Page 1

τριμηνιαία έκδοση

τεύχος 11 ❘ Μάιος 11

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση


περιεχόμενα

❚ EDITORIAL.. ............................................................ 03 ❚ ΗΜΕΡΙΔΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.......................... 04 με θέμα: ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση ❚ επιμελητήριο.................................................... 12 ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ❚ επιμελητήριο.................................................... 13 ΔΙΚΑΙΩΣΗ ❚ BIPAR........................................................................ 14 Συνέντευξη με τον Karel Van Hulle Στον δρόμο της IMD II - Η κατάσταση μετά τη δημόσια διαβούλευση

«...όποιο μέλος επιθυμεί μπορεί να μας στέλνει την άποψη του, άρθρο του ή προβληματισμό του για δημοσίευση στο διασφαλίζω...»

❚ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ........................................................ 15 -ΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ -ΠΟΛ 1058/14.3.2011 Υπ. Οικονομικών

Taytothta ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27 ΑΘΗΝΑ - Τ.Κ. 106 82 ΑΦΜ: 090296638 - ΔΟΥ: Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.: 210 3805907 - 210 3827354 - FAX: 210 3827354 e-mail: haii@ath.forthnet.gr - www.haii.gr Πρόεδρος:

Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου

Ταμίας:

Άκης Σκρίκας

Επιτροπή διαχείρισης διασφαλίζω: Χάρης Αλεξόπουλος Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου Ειρήνη Λατσούδη Τάσος Μάνεσης Ελίζα Πανουργιά

Αντιπρόεδρος:

Χάρης Αλεξόπουλος

Και Μέλη:

Ελίζα Πανουργιά Σπύρος Πατρίκιος Ιωάννης Πολίτης

Γραμματειακή υποστήριξη: Μαρία Καμπούρη Μιχαέλλα Κοκκινογένη

Γεν. Γραμματέας: Αλέξανδρος Ραφαηλίδης

τριμηνιαία έκδοση

τεύχος 11 ❘ Μάιος 11

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση DIASFALIZO 11 16sel.indd 1

2

5/10/11 10:59:17 AM


editorial

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Στον απόηχο της Ημερίδας μας, δεχθήκαμε σχόλια, θετικά κυρίως, αλλά και κάποια που εκφράζανε βαθύ σκεπτικισμό.

EDITORIAL

Αυτό ήταν το ζητούμενο!!! Δεν επιδιώξαμε μία κοσμική συναδελφική συγκέντρωση σε έναν ελκυστικό χώρο με ευχάριστους ομιλητές. Θελήσαμε να βάλουμε επώδυνα ερωτήματα για να βγάλουμε αληθινά συμπεράσματα σ΄ αυτό που λέγεται εξέλιξη στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, θεωρώντας δεδομένο ότι το επάγγελμα έχει παρόν και μέλλον. Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε όλα όσα κατατέθηκαν και όλα όσα αναλύθηκαν στην εκδήλωσή μας. Το συμπέρασμα που επιβεβαιώσαμε όλοι μας είναι ότι για να επιβιώσουμε πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, σε επίπεδο κεφαλαίων, εξοπλισμού, διοίκησης, στελεχών και πελατολογίου και να αναβαθμίσουμε τις γνώσεις μας, επιστημονικά και τεχνολογικά, εξασφαλίζοντας σφαιρική γνώση όλων των προϊόντων. Με δυο λόγια να οργανωθούμε και να διαβάσουμε. Δεν είναι ευχάριστο να ακούγεται από τρίτα χείλη ότι εάν δεν προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις μεγάλης κλίμακας και δεν φτιάξουμε μονάδες βιώσιμες, ώστε να κρατήσουμε ένα μέρος της αγοράς σε ελληνικά χέρια, θα ξεπουληθούν όλα σε ξένες εταιρείες διαμεσολάβησης σε εξευτελιστικές τιμές. Δεν είναι ευχάριστο ούτε και για τις μεταξύ μας συζητήσεις. Όμως, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για να είμαστε χρήσιμοι και η Ένωση αυτή την ευθύνη έχει να φωτίσει τη σωστή κατεύθυνση για να βοηθήσει τα Μέλη της.

Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου Πρόεδρος Δ.Σ

3


ημερίδα

Συμπεράσματα ημερίδας με θέμα:

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Επιμέλεια: Χάρης Αλεξόπουλος, Δήμητρα Λύχρου

Στην εσπερίδα που οργανώσαμε στις 24 Φεβρουαρίου, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ακούστηκε έντονα η αγωνία μας για τα τεκταινόμενα στην ασφαλιστική αγορά, αναλύθηκε σε βάθος ο προβληματισμός μας για τις πρακτικές που ακολουθούν οι συνεργαζόμενες Ασφαλιστικές Εταιρείες αλλά προβλήθηκε τεκμηριωμένα και η αισιοδοξία και η πίστη μας για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματός μας.

Οι κ.κ. Πάνος Δημητρίου, CEO της Generali Hellas, Νότης Βαγιακάκος, CEO της HDI Gerling, Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, Πρόεδρος της ΠΟΑΠ και Γ. Γραμματέας της Ενώσεώς μας και Ηλίας Κονταξής, Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΠ και Γ. Γ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αχαΐας, μίλησαν, υπό τον υποδειγματικό συντονισμό του κ. Δημήτρη Ρουχωτά, εκδότη και Διευθυντή της «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ», για τις ανατροπές που επιχειρούνται στον ασφαλιστικό χώρο, λόγω της εφαρμογής του SOLVENCY II και της οικονομικής κρίσης. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, ως βασικός ομιλητής, ανέλυσε τις προοπτικές για την Ασφαλιστική Αγορά και τους Διαμεσολαβούντες στην δεκαετία 2010-2020, πλαισιούμενος από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο, πρώην Πρόεδρο ΕΕΑΕ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Grassavoye Willis, Χάρη Αλεξόπουλο, Αντιπρόεδρο της ΕΕΑΕ και Ελίζα Πανουργιά, Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης μας.

Ζούμε σε μία περίοδο που όλοι είμαστε αγανακτισμένοι, προβληματισμένοι και πολύ αβέβαιοι.

Η Πρόεδρος, κα Δήμητρα Λύχρου ανοίγοντας τις εργασίες της Εσπερίδας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, επιφανή στελέχη της Ασφαλιστικής Αγοράς, Προεδρεία θεσμικών φορέων, εκπροσώπους του Τύπου και τα Μέλη της Ενώσεως από την Αθήνα και την περιφέρεια, και εστίασε την ομιλία της στα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην σημερινή οριακή κατάσταση, αλλά και στις προοπτικές του επαγγέλματος που μέσα από την αναγκαία εκκαθάριση, θα προκύψει λαμπρό.

Είδαμε να κλείνουν Εταιρείες η μία πίσω από την άλλη, με κορυφαία περίπτωση την ΑΣΠΙΔΑ και την COMMERCIAL και τα αποτελέσματα των ανακλήσεων αυτών να είναι τραγικά, και για τους ασφαλισμένους, αλλά και για τους Συνεργάτες τους.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Πρόεδρος ανέφερε: Τον τελευταίο χρόνο έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της βαθειάς υποχρεωτικής μετάβασης σε μία άλλη πλέον βαθμίδα, όπου πρέπει να παρθούν αποφάσεις, που θα κρίνουν, το πού θα πάει η Χώρα μας, αν θα γίνει μία κοινωνία πολιτισμένη και αναπτυγμένη, ή θα κυλήσει σε έναν κατήφορο που θα μας οδηγήσει σε τριτοκοσμικές λύσεις.

Σήμερα βρισκόμαστε πραγματικά σε μία κατάσταση που όμοια δεν έχουμε ζήσει.

4

Είμαστε σχεδόν όλοι απαισιόδοξοι, καθώς βλέπουμε ότι ενώ όλοι μιλούμε για το ότι πρέπει άμεσα να αλλάξουν όλα, τίποτα σχεδόν δεν αλλάζει, όλα μένουν αφασικά στη θέση τους, και ενώ όλο το τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι πήγε λάθος, η όποια προσπάθεια αλλαγής .του όποιου τομέα, προσκρούει στην συντεχνία που θα μπλοκάρει την όποια αλλαγή. Ταυτόχρονα βέβαια κερδίζει υποχρεωτικά έδαφος και η συλλογική και ατομική αναζήτηση του μήπως κάναμε όλοι λάθος, και αυτή η αναζήτηση μπορεί να είναι και υγιής γιατι συχνά οδηγεί στην αναζήτηση του τι πρέπει να αλλάξει. Στο χώρο τον δικό μας, στο χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, φθάσαμε πια σε ένα σημείο οριακό.

Συσσωρευμένα προβλήματα των Εταιρειών, γνωστά, χρόνια ολόκληρα, στην αγορά, και αδύναμη, άβουλη, καθυστερημένη και ανεπαρκής η Εποπτεία, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Θέλουμε να ελπίζουμε και ευχόμαστε η νέα Εποπτική Αρχή να σκύψει με προσοχή στην εκκαθάριση της ασφαλιστικής αγοράς χωρίς προκατάληψη και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.


ημερίδα

στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Επιθυμούμε έλεγχο ουσιαστικό και σε βάθος.

αποφάσισε να ασφαλίσει.

Φαίνεται δε ότι οι άνθρωποι της νέας Εποπτικής Αρχής διαθέτουν και βούληση και γνώση.

Στις ασφαλίσεις Ζωής προβλέπει την παροχή προμήθειας καθ΄ όλα τα έτη της διάρκειας της ασφάλισης, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεταφορές συμβολαίων.

Η νέα εποχή απαιτεί Ασφαλιστικές Εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια, και με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για την εφαρμογή του SOLVENCY II, οι Εταιρείες θα πρέπει ήδη να έχουν θέσει την στρατηγική εκείνη που θα τους δώσει το πλάνο της προσαρμογής τους στο νέο πλαίσιο. Στο επίπεδο που οι αλλαγές μάς αφορούν, και αν δεχθούμε ότι η κάθαρση θα αγγίξει και τον χώρο της Διαμεσολάβησης, πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα γίνει ούτε με Νόμους, Αποφάσεις ή Προεδρικά Διατάγματα ούτε και με διαχειριστικούς ελέγχους ή μειώσεις προμηθειών. Η κάθαρση πιστεύουμε ότι θα προκύψει από την ίδια την κρίση. Μία αγορά που υποχρεωτικά αναβαθμίζεται για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών, υποχρεωτικά και αυτοιάται. Στη νέα εποχή δεν θα μπορεί να σταθεί ο φίλος, ο γνωστός, ή ο ξάδελφος, που κάνει ασφάλειες. Στη νέα εποχή θα μπορεί να σταθεί μόνο ο επαγγελματίας που θα αποδεικνύει ότι προσθέτει αξία στη δουλειά του, και θα έχει πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας.

Σε περίπτωση δε ανάθεσης της εξυπηρέτησης των συμβολαίων, για οποιονδήποτε λόγο, σε άλλον, η παροχή προμήθειας θα εξακολουθεί να δίδεται, θα περιορίζεται όμως σε ένα 75%. Το νομοσχέδιο αυτό στο σύνολό του δίνει τα χαρακτηριστικά μιας αναπτυγμένης αγοράς. Η αναλυτική ενημέρωση των ασφαλισμένων τόσο στο προσυμβατικό στάδιο, όσο και κατά την διάρκεια της ασφάλισης ενισχύει την διαφάνεια και τον επαγγελματισμό των Διαμεσολαβούντων, επιβάλλοντας κανόνες που εμείς επιθυμούμε να ισχύουν, αλλά να ισχύουν για όλους. Το bankassurance, οι direct πωλήσεις και οι όποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις, ενδεχομένως έχουν το κοινό τους, και εν πάση περιπτώσει τον χώρο, που εμείς, θα επιτρέψουμε να διεκδικήσουν.

Τώρα με την αναμόρφωση της Οδηγίας περί διαμεσολάβησης, και με αφορμή την ελεύθερη εγκατάσταση, θα θεσπισθούν κοινά κριτήρια εκπαίδευσης, κοινή τρόπον τινά ύλη, και όμοιες εξετάσεις για όλες τις χώρες Μέλη. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προωθεί ήδη σχέδιο νόμου για την προστασία των ασφαλισμένων, και προβλέπει ότι ο Διαμεσολαβών θα πρέπει προσυμβατικά να συλλέγει επαρκείς πληροφορίες για την ικανότητα του λήπτη της ασφάλισης να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της συγκεκριμένης ασφάλισης που επέλεξε, και να δίνει εγγράφως όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον υποψήφιο, για το προϊόν που

5


ημερίδα Δεν υπάρχει ανάπτυξη στην αγορα μας, μεταφορά συμβολαίων υπάρχει. Αυτά είναι τα προβλήματα που θα συζητήσουμε και στην πρώτη ενότητα της ημερίδας μας, στο πρώτο πάνελ που θα ακολουθήσει. Όμως αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα πέραν των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε συλλογικά, και είναι γεγονός ότι σήμερα όλοι οι κλάδοι της διαμεσολάβησης έχουμε κοινή στόχευση και φωνή, δεν έχουμε άλλα περιθώρια αν θέλουμε να δούμε τον κλάδο να αναγεννάται και οι Διαμεσολαβούντες να διατηρούμε τον ρόλο που αξιακά και ουσιαστικά μας ανήκει.

Εκείνο όμως που αξιώνουμε είναι να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και προϋποθέσεις που έχει και ο επαγγελματίας ασφαλιστής. Δεν μπορεί η απρόσωπη και ισοπεδωτική τραπεζική πώληση να υμνείται και το call center του όποιου anytime να απομακρύνει τα δάκρυα και τη θλίψη. Με αυτή την απαράδεκτη και αντιαισθητική διαφήμιση θα έπρεπε να κλαίει όλη η ασφαλιστική αγορά και όχι ο καημένος ο ασφαλισμένος… Ο καημένος ο ασφαλισμένος θα κλαίει όταν θα έρθει η ώρα της ζημιάς του και θα ζητάει να εξυπηρετηθεί από το call center. Και βέβαια εδώ περιμέναμε να πάρει θέση και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών αλλά και η Εποπτεία. Διότι δύο τινά υπάρχουν! Ή το ασφάλιστρο είναι τεχνικά επαρκές, οπότε όλες οι άλλες Εταιρείες είναι εκτός τόπου, ή το ασφάλιστρο είναι ανεπαρκές, οπότε πρέπει να παρέμβει η Εποπτεία, για να προλάβουμε τα χειρότερα, γιατί η διαφορά των ασφαλίστρων δεν προέρχεται, ούτε δικαιολογείται, από την ύπαρξη ή μη προμήθειας. Και στις δύο περιπτώσεις ο καταναλωτής, που προσπαθούν να προστατέψουν, είναι αυτός που θίγεται. Εφόσον βρισκόμαστε σε μία καμπή όπου με αφορμή το Solvency II και τον νόμο επιχειρείται ο έλεγχος και η αναβάθμιση της ασφαλιστικής αγοράς και της διαμεσολάβησης, εμείς θεωρούμε ότι αντί Κώδικα Δεοντολογίας των Φορέων της Ασφαλιστικής Αγοράς που έθεσε σε Διαβούλευση πριν παραδώσει η ΕΠΕΙΑ, απαιτείται ένας Κώδικας καλής Συνεργασίας μεταξυ Ασφαλιστικών Εταιρειών και Διαμεσολαβούντων. Οι ετεροβαρείς συμβάσεις, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, τα πολλαπλά τιμολόγια μέσα στην ίδια εταιρεία, δημιούργησαν μία αγορά όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστα ελκυστική και οδήγησαν τον θεσμό στην αμφισβήτηση και την ανυποληψία. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά καταγράφει αρνητική μεταβολή με την κατά κεφαλή διάθεση ασφαλίστρων από 1,1 % του ΑΕΠ σε 2,2 % όταν είναι 9,3 % κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.

6

Έχουμε την υποχρέωση να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία της εργασίας μας, να την δικαιολογήσουμε, να την αξιοποιήσουμε και να την υπερασπισθούμε, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μέσα από αναβαθμισμένη γνώση και συνεχή εκπαίδευση. Πρέπει να αλλάξουμε, να εξειδικευτούμε, να συσπειρωθούμε, να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα σχήματα μέσα από συνεργασίες, να αυτοοργανωθούμε σε νέα πολυμετοχικά σχήματα, να αναπτύξουμε το cross selling, να περάσουμε σε νέα προϊόντα, να εκμεταλλευθούμε και εμείς το internet και να αξιοποιήσουμε περισσότερο το πελατολόγιό μας, σε όλους τους κλάδους, όχι μόνο στις γενικές αλλά και στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας παρέχοντας ουσιαστική προστασία και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας. Με αυτό τον σχεδιασμό θα αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό από όπου και αν προέρχεται με αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό, επιθετική πολιτική, προσέλκυση νέων ανθρώπων και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον καταναλωτή. Σήμερα οφείλουμε να αναπτύξουμε την επιχειρηματικότητα, τα γραφεία μας να αποτελέσουν σημεία πώλησης με καθετοποιημένες υπηρεσίες και ολοκληρωμένη σφαιρική εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της Ένωσης μας να εγγραφεί στο ΕΙΑΣ, ως τακτικό μέλος, για να μπορεί να προσφέρει στα μέλη της την γνώση και την εξειδίκευση που απαιτούν οι καιροί. Προχθές ακούστηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστι-


ημερίδα

κών Εταιρειών ότι μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε ένα 35 % του ενεργού παραγωγικού πληθυσμού ενημερώνεται για τα προϊόντα από το internet, όμως ένα 20% αυτού του 35% τελικά αγοράζει. Εάν τα νούμερα αυτά είναι κοντά στην πραγματικότητα αντιλαμβάνεσθε ότι ο κόσμος αναζητά πάντα την προσωπική επικοινωνία και επαφή με τον ασφαλιστή του, καθώς το ασφαλιστικό προϊόν είναι σύνθετο προϊόν, δεν είναι καταναλωτικό αγαθό, και απαιτεί άλλη παρουσίαση και ανάλυση. Αγαπητοί συνάδελφοι, Οι προοπτικές για το επάγγελμά μας είναι λαμπρές. Μας δίδεται η ευκαιρία μέσα από την κρίση και την κάθαρση να ξεκαθαρίσουμε τον χώρο μας και να βοηθήσουμε ώστε να παραμείνουν και να ενδυναμώσουν οι υγιείς επαγγελματίες που πληρούν τα κριτήρια και όχι οι περιστασιακοί και οι αεριτζήδες που τόσο έβλαψαν όλους, με την ανοχή, αν όχι και την υποστήριξη πολλές φορές των Εταιρειών των ιδίων. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τις προτάσεις μας προς την κατεύθυνση αυτή και θα τις υποβάλλουμε στην Διεύθυνση Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως μας ζητήθηκε, καθώς στόχος της Ένωσής μας είναι να υπερασπίζεται τις δίκαιες θέσεις και τα δικαιώματα των επαγγελματιών μελών της. Προσβλέπουμε σε καλή συνεργασία αφ ενός μεν με την ΕΑΕΕ στον τομέα αυτόν, καθώς θα ζητήσουμε να επανέλθει η γνωστοποίηση των συμβάσεων που καταγγέλλονται για σπουδαίο λόγο. Αλλά αφ΄ ετέρου και με την Εποπτεία, καθώς στον τομέα εκπαίδευσης και πιστοποίησης αναμένονται αλλαγές.

την οποία η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου της Αθήνας, εφαρμόζοντας στρεβλά την προτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος, για έλεγχο, προχώρησε στην διαγραφή 1.600 περίπου συναδέλφων, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα ήσαν απολύτως σύννομοι και είχαν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά τους, όμως για διαφόρους λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι περισσότεροι, τα ασφαλιστήρια της ε.α.ε. δεν έχουν βρεθεί στους φακέλους τους. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, και είχαμε προχθές παράσταση όλοι οι σύλλογοι της Διαμεσολάβησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το Επιμελητήριο να μην υποχρεωθεί να επανεξετάσει άμεσα το θέμα, το οποίο όμως θα επαναληφθεί αν δεν αλλάξει ο τρόπος κατάθεσης. Πρέπει να δεχθεί να παραλαμβάνει ηλεκτρονικά πλέον τις ανανεώσεις των συμβολαίων κατ΄ έτος, με απ΄ ευθείας αποστολή των ανανεώσεων από τις εταιρείες που τα εκδίδουν. Αντιλαμβάνεσθε ότι 2 ή 3 άνθρωποι διεκπεραιώνουν χειρονακτικά γύρω στα 10.000 ασφαλιστήρια κάθε χρόνο. Αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μην δημιουργεί χάος, προβλήματα και μία απαράδεκτη ταλαιπωρία για όλους. Και αυτό θα αλλάξει και είναι ευθύνη όλων μας.

Εμείς θα επιδιώξουμε με επιμονή και συνέπεια την περαιτέρω κατοχύρωση του επαγγέλματός μας, τόσο στο επίπεδο της επαγγελματικής επάρκειας, όσο και ως προς τα δικαιώματά μας επί του πελατολογίου μας. Το θέμα της αναβάθμισης του επαγγέλματος και των προοπτικών του, θα το αναλύσουν οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην δεύτερη ενότητα, μετά την ομιλία του κ. Νεκτάριου, την οποία αναμένουμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα που έχει προκύψει με τις άδειες που ακύρωσε το Επιμελητήριο της Αθήνας. Πρόκειται για μία πρωτοφανούς επιπολαιότητας κίνηση, με

7


ημερίδα Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες Έχουμε μπροστά μας, λοιπόν, μια καινούργια δεκαετία, η οποία ξεκίνησε πάρα πολύ άσχημα, με την ουσιαστική πτώχευση της χώρας λόγω των διακομματικών σφαλμάτων του πολιτικού προσωπικού της και των γνωστών προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη διεθνή επιτήρηση και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Αυτό όμως πρέπει, ειδικά αυτή η ομήγυρη, να το δει σαν ευκαιρία. Γιατί απ’ όλα αυτά τα δεινά, τα οποία έχουν ενσκήψει στη χώρα, προκύπτει και μια αισιόδοξη πλευρά, η πλευρά της ευκαιρίας. Πολλοί κλάδοι της οικονομίας θα εξαφανιστούν, θα

Ακολούθησαν οι ομιλητές που έλαβαν μέρος στο πρώτο πάνελ οι κ.κ. Παναγιώτης Δημητρίου, Νότης Βαγιακάκος, Αλέξανδρος Ραφαηλίδης και Ηλίας Κονταξής συμμετέχοντας στην συζήτηση για τα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, για τις ανατροπές που επιχειρούνται ακυρώνοντας ασφαλιστικές συμβάσεις, για τις προμήθειες που μειώνονται, για τους χρόνους απόδοσης ασφαλίστρων, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από διπλά ή πολλαπλά τιμολόγια της ίδιας Εταιρείας, για την πώληση προϊόντων από εναλλακτικά δίκτυα. Αυτό που προέκυψε από την συζήτηση αυτή είναι ότι καλούμαστε να επιλέξουμε με ποιες Εταιρείες θα συνεργασθούμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε. Στην συνέχεια ο καθηγητής κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας σας παραθέτουμε, αναφέρθηκε σε δύο βασικά θέματα: στο πώς θα κινηθεί η ασφαλιστική αγορά κατά την δεκαετία 2010-2020 και πώς, κατά την άποψή του, θα πρέπει να κινηθεί ο χώρος των Διαμεσολαβούντων. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει από αυτή την ομήγυρη των κατ’ εξοχήν διαχειριστών των κινδύνων, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Είμαστε επαγγελματίες διαχειριστές των κινδύνων και επομένως αισθανόμαστε σαν το ψάρι μες στο νερό αυτή την εποχή, που γενικά οι κοινωνίες και τα κράτη βρίσκονται σ’ όλη αυτή την ταραχή λόγω των φοβερών προβλημάτων που έχουν προκληθεί στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, εξαιτίας τεραστίων σφαλμάτων στη διαχείριση των κινδύνων από τον τραπεζικό τομέα.

Εκδηλώσεις σαν αυτή της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, δίνουν την δυνατότητα στους φορείς της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς να ανταλλάξουν απόψεις για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης. Από την άποψη αυτή είναι χρήσιμες ειδικά όταν οι οργανωτές προέρχονται από τον κλάδο των διαμεσολαβούντων στην ασφάλιση. Προέρχονται από τον κλάδο αυτών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις πολιτικές, τα προϊόντα και το επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν τους άμεσους δέκτες των αναγκών των ασφαλισμένων. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βιώνει μία πολύ σύνθετη κατάσταση λόγω και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και του επιπέδου ανάπτυξης του κλάδου. Οι διαμεσολαβούνετς εισπράττουν πρώτοι τις δυσκολίες που γεννά η κρίση καθώς έρχονται σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες τους. Ακούν τις ανησυχίες τους, τα προβλήματα τους, ενστερνίζονται τις ευαισθησίες τους, σχεδιάζουν μαζί τους τις ασφαλιστικές λύσεις. Είναι φυσικό λοιπόν να αναμένουμε από τους πρωταγωνιστές της ασφάλισης να παρεμβαίνουν, έτσι ώστε να ενισχύουν με την παρουσία τους και την δραστηριότητα τους, την αξιοπιστία, την φερεγγυότητα και εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον θεσμό, τον μοναδικό ίσως σε αυτές τις συνθήκες που αποτελεί ουσιαστική ασπίδα στην κρίση. Οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποτελούν εκ των πραγμάτων ή θα έπρεπε να αποτελούν τον πιο αυστηρό κριτή της πολιτικής των ασφαλιστικών εταιρειών. Η ποιότητα των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο της δράσης τους στο βαθμό που επιθυμούν και οι ίδιοι να συμμετέχουν στο αυριανό τοπίο του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι θεσμικές παρεμβάσεις που αναμένονται είτε από την πλευρά της ελληνικής εποπτικής αρχής είτε από τις ευρωπαϊκές αρχές, κυρίως μέσω της νέας οδηγίας Solvency II, θα θέσουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο δραστηριότητας του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα έχουν θέση ασφαλιστικές εταιρείες που δεν θα φροντίζουν να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί πράκτορες θα πρέπει να κάνουν και αυτοί τις επιλογές τους. Η ώρα της κρίσης έχει έρθει για όλους και η επίκληση δικαιολογιών δεν είναι πλέον εύκολη για κανέναν. Πάνος Δημητρίου CEO της Generali Hellas

8


ημερίδα νιο μπορεί να το βρίζουμε, γιατί μας το επέβαλαν οι ανεπάρκειες και απειρίες του πολιτικού συστήματος της χώρας και των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων, που ουσιαστικά κατέστρεψαν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, αλλά δεν κατέστρεψαν τις υποδομές και τους πόρους της. Αυτές τις υποδομές και τους πόρους της χώρας πρέπει οι σοβαρές δυνάμεις, μεταξύ αυτών και οι παριστάμενοι, να τις χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλη μαγική λύση. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί. Όταν βρεθεί ένα οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα φτιάξει έναν κατάλογο συνταγών για το πώς θα αναπτυχθεί η χώρα, θα αλλάξουν όλα και αμέσως θα αλλάξει και ο τρόπος που βλέπουμε την κατάστασή μας και την κατάσταση της χώρας, γενικότερα.

καταστραφούν και διάφοροι άλλοι υφιστάμενοι ή καινούργιοι κλάδοι της οικονομίας θα αναπτυχθούν και θα απογειωθούν. Το έχουμε δει να συμβαίνει πάρα πολλές φορές στην οικονομική ιστορία και θα ξανασυμβεί. Άσχετα από την εικόνα την οποία εκπέμπει αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η χώρα έχει και κεφάλαιο νομισματικό και, πολύ περισσότερο, κεφάλαιο ανθρώπινο και πλούσιους παραγωγικούς πόρους. Επομένως, αν όλα αυτά συνδυαστούν μεταξύ τους και υπάρξει ένα καλύτερο management της χώρας, να είμαστε σίγουροι ότι σε μερικά χρόνια θα έχει ανατραπεί το ζοφερό κλίμα που διερχόμαστε σήμερα και νομίζω ότι αυτό θα το καταφέρουμε με τις κατάλληλες προσαρμογές και στο πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της χώρας. Solvency II & ανατροπή του ισοζυγίου μεταξύ της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης Η μετά το μνημόνιο Ελλάδα δημιουργεί ευκαιρίες σε όλους τους τομείς και ειδικά στην ασφαλιστική αγορά. Θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο περιβάλλον, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, που θα επιτρέψει την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, παράλληλα με ό,τι άλλο επιβιώσει και αναπτυχθεί. Γιατί όπως είπαμε, κάποιοι τομείς θα εξαφανιστούν, κάποιοι άλλοι θα αναπτυχθούν. Ο δικός μας τομέας είναι από αυτούς που κατεξοχήν θα ωφεληθούν και θα αναπτυχθούν. Στην περίοδο, λοιπόν, της τρέχουσας δεκαετίας που ξεκίνησε το 2010, τα πράγματα θα εξελιχθούν με βάση δύο βασικές κατευθύνσεις. Αφενός, θα υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα δρομολογηθούν από την εγκατάσταση και οργάνωση και λειτουργία του Solvency II, όπως αυτό θα εφαρμοστεί από την ΤτΕ και όπως θα λειτουργήσει μέσα στις ασφαλιστικές εταιρείες, και, αφετέρου, από την οριστική ανατροπή του ισοζυγίου μεταξύ της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο και ιδιαίτερα στη μεταπολιτευτική περίοδο. Για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό και θα έχει καθοριστικές συνέπειες για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.

Πού βρίσκεται η ελληνική ασφαλιστική αγορά Ας δούμε τώρα πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Πώς όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως θα διαμορφώσουν ένα καινούργιο σκηνικό και πώς πάμε σ’ αυτό το καινούργιο σκηνικό. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά για όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης βρίσκεται σε μία ουσιαστική κατάσταση στασιμότητας. Τα ασφάλιστρα προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν βρίσκονται πάνω ή κάτω από το 2%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι γύρω στο 7%. Επομένως, εμείς είμαστε στο κάτω μέρος της καμπύλης εδώ και είκοσι-τριάντα χρόνια. Υπάρχουν διακριτές φάσεις στην ανάπτυξη των ασφαλιστικών αγορών. Η πρώτη είναι η φάση της υπανάπτυξης. η δεύτερη είναι η φάση των αναπτυσσόμενων αγορών, κατά την οποία μια ασφαλιστική αγορά επιτυγχάνει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των ασφαλίστρων σε όλη την ιστορία της, και η τρίτη είναι αυτή των ανεπτυγμένων αγορών, κατά την οποία η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται στη φάση της ωρίμανσης, εξακολουθεί να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερους όμως από τους προηγούμενους. Εμείς πού είμαστε; Είμαστε στη φάση της υπανάπτυξης και θέλουμε να μπούμε στη δεύτερη φάση. Οι προοπτικές για τους διαμεσολαβούντες Κλείνω τώρα τα της ασφαλιστικής αγοράς και έρχομαι στον ενδιαφέροντα χώρο των διαμεσολαβούντων. Τους πράκτορες, τους μεσίτες, το agency, γενικά τις μονάδες διαμεσολάβησης. Κατά κόρον, βέβαια, αυτά αφορούν εσάς που είστε οι πολυπληθέστεροι στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Οι προοπτικές θα διαμορφωθούν μέσα από μία σειρά από παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι ο χώρος των διαμεσολαβούντων, όπως και οι

Ένα ÒμνημόνιοÓ για την ασφαλιστική αγορά Επομένως, τι χρειαζόμαστε και εμείς; Χρειαζόμαστε ένα μνημόνιο της ασφαλιστικής αγοράς. Χρειαζόμαστε ένα δεκαετή προγραμματισμό από τώρα μέχρι το 2020, για το πώς θα αναπτύξουμε την ασφαλιστική αγορά. Δεν χρειάζεται να κλαίμε και να οικτίρουμε ο ένας τον άλλον, να βλέπουμε το γενικότερο περιβάλλον και να νομίζουμε ότι έρχεται η συντέλεια του κόσμου. Το κλειδί είναι να “κατεβάσουμε” ιδέες για το πώς θα αναπτυχθεί και η χώρα και η ασφαλιστική αγορά. Και επομένως, το μνημό-

9


ημερίδα

ασφαλιστικές εταιρείες, θα υποστεί καθοριστική επίδραση από την εποπτική αρχή, την ΤτΕ. Θα ξεκαθαρίσουν και εδώ τα πράγματα. Θα επιβληθούν σχέσεις διαφάνειας με τους πολίτες και με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει υψηλότερα επίπεδα επαγγελματισμού. Αυτά όχι μόνο δεν είναι κακά, αλλά πρέπει να είναι και επιδιωκόμενα. Γιατί ο στόχος ποιος είναι; Είναι ο θεσμός της ασφάλισης στη χώρα να εμπνεύσει επιτέλους εμπιστοσύνη στον Έλληνα πολίτη, ώστε να έρθει και να εναποθέσει στην ασφαλιστική αγορά τους κινδύνους που το κράτος πλέον δεν του καλύπτει και θα πρέπει να τους καλύψει μόνος του. Αυτό είναι το ζητούμενο με λίγα λόγια.

βόλαια για λογαριασμό κάποιας ασφαλιστικής εταιρείας. Θα πρέπει, πλέον, να πληροί υψηλές προϋποθέσεις, πρέπει να είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου και πρέπει βέβαια να έχει και το επικοινωνιακό ταλέντο που έχετε εσείς. Γιατί δεν αρκεί μόνο να έχεις γνώσεις, πρέπει να έχεις και τις επικοινωνιακές δυνατότητες που απαιτούνται για να σταθείς στο επάγγελμα.

Καθώς ο χώρος των διαμεσολαβούντων θα υποστεί έντονο ανταγωνισμό από τα εναλλακτικά δίκτυα (τράπεζες, direct marketing, internet), ο ασφαλιστής του μέλλοντος πρέπει να έχει άρτια επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση και σφαιρική γνώση όλων των προϊόντων. Τελείωσε η περίοδος που κάποιοι γνώριζαν μόνο το αυτοκίνητο, λίγα πράγματα για τις ασφαλίσεις Άρτια κατάρτιση και σφαιρική γνώση Επίσης θα δούμε μία δραστική αναβάθμιση των γνώσεων, των πυρός και σχεδόν τίποτα άλλο. Χρειάζεται σφαιρική γνώση όλων προσόντων και των προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλ- των προϊόντων, που σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να διαβάματος στο χώρο των διαμεσολαβούντων. Κλείνει μια ολόκληρη ζουμε! Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής ασφαλιστιεποχή και μπαίνουμε σε μία άλλη. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε κής αγοράς, υπάρχουν πλέον εγχειρίδια στην ελληνική γλώσσα, να δηλώνει διαμεσολαβών και να αναλαμβάνει να εκδίδει συμ- όπου αναλύονται όλοι οι κλάδοι ασφάλισης, ώστε να εντρυφήσουμε περισσότερο σ’ αυτά τα πολύπλοκα αλλά ταυτόχρονα τόσο ενδιαφέροντα όσο Ηχηρή απάντηση στους ρητορικούς επικριτές περί απραξίας και άλλων και προσοδοφόρα και για τους μεν και για τινών απετέλεσε η εκδήλωση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελτους δε ασφαλιστήρια συμβόλαια. λάδος, της 24ης Φεβρουαρίου, για τις Ανατροπές και τις Προοπτικές στην Οι τάσεις των εξελίξεων για τους διΑσφαλιστική Διαμεσολάβηση. αμεσολαβούντες Ποιες είναι, όμως, οι τάσεις των εξελίξεων Πέραν των επίλεκτων παρουσιών-μελών της Ένωσης αλλά και της ηγεσίας για τους διαμεσολαβούντες στην Ελλάδα; των ασφαλιστικών εταιρειών εκείνων που συνεργάζονται και στηρίζουν Είναι οι εκτεταμένες συγχωνεύσεις. Αυτή έμπρακτα αλλά και πιστεύουν στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, αξίζει είναι η συνταγή για εσάς. Για να μπορέκανείς να σταθεί στις απουσίες που αποτυπώνουν την αλήθεια. Και η αλήσετε να αντιμετωπίσετε την πίεση των θεια είναι μία: μόνον όταν κάνει σωστά τη δουλειά της η Ένωση Επαγγελμαεταιρειών για μειωμένες προμήθειες και τιών Ασφαλιστών Ελλάδος μας δίδει την ευκαιρία να ξεχωρίζουμε την …ήρα την πίεση των πολιτών για διαφάνεια, κ.ά. από το στάρι. πρέπει να προχωρήσετε ταχύτατα σε συγχωνεύσεις, για τη δημιουργία βιώσιμων Ήταν χαρά μας που συνευρεθήκαμε και συνεργαστήκαμε όχι μόνο με το μονάδων. Μέσω αυτών των συγχωνεύσεΠροεδρείο και τα μέλη της Ε.Ε.Α.Ε. αλλά και τους συγκεκριμένους ηγέτες των ασφαλιστικών εταιρειών και δώσαμε την πραγματική εικόνα της ποιότητας που η ασφαλιστική μας αγορά διαθέτει, έστω κι αν καμιά φορά παρουσιαζόμαστε σαν μειοψηφία απέναντι σε κραυγάζουσες πλειοψηφίες.

Θεωρούμε πλεονέκτημά μας το ότι το περιοδικό μας «Ασφαλιστική Αγορά» αξιώνεται να φιλοξενεί, σε έκταση 15 σελίδων, τα όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση αυτή, που δεν εξυπηρετούν ασφαλώς ούτε την έμμεση ούτε την άμεση προβολή προσώπων και σχημάτων. Τα μέλη της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών μπορούν να υπολογίζουν στη συμπαράσταση και συμπαράταξή μας όταν εκφράζονται με τα χαρακτηριστικά που ανέδειξε η εκδήλωση αυτή. Δημήτρης Ρουχωτάς Εκδότης «Ασφαλιστική Αγορά»

10


ημερίδα

ων θα εξοικονομήσετε πόρους, λόγω οικονομιών κλίμακας, θα έχετε περισσότερα κέρδη και θα μπορείτε να αντέξετε τις χαμηλότερες προμήθειες. Βεβαίως, στις συγχωνεύσεις μονάδων θα συντείνει και το γεγονός ότι απέρχεται, ως φυσιολογική εξέλιξη, η υφιστάμενη γενιά διαμεσολαβούντων. Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι για τη δημιουργία μίας σύγχρονης ασφαλιστικής επιχείρησης διαμεσολάβησης απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συγκέντρωση δυνάμεων, σε επίπεδο διοίκησης, κεφαλαίων, εξοπλισμού, στελεχών και πελατολογίου. Με άλλα λόγια, συγχωνεύσεις μεγάλης κλίμακας, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών πρακτορείων θα ενισχύσουν επίσης τη διαπραγματευτική τους θέση σε σχέση με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή, αν δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες σαν αυτές που σας περιέγραψα, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα τις παρακολουθήσουν και θα διαπραγματευτούν μαζί τους με πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε σχέση με αυτή που αποδίδουν τώρα στους διαμεσολαβούντες. Αν δεν κάνετε όλα αυτά που είπαμε, θα έρθουν οι ξένες μεγάλες εταιρείες διαμεσολάβησης και θα εξαγοράσουν σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές τα πρακτορεία σας και, αφού τα συγχωνεύσουν, θα προχωρήσουν σε όλα αυτά που προαναφέραμε. Επομένως, κυρίες και κύριοι, τα πράγματα έχουν φτάσει σε μία

κρίσιμη φάση τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για το χώρο της διαμεσολάβησης. Είτε θα πάρουμε εμείς τις πρωτοβουλίες και θα φτιάξουμε μονάδες που θα είναι βιώσιμες και θα κρατήσουν ένα μέρος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σε ελληνικά χέρια ιδιοκτησίας και διοίκησης, ή, τόσο στο χώρο της πρωτασφάλισης όσο και στο χώρο της διαμεσολάβησης, θα ξεπουληθούν όλα σε χαμηλές τιμές σε ξένες, ευρωπαϊκές εταιρείες διαμεσολάβησης, οι οποίες θα κάνουν ό,τι θα έπρεπε και θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας. Ως επίλογο θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να επωφεληθούμε από όλη αυτή τη συγκυρία, να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει, να δούμε τα πράγματα με αισιοδοξία. Έχουμε και την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια και όλες τις άλλες προϋποθέσεις να ανταποκριθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις. Μην παρασύρεστε από τη γενικότερη μιζέρια και όλη αυτή την κακουχία που διέπει τη χώρα αυτή τη στιγμή. Πρέπει οι ζωντανές δυνάμεις του τόπου –και εσείς αποτελείτε λαμπρό παράδειγμα αυτών των ζωντανών δυνάμεων– να πάρουμε την πρωτοβουλία, να δημιουργήσουμε καινούργιες συνθήκες ανάπτυξης και στο συγκεκριμένο χώρο να δημιουργήσουμε μεγάλες μονάδες, βιώσιμες, που θα έχουν ως κύριο αποτέλεσμα να αυξήσουν δραστικά την υφιστάμενη περιουσία σας. Η περιουσία αυτών των μονάδων θα δείτε να πολλαπλασιάζεται τα επόμενα χρόνια. Επομένως, κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, αυτός είναι μονόδρομος αν θέλουμε την ανάπτυξη».

11


επιμελητήριο

Προς τον Πρόεδρο και την Διοικητική Επιτροπή του ΕΕΑ Κοινοπ.: Γεν. /νση ΕΕΑ

Αθήνα, 8/3/2011 Αρ. Πρωτ. 1285

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ Κύριε Πρόεδρε, Έχουμε γίνει αποδέκτες πολύ σοβαρών και οργισμένων αντιδράσεων από Μέλη της Ενώσεώς μας, τα οποία, ενώ είχαν υποβάλλει εγκαίρως και καθ΄ όλα νομίμως τα νομιμοποιητικά έγγραφα για την άδεια τους, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστηρίου επαγγελματικής αστικής ευθύνης, το Επιμελητήριό σας προχώρησε σε διαγραφή τους, την οποία και κοινοποίησε με Δικαστικό Κλητήρα, χωρίς προηγουμένως να τους καλέσει να τακτοποιήσουν την έλλειψη, που θεωρούσε ότι υπήρχε, στον φάκελό τους. Το θέμα σάς είναι γνωστό, καθώς σάς έχουμε γνωρίσει τις θέσεις μας, όλοι οι Σύλλογοι της Διαμεσολάβησης εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι σήμερα απάντηση, πράγμα που δημιουργεί εύλογη απορία. Επειδή η ενέργεια σας αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια και αλυσιδωτά προβλήματα με συνέπειες που προφανώς δεν έχετε προς το παρόν αντιληφθεί και αντιμετωπίσει, σας παρακαλούμε και σας καλούμε να μας γνωρίσετε τον τρόπο με τον οποίο προτίθεστε να διευθετήσετε το πρόβλημα που έχετε άδικα δημιουργήσει σε πλήθος συναδέλφων μας, καθώς και τα μέσα που διαθέτετε ώστε να μην δημιουργηθεί το ίδιο χάος κατά την παραλαβή των ανανεώσεων των συμβολαίων που ο κύριος όγκος τους κατατίθεται κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

12


επιμελητήριο

Η δικαιωση Προς τα Μέλη της Ένωσης

Αθήνα, 9/05/2011 Αρ. Πρωτ. 1310

Συνάδελφοι, Μετά από συντονισμένες, επίμονες και στοχευμένες ενέργειες μας, το ΕΕΑ αναγκάσθηκε να αναδιπλωθεί και να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο είχε το ίδιο εγκλωβισθεί στην προσπάθεια του να εκκαθαρίσει, κατά πως βόλευε, το μητρώο των Διαμεσολαβούντων. Ήδη με την απόφαση της Δ.Ε Νο333Ο/3/5/2011 αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε, υιοθετεί αναγκαστικά όλες τις προτάσεις που υποβάλαμε με την επιστολή μας Νο 1309 και ακυρώνει όλες τις διαγραφές που επιχείρησε επί δικαίων και αδίκων. Κατόπιν αυτών δικαιώνεται η θέση και η διαβεβαίωση της Ενώσεως μας ότι όλοι οι συνάδελφοι που έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο ε.α.ε. και για κάποιο λόγο δεν βρίσκεται στον οικείο φάκελο του Επιμελητήριου θα αποκατασταθούν με ακύρωση της διαγραφής τους. Με την ευκαιρία αυτή σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε έως ότου αρθούν πλήρως όλες οι δυσλειτουργίες που αφορούν τις διαδικασίες εγγραφής ανανέωσης και πιστοποίησης μας και σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείξατε για ακόμη μια φορά στις επιλογές και τις δράσεις της Ένωσης μας.

ΑΠΟΦΑΣΗ 3330 «Η διοικητική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη: 1. Τ  ις μέχρι και σήμερα, μετά τον χρόνο διαγραφής, υποβληθείσες αιτήσεις ανάκλησης από πλευράς διαγραμμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών του Ε.Ε.Α., ως και τα συνοδεύοντα αυτές δικαιολογητικά και λοιπά έγγραφα. 2. Τ  ις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, την αρχή της χρηστής διοίκησης, την αρχή της επιείκειας, αλλά και το καθήκον προστασίας των συναλλαγών τυχόν διαγραφέντων μελών με καλόπιστους τρίτους, δηλαδή, στοιχεία που συγκροτούν λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος. Ομόφωνα αποφασίζει: α) Τ  ην για τους παραπάνω λόγους αποδοχή των αιτημάτων ανάκλησης διαγραφής για την μη προσκόμιση εγγράφου για την απόδειξη της ασφάλισης της επαγγελματικής αστικής ευθύνης ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της προσκόμισης του ελλείποντος δικαιολογητικού, συνεπεία εκλείψεως των προϋποθέσεων υπό τις οποίες διενεργήθηκε η διαγραφή των υπόχρεων, αλλά και πραγματοποίησης των σκοπών της διατάξεως του άρθρου 4, του Π.Δ.190/2006, και, εξουσιοδοτεί την Υπηρεσία του Ε.Ε.Α., όπως μετά από σχετικό έλεγχο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, προβεί στις δέουσες ενέργειες για την ανάκληση εξ υπαρχής των σχετικών αποφάσεων της διοικητικής Επιτροπής. β) …………………………………………………………………………………………………………… γ) Τ  ην ανάρτηση στον δικτυακό τόπο του Ε.Ε.Α. ανακοίνωσης για την ενημέρωση των μελών του να προσέλθουν να ενημερωθούν για την πορεία των αιτήσεων ανάκλησης που έχουν υποβάλει.»

13


bipar

Στον δρόμο της IMD II

Η κατάσταση μετά τη δημόσια διαβούλευση Συνέντευξη με τον

Karel Van Hulle, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασφαλίσεων και Συντάξεων, στην Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Karel Van Hulle είναι Δικηγόρος και προΐσταται της Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση «Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες»), στην οποία προσχώρησε το 1984 αφού υπηρέτησε για οχτώ χρόνια στην Βελγική Τραπεζική Επιτροπή. Αφού υπηρέτησε σε πολλές θέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Νοέμβριο του 2004 του ανατέθηκε η θέση που κατέχει έως και σήμερα.

BIPAR: Μετά τη δημόσια διαβούλευση, είναι πιθανό να έχετε καινούργιες ιδέες σχετικά με το μελλοντικό πεδίο εφαρμογής της IMD II; Τι είναι πιο πιθανό να υιοθετηθεί από την IMD II; KVH: Ο Επίτροπος Barnier είναι αρκετά σαφής στην δημόσια διαβούλευση. Θέλει μια συνεπή προσέγγιση στον κανονισμό για την πώληση επενδυτικών προϊόντων. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια, ίσους όρους ανταγωνισμού και θέλουμε οι καταναλωτές να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην Ενωμένη Αγορά. Τον Επίτροπο Barnier τον ενδιαφέρει πάρα πολύ να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ίσοι όροι ανταγωνισμού είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Το BIPAR θέλει η IMD II να καλύπτει ένα ευρύ πεδίο και πιθανότατα να κινηθούμε προς τα εκεί. Θέλουμε να επεκτείνουμε το πεδίο της IMD στις απευθείας πωλήσεις από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Φυσικά, θα υπάρχουν κάποιες διαφορές στην προσέγγιση, οι οποίες θα εξαρτώνται από τις ιδιαιτερότητες των καναλιών διανομής. Οι αντασφαλιστές θα επηρεάζονται από την IMD. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις διαφορές ανάμεσα στα PRIPs (Packaged Retail Investment Products) και στις άλλες κατηγορίες προϊόντων. Πρέπει να διατηρήσουμε τον ορισμό της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης με βάση τις δραστηριότητες και θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε τις εξαιρέσεις από το εύρος της Οδηγίας. BIPAR: Ποια είναι η σημερινή σκέψη αναφορικά με την διαφάνεια; KVH: Η διαφάνεια είναι σίγουρα ένας τομέας όπου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Περισσότερη διαφάνεια είναι απαραίτητη μεταξύ διαμεσολαβούντων, πελατών και ασφαλιστικών εταιριών. Θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε αυτό. Θα πρέπει να υπάρχουν αρχές υψηλού επιπέδου αναφορικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων στην IMD II. Οι αρχές που διέπουν την MiFID θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση προς αυτή την κατεύθυνση , αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να

14

χρησιμοποιήσουμε όλους τους κανόνες της MiFID αφού θεωρούμε ότι δεν αντανακλούν πλήρως τις ιδιαιτερότητες του ασφαλιστικού τομέα. Το συμπέρασμα της έρευνας για τον Ανταγωνισμό έδειξε ότι μεγαλύτερη διαφάνεια στις αποδοχές των διαμεσολαβούντων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Υπάρχει πλέον ένα… «ρεύμα» προς την διαμόρφωση ενός συστήματος όπου οι αμοιβές θα παρουσιάζονται όταν αυτές ζητούνται. BIPAR: Και τι θα γίνει με τις αποδοχές των διαμεσολαβούντων; KVH: Ο κόσμος θεωρεί ότι η Επιτροπή δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σύστημα αποδοχών των διαμεσολαβούντων. Το θέμα είναι ότι οι καταστάσεις έχουν προχωρήσει από τότε που υιοθετήσαμε την IMD. Είτε το θέλουμε είτε όχι, το σύστημα των αποδοχών έχει γίνει ένα σημαντικό θέμα αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λογική λύση σε αυτό το θέμα. Σίγουρα οι καταναλωτικές οργανώσεις θα πιέσουν πολύ προκειμένου να περιληφθεί αυτό το θέμα στην IMD. Υπάρχει επίσης η επιρροή των χωρών που έχουν net quoting, καθώς επίσης και οι κανόνες της MiFID, τους οποίους μερικές χώρες θεωρούν ότι θα πρέπει να εισαχθούν και στην IMD, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, σύμφωνα με τους οποίους θεωρείται προτιμότερο να σταματήσουν οι προμήθειες και να εισαχθούν αμοιβές που θα έχουν προσυμφωνημένες αποδοχές. Μερικοί πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν μόλις καταργηθούν οι προμήθειες. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι προσυμφωνημένες αποδοχές έχουν επηρεαστεί πολύ από σοβαρές παραπλανητικές πωλήσεις σε αρκετές χώρες. Εάν όμως θα πρέπει να εισάγουμε αυτούς τους κανόνες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα άλλο θέμα. Αυτέ είναι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μερικοί άνθρωποι λένε «σταματήστε τις προμήθειες», άλλοι θέλουν μεγαλύτερη γνωστοποίηση των αποδοχών, η δική σας θέση (η θέση του BIPAR) είναι γνωστοποίηση εάν αυτή ζητηθεί, άλλοι θέλουν γνωστοποίηση σε κάθε περί-

πτωση. Αυτές οι συζητήσεις είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσουν πολύ τους ερχόμενους μήνες. Αλλά σίγουρα, εάν η Οδηγία είναι μικρής εναρμόνισης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ισχύει το ίδιο καθεστώς σε όλες τις χώρες. Πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο εναρμόνισης και τους κανονισμούς σε αυτό το πεδίο. Εάν τα Κράτη Μέλη θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα από τα ελάχιστα συμφωνηθέντα, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να δικαιολογούν γιατί το κάνουν αυτό. Μπορεί όμως να θελήσουμε να επιβάλλουμε ορισμένους περιορισμούς στην ελευθερία των Κρατών Μελών σε αυτό το πεδίο. Για παράδειγμα δεν μας είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι ένα σύστημα net quoting είναι προς το συμφέρον των ασφαλισμένων. BIPAR: Θα υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την κατάρτιση; KVH: Όσο αφορά τις επαγγελματικές απαιτήσεις και την κατάρτιση, φαίνεται ότι υπάρχει μια σχετική συναίνεση. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να κρατήσουμε το υψηλό επίπεδο των αρχών που ήδη έχουμε, να τις βελτιώσουμε όπου χρειάζεται και να τους δώσουμε χρόνο προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εναρμόνιση στο μέλλον εάν αυτό χρειαστεί. BIPAR: Κάποιο τελευταίο σχόλιό σας προς το BIPAR και τα μέλη του; KVH: Έχουμε μια βαριά agenda, σημαντικά θέματα για το επάγγελμά σας, πολλά πράγματα θα πρέπει να αποφασιστούν, όπου οι θέσεις του BIPAR (οι οποίες είναι ομοιόμορφες) κάνουν τη ζωή μας και τη δική σας πιο εύκολη. Είναι σημαντικό να έχετε σαφή επιχειρήματα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καταναλωτής όσο αφορά στα χρηματοοικονομικά προϊόντα, χρειάζεται καλές συμβουλές από επαγγελματίες και εάν εσείς μπορείτε να τις δίνετε, τότε θα έχετε ένα λαμπρό μέλλον Κυρίες & Κύριοι. Ας δουλέψουμε μαζί για αυτόν τον σκοπό. BIPAR: Ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη.


ανακοίνωση

Πότε και πως σας καλύπτει το Εγγυητικό Κεφάλαιο αν κλείσει η ασφαλιστική σας εταιρία ζωής

Αθήνα, 4/4/2011 Αρ. πρωτ. 1294

Ανακοίνωση ΕΕΑΕ Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με συντονισμένες κινήσεις μας και χωρίς τυμπανοκρουσίες ανατρέψαμε αποφάσεις και πρακτικές Εταιρειών, που στηριζόμενες στον Ν.3842/2010, επέφεραν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα στον προγραμματισμό και την διαχείριση των γραφείων μας. Το Εγγυητικό παρέχει κάλυψη σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις που πηγάζουν από όλα τα συμβόλαια ασφάλισης ζωής και τις εργασίες ασφάλισης ζωής, που καταρτίσθηκαν ή διενεργήθηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ. μέσω υποκαταστήματος ή με ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα. Η κάλυψη εκτείνεται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης ζωής, ανά ασφαλιστή-

ριο και ανά ασφαλισμένο, με εξαίρεση τις απαιτήσεις που πηγάζουν από συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης. Η κάλυψη ισούται με το 100% κάθε απαίτησης από ασφάλιση ζωής έως του ποσού των 30.000 ευρώ ανά δικαιούχο για παροχές στη λήξη και εξαγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων και έως του ποσού των 60.000 ευρώ για αποζημιώσεις θανάτου και μόνιμης ολικής αναπηρίας.

Εξαιρέσεις από την κάλυψη Το Εγγυητικό δεν παρέχει κάλυψη στις συμπληρωματικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται στην κάλυψη απαιτήσεις από ασφάλιση, που προβάλλονται από: 1. Πρόσωπα που διετέλεσαν, κατά την τελευταία πενταετία πριν από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης ή την πτώχευση αυτής, μέλη του Δ.Σ. ή διευθυντές, καθώς και από τα πρόσωπα του άρθρου 55 του ν.δ. 400/1970 και από τους συζύγους και τους συγγενείς τους μέχρι 2ου βαθμού. 2. Πρόσωπα με κατοχή πλέον του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής επιχείρησης και τους συζύγους και τους συγγενείς τους μέχρι 2ου βαθμού. 3. Πρόσωπα επιφορτισμένα με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της ασφαλιστικής επιχείρησης και τους συζύγους και συγγενείς τους μέχρι 2ου βαθμού. 4. Πρόσωπα των προηγούμενων παραγράφων 1, 2 και 3 συνδεδεμένων επιχειρήσεων με την εν λόγω ασφαλιστική επιχείρηση. 5. Άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη συμπληρωματική χρηματοοικονομική εποπτεία της ασφαλιστικής επιχείρησης στα πλαίσια ενός ασφαλιστικού ή αντασφαλιστικού ομίλου, σύμφωνα με τα άρθρα 6α, 6β και 6γ του ν.δ. 400/1970. 6. Πρόσωπα που είχαν οποιαδήποτε ευθύνη ή συνεισέφεραν με τις πράξεις ή παραλείψεις τους στην επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της ασφαλιστικής επιχείρησης και τους συζύγους και συγγενείς τους μέχρι 2ου βαθμού.

Με την έκδοση της ΠΟΛ 1058/14.3.2011 απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, που σας κοινοποιούμε, και που αφορά τον συμψηφισμό ασφαλίστρων και προμηθειών, αίρεται η αμφισβήτηση από πλευράς πολλών Ασφαλιστικών Εταιρειών για την είσπραξη από μέρους σας, και η υποχρέωση που μας ετέθη για την απόδοση του συνόλου των ασφαλίστρων προς τις Εταιρείες. Με την δημοσίευση της απόφασης αυτής αποκαθίσταται η τάξη και έχετε το δικαίωμα, εφόσον έχετε την είσπραξη σύμφωνα με την σύμβαση που έχετε υπογράψει, να εισπράττετε και να αποδίδετε τα ασφάλιστρα των πελατών σας, παρακρατώντας την προμήθεια που αναλογεί. Είμαστε βέβαιοι, κατόπιν αυτού, ότι και οι Εταιρείες που σας υποχρέωσαν να καταβάλετε τα συνολικά ασφάλιστρα, επικαλούμενες τον Ν.3842/2010, αλλά και αυτές που σας αφήρεσαν το συμβατικό δικαίωμα της είσπραξης, θα ανακαλέσουν την απόφαση και θα συμμορφωθούν με την απόφαση του Υπουργείου. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την εφαρμογή της απόφασης αυτής από τις Εταιρείες που συνεργάζεσθε.

15


Ανακοινωση Αγαπητοί Συνάδελφοι, Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι παιδικές κατασκηνώσεις του Ταμείου μας θα λειτουργήσουν και θα δεχθούν τα παιδιά μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε τρεις κατασκηνωτικές περιόδους. Σας παρακαλούμε, εφόσον ενδιαφέρεσθε, να επικοινωνήσετε με το Γραφείο μας στα τηλέφωνα : 210 3827354, 210 3805907, υπεύθυνη η Γραμματέας μας κ. Μαρία Καμπούρη, προκειμένου να λάβετε όλα τα σχετικά έγγραφα για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα [τηλ.: 210 – 8221185 (εσωτ. 5)], από 16 Μαΐου μέχρι 27 Μαΐου 2011, και από ώρα 8:00-14:00, άρα πρέπει να ενεργήσετε άμεσα.

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1938

Μέλος Β.Ι.Ρ.Α.R. The European Federation of Insurance Intermediaries

ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27 ΑΘΗΝΑ - Τ.Κ. 106 82 ΤΗΛ.: 210 3805907 - 210 3827354 - FAX: 210 3827354 e-mail: haii@ath.forthnet.gr - www.haii.gr

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ ΝΟ 11  

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ ΝΟ 11  

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Advertisement