Page 1

Bachelor's degree catalogue 2014

Как да кандидатствам в университет?


Bachelor's degree catalogue 2014

Как да кандидатствам в университет?


Съдържание Увод

Обръщение Какво е бакалавър Календар на кандидат-студента Как да вземем решение

Специалности

Каква специалност да избера Архитектура Журналистика Инженерни науки Изкуства Компютърни науки Маркетинг и реклама Медицина Мениджмънт Политически науки Право Психология Туризъм Човешки ресурси Финанси

7 стр. 8 стр. 10 стр. 12 стр.

18 стр. 20 стр. 21 стр. 22 стр. 23 стр. 24 стр. 25 стр. 26 стр. 27 стр. 28 стр. 29 стр. 30 стр. 31 стр. 32 стр. 33 стр.

Bachelor's degree catalogue Как да кандидатствам в университет? 2013

Издател: Маркет Тренд ООД София 1680, Бизнес сграда АСТРА бул. България 98, секция Д тел./ факс: 02/ 961 62 63 www.StudyAbroad.bg е-mail: reklama@studyabroad.bg

Държави

Австрия Белгия България Великобритания Германия Гърция Дания Испания Италия Канада Норвегия Франция Холандия Швейцария Швеция Шотландия

Сертификати и изпити Езикови тестове

© Маркет Тренд ООД. Всички права запазени. Никаква част от това издание не може да бъде копирана изцяло или в частичност без изричното писмено разрешение на издателя. Отговорност за съдържанието на подадените реклами и представянията на университети носят самите рекламодатели/ университети. Редакционно завършено на 15.12.2013 г. София, 2014 Четвърто издание

36 стр. 38 стр. 40 стр. 52 стр. 62 стр. 66 стр. 72 стр. 74 стр. 78 стр. 82 стр. 85 стр. 90 стр. 92 стр. 96 стр. 104 стр. 106 стр.

110 стр.


The TOEFL® test: No other test can get you to as many destinations. The TOEFL® test is the most widely accepted and most respected choice — making it easier to reach your destination. Even more reasons why you should take the TOEFL test:

90%

of TOEFL test takers get into their 1st or 2nd choice university.

9,000

More destinations. With the TOEFL test, you have 17% more than any other English-language test. It’s accepted by 9,000 institutions in more than 130 countries, including the U.S., the U.K., Canada, Australia, France and Germany.

4 OUT OF 5 More preferred.

When you choose the TOEFL test, you’re taking the test that 4 out of 5 admissions officers prefer.*

* Source: Survey of 263 admissions officers at U.S. universities, of which 212 accept both the TOEFL test and the IELTS® test and 152 state a preference. Copyright © 2013 by Educational Testing Service. All rights reserved. ETS, the ETS logo and TOEFL are registered trademarks of Educational Testing Service (ETS). All other trademarks are property of their respective owners. 24511

Get registered today www.toeflgoanywhere.org


Уважаеми ученици, родители, учители,

В

ръцете си държите четвъртото издание на справочника за бакалавърски програми у нас и в чужбина. Както винаги досега, фирмата-издател „Маркет Тренд” разпространява информационния каталог безплатно, за да представи пред максимално широка публика възможностите за получаване на качествено образование за младите хора на България. В изданието ви представяме най-популярните дестинации в Европа и Северна Америка с кратка, разбираема и същевременно актуална информация. В този справочник не става дума за нечии предпочитания към отделни програми или държави, а за факти, дати, цифри и препоръки.

Днес - при това изобилие от информация – никой не може претендира, че е казал всичко по дадена тема. По тази причина във всяка от статиите за отделните държави ви предлагаме и полезни връзки към множество сайтове. Използвайте нашия справочник за основа на собственото си проучване и ориентир в морето от информация. В днешно време много често се говори за емиграция и за многото проблеми, пред които е изправена България. Ние ви призоваваме да не забравяте, че образование в чужбина не означава задължително емиграция. Когато подготвяме този справочник, ние не го правим с мисълта, че изпращаме някои от най-талантливите млади хора на страната ни далеч от нея. Напротив – вярваме, че сме от полза за нашето общество, че много бъдещи студенти искат и могат да приложат наученото в някои от най-авторитетните институции както в България, така и по света. Не е пресилено да се каже, че от избора, който ви предстои сега, зависи бъдещото развитие на кариерата ви, а и на живота ви като цяло. Никой не може да прецени по-добре от вас самите дали да учите в България или в чужбина или пък коя е най-подходящата държава. Надяваме се, че този справочник ще бъде ценен помощник при вашия избор. Искрено ви желаем успех и късмет в предстоящото кандидатстване. Екипът на списание „Образование и специализация в чужбина”

УСПЕХ!


Какво е бакалавър?

А

ко четете тези редове, няма как да не допуснем, че има голяма вероятност да сте ученик между 10-ти и 12-ти клас или родител на гимназист. Предстои ви изключително важен избор, който може да определи до голяма степен бъдещето ви или това на вашите деца. Разбира се – говорим за първите стъпки в света на университетското образование.

Редом с новите вълнения на студентския живот трябва да знаете някои административни подробности за висшето образование. Като начало първото ниво на академичната стълбица е бакалавърската степен. В различните държави програмите в това първо образователно ниво могат да отнемат три или четири години. Какво значи да сте бакалавър? Сложен въпрос – зависи от прогрмата, която изучавате. Има специалности, по които не може да притежавате само бакалавърска степен, а трябва да сте минимум магистър (следващата крачка по академичната стълбица), за да практикувате съответната професия. Някои от най-популярните примери за това са правото, медицината, архитектурата и фармацията. Ако се ориентирате към подобна специалност, трябва да се подготвите за по-дълго учене и реално за прескачане на първата образователна степен. Но да приемем, че сте избрали друг тип програма, 8

където можете да завършите само бакалавърска степен. Тук е мястото да кажем, че в България и в много други европейски страни тази образователна степен също се дели на два типа – „професионален бакалавър” и „бакалавър”. В различните страни действат различни образователни системи – някъде бакалавърската степен се получава за 3 години (примерно: Великобритания, Холандия, с уговорката, че в Холандия само отличните ученици успяват да завършат в срок). В Дания, САЩ, Канада и други, включително България, продължителността е 4 години, а при инженерните програми дори 5. Всъщност все повече държави обмислят намаляването на продължителността на бакалавърските програми. В англоезичните страни има колежи, които предлагат обучение и само за 2 години, като придобитата квалификация условно може да се приравни на степен „професионален бакалавър”. В България професионалните бакалаври са завършилите 3-годишен курс на редовно обучение (3,5 или 4 години, ако са задочно) в колеж или университет с не по-малко от 180 кредита и положен държавен изпит или защитена дипломна работа. Бакалаврите са получили своите дипломи след 4-годишен курс редовно обучение (4или 5-годишен курс задочно или индивидуално обучение) в университет, с не по-малко от 240 кредита. Всеки предмет, по който издържите успешно изпита, ви носи определен брой от тези кредити. Задължителните предмети носят повече от избираемите. Идеята на тази система е студентите да имат по-голяма възможност сами да избират дисциплините, които да изучават. Стига да покрият броя необходими кредити, разбира се. Неприятната истина е, че много университети - както у нас, така и в чужбина - все още не могат да предложат такава гъвкавост. Какво да изберете? Със сигурност предпочитанията ви за специалност и език на преподаване, както и държава на пребиваване са определящи, но трябва да отчетете и продължителността на обучението като фактор. Една година повече или по-малко може да има големи финансови последици. В същото време не ви съветваме да правите компромиси с желаната от вас бъдеща професия само заради това. Основна особеност при избора на висше образование е, че няма универсално правилни или грешни отговори на повечето въпроси. Човек трябва да се научи да мисли и да намира най-правилното решение за конкретната ситуация. С други думи казано – това е процесът, в който се превръщаме във възрастни.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Календар на кандидат-студента Клас

Какво да правим?

Поддържайте максимално добър успех в училище.

9-ти клас

Започнете да изучавате чужд език. Включвайте се в извънкласни прояви, благотворителни дейности, състезания и т.н. Проучете кои са международните сертификати за владеене на съответния език.

10-ти клас

Започнете интензивна подготовка по езика, която вече да е насочена към тестовете. Потърсете възможност за пътуване в чужбина или обучение в международна среда.

Явете се на изпитите за езиков сертификат.

11-ти клас

Започнете избора на университети, в които ще кандидатствате.

Изяснете процедурите и крайните срокове.

Изисквайте академична справка възможно най-рано.

12-ти клас

Свържете се с ваши учители за препоръки. Внимателно разгледайте всички оферти, които сте получили от висшите училища, ако се ориентирате към чужбина.

10

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Ч

есто ни питат колко рано трябва да започне подготовката за кандидатстване във висше учебно заведение. Истината е, че няма точна дата, но като цяло важи правилото „колкото по-рано, толкова по-добре”. Затова ви представяме един препоръчителен календар за действие през различните години на средното образование. Без значение в кой клас сте сега, прочетете всички стъпки внимателно и адаптирайте календара за себе си.

Защо е важно? Много висши училища изискват висок успех за кандидатстване. Разбира се – оценките не трябва да бъдат самоцел, но не ги подценявайте. Добре е да имате успех над 5.00. Научаването на чужд език не става от днес за утре. Затова е важно да се ориентирате от по-рано и да положите усилия в тази насока. Много университети (особено чуждестранни) ще искат препоръки или портфолио с вашите успехи. Колкото повече неща успеете да изброите, толкова по-добре. Информирайте се каква е валидността на сертификатите (някои важат до 2 години), къде се провеждат изпитите, колко по-рано трябва да се регистрирате. Това изисква добро планиране на времето и усилията ви. Тестовете – макар в общи линии да следват сходен модел – са достатъчно различни, за да предизвикат объркване у кандидатите, които не са запознати с тях. Например - летен езиков курс, международен лагер, училищен международен проект (често се финансират по програми на Европейския съюз). Така ще натрупате лични впечатления и ще прецените дали обучението в чужбина е това, което искате. Да вземете сертификат в 11-ти клас си има много предимства. Най-голямото сред тях е, че нещата, с които трябва да се справяте в 12-ти клас стават с едно по-малко. Добре е първоначалният ви списък да съдържа поне 10 институции. Много е важно да изберете първо специалност, а след това да търсите подходящ университет, където тя се изучава на добро ниво. В повечето държави всеки от университетите има свои срокове и изисквания към документите. Администрацията винаги ни се вижда бавна, особено когато ни трябва нещо спешно. Поискайте да ви бъде издадена академична справка възможно най-рано. Все повече висши училища изискват препоръки от поне двама преподаватели. Изберете найподходящите си учители за тази цел и си поговорете с тях относно бъдещите ви планове. Може да ви предложат „условен” прием, който ще бъде потвърден единствено, ако успехът от дипломата ви за средно образования е над определен минимум. Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

11


Как да вземем решение?

О

бмисляте кандидатстване за бакалавър? В такъв случай е крайно време да ви споделим кои са трите най-важни неща, които трябва да имате преди да правите каквото и да е, свързано с избора на бакалавърска програма. Те са: информация, информация и пак информация! Живеем във века на интернет и всеки има практически неограничен достъп до уеб сайтовете на образователни институции и организации, които консултират кандидатстуденти. Това със сигурност си има някои позитиви, но в същото време създава опасност буквално да се загубите в морето от информация. За да избегнем подобен проблем, нека да разгледаме позитивите и негативите на всеки един от възможните източници преди всичко останало.

Интернет Няма как да не започнем с вездесъщия интернет. Световната мрежа изключително много улеснява както събирането на информация, така и самото кандидатстване. Важното при работа с он-лайн източници е да умеете да проверявате достоверността на представените данни и да разпознавате всичко, което е субективно, неактуално или просто невярно. Най-добре е да работите само с информационно-справочни страници на официални и реномирани организации. Такива са - университетите, министерства на образованието, агенции по акредитация, агенции за 12

международно образование, професионални издания и т.н. Що се отнася до всички лични мнения и препоръки, които откривате в мрежата, ви съветваме да преценявате внимателно и да сверявате с официалната информация на сайтовете на конкретните университети. Често по форумите пишат по-скоро недоволните хора, отколкото доволните. Освен това - когато четете за класации, които оценяват университети, трябва да си изясните по какви критерии са подбрании и ранкирани.

Приятелите След интернет, приятелите вероятно са хората, с които най-често и най-свободно ще обсъждате бъдещето си. Това са добронамерени хора, които искрено биха споделили своито мнения, предложения и личен опит. Проблемът е, че много рядко интересите и вижданията на хората съвпадат. Изборът на бакалавърска програма и на най-подходящ университет трябва да бъде съобразен с вашите желания, а не с идеите на приятелите, съучениците си или пък модата. Образованието в чужбина не трябва да е на всяка цена! Ако просто искате да пътувате и поживеете извън България – има и други начини.

Семейство Не е зле да обсъдите идеите си с родителите си - те със сигурност, познавайки ви най-добре, биха ви дали най-качествените съвети. Но в никакъв случай не се поддавайте на натиск от тяхна страна, когато става дума за вашето бъдеще. Разбираме, че не всички родители биха оставили децата си да учат това, което са си наумили. И сигурно си имат причини за това... Несъмнено го правят с най-добри намерения, но практиката показва, че това не винаги дава добри резултати. Не ви съветваме да изпадате в излишни конфронтации, а напротив - вслушвайте се в аргументите, които ви изтъкват. Но не забравяйте, че студентът, а не родителите, ще учат въпросната специалност. Семейството трябва да бъде подкрепа (не само финансова) на децата. Често родители и деца стават доста по-близки, когато децата вече са самостоятелни след завършване на средното образование и приключване на възрастта на личностното отстояване. За успеха на студентите в чужбина е най-добре, когато те споделят и постиженията, и трудностите си с близките си – със съвременните комуникации това е доста лесно.

Училище Ако се насочвате към образование в чужбина, то със сигурност може да поговорите с някои от вашите учители, особено с тези по чужди езици. Те често са наясно както с необходимите изпити и сертификати, така и с непознатата терминология и бюрокрация на чуждите образователни системи. Освен това - директорът, класният, учителите по СИП и ЗИП обикновено са сред тези, от които трябва да поискате препо-

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


първата стъпка към студентския живот е dhl uniexpress

www.dhl.bg DHL UNIEXPRESS е специална услуга с преференциални цени за студенти, кандидат–студенти и преподаватели, с която Вашите документи пристигат бързо и сигурно до посочения от Вас университет във всяка точка на света. За допълнителна информация се свържете с отдел „Обслужване на клиенти’’ на тел. 0700 17 700 или на *3456, или посетете най-близкия офис на DHL Express. Kг.

Германия, Англия, Франция, Холандия

Испания, Дания, Швеция

Швейцария, Русия

САЩ и Канада

Япония, Китай, Индия

0.25 кг

32

33

40

50

57

0.5 кг

36

37

45

58

63

1 кг

70

72

82

95

100

Посочените цени са в лева, без включена такса гориво и ДДС. * За неописани държави и килограми можете да получите информация от отдел „Обслужване на клиенти”


ръки при кандидатстване в университет. Помолете ги за това достатъчно рано... и ги подсещайте, когато забравят. Ще ги облекчите при изготвянето на препоръките, ако им дадете списък на университетите, където кандидатствате, както и кратка своя автобиография с постиженията и извънкласните ви дейности. Няма нищо страшно в това да се консултирате относно съдържанието на препоръката преди това с тях. Много училища имат и педагогически съветници, с които можете да поговорите за избора на специалност или да помолите да ви насочат към специалист по професионално ориентиране. В някои училища има и консултанти за образование, които могат да помогнат в процеса на кандидатстването, но за съжаление тази практика не е разпространена в България. Езиковите гимназии са привилегировани в едно отношение. Там често се провеждат представяния на чуждестранни университети. Посещавайте ги, защото винаги има какво ново да се научи, а и те обогатяват опита ви при търсене и анализиране на информацията. Училището е мястото, където обсъждате със съучениците си кой накъде се е насочил и докъде е стигнал с подготовката за кандидатстване. Практиката обаче показва, че много хора предпочитат да са по-дискретни, когато става дума за кандидатстване в чужбина.

Изложения Ако искате да се срещнете лично с представител на някоя от образователните институции, които ви интересуват, 14

няма по-добър вариант от изложенията. Обикновено идват представители от отделите по прием, преподаватели, а все почесто и студенти, които учат в съответните университети. Броят на изложенията за образование, които се провеждат в България, постоянно се увеличава – от септември до март ежегодно се провеждат над 20 изложения в големите градове на страната - София, Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново и Русе. Тези градове – освен големи като население – са и университетски центрове. Ако не виждате родния си град сред тях, за съжаление ще се наложи да пътувате, защото рядко се организират подобни събития извън тях.

Консултантски къщи/ Консултанти След като решите твърдо, че искате да следвате извън България, би било добра идея да се свържете с консултант. Те помагат на кандидат-студентите да изберат най-подходящите за тях университети, които да отговарят на академичното ниво, интересите и финансовите им възможности. Възможно е дадена консултантска къща да работи и като агенция, но би трябвало да има ясно разграничаване на двете услуги. А тя е, че консултантските услуги се заплащат от вас, докато агенциите работят директно с чуждестранни университети.

Агенции Като заговорихме за агенции няма как да не им обърнем малко по-голямо внимание. Това са фирми, които съдействат на един или много университети-партньори да популяризират програмите си и да намерят подходящи кандидат-студенти от България. Агенциите познават добре университетите, които представят в България. Възможно е един университет да работи с няколко агенции, както и една агенция да работи с няколко университета. Техните услуги също са много полезни, но трябва да имате предвид, че възможностите за образование в чужбина наистина са много разнообразни и не се изчерпват с предложените университети. Най-добре е да се свържете с такава фирма след като сте направили собствено проучване и се интересувате от повече подробности, свързани с дадено висше учебно заведение.

Университетите И накрая няма как да не включим и самите висши училища. Каквото и да се случва, няма как да не се стигне до директен контакт с университета, от който се интересувате. Първоначалната връзка най-често е с отдел „Прием на (международни) студенти”. Важното е да не се страхувате или срамувате да задавате въпроси. Представителите на университетите с радост ще ви отговорят и ще си спестят много главоболия. Висшите учебни заведения са най-добрият източник на информация и много от тях имат добре поддържани и актуални сайтове. Опознайте добре университета, за да прецените дали да кандидатствате в него. Не забравяйте, че представителите на висшите училища - при всяко положение - ще се опитат да се похвалят възможно най-много. Но крайното решение е ваше.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Bachelor's degree catalogue 2014

Каква специалност да избера?


специалност

Не можете да си изберете специалност? От www.JobTiger.bg

Е

дин от интересните случаи в кариерното консултиране е с млади хора, на които им предстои да изберат каква специалност да запишат, но изпитват колебания дали ще им бъде интересно, дали ще намерят реализация и т.н.

Каквото и да учите или работите, рано или късно ще имате нужда от промяна

Колебанията често са свързани със страха да не направят грешен избор, с липсата на информация за пазара на труда, професиите, възможностите за реализация, натиск и очаквания на семейството. Каквито и да са причините е добре да имате предвид следните седем неща:

Много студенти работят докато учат. Тук важи максимата „за лудо работи/ учи, за лудо не стой”. Всяка работа ще ви е полезна и ще ви научи на нещо. Ще имате възможност да разберете кои са нещата, които ви мотивират, вдъхновяват, кои ви се удават с лекота, към какво са насочени предпочитанията ви. Освен това чувството, че се справяте сами в живота дава самочувствие и носи удовлетворение.

Няма грешен избор на образование

Каквото и да изберете да учите, то ще ви даде богата обща култура и възможност да потърсите позадълбочено призванието си. По време на следването си да натрупате и практически опит, който ще ви помогне да стартирате кариерата си по удовлетворяващ за вас начин. Мислете за следването си като инвестиция във вас самите. Много по-важно е да вземете най-доброто от университета и да дадете всичко от себе си по време на следването си, отколкото да се чудите дали това е „вашата” специалност. 18

Сигурно сте чували, че хората традиционно си сменят работата на всеки пет години. На всяко работно място ще са необходими нови знания и умения, които ще изграждате в хода на работата. Вместо да се притеснявате дали дипломата ви ще отговаря на безбройните възможности за работа, инвестирайте в развитието на умения за търсене на работа и за създаване на полезни контакти. Всеки път започва с първата крачка

За да си добър специалист в дадена област, трябва да разбираш и от няколко други области

По възможност се ориентирайте към втора специалност или допълнителни курсове, за да разширите сферата си на компетентност и общата си култура. След като стартирате кариерата си ще откриете, че нямате време и сили за учене. Следете пазара на труда

Най-малкото, което можете да направите е редовно да следите сайтовете за работа. В обявите ще намерите информация за най-често търсените умения и качества от работодателите. Участвайте във всички форуми за студентски стажове и кариера. Това може да окаже много по-голямо влияние върху професионалното ви развитие, отколкото избора на специалност. Професиите са взаимносвързани

Винаги можете да направите професионален завой, защото професиите са свързани помежду си чрез уменията и качествата, които са нужни на човек, за да ги упражнява успешно. Научете се да планирате

Оказва се трудно човек да си постави обективна и изпълнима цел, с определена стойност за самия него и след това да я реализира докрай. Едва ли конкурентите ви ще правят изключение. Ако искате да сте „продаваем” и да избирате работодателите си – научете се да го правите. След всичко, казано до тук, бихме попитали все още ли вярвате, че изборът на специалност е фатален? Ако не – действайте! Обратната връзка няма да закъснее.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Как да избера специалност или защо да си направиШ тест за професионална ориентация?

Всеки един от нас има силни и слаби страни, различни интереси и насоченост. Как обективно да се изследват тези личностни качества и как правилно да се насочите към най-подходящата професия или специалност в университета? Потърсете най-иновативния метод – професионалният тест за избор на специалност и професия на Икарес Холандия, защото: •• е тест Номер 1 за кариерно ориентиране в Холандия във всички холандски академични университети и университети по приложни науки. •• тестовете на Икарес се използват в над 700 средни училища в Холандия и са направени от повече от 500 000 ученици. •• в системата са включени университети от 120 държави и над 50 000 специалности. •• тестовете са лесни, бързи и достъпни за всеки, като се получава личен достъп до системата от консултант. •• получаваш отговор на въпросите си за това „какъв съм аз”, „към какво да се насоча” и „какво е характерно за дадена специалност или професия”. •• е избор от няколко вида тестове, които дават пълен обзор на личността. •• тестовете са на български език, но може да се направят на английски, немски, френски, испански, руски, румънски, холандски и иврит. •• избраните от теб език и държава дават резултати, съобразени с професиите и специалностите за тази държава.

Какво трябва да направиш? Ти си ученик и твоята задача е да отговориш на подбрани въпроси, които изследват личните качества, талантите и компетентности, дава възможност даже да се добавят и физически изисквания или ограничения (ако има такива). Това ще отнеме само 15 минути! Резултатът излиза веднага и тези личностни характеристики са засечени с характеристиките на най-подходящата професия или специалност за теб в няколко модула.

Къде можеш да си направиш тестовете на Икарес? В твоето училище, в случай, че е включено към системата или в официалното представителство на Икарес в България, фирма Елемарк www.elemark.bg.

Professional

„Ние знаем какви сме, но не знаем какви можем да бъдем.“ У. Шекспир


специалност

Архитектура Какво означава

Архитектурата е една от специалностите, които винаги ще бъдат актуални, а професията гарантира лесното намиране на работно място и дори стартирането на самостоятелен бизнес. Тя представлява процесът на планиране, създаване, дизайн и конструкция, обикновено на сгради или други физически структури. Архитектурата е един от главните маркери, по който се идентифицират цивилизациите от исторически времена до ден днешен. Работата на един архитект включва не само проектирането и изграждането на сгради, но и други активности –планиране на цели области и държави (териториално устройствено планиране), проектиране на населени места и открити пространства, като улици, площади, градини, паркове (градоустройство и ландшафтна архитектура) – и стигнем до неща като конструиране на детайли, обзавеждане, вътрешен дизайн и т.н. Особености на специалността

Спецификата на тази специалност представлява синтез от изкуство и строителнотехническа дейност. Поради това кандидатите трябва да имат всестранно развита обща и художествена култура, рационално и пространствено мислене, познания и умения в 20

областта на изобразителното изкуство и – не на последно място по важност - способност за самостоятелно творчество. Всеки добър архитект трябва да може да визуализира идеите си правилно. Това е първото нещо, което виждат и клиентите, и строителните техници, които трябва да реализират проекта. В този смисъл рисуването е безценно умение. Колкото и добри компютърни програми да има в днешно време, нищо не може да замени напълно тази способност на архитекта. Какво се изучава

Архитектурата е специалност, която изисква богата обща култура. Ето защо в учебните планове са залегнали много и разнообразни предмети. Обикновено първите години се учат общообразователни предмети като история, право, компютърни науки, мениджмънт, изкуство, математика, и други. В последствие се надгражда със специализирани предмети като геометрия, рисуване и постепенно се навлиза в тясно профилираните области, свързани с изучаването на различните видове сгради – жилищни, обществени и т.н., строителна механика, конструкции и други. Подобно на правото, архитектурата може да се практикува само след завършена магистърска степен, плюс професионална акредитация, която се придобива само след продължителен период на практически стаж. Къде можете да работите с такова образование

Практиката показва, че високо образованите кадри, каквито са тези, завършили архитектура, се справят много по-добре и с намирането на работа, и с развиването на собствен бизнес, въпреки неблагоприятните икономически условия. „Най-пресните” данни, с които разполагаме относно състоянието на архитектурния пазар са от 2010 година, в доклад на Камарата на архитектите в България. Експертите посочват, че той се равнява на 46 милиона евро всяка година. Тоест – всички 2 900 акредитирани архитекти си разделят по около 15 900 евро на година. Разбира се – хората не получават еднакво количество пари, но това е средното положение. Разлики в заплащането вероятно съществуват според типа заетост на специалистите. Ако сте решили да учите в чужбина, няма да е зле да разгледате и сайтовете на местните акредитиращи професионални институции, защото от там може да получите доста информация за необходимите ви професионални умения и компетенции, както и за признаването на дипломите. Ако искате да учите в чужбина и да се върнете в България, хубавата новина е, че Камарата на архитектите в България признава дипломите от всички акредитирани университети в Европейския съюз.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


специалност

Журналистика и връзки с обществеността Какво означава

Особености на специалността

Какво всъщност е журналистика? По дефиниция това е събиране, анализиране, интерпретиране и представяне на информация, новини, актуални събития и т.н. чрез различни жанрове и похвати, и различни канали за масова информация. Като академична специалност журналистиката се позиционира в различни факултети и под различни академични направления. По естеството и методите си тя е хуманитарна специалност, което я изважда от социалните науки, с които има много допирни точки. Връзки с обществеността или добилата през последните години популярност като ПР специалност е една от най-масово търсените университетски дисциплини през последните десетилетия. Специалността често попада под един знаменател с програмите по масови комуникации, медийни науки, журналистика, издателска дейност, маркетинг. Най-често може е част от програмите във факултетите по комуникация и медийни науки, но може да се преподава и във факултетите по икономика, маркетинг и т.н. Специалността има допирни точки както с журналистиката и масовите комуникации, така и с функционирането на дадена организация или институция като административен или бизнес субект, което я прави в по-голяма степен бизнес ориентирана, сравнено с журналистиката.

Журналистика и връзки с обществеността може да бъде изучавана като една специалност, възможно е журналистика и PR да се изучават отделно. В България висшите училища предлагат обучение до бакалавърска степен по специалност Журналистика, Журналистика и масови комуникации/ медии. Това е обичайното наименование на специалностите. Диплома по специалност Българска филология също се признава и изисква от работодателите като условие за заемане на позиция като журналист. Специалистът по PR трябва да има познания върху това как функционират медиите, но и върху това какво произтича от взаимодействието между тях и институцията, чиито интереси защитават. В образованието на PR специалистите е заложено да се изучава по нещо от маркетинг и мениджмънт, което липсва при специалност журналистика. Обичайна практика е журналисти да се преквалифицират като PR-и, обратното е по-рядко срещано. Тази специалност често се предлага в бизнес факултетите на висшите училища и има конкретни специализации според различните бизнес нужди. Владеенето на чужди езици е съществен момент за качественото обучение и особено професионалното развитие в тази област. Какво се изучава

Езикова култура, български език, комуникации, съвременна журналистика, журналистически жанрове, политика и медии, радио журналистика, телевизионна журналистика, бизнес комуникация, етика, речева комуникация, политически PR, онлайн PR и социални медии и други. Къде можете да работите с такова образование

В днешно време около 1/3 от специалистите връзки с обществеността работят в ПР агенции, друга 1/3 работят към компании, неправителствени организации наемат около 14%, а 5% работят за държавни структури. При журналистите се наблюдава по-голямо разнообразие относно специалността – много често тази професия се практикува от хора, завършили филология, социални науки или друга хуманитарна специалност. В големите международни компании специалистите по връзки с обществеността могат да специализират в няколко направления и съответно да имат различни длъжности и фукнции: •• специалист вътрешни комуникации; •• специалист бизнес комуникации; •• връзки с инвеститорите; •• маркетинг комуникации; •• специалист социални медии.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

21


специалност

Инженерни науки

22

Какво означава

Какви специалности се изучават

Инженерните науки са науките, изследващи явленията, важни за развитието на техниката. Това се постига чрез усвояване на знания в областта на физиката, математиката и чрез практически експерименти, насочени към усъвършенстването на инструменти, уреди и апарати или откриването на нови изобретения за нуждите на човечеството. Техническите науки са еволюирали от занаятите. Огромен принос за развитието на техническите науки са направили великите инженери от античността: Архимед, Херон, Пап, Витрувий, Леонардо да Винчи. Една от първите технически науки е механиката, която дълго време остава в сянката на физиката и архитектурата. С настъпването на индустриалната революция възниква необходимост от академично изучаване на техниката и технологиите. Едно от първите образователни учреждения в областта на техническите науки става Политехническата школа на Гаспар Монж, основана през 1794 г. През 19-и век се появява електротехниката, а през 20-и век — радиотехниката, космонавтиката, роботиката и т.н.

Едни от най-търсените и изучавани инженерни специалности са: •• •• •• •• •• ••

Биотехнология Електроника Електротехника Информатика Химично инженерство Физично инженерство

•• Машиностроене •• Ядрена енергетика •• Строително инженерство •• Минно инженерство •• Геология и геодезия

Какво се изучава

Инженерните науки се наричат още „точните науки“. Те се основават на теории, които дават ясни, измерими предвиждания. Значението на тези науки за днешния свят е от изключителна важност. Повечето инженерни програми включват концентриране върху инженерна специалност, заедно с курсове по математика и физика. Множество програми включват и курсове по общо инженерство. Курс по дизайн, понякога заедно с компютърни или лабораторни упражнения, е част от повечето учебни програми. Често, общи курсове, индиректно свързани с инженерството, също са нужни. Спецификата на инженерните науки е в това, че те изследват законите на изкуствено създадената среда и връзката им с естествените закони. Професионалистите, практикуващи инженерните науки, се наричат инженери. Какво можете да работите с такова образование

Инженерът се занимава професионално с инженерни науки и прилага знания в сферата на науката и математиката; демонстрира изобретателност с цел решаване на технически проблеми. Инженерите проектират материали, структури и системи, вземайки в предвид ограничаващите ги практичност, безопасност и цена. Работата им прави връзка между научните открития и прилагането им към човешките нужди в съвременния свят. Практиката е изключително важна за позициите във факултетите по инженерство и някои програми за изследване и развитие, но не се изисква от повечето начални работни позиции. Много опитни инженери получават дипломи по инженерна или бизнес администрация, за да разучат нови технологии или да разширят своето образование.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


специалност

Изкуства

С

пециалностите в сферата на изкуствата са много, като по-голямата част от тях се отнасят към театралното и филмовото изкуство, фотографията и модният дизайн. В чуждестранните университети тези специалности обикновено се обединяват под името fine arts – изящни изкуства, и трябва да ги търсите в образователни институции със специализиран профил. Тези професионални училища по изкуства биват академии за театрални и филмови изкуства, колежи по изкуства или академии по дизайн и мода. Програми в областта на изкуствата предлагат, разбира се, и редовите университети, както стана вече дума, във факултетите си по Fine Arts.

Особености на специалността

В специалностите по изкуства можете да получите диплома за всяка от степените: бакалавър, магистър и доктор. Съществената особеност тук е, че за разлика от много други специалности, в тези от областта на изкуствата кандидатстването преминава през изпити. Това е логично и обяснимо следствие от факта, че образованието и утвърждаването като специалист в тази специфична материя е невъзможно без наличието на определени творчески заложби, познати като талант или дарба. Иначе казано, обучението на един актьор, фотограф или художник дизайнер може да се осъществи като се развива и надгражда нещо, което вече съществува и което не може да се предаде посредством учене и практика – творчески талант. Какво се изучава

Специалностите в областта на изкуствата имат своя теоретична и практическа страна. Първата се изучава в по-голям брой учебни заведения и е по-лесно достъпна. Втората се осъществява в специализирани училища, в които се попада след конкурсна селекция от изпити, с които трябва да докажете творческите си заложби. Къде можете да работите с такова образование

Специалностите в областта на изкуството са предназначени за хора, които имат талант в съответната област и желание да превърнат тази дарба в професия. Повече от ясно е, че особено даровитите кандидати могат да разчитат на прием и стипендии в елитни образователни институции. Излизането от тях обаче не е толкова лесно, защото обучението е трудно. Докъде ще стигнете в образователните степени и доколко ще са ви от полза е дискусионен въпрос, но е ясно, че талантът и изкуството могат да се развиват под нечии напътствия, а в образователните институции са хората, които могат да осъществят този процес.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

23


специалност

Компютърни науки и ИТ (IT) Какво означават „Компютърни науки” и „IT”

Компютърните науки е инженерна специалност, преподавана в образователни институции от всякакъв вид. Специалността е насочена към изучаването на теоретичния базисен фундамент, който стои зад информацията и електронното  обработване, както и зад практическото им технологично приложение. За обяснение на термина IT (съкращение за информационни технологии Information Technology) е подходящо определението на Американската асоциацията за информационна технология, което гласи, че IT въсщност е изучаването, създаването, развиването, инструментариума, поддържането и управляването на компютърно базирани информационни системи. В IТ индустрията могат да работят хора с най-разнообразно компютърно образование – Компютърни науки, Информатика, Компютърни системи и технологии, Информационно технологични услуги, Информационни системи, Софтуерно инженерство и, разбира се, конкретно разработената и профилирана специалност IТ. Особености на специалността

По специалност Компютърни науки можете да завършите с познатите образователно-квалификационни степени – бакалавър, магистър и доктор. В България обикновено получавате някоя от степените и професионална квалификация „компютърен инженер”. Различните образователни системи и различните висши заведения интерпретират и образова24

телните степени, и професионалните квалификации, ето защо може да срещнете много разновидности – компютърен инженер, софтуерен инженер, информатик, специалист в програмирането и други. IT областта е област за обучение и професионално развитие, предназначена за хора, които обичат компютрите и цифрите и всичко свързано с тях. Ако се увличате от точни науки, начело с математика, и от компютрите, но в един по-широк смисъл, то определено можете да се пробвате в IT специалност. Какво се изучава и образователни възможности

IT програми могат да се изучават в бакалавърски, магистърски програми и докторски. Те са от най-популярните и се предлагат в почти всеки университет, технически университет, технически институт или колеж с технически профил. Изборът е много голям, затова е добре да проучите учебната програма, престижността на висшето училище, осигуряват ли се стажове и в кои компании. Тези неща могат да насочват избора ви. Обучението в Компютърни науки протича с изучаването на задължителни предмети в първите курсове и преминава в по-тясно профилирани дисциплини, и още по-тясна специализация чрез магистърска програма. Студентите се запознават с теория на компютърната наука; теория на изчисленията; алгоритми и обработване на данни; методология на програмирането и компютърни езици; компютърни елементи и структурирането им и т.н. Какво може да се работи след завършванe

IT специалист е доста обширно понятие, тъй като има такива, които се занимават с изграждането и поддръжката на уеб сайтове, други, които се занимават с поддръжка на самите компютри, трети разработват и поддържат определени софтуерни програми и т.н. Съвременните развиващи се фирми са загубени без IT специалистите. С диплома по специалност Компютърни науки вашето поле за реализация е огромната софтуерна индустрия, IT сектора, изобщо в целия компютърен бранш. Образованието в тази насока е инвестиция, която бързо ще ви се изплати, ако попаднете в добро висше училище и се трудите упорито. Практическата насоченост в обучението по тази специалност, стажовете, изследователската и научна работа са шанс да навлезете рано в професионалните среди.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


специалност

Маркетинг и реклама Какво означава

Понятието „маркетинг” идва от английската дума за пазар и в един най-буквален превод означава процеса по продажбата на продукти и/или услуги. Маркетингът е комбинацията от теоретични и практични дейности, които реализират продажбата на продукт, услуга, идея и т.н. Той е свързващата част между търсенето и предлагането и е от огромна важност за търговския процес. На нуждата от качествени специалисти за световния пазар, образователните институции отговориха с нова и модерна икономическа, или по-скоро бизнес, специалност. На теория рекламата е част от маркетинга. Най-влиятелната европейска професионална асоциация Charted Institute of Marketing определя маркетинга като управление на процесите, отговорни за идентифицирането, предварително усещане и задоволяване на изискванията на клиента за доходност. И ако това ви звучи много сложно, то българският Закон за защита на потребители е измислил по-просто формулиране на думата „реклама” - всяко направено съобщение във връзка с търговия, занаят или професия с цел да се стимулира реализация на стоки или услуги. Особености на специалността

Завършвайки тази специалност вие се квалифицирате

в маркетинг специалист и можете да търсите реализация в маркетинг отделите на фирми, предприятия, медии, в администрации на държавни институции и т.н. Професионалната квалификация на специалиста по Маркетинг е икономическа, а полето за изява е доста широко. Маркетингът има много допирни точки с други бизнес специалности и като основна и неразделна част от функционирането на всеки бизнес често може да се изучава в комбинирани програми като Маркетинг и реклама, Маркетинг и мениджмънт, Маркетинг и финанси, Маркетинг и комуникации. Завършването на тази специалност е възможно с всяка от най-популярните образователни степени: бакалавър, магистър, доктор. Ако се задълбочите в програмите, които предлагат обучение в областта на рекламата, почти никъде няма да намерите думата „реклама” и това си има своето обяснение – рекламата е област, в която се изискват многостранни знания и умения и тя не може да се покрие само с една специалност. Поради това няма да ви е излишно да се загледате психологически кое най-много ви приляга. Преди да вземете решение какво точно да учите, което е свързано с рекламата, си дайте отговор на въпроса какво точно искате да работите. Какво се изучава

Изучават се различни дисциплини от областта на маркетинга, социалните и бизнес науки, като например Теория на изкуството, Социална психология, Комуникативни умения в бизнеса, Медийна реклама, Приложни аспекти на рекламата, Маркетинг и маркетингови комуникации, Рекламни изображения, Графична реклама, Фотография и реклама и други. Къде можете да работите с такова образование

Завършилите тази специалност могат да търсят реализация в държавната администрация, в частния сектор - фирми от различен калибър, финансови институции, фондации, международни компании. В зависимост от дипломата и специализацията, те могат да заемат позиции на: маркетинг специалист, маркетингов мениджър, маркетингов консултант, специалист по проучвания на пазари, маркетингов специалист по комуникации и реклама и други. Специалистът по маркетинг открива и обслужва клиенти, той работи върху реклами и търговски промоции, разработва маркетингови стратегии, за да се постигне най-голям успех в налагането на марки и в продажбите, анализира пазарните тенденции и наблюдава как се променя средата, в която работи компанията и какви са последствията от тези промени. Динамично развиващата се среда определя най-важните характеристики за маркетинг специалистите – да са иновативни и предприемчиви.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

25


специалност

Медицина Какво означава

Медицината е науката за диагностициране, лечение и предотвратяване на болести. Медицина е и основната академична програма, предлагана от висшите училища, след завършването на която се придобива лекарска правоспособност. Завършването на медицинска специалност е задължително условие за работа като медицинско лице в здравно болнично заведение. Особености на специалността

Медицината е от тези специалности, чиято специфична същност предполага по-продължително обучение до получаването на правоспособност за практикуване на професия. Всичко около приема, обучението, учебното съдържание в програмите, специализациите, получаването на диплома и степен, както и упражняването на професията, всичко това е под прецизна държавна регулация. Медицината е от най-тежките за изучаване специалности, с продължаващо между 5 и 10 години обучение и задължителна практика. Същевременно тя е и специалността с един от най-високо селективните приеми. Често местата в университетите са ограничени за чуждестранни студенти, някъде дори са изцяло недостъпни за тях. Таксите за следване на медицина са сред най-високите, а в найпрестижните висши училища в САЩ – направо разоряващи. Медицинското образование 26

в САЩ започва с 4-годишна pre-medical програма за получаването на бакалавърска степен, а последващото обучение в медицинско училище на университет продължава от 3 до 7 години за получаване на образователна степен доктор по медицина, с която може да се упражнява лекарска професия. Европейските програми по медицина обикновено предвиждат 2 години повече в сравнение с курса на обучение в САЩ. В началото се учат основи, което помага на студентите да разбират всичко. Макар и универсално по своето естество, образованието по медицина в различните държави има свои специфики, дипломите също. Ето защо признаването им в различните държави може да изисква приравнителни изпити или допълнително обучение за получаване на право да се упражнява професия. Естествено, най-добре е да следвате в държавата, в която бихте искали да работите. Така и пътят от университета до работното място би бил по-плавен. Какво се изучава

Биология, Медицинска физика и химия, Латински език с медицинска терминология, Анатомия и хистология, Цитология, Биофизика, Медицинска биохимия, Физиология, Биостатистика и информатика, Офталмология, Неврология, Клинична патология, Клинична фармакология, Акушерство и гинекология, Дерматология и венерология, Психиатрия, Вътрешни болести и терапия, Хирургия, Неврохирургия, Ортопедия и травматология, Урология, Анестезиология и интензивно лечение, Педиатрия, Физиотерапия и рехабилитация, Епидемиология, Инфекциозни болести, Медицинска паразитология и тропически болести, Съдебна медицина и деонтология. Къде можете да работите с такова образование

Завършилите медицинска специалност, в зависимост от образователната  степен и придобитата професионална квалификация, могат да работят като: лекар, лекар по дентална медицина, фармацевт, медицинска сестра - общ профил, акушерка, фелдшер, медицински лаборант, рентгенов лаборант, рехабилитатор, санитарен инспектор, ортопедичен техник, масажист, помощник-фармацевт и зъботехник. Практиката е навсякъде медицинските професии да са под специална държавна регулация, така е и у нас. За да работите като лекар – завършвате специалност Медицина; за зъболекар – Дентална медицина; за фармацевт – Фармация; за всяка от останалите професии висшите училища предлагат идентична по име специалност. Медицинските професии се упражняват в държавни и частни лечебни заведения от различен тип – болници, поликлиники, лаборатории, медицински университетски болници; в структури на държавната администрация, отговарящи за здравеопазването.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


специалност

Бизнес науки (Мениджмънт) Какво означава

Мениджмънт идва от английската дума „manage”, която в превод означава „управлявам, ръководя”, значението на думата има и други аспекти, които са допълнения и нюанси към основното значение. Трайно установилият се вече и у нас термин „мениджмънт” спокойно можем да отнасяме към управление от всякакъв тип. Поставяме знак на равенство между мениджмънт и управление и продължаваме нататък. Обикновено се управляват процеси (дейности), хора, финанси и техника (машини) – поотделно или заедно. Ето защо мениджмънта на практика е пуснал пипала навсякъде.

•• мениджмънт на банковото дело •• финансов мениджмънт •• мениджмънт в: туризма и хотелиерството, здравеопазването, транспорта, спорта, изкуството, бизнес администрацията, земеделието и много други. Мениджмънт почти винаги върви обвързан с друга по-конкретна специалност и се среща доста рядко като самостоятелна бакалавърска програма по общ мениджмънт. Почти няма област на науката или академична област, в която да няма програми по съответния мениджмънт. Навсякъде има нужда от ръководни кадри, съответно - мениджъри. У нас специалност мениджмънт не се предлага винаги под това име, но и като Стопанско управление. Бакалавърските програми са с продължителност 4 години, а магистърските – 1-2 години. В чуждестранните университети бакалавърските мога да бъдат 3 или 4 години, магистърските – 1-2 години. Какво се изучава

Математика, Маркетинг, Финанси, Макроикономика, Теория на управлението, Бизнес стратегии, Планиране и прогнозиране, Статистика, Счетоводство, Делова кореспонденция, Предприемачество, Бизнес анализ, чужди езици и други.

Особености на специалността

Къде можете да работите с такова образование

Мениджмънт във висшите училища се преподава като самостоятелна програма под това име, както и като дисциплина в други икономически и бизнес специалности. Спецификата на тази специалност предопределя един широкообхватен спектър на приложение. Ето защо най-често имаме стотици разновидности на обучението по мениджмънт според полето на действие: •• индустриален мениджмънт •• мениджмънт и маркетинг •• международен бизнес мениджмънт

С подобно образование може да се търси реализация, образно казано, навсякъде. В частния и държавния сектор, в индустрията и в държавната администрация, в бизнес компании от различен калибър, в различните отрасли на леката и тежката промишленост, в здравеопазването, туризма, земеделието, високите технологии... Накратко казано, навсякъде, където има структури, хора и дейности за управление. Никой не трябва да се заблуждава, че с диплома по мениджмънт автоматично е готов за мениджърска позиция. Специално у нас, а и по света, на най-високи мениджърски позиции се намират хора с най-различно образование – от икономическо, през инженерно, до филологическо. Най-често това са собствениците на много успешни компании. На по-ниски нива от тях обаче идва едно ново поколение мениджъри, които реално управляват този бизнес, и които вече все по-често имат съответното мениджърско образование. Успешните мениджъри много често са с друга бакалавърска специалност и са надградили с магистратура или МБА програма по мениджмънт.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

27


специалност

Политически науки Какво означава

Политически науки е от сравнително новите университетски специалности, рожба на динамичният 20-ти век, а корените  са далеч назад във времето, векове преди Христа, в трудовете на древногръцките философи. Политически науки се занимава с научното изследване на политиката. Тя е общоприета университетска специалност и най-общо казано се изучава в няколко основни подразделения: международни отношения (International Relations в англо-американските университети е самостоятелна наука), политика и икономика, политика и право. Особености на специалността

Политически науки не е специалността, която трябва да подготвя бъдещите политици, а наука, която подготвя политическите анализатори. При направлението политически науки/политология можете да получите бакалавърска и магистърска степен, както и да защитите докторантура. Много университети я предлагат като отделна магистърска програма, обикновено от четири семестъра, ако бакалавърската ви степен е в друга област. Почти без изключение, бакалавърската степен по специалността се получава след четири години, за магистърска трябва да добавите още три семестъра. Тази наука, следвайки ес28

тествения ход на времето и мимикрията в политическите процеси, непрекъснато трябва да актуализира и реформира предлаганите дисциплини, за да предлага адекватно обучение, в духа на настоящите реалности. Какво се изучава

Обучението в политически науки обикновено е свързано с изучаването на чужди езици и дисциплини като: история на политическите идеи, основи на политиката, конституция и политика, политикономия, сравнителна политикономия, сравнителни политически системи и институции, теории на международните отношения, политически комуникации и маркетинг, теория и критика на политическите идеологии, политически маркетинг и предизборни кампании и много други. В добавка към това, се изучават общи теории от областта на правото, философията и социологията. Къде можете да работите с такова образование

С диплома по тази специалност можете да търсите кариера като специалист, експерт и анализатор на политическите процеси, в държавни институции, правителствени и неправителствени организации, политически партии, профсъюзи, международни организации. Медиите, социологически агенции и дипломатическите институции също са вариант за работа пред политолозите. Политологията е подходяща за хора, които търсят поле за изява в публичния сектор. С диплома по тази специалност ще може да се похвалите с една завидна обща култура, философско аналитичен поглед върху живота и ще имате възможност, при добро желание, да завършите университета с усвоени един или два чужди езика. Успешната кариера задължително трябва да се гони с бързо интегриране в политическия и обществен живот, защото, както добре знаем, поне в България, всички разбират от политика, и в този смисъл всеки е потенциален конкурент за работното място на младия политолог.


специалност

Право Какво означава

на висше образование по специалността право до образователна степен „магистър“ е с продължителност не по-малко от 10 семестъра. Възможни са редовна и задочна форма на обучение. При задочната форма обикновено се учи 6 години. Обучението завършва с държавен изпит, писмен и устен, и получаване на диплома. Трудова правоспособност се придобива след стаж и полагане на нов изпит. Всички акредитирани висши учебни заведения в България се придържат към тези правила, което прави условията за прием, кандидатстването и процесите на обучение почти идентични във всички тях. Подобно е положението и в чуждестранните вузове, макар в тях да има бакалавърски програми по право. Запомнете обаче – в България диплома по право от чуждестранен университет се признава, ако е магистърска след поне 5 години обучение (10 семестъра). Иначе казано, с бакалавърска диплома по право няма как да получите трудова правоспособност на юрист у нас.

Правото е сложна материя, която се занимава с комплицирани отношения, касаещи съставянето и функционирането на правила и норми (закони) на поведение и взаимоотношения в държавата. Ето защо структурата му е раздробена на множество по-общи сегменти, всеки от които със своя специфика: публично и частно право, материално и процесуално, вътрешно и международно, субективно и обективно, правото като наука, изучаваща правните норми и принципи, правото като правна система.

Какво се изучава

Особености на специалността

Образованието в специалност право е сериозно и продължително, а правоспособност се придобива само след задължителен стаж. Професията на юристите, както и специалността право, са под специална държавна регулация. Според наредбата за получаване на висше образование в България, по специалността право, такова се придобива само при образователно квалификационна степен „магистър” във факултет на висше училище, което отговаря на изискванията на Закона за висшето образование и въпросната наредба. Висше образование по специалността не можете да получите във филиал на висше училище. Обучението за придобиване

•• •• •• •• •• •• •• •• •• •• •• •• •• •• •• •• •• ••

История на държавата и правото Обща теория на правото Конституционно право Гражданско право (обща част) Административно право и административен процес Вещно право Международно публично право Финансово право Облигационно право Наказателно право Семейно и наследствено право Международно частно право Трудово право Търговско право Осигурително право Гражданско процесуално право Наказателно процесуално право Данъчно право

Къде можете да работите с такова образование

Завършващите право получават професионална квалификация „юрист” и се реализират в съдебната система (съдии, прокурори, адвокати), в структурите на Министерството на вътрешните работи, в Министерството на правосъдието, в държавната администрация, в частния сектор – адвокати на свободна практика, частни съдебни изпълнители, нотариуси или юрист-консулти в бизнес компании.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

29


специалност

Психология Какво означава

Какво се изучава

Психологията е наукa, която изучава и изследва умствените процеси и поведението на хората и животните, като често прилага научния метод при лабораторни изследвания. Психологията обхваща прилагането на това знание в различни сфери, включително проблеми от ежедневния живот и лечение на психически заболявания. Психологията е специалност, която обогатява, учи те да бъдеш наблюдателен, да разбираш по-добре както себе си, така и другите, и със сигурност дава един по-широк поглед върху света. А това е ценно в едно обучение, защото има приложение във всички житейски ситуации и със сигурност е полезно за професионалната реализация в каквато и посока да се насочите.

Направленията в Психологията са много и тук ще представим само някои от тях. Клиничната психология дава възможност за работа като психолог в клиничната практика. Тя се занимава с изследвания в сферата на психичното здраве и се опитва да разбере дисфункционалното поведение. Консултативната психология е тази сфера на психологията, която се фокусира върху потенциала за развитие на сравнително здрави индивиди. Социалната психология изучава човешките взаимодействия: комуникация, сътрудничество, конкуренция, лидерство, отношенията между индивида и групата и начина, по който те взаимно си влияят. Организационната психология е насочена към практическо приложение на психологичното знание в работна и организационна среда. Юридическата психология се занимава с изследване на престъпното поведение, неговите мотиви, закономерности и възможности за превенция. В България се изучават още: детско-юношеска психология; училищна психология; спортна психология и др.

Особености на специалността

Характерно за психологията е, че тя е специалност, която често се избира от хората с надеждата, че обучението в нея ще им помогне за разрешаване на техните лични проблеми. Специализацията по психология в никакъв случай не може да бъде заместител на индивидуалната терапия. Човек разбира дали тази професия е за него, едва когато започне да я практикува. Някои от тънкостите на занаята се учат, но има личностни качества, които са необходима предпоставка. 30

Къде можете да работите с такова образование

След като сте решили да учите психология идва и въпросът за професионалната реализация. Каквото и направление в психологията да изберете, важно е да знаете, че това е професия, която изисква учене през целия живот и участие в извън университетски обучения в терапевтични направления, следдипломни квалификационни програми, семинари и курсове. Психолозите могат да се реализират в медицински заведения, неправителствени организации, държавни и общински структури, спорта, бизнес корпорации и др. Много от клиничните и консултативните психолози намират реализация към здравни заведения, неправителствени организации, държавни институции, частни фирми, отделите за човешки ресурси и частната практика.


специалност

Туризъм Какво означава

Туризмът е от онези специалности, чието споменаване обикновено предизвиква приятни асоциации. Упражняването на професията обаче е свързано с изключителни личностни и професионални умения, усвояването на които определя степента на успеха на всеки, захванал се с изучаването на тази университетска програма. Специалността обикновено е част от бизнес училищата/ факултетите на висшите учебни заведения. Има, разбира се, и вузове, които предлагат обучение единствено в тази област.

Най-популярните специалности в чуждестранните университети са: •• Hotel and Hospitality Management •• Restaurant Management •• Tourism Management •• Event Management Какво се изучава

Независимо от наименованието на избраната специалност, сред задължителните дисциплини са: •• управление на туризма •• управление на туристически услуги •• мениджмънт •• маркетинг •• социални науки •• комуникационни умения •• бизнес науки •• основи на финансите и счетоводството •• туристическа политика •• управление на човешките ресурси •• туризъм и международен туризъм •• науки за различните култури по света.

Особености на специалността

Ако искате да учите специалност туризъм, ще трябва да помислите и в каква област да специализирате. Повечето училища предлагат най-масовите и търсени специализации – Хотелиерство или Управление в Туризма. Съществуват обаче и тясно профилирани програми, които ще ви направят професионалисти в области като ресторантьорството, управление на събития, спортен мениджмънт. За магистърска степен можете да се обучавате в още потесни специализации като спа туризъм, еко туризъм, авиационен туризъм, круизен туризъм, здравен туризъм, голф туризъм и други.

Според изискванията на училището и/или на съответния студент могат да се изучават и по-тясноспециализирани модули. Къде можете да работите с такова образование

Дипломата по туризъм ви дава широки познания и ви осигурява намиране на работа като: •• специалист в туристическа агенция; •• управител на хотел; •• работа на круизни кораби; •• организиране на събития; •• ресторантьорски бизнес; •• екскурзовод; •• туристически услуги.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

31


специалност

Човешки ресурси Какво означава

Човешките ресурси е функцията в една организация, която е натоварена с общата отговорност за прилагането на стратегиите и политиките, свързани с управлението на хора. Тази функция често е наименувана HR, произнасяно „ейч ар“, превод от английското human resources, човешки ресурси. Бизнесът в наши дни функционира със стотици, хиляди или десетки хиляди души персонал, а управлението и подбора му са сериозна работа, която се нуждае от подготвени специалисти – HR специалистите. В България тези длъжности заемат енергични служители с различен тип образование, най-често икономическо, стари администратори от бившите отдели „Кадри”, консултанти с бизнес образование и специалисти с конкретната диплома по Човешки ресурси. Особености на специалността

Зад специалността HR стои компилация от знания и умения в областта на икономиката и бизнеса, социалните науки и психологията. Във всички случаи общообразователната подготовка включва усвояване на основни познания по макроикономика, финанси, право, чужди езици, мениджмънт. При тази специалност дипломата от реномирано учебно заведение е важна, за да впечатлите работодателите. Не само у 32

нас като HR специалисти работят хора с различен тип образование или просто някаква диплома по бизнес специалност. Нищо лошо, но това значи по-голяма конкуренция на работния пазар. Така че ако желаете да учите в чужбина и сте готови да инвестирате средства, ориентирайте се към добрите бизнес училища в САЩ, Англия, Франция, Германия, Испания, помислете и за МВА диплома с профил HR. Чуждестранните университети могат да ви залеят с предложения за краткосрочни, двугодишни програми, бакалавърски, магистърски и МВА дипломи, всичко това под формата на full time, part time и дистанционно обучение. Когато ви се налага да търсите информация в образователни сайтове, имайте предвид, че най-често тази специалност фигурира под името Human Resource Management в сферата на бизнес програмите. Човешки ресурси се предлага като самостоятелна специалност под това име като дисциплина в рамките на мениджърски бизнес специалности и като профилирана бизнес специалност - Мениджмънт на човешките ресурси, Икономика на човешките ресурси, Развитие на човешките ресурси и т.н. Какво се изучава

Повечето вузове акцентират на различни магистърски програми по Човешки ресурси като продължаващо обучение след бакалавърски степени по психология или икономически специалности. Курсът на обучение премианва през Въвеждане в мениджмънта, Планиране и организиране, Финансов мениджмънт, Предприемачество, Стратегическо планиране, Установяване на взаимоотношения с кадри, Макро перспективи, Обучение и развитие, Микро перспективи и др. Какво можете да работите

Притежателите на диплома по Човешки ресурси могат да се реализират като мениджъри по управление на човешките ресурси, ръководители на HR отдели, специалисти в такива звена; консултанти, преподаватели, научноизследователски кадри, както в публичната администрация, така и в частния бизнес. За ролята на Human Resource Management в бизнеса се казва, че трябва да бъде стратегическият партньор, който носи промяната и който администрира победоносно движението във всички посоки на човешкия ресурс в компанията. Специалистите по Човешки ресурси са важна част от бизнеса на всяка една компания, те подбират и освобождават персонала, и отговарят за неговата преквалификация и правилно ситуиране в работния процес.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


специалност

Финанси Какво означава

Финанси е дума с латински произход и означава доход, наличност, а всекидневната  употреба е като синоним на пари. Да финансираш означава да осигуриш средства. И така, когато става дума за финанси, най-общо казано става дума за пари и тяхното управление. Особености на специалността

Финанси е подходяща специалност за хора, чиито интереси се простират към икономиката и бизнеса, в тази сфера се борави с цифри, ако математиката не ви се отдава, може би трябва да помислите по-сериозно дали тази специалност е подходяща за вас. Специалност Финанси означава работа в банки, държавни администрации, финансови институции, в частни компании или собствен бизнес, предприемачество – всичко това води най-често към офисна работа пред компютър и в екип. Ако това са неща, които не ви харесват – значи това не е специалност за вас. Какво се изучава

Различните програми в различните университети могат да включват различни учебни предмети и да бъдат структурирани по различен начин, но независимо дали става въпрос за програма в българско или чуждестранно висше училище в общи линии се изучават неща като: •• Публични финанси

•• Теория на парите •• Въведение в банковото дело •• Банкови сделки •• Теория на финансовото посредничество •• Корпоративни финанси •• Финансови инвестиции •• Данъчна политика •• Местни финанси •• Основи на застраховането •• Осигурителни системи и фондове •• Международни финанси Финанси е специалност, която можете да намерите в повечето колежи и университети от изследователски тип, както и в профилираните в икономика и бизнес висши училища. Възможно е да се изучава до бакалавърска, магистърска и докторска степен. Магистърската програма в областта на финансите може да не е достъпна за хора с бакалавърска степен в област далеч от тази на финансите – например бакалавърска степен по биология и магистратура по финанси. Съответно има специалности на другия полюс, които са дотолкова свързани с финансите, че често се предлагат от университетите като обща програма, например: счетоводство, мениджмънт, предприемачество, банково дело, маркетинг. В зависимост от това какво точно ще изучавате като бакалавърска програма или с каква магистратура ще надградите бакалавърската си степен, можете да насочите професионалната си реализация в една или друга посока – банка, застрахователна компания, фондова борса. В чуждестранните университети се предлагат разнообразни програми от областта на финансите като:  Business Finance, Business Finance Law, Finance Economics, Finance, Finance Management, Finance Markets, Finance Mathematics, Finance Risk Management, Finance Studies, Finance Systems, Financial Services, International Finance, Management Finance, Mathematical Finance и т.н. Къде можете да работите с такова образование

Дипломираните финансисти имат широко поле за професионална реализация и в държавния, и в частния сектор, тъй като устройството на света и животът ни са сериозно обвързани с парите. Завършващите финансисти са кадри за: Министерството на финансите, банковия сектор (държавни и частни банки), застрахователния сектор, финансови борси, държавни агенции като НАП, митници, преподавателския състав на висшите училища, които предлагат такова обучение.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

33


Bachelor's degree catalogue 2014

Коя държава да избера?


Австрия

Австрия Видове учебни заведения Професионални висши училища (Fachhochschulen) – 24 институции предлагат обучение основно в областта на технологиите, бизнеса и туризма. Университети (вкл. 6 по изкуствата) – 21 държавни и 13 частни научноизследователски институции.

Език на обучение Обща информация Австрия е наследник на старата Австро-унгарска империя и родина на някои от най-великите представители на европейското изкуство, музика и архитектура. Страната има вековни образователни и културни традиции. Днес в Австрия се обучават около 327 400 студенти, от които 69 700 са чуждестранни. Територията  е 83 872 кв. км. и е силно планинска, като едва 32% от страната е с надморска височина под 500 м. Това предполага студен алпийски климат с много снеговалежи и дълги зими. Ако търсите образование на английски език, може да изберете от над 30 програми за бакалавърска степен. Повече информация за тях можете да получите на: www.oead.at/internationalprogrammes.

36

•• немски език (основно) •• английски език

Документи за кандидатстване За да кандидатствате в австрийски университет трябва да имате следните неща: •• диплома за средно образование – нотариално заверено копие, официален превод на немски език, легализация и апостил; •• сертификат за владеене на немски (Test DAF, Deutsche Sprachdiplom) и/или английски език (TOEFL, IELTS, Cambridge ESOL). Някои университети може да изискват и полагането на допълнителни изпити.

Най-добър срок за кандидатстване В Австрия се провеждат два приема. Последните възможни дати за тях са съответно - 1-ви ноември за зимния и 1-ви февруари за летния, но ви препоръчваме да сте готови с документите си около 2 месеца по-рано.

Как е организирано обучението Зимният семестър започва традиционно на 1-ви октомври, а летният на 1-ви март. Първият е с продължителност 4 месеца – от 1-ви октомври до 30-ти януари, последван от изпитна сесия, а вторият е от 1-ви март до 30-ти септември – включително с изпитите.

Стипендии Възможности за стипендии определено има. Препоръчваме ви да прегледате сайта www.grants.at за най-пълна информация относно възможностите за финансиране на образованието ви в Австрия.

Такса за образование В държавните висши учебни заведения образованието е безплатно. Единственото, което трябва да заплатите е такса за административно обслужване. В частните учебни заведения таксите са доста по-сериозни.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Австрия

Образованието там ще ви излезе от порядъка на 5 000 – 12 000 eвро на семестър.

Разходи за живот Препоръчително е да разполагате с поне 1 000 евро на месец, от които: •• 200-220 евро за храна; •• 300 евро за учебни пособия и други лични разходи; •• 300-350 евро стая в общежитие или жилищен блок, плюс сметките.

Работа В Австрия може да работите с разрешително от Arbeitsmarktservice (АМS), за получаването на което отговаря работодателят. Това не важи за работа в рамките на изследователски програми и такива на Европейския съюз като Еразъм, или работа, свързана с преподаване или лабораторни изследвания.

студентски живот

Име: Виолета Стателова Университет: WU Wirtschaftsuniversität Wien

В

началото на 12-ти клас, както повечето ми връстници, започнах да мисля за кандидатстване и университети. В края на учебната година завършвах езикова гимназия с немски език и тъй като бях сигурна, че искам да уча в чужбина, вариантите пред мен бяха два –

Полезни сайтове www.studyguide.at www.studienwahl.at www.bmwf.gv.at www.help.gv.at www.oeh.ac.at www.housing.oead.at www.oejhv.or.at www.ams.at www.grants.at

Австрия или Германия. Алпийската страна ме грабна по много причини и смея да кажа, че не съжалявам за избора, който взех и кандидатствах във Виена. Един от плюсовете на висшето образование в Австрия е, че няма студентски такси за първите четири години от обучението за всички граждани на страни-членки от ЕС. Единственото условие, за да бъде приет някой в австрийски университет, е да има сертификат, удостоверяващ владеенето на немски език на съответното ниво. Материалната база в университетите е нова и предоставя всичко, от което се нуждаят студентите – от запис на лекциите и качването им в интернет платформата на курса, до компютърна зала, която е достъпна денонощно, в която да могат да подготвят груповите проекти или да се подготвят за изпитната седмица. Столицата на Австрия има свой пулс и своя уникална атмосфера. Виена е градът, който предлага за всеки по нещо – огромно културно богатство, което аз след четири години все още преоткривам и нощен живот, който е повече от зашеметяващ. Клубовете се надпреварват да предлагат отстъпки за студенти и да организират студентски партита в определени дни от седмицата. Като европейска столица Виена привлича студенти от всички краища на света и не се опитва да наложи своята култура върху тях, а се опитва да я обогати, възприемайки по малко от всяка нова. Това е градът, в който се влюбих в мига, в който пристигнах, и отново продължавам да се влюбвам в него всеки път, когато се разхождам по Ринг щрасе, възхищавайки се на архитектурата на сградите или когато обикалям из Щад парк, любувайки се на цветята, грижливо засадени от общината, и излегналите се по поляните хора, радващи се на спокойствието и красотата.


Белгия

Белгия Видове учебни заведения Университети (universiteit; université) Политехнически/Професионални висши училища (hogeschool; haute école)

Език на обучение Английски език, френски език, холандски език, немски език.

Обща информация Белгия е федерална държава, разделена на 3 региона: Столичен регион Брюксел (предимно холандско- и френско-говорещи, с население от 1 000 000 души), Фландрия (предимно холандско-говорещи, с население от 6 000 000 души) и Валония (предимно френско-говорещи, с население от 3 300 000 души) Държавата не само е преживяла превратностите на историята, но се е превърнала в политически център на Европейския съюз. Столицата  Брюксел е столица и на ЕС – там са разположени ключови институции като Европейската комисия, Европарламента и т.н. Този избор е направен не само, защото страната е разположена в „сърцето на Европа”, но и заради отличната си транспортна система. Белгия има три официални езика: холандски, френски и немски. Столицата Брюксел е предимно френски-говореща, но официално е двуезична (френски и холандски).

38

Документи за кандидатстване За да кандидатствате в различните части на Белгия, трябва да притежавате различни документи. Във френскоезична Валония трябва да представите: •• Сертификат за владеене на френски език DALF; •• Сертификат за английски език (ако програмата е на английски); •• Диплома за средно образование (или академична справка), преведена на френски език; •• Молба за признаване на образованието към Министерството на образованието на Валония и Брюксел. Във Фландрия се говори доста повече английски и няма да ви се налага да държите изпит по холандски език. Но все пак ще ви трябва: •• Диплома (или академична справка), преведена на английски и/ или холандски език; •• Сертификат за английски език (например - TOEFL, CAE, CPE).

Най-добър срок за кандидатстване Документи за кандидатстване се подават най-късно до 1 май. Препоръчително е да сте готови поне два-три месеца по-рано, за да имате време за реакция при евентуален проблем.

Как е организирано обучението Обучението за повечето бакалавърски програми се провежда в рамките на 3 години. Годишно има два семестъра – зимен и летен.

Стипендии Изчерпателна информация можете да получите от сайта http://www.studyinbelgium.be/en/financing-your-studies. Възможности има както от висшите училища, така и по линия на правителствени програми.

Такса за образование Във Валония и столицата Брюксел има фиксирани такси за държавните висши училища – 835 евро. Тези цени важат за всички кандидат-студенти, идващи от страни-членки на Ев-

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


ропейския съюз. Университетите във Фландрия се радват на по-широка академична автономия, но цените са сходни.

Разходи за живот Препоръчително е да предвидите поне 850–900 евро, ако смятате да следвате в Белгия. От тях: 400 евро за наем и сметки, около 300 за храна, най-малко 100 за учебници, транспорт и допълнителни джобни пари.

Работа Българските граждани имат неограничен достъп до пазара на труда в Белгия.

За Белгия чуждестранните студенти разказват, че е... ... нестандартен избор за начало на висшето образование. Всъщност, страната често остава в сянка на Германия, Холандия, Великобритания и т.н. Въпреки това има възможности за образование и то на високо ниво.

студентски живот

Име: Велин Пеев Специалност: Международни икономически отношения Университет: Vrije Universiteit Brussel Град: Брюксел

Б

акалавърската ми степен е от Vesalius College, който е асоцииран към Vrije Universiteit Brussel. Избрах го, защото предлагаха специалността, която исках – Международни икономически отношения. Изискванията бяха да имаме положени изпити TOEFL и SAT,

Полезни сайтове www.studyinbelgium.be/en www.belgium.be/en/ www.studyinflanders.be/

както и легализирана диплома за средно образование. Годишните такси в частните университети са 11 000 евро, а в университета в Льовен – 1 600 евро. Възможности за стипендии преди имаше във Vesalius – пълни и частични, но мисля, че те вече отпаднаха. Лекциите се провеждат на малки групи от около 20 човека, което позволява на преподавателите да имат много поблизък контакт със студентите, да ги опознаят много по-бързо, да знаят къде са слабите им места, за да им помагат активно да ги елиминират. Изключително рядко се случва студенти да бъдат „скъсани” по някой курс. Прагът за завършване е сравнително нисък, затова голямо внимание се обръща на това с колко си завършил, защото от друга страна - отлични оценки се пишат трудно. Повечето студенти живеят на квартири, които наемат. По-рядко се среща да живеят на общежития. Приблизителната месечна сума за издръжка в Белгия е около 1 200 евро. По отношение на забавленията не мисля, че Белгия има много какво да предложи на студентите. Брюксел е до голяма степен чиновнически град, без много добри възможности за активно забавление. Льовен, от друга страна, е малко студентско градче, което има по-интензивен социален живот. Най-важното ми послание към желаещите да учат в Белгия е, че подготовката е добра, макар да има какво още да се желае. Може би няма славата на най-доброто в света, ако един кандидат-студент се цели в това. Белгия е гостоприемна към чужденци, но по някаква причина не се оказва твърде „интересна” за младите хора в дългосрочен план. Практиката ми показва, че много голяма част от завършилите университет там след това се ориентират към работа и живот на други места.


България

България Видове учебни заведения

Обща информация Българското висше образование традиционно винаги е поддържало добро ниво. Към края на епохата на комунизма страната ни е избрана за център на компютърната индустрия в Източния блок. Тогава български студенти обират наред наградите по съзтезания, свързани с математика, информатика и технологии. В днешно време няма как да не признаем, че страната ни е загубила част от престижа си, но все пак предлага доста възможности за бакалавърски програми - както в държавните висши училища, така и в частните. Много е изговорено за проблемите на българското образование. Нашият съвет е да не бързате с генерализации – качествено образование на високо ниво е възможно и тук в България. Страната е с едни от най-ниските данъци в ЕС и колкото и невероятно да звучи – с една от най-стабилните икономики. През последните години у нас се развива бързо аутсорсинг индустрията, туризма и отново - IT сектора.

40

Висшите училища в България са държавни и частни: Университети - присъждат бакалавърска степен след 4 годишен срок на обучение. Висши училища/ колежи - границата между университет и висше училище у нас понякога се размива, но по презумпция вторите трябва да са по-тясно профилирани. Има възможност за придобиване на степен „бакалавър” или „професионален бакалавър”.

Език на обучение

•• български език (основно); •• английски; •• немски.

Документи за кандидатстване •• •• •• ••

формуляр за допускане до кандидатстудентски изпити формуляр за кандидатстване диплома за завършено средно образование езиков сертификат (за програми, преподавани на чужд език).

Най-добър срок за кандидатстване Най-добре е да кандидатствате в периода юни-юли, в годината, в която започва обучението. Иначе българските университети имат практиката да обявяват 2-ри, 3-ти и допълнителни приеми за попълване на незаетите места. Това е добра възможност за некласираните... но местата в най-търсените специалности обикновено свършват доста по-рано.

Как е организирано обучението Академичната година започва през октомври, завършва през юни и се дели на 2 семестъра. Всеки от тях приключва с изпитна сесия, в която кандидатите трябва да демонстрират знанията си, получени през семестъра.

Стипендии В България можете да кандидатствате за два вида стипендии: държавни, които се отпускат чрез бюджета на висшето учебно заведение и европейски стипендии и награди. И двете се присъждат по успех, който е различен за всяка специалност, а за наградите трябва да сте участвали в конференции, състезания или да имате научна публикация.

Такса за образование Университетите сами определят размера на таксите. В държавните висши училища те най-общо са от 500 до около 2 000 лв. (за медицински специалности) на година.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Разходи за живот В градовете с големи концентрации на студенти е нужно да разполагате с минимум 500 лв. за воденето на самостоятелен студентски живот на общежитие, храна, транспорт и учебни пособия. Ако трябва да плащате наем за квартира, разходите ви се повишават значително.

Полезни сайтове www.minedu.government.bg www.rsvu.mon.bg

Работа Студентите имат право на работа без каквито и да е ограничения.

студентски живот

Име: Стефания Найденова Специалност: Бизнес науки Университет: City College/ International Faculty of the University of Sheffield и ВУЗФ

П

рез годините Шефилдският университет, чрез неговия международен факултет – Сити Колидж, успя да изгради сериозна репутация, демонстрирайки отлично ниво на преподаване и се доказа като лидер във висшето образование в

региона. Когато научих за прекрасната възможност за придобиване на британска диплома от престижния The University of Sheffield, водещ в класациите на Острова и в България, чрез партньорството си с Висшето училище по застраховане и финанси, знаех, че това ще бъде моят избор. Без съмнения доверих образованието си – бакалавърска степен, на професионалистите и до момента не съм съжалила за взетото решение. Сега, когато съм вече трета година студентка, съм абсолютно сигурна, че висококачественото обучение помага на студентите за постигане на академичните и професионални цели. Посещенията в компании и организации като МТЕЛ, хотел Кемпински, Англо-Американското училище и др., както и гост лекторите дават практически знания и умения на студентите. Преподавателите и администрацията в университета са в услуга на студентите и са посветени да предоставят опит и образование от най-висока класа, както и да вдъхновяват студентите да развият целия си потенциал. Извънкласните активности, като например развитието на клубове и други студентски инициативи са важна част от студентския живот. В навечерието на 2014 г. маркетинг клуба към университета организира благотворителна инициатива в подкрепа на Българската Коледа. „Маркетинг клуб – София“ организира и допълнителна инициатива в помощ на Детско онкологично отделение към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Всичко това превръща студентите на City College/ International Faculty of the University of Sheffield и ВУЗФ не само в отлично подготвени и мотивирани млади специалисти, но и в социално отговорни млади хора, обучаващи се в България, мислещи и активно работещи за по-доброто бъдеще на страната ни.


България

the University of Sheffield International Faculty, CITY College и Висше Училище по Застраховане и Финанси

Kонтакти: Представители за България Десислава Пенчева Тихомир Тихомиров bulgaria1@city.academic.gr ttihomirov@city.academic.gr 02 961 62 63, 02/ 40 15 818, 0884 59 29 04 България София 1680, бул. България 98, офис сграда АСТРА, секция Д, ет. 8, офис 16 София 1618, ж.к. Овча Купел, ул. Гусла №1 www.city-sheffield.bg, www.vuzf.bg

Специалности: Бизнес счетоводство и финанси Бизнес мениджмънт Бизнес маркетинг

42

University of Sheffield е един от най-старите британски университети. Той е класиран сред най-добрите 100 световни университета, сред 20-те най-добри университета във Великобритания и е в първия 1% на най-добрите световни университети. През 2011 University of Sheffield беше обявен за Университет на годината от THE Awards (Times Higher Education Awards). CITY College в Солун, Гърция, е единственият факултет на университета, базиран извън Великобритания, и предоставя на студентите уникалната възможност да получат диплома от първокласен британски университет, като обучението им се провежда съвсем близо до дома. University of Sheffield, в партньорство с Висшето училище по застраховане и финанси, предлага на младите българи уникална възможност да получат престижна британска диплома, да учат в модерна академична среда и да са част от автентично британско образование, без да напускат дома си.

Акредитации National Academic Recognition Information Centre (NARIC), British Accreditation Council (BAC), Asociatia MBA (AMBA), Chartered Management Institute (CMI), British Computer Society (BCS).

Класации на университети University of Sheffield е класиран на 20-то място в Европа, 11-то място във Великобритания и на 66-то място в света според Световната класация на университетите QS 2012.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014 Изисквания за прием Езикови тестове - TOEFL/ IELTS/ CAE или други приравнени изпити Есета - 1 брой

Документи за кандидатстване Формуляр за кандидатстване Диплома за средно образование Препоръки - 2 броя Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

200 бр. студенти общо 40% международни студенти 120 бр. студенти от България 4 програми с обучение на английски език

английски език на обучение 8 семестъра продължителност на обучението

септември/ януари начало на учебната година

Крайни срокове ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

ранен прием - май 2014 редовен прием - октомври 2014

Студентски услуги Кариерен център

Финансови условия (годишно) Такса регистрация Такса за обучение

100 евро 5 300 евро

Финансова подкрепа стипендии студентски кредити работа в университета

Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Общежития Спортни съоръжения

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

43


България

Американски университет в България

Kонтакти: Прием на студенти Боряна Шалявска admissions@aubg.bg +359 73 888 111 България 2700, Благоевград пл. Георги Измирлиев 1 www.aubg.bg

Специалности: Американистика Бизнес администрация Европейска политика Журналистика и масови комуникации Икономика Информационни системи История и цивилизации Компютърни науки Математика Политически науки и международни отношения

Възпитаниците на АУБ за пореден път са сред най-добре реализиралите се в България според рейтинговата система на Министерство на образованието, чиито нови резултати бяха оповестени през 2012 г. Петте академични направления на АУБ, оценени от системата - икономика, компютърни науки, бизнес администрация, политически науки и журналистика и масови комуникации заемат водещи позиции, а специалност „Икономика“ е №1 в страната. В момента 1 000 студенти от 40 държави живеят, учат и се развиват заедно в най-модерния университетски комплекс в България.

Американско образование с европейски перспективи Успехът на Американския университет в България се гради върху следните важни характеристики: •• АУБ e акредитиран както в САЩ, така и в България. Студентите имат уникалния шанс да получат дипломи, които се признават в цял свят – американска, българска и eвропейско дипломно приложение. •• Образованието в американски стил „liberal arts” е гъвкаво и изцяло на английски език. •• Преподавателите са чуждестранни и са получили образование в най-престижните световни университети като „Харвард” и „Принстън”; те са непрекъснато в пряк контакт със студентите. •• Студентите на АУБ могат да прекарат един семестър или една година в над 100 университета в Европа и САЩ. •• АУБ разполага с най-модерната и високотехнологична база за обучение и настаняване в България. През януари 2013 г. в АУБ отвори врати ултрамодерният студентски център „Америка за България”, включващ многофункционална спортна зала на европейско ниво, театър-аудиториум, места за хранене, кафе с външна панорамна тераса, книжарница и офиси на студентски клубове. •• Възпитаниците на АУБ са сред най-предпочитаните професионалисти за работа в топ международни компании и организации.

Акредитации New England Association of Schools and Colleges, САЩ; Национална агенция за оценяване и акредитация, България.

Международни и съвместни програми Програми за обмен и обучение в САЩ и Европа. 44

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Подспециалности

Изисквания за прием Езикови тестове - TOEFL iBT/ IELTS/ CPE/ CAE Кандидатстудентски изпити - SAT Reasoning Test/ Critical Reading и Math/ или ACT

Документи за кандидатстване Формуляр за кандидатстване Есета - 1 брой Диплома за средно образование Брой препоръки - 2 Сертификати за извънкласни постижения Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

Бакалавърски програми 2013/ 2014

Крайни срокове ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

ПРОЛЕТЕН/ ЛЕТЕН СЕМЕСТЪР:

редовен прием

редовен прием

01/06/2014

Студентите в АУБ могат да изучават две специалности едновременно и половината от тях се възползват от тази възможност. В допълнение, могат да изберат да учат и подспециалност измежду: Американистика, Антропология, Икономика, История, Литература, Математика, Югоизточна Европа, Изящни изкуства, Журналистика и масови комуникации, Философия и религия, Бизнес администрация, Компютърни науки, Информационни системи, Европейска политика, Политически науки и международни отношения

01/11/2014

Финансови условия (годишно)

1 000 бр. студенти общо 55% международни студенти 450 бр. студенти от България английски език на обучение 8 семестъра продължителност на обучението

септември/ януари

Такса за обучение Общежитие Храна

10 300 долара 1 320-1 640 долара Университетът разполага със собствен стол

начало на учебната година

Здравна застраховка

българи - според действащото законодателство на РБ, чужденци – чрез застрахователно дружество

Кариерен център

Транспорт Учебници и материали Други такси

Университетът предлага собствени общежития в непосредствена близост 300 долара 450 долара - студентска такса

Студентски услуги Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Общежития

Финансова подкрепа пълни стипендии за резултат над 1 350 от SAT Reasoning Test/ Critical Reading и Math частични стипендии и финансова помощ работа в университета студентски заеми

Спортни съоръжения Условен прием Езикови/ подготвителни курсове

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

45


България

Нов български университет

Kонтакти: Направление Обслужване на кандидат-студенти Нина Симеонова и екип top.info@nbu.bg +359 2 811 01 10 България София ул. Монтевидео 21 www.nbu.bg

Нов български университет е учреден на 18 септември 1991 г. с решение на Великото народно събрание. НБУ получава институционална акредитация от НАОА за максималния период в три поредни акредитации - през 2001 г., през 2006 г. и през 2012 г. През 2004 г. НБУ е акредитиран от The Open University във Великобритания. Нов български университет е първото висше училище в България, в което се въвежда кредитната система за обучението по образователните степени специалист, бакалавър и магистър, дистанционното и продължаващото обучение. Нов български университет има мисия да е автономна и либерална академична институция, която допринася за напредъка на университетското образование чрез достъпно интердисциплинарно и специализирано обучение и научни изследвания по международни стандарти. Като поставя в служба на обществото своя академичен потенциал, Университетът формира предприемчиви, социално отговорни личности, подготвени за живот в условията на съвременния демократичен свят.

Програми:

Акредитации

Анимационно кино Връзки с обществеността Графичен дизайн Информационни технологии Кино и телевизия Маркетинг Мултимедия и компютърна графика Психология Право (магистърска програма) Реклама Счетоводство и одит Телекомуникации Туризъм Управление на бизнеса и предприемачество Фотография

През декември 2012 г. получава трета поредна акредитация от НАОА за максималния период от шест години.

Класации на университети Рейтингова система на висшето образование.

Всички програми може да видите на www.ecatalog.nbu.bg

46

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014 над 10

Изисквания за прием ТОП (Тест по общообразователна подготовка) Специализирани изпити под формата на тест, есе, събеседване или изпити по изкуствата Езикови сертификати за програмите на чужд език

Документи за кандидатстване Формуляр за кандидатстване Диплома за средно образование (копие)

на обучението

01 октомври начало на учебната година

Студентски услуги

Крайни срокове Тест по общообразователна подготовка всеки месец

Финансови условия (годишно) Такса за кандидатстване Такса регистрация Такса за обучение

000 студенти 3% международни студенти Програми с обучение на български, английски и френски език 8 семестъра продължителност

15 лева 10 лева 1 200 лева (стандартна семестриална такса)

Финансова подкрепа стипендии студентски кредити, съгласно действащото законодателство работа в университета

Кариерен център Консултант за чуждестранни студенти Консултации с програмни директори по академични въпроси Възможности за стажове Езикови/ компютърни курсове Спортни съоръжения Възможност за обучение в чужбина

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

47


България

Висше Училище Международен Колеж (International University College), София

Kонтакти: Петя Кметска office@iuc.bg +359 2 421 95 95 България София Цариградско шосе 149Б www.iuc.bg

Специалности: International Business Management Business & management with Finance

Международни и съвместни програми Съвместни програми с Cardiff Metropolitan University, UK.

48

Вече 20 години International University College (IUC), София, предлага обучение на английски език по британски бакалавърски програми, а от 2009 г. и МВА програма на Cardiff Metropolitan University. Обучението отговаря на високите европейски и британски образователни стандарти, тъй като освен в България, IUC е акредитиран от British Accreditation Council. След успешно завършване студентите получават българска бакалавърска диплома и британска диплома на Cardiff Metropolitan University, която дава на младите хора отлични шансове в конкуренцията за желани работни места във водещите български и чуждестранни фирми. Обучението е изцяло на английски език, студентите работят в малки групи, с много казуси, ориентирани към бизнес практиката. IUC разполага с добре уредена материална база – учебни зали, библиотека с богат информационен ресурс – над 2 000 заглавия англоезична литература, като над 35% от нея е издадена през последните 4 години, онлайн бази данни, модерни компютърни лаборатории и достъп до интернет от всяка точка в IUC.

Класации на университети Сред 10-те най-добри български университети в официалната класация на МОН: на 3-то (Туризъм), 8-мо (Икономика) и 9-то място (Администрация и управление). На 152-ро място в класацията ТОП 1 000 Международни бизнес училища в света на SSRN; На 2-ро място в класацията на SCOPUS за България.

Акредитации НАОА, The British Accreditation Council.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014

Изисквания за прием Езикови тестове - IELTS/ CAE/ TOEFL Кандидатстудентски изпити на университета (ако нямат международен сертификат за езика) Есета - 1 брой

Документи за кандидатстване

160 бр. студенти общо 7% международни студенти 149 бр. студенти от България 3 програми с обучение на английски език

английски език на обучение 6 семестъра продължителност на обучението

септември начало на

Формуляр за кандидатстване Диплома за средно образование Език, на който се представят документите за кандидатстване - български/английски

учебната година

Крайни срокове

Кариерен център Консултант за чуждестранни студенти

ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

ранен прием до 31/05/2014 редовен прием до 31/08/2014

Академичен консултативен център

Финансови условия (годишно) Такса за обучение

Студентски услуги

6 900 лева

Финансова подкрепа стипендии за отличен успех студентски заеми (държавно гарантирани банкови кредити)

Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Езикови/ подготвителни курсове Условен прием

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

49


България

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ От нас започва морето на вашите мечти!

Kонтакти: Център за кандидатстудентски прием priem@vfu.bg, +359 52 355 106 България 9007, Варна, к.к. Чайка, ВСУ „Черноризец Храбър” www.vfu.bg

Специалности: Архитектура Бизнес администрация и мениджмънт с профили: - Бизнес мениджмънт в туризма - Международен бизнес мениджмънт Дизайн за архитектурната среда Защита на националната сигурност Информатика и компютърни науки Международни отношения и право Международна икономика с профили: - Международни икономически отношения - Финанси и счетоводство - ПР и медиен маркетинг Мода и мениджмънт в модата Психология Психология и консултиране Право

50

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ е най-големият частен университет в България. Той е утвърден академичен център, който съчетава обучението на български и чуждестранни студенти в приоритетни за страната области и създава международно конвертируем и конкурентен научен и академичен продукт. В него се обучават над 10 хиляди студенти в 80 бакалавърски и магистърски програми и 23 акредитирани, научни специалности за подготовка на докторанти (http://ksp.vfu.bg/). Университетът е ориентиран към студентите и тяхната професионална реализация. По време на обучението си те имат възможност да участват в различни програми за академичен обмен, учебни практики, стажове и тренинги.

Акредитации Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” има институционална акредитация за максимален 6-годишен период с оценка 9.12 при най-високата възможна 10. Документът се издава от Националната агенция по оценяване и акредитация. Оценката, която университетът получи, е сред най-високите, давани на висшите училища в България. Високата акредитационна оценка, престижните знаци на Европейската комисия за качество на образователния процес - DS Label, за прилагането на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити - ECTS Label, и за постижения в областта на научните изследвания – HR Logo, са доказателство, че Варненският свободен университет е конкурентен в европейското и световното образователно пространство. Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред Публична администрация и мениджмънт с профили: Пожарна безопасност и защита на населението Строителство на сгради и съоръжения с профили: - Строителство на сгради

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015

- Пътно строителство - Водоснабдяване и канализация Сценични изкуства и мениджмънт Хотелиерство и ресторантьорство Експедиционен туризъм Хореография с профили: - Български народни танци - Съвременен танцов театър


Изисквания за прием Резултат от положен конкурсен изпит: •• Тест •• Портфолио за някои програми •• Кандидатстудентски изпити за някои специалности •• Мотивационно интервю за някои специалности. За положителен кандидатстудентски изпит се приемат и резултатите от: държавни зрелостни изпити, положени в Република България след 2008 г.; изпити, проведени в други акредитирани висши училища в годината на кандидатстване; сертификат за езикови и компютърни умения. Брой препоръки - изискват се за кандидатстване в Стипендиантската програма „Аз ще уча и ще успея в България“.

Бакалавърски програми 2013/ 2014

Формуляр за кандидатстване Диплома за средно образование Език на който се представят документите за кандидатстване - български

10 000 бр. студенти общо 3% международни студенти български, английски и руски език на обучение 8 семестъра продължителност

Крайни срокове

на обучението

1. Подаване на документи: 15.01 - 30.09.2014 г. 2. Провеждане на конкурсни изпити: 19.01 - 30.09.2014 г. 3. Обявяване на резултатите от конкурсните изпити във ВСУ: до 5 дни след всеки изпит 4. Класиране: до 5 дни след приключването на всяка изпитна сесия 5. Записване след класиране: 1.04 - 30.09.2014 г.

1 октомври начало на

Документи за кандидатстване

учебната година

Студентски услуги Кариерен център

Финансови условия (годишно)

Консултант за чуждестранни студенти

Такса за обработка на документи Такса за кандидатстудентски изпит Такса за обучение

Академичен консултативен център

26 лева 45 лева 960-1 920 лева

Финансова подкрепа стипендии/ стипендиантска програма на ВСУ „Аз ще уча и ще успея в България“ - покрива 100 % от годишната такса за обучение в първи курс възможност за разсрочено плащане на семестриалните такси работа в университета студентски заеми

Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития Спортни съоръжения Езикови/ компютърни курсове

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

51


Великобритания

Великобритания Видове учебни заведения Университети – Изследователски институции, сред които са и най-големите и престижни висши училища на Острова. Издават бакалавърска диплома след 3 годишен срок на обучение, но все по-популярни стават и директни магистърски програми, които отнемат 4 години.

Обща информация Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия е островна държава в Западна Европа. То се състои от четири историко-географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Всяка една от тях си има не само свои особени традиции, но и законодателство и институции. Обединеното кралство е пословично с дъждовния си климат. Морското обкръжение и особено влиянието на топлото течение Гълфстрийм правят зимата мека, влажна, мъглива и почти безснежна. През лятото, както и през преходните сезони, падат много дъждове. Населението на Обединеното кралство е 58 789 194 души, трето по численост в Европейския съюз и двадесет и първо в света. В този материал ще разгледаме особеностите на висшето образование на Острова без

52

Колежи – Колежите често са асоциирани към някой от университетите на Острова, макар да имат право да издават дипломи. Можете да завършите като бакалавър или професионален бакалавър, като се предлагат и двугодишни програми.

Език на обучение Aнглийски език (основно), немски, френски.

Документи за кандидатстване UCAS формуляр (UCAS – централизираната електронна система за кандидатстване в университети и колежи (www.ucas.ac.uk), попълнен онлайн в системата. Преведена и легализирана академична справка/ диплома за средно образование с оценките към момента на кандидатстване.

Препоръки

•• Мотивационно писмо •• Сертификат за владеене на английски език - IELTS, CAE, TOEFL •• В някои университети и за някои специалности може да се изискат резултати от положени тестове като МСАТ, ВМАТ, LNAT и др. (виж на www.ucas.ac.uk) •• Такса за кандидатстване – 12 британски лири за една специалност, 23 британски лири за 5 специалности/ университета

Шотландия, тъй като разликите там са съществени и заслужават допълнително разяснение. Във Великобритания има над 300 университета и колежа, които предлагат над 50 000 програми за висше образование. Има строга (макар и неофициална) йерархия на британските университети. За най-престижни традиционно се смятат членовете на т.нар. Russel Group. В тези университети се извършва и основната научно-изследователска дейност в страната.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Такса

Най-добър срок за кандидатстване До 15-ти октомври – в UCAS трябва да са пристигнали кандидатурите за специалностите медицина, стоматология, ветеринарна медицина и ветеринарни науки, както и за всички специалности в университетите Оксфорд и Кеймбридж. До 15-ти януари - в UCAS трябва да са пристигнали кандидатурите за всички университети и специалности (с изключение на описаните по-горе и за специалностите изкуства и дизайн, за които се кандидатства по-късно). До 24-ти март - в UCAS трябва да са пристигнали кандидатурите за специалностите изкуства и дизайн. Има университети, които приемат документи за кандидатстване директно, но най-вече за обучение от пролетния семестър, който започва през януари.

Как е организирано обучението Учебната година има два семестъра. Зимният семестър започва през септември/ октомври и приключва през януари. От януари съответно започва пролетният семестър. Във Великобритания по принцип има т.нар. „Exam week”, но това не е точен аналог на характерното за България ударно учене - „сесия”. Оценяването се провежда и през семестъра под формата на доклади, презентации и т.н. С други думи, студентите трябва да „поддържат форма” през цялата година.

През 1998 година британският парламент за пръв път разрешава на висшите училища да събират такси за образование на студенти, като обаче им налага таван от 1 000 паунда. Днес този таван е достигнал до 9 000 паунда, като 64 университета (включително някои от най-сериозните имена) вече налагат този максимален размер. Обучението в частни университети спокойно може да струва и двойно повече. Това е и причината по-голямата част от студентите във Великобритания да търсят заем, за да финансират образованието си.

Разходи за живот Великобритания е страна на големи контрасти в това отношение – ако живеете в центъра на Лондон трябва да се приготвите за разходи над 1 000 британски лири. В други части на страната може да се справите и с около 500. В това число включваме наем, сметки, храна, учебни пособия и малко развлечения.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

53


Великобритания

Ориентировъчни цени във Великобритания: •• седмично пазаруване в супермаркет с основни храни и домашни принадлежности - 30 британски лири; •• хранене в пъб – 6-10 британски лири; •• хранене в ресторант 12–20 британски лири; •• билет за кино – 7-10 британски лири; •• билет за градски транспорт – 2 британски лири.

Студентски заем Високите такси са голямо предизвикателство и затова студентите в Обединеното кралство обикновено финансират образованието си със студентски заеми от Британското правителство. Те могат да бъдат два вида: един, който покрива семестриалните такси и друг, който покрива битовите разходи. За втория обаче, трябва да сте живели повече от 3 години във Великобритания, т.е. не е от особена полза за бакалаврите.

За повече информация:

•• Англия: www.direct.gov.uk •• Уелс: www.studentfinancewales.co.uk

Стипендии Освен заемите, има възможност да спечелите стипендия от университета си – имайте предвид, че на Острова доминира практиката това да става под формата на отстъпки от таксите, а не чрез пари на ръка. Все пак – проверете конкретните изисквания на висшето училище, което ви интересува. 54

Работа В началото на 2014 изтича крайният срок за налагане на ограничения в трудовия пазар на страната. Така бъдещите кандидат-студенти вече няма да се занимават с разрешителни и други бумаги. Британското правителство засега твърдо смята да спази срока, но обществените настроения срещу българи и румънци са факт и това е нещо, което трябва да се отчете. През последните няколко месеца в медиите се завъртяха няколко истории на български студенти в Англия, които разказват за бюрократичните трудности при получаването на разрешително за работа. Поставен беше въпросът дали българските и румънските граждани са дискриминирани в това отношение от британските власти. Българските студенти на Острова, които разказват за следването си на страниците на сп. „Образование и специализация в чужбина“, до този момент не са споделяли за подобни затруднения, като единствено са посочвали, че получаването на разрешително отнема месеци. За щастие – от началото на 2014 година това отпада като проблем.

За Великобритания чуждестранните студенти разказват, че е... ...добро място за получаване на образование с високо качество; че е чисто и красиво. Лондон е много скъп, а провинцията - спокойна и подредена. Студентският живот е динамичен, с множество извънкласни дейности, подходящи за всеки вкус.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Полезни сайтове www.ucas.com www.ucas.ac.uk www.educationuk.org www.ucas.tv ww.britishcouncil.org www.britishcouncil.org

студентски живот

Име: Габриела Георгиева Специалност: Право Университет: Queen Mary, University of London град: Лондон

Б

ях избрала специалността си отдавна и с времето изборът се затвърждаваше, за разлика от много други, които се разколебават с наближаване на времето за „големия избор“. Да уча във Великобритания

беше сравнително лесно решение – английски език и достъпно образование, въпреки високите цени. Кандидатстването във Великобритания става през системата на UCAS (www.ucas.com). Регистрираш се там, създават ти акаунт и оттам нататък, каквото и да правиш, го правиш през него. Там се попълват избраните специалности и университети, както и информация за предишно образование – оценки от целия среден курс. Кандидатстването протича основно между 15.10 и 15.01, но зависи от специалността, на сайта на UCAS си пише всичко. За медицина, стоматология, в Оксфорд и Кеймбридж трябва да стане до 15.10. Сертификатът по английски обикновено е TOEFL или IELTS – това са стандартните сертификати и всеки университет си определя за коя специалност какви са изискванията. Обикновено 100 точки на TOEFL са достатъчни за почти всички университети и специалности. Освен тези двата, университетите са склонни да приемат и други сертификати, но това трябва да се изкомуникира с конкретния университет. Цените на общежитията също са горе-долу постоянни – около 420-500 паунда е минимумът – зависи от университет, град и т.н. Аз избрах да съм на квартира, чийто наем също е в този диапазон, но като допълнителен разход имам и транспорт – около 80 паунда месечно - това е цената да прекосявам Лондон, за да стигна до университета, т.е. разходът за транспорт не е абсолютно задължителен. Извънкласните дейности също не са просто формалност – организира се благотворителност, провеждат се събития, на които се канят адвокати, за да разкажат за работата си, след което има възможност за личен разговор и задаване на въпроси.


Великобритания

BPP University БПП е един от най-големите университети в Европа със силна бизнес насоченост. Разполага с учебни бази както в сърцето на Лондон, така и в Манчестър, Бирмингам, Бристол, Лийдс и Абингдън, което е предпоставка за тесни връзки с бизнеса и отлични възможности за трупане на опит след завършване на обучението.

Kонтакти: официален представител БПП Профешънал Едюкейшън ЕООД Мария Банкова mariabankova@bpp.com +359 2 960 79 18 България 1700, София ул. Университетски парк 1, Илиев център (АУБ) www.bpp.com

Специалности: BPP Law School • LLB (Hons) • LLB (Hons) Business Law • LLB (Hons) Law with Psychology

Учебното заведение е основано през 1976 г. с цел предлагане на обучение за професионални квалификации за счетоводители и юристи. Организацията бързо се разраства и започва да предлага висококачествено обучение в 4 основни области – право, бизнес и мениджмънт, счетоводство и финанси, и здравеопазване. Днес университетът обучава повече от 30 000 студенти на година само в Европа. Мисията на БПП е да предизвика статуквото в образованието и да предостави на студентите си качествено и изключително практическо обучение на достъпни цени.

Класации на университети BPP University е частен университет, който не извършва изследователска дейност, затова не се включва в класациите.

Акредитации ACCA (Международна Асоциация на Дипломираните Експерт Счетоводители); CMI (Експертен институт по мениджмънт).

BPP Business School • BSc (Hons) Business Management • BSc (Hons) Business Management with Finance • BSc (Hons) Business Management with Psychology • BSc (Hons) Banking and Finance • BSc (Hons) Professional Accounting BPP School of Health • BSc (Hons) Psychology

56

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014

8 000 студенти общо в Англия 2 500 международни студенти 10 студенти от България 51 програми с обучение на

Изисквания за прием Езикови тестове - IELTS, TOEFL, CAE Есета - 1 брой

Документи за кандидатстване

английски език

Формуляр за кандидатстване Диплома за средно образование - мин. 5.0 Брой препоръки - 2 броя

6 семестъра продължителност на обучението

Крайни срокове ПРОЛЕТЕН/ ЛЕТЕН СЕМЕСТЪР:

ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

ранен прием редовен прием

ранен прием редовен прием

30/11/2013 31/03/2014

Финансови условия (годишно) Такса за обучение

6 000 паунда

Финансова подкрепа стипендии финансова помощ работа в университета студентски заеми

31/08/2014 31/10/2014

Студентски услуги Кариерен център Център за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Езикови/ подготвителни курсове Условен прием

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

57


Великобритания

Sheffield Hallam University Следването в Sheffield Hallam University може да промени кариерата и бъдещето ви, защото ще ви помогнем да развиете умения и компетенции, необходими за желаната от вас работа. Ние сме един от най-големите университети във Великобритания, с над 37 000 студенти, с отлична база, голям избор от над 740 бакалавърски и магистърски програми и предлагаме незабравим студентски живот.

Контакти: Дирекция по международно развитие Сара Брадли international@shu.ac.uk +44 (0)114 225 5555 Великобритания S1 1WB, Шефийлд City Campus, Howard Street www.shu.ac.uk

Бакалавърските и магистърските ни програми са разработени заедно с експерти от бизнеса и индустрията. Много от нашите студенти работят по реални проекти паралелно с обучението си. Инвестирали сме повече от 100 млн. паунда в материалната си база през последните 10 години, така че ще имате достъп до най-новите технологии и оборудване. Предлагаме съдействие на международните ни студенти. Сред услугите ни са безплатна помощ с английския език, безплатен транспорт от летището, кариерно консултиране и много социални дейности през цялата година.

Акредитации Специалности: Art and design Architecture Biosciences Built environment Business and management Computing Engineering Finance Forensics Health Law Media and communications Physiotherapy Social sciences Sport Teacher education Tourism, hospitality and events

58

•• Институт по туризъм •• Британско психологическо дружество (BPS) •• Професионален институт по мениджмънт и счетоводство (CIMA) •• Институт по биомедицински науки (IBMS) •• Професионален институт на архитектурните технолози (CIAT)

Международни и съвместни програми Много от нашите курсове включват пътувания в чужбина, обмен, полеви изследвания и други дейности извън страната.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014

Изисквания за прием Езикови тестове - IELTS 6.0 Кандидатстудентски изпити на университета - UCAS Есета - 1 брой Портфолио - за някои програми Препоръки - 2 броя

37 066 бр. студенти общо 11% международни студенти 20 бр. студенти от България 747 програми с обучение на английски език

английски език на обучение 6 семестъра продължителност на обучението

септември/октомври

Документи за кандидатстване

начало на учебната година

Диплома за средно образование - 5.0-5.5 Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

Студентски услуги Кариерен център

Крайни срокове ранен прием редовен прием

15/01/2014 30/06/2014

стипендии и финансова помощ 30/06/2014

Финансови условия (годишно) Такса за обучение Общежитие Храна

9 000 паунда 2 400 паунда 6 400 паунда

Финансова подкрепа стипендии работа в университета студентски заеми

Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития Езикови/ подготвителни курсове Условен прием Спортни съоръжения

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

59


Великобритания

Swansea University

Kонтакти: Отдел по международно развитие Катрин Томос international@swansea.ac.uk +44 (0) 1792 602600 Великобритания Суонси, SA2 8PP Swansea University, Singleton Park www.swansea.ac.uk

Специалности: Accounting and Finance Business Management Biology Classics Computer Science Criminology Economics Engineering English (literature and language) Genetics Geography History Law Mathematics Media and Communications Modern Languages Nursing Physics Politics Psychology Social Work Sports Science Zoology

60

Основан през 1920 година, университетът в Суонси е международно призната изследователска институция, която предлага едно от най-добрите студентски преживявания във Великобритания. Университетът на Суонси се намира на брега на морето, близо до Суонси - космополитен, крайморски град, които е бил избиран за „най-дружелюбния град в Уелс“. Суонси е едно от най-безопасните места за образование във Великобритания и освен това има отлични транспортни връзки - Кардиф е на по-малко от час път, а Лондон - едва на три часа с влак. Нашите курсове се водят от преподаватели, които са отдадени на своята работа и с радост приемат студенти от всички краища на света. Най-важното за вас и за бъдещите ви планове е, че ние подготвяме нашите студенти за „истинския свят” и имаме доказателства за това. Деветдесет и три процента от възпитаниците ни си намират работа или продължават обучението си в рамките на шест месеца след завършването си (HESA 2011/12).

Класации на университети Четиридесет и седмо място в класацията на The Times Good University Guide 2014.

Международни и съвместни програми Предлагаме множество съвместни програми, които позволяват на студентите да комбинират своите интереси. Освен това, всички студенти в Суонси имат възможност да прекарват време в чужбина - за образование, работа или културен обмен, в зависимост от степента, за която учат. Посетете уеб-сайта ни за повече информация.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014

10 843 бр. студенти общо 20% международни студенти 7 бр. студенти от България 400 програми с обучение на английски език

Изисквания за прием Езикови тестове - IELTS, TOEFL, CAE Езикови сертификати за програмите на чужди езици

английски език на обучение 6 семестъра продължителност на обучението

Документи за кандидатстване

22 септември начало на

Диплома за средно образование - 5.0-5.7 Сертификати за извънкласни постижения Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

учебната година

Студентски услуги Кариерен център

Крайни срокове ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

редовен прием

15/01/2014

стипендии и финансова помощ

Финансови условия (годишно) Такса за обучение Общежитие Храна Учебници и материали

9 000 паунда 4 000 паунда 1 600 паунда 200 паунда

Финансова подкрепа стипендии финансова помощ работа в университета студентски заеми

30/04/2014

Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития Езикови/ подготвителни курсове Условен прием Спортни съоръжения

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

61


Германия

Германия Видове учебни заведения Институциите за висше образование в Германия са 3 вида: •• Университети (Universitat) •• Професионални висши училища (Fachhochschule) •• Колежи по изкуствата

Език на обучение •• немски (основно) •• английски

Обща информация Германците са известни с огромната консумация на бира, вурстове и с педантичността към работата си. Освен това, каквото и да се случва в световната икономика, кризата упорито не отива при тях. В страната има най-ниската безработица в ЕС и най-постоянния ръст на БВП. Германия е една модерна, технологична държава, която се превърна в истински магнит за българските кандидат-студенти след влизането на страната ни в ЕС през 2007 година. В момента в Германия има над 400 официално признати висши учебни заведения, от които 90 са частни. Те предлагат над 13 500 бакалавърски програми. Около 100 от тях се предлагат на английски език. Немският език е един от най-разпространените в международния бизнес, а и в политиката. Това е един от трите работни езика на Европейския съюз, заедно с английски и френски.

62

Документи за кандидатстване Има два варианта за кандидатстване в Германия. Единият е централизиран, през системата Uni-assist. Tази система в известен смисъл е немският еквивалент на британската UCAS. Там се проверяват всички документи на кандидатите и се препращат към университетите. Важно е да отбележим, че Uni-аssist няма отношение към окончателното решение за прием. Вторият вариант е директно кандидатстване във висшето училище. Това е възможно само в случай, че въпросният вуз не работи с Uni-assist. И при двата варианта студентът няма право на избор относно метода на кандидатстване. Стандартният пакет включва: •• Диплома за средно образование – нотариално заверено копие, легализация, превод и апостил •• Сертификат за владеене на немски език - Sprachdiplom, Zentrale Oberstufe Prufung, TestDaf.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Такса за образование

Най-добър срок за кандидатстване Обичайно е до средата на месец юли, но е възможно и да е по-рано. В някои случаи се налага документи да се изпращат още през април, като вместо диплома за завършено средно образование се включва академична справка, а преведената и легализирана диплома се изпраща по-късно.

Как е организирано обучението Учебната година се състои от 2 семестъра – зимен и летен. Учебната година започва през октомври.

Стипендии Може би най-популярната стипендиантска програма е тази на Германската служба за академичен обмен (DAAD). Всяка година програмата е една и съща и всеки, който се интересува може да разчита, че и другата година ще има подобни стипендии. DAAD отпуска около сто стипендии за българи. Разбира се има различни изисквания към кандидатите - в зависимост от типа стипендия, за която кандидатстват. Пълната стипендия е 715 евро месечно. Повече информация за нея можете да намерите на http://www.cmfnd.org/programms/ bg/germany/daad.htm. Освен тях има близо 2 200 организации в Германия, които се занимават с подпомагане на студенти. Да си намериш стипендия е начинание, което отнема доста време. Много полезни в това отношение са търсачки като mystipendium.de.

Семестриални такси в Германия няма. Последната провинция, която налагаше такива – Бавария – ги отмени през настоящата 2013/ 2014 учебна година. Това не означава, че обучението ви ще е напълно безплатно – ще трябва да заплатите такса за административно обслужване, която възлиза на около 150 евро (в зависимост от университета). Срещу тази сума студентите получават карта за библиотеката на университета, транспортна карта и други услуги в рамките на кампуса и извън него. В частните висши училища такси има и трябва да се подготвите за доста по-високи плащания, които могат да достигнат над 5 000 евро.

Разходи за живот Германия е федерална република с много големи различия в стандарта на живот в различните провинции. Това е причината разходите за живот да варират в много широк интервал.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

63


Германия

В някоя от по-бедните източни провинции например и 500 евро ще са напълно достатъчни. В същото време в голям град като Берлин, Хамбург или Мюнхен ще ви трябват двойно повече. Стая в общежитие или блок може да се намери за 180 до 250 евро, което обаче може да не включва сметките за ток, вода, интернет и други, с които разходите могат да нарастнат до 300-350 евро на месец.

Настаняване Много наши сънародници, следвали в Германия споделят за неприятния навик на голяма част от наемодателите в страната да изискват доказателство за постоянен доход от наемателите си. Това невинаги е така, когато говорим за студенти. Освен това в немския език съществува звучната дума „Wohngemainschaft“ - групи млади хора, които наемат голям апартамент или къща и си поделят наема. Това би намалило значително разходите ви. А докато откриете такова място, може да се възползвате от друга благозвучна дума - „Jugendherberge“. Това е нещо като хижа за млади хора. Цените там са на нощувка и са по около 15 евро. Много полезен сайт при търсенето на места за настаняване е www.wg-gesucht.de.

64

für Arbeit (Федералната служба по заетостта (ВА). Но не забравяйте, че немците очакват сериозно отношение към следването и трябва да намерите работа, която да можете да комбинирате с образованието си. Много немски компании предлагат т.нар. мини-работа. Това е работа на половин работен ден (или дори по-малко, зависи как се договорите), за която може да получавате и под минималната работна заплата. На пръв поглед може да не звучи много добре, но всъщност е добра възможност за студенти и е в основата на ниската младежка безработица в Германия.

Работа

За Германия чуждестранните студенти разказват, че е...

Българските граждани имат право да работят само с разрешително за работа, издадено от Bundesagentur

... подредена, богата и интересна страна... понякога и твърде бюрократична. Германците са толерантни, но и резервирани към чужденците. Обучението може да бъде лошо балансирано между теория и практика.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Полезни сайтове www.studentenwerk.de www.studivz.net www.hochschulkompass.hrk.de www.campus-germany.de www.daad.de www.dashochschulranking.de www.zvs.de www.uni-assist.de www.ba-auslandsvermittlung.de www.mystipendium.de

студентски живот

брах, че всички разполагат с изключително добра материална база за обучение и разнообразни учебни програми. Реших, че това е държавата, в която искам да уча висше образование. Не може да не се спомене, че в сравнение с други държави, съотношението цена-качество в Германия ми се стори най-добро. Тази година завърших бакалавърска степен и ще започна магистратура в същия университет. Желанието ми да следвам архитектура се зароди преди повече от десет години и се радвам, че вече е реалност.

Име: Петър Трасиев Специалност: Архитектура Университет: Universität Stuttgart Държава: Германия Град: Щутгарт

У

ча немски от много години, а докато бях в гимназията посетих и Германия. Запознах се с немската образователна система, с културата и начина на живот, които също ми допаднаха. След като проучих възможностите, които ми предлагат различни университети, раз-

Установих, че се адаптирам сравнително лесно към новите хора и начин на живот. Прави ми впечатление, че много студенти от България идват в Германия с ниско самочувствие, което ги кара да се изолират от средата. Изпускат много. Студентският живот е в ръцете на самите студенти. Изненадващо за мен, всички студентски празненства и прояви са плод единствено на студентска инициатива и организация. Вярно е, че немците са по-резервирани от българите, но това не значи, че не могат да се завържат добри и трайни приятелства, особено след няколко халби бира. Все пак България винаги остава отворена врата за мен. Нашата държава има огромен потенциал за развитие. Но за да се развие този потенциал трябват драстични промени в политическата и икономическата ситуация в страната. Много са знаещите и можещите, млади и възрастни, които заедно, подчертавам „заедно“, могат да работят и да дърпат напред, но трябва да им се даде шанс.


Гърция

Гърция Видове учебни заведения

Обща информация На територията на Гърция се е развивала древногръцката цивилизация, която се счита за основа на съвременната западна култура, към която принадлижим и ние, българите. Това е родината на демокрацията, европейската философия, литература и драма (вкл. трагедията и комедията), редица математически принципи, първите монети и Олимпийските игри. Стотиците острови на страната, километричните плажове и исторически забележителности определят позицията на Гърция като една от топ-дестинациите за туризъм в света. В Гърция има и впечатляващо изобилие от университети (както частни, така и държавни). Много от тях работят в тясно сътрудничество с американски или европейски образователни институции. Това е и причината, освен на гръцки в местните университети да има и избор от програми на английски език. Някои от тях са на изключително високо ниво на преподаване и с добра репутация не само в региона, но и в Европа. 66

Университети – предимно хуманитарни и изследователски висши училища. Някои от най-големите висши учебни заведения в страната са университети. Технически висши учебни заведения – специализирани в инженерни науки, архитектура, строителство и т.н. Колежи – много от частните вузове са именно колежи. В тази категория влизат висши учебни заведения с малък брой специалности, бизнес училища и подобни.

Език на обучение Гръцки (основно) и английски.

Документи за кандидатстване В Гърция няма централизирана система за кандидатстване, за разлика от Великобритания и Германия например. Затова е важно да проверите внимателно изискванията на желания от вас университет. Все пак можем да очертаем няколко основни неща: •• Формуляр за кандидатстване на избрания университет; •• Копие от документ за самоличност и гражданство (задграничен паспорт); •• Диплома за средно образование – нотариално заверено копие, официален превод на английски, легализация и апостил; •• Сертификат за владеене на гръцки или английски език (само за програмите на английски език). Някои университети може да изискват и полагането на допълнителни изпити за прием. Обикновено това се случва в частните висши училища или в академиите за изкуства.

Най-добър срок за кандидатстване Препоръчително е да сте готови с документите си до края на месец юли в годината, в която смятате да започнете следването си.

Как е организирано обучението Обучението в Гърция се организира в рамките на два семестъра: зимен - от 1-ви октомври до 30-ти януари и летен - от 1-ви март до 30-ти септември.

Стипендии Някои от частните гръцки университети предлагат частични стипендии за студенти за покриване на семестриалните такси. В държавните университети е доста по-трудно това да се случи. Гръцкото министерство на

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Гърция

образованието предлага различни ежегодни стипендии за чуждестранни студенти, част от които са за българи.

Такса за образование Обучението в държавните университети е безплатно (което е и причината за ограничения брой стипендии). Между 5 000 и 16 000 евро на семестър са таксите в частните университети.

Разходи за живот За покриване на разходите си в Гърция е добре да разполагате с около 700 евро, от които: •• 200 eвро за храна •• около 300 евро за наем •• 150 евро за учебни пособия и други лични разходи •• 50 за транспорт (особено ако пътувате редовно до България).

За Гърция чуждестранните студенти разказват, че е... ...интересна и същевременно доста изстрадала през последните години страна. Гърците знаят как да комбинират работата със забавленията.

Полезни сайтове www.ypepth.gr www.e-yliko.gr www.iky.gr

Работа Българските студенти имат право на работа. Друг е въпросът, че прословутата криза ограничи доста възможностите за това. Според последните проучвания над 60 процента от младежите в Гърция са безработни.

студентски живот

Име: Виктория Георгиева Специалност: Психология Университет: University of Sheffield, CITY College град: Солун

К

андидатствах в Международния факултет на University of Sheffield, CITY College, тъй като това беше една страхотна възможност

да следвам в международно признат университет. Всъщност той беше определен за университет на годината за 2011-2012 в класацията Times Higher Education. Международният факултет на университета в Солун дава възможност на студентите да придобият знания и същата диплома като тези, завършили в Шефийлд, но със значително по-малки разходи. Освен това студентският живот в Солун е невероятен. Гръцката култура е много интересна за изследване... а и не само тя. В CITY College студентите могат да се запознаят с колеги от Албания, Румъния, Македония, Сърбия, България, Косово и много други държави. Щастлива съм, че създадох много приятелства с хора от различни страни. Ще пазя тези международни спомени завинаги. Що се отнася до следването, трябва да кажа, че психологията се оказа подходяща за моите интереси и бъдещи планове. Честно казано, не знаех много за психологията, когато за пръв път стъпих във Факултета. Всичките страхотни лектори от катедрата по психология ме вдъхновиха да продължа с науката. Психологията стана моето хоби, моята професия, моя професионален интерес. Всичко това е благодарение на преподавателите ми. Те са винаги там, за да ни подкрепят в трудните моменти и да ни поощрят, когато се справяме добре. Едно голямо „Благодаря“ не би било достатъчно за всичко, което са ми дали, не само в академичния, но и в личния ми живот. Тъжно е, че скоро ще завърша и ще се разделя с тези страхотни хора. Тук често се организират забавни събития, има много усмихнати хора, приятели и спомени. Определено всичко ще ми липсва. В бъдеще планирам да започна магистратура за семейно и детско консултиране.


Гърция

The University of Sheffield International Faculty, CITY College

Kонтакти: Отдел по прием (Международен) Десислава Пенчева acadreg@city.academic.gr, bulgaria1@city.academic.gr 02 961 62 63 България София 1680, бул. България 98, офис сграда АСТРА, секция Д, ет. 8, офис 16 www.city.academic.gr

Специалности: Психология Компютърни науки Компютърни науки (Бизнес информатика) Компютърни науки (Интернет проекти)

Международният факултет на University of Sheffield, CITY College е един от шестте факултета в рамките на университета и е единственият, който работи извън страната. Свързвайки Великобритания с Югоизточна Европа, Международният факултет предлага уникалната възможност на студентите си да получат престижна британска диплома от University of Sheffield, докато учат в собствения си регион. Международният факултет се простира между границите и предава на студентите си опита, традициите и учебните планове на Университета, приемайки интернационалния си характер междувременно. Стремим се да развиваме знанието, задълбочените научни изследвания и академични постижения в целия регион чрез нашите образователни центрове. Основният кампус на Международния факултет се намира в Солун, Гърция. Разполагаме с три академични катедри – Бизнес администрация и икономика, Психология и Компютърни науки, които предлагат множество бакалавърски и магистърски прогами на английски език. Днес, освен в Солун, факултетът предлага своите програми и в други градове в Югоизточна и Източна Европа: София (България), Белград (Сърбия), Букурещ (Румъния), Киев (Украйна) и Истанбул (Турция). Посветили сме се на непрекъснатото развитие и разширяване на образователната ни мисия. Научните изследвания са основата на нашата философия и практика. Международният факултет насърчава интердисциплинарни и иновативни изследвания, осигурявайки подкрепа за академичния си състав и за студентите. За да продължим с нашите изследвания сме създали Югоизточноевропейския изследователски център (SEERC), който извършва значителни изследвания в региона. SEERC предлага докторантски програми в сферата на бизнеса, психологията, компютърните науки и политологията. Динамичната международна среда в University of Sheffield включва студенти и преподаватели от над 15 държави. Тази уникална смесица е още един плюс към цялостната образователна среда.

Акредитации Британски акредитационен съвет (BAC), UK NARIC, Британско компютърно дружество (BCS), Професионален институт по мениджмънт (CMI), Асоциация на MBA (AMBA), Асоциация за развитие на бизнес училищата (AACSB).

Класации на университети University of Sheffield е класиран на 20-то място в Европа, 11-то място във Великобритания и на 66-то място в света според Световната класация на университетите QS 2012. 68

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Изисквания за прием Езикови тестове - TOEFL/ IELTS/ CAE или други приравнени изпити Есета - 1 брой

Документи за кандидатстване Формуляр за кандидатстване Диплома за средно образование Препоръки - 2 броя Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

Бакалавърски програми 2013/ 2014

200 броя студенти общо 40% международни студенти 120 бр. студенти от България 4 програми с обучение на английски език

английски език на обучение 8 семестъра продължителност на обучението

септември/ януари начало на учебната година

Крайни срокове ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

ранен прием - май 2014 редовен прием - октомври 2014

Студентски услуги Кариерен център

Финансови условия (годишно) Такса регистрация Такса за обучение Общежитие

390 евро 7 800 евро 3 000 евро

Финансова подкрепа стипендии студентски кредити работа в университета

Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Общежития Спортни съоръжения

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

69


Гърция

Американски Колеж в Солун

Kонтакти: Отдел по прием Тарик Куатли admissions@act.edu +302 310398398 Гърция 55510, Солун John Kennedy 60 www.act.edu

Американският Колеж в Солун (АCT) е висше училище към колежа Анатолия, институция с дълга и престижна история, която започва от 1886 година. ACT е регистриран от щата Масачузетс в Съединените щати и е акредитиран от Асоциацията на училищата и колежите в Нова Англия (NEASC). NEASC е призната от департамента по образование на САЩ и комисията за акредитация на висши учебни заведения. АCT притежава и разрешение от Европейския съюз чрез Open University UK и лиценз от гръцкото правителство като частно висше училище. Пълната учебна програма на ACT предлага бакалавърска степен по Бизнес (с 5 специализации), Бизнес и компютри, Международни отношения и Английски език (с две специализации). Освен това, колежът предлага магистратура по бизнес администрация (MBA).

Акредитации NEASC и Open University UK.

Специалности: Business Administration International Relations English Computing

70

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014

Изисквания за прием Езикови тестове - TOEFL/ IELTS Кандидатстудентски изпити на университета на английски Есета - 2 броя Интервю за кандидатстване Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

750 бр. студенти общо 51% международни студенти 15 бр. студенти от България 26 програми с обучение на английски език

английски език на обучение 8 семестъра продължителност

Документи за кандидатстване Диплома за средно образование

на обучението

септември/ февруари

Крайни срокове ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

ПРОЛЕТЕН/ ЛЕТЕН СЕМЕСТЪР:

ранен прием редовен прием стипендии и финансова помощ

ранен прием редовен прием стипендии и финансова помощ

01/2014 03/2014 03/2014

Финансови условия (годишно) Такса регистрация Такса кандидатстване Такса за обучение Общежитие Храна Транспорт Учебници и материали Други такси

70 евро 70 евро 8 200 евро 100 евро 200 евро 50 евро 400 евро 150 евро

Финансова подкрепа стипендии финансова помощ работа в университета

11/2014 12/2014 03/2014

начало на учебната година

Студентски услуги Кариерен център Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития Езикови/ подготвителни курсове Условен прием Спортни съоръжения

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

71


Дания

Дания Видове учебни заведения

•• университети •• колежи •• професионални академии (профилирани в областите на бизнес мениджмънт, туризъм, технически науки и информационни технологии) •• образователни институции от университетски тип, специализирани в обучение по изкуства, дизайн и архитектура. Тези висши училища могат да предлагат два вида бакалавърски програми: •• бакалавър – 3 години •• професионален бакалавър – 3–4,5 години

72

Обща информация

Език на обучение

Дания е най-малката от Скандинавските държави. Столицата Копенхаген се смята за един от най-красивите и добре уредени градове на Стария континент. След влизането на България в Европейския съюз тя се превърна в истински магнит за български кандидат-студенти. Причините за това са пределно ясни: освен с международно признатите дипломи и програми на английски език страната може да се похвали и с безплатно образование. Ако отидете да учите в Дания можете да очаквате модерна академична среда, динамично, практически ориентирано обучение, живот в богата и добре уредена страна с по-студен климат от този, с който сме свикнали, и доста по-висок жизнен стандарт от този у нас. Последното – за съжаление – е свързано и с доста по-сериозни разходи.

Документи за кандидатстване

Датски и английски. Стандартният пакет документи, които трябва да си подготвите включва следните неща: •• диплома или академична справка за изучаваните предмети и текущи оценки за завършено средно образование, преведени на английски и/ или датски •• сертификат за владеене на английски език (само за програмите на английски език) – TOEFL (мин. 83 iBT, IELTS 6.5, CAE (мин. B), CPE) •• молба за кандидатстване (сваля се от 1-ви февруари от сайта www.optagelse.dk) •• снимка.

Най-добър срок за кандидатстване Най-добре е да уредите документите си в периода от октомври до 15-ти март в годината, в която започва обучението. Ако все още сте ученик, няма нужда да чакате да завършите. Поискайте си академичната справка възможно най-рано, защото българските училища понякога се оказват бавни в това отношение.

Как е организирано обучението Началото на учебната година е през септември месец. Дели се на два семестъра – първият е от септември до януари, вторият - от януари до юни.

Такса за образование Висшето образование за всички граждани на ЕС е безплатно.

Стипендии Безплатното висше образование означава, че не са предвидени студентски заеми и стипендии. Все пак можете да

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Дания

проверите дали висшето училище, от което се интересувате предлага някакви субсидии за успех.

Разходи за живот Българи, завършили в Дания, препоръчват да си отделите поне 1 200 евро за месечна издръжка. Това е негативната страна на високия жизнен стандарт, за която говорихме порано. Датският сайт www.studyindenmark.dk пък съветва да се разполага с около 1 500 евро на месец за издръжка.

Работа Стига да си намерите работа, която да не пречи на висшето ви образование, няма проблем с никакви излишни ограничения и разрешителни.

За Дания чуждестранните студенти разказват, че е... ...чиста, подредена, спокойна, зелена и доста студена. Хората като цяло са дружелюбни и коректни във всяко отношение. Митовете за „студените” скандинавци

студентски живот

Име: Любомир Миляков Университет: Aalborg University Програма: IT, Communication and New Media Град: Копенхаген

И

збрах Дания и Aalborg University, Копенхаген, заради програматa, която следвам - ITCOM (IT, Communication and New Media), тъй като тя е свързана с области на обучението и бизнеса, които намирам за интересни и много бързоразвиващи се. В ос-

си остават митове – младите хора явно знаят как да се забавляват навсякъде. Природосъобразният начин на живот е на особена почит.

Полезни сайтове www.studyindenmark.dk www.ciriusonline.dk http://en.iu.dk/education-indenmark/ www.ciriusonline.dk www.ec.europa.eu

новата на програмата е програмирането на апликации за мобилни устройства и необходимата информация, свързана с този пазар. Относно обучението трябва да се знаят няколко неща. Всеки семестър има определена тема, която е свързана със специалността. Обикновено се падат по три курса и един проект. Най-характерното за обучението в Дания е работата в екип. В Дания студентите основно живеят в така наречените „колегиуми” (студентски общежития). Те са със сравнително ниски наеми, които варират от 2 000 датски крони (250 евро) до 4 000 датски крони (500 евро). В тази сума са включени всички консумативи - вода, ток, парно и Интернет. Първото нещо, което трябва задължително да се направи, когато пристигнете в Дания, е да се регистрирате за „CPR” датски граждански номер, който се използва от всички публични организации и институции. След като човек получи този CPR номер, той може да работи и да се възползва от датската здравноосигурителна система. Студентите имат право да работят по време на следването си. В началото може да срещнат трудности, но има фирми и организации, които наемат предимно студенти. Минималната заплата е повече от достатъчна, за да може един студент да се издържа в Дания и да е напълно спокоен относно разходите си. Дания предлага много възможности и е добра среда за интелектуално, емоционално и социално развитие. Откакто пристигнах, научих много неща за хората тук, за начина им на живот, а и за себе си. Започнах да се занимавам с различни хобита като рисуване и музика. В Дания изключително много се стимулира индивидуалното развитие. Независимо дали искате да се занимавате с поезия, музика или спорт, можете да бъдете сигурни, че ще намерите своята муза в Дания.


Испания

Испания Видове учебни заведения Университети – най-големите учебни заведения в страната, предлагащи голямо разнообразие от програми. Католически университети – определението „католически” на тези висши училища е по-скоро историческо и няма съществено отражение върху учебния процес днес. Бакалавърската степен отнема 4 години (или 240 кредита) при почти всички специалности.

74

Обща информация

Език на обучение

Кралство Испания е разположено в югозападната част на Европа - Иберийския полуостров. Според някои проучвания цели 11% от населението на Испания са имигранти, което е абсолютен рекорд в Европа. По-голямата част от тях са от бившите испански колонии в Латинска Америка, но има и много преселници от Северна Африка и Източна Европа. Испанският е един от най-разпространените езици в света и много хора прогнозират, че международното му влияние ще се засилва с нарастването на икономическата сила на Латинска Америка. В самата Испания обаче се говорят и доста други езици - каталунски, галисийски, баски и т.н. и местните традиционно ги предпочитат пред испанския. Висше образование в Испания се предлага в 49 държавни висши училища, 14 частни и 4 университета към Католическата църква.

Документи за кандидатстване

Испански (основно) и английски. Проверете изискванията на всеки отделен университет преди да подавате документи! Най-често ще ви бъдат необходими следните неща: •• диплома за средно образование или академична справка с текущите оценки и преподавани предмети; •• езиков сертификат D.E.L.E. (Diplomas de Español como Lengua Extranjera), минимум ниво B2; •• мотивационно писмо. Всичко това трябва да се преведе на испански език и да се легализира. Тогава се изпраща в Universidad Nacional de Educación a Distancia UNED www.uned.es.

Най-добър срок за кандидатстване В Испания има два приема: редовен - до първата седмица на юни и късен – до началото на септември. И в двата случая академичната година започва през октомври, но е желателно да сте готови с документите си още за редовния прием, тъй като местата в много популярни специалности се изчерпват.

Как е организирано обучението Учебната година протича много сходно с тази в България. Има 2 семестъра (зимен и летен) като всеки от тях завършва с изпитна сесия.

Стипендии Хубавото на университетите в Испания е, че имат множество програми за стипендии: за успех от дипломата за средно образование; за успех по време на следването; социални стипендии; стипендии, отпускани от партньорски организации; стипендии за обмен и т.н. Лошото е, че отпусканите стипендии не са толкова много и студенти от Европейския съюз трудно се класират за тях, особено когато става дума за бакалавърски програми.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Испания

Такса за образование Държавните висши училища таксуват между 535 и 1 280 евро на година за бакалавърска степен. При частните университети сумите стават по-сериозни – от порядъка на 6 000 до 12 800 евро годишно.

Разходи за живот Препоръчително е на месец да се разполага с поне 800 евро за покриване на основни разходи за квартира, сметки, храна, учебни пособия, транспорт. Студентите в Испания имат право на работа при ограничения в работните часове. Проблем е и високата младежка безработица в страната – около 27 процента. Конкуренцията за работни места вече е жестока и няма гаранции, че ще намерите нещо.

Име: Ирен Коен Специалност: Фармация Университет: Комплутенсе Град: Мадрид

Р

еших да следвам в Мадрид, защото завърших средно образование в Испания и предпочетох да продължа там и висшето си образование. В годината, която започнах обучението си бяха приети близо 400 човека. Професорите бяха на много високо ниво и независимо от това, че бяхме

...слънчева и топла, с приятен студентски живот. Университетите са на добро ниво, но намирането на работа става все по-трудно през последните години.

Полезни сайтове

Работа

студентски живот

За Испания чуждестранните студенти разказват, че е...

www.embespbg.com www.sofia.cervantes.es www.guiauniversidades.uji.es www.tostudyinspain.com www.spainedu.org

много хора, винаги отделяха необходимото време за лични консултации и въпроси. Обучението беше много интензивно с общо 4 месеца упражнения в двата семестъра - прекарвахме по цял ден във Факултета. В четвърти курс заминах по програма Еразъм в Упсала, Швеция. Университетът предлагаше много стипендии и възможности да се проведе част от обучението в други градове на Испания и Европа. В Упсала проведох специализация по Фармакокинетика, което ми беше признато като свободно избираеми кредити (всяка година трябваше да се покрият определен брой кредити от свободно избираеми предмети). Това беше много добра възможност, тъй като в Швеция обучението беше изцяло на шведски, но стажът в лабораторията беше на английски. В последната година проведох задължителния стаж от 6 месеца - 3 от тях в болнична аптека. В този период имах възможността да се запозная с истинската страна на професията, което ми помогна да определя по-конкретно с какво искам да се занимавам занапред. Казвам се Ирен Коен. Сега работя в сферата на клиничните проучвания. Повечето ми колеги в началото се ориентираха към работа в аптека. След това някои се пренасочиха към фармацевтичните компании, заемайки търговски позиции. Малка част от тях работят в болнични аптеки и следват докторантура. Като цяло за областта, в която работя, има най-добри условия за развитие в Англия и Холандия, където се назначават клинични фармаколози в болниците. За жалост, това се случва само в тези държави. Препоръчвам на всеки, който има интерес към фармацията да не се колебае, тъй като е много красива и интересна професия с широко приложение и големи възможности. Също така вярвям че е професия, която се развива и еволюира, и е вълнуващо да бъдеш част от този процес.


Испания

EUROPEAN UNIVERSITY С кампуси в Женева, Монтрьо, Мюнхен и Барселона, European University е акредитирано бизнес училище, което предлага бакалавърски и МВА програми. Специалностите варират от бизнес администрация, международен маркетинг и спортен мениджмънт до глобално банкиране и финанси, мениджмънт на хотелиерство, туризъм и човешки ресурси.

Kонтакти: International admissions Светлана Съловска ssalovska@euruni.edu +34 93 2018171 Испания 08021, Барселона C/ Ganduxer, 70 www.euruni.edu

Специалности: BBA - Business Administration BA - Communication & PR BA - Leisure & Tourism BA - International Relations

Програмите на European University имат подчертано практична насоченост, като комбинират в обучението решаване на реални казуси в учебните зали с посещения на компании и реален трудов опит. Малките учебни зали осигуряват индивидуален подход към всеки студент от страна на преподавателите. Тази година университетът открива следните нови бакалавърски програми - BA in Business & Sustainability Management, която обучава студентите как да осигурят екологично, социално и финансово благополучие на една компания; BA in Family Business Management, в която студентите се учат как да използват силните страни на семейния бизнес и да прилагат практики за по-високи резултати; BA in Business & Design Management, която изследва бизнес и мениджмънт страните на графичния, индустриалния и модния дизайн.

Акредитации • ACBSP • IACBE • CEEMAN

Класации на университети • 34, QS TopMBA • 20, China Economic Review • 6, Capital.fr

BA - Sports Management BS - Business Finance BS - Multimedia Management EBBA - Executive BBA BS - Digital Media Management BA - Business & Sustainability Management BA - Business & Design Management BA - Family Business Management

76

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014

Изисквания за прием Езикови тестове - TOEFL/ IELTS Езикови сертификати за програмите на чужди езици Есета - 1 брой Интервю за кандидатстване за кандидатите за стипендии

1 000 бр. студенти общо 90% международни студенти 20 бр. студенти от България 26 програми с обучение на английски език

английски, испански, немски език на обучение 6 семестъра продължителност

Документи за кандидатстване

на обучението

Формуляр за кандидатстване Диплома за средно образование Препоръки - 2 броя Сертификати за извънкласни постижения Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

октомври, февруари, юни и август начало на учебната година

Студентски услуги Крайни срокове ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

ПРОЛЕТЕН/ ЛЕТЕН СЕМЕСТЪР:

ранен прием 31/01/2014 редовен прием 30/06/2014 стипендии и финансова помощ 31/03/2014

ранен прием 31/03/2014 редовен прием 30/06/2014 стипендии и финансова помощ 30/09/2014

Финансови условия (годишно) Такса за кандидатстване Такса регистрация Такса за обучение

200 евро 200 евро 11 500 евро

Кариерен център Консултант за български студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Условен прием Езикови/ подготвителни курсове

Финансова подкрепа стипендии студентски заеми

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

77


Италия

Италия Видове учебни заведения

Обща информация С население от над 60 милиона души Италия е една от най-многолюдните страни на Стария континент. Икономиката  е седма в света и четвърта в Европа, въпреки трудностите, които изпитва през последните години. Страната може условно да бъде разделена на две – богат и индустриализиран север и доста по-беден и рядко населен юг. Най-големите и престижни учебни заведения се намират на север – в Милано, Венеция и в столицата Рим. Официалният език е италиански, но в отделните области се ползват още немски, словенски, фриулски, сардински и френски езици. Когато добавим и множеството емигранти от Източна Европа и Северна Африка към тази смес, няма как да не получим едно наистина разнородно и мултикултурно общество.

78

В страната има общо над 130 държавни и частни висши учебни заведения. Бакалавърската степен почти навсякъде се придобива след 3 години обучение. В страната действат: Университети/ Колежи – тригодишен срок на обучение в широк спектър от специалности. Висши учебни заведения по изкуствата – Италия се слави като най-доброто място за образование в сферата на модата, дизайна и изобразителното изкуство.

Език на обучение Италиански (основно) и английски.

Документи за кандидатстване В Италия няма централизирана система за кандидат-студенти. Задължително трябва да проверите изискванията на всеки отделен университет, за да избегнете изненади. Обикновено трябва да подготвите: •• формуляр за кандидатстване; •• диплома за завършено средно образование или академична справка (преведена на италиански и легализирана); •• сертификат за владеене на италиански език (CELI, CILS). Консултирайте се с избраните университети, за нивото, което изискват или други приемливи за тях езикови изпити; •• паспортен формат снимки – 2 бр.

Най-добър срок за кандидатстване Липсата на централизирана система при кандидатстване предполага и големи различия в сроковете за подаване на документи. Тези разлики са особено видими при частните висши училища. Затова най-доброто, което можете да направите е да започнете да си подготвяте документите още с началото на 12 клас, т.е. колкото по-рано, толкова по-добре.

Как е организирано обучението Академичната учебна година е съставена от два семестъра. Първият започва между септември и октомври и завършва съоветно през януари или февруари. Вторият започва февруари и завършва юли.

Стипендии След като бъдете приети в италиански вуз ще трябва да се свържете с DSU office (или Diritto allo studio universitario). Това е дирекцията, координираща финансовата помощ и стипендиите в университетите. Оттам ще получите всичката необходима информация за отстъпки, стипендии или други

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Италия

възможности, които имате като студент на съответния университет.

Такса за образование Италианските университети имат практиката да правят отстъпки в таксите според доходите на семейството. Средно студентите, следващи на Апенините ще трябва да заплатят между 850 и 3 000 евро за академична година. В частните учебни заведения таксите могат да достигнат и до 10 000 евро.

Разходи за живот Месечно за издръжка са нужни 800–1 000 евро, в които влизат: •• 400-500 евро за наем и сметки •• 200 евро за храна •• 200 евро за транспорт, учебни пособия, други разходи.

Работа Имате право на работа без ограничение във времето, но все пак е важно да можете да я комбинирате с образованието си. Това предполага почасова заетост, което може да бъде дори по-добре за вас, тъй като италианската икономика в момента изпитва трудности и рабодателите са по-склонни да наемат на половин работен ден.

студентски живот

Име: Инес Павлова Специалност: Международни отношения; Комуникации Град: Рим

И

збрах John Cabot University, защото университетът предлага възможност за един млад човек да получи достъп до различ-

За Италия чуждестранните студенти разказват, че е... ... страна с прекрасен, топъл климат, много исторически забележителности и богата култура. Най-доброто място за обучение по дизайн, мода и сродни специалности. Италианците са купонджии по природа и студентският живот е забавен.

Полезни сайтове www.study-in-italy.it www.iicsofia.esteri.it www.iicsofia.esteri.it http://borseonline.esteri.it/ borseonline/it/index.asp

ни култури; да научи италиански, докато следва в американски университет и да се срещне с хора от целия свят. Политика, икономика, история и право са някои от курсовете, които ме привлякоха и ми показаха, че специалността Международни отношения ще ми бъде интересна. Лекциите в John Cabot University са от понеделник до четвъртък, което дава възможност за пътуване в Италия и чужбина от петък до неделя. Всеки студент има academic advisor, който го напътства по време на обучението и му помага да избере правилните курсове. Оценяването е по американската система от 0 до 100 или от A-F. За повечето курсове се пише една курсова работа от около 2 000/2 500 думи. Има изпит по средата на семестъра, който влияе на крайната оценка. Важно е да се знае, че отсъствията не се толерират и са позволени максимум 3 неизвинени такива за целия семестър. Присъствието и участието в час представляват 10 процента от крайната оценка. Университетът осигурява стажове, както и възможност да се работи като student worker в бибиотеката, компютърните зали, като tutor или като resident assistent в общежитията. Офисът на career service помага на студентите, които желаят да намерят стаж в Рим. Организират се и изложения на големи фирми, по време на които студентите могат да подадат кандидатура за работа. Рим е един прекрасен град за живеене. Около университета има множество барове и ресторанти, където студентите често прекарват свободното си време. Двете летища до града дават възможност да се пътува до много дестинации в Европа.


Италия

John Cabot University John Cabot University, създаден през 1972 г., е независим университет с 4-годишен курс на обучение, който предлага бакалавърски степени и програми за обучение в чужбина за англоговорящи студенти от цял свят.

Kонтакти: Прием на студенти Данет Андерсън danderson@johncabot.edu +39 06 68191245 Италия Рим, 135 Via della Lungara 233, 00165 Rome, Italy www.johncabot.edu

Независимо дали се стремите към образователна степен с 4-годишен курс на обучение или търсите образование в чужбина, вие ще намерите това, което търсите в Рим, заобиколени от богат избор в град на култура, история, изкуство, креативност, бизнес и международни отношения. В JCU ще се обучавате в малки групи от преподаватели, които насръчават диалога и използват град Рим като образователна лаборатория. Също ще имате възможности за стажове в мултинационални компании, международни организации, неправителствени организации, правителствени офиси и музеи, както и възможности за учене и пътуване отвъд границите на Италия в Африка, Близкия изток, Азия и Европа.

Акредитации Специалности: Art History Business Administration Classical Studies Communications Economics and Finance English Literature HistoryHumanistic Studies International Affairs International Business Italian Studies Marketing Political Science

80

Middle States Commission on Higher Education

Международни и съвместни програми Università degli Studi di Milano (Unimi) - Joint Program http://www.johncabot.edu/academics/study-abroad-jcu-degreestudents/jcu-direct-exchange-programs.aspx http://www.johncabot.edu/academics/study-abroad-jcu-degreestudents/independent-study-abroad.aspx

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Изисквания за прием Езикови тестове - TOEFL, IELTS, Cambridge, Trinity, Council of Europe, ALTE Кандидатстудентски изпити на университета - Math Placement Test, English Composition Test Портфолио Есета - 1 брой Езикови сертификати за програмите на чужди езици

Формуляр за кандидатстване - онлайн Диплома за средно образование Брой препоръки - 2 броя Сертификати за извънкласни постижения Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

1 септември начало на учебната година

Студентски услуги

ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

пролетен / летен СЕМЕСТЪР:

редовен прием

редовен прием

Финансови условия (годишно) 50 евро 15 800 евро 4 000 евро 450 евро

Финансова подкрепа стипендии финансова помощ работа в университета

английски език

на обучението

Крайни срокове

Такса за регистрация Такса за обучение Общежитие Храна

1 200 бр. студенти общо 60% международни студенти 9 бр. студенти от България 180 програми с обучение на английски език на обучение 8 семестъра продължителност

Документи за кандидатстване

01/06/2014

Бакалавърски програми 2013/ 2014

01/11/2014

Кариерен център Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития Езикови/ подготвителни курсове Условен прием Спортни съоръжения

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

81


Канада

Канада Видове учебни заведения: В Канада има над 200 държавни и частни институции за висше образование. Те се делят на три вида: университети, колежи, технологични и специализирани институти. Бакалавърската степен във всеки от тях се придобива след 4 годишен срок на обучение.

Език на обучение Обща информация Канада е втората по големина държава в света. От една страна тя разполага с нефт, диаманти и полезни изкопаеми, а от друга – с много малко население – около 33 милиона души. Тази комбинация може да означава само едно – един от най-високите жизнени стандарти на планетата. Френският и английският са официални езици на федерално ниво и се ползват напълно равнопоставено от институциите, макар мнозинството да говори английски. Канада е „мозайка”, където всички националности запазват собствената си идентичност, редом с канадската, а в много случаи и собствените си езици. Може да се каже, че канадската образователна система комбинира елементи на английската и американската в едно. Повечето висши училища се намират в двете найгъсто населени провинции - англоезичния Онтарио и франкофонския Квебек.

82

Английски, френски.

Документи за кандидатстване Единствено в провинцията Онтарио се кандидатства през централизирана система (OUAC), www.ouac.on.ca. За всички останали провинции трябва да контактувате директно с всеки от избраните университети. Трябва да разполагате със следните документи за кандидатстване: •• диплома за средно образование (задължително); •• езиков сертификат: IELTS (6.5), TOEFL (поне 550 точки, iBT 80 и нагоре), CAE или Canadian Academic English Language assessment CAEL (70) за английски език (задължително); •• мотивационно писмо (евентуално); •• препоръки (евентуално); •• SAT (евентуално). След като бъдете приети в университет в Канада трябва да подадете друг пакет с документи, с който ще трябва да поискате студентска виза. Шансовете да ви бъде отказана са минимални, така че не се притеснявайте.

Най-добър срок за кандидатстване Препоръчваме ви да сте готови с всичките документи през януари. Възможни са и други срокове - често има разлика между университетите, в зависимост от специалностите.

Как е организирано обучението Академичната година започва през септември и свършва през май. В голямата част от университетите има есенен и пролетен семестър, но някои университети работят и на системата - пролетен и после летен семестър. Това е свързано с климата на Канада – все пак половината страна е в Арктика.

Стипендии Възможностите за стипендии в Канада не са твърде много. Свържете се с избрания от вас университет за повече информация - дори и да не предлагат нищо, могат да ви насочат към фондации, които подпомагат чуждестранни

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Канада

студенти. Друг вариант за финансиране на следването е да се включвате в научноизследователски проекти – канадските власти награждават щедро всеки чужденец, работещ в сферата на науката.

Такса за образование Годишните такси в Канада варират в интервала от 8 000 до 26 000 канадски долара.

Разходи за живот На месец са нужни между 1 100–1 500 канадски долара, 3 000–7 500 долара годишно за наем на общежитие, 700–1 100 долара/ месец за наем на квартира (в малък град може и по-малко), 200-300 долара за хранене за един месец от магазин.

Работа Студентите от чужбина могат да работят както в кампуса, така и извън него, но всичко това е свързано с издаване на съответните разрешителни. За пълна информация ви препоръчваме да прегледате www.cic.gc.ca.

студентски живот

Име: Николай Колев Специалност: Международен Бизнес (International Business) Университет: Seneca College of Applied Arts and Technology Град: Торонто

К

андидатстването ми отне около 4 месеца (включително имиграционните документи) и мина много гладко, благодарение на

Полезни сайтове www.canadian-universities.net www.canadianbusiness. com/my_money/planning/ education/university_cost/ tool.jsp www.studycanada.ca/english/ index.htm www.schoolsincanada.com/ Applying-To-A-University-InCanada.cfm www.canada-city.ca/canadauniversities.php www.cicic.ca www.infozee.com/canada/ financial-aid.htm www.scholarships.gc.ca/ scholarshipsnoncdnboursesetr-eng.aspx

съдействието и информацията, която получих от колежа, относно имиграционните процедури и всичко останало. Всеки международен студент, който иска да учи в Канада трябва да има Study Permit - процедурата отнема около 1 месец. За тази цел трябваше да представя различни документи като доказателство, че съм финансово способен да се издържам, международен паспорт и свидетелство за съдимост, медицински преглед в одобрена институция, и също имах интервю по телефона на английски с имиграционните. Честно казано, цялата система на обучение е много различна от тази в България. Студентите масово учат в кампуса, който е отворен 24 часа и оборудван със стотици компютри и различни зони за учене. В моята програма, както и в повечето бизнес специалности, процесът на учене включва много групови проекти, както и индивидуални есета. Много от курсовете включват презентации, където студентите правят проучване и след това го представят пред класа, използвайки Powerpoint - това ми помогна да съм по-уверен и да говоря пред публика. Транспортът в Торонто е много удобен и е 24 часа, 7 дни в седмицата. Студентската абонаментна карта е 106 долара на месец и предлага неограничен брой пътувания. Цените на учебниците зависят от програмата, но повечето от тях са около 100 долара нови. Международният център организира средно около 18-20 екскурзии всеки месец, които позволяват на студентите да научат повече както за Канадската култура, така и за страната и забележителностите . Колежът се фокусира предимно върху събития, позволяващи на чуждестранните студенти да покажат родната си култура и традиции.


Канада

Seneca College Kонтакти: Международен отдел Европа seneca.International@ senecacollege.ca +1-416-491-5050 ext. 22608 Канада M2J2X5, Торонто, Онтарио 1750 Finch Avenue East senecacollege.ca/international

Специалности: Aviation Technology (Co-op) Aviation Technology (Co-op) Child Development (Co-op) Commerce - Business Management Degree (Co-op) Commerce - Financial Services Management Degree - (Co-op) Commerce - Human Resources Strategy and Technology Degree (Co-op) Commerce - International Accounting and Finance Degree - (Co-op) Commerce - International Business Management Degree - (Co-op) Interdisciplinary Studies (Co-op) Technology - Informatics and Security - (Co-op) Technology - Software Development Degree (Co-op) Therapeutic Recreation - Therapeutic Recreation Degree - (Co-op) Nursing - (Collaborative BScN Degree Program with York University / Seneca College)

84

С повече от 3 500 международни студенти от 113 държави, Seneca College може да се похвали, че е посрещнал света в гордата си история. Разположен в най-големия град в Канада - Торонто, Seneca притежава разнообразна и мултикултурна колежанска общност. Четиригодишните бакалавърски програми на Seneca, 2 и 3 годишните дипломи и едногодишните магистърски програми, са разработени съвместно с бизнес лидери, за да създадат основите на вашия успех. Нашата отлична репутация се потвърждава и от множеството парньорства с университети от Канада и цял свят. Като студент в Seneca, вие ще можете да придобиете ценен практически опит чрез кооперативната ни образователна програма. След като приключите обучението си, може да продължите вашето образование в Seneca, да отидете в университет или да започнете работа. Образованието в чужбина е невероятно и запомнящо се преживяване. Независимо дали ще се върнете в родината си след завършването или ще останете в Канада, за да преследвате кариера тук, Seneca ще ви помогне да се превърнете в човека, който искате.

Международни и съвместни програми Партнираме си с над 70 университета от Канада, Северна Америка и по цял свят. Студентите могат да започнат следването си в Seneca и да трансферират кредитите си в бакалавърска програма на друго висше училище.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Изисквания за прием Езикови тестове - TOEFL - IELTS Есета - 1 брой (за някои програми) Портфолио - за някои програми Препоръки - до 2 Интервю за кандидатстване - за някои програми Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

Документи за кандидатстване Диплома за средно образование Сертификати за извънкласни постижения - по преценка на кандидата

Бакалавърски програми 2013/ 2014

25 000 бр. студенти общо 14% международни студенти 1 студент от България 150 програми с обучение на английски език

английски език на обучение 8 семестъра продължителност на обучението

Крайни срокове ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР: Rolling admition

документи се подават непрекъснато стипендии и финансова помощ до началото на втория семестър

септември/януари/ март начало на учебната година

Студентски услуги Финансови условия (годишно) Такса регистрация Такса за обучение Общежитие Храна Здравна застраховка Транспорт Учебници и материали Други такси

65 канадски долара 18 000 канадски долара 6 000 канадски долара 3 500 канадски долара 440 канадски долара 1 200 канадски долара 1 000 канадски долара 4 000 канадски долара

Финансова подкрепа стипендии финансова помощ работа в университета

Кариерен център Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития Условен прием Спортни съоръжения

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

85


Норвегия

Норвегия Видове учебни заведения Университети (Universitetet) – занимаващи се предимно с хуманитаристика, изкуства и т.н. Предлагат бакалавърска степен след 3-годишно обучение. Висши училища/ Колежи (Høyskole) - по-тясно специализирани учебни заведения – инженерни, педагогически, медицински и др.

Език на обучение Обща информация Норвегия е четвъртата най-богата страна в света. Това вероятно се дължи на огромните запаси на петрол, с които скандинавската страна разполага. Там се добива най-много нефт на глава от населението, ако изключим държавите от Близкия изток. Норвегия е активен член на международната общност. Страната участва в Обединените нации, Съвета на Европа, Световната търговска организация, Шенгенското споразумение и НАТО. Отсъствието на Европейският съюз в този списък няма как да не се набие на очи. Гласоподавателите отхвърлят евроинтеграцията на два пъти с референдуми. Висше образование в скандинавската страна се предлага от седем университета, пет специализирани колежа, 25 университетски колежа и още много частни образователни институции. Обучението по повечето специалности в Норвегия следва рамката, утвърдена с т.нар. Болонски процес: 3 години за бакалавърска степен, 2 за магистърска и 3 за докторантура. 86

Норвежки език и английски език.

Документи за кандидатстване В Норвегия има много възможности за образование на английски език. За да започнете бакалавърската си степен по някоя от тях трябва да прибавите и сертификат за владеене на езика към стандартния пакет документи: •• Преведена и легализирана академична справка/ диплома за средно образование с оценките към момента на кандидатстване; •• Препоръки, най-често 2 броя (не за всички програми); •• Мотивационно писмо; •• Документ за ниво по норвежки език (само ако програмата е на норвежки); •• Сертификат за владеене на английски език - IELTS, TOEFL, CAE или CPE.

Най-добър срок за кандидатстване Кандидатстването за бакалавърска степен в Норвегия се провежда от 1 декември до 15 март. Разбира се, препоръчваме ви да се организирате възможно най-рано. Започнете да си събирате необходимите документи още преди началната дата.

Как е организирано обучението Обучението, както в повечето държави, се провежда на два семестъра с голяма коледна ваканция, която избягва студените скандинавски зими.

Стипендии Липсата на семестриални такси може да значи само едно малко възможности за стипендии. Все пак не се колебайте да проверите в желаното от вас висше училище, както и в някоя от частните фондации, които подпомагат чуждестранни студенти.

Такса за образование Обучението в държавните висши учебни заведения е безплатно за чуждестранните студенти. Това е големият плюс

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


на социалната държава. В същото време, обучението в частните висши учебни заведения варира между 13 000 и 20 000 норвежки крони на година.

Разходи за живот Лошото да живееш в богата държава като Норвегия е, че цените на повечето стоки – които не са високи за местните – лесно могат да се окажат непосилни за средностатистическия българин.

Работа Норвегия, макар да не е част от Европейския съюз, също прилага голяма част от неговите разпоредби. Това означава, че българите имат право да работят там, макар и да трябва да се преборят с няколко бюрократични процедури.

За Норвегия чуждестранните студенти разказват, че е... ... студена, скъпа и меко казано нестандартна страна за придобиване на висше образование. В същото време качеството на обучението и материалната база безспорно са на световно ниво.

Полезни сайтове www.studyinnorway.no www.regjeringen.no/en/dep/kd www.studyineurope.eu/studyin-norway

студентски живот Малка част от разказите на студенти, учили в Норвегия

„О

бразованието в Норвегия е напълно безплатно, а страната често е определяна като найсоциалната в Европа (а понякога дори и като социалистическа). Лошата страна на това е, че няма много стимули за отличните ученици и студенти. Стипендии се предлагат много рядко, най-вече в частни университети.”

„Ш

ироко разпространена практика е групи студенти да се организират и да наемат заедно квартира, поделяйки си разходите. Освен финансови улеснения, това създава неве-

роятна възможност за запознаване с нови хора, култури и начин на мислене.”

„М

ного често се говори за имигрантите във Великобритания, Германия, Франция и т.н. С голяма изненада установих, че Норвегия – и особено столицата Осло са пълни с чужденци от всякакви националности, религии и раси. Спокойно мога да кажа, че човек няма да се чувства „различен“, ако реши да следва там.“

„Х

раната в Норвегия също е много скъпа, особено ако обичате по-пресните ястия. Начинът да се справите с това е да свикнете да се храните като норвежци – те ядат почти само домашно приготвена храна. С други думи - ако решите да следвате в Норвегия е твърде вероятно и да се научите да готвите междувременно. Хората там ядат много картофи, супи, пастети и салами.“

„М

ного норвежци говорят свободно английски, немски и дори руски език. Затова е напълно възможно да се справите с живота в страната и без да знаете норвежки. Но за да оцените напълно културата и да се почувствате наистина част от това общество, трябва да научите поне малко от езика на страната, докато сте там.”


Норвегия

Образование в Норвегия BI Norwegian Business School Норвежкото бизнес училище BI е втората по големина образователна институция в Норвегия и е една от най-големите бизнес школи в Европа. Изследователската дейност е ключово предимство на учебното заведение. През последните 2 години BI е сред 65-те най-добри училища в света според класация на Financial Times. Кампусът на BI в Осло предлага на студентите и преподавателите отлични условия и разнообразна учебна среда. Той се счита за една от най-добрите учебни бази в Европа и се намира в разрастваща се бизнес зона в Осло.

BI по целия свят Норвежкото бизнес училище BI има международен профил. Преподавателите работят на световно ниво. Училището има споразумения за студентски обмен с над 170 институции в 45 различни страни. Това дава на студентите на BI изключителната възможност да добият международен опит и да се докоснат до интеркултурно обучение.

88

Академичните програми на BI BI предлага пълна гама от международни програми, които се преподават изцяло на английски език, от степен бакалавър до докторантура: Бакалавър по: •• Бизнес администрация •• Международен бизнес •• Управление на доставките Магистър на науките: •• Бизнес •• Финансова икономика •• Стратегически маркетинг мениджмънт •• Лидерство и организационна психология •• Докторантури (6 области на специализация)

Възможности за стипендии BI предлага възможности за щедри стипендии на международни студенти. BI дава стипендии на база на заслугите: •• BI президентски стипендии, които се връчват на кандидатите с най-високи резултати. •• Стипендии с квота, предназначени за международни студенти от партньорски учебни заведения на BI в развиващите се страни. И двете стипендии покриват обучението и разходите за живот за две години. Има и други възможности за стипендии. За да научите повече, посетете: www.bi.edu.

Кариери Студенти на Норвежкото бизнес училище могат да се възползват от консултантски услуги и помощ, предлагани от Центъра за кариерни услуги. Този център може да ви помогне с всяка една крачка – от написването на CV и мотивационно писмо, до съвети за интервю, намиране на подходящи стажове и свързване с потенциални работодатели. Независимо дали си търсите почасова работа или лятно занимание, стаж, обучение, или работа на пълен работен ден, шансовете да намерите мечтаната работа ще се увеличат значително.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Франция

Франция Видове учебни заведения

Обща информация Франция е сред основателите на Европейския съюз и страната с най-голяма територия в съюза. Тя е разделена на 26 региона, които от своя страна са подразделени на 100 департамента. Населението  е 65,4 милиона души, територията  е 551 000 кв. км. и граничи с Монако, Андора, Германия, Испания, Италия, Белгия, Люксембург и Швейцария. Франция е петата икономическа сила в света и една от най-предпочитаните дестинации за висше образование – класира се на трето място по брой обучавани международни студенти (12% от всички) след САЩ и Великобритания.

● Университети – с най-широк профил сред висшите учебни заведения. ● Инженерни висши училища – с техническа насоченост. Архитектурата също се изучава в специализирани технически вузове. ● Академии по изкуствата – за танцово, музикално и филмово изкуство. ● Специализирани висши училища и институти – специалности като туризъм, спорт, мода и медицина. Les Grandes écoles (висши училища) - строго селективни висши учебни заведения, тясно специализирани в обучението на ръководни кадри.

Език на обучение Френски (основно) и английски.

Документи за кандидатстване Документи, които университетите могат да изискат при подаване на досието за кандидатстване или при записване на място, са: •• преведено на френски и легализирано фотокопие на акта за раждане или документ за самоличност; •• документи удостоверяващи нивото на владеене на френски език (дипломи DELF или DALF, сертификати TCF или TEF); •• за зрелостниците – академична справка за годишните оценки от 9, 10, 11 и първи срок на 12 клас; •• за завършилите средно образование - диплома за завършено средно образование, за студентите първа година - уверение за записване в университет; за тези, които са втора или следваща година - академична справка и уверение, че са записани в по-горен курс;

Най-добър срок за кандидатстване За всеки университет и програма може да е различен. Направете го възможно най-рано - от октомври до януари.

Как е организирано обучението Академичната учебна година започва през месец септември или октомври и е организирана в 2 семестъра.

Стипендии Обучаващите се в бакалавърски програми могат да кандидатстват за социални стипендии, при които се посочват доход на семейството, брой деца в него и колко от тях са в образователната система. Отпусканите средства обикновено покриват част от месечната издръжка на студента.

Такса за образование Обучението в държавните висши училища е безплатно, но 90

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Франция

www.campusfrance.org упоменава общовалидна във всички тях такса за записване от 177 евро на година за бакалавърска програма (Licence). В частните висши училища годишните такси са между 3 000 и 10 000 евро.

Разходи за живот За месечни разходи са нужни поне 800-1 000 евро: •• 250–500 евро - наем в кампус; •• 400–800 евро - свободен наем; •• 200 евро за храна. Ето някои примерни цени в супермаркетите във Франция: кроасан – 1 евро, литър мляко – 1.2 евро, 6 яйца – 1.5 евро; меню в заведение за бързо хранене – 7 евро.

За Франция чуждестранните студенти разказват, че е... ...вълнуваща и добре уредена страна. С много опции за обучение на френски и – за съжаление – доста малко на английски език. Студентският живот е приятен. В страната има много забележителности и голям поток от туристи.

студентски живот

Име: Александра Костова Специалност: Право Университет: Université de Rennes 1 Град: Рен

К

андидатстването във Франция е малко по-специфично, тъй като френският сайт www.admission-postbac.fr е предназначен единствено за кандидатите с френско гражданство и съответно с френска диплома. Което ще рече, че чуждестранните кандидат-студенти

Работа Всички студенти във Франция имат право да работят до 964 часа годишно. Българите, катo граждани на ЕС, се ползват със същите права като всички останали европейци.

Полезни сайтове www.enseignementsuprecherche.gouv.fr www.campusfrance.org www.institutfrance.bg www.caf.fr www.admission-postbac.fr

трябва да водят кореспонденция с избрания университет. Документите, нужни за кандидатстването са подробно описани на сайта на съответното висше училище. Учебният процес във Франция е доста по-различен от българския: - Първо, степените на висшето образование са други: Licence (бакалавър) от 3 години, Master (магистърска степен) от 2 години и Doctorat (докторска степен) или LMD, както е позната почти навсякъде. - След това начинът на изпитване: във Франция са разпространени два типа краен изпит във факултетите по Право – дисертация и/ или коментар на текст. И двете следват строги правила за оформление и структуриране на текста. Прояви на въображение и лично мнение не се толерират в изпитните работи, а учебният процес е сведен до едно просто състезание по наизустяване на съдебни решения, закони и история. - Накрая – оценяването е малко объркващо в началото, тъй като френската система е точкова - максималният брой точки е 20, а минималният, с който може да вземеш съответния изпит - 10. Общежитията се дават предимно на френски студенти, а правителствената организация CROUS, която има за цел да подпомага финансово социално слаби студенти, може да е в помощ за българи след престой от една година във Франция и при условие, че по време на неплатения престой чуждестранният студент трябва или да работи, или да следва във френски държавен университет. Във Франция съществува още една институция (Allocations familliales (www.caf.fr)), като една от функциите  е да подпомага финансово социално слаби студенти от ЕС с месечните им вноски за наема. Тази помощ е достъпна още от първата година.


Холандия

Холандия Видове учебни заведения

Обща информация Кралство Холандия заема територия от 41 526 кв. км, над 20% от която е под морското равнище. Оттам идва и по-правилното име на страната - Нидерландия (т.е. ниската земя). „Холандия” всъщност се казват само две от провинциите в страната, но все пак това име се е наложило в българския език. Държавата граничи с Белгия, Германия и с богатото на петрол Северно море. Прочута е и с производството на лалета, което я прави една от най-богатите страни през Ренесанса. Днес икономиката на страната е доста поразнообразна и - въпреки скромното си население (около 16 млн.) - е една от най-големите в Европа. Официалният език е холандският, но истината е, че спокойно можете да живеете и само с английски. Според някои проучвания над 70% от населението ползва поне комуникативно английски език, над 55% - немски, 19% - френски. Изучава92

Университети (universiteiten) – Най-големите изследователски институции в страната. Занимават се предимно с хуманитаристика. Бакалавърските степени там се придобиват след 3 години обучение. Университети по приложни науки (hogescholen) – Специализирани учебни заведения за изкуства, земеделие, спорт, но и за медицина, инженерни науки и др. Нужни са 4 години за придобиване на бакалавърска степен.

Език на обучение Холандски и английски език.

Документи за кандидатстване Различните висши училища могат да имат различни изисквания за прием. Проучете внимателно изискванията на желания от вас университет. Стандартният пакет включва: •• формуляр за кандидатстване попълнен онлайн на info. studielink.nl; •• диплома за завършено средно образование или академична справка (преведена и легализирана); •• сертификат за владеене на английски език (обикновено TOEFL-iBT мин.80) или IELTS (мин.6.0); •• препоръки (обикновено от преподавател); •• мотивационно писмо.

Най-добър срок за кандидатстване Препоръчително е да сте готови с документацията до 1-ви април в годината, в която започвате обучение. Крайният срок за повечето университети е 1-ви август, но е добре да имате време за реакция в случай, че има проблем с кандидатурата ви. Възможно е някои висши училища да работят с друг график или да въведат промени в течение на кандидатстудентската кампания.

Как е организирано обучението Учебната година във висшите училища започва през месец септември и е разделена на 2 семестъра. В това отношение е доста подобна на българската.

нето на английски и още един език в училище е задължително, което обяснява добрите знания на чужди езици у холандците. В страната има около 80 000 чуждестранни студенти, а повече от половината от тях са от страни членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Холандия

Стипендии Холандските висши училища, държавата и институциите отпускат стипендии, но малко. Все пак възможности има – много българи биха могли да кандидатстват за социална стипендия. Възможно е ползването и на студентски заем.

Такса за образование В държавните висши училища има стандартна такса в размер на 1 672 евро годишно.

За Холандия чуждестранните студенти разказват, че е... ... чудесно място за обучение и спокойна за живот. Образованието е практически ориентирано и с индивидуален подход към всеки студент.

Разходи за живот Ще са ви нужни около 700–1 000 евро на месец, в които влизат: •• 300-400 евро за наем •• 300-400 евро за храна •• по 50-100 евро за транспорт и учебни пособия.

Работа Българските граждани могат да работят в Холандия по време на обучението си, а от 2014 година отпаднаха и всички ограничения за българи и румънци. Работа в Холандия се намира, но е желателно тя да не пречи на следването ви. Много работодатели предпочитат хора с познания по холандски език, освен английски.

студентски живот

Име: Гергина Георгиева Специалност: Международни комуникации Университет: Hanze University of Applied Sciences Град: Грьонинген

К

огато кандидатствате в Холандия е много важно да знаете разликата между University of Applied Sciences и Academic University в

Полезни сайтове www.nuffic.nl www.grantfinder.nl info.studielink.nl

Холандия – и двете институции дават бакалавърска степен, но има разлики в метода на обучение и съответно какви умения развиват студентите. Една от най-важните разлики е, че обучението в университетите на приложните науки е по-практически ориентирано, което лично на мен много ми допадна. Като цяло приемът за бакалавър в Холандия не е труден – изискванията са покриване на определен минимален резултат от тест по английски (аз държах TOEFL), диплома от средно образование, мотивационно писмо и CV. Трудното идва след като те приемат и затова от 120 души приети в началото, навреме завършихме едва 40. Според мен, най-голямото предимство на образованието в Холандия е, че те прави мислещ човек! Никой не те изпитва на факти. Обучението цели да развие умения и оценката се базира върху това как ги прилагаш. В тази връзка няма как да не отделя специално внимание на груповите проекти – те бяха или най-хубавата част от семестъра или най-големият кошмар, в зависимост от това с какви хора се паднеш в група. За мен развлечение бяха пътуванията из страната, опознаването на международни кухни (любими ми бяха азиатските и мексиканските ресторанти), практикуването на спорт в страхотния спортен център на университета и разбира се барбекю на открито с приятели през малкото слънчеви и топли дни. През четирите години, прекарани в Холандия, успях да обиколя много голяма част от страната и съм страшно впечатлена от това, че макар да няма природни феномени като в България, хората са развили буквално от нищото атракции, които привличат огромно количество туристи всяка година.


Холандия

NHTV Breda University of Applied Sciences

Kонтакти: UNIFY Bulgaria Официален представител на NHTV за България Милена Крумова milena@unify.bg 087 777 07 32 и 087 777 07 40 България 1407, София ул. Емилиян Станев 2А, Силвър Сити комплекс www.unify.bg, www.nhtv.nl

Специалности: International Game Architecture and Design International Media and Entertainment Management International Hotel Management International Leisure Management International Tourism Management International Logistics and Economics International Logistics and Transport Management International Traffic Management International Real Estate and Facility Management Bachelor of Science Tourism International Leisure Studies

94

NHTV Breda е интернационална институция за висше образование с повече от 7 500 студенти от над 60 държави. NHTV е основан през 1966 като институт, предлагащ мениджмънт програми в областта на туризма, отдиха, хотелиерството и в тази сфера това е най-голямата и водеща образователна институция в света. Академията по логистика в NHTV е единствената академия в цяла Холандия, която печели най-високо ниво на акредитация в продължение на 50 години подред. Найактуалните бакалавърски програми на NHTV са в сферата на медията, дизайна на компютърни игри и забавленията. Всяка една от програмите е обявена за №1 за Холандия. Разположен в Южна Холандия, град Бреда, е само на 100 км от Амстердам и Брюксел. Бреда е исторически град с 175 000 жители, от които около 14 500 са студенти. Градът печели в класацията за най-добър център на Холандия вече пета поредна година. Качествата, с които Бреда побеждава Амстердам са, че освен културните мероприятия, фестивали, концерти, дискотеки, барове и шопинг центрове, градът е известна с високото ниво на сигурност и спокойствие.

Акредитации NVAO Flemish Accreditation Organization; UN World Tourism Organization Madrid.

Класации на университети Всички бакалавърски програми на NHTV Breda са класирани за №1 сред останалите холандски университети спрямо HBO Keuzegids 2013 и Choice Guide HBO full time 2013.

Международни и съвместни програми Erasmus Exchange програми с университети в Америка, Австралия, Китай, Финландия, Англия, Ирландия, Испания, Италия, Франция, Португалия.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Изисквания за прием Кандидат-студентите, които завършват езикова гимназия с първи английски език и отлична оценка са освободени от езиков тест, всички останали трябва да представят сертификат за английски език - TOEFL 80 точки, IELTS 6.0 точки, CAE - оценка A, B или C. Портфолио - само кандидатстващите за програма Дизайн на компютърни игри Есета, CV и мотивационно писмо Интервю за кандидатстване за някои програми Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

Документи за кандидатстване Формуляр за кандидатстване Диплома за средно образование Сертификати за извънкласни постижения

Крайни срокове ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

редовен прием 01/05/2014 и 01/06/2014

Финансови условия (годишно) Такса регистрация Такса за обучение Общежитие Храна Учебници и материали

Безплатно кандидатстване и подготвяне на документите от UNIFY България 1 900 евро 3 000 евро 1 500 евро 50-100 евро

Финансова подкрепа Всеки студент, който работи минимум 14 часа на седмица, освен заплатата си, получава субсидия от държавата от 265 евро на месец, безплатна карта за транспорта в цяла Холандия, а ако годишният доход на родителите му е под 30 000 евро, получава допълнителна помощ от 200 евро.

Бакалавърски програми 2013/ 2014

750 бр. студенти общо 51% международни студенти 30 бр. студенти от България 11 програми с обучение на английски език

английски език на обучение 8 семестъра продължителност на обучението, от които 1 семестър е стаж/ практика в най-големите компании в областта

септември начало на учебната година

Студентски услуги Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

95


Швейцария

Швейцария Видове учебни заведения Университети - признатите на национално ниво университети са 14, сред които 2 консерватории за изкуство и музика. Професионални висши училища (Fachhochschulen).

Език на обучение Немски език, френски език, италиански език, английски език.

Обща информация Швейцария е малка вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. В някои отношения страната, скътана високо в Алпите, сякаш се е откъснала от света. Поддържа позиция на неутралитет и днес не е член нито на Европейския съюз, нито на НАТО. Тази  изолация обаче не се отнася до икономиката. Напротив – там са разположени седалищата на някои от най-големите банки, фармацевтични и високотехнологични компании и 50 международни организации, включително Червения кръст и Световната търговска организация. Швейцария е единствената държава в Европа, която се определя като конфедерация и „директна демокрация”. След избори всички партии влизат в управлението на държавата, а годишно се провеждат поне по 12 национални референдума и още много локални. Концепция за управление, която вероятно звучи шокиращо за българите. 96

Документи за кандидатстване

•• Формуляр за кандидатстване на избрания университет •• Диплома за средно образование или академична справка, ако дипломата още не е получена – нотариално заверено копие, официален превод на английски, легализация и апостил •• Сертификат за владеене на съответния език (немски, френски, италиански, английски). Възможно е някои университети да изискват и полагането на допълнителни изпити за прием.

Най-добър срок за кандидатстване В Швейцария няма общ строго определен срок за кандидатстване във всеки университет. Учебната година традиционно започва през септември и трябва да сте готови с документите си в интервала януари-юни същата година. Същевременно е добре да проверите и в отделните университети за възможности за зимен или допълнителен прием.

Как е организирано обучението Учебната година се състои от два семестъра и обикновено се започва с подготвителна сесия. Началото на зимния семестър е септември и приключва през декември, преди коледните празници. Летният е от февруари до юни.

Стипендии Швейцарското правителство предлага стипендии за чуждестранни студенти от много държави, но при доста строги условия. Трябва да сте под 35 годишни, да нямате друга работа, да имате препоръка от преподавател и висшето си училище и т.н. Всички тези фактори влияят и на размера на стипендията. Повече информация по този въпрос може да намерите на сайта на швейцарското образователно министерство или в посолството. Освен това някои университети предлагат стипендии или отстъпки от таксите. Но тук генерализации не могат да се правят – трябва да проверите условията за всяко конкретно място.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Швейцария

Такса за образование Годишните такси за образование в държавните университети в Швейцария варират в доста широки граници. От около 1 200 до 8 000 швейцарски франка на година.

Полезни сайтове www.swissuniversity.ch www.educa.ch

Разходи за живот Животът в алпийската страна определено е скъп. За да покриете всичките си разходи като наем, храна и учебници са ви необходими 1 500 швейцарски франка (1 200 евро) месечно. Сума, която звучи внушително за повечето българи.

www.crus.ch

Работа

www.sbf.admin.ch

Макар да не е част от Европейския съюз, Швейцария принадлежи към т. нар. Европейско икономическо пространство и там важат - в общи линии - същите правила. В същото време трябва да знаете, че студентите имат право на труд до 22 часа на седмица, а налице са и някои законови ограничения и разпоредби при наемането им.

www.ausbildungsbeitraege.ch

www.swissworld.org www.berufsberatung.ch

www.housingforstudents.ch

За Швейцария чуждестранните студенти разказват, че е... ...много красива, разнообразна и доста скъпа страна. Намирането на квартира често се оказва най-голямото предизвикателство.

студентски живот

Име: Панайот Страхилов Видинов Специалност: Business Administration in International Hotel Management, specialization Entrepreneurship Университет: Les Roches International School of Hotel Management

Т

уризмът, хотелиерската и ресторантьорската индустрия винаги са пораждали голям интерес у мен и още когато бях 10-ти

клас започнах да работя почасово в няколко кетъринг компании. От една страна работата ми харесваше и ми беше много интересно - всеки път беше различно събитие, научавах по нещо ново и се срещах с много хора. Така реших да се задълбоча и да се специализирам в тази сфера. Тъй като в Швейцария туризмът е изключително развит и обслужването е на много високо ниво, реших, че това е мястото, където мога да науча най-много за тази индустрия. Университетът Ле Рош е в топ 3 на най-добритe в света, специализирани в тази сфера и има много висока и престижна акредитация за програмите, които предлага. Учебната програма е изключително натоварена – през първите 2 години има класове с лекции и отделно практически курсове. Учи се от понеделник до петък, като понякога събота и неделя има практически занятия. След втората година обучението преминава изцяло в лекции, като се набляга на мениджмънт предмети, презентации и групови проекти. Преподавателите в Ле Рош са изключителни професионалисти и оценяват на база показани знания и инициатива. Също така имаме и оценки върху различни проекти и презентации които правим по време на семестъра. Кампусът на университета е разположен в едно малко селце в швейцарските Алпи, наречено Блюш (Bluche) и предоставя абсолютно всички условия, необходими за живот. В повечето от програмите, които Ле Рош предлага, има задължителни стажове като част от обучението. Университетът има много добри връзки с големите международни компании от индустрията, както и специален офис, който се занимава с кариерното развитие на студентите.


Швейцария

Les Roches International School of Hotel Management

Kонтакти: Отдел по прием Полина Павлова eandb@laureatehospitality.com +359 894 46 76 76 +359 894 46 76 74 Switzerland, Canton Vaud 1815, Clarens Rue du Lac 118 www.lesroches.edu

Специалности: BBA (Honors) in International Hotel Management with Event Management BBA (Honors) in International Hotel Management with Entrepreneurship BBA (Honors) in International Hotel Management with Finance

Международното училище по мениджмънт в хотелиерството Les Roches e интернационална институция, специализирана в бакалавърски и магистърски бизнес програми в сферата на туризма и event management. Les Roches разполага с кампуси из цял свят: Les Roches Bluche, в сърцето на швейцарските Алпи, Les Roches Marbella - в Коста дел Сол, Испания и Les Roches Jin Jiang в динамичния град Шанхай в Китай. Международната мрежа от кампуси позволява трансфери на студентите ни по време на следването им, създавайки едно наистина глобално бизнес образование. Les Roches предлага млада и динамична образователна среда на международните си студенти от над 90 националности. Тази мултикултурна общност помага на студентите да натрупат опит за бъдещата си интернационална и разнообразна кариера. Les Roches е едно от 3-те училища в Швейцария, акредитирано на най-високо университетско ниво.

Акредитации NEASC - New England Association of Schools and Colleges

Класации на университети Les Roches е класиран от мениджъри на луксозни хотели в топ 3 на висшите училища по мениджмънт на туризма като място за международна кариера (TNS, Global Research, 2013).

Международни и съвместни програми Бакалавър по бизнес администрация (BBA) предлага възможност за продължаване на обучението в някой от различните кампуси. Глобална учебна програма, при която студентите се обучават на ротационен принцип в кампусите в Швейцария, Испания и Китай. Освен това има възможност за един семестър обучение в Испания, Китай и Йордания.

BBA (Honors) in International Hotel Management with Marketing BBA (Honors) in International Hotel Management with Innovation and Sustainability BBA (Honors) in International Hotel Management with Culinary Business Management

98

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014

1 324 бр. студенти общо 98% международни студенти 6 бр. студенти от България 5 програми с обучение на английски език

Изисквания за прием

английски език на обучение 7 семестъра продължителност

Езикови тестове - IELTS 5.0/ TOEFL 500 Интервю за кандидатстване Брой препоръки - 1

на обучението

31 юли начало на учебната

Документи за кандидатстване

година

Диплома за средно образование Формуляр за кандидатстване Сертификати за извънкласни постижения Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

Крайни срокове

Студентски услуги

ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

пролетен/ летен СЕМЕСТЪР:

редовен прием

редовен прием

15/11/2014

15/05/2014

Финансови условия (годишно) Такса за кандидатстване Такса за обучение

100 швейцарски франка www.lesroches.edu

Финансова подкрепа стипендии финансова помощ

Студентски услуги Кариерен център Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития Спортни съоръжения Езикови/ подготвителни курсове

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

99


Швейцария

Glion Institute of Higher Education Институтът за висше образование Глион има 2 кампуса в Швейцария и още един в Лондон.

Kонтакти: Отдел по прием Полина Павлова eandb@laureatehospitality.com +359 894 46 76 76 +359 894 46 76 74 Switzerland, Canton Vaud 1815, Clarens Rue du Lac 118 www.glion.edu

Специалности: Hospitality Management •Environmental Management •Event Management •Real Estate Finance & Revenue Management •Human Resources •Sales and Marketing

Топ компании от цял свят търсят нашите възпитаници заради международната им култура, опита в туризма и точния бизнес нюх, които само обучението в Глион може да осигури. Всъщност 86 процента от следвалите в Глион имат предложение (или предложения) за работа още при завършването си, а 10 процента от тях продължават с образованието си. Класиран в топ 3 на училищата за мениджмънт на хотели, Глион е напълно акредитиран университет, осигуряващ на студентите дипломи, които са не просто признати, но и търсени от туристическата индустрия. Глион предлага международни програми по хотелиерство и event management на събития в Швейцария, Лондон и он-лайн. Нашите студенти от над 90 страни се свързват с алумни, преподаватели и експерти от бизнеса от цял свят, за да заемат високи позиции в световната туристическа индустрия. Глион е едно от 3-те училища в Швейцария, акредитирано на най-високо университетско ниво.

Акредитации Програмите на Глион Швейцария и Глион Лондон: NEASC - New England Association of Schools and Colleges

Класации на университети Глион е класиран от мениджъри на луксозни хотели в топ 3 на висшите училища по мениджмънт на туризма като място за международна кариера (TNS, Global Research, 2013).

Международни и съвместни програми Възможни са трансфери между кампусите на Глион в Швейцария и Лондон. За повече информация посетете: www.glion.edu.

•Sustainable Development in Tourism Event, Sport and Entertainment •International Event Management •International Sport Management •Event, Sport & Entertainment Marketing and Communication Management

100

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014

1 650 бр. студенти общо 94% международни студенти 11 програми с обучение на английски език

английски език на обучение 7 семестъра продължителност

Изисквания за прием Езикови тестове - IELTS 5.0 Интервю за кандидатстване

на обучението

Документи за кандидатстване Диплома за средно образование Сертификати за участие в програми за лидерски умения Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски или френски

Крайни срокове

ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР:

пролетен/ летен СЕМЕСТЪР:

редовен прием

редовен прием

15/11/2014

Финансови условия (годишно) Такса за кандидатстване Такса за обучение

100 швейцарски франка, 70 паунда www.glion.edu

Финансова подкрепа стипендии финансова помощ

15/05/2014

11 август начало на учебната година Студентски услуги Студентски услуги Кариерен център Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития Спортни съоръжения Условен прием

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

101


Швейцария

Swiss Education Group

Kонтакти: Admissions Manager Горан Йорданов gyordanov@swisseducation +41 21 965 4020 Швейцария 1820, Монтрьо, Vaud Avenue des Alpes, 27 www.swisseducation.com

Специалности: Tourism Hospitality Management Restaurant Management SpaTourism Management Event Management Culinary

Swiss Education Group се състои от SHMS, Swiss Hotel Management School в Кo и Лейзин; HIM, Hotel Institute в Монтрьо; IHTTI School of Hotel Management в Нюшател и Cesar Ritz Colleges в Люцерн, Буваре и Бриг. От създаването на първото си училище през 1985 г. към момента Swiss Education Group е най-големият доставчик на образователни услуги в сферата на хотелиерството и туризма на английски език в Швейцария. Консорциумът остава верен на академичните традиции, но се фокусира и върху практичните аспекти в хотелския мениджмънт като отговоря на изискванията на съвременния туристически бизнес. Колежите от SEG предлагат широка гама от бакалавърски и магистърски програми, както и следдипломни квалификации в следните области: хотелиерство, туризъм, събитиен мениджмънт и бизнес управление, кулинарно изкуство. Програмите се преподават на английски език и съчетават швейцарското ноу хау в хотелиерството и туризма с теорията на управлението. Програмите съответстват на нуждите на туристическата индустрия и гарантират успешна реализация на международния пазар на труда. SEG се радва на силни партньорства с много реномирани световни хотелски вериги, сред които: Radisson, Hilton, Starwoods, Kempinski, Best Western, Holiday Inn, Hyatt, Ritz Carlton, Marriot и др. В четирите колежа се обучават студенти от 70 държави. SEG има над 12 000 възпитаници по цял свят - атестация за успеха на учебните програми.

Акредитации Canton Du Valais, Vaud, Neuchatel, Luzern, TedQual- World Tourism Organization, ASEH Switzerland, EDUQUA

съвместни Международни програми Washington State University Northwood University University of Derby

102

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Бакалавърски програми 2013/ 2014

Изисквания за прием Езикови тестове - TOEFL, IELTS, Cambridge advanced certificate Есета - 1 брой

Документи за кандидатстване Формуляр за кандидатстване Диплома за средно образование Препоръки - ако са налични Сертификати за извънкласни постижения Сертификати за участие в програми за лидерски умения Език, на който се представят документите за кандидатстване - английски

3 500 бр. студенти общо 98% международни студенти 20 бр. студенти от България 7 програми с обучение на английски език

английски език на обучение 4 семестъра по 18 седмици или 7/8 семестъра по 11 седмици в зависимост от училището начало на учебната година

януари, април, юли, октомври или февруари/септември в зависимост от училището

Крайни срокове ЕСЕНЕН/ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР и ПРОЛЕТЕН/ ЛЕТЕН СЕМЕСТЪР:

редовен прием три месеца преди началото на обучението стипендии и финансова помощ свържете се с колежа за актуална информация

Финансови условия (годишно) Такса за обучение

средно 42 000 швейцарски франка с влючени храна, настаняване, академична такса, здравна застраховка, униформа и учебници

Финансова подкрепа Част от обучението са 2 задължителни 6 месечни стажа, които са осигурени и платени между 2 100 и 2 400 швейцарски франка на месец.

Студентски услуги Кариерен център Консултант за чуждестранни студенти Академичен консултативен център Възможности за стажове Възможност за обучение в чужбина Общежития Езикови/ подготвителни курсове Условен прием Спортни съоръжения

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

103


Швеция

Швеция Видове учебни заведения Университети – изучаващи хуманитаристика, изкуства, естествени науки и подобни. Някои от най-старите учебни заведения в страната са университети. Колежи – по-тясно профилирани висши училища.

Език на обучение Обща информация Швеция се отличава с висок жизнен стандарт, с модерно и либерално общество и с не-йерархична организационна и обществена структура и колективизъм. Опазването на околната среда, съхранението на животински и растителни видове, както и ефективното използване на енергия са задачи в политиката и с широка обществена подкрепа. От 1814 г. Швеция е в мир, поддържа балансирана външна политика в мирно време и неутралитет по време на война. За разлика от Швейцария, този  неутралитет не  пречи да бъде част от Европейския съюз и да си партнира с държавите членки на НАТО, макар формално да не участва във военния съюз. Шведската икономика е модерна, отворена и високо индустриализирана пазарна икономика. Въпреки липсата на значителни запаси от полезни изкопаеми, Швеция има добре развит енергиен сектор, базиран най-вече на водноелектрически централи. 104

Шведски език и английски език.

Документи за кандидатстване Кандидатите, чийто майчин език не е един от скандинавските езици, трябва да притежават необходимите познания по шведски, придобити например чрез подготвителен курс по шведски за срок от една година. В Швеция се предлагат и програми, които се изучават на английски език. Ако искате да се обучавате на английски език, трябва да представите сертификат, който да докаже, че владеете езика. Може да ви потрябват следните неща: •• Препоръки от учители •• Информация за академични постижения, извънкласни дейности и хобита •• Едно или повече мотивационни есета – темите обикновено са зададени от всеки университет •• Сертификат за владеене на английски език - TOEFL/ IELTS/ ESOL Cambridge.

Най-добър срок за кандидатстване Препоръчваме ви да подготвите документите си преди средата на януари, за да бъдете сигурни, че ще се справите с всички изисквания за време. А освен това ранното кандидатстване се отчита като плюс в класирането за много от специалностите.

Как е организирано обучението Академичната учебна година в Швеция започва през септември и се дели на два семестъра. В новата система на висше образование студентите могат да избират програмата си на обучение свободно и да комбинират различни курсове по тяхно желание, избирайки от предложени им от университета. За обучение, целящо получаване на академична степен, курсовете могат да се обединят в една образователна програма, ако университет или колеж пожелае това. Продължителността на обучение за придобиване на бакалавърска академична степен е 4 години.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Швеция

Стипендии За съжаление възможностите за финансиране на образованието ви със стипендии и заеми са силно ограничени. Все пак шведските власти покриват таксите за обучение, което не е малко като финансов ангажимент.

Такса Във висшите училища в Швеция няма семестриални такси за шведи, граждани на ЕС и граждани на Исландия, Швейцария и Норвегия.

Разходи за живот

За Швеция чуждестранните студенти разказват, че е... ... интересна страна като цяло. Културните разлики с България са огромни, но все пак не е невъзможно човек да се аклиматизира и да си изкара приятно.

Много местни сайтове препоръчват да си подготвите сума от около 8 500 шведски крони (иначе казано – около 900 евро) месечно. Само наемите в скандинавската държава варират между 2 000 и 4 000 крони.

Полезни сайтове

Работа

www.studyinsweden.se

Имате право да работите в Швеция, макар повечето местни студенти да не го правят. Доста работодатели обаче предпочитат хора с познания по шведски език.

студентски живот

Име: Христо Балабанов Специалност: International Management Университет: Jönköping International Business School

К

огато реших да уча в друга държава не си представях, че това ще е Швеция - все пак всички мис-

www.migrationsverket.se

www.sweden.se

лят, че това е студена страна със студени хора, но действителността се оказа доста по-различна. За кандидатстване в Jönköping International Business School не са нужни специални документи. Достатъчни са превод и легализация на дипломата за средно образование, една препоръка и мотивационно писмо. Университетът е без такса за граждани на Европейския съюз. Учебният процес е добре структуриран по 2 семестъра годишно, по 4 предмета на семестър. Има много възможности за обучение и развитие, една от които е обмен в друга държава. Кампусът разполага със зали за групови срещи, библиотека, компютри или с други думи - всичко, което е нужно на един студент. Общежитията са оборудвани с всичко необходимо, като в цената на наема са включени отоплението, водата и тока. За улеснение университетът разполага с магазин, в който лесно можеш да откриеш учебника, който ти трябва. Студентският живот в Швеция е свързан с много мероприятия, които университетът организира - развлечения и партита, както и екскурзии до различни места в страната и извън нея. Те са уникални, защото не само се запознаваш с различни хора и тяхната култура, но имаш възможността да видиш неща като ледения хотел в Кируна, северното сияние и много други. След завършването студентите могат да работят с доста компании, които са съдружници на университета или просто да отидат до Science Park Jönköping – организация, която помага на завършилите студенти да се реализират в своята сфера на обучение или да започнат свой собствен бизнес.


Шотландия

Шотландия Видове учебни заведения Университети, колежи.

Език на обучение Английски език.

Документи за кандидатстване

Обща информация С население от малко над 5 милиона и значими залежи на нефт и природен газ в Северно море, Шотландия се нарежда сред страните с найвисок жизнен стандарт в света. „Страни” е относително, защото Шотландия всъщност е част от Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия. Шотландците имат свой собствен парламент, законодателство, министър-председател и министерски съвет. Местните политици имат почти пълна автономия, с изключение на три сфери - външната политика, валутата и отбраната, които остават под контрола на британските власти. Страната се намира в най-планинската част на Острова. Това е единственото място във Великобритания, където може да се говори за зима и редовно вали сняг. Шотландия има дългогодишни традиции в областта на висшето образование и нейната 106

Документите, които трябва да подготвите са на практика идентични с тези, които се изискват в останалата част на Острова. •• UCAS формуляр (UCAS – централизираната електронна система за кандидатстване в университети и колежи (www.ucas.ac.uk), попълнен онлайн в системата •• Преведена и легализирана академична справка/ диплома за средно образование с оценките към момента на кандидатстване •• Препоръки (най-често 2 броя) •• Мотивационно писмо •• Сертификат за владеене на английски език - IELTS, TOEFL, CAE или CPE.

Най-добър срок за кандидатстване Кандидатстването в Шотландия се осъществява чрез UCAS. Сроковете за кандидатстване са същите, както и при кандидатстването в Англия: 15 януари в годината, която ще започне обучението.

Как е организирано обучението Бакалавърските програми в Шотландия се отличават от тези в останалата част на Великобритания, най-вече по продължителността им – 4 години, вместо 3. Това съответно предполага и по-обширни учебни планове по много от програмите.

Стипендии Стипендиите, които висшите училища отпускат рядко са под формата на пари в брой, ако има такива. Все пак покриването на таксите от държавата не е малко, особено ако направим сравнение с цените в съседна Англия.

Такса за образование Обучението в Шотландия е безплатно за студенти от Европейския съюз, което го прави изключително привлекателно образователна система се различава от тази в други части на Обединеното кралство. Шотландското образование набляга на широтата на предлаганите учебни дисциплини и тяхната достъпност до обществеността.

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


Шотландия

за кандидат-студентите от България. Финансирането на семестриалните такси се осъществява от шотландското правителство чрез SAAS (Student award agency for Scotland). Подаването на документи става след получена оферта от шотландски университет.

Разходи за живот Разходите за живот варират от 800 до 1 100 британски лири на месец (заедно с тези за квартира/ общежитие), 400-500 за наем. Големите градове в страната са доста скъпи, особено в регионите, популярни сред международните туристи. Нужни са 200-300 паунда за храна; 200-300 за транспорт, учебни пособия (а защо не и за малко забавления).

Работа Изискванията за работа в Шотландия са същите като тези в останалата част на Великобритания. От 2014 година отпадат и последните формални пречки пред българите за достъп до трудовия пазар.

студентски живот

Име:aСпециалност: Компютърни науки Университет: University of Aberdeen Град: Абърдийн

Ц

ялото кандидатстване протече по-лесно, отколкото очаквах. Процесът отне около два месеца и, тъй като имах диплома за средно образование, нещата протекоха по-бързо, отколкото при нас-

За Шотландия чуждестранните студенти разказват, че е... ... интересна и динамична страна. В нея има много чуждестранни студенти и много възможности за социализация.

Полезни сайтове www.studyinscotland.org www.saas.gov.uk www.educationscotland.gov.uk www.scotland.org

тоящите кандидат студенти. Консултантите ми помогнаха да се подготвя за изпитния формат и да си съставя документите за SAAS (Student award agency for Scotland – вид държавна стипендия, която покрива таксите за обучение на студенти от Европа). Преди пристигането ми смятах, че съм се подготвил за начина, по който протича учебният процес. Но на място всичко беше много по-различно от това, което си представях. Имаше три вида занятия - лекции, упражнения и нещо като мини-лекции от по-малки групи хора. Системата за оценяване в Шотландия се нарича CAS (Common Assessment Scale). Това е система от точки от 0 до 20 (като от 0 до 8 – Fail, 9 до 11 – Pass, 12 до 14 – Good, 15 до 17 – Very Good, 17 до 20 – Outstanding). Набавянето на въпросните точки става според курсовете, които имате. За някои от тях се изискват курсови работи, които са 25% от оценката и изпит - 75%. Други са със 100% изпитно оценяване. Студентският живот в Шотландия е страхотен. Има много чужденци и нощният живот не спира – е, поне до 3 през нощта след това всичко затваря, зарaди закона за нощните заведения във Великобритания. Непременно посетете езерото Лох Нес – може да не видите чудовището, но мястото е невероятно. Лятото там се правят фестивали и много местни хора присъстват. Да отидеш и да изживееш това е неповторимо. След края на тази година забраната за работа или по-скоро изискването за разрешително за работа ще отпадне и всеки българин ще може да работи според статута си и целта му за пребиваване в границите на държавата. Работа в Шотландия се намира и работодателите са толерантни към всички хора.


Bachelor's degree catalogue 2014 Кои са сертификатите за владеене на чужд език?


Езикови сертификати и изпити език

CAE

CPE

IELTS

TOEFL

английски

английски

английски

английски В зависимост от точките

ниво по Общоевропейската езикова рамка

С1

С2

От А1 до С2 в зависимост от оценката

Максимална оценка

А

А

9

120 точки

описание

CAE има пет модула: четене (34 въпроса върху 6 текста за 1час и 15 минути), писане (два кратки текста за 1 час и 30 минути), употреба на езика (отговори на 50 въпроса за 1 час), слушане (отговори на 30 въпроса за 40 минути), говорене (диалог с друг/ и явяващ/ и се). Изпитът може да се държи на хартия или на компютър.

CPE e следващото ниво на изпита CAE и начинът на провеждане е почти аналогичен. Единствената разлика е, че от 2013 г. вместо досегашните пет модула, CPE включва само четири: четене, писане, слушане, говорене (изключен е Use of English, който вече не е самостоятелен компонент). Изпитът може да се държи на хартия или на компютър.

Стандартен тест за оценка на езиковите умения по английски език. Ръководи се от Британски съвет, университета Кеймбридж и IDP:Australia. Състои се от четири части: слушане, четене, писане и говорене.

Американски стандартизиран компютърен тест с четири секции: слушане (34-51 въпроса за 60-90 мин.) четене (36-70 въпроса за 60-100 мин.); разговор (6 задачи за 20 мин.), есе (2 задачи за 50 мин.).

изпитни центрове

Отворени изпитни центрове: Британски съвет, София, AVOBell School of English; вътрешни изпитни центрове: Britannica Cambridge ESOL Examination Center; Pharos Schools of Language and Computing.

Отворени изпитни центрове: Британски съвет, София, AVOBell School of English; вътрешни изпитни центрове: Britannica Cambridge ESOL Examination Center; Pharos Schools of Language and Computing.

Британски съвет, София, Пловдив, Варна

Благоевград, Бургас, Варна, Гоце Делчев, Пловдив, София, Велико Търново. Изборът на тестов център става при регистрацията за теста.

възможност за явяване

всеки месец

4 пъти годишно

всеки месец

почти всеки месец

цена

318 лв. за компютърен вариант 335 лв. за хартиен вариант

355 лв.

Между 150 и 225 щатски долара в зависимост от държавата.

срок за получаване на резултати

4-6 седмици след изпита

4-6 седмици след изпита

13 дни след полагането на изпита

3-4 седмици след явяването на изпита

официална интернет страница

www.cambridgeesol.org

www.cambridgeesol.org

www.ielts.org

www.ets.org

110

330 лв. за компютърен вариант 345 лв. за хартиен вариант

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


PEARSON (PTE)

C.E.L.I.

DELE

английски

италиански

испански

В зависимост от нивото, на което се явявате.

От А1 до С2

От А1 до С2

90 точки

А

-

Изпитите за сертификати за общ италиански език CELI на Университета за чужденци в Перуджа тестват кандидатите в нивото им на общия италиански език, италианския в употреба в социална среда, както и учебна и трудова среда. Изпитите CELI се провеждат на 5 нива от начинаещи до напреднали, които при перфектно владеене на езика ще покрият ниво CELI 5.

Съкращението DELE означава „диплома по испански като чужд език“. Издава ги Министерството на образованиетo на Испания. Level A1 – 1 час и 45 минути, секции четене, слушане, писане, говорене; Level A2 – 2 часа и 20 минути, секции четене, слушане, писане, говорене; Level В1 – 2 часа и 50 минути, секции четене, слушане, писане, говорене и граматика; Level В2 – 3 часа и 45 минути, секции четене, слушане, писане, говорене и граматика; Level С1 – 4 часа, секции четене, слушане, комбинирани умения; Level С2 – 4 часа и 20 минути, секции четене, слушане, комбинирани умения.

София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен, Перник, Ботевград, Добрич, Силистра, Димитровград, Кюстендил, Пазарджик, Златица

Италиански културен институт

София Институт Сервантес Нов български университет Варна 4-та Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ Велико Търново Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“

Различните тестове се провеждат през май, юни, ноевмри и декември.

юни и ноември

Изпитните дати обикновено са през месеците май и ноември.

PТЕ Young Learners: от 93 до 122 лв. в зависимост от нивото PТЕ General: от 150 до 310 лв. в зависимост от нивото PTE Academic: 240 щатски долара

Цената се определя от броя на записаните курсисти, обикновено е около 80 евро.

Таксите са от 89 до 173 лв., в зависимост от нивото, за което се явявате.

до 2 месеца за PTE Young Learners и PTE General; до 5 работни дни за PTE Academic

До три месеца след явяване на теста.

До три месеца след явяване на теста.

www.pearsonpte.com

www.cvcl.it www.iicsofia.esteri.it

www.dele.org

Всъщност има три изпита Pearson: PTE Young Learners – който пък има 4 нива. Тестът е предвиден за деца. PTE General – с пет различни нива, съответстващи на Общоевропейската езикова рамка. PTE Academic: Предназначен за хора, чийто майчин език не е английски, той ги подготвя за академичната среда на предстоящо обучение и работа в чужбина.

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

111


Езикови сертификати и изпити TestDaf

DELF, DALF

език

немски

френски

ниво по Общоевропейската езикова рамка

B2 - C1

От А1 до С2

Максимална оценка

TDN 5

100 точки

описание

TestDaf се състои от четири части: четене с разбиране; слушане с разбиране; писмено изразяване, устно изразяване. Всяка част се оценява отделно и резултатите в сертификата се отбелязват отделно по четирите елемента.

DELF и DALF са официални дипломи, издавани от френското Министерство на образованието. Това са от 6 независими дипломи, съответстващи на шестте нива според Европейската езикова рамка. Шестте дипломи, които съставляват DELF и DALF са напълно независими, така че кандидатът може да се запише направо за изпита по свой избор, в зависимост от нивото си. На всяко ниво се оценяват четири типа умения: разбиране на устна реч и изразяване на устна реч, разбиране на писмена реч и изразяване на писмена реч.

изпитни центрове

Пловдив - университет "Паисий Хилендарски"; София - Технически университет, Гьоте Институт, Варна - Езиков център, Велико Търново - университет "Св. Кирил и Методий"

Френски културен институт, София, Варна, Бургас

възможност за явяване

5-6 пъти в годината, сесии има февруари, април, ноември

два пъти годишно, зимна и лятна сесия

цена

260 лв.

от 130 лв. (за ниво А1) до 220 лв. (за ниво С2)

срок за получаване на резултати

6-8 седмици след деня на изпита

3-4 седмици след явяването на изпита

официална интернет страница

www.testdaf.de

ww.ciep.fr

112

Международно образование - Бакалавърски програми 2014-2015


SAT и SAT II

МСАТ

английски и чуждите езици в SAT II

английски

Не се приравнява.

Тестът не е езиков и не се приравнява към Общоевропейската езикова рамка.

2 400 точки, всяка секция е с максимални 800 точки, а есето се оценява отделно

Разделите в теста, на които се отговаря на въпроси, се оценяват по скала от 1 до 15 и 45 е максимален резултат. Писменият раздел се оценява с букви от J (най-ниско) до T (най-високо). Общата оценка също се преобразува в буквената скала от J до T.

Американски стандартизиран тест. Не е компютъризиран - работи се на хартия с молив. Общата продължителност на теста е 3 часа и 45 минути. Има четири части: математика; езикова; писане, есе. SAT II тества по предмети английски език (литература), история (история на САЩ, световна история), математика (ниво 1 и 2), науки (биология, химия, физика), Чужд език (френски, немски, испански, иврит, италиански, латински, китайски, японски, корейски).

The Medical College Admission Test (MCAT) е компютърно базиран стандартизиран тест от типа избор измежду няколко отговора за зададен въпрос, плюс писане на есета, с който се кандидатства в медицинските висши училища в САЩ и Канада. Тестът основно е разделен в следните четири раздела: • Physical Sciences • Verbal Reasoning • Writing Sample • Biological Sciences Продължителността на теста е 5 часа и 20 минути.

Благоевград, Бургас, Варна, Гоце Делчев, Пловдив, София, Велико Търново. В някои градове има повече от един тестов център. Изборът на тестов център става при регистрацията за теста. Обърнете се към Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.

В България няма тестови центрове. Такива има в САЩ, Канада, Великобритания, Лондон; Франция, Тулуза; Германия, Франкфурт, Берлин, Мюнхен. Трябва да се регистрирате онлайн на www.aamc.org (Асоциация на американските медицински колежи). Редовният краен срок за регистрация е 14 календарни дни преди изпитната дата.

октомври, ноември, декември, януари, май, юни

три пъти годишно

Около 80 долара в зависимост от вида тест, който се държи. В цената са включени и 4 официални резултата, които ще бъдат изпратени до университети, ако сте ги посочили при регистрацията.

Таксата за явяване в международен тест център е 320 щатски долара, а допълнителната такса за късна регистрация, смяна на центъра или датата е 70 щатски долара. Плащането се извършва в долари чрез кредитна карта (MasterCard или VISA).

3-4 седмици след явяването на теста

30 до 35 дни след явяването на теста и са достъпни в специална база данни на официалната страница

www.collegeboard.com

www.aamc.org

Актуална информация на Вашия образователен портал - www.StudyAbroad.bg

113


Вашите бележки


Вашите бележки


Bachelor's degree catalogue 2014

Как да кандидатствам в университет?

Справочник за кандидатстване в бакалавърски програми  
Справочник за кандидатстване в бакалавърски програми  

Безплатен справочник представя тънкостите при кандидатстване в чужбина С третото си издание бакалавърският гайд затвърждава позицията си ка...

Advertisement