Page 1

RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 1

RF Revista de Ferreries

12 d’octubre de 2012 Nombre 819 Any XXIX 2 euros (IVA inclòs)

Toni Pons i Eduardo Gómez duen 25 anys al restaurant Es Barranc. La depuradora és “prioritària” pel conseller Company. El Govern millorarà l’estat de quatre torrents. El Foto Club s’amplia amb una nova secció de vídeo. La RF arriba als 30 anys d’història. L’escola de Sant Francesc celebra el seu patró.

101 captures al XIII Campionat de Pesca dels Amics des Riu


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 2

[ARREU, ARREU]

L’Ateneu Musical de Ferreries ha fet entrega del quadre de Núria Collado a la guanyadora del sorteig que es va fer a final de curs per replegar doblers per l’entitat, així com s’havia anunciat ja en el primer concert del Projecte Era protagonitzat per la coral Clau de Sol. Es tracta d’un paisatge de Cala Mitjana que ha tocat a la ciutadellenca Sefa Urbano Florit, que tenia la papereta nombre 335. El sorteig es va fer dia 30 de juny però la guanyadora, que va comprar la papereta a l’audició de cant de final de curs, va esperar a l’inici del nou curs per posar-se en contacte amb l’Ateneu. Avui dia 12 i com cada any l’Ajuntament convida a dinar a tots els voluntaris de Ferreries com a mostra d’agraïment pels seus serveis. La trobada serà al càmping de s’Atalaia i hi assistiran devers un centenar de persones de diversos àmbits com són els voluntaris culturals, els de Protecció Civil, els de Creu Roja, els que assisteixen als tallers de l’Agenda Local 21 a títol particular, els jubilats que ajuden a fer neteja, etc. Un total de 2.291 persones han participat enguany en les Curses Populars Populars d'Estiu, iniciativa organitzada per la conselleria Cooperació Local, Esports i Habitatge amb la col·laboració de la Delegació a Menorca de la Federació Balear d’Atletisme, així com també dels diferents ajuntaments de l’illa. Respecte l'any passat aquesta xifra suposa un augment del 20%, tenint en compte que el 2011 van participar un total de 1.851 persones. Enguany la mitjana per cursa ha estat de 208 participants, mentre que l'any passat va ser de 168. També per pobles s'han batut rècords de participació. En el cas de Ferreries hi ha hagut enguany 262 corredors, la tercera cursa amb més participació, una xifra que supera d’enfora els 59 que hi va haver el primer any que es va competir aquí, el 1999.

Foto de la portada: Premis pels guanyadors.

RF 2 [12-OCTUBRE-12]

FOTO: LITO SERRA

Avui divendres 12 d'octubre tindrà lloc a la plaça Espanya a partir de les 18 hores la II Trobada de Cases Regionals a Menorca, amb la participació d'entre 1.500 i 2.000 persones, segons els organitzadors. Així ho han explicat la consellera de Cultura, Maruja Baíllo, el batle, Manuel Monerris, i el president d'aquesta entitat, Juan Cubas. A partir de les 19 hores actuaran Arrels de Menorca, Grupo de Baile de la Casa d'Andalusia, Dolçaina i Tabal per part del Centre Valencià, així com també el Grup Aires des Barranc. A les 20.15 hores, hi haurà degustacions gastronòmiques de cada comunitat com gaspatxo, pernil serrà, paella valenciana i coca catalana. Finalment, aquesta trobada acabarà amb un ball interregional a partir de les 21 hores. Les sis barques de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental que aquest estiu han netejat les aigües de bany de les platges i cales de Menorca han retirat 8.276 quilos de residus durant els mesos de juliol, agost i setembre. En el conjunt de Balears, la xifra puja a 26.439 quilos de residus. La major part dels fems retirats han estat plàstics (10,7 tones, que representa un 40,7 % del total), i fustes i derivats (unes 7,4 tones, el 28 %), seguits d’altres residus com algues (2,8 tones, el 10,6 %), matèria orgànica (1,4 tones, el 5,5 %); olis (127 quilos, el 0,4 %), i altres residus (3,8 tones, el 14,6 %). El Consell Parroquial de Ferreries es va reunir al Toro en sessió extraordinària fa unes setmanes. Allà van pregar una estona junts escoltant la carta als de Laodicea segons l'Apocalipsi. Després d'una exposició sobre l'estat de salut i la situació de la parròquia, van treballar per grups per tal de definir entre tots l'objectiu d'aquest curs i concretar, a la pròpia parròquia, els objectius diocesans proposats. Després van compartir menjar i beguda en un clima d'alegre fraternitat.


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 3

[ENTREVISTA]

EDUARDO GÓMEZ I TONI PONS: “AL PRINCIPI AÇÒ ERA UN DESCAMPAT PERÒ VAM PENSAR QUE SI FÈIEM LES COSES BÉ, LA GENT VINDRIA” *1. N’Eduardo i en Toni amb les seves dones, Maria i Sefa. *2. Aspecte del restaurant quan va obrir l’any 1987.

En Toni Pons Enrich (1951) i n’Eduardo Gómez Romero (1954) celebren enguany 25 anys al capdavant d’Es Barranc, un restaurant especialitzat en cuina menorquina que és un referent a Cala Galdana. El primer es va fer cuiner “per equivocació”, perquè era manobre i li encantava però va haver de canviar per una hèrnia, i el segon troba que ja va néixer “amb el corbatí” perquè sempre ha estat cambrer des que amb 13 anys ja servia a Ca’s Quintu de Ciutadella. - Abans de venir a Cala Galdana ja estàveu a Cala en Pit. Què vos va fer canviar? Havíem començat fent feina junts a Sa Perdiu de Ferreries i després vam fer uns anys a Cala en Pit. Volíem comprar aquell local però el propietari no va voler i vam veure que hi havia locals per vendre a Cala Galdana. Ens vam decidir a venir l’any 1987 perquè teníem al·lots petits i, en estar més a prop de Ferreries, la feina seria més còmode. - Com era Cala Galdana en aquell moment? Aquí era un descampat, el nostre era l’únic local que hi havia després de l’hotel Cala Galdana. Va ser una sorpresa veure que estava bastant apartat del centre però vam pensar que si fèiem les coses bé la gent vindria. Més endavant l’Ajuntament va fer voreres i noltros vam sembrar un seto per tapar els fems i restes d’obres que la gent tirava allà davant. Amb els anys es va edificar la resta i al final hem quedat gairebé a primera línia. - Ara hi ha locals tancats però. Com ha afectat la crisi a la zona? És una llàstima perquè alguns han abandonat els negocis. A noltros ens afecta moralment i també dóna un aspecte d’abandonament. Ens agradaria que tot estigués obert, il·luminat i que la gent tingués més llocs per triar. Que els apartaments d’aquí baix es venguessin a particulars també ens ha afectat. En general Cala Galdana és visita obligada pels turistes però abans quedaven a dinar per aquí i ara si tenen Tot Inclòs agafen el cotxe i tornen a dinar a l’hotel. - Com valorau aquests 25 anys? Vam venir amb molta il·lusió, la mateixa que tenim ara. Veníem de Cala en Pit, on no hi havia tanta competència i aquí vam trobar un nivell molt alt. Hem procurat fer-ho bé per mantenir una alta qualitat i hem d’agrair a la clientela que ha estat fidel, sobretot a la gent de Menorca, que ens ha acollit molt bé. Vam començar amb les nostres dones, els quatre lluitant per aixecar-ho i avui ja tenim més personal. Esteim satisfets. La llàstima és que els fills no vulguin seguir amb el negoci quan ens retirem. A part, sempre hem col·laborat amb tot el que hem pogut: la venda de menjars de Mans Unides, la bunyolada solidària, les setmanes gastronòmiques, la mostra de cuina, una escola de cuina a la

1 que venien 30 dones i també regalam deu dinars cada estiu a la Creu Roja. Feim el que podem per ajudar. - Com són els vostres clients? A principi de temporada tenim molts menorquins que vénen a celebrar comunions, banquets, aniversaris.. Després tenim clients anglesos, que són molt fidels i la majoria repeteixen. A partir de Sant Joan i fins a final de setembre sobretot són clients nacionals. Les coses han canviat molt amb el temps. Al principi teníem obert gairebé tot l’any però ara ja no. Es nota molt quan hi ha partits de futbol els dissabtes, ja que la gent no ve, i també que la joventut vagi a sopar cada vegada de més tard, quan noltros tancam la cuina a les 23 h. També ha afectat el tema de l’alcohol, que molta gent per no agafar cotxe després de sopar prefereix quedar a poble. - Com heu celebrat el 25è aniversari? Aquesta vegada ho hem celebrat més en família. Pel que fa al restaurant, hem fet bòtils de vi amb el nostre nom, unes copes gravades amb l’aniversari i també ho hem posat als baberos per menjar caldereta. Durant tot l’estiu hem fet també un menú especial d’aniversari que ha estat tot un èxit. És un menú tot de plats i marisc de Menorca perquè som molt del producte d’aquí. Tot ho feim noltros, fins i tot la rebosteria, i tenim per exemple jubilats que ens van a cercar móres del camp per fer el suflé. Açò a la gent li agrada. Realment no ens ho pensàvem però podem dir que el menú especial ens ha salvat la temporada. TEXT: LAURA PONS / FOTOS: L.P. / ES BARRANC

2 [12-OCTUBRE-12] RF 3


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 4

[MEDI AMBIENT]

GABRIEL COMPANY ASSEGURA QUE EL PROJECTE DE LA DEPURADORA ÉS “PRIORITARI” PER LA SEVA CONSELLERIA *1. Coll i Monerris mostren a Company les actuacions necessàries. *2. El conseller va estrenar el llibre d’honor de l’Ajuntament. *3. El torrent de Ses Vinyes es troba en molt mal estat. *4. Es demana una neteja del torrent del Canal d’es Fil, a Villa Pepa.

El conseller de Medi Ambient del Govern balear assegura que el projecte de construcció de la nova depuradora de Ferreries és “prioritari” i que “serà el primer que s’executarà quan entrin els doblers a l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua)”. Així ho va afirmar la setmana passada durant la reunió que va mantenir al nostre Ajuntament amb el batle, Manuel Monerris, i el primer tinent de batle, Vicent Coll, després de visitar la zona afectada pels incendis. A la trobada, Monerris va insistir en la urgència d’aquesta obra i li va mostrar fotografies de l’estat actual de la depuradora. Per la seva banda Company va reiterar: “A Abaqua tenim problemes de finançament però me compromet a que aquest sigui el primer projecte que farem dels 4 o 5 que tenim pendents de començar”. Allà mateix Monerris i Coll li van també fer una petició perquè la conselleria arregli quatre torrents de Ferreries que es troben en mal estat. En concret, l’Ajuntament demana que es faci un manteniment del torrent de

3 RF 4 [12-OCTUBRE-12]

1

Ses Vinyes, ubicat al nord del polígon industrial i fent mitgera entre el sòl urbà i el propi camí de Ses Vinyes. Degut al pas del temps i al creixement de la vegetació, el mur de contenció fet amb paret seca presenta diversos despreniments que provoquen una degradació del torrent, per açò demana que es consolidin els murs i es netegi la vegetació. El segon torrent és el del Canal d’es Fil, que entra pel nord del nucli urbà per la zona de Sant Bartomeu i passa dins l’illa de cases compresa entre els carrers de Villapepa, doctor Franco i l’antiga carretera. S’han de fer treballs de neteja i dur el manteniment adequat. També es demana que s'anul·li un petit torrentet de 40 metres ubicat a una parcel·la urbana del polígon industrial que desemboca dins el torrent de Son Granot. Ja hi ha una canalització soterrada de 800 mm de diàmetre per davall el carrer que es va fer amb les obres d’urbanització el polígon amb l’objectiu de desviar-lo de la parcel·la però no s’ha arribat a fer servir mai.

4

2 En darrer lloc es demana una neteja d’urgència al torrent de Trebalúger, just al principi quan surt del nucli urbà, a més de dur el manteniment de la zona. L’informe sencer sobre els torrents ja s’ha enviat a la conselleria de Company per mirar d’executar-ho. Per cert, el conseller ha estat el primer d’estrenar el llibre de visites d’honor de l’Ajuntament de Ferreries, en el qual va firmar després de la reunió. TEXT: L.P. / FOTOS: L.P / AJUNTAMENT


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 5

[CULTURA]

EL FOTO CLUB F/LLUM ESTRENA UNA NOVA SECCIÓ DE VÍDEO AMB UN CURS D’INICIACIÓ A CÀRREC DEL TÈCNIC DAMIÀ FEBRER

*Acumula 44 anys d’experiència en el sector audiovisual.

El Foto Club F/Llum de Ferreries amplia la seva activitat obrint una secció dedicada al vídeo. La iniciativa ha sorgit de la directiva, que ha vist com l’interès per les tècniques de gravació i muntatge de vídeo creixia, en part perquè la majoria de càmeres de fotografia noves incorporen també l’opció de gravar vídeos, i que a Menorca no hi havia cap associació similar pels aficionats. Per estrenar aquesta secció, l’entitat ha organitzat una presentació divendres qui ve dia 19 a les 20 hores al centre sociocultural on s’aprofitarà per explicar el contingut del curs d’iniciació al vídeo impartit pel tècnic audiovisual ferrerienc Damià Febrer Coll, amb 44 anys d’experiència en aquest sector,

bona part d’ells a RTVE. De fet, fa uns mesos Damià Febrer va cedir al Foto Club F/Llum dues càmeres professionals per poder muntar la secció i es va comprometre a preparar aquest curs, que s’enfoca des del punt de vista més teòric. Entre els continguts que aprendran els assistents hi haurà els formats de vídeo, tipus de gravacions, plans, moviments de càmera, etc. Després cadascú ja practicarà amb les seves càmeres o amb les professionals del club a disposició dels socis. Les classes s’impartiran els dies 20 i 21 d’octubre i els dies 2, 3 i 4 de novembre en horari de 19.30 a 22.30 hores els divendres; de 9.30 a 13.30 i de 16 a 20 hores els dissabtes i de

9.30 a 13.30 hores els diumenges. A part, el club tindrà al seu local una estació editora de vídeo, és a dir, un ordinador amb els programes instal·lats per editar les pel·lícules que gravin els aficionats. Per a més informació i per inscriure’s a aquest curs, que està obert a tothom, poden enviar un correu electrònic a l’adreça fllumferreries@gmail.com o telefonar als nombres 667 250 065 o 616 115 763 a partir de les 16 hores. TEXT: L.P. / FOTO: D.F.

[TREBALL]

EL CONSELL IMPULSA SIS PROJECTES DE FORMACIÓ AMB 76 PLACES DISPONIBLES

Un total de 76 persones es podran beneficiar dels projectes de formació i ocupació que ofereix el Consell insular a través del Soib. Per una banda, hi ha dos projectes de tallers d'ocupació: un de Jardineria que s'impartirà a Maó i l'altre d'Atenció sociosanitària en Institucions que es faria a Ciutadella. Els projectes s’adrecen a activitats d’interès públic o social amb una durada de 6 mesos i 8 alumnes per projecte, els quals han de ser majors de 25 anys i estar inscrits al Soib com a demandants d’ocupació, preferentment sense dret a cap prestació o subsidi. Per tant, es poden beneficiar fins a 16 persones. Per altra banda, hi ha quatre accions formatives adreçades prioritàriament a

treballadors/es desocupats, dels quals la meitat dels alumnes inicials han de ser joves d’entre 16 i 30 anys. Els cursos són Atenció sociosanitària a persones al domicili (Maó, 600 hores de durada); Activitats auxiliars d'agricultura (Maó, 370 h.); Muntatge i manteniment de xarxes d'aigua (Maó, 450 h.) i Creació i gestió de microempreses (Ciutadella, 520 h.). El pressupost total d’aquests quatre projectes és de 134.850 € i està 100% finançat pel SOIB. Cada acció s’adreça a 15 persones, així que en total podran fer els cursos, a executar abans del 15 de desembre de 2013, 60 persones. TEXT: REDACCIÓ

[12-OCTUBRE-12] RF 5


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 6

[ESPECIAL]

30 ANIVERSARI

*Portada de la primera revista.

*Una portada de l’any 1995.

La Revista de Ferreries compleix aquests dies 30 anys de vida. Ja són tres dècades entrant a les cases dels vesins per informar dels fets més rellevants del nostre poble. Concretament, era un 15 d’octubre de l’any 1982 quan sortia el primer nombre d’aquesta publicació local dirigida per Sebastià Rotger. A l’editorial s’establia com a propòsit principal “esdevenir una revista independent d’informació local”, amb la voluntat de constituir-se “en el vehicle d’expressió escrita que el municipi necessita” i fent d’altaveu a les nombroses “manifestacions d'exuberant vitalitat que caracteritzen el poble: cultura, religió, esports, política, etc.”. Pensam que 30 anys després els propòsits principals s’han aconseguit i es mantenen. Ferreries és un poble amb un dens teixit associatiu i d’entitats que fan que constantment s’organitzin amb èxit iniciatives de tot tipus que mereixen tenir un espai a la nostra revista. Intentam que la majoria tenguin ressò i, tot i que els nostres mitjans són limitats i a vegades no es pot cobrir absolutament tot, hem d‘agrair a les persones i grups que col·laboren amb la revista i ens fan arribar notícies, cròniques, fotografies, opinions... totes són benvingudes. A banda d’açò, es manté l’objectiu d’informar des d’un punt de vista independent de les decisions i actuacions que fan els representants

RF 6 [12-OCTUBRE-12]

*2005, un altre canvi de disseny.

*Especial de festes del 1984.

*Vista parcial del magatzem de les noves instal·lacions del polígon.

del nostre poble a l’Ajuntament. La política és un món complex, a alguns lectors els hi agrada més i a altres menys, però el cert és que tots mereixem estar informats del que es fa o es deixa de fer perquè és el que ens dóna arguments per opinar i després triar en el moment de les eleccions. I és que, tot i que només sigui amb un vot cada quatre anys, tots els ciutadans som responsables de l’evolució del nostre poble. En aquest sentit, els debats electorals entre candidats polítics han estat una

de les activitats organitzades per la Revista de Ferreries més enllà de l’edició del setmanari. En aquests anys hi han hagut altres iniciatives que han intentat enriquir la nostra cultura com per exemple l’edició de la col·lecció de Monografies Ferrerienques que va començar l’any 1998 i que encara continua avui. Una altra part a destacar són els especials de festes de Sant Bartomeu (amb pósters inclosos) que cada any ens apropen als protagonistes de la Qualcada i altres temes interessants.


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 7

[ESPECIAL]

DE LA REVISTA DE FERRERIES

*L’especial de festes de 1994.

*Portada de l’especial del 2006.

*Instal·lacions de la zona d’oficines i redacció del polígon.

Tres dècades donen per a molt. La fesomia de la Revista ha canviat i així ho demostren els dissenys de les portades que aquí dalt reproduïm com a mostra. També ho ha fet la llengua, ja que al principi era tota en castellà, gradualment es va anar introduint el català per certes informacions i avui en dia la feim tota en pla, excepte algunes opinions dels col·laboradors. Aquests també han anat variant i amb la trajectòria de 30 anys en podríem fer una bona llista. A tots ells, als que ja no hi són i als actuals, moltes gràcies per

*Póster de festes del 2005

*Póster de l’any 2007.

*La revista, protagonista del pregó de 2007 pel seu 25è aniversari.

fer la Revista més rica i diversa. L’Editorial Rotger ha estat constant entregant la Revista de forma periòdica tots aquests anys (èpoques es feia cada dues setmanes, avui en dia es fa setmanalment) però el que sí ha canviat és l’espai de producció: del petit taller del carrer Nou es va passar l’any 2007 a una moderna instal·lació al polígon industrial on es compta amb una rotativa que permet imprimir també el diari Ultima Hora Menorca, entre altres. Per tots aquests anys de feina, la

Revista de Ferreries va rebre el mateix 2007 el Premi Balear de la Comunicació en reconeixement als 25 anys de trajectòria i durant les festes de Sant Bartomeu, el director, Sebastià Rotger i l’editora en aquell moment, Joana Rotger, van ser els encarregats de pronunciar el pregó. Esperam poder celebrar molts anys més i seguir comptant amb el recolzament dels lectors ferreriencs que, al cap i a la fi, són la raó de ser d’aquesta revista local. TEXT: REDACCIÓ / FOTOS: ARXIU.

[12-OCTUBRE-12] RF 7


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 8

[EDUCACIÓ]

SANT FRANCESC CELEBRA EL SEU PATRÓ

Dijous passat dia 4 d’octubre, el centre concertat Sant Francesc d'Assís va celebrar la festa del seu patró. Com ells mateixos expliquen, per l’escola es tracta d’un dia ben especial que cada curs viuen amb molta il.lusió. Els alumnes del centre van recordar la vida i els valors que Sant Francesc ens va deixar com a guia i referent de la seva escola, posant especial interès en els talents de cadascú ja que així treballaven en el fil conductor del lema d'aquest curs “Tots tenim algun talent, cerquem-lo!”. Tota la comunitat educativa va intervenir en la organització: els pares col.laboraren fent la xocolatada amb ensaïmada per tenir un bon berenar al pati del centre o al parvulari; el professorat va preparar les activitats a dur a terme aquest dia i pel que fa a l'alumnat, els fillets i joves van realitzar i participar en totes les iniciatives d’aquesta festa tan recordada pel centre. TEXT: REDACCIÓ / FOTOS: CC.S.F.A.

RF 8 [12-OCTUBRE-12]


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 9

[SOCIETAT]

XIII CAMPIONAT DE PESCA DE SIRVIOLES

Els Amics des Riu de Cala Galdana van celebrar dissabte el XIII Campionat de Pesca de Sirvioles. Fins a 39 embarcacions van partir a primera hora per anar a cercar peix i, tot i que alguns van tornar amb poca cosa, el total de captures va ser al final de 101 peces, que van pesar 34,631 kg. En acabar, unes 200 persones van poder degustar el peix i les paelles que es van preparar per dinar. L’associació va entregar el trofeu al major nombre de captures a Pere Coll, amb un total de 28; el trofeu per la captura de major pes va ser per Joan Pons ‘Seler’ (2,765 kg.) i el trofeu per la peça major a Xavi Camps (1,475 kg.). TEXT: L.P. / FOTOS: LITO SERRA

Per regalar als seus clients i amics

Calendaris de paret i de sobretaula personalitzats i amb acabats de qualitat EditorialRotger Tel. 971 37 31 55 / Fax: 917 37 41 35 / e-mail: comercial@rotgersl.com

[12-OCTUBRE-12] RF 9


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 10

[SALUT I VIDA]

Lina Moll Camps Infermera i Terapeuta transpersonal

AL LÍMITE DE LO ABSURDO ¿Se han preguntado alguna vez dónde está la España del Norte y la del Sur? ¿Creen que el pez grande se come al pequeño? ¿Es posible que esta crisis del euro sea provocada por su primo hermano el dólar? ¿En qué se ha convertido la Guerra Fría de los años 70? ¿Por qué existe la dualidad: blanco/negro; yin/yang; buenos/malos; luz/oscuridad? ¿A qué juego estamos jugando? Estamos al borde del precipicio de la Era del Capitalismo, vivimos con síndrome del bordeline económico, nos hemos creído la burbuja ilusoria del euro, hemos pasado de estar entre los países ricos a los de en vías de extinción. Y no sólo esto, sino que a groso modo el juego de la dualidad ha repercutido tanto a gran escala como a pequeña; en nuestras relaciones, en nuestro núcleo familiar, en el ambiente laboral, en el ecosistema, en el macrocosmos... Y mi pregunta es ¿a dónde queremos ir a parar? ¿Qué engranaje sutilmente se está moviendo? ¿Qué se cuece por debajo? ¿O acaso todavía creéis que los de arriba tenéis la paella por el mango? Pero no es de política, ni de economía, ni de sociedad el tema de la dualidad. Va más allá... lo de dentro refleja lo de fuera (y viceversa) y así como arriba lo es abajo.

RF 10 [12-OCTUBRE-12]

Expresiones como: “Que se jodan”, “vete a la mierda”, ”ya te apañarás”... reflejan la otra cara de la moneda que está oculta sin verla, pero está. Sólo se ve cuando se quita el velo cabalístico y se entra en lo oculto. Esta parte oscura la tenemos todos aunque unos más escondida que otros. Supongo que estamos en tiempos de cambio y que se deben limpiar todos los recodos mentales de patrones, papeles interpretativos, conductas heredades y hábitos ancestrales. Siempre donde hay una víctima hay un verdugo, donde hay un tirano hay una sufridora, donde hay un ladrón hay un sumiso, donde hay un violador hay una violada, donde hay una acosadora hay un acosado, donde hay una bella hay una bestia, donde hay un pobre hay un rico, donde hay un burlón hay una ridícula, dónde... Estos pares de opuestos no terminan nunca, pueden ser infinitos según el Rol adquirido conscientemente o inconscientemente. Entonces, ¿por qué no cambias el guión de tu película? ¿O prefieres seguir el mismo papel? Tú sabes que creas tu realidad y puedes cambiar y elegir otra distinta. Imagínate por un instante que esta caja negra, que ya no miras por ser ilusoria y

irreal, la visualizas en tu pantalla de software distinta a otras veces. Imagínate que tienes un lienzo en blanco y que deseas pintar tu vida, imagínate que tú tienes el mango de tu paella. ¿Por qué pintar siempre en blanco y negro cuando hay siete colores en el arco iris? ¿Por qué te limitas a lo de siempre? ¿Por qué no cambias el escenario, ahora que el telón ha bajado? ¿Por qué no creas tu propia realidad? Me he pasado la vida creyendo que soy ingenua, ignorante, ilusa, inocente. Pero de nada sirve aclamar a los cuatro vientos sino no me quito la “i” de delante de mis narices. Querer es poder, y una sabe lo que quiere. Sé honesto contigo mismo y vive el escenario que tú deseas. Sé actor, director y guionista de tu película. Y no dejes pasar el tren, que sólo pasa una vez. Se abre el telón, ¿qué cortometraje quieres jugar hoy?... se cierra el telón.

http://re-son-arte.blogspot.com linamollcamps@hotmail.com


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 11

[ANUNCIS]

c Gratuïts pels subscriptors c Per vendre

c

c

Furgoneta Citröen Jumper HDI de 9 places, any 2005. Preu: 7.200 € (IVA inclòs). Contacte: 634 507 606

EditorialRotger

Precisa

Comercial para productos de gran consumo en las áreas de: publicidad packaging imprenta diseño

Solar al c/ carretera des Migjorn de 134 m2. Informació al telf. 669 878 155

Piso en Ferreries, 160 m2, todo exterior, listo para entrar a vivir. Precio 233.000€. Contacto 655 813 507 o menorcarespira@gmail.com

Per llogar

c

c

Enviar curriculum con fotografia reciente a: e-mail: direccio@rotgersl.com Se garantiza confidencialidad a los colocados

Piso de diseño en Ferreries, muy luminoso y completamente equipado. 400€/mes. Contacto 655 813 507 o menorcarespira@gmail.com

Se vende o alquila 1 piso céntrico de 145 m2, 3 habitaciones, 2 baños, lavadero y terraza. Precio a convenir. Para más información: 639 111 027

CLASSES INICIALS D’HÍPICA A L’ESTIL DE MONTA MENORQUINA

-Atenció personalitzada (Grups màxim tres alumnes).

-Adaptació a nivell i aspiracions de cadascú. -Excursions. -Centre hípic pròxim al poble. -Places molt limitades INTERESSATS TRUCAR AL 654 936 115

[12-OCTUBRE-12] RF 11


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 12

[FAMÍLIES I LLINATGES DE FERRERIES]

Antoni Guasch Bosch Aficionat a la genealogia

EL LLINATGE COLL (4) Després de donar per acabada la nissaga del llinatge COLL descendents de Joan COLL POMAR, he pogut constatar que algunes famílies de Ferreries que també duen el llinatge COLL no havien estat incloses. Es tracta de les conegudes famílies des Canaló i de Binissaid que descendeixen del matrimoni entre en Llorenç COLL i na Maria Mesquida (Ciutadella,

1829). Sóc de l’opinió que aquest Llorenç COLL deu descendir d’alguna branca dels COLL de Ferreries que s’establiren a Ciutadella, però de moment no ho podem demostrar i per això els presentam deslligats dels anteriors. Inserim a continuació un petit esquema de la procedència d’aquestes famílies fins allà on coneixem:

Genealogia de les famílies Coll de Ferreries descendents de Llorenç Coll x Maria Mesquida

[ESGLÉSIA DE FERRERIES] 12. Divendres: JORNADA DE FORMACIÓ DE CATEQUISTES al Seminari (Ciutadella): de 10 a 18h. 13h. A la Catedral, Missa presidida pel Bisbe en el 50 aniversari del Concili Vaticà II / inici de l'ANY DE LA FE. 18h. Celebració del baptisme (St.Bart.) 14. DIUMENGE XXVIII: “vés a vendre tot el que tens i vine amb mi” (Mc 10, 17-30) 20h. Missa concelebrada amb el combonià P. Antonio del

RF 12 [12-OCTUBRE-12]

Pozo Álvarez, missioner a Togo, Sudàfrica, Perú i Mèxic. 16. Dimarts: 20'30h.Pregària de Taizé per les missions 17. Dimecres: dia mundial per a l'erradicació de la pobresa. 20'15: campanades de toc d'atenció a totes les esglésies. 18. Dijous: 20'30h. Consell parroquial 20. Dissabte: 10h. Inici de curs Escola de Teologia, amb l’estudi del document del Concicli Vaticà II. 18h. Casament d'en Francesc Febrer Salord i n'Olga Sintes.


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 13

hemeroteca

25

anys

20

anys

[1987] Centristas y socialistas han suscrito un pacto de legislatura municipal que ha causado impacto en la población. Los acuerdos contemplan que Urbanismo quede en manos del socialista Marc Pons y que se desprograme la zona urbanizable de Santa María y Son Fonoll. [1992] L’associació de veïns de Cala Galdana debatrà la proposta de la construcció d’un local cívic i una església al solar que li fou cedit per aquest ús. L’assemblea també discutirà la possibilitat de cedir la gestió de la urbanització a l’Ajuntament de Ferreries

15

[1997] La Cruz Roja realizó el año pasado más de 1.200 servicios sociales, según la memoria de actividades. Entre estas, 81 personas fueron evacuadas en nuestra ambulancia, de las cuales 29 se trasladaron procedentes de accidentes de tráfico y 11 de la playa de Cala Galdana. Hubo también 349 préstamos de material ortopédico.

10

[2002] El Servei d’Ajuda a Domicili de l’Ajuntament compta amb 29 persones actualment. El servei funciona com a suport a persones majors que no es poden servir per elles mateixes i que es veuen beneficiades per les feines de neteja i ajuda que el servei subministra als usuaris.

5

[2007] Els Amics des Riu de Cala Galdana van pescar 74 quilos de llampugues a la vuitena edició del tradicional campionat de pesca. 39 embarcacions sortiren a pescar amb volentí. El matí va acabar amb un generós dinar per 200 persones en el que es van degustar les llampugues.

1

[2011] L’escola de l’Ateneu ha matriculat a 190 alumnes enguany i aquest és el màxim que pot assumir amb el pressupost que té. Hi ha una llista d’espera de 15 persones més. Aquests 190 alumnes s’han matriculat a un total de 353 assignatures, 16 més que l’any passat.

anys

anys

anys

any

[JARDINERIA]

Pere Fraga Arguimbau Botànic

PLANTES QUE CONTROLEN ALTRES PLANTES: HERBICIDES NATURALS Si els avanços en el control sostenible de plagues i malalties estan progressant molt més que fa uns anys, la situació no és gaire diferent pel que fa a altres impactes negatius dels cultius. Hi ha raons i motius per partida doble. Per una banda la necessitat, cada vegada més urgent, de reduir al màxim els impactes nocius en el medi ambient dels productes químics sintètics, sovint amb efectes secundaris imprevisibles, per l’altra, igualment en benefici de la humanitat, l’entrada en vigor de normatives i reglaments que restringeixen amb contundència l’ús d’aquests productes químics. Molts d’ells només han de quedar autoritzats per a usos professionals i en situacions de control estricte. Fa poc més d’un any aquí mateix es parlava dels progressos en el desenvolupament d’herbicides naturals, precisament un sector dels fitosanitaris on el nivell de progrés no estava a l’alçada dels pesticides pel que fa a productes naturals. També és cert que els darrers treballs d’investigació posant en evidència la relació entre certes malalties humanes i els herbicides químics han forçat aquest interès pels herbicides naturals. Els resultats són realment bons, l’obtenció realment fàcil i com actuen també s’entén sense problemes. El que s’ha fet és aprofitar les propietats al·lelopàtiques d’algunes plantes, és a dir, la seva capacitat per generar substàncies que controlen el creixement d’altres plantes. Per tant, tampoc és res nou, només es tracta d’entendre els processos naturals i treure’n profit. Segueixen dos exemples ben il·lustratius. El canyet (Phragmites australis) és una planta freqüent a les zones humides. A Menorca sol ser present a la majoria d’albuferes, prats i en els torrents, sobretot cap al litoral. En condicions òptimes pel seu creixement s’estén ràpidament i forma una vegetació quasi monoespecífica, només hi creix aquesta espècie. La dominància no és només pel vigor i la seva manera de créixer. El canyet genera substàncies tòxiques per altres plantes que en passar a la terra inhibeixen la germinació de les llavors o alenteixen el creixement de les ja germinades. S’ha comprovat que agafant parts verdes d’aquesta planta i posant-les en aigua calenta unes hores per extreure les seves substàncies, el líquid resultant (el que es coneix com extracte aquós) si s’aplica a la terra de cultiu fa minvar la germinació de les males herbes. També té efectes damunt les plantes ja germinades, però no són tan intensos. En un camp de gira-sols (Helianthus annuus) les males herbes solen ser realment escasses. Al igual que el canyet, aquesta planta genera substàncies que són tòxiques per altres plantes (al·lelopatia), encara més efectives que les d’aquell. Basta posar les parts verdes triturades dins la terra per fer l’aplicació d’un dels herbicides naturals més potents, tant per la germinació (preemergència), com per controlar les plantes ja germinades. Com en el canyet, l’extracte aquós és encara més efectiu al actuar de manera més directa.

[12-OCTUBRE-12] RF 13


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 14

[AVISOS I COMUNICATS]

RF

PREMI BALEAR DE LA COMUNICACIÓ 2007

Revista de Ferreries

Ajuntament de Ferreries

Posam en coneixement de les persones interessades que a l’Ajuntament s’ha rebut la següent informació:

ACTIVITATS CULTURALS I LÚDIQUES A FERRERIES DEL 12 AL 19 D’OCTUBRE Divendres 12: TROBADA DE CASES REGIONALS A MENORCA De 17.30 a 22.00 h, trobada de cases regionals a Menorca, amb activitats diverses i venda de menjar i beguda. Lloc: plaça d'Espanya. Ho organitzen: Casal Valencià, Casal Català i Casal d'Andalusia. Hi col·laboren: Govern de les Illes Balears, Consell Insular de Menorca i Ajuntament. Dissabte 13: MERCAT ARTESANAL De 9.00 a 13.00 h, mercat artesà. Lloc: pl. d'Espanya. Dissabte 13: PRESENTACIÓ PENYA BARCELONISTA A les 19.00 h, presentació oficial de la Penya Barcelonista de Ferreries, que comptarà amb una representació del Futbol Club Barcelona. Lloc: Sa Perdiu. Ho organitza: Penya Barcelonista de Ferreries. Dimarts 16: DONACIÓ DE SANG De 17.30 a 21.00 h, extracció de sang. Lloc: Centre Sociocultural. Ho organitza: Germandat de Donants de Sang. Dijous 18: CONTACONTES A les 18.00 h, contacontes. Lloc: Biblioteca Municipal. Ho organitzen: Xarxa Biblioteques de Menorca i Biblioteca de Ferreries. Divendres 19: TALLER D'INICIACIÓ AL VÍDEO A les 20.00 h, presentació de la nova secció de vídeo del Foto Club, i del taller d'iniciació al vídeo que impartirà el tècnic Damià Febrer. Lloc: Centre Sociocultural. Ho organitza: Foto Club f/Llum. Divendres 19: INICIACIÓ A LA DEGUSTACIÓ DEL VI A les 20.30 h, iniciació a la degustació del vi, amb el sommelier Kike Peñalver. Informació i reserves: Rias Baixas (tel. 971 37 45 58). Divendres 19: CLUB DE CINE A les 21.30 h, projecció de la pel·lícula Swing (Tonny Gatlif, 2002). Lloc: Centre Sociocultural. Entrada gratuïta socis d’Art’s; 1€, persones no associades. Ho organitza: Art’s. Hi col·labora: Ajuntament.

AVÍS DE COBRAMENT Un cop aprovat el padró tarifat de contribuents de la taxa per la prestació del servei de proveïment domiciliari d'aigua i clavegueram corresponents al SEGON trimestre de 2012, es fan públiques les dades en què podran satisfer els rebuts corresponents. PERÍODES: En voluntària, del 16 d’agost al 15 d’octubre de 2012. En executiva, a partir del 16 d’octubre amb el corresponent recàrrec de constrenyiment sobre l'import principal.

RF 14 [12-OCTUBRE-12]

Director: Sebastià Rotger Barber. Coordinació editorial i redacció: Laura Pons Sales. Col·laboradors: Pere Fraga Arguimbau, Daniel del Río, Joan Febrer Rotger, Clara Camprubí, Gemma Rotger Moll, Moisès Coll Marquès, Laura Rotger Coll, Antoni Guasch Bosch, Joana Piris, Marc Truyol Moll, Pere Al·lès, Lina Moll. Fotografia: Arxiu Revista de Ferreries. Disseny: Rotger Miró. Edició: Editorial Rotger, s.l. Apartat de Correus 51. Tel. 971 37 31 55. Fax. 971374135. e-mail: revistaferreries@rotgersl.com. Dipòsit legal: ME.1641982. AVÍS: Les cartes al director que no estiguin signades i no hi figuri el DNI de l’autor o autors no seran publicades. L’extensió màxima serà d’un foli.

ANUNCI S’informa que els residents a les Illes Balears han d’acreditar aquesta residència per gaudir del dret a la bonificació de la tarifa de transport aeri en el vols a partir de dia 1 de setembre de 2012, la qual cosa es podrà fer exhibint un certificat de residència expedit per l’Ajuntament juntament amb el document identificatiu (DNI o passaport). En cas de menors de 14 anys espanyols, bastarà amb el certificat de resident. El certificat de resident no s’ha d’entregar i serveix per a tots els vols mentre duri la seva validesa (6 mesos des de l’expedició). Els residents a Ferreries poden obtenir el certificat a les oficines de l’Ajuntament (1€), o de forma telemàtica, sense cost: - Des de la pàgina web de l’Ajuntament de Ferreries o del Consell Insular de Menorca accedint a Carpeta Ciutadana i seleccionant Ajuntament de Ferreries. - Identificant-se mitjançant DNI electrònic (tenir en compte que s’ha d’introduir en el lector abans d’iniciar el navegador) o mitjançant PIN, el qual pot demanar-se a la mateixa pàgina web del Consell Insular.

INSCRIPCIÓ PER AL CÀRREC DE FABIOLER PER LES FESTES DE SANT BARTOMEU Feim públic que mitjançant Decret d'Alcaldia de data 4 d'octubre de 2012, s'ha resolt obrir el període d'inscripció de persones candidates al càrrec de fabioler/a de les festes de Sant Bartomeu. El termini d'inscripció acaba dia 9 de novembre de 2012. Normativa que regula la designació del fabioler/a -S'obrirà convocatòria d'inscripció de candidats com a mínim cada quatre anys. en el cas que abans d'acabar aquest període de quatre anys. en el cas que abans d'acabar aquest període de quatre anys no hi hagi candidats nomenats, s'obrirà una nova convocatòria. -Si es presenta un candidat, aquest serà elegit per a l'any següent. En el cas que se'n presenti més d'un, es farà un sorteig entre tots ells per escollir-ne fins a un nombre màxim de quatre (4) i establir-ne l'ordre de sortida, així com de suplència en cas de baixa d'alguns d'ells. -Quan tots els candidats hagin sortit una vegada a la Qualcada segons l'ordre establert (poden ser d'1 fins a 4), es tornarà a obrir un altre període d'inscripció. -Per poder-se presentar han d'estar empadronats a Ferreries i han de ser majors de 14 anys o fer-los dins aquell any. Si la convocatòria quedés deserta, s'obrirà a la resta de poblacions o es cercaria un fabioler/a per a aquell any.


RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

11/10/12

12:01

Página 15

[SERVEIS]

Farmàcies de guàrdia diürna: Guàrdies de 9 a 22 hores, vespres tancat. Del 12 al 23 d’octubre: Dies 12, 16 i 21: Castell Timoner. Alaior. c/Major, 7. T.: 971 371 49 Dies 13 i 18: Mascaró Pons. Alaior. c/Porrassar Vell, 2. T.: 971 371 167 Dies 14 i 19: Moll Martínez. Es Mercadal. c/d’Enmig, 22. T.: 971 154 015 Dies 15 i 20: Vivó Mercadal. Ferreries. c/P. Huguet, 17. T.: 971 373 177 Dies 17 i 22: Bernat Moll. Es Migjorn Gran. c/Major, 179 baixos. T: 971 370 564 Dia 23: Florit Orfila. Fornells. c/ Rosari, 54 . Tl: 971 376 752 Dissabtes, diumenges i festius de 9:30 a 13:30 h.: Vivó Mercadal. Ferreries. Farmàcia de Cala Galdana: oberta de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 h i de 16.30 a 20.30 h. Dissabtes i diumenges de 10 a 13.30 h i de 17 a 20. Balanzà Roure. Passeig del Riu, 6. T.: 971 154 704.

TELÈFONS ÚTILS

Autobusos: Maó-Alaior-Es Mercadal-Ferreries-Ciutadella: De Dilluns a Divendres: 6.45, 7.15, 7.45, 8.15, 8.45, 9.30, 10.15, 11.15, 12.00, 13.15, 14.15, 15.15, 16.15, 17.00, 18.15, 19.30, 21.00, 22.15. Dissabtes: 9.00, 10.30, 12.00, 13.00, 17.30, 20.00. Diumenges i Festius: 8.00, 10.30, 12.00, 13.00, 17.30, 20.00. Ciutadella-Ferreries-Es Mercadal-Alaior-Maó: De Dilluns a Divendres: 6.40, 7.15, 7.45, 8.15, 8.45, 9.30, 10.45, 11.30, 12.30, 13.15, 14.15, 15.15, 16.30, 17.00, 18.15,

19.30, 21.00, 22.30. Dissabtes: 9.00, 10.30, 12.00, 13.00, 17.30, 20.00. Diumenges i Festius: 8.00, 10.30, 12.00, 13.00, 17.30, 20.00. Ferreries-Es Mercadal-Es Migjorn Gran-Cala Tomàs: De Dilluns a Divendres: 8.15, 12.45, 15.30, 19.15 Dissabtes: 8.15, 12.45, 15.30 Maó-Alaior-Es Mercadal-Ferreries-Cala Galdana: De Dilluns a Dissabte: 11.30, 16.15 Cala Galdana-Ferreries-Es Mercadal-AlaiorMaó: De Dilluns a Dissabte: 10.20, 17.05 Ferreries-Cala Galdana: De Dilluns a Dissabte: 08.05, 09.05, 09.40, 10.05, 11.05, 12.05, 13.05, 14.05, 16.50, 18.05, 19.05, 20.05 Cala Galdana-Ferreries: De Dilluns a Dissabte: 08.20, 09.20, 10.20, 11.20, 12.20, 13.20, 14.20, 17.05, 18.20, 19.20, 20.20 Ciutadella-Cala Galdana: De Dilluns a Dissabte: 10.00, 10.40, 13.50, 17.40 Cala Galdana-Ciutadella: De Dilluns a Dissabte: 10.00, 11.20, 13.20, 20.20

AJUNTAMENT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971373003 / 971373350 FAX . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971155015 BATLIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971374550 CULTURA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971374551 URBANISME . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971374549 POLICIA LOCAL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971155177 / 606372355 BIBLIOTECA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971374185 POLIESPORTIU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971155159 CENTRE SOCIOCULTURAL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971374150 CENTRE DE SALUT DE FERRERIES . . . .[Cita prèvia 902079079] 971373670 CREU ROJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971373139 CREU ROJA CALA GALDANA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971154517 FARMÀCIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971373177 RÀDIO TAXI FERRERIES . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971367111

Gasolineres: Ferreries: c/Teulers, 2, POIFE. De dilluns a dissabte: de 6 a 22h. Diumenges: de 7 a 22h. Es Mercadal: Carretera Gral., km 23. De dilluns a dissabte: de 7 a 22h. Diumenges: de 8 a 22h. Disposa de servei automàtic. Alaior: c/Balmes, 47. De dilluns a dissabte: de 7 a 22h. Diumenges: de 8 a 21h. Carretera Gral., km 7’2. De dilluns a diumenge: de 7 a 22h.

R PLUVIOMETRIA C Dies

Octubre

Precipitació

Dimecres 3 .........................................................0 Dijous 4 ..............................................................0 Divendres 5 ........................................................0 Dissabte 6...........................................................0 Diumenge 7 ........................................................0 Dilluns 8 .............................................................0 Dimarts 9............................................................0

TOTAL.................................................... 0 l. Dades proporcionades per Cati Pons Salord Ubicació: Son Gornesset

RESIDÈNCIA GERIÀTRICA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971155158 MUSEU DE LA NATURA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971374505 COL·LEGI CASTELL DE SANTA ÀGUEDA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971373264 COL·LEGI SANT FRANCESC D’ASSÍS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971373190 HOSPITAL MATEU ORFILA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971487000 CENTRE DE SALUT CANAL SALAT . . . .[Cita prèvia 902079079] 971480112 CENTRE SALUT «ES BANYER» . . . . . . . . . . . . . . . . 971372917 / 971372931 CONSELL INSULAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971356050 BOMBERS DE MENORCA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971351011 DELEGACIÓ DEL GOVERN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971363353 TRASMEDITERRÁNEA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971362851 AEROPORT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971360150 SERVEIS FUNERARIS FERRERIES. . . . . . . . . . . . . . 971370556 / 629320865 GASOLINERA (HNOS. PULIDO) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 971374523

[12-OCTUBRE-12] RF 15


Página 16 12:01 11/10/12 RF_11_10_12.qxd:p02 arreu 130608.qxd

Aquí tenim a un grupet de fillets de Ferreries que es van ajuntar per jugar amb un parell de pilotes i es van fer aquesta fotografia. Són de diferents edats però calculam que la foto es va fer a principis dels anys seixanta. Devia ser un dia de festa perquè tots van ben mudats, amb camises i alguns fins i tot corbates. L'espai de joc era el descampat que hi havia just darrera el que actualment és la botiga de Los Claveles i Sa Llibreria. Els que hi ha drets, d'esquerra a dreta són: Tomeu Mir (Met), Llorenç Febrer, Miquel Pons (Gundo), Aurelio Barber, Joan Pons (Seler). Acotats d'esquerra a dreta veim en Xec Pons, en Cami, en Joan Coca, en Marc Truyol, en Miguel Ángel Allès (Naque) i el petit que gairebé no mostra la cara troben que és en Biel. FOTOGRAFIA CEDIDA PER XEC PONS

Revista Ferreries, nº 819  

Revista de Ferreies, noticias y actividades