Programma EduNext Leerfestival 2018

Page 1


Programma 13.00 u. : Walk In 13.30 u. – 14.30 u. : Keynote Transformatie Dirk De Boe 14.30 u. – 15.30 u. : Parallelle workshocks 15.30 u. – 16.30 u. : Mini-workshocks van de sponsors 16.30 u. – 17.30 u. : Parallelle workshocks 17.30 u. : Broodjesmaaltijd

18.15 u. – 19.15 u. : Parallelle workshocks 19.15 u. – 20.15 u. : Keynote Jan Rotmans

20.15 u. : Netwerkreceptie in het AtriumKeynote 1: Dirk De Boe Transformeer je school van binnenuit. Dirk geeft tekst en uitleg bij het transformatierad.


Keynote 2: Jan Rotmans De kern richting een transitie van de samenleving ligt bij het onderwijs Jan Rotmans is professor transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Sinds begin jaren '90 is hij al met transformatie bezig. Volgens hem staan we in het oog van een orkaan en komt er een drievoudige kanteling op ons af: een nieuwe maatschappelijke ordening, een ander economisch fundament en een machtswisseling. Dat die ontwikkelingen tegelijkertijd plaatsvinden en elkaar versterken, maakt ze volgens hem de voorbode van een Nieuw Tijdperk dat ontstaat en groeit van onderop. Daarbij is hij ervan overtuigd dat onderwijs de cruciale schakel is richting een transitie van samenleving en economie: "We staan aan het begin van een onderwijsrevolutie, dat voel je overal. Veel leraren zitten er helemaal niet op te wachten: ze hebben vijftig jaar top-down onderwijsvernieuwing over zich heen gekregen". Jan Rotmans pleit voor een heel ander onderwijs, van onderop: "Laat elke school dat zelf uitzoeken en bepalen. Ga dat niet collectief opleggen van bovenaf. Dat hebben we decennia gedaan en dat werkt niet, dat geeft alleen maar meer werkdruk, meer stress, meer bureaucratie. Geef elke school de ruimte en de vrijheid om dat zelf uit te vinden". Tijdens zijn keynote gaat Jan uitgebreid in op deze transitie en welke rol het onderwijs daarin speelt. Een unieke kans om een topexpert op vlak van transformatie aan het woord te horen.

Foto: Gaby Jongelen


1. Design Thinking, ook voor onderwijsinnovatie – Katelijne Leemans (BA/SO/HO) Design thinking komt uit de design-wereld. Het wordt gebruikt bij productontwikkeling in bedrijven en in de kunstwereld. Het is een verrassend krachtige methode om problemen aan te pakken. Problemen zijn vaak complex en hebben dikwijls nood aan een grote dosis creatief denken om goed opgelost te worden. Design thinking is een proces dat innovatie optimaliseert en ook onderwijsinnovatie kan stimuleren in jouw school. Hasso Platner, medeoprichter van het bedrijf SAP, stichtte in 2005 het Hasso Plattner Institute of Design aan de universiteit van Stanford. Katelijne Leemans is een gespecialiseerde SAP-design-thinker. Zij toont op het festival de kracht van design thinking in het onderwijs.

2. Hoe kun je Lesson Study schoolbreed invoeren? – Henk Logtenberg Lesson Study (LS) is een aanpak waarbij een groep leraren een professionele gemeenschap vormt die zich over een bepaald vraagstuk buigt. De deelnemers verzamelen kennis over bijvoorbeeld effectieve rekenlessen en wisselen deze met elkaar uit. De LS-cyclus bestaat uit zes stappen: een onderwerp selecteren en doelen stellen, het lesplan voorbereiden en de data-analyse bepalen, het lesplan ontwerpen, de onderzoeksles uitvoeren terwijl collega’s meekijken, de les gezamenlijk nabespreken, en kennis delen. In deze workshop krijgt een leerteam de opdracht om een Lesson Study traject rekenen voor het team te ontwerpen en te implementeren. Hoofddoelstellingen zijn: de leerlingenresultaten worden beter; de competenties van de leraren bij het geven van reken-wiskunde onderwijs worden versterkt. Tijdens de workshop bespreken we de scenario’s die door de deelnemers bedacht zijn. We valideren samen welke scenario’s de meeste kans van slagen hebben in de praktijk.


3. Een verandertraject opstarten en borgen - Peter Zeeman en Maud Croes - Van der Meij College - Alkmaar Het Van der Meij College startte in 2014 met Lesson Study o.w.v. tegenvallende resultaten. Lesson Study is een professionaliseringsmethodiek. Deze trajecten blijken een effectieve manier van professionaliseren. Via deze aanpak zijn belangrijke resultaten geboekt: leerlingen presteerden significant beter op gestandaardiseerde taal- en rekentoetsen, waarbij ‘zwakkere’ leerlingen opmerkelijk meer vooruit gingen. Daarnaast werden docenten aantoonbaar ‘betere’ docenten; ze werden gevoeliger voor en focusten meer op behoeften van leerlingen en de bereidheid om samen te werken nam toe. In deze workshock kom je te weten welke valkuilen en successen er tijdens zo’n verandertraject zijn en hoe de school de verandering tijdens het traject borgt.

4. ‘tvier: het verhaal van een nieuwe school in Kortrijk – An Algoed "September 2015: we zitten met zes rond de tafel. Allemaal werken we in het secundair onderwijs en allemaal hebben we kinderen in een lagere freinetschool. Onze droom: een secundaire innovatieve school in het centrum van Kortrijk. September 2017: onze droom wordt werkelijkheid. We starten met 52 leerlingen in een brede eerste jaar (A- en Bstroom). Tijdens de presentatie ligt de focus voornamelijk op hoe de school nu draait. Denk aan zelfstandige werktijd, projectwerk en meer tijd voor sociaal-emotionele vaardigheden. Of nog: loskomen van het evalueren met punten, digitaal leren, samen school maken met leerlingen, team en ouders. Stof genoeg voor een boeiend verhaal…"


5. Agoraklas Atheneum Geraardsbergen – Jana De Geyter en Bram De Geeter Leerplezier, verbondenheid, eigenaarschap en kritisch denken, dat zijn de vier pijlers waar het in de Agoraklas van het GO! Atheneum Geraardsbergen om gaat. Zeven verschillende vakleerkrachten vormen er een co-teachend team in de derde graad. Vanuit hun eigen ervaringen en gesprekken met alumni kwamen zij tot de conclusie dat het traditioneel onderwijs voor heel wat leerlingen ontoereikend is. In de Agoraklas nemen de leerlingen via een weekplanning hun leerproces zelf in handen. Er wordt ingezet op moderne competenties en m.b.v. Chromebooks werken leerlingen en coaches samen aan vakoverschrijdend materiaal. Learning analytics tonen de leerwinst en er wordt innovatief geëvalueerd. Ook de cijfers liegen er niet om: de gemiddelde score ligt 10% hoger dan in het 'oude' systeem. De nadruk ligt vooral op het inzichtelijk kunnen verwerken en toepassen van de leerstof. Ben je benieuwd hoe een grotere zelfstandigheid van de leerlingen hen beter voorbereid op het hoger onderwijs en een positief effect heeft op hun motivatie en welbevinden? Kom dan luisteren naar de Agoraleraren én -leerlingen uit het Atheneum Geraardsbergen.

6. Klasdoorbrekende werking vraagt meer dan alleen deuren openzetten - Basisschool Sint-Joost aan zee – Lies Rubbens Sint-Joost-ten-Node. Hartje Brussel. Superdiversiteit. En toch slaagt deze basisschool erin om samen met verenigingen, ouders en de buurt zeer innovatief onderwijs aan te bieden. De school staat er niet stil en is voortdurend in beweging! Klasdoorbrekende werking vraagt meer dan alleen deuren open zetten. Het in vraag stellen van onderwijsleerprocessen, ... is enorm boeiend! Een vernieuwing door het jaarklassensysteem in vraag te stellen. Waar lopen we tegenaan? Waar ervaren we succes? Deze workshop wil jullie inspireren en tonen dat een school, met een divers publiek, ook op een kwaliteitsvolle manier deze stappen kan zetten. Kansen bieden aan onze leerlingen via onze 'Brede school' om hun talenten te laten ontdekken en versterken. Kortom: eigenaarschap-verzelfstandiging-talenten en gedeeld leiderschap!
Mini-workshocks tijdens de pauze – Onze sponsors aan het woord A. Angst voor de advocaat? Onderwijsadvocaat – 15.45 u. – 16.15 u. (zaal Sylva) In deze praatgroep worden feiten van fictie gescheiden. Bestaat “de juridisering van het onderwijs” wel? Na een korte intro polst mtr. Christophe Vangeel naar de beleving van de deelnemers en tracht hij snelle oplossingen aan te bieden.

D. Alle verhalen, oproepen en events rond onderwijsinnovatie verzameld op één webplatform Veranderwijs.nu - 15.45 u. - 16.20 u. (Atrium, aan de stand van veranderwijs.nu) Kom langs op onze beursstand om kennis te maken met het inspirerende aanbod van Veranderwijs.nu. Vertel ons hoe jij omgaat met onderwijsvernieuwing en maak kans om met jouw school in Klasse en op onze website te komen. Of ontmoet onze Russische uitwisselingsprofessor en leg hem alles uit over jouw inspirerende onderwijsideeën.

C. Stel je vraag aan een expert - Klasse – 16.00 u. – 16.25 u. (zaal Resto1) Hoe krijg ik mijn directeur of collega’s mee op de kar? Waar moet ik op letten bij co-teaching? Wat als de ouders van mijn leerlingen mijn vernieuwende aanpak maar niks vinden? Klasse nodigt op het Leerfestival twee experten in verandering op scholen uit. Stel hen tijdens een Facebook live stream jouw vraag en krijg professioneel advies en tips. Alle vragen kan je ook live via de Facebookpagina van Klasse volgen of later herbekijken. En doe je mee op vrijdag 2 maart met Vrijdag MagDag? Op 2 maart stimuleert Klasse scholen om een hele dag tijd te maken om te experimenteren. Probeer iets nieuws uit in je klas, met collega’s of met de hele school. Niks moet, anders mag! Snel naar klasse.be/magdag voor tonnen inspiratie.


Onze sponsors aan het woord e. Slaafs een methode volgen of alles zelf ontwikkelen? Capisj – 16.00 u. – 16.20 u. (Atrium - aan de stand van Capisj/Bizzbooks)

Met het Capisj platform zet je het lesmateriaal van educatieve uitgeverijen volledig naar je hand en word je weer eigenaar van je leerinhouden. Bovendien betaal je enkel voor het materiaal dat je wil inzetten voor je leerlingen. Michaël van uitgeverij bizzBOOKz en Tom van Capisj leggen uit hoe het werkt.

f. De Vrije Ruimte - Hoe een democratische school werkt – 16.00 u. – 16.20 u. - (zaal Terra) Update: De mensen van De Vrije Ruimte laten weten dat ze niet aanwezig kunnen zijn op het Leerfestival. We bedanken ze van harte voor de steun en excuseren voor het ongemak.


Onze sponsors aan het woord g. Samen Professioneel Leren? - POV - Lesson Study Vlaanderen – 16.00 u. – 16.20 u. (zaal Aqua) Zie jij leerlingen ook vaak tegen dezelfde zaken aanlopen in je vak? Denk jij ook eens na een les: hoe zou ik dat nu best aanpakken en wat hebben mijn leerlingen echt nodig? Wanneer hebben jij en je collega's de laatste keer écht over lesgeven én je vak gesproken? En was er voldoende ruimte en diepgang mogelijk in dat gesprek? Hoe kan ik samen met collega's - zelfs met andere vakken - effectief samen leren? De professionalisering in het Vlaams onderwijs kan beter, verschillende onderzoeken onderschrijven dit. Waaraan moet échte professionalisering dan voldoen? Kunnen wij effectief leren van collega's? Kan je je eigenlijk wel professioneel ontwikkelen zonder collectief leren? Lesson Study Vlaanderen biedt antwoorden op al deze vragen. Samen Professioneel Leren is niet enkel wenselijk, het is eigenlijk een must. Kom kennismaken met de beproefde methodiek Lesson Study, smaak de effectiviteit ervan, ervaar het verschil in professionalisering en pols naar de eerste ervaringen in Vlaamse scholen. Meer info op www.lessonstudy.vlaanderen

h. Digitaal Burgerschap - sCOOLedu - 16.00 u. – 16.20 u. (Atrium, aan de beursstand van sCOOLedu) Ontdek hoe je zelf met je klas aan de slag kan gaan met de leerlijn Sociaal Online en kan deelnemen aan de wedstrijd #SociaalsteSchool die digitaal burgerschap ondersteunt. De sessie geeft een leidraad om een gedragscode op te maken, samen met je leerlingen, de school en de ouders. Streefdoelen: • Inzicht in en reflecteren op het (eigen) gebruik van sociale media. • Het opnemen van digitale sociale verantwoordelijkheid. • Het communiceren en samenwerken in een digitale omgeving. • Inzicht in begrippen zoals sociaal online, etiquette en portretrecht. • Ontwikkelen van een positieve houding tegenover sociale media en digitale sociale verantwoordelijkheid • Gebruik van Media Sheriff om duurzaamheid van de workshop te bekomen. Tijdens deze sessie geven we een overzicht van het gratis lesmateriaal en de workshops die sCooledu aanbiedt alsook de plannen voor de wedstrijd in 2018.


Breng een bezoek tijdens de pauze aan: B. Schoolmakers - 15.45 u. - 16.25 u. (zaal Resto2) Februari is een feit en dat is traditioneel de 100-dagenmaand: feest, want het einde is in zicht! Maar wat als we die 100 dagen eens zouden zien als dé ultieme kans om dat ene thema vast te pakken? Om je klas of collega’s mee te sleuren in een spannend experiment? Wel, dan staat Schoolmakers helemaal paraat om je first follower te zijn, of, als de plankenkoorts het van je over neemt, even de nutcase uit te hangen! Schoolmakers… • stelt haar expertise ten dienste van onderwijs; • pakt samen met de school de voorliggende uitdagingen aan; • sluit steeds aan bij de aanwezige competenties en troeven op een waarderende manier; • waakt erover dat de verschillende actoren van de school samenwerken; Met de bedoeling dat trajecten, opleidingen, oplossingen ook renderen op lange termijn en de school versterkt zelfstandig verder kan. Benieuwd wat we voor jou zouden kunnen betekenen? Kom naar EduNext Leerfestival, laat je inspireren door de workshocks en kom langs voor een boeiende babbel aan onze stand!

Alle sponsors doorlopend te bezichtigen op het leerfestival (Atrium) Hierna vind je de beschrijving van de workshocks die starten om 16.30 u.!


7. Goed bezig! - Community Service Learning, innovatie en design thinking – Nik Lippens Nik Lippens, sociaal ondernemer en leraar tweedekansonderwijs ontwikkelde ‘Goed Bezig!’, een disruptief onderwijsprogramma dat kan worden geïmplementeerd in het huidige onderwijssysteem. Via dit pedagogisch programma gaan jongeren en leraren actief aan de slag met maatschappelijke uitdagingen en ontwikkelen ze al doende de 21ste-eeuwse vaardigheden. Het schoolteam krijgt hierbij de steun van bedrijven, middenveldorganisaties, scholen, overheid, en burgers/ouders.

Kom leren hoe je Community Service Learning, innovatie en design thinking als leerKRACHT kunt inzetten om jongeren, leraren en scholen future-fit te maken!

8. Unprintable fiction, digitale verhaalvormen voor de vreemdetalenklas - Frederik Cornillie (SO en lerarenopleiding) Frederik Cornillie laat zien hoe tekst gebaseerde games en fan fiction krachtige modellen kunnen zijn voor het vreemdetalenonderwijs. Op het web vinden verhalen en technologie elkaar. Inspirerende digitale verhaalvormen, unprintable fiction, voor een krachtige leeromgeving.


9. Jongeren eigenaar maken van hun leren – Dalton Lyceum Gent – Marino Van Moortel en Ellen Demuynck Geïnspireerd door verschillende onderwijsconcepten en door wat we in wetenschappelijke literatuur terugvinden, heeft het Dalton Lyceum het traditionele onderwijs losgelaten. Vergeet dus even de klassieke schoolse dagindeling van 50 minuten, opgedeeld in verschillende vakken, gegeven door een groot aantal verschillende leraren, die bepalen wat er op welk ogenblik gedaan en geleerd wordt. Wij kiezen resoluut om dat eigenaarschap over het leren aan de jongere terug te geven. Aan de hand van praktijkvoorbeelden vertellen we hoe we dit organiseren. Hoe pakken we het ervaringsgericht leren aan? Op welke manier worden onze leerlingen sterker in 21ste-eeuwse vaardigheden? Hoe coachen we de jongeren? Hoe dagen we hen uit om flexibel en adaptief te zijn? Kom ontdekken wat er allemaal bij komt kijken en hoe u het zelf kan aanpakken. De sprekers zullen het traject dat afgelegd werd en de te vermijden valkuilen toelichten en gaan met plezier in op uw vragen.

10. Het leren in handen van de leerling – Sint-Pieter Sint-Jozef Blankenberge – Björn Carreyn In 2012, toen het eerste Leerfestival georganiseerd werd, stond het in alle kranten: “Secundaire school in Blankenberge verplicht leerlingen om met tablet naar school te komen”. Radicaal digitaal. De school wilde alle papier bannen. 5 jaar later kan de school een positief rapport voorleggen. Volgens onderzoekers van UGent hebben tablets duidelijk hun meerwaarde. Jongeren kunnen actiever bij de les betrokken worden en gaan dieper leren, concludeert onderwijsdeskundige Tammy Schellens. Dat triggerde EduNext om de tabletschool naar het festival te halen. In deze workshop toont leraar Björn Carreyn hoe leerlingen zelf leerstof verwerken en hoe ze hierbij de tablet als hulpmiddel inzetten. Hierdoor worden de lessen niet alleen rijker, maar ook relevanter en zijn er diepere linken met de realiteit. Leerlingen maken zelf instructievideo's, creëren zelf inhoud en gaan creatief aan de slag. Ze verwerken de leerstof zodanig dat ze in staat zijn om zelf een stukje leerstof uit te leggen aan anderen. Benieuwd hoe ze dat aanpakken?


11. De samenlerende school – Jolanda Ponsaerts - basisschool De Heiberg Sint-Truiden (BA) In een klein wijkschooltje en met drie enthousiaste mensen startten we in 2014 met een nieuw project basisonderwijs. Zeven kapstokken dienden als leidraad om het leerplan van het Katholiek Onderwijs vorm te geven. Klas- en leeftijddoorbrekend: kleutergroep max. Eén lokaal voor 24 kleutertjes, 6 per geboortejaar. Eén lokaal voor lager onderwijs, max. 36 leerlingen 6 per geboortejaar. Lokalen zijn rijk aan materialen, klassen huiswerkarm, proefwerkarm, met aandacht voor bewondering, verwondering en creativiteit. Een open school met plaats voor communicatie met ouders, sympathisanten, de dorpsgemeenschap,... Wil je weten hoe wij dit omzetten in de dagdagelijkse praktijk, dan willen wij jullie ons verhaal met vallen en opstaan graag vertellen.

12. Niet differentiëren maar individualiseren in de A-stroom Atheneum Herzele (SO) Weg met vakgebonden lesuren, leve vakkenclusters! Weg met de eenzame leraren, leve het team! Weg met frontaal doceren, leve het coachend begeleiden! Weg met de vaste plaatsen in de klas, leve de modulaire leerruimte! Onze aanpak in de eerstegraads KAZ-klas in Herzele denkt dat het kan. Kom ervaren hoe het in de praktijk werkt.


13. Hoe cognitieve wetenschap je klaslokaal kan transformeren – Tim Surma In de klas of buiten het klaslokaal leren we allemaal. Computerwetenschappers leren coderen in complexe talen, kinderen leren lezen en teksten begrijpen en tieners leren hoe ze met een auto moeten rijden. Leren is een universeel recht, maar dat betekent niet dat het gemakkelijk is of dat we daarbij spontaan de juiste leerstrategieën toepassen. De hoeveelheid kennis die we hebben over hoe het leren werkt, is overvloedig - meer dan we ons realiseren. Al meer dan 100 jaar hebben cognitieve wetenschappers gedegen onderwijs- en leerstrategieën ontwikkeld en onderzocht die het leren drastisch kunnen verbeteren. Dit kwaliteitsvol wetenschappelijk onderzoek helpt ons te achterhalen hoe het leren werkt, en hoe ons onderwijs elke dag weer vorm te geven, waar dan ook. Tim Surma bespreekt leer- en instructiestrategieën die makkelijk te implementeren zijn. Het gebruik van deze empirisch onderbouwde technieken is een manier om effectief, efficiënt en aangenaam te (laten) leren, en daarmee onderwijs en leren succesvol te transformeren. Goed onderwijs is immers cruciaal voor succesvol leren. In zijn zoektocht om te ontdekken hoe het leren werkt, heeft Tim zich ondergedompeld in de cognitieve wetenschap en dat gekoppeld aan zijn ervaring als leraar en lerarenopleider. Hij probeert deze wetenschappelijke bevindingen te vertalen naar het brede werkveld en presenteert op EduNext een overzicht van de huidige stand van zaken van de ‘wetenschap van het leren’. Wat elke leraar eigenlijk zou moeten weten.

Tim stond vorig jaar al op het festival. Door de algemeen lovende commentaren vragen we hem graag terug.


14. Mechanica, Nederlands en wiskunde samen in één project Hoger Technisch Instituut Sint-Antoinius Gent – Thijs Mackelberg In het HTI Sint-Antonius Gent, een secundaire school voor beroeps, technisch, deeltijds en OKAN onderwijs sloegen drie leerkrachten de handen in elkaar. Wat als we eens de ideale leesomgeving zouden maken samen met de leerlingen? En wat als we dat in de vorm van een groot boek zouden doen? En als we dat met verschillende vakken samen voor een gans jaar deden: wiskunde, Nederlands en mechanica? Het resultaat werd een prachtig voorbeeld van samenwerking en innovatie: klassen werden samen geplaatst, opdrachten werden over de vakken heen op elkaar afgestemd, lokalen werden heringericht, leerlingen werden gemotiveerd om zelf keuzes te maken en zelfstandiger te werken en leraren werden uitgedaagd om creatief te zijn en in overleg te gaan. Het succes van het experiment zette de leraren er toe aan om er voluit voor te gaan. In deze presentatie vertellen de leraren hoe het opzetten van uitdagende opdrachten, het geloof in jongeren, de ‘goesting’, expertise en samenwerking tussen leraren een positieve invloed heeft op de motivatie van de leerlingen, hun zelfstandige attitude én extra kansen biedt tot begeleiding en ondersteuning.


15. De Studio Oostende, voor eigentijds onderwijs – Lodewijck Jonckheere De Studio staat voor eigentijds secundair onderwijs (A-stroom) dat jongeren inspireert en motiveert. We stimuleren jongeren om zelf initiatief te nemen en met beide voeten in de wereld te staan. In 2013 zijn we begonnen vanuit een oudergroep met een duidelijk plan: secundair onderwijs dat de uitdagingen van de eenentwintigste eeuw omhelst. Na drie jaar voorbereiding, het doornemen van wetenschappelijk onderzoek, het bezoeken van voorbeelden in binnen- en buitenland en vele nachtelijke discussies, startte de Studio in 2016.

Het resultaat: een school waar jongeren graag vertoeven, waar leren interessant is, waar eigenaarschap de norm is en waar bottom-up werkt. En dat met een stevige geut rock ’n roll. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk?

16. Hack your school - Wat als er geen leraar is – Bart Cornille (SO en lerarenopleiding) Door zijn werk in Afrika leerde Bart Cornillie de kracht van Open Educational Resources (OER) kennen. Ook in België willen we agility en nieuwsgierigheid ontwikkelen bij jongeren door projectmatig en zelfsturend aan de slag te gaan met de Khan Academy en tientallen andere OER. Het curriculum van het middelbaar is er te vinden op een YouTube-achtige manier. De jongeren worden getriggerd. Daarna maken ze zelf een korte video van wat ze hebben geleerd om het op hun kanaal te plaatsen en te promoten via hun followers op sociale media. Jongeren hebben al snel elk een 1000-tal volgers, op die manier worden ze influencers van deze leerrijke tools. De motor voor zelfsturend leren is reflectie. De jongeren reflecteren én bouwen op die manier een netwerk uit. Zo komt de reflectie beter tot zijn recht en komt het onderwerp meer tot leven, omdat ervaringen uitgewisseld kunnen worden en de mogelijkheid bestaat om elkaar te motiveren. Het ultieme doel is dat de jongeren zelf korte lesjes beginnen maken én promoten via sociale media zodat de leerkracht de rollen kan omdraaien: '100% Flip the classroom'


17. Innoveren en slim organiseren in basisschool Sint-Paulus Gent – Cindy Vandersnickt Basisschool Sint-Paulus Gent is op één jaar tijd van een bureaucratische organisatie die hiërarchisch en functioneel was opgebouwd, gekanteld naar een flexibele en vlakke structuur waarin multidisciplinaire teams samen werken voor een gemeenschap van leerlingen, over leerjaren en vakken heen. Leraren zijn er sterke, gepassioneerde teamspelers, die voldoende eigen beslissingsvermogen hebben om greep te krijgen op hun complexe opdracht. Zo kunnen ze de talenten van hun leerlingen ten volle laten ontplooien. Ze begeleiden leerlingen langdurig en bouwen met hen en met elkaar betere relaties op. De teams krijgen heel wat autonomie en eigen bevoegdheden waardoor ze wendbaar zijn om leerlingen op maat te begeleiden naar een onvoorspelbare toekomst. Jongeren willen hun talenten kennen om de juiste weg in het leven te kunnen vinden. Kwalificeren en talenten ontplooien doe je echter niet in een vak en in een leerjaar maar over de leerjaren en vakken heen. Directie Cindy Van der Snickt licht het hele proces met veel passie toe.