Page 1

Immersive Space


Japanese Village De eerste immersive space die ik gekozen heb is deze foto van een Japanse stad. Een belangrijke eigenschap van immersiveness die hierin te zien is is dat er van alles te zien is. Er zijn allerlei verschillende huisjes, bruggen, en een rijke natuurlijke omgeving zowel in de stad en op de achtergrond. Er is veel interactie mogelijk. Daarnaast is het dorpje natuurlijk bewoont. Het is niet zichtbaar op deze foto, maar er is van alles te doen in het dorpje als je gaat letten op het nachtleven van de inwoners. Wat mij erg aantrekt aan deze afbeelding is de unieke vormgeving van het dorp zelf. Het dorp is om een rivier heen gebouwt en naar mate dat het tegen de berg oploopt gaan de gebouwen mee de hoogte in. De japanse stijl is ook goed zichtbaar namelijk de vormen van de daken, ramen en muren. De sfeer die het licht door de ramen geeft in de duisternes van de nacht geeft een knus gevoel.

Opdracht 1


Forgotten City Een verlaten stad die, ondanks dat er geen menselijke inwoners meer zijn, toch niet onbewoont is. Het heeft een jungleachtige stijl gekregen doordat de natuur jarenlang zijn gang is gegaan. In deze afbeelding is veel te zien. Kapotte gebouwen, voorwerpen en het leven van de natuur. Er kan van alles gebeuren. Er zouden gebouwen in kunnen storten, dieren voorbij kunnen rennen of vliegen, natuurrampen in een stad, of mensen die terugkeren naar deze verlaten stad. Er zijn ondanks dat het verlaten is nog zoveel mogelijkheden van interactie. De vormgeving is vrij normaal. Het is natuurlijk een stad zoals wij het kennen behalve alle natuur die er ontstaan is. Deze natuur geeft de stad opnieuw vorm. De sfeer die deze natuur geeft is avontuurlijk. Je gaat jezelf af vragen wat er te vinden is over het leven van vroeger in die stad. Wat leeft er nu nog in de stad?

Opdracht 1


Las Vegas Bar Een moderne immersive space is deze bar in Las Vegas. De vormgeving in deze bar is lux. Er zijn vooral ronde vormen gebruikt en alles loopt in elkaar over (bijvoorbeeld de banken en de muren). De verlichting in de bar is weinig, maar dit zorgt ook voor een rustgevende sfeer. Er is ook een vaste kleur-stijl aangehouden. Het licht zorgt voor een oranje kleuromgeving. Dit geeft een luxe-oudwedse sfeer. Als ik naar deze omgeving kijk krijg ik het gevoel van rust en luxe. De mate van immersiveness is in een bar natuurlijk hoog. Er is van alles te zien en te doen. De muren zijn bedekt met kunstwerken en schermen waarop nog meer te zien is. Deze bar is anders dan de meeste barren. Het is meer kunstzinnig dan de andere. Op de muren is een bar geschilderd, met andere woorden terwijl je in de bar zelf zit kun je ook nog rondkijken in het kunstwerk.

Opdracht 1


Original Een lege kamer met ramen waardoor je de buitenwereld ziet. Het idee is om een verlaten stad te maken zoals de afbeelding bij opdracht 1. Dit keer vanuit een appartement in plaats van buiten. Verlaten betekend dat het een oude sfeer heeft, met veel vieze/kapotte dingen. Het appartement moet eerst opgevuld worden met meubulair zodat het lijkt alsof er iemand woont en vervolgens moet het oud en verlaten worden, wat betekend dat er meer natuur en viezigheid in het appartement is. De achtergrond veranderd ook zodat de buitenwereld overeenkomt met wat er in de kamer te zien is.

Opdracht 2


Photoshopped De kamer heeft nu een verlaten sfeer. Er zijn planten naar binnen gegroei door het raam, op de muren zitten vlekken en op een stuk is het behang kapot. Tussen de planken op de vloer is mos gaan groeien. De objecten die ik gekozen heb zijn opjecten die in de meeste appartementen te vinden zijn. Dit geeft het idee dat het ooit bewoond was. De planten en het mos geeft de sfeer dat het verlaten is, oftewel het is jaren niet meer schoongemaakt. Er had meer natuur in de kamer gemogen, bijvoorbeeld een tak door het raam die via de muur en het plafond loopt, maar voor nu het ik het hierbij gelaten.

Opdracht 2


Vragen Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Het oude huis van mijn oma. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Oude zolder met modelvoortuigen van mijn overleden opa. Een nep openhaard met een geheime kluis erachter. Buitenterrasje met ouderwetse witte tuinstoelen. Oud tuinhuisje met een gereedschapsbord. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Een grote Loods Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Een wasmand Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Het is rustgevend of er bevinden zich personen of objecten waar ik iets mee kan doen. Bijvoorbeeld een rustige kamer met een mooi uitzicht, een feest met vrienden of een kamer met een tv of pc. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Er zijn veel onbekende personen of objecten, weinig dingen die ik leuk vind, weinig dingen die ik kan doen in deze ruimte. Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? Doordat je niet weet hoe je je moet gedragen of wat je moet doen op dat moment. Je bent in een onbekende situatie met personen en objecten waarvan je niet weet hoe ze op dingen reageren. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? Een Japans dorpje van vroeger. Ik vind het leven van de samurais erg interessant en ik kan me ook een beetje voorstellen hoe ze vroeger leefden. Het leven van toen ging vooral om doen wat je moet doen en trainen. Tegenwoordig heb je veel meer verantwoordelijkheden zoals financiĂŤle zaken.

Opdracht 3


Vragen Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Leven in armoede, bijvoorbeeld in een sloppewijk in Afrika. Ik kan me niet goed voorstellen hoe je elke dag wakker worden weetend dat je weer een dag moet vechten voor je leven. Je hebt bijna niets en kunt bijna niets bereiken in je leven, omdat je gezien wordt als niets. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die Een verlaten ziekenhuis waar vroeger expirimenten gedaan werden op patienten. Ze werden soms gemarteld en sinds dat het ziekenhuis gesloten werd dwalen de geesten nog steeds rond. Het ziekenhuis was verlaten en kapot. Overal vind je oude spullen terug van de overleden personen. Daarnaast lijkt op sommige foto’s van het ziekenhuis ook alsof er een schim van iemand te zien is. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die Avatar, De soldaat die uitgezonden wordt naar pandora om daar als een van de bewoners informatie op te doen over hun leven. Hij raakt uiteindelijk zo gewend aan het leven op pandora dat hij daar wilt blijven. De ruimte die me het meest bijgebleven is is de grote boom wat een belangrijke plek is voor de bewoners. Het is een fantasie, een geweldige natuur en allelei gekke beesten en insecten. De verlichting komt van de natuur zelf af, bijvoorbeeld lichtgevende planten of dieren. Bedenk zelf 5 ruimtevragen en beantwoord die. - Wat was het belangrijkste object in de ruimte dat je het meeste is bijgebleven en waarom? - Welke sfeer zie jij het liefste terug in een ruimte? (bijv. rustgevend of druk) - Als je op dit moment een ruimte kan kiezen, in welke ruimte zou je dan willen zijn? - Hoe zou jij je kamer inrichten als je geen beperkingen had? (bijv. financiele beperkingen of toestemming) - Beschrijf een ruimte voor bijvoorbeeld een nieuwe film of serie, hoe ziet het eruit, welke stijl heeft het en welk gevoel moet het overbrengen?

Opdracht 3


The ABC’s De gekozen wereld is een fantasie jungle zoals in de film Avatar. Voor elke letter uit het alfabet verzin ik een ding die ik kan koppelen aan mijn gekozen wereld. A= Avatar B= Bewegende natuur C= Cultuur D= Dieren E= Eindeloze jungle F= Fantasierijke natuur H= Helicopter salamander I= Insecten J= Jungleplanten K= Kristallen L= Lichtgevende planten M=Maanlicht

N= Nest O= Ondergronds P= Paardenbloem Q= *** R= Reptielen S= Salamanders T= Thuis U= UFO V= Vuurvliegjes W= Water(val) X= *** Y= Yak Z= Zwevende kwallen

Opdracht 3


Research De wereld die ik gekozen heb is een fantasie Jungle. Met anderen woorden een regenwoud met allerlei verzonnen beesten en planten. Het leuke eraan is dat je je creativiteit los kunt laten. Het hoeft niet te bestaan en hoe gekker het is hoe leuker het is. Als je bijvoorbeeld op een plant kunt klikken kan het open gaan en licht gaan geven. Je bent niet gelimiteerd aan realisme. De film waar dit idee vandaan komt is Avatar. Uit deze film kan ik dan ook veel ideeĂŤn, beelden en muziek halen. Daarnaast kan ik de film ook even stilzetten om een mooi moment deels na te maken (bijvoorbeeld wanneer ze bij de grote boom aankomen waar ze in wonen). Mijn eerste idee was om de immersive space na te maken in cartoon stijl. Momenten uit de film Avatar pakken en deze namaken. Dit gaf echter niet het gewenste effect en ik heb er daarom toch voor gekozen om mijn immersive space in elkaar te zetten d.m.v. fotobewerking. In de bijlage op de laatste bladzijde vind je alle materialen die ik verzameld heb voor mijn immersive space.

Opdracht 4


Synopsis korte beschrijving van de wereld in het algemeen: De wereld die ik na ga maken in mijn immersive space is een jungle uit de film Avatar. Het wordt een groot mysterieus bos waarin van alles te doen en te zien is. Mijn visie hierop: wat wil ik overbrengen? Wat ik over wil brengen is vooral amusement. Het gaat bij mijn immersive space er niet om dat ik de bezoeker iets wil leren of wil laten weten. Mijn immersive space moet een avontuur zijn waarin je allerlei fantasierijke dingen kunt doen. beknopte beschrijving drie ruimtes: ruimte 1: Een grote boom in het midden van de jungle. Als ik later besluit om een beginscherm toe te voegen kan je op de grote boom in de jungle klikken om het avontuur te starten. ruimte 2: Een jungle vol met planten, bomen en dieren. Hierin is waarsschijnlijk ook de meeste interactie te vinden, omdat het een dichte jungle is met veel mogelijkheden. ruimte 3: The Tree of Souls, dit is een heilige boom uit de film. Het is een gigantische boom met lange witte draden in plaats van bladeren. Het geeft een geweldige sfeer en ziet er erg mooi uit. beschrijving sfeer: Avontuurlijk en mysterieus. De sfeer moet mensen aanzetten om alles te ontdekken. beschrijving vormgeving: Fotobewerking. Het eerste idee van een cartoonstijl maken is het niet geworden. voorbeelden van mogelijke acties die in die ruimtes zouden kunnen: Lichtgevende paddestoelen, planten die muziek maken, allerlei verzonnen dieren, bewegende jungle (bijv. een schuddende struik waar dieren uitkomen).

Opdracht 5


Standpunt & Belichting In deze opdracht heb ik een object gekozen en daarvan 5 verschillende standpunten/belichtingen geprobeerd. Het object dat ik gekozen heb is een plant (iets wat veel voorkomt in mijn space).

Opdracht 6


VormgevingsOefening korte beschrijving van de wereld in het algemeen: Ik heb 5 verschillende soorten vormgeving geprobeerd voor mijn immersive space. De vormgeving die ik uiteindelijk gekozen heb is Combi.

Opdracht 7


StoryBoards Scene 1:

Opdracht 8


StoryBoards Scene 2:

Opdracht 8


StoryBoards Scene 3:

Opdracht 8


Bijlage Avatar: • Scene 3: http://annevankessel.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/05/Tree_of_Souls_Avatar_Wikia. png • Tree of Souls: http://images4.fanpop.com/image/photos/18900000/Tree-of-Souls-avatar-18906635-1024-768.jpg • Scale Plant: http://www.astrobio.net/images/galleryimages_images/Gallery_Image_6516.jpg • Intro scene: http://wallpoper.com/images/00/40/30/04/avatar_00403004.jpg • Logo: http://i424.photobucket.com/albums/pp326/solwind69/avatar-logo-1024.png • Blue Lily: http://flowerpicturegallery.com/d/5313-1/blue+lotus+flower+photo.jpg • Fern: http://fc02.deviantart.net/fs70/f/2012/052/a/a/fern_png_stock_by_zanastockz-d4qjlsh.png • Lizard eye: http://static.environmentalgraffiti.com/sites/default/files/images/bigstockEyeOfATokayGecko4420498jpg.img_assist_custom-600x398.jpg • Leaves: http://www.3d-diva.com/images/Ilex_Holly%20bush%202.png • Light Plant: http://image.naldzgraphics.net/2013/02/7-avatar-blue-flowers-hi-resolution-wallpapers.jpg • Crab: http://www.sustainablesushi.net/wp-content/uploads/2008/12/crab-snow.jpg • Boulder: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Boulder_on_the_Chalk_Stones_Trail.jpg

Opdracht 4

Immersive Space Opdrachten  

Alle opdrachten voor immersive space

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you