Page 1

Montcada i Reixac Recull gràfic 1891-1975 Jaume Alcázar Parera

editorial e f a d ó s

1


FOTOTÍPIA THOMAS / Fons ISIDRE PI FONT

CARRERS I PLACES / Vila vella

A.T.V. / Fons JOSEP MARTÍ CENTELLAS

2


A.T.V. / Fons JOSEP MARTÍ CENTELLAS

CARRER MAJOR

A l’esquerra, dues imatges del carrer Major la dècada de 1910. A dalt, la torre Vila, un edifici modernista bastit l’any 1907 per l’estiuejant Ramon Vila Costa. En la pàgina següent, una perspectiva del carrer Major durant la primera dècada del segle xx. En aquells anys, tot i que la vila ja disposava de llum elèctrica (1901) i connexió telefònica (1894), la urbanització del carrer Major era encara força precària, sense asfaltar i amb voreres només en els trams on s’havien aixecat cases d’estiueig. A la cruïlla amb el carrer del Bogatell, l’hostal de cal Passaigües o de ca la Teresina de la Torre.

3


4


A.T.V. / Fons JOSEP MARTÍ CENTELLAS

5


CARRERS I PLACES / Vila vella

6


AUTOR DESCONEGUT / Fons JOSEP MARTÍ CENTELLAS

7


CARRERS I PLACES / Vila vella

PUNTS D’INTERÈS

amb la carnisseria Moderna a la planta baixa, i Cuiàs (8), un edifici modernista que no aixecarà el segon pis fins a l’any 1928. Davant el carro que hi ha al mig del carrer hi ha la casa de pagès de ca l’Ull de Col (9) i, al seu costat, can Joan del Celler (10), també pagesos, on es podia comprar vi i altres productes de la seva collita. Seguint el carrer hi ha l’espardenyeria de cal Cervera (11) i la barberia (12) també del mateix propietari, que combinava l’activitat. Sota el rètol «El Moncadense comidas y bebidas», davant els nens que juguen al voral, hi ha la petita pensió de cal Cunill o ca la Ventureta (13), els propietaris de la qual, a més de fer menjars, venien carn de gallina i de pollastre trossejada.

Fotografia del carrer Major feta al final de la dècada de 1910 des de la cruïlla amb el carrer de la Generalitat, antigament anomenat de l’Estació. S’identifica, a l’esquerra, el cafè i fonda España (1), actiu des del final del segle xix, i, al seu davant, la filera d’arbres (2) plantats el 1868. Al centre, el pont sota la línia del ferrocarril del Nord (3) i, a la seva dreta, l’estació de Sant Joan (5). A la cantonada amb el carrer del Bogatell hi ha la taverna de cal Passaigües o de ca la Teresina de la Torre (4). A la seva dreta, presidint tot el carrer, la imponent torrassa mirador de la torre Vila (6) i, al seu costat, les cases Massagué (7), reformades l’any 1903,

6

7 1

8

2

3

4

10

5

11 8

9

12 13

Montcada i Reixac. Recull gràfic 1891-1975  

Col·lecció l'Abans

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you