a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1


Vahvasti fantasiaan 1. Vahvista ja kirjoita uudelleen mallin mukaan. FANTASIAMAAILMAN TAIKAESINEITÄ

näkymättömyysviitta ja taikasauva lajitteluhattu ja huispausluuta haltiasormus ja piikkimiekka Graalin malja ja Excalibur-miekka Dorothyn punaiset kengät ajankääntäjä ja ajatuseula FANTASIAMAAILMAN IHMEOTUKSIA

52

kentauri ja fauni

feenikslintu

kotitonttu

lohikäärme

sujuva käsiala


2. Keskity ja väritä.

3. Kirjoita kuvasta yhdyssanoja. Käytä tarvittaessa yhdysviivaa.

sujuva käsiala 53


J. R. R. Tolkien John Ronald Reul Tolkien syntyi Etelä-Afrikassa vuonna 1892 ja vietti siellä elämänsä ensimmäiset neljä vuotta. Tolkienin Arthur-isä ja Mabel-äiti olivat muuttaneet Afrikkaan työn perässä. Perheeseen syntyi vuonna 1894 toinen poika, Hilary. Äidin ja poikien ollessa lomalla Englannissa Arthur-isä sairastui ja kuoli yllättäen. Mabel Tolkien ja pojat jäivät asumaan Englantiin. Tolkien opiskeli arvostetussa Oxfordin yliopistossa ja työskenteli siellä myöhemmin englannin kielen professorina. Yliopistossa hän tutustui muihin kirjallisuudesta kiinnostuneisiin opettajiin, jotka tapasivat toisiaan säännöllisesti The Inklings -kirjallisuusseuran kokouksissa. Kirjallisuusseurassa Tolkien tutustui myös C. S. Lewisiin, joka on tullut tunnetuksi Narnia-tarinoistaan. Miehistä tuli elinikäiset ystävät ja toistensa tukijat kirjailijanuralla. J. R. R. Tolkien on valittu useissa äänestyksissä 1900-luvun suosituimmaksi kirjailijaksi. Häntä pidetään nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Tolkien loi oman Keski-Maan fantasiamaailmansa, jonne sijoittuvat hänen rakastetut teoksensa Hobitti eli sinne ja takaisin, Taru sormusten herrasta ja Silmarillion.

1. Vastaa kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä. a. Minkä kirjallisuuden lajin isänä J. R. R. Tolkienia pidetään?

b. Miksi äiti ja pojat muuttivat pois Etelä-Afrikasta?

c. Missä J. R. R. Tolkien opiskeli ja työskenteli professorina?

d. Mikä oli The Inklings?

54 sujuva käsiala ja luetun ymmärtäminen


2. Lue teksti, korjaa virheet ja kirjoita korjattu teksti viivoille. (10 isoa kirjainta, 7 yhdyssanaa, 4 pilkkua ja 6 lopetusmerkkiä)

tolkien oli jo koulu aikoina hyvin kiinnostunut kielistä hän tutki innostuneesti muinais kieliä kuten muinais englantia ja muinais norjaa hän perehtyi myös vanhoihin tarustoihin kuten kalevalaan kalevalan tarusto ja suomen kieli tekivät tolkieniin syvän vaikutuksen voitko uskoa että tolkien hankki suomen kieli opin ja luki kalevalan alku kielellä tolkien loi kirjoihinsa haltia kielen joka pohjautuu suomen kieleen

tekstitason oikeinkirjoitus ja sujuva käsiala

55


3. Lue teksti, korjaa virheet ja kirjoita korjattu teksti viivoille. Keskity ja väritä. a. iku turso on kalevalan iki oma meri hirviö louhi on loihtinut meri hirviön tuhoamaan väinämöisen veneen kostoksi sammon ryöstämisestä (6 isoa kirjainta, 4 yhdyssanaa ja 2 lopetusmerkkiä)

Iku-Turso Kalevalasta

b. meri hirviö lempi nimeltään nessie muistuttaa suku puuttoon kuollutta joutsen liskoa tämä kuuluisa vesi eläin elää loch nessin järvessä skotlannissa (6 isoa kirjainta, 5 yhdyssanaa ja 2 lopetusmerkkiä)

Loch Nessin hirviö Skotlannista

56 tekstitason oikeinkirjoitus ja sujuva käsiala


c. tämä kalevalan tulinen lintu on jättiläis kotka sillä on valtavat kourat ja kynnet joilla se pystyy kantamaan ihmisiä eräässä kalevalan tarinassa kokko pelastaa väinämöisen meri hädästä (6 isoa kirjainta, 2 yhdyssanaa, 1 pilkku ja 3 lopetusmerkkiä)

kokko Kalevalasta

d. aarni kotkalla on leijonan keho tupsu häntä sekä kotkan pää ja etu jalat pesää rakentaessaan tämä vaarallinen lintu käyttää raaka aineena puhdasta kultaa (2 isoa kirjainta, 4 yhdyssanaa, 1 pilkku ja 2 lopetusmerkkiä)

aarnikotka Iranista

tekstitason oikeinkirjoitus ja sujuva käsiala

57

Profile for Edukustannus

Kuiske: Keskity ja kirjoita 5–6 -vihkon näyteaukeamia  

Kuiske: Keskity ja kirjoita 5–6 -vihkon näyteaukeamia  

Advertisement