Page 1


Josep Porcar

Llambreig

Edici贸 de Ferran Bataller i Ana Lozano

Tria de Poesia, 9


Als meus pares


Ets diamant? —Som la resseca bava d’un caragol, i em toca un raig de sol. Maria Antònia Salvà


Refracció Des d’un balcó, secretament, un xiquet, amb un espill, fa la rateta a l’abeller, a la roda que grinyola, a la finestra que badalla, al penell que giravolta, al pètal que fremeix. Innocent entusiasmat, tornadís com el garbí que gronxa cada cosa i llisca el món sense cremar-lo, refracta esguard, batec i alè amb una llum que no hi reté, que no l’encega ni l’atura: fumeral, colom, sabata, cirerer. De la grua al fanal, de l’antena al calb. I al toll, esllanguits, el dits bellíssims de l’estàtua i l’ull plorós d’un vianant.

11


La longitud d’ona és la distància mínima entre dos punts que es troben en el mateix estat de variació durant la propagació d’un moviment ondulatori.


I Longituds d’ona


Totes les coses del món tremolen, algunes de tant fremir a penes existeixen‌ Andreu Vidal


Tremor Trenta-nou estius tremolen. Interroguen marors d’afinitats salpades: dos queixals, tres horts, un dit, l’avi, dos gossos. La resposta pregunta, oscil·la en el recompte, exigeix besllums i ombria, un sigil, un rastreig caut. Després tot és baf, lluors de rosada, calitges tèrboles que allargassen l’erma constatació d’un alè ínfim a l’escorça del corall, un lleu espant, una coïssor, un llambreig fi, un batec remot i rabent com, en l’àngel morent, el deix surant d’alga i lluç que el seu caure exhala amb l’embranzida del cerç. Trenta-nou. No pregunta el cranc, sota els falcons, quin és el vol de l’ombra rapaç i quin aquell de la fugaç quan les gavines, estridents, s’agarberen i afaiçonen l’or espurnejant de l’alba. Fugir és tornaveu 17


de la mort quan esperona el cranc la por al cel. Sota els voltors, ran del llim, trenta-nou estius interroguen una mar d’espectres desesmats: decepció, despossessió, desistiment. Trenta-nou estius tremolen, Trenta-nou estius són la vesprada. En un arpegi, vibrants, orbats d’arpa i dits, leviten fràgils sobre mans que agiten l’adéu primer.

18


Barboteig Sota l’onada, boniors, remors, brogits. Sota l’onada, el pànic prorroga el temps, que prorroga el pànic, i un silenci erm respira clos dins de la pròpia respiració. Entre onades, entre no-res i no-res, alguns, pocs, bracegen i se’n surten. Alguns fa anys que naden, o suren, despullats de tot, fins a l’extenuació. Llisquen, pneumàtics, les crostes de l’oceà. Obturen, caníbals, el rumb cap a la lluna i barbotegen, per les brànquies, el plor inconsolable que a les ribes escumeja; propens com un falcó a encimbellar-se als farallons, a contracor de la marea s’hi atorrenta enfurismat. Mutilats pels taurons, no fan peu en les maresmes ni en les platges desnonades. Si en la queixa creix l’onatge, es capbussen en la nafra amb la sal que als morts escaten. Amb urc de colibrí, en cercles aletegen, com si amb el cos, sobre les aigües, pogueren esgrafiar un últim crit salvífic. Trepiden, abissals, dins de la tempesta. S’ericen, espellats, com epitelis de la mar.

19


Sota l’onada, brams, mormols, gemecs. Sota l’onada, el pànic prorroga el temps, que prorroga el pànic, i un silenci erm respira clos dins de la pròpia respiració. No són nàufrags ni malsons. Només bleix.

Platja de la Renegà, Orpesa, 16 de març del 2008

20


Pèndol El seny ben lluny de l’esperit que sura… Miquel Peris i Segarra

Bocabadats, ens mirem la mar igual que ens mirem el foc, la mateixa mirada ens cal per admirar distretament el flux d’un mateix ball hipnòtic, un mateix rast d’ulls insomnes, esbatanats, vessant-se com la set o la resina, fascinats i commosos a l’albir impàvid de les fúries adormides, la indolora inconsciència de llur poder. Ens mirem la mar igual que ens mirem el foc. Generoses, ones i flames imanten les nostres mans, i llur ritme ens arrossega com els revolts d’una carícia, incitants, com nits de festa que ens ajornen, alenant, bollint estranyament i alhora dins i fora de nosaltres, dins i fora de les aigües, pèndol únic i inclement que ens bressola, sense usura, com l’enterca baterola d’un xiquet gronxant-se. Seca remulla a l’aguait dels llamps, llavors, brins de cànem a la sort de la marea, quina mena de justesa hi podem reclamar? Ens mirem la mar igual que ens mirem el foc. 21


Ones i flames imanten les nostres mans. Ones i flames, i cossos llunyans, i a l’ocàs velams que sargeixen la blaüra, i en la mirada vestigis d’aquesta semença indòmita que ens somou mentre germina.

Platja de la Renegà, Orpesa, 30 de març del 2008

22


Febrer Febrer vibra i fresseja amb urpes de carrasca que al cel arrapen núvols com tigres de cacera. Tres campanes trenquen, més enllà de la sureda, una alba que s’embranca i tija avall es bransoleja, on les ombres, amb espasmes, entre espurnes virolades, tentinegen llefiscoses sobre tolls de llim i gebre. Cel amunt puja amb desgana un sol ferit que a les capçades obri esquerdes i cavorques; a les palpentes s’arroenta, ambrat com la resina, entre llàgrimes de saba. Sota el plor de la rosada, fibril·la el cor d’un verderol que nia esveradís entre fulles de grèvol; reverbera el món sencer en aquest calfred sord que arbra tenaçment 23


el cant més inaudible de tota la galàxia. Que així llambrege, com un envit, i vibre, el vers escrit que el vers no ha dit.

Eslida, 23 de febrer del 2008

24


Èmbol Un riu de peus i rodes desenterra pedres i morts. No se saludarien en un pas de vianants i gairebé s’hi reconeixen bisexuats quan travessen, a frec, entreforcs, estimballs i masades. Gamellons, davall de les balmes, remullen la llengua de cabres i àngels. Fagedes. Pinastres! Com un exèrcit, les arrels formen part només del paisatge, pulcra ornamentació d’un vestigi incorrecte. No ara sinó en l’altra vida, més enllà de primaveres de cartró i embafoses vesprades d’encens i escapularis, engolides ja totes les serps del coll, quan comencen a exigir lleialtats i somnis aliens, pares i mares es menjaran els fills per legislar que també ells han de sobreviure. No ara, àgils amants de la farigola, anellada sang, melics empeltats, enlluernats per la llunyania de tot. Semblen tan feliços ací, consagrant un sender que no trepitjaran mai més! Després del bleix s’esvaeixen les alegries i una boca cega és el cos afamat de cada ensenderat. 25


Pell avall, invisibles nafres, udols, boira roja i el pes del fang arrossegat a la sola d’unes botes encara flamants, com s’hi hagueren passat nits al ras, herois! Ombres fartes, avares, absoltes per voltors i falcons, ensucrades per l’aiguatge d’un vespre rebentat, a la porta del darrer mas s’arraïmen, pacten i consignen les dreceres fitades, descarreguen la vitualla i la canalla. Demà la tornada, l’èmbol i la tecla, les rates, el consum de la fretura, la matança. No tenen pietat. Ni cor.

Fredes ~ Portell de l’Infern, 11 d’abril del 2009

26


Sotragueig Ens hem organitzat dins del vagó consumant uns actes constitucionalment impecables: la distància i el buit, l’emmascarament de les mancances, el camuflament de les disfresses, el bàlsam de la desaparició. Furtius, bastim fronteres i mollons —el sostre, la finestra, el corredor— i potser pensem en la família, en el treball, en l’amant, en un queixal o en un moc; en idees visiblement incorpòries que, és clar, desocupen els seients adjacents, com una presència mínima, impertinent, que els cossos circumdants detecten, evasius. Ens hem organitzat dins del vagó a l’empara d’una estranya jurisprudència: tibem el rictus, fem un posat, fitem fugides i, allunyats, fingim gestos d’éssers llunyans. El soterrament és doble en arribar a l’estació. Per uns instants, la inèrcia del comboi frena els somnis i les mirades s’alcen contra la força de la gravetat. Puja un captaire vell que les abaixa totes. Tancades les portes, enllaunats al buit, el món sencer torna a bellugar-se, i ens adormim tranquil·lament en els llimbs del sotragueig.

27


Curull d’absència, l’àngel de la normalitat ens guarda i persisteix, com si no res, el nostre sant segrest.

Castelló ~ València, tren de rodalies, 26 de juny del 2009

28


Cruiximent És que s’ha fet de nit i els bàrbars no han vingut. 1 Konstandinos Kavafis

Bevem sota el pont de la via. Que ja no tenim edat, diria un fill bord, però ens sobren raons i ens manca tot. Sobri encara, n’estic gairebé convençut: el tren de mitjanit que sotragueja més amunt per inaugurar la nostra vetlla ha partit des dels malsons immunds d’un malparit. Tu m’has dut Kavafis, jo t’he posat Coltrane. Ponent. Rou salat. Tremor de pins. Els grills i un duc afònic són el silenci que perfecciona el deix melós de Naima. Preguntes, embriac, què ens ha portat de nou ací i evoques els bàrbars que Konstandinos esperonava. Sublims versos, cert, per bé que res ja no ha de ser com abans, quan celebràvem vint estius amb Nirvana, tremolors, vodka rus, de marca, i pintoresques berganteries de poeta: la lluna era aspiració i no aquest tap viscós que cada nit s’enlaira gràcilment des de la marraixa d’aiguardent. Bevem sota el pont de la via. Recordes? Prop d’ací tot era aiguamoll i, més enllà, arròs. Ara és tot cenyuc i senillar. D’allò encara en diuen camí de la Donació: donava tros el consistori a qui drenava la marjal. 29


Sense somnis, un incert ideal agropecuari parava taula. Això i les prodigioses lletugues són història, però qui pot menjar història? Nosaltres, amic meu, titulats i expulsats, els sempiterns jornalers ajornats? Que han prosperat les sangoneres és tan cert com l’oblit, l’aiguardent i que ningú no vol parlar-ne: branques i húmers pateixen el mateix cruixit. No sents, amic, com crepita aquesta llenya? —El tren de les cinc. Lladrugueges… —Dropo, què ens ha portat de nou ací? No ens ho explica la vellúria però sí les proves fefaents d’un experiment errat: hom diria que no han passat nits ni trens, que hem ajornat bonys, esbalaïment i maduresa, i que la merla que has agafat és la mateixa de fa vint anys, quan la ressaca de l’onada era ben lluny d’aquesta ebrietat destrempada que, ara, sota el pont [de la via, mentre Countdown s’esvaneix, per terra t’arrossega. Llavors contemplàvem lluernes. Ara un dolor cec llampurna, cou i cansa. I no és guspira tota paraula. El tren sevillà, amic, recordes? Marcaria l’hora fulgent de tornar a casa. Em sents, amic? Quina castanya… Bevem sota el pont de la via. Una manera com una altra d’avesar-nos als trens que passen.

Estació de Les Palmes, Castelló, 27 de agost del 2010

30


Llambreig  
Llambreig  
Advertisement