Page 1


february


Здравейте! Ето го и първия ни брой за календарната 2010 г. На прага между старата и новата година форумът „Кариера в България. Защо не?” ни настрои оптимистично. Внушителен брой млади българи, получили образование в чужбина, проучваха възможностите за реализация в родината си. Все повече се говори за намаляването на продължителността на бакалавърските специалности у нас от 4 на 3 години, за да сме по-конкурентни на западните университети, където това отдавна е факт на много места. Ето още една добра новина. С особено удоволствие работихме върху този брой на списанието заради водещата ни тема – Мениджмънт. Специалност, към която големият интерес е константна величина, ако не и в нарастваща прогресия. И този път сме се постарали да ви разходим до интересни дестинации – Турция, Ирландия, Унгария, но не сме пропуснали и световните лидери САЩ и Англия. За каквото и да пишем, оставаме верни на правилото, че във всеки материал полезната информация е с неотменен приоритет.

Приятно четене! Ивайло Ганчев, главен редактор


ИЗДАТЕЛ: Маркет Тренд ООД Десислава Пенчева d.pencheva@studyabroad.bg Наталия Кирилова natalie@studyabroad.bg РЕДАКЦИОНЕН ЕКИП главен редактор: Ивайло Ганчев editorial@studyabroad.bg сътрудници: Цветелина Петрова Диляна Лупанова Даниела Стоянова коректор: Ива Йохан Ганчева производствен директор: Виргиния Димитрова реклама: Десислава Владова reklama@studyabroad.bg дизайн: Иво Грозев Марияна Тимова Тодор Джоков design@studyabroad.bg фотограф: Костадин Кръстев - Коко разпространение: Красимир Цветанов адрес на издателството: София 1164, ул."Кричим" 65, ет. 3 02/ 961 62 63, 02/ 961 63 63 office@studyabroad.bg www.studyabroad.bg

корица ноември фотограф: Костадин Кръстев - Коко Иво Грозев дизайн: модел: Милка сп. Образование и специализация в чужбина е запазена марка на Маркет Тренд ООД. Никаква част от това издание не може да бъде копирана изцяло или в частичност без изричното писмено разрешение на издателя. Всички права запазени. Издателят не носи отговорност за достоверността на информацията, подадена в рекламите и платените публикации.


10

6 16

20

съдържание: 6

СТУДЕНТСКИ ЖИВОТ 180 години превъзходство

10 ОБУЧЕНИЕ В ИРЛАНДИЯ Ирландия –традиции и качество

14 ИЗПИТИ И СЕРТИФИКАТИ Spoken English for Work –нови шансове за успех

16 ОБРАЗОВАНИЕТО В ЦИФРИ Най-добрите европейски университети за бизнес науки

17 ОБУЧЕНИЕ В ГЕРМАНИЯ Програми на английски език в германски университети

20 ТЕМА НА БРОЯ Мениджмънт

28 ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ ВСУ „Черноризец Храбър” уверено се позиционира в европейското образователно пространство

29 HAWAI‘I PACIFIC UNIVERSITY Университетът

30 КОЛЕЖ „АДАМ СМИТ” предлага гъвкаво обучение в динамична среда

32 ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ NVQ level 2

4|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА


34 32

54 47

34 КАК ДА СТАНА МИЛИАРДЕР Марта Стюарт - световноизвестна бизнес дама с диплома от Barnard College

37 ВУЗФ Университет за бъдещи мениджъри

38 ОБУЧЕНИЕ В ГЪРЦИЯ Проектирайте своето бъдеще с престижна диплома по Мениджмънт от University of Sheffield

40 ОБУЧЕНИЕ В САЩ Държавата на елитните университети

43 ОБУЧЕНИЕ В УНГАРИЯ Central European University /CEU/

46 СЪБИТИЯ Образователни изложения през 2010 година

47 ЕКЗОТИЧНА ДЕСТИНАЦИЯ Турция – перла на Босфора, перла и в образованието

52 WORK & TRAVEL Приключението Хавай

54 ЗВЕЗДЕН ЧАС Дизайнерът Мира Бъчварова

58 КОНКУРСИ, СТИПЕНДИИ, НОВИНИ 64 ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ Паника сред потребителите на Google в Китай

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|5


с т уд е н тс к и ж и в от

180 ГОДИНИ

ПРЕВЪЗХОДСТВО Бизнес мениджмънт в King’s College London

И така, преди около 2 години и аз започнах да мечтая някой ден да получа възможността да се потопя в тази уникална атмосфера.

КАК СТИГНАХ ДО ТОВА РЕШЕНИЕ? Като възпитаник на ГПЧЕ „Ромен Ролан” (гр. Стара Загора), почти цялото ми внимание беше насочено към обучението по немски език и придобиването на немска езикова диплома DSD II, която позволява на българските ученици да кандидатстват в немски висши учебни заведения. Но паралелно с езика на Шилер и Гьоте, аз се опитвах да поддържам и английския си език на високо ниво, без ясната представа, че някой ден ще си водя записките на лекции на него. Съответно държах FCE и CAE от изпитите на Кеймбридж и постигнах високи резултати. (Но тъй като добрите британски университети не ги признават, не кандидатствах с тях.)

Т

ова е мотото на един от 25-те най-престижни университета в света – King’s College London (www.kcl.ac.uk), където от есента на 2009 година имам щастието да следвам Бизнес мениджмънт.

6|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Ситуиран в сърцето на Лондон, KCL предлага на своите повече от 21 000 студенти възможността да се докоснат както до една изключително конкурентна академична среда, така и да почувстват магията на, може би, най-необикновения град в Европа.

Така дойде 11-ти клас, когато трябваше най-накрая да взема важното решение – къде да продължа образованието си? И ето ме и мен, едно объркано 17-годишно момиче, което винаги е било привлечено от възможностите, които предлагат големите европейски държави, но което също така обича безкрайно


с т уд е н тс к и ж и в от

България. Тъкмо изборът да замина в чужбина за мен беше най-труден.

ПРОЦЕСЪТ НА КАНДИДАТСТВАНЕ

Все пак във взимането на решение надделяха личните ми приоритети, а именно високото ниво на образование, осигуряващо един добър старт в кариерата и живота след това.

Водейки се от различни класации, публикувани в интернет пространството (основно Times Higher), се насочих към KCL като мой фаворит. Друг водещ мотив да го предпочета беше и фактът, че Лондон е финансовото сърце на Европа, а за моята специалност това е огромен плюс, тъй като предоставя редица възможности за стажове по време на следването и добра реализация след това.

Сега на дневен ред стоеше другият голям въпрос Германия или... Въпреки отличните знания по немски език, които получих в гимназията, благодарение на прекрасните преподаватели, които имах, аз не чувствах, че тази страна отговаря на характера и амбициите ми и... в мен се зароди смелото желание да уча в британска образователна институция. Избрах специалността Бизнес мениджмънт, тъй като предлага широк набор от знания в различни сфери (счетоводство, финанси, маркетинг, човешки ресурси и др.) и поради тази причина е добра основа за по-нататъшна специализация.

Самият процес на кандидатстване за всички вузове във Великобритания се извършва онлайн чрез UCAS (www.ucas.co.uk). Попълва се формуляр с лични данни и избраните учебни заведения и се изисква препоръка от преподавател, придружена от мотивационно писмо. Заплаща се такса от 19 лири, която дава право да се

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|7


с т уд е н тс к и ж и в от

кандидатства в до 5 университета едновременно. След това всеки университет преценява дали да направи оферта за място на кандидата, която той трябва да изпълни, за да бъде приет.

п позволил да не отиде на упражненние или да се яви неподготвен, тъй ккато 10% от годишната оценка п пък зависят от броя присъствия и аактивността на всеки един студдент. Преподавателите са изключчително благоразположени и са ввинаги отворени за въпроси.

Изискванията на KCL спрямо мен бяха: диплома за завършено средно образование с 6.00 и IELTS покрит с минимум 7.0 (от 9.0) на всеки компонент.

Ч Чуждестранните студенти бивват предразполагани по всякакъв нначин, за да се адаптират по-лесно ккъм новата среда и да се чувстват ккомфортно. Изключително полезнна за мен беше програмата ‘‘Welcome and Orientation for IInternational students’, през която в ррамките на една седмица имаше оорганизирани туристически обикколки на Лондон и се провеждаха рразлични уъркшопове, на които п получихме съвети от това как да сси открием банкова сметка до т това как да се предпазваме от ккрадци на улицата и откъде е найиизгодно да пазаруваме. Също така, всеки студент има правото да посещава безплатни курсове по академичен английски, където да подобри нивото на езика си.

Годишната такса за обучение за кандидати от страните членки на Европейския съюз е 3 125 британски лири. Аз се възползвах от възможността да ползвам студентски кредит, който покрива тази сума, защото условията са изключително добри. Заемът се връща едва след като си завършил и започнал работа на определена заплата, а годишната лихва, която се натрупва, е в размер на средната европейска лихва, която е между 0 - 1%. Всички първокурсници имат право да кандидатстват и за общежитие, като цените варират спрямо условията и това дали има включена храна.

ЗА ОБУЧЕНИЕТО И АТМОСФЕРАТА В KCL

в ж през месец провежда май. Въпреки това, студентите биват стимулирани да учат редовно, заради честите тестове и други форми на контрол (есета и курсови работи), които формират между 30 - 40% от крайната оценка. Също така рядко някой би си

Системата на обучение беше може би едно от нещата, които бяха съвсем нови за мен. Студентите са задължени да присъстват на лекции и упражнения, в к ол е ж а а т а р е ф с като интензивА т мо ността през ъм ра звик и а г а л о първата година предра зп и ч ни не е голяма. о н а с тр а н

<<

Учудващо е, че за цялата академична година има само една изпитна сесия, която се

ва н е т и хобии н те р е с и та

8|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

>>


Атмосферата в колежа предразполага и към развиването на странични интереси и хобита. На уебсайта на Студентския съвет (www.kclsu.org) може да бъде намерена подробна информация за всички партита, кампании и други събития които биват организирани през цялата учебна година, както и пълен списък на повече от 100-те клуба по интереси, към които всеки е свободен да се присъедини. А какво по-хубаво от това да запълваш свободното си време с нещо ново и интересно, което след това можеш да добавиш и към CV-то си?

КАКВО Е ДА ЖИВЕЕШ В МЕГАПОЛИС? Лондон поглъща всякакъв вид чужденци. Всеки ден тук говорят над 300 различни езика. Уникално е и съчетанието на стара и модерна архитектура, както и това, че в Лондон винаги се случва нещо. Дали ще са стрийт фестовете, безбройните концерти или просто поредната изложба в някоя от стотиците галерии – невъзможно е да скучаеш. Дори най-обикновената разходка в парка или по магазините носи нещо различно. Да бъдеш студент в този град е невероятно и вълнуващо. Страхотно е усещането да учиш и живееш заедно с хора от всички краища на света, всеки със своята култура. Въпреки че в курса ми има и българи, най-близките ми приятели са чужденци и това ме обогатява много. Разбира се животът в Лондон е съпътстван и от ограничения, тъй като това е един от най-скъпите градове в Европа. Основно перо от бюджета ми като студентка е транспорта. Дори ползвайки студентско намаление от 30%, цените са високи (70 лири струва месечна карта за централните зони 1 и 2). За сметка на това пък цените на хранителните стоки в големите супермаркети като Tesco и Sainsbury’s са сравними с българските. Голямо предимство е, че повечето музеи и галерии са абсолютно безплатни, така че всеки може да се докосне до „Слънчогледите“ на Ван Гог, колоритния Сезан, реставрирания Тициан, Рафаело, Микеланджело и много други експонати, част от световното културно наследство.

И НАКРАЯ... Бих искала да посъветвам всички, решили да продължат образованието си в Обединеното кралство да бъдат смели, борбени, да разчитат на собствените си сили и възможности и да вярват, че топ университетие са достъпни... Защото когато правиш нещо с хъс и желание, вратите пред теб се отварят по-лесно. „Ако протегнеш ръка към звездите, може и да не успееш да хванеш някоя, но едно е сигурно - поне няма да напълниш шепата си с кал.” Лео Бърнет разказа: Диляна Лупанова образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|9


о бу ч е ние в Ирл а н д и я

О

ИРЛАНДИЯ – ТРАДИЦИИ И КАЧЕСТВО Образованието е национален приоритет

© garry knight

10|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

бразованието в Ирландия е задължително до 16 годишна възраст, там обаче децата тръгват на училище на 4 години. Като цяло, както и у нас, образователният процес преминава през три големи цикъла (степени): primary, secondary, tertiary education /буквално първи, втори и трети цикъл/. Има и един междинен, между втори и трети, further education, който включва краткосрочни програми от типа допълнителна квалификация и професионални курсове. Висшето образование в Ирландия се осъществява от университетите, технологическите институти, образователните колежи и частните независими колежи. Значителните държавни инвестиции са в основата на това ирландските висши образователни институции да могат да предложат качествени програми до трите основни образователно-квалификационни степени: бакалавър, магистър и доктор. Ирландия е отлично място за научноизследователска дейност, която е държавен приоритет и е широко застъпена в академичния живот в страната.


о бу ч е ни е в Ирл а н д и я УНИВЕРСИТЕТИТЕ В ИРЛАНДИЯ Най-добрите ирландски университети за 2009 г. според www.topuniversities.com 1

DUBLIN TRINITY COLLEGE

2

University College DUBLIN

3

University College CORK

4

National University of Ireland, GALWAY

5

DUBLIN City University

6

DUBLIN Institute of Technology

7

University of LIMERICK

8

National University of Ireland MAYNOOTH

Седемте държавни ирландски университета: • • • • • • •

Dublin City University NUI Galway NUI Maynooth University College Dublin Trinity College Dublin University College Cork University of Limerick

Технологически институти в Ирландия Това са 14-те технически университети в Ирландия: • Irish Institute of Technology • Athlone Institute of Technology (AIT) • Institute of Technology Blandchardstown (ITB) • Institute of Technology Carlow (ITC) • Cork Institute of Technology (CIT) • Dundalk Institute of Technology (DKIT)

• Dun Laoghaire Institute of Art, Design and Technology (IADT) • Galway-Mayo Institute of Technology (GMIT) • Lutterkenny Institute of Technology (LYIT) • Limerick Institute of Technology (LIT) • Institute of Technology Slimo (ITS) • Institute of Technology Talaght, Dublin (ITTD) • Institute of Technology Tralee (ITT) • Waterford Institute of Technology (WIT) Програмите, които предлагат са от 6-то до 10-то ниво на Националната квалификационна рамка. Изискванията за качество на всеки институт се одобряват от Съвета за висше образование и квалификация (Higher Education and Training Award Council), международно признат от академичните, професионални, търговски и занаятчийски учебни заведения.

ЧАСТНИ КОЛЕЖИ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ Предлагат предимно бизнес и професионално обучение. Програмите са в сферата на: счетоводство и бизнес, право, хуманитарни науки, хотелиерство и обществено хранене, туризъм, изкуство. Някои са узаконени от Съвета за висше образование и квалификация (Higher Education and Training Award Council), а други са свързани с университети и/ или професионални асоциации, които акредитират предлаганите програми.

СЛЕДДИПЛОМНА КВАЛИФИКАЦИЯ Финансирането на следдипломната квалификация в Ирландия в голяма степен се осъществява чрез Програмата за научни изследвания във висшите учебни заведения

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|11


о бу ч е ние в Ирл а н д и я (Higher Education Authority) или чрез големи инициативи, финансирани от Ирландската научна фондация (Science Foundation Ireland).

© kill the bird

КАНДИДАТСТВАНЕ Кандидатстването в ирландските висши училища е възможно директно в избраната от вас институция или през Central Applications Office /www.cao.ie/, на когото вузовете са делегирали правомощия да администрира приема на кандидати за първа година в бакалавърските програми. Изискванията за прием не се отличават особено от тези в другите британски университети. Английските езикови сертификати, които ще ви свършат работа са TOEFL, IELTS, Cambridge. С резултати над 80 на iBT TOEFL и минимум 6.0 от IELTS покривате условието на мнозинството университети и колежи. Останалите документи са до болка познатите: диплома за средно образование, попълнен формуляр за кандидатстване, две препоръки, есе. Дипломата A-level се признава от ирландските висши училища.

ТАКСИ Обучението в ирландските държавни вузове на теория е безплатно за граждани на ЕС, но съществуват годишни административни такси, които достигат до 1 500 евро. Не можете да се възползвате от безплатни програми, ако записвате втора бакалавърска степен от ирландски вуз или ако повтаряте година.

Полезни контакти от сайта на Посолството на източник: www.embassyofireland.bg Ирландия в България: • www.educationireland.ie Уеб станицата на Ирландския образователен съвет изпълнява главна роля при предоставянето на информация за образователната система в Ирландия, както и за наличните програми в ирландските университети и колежи. Тя дава актуална и изчерпателна информация за различните курсове, стипендии, пътуването до Ирландия и изучаването на английски език в страната. • www.qualificationsrecognition.ie

В Ирландския национален квалификационен център (National Qualifications of Ireland) се признават международните дипломи. Ако сте получили квалификация извън страната, тя може да ви бъде призната, за да ви послужи при търсене на работа или при продължаване на образованието ви в Ирландия. • www.nfq.ie Националната квалификационна рамка - НКР (The National Framework of Qualifications) предоставя възможност за сравняване на дипломите и техните стандарти, както и за признаването им у дома и в чужбина. Студентите се насърчават да използват НКР, за да изберат квалификацията, която ще получат, преди да са взели решение. Признатите от НКР квалификации са с гарантирани стандарти, което означава, че избраният от вас курс и учебно заведение се преразглеждат и преценяват редовно. • www.hetac.ie Съветът за висше образование и квалификация (Higher Education and Training Awards Council) развива, популяризира и поддържа на най-високо международно ниво изискванията за дипломи за висше образование и квалификация. • www.icosirl.ie Ирландският съвет за международни студенти (Irish Council for

International Students) поддържа като цяло благосъстоянието на международните студенти. • www.iua.ie Ирландската асоциация на университетите (Irish Universities Assocation) представлява седемте ирландски университета. • www.ioti.ie Ирландските технологически институти (Institutes of Technology of Ireland) представлява тринайсетте ирландски технологически институти. • www.heca.ie Асоциацията на колежите за висше образование (Higher Education Colleges Association) е саморегулираща се асоциация на независими колежи за висше образование, основана през 1991 г., за да представлява интересите на колежите, които членуват в нея, както и на техните студенти. • www.studentfinance.ie Уеб страницата за студентско финансиране (Student Finance website) е удобен и лесен за използване източник на информация за финансова подкрепа за продължаване на обучението и за висше образование в Ирландия. Ирландски технологически институти На този адрес са изброени 13 технологически института с промоционален видео материал. В края има списък на всички курсове, предлагани от тях. • http://www.i-studentadvisor. com/ioti/ Ирландските университети На този адрес са изброени седемте държавни университета и е предоставена информация за всеки от тях. • http://www.i-studentadvisor. com/iua2 Асоциация на ирландските университети Информация за следдипломна работа в ирландските университети. • http://www.i-studentadvisor. com/iua/

материал на Ивайло Ганчев

12|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА


A Levels

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|13


и з пи ти и с е ртифи к а ти

SPOKEN ENGLISH FOR WORK – НОВИ ШАНСОВЕ ЗА УСПЕХ

Н

авсякъде по света говорещите компетентен английски на работното място са рядкост. Много хора откриват, че дори след поредица от езикови курсове не могат да комуникират добре на езика. Spoken English for Work (SEW), най-новият изпитен формат, който предлага Тринити Колидж Лондон, е създаден да отговори именно на тази все по-нарастваща необходимост от придобиване на комуникативна езикова компетентност. Той е уникален с това, че тества разговорния английски и интерактивното слушане на кандидатите в работна среда. Достъпен е за всички над 16 годишна възраст, които вече работят или си търсят работа. SEW се оценява на нивата B1-C1 по Общата европейска езикова рамка в разговор с изпитващ, който е native speaker и идва от Великобритания. По време на изпита пред кандидатите се поставят реалистични задачи, като телефонен разговор и презентация, които осигуряват натрупването на ценен опит за интервю за работа. На издържалите успешно изпита се издава сертификат с отбелязана в него професионална област по тяхно желание, например „Реклама и медии”, „Информационни технологии и комуникации”. Изборът се прави предварително от списък с 12 работни категории.

Фокусът на SEW е върху уменията говорене и слушане, които са необходими за ежедневното делово общуване. Всички компоненти на изпита са в контекста на бизнес комуникацията, включително и телефонният разго-

14|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

вор между кандидата и изпитващия. Оценява се широк спектър от работни задачи, които дават възможност на кандидата да обсъжда с изпитващия теми, тясно свързани с професионалната му област. От изпитите ще имат полза работещите в различни професионални области, където владеенето на английски език е изискване или възможност за подобра кариера. Тъй като не са насочени към специфичен професионален сектор, те са еднакво подходящи за тесни специалисти, офис работници, обслужващ персонал и бизнесмени. Изпитите са практични и гъвкави в организационно отношение, защото може да бъдат провеждани на работното място на кандидатите или в езиковия център, където те се обучават. Цените им са достъпни. До края на академичната 2009-2010 година се планират две изпитни сесии на Тринити Колидж Лондон през април и юни. Крайният срок за регистрация за априлската сесия е 10.02.2010 г., а за юнската - 10.04.2010 г. Процедурата по регистрация за изпитен център на Тринити Колидж Лондон е безплатна и бърза. Повече информация за условията за явяване на изпитите или за регистрация като изпитен център може да получите в Едюкейшънъл център на адрес: София, ул. „Гладстон” 63 от Емилия Велчева, национален изпитен координатор за България, на тел.: 088 433 66 91 или да пишете на: Emilia.Velcheva@trinitycollege.co.uk. Spoken English for Work ще събуди интереса както на всички, които

желаят да усъвършенстват бизнес комуникацията си на английски чрез особено ценната практика на телефонния разговор и официалната и неофициална презентация, така и на всички езикови центрове, които провеждат корпоративно обучение и желаят клиентите им да получат сертификат с международно признание. Кое е различното при изпитите на Тринити Колидж Лондон, сравнено с популярните TOEFL и IELTS? Нашият фокус е върху това как да сме Рейчъл Кларк полезни на хората /Senior Examiner/ с нашите изпити, не се сравняваме с другите тестове. Стремим се да сме максимално полезни в тази практическа насоченост, която е нужна, за да могат кандидатите да използват най-успешно английския език в тяхната работа. Работим с ясна структура за изучаване, прилагане и оценяване на знанията, която гарантирано довежда до свободната употреба на английския език за всяка ситуация от ежедневието. Успешно издържаните изпити на Тринити Колидж означават, че нивото на вашия английски език е проверено и изпитано в комплексното му практическо приложение. Как стои въпросът с признаването на тези изпити в академичните среди по света? Висшите училища в Обединеното кралство и тези в Европа познават и признават нашите изпити. Както и много други


държави по света, в които ги провеждаме - Китай, Индия, Бразилия, Аржентина и много други, около 50 на брой. Някои университети или факултети в тях ги признават, други – не, но това, което имате е документ, който ясно показва какво и доколко владеете в английския език.

Марк Грифитс /Professional Support Manager/

Кое според вас е важен момент в изпитите на Тринити Колидж? Това как те работят. Същността им. Това, че за изпитващите английският е роден език прави оценяването максимално обективно и не допуска наличието на грешки от специфичното произношение според националната принадлежност например. Важно и уникално е това, че изпитите ни не протичат по сценарий, провеждат се лице в лице и оценяващите никога не са от въпросната държава, което значи обективност, максимално точна преценка и нула процента шанс за корупция.

И все пак възможно ли е да се „измами системата” относно реалните ни способности, особено в частта, при която кандидатите пишат в дома си по зададена тема? Не. Лице в лице с изпитващия кандидатът трябва да демонстрира знания и умения в спонтанна реч, което ясно показва дали той е автор на текста и до къде се простират възможностите му. Когато не знаеш как ще протече разговорът, какво ще те питат, няма как да защитиш нещо, което не си писал, веднага ще стане ясно дали нивото в писмената част съответства на говорните умения. Г-жо Велчева, каква е равносметката ви от Първата национална конференция на Тринити Колидж Лондон в България? Въпреки че е твърде рано да се прави равносметка от Първата национална конференция на Тринити Колидж Лондон в България едва една седмица след приключването є, съдейки по първите отзвуци на присъствалите, смятам че тя беше много успешна. Дори презентаторите от Тринити Колидж Лондон бяха изненаЕмилия Велчева дани от големия брой участници в събитието /Национален мениджър предвид мащабите на нашата страна. Пред предна Тринити Колидж Лон- ставителите на изпитните центрове на Тринити дон за България/ в България нашите гости от Лондон разкриха нови възможности за изява в областта на езиковото тестване, а именно - бяха обстойно и много професионално представени другите два формата на изпитите - Integrated Skills in English, тестващ четирите езикови умения, и Spoken English for Work, изпит за хората от света на бизнеса. Новодошлите пък откриха съществуването на нови, но много атрактивни с целите и приложението си изпити. Колко души вече държаха изпитите у нас? Над 1 000. Какво предстои оттук нататък на Тринити Колидж Лондон в България? Уверена съм, че изпитите на Тринити Колидж Лондон ще стават все по-търсени в нашата страна: те са със съвременно звучене, практически приложими са поради съдържанието си и своето международно признание, мотивиращи са, защото вдъхват увереност на кандидатите в комуникативните им умения на английски език. А тъй като английският през 21 век вече е почти неизменен компонент на професионалното и личностно развитие на всеки, аз виждам изпитите на Тринити Колидж Лондон като част от нашето бъдеще. образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|15


о бр а з о ва н и е то в ц и ф р и

НАЙ-ДОБРИТЕ европейски университети за бизнес науки 19

Grenoble Graduate School of Business France

19

London School of Economics and Political Science UK

19

University of Oxford: Saïd UK

място

Класация на Financial Times за изминалата година

22

Warwick Business School UK

университет

24

SDA Bocconi Italy

1

HEC Paris France

25

Durham Business School UK

2

London Business School UK

26

Mannheim Business School Germany

3

Insead France/ Singapore

27

Nyenrode Business Universiteit Netherlands

4

IMD Switzerland

28

Edhec Business School France

5

IE Business School Spain

29

Ashridge UK

6

Iese Business School Spain

30

Universität St.Gallen Switzerland

Rotterdam School of Management, Erasmus University, Netherlands

31

Aston Business School UK

7

31

Copenhagen Business School Denmark

8

EM Lyon Business School France

33

Manchester Business School UK

8

Esade Business School Spain

34

NHH Norway

10

Vlerick Leuven Gent Management School Belgium

34

University of Bath School of Management UK

11

Essec Business School France/ Singapore

12

ESCP Europe France/ UK/ Germany/ Spain/ Italy

34

WU (Vienna University of Economics and Business) Austria

13

City University: Cass UK 37

Bradford University School of Management UK

13

Cranfield School of Management UK 38

Eada Spain

15

Stockholm School of Economics Sweden/ Russia/ Latvia

39

Henley Business School UK

16

Imperial College Business School UK

39

University of Cambridge: Judge UK

17

University of Strathclyde Business School UK

41

Lancaster University Management School UK

18

Helsinki School of Economics Finland/ S. Korea/ Singapore

16|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА


о бу ч е ни е в Ге р м а ни я

ПРОГРАМИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК В ГЕРМАНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ Има къде да учите Мениджмънт

Г

ермания е от държавите с гъвкава политика по отношение на привличането на чуждестранни студенти. Ето защо много и разнообразни програми в университетите се преподават на английски език. • В таблицата можете да видите какви опции е имало пред желаещите да изучават бизнес дисциплини с профил Мениджмънт до бакалавърска степен на английски език за учебната 2009/ 2010 г.

Програма

Тип образователна степен

Образователна институция

Aviation Management

Bachelor of Arts

Bad Honnef - Bonn FH

Baltic Management Studies

Bachelor

Stralsund FH

Business Administration/ Management

Bachelor of Science

Vallendar WHU

Business Management & Administration: Management

Bachelor`s

Berlin FHT

Cruise Industry Management

Bachelor

Bremerhaven H

Economics - Business Administration

Bachelor of Arts

Berlin SRH

Environmental and Ressource Management

Bachelor

Cottbus TU

Event Management

Bachelor of Arts

Bad Honnef - Bonn FH

Hospitality Management

Bachelor of Arts

Bad Honnef - Bonn FH

Information and Communication Management

Bachelor

Zittau/Görlitz H

International Business

Bachelor

Brühl EUFH

International Business and Management (IBM)

Bachelor

Osnabrück FH

International Business Management

Bachelor

Berlin HWR

International Event Management Shanghai (IEMS)

Bachelor

Osnabrück FH

International Hospitality Management

Bachelor of Arts

Bad Honnef - Bonn FH

International Management

Bachelor of Arts

Bad Honnef - Bonn FH

International Management

Bachelor

Deggendorf FH

International Tourism Management

Bachelor of Arts

Bad Honnef - Bonn FH

Management and Economics

Bachelor

Magdeburg U

Tourism and Travel Management

Bachelor of Arts

Bad Honnef - Bonn FH източник: www.daad.de образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|17


о бу ч е ни е в Ге р м а ни я

Както виждате, наред с класическите варианти на програмите по Мениджмънт има и нетрадиционни програми като: Aviation Management и Cruise Industry Management. Първата програма е тригодишна, а таксата є е висока, защото се предлага от частен вуз - 8 400 евро на година. Втората също е с тригодишна продължителност, а таксата за нея е 150 евро на семестър. Като цяло програмите са с продължителност три или четири години, а за прием ще ви трябва английски езиков сертификат.

Някои от тези програми са безплатни, други се таксуват по 300-500 евро на семестър плюс 30 до 150 евро такси при кандидатстване. Продължителността им е 1-2 години, започват основно есента – септември или октомври, има и такива, които стартират април месец. Тъй като преподаването е на английски език, за повечето от тези програми няма да ви е нужен немски езиков сертификат, а TOEFL /поне 90 на iBT/ или IELTS /поне 6.5/ за повечето програми. За следните програми ще ви трябва и немски езиков сертификат TestDaf: • Technology and Innovation Management (TIM) • University of Applied Sciences Brandenburg / Brandenburg University of Technology • Double Degree Programmes at the Department of Engineering (MSc + MSc [UK] or MEng + MSc [UK]) • Albstadt-Sigmaringen UniversityUniversity of Engineering and Economics

Освен това трябва да представите бакалавърска диплома с академична справка, а когато кандидатствате за магистратура с инженерен профил е добре да има съответствие между научните области в двете степени. Всеки университет предлага подготвителни курсове по английски и немски език. На сайта на Германската служба за академичен обмен /www.daad.de/ можете да намерите пълна информация за всички програми на английски език, които предлагат немските висши училища. Опциите за търсене дават възможност за избор по специалности, университети и региони, а всяка програма е с активен линк за подробна информация по всички касаещи обучението въпроси. Германия винаги е опция за качествено и достъпно обучение, и наред с Холандия и скандинавските държави предлага много варианти за обучение на английски език.

от София до Франкфурт 18|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА


о бу ч е ни е в Ге р м а ни я

Ето още няколко международни магистърски програми, които ежегодно се предлагат в германски вузове:

Analytical Instruments, Measurement and Sensor Technology

Joint European Master in Global Innovation Management (GIM)

International Production Management Hamburg University of Technology

Coburg University of Applied Sciences Hamburg University of Technology Automation & IT Cologne University of Applied Sciences

Technology and Innovation Management (TIM)

Energy and Environmental Management (MEng)

University of Applied Sciences Brandenburg / Brandenburg University of Technology

University of Flensburg Global Production Engineering in Manufacturing (GPE) Berlin University of Technology Information Technology Ostwestfalen-Lippe University of Applied Sciences International Industrial Management Esslingen University of Applied Sciences

Software Engineering for Industrial Applications University of Applied Sciences Hof

Double Degree Programmes at the Department of Engineering (MSc + MSc [UK] or MEng + MSc [UK]) Albstadt-Sigmaringen University University of Engineering and Economics

Environmental Engineering and Management (EEM) Bauhaus University Weimar Master of Business Administration and Engineering (MBA&E) Berlin School of Applied Sciences (HTW)

International Automotive Engineering (MEng)

Master of Science in Energy Systems

University of Applied Sciences Ingolstadt

FH Aachen - University of Applied Sciences материал на Ивайло Ганчев

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|19


т е м а н а бр о я

20|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА


т е м а н а бр о я

МЕНИДЖМЪНТ ТЕМА НА БРОЯ

М

ениджмънт е поредната чуждица, която навлезе в българския език след демократичните промени. Буквалното є значение е - ръководя, управлявам. В академичен смисъл трябва да разбираме, че това е специалност за организацията и управлението на стопанската дейност, на бизнеса. Мениджмънтът е прекият наследник на специалността Стопанско управление, или казано по друг начин – имаме две наименования на едно икономическо понятие. В някои наши университети специалността все още фигурира под името Стопанско управление. Да се каже, че да учиш Мениджмънт е актуално е евфемизъм. В последните години дипломата по тази специалност е прицелна точка вероятно на всеки втори кандидат-студент. Това

е продиктувано от очакванията за заемането на управленски пост в бизнеса или държавната администрация, което е изначално залегнало в същността на този вид обучение. Мениджмънт се изучава като самостоятелна програма под това име и като дисциплина в други икономически специалности. Спецификата на тази специалност предопределя нейния широкообхватен спектър на приложение. Ето защо имаме стотици разновидности на обучението по Мениджмънт според полето на действие (като един по-тесен профил): Индустриален мениджмънт, Международен бизнес мениджмънт, Мениджмънт на банковото дело, Финансов мениджмънт, Мениджмънт в: туризма и хотелиерството, здравеопазването, транспорта, спорта, изкуството, бизнес администрацията, земеделието и много други.

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|21


т е м а н а бр о я

Сами разбирате, че говорим за много благодатна и практически насочена специалност, която може да изучавате като магистърска или МВА програма след бакалавърската ви степен, за да насочите кариерата си към заемането на високи ръководни длъжности. Реално погледнато, бакалавърска диплома в икономическата област и магистърска по Мениджмънт, или МВА диплома с профил в мениджмънта ви правят квалифициран кадър за всяка мениджърска длъжност. Изучаваните предмети в специалност Мениджмънт трябва да ви изградят като анализатор и стратег, което предполага един обширен диапазон от преподавани предмети в области като: • общо управление; • управление на организации от бизнеса, публичния и нестопанския сектор; • стратегическо управление; • бизнес планиране и контрол предприемачество и иновации; • управление и развитие на човешките ресурси; • маркетинг; математика; • чужди езици; • предприемачество и малък и среден бизнес; • корпоративно ръководство; • международен мениджмънт; • фирмена култура; • психология на управлението; • бизнес комуникации. Образователно-квалификационните степени, които се присъждат на завършилите, са бакалавър, магистър и доктор. Оттам нататък имате широко поле за изява навсякъде в частния бизнес и публичната администрация, като служител или развивайки собствен бизнес. Както вече стана дума, Мениджмънт е широко разпространена специалност, която можете да изучавате вероятно в 90% от висшите училища у нас и по света. Тук е моментът да припомним, че в предишните наши броеве от месец декември/ януари 2008/ 2009 г. (Маркетинг) и от месец февруари 2009 г. (Финанси) ще намерите информация за висши училища, от които можете да получите диплома на мениджър, защото Маркетинг, Финанси и Мениджмънт са задължително присъстващи специалности в каталозите на добрите икономически вузове и бизнес колежи. А в настоящия брой няколко висши училища по-подробно представят своите програми по Мениджмънт за ваше улеснение. Нека от тази отправна точка да разгледаме варианти за подобен тип образование в България и чужбина.

22|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА


т е м а н а бр о я

КЪДЕ ДА УЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ

то търсим, са специалностите Бизнес икономика и Стопанско управление.

У нас Мениджмънт можете да изучавате в държавни и частни висши училища и професионални колежи:

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

www.uni-sofia.bg Можете да завършите бакалавърска степен по Стопанско управление и магистърски програми по Финансов мениджмънт (на френски език), Мениджмънт на човешките ресурси (съвместна програма на английски език със Сорбоната), Икономика и мениджмънт на науката, образованието и иновациите.

УНСС

www.unwe.acad.bg Можете да изучавате Финансов мениджмънт в магистърска програма от 2-4 семестъра. До бакалавърска степен, най-близо до това, кое-

хотелиерската и ресторантьорска дейност; Мениджмънт на туроператорската и туристическата агентска дейност; Мениджмънт на балнео, спа и уелнес туризма; Здравен мениджмънт.

www.nbu.bg Предлага се бакалавърска програма по Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството (и на френски език). Има и магистърски програми: Мениджмънт за организационно съвършенство и Мениджмънт на книгата и текстови практики.

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ „НЕОФИТ РИЛСКИ”, БЛАГОЕВГРАД

www.swu.bg Възможна е бакалавърска и магистърска степен по Стопанско управление и следните магистърски програми: Мениджмънт на алтернативния туризъм; Мениджмънт на

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д. А. ЦЕНОВ“, СВИЩОВ

www.uni-svishtov.bg Бакалавърска степен по Стопанско управление след обучение от 9 семестъра. Магистърски програми по: Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт, Финансов мениджмънт, Банков мениджмънт, Инвестиционен мениджмънт, Международен бизнес и мениджмънт, Индустриален мениджмънт, Корпоративен мениджмънт, Мениджмънт на търговската дейност, Икономика и мениджмънт на туризма, Мениджмънт на бизнесорганизациите, Фирмен мениджмънт и контролинг, Екомениджмънт, Мениджмънт на териториалното развитие.

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|23


т е м а н а бр о я ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР”

www.vfu.bg Бакалавърски програми: • Международен бизнес мениджмънт • Мода и мениджмънт в модата Магистърски програми: • Мениджмънт на алтернативния туризъм • Мениджмънт на културно-художествената дейност • Мода и мениджмънт в модата

• Индустриален мениджмънт Магистърски програми: • Мениджмънт и сервиз на техниката • Мениджмънт на регионалното развитие • Индустриален мениджмънт • Индустриален мениджмънт и маркетинг

УНИВЕРСИТЕТ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ”, БУРГАС www.btu.bg Предлага магистърска програма по Стопанско управление.

ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО ЗАСТРАХОВАНЕ И ФИНАНСИ

www.vuzf.bg Бизнес мениджмънт (бакалавърска степен), Финансов мениджмънт и маркетинг (бакалавърска и магистърска степен на английски език в редовна и задочна форма на обучение).

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ, ВАРНА

www.ue-varna.bg Бакалавърска програма по Мениджмънт и магистърски програми по: Мениджмънт, Банков мениджмънт, Мениджмънт на туристическата дестинация.

КОЛЕЖ ПО МЕНИДЖМЪНТ, ТЪРГОВИЯ И МАРКЕТИНГ, СОФИЯ

МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ

www.mtmcollege.org

www.ibsedu.com

КОЛЕЖ „АДАМ СМИТ”

Бакалавърска програма на английски език: • Bachelor in International Tourism Management and Consultancy NHTV - Breda University of Professional Education, Холандия

www.educenter-bg.com

Магистърски програми на английски език: • The Master of Science in Technology Management - City University of Seattle, САЩ • The Master of Science in Project Management - City University of Seattle, САЩ

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

• Предприемачество и мениджмънт

ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ МЕЖДУНАРОДЕН КОЛЕЖ

www.vumk.eu Специалности на английски език DOUBLE DEGREE: • BA (Hons) Hospitality Management • BA (Hons) International Business Management Специалности на български език: • Хотелски мениджмънт • Маркетинг и мениджмънт

www.uni-vt.bg Предлага бакалавърска и магистърска степен по Стопанско управление.

РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ”

www.ru.acad.bg Бакалавърски програми: • Мениджмънт и сервиз на техниката • Мениджмънт на качеството и метрология • Стопанско управление

24|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

ЕВРОПЕЙСКИ КОЛЕЖ ПО ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ, ПЛОВДИВ

www.ecem.org • Мениджмънт на туристически услуги Както виждате, изборът на програми в България е преизобилен. Висшите училища сами определят начина за кандидатстване, а тенденцията е това да става с единен кандидат-студентски изпит за всички или повечето специалности в съответната институция. Таксите у нас все още се движат в прилични нива от 150 до 1 000 лева на година в държавните вузове. Частните образователни институции таксуват студентите с по-високи суми,


което е съвсем разбираемо.

КЪДЕ ДА УЧИТЕ В ЧУЖБИНА Тази специалност е лесна за проучване в Интернет. Бизнес програмите и вузовете, които ги предлагат се радват на голям интерес и са обект на изключително много класации. В океана от информация се насочете към професионален и тясно специализиран източник. Използвайте например базата данни на утвърдено име във финансовия свят като Financial Times /www.ft.com/, където ще намерите множество класации за най-добрите програми с бизнес насока и най-добрите бизнес училища в света. •

Други полезни сайтове: www.businessweek.com www.bschool.com www.topmba.com www.topuniversities.com

След като разглеждаме бизнес специалност, добре е да се ориентирате към икономически университети и бизнес училища, при все че ви е ясно, че тази специалност ще намерите и в университетите с общообразователен профил. Практиката показва, че профилираните вузове провеждат качествено обучение, съобразено с динамично променящите се нужди на бизнеса. Престижността на университета, в който ще учите, не трябва да е идея-фикс, най-малкото защото зависи от финансовите и академичните ви възможности, но нека погледнем малко от класациите на Financial Times, за да видим някои от оптималните варианти.

Висши училища, предлагащи най-добрите Masters in Management програми за 2009 г.: 1. Cems 2. HEC Paris 3. ESCP Europe 4. London School of Economics and Political Science 5. Essec Business School 6. EM Lyon Business School 7. Grenoble Graduate School of Business 8. Mannheim Business School 9. Esade Business School 10. Rotterdam School of Management, Erasmus University образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|25


т е м а н а бр о я

© sxc

Висши училища с най-добри MBA програми за 2010 г.: 1. London Business School 2. University of Pennsylvania: Wharton 3. Harvard Business School 4. Stanford University GSB 5. Insead 6. Columbia Business School IE Business School 7. MIT: Sloan School of Management 8. University of Chicago: Booth Hong Kong UST Business

Най-добрите бизнес училища в Европа за 2009 г.: 1. HEC Paris 2. London Business School 3. Insead 4. IMD 5. IE Business School 6. Iese Business School 7. Rotterdam School of Management, Erasmus University 8. EM Lyon Business School Esade Business School 9. Vlerick Leuven Gent Management School 26|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

© sxc

Тези институции са световна марка в бизнес образованието, разпознаваеми и доказани имена във финансовия сектор. Считайте дипломирането ви като мениджъри в някое от тях като отличен атестат за една успешна бъдеща кариера в бизнеса. В рубриката ни „Образованието в цифри” можете да видите пълната класация за най-добрите бизнес училища в Европа. • Ето още няколко препоръчвани висши училища за бизнес програми според www.graduateshotline.com: – INSEAD, France – IMD, Switzerland – London Business School, UK – Toronto (Rotman), Canada – Western Ontario (Ivey) – Rotterdam School of Management (Erasmus) – IESE – University of Oxford (Said) – Instituto de Empresas, Spain

– – – – – – – –

SDA Bocconi, Italy Warwick Business School University of Cambridge (Judge) University Manchester Institute of Science & Technology, UK Queen's, Canada Manitoba, Canada University of Melbourne, Australia York University, Canada

Най-добрите бизнес училища в САЩ: 1. Harvard Business School 2. Stanford 3. University of Pennsylvania (Wharton) 4. Northwestern (Kellogg) 5. Columbia 6. Duke (Fuqua) 7. Virginia (Darden) 8. MIT (Sloan) 9. University of Chicago 10. University of Michigan


т е м а н а бр о я

Кандидатстването За тази специалност няма някакви специфични изисквания, с които да я отличим, когато говорим за бакалавърска степен. Очаквайте традиционно изискваните езикови сертификати да са със завишени минимални резултати за прием, ако кандидатствате за магистърска или МВА програма. И понеже говорим за специалност в икономическия сектор, винаги проучвайте дали се изискват тестовете GRE и GMAT. Оценките ви по математика са важни от всяка диплома, която представяте. Ако кандидатствате в САЩ, може да ви потрябва SAT II Subject с резултати по математика.

Такси Сама по себе си специалността Мениджмънт не е от скъпите, но ред от условности могат да я направят такава. Ако приемем, че завършите

бакалавърска степен в някоя от европейските държави с безплатно образование е ясно, че дотук сте дипломиран мениджър по изгоден от финансово естество начин. Магистърските и МВА дипломите обаче, особено от водещите висши училища, са твърде скъпи. Не един път сме имали възможност на страниците на списанието да ви информираме за такси на МВА и ЕМВА дипломи, които, започвайки от 10 000 евро, могат да надхвърлят 100 000 евро. Схемите на финансиране, за щастие, са много: стипендии, финансиране от работодател, заеми. © sxc

Добре е, когато започвате образованието си и искате да учите Мениджмънт, да прецените добре какво точно търсите, къде ще специализирате и за колко време искате да получите желаната от вас степен.

материал на Ивайло Ганчев

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|27


о бу ч е ние в Б ъ л г а ри я

ВСУ „Черноризец Храбър” уверено се позиционира в европейското образователно пространство

П

рисъединяването на България към европейското икономическо пространство и активните глобализационни процеси налагат необходимостта от подготовка на кадри с висока квалификация в сферата на управлението, както и умения за работа в динамично променящата се среда. Проф. д-р Павел Павлов, като ръководител на Катедра Администрация и управление, със своя екип създават условия да се постигне целта на обучението на студентите от специалност Бизнес администрация – Международен бизнес-мениджмънт. А тя е да се отговори на високите европейски критерии и обществени очаквания за подготовка на бакалаври с необходимите качества да прилагат своите знания и умения в управлението на организациите на различните равнища. Предлаганите учебни курсове спомагат за получаване на фундаментални знания относно основните икономически теории и функции на управление, използването на съвременните методи и информационни технологии в управлението и др.

Тези знания и умения ще са необходими за формиране на компетенции на завършилите специалността при работа в условията на глобализиращата се икономика и бързото развитие на научно-техническия прогрес за: • Решаване на проблеми в сферата на управлението на организацията. • Изграждане на организационна култура. • Прилагане на маркетинговата концепция при обслужване на потребителите на организацията и др.

28|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Студентите могат да обогатят познанията си в областта на управлението и уменията си като лидери, участвайки в Академията за лидери на ВСУ, стартирала с първия в България петдневен ГРИД семинар по лидерство. Студентите могат да намерят реализация като: специалисти в структурните звена на фирми и организации от публичния и частния сектор, ведомства, министерства в страната и чужбина, като експерти или ръководители на сектори, консултанти и сътрудници; мениджъри на различни нива в управлението на международни и национални фирми или на такива, свързани с международния бизнес; мениджъри на производствени организации, по управление на качеството, по логистика и др. Студентите, придобили професионална квалификация Бизнес мениджър, образователно- квалификационна степен бакалавър от 2009 г. имат към дипломите си Европейско дипломно приложение, потвърдено със знака за качество на Европейската комисия – DS Label.

За контакти: Кандидатстудентска кампания тел.: +359 52 355 106 e-mail: marketing@vfu.bg www. vfu.bg


adve r tor i a l

Университетът Hawai‘i Pacific University

H

awai‘i Pacific University (HPU) е частен университет, който функционира като неправителствена организация. В него се обучават 8 000 студенти от целия свят. Основан през 1965 г., университетът и до днес поддържа сериозни академични програми, класове с малко на брой студенти, индивидуален подход към всеки един от тях, опитни преподаватели и интернационална студентска общност. HPU е признат като „Best in the West” – „Най-добрият колеж на запада” от Princeton Review и College „Best Buy” на Barron’s. HPU предлага повече от 50 бакалавърски и 12 магистърски програми.

HPU е един от университетите в Америка, в които учат студенти от повече от 100 различни страни по света. Това разнообразие ги стимулира да научават много за чуждите култури. В университета няма една преобладаваща нация като брой студенти. Студентите биват окуражавани да бъдат толерантни и да полагат усилия да разбират и уважават различното. Така те създават приятелски отношения със свои връстници от най-различни градове в САЩ, както и от целия свят и това им помага да поддържат контакти, безкрайно полезни в глобалното общество на 21 век.

Програмата по Мениджмънт HPU подготвя студентите да са лидерите на утрешния бизнес свят. Курсовете по мениджмънт им помагат да се запознаят с организационни-

те структури на компаниите и поведението в тях, с типовете лидерство и мотивация, с взаимовръзките между индивидите, както и особено важното умение за работа в екип.

„Харесвам атмосферата тук, както във, така и извън класните стаи. Всички са приятелски настроени и широко скроени. Професорите са интересни и Цветан Цачев много активни. B.S. Business Курсовете са изклюEconomics чително полезни и предизвикателни. Харесва ми да уча в HPU, защото тук имам възможност да развивам своите бизнес умения и да усъвършенствам английския си език, което е изключително важно в днешния глобален бизнес свят. Много научих и от разнообразието на култури тук. Срещайки хора от целия свят, имаш възможност да видиш и чуеш различни гледни точки и да комбинираш перспективи, за да намериш най-правилното решение.”

У к в програмата по Уникалното Мениджмънт на HPU: • HPU Колеж по Бизнес администрация – професори споделят опит от разнообразни бизнес сегменти, както и най-високите академични стандарти от водещи образователни институции; • малки класове, разнообразна учебна програма, интернационална

студентска общност - всичко това прави програмата незаменима; • клиенти от реалния бизнес свят и разработване на истински казуси; Хавай е портал към бурно развиващите се икономики на Азия и това дава възможност за реализация на студентите в университета. Предлагат се разнообразни избираеми курсове, отговарящи на интересите на всеки студент. Разработват се казуси. Новите подходи по отношение на организациите и поведението на хората в тях се разглеждат в университета. Планирането, вземането на решения, иновациите, всичко това се изучава като неразделна част от управленския процес, наред с информационната подкрепа и корпоративната отговорност.

Други бизнес програми HPU предлага голямо разнообразие от бизнес ориентирани бакалавърски програми. Те включват: Счетоводство, Бизнес икономика, Компютърни информационни системи, Компютърни науки, Корпоративни комуникации, Икономика, Предприемачество, Финанси, Общ бизнес, Развитие на човешките ресурси, Международен бизнес, Маркетинг и управление на туризма. MBA програмите в университета предлагат 11 различни направления.

За повече информация, моля посетете: www.hpu.edu/sta образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|29


adve r tor i a l

Колеж „Адам Смит” предлага гъвкаво обучение в динамична среда Различното училище Колежът „Адам Смит“ е частно професионално бизнес училище. Лицензирано е от Министерството на образованието, младежта и науката и има право да обучава и провежда държавни изпити за присъждане на четвърта степен на професионална квалификация по съответната специалност. „Преподавателският ни екип е най-ценният ни ресурс - водещите ни преподаватели са с нас от години, а ние се стремим непрекъснато да съдействаме за поддържане и повишаване на тяхната квалификация”, твърди Андрей Стойчев, директор на колежа. Става дума както за специфични компетентности, предопределени от предметната област на преподавателя, така и за нови педагогически практики и разработки. Хората в преподавателския екип са експерти в своята област и се включват активно в международните проекти на колежа за обмен на практики и иновативни разработки, а някои от тях поемат ролята и на наставници, когато в тези проекти се включват колежани. Този подход поддържа и увеличава експертния капацитет на училището, а името на колежа „Адам Смит“ се споменава с уважение в държавите и регионите, в които представители на колежа са работили или представяли разработки по проекти. „Учебното съдържание е построено върху реални бизнес процеси и ситуации“, казват от администрацията. Към тази базисна структура колежаните внасят много от себе си и от

30|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

ежедневните си работни ситуации, и това прави ученето във всяка група уникално. Няма абстрактни положения и отвлечени теории, всичко се пречупва през призмата на полезността и приложимостта. Взаимните връзки между дисциплините са подчинени на общата цел – формиране на компетентности, необходими за управление на бизнес.

Профилът на колежаните Залите на колежа събират хора с разнообразен опит – от току-що завършили средното си образование младежи, които виждат в професионалното обучение бърза писта към пазара на труда, безработни, търсещи повишаване или разнообразяване на квалификацията си, служители, стремящи се към запазване на работното си място или повишение, до собственици на малък бизнес, които се нуждаят от практически инструментариум, за да преведат бизнеса си през трудностите и предизвикателствата на пазара. В последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на броя на колежаните, които имат висше образование. Колежанското обучение определено започва да представлява интерес за все повече хора, които

вече носят сериозни отговорности, но желаят да се развиват в друга предметна област. Този факт предполага все по-сериозни очаквания и изисквания към програмата и преподавателите и създава изключително полезна и приятна атмосфера на колегиалност и излизане от рамките на класическото обучение.

Дисциплините В „Адам Смит“ се изучават всички основни икономически модули и няколко съпътстващи. Основни модули: • Микроикономика • Макроикономика • Маркетинг • Управление на човешките ресурси • Психология на бизнеса • Счетоводство • Финанси • Инвестиционен анализ • Управление на проекти • Статистика • Стратегическо управление Съпътстващи модули: • Английски език • Информационни и комуникационни технологии • Езикова култура • Законова уредба • Публична администрация и Европейски съюз От тази учебна година колежът пусна в тестов режим два нови модула, които ще бъдат официално включени в програмата през следващата година - Културология и Модерация.

Изпитите В колежа се полага изпит след всеки учебен модул. Компоненти на изпита могат да бъдат тестове, задачи и други писмени разработки, устен


изпит, защита на проект. Тестовете се провеждат с помощта на специализиран софтуер, който осигурява обективността на оценката и незабавната обратна връзка. Провеждането на тестовете се следи в реално време от квесторите, а оценката се получава веднага след приключване на теста. Оценяването в последните 6 години става по скала от 0 до 100 точки, в която 50 точки са еквивалент на оценка среден 3 по шестобалната система.

Средата Заниманията в колежа се провеждат в съботни и неделни дни. Програмата е ситуирана по този начин, за да даде възможност на работещите хора да съчетаят обучението с другите си ангажименти. Учебните зали са удобни и напълно оборудвани. Колежът има компютърен кабинет с 10 работни станции и мобилна компютърна лаборатория – малка армия от нетбуци, които позволяват интегрирането на изследователски и проучвателни дейности във всяка дисциплина и във всеки един момент. Територията на колежа е покрита с безжична мрежа с бърза и надеждна интернет връзка, която често се ползва от колежаните както чрез учебните компютри, така и за личните им преносими устройства.

И още В „Адам Смит“ учебните записки и копия от презентациите са достъпни за колежаните през интернет сайта. Там се публикуват и оценките от изпитите, програмата, административни съобщения. Форумът на сайта и скайп са най-честата форма на комуникация. Колежът предоставя възможност и за самостоятелно обучение, за което не е нужно присъствие на лекции. Този вид обучение представлява сериозен ангажимент и записването в самостоятелна форма на обучение в никакъв случай не е лесна писта за заобикаляне на изискванията на програмата. По тази причина администрацията води сериозен разговор с всеки кандидат за тази форма на обучение и разяснява подробно отделните дисциплини и изискванията на преподавателите към тях. Самостоятелно обучаващите се готвят по публикувани учебни записки и имат право да търсят консултация с водещия преподавател по всяко време, а администрацията съдейства за осъществяване на контакта в удобна форма и време.

Как се кандидатства Кампанията за приемане на първокурсници започва през лятото, обикновено в края на месец юни. Тогава се обявяват и свободните места, таксата за обучение и нужните документи. Това задължително са молба по образец, копие от дипломата за средно образование, снимки в паспортен формат. При обявяване на приема може да се поставят и други изисквания, приложими за съответната кампания. Всеки кандидат се явява на компютърен тест за установяване на общата му култура. Тестът е с продължителност 30 минути и се полага или при подаване на документите, или в удобно за кандидата време. Няма предварително обявени дати за този тест. С всеки кандидат се води и своеобразно интервю. В него представител на колежа разяснява детайли по отношение на обучението, които са от особена важност, както и такива аспекти, към които кандидатът проявява по-задълбочен интерес. „Трябва да сме сигурни, че това обучение е най-доброто за кандидатите и че те са достатъчно мотивирани, за да се справят с предизвикателствата пред тях в следващите две години, колкото е времетраенето на програмата“, казва Андрей Стойчев.

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|31


пр о ф е с ион а л н а к ва л и фи к а ц и я

NVQ level 2

<<

Вчера пихте чай с Кра-

лицата, вперили поглед в „Големия Бен”, потънали в сладко безвремие, но ето будилникът прекъсва сладкия Ви сън и е време за новия ден... Това сънувахте снощи, това бленувате от дълго време! Спрете да мечтаете! Почувствайте атмосферата на Великата Британия, споделете чаша чай с бабата на Уилям и Хари на аудиенция, извикайте за любимия си футболен отбор, осъществете мечтата

32|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

си и натрупайте ценен опит с квалификационната програма във Великобритания - NVQ level 2. Какво е NVQ level 2 – това е квалификационен курс, който се базира на платена стажантска позиция в областта на определена специализация. Успешното преминаване на всичките модули гаранти-

ра компетентност и висока степен на квалификация в сферата, която сте избрали. След края на NVQ level 2 получавате сертификат, който ще е валиден до... „пенсионирането” ви.

>>


пр о ф е с ион а л н а к ва л и фи к а ц и я

С

ъобразен б с ввсички к изисквакв ния на Immigration Rules на Home Office UK спрямо новата точкова система във Великобритания, курсът предлага следните области за професионална квалификация:

• • • • •

Customer Services Warehousing & storage Hospitality Telesales/ Telemarketing Business Administration

Продължителност: Тъй като успешното преминаване на NVQ level 2 е тясно свързано с вашето представяне на работната позиция, продължителността му може да бъде удължавана спрямо постигнатите резултати, но средно един курс се провежда от 7 до 13 месеца. Всички необходими документи за легалния ви престой във Велико-

британия се издават посредством сертифицирана организация спонсор във Великобритания. Удължаването на валидността на документите не подлежи на допълнителни такси.

Условия за участие:

• мин. 19 години, навършени; • високо ниво на английски език Upper Intermediate, Advance • няма ограничения в нивото на образование;

Усъвършенствайте знанията и уменията си в областта на Туризма в работната атмосфера на Marriott, Hilton, Ritz – не се колебайте, специализирайте сред лидерите в обслужването.

Нужните документи:

• CV на английски език; • Международен паспорт и 6 паспортни снимки; • Свидетелство за съдимост, преведено на английски; • 2 препоръки от предишни работодатели и/ или преподаватели на английски език и банкова референция.

материалът предостави:

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|33


ка к да ста на ми лиардер

МАРТА СТЮАРТ СВЕТОВНОИЗВЕСТНА БИЗНЕС ДАМА С ДИПЛОМА ОТ BARNARD COLLEGE

П

реди 6 години около името на Марта Стюарт се вдигна толкова шум, че то стана популярно и в България. Въпросната дама влезе за 5 месеца в затвора след като беше призната за виновна във финансова измама с акции. Фактът, че Стюарт е милионер с голяма популярност в родината си – САЩ, придаде на историята нужната доза пикантност и доказа нагледно, че „богатите също плачат”. „Гуруто на лайфстайла”, „Кулинарната кралица”, „Кралицата на домакините” – с тези епитети медиите наричат Марта Хелън Костира, по-късно Стюарт,

34|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА


родена през 1941 г. в град Джърси, щата Ню Джърси, в семейството на полски емигранти. Позната преди всичко в САЩ, години наред тя поучава сънародниците си как да обзавеждат жилищата си, как да готвят, как да отглеждат и възпитават децата си чрез книги и цялата мощ на масмедиите. През 2004 г. влиза в затвора, за да приключи съдебните разправии и да започне на чисто. Както и става, в началото на 2005 г. тя излиза на свобода, пълна с идеи за работа и още по-богата. Преди глобалната икономическа криза състоянието є се изчисляваше на над 1 млрд. долара. За началото на бизнеса є през 1976 г. и шеметното му развитие, довело до обявяването є за една от 25-те най-влиятелни личности в САЩ през 1996 г., е изписано и изговорено много, ето защо сега ще потърсим по-малко експлоатираната част от нейната биография – образованието. Още когато е на 3-годишна възраст, семейството є се мести от Джърси в Нътли, малко градче в същия щат, което към въпросните години наброявало 20-ина хиляди души. Там Марта Стюарт завършва през 1959 г. държавно училище /Nutley High School/. Като отличен ученик печели стипендия за Barnard College /www.barnard.edu/, частен женски liberal arts колеж, един от седемте колежа в сдружението „Seven sisters”, заедно с Bryn Mawr College, Mount Holyoke College, Radcliffe College, Smith College, Vassar College и Wellesley College. Интересно е, че Bryn Mawr College е завършила Жаклин Марс, друга известна бизнес дама, за която ви разказахме в брой 5-и на 2009 г. Първона Първоначално Марта Стюарт започва да учи хикоя мия, която впоследствие заменя с история, а после и с история на архитектурата. Междувремен лутайки се между тези дисциплини, временно, успява да се омъжи през 1961 г. за кандидат юрист от Yale University Андрю Стюарт и да юриста прекъ прекъсне обучението си в колежа. По-късно тя се завръща, за да завърши все пак образованиет си с магистърска степен по История нието а на архитектурата. Ba Barnard College има репутацията на един от най-добрите тридесет liberal arts колеж в САЩ. В термина „liberal arts college” жа с влага смисъл за образователна инстисе т туция, която предлага образование от кл класически тип – литература, история, фи математика, философия, езици и естествени науки. Не са много колежите в САЩ САЩ, коит които предлагат магистърски дипломи, но Barnard е един от тях. Основан през 1889 г., а от 1902 г. е обвързан с Columbia University. Днес колежът се намира в Манхатън, Ню Йорк. Разполага със собствен кампус, богата библиотека, 4 компютърно оборудвани лаборатории, отворени 24 часа в денонощието през учебната година, 15 спортни отбора, басейн, стадион за 20 000 зрители, клубове по интереси, накратко, със всички екстри, подхождащи на един сравнително богат и реномиран колеж. Студентките могат да избират между десетки бакалавърски и магистърски дипломи в над 50 области на науката. Предлагат двойни дипломи и т.нар. Joint degrees програми, познати у нас като следване на разменни начала – една част от обучението в един университет, другата – в друг. Barnard е от т.нар. high selective колежи, което ще рече, че приемът там образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|35


ка к да ста на ми лиардер

е прецизно селектиран. Фактите говорят, че за едно място се борят 3-4 човека и прогнозите са, че статуквото ще се запази. На сайта на колежа четем, че последният приет випуск от 556 човека пристига в Barnard със средни резултати от GPA 3.91 при максимално възможен 4.0 и SAT 690 на критическо четене, 670 на математика и 690 на писане. Сред предлаганите специалности интерес представлява възможността да изучавате музика, танци, филмово изкуство, театър, руски език и литература, и, о, каква „изненада” – феминизъм. Да, така е, официалното име на програмата е Women’s Studies, а курсовете към нея проследяват, най-общо казано, влиянието на жените и мястото им в днешния свят. Както вече стана въпрос, приемът в Barnard е труден.

Какво все пак се изисква? Като за начало, попълвате формуляр, който можете да изтеглите от сайта. Таксата за кандидатстване е скромна – 55 щатски долара. Всеки академичен документ, разбирай всяка диплома и сертификат, трябва да е преведен, легализиран и изпратен в оригинал и като копие. После следват две препоръки от учител, който ви е преподавал през последните две години, и една препоръка от съветник по образованието. При нас такива в училищата като че ли отсъстват, значи е добре да уточните кой може да го замести. Изискват се резултати от SAT, SAT II или АСТ по избор. Първите два теста са предпочитани и не се приемат изключения. Сертификатът A-level не върви, а за притежателите на IB диплома има лимитиран брой места - 30. Английски езиков сертификат - TOEFL, само и единствено. Други явно не се признават, но можете да опитате с диплома от английска гимназия. От написаното по-горе за резултатите, с които приемат в колежа, трябва да сте добили представа какво се очаква от вас като постижения, за да имате шанс пред конкуренцията. Ако ви одобрят на предварителния подбор, ще ви поканят на интервюта, но това, както отбелязват, не е от задължително изискуемите неща. Както в повечето американски вузове, и тук е възможно да свършите почти всичко по кандидатстудентския процес онлайн.

36|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Ето адресите, които ви трябват за уточнения и всякаква информация относно кандидатстването: Office of Admissions: E-mail: admissions@barnard. edu, Telephone: (212) 854-2014, Fax: (212) 854-6220 Address: Barnard College, Columbia University, Office of Admissions, 3009 Broadway, New York, NY 10027.

Стигаме до въпроса: Колко ще струва обучението? Таксите са високички – 38 650 долара на година. Заедно със съпътстващите учебни разходи, и ако ползвате общежитие, сумата набъбва на 53 482 долара. Без общежитие цената е 42 456 долара. Това са сумите, като става въпрос за пълен пансион и всички такси по обучението. Виза, самолетен билет, транспорт от летището до колежа са отделни неща, които трябва да си платите. Оказва се, че Марта Стюарт е имала шанса да попадне със стипендия в реномиран и скъп колеж, който иначе не би бил по джоба на родителите й. Едва ли обаче дипломата є по история на архитектурата има пръст в бизнес успеха, който постига. Вероятно връзването на джувки, печенето на курабийки и цялата домакинска и градинарска работа, която усвоява от родителите си като дете, са били по-полезното знание, което е натрупала. Останалото явно е вродена предприемчивост и борбеност, благодарение на които тя все още е в големия бизнес, а скандалите около нея засега минават в графата „няма лоша реклама”.

материал на Ивайло Ганчев


adve r tor i a l

Университет за бъдещи мениджъри Бакалавър Финанси Застраховане и осигуряване Бизнес мениджмънт Бизнес информатика Маркетинг Счетоводство и контрол Продължителност: 8 семестъра

К

ато университет, който предоставя елитно и висококачествено образование, адекватно на потребностите на обществото и бизнес средата, Висшето училище по застраховане и финанси започва да провежда обучение по Бизнес мениджмънт, Финансов мениджмънт и маркетинг и Маркетинг. Университетът разчита на практическата насоченост на обучението и предоставя повече възможности за реализация на възпитаниците си след дипломиране. Според данни на НОИ около 90% от завършилите студенти успешно се реализират в областта на своята квалификация. Специалността Финансов мениджмънт и маркетинг се изучава в образователна степен Бакалавър и Магистър. Обучението се извършва на английски или български език, в редовна или задочна форма. Основни негови цели са подготовката на висококвалифицирани специалисти с изградено пазарно мислене, професионални навици, знания и умения, характерни за съвременния финансов мениджър. Завършилите специ-

алността могат да се реализират във финансовия сектор на икономиката - финансова администрация, финансови пазари, застрахователните и осигурителните дружества, финансовите отдели във фирмите, инвестиционните холдинги. Специалност Бизнес мениджмънт се изучава в образователна степен бакалавър. Завършилите специалността могат да развият успешна кариера като специалисти във всички функционални звена на управленската структура, във фирми, в нестопанския сектор и в държавната администрация, да работят като консултанти в сферата на малкия и среден бизнес. Една от основните цели на университета е повишаването на специализираните знания на студентите чрез въвеждането на най-добрите програми в степен „магистър”. Специалностите са съобразени с изискванията на бизнеса и съвременната практика. Обучението се осъществява от преподаватели с дългогодишна и настояща практика, притежаващи индивидуален подход към всеки студент. За кандидат-магистрите Висшето училище по застраховане и финанси предлага иновативна програма за обуче-

Магистър Финанси Финансов мениджмънт и маркетинг Банково дело Застрахователно дело Пенсионно и здравно осигуряване Счетоводство и контрол Продължителност: от 2 до 4 семестъра

ние, чиято продължителност и форма на провеждане са изцяло съобразени със забързаното ежедневие и професионална заетост на младите хора. Допълнителна иновация в посока облекчаването на трудовата и образователна програма на студентите – бакалаври и магистри, е и въвеждането на дистанционна форма на обучение - бъдещето в съвременното образование. С оглед насърчаването и успешната реализация на проекти и обучението на все по-голям брой чуждестранни студенти, ВУЗФ предлага и специалности на английски език – Финансов мениджмънт и маркетинг и съвместна програма с университета в Мериленд (UMUC) по специалност Финанси, степен бакалавър. За всички чуждестранни студенти университетът предлага възможност за настаняване в луксозен хотел в близост до висшето училище.

За контакти: VUZF University, София 1618 ул. „Гусла” 1, тел.: 02/ 401 58 11/12 02/ 401 58 01 е-mail: students@vuzf.bg international.office@vuzf.bg www.vuzf.bg

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|37


о бу ч е ни е в Г ър ц и я

CITY COLLEGE 13 Tsimiski st. GR 546 24 Thessaloniki T +30 2310 224186 F +30 2310 287564 E acadreg@city.academic.gr www.city.academic.gr

Проектирайте своето бъдеще с престижна диплома по Мениджмънт от University of Sheffield Учете в City College, Солун

Защо да учим мениджмънт?

И

така, искате да станете мениджър! Така е, някои хора са родени да управляват, планират, ръководят, мотивират, окуражават и организират дейности. А може би искате да сте шеф сам на себе си - да бъдете предприемач и да управлявате своя собствена компания. Това са хората, които най- често искат да научат модели на управление и ние можем да им ги предложим. Ако имате подобни цели, при нас в Сити Колидж ще намерите многообразие от курсове по мениджмънт, с които можете да започнете вашата подготовка за кариерата на мениджър или предприемач.

38|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Мениджмънтът е изкуство и наука. Този предмет може да бъде преподаван, но може и да се учи самостоятелно. Има много причини да се учи мениджмънт и всеки един от вас си има своите собствени. Мениджмънтът е вълнуваща, предизвикателна и в същото време много полезна дисциплина. Управленските позиции са разнородни и варират в зависимост от компаниите и дори в зависимост от държавите. Има много възможности за специализация по мениджмънт и всеки може да избере това, което му харесва най- много. Управление на дейности и събития, управление на комуникации, управление на хора, управление на бюджети, упра-


о бу ч е ни е в Г ър ц и я • MSc in Leisure and Tourism • MSc in Logistics and Supply Chain • Executive MBA (Мениджмънт)

вление на време и много други други. Успеш Успешните мениджъри, които се отличават от тълпата, постигат добри нива на заплащане и градят кариера в мултинационални компании по целия свят. Независимо от спецификите и тенденциите на пазара, добрите мениджъри винаги са търсени от компаниите, но дори и да започнете свой бизнес, да бъдете добър мениджър на самия себе си е не по-малко важно.

Bachelor’s Studies/ Бакалавърски програми BSC IN BUSINESS STUDIES (MANAGEMENT) Пътят ви към успешното изучаване на управленски науки в Сити Колидж започва с бакалавърската програма. Тя е така планирана, че да запознае студентите с философията на мениджмънта. Основната теория е, че мениджмънтът е в центъра на всички дейности в бизнеса. С други думи „мениджмънт” е идентично с „бизнес”. Затова курсът покрива най-важните аспекти от днешния бизнес свят. • Продължителност на курса: 3 години

Master’s Studies/ Магистърски програми Придвижвайки се към магистърското ниво на обучение, Сити Колидж предлага пет магистърски програми, включително и престижната Executive MBA програма. Студентите имат възможност да избират между разнообразни мениджмънт насоки като: • MSc in General Management • MSc in Human Resource Management

Executive MBA е иновативна програма, специално създадена, за да посрещне нуждите на днешните мениджъри, които търсят начини за развитие на уменията и повишаване на знанията си, с цел постигане на нови върхове в кариерата. От 1993 г. Сити предлага програмата Executive MBA програмата в региона на Югоизточна Европа. Това е първата подобна програма, предлагана в региона. Участниците в нея могат да избират между различни специализации като: General Management, Marketing, Finance, Logistics и Health Management. Тези, които избират направлението General Management, допълнително фокусират вниманието си върху управленски теории и практики. Програмата е формирана по специален начин, за да е удобна за работещите мениджъри. Модулите се преподават през уикендите – веднъж в месеца. Семестриално се завършва за година и половина. След това се пише дисертация. Гъвкавата схема позволява на мениджърите да комбинират интензивната си работа с обучението и придобиването на нови знания и умения, както и обмяната на опит с колеги – топ мениджъри от България и съседни страни. • Продължителност на обучението: 2 години (11 уикенда и една учебна седмица в Солун) и 1 учебна седмица в Шефилд.

Допълнителен сертификат за завършилите EMBA и МSc Програмите на Сити от Chartered Management Institute (CMI) Студентите на City College, които завършат успешно програмите: Executive MBA, MSc in Management, MSc in Human Resource Management, MSc in Logistics and Supply Chain Management и MSc in Leisure and Tourism ще получат по две престижни дипломи – едната от University of Sheffield, и другата от CMI (Chartered Management Institute) – Diploma Level 7 in Strategic Management and Leadership. Те също така ще станат членове на Chartered Management Institute – единствената професионална организация по мениджмънт и лидерство, високо ценена в средите на професионалните мениджъри. •

www.managers.org.uk

UK NARIC Сертификат Дипломите на University of Sheffield вече се връчват и със съпътстващ NARIC Сертификат. UK NARIC (Националният център по академично признаване и информация на Великобритания) е официалната национална агенция, ангажирана с признаването на дипломите и академичните и професионалните права на тези, които имат дипломи от британски университети. •

www.naric.org.uk

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|39


о бу ч е ние в С А Щ

ДЪРЖАВАТА НА ЕЛИТНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ В САЩ образованието е скъпо, но качествено

Б

ез съмнение Съединените американски щати имат заслужен статут на държавата, осъществяваща може би най-качественото образование в световен план. Достатъчно е да се направи справка в която и да е от представителните класации на най-добрите световни университети, за да се установи, че в топ десет американските образователни институции отстъпват две места на английските Oxford и Cambridge и най-често заемат всички останали позиции.

гарският є аналог доктор не се покрива напълно с тази степен. Диплома за висше образование в САЩ можете да получите в учебно заведение, наричано колеж (college), университет (university) или институт (institute). Колежите най-често предлагат първите две степени Associate degree и Bachelors degree, а университетите - последните три: Bachelors degree, Masters degree и Doctoral degree. Не всички университети обаче предлагат Doctoral degree, а някои от тях предлагат и двугодишно обучение, което означава, че това разделение има преди всичко условен характер. Висшите учебни заведения в САЩ са държавни (обществени) и частни. По-голямата част са от първия тип и обикновено предлагат евтино и достъпно образование. Като чуждестранен студент обаче няма да се ползвате от намаленията, предвидени за гражданите на САЩ. Факт е, че тези институции рядко отпускат стипендии, особено за чуждестранни студенти.

Когато говорим за висше образование в САЩ е важно да се знаете, че то се придобива на степени (degrees). Associate degree е степен, която се придобива след две години обучение и все още няма директен аналог в България. Bachelors degree е три или четиригодишна степен и българският є аналог е бакалавър. След още две години обучение се придобива Masters degree, българският еквивалент на която е магистър. Най-висшата образователна степен в САЩ е Doctoral degree ( Ph.D.), за която обикновено трябват още две-три години. Бъл-

40|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Частните (Private) учебни заведения често са по-тясно специализирани и провеждат най-качественото образование в дадената област. Естествено, те са по-скъпи, изискванията за прием са по-високи, но пък и предлаганите стипендии са многобройни и се предлагат на либерален и демократичен принцип.

КАК СЕ КАНДИДАТСТВА На първо място имайте предвид, че в интернет пространството информацията за образование в САЩ е може би най-изобилна, в сравнение с другите държави. Американците много си падат по класациите, така че лесно ще намерите стотици от тях по университети, специалности, региони, цени и каквото друго ви дойде наум.


Комплектът документи за кандидатстване трябва да съдържа:

Кандидатстването в американски вуз е на автономен принцип, което значи, че всеки колеж или университет е свободен да постава свои изисквания. Най-лесно достъпни са държавните двугодишни колежи, най-трудно – елитните частни вузове. Не подценявайте процеса по кандидатстване, а му отделете поне 12 месеца преди приема, който най-общо казано е есенен и пролетен. След като сте избрали специалност, направете проучване за университети, които я предлагат. Проучете внимателно какви документи ще ви трябват. Американските вузове по правило изискват SAT I, а по-престижните и SAT II Subject tests. За магистърска и докторска степен ще трябва да положите GRE или GMAT. За прием в медицинските училища може да ви поискат МСАТ /за него писахме в брой 6 на 2009 г./, а за юридическите - The Law School Admission Test (LSAT). Задължителен е и TOEFL за кандидати от държави, в които английският не е официален език. Университетите и колежите обикновено имат на сайтовете си онлайн формуляр за кандидатстване, който трябва да попълните. Необходими са ви учебна справка от училище или академична справка от университета с изучаваните предмети и оценките ви. Справката трябва да е на официална бланка на учебното заведение, преведена и легализирана.

• попълнен формуляр за кандидатстване • учебна/ академична справка • резултати от изискваните сертификати и тестове • препоръки • мотивационно есе • финансова гаранция за възможността ви да покриете таксите за обучение и разходите за живот • апликационна такса /такса при кандидатстване – най-често от 30 до 200 долара/. Всеки документ е важен. Направете копия и се проучете добре кое се иска в оригинал и кое може да е копие. Обикновено оригиналните документи се представят при записването на място. Наложително е документите ви да пристигнат преди крайния срок, посочен от учебното заведение.

ТАКСИ И РАЗХОДИ ЗА ЖИВОТ Както вече споменахме, образованието в САЩ е едно от найскъпите в света, без дори да обсъждаме разходите за живот. Родителите събират пари за обучението на децата си, както се казва, цял живот, за да могат да ги изпратят, според социалния си статус и финансови възможности, в регионален колеж или университет, или във водещи за страната и в света институции като Massachusetts Institute of Technology, Harvard University, Stanford University, University of California Berkeley, Yale University. В общи линии има два начина, за да получите висше образование в САЩ. Като инвестирате наведнъж средства и време, за да получите максимално висока образователна степен, а другата е да се инвестира стъпка по стъпка до достигане на необходимото ниво. За нас, като чужденци, е видно, че образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|41


о бу ч е ние в С А Щ

трябва да се спрем на първия вариант, който обаче изисква значителни финанси. Общата сума за висше образование в САЩ се формира от следните три компонента: разходи за учебни такси; спомагателни разходи по обучението; разходи за живот по време на престоя. Съотношението на тези три компонента може да варира в зависимост от категорията на учебното заведение, учебната програма и стандарта на живот. Така погледнато е явно, че цената на една година обучение и престой в САЩ е много разтегливо понятие. Разходите за учебни такси се определят на основата на обема на предоставеното обучение, а основната мярка е учебният „кредит-час”. Редовният студент (full-time student) трябва да постигне определен брой кредит-часове за учебната година. Държавните колежи таксуват един кредит по около 300 дола-

ра, а частните вузове многократно повече. Учебната такса може да бъде от 7-8 000 до 50 000 долара на година. Спомагателните разходи по обучението са: учебници, учебни помагала и транспорт. По тази графа ще са ви нужни 200-500 долара. Относно това къде ще живеете, има две възможности: резервиране на общежитие или наемане на частна квартира. Не всички колежи предлагат общежитие за студентите си. Където обаче го има, условия са добри: сигурност, близост до учебното заведение, интернет достъп, библиотека, условия за спорт и отдих. Общежитието ще ви струва между 1 000 и 2 000 долара на семестър. Ясно е, че квартирата е по-скъп вариант. Вероятно ще ви е нужно обзавеждане, авансово да внесете депозит и ще имате по-големи режийни разходи. Обучението в САЩ е отвъд възможностите на средностатистическия

българин. Добрата новина са стипендиите и студентските заеми. Всеки университет е в правото си да отпуска стипендии за успех, на социален принцип или за спортни умения. Решаваща роля играе интелектуалният ви потенциал. Отлична диплома и високи резултати от SAT са предпоставка да се борите за стипендия. Университетите и колежите имат специални звена, които отговарят за финансовата помощ. Нужно е да попълните Foreign Student Aid Financial Application FSFAA, който обикновено се получава от университета с останалите документи. За да учите в САЩ ще ви е нужна студентска виза. Студентите имат право на работа при определени условия и при нормативно установен брой часове. Образованието в САЩ е отлична възможност да разширите кръгозора си и да получите диплома от една от най-практично устроените образователни системи.

Това са най-добрите висши училища в САЩ за 2009 г. според www.topuniversities.com

Това пък са най-добрите висши училища в САЩ за 2009 г. според www.webometrics.info

1

HARVARD University

1

Massachusetts Institute of Technology

2

YALE University

2

Harvard University

3

University of CHICAGO

3

Stanford University

4

PRINCETON University

4

University of California Berkeley

5

Massachusetts Institute of Technology (mit)

5

Cornell University

6

California Institute of Technology (caltech)

6

University of Wisconsin Madison

7

COLUMBIA University

7

University of Minnesota

8

University of PENNSYLVANIA

8

California Institute of Technology

9

JOHNS HOPKINS University

9

University of Illinois Urbana Champaign

10

DUKE University

10 University of Michigan

11 CORNELL University

11 University of Texas Austin

12 University of California, Los Angeles (ucla)

12 University of Washington

13 University of MICHIGAN

13 University of Chicago

14 CARNEGIE MELLON University

14 Carnegie Mellon University

15 BROWN University

15 University of Pennsylvania

материал на Ивайло Ганчев

42|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА


о бу ч е ние в Ун г а ри я

CENTRAL EUROPEAN UNIVERSITY /CEU/ Силно бизнес училище и истинска интернационална среда

C

entral European University /CEU/ е частен университет, създаден в Будапеща, Унгария, през 1991 г. с идеята да бъде интернационална образователна институция, комбинираща в себе си американския образователен подход, европейските традиции и спецификата на държавите от региона.

CEU е акредитиран в САЩ и Унгария, и издаваните от него дипломи са международно признати. Университетът е един от най-добрите в Унгария и определено е познато име в Европа и света. Профилът на университета е в хуманитарните и социалните науки, както и в бизнес

обучението и юридическите дисциплини. Около 1 500 студента от над 100 националности се обучават в CEU, а ежегодният прием е около 600 човека. Почти 20 години след създаването си, CEU предлага магистърски /вкл. МВА/ и докторски дипломи от следните факултети: • Economics • Environmental Sciences and Policy • Gender Studies • History • International Relations and European Studies • Legal Studies • Mathematics and its Applications

• • • • • • •

Medieval Studies Nationalism Studies Philosophy Political Science Public Policy Sociology and Social Anthropology CEU Business School

Освен това университетът извършва обучение по програми на разменни начала и осъществява сериозна научно-изследователска дейност чрез 15-те си изследователски центъра. От тази година CEU няма да предлага бакалавърски програми. Докторските програми са с продължителност 3-6 години, а магистърските и МВА – 1-2 години.

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|43


о бу ч е ние в Ун г а ри я Ето измежду какво можете да избирате: • Doctor of Juridical Science • Doctor of Philosophy in Comparative Gender Studies • Doctor of Philosophy in Comparative History of Central, Southeastern and Eastern Europe Doctor of Philosophy in Economics • Doctor of Philosophy in Environmental Sciences and Policy • Doctor of Philosophy in Mathematics and its Applications • Doctor of Philosophy in Medieval Studies • Doctor of Philosophy in Philosophy • Doctor of Philosophy in Political Science • Doctor of Philosophy in Sociology and Social Anthropology • Executive Master of Business Administration • International Executive Master of Business Administration - International Master’s in Management • Master of Arts in Central European History • Master of Arts in Critical Gender Studies • Master of Arts in Economic and Legal Studies • Master of Arts in Economic Policy in Global Markets • Master of Arts in Economics • Master of Arts in Gender Studies • Master of Arts in Historical Studies • Master of Arts in Human Rights • Master of Arts in International Relations and European Studies • Master of Arts in Medieval Studies • Master of Arts in Nationalism Studies • Master of Arts in Philosophy • Master of Arts in Political Science • Master of Arts in Public Policy • Master of Arts in Public Policy (MAPP), Erasmus Mundus • Master of Arts in Sociology and Social Anthropology • Master of Arts in Sociology and Social Anthropology with Specialization in Global and Urban Studies

44|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

• • • • • • •

Master of Laws in Comparative Constitutional Law Master of Laws in Economic and Legal Studies Master of Laws in Human Rights Master of Laws in International Business Law Master of Science in Applied Mathematics Master of Science in Environmental Sciences and Policy Master of Science in Environmental Sciences, Policy and Management (MESPOM), Erasmus Mundus • Master’s Degree in Women’s and Gender History (MATILDA) • Master’s Degree in Women’s and Gender Studies (GEMMA) • Trans-national Master of Business Administration

Прием в CEU Необходимите документи за кандидатстване: • попълнен онлайн формуляр за кандидатстване на CEU • препоръки /2 за магистърски програми, 3 за докторски/ • академична справка • подробно CV с публикации /ако има такива/ • изисквани от съответния факултет документи • английски езиков сертификат Вижте какви са приеманите сертификати и минималните резултати, необходими за прием в магистърски програми: Тест

Минимален резултат

TOEFL (Computer-based; taken on/after March 13, 2008)

230

TOEFL (Paper-based; taken on/after March 13, 2008)

570

TOEFL (Internet-based; taken on/after March 13, 2008)

88

CEU-administered TOEFL (Paper-based; taken in/after 2008)

570

International English Language Test (IELTS; taken on/after March 13, 2008)

6.5

Pearson Test of English (Academic)

59

Cambridge Proficiency Examination (taken on/after March 13, 2005)

C

Cambridge Advanced English Test (taken on/after March 13, 2005)

B

Това са изискванията за докторски програми: Тест

Минимален резултат

TOEFL (Computer-based; taken on/after March 13, 2008)

250

TOEFL (Paper-based; taken on/after March 13, 2008)

600

TOEFL (Internet-based; taken on/after March 13, 2008)

100

CEU-administered TOEFL (Paper-based; taken in/after 2008)

600

International English Language Test (IELTS; taken on/after March 13, 2008)

7

Pearson Test of English (Academic)

76

Cambridge Proficiency Examination (taken on/after March 13, 2005)

C

Cambridge Advanced English Test (taken on/after March 13, 2005)

A


о бу ч е ние в Ун г а ри я

Всички документи трябва да са преведени на английски и легализирани. Направете контакт с факултета, който осъществява обучението по интересуващата ви специалност, за да разберете какви са допълнителните документи, които ще са ви нужни – писмени работи, други специфични тестове, и т.н.

Такси Магистърските програми се таксуват между 7 000 и 11 440 евро на година, а докторските от 5 250 до 15 750 евро на година, платими на две вноски.

Central European University /CEU/, и особено Бизнес училището му, е добър вариант за получаване на международно призната престижна диплома с американско качество в държава съвсем близо до България, в която разходите за живот са по-ниски от тези в САЩ и Западна Европа. •

Контакт: Central European University Nador u. 11, Second floor, Room 206 1051 Budapest, Hungary Phone: (+36-1) 327 3272 Fax: (+36-1) 327 3211 Email: admissions@ceu.hu www.ceu.hu

Това са цените на МВА програмите: Такса

Вноска

Такса за един кредит

Transnational MBA (full-time)

20 400 евро

10 200 Евро

340 евро

Executive MBA (weekend program - Budapest, HU)

20 400 евро

10 200 Евро

340 евро

Executive MBA (weekend program - Bucharest, RO)

21 000 евро

10 500 Евро

350 евро

52 500 евро (for the whole program)

17 500 Евро

N/A

Програма

International Executive MBA

материал на Ивайло Ганчев

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|45


с ъ би ти я

Образователни изложения през 2010 година дата

изложение

град, място

подходящо за

Организатор

бакалавър

магистър

МБА

30 - 31 януари

Отворени врати за образоваСофия, хотел Радисън САС ние в чужбина

х

х

х

Darbi

02 февруари

Отворени врати за образоваВарна, Гранд хотел Димят ние в чужбина

х

х

х

Darbi

06 - 07 февруари

Световно образование

София, хотел Хилтън

х

х

х

09 февруари

Световно образование

Варна, хотел Голдън Тюлип

х

х

Integral

25 - 27 февруари

Кандидатстудентска борса

София, музей „Земята и хората“

x

x

Кандидатстудентска борса

01 – 02 март

Кандидатстудентска борса

гр. Пловдив – Централна поща

x

x

Кандидатстудентска борса

08 - 09 март

Кандидатстудентска борса

гр. Добрич - Младежки дом

x

x

Кандидатстудентска борса

10 – 11 март

Кандидатстудентска борса

гр. Варна – Зала 20 в Двореца x на спорта

x

Кандидатстудентска борса

12 –13 март

Кандидатстудентска борса

гр. Бургас – Дом на армията

x

x

Кандидатстудентска борса

15 - 16 март

Кандидатстудентска борса

гр. Монтана – Младежки дом

x

x

Кандидатстудентска борса

18 –19 март

Кандидатстудентска борса

гр. В. Търново – Изложбени

x

x

Кандидатстудентска борса

22 – 23 март

Кандидатстудентска борса

гр. Стара Загора - хотел Верея

x

x

Кандидатстудентска борса

05 - 08 март

XIII Международно изложение „ОБРАЗОВАНИЕ”

София, НДК

x

x

15 март

QS World MBA Tour

София, хотел Шератон

20 март

Международно изложение за образование/ International Education Fair

София, хотел Радисън САС

x

x

Begin Group

26 - 28 март

Образование без граници

София, НДК

x

x

Berry Group

26 - 28 март

Международен панаир на образованието

Пловдив, Международен Панаир Пловдив

x

x

24 април

ACCESS MBA One-to-One

София, хотел Шератон

24 април

ACCESS Master Tours

София, хотел Шератон

25 септември

Международно изложение за образование/ International Education Fair

София, хотел Радисън САС

х

х

х

Begin Group

23 - 24 октомври

Отворени врати за образоваСофия, хотел Радисън САС ние в чужбина

х

х

х

Darbi

25 октомври

Отворени врати за образоваСофия, хотел Радисън САС ние в чужбина

х

х

х

Darbi

46|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Integral

x

Меридиан 22

x

QS World

x x

Access MBA Access MBA


е к з оти ч н а д е с ти н а ц и я

ТУРЦИЯ – ПЕРЛА НА БОСФОРА, ПЕРЛА И В ОБРАЗОВАНИЕТО Традициите на Робърт колидж продължават в модерни и отворени към света институции

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|47


е к з оти ч н а д е с ти н а ц и я Република Турция площ

780 580 кв. км.

население

74 709 412 мил. души

официален език

турски

религия

мюсюлмани 99%, православни 1%

политическа система

парламентарна република

столица

Анкара, най-голям град – Истанбул

парична единица

турска лира, 1 TRY = 0.69 USD; 1 TRY = 0.48 EUR; 1 TRY = 0.93 BGN

климат

умерен средиземноморски

Р

епублика Турция е разположена частично в Югоизточна Европа (3%) и основно в Азия (97%), но традиционно се счита за европейска държава. Граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран; на юг - с Ирак и Сирия; на запад - с Егейско море, Гърция и България. До 1922 г. е в центъра на Османската империя.

Оказва се, че освен общо минало, с нашата съседка ни свързват и много общи черти по отношение на образованието, както ще видите по-надолу. Въпреки приликите в образователната система турските университети са много по-престижни и популярни, и насочени към привличането на чуждестранни студенти. Вярно, не могат да се сравнят с условията, стипендиите и възможностите, които предлагат топ университетите в Европа, квотите обикновено са ограничени, но ако ви приемат, можете да се възползвате от многобройните програми и сътрудничества с чужди вузове. Кампусите им са на ниво, климатът е благоприятен и ако смятате, че в България няма учебна институция, която да отговаря на претенциите ви, Турция може да ви предизвика с това, че е близка и в същото време непозната образователна дестинация.

48|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Средно образование Образованието е безплатно до колеж или университет. Средното образование се провежда в гимназии (лицеи) и продължава 3-4 години. Анадолски, природонаучни, професионални, технически, духовни ислямски, по изкуствата и частни гимназии са видовете средни училища, между които можете да избирате. Най-добрите са анадолските, природонаучните и частните гимназии и затова са най-популярните. При тях има една допълнителна година, в която се преподава само чужд език, а през следващите години повечето предмети се преподават на този език. Таксата в частните училища е около 4 000 щатски долара годишно.

Висше образование Висшето образование се състои от две и четиригодишни университети и училища за продължаващо обучение, които са обединени в автономен Съвет за висшето образование. Има около 60 държавни и редица частни вузове. Приемът в университетите се осъществява чрез изпит, който се държи веднъж годишно. За да влязат в добри специалности, бъдещите студенти започват подготовка две години по-рано, налага им се да посещават и частни уроци. За да имат някакъв шанс за прием, кандидат студентите трябва да изкарат поне 105 точки. След това студентите правят своя избор и накрая съветът ги класира, започвайки от най-високите резултати. Около една трета от кандидатите биват приети, а останалите отиват в частни институции, ако могат да си го позволят, чакат една година до следващите приемни изпити, започват работа или влизат в казармата. Не, не съм се объркала, говорим за турското образование, а не за българското. Годишните такси на държавните вузове варират от 100 до 350 щатски долара. След четири години може да се продължи за магистратура още една или две години, но това става след изпит и се заплаща малко повече.


е к з оти ч н а д е с ти н а ц и я •

Турските университети в световната класация на www.webometrics.info: 435

Middle East Technical University

510

Bogazici University

630

Bilkent University

765

Ankara University

828

Istanbul Technical University

850

Sabanci University

903

Hacettepe University

904

University of Anatolia

1002

Agean University

1050

Gazi University

1152

Inonu University Malatya

1256

Istanbul University

1306 Dokuz Eylul University

Middle East Technical University www.metu.edu.tr Middle East Technical University е държавен турски университет, основан през 1956-та година. В METU можете да учите в следните факултети – Faculty of Architecture, Faculty of Arts and Sciences, Faculty of Economic and Administrative Sciences, Faculty of Education, Faculty of Engineering, Graduate School of Applied Mathematics, Graduate School of Informatics, Graduate School of Marine Sciences, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Graduate School of Social Sciences, Technical Vocational School of Higher Education и School of Foreign Languages. Университетът предлага и програма, съвместно със State University of New York, при която се завършва с диплома и от двата университета.

Undergraduate програми Има ограничен брой места за чуждестранни студенти в undergraduate програмите. Изискванията са следните: завършено средно образование, да не са граждани на Турция или на турската част на Кипър, да представят изпитни резултати от изпити, които се признават в METU (входящ университетски изпит за чуждестранни студенти –University Entrance Examination for International Students, минимум точки – 55-60; SAT Reasoning – общо 1 100 от 1 600 точки на раздела Math и Critical Reading и минимум 680 от 800 по математика на SAT Reasoning test; International Baccalaureate – общ сбор минимум 30). Всички документи трябва да са на турски или английски, да са заверени копия, можете да ги заверите и на място, ако покажете оригиналите. Трябва да приложите формуляр за

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|49


е к з оти ч н а д е с ти н а ц и я

Такси и разходи за живот За undergraduate програмите таксите варират от 350 до 530 долара на семестър за най-евтините и от 780 до 1 900 долара за най-скъпите като архитектура и инженерство. Програмите с двойна диплома от METU и State University of New York са доста по-скъпи – между 2 600 и 2 950 долара на семестър. Таксите за graduate програмите не са толкова високи – от 100 долара за най-евтината до 650 долара за най-скъпата. Международните студенти трябва да имат и здравна осигуровка, която излиза около 250-300 щатски долара годишно. Разходите за живот на студентите са най-малко между 400-600 щатски долара на месец. Учебниците и други административни такси са около 100-150 долара на семестър.

Bogazici University www.boun.edu.tr Bogazici University е основан през 1971-ва година и е наследникът на известния Робърт колидж, след като през същата година колежът с всичкото си имущество, персонал, сгради, лаборатории и библиотеки преминал в ръцете на турското правителство. кандидатстване, диплома за средно образование, официален препис на часовете и оценките от средното училище и преведено на английски или турски копие, оригинално или заверено копие на издържан изпит (някой от горепосочените), копие от паспорта, две снимки и вносна бележка от банката за платена такса за кандидатстване в размер на 50 щатски долара. Крайният срок за кандидатстване за текущата учебна година беше до юли 2009-та, а за късното кандидатстване – до август 2009-та. Адресът, на който можете да изпращате вашите документи (по пощата, чрез куриер или на ръка) е: Middle East Technical University, Registrar’s Office, 06531-ODTU ANKARA. Езикът на преподаване в университета е английският. Студенти, които не представят валидни документи за владеене на езика (TOEFL, IELTS или METU English Proficiency Exam) ще трябва да се явят на подготвителен курс по английски в Department of Basic English. Всички останали директно започват своята undergraduate програма. Изисква се студентска виза за регистрацията. METU не предлага стипендии, финансова помощ или работа през лятото на чуждестранни студенти.

50|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Таксите за чуждестранни студенти са от 350 до 930 щатски долара на семестър. Регистрационната такса е 50 долара за редовния прием и 70 долара за късния. За прием в този университет ви е нужно да имате диплома за средно образование, поне 45 точки на изпита Entrance Examination for Foreign Students или минимален общ сбор 1 250 от Math и Critical Reading (680 точки от които трябва да са от раздела математика) на SAT Reasoning Test. Формулярът за кандидатстване може да се изтегли от страницата на университета. В Bogazici University може да избирате от следните факултети: Faculty of Arts and Sciences, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Education, Faculty of Engineering, The School of Applied Disciplines, The School of Foreign Languages, Ataturk Institute for Modern Turkish History, Institute of Biomedical Engineering, Institute of Environmental Sciences. Каквато и специалност да изберете, ще я намерите в турските университети. Дали ще е по-престижно да я завършите там, а не в България, това е друг въпрос. Е, ако желаете да се реализирате в областта на киното, стягайте багажа, защото в Турция през последните години се снима много. И то не само сапунени сериали. материал на Ива Йохан Ганчева


work a nd t r ave l

ПРИКЛЮЧЕНИЕТО

ХАВАЙ

КАК СЕ ОЗОВАХ В ХАВАЙ

П

ет момичета подадохме документи в една агенция за младежки бригади. Бяхме пропуснали срещите с работодателите, защото по-късно си подадохме документите и се записахме в опцията „job direct”, при която си правиш нещо като CV, личен профил, и агенцията те свързва с работодатели, които отварят тези профили и си избират хора. Работодателите ни избраха и първоначално трябваше да заминем за Мичиган. Подадохме си стандартните документи за бригада и нищо по-различно. Изпит по английски не се изисква за тези програми. Явихме се на интервю, всички ни одобриха и една седмица преди да заминем ни се обадиха, за да ни кажат, че нашите работодатели са ни пратили e-mail, с който ни питат дали искаме да заминем вместо в Мичиган на Хавайските острови. Бяхме изненадани, но се съгласихме. Вече бяхме закупили билети за Чикаго, защото е близо до Мичиган и те казаха, че ще ни поемат

52|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

билетите от Чикаго до Лос Анджелис и оттам до Хавай, където ще ни чакат на летището. На летището в Чикаго ни чакаше човек, който ни даде билетите и ни остави. Пренощувахме на летището, защото полетът ни беше рано сутринта в 6:00 часа, а ние пристигнахме около 23:00 часа и нямаше къде да намерим хотел. После отлетяхме за Лос Анджелис, където просто прекачихме самолетите и дори не се разходихме, нямахме време. Оттам директно в Оаху - това е единият от седемте острова. Ние не бяхме на най-големия, но пък беше най-оживеният. Заведоха ни в центъра, живяхме и работехме в Уайкики. Там е туристическата част от острова. Там са всички хотели и магазини.

РАБОТАТА Бяхме продавачки на щандове в един МОЛ и продавахме шалове, които се връзваха по различни начини и ние трябваше да демонстрираме това. Работата не беше нещо особено, но все пак приятна. Работехме по 12 часа на ден. Първоначално ни обучава-

ха по четири часа, после по шест и така постепенно се увеличаваха. Лошото беше, че по договора, който подписахме, трябваше да ни плащат на час. В крайна сметка на втората седмица разбрахме, че всъщност не плащат на час, а на процент от оборота - примерно 20%. Звъняхме на агенцията, за да си търсим правата. Тях това изобщо не ги интересуваше и в крайна сметка така си и останахме на процент.

КАК СЕ ТЪРСИ РАБОТА Навсякъде имаше обяви, че се търсят хора. Подавахме молби, но явно заради това, че не сме американци никой не ни търсеше. Накрая с чист късмет аз и едно момиче си намерихме работа в SubWay на половин ден - четири часа. Повечето от работещите там бяха американски ученици също на почасова работа. Учеха следобед и работеха сутрин до 12:00 часа.

СВОБОДНОТО ВРЕМЕ На нашия остров имаше туристическа част, хотели и молове. Имаше и университет – Hawaii Pacific


wor k a nd t r ave l

University. Запознахме се с една българка, която е завършила бакалавърската си степен в България, а там учеше магистратура по Право. През деня ходеше на лекции, а вечер работеше като сервитьорка в едно заведение. С работата си покриваше всички разходи и живееше на квартира с няколко човека. Мисля, че няма други българи в университета є, поне тя не е казвала. Разгледахме всички забележителности. Историческият Pearl Harbor, USS Arizona Memorial. Sea Life Park с различни морски животни, много хубаво направен. Ходихме и в Diamond Head - планина, от която се виждаше целият остров. Отидохме също и на плажа Hanauma Bay, който е с рифове и там се гмуркахме и гледахме рибките. Беше прекрасно. Това е едно от най-незабравимите ми и любими места. Имаше и една ботаническа градина, която беше направена много красиво като част от природата, като парк, с най-разнообразни растения, които виреят на тази географска ширина. Имаше типични хавайски цветя, които растат по дърветата и цъфтят. Ходихме и на много плажове, по-отдалечени, на които няма много хора. Всичко това се заплаща. Имаше и сърфинг училища с инструктори по

сърф, които мисля, че взимаха към 100 долара, за да те учат 1 час, което за нас беше много. Успяхме да посетим и най-големия остров, който има два действащи вулкана. Там населението е по-малко, но има два града.

КОЛКО ИЗЛИЗА ЖИВОТЪТ Според мен е по-скъпо от другите места в САЩ, които видях. Дори храната беше по-скъпа в сравнение с Чикаго. Ние плащахме за квартира по 100 долара на седмица. Бяхме в апартамент, който е за трима човека, а живеехме петима. Това бяха уредили работодателите ни. Мисля, че ако са по-организирани, може да се намери нещо по-евтино. За храна пак давахме по около 100 долара на седмица.

ХАВАЙ И ДРУГАТА АМЕРИКА Животът на двете места е различен. На връщане минахме през Лас Вегас и останахме няколко дни. В Чикаго също. Видяхме Гранд Каньон. В Чикаго бяхме при наши познати - българи. Три-четири дни те ни развеждаха и ни разказваха. Самият живот в САЩ е доста поразличен от този на Хаваите. Хората са по-различни. Хавайците са много харизматични, спокойни хора. Не гонят американската мечта. Повече-

то живеят бедно в схлупени и доста грозни на външен вид къщички. Раждат по много деца и живеят предимно от социални помощи. Иначе са много приятни, дружелюбни и хубави хора. Атмосферата е съвсем различна - спокойна, предразполагаща за почивка. Мястото е магическо и красиво.

КАКВО НЕ МИ ХАРЕСА От работата не бях много доволна, защото ни излъгаха. Заплащането един ден беше добре, друг - не. Имаше дни, в които не се изкарваха добри пари. Успях да си покрия разходите, но и нищо не върнах. Добре, че все пак бяхме отишли повече да разглеждаме.

ОБРАТНО В БЪЛГАРИЯ Беше ми много странно. Друг е начинът на живот. Работихме. Ходихме на плажове като бяхме свободни. Но аз исках да се върна. Никога не съм била толкова време извън България. Исках да се върна, но в същото време, когато се върнах, ми се прииска пак да съм там. Изживяването е неповторимо!

разказа Цветелина Петрова

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|53


з вз ве ез ез д е н ч а с

МИРА БЪЧВАРОВА

М

ира Бъчварова е едно от емблематичните имена в българската авангардна мода. Средното си образование завършва в Техникум по облекло и дизайн „Вела Благоева”, специалност „Технолог на облеклото”. Следва успешно класиране и влизане в Националната художествена академия, специалност „Художествено и пространствено оформление” при проф. Лозанов. Получава много награди и номинации за работата си. През 2000 г. печели награда „Златна игла” в раздела „Експериментална мода” от Академията за мода. Костюмите за Ревютата на Мира Бъчварова са изцяло изпълнени от самата нея и включват експерименти в: обувки, шапки, чанти, корсети, перуки, конструктивни елементи, визуални измами, рисуван текстил, плетени аксесоари, папие маше, нестандартни елементи като сламки, чашки, душове, миди и др., предназначени за шапки, обувки и др. Всички експерименти са сведени до дадена философия и тема, чрез музика, осветление, актьорска игра и импровизация, сценография, сценични ефекти, хореография, реквизит и сценарии - всички елементи достивят на зрителя един Спектакъл, наречен с простите думи „Фантазия”.

54|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

фотограф Костадин Кръстев - Коко


з в е з де де не нчча ас с

Има ли колекция на ваш колега, която бихте искали да сте създали вие? Опитвам се да създавам точно обратното, колекции, които никой до сега не е правил.

Коя чужда държава най-много ви допада като избор на място за живот и работа? Кения.

Консервативен вкус ли има българинът? Бедни, с ниско самочувствие хорица, продажни, с амбиции да станат велики, опитвайки се да подражават (смях). Много ми се ще Българинът да стане Националист и да владее ситуацията в каквато и да е поезия. Един ден да кажа с отворено сърце: Гордея се от властта на България, гордея се от Творците на България, гордея се от Гордостта на страната си! интервю на Ивайло Ганчев

До каква степен е полезна академичната диплома за кариерата на модния дизайнер? Между идеята и реализирането Ӝ има път, който всеки творец трябва да извърви, тук дава резултата си и образованието, знанието, информацията, историята и практиката, но е нужно да си го носиш като Талант, мотивация и вдъхновение. Експериментаторът е нещо различно - той пробва да излезе от рамките и да преодолее земното притегляне... как - не знае, но пробва! Само за това трябва да бъде награден.

Възможно ли е да се предвиди какви дрехи ще носим след 30-40 години? Имам предвид: ще дойде ли време, в което познати и просъществували векове елементи от облеклото ще бъдат видоизменени да неузнаваемост? Развинтихте ми Въображението (смях). Тогава навярно ще се наблегне на Аксесоарите, внедрени в тялото чрез пластични операции, като например флуоресцентни топчета, излъчващи светлина от Ушите да кажем, може и на друга част от тялото или стърчащи от главата перманентно (имплантирани) Цветя... мислете нататък за Модата (смях). образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|55


к он к у р с и , с ти пе н д ии , н о ви н и

И И С Р У КОНК ДИИ СТИПЕН

Текущи новини в сферата на образованието на www.studyabroad.bg СТИПЕНДИИТЕ НА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА КОМИСИЯ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ОБМЕН „ФУЛБРАЙТ” СЪВМЕСТНА СТИПЕНДИЯ ЗА МАГИСТРИ ПО БИЗНЕС АДМИНИСТРАЦИЯ „ФУЛБРАЙТ – БИЗНЕС КОЛЕЖ ПРАЙС КЪМ УНИВЕРСИТЕТА НА ОКЛАХОМА”. Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” и Бизнес колеж Прайс към университета на Оклахома в град Норман, щат Оклахома, предоставят стипендия за магистърска програма по бизнес администрация. Финансирането е за период от две академични години. • Изисквания за участие в конкурса: – издържан тест GMAT с минимален резултат 650 точки; – българско гражданство (лица с двойно гражданство и притежатели на зелена карта не могат да кандидатстват); – отлично владеене на английски език (писмено и говоримо) и издържан тест iBT TOEFL с резултат над 81 точки;

56|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

– завършена 4-годишна бакалавърска програма и висок среден успех от следването; – не се изисква предварителна подготовка в областта на бизнес администрацията; – не се допускат до участие в конкурса лица, които в момента се обучават в САЩ. Кандидатите подават документи в Българо-американската комисия за образователен обмен. • Документи за участие в конкурса: – три копия на попълнената апликационна форма; – копия от преведени и легализирани университетска диплома и други дипломи и сертификати за допълнително обучение/ квалификация; – валидни резултати от американските стандартизирани тестове TOEFL и GMAT; – автобиография с акцент върху професионалната насоченост на кандидата; – четири препоръки. • Краен срок за подаване на документи за академичната 2011-2012 г.: 01 юни 2010 г. Представянето на резултати от TOEFL и GMAT до


к он к у р с и , с ти пе н д ии , н о ви н и 1 юни 2010 г. се счита за предимство при кандидатстване. • Краен срок за представяне на официални резултати от тестовете: 24 септември 2010 г. Всички документи трябва да бъдат в 3 екземпляра, попълнени/ преведени на английски език. СЪВМЕСТНА СТИПЕНДИЯ „ФУЛБРАЙТ– БЛАГОДАРНОСТ КЪМ СКАНДИНАВИЯ” Българо-американската комисия за образователен обмен и Институт “Благодарност към Скандинавия” към Американския еврейски комитет обявяват конкурс за едногодишна стипендия за магистърска програма в престижен университет в района на гр. Ню Йорк. Стипендията е предназначена за български студенти (след бакалавърска степен) и е израз на признателността на еврейската общност към България във връзка със спасяването на българските евреи през Втората световна война. За предпочитане е кандидатите да специализират в някоя от следните области: човешки права, история, социология, еврейски изследвания, междукултурна комуникация и др.

карта не могат да кандидатстват); – отлично владеене на английски език (изискват се високи резултати от американските стандартизирани тестове TOEFL и GRE или GMAT в зависимост от специалността); – защитена бакалавърска степен; – добро здравословно състояние и възраст под 40 години. – не се допускат до участие в конкурса лица, които в момента се обучават в САЩ.

• Изисквания за участие в конкурса: – българско гражданство (лица с двойно гражданство и притежатели на работна виза/ зелена

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|57


к он к у р с и , с ти пе н д ии , н о ви н и • Документи за участие в конкурса: – три копия на попълнената апликационна форма; – копия от преведени и легализирани университетска диплома и други дипломи и сертификати за допълнително обучение/ квалификация; – валидни резултати от американските стандартизирани тестове TOEFL и GRE или GMAT; – автобиография с акцент върху професионалната насоченост на кандидата; – четири препоръки; – есе на тема „Борбата против нетолерантността, расизма и екстремизма в съвременния свят и толерантността на България, проявена към евреите през Втората световна война”.

осъществим в рамките на програмата; – кандидатите трябва да са в добро здравословно състояние и на възраст под 40 години; – не се допускат до участие в конкурса лица, които в момента се обучават в САЩ.

• Краен срок за подаване на документи за академичната 2011-2012 г.: 01 юни 2010 г. Представянето на резултати от TOEFL и GRE/ GMAT до 1 юни 2010 г. се счита за предимство при кандидатстване. • Краен срок за представяне на официални резултати от тестовете: 24 септември 2010 г. Всички документи трябва да бъдат в 3 екземпляра, попълнени/ преведени на английски език. СТИПЕНДИИ ЗА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ НА ДОКТОРАНТИ Програмата „Фулбрайт” дава възможност на студенти в докторски програми да се занимават с изследователска дейност в престижни университети в САЩ. До участие в конкурса се допускат кандидати от всички области на науката и изкуствата с изключение на клинична медицина и стоматология. Финансирането по програмата е за срок от 6 месеца. Кандидатите се подбират чрез ежегоден конкурс, който се обявява в последния месец на календарната година. Крайният срок за подаване на документи е началото на юни. Интервютата с допуснатите до втори тур кандидати се провеждат в средата на месец юни, като всеки от тях се уведомява за датата и времето на интервюто. • Изисквания за участие в конкурса: – кандидатите трябва да имат българско гражданство (лица с двойно гражданство и притежатели на работна виза/ зелена карта не могат да кандидатстват); – кандидатите трябва да владеят отлично английски език и да имат валидни резултати от тест iBT TOEFL, най-малко 81 т.; – кандидатите трябва да бъдат докторанти във висши учебни заведения; – представеният изследователски проект трябва да бъде значим за съответната научна сфера и

58|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

• Документи за участие в конкурса: – три копия на попълнената апликационна форма; – копия от преведени и легализирани университетска диплома, документ за зачисляване в докторска програма и други дипломи и сертификати за допълнително обучение/ квалификация; – валидни резултати от американския стандартизиран тест TOEFL; – автобиография с акцент върху научните постижения на кандидата; – три препоръки. • Краен срок за подаване на документи за академичната 2011-2012 г.: 1 юни 2010 г. Представянето на резултати от TOEFL до 1 юни 2010 г. се счита за предимство при кандидатстване. • Краен срок за представяне на официални резултати от теста: 24 септември 2010 г. Всички документи трябва да бъдат в 3 екземпляра, попълнени/ преведени на английски език. Документите за участие в конкурса се изпращат по пощата с дата на пощенското клеймо не по-късна от обявения краен срок на адрес: Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт”, София 1000, П. К. 288. СТИПЕНДИИ ЗА ДОКТОРАНТИ В ОБЛАСТТА НА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКИТЕ НАУКИ И ТЕХНОЛОГИИ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2011-2012 ГОДИНА Българо-американската комисия за образователен обмен обявява конкурс за стипендии за докторанти в областта на природо-математическите науки и технологиите.


образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|59


к он к у р с и , с ти пе н д ии , н о ви н и

За стипендиите могат да кандидатстват изявени млади специалисти, които ще се обучават в първокласни университети в САЩ. За учебната 2011-2012 ще бъдат из брани около 45 стипендианти от цял свят, които имат постижения в сферата на науката, технологиите и инженерството. • Научни области: Аеронавтика и астрономия/ Авиоинженерство/ Планетарни науки, Биология, Химия, Компютърни науки, Инженерни науки (eлектричество, химия, строителство, механика, океанология и петрол), Екология/ Геоинженерство/ Науки за земята и атмосферата, Агрономство (теоретична насоченост), Информационни науки и системи (инженерна насоченост), Материалознание, Математика, Неврология/ Изучаване на дейността на мозъка и Когнитивни науки, Обществено здравеопазване (теоретична насоченост), Океанография и Физика. Бюрото за образователни и културни дейности към Държавния департамент на САЩ ще финансира до три години от обучението на стипендиантите. След този срок до приключването на докторантурите финансирането ще бъде осигурено от съответните университети.

• Документи за участие в конкурса: – попълнена апликационна форма в хартиен вариант; – три препоръки; – формуляр за академични справки; – формуляр за издаване на академични справки от американски университети /за кандидати завършили образованието си в САЩ/; – копия от преведени и легализирани университетски дипломи и сертификати, доказващи допълнително обучение/ квалификация; – валидни резултати от тест TOEFL и GRE. • Одобрените финалисти ще трябва да се явят на тест GRE Subject в зависимост от специалността си. Всички документи трябва да бъдат попълнени/ преведени на английски език. Документи в три екземпляра се изпращат по поща на адрес: Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт”, ПК 288, София 1000. • Краен срок за подаване на документи за академичната 2011-2012 г.: 1 Юни 2010 г. Представянето на резултати от TOEFL и GRE до 1 юни, 2010 г. се счита за предимство при кандидатстване. • Краен срок за представяне на официални резултати от TOEFL и GRE: 2 август 2010 г. • Информация за програмите: Българо-американска комисия за образователен обмен „ФУЛБРАЙТ” Централен офис: София, бул. Ал. „Стамболийски” № 17, стаи 9 и 15 тел.: (02) 980 8212 и (02) 981 6830, Приемно време: 14 – 16 ч. всеки работен ден. източник: www.fulbright.bg

• Изисквания за участие в конкурса: – кандидатите трябва да са български граждани. Лица с двойно гражданство и притежатели на зелена карта не могат да кандидатстват; – кандидатите трябва да са завършили бакалавърска/ магистърска степен преди 1-ви август 2011 г.; – кандидатите трябва да владеят отлично английски език и да имат валидни резултати от тест iBT TOEFL, най-малко 93 т. (таксата за полагане на теста се възстановява на номинирате кандидати); – кандидатите трябва да представят валиден резултат от тест GRE (таксата за полагане на теста се възстановява на номинираните кандидати); – не се допускат до участие в конкурса лица, които в момента се обучават в САЩ.

60|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

КИТАЙСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО чрез Министерството на образованието, отпуска 100 пълни стипендии за изучаване на китайски език в рамките на една година. Финансирането е предназначено за ученици и студенти от ЕС. Процедурата по кандидатстването продължава до 30 април 2010 г. Повече информация потърсете на сайта на Министерството на образованието на Китай www.en.csc.edu.cn

ФОНДАЦИЯТА ЗА СТИПЕНДИИ В АВСТРИЯ (Stiftungsrat der Stipendienstiftung der Republik Österreich) отпуска десет стипендии за магистратури и докторантури по специалностите Социални науки, Право, Икономика, Социология. Финансирането продължава десет месеца, като може да бъде удължено с максимум още де-


к он к у р с и , с ти пе н д ии , н о ви н и

сет месеца, според успеха на студентите. Посредник при кандидатстването е Австрийската организация за обмен на студенти.

дента за финансова помощ. Кандидатите трябва да попълнят онлайн формуляр и да приложат автобиография и подробен план за предстоящото си следване в Австрия и описание на досегашните си академични постижения. Другите задължителни документи, които трябва да се изпратят, са две академични препоръки, сертификат за владеене на английски или немски език, в зависимост от бъдещата програма на обучение. Кандидатите за магистратура трябва да са на възраст по-малко от 35 години, а за докторантура – помалко от 40 години. • Краен срок: 1 март 2010 г. Повече за условията, контактите и формулярите за кандидатстване можете да намерите на сайта www.grants.at източник: www.dnevnik.bg

Организацията отпуска 940 евро месечна стипендия и допълнително покрива разходите по медицинската застраховка и общежитието. Кандидатите за стипендии трябва да са приети за обучение в австрийски университет. Също така е необходимо висшето учебно заведение да номинира сту-

СТИПЕНДИИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ФРЕНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Стипендиите на френското правителство се отпускат за нива магистратура (M2) и докторантура под двойно научно ръководство (cotutelle) в области, избрани от самите кандидати.

образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|61


к он к у р с и , с ти пе н д ии , н о ви н и

МАГИСТРАТУРА С ПРОФЕСИОНАЛНА НАСОЧЕНОСТ (MASTER 2 PROFESSIONNEL): Стипендията се отпуска за 12 месеца. Не може да бъде продължавана или подновявана. Покрива периода на обучение и задължителен стаж от 3 месеца. При удължаване на престоя,

което автоматично премахва статута на стипендиант на френското правителство, студентът задължително сключва нова осигуровка във Франция. МАГИСТРАТУРА С НАУЧНА НАСОЧЕНОСТ (MASTER 2 RECHERCHE): Отпуснатата стипендия е с продължителност 10 месеца и не може да бъде продължавана или подновявана. Студентите, желаещи да запишат докторантура под двойно научно ръководство, могат отново да кандидатстват за стипендия, след изтичане на 3 години от получаването на предходната стипендия. ДОКТОРАНТУРА ПОД ДВОЙНО НАУЧНО РЪКОВОДСТВО (COTUTELLE DE THÈSE): Стипендията не може да бъде продължавана или подновявана. Тя покрива 3 престоя във Франция, всеки с продължителност 5 месеца, предварително уточнени в сключената конвенция между българския и френски университет. Стипендии се предоставят също така и на кандидатите, приети в Програмата Коперник, специализирана магистратура (M2) в областта на мениджмънта. ПРОГРАМА КОПЕРНИК (MASTER 2 PROFESSIONNEL): Програмата Коперник е насочена към икономисти, инженери и юристи с придобита степен магистър, франкофони, на възраст под 30 години в момента на подаване на документите, които не са били стипендианти на френското правителство. Кандидатите с известен професионален опит са с предимство. Стипендията е с продължителност 12 месеца и не може да бъде продължавана или подновявана. При удължаване на престоя, което автоматично премахва статута на стипендиант на френското правител-

62|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

ство, студентът задължително сключва нова осигуровка във Франция. • Условия за отпускане на стипендия: – да са български граждани; – възраст до 30 години за магистратури с професионална и научна насоченост (master 2 professionnel, master 2 recherche); – възраст до 35 години за докторантура под двойно научно ръководство; – да не са били стипендианти на френското правителство през последните 3 години; – ниво на френски език, съответстващо на изискванията на учебното заведение; – диплома, еквивалентна на бакалавър или магистър. • Срокове: – 26 февруари: краен срок за подаване на досие за кандидатстване; – 20 март: публикуване на списъка с кандидатите, одобрени по досие; – първа седмица на април: събеседване на одобрените кандидати с комисия от френски и български представители; – втора седмица на април: обявяване на окончателните резултати в интернет страницата на Френския институт www.institutfrance.bg; – 30 април: краен срок за подаване на Dossier de bourse d’études от стипендиантите. • Срокове програма Коперник: – 26 февруари: краен срок за подаване на досие за кандидатстване; – краят на март: подбор на кандидатите по досие; – април – юни: събеседване на одобрените кандидати с комисия от представители на програмата, на предприятия партньори и на френското посолство в България; – начало на юли: обявяване на окончателните резултати.


• Стипендиите на френското правителство включват: – 767 евро месечна издръжка на стипендианта; – социална и медицинска осигуровка; – такса за записване в университета; самолетен билет СофияПариж-София (само за докторантите под двойно научно ръководство, за всеки един от трите им престоя). • За допълнителна информация: Бюро за стипендии, Център за култура и сътрудничество - Френски институт, адрес: ул. „Дякон Игнатий” № 2, Бисера Коларова, тел : 02 937 79 14 факс: 02 980 94 98 bissera.kolarova@institutfrance.bg www.institutfrance.bg източник: www.institutfrance.bg

ФОНДАЦИЯ „РОБЕРТ БОШ“ (Robert Bosch Stiftung) осигурява пълни стипендии на културни мениджъри от Източна, Средна и Югоизточна Европа за квалификационна програма в Германия. • Крайният срок за кандидатстване е 14 март 2010 г., а началото на програмата – октомври 2010 г. Стипендиантите получават в рамките на тринадесетмесечното си обучение месечна стипендия в размер на 1 000 евро. Пътните разходи до Германия, въвеждащият семинар в Берлин през октомври 2010 и обученията, провеждащи се в различни градове на Германия също се поемат от програмата. Стипендията покрива разноските за самите обучения и за едногодишни застраховки на стипендиантите. С тримесечна стипендия се подкрепя професионалният старт на стипендиантите в техните държави след края на програмата. • Допълнителна информация можете да намерите на интернет страницата на програмата www.moe-kulturmanager.de източник: www.dnevnik.bg

ОБСЪЖДА СЕ ИДЕЯТА В ПЕРНИК ДА ОТВОРИ ВРАТИ нов частен политехнически университет. Предвижда се в него да бъдат предлагани специалности като информатика, компютърни науки, телекомуникации, архитектура и строителство.Образователната институция вероятно ще обяви свободен прием за студенти, но повече яснота ще има след обсъждането на проекта в Министерски съвет. образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА|63


л ю б опи т ни ф а к ти

Паника сред потребителите на Google в Китай

В

ъзможността Google да напусне Китай хвърли в паника многобройните му потребители и най-вече китайските студенти, които използват интернет търсачката като основен източник на информация. Възпитаниците на елитния Tsinghua University били в стрес от угрозата да се лишат от картите и програмите за автоматичен превод, които ползват като помощ в обучението си и планирали масово да теглят информацията, докато все още е достъпна. И докато правителството и компанията търсели компромисен вариант в интерес и на двете страни, китайските студенти се чудели как ще я карат оттук нататък без любимия им Google и дали това не е някаква форма на информационна цензура. За младите китайци, обучаващи се в университетите в страната, търсачката е необходим и добре познат помощник в учебния им процес, от който те не искат да се ли-

64|образоваНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

шат. Много от тях очакват сериозна реакция срещу правителството, ако компанията все пак напусне окончателно страната. Самата идея за оттеглянето на световноизвестният гигант им се струва непоносима и по думите им ще ги накара да се замислят в каква държава живеят. Все пак засега Google функционира на територията на Китай въпреки проблемите с хакерските атаки към сървърите є, и поне към момента разривът между двете страни в спора изглежда избегнат. Интернет е дотолкова неделима част от учебния процес на студентите, че проблем от подобно естество хвърли в смут цяло съсловие в най-многолюдната страна на планетата. по материали от чуждестранния печат


Списание "Образование и специализация в чужбина" бр. 15/ февруари 2010  
Списание "Образование и специализация в чужбина" бр. 15/ февруари 2010  

Тема на броя: Време за Мениджмънт Work & Travel Hawaii, Унгария, Англия, Германия, Турция, Ирландия

Advertisement