Page 1

Iulius Cezar Rachel Firth

IlustraĹŁii Traducere

de

Stephen Parkhouse

din engleză de

1

Camelia Ghioc


Cuprins Capitolul I

CAIUS IULIUS CEZAR 4 Capitolul II

AVENTURI CU PIRAŢI 13 Capitolul III

O STEA ÎN ASCENSIUNE 20 Capitolul IV

GLORIA DE PESTE HOTARE 30 Capitolul V

TRECEREA RUBICONULUI 38 Capitolul VI

CLEOPATRA 45 Capitolul VII

DICTATORUL ROMEI 52 Capitolul VIII

TRĂDAREA SUPREMĂ

58

VIAŢA MEA

64

3


Capitolul I

Caius Iulius Cezar

E

rau primele ore ale dimineţii şi Roma abia începea să se trezească. Negustorii îşi deschideau prăvăliile şi, din brutării, vântul purta departe mirosul delicios de pâine proaspăt scoasă din cuptor. Avea să fie o zi fierbinte ca smoala topită.


Cezar privi în jos de la balconul său şi fu cuprins de fericire pentru că se afla în cel mai important oraş din lume: inima măreţei Republici Romane. Dacă voiai să ajungi cineva, veneai la Roma, şi iată‑l pe el ducându‑şi traiul chiar în inima oraşului. Cu toate că avea doar 14 ani, era sigur că într‑o zi avea să joace un rol foarte important în această măreaţă metropolă. — Caius, hai înăuntru să iei micul dejun. Mai e puţin şi începi lecţiile. Trezit din visare, Cezar intră în casă fără tragere de inimă. 5


Locuia cu mama lui, Aurelia, tatăl lui, Caius, şi cele două surori într‑o casă modestă, nu departe de forum — un fel de mall în aer liber. Aceasta era partea cea mai aglomerată a Romei. Familia lui nu era cine ştie ce bogată, dar era nobilă. Şi existau poveşti care spuneau că se


trăgeau dintr‑un erou al străvechiului oraş, Troia, şi Venus, zeiţa romană a iubirii, precum şi din vechii regi ai Romei. Toate se petrecuseră cu tare mult timp în urmă, dar Cezar era bucuros că se trăgea dintr‑o familie aşa de importantă.

7


Ca şi alţi băieţi cu acelaşi statut social ca al lui, Cezar avea un profesor particular, care‑l învăţa matematică, istorie, filosofie şi muzică. Părinţii lui voiau ca el să devină Marele Preot al zeului Jupiter când se făcea mare. Dar Cezar avea alte planuri. Voia să fie puternic şi celebru, iar cea mai bună cale către aceste ţeluri era să devină politician. Ca să fie politician, trebuia să fie foarte bun la oratorie — vorbit în public — şi asta era materia care‑i plăcea cel mai mult. Când Cezar avea 15 ani, tatăl lui a murit şi viaţa lui s‑a schimbat brusc. Unul dintre primele lucruri pe care le‑a făcut a fost să rupă logodna cu o fată pe nume Cossutia.

Nu‑mi pasă, mamă. Pot să găsesc o soţie mult mai bună decât Cossutia. Nu mă‑nsor cu ea.

Nu se poate s‑o laşi baltă pe biata fată. Părinţii ei n‑o să mai vorbească niciodată cu noi.

Iulius Cezar-fragment  
Iulius Cezar-fragment  

Iulius Cezar fragment

Advertisement