κανένα κούρεμα. Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδας δεν μας γνωστοποίησε πότε τελικά επένδυσε τα διαθέσιμα κεφάλαιά μας -για τελευταία φορά- σε ομόλογα; Η επένδυση των διαθεσίμων κεφαλαίων τον Μάιο του 2011 έγινε από την πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά και σε ποια τιμή; Κατά τον χρόνο αυτόν, που η Τράπεζα σαφώς γνώριζε την καθοδική, μη αναστρέψιμη, πορεία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, προέβη και σε τι ποσοστό σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, δηλαδή σε αγορά εντόκων γραμματίων;

Το πλέον σίγουρο είναι ότι η Τράπεζα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, ως όφειλε, τα οικονομικά δεδομένα της περιόδου από το έτος 2009 έως σήμερα και τα νόμιμα συμφέροντα του ΕΕΑ, ακολουθούσε την ίδια ή άλλως «πάγια επενδυτική πολιτική». Δηλαδή τοποθετούσε το 80% των διαθεσίμων κεφαλαίων του όλου Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Ασφαλιστικών Φορέων σε ομόλογα, ενώ μόλις το 20% αυτών επένδυε σε έντοκα γραμμάτια, παρά τη σαφή εικόνα που είχε για την βέβαιη απόδοσή τους. Τούτο είχε ως συνέπεια την οριστική πλέον και βέβαιη περιουσιακή ζημία του Επιμελητηρίου».

Ερωτηματικά για το Επικουρικό Κεφάλαιο Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επικεντρώσει την προσοχή της σε τρεις – τέσσερις δικηγόρους που φέρονται να έχουν «χρεωθεί» με περισσότερες από 500 υποθέσεις αγωγών κατά του Επικουρικού ο καθένας, ενώ βάσει των ίδιων στοιχείων 10 δικηγόροι φέρονται να συγκεντρώνουν πάνω από 300 υποθέσεις ο καθένας. Η υπερ-συσσώρευση υποθέσεων σε περιορισμένο αριθμό δικηγόρων δεν μπορεί παρά να προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό στις ελεγκτικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν το ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές τους.

19


www.hall.gr

Καλό καλοκαίρι!

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1938

Μέλος Β.Ι.Ρ.Α.R. The European Federation of Insurance Intermediaries

ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27 ΑΘΗΝΑ - Τ.Κ. 106 82 ΤΗΛ.: 210 3805907 - 210 3827354 - FAX: 210 3827354 e-mail: haii@ath.forthnet.gr

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ ΝΟ 15  

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you