Page 1

ПРОЕКТНА АКТИВНОСТ ПО

ИНФОРМАТИКА ИСТОРИСКИ РАЗВОЈ НА ЕДУБУНТУ

ВЛАДИМИР ПАЈИЌ I-1


Edubuntu е оперативен систем создаден во 2004 година,и е оперативен систем на linox.Едубунту го добива името од древниот африкански збор што значи”хуманост кон другите”.Edubuntu исто така значи”јас сум тоа сто сум поради тоа што сме ние”.На сликата е прикажано логото на edubuntu,на кое е претставена прегратка на луѓе.


Edubun tu е образовен оперативен систем кој е дел од фамилијата на ubuntu.таа има за цел да се направи ubuntu,популарниот linox-базиран оперативен систем,голем избор за пресметување за потребите на децата,учениците,родителите,професор ите и училиштата.edubuntu е бесплатен софтверски систем дизајниран за училишни средини,и треба да бидат соодветни за деца подеднакво да ги користат дома.edubuntu е креиран во април во 2004 година,па изгледа рано да се зборува за неговата историја.меѓутоа,изминативе неколку години беа плодни години за


едубунту.со експлозивниот раст кој го направи,тешко е дури и за оние што се најдиректно вклучени во едубунту проектот да водат евиденција за напредокот и успесите на едубунту.значително,постојат неколку клучни аспекти чија што историја мора да биде прикажана за да целосно се разбере edubuntu. МАРК

ШАТЛВОРТ

Едубунту е дистрибуција која се фокусира на потребите на обични корисници (декстоп корисниците). Проектот е спонзориран од (Canonical Ltd) компанија основана од Марк Шатлворт успешен јужноафрикански претприемач,долгогодишен програмер и познат промотер на слободниот софтвер.Шатлворт инвестирал 10 милиони долари за да ја иницира Ubuntu фондацијата која што била потикната од неговата верба во слободниот софтвер и да ја поправи,


според него најголемата грешка од сите -доминацијата на Microsoft на пазарот на декстоп компјутерите. Историјата на Edubuntu не може да се нарече комплетна без во неа да биде вклучен највлијателната и најважната личност Шатлворт.Тој е иницијатор и на снежната топка –проект кој што постепено прерасна во големиот Edubuntu проект.Тој е роден во 1973 во Јужна Африка.Дипломирал на бизнис науки,исто и посетувал уште една високо образовна установа каде што Дипломирал на насоката информатичка Технологија.Тој имал мал удел во креацијата на Apache веб серверот на Linux.Од самиот почеток Марк Шатлворт одлучил дека Edubuntu ќе биде секогаш бесплатен и слободно достапен за сите.За разлика од други дистрибуции на Linux,не постои ниту една комрцијална верзија иако е возможно да се плати за одредени услуги како на пример техничка подршка,ако корисникот има таква желба и потреба.


Но всушност една од најголемите предности на Еdubuntu e што може да се најдат илијадници корисници кои што се подготвени доброволно да им помогнат на останатите корисници. Како што Еdubuntu софтверот е направен за да биде слободно споделен помеѓу корисниците,заедницата истото верување важи и за знаењето,кое што исто така треба слободно да се споделува помеѓу корисниците.

М.Ш.


ЦЕЛ НА ЕДУБУНТУ Главна цел на едубунту е да може да се користи и без многу информативно знаење,со можност да се постави информативна лабораторија или online учење за само саат време или помалку,и потоа се управува со без многу мака.принципите на едубунту се: централизирано управување,угодување на корисниците и процесот,заедно со содржините за заедничка работа во училниците.исто така е важно собирањето на најдобриот достапен,слободен софтвер и материјал за образование,централизирано управување,угодување на корисниците и процесот,заедно со содржините за заедничка работа во училниците.исто така е важно собирањето на најдобриот достапен,слободен софтвер и материјал за образование.


Edubuntu и debian проектот Debian е една од linox дистрибуциите што најдолго опстојува,и оваа linox дистрибуција е концепски родител на edubuntu lino.debian проектот е основан во 1993 година и со години произведува квалитетни GNU/linox дистрибуции.во голема мера,edubuntu се стреми да ги превземе добрите страни на debian,но и да ги порави негативните аспекти на debian.целта е да се создаде синтетичка целина,која е помеѓу другото,наменета и за корисници кои не можеле да го користат debian или немале желаба.edubuntu се обидува да се надгради на debian со тоа жто ќе ги подобри областите каде има простор за подобрување.edubuntu може да постои и без debian проектот бидејки е базиран на debian и на високиот квалитет кој што постојано го нуди debian.нивната поврзаност зависат од linux и GNU проектите,за да произведат добар


софтвер,кој сто можат да го сместат во пакет и дистрибуираат.

Debian

Историски развој на едубунту - Владимир Пајиќ  
Историски развој на едубунту - Владимир Пајиќ  

Направено од Владимир Пајиќ I-1