Page 1

EL WIKI

QUE SÓN ELS WIKIS?

Wiki és l’abreviatura de wikiwiki, la paraula hawaiana utilitzada per dir "ràpid". El wiki s’utilitza com a activitat asincrònica, com els fòrums, ja que no és necessari que els participants accedeixin al sistema alhora. La seva icona és .

Dins de Moodle, el wiki és un espai editable. No es tracta només d’una pàgina que es pot llegir, desar, imprimir... sinó d’un espai on cada usuari pot introduir canvis, crear text... Com a usuari, l’únic que es necessita és tenir alguna cosa a dir i escriure-ho. Un wiki és doncs una forma molt efectiva de crear i revisar textos de forma col·laborativa en un grup de treball.


CONFIGURACIÓ D’UN WIKI:

Per crear un nou wiki s’ha d’activar el mode d’edició i seleccionar "Afegeix una activitat" - "wiki".


Paràmetres generals: Nom: és el text identificatiu amb el quin aquest wiki particular apareixerà a la pàgina principal del curs.

Resum: un text breu però informatiu que resumeix les característiques d’aquest wiki.

Tipus: estableix l’àmbit del wiki, qui pot escriure i editar canvis en ell. Hi ha tres tipus de wikis diferents, el del professor, el d’un grup i el d’un estudiant. Aquests tres àmbits es poden combinar amb tres "modes de grup". És a dir que existeixen nou comportaments diferents del wiki.

Opcions d’administració per als estudiants: permet atorgar, o no, una sèrie de privilegis d’administració reservats normalment al professor. Els detalls els veurem després, en l’apartat de gestió del wiki.


Opcional: Nom de la pàgina: és el nom que tindrà la pàgina inicial del wiki. Si no s’especifica res, la pàgina inicial es denominarà igual que el nom del wiki.

Tria una pàgina inicial: aquí es pot indicar un fitxer amb el contingut inicial de la pàgina inicial del wiki. Ha de ser un fitxer resident en un servidor web del curs. Un cop s’hagi introduït text a la pàgina inicial aquesta opció desapareixerà.


GESTIÓ D’UN WIKI:

La gestió d’un wiki és similar pel que fa al professor com a qualsevol altre usuari. Les funcions d’edició i cerca de pàgines són iguals per a qualsevol usuari amb permís per editar-lo.

Normalment es reserven al professor les accions d’administració general del wiki, disponibles en una llista desplegable a la cantonada superior dreta de la pàgina del wiki, encara que també es pot permetre l’accés als estudiants. Les accions són:

Defineix senyaladors de pàgina: Els senyaladors són marques assignades a cada pàgina del wiki i que determinen el comportament d’aquesta. Normalment són heretats de les pàgines precedents, però es poden canviar manualment. Els senyaladors de pàgina són: - TXT: la pàgina conté text simple - BIN: la pàgina conté dades binàries - OFF: la pàgina està deshabilitada, no es pot veure ni editar - HTM: permet la sintaxis HTML - RO: pàgina de només lectura (Read Only) - WR: pàgina editable (WRiteable)


Suprimeix pàgines: normalment en un wiki s’afegeixen i canvien pàgines, però rarament se suprimeixen. En un principi es mostren a la llista només les pàgines buides, orfes (sense enllaços), o que continguin errors (informàtics, no de contingut). També es poden mostrar les pàgines del wiki utilitzant el botó

Arrenca pàgines: quan es fan canvis en una pàgina wiki no es sobre-escriu, sinó que es guarda com una versió anterior (si els canvis no agraden es poden tornar a restaurar les versions anteriors). Aquesta opció permet eliminar versions de pàgines més antigues i obsoletes. Es pot triar la profunditat de l’esborrany per quedar-se només amb les versions més recents.

Desfés canvis en massa: un dels problemes potencials d’un wiki és la seva vulnerabilitat davant d’un usuari poc amigable que es dedica a buidar les pàgines de text (normalment els usuaris no poden esborrar les pàgines pròpiament dites), o introduir textos falsos, erronis o perjudicials d’alguna manera. Si són una o dues pàgines, el problema es pot corregir manualment. Però el wiki també disposa d’un mecanisme per revertir tots els canvis, a qualsevol pàgina.

Els wikis  
Els wikis  

els wikis

Advertisement