Barcelona, El Poblenou. Recull gràfic 1886-1977

Page 1

Joan Carles Luque - Jordi Fossas

BARCELONA El Poblenou RECULL GRÀFIC 1886-1977


F. D’A. VILAR DE DÉU / ARXIU HISTÒRIC DEL POBLENOU

món del treball / OFICIS TRADICIONALS

AUTOR DESCONEGUT / ARXIU HISTÒRIC DEL POBLENOU

208


AUTOR DESCONEGUT / ARXIU HISTÒRIC DEL POBLENOU

PESCADORS

En la pàgina anterior, a dalt, la barca i els treballadors de la serralleria Vilar el 1928 a la platja de la Mar Bella. A baix, un grup de pescadors al mateix indret a mitjan anys seixanta; al fons de la fotografia es pot veure la tanca del ferrocarril. Sobre aquestes línies, pescadors i gent del barri trossejant una balena varada a la platja els anys seixanta. Darrere seu es poden apreciar els búnquers que hi havia a la platja.

209


m贸n del treball / OFICIS TRADICIONALS

210


GARRAFAIRES

A conseqüència de l’important creixement de la indústria del vidre va aparèixer un col·lectiu d’homes, de dones i de nens que vestien les garrafes i les ampolles amb vímet. Se’ls anomenava vestidors de garrafes o garrafaires. Era un treball artesanal que requeria molta habilitat i paciència, i homes i dones elaboraven diferents tipus de cobertes. En aquesta imatge, de 1909, es veuen els treballadors d’un taller del carrer de la Independència –avui de Badajoz–, l’any 1906.

AUTOR DESCONEGUT / Fons JORDI FOSSAS BONJOCH

211


món del treball / Indústria tÈxtil

AUTOR DESCONEGUT / ARXIU HISTÒRIC DEL POBLENOU

LA ESCOCESA

Al carrer de Pere IV, davant de l’església del Sagrat Cor, es va establir Johnston, Shields y Compañía; els orígens dels propietaris van fer que la fàbrica es bategés com La Escocesa. Sobre aquestes línies es poden veure els tallers on es feien tuls i cortinatges la segona dècada del segle xx. En la pàgina del costat, a dalt, un grup de treballadors i de directius al terrat de la fàbrica; al fons es pot apreciar el campanar de l’església del Sagrat Cor. A baix, un dinar d’empresa a l’Hotel Oriente.

212


AUTOR DESCONEGUT / Fons DOLORS CASANOVAS TORRES AUTOR DESCONEGUT / Fons DOLORS CASANOVAS TORRES

213


món del treball / INDÚSTRIA QUÍMICA

214


TUSELL HERMANOS

Similar a la sortida dels obrers de la fàbrica del cineasta francès Lumière filmada l’any 1895, aquí es poden veure els treballadors de Tusell Hermanos sortint de la factoria, que era al desaparegut carrer de Recaredo. L’empresa es dedicava, com deia la propaganda, a la fabricació d’«articles de goma, cel·luloide i apòsits». La fotografia és del final dels anys deu.

AUTOR DESCONEGUT / Fons JORDI FOSSAS BONJOCH

215


món del treball / INDÚSTRIA QUÍMICA

216


ESPAÑOLA DE BLANCO DE ZINC

Personal en l’interior de la fàbrica Española de Blanco de Zinc, propietat d’Enrique Talarewitz; estava situada a la riera d’Horta –avui rambla de Prim–, a l’altura del carrer de Pere IV. L’empresa química es dedicava a la producció d’òxid de zinc i blanc de zinc amb la marca comercial Talar.

AUTOR DESCONEGUT / Fons JORDI FOSSAS BONJOCH

217


món del treball / INDÚSTRIA QUÍMICA

AUTOR DESCONEGUT / ARXIU HISTÒRIC DEL POBLENOU

LABORATORIS PYRE

Els laboratoris Pyre tenien la seu al carrer del Doctor Trueta, entre els carrers d’Àvila i de Ramon Turró. Entre els seus productes destacava el Pyreazid: el primer fàrmac fabricat a Espanya per al tractament de la tuberculosi. Sobre aquestes línies es pot veure Antonieta Esparvé treballant als laboratoris el 1949. En la pàgina del costat, a dalt, empleats dels laboratoris Pyre Daniel Mangrane. En la fotografia inferior, l’equip de futbol de l’empresa el 1945.

218