Page 1

BIMtorrent Butlletí d’Informació Municipal

|

Número 201

|

Obertura del Pàrquing Juan Carlos I

Primavera 2018

|

Exemplar gratuït


2

Sumari BIM 201 AJUNTAMENT CONSELL RECTOR DEL BIM 201 PRESIDENTA Susi Ferrer San Pablo VOCALS Amadeo García Zahonero, Salvador Ciscar Juan, Aitor Sánchez Collado, Miguel Monterde Alepuz, Enrique Campor Fenoll i Ezequiel Castellano Moreno. DIRECCIÓ, REDACCIÓ I COORDINACIÓ Ana Coronado Gavilán

4-7. La Estrategia de Desarrollo Urbano Sostenible e Integrado, EDUSI TORRENT. Obres que milloraran el carrer del Camí Reial. SE DISEÑAN RUTAS SEGURAS PARA QUE LOS ESCOLARES VAYAN CAMINANDO AL COLE. 8. Decrets i delegació de competències de la Junta de Govern Local en regidors i regidores. 12. LA JUNTA LOCAL DE SEGURETAT DE L’AJUNTAMENT. Un sentido adiós a Miguel Oleaque, concejal desde 2007 a 2015. 13. ESCRIUEN ELS GRUPS MUNICIPALS. 16. L’Ajuntament està adherit al Pla Edificant. Obres en centres docents. 17. La WEB més visual i informativa, INFOTORRENT.ES.

LA CIUTAT

18-19. OBERTURA DEL PÀRQUING JUAN CARLOS I. Campanya d’enquestes de mobilitat en l’àrea metropolitana de València. Augment del nombre de viatgers del servei públic de transport. 20-21. AIGÜES DE L’HORTA TRASLLADA LA SEU SOCIAL A L’ANTIC MERCAT. Reparacions en les vies públiques. Zonas para fomentar el ejercicio físico. Conveni de l’Ajuntament i la Conselleria per a facilitar l’adquisició d’habitatges en el carrer del Mestre Sosa.

SERVEIS SOCIALS 22. SERVEIS MUNICIPALS D’INTERVENCIÓ FAMILIAR I DE PREVENCIÓ PER A MILLORAR LA CONVIVENCIA.

HI HAN COL·LABORAT Inés Murcia, Alba Padilla Ferre, Tester, Amparo Parras, Sara Esteve, Sergio March Peris, i Fernando Sahuquillo Verdet, del Gabinet de Premsa de l’Ajuntament (GPA), Grups Municipals, Biblioteques Públiques Municipals, Secció d’Obres i Edificis Públics, Herminia López Temporal, Cristina Oltra, de Nous Espais, Jorge Climent Llopis, Delegació de Joventut, Departament de Polítiques d’Igualtat i de la Dona, Pedro M. Abellán Blasco, J. Lluís Fresquet, i Oficina de Promoció i Ús del Valencià.

DONA

MAQUETACIÓ Editorial MIC

FESTES

IMPRIMEIX Editorial MIC

SOCIETAT

EDITA Ajuntament de Torrent DEPÒSIT LEGAL V. 3.241-1981 www.torrent.es bim@torrent.es El BIM es distribueix de manera gratuïta a tot aquell/a que el sol·licite. Es permet la reproducció total o parcial de textos, fotografies o dibuixos, sempre que se’n cite la procedència. El BIM no tornarà els originals ni mantindrà correspondència. L’Ajuntament i la direcció no es fan responsables dels articles que van firmats, ja que la responsabilitat del contingut de l’escrit recau sobre les persones que el firmen. D’este BIM s’ha fet un tiratge en paper de 5.000 exemplars.

24. XXII SEMANA DE LA MUJER. CRISTINA MARTÍNEZ BONAFÉ, DONA ATENEA.

EDUCACIÓ 26-28. L’ENSENYAMENT EN VALENCIÀ. Escola Oficial d’Idiomes a Torrent.

FORMACIÓ i OCUPACIÓ

29. Es presentà el cens d’empreses del polígon industrial Mas del Jutge. INICIACTIVA’T, segona fase d’este Programa Formatiu. L’AJUNTAMENT CONTRACTARÀ PERSONES ATURADES.

CULTURA 15. Selecció de llibres de les Biblioteques públiques. 30-31. L’EXPOSICIÓ “MEMÒRIA DEL FOC” I EL SEU CATÀLEG. Exposició “Art, Festa i Foc”. EL PRIMER FESTIVAL INTERCULTURAL ARRELS: ART, MÚSICA I TRADICIÓ.

32. FALLES. 34. SETMANA SANTA.

36. AFEM TORRENT, asociación para apoyo e inclusión psicosocial de personas con problemas de salud mental. 37. LA CONSTRUCCIÓ D’UN COL·LEGI A UGANDA. Encuentro comarcal de mujeres ‘Tyrius’. La Escuela de Danza a beneficio de la escoleta infantil Casa de la Caridad. 38. PROTECCIÓ CIVIL.

JOVENTUT

40. TORRENTJOVE: XIII CONCURSO DE FOTOGRAFÍA - PRESENTACIÓ DE PROJECTES DEL CONCURS PINTURA MURAL.

AGRICULTURA

42. JORNADES FORMATIVES DE CÍTRICS I CULTIUS ALTERNATIUS DE CAIXA RURAL TORRENT. Agricultors torrentins viatjaren a la fira agrícola de Saragossa.

MEDI AMBIENT

43. El Dia de l’Arbre. 44. CONÉIXER EL NOSTRE TERME ‘Las aves de nuestro medio urbanita’. 46. AL VOLTANT DELS CAMINS DE TORRENT ‘Camí de Torrent a Catarroja i Albal. 48. Tanca de seguretat en la senda del Reg Mil·lenari. Tractament dels pins per a previndre la processionària.

ESPORTS

49. Les instal·lacions del complex esportiu LA COTXERA. 50-51. Els campionats d’Espanya de Promeses Paralímpiques d’Atletisme i de Natació Autonòmic d’Hivern Infantil. LA PILOTA VALENCIANA A TORRENT. Lydia Ramos y Guillermo Barón, deportistas de élite.


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

U N A I N F O R M AC I Ó M U N I C I PA L P L U R A L Després de molts anys treballant per la meua ciutat al marge de la política, m’ha arribat l’oportunitat, gràcies a la confiança de l’alcalde Jesús Ros, de poder representar milers de torrentins i torrentines que van dipositar la seua confiança en les urnes en un equip de govern socialista que ha recuperat l’alegria d’una ciutat que estava estancada i trista i que ha retornat el protagonisme i la veu a les persones. La nova aventura d’Alfred Costa en la nova radiotelevisió valenciana -al qual agraïsc la seua gran labor en la difícil tasca de governar durant estos dos anys i mig- ha propiciat que recaiga sobre mi la funció de mantenir informada la població, una tasca que assumisc amb il·lusió, però també amb respecte, coneixedora de la gran responsabilitat que comporta la Regidoria de Comunicació en una gran ciutat com és Torrent. Una comesa que atendré amb la màxima dedicació, quan el veterà BIM Torrent acaba de complir els 200 números publicats, un rècord en la història de la premsa local municipal, i amb una idea per sobre de totes: que la comunicació de l’Ajuntament siga la veu del poble, i que siguen les associacions i col·lectius, que al final són els que dinamitzen i donen vida a la nostra ciutat, els autèntics protagonistes de les seues pàgines. Així, presente este nou número, el 201, que ens ha de donar una visió general del que s’ha esdevingut en la nostra ciutat al

diferents associacions i col·lectius de la ciutat que, com ja he indicat abans, tindran en els micròfons de l’ens municipal el seu altaveu per a explicar i donar a conéixer tota la seua activitat.

SUSI FERRER SAN PABLO Regidora de l’Àrea de Cultura, Participació Ciutadana, Transparència i Turisme

llarg del primer trimestre d’enguany. Una informació elaborada des de la direcció del BIM, en col·laboració amb el Gabinet de Premsa, a partir dels diversos esdeveniments i activitats que es duen a terme en el nostre estimat municipi. Esta revista municipal continuarà la mateixa línia duta fins ara, gràcies a la informació que proporcionen els diversos departaments municipals i a la interacció amb la ciutadania i on destaquen les col·laboracions d’especialistes en diverses matèries, com en els àmbits de la història local, la cultura, el medi ambient o l’esport. I en matèria d’informació, he d’afegir que la ràdio municipal de Torrent ha arrancat les emissions en proves i preveu iniciar una programació amb la col·laboració de les

I començarà a emetre amb una programació 100 % municipal i consensuada pel Consell Assessor de la Ràdio, creat en 2016, i que garantirà la pluralitat en els continguts, igual que ocorre amb el Consell Rector del BIM. Recuperem així una ràdio amb una graella per a la ciutadania que entre 2011 i 2015 requeia en mans d’una empresa privada. Després de l’arrancada de les emissions en proves, i a l’espera de les emissions regulars, l’empresa encarregada del control tècnic i manteniment està fent inventari i avaluant els equips. D’altra banda, la ràdio de Torrent està en tràmits per a adherir-se a la Xarxa d’Emissores Municipals i compartir programes amb altres emissores locals, i ja puc avançar també que es retransmetran en temps real (streaming) alguns programes, perquè la ràdio isca dels estudis de l’edifici Metro i arribe a tots els racons de Torrent i de la comarca a través de les nostres xarxes socials, que en estos dos anys i mig de gestió socialista han multiplicat la seua repercussió a causa del bon treball que es du a terme en comunicació municipal, com ho demostra la xifra de 10.000 “m’agrada” aconseguida recentment en Facebook. 

Moltes més notícies en

BIMtorrentdigital Butlletí d’Informació Municipal Annex del número 201. Primavera de 2018.

www.torrent.es

3


4

ajuntament

Proyectos financiados con fondos FEDER

Una manera de hacer Europa

U N A E S T R AT E G I A D E D E S A R R O L L O U R B A N O S O S T E N I B L E E I N T E G R A DO PA R A L A C I U DA D EDUSI TORRENT Año 2025. Torrent. La ciudad se ha convertido en un municipio inteligente, integrado y sostenible. Este es el objetivo que el Ayuntamiento busca conseguir a medio y largo plazo, hacer de Torrent un lugar más habitable y moderno. INÉS MURCIA FERRE

La localidad ha iniciado desde el año 2015 un camino hacia este modelo de ciudad inteligente, abierta a la inversión, la innovación y al conocimiento. Una ciudad económica y competitiva, donde la formación y el fomento del empleo sean el eje prioritario para la mejora del bienestar social y la calidad de vida de la ciudadanía. Una ciudad sostenible, respetuosa con el medio ambiente y la movilidad, que tenga como objetivo crearse como una ciudad energéticamente responsable. Torrent es y sigue queriendo ser una ciudad con historia, referente por su patrimonio histórico, arquitectónico y cultural. Pero sobre todo, quiere ser integradora, una ciudad que evoluciona situando a su ciudadanía como pieza prioritaria, que trabaja por una inclusión social real y la lucha contra la pobreza y la exclusión.

gue impulsar políticas urbanas integradas para mejorar el desarrollo urbano sostenible, definiendo las prioridades de actuación en el municipio dentro del período comprendido entre 2015-2025.

integración social, la sostenibilidad, modernización, transparencia y participación ciudadana, convirtiendo a nuestro municipio en una ciudad referente, abierta a la innovación y el conocimiento.

De las 269 propuestas de estrategias DUSI presentadas en toda España, 83 municipios fueron seleccionados para desarrollar sus estrategias urbanas, entre ellos nuestra ciudad, siendo una de las 10 localidades de la Comunidad Valenciana que ha recibido esta subvención. EDUSI Torrent se desarrollará en un período de 10 años con un presupuesto total de 11.053.941,34 euros, de los cuales el 50% será cofinanciado por fondos europeos y la cantidad restante por el Ayuntamiento, y permitirá el desarrollo de actuaciones de todo tipo en el municipio.

Los cuatro Objetivos Temáticos (OT) en los que se engloban las líneas de actuación de la EDUSI Torrent son: OT2: Mejorar el acceso, el uso y la calidad de las tecnologías de la información y la comunicación. OT4: Favorecer el paso a una economía de bajo nivel de emisión de carbono en todos los sectores. OT6: Conservar y proteger el medio ambiente y promover la eficiencia de los recursos. OT9: Promover la inclusión social y luchar contra la pobreza. Estos objetivos se llevarán a cabo dentro del marco de un proceso participativo que implica a los principales agentes sociales.

¿Qué aporta la EDUSI a Torrent? Esta subvención permitirá desarrollar líneas de trabajo que proporcionen a los habitantes una mejor calidad de vida, a través de la

EDUSI Torrent, una estrategia de ciudad participativa. Es un plan de acción que engloba toda la ciudad y que se ha di-

La necesidad de promover un desarrollo urbano con estrategias que integren estas características se ha convertido en una prioridad para este municipio, y en este contexto, nace la Estrategia de Desarrollo Urbano Sostenible e Integrado (EDUSI) de Torrent 2015-2025. ¿Qué es la EDUSI? La Estrategia de Desarrollo Urbano Sostenible e Integrado, propuesta desde la Comisión Europea, persi-

Rotonda Quatre Camins Presupuesto aproximado: 959.418 euros. Plazo de ejecución aproximado: 7 meses.


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

Rotonda Reina Sofía. Presupuesto aproximado: 238.032 euros. Plazo de ejecución aproximado: 5 meses.

señado teniendo en cuenta la participación ciudadana. Es por ello que en el marco de este proyecto se contempló la creación de un Comité de Participación, un órgano formado por el tejido asociativo y organizativo de la ciudad que refuerza uno de los principales objetivos planteados dentro del Programa Operativo FEDER: la política antifraude en el desarrollo de las funciones de todos los municipios adheridos a la estrategia. En marzo del pasado año 2017 se fundó este comité, pieza fundamental en el desarrollo de la estrategia, ya que permite que los diferentes agentes sociales sean portavoces de las demandas de la ciudadanía, presentando una combinación de aportaciones de organizaciones sociales, empresas privadas y ciudadanos, además de las fuerzas políticas de la ciudad. En el Comité de Participación, al margen de quienes conforman el Ayuntamiento y personal técnico del consistorio responsable de la Comisión Técnica EDUSI y la Unidad de Asuntos Europeos, también están representados la Federación de Asociaciones Ciudadanas de Torrent y Comarca (FAC), Asociación de Comerciantes-Torrent Comercial, Asociación de Comercio de Torrent, Federación de Asociaciones Vecinales

de Barrios y Urbanizaciones (FAVBUR), Col·lectiu Soterranya, Agrupación de Hosteleros de Torrent, Fundació l’Horta Sud de la Comunitat Valenciana, Asociación Empresarial de Torrent, Asociación de Emprendedores de Torrent y l’Horta Sud y el tejido cultural, festivo y patrimonial de Torrent.

con el objetivo de primar el espacio peatonal y la integración del barrio de los Caracoles en el tejido urbano. Las diferentes tareas de mejora consideran medidas como la reducción de la velocidad de circulación en la zona y de la contaminación acústica y lumínica, siguiendo con el compromiso de la estrategia DUSI de evolucionar hacia una ciudad más sostenible.

PROYECTOS DE LA EDUSI TORRENT

Mejora de la movilidad y accesibilidad en la calle Valencia con la carretera Mas del Jutge. El cruce de la calle Valencia con Canónigo Gisbert y Mas del Jutge es uno de los puntos más problemáticos de tráfico regulado de la ciudad. El consistorio, mediante esta estrategia urbana, ha dispuesto resolver uno de los problemas históricos del municipio. El proyecto contempla tres actuaciones: la construcción de una glorieta, la urbanización completa de la calle Valencia en el tramo comprendido entre el cruce y la calle Mariano Puig Yago y, por último, para establecer una correcta zona de tránsito peatonal, se ha llegado a un pacto urbanístico con el propietario de una de las parcelas de la zona que ha permitido desarrollar estas tareas, entre las que destacan la mejora en el alcantarillado y soterramiento del tendido eléctrico. 

Mejora del cruce calle Padre MéndezAvenida Reina Sofía. La estrategia DUSI, contempla en materia de movilidad y en la línea de la mejora de la red viaria, la eliminación de uno de los cruces de mayor intensidad de tráfico y de concentración de accidentes: el cruce de la calle Padre Méndez con la Avenida Reina Sofía. Con la creación de una glorieta se mejorará la red viaria y la accesibilidad al bulevar, cumpliendo además con los objetivos de sostenibilidad reduciendo los gases del efecto invernadero y la contaminación. Reurbanización de Camí Reial. Las actuaciones de la estrategia DUSI contemplan también la mejora de la calle Camí Reial, antigua carretera comarcal CV-405,

5


6

ajuntament

OBRES QUE MILLORARAN EL CARRER DEL CAMÍ REIAL

Entre els diversos projectes urbanístics que durà a terme l’Ajuntament estan les obres del Camí Reial, en el tram comprés entre els carrers de València i el del Riu Túria, les quals preveuen una sèrie d’actuacions que posarà en marxa la Delegació d’Urbanisme, emmarcades en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat de Torrent (EDUSI Torrent) amb un pressupost de 1.914.306,59 euros, cofinançats en un 50 % per l’Ajuntament, i l’altre 50 % pels fons europeus.

El projecte de reurbanització del carrer del Camí Reial pretén prolongar l’actuació feta en el carrer de València dins del programa europeu URBAN l’any 2014.

del carrer, incrementar el nombre de passos de vianants i millorar la integració ambiental amb la plantació d’arbres alineats i la renovació del mobiliari urbà.

La primera fase d’actuació en el carrer del Camí Reial preveu, per tant, la reordenació de la secció viària que, condicionada per l’alineació de les façanes del carrer, té per objecte adequar els recorreguts dels vianants del carrer a la normativa vigent en matèria d’accessibilitat, amb la definició de voreres de 2 m d’ample. Es pretén, igualment, millorar les connexions transversals

Les principals actuacions del projecte aprovat són la renovació dels serveis que hi ha actualment. Preveuen la instal·lació de la xarxa separativa de sanejament, per la qual cosa s’instal·larà un nou col·lector pluvial i la instal·lació de nous punts de recollida de l’aigua de la pluja, a més de la renovació de la xarxa de sanejament, tant pel que fa a la canonada com a les connexions domiciliàri-

es. A més, es durà a terme la substitució de la xarxa d’aigua potable, la renovació de l’enllumenat públic, la substitució de la senyalística existent, la instal·lació de reg i la repavimentació de les voreres i la calçada. Així mateix, es preveu el soterrament del contenidor de RSU. Després que s’hagen adjudicat les obres, es preveu que el termini d’execució siga de nou mesos.  - Informació facilitada per la Secció d’Obres i Edificis Públics

*L’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat de Torrent (EDUSI Torrent) té per objecte la planificació d’actuacions de regeneració urbana per a executar fins al 2022, per mitjà d’un enfocament integrat que regule aspectes econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials; està cofinançada al 50 % per fons europeus, concretament pel POCS FEDER 2014-2020. L’import total d’actuacions que cal executar és d’11.053.941,34 €, dels quals 5.526.970,67 € provenen de fons comunitaris. EDUSI Torrent inclou actuacions que es duran a terme en diverses àrees temàtiques per tota la ciutat, gestionades des de l’Ajuntament, amb la col·laboració de distintes entitats públiques i privades i la participació activa de la ciutadania i societat civil.


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

S E D I S E Ñ A N R U TA S S E G U R A S PA R A Q U E L O S E S CO L A R E S VAYA N C A M I N A N DO A L CO L E El Ayuntamiento trabaja en el desarrollo de Rutas Escolares Inteligentes, una iniciativa de la estrategia de ciudad cofinanciada por Fondos Europeos de Desarrollo Regional (FEDER), que consiste en la creación de un itinerario seguro para que niños y niñas puedan recorrer caminando el trayecto de ida y vuelta al centro educativo de manera autónoma (como hacían sus padres y abuelos, un hábito que ha venido despareciendo por diversas causas, entre ellas, el tráfico automovilístico), lo que favorecerá su autoestima y su interacción social. Con estos caminos se quiere conseguir reducir el número de vehículos privados que trasladan a menores hasta el colegio, fomentando los valores de sostenibilidad, y “concienciando a los escolares para que se desplacen a pie hasta el colegio, como una forma activa de luchar contra del sedentarismo”, explica Patricia Sáez, concejala de Educación.

Desde las áreas de Educación, Seguridad Ciudadana y Modernización se realizan jornadas informativas.

Se trata de un proyecto de rutas preparadas, condicionadas y señalizadas que da comienzo en los colegios públicos Federico Maicas, Antonio Machado, Miguel Hernández, Sant Pasqual, Les Terretes, y el IES Marxadella. El consistorio identificará y señalizará los recorridos, condicionará los pasos de peatones,

prohibirá el estacionamiento indebido, eliminará los contenedores en algunos puntos de la ruta, acondicionará las aceras y eliminará las barreras arquitectónicas para conseguir una vía pública más segura, en la que también se incrementará la vigilancia por parte de la Policía Local.

Desde las áreas de Educación, Seguridad Ciudadana y Modernización se realizan jornadas informativas en los centros participantes para dar a conocer estas rutas, además de solicitar la colaboración en el proyecto a la dirección de los centros y las AMPAS para que expliquen y promuevan la iniciativa al alumnado con la ayuda de material informativo. Por otro lado se realiza un estudio de los hábitos de movilidad del alumnado en los trayectos desde su casa a la escuela y viceversa. Esta información se recopila mediante encuestas anónimas dirigida a los padres, madres, tutores. El proyecto también depende en gran medida de la colaboración personal del centro escolar, asociaciones vecinales, comerciantes, y sobre todo de los principales actores, los niños y las niñas. Por ello se ha creado una encuesta ciudadana con una serie de preguntas que se pueden responder electrónicamente accediendo a www.torrent.es/rutesescolars  - Información facilitada por el GPA

7


8

ajuntament

PRESA DE POSSESSIÓ DE S U S I F E R R E R S A N PA B L O COM A REGIDORA

En el Ple ordinari celebrat l’1 de febrer d’enguany, es va nomenar Asunción Ferrer San Pablo regidora del grup polític municipal Socialista, la qual substitueix Alfred Costa Folgado, qui va presentar la renúncia a l’acta de regidor. L’alcalde féu constar que Asunción Ferrer San Pablo formulà la corresponent declaració d’interessos i com que no està afectada per causes d’incompatibilitat, té les condicions legals per a prendre possessió del càrrec. La presa de possessió es dugué a terme d’acord amb la

fórmula legal preceptiva i va adquirir la plena condició de regidora d’este Ajuntament, amb el règim de retribucions previst en el punt 6, apartat primer “Règim de retribucions”, 2n. Regidors delegats d’àrea, de l’acord plenari de data 6 de juliol de 2015. 

L’alcalde, Jesús Ros, donà la benvinguda a la nova regidora en nom de tota la corporació.

DECRETS DECRET NÚM. 370/2018. A la vista de la presa de possessió de la Sra. Asunción Ferrer San Pablo com a regidora d’este Ajuntament, en substitució del Sr. Alfred Costa Folgado, i de conformitat amb el que disposen els articles 126.2 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 37 del Reglament Orgànic del Govern i Administració d’este Ajuntament, resolc: Primer. Nomenar com a membres de la Junta de Govern Local de l’Ajuntament els següents regidors i regidores: Sra. María Encarnación Lerma Besó, Sra. Inmaculada Amat Martínez, Sr. Andrés José Campos Casado, Sra. Patricia Sáez Orea, Sr. Francisco José Carbonell Pons, Sra. Nadia Marín Nieto, Sr. José Antonio Castillejo Durán, i Sra. Asunción Ferrer San Pablo. Segon. Designar per a la Secretaria de la Junta de Govern Local els següents regidors membres de la Junta de Govern Local: Titular: Sr. Francisco José Carbonell Pons. Suplent: Sr. José Antonio Castillejo Durán. Tercer. Este decret substitueix i deixa sense efecte el Decret núm. 2248/2015, de 23 de juny. Quart. Donar compte d’este decret en la primera sessió que celebre el Ple d’este Ajuntament i notificar-lo personalment als designats, així com publicar-lo en el Butlletí Oficial de la Província, Butlletí d’Informació Municipal i la web municipal, sense perjudici de l’efectivitat dels nomenaments a partir del dia de la data. DECRET NÚM. 371/2018. A la vista de la presa de possessió de la Sra. Asunción Ferrer San Pablo com a regidora d’este Ajuntament, en substitució del Sr. Alfred Costa Folgado, i de conformitat amb el que disposen els articles 125 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 51 del Reglament Orgànic del Govern i Administració d’este Ajuntament, resolc: Primer. Nomenar tinents d’alcalde els següents membres de la Junta de Govern Local: Primera tinenta d’alcalde: Il·lma. Sra. M. Encarnación Lerma Besó. Segona tinenta d’alcalde: Il·lma. Sra. Inmaculada Amat Martínez. Tercer tinent d’alcalde: Il·lm. Sr. Andrés José Campos Casado. Quarta tinenta d’alcalde: Il·lma. Sra. Patricia Sáez Orea. Cinqué tinent d’alcalde: Il·lm. Sr. Fco. José Carbonell Pons. Sisena tinenta d’alcalde: Il·lma. Sra. Nadia Marín Nieto. Seté tinent d’alcalde: Il·lm. Sr. José Antonio Castillejo Durán. Vuitena tinenta d’alcalde: Il·lma. Sra. Asunción Ferrer San Pablo. Segon. Determinar que l’ordre de substitució en els supòsits dels articles 23.3 de la Llei 7/85 i 52.a) i b) del Reglament Orgànic del Govern i Administració de l’Ajuntament de Torrent serà el mateix que figura en la relació anterior. Tercer. Este decret substituïx i deixa sense efecte el Decret núm. 2247/2015, de 23 de juny. Quart. Donar compte d’este decret en la primera sessió plenària que se celebre a partir de la data del decret i notificar-lo personalment als designats, així com publicar-lo en el Butlletí Oficial de la Província, Butlletí d’Informació Municipal i web municipal, sense perjudici de la seua eficàcia des del mateix dia de la data.


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

DECRET NÚM. 373/2018. A la vista de la presa de possessió de la Sra. Asunción Ferrer San Pablo com a regidora d’este Ajuntament, en substitució del Sr. Alfred Costa Folgado, i de conformitat amb el que disposen els articles 124.4, k de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 31 i secció primera del capítol III del títol preliminar del Reglament Orgànic de Govern i Administració de l’Ajuntament, resolc: Primer. Estructurar l’Administració municipal, sota la superior adreça d’esta Alcaldia, en les següents àrees de govern. 1. Àrea de Drets Personals. Regidora de l’àrea: Sra. María Encarnación Lerma Besó. Contingut merament enunciatiu: Polítiques d’Igualtat, Dona, Família, Sanitat, Infància, Servei d’Ajuda a la Família, Dependència, Educació per a la Salut, Sanitat Ambiental. 2. Àrea de Desenvolupament Sostenible. Regidora de l’àrea: Sra. Inmaculada Amat Martínez. Contingut merament enunciatiu: Urbanisme, Grans Projectes, Habitatge, Infraestructures, Medi Ambient, Serveis Urbanístics, Barris, Urbanitzacions, Infraestructures del Transport, Relacions amb la Societat Nous Espais, SA, Canvi Climàtic i Energies Renovables, Forest Pública, Cicle Integral de l’Aigua. 3. Àrea de Gestió de Recursos i Modernització. Regidor de l’àrea: Sr. Andrés José Campos Casado. Contingut merament enunciatiu: Gestió Pressupostària, Econòmica, Tributària i Fiscal, Comptabilitat, Contractació, Patrimoni, Subvencions, Tresoreria, Recaptació, Modernització i Noves Tecnologies, Informació i Règim Interior, Relacions amb Recaptació Torrent, SA i Idea’t i Oficina d’Emprenedors, Desenvolupament Econòmic i Social, Comerç, Ocupació. 4. Àrea d’Educació i Dinamització Lingüística. Regidora de l’àrea: Sra. Patricia Sáez Orea. Contingut merament enunciatiu: Educació, Biblioteques, Arxius, Promoció del Valencià i Política Lingüística, Relacions amb el Consell Escolar, Administració Educativa i Centres Escolars, Absentisme Escolar, Programes Educatius, Coordinació de Centres d’Educació Infantil, Fira del Llibre. 5. Àrea d’Atenció a les Persones. Regidor de l’àrea: Sr. Francisco José Carbonell Pons. Contingut merament enunciatiu: Benestar Social, Tercera Edat, Punt d’Aliments, Gestió dels Centres de Serveis Socials, Voluntariat, Consum, Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, Venda no Sedentària.

6. Àrea de Joventut i Esports. Regidora de l’àrea: Sra. Nadia Marín Nieto. Contingut merament enunciatiu: Joventut, Esports, Drets dels Animals, Relacions amb la Fundació Esportiva Municipal, Subvencions Esportives, Gestió de l’Espai, Escoles Esportives. 7. Àrea de Festes, Falles, Seguretat, Espais Públics i Personal. Regidor de l’àrea: Sr. José Antonio Castillejo Durán. Contingut merament enunciatiu: Personal, Seguretat, Policia Local, Zones Verdes, Vies Públiques, Coordinació de serveis en via pública, Protecció Civil, Emergències, Mobilitat, Transport, Festes i Falles. 8. Àrea de Cultura, Participació Ciutadana, Transparència i Turisme. Regidora de l’àrea: Sra. Asunción Ferrer San Pablo. Contingut merament enunciatiu: Cultura, Turisme, Participació Ciutadana, Comunicació, Publicacions, Gestió d’Infraestructures Culturals (Auditori, EMAT i altres), Sales d’Exposicions, Patrimoni Històric, Artístic i Etnològic. Segon. Efectuar delegació genèrica de competències en els diferents regidors delegats d’àrea, en els termes de l’article 13 del Reglament Orgànic de Govern i Administració de l’Ajuntament, la qual comprén, a més de les funcions enumerades en l’article 60, les següents: L’exercici de la totalitat de les competències originàries i delegables d’esta Alcaldia en cadascuna de les matèries incloses en les àrees de govern, excepte aquelles delegades en la Junta de Govern Local i les objecte de delegació específica. La facultat de dictar actes administratius i la resolució de recursos potestatius de reposició contra els actes esmentats. La de sol·licitar subvencions en les matèries incloses en l’àrea de govern, excepte aquelles que siguen objecte de delegació específica, sempre que no comporte compromís d’aportació econòmica, i en cas de fer-ho, que hi haja consignació pressupostària. L’atorgament de subvencions en les matèries incloses en l’àrea de govern. La d’ordenar l’expedició i donar el vistiplau als certificats de dades pròpies de la seua àrea, excepte si es tracta d’acords plenaris o de Junta de Govern Local, o resolucions d’Alcaldia o tinences d’Alcaldia. La de signatura dels anuncis i edictes per a publicar-los en el tauler d’edictes, butlletins o diaris oficials que corresponguen. La de signatura d’oficis de remissió de documents i actes a altres entitats. La de relacionar-se amb associacions i entitats vinculades amb les matèries pròpies de l’àrea de govern.

Tercer. Establir les següents regles per a l’exercici de les delegacions: 1. La totalitat de les delegacions atorgades hauran de ser acceptades pels delegats, i s’entendran acceptades tàcitament si en el termini de tres dies hàbils no hi ha manifestació expressa de no acceptar-les. 2. Les atribucions rebudes per delegació són indelegables en un tercer. 3. L’Alcaldia conserva la facultat de rebre informació detallada de la gestió de la competència delegada i dels actes i disposicions dictats en virtut de la delegació, així com la de ser informada prèviament a l’adopció de decisions de transcendència. 4. En els decrets que dicten els delegats en l’exercici de la delegació haurà de fer-se constar expressament esta circumstància. 5. La present delegació d’atribucions té caràcter indefinit, excepte que la temporalitat es deduïsca de la pròpia naturalesa de la competència delegada, la qual podrà ser revocada en qualsevol moment sense perjudici de l’avocació en el termini establit legalment. 6. En els supòsits de canvi de titular dels òrgans delegants es presumeix, excepte esment exprés en contra, que les delegacions conferides pels anteriors titulars es mantenen en els mateixos termes. Quart. Este decret de delegació haurà de notificar-se personalment als delegats, així com publicar-se en el Butlletí Oficial de la Província de València i en el Butlletí d’Informació Municipal, així com en la web municipal. Cinqué. En tot cas, les delegacions efectuades produeixen efectes des de la data d’este decret. Sisé. Este decret substitueix i deixa sense efecte el Decret núm. 2249/2015, de 23 de juny. DECRET NÚM. 400/2018. En data 5 de febrer de 2018 s’ha dictat el Decret 400/2018, mitjançant el qual es delega l’exercici de l’atribució de l’Alcaldia per a autoritzar matrimonis civils, en tots i cadascun dels regidors i regidores de la corporació municipal. De conformitat amb el que disposen l’article 51 del Codi Civil i l’article 124.5 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, fent ús de les facultats que m’estan conferides, resolc: Primer. Delegar, de forma expressa i especial, l’exercici de l’atribució d’esta Alcaldia per a autoritzar matrimonis civils en tots i cada un dels regidors i regidores de la corporació municipal: Sra. M. Encarnación Lerma Besó, Sra. Inmaculada Amat Martínez, Sr. Andrés José

9


10

ajuntament

Campos Casado, Sra. Patricia Sáez Orea, Sr. Francisco José Carbonell Pons, Sra. Nadia Marín Nieto, Sr. José Antonio Castillejo Durán, Sra. Asunción Ferrer San Pablo, Sra. Amparo Folgado Tonda, Sr. José Francisco Gozalvo Llácer, Sr. Salvador Císcar Juan, Sr. Ignacio Carratalá Belloch, Sr. Jorge Planells Andreu, Sra. M. Carmen Benavent Roig, Sr. Joaquín Alejandro Moya Ferris, Sr. Javier Noguera Andreu, Sra. Ana María Penella Busach, Sr. Pau Alabajos Ferrer, Sra. M. Carmen Silla Mora, Sr. David Baviera Climent, Sr. Víctor González Medina, Sr. Enrique Campos Fenoll, Sr. Francisco J. Cubas Monedero i Sr. Jaume Felip Santonja i Ricart Segon. La delegació atorgada haurà de ser acceptada pels delegats i s’entén acceptada tàcitament si en el terme de tres dies hàbils no fan manifestació expressa de no acceptar-la. Tercer. No obstant això, l’Alcaldia podrà autoritzar matrimonis, i s’haurà d’entendre avocada la competència quan intervinga directament en l’autorització d’un matrimoni concret. Quart. Este decret substituïx i deixa sense efecte el Decret núm. 372/2018, de 5 de febrer. Cinqué. Este decret de delegació s’ha de notificar, personalment, als delegats i s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de la Província i en el Butlletí d’Informació Municipal. En tot cas, les delegacions produiran efecte des de la data d’adopció d’este decret. DECRET NÚM. 444/2018. Per Decret número 2584/2015, de 17 de juliol, es va designar el regidor delegat de l’Àrea de Govern de Transparència, Activitats Lúdiques i Tradicionals, Sr. Alfredo Costa Folgado, president de l’organisme autònom municipal Junta Local Fallera de Torrent. A la vista de la renúncia al càrrec de regidor formulada pel Sr. Costa, i en virtut del que disposen els articles 43, 44, 114 a 118 ambdós inclusivament, 120 i 121 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, i l’article 9 dels Estatuts de l’organisme autònom municipal Junta Local Fallera de Torrent, resolc: Primer. Designar el regidor delegat de l’Àrea de Govern de Festes, Falles, Seguretat, Espais Públics i Personal, Sr. José Antonio Castillejo Durán, president de l’organisme autònom municipal Junta Local Fallera de Torrent i efectuar a favor seu la delegació de les competències atribuïdes a la Presidència. Segon. La delegació atorgada haurà de ser acceptada pel delegat; s’entén acceptada tàcitament si en el terme de tres dies hàbils

no fa manifestació expressa de no acceptar-la. En tot cas, la delegació produïx efecte des de l’endemà de la data d’este decret. Tercer. Les atribucions rebudes per delegació són indelegables en un tercer. Quart. L’òrgan delegatori conserva la facultat de rebre informació detallada de la gestió de la competència delegada i dels actes o disposicions emanats en virtut de la delegació, així com la de ser informat prèviament a l’adopció de decisions de transcendència. Cinqué. En els decrets que dicte el delegat en l’exercici de la delegació haurà de fer-s’hi constar expressament esta circumstància. Sisé. S’ha de donar compte del decret al Ple en la primera sessió que celebre, a més, s’ha de notificar, personalment, al delegat i s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de la Província i en el Butlletí d’Informació Municipal. Seté. Este decret substituïx i deixa sense efecte el Decret núm. 2584/2015, de 17 de juliol.

Esportiva Municipal, i vista la proposta efectuada pel grup municipal Socialista, fent ús de les competències que tinc atribuïdes, resolc: Primer. Nomenar la Sra. Asunción Ferrer San Pablo com a vocal del Consell Rector de la Fundació Esportiva Municipal, en substitució del Sr. Alfred Costa Folgado. Segon. Donar trasllat d’este decret a la Fundació Esportiva Municipal i a la interessada perquè en tinguen coneixement i efectes oportuns.

DECRET NÚM. 446 /2018. Per Decret número 2976/2015, de 10 de setembre, es va designar el regidor delegat de l’Àrea de Govern de Transparència, Activitats Lúdiques i Tradicionals, Sr. Alfred Costa Folgado, president del Consell Municipal de Cultura de Torrent. A la vista de la renúncia al càrrec de regidor formulada pel Sr. Costa, i en virtut del que disposen els articles 43, 44, 114 a 118 ambdós inclusivament, 120 i 121 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, i l’article 4 del Reglament Orgànic del Consell Municipal de Cultura, resolc: Primer. Designar la regidora delegada de l’Àrea de Govern de Cultura, Participació Ciutadana, Transparència i Turisme, Sra. Asunción Ferrer San Pablo, presidenta del Consell Municipal de Cultura. Segon. Traslladar este decret a la persona interessada, perquè en tinga coneixement i als efectes oportuns.

DECRET NÚM. 448/2018. Per decret número 151/2016, de 21 de gener, es va designar el regidor delegat de l’Àrea de Govern de Transparència, Activitats Lúdiques i Tradicionals, Sr. Alfredo Costa Folgado, com a president de l’emissora municipal de freqüència modulada Ràdio Municipal de Torrent. A la vista de la renúncia al càrrec de regidor formulada pel Sr. Costa, i en virtut del que disposen els articles 43, 44, 114 a 118 ambdós inclusivament, 120 i 121 del reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, i l’article 9é del Reglament Intern de l’Emissora Municipal, fent ús de les facultats que em confereix la legislació vigent, resolc: Primer. Delegar la presidència de l’emissora municipal de freqüència modulada Ràdio Municipal de Torrent en la regidora delegada de l’Àrea de Govern de Cultura, Participació Ciutadana, Transparència i Turisme, Sra. Asunción Ferrer San Pablo. Segon. Este decret s’ha de notificar a la interessada, així com a la resta d’integrants del Consell Assessor, perquè en tinguen coneixement i als efectes oportuns. Tercer. Este decret substitueix i deixa sense efecte el Decret núm. 151/2016, de 21 de gener.

DECRET NÚM. 447/2018. Per Decret número 2676/2015, de 24 de juliol, es nomenaren els vocals del Consell Rector de la Fundació Esportiva Municipal, quatre a proposta del grup polític que exerceix el govern municipal, quatre a proposta de la resta de grups polítics amb representació en el Ple i dos a proposta de l’Alcaldia. Entre els proposats pel grup municipal Socialista, es va nomenar el Sr. Alfred Costa Folgado. A la vista de la presa de possessió de la Sra. Asunción Ferrer San Pablo com a regidora d’este Ajuntament, en substitució del Sr. Alfred Costa Folgado, i de conformitat amb el que disposa l’article 8.3.a) dels Estatuts Reguladors de la Fundació

DECRET 450/2018. Per Decret número 3029/2017, de 23 d’octubre, es va crear una comissió amb l’objecte de l’estudi, posada en marxa i seguiment d’una Oficina de Turisme, aprovada per acord plenari de data 2 de febrer de 2017. Entre els proposats pel grup municipal Socialista, es va nomenar titular el Sr. Alfred Costa Folgado. A la vista de la presa de possessió de la Sra. Asunción Ferrer San Pablo com a regidora d’este Ajuntament, en substitució del Sr. Alfred Costa Folgado, i de conformitat amb el que disposen els articles 80 i següents del vigent Reglament Orgànic del Govern i Administració de l’Ajuntament de Torrent, i vista la proposta efectuada pel


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

grup municipal Socialista, fent ús de les competències que tinc atribuïdes, resolc: Primer. Nomenar la Sra. Asunción Ferrer San Pablo membre titular de la Comissió d’Estudi i Seguiment d’una Ofici-

na de Turisme, en substitució del Sr. Alfred Costa Folgado. Segon. Traslladar este decret a l’Ajuntament Ple, així com a la interessada, perquè en tinguen coneixement i als efectes oportuns. 

Torrent, 5 de març de 2018 L’Alcalde, P.D. (Decret núm. 373/2018). El Delegat de l’Área de Festes, Falles, Seguretat, Espais Públics i Personal, José Antonio Castillejo Durán

DELEGACIÓ DE COMPETÈNCIES DE LA JUNTA DE GOVERN LOCAL EN REGIDORS I REGIDORES La Junta de Govern Local, en sessió ordinària del dia 12/02/2018, acordà aprovar la proposta d’acord de Jesús Ros Piles, alcalde president de l’Ajuntament: Primer. Delegar en els regidors i regidores d’àrea que se citen, les atribucions que a continuació s’especifiquen*, i la Junta de Govern Local reservar-se per a si les atribucions que li són pròpies, sense perjuí de la possibilitat de rebre delegacions d’altres òrgans: 1. Il·lma. Sra. María Encarnación Lerma Besó, regidora de l’Àrea de Drets Personals: Concessió de llicències en matèries pròpies de la seua delegació. 2. Il·lma. Sra. Inmaculada Amat Martínez, regidora de l’Àrea de Desenvolupament Sostenible: Llicències en matèria urbanística, mediambiental i d’activitats i altres pròpies de la seua àrea de govern, així com la devolució de garanties vinculades a estes. Aprovació de projectes d’obra el pressupost dels quals no excedisca el límit del contracte menor d’obres, cinquanta mil. Devolució de garanties contractuals relatives a actuacions integrades o aïllades. 3. Il·lm. Sr. Andrés José Campos Casado, regidor de l’Àrea de Gestió de Recursos i Modernització: Desenvolupament de la gestió econòmica, autoritzar i disposar despeses en matèria de competències de la Junta de Govern Local i disposar despeses prèviament autoritzades pel Ple. Òrgan de contractació respecte dels contractes menors d’obres i els contractes menors de subministrament i de servicis. Tanmateix, òrgan de contractació respecte dels contractes administratius especials i contractes privats quan el seu import no excedisca el límit assenyalat per al contracte menor en matèria de servicis. Concessions sobre els béns municipals, adquisició d’immobles i drets subjectes a la legislació patrimonial i alienació del patrimoni, sempre que el seu import no excedisca el límit assenyalat per al contracte menor en matèria de servicis. Devolució de garanties contractuals, excepte les relatives a actuacions integrades o aïllades, aprovació de certificats parcials i actuacions de remissió i comunicació de contractes. Llicències en matèries pròpies de la seua àrea de govern.

4. Il·lma. Sra. Patricia Sáez Orea, regidora de l’Àrea d’Educació i Dinamització Lingüística: Llicències en matèries pròpies de la seua àrea de govern. 5. Il·lm. Sr. Francisco Carbonell Pons, regidor de l’Àrea d’Atenció a les Persones. Concessió de llicències en matèries pròpies de la seua àrea de govern. 6. Il·lma. Sra. Nadia Marín Nieto, regidora d l’Àrea de Joventut i Esports: Llicències en matèries pròpies de la seua àrea de govern. 7. Il·lm. Sr. José Antonio Castillejo Durán, regidor de l’Àrea de Festes, Falles, Seguretat, Espais Públics i Personal: Gestió del personal. Llicències en matèries pròpies de la seua àrea de govern. Decisions en matèria de personal que no estiguen atribuïdes expressament a un altre òrgan ni siguen competències del Ple ni de la Junta de Govern Local no delegables. 8. Il·lma. Sra. Asunción Ferrer San Pablo, regidora de l’Àrea de Cultura, Participació Ciutadana, Transparència i Turisme: Concessió de llicències en matèries pròpies de la seua delegació. *Els regidors i regidores d’àrea, tenen l’exercici de la potestat sancionadora en matèries pròpies de la seua delegació.

Segon. La present delegació d’atribucions té caràcter indefinit, i podrà ser revocada en qualsevol moment, sense perjuí de l’avocació en els termes establits legalment. Tercer. Les atribucions delegades s’hauran d’exercitar en els termes i dins dels límits d’esta delegació i no són susceptibles de ser delegades en un altre òrgan o regidor. Quart. Les competències delegades inclouen la facultat de resoldre els recursos de reposició contra els actes dictats per l’òrgan delegat. Cinqué. Els decrets que es dicten per delegació d’atribucions de la Junta de Govern Local hauran d’indicar expressament esta circumstància. Sisé. Este acord de delegació produirà efectes a partir del dia següent a la seua adopció, sense perjuí de la preceptiva publicació en el Butlletí Oficial de València i en el Butlletí d’Informació Municipal, així com en la web municipal.

Seté. Este acord substituïx i deixa sense efecte l’acord de la Junta de Govern Local de data 29 de juny de 2015. 

11


12

ajuntament

LA JUNTA LOCAL DE SEGURETAT D L’AJUNTAMENT Durant la reunió es va destacar la reducció dels actes delictius en la ciutat, que un any més continuen disminuint.

La Junta Local de Seguretat es va reunir en l’Ajuntament el dia 6 de febrer i va estar presidida per l’alcalde, Jesús Ros, i el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues. Hi van assistir el regidor de Seguretat Ciutadana, José Antonio Castillejo, el comissari cap de la Policia Local de Torrent, Eduardo Martínez, l’inspector cap de la comissaria Nacional de Policia, Manuel López, i el capità de la Guàrdia Civil cap de Paiporta, Juan Palma, entre d’altres. Durant la reunió, es va destacar la reducció dels actes delictius en la ciutat, que un any més continuen en descens. Respecte de 2016, els índexs de delinqüència a Torrent han baixat un 6,2%, tal com indica l’informe de la Delegació de Govern a la Comunitat Valenciana.

 “Es va acordar l’adhesió de l’Ajuntament al protocol de col·laboració i coordinació entre les forces i cossos de seguretat de l’Estat i els cossos de la Policia Local per a la protecció de víctimes de violència domèstica i de gènere”

En la junta es va acordar l’adhesió de l’Ajuntament al protocol de col·laboració i coordinació entre les forces i cossos de seguretat de l’Estat i els cossos de la Policia Local per a la protecció de víctimes de violència domèstica i de gènere, la qual cosa significa que s’han oficialitzat les funcions i els protocols d’actuació i coordinació amb la Policia Nacional en esta matèria. Amb este protocol es consolida i es reforça l’atenció assistencial, el servei policial i la protecció de la víctima. El regidor de Seguretat Ciutadana, José Antonio Castillejo va destacar que “estem fent el pas definitiu en violència de gènere, ja que la signatura del protocol suposa assumir les competències en esta matèria al costat de la Policia Nacional,” la qual cosa permetrà la total autonomia per a assistir la víctima.  - Informació facilitada pel GPA

Un sentido adiós a Miguel Oleaque Bustamante Miguel M. Oleaque Bustamante, concejal del Partido Popular de Torrent en dos mandatos municipales, falleció el día 23 del pasado mes de enero a la edad de 67 años, tras una larga enfermedad. Oleaque fue concejal de obras, parques y jardines entre los años 2007 y 2015. Ha sido el primer concejal de etnia gitana en el Ayuntamiento de Torrent, y en el ejercicio de su cometido municipal se llevaron a cabo numerosas actuaciones en la ciudad, como la implantación de contenedores so-

terrados, la restauración de la Fuente de las Ranas y la colocación de columpios adaptados a personas con movilidad reducida, entre otras. Su labor fue reconocida con la concesión de la Escoba de Plata que recibió el Ayuntamiento por la labor que desarrolló desde su Delegación en la limpieza de la ciudad. Mientras ejerció su cargo de concejal demostró ser una persona amable, atenta y resolutiva. Que descanse en paz. 


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

JAUME SANTONJA RICART Portaveu del Grup Guanyant Torrent- Acord Ciutadà

ENRIQUE CAMPOS FENOLL FRANCISCO J. CUBAS MONEDERO Ciutadans Torrent-Partit  de la Ciutadania (Cs)

ELS ACORDS ESTAN PER A COMPLIR-SE

UNA POLÍTICA ÚTIL

Resulta preocupant veure com, al Ple de l’Ajuntament de Torrent, hi ha acords presos per unanimitat que s’acompleixen a ulls clucs, i d’altres que són susceptibles de tenir interpretació, fins i tot per part del secretari major de la corporació.

Prácticamente han transcurrido tres años desde que Cs accedió a la institución. Hemos tenido la oportunidad de representar a ese grupo de personas que confiaron en una nueva forma de hacer política y que depositaron su confianza en un momento de gran incertidumbre. Mil gracias por darnos la oportunidad de crecer en valores y desarrollar el Grupo institucional, situándonos actualmente en la madurez de la juventud.

Així ens ha passat darrerament, quan malgrat la nostra insistència per recuperar seny i senderi, el partit que sustenta el govern socialista a la corporació ha entrebancat la reivindicació de Guanyant Torrent respecte dels antics treballadors i treballadores de La Cotxera. El Ple es desdiu d’un acord pres per unanimitat el 4 de febrer de 2016 i de l’informe jurídic que amb data del 27 d’octubre del mateix any aconsellava recórrer a l’antiga plantilla degut a “l’experiència acumulada”. Ara ens trobem amb el fet que la nova empresa està desenvolupant ja aquest servei sense contactar amb els antics treballadors i treballadores, amb la qual cosa està trencant així el compromís de l’Ajuntament de Torrent i del mateix alcalde de Torrent. Des de Guanyant Torrent, sempre s’han manifestat seriosos dubtes sobre l’obertura d’aquest pavelló esportiu, en cas que no s’acomplesquen els compromisos adquirits i pensem sincerament que, “no pot ser que un Ajuntament que defensa que el primer de tot està en les persones, al mateix temps, estiga avantposant els beneficis d’una empresa que ha menyspreat els drets consolidats del col·lectiu de treball”. Però, a més d’això, s’ha de dir que la nova llei del sector públic recull que tota contractació ha de tindre una clàusula social i laboral que garantisca la subrogació dels treballadors, tant si hi ha successió d’empreses com si no. En eixe sentit, el darrer acord entre la Generalitat Valenciana i els sindicats de classe implica que en tota contractació que fa una administració pública s’han de tenir en compte els interessos dels treballadors, els seus drets laborals consolidats, així com la seua subrogació quan es done el cas, i la valoració de l’experiència laboral. D’aquesta qüestió, l’Ajuntament de Torrent se n’ha fet el desentés. Per altra banda, l’obertura apressada de les instal·lacions mostra moltes deficiències fruit dels anys en què han estat tancades, però també de la mancança de manteniment que l’empresa anterior feia. De fet, hi ha usuaris que han denunciat que el paviment de les instal·lacions està brut o molt brut, els baixos de les portes de les dutxes estan oxidats o que el torn d’accés es troba mal col·locat i s’hi pot passar sense problemes per un costat. És a dir, la situació d’abandonament que Guanyant Torrent denunciava respecte del pavelló de Parc Central, constatem, malauradament, que aquest escenari es repeteix a La Cotxera, i fa evident que la gestió privada de serveis municipals no és millor ni és més efectiva. 

Durante este breve, pero intenso periplo, nuestras propuestas han ido encaminadas principalmente a los ejes que consideramos troncales y que afectan directamente a las personas, a los animales, a la seguridad, la sostenibilidad y el compromiso con el medio ambiente, bajo el paraguas de una política pública, al fin y al cabo, una política útil. Un proyecto local, fruto de la nueva Agrupación, está creando esa aureola de ilusión y dinamismo, estableciendo una eficaz bidireccionalidad entre el grupo institucional y el aparato orgánico, y unas sinergias, que dada la transversalidad e implicación de los recursos humanos, está permitiendo converger hacia un objetivo prioritario: La sociedad civil. Mencionar entre otros, nuestras propuestas de implantación de un sistema de depósito, devolución y retorno de envases (SDDR), así como la implantación de la educación Socio-emocional en los centros educativos, una herramienta que implicará tanto a docentes como a alumnos y que permitirá obtener grandes resultados principalmente en el desarrollo integral de las personas y saber afrontar los retos que plantea la vida cotidiana. Y es innegable la progresión de Cs, un partido que, lejos de caer en perífrasis monotemáticas muy propias del cacareo de otros partidos, ha llevado el orden y la rigurosidad donde la comodidad y la opacidad habían encontrado su zona de confort. Confiemos que mantendremos ese punto álgido hasta las próximas elecciones, donde Cs podría alcanzar el próximo Gobierno de España. Posdata: en nuestros currículums no figura ningún “master”, salvo el de servir y no servirse; tampoco hemos prestado un chalet para que nos concedan un suculento ERE, y estaremos ojo avizor del resultado de la supuesta financiación del Pspv y el Bloc, socio de Compromís. 

13


14

ajuntament

GRUP COMPROMÍS PER TORRENT

LA BÀSCULA, UN EXEMPLE DE GESTIÓ DI LETANT Fa 27 mesos Compromís per Torrent va presentar 32 esmenes al projecte de pressupostos locals presentats pel govern del PSOE per a l’exercici de 2016. L’esmena número 13 feia referència al control del pesatge dels residus de Torrent, qüestió aquesta fonamental perquè les torrentines i els torrentins puguem conéixer si el que ens cobra l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE), per reciclar els residus que generem és just i està basat en dades reals. Aquest concepte pels residus se’ns cobra en la factura que Aigües de l’Horta gira periòdicament a la totalitat dels usuaris i les usuàries. A més del seu ús com a eina de control per a saber si les taxes de reciclatge que ens cobren són justes o no, la posada en marxa d’una bàscula municipal té altres usos addicionals molt interessants, com per exemple que els llauradors de Torrent puguen pesar-hi les seues collites sense haver d’acudir a bàscules ubicades en altres municipis. Amb tot això, i després de més de dos anys des que s’aprovara la nostra proposta, la bàscula municipal continua sense ubicar-se. Aquesta manera de tractar els assumptes públics que ens afecten s’ha demostrat que és el modus operandi en la gestió municipal de l’actual govern socialista, que aprova esmenes i mocions que després mai es posen en marxa. En aquest sentit volem recordar que altres qüestions que formen part de l’acord pel qual l’alcalde Ros va ser investit, com la remunicipalització de l’Auditori de Torrent, estan totalment paralitzades, fins al punt que la comissió que havia d’analitzar el model de gestió de l’Auditori fa fa més de dos anys que no es reuneix. No és una decisió de l’anterior regidor de Cultura (Alfred Costa), o de l’actual (Susi Ferrer), sinó del fet que no hi ha voluntat política per part de l’alcalde Ros perquè la cultura torne a tindre una gestió des de l’interés comú i no del particular d’una empresa o altra. Ros governa amb un model de fa 20 anys, dient a quasi tot que sí i després fent la guerra pel seu compte, i mentrestant no s’adona que els ajuntaments han avançat des d’aleshores, s’han professionalitzat i modernitzat de tal manera que les polítiques diletants que està aplicant al llarg de la legislatura no poden seguir el ritme que imposen els reptes i les aspiracions d’una ciutat com Torrent. 

AMPARO FOLGADO TONDA Portaveu del Partit Popular

MIGUEL OLEAQUE BUSTAMANTE Quiero dedicarle a MIGUEL estas palabras en nombre del Grupo Popular del Ayuntamiento de Torrent. MIGUEL OLEAQUE BUSTAMANTE fue el primer concejal de etnia gitana del Ayuntamiento de Torrent, y cuando hace unos días, el pasado 8 de abril, se conmemoraba el “Día Internacional del Pueblo Gitano” no podemos dejar de recordar y agradecer a este torrentino su trabajo y dedicación por su ciudad. Tal vez nunca podamos expresar lo que ha significado para nuestro Partido y para Torrent Miguel Oleaque. Las grandes personas siempre solemos reconocerlas cuando ya no están entre nosotros. En el caso de Miguel, no fue así. Él entró en las vidas de todos los torrentinos a través de su trabajo y dedicación por la ciudad que tanto amaba: su Torrent. Supo entender que un político debe de servir siempre, y así lo hizo. Todos recordamos sus horas dedicadas para que todo estuviera limpio, la obra bien hecha, las farolas encendidas, la jardinera bien puesta, siempre tenía su teléfono abierto a cualquier llamada, no importaba la hora o donde estuviera, él siempre contestaba. Sus hijos me comentaban como en muchas ocasiones, en medio de una comida familiar, recibía una llamada, y él sin pensarlo, los dejaba y acudía allí donde hacía falta. Servicio y entrega, esa era su forma de ser. Con una sonrisa y siempre dando facilidad para resolver cualquier imprevisto. Pero también fue un marido que supo acompañar hasta el último momento a su mujer, que padeció la misma enfermedad, siempre desde la complicidad de un matrimonio que compartió toda su vida. Fue un padre orgulloso de sus tres hijos, siempre hablaba con admiración de sus hijos, se sentía el hombre más afortunado con su familia. Le llegó la hora de ser abuelo, y les dedicó a sus nietos todo el tiempo que le era posible. Ya jubilado, hablaba de acompañar a sus nietos y llevarlos donde le precisara. Tenía adoración por su hermano, siempre preocupado por él, contándonos sus cosas. Existía entre ellos esa complicidad que dan lo años y el cariño entre hermanos Servicio y entrega. Cuando en estos años, ya jubilado, lo podíamos encontrar tomando un café, siempre se preocupaba por cómo nos iba todo, cómo estaban nuestros hijos, nuestras familias, y siempre se despedía con ese deseo de “tranquila, todo irá bien”. Era un gran conversador, y respetuoso con todos, siempre sabías que podías contar con él. En su etapa de concejal, los funcionarios siempre le agradecieron su educación y trato respetuoso. En los momentos distendidos sabía disfrutarlo con todos, con una amplia sonrisa y esa bondad. Algunos pudimos disfrutar de una de sus habilidades: tocar la guitarra, hacer sentir en las cuerdas aquello que expresaba. Miguel era y fue excepcional. Nos ha dejado a todos una gran lección de superación, nos ha enseñado que la vida hay que vivirla en paz con todos. Lecciones como ésta sólo la dan personas excepcionales. Personas como Miguel Oleaque. Su nombre y su memoria permanecerán siempre en nuestros corazones. Gracias Miquel. 


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES MUNICIPALS

Novetats primavera

Presentem una selecció dels llibres que hem rebut a les nostres biblioteques ANDRÉS CAMPOS Portaveu del Grup Socialista

Moltes més novetats a la teua biblioteca

LA BUENA INFORMACIÓN Un amigo me contaba el otro día, casi a modo de burla, que de tanto oír el salario medio y los ingresos que percibía cada ciudadano de media ya no sabía quién tenía razón, si su cuenta del banco y su incapacidad para llegar a fin de mes o las encuestas y estudios que leía. Es quizá una forma muy drástica y un poco jocosa de denunciar una situación que por norma parece que no es alarmante, y es que muchas veces los datos sobre una media nada tienen que ver con los datos obtenidos si sacamos la mediana. “Es decir, los salarios medios de la Comunidad Valenciana son de 1.483 € al mes, pero eso es la media que sale al ponderar los grandes sueldos y los más bajos. Si vamos a ver la mediana veremos que casi 3 de cada 4 valencianos están en torno a los 1.000 € o por debajo. Mi amigo iba mucho más allá en la reflexión y me hablaba que tener la información sesgada o de parte, influía en todas nuestras decisiones tanto que él llegaba ya a dudar de su realidad para fiarse de les encuestas o de las medias publicadas. Por esto es tan importante tener los datos brutos, la información disponible sin cocinarla, la transparencia y el derecho a la información es fundamental para el control pero también para la generación de opinión veraz, hay muchas formas de contar una verdad pero sólo hay una verdad. En Torrent estamos trabajando para dotar de herramientas a la ciudadanía que marquen ese camino diferenciador, el de poder tener los datos de una forma directa, en bruto para que se puedan trabajar y obtener una información veraz y no a instancia de parte. A nuestro portal de Transparencia y nuestro Open Data se unirán en breve más herramientas de control y participación ciudadana, para que la materia económica no sea un tabú y cuando anunciamos que hemos bajado 21 Millones de euros la deuda “desde junio de 2015 a abril de 2018” la gente pueda comprobarlo, o cuando hablamos de pagar la gran mayoría de facturas en un Promedio inferior a 30 días la gente pueda verlo, o que hemos conseguido debido a una buena gestión más de 20 Millones de euros para invertir en la ciudad se pueda constatar. La opinión de la gente no se cocina, se genera compartiendo la realidad. En Torrent no queremos hacer una política de información de medias (ni medias porcentuales, ni medias verdades), en Torrent lo que necesitamos es altura y veracidad para conseguir que los grandes retos que nos marcamos sean una realidad y al alcance de toda la ciudadanía. Lograremos mucho entre todos y todas si conseguimos salir de nuestra zona de confort y buscar información veraz, lograremos aún más si a la información sesgada, cocinada o con intereses de parte la acotamos y obligamos a que sea pública y en bruto para poder cotejarla. Las administraciones pueden cambiar su forma de informar pero es la ciudadanía quien tiene que conseguir el cambio y que ese cambio sirva para algo. En Torrent ya estamos en ello, toda la verdad está a un solo click de distancia. 

El foc invisible Javier Sierra Editorial Columna Novel·la contemporània Sig. N V SIE foc

Basta con vivir Carmen Amoraga Editorial Destino Narrativa Sig. N AMO bas

Un amor Alejandro Palomas Editorial Destino

Tota la veritat

4321

Karen Cleveland Paul Auster Editorial Columna

Novel·la literària Novel·la negra

Editorial Seix Barral Narrativa

Sig. N PAL amo

Sig. N V CLE tot Sig. N AUS cua

El conte de la Serventa Margaret Atwood Editorial Quaderns Crema Narrativa Sig. N V ATW con

Las hijas del agua Sandra Barneda Editorial Suma Novel·la històrica Sig. N BAR hij

La temptació del perdó Donna Leon Edicions 62 Novel·la negra Sig. N V LEO tem

Els llibres més llegits de les biblioteques

Reino de fieras Gin Phillips Editorial Tusquets Novel·la negra Sig. N PHI rei

Que nadie duerma Juan José Millás Editorial Alfaguara Novel·la literària Sig. N MIL que

Un lugar a donde ir María Oruña Editorial Destino Sig. N ORU lug Llibre més prestat en castellà

Amics per sempre Lluís-Anton Baulenas Editorial Bromera Sig. N V BAU ami Llibre més prestat en valencià

15


16

ajuntament

L’AJUNTAMENT ESTÀ ADHERIT AL PLA EDIFICANT, DE MILLORA DELS COL·LEGIS I INSTITUTS PÚBLICS En el ple extraordinari del 14 de febrer es va aprovar la delegació de competències relativa al Pla Edificant de la Conselleria d’Educació. La proposta, formulada per la regidora d’Educació va rebre el vot favorable de tots els grups polítics. Les memòries tècniques de les actuacions sol·licitades per l’Ajuntament, que l’empresa pública Nous Espais ha dut a terme, arrepleguen actuacions d’ampliació, adequació, rehabilitació i reforma als CEIP Les Terretes, Antonio Machado, El Molí, Federico Maicas, Joan XXIII infantil i primària, Lope de Vega, Miguel Hernández, Sant Joan Baptista, Sant Pasqual, Mare de Déu del Rosari; als IES Tirant lo Blanc, la Marxadella, Veles e Vents i Serra Perenxisa; i a l’escola infantil Pulgarcito. Les memòries de l’Ajuntament preveuen les diverses actuacions que s’hauran d’executar entre 2018 i 2021 als centres públics de la ciutat. Mitjançant este pla, l’Ajuntament assumix la tramitació burocràtica de les obres i millores i la Generalitat, el finançament íntegre, per mitjà de la Conselleria d’Educació. El Pla Edificant, de construcció, reforma i millora dels centres educatius, pretén agilitzar els tràmits i permetrà als ajuntaments que se sumen al programa avançar en la tramitació dels expedients per a les actuacions que consideren prioritàries en els seus centres educa-

tius. La reglamentació del procediment es regula en el Decret Llei 5/2017, de 20 d’octubre, del Consell, pel qual s’establix el règim jurídic de cooperació entre la Generalitat i les administracions locals de la Comunitat Valenciana per a la construcció, l’ampliació, l’adequació, la reforma i l’equipament de centres públics docents de la Generalitat. Una sol·licitud prèvia d’adhesió al procediment de 30 actuacions en els centres docents públics de Torrent. En esta sol·licitud s’inclouen totes les actuacions que l’Ajuntament té la voluntat d’abordar en els centres, actuacions que la Generalitat Valenciana ha d’autoritzar posteriorment. Per a les 12 actuacions que poden executar-se en primer terme (es preveuen 4 fases per a completar les 30 actuacions), s’ha estimat un pressupost de vora 1.800.000 euros. En les 3 fases posteriors de tramitació s’anirà sol·licitant la resta de delegació de competències per a tots els centres. Es tracta de tot tipus d’obres i intervencions de reforma, adequació, millora, ampliació, equipament, i una oportunitat dels ajuntaments per a modernitzar i posar al dia els seus centres escolars, complir la normativa tècnica vigent i adequar-los als estàndards actuals de qualitat i confort. 

OBRES EN CENTRES DOCENTS:

Cobertes en l’aulari del centre Sant Marc. L’Ajuntament ha dut a terme la reparació i impermeabilització de les cobertes del centre, en coordinació amb l’empresa municipal Nous Espais, encarregada de la instal·lació del sistema de seguretat específic per a este tipus de treballs, que es denomina “línia de vida”; el pressupost total d’esta obra ha sigut de 12.870 euros, IVA inclòs.

Instal·lació del sistema de seguretat específic per a este tipus de treballs al centre Sant Marc

Es reposarà tota la fusteria metàl·lica del centre en portes i finestres exteriors.

Reunió de l’alcalde, Jesús Ros, acompanyat per les regidores d’Educació i Urbanisme i personal tècnic, amb el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, en la qual es presentava la informació sobre les millores en els centres educatius.

Fusteria metàl·lica i millora de l’aïllament tèrmic de cobertes en el col·legi públic Lope de Vega, unes actuacions que es duran a terme gràcies a una subvenció de 180.000 euros sol·licitada per l’Ajuntament a la Diputació Provincial de València, a l’empara de l’acord de data 28 de juliol de 2017, sobre la concessió de les subvencions nominatives previstes en el seu pressupost de despeses de 2017 per al finançament d’inversions enfocades a la millora de les condicions d’habitabilitat i eficiència energètica per mitjà d’actuacions preferents sobre la fusteria de portes i finestres en els centres d’educació. La intervenció consistix en la reposició de tota la fusteria metàl·lica del centre en portes i finestres exteriors, així com en la reparació i millora de l’aïllament tèrmic de les cobertes per a una major eficiència energètica de l’edifici que optimitzarà les condicions de confort. L’empresa pública Nous Espais ha proporcionat l’assistència tècnica a l’Ajuntament en l’elaboració del projecte tècnic. 

- Informacions facilitades per Cristina Oltra Llácer, directora d’Edificació de Nous Espais


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

INFOTORRENT.ES, LA WEB MÉS VISUAL I INFORMATIVA PER A TORRENT El passat 19 de gener l’Ajuntament va presentar en FITUR una nova eina d’informació per a la ciutadania: InfoTorrent. En esta nova plataforma els continguts es presenten amb una nova disposició i format que facilita la consulta de la informació municipal de manera pràctica i funcional d’una forma més visual, ja que inclou fotografies i vídeos. A més, d’acord amb les tendències actuals digitals, el nou disseny de la web és perfectament visible en dispositius mòbils. Esta nova eina facilita les visites i ofereix les últimes tendències digitals, la tècnica de 360º i una gran varietat de vídeos i fotografies.

Entre les novetats de la nova pàgina es troba l’apartat 360º; un recorregut virtual pels edificis i monuments més emblemàtics de la ciutat. Mitjançant esta moderna tècnica fotogràfica, es poden visitar estos escenaris de forma panoràmica i amb la possibilitat de permetre la interacció, ja que permet moure’s per qualsevol adreça, acostar i allunyar la imatge, a més de creuar portes i veure el que hi ha al darrere. D’altra banda, els vídeos que s’han creat durant els últims dos anys: notícies, reportatges o entrevistes, tenen una importància especial en InfoTorrent, ja que fins al moment només els trobàvem en les xarxes socials i ara també estaran visibles en la web. La web disposa també d’una secció denominada Agenda, on es presenten els esdeveniments i activitats que es duen a terme en la ciutat, amb tots els detalls, com la data o el lloc on es durà a terme l’acte. Es tracta d’una agenda més visible, en la qual de manera fàcil i senzilla es pot consultar tota la programació. També té un cercador amb el qual es pot sincronitzar l’agenda amb Google Calendar, Apple iCal i altres més. La nova InfoTorrent presenta un accés directe al BIM Torrent, Butlletí Informatiu Municipal, fet que permet fomentar-lo ja que li dóna més visibilitat i permet accedir-hi tant a l’edició en paper com a la digital. També s’inclou l’enllaç a les xarxes socials de l’Ajuntament: Facebook, Twitter, Instagram, el canal de Youtube municipal, i un accés a la galeria fotogràfica de Flickr.

Nova portada web A esta iniciativa digital es suma la reestructuració de la web: www.torrent.es; la qual presenta un disseny més actual amb el qual s’ha modificat la iconografia de la portada, amb la finalitat de donar-li més claredat i al mateix temps, optimitzar els enllaços dels apartats més rellevants o més sol·licitats per la ciutadania. Es dóna més importància al carrusel, el qual té més de 50 enllaços directes als apartats més rellevants o més sol·licitats de la web. L’ordre queda de la següent forma: en primer lloc els accessos a serveis telemàtics; en segon, els de consultes d’in-

formació; i a continuació els accessos a les àrees o departaments. Es pretén que la ciutadania entenga que el carrusel és la forma més accessible a pràcticament tots els continguts de la web. D’esta manera es dóna una major rellevància al bàner principal, en el qual s’inclouran més ítems amb informació d’actualitat o de recordatoris d’assumptes rellevants. L’apartat de notícies i agenda s’han retirat, ja que ara queden enquadrades en InfoTorrent, al qual es tindrà accés des d’esta mateixa portada.  - Informació facilitada pel GPA

17


18

la ciutat

OBERTURA DEL PÀRQUING JUAN CARLOS I Hi ha quatre tipus d’abonament des de 15 €: mensual, de matins, de vesprades, de nits i de 24 hores per a residents L’Ajuntament va obrir el pàrquing Juan Carlos I el 12 de març. El regidor de Mobilitat, José Antonio Castillejo, assenyala que “s’ha fet un esforç important per part de l’Ajuntament per a posar en funcionament un pàrquing que millorarà l’estacionament per als usuaris i per als residents en la zona de la plaça de la Unió Musical, dels jutjats i de Parc Central”. S’ha prioritzat que siga un servei que resulte econòmicament avantatjós per a les persones usuàries, on fins i tot s’aplicarà un descompte del 10 % al col·lectiu de jubilats, pensionistes o persones amb discapacitat amb ingressos inferiors a la renda bàsica. De les 300 places axistents, 150 ja estan sent utilitzades per a abonaments i la resta, per a usos rotatoris. En relació a les tarifes, amb 1,10 cèntims els conductors i conductores podran estacionar el seu vehicle durant dos hores. I pel que fa als abonaments periòdics, el mensual de matins, de dilluns a dissabte de 7.30 a 15.30 hores costarà 18 euros al mes, el de vesprades 15 euros, el de nits 18 euros, i l’abonament mensual 24 hores per a residents serà de 30 euros.

El servei va ser debades durant les festes de Sant Josep, per a donar a conéixer el pàrquing als residents de la zona i facilitar la mobilitat en la setmana fallera. 

Campanya d’enq metropolitana de La Generalitat Valenciana està redactant el Pla de Mobilitat Metropolità de l’Àrea de València i està duent a terme una intensa campanya de treballs de camp que, entre altres iniciatives, inclou enquestes telefòniques de mobilitat i enquestes en les línies de transport públic. El nostre municipi està inclòs en l’àrea metropolitana de València i, per tant, volem participar activament en el Pla per tal de planificar, conjuntament amb la Conselleria, les infraestructures de mobilitat que necessitem per als pròxims anys. Els treballs de camp aprofiten per a detectar com ens desplacem habitual-

- Informació facilitada pel GPA


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

Augment del nombre de viatgers del servei públic de transport En 2017 TorrentBus ha generat quasi un 4 % més d’usuaris i TorrentBici un 7,33 % pel que fa a 2016 Des de març es podran combinar els dos serveis pel mateix preu i desplaçar-se per l’àrea metropolitana. El transport públic serà debades per a les persones amb diversitat funcional intel·lectual. El regidor de Mobilitat, José Antonio Castillejo, manifesta que la reordenació de les línies que s’ha fet per a adaptar-les a les necessitats de la ciutadania, a més de la recuperació de la gratuïtat del transport per a persones amb mobilitat reduïda, pensionistes, jubilades, estudiants, aturades i de baixos ingressos, han contribuït a l’increment dels viatgers, i anuncia d’una banda la campanya MOU-TE, que combina la mobilitat TorrentBus i TorrentBici, i d’altra, la gratuïtat del transport per a persones amb diversitat funcional intel·lectual, les quals se sumen, així, a estudiants, pensionistes, jóvens amb Carnet Jove, aturats, persones amb mobilitat reduïda i persones amb ingressos per sota del salari mínim interprofessional que sol·liciten la seua targeta

daurada o d’estudiant i que des del passat 2016 ja gaudien d’este benefici. MOU-TE combina mobilitat TorrentBus i TorrentBici. L’1 de març, des de l’Àrea de Mobilitat, es va iniciar la campanya d’ús combinat dels dos transports. Si un usuari té un abonament de TorrentBus, ara també pot utilitzar debades la bicicleta pública de Torrent. La manera d’utilitzar este servei és tan

senzilla com validar la targeta de TorrentBus i inserir els quatre últims dígits del DNI en qualsevol dels punts d’informació de les estacions que TorrentBici té per tot el municipi. A més, com que està adherida al servei metropolità de València de bicicleta pública MIBISIVALENCIA, també es poden combinar els desplaçaments amb bici per l’àrea metropolitana.  - Informacions facilitades pel GPA

d’enquestes de mobilitat en l’àrea ana de València ment i plantejar, de cara al futur, formes de desplaçament més sostenibles (transport públic, bicicleta i marxa a peu) que permeten aconseguir ciutats més segures, sanes, inclusives i pròsperes. Per a aconseguir estos objectius, resulta imprescindible la col·laboració ciutadana. La Generalitat facilita l’enquesta al màxim ja que reduïx el nombre de preguntes que habitualment es fan en este tipus d’estudis i pregunta només el que resulte estrictament necessari per a gestionar i planificar correctament la mobilitat. Les persones enquestadores tenen l’obligació d’identificar-se amb claredat i les enquestes són anònimes. Les persones enquestades es trien aleatòriament i les dades individuals que s’aporten només s’utilitzaran de manera agregada (Llei 15/1999 de Protecció de Dades de Caràcter Personal). En el cas que vos facen l’enquesta i tingueu cap dubte, suggeriment o queixa, s’han habilitat dos canals de contacte: atenció telefònica: 012 i correu electrònic: smu@gva.es Des de l’Ajuntament vos demanem la màxima col·laboració. 

19


20

la ciutat

AIGÜES DE L’HORTA TRASLLADARÀ LA SEU SOCIAL A L’ANTIC MERCAT L’entitat tindrà el pròxim mes de juny una nova seu social a Torrent, dissenyada sobre els valors de sostenibilitat i treball en equip

El dia 7 de febrer es va presentar als mitjans de comunicació el primer informe de desenvolupament sostenible d’esta empresa mixta, avalat i desenvolupat sota les directrius del Global Reporting Iniciative. El gerent de l’empresa mixta Aigües de l’Horta, Salvador Santamaría, acompanyat per la regidora de Desenvolupament Sostenible, Inma Amat, va explicar el projecte de les noves oficines de l’entitat que s’instal·laran en l’edifici de l’Antic Mercat.

El mes de gener, l’alcalde, Jesús Ros, va signar un conveni amb Salvador Santamaría, el gerent de l’entitat Aigües de l’Horta, a través del qual el consistori fa una concessió demanial directa de l’ús privatiu de la primera planta de l’Antic Mercat per a la creació de les seues oficines centrals. El conveni té una durada inicial de 10 anys, pel qual Aigües de l’Horta pagarà un cànon per l’ús privatiu de l’espai públic al consistori, que s’ha establit d’acord amb els valors de mercat.

Estes oficines, que suposen un augment de l’espai de més del 50 %, són “una necessitat i prioritat per a l’entitat, ja que volem oferir una atenció personal més efectiva i satisfactòria als torrentins i torrentines”, destaca el gerent de l’empresa mixta. La nova ubicació contribuirà a aportar més flux de veïns a la zona, fet que afavorix directament la visibilitat del comerç local del mercat.

El projecte de les noves oficines, dut a terme per l’arquitecte torrentí Burgos Ortí, té l’objectiu de millorar l’atenció presencial i el procés digital de la companyia: web, oficina virtual i app; instal·lació de l’Oficina Verda, amb unes oficines més flexibles i col·laboratives, que fomenten el treball en equip i les zones comunes, i fomenta la sostenibilitat amb la utilització de llums LED, recursos residuals i digitalitzar processos per a evitar l’ús abusiu del paper. 

Primer informe de desenvolupament sostenible d’Aigües de l’Horta El gerent d’Aigües de l’Horta va presentar també el primer informe de desenvolupament sostenible de l’entitat local, dissenyat a partir del full de ruta en matèria de responsabilitat social corporativa. L’informe ha sigut avalat i desenvolupat sota les directrius del Global Reporting Iniciative, i es centra en aspectes que resulten d’inte-

rés per als grups de relació de la companyia; per este motiu, s’ha elaborat un estudi de materialitat en el qual s’han establit com a principals aspectes, l’eficiència en la xarxa i les campanyes d’ús responsable, la reutilització d’aigües regenerades, la gestió d’abocaments industrials, la transparència, la formació i l’execució de la planti-

lla i la qualitat de l’aigua. Entre les xifres d’este informe destaquen que no hi ha hagut cap baixa per accident en els últims 3 anys, les 526 famílies beneficiades del fons social o les més de 1.650 visites que ha rebut l’Espai de l’Aigua; i es defineix l’estratègia en desenvolupament sostenible que té la companyia.  - Informació facilitada pel GPA


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

REPAVIMENTACIÓ, REPARACIÓ I PAVIMENTACIÓ EN LES VIES PÚBLIQUES A finals de desembre de 2017 l’Ajuntament va començar les actuacions de repavimentació d’algunes de les calçades de la ciutat en mal estat, com la del carrer de Sant Lluís Bertran, i es van continuar les labors de reparació i pavimentació de la via en altres carrers de la localitat, com ara Saragossa, Toledo, Ramiro de Maeztu, Sant Joan Baptista, Genaro Palau, l’avinguda de Sant Llorenç, Alacant, Constitució, Vicente Cabanes, Sant Nicolau o Granerers, i a l’entorn del centre escolar de Teresianes, on es va fer al febrer una tanca de protecció galvanitzada de 60 metres de longitud, que impedeix baixar a la calçada per un descuit tant d’un adult o menor, ja que es tracta d’una zona d’elevat trànsit de vehicles perquè es troba prop de la carretera. 

Carrer de Saragossa.

Carrer de Sant Joan Baptista.

Carrer de Toledo.

MÁS ZONAS PARA FOMENTAR EL EJERCICIO FÍSICO Para fomentar una forma de vida saludable entre la ciudadanía, el Ayuntamiento está habilitando diferentes áreas y espacios verdes con equipamientos deportivos. Desde el mes de enero, se han instalado cuatro canastas y dos porterías, para jugar a fútbol o baloncesto, en el patio rosa, frente al colegio Monte-Sión. Este material deportivo está destinado a personas de todas las edades, para que disfruten del ejercicio al aire libre y la socialización. También se instalarán en espacios abiertos mesas para la práctica del ping pong. Por otra parte, en los parques de las calles Benemérita Guardia Civil y Vicent Pallardó, y la plaza Fray Antonio Panes ya se instalaron aparatos gimnásticos biosaludables, creando espacios con actividad para el ejercicio físico al exterior en las zonas urbanas y, durante 2018 se instalarán más circuitos biosaludables en otras plazas de la ciudad. 

Clos de protecció a l’entorn del col·legi de Teresianes.

CONVENI DE L’AJUNTAMENT I LA CONSELLERIA PER A FACILITAR L’ADQUISICIÓ D’HABITATGES EN EL CARRER DEL MESTRE SOSA

Pati rosa.

Les persones interessades hauran de dirigir-se a Nous Espais per a sol·licitar informació i presentar les sol·licituds per tal d’accedir a estes vivendes L’Ajuntament va formalitzar al mes de gener un conveni de col·laboració amb l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat Valenciana (EIGE) amb la finalitat de facilitar a la ciutadania l’adquisició d’habitatges protegits situats en l’immoble del carrer del Mestre Sosa, tant en règim de compravenda com d’arrendament. Per este motiu, l’alcalde, Jesús Ros, va rebre la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador Rubert; i la directora general de l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat Valenciana (EIGE), Helena Beunza, per a signar el conveni i visitar l’edifici, que inclou 20 vivendes. D’esta manera, l’Ajuntament, a través de l’empresa municipal Nous Espais, col·laborarà en la comercialització dels immo-

bles i participarà en la divulgació d’informació sobre la promoció i sobre les polítiques d’habitatge de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

Parque en la calle Benemérita Guardia Civil.

La ciutadania torrentina podrà conéixer les característiques dels immobles de l’EIGE i serà informada i atesa des de les oficines de Nous Espais, amb la finalitat principal de facilitar l’adquisició dels habitatges a uns preus assequibles i rebaixats. Este conveni facilitarà a les famílies torrentines que necessiten un lloguer o una vivenda el procés per a adquirir-ne una, ja que no hauran de desplaçar-se fins a València i podran gestionar-ho tot des de Nous Espais.  - Informacions facilitades pel GPA

21


22

SERVEIS SOCIALS

Serveis Municipals d’Intervenció Familiar i de Prevenció per a millorar la convivència L’Ajuntament té a la disposició de la ciutadania, entre altres, dos serveis dependents de la Regidoria de l’Àrea d’Atenció a les Persones: el Servei Específic d’Atenció a la Família i a la Infància (SEAFI), que orienta i acompanya les famílies en situacions conflictives, i la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA)*, dedicada a prevenir el consum de drogues i les conductes addictives, a més de fomentar la salut per mitjà d’accions educatives que es duen a terme en els col·legis, instituts, famílies i en la comunitat en general. HERMINIA LÓPEZ TEMPORAL

En aquest número del BIM informem sobre el Servei Específic d’Atenció a la Família i a la Infància (SEAFI) de Torrent, l’encarregat, des que es creà en 1999, d’ajudar a minimitzar els conflictes i millorar la convivència en les famílies, especialment en aquells nuclis familiars en què es veuen afectats xiquets, xiquetes i adolescents. Pel SEAFI van passar l’any 2017 un total de 107 famílies de tot tipus amb 221 menors, 14 dels quals tenien adoptades mesures de protecció.

María Pérez Marín, psicòloga i terapeuta de família i de parella, i Carmen Martínez Medrano, treballadora social especialitzada en teràpia familiar, formen l’equip multidisciplinari que atén les famílies en el SEAFI. Ambdues destaquen que “aquest servei ha dut a terme en els últims cinc anys més de 300 intervencions, que van des de l’acompanyament en dols, quan es produeix una pèrdua familiar, a donar suport a les famílies amb menors que ingressen en un centre, acompanyament als menors en l’eixida del centre o assistència a àvies acollidores, entre moltes altres”.

Teràpia, mediació i orientació. L’equip utilitza la teràpia, la mediació i l’orientació com a manera d’afrontar i solucionar les situacions de crisi en la familia. Són els tres eixos de la labor del SEAFI, i busquen el desenvolupament i el benestar dels xiquets, xiquetes i adolescents de Torrent en situació de vulnerabilitat, desemparament o amb mesures jurídiques de protecció. La teràpia familiar està destinada a aquelles persones que requereixen una atenció i un tractament específic, per estar patint episodis de violència domèstica, disfunció conjugal o parental, abús sexual, conductes antisocials i rigidesa en les relacions. La teràpia es fa en sessions tant conjuntes com individuals i “serveix per a atendre les necessitats de cada persona, detectar les fortaleses de la família i acompanyar-la en tot aquest procés del seu cicle vital”, segons destaquen aquestes professionals. D’altra banda, la mediació consisteix en la intervenció d’aquest equip professional (expert en mediació familiar) en el conflicte per a generar un espai neutral on les parts puguen resoldre les seues diferències i establir acords constructius. Finalment, l’orientació va dirigida a reforçar les famílies i prevenir l’aparició de deteriorament en les relacions. Beneficiaris del servei. El SEAFI va dirigit a qualsevol família de Torrent que estiga passant per una situació complicada, bé per trobar-se amb dificultats en la criança dels fills i filles o per passar un moment de dol, viure situacions de maltractament o abús, tenir adolescents amb problemes de drogues o fracàs escolar o patir separacions conflictives, entre d’altres.


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

Els casos més complexos solen arribar derivats dels serveis socials municipals, encara que les persones interessades també poden acudir al centre de Serveis Socials que els pertoque a fi de sol·licitar cita per a una valoració del seu cas. D’altra banda, cal destacar que en breu hi haurà una modificació en la nomenclatura d’aquest servei, que passarà a denominar-se Equip Específic d’Intervenció amb Infància i Adolescència (EEIIA). S’ofereix un cas real per a il·lustrar com es treballa des d’aquest servei. Mónica, mare d’un adolescent de 14 anys, acudeix al SEAFI perquè “no pot més”. El seu fill no vol estudiar i, en conseqüència, el fracàs escolar és una constant; el xaval es mostra rebel davant l’autoritat i solament li interessa estar amb els amics. Mónica no troba la forma de motivar el fill en els estudis ni a fer activitats que milloren la seua autoestima i disminuïsquen la seua rebel·lia. En resum, “necessita ajuda”. Carmen i María, que veuen en els últims temps que “s’incrementen les necessitats d’atenció a menors”, dissenyen un full de ruta per a aquesta família. Totes les persones que formen el nucli familiar de convivència (germans, avis, etc.), si es consideren d’utilitat i ajuda, han d’assistir també a les sessions de teràpia, a fi de poder afrontar conjuntament una situació difícil en aquest moment de les seues vides.

L’Ajuntament ofereix debades aquest servei, ja que és competència de les entitats locals apreciar, intervenir i executar mesures davant situacions de risc per als menors, i està cofinançat per l’Ajuntament en un 46 per cent, a través de la Regidoria de l’Àrea d’Atenció a les Persones, i per la Generalitat Valenciana en un 54 per cent, per mitjà de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

El SEAFI de Torrent està en el carrer de Sant Doménec, 22. El seu número de telèfon és el 961111860 i el correu és seafitorrent@gmail.com

*La UPCCA, de la qual tractarem en el pròxim BIM, inclou programes preventius ja en el primer cicle d’educació infantil, amb la promoció entre els més xicotets d’hàbits de vida saludables, i abasta tots els altres cicles de l’ensenyament. Campanyes informatives, escoles de pares i mares, carreres populars, tallers i xarrades són algunes de les accions dirigides des d’aquest servei per a conscienciar la societat de la perillositat de les conductes addictives.

23


24

DONA

Trigésima Segunda Semana de la Mujer El programa de la Semana de la Mujer se realizó bajo el lema “Valientes, inteligentes, sabias y con éxito… Trabajando y luchando juntas por la igualdad” AMPARO PARRAS

ras, para niñas que han sufrido abusos sexuales y han tenido que salir de sus entornos familiares. Las actividades se completaron con talleres para el público infantil de pintacaras de superheroínas y  superhéroes, un taller de mujeres científicas y  otro de cuenta cuentos al revés.

Del 2 al 10 de marzo se llevaba a cabo la trigésima segunda Semana de la Mujer, bajo el lema “Valentes, intel·ligents, sàvies i amb èxit… Treballant i lluitant juntes per la igualtat”, que el Ayuntamiento, a través de la Casa de la Dona, organizaba con el eje central de la igualdad de género. La programación se inició con un acto de presentación que contó con la concejala de Políticas de Igualdad, Encarna Lerma, el alcalde, Jesús Ros, y las presidentas de los colectivos de mujeres de la ciudad, y también con la inauguración de la exposición fotográfica “Per la igualtat d’oportunitats entre dones i homes” y la muestra escolar “Com viure en igualtat” en la que colaboraron diferentes centros educativos. A estas actividades se sumaron jornadas de convivencia, talleres de igualdad, espectáculos de magia y otras acciones lúdicas. En el Día Internacional de la Mujer, 8 de marzo, se realizaron actos y actividades en conmemoración a esta efeméride, como el pleno especial de las mujeres o la entrega del premio Mujer Atenea a la doble Campeona de España de Ciclismo en Pista, Cristina Martínez Bonafé. Finalizaba la Semana con la Feria por la igualdad de oportunidades entre mujeres y hombres; también en la misma plaza de la Unión Mu-

sical hubo una exhibición benéfica de zumba a favor de la Asociación Artistas en Acción, apoyada por la asociación de mujeres Corazones Abiertos, en la que se dieron cita más de 250 personas, y se donaron 1.200 euros para el  Hogar  las Flores de Hondu-

“Fiestas en Torrent: un espacio de igualdad y respeto hacia las mujeres ¡Siempre!” Este año se ha llevado a cabo una campaña institucional que se puso en marcha al comienzo de los actos falleros con el objetivo de integrar las fiestas de la ciudad, con el lema “Festes a Torrent: un espai d’igualtat i respecte envers les dones. Sempre!”. En la campaña se han diseñado servilleteros y vasos con mensajes de igualdad, como: “Si… a la festa; No… a les cançons masclistes” o “Si… a la festa. No… a les agressions sexuals” (con esta iniciativa el Ayuntamiento pretende promover la igualdad y el respeto a la mujer en los espacios públicos y privados, como los casales


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

falleros o las cábilas y casernas de Moros y Cristianos, ya que la campaña se alargará en el tiempo, incluyendo las fiestas patronales). También desde el Gabinete de Comunicación del Ayuntamiento se realizó la campaña “El canvi està en tu”, dirigida a la ciudadanía, formada por una serie de vídeos a favor de la igualdad género y la equidad social que también persiguen el objetivo de visibilizar a las mujeres y erradicar la violencia contra las mismas. Cada día de la semana, hasta el 8 de marzo, las redes sociales del consistorio compartieron estos mensajes igualitarios para el cambio de conducta y actitud que debería experimentar la sociedad para construir una igualdad real. En esta serie han participado personas de todas las edades y también el grupo Coturno Teatre y el club de fútbol Monte-Sión femenino. 

C R I S T I N A M A R T Í N E Z B O N A F É , D O N A AT E N E A 2 0 1 8 La ciclista torrentina Cristina Martínez Bonafé fue galardonada el pasado 8 de marzo con el premio Mujer Atenea 2018 en el acto institucional que la Casa de la Dona organiza con motivo del Día Internacional de la Mujer. A este acto acudieron, como cada año, los colectivos de mujeres de la ciudad además de representantes de otros colectivos y entidades.

SARA ESTEVE

Cristina recibió el reconocimiento al esfuerzo, el trabajo y la dedicación de toda una vida dedicada al ciclismo. Un premio a la destacable carrera deportiva de una campeona nacional de Torrent. Cristina nos habla de su pasión por el deporte y de sus estudios, y reflexiona acerca de la situación de desigualdad a la que se enfrentan las mujeres en el deporte.

Con solo 22 años, Cristina Martínez es una de las mejores ciclistas femeninas del momento en el panorama español. Debutó como profesional en 2015 con el equipo profesional Lointek y actualmente forma parte del equipo profesional Bizkaia Durango-Euskadi Murias. Ha obtenido grandes premios en su carrera deportiva como ciclista; es campeona de la Comunidad Valenciana casi todos los años. Ha sido también tres veces campeona de España por equipos, tanto en categoría infantil como en cadetes. De forma individual ha sido vencedora absoluta en la categoría de junior, además de haber sido campeona de España en ruta y subcampeona en contrareloj. Se clasificó en el puesto

número 28 en el mundial de Ponferrada en 2014 y en el 24 en el Campeonato europeo de Suiza. Obtuvo también el premio de deportista del año de Torrent en 2014. Dos de sus logros más significativos en los últimos años son el haberse proclamado campeona de España en pista en 2016 y 2017. Este año su equipo corre el giro de Italia, que en el mundo femenino es la carrera máxima. “Son diez días muy duros, una semana muy larga donde compiten las mejores corredoras del mundo. ¿Un reto? Ir a los juegos olímpicos”, comenta esta ciclista que compagina su pasión por el deporte con sus estudios de Administración y Dirección de empresas.  Más información en el anexo digital de este BIM 201

25


26

EDUCACIÓ

L’ENSENYAMENT EN VALENCIÀ Exposició en l’IES Veles e Vents dels 50 anys de la presència del valencià a l’escola És una de les activitats amb motiu de la Trobada d’Escoles en Valencià, que tindrà lloc a Torrent el 19 de maig. Des de l’1 de març fins al 30 d’abril es pot visitar a l’IES Veles e Vents l’exposició “Cinquanta anys construint un model d’escola en valencià”, que combina imatge i text en un recorregut pels 50 anys de construcció d’este model educatiu, del qual n’és hereu el moviment cooperatiu Escola Valenciana, i conté, per exemple, una fotografia de l’escola Tramuntana, la primera escola en valencià de la geografia valenciana, i que es va obrir al

Vedat de Torrent. Alfred Ramos, del Col·lectiu de Mestres Jubilats Freinet, coordinadors de la mostra, va resumir-ne el contingut, que commemora la reunió el 1967 d’un grup de mestres catalans, bascos i valencians a Albocàsser per a plantejar-se “fer escola en valencià en les primeres escletxes de la dictadura” i posar en marxa un model “actiu, innovador i transformador”. 

Xiquets i xiquetes juguen a jocs populars valencians El 22 de març, desenes de xiquets i xiquetes dels col·legis torrentins van participat en la XI Jornada de Jocs Populars, organitzada per l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià, amb l’objectiu de promoure l’ús de la llengua pròpia a través dels jocs populars. Alumnat dels col·legis públics es va reunir al voltant de la Torre per a passar un matí di-

vertit i lúdic descobrint i jugant a jocs com el sambori, el sacs, la trompa, el set i mig, el joc del mocador, les xapes, les bitles i la corda, entre altres. En acabar l’activitat, la regidora d’Educació i Dinamització Lingüística va entregar un diploma als escolars participants, com a mostra d’agraïment per la seua participació i col·laboració. 


BIMTORRENT. Número 201 . Primavera 2018

El llibre 30 anys d’ensenyament en valencià a Torrent repassa la presència de la llengua pròpia en les escoles

La sala cívica de l’Antic Mercat s’omplí el 21 de març per a la presentació del llibre 30 anys d´ensenyament en valencià a Torrent, un volum, coordinat per Joan Gómez, Fausto Moreno, Vicent Alabajos i Vicent Font, editat per l’Ajuntament a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià que n’ha coordinat l’edició que recull experiències i testimonis sobre la posada en marxa de l’ensenyament en valencià a Torrent, així com del moment actual de la presència de la llengua pròpia en els col·legis i instituts torrentins. També hi han col·laborat, a banda de mestres i alumnes dels centres educatius, associacions com Cucurucú Teatre o La Gavella. L’acte el va presentar Benjamín Falces, que fou regidor d’Educació des de l’any 1983 fins al 1991, i va recordar els inicis de l’ensenyament amb el valencià com a llengua vehicular en el context de la dictadura i les “estratègies dels mestres” per a sortejar la repressió. Falces reivindicà la importància del paper dels professors i dels col·legis: “L’escola no ho pot fer tot, però sense l’escola no es pot fer res”, va dir. L’alcalde Jesús Ros, va participar en la presentació en companyia de la regidora d’Educació i Dinamització Lingüística, Patricia Sáez, i bona part de la corporació municipal, i va recordar que Torrent va ser i és “capda-

vanter en l’ensenyament i difusió en l’ús del valencià gràcies a persones com les que escriuen en el llibre i altres més”. Per la seua banda, Sáez va remarcar el compromís de les seues delegacions en l’extensió de l’ensenyament en llengua pròpia perquè “tots els qui ho vulguen puguen estudiar en valencià”. A més a més, un nombrós grup de mestres va rebre el reconeixement i l’agraïment per la posada en marxa i la consolidació de les línies en valencià i l’ensenyament en llengua pròpia; també M. Ángeles Codoñer, una mare d’antics alumnes, va parlar de la seua experiència. El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano; l’exdirector del col·legi Sant Pasqual i inspector d’Educació, Josep Blasco; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, i la regidora d’Educació van lliurar els reconeixements. Actuaren l’Escola Coral de Torrent i el Cor del CEIP Les Terretes, que interpretaren cançons de Paco Muñoz Serra de Mariola, de Raimon D’un temps, d’un país i Al vent; i Parla valencià, de Dani Miquel. Abans, el grup de ball L’U i Dos va actuar als voltants de la Torre per a rebre els assistents a l’acte. La publicació del llibre coincidix amb els vint anys de la XI Trobada d’Escoles en Valencià que va tindre lloc a Torrent l’any 1998. Vint anys després, la ciutat tornarà a acollir la Trobada de l’Horta Sud. 

ESCOLA OFICIAL D’IDIOMES A TORRENT PER AL CURS 2018-2019

La nova escola augmentarà l’oferta formativa i oferirà tots els nivells d’anglés, francés, i alemany; a més s’inclourà italià per primera vegada i s’ampliarà l’horari. L’Escola Oficial d’Idiomes arriba a Torrent després d’un procés que es va iniciar en octubre del 2015, quan la regidora d’Educació elevà al ple una proposta perquè Torrent tinguera una EOI, i va ser aprovada per unanimitat. En la reunió entre l’Ajuntament i Conselleria, el 5 de desembre, es va tornar a reivindicar la necessitat de l`EOI per a la localitat, i el 26 del mateix mes de desembre es va comunicar la creació de la nova Escola Oficial d’Idiomes a Torrent per al curs 2018-2019. Ja el 25 de gener, l’alcalde, Jesús Ros, i la regidora d’Educació, Patricia Sáez, es van reunir amb el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, i la cap de serveis d’Idiomes i Programes Europeus, Sonia Pérez, per a mostrar-los les instal·lacions que poden allotjar el centre per al pròxim curs, l’edifici situat en el carrer de Sant Gaietà, com la seu de l’escola Oficial d’Idiomes, i la planta de l’edifici Montecarlo, on actualment està situat l’aulari, que es deixarà com a secció de l’escola Oficial d’Idiomes. Amb la nova escola, l’alumnat de Torrent i d’altres pobles de la comarca es veurà beneficiat, ja que ja no haurà d’assistir a Quart de Poblet* per a fer les gestions de matrícula o els exàmens, s’augmentarà l’oferta formativa i s’oferiran tots els nivells d’anglés, francés i alemany; a més, s’inclourà l’italià per primera vegada, i s’ampliarà l’horari al torn de matí, ja que en l’actualitat l’escola només té torn de vesprades. 

*Actualment, el centre d’idiomes és un aulari pertanyent a l’Escola Oficial de Quart de Poblet, per la qual cosa l’alumnat ha de desplaçar-se fins allí per a fer la matricula, gestions de secretaria o els exàmens de certificació.

- Informacions facilitades pel GPA

27


28

EDUCACIÓ

EL CONSELL DE XIQUETS I XIQUETES EN L’AVANTPROJECTE DE LA LLEI D’INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA El 15 de febrer, este Consell va participar, juntament amb els consells d’infància d’altres municipis, en l’acte de presentació de l’avantprojecte de la Llei d’Infància i Adolescència. Irene, Ruth, Alba, Luis Carlos i Daniela assistiren a la jornada convocada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. El Consell ha col·laborat en l’elaboració d’este avantprojecte amb l’aportació d’idees des del punt de vista dels infants, idees que es van convertir en propostes que es veuen reflectides en esta llei. Durant l’any 2017, estos xiquets i xiquetes van participar en activitats en les quals van revisar la Llei d’infància vigent per a detectar quines millores necessitava la norma i han fet suggeriments que han enriquit la llei. 

ELS ESCOLARS TRIEN LA MILLOR MÀSCARA PER AL CARNESTOLTES 2018 El 2 de febrer, en la sala de plens de l’Ajuntament, els representants de l’alumnat dels diferents centres educatius torrentins van votar i escollir la màscara imatge de les festes del Carnestoltes 2018. Els col·legis de la localitat van presentar les seues propostes, dividides en tres categories, segons l’edat dels participants. L’alumnat va votar per la seua preferida, de manera que van triar una guanyadora de cada categoria i, posteriorment, es va dur a terme un sorteig en el qual va quedar com a vencedora la màscara de Joan Borrega Grimaldos del Col·legi d’Educació Especial Squema. La regidora d’Educació, Patricia Sáez, va agrair als guanyadors i a les escoles participants la seua implicació en esta tradició que els menuts esperen amb molta il·lusió. Les màscares més votades van ser en Categoria primera, la de Natalia Martínez Rodríguez, del col·legi María Auxiliadora; en Categoria segona, la d’Ainhoa García Martínez, del CEIP Miguel Hernández, i en Categoría tercera, la de Joan P. Borrega Grimaldos, del Col·legi d’Educació Especial Squema. 

QUATRE TORRENTINES REBEN ELS PREMIS ALS EXPEDIENTS DE BATXILLERAT MÉS BRILLANTS Al mes de febrer, quatre jóvens torrentines van rebre els premis als millors expedients acadèmics de batxillerat del curs passat que atorga el Fons Social de Caixa Rural Torrent. Els premis van ser per a Cristina Bastida Molina, del col·legi Esclavas de María, de València, amb una nota mitjana de 10,00; Blanca Alejos Tordera, del col·legi Santa Teresa de Jesús, de Torrent, amb una nota mitjana de 9,94; i Ana García Casabán, del col·legi Santo Tomás de Villanueva, de València, amb una nota mitjana de 9,94. Cadascun d’estes premis va ser de 1.500 euros, i l’accèssit aconseguit per Laura Aleixos Juan, del col·legi Nuestra Señora de Montesión, amb una nota mitjana de 9,90, va tenir com a premi 750 euros. 

ELS COL·LEGIS TRIAREN ELS SEUS REPRESENTANTS EN EL CONSELL ESCOLAR MUNICIPAL Per la seu d’Educació passaren pel març els caps dels centres públics i concertats per a dipositar el seu vot. Els representants dels col·legis públics en el Consell Escolar Municipal són Remedios Esteve Mateu, Carlos Justo Gutiérrez i Jesús Marcote Icart. Quant als centres privats concertats van ser triats Beatriz Botella Castellets, Cándida María Marco Navarro i Ramón Torres López de la Nieta. 

- Informacions facilitades pel GPA


FORMACIÓ I OCUPACIÓ

BIMTORRENT. Número 201 . Primavera 2018

IDEA’T PRESENTÀ EL CENS D’EMPRESES DEL POLÍGON INDUSTRIAL MAS DEL JUTGE Pel febrer, l’Ajuntament, a través de l’empresa municipal IDEA’T, va presentar a l’Associació d’Empresaris de Torrent el cens de les empreses del polígon industrial Mas del Jutge. Amb este cens es permetrà tindre un major coneixement del teixit empresarial de Torrent, millorar la comunicació entre l’Administració local i el teixit empresarial i respondre millor a les seues necessitats, així com saber les preocupacions més importants de les empreses que duen a terme allí la seua activitat.

S’han recopilat dades de 363 empreses, un 42 % de les quals són indústries manufactureres i un 32 % es dediquen al comerç a l’engròs i a la reparació i manteniment de vehicles de motor; en concret, destaquen pel nombre d’empreses les del sector d’arts gràfiques, fusteria metàl·lica, paper i cartó, així com les de manteniment i reparació de vehicles de motor. Cal destacar la valoració positiva per part dels empresaris d’este treball, ja que la realització del cens era una petició seua, que reclamaven des de fa alguns anys. 

SEGONA FASE DEL PROGRAMA FORMATIU INICIACTIVA’T El projecte, subvencionat pel Fons Social Europeu per a fomentar l’ocupació juvenil, inclou quatre itineraris formatius en administració d’empreses, community manager, docència en formació professional i vendes. Està valorat en 374.389,64€, té una durada de sis mesos, i en esta edició té una gran novetat: els 60 beneficiaris rebran una beca de 1.500 euros amb l’objectiu d’incentivar la formació i oferir els recursos bàsics necessaris. Cada itinerari inclou, per tant, una ajuda econòmica als participants de 250 euros per cada mes de durada dels itineraris. A febrer es va presentar la segona fase d’este programa INICIACTIVA’T 2, que ara es troba en procés de selecció. La novetat és que hi ha nous itineraris de major nivell formatiu per a facilitar als participants l’accés al mercat laboral. Esta edició està composta per quatre itineraris integrats, destinats també a jóvens menors de 30 anys i inscrits en el

Programa de Garantia Juvenil però amb formació universitària, formació professional o amb certificat en batxillerat. El passat 2 de febrer es va tancar el termini d’inscripcions per a la primera edició del projecte amb més de 100 inscrits, 90 dels quals formaran part d’este programa destinat a jóvens menors de 30 anys que vulguen obtindre el certificat de formació bàsica. 

L’Ajuntament preveu contractar 31 persones aturades en els pròxims mesos Entre els programes dirigits als jóvens i als majors de 55 anys es contractarà un total de 31 persones aturades. L’Ajuntament ha presentat la proposta per a participar en els programes EMCUJU I EMPUJU, convocats pel SERVEF. Les dos iniciatives estan dirigides a jóvens de fins a 30 anys, però amb la diferència que la primera està dirigida a aquells que tenen una qualificació professional reconeguda pel sistema de formació professional per a l’ocupació o del sistema educatiu; i la segona a jóvens aturats en general. Amb els dos projectes es contractarà 11 joves torrentins en situació de desocupació durant un període de 12 mesos. Estos dos programes estan cofinançats pel Fons Social Europeu i la Iniciativa d’Ocupació Juvenil a través del Programa Operatiu d’Ocupació Juvenil per al període 2014-2020. Les titulacions oferides són dos llocs per a grau en Treball Social, dos per al grau en ADE o Economia o Finances i Comptabilitat, dos per al CFGM (Cicle de Formació de Grau Mitjà), Gestió Administrativa; un per al CFGS (Cicle de Formació de Grau Superior), Administració i Finances, Màrqueting i Publicitat o Gestió de Vendes i Espais Comercials; un per al grau en Enginyeria Civil o Enginyeria en Obres Públiques i una persona amb el grau en Informació i Documentació. Igualment s’oferixen tres llocs de peó de pintor per a treballar en el manteniment de mobiliari urbà i instal·lacions municipals. Per a sol·licitar la inscripció a estes ajudes s’han de seguir els següents passos: 1. Inscriure’s al SERVEF i entregar, com a mínim, la titulació requerida; i 2. En el moment en què s’aproven les ajudes, el SERVEF remetrà a l’Ajuntament els candidats i candidates que complisquen els requisits per al procés de selecció. El pressupost total dels dos programes és de 269.150,45 €, dels quals l’Ajuntament aporta 91.823,45 €. La resta està subvencionat pel SERVEF.

Majors de 55 anys. El consistori també oferirà ocupació als aturats majors de 55 anys a través de Pla d’Ocupació de la Diputació de València i que té 148.420 € de pressupost. Amb esta iniciativa es crearan 20 contractacions d’oficials i peons d’obra, pintura i jardineria, amb un contracte de tres mesos, i que es duran a terme al llarg dels mesos de juny i juliol.  - Informacions facilitades pel GPA

29


30

CULTURA

L’EXPOSICIÓ “MEMÒRIA DEL FOC” I E L S E U C ATÀ L E G

El llibre és un recorregut per la història de les falles de Torrent des dels inicis, amb la fundació de les primeres comissions a partir dels anys 40 del segle XX i el conegut com a boom faller el 1969, i el naixement de les huit comissions que enguany complixen mig segle de vida. A més a més, inclou articles sobre la indumentària tradicional, la indústria de la pirotècnia a Torrent, l’evolució dels llibrets, així com un relat biogràfic de l’escultor i artista faller, Vicent Pallardó.

La sala d’exposicions de l’EMAT va acollir el 31 de gener la presentació de l’exposició “Art, festa i foc” i del llibre La primera flor, organitzada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i emmarcada en la programació de la setmana cultural “El febrer més llarg”, amb activitats culturals, tradicionals i festives.

La presentació del llibre catàleg “Memòria del foc” va ser el remat final a l’exposició que, amb el mateix nom, ha viatjat fins als inicis de les Falles a Torrent. El llibre recull tot el que va estar exposat en la mostra, concebuda com un centre d’interpretació de la festa, i que ha estat instal·lada en l’EMAT des del passat mes d’octubre fins a després de les pasades festes de

Falles. En l’acte de presentació, la nova regidora de Cultura, Susi Ferrer, va destacar que el catàleg és un reflex d’allò que “és i serà la nostra festa, la nostra cultura i la nostra història, en definitiva, la nostra identitat”. En el comiat de la mostra van participar també les falleres majors de Torrent, María Jesús Rincón i Alexia Manzano, amb les seues corts d’honor. 

Exposició “Art, Festa i Foc” i presentació del llibret La primera flor en l’Emat En l’exposició “Art, festa i foc” es van mostrar onze obres pictòriques de Paco García Gascón. La mostra es va poder visitar en l’EMAT i es va sumar a l’exposició “Memòria del foc”. A la mateixa sala d’exposicions es presentà el llibre La primera flor, una recuperació que va fer el cronista oficial de Torrent d’una història romàntica escrita per B. Morales San Martín en 1912 i ambientada en l’Entrada de la Flor de Torrent. L’acte va estar presentat per la historiadora Presentación Mora, i va comptar amb la participació de José Royo, cronista oficial de Torrent; Paco García Gascón, artista i president de l’associació Torrent Pinta, i José Ros, president de la confraria del Rosari. També van estar presents en esta presentació l’alcalde, Jesús Ros, regidors, i una representació de les festes torrentines, com

la fallera major de Torrent, M. Jesús Rincón Prieto, i la seua cort d’honor, la clavaria i la confraria de la Mare de Déu del Rosari o el president de la JCGGSS (Junta Central de Germandats de la Setmana Santa). 


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

E L P R I M E R F E S T I VA L I N T E R C U L T U R A L A R R E L S : ART, MÚSICA I TRADICIÓ El festival Arrels naix de la Fundació Cultural CdM (Capella de Ministrers), que va organitzar la trobada musical en col·laboració amb l’Ajuntament de Torrent. Capella de Ministrers és una entitat musical destacada a escala nacional i internacional en la música clàssica, que fa 30 anys de trajectòria en el panorama musical. Sota la direcció de Carles Magraner, l’agrupació ha aconseguit recentment diverses distincions musicals.

En la presentació del festival el 5 de febrer, el musicòleg Josep Vicent Frechina va oferir la conferència “Les arrels de la tradició”, sobre els gèneres musicals tradicionals valencians. L’acte el presentaren la regidora de Cultura, Susi Ferrer, i el director de Capella de Ministrers, Carles Magraner, que van donar pas a Frechina. El 6 de febrer el festival es traslladà a l’Antic Mercat. Elia Casanova (veu), Carles Magraner (viola d’arc), Lixsania Fernández (viola d’arc) i Sara Águeda (arpa) interpretaren Dolça memòria, un homenatge als compositors i intèrprets del segle XVI, una de les èpoques, entre el renaixement i el barroc, més prolífiques de la història de la música. Encara a l’Antic Mercat, el 7 de febrer el cantaor i referent del cant d’estil Josep Aparicio, Apa, acompanyat per Eduard Navarro i Robert Cases a les cordes del llaüt i la guitarra, va fer un repàs a la música tradicional valenciana seguint la línia dels grans referents d’esta modalitat. En la tercera sessió del festival, el grup Mediterrània Consort, format per Aziz Samsaoui (qanun i oud) David Antich (flautes) i Pau Ballester (percussions), va fer un recorregut pel període comprés entre els segles XII i XV, un dels més apassionants pel que fa a la relació entre cultures, i la seua influència en la producció musical. La cloenda del festival intercultural Arrels va tindre lloc el 9 de febrer a l’Auditori amb una proposta que va combinar música i poesia. En l’última sessió, Capella de Ministrers, sota la direcció de Carles Magraner, va posar música als versos de cinc poetes valencians.  - Informacions facilitades pel GPA

31


32

FESTES / FALLES

COM HAN VISCUT LES FALLES LES FALLERES MAJORS MARÍA JESÚS RINCÓN I ALEXIA MANZANO? DESPRÉS D’UNA SETMANA MOLT INTENSA, LES FALLERES MAJORS, MARÍA JESÚS RINCÓN I ALEXIA MANZANO, ENS DONEN ALGUNS DETALLS DE LES SEUES IMPRESSIONS DELS ACTES FALLERS I DE TOT UN EXERCICI FALLERS ÚNICS.

SERGIO MARCH PERIS

Com ha viscut el vostre entorn estos dies? M- La veritat és que tinc la sort de tindre molts amics en la comissió, i encara que no he estat tot el temps que voldria a la falla ells han vingut a vore’m i m’han donat molt de suport. A- Jo estic molt contenta i en casa també han viscut amb moltes ganes la setmana fallera, han sigut uns dies molt intensos. Quin ha sigut l’acte més especial? M- M’han agradat els actes que tal vegada no pots gaudir quan eres fallera major de la teua comissió, com la recollida del ninot, les mascletades i òbviament el moment de l’Ofrena quan la teua comissió desfila davant de tu. També per a mi la Crema és un dels moments més importants. A- L’acte que més m’agrada és l’Ofrena, perquè ha sigut tota una il·lusió portar les flors a la Mare de Déu i vore com la meua comissió desfilava davant de mi.

Alexia, què ha suposat per a tu representar el món faller infantil de Torrent? Per a mi representar tots els xiquets i xiquetes fallers de Torrent és un privilegi i una responsabilitat molt gran. María Jesús, alguna vegada havies pogut imaginar ser fallera major de Torrent? Ni l’any passat m’ho podia imaginar. Sempre quan eres xiqueta jugues a ser fallera major, però penses normalment en la teua comissió, i ara per a mi arribar a ser fallera major de Torrent és un orgull i un privilegi. Un missatge per a qui no coneix les falles de Torrent M- Anime totes les persones que no coneixen les falles de Torrent a vindre a participar en l’activitat que fem durant tot l’any perquè, després de València, som un dels pobles amb més tradició fallera, i si les proven mai les oblidaran i de segur que hi tornaran. A- Jo diria a les persones que no són falleres que s’animen a endinsar-se en la nostra festa, perquè des del meu punt de vista és la millor festa que he conegut i de les millors coses que tenim a València i a Torrent. 


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

LA SETMANA FALLERA TORRENT VA POSAR PUNT FINAL A UNES FALLES MOLT PARTICIPATIVES I PLENES DE GERMANOR, DEVOCIÓ I ALEGRIA.

En la setmana fallera, les 29 comissions van desfilar en el trasllat de la Mare de Déu, una vesprada plena d’emoció, cants i flors. A continuació es van recollir els premis al peu de la Torre. Enguany destaca el doblet d’Antoni Pardo, així com els premis obtinguts per Sants Patrons amb el Premi Violeta i de Ramón y Cajal amb el Premi a l’Ús del Valencià (en les llegendes dels monuments). Els premis són:

SECCIÓ ESPECIAL. 1r premi: Antoni Pardo. Enginy i gràcia: falla Ramón y Cajal. Secció especial infantil. 1r premi: Antoni Pardo. Enginy i gràcia: falla la Plaça. SECCIÓ PRIMERA. 1r premi: Sant Valerià. Enginy i gràcia: falla Sant Valerià. Secció primera infantil. 1r premi: Pare Méndez. Enginy i gràcia: falla Pare Méndez. SECCIÓ SEGONA. 1r premi: Segon Tram Avinguda. Enginy i gràcia: falla Cronista Vicent Beguer i Esteve. Secció segona infantil. 1r premi: Segon Tram Avinguda. Enginy i gràcia: falla Nicolau Andreu. SECCIÓ TERCERA. 1r premi: El Molí. Enginy i gràcia: falla Camí Reial. Secció tercera infantil. 1r premi: Plaça Concòrdia. Enginy i gràcia: Concòrdia. PREMI A L’ÚS DEL VALENCIÀ EN LES LLEGENDES DELS MONUMENTS: Ramón y Cajal. PREMI AL VALENCIÀ DEL LLIBRET DE FALLA: Falla Avinguda. PREMI VIOLETA: Sants Patrons PREMI ACTIVITAT FALLERA: Ramón y Cajal. PREMI LABORIOSITAT: Antoni Pardo. Més informació a l’annex del BIMDigital.

Els dos dies posteriors a la setmana fallera, les comissions desfilaren fins a la parròquia de l’Assumpció per a dur els rams de flors a la Mare de Déu dels Desemparats. El dia 17, la fallera major infantil, Alexia Manzano, va tancar esta desfilada, i el dia 18, la fallera major, María Jesús Rincón, va completar el mantell de la Geperudeta. L’epíleg de la festa va arribar amb el dia de Sant Josep, el 19 de març. Les falleres majors de la ciutat i les seues corts d’honor van celebrar una missa en honor al patró de les festes josefines; a continuació, van acudir al tradicional homenatge al Granerer, i després gaudiren

de l’última mascletada al balcó de l’Ajuntament. Des del dia 16 fins al 19 es van disparar quatre mascletades que es van poder seguir en directe a través del Facebook i del canal Youtube de l’Ajuntament. Per a finalitzar, les falleres majors de la ciutat i les seues corts d’honor van acomiadar les falles de 2018 amb la crema dels monuments infantil i gran de la comissió Antoni Pardo, guanyadors de la secció especial. Els monuments de la ciutat passaren a convertir-se en cendres per a formar part del passat, de la història de les falles de Torrent. 

33


34

FESTES/SETMANA SANTA

UNA INTENSA SETMANA SANTA

Les cornetes i tambors començaren a sentir-se de manera oficial a partir del Diumenge de Rams, dia en què les germandats torrentines acompanyaren el pas de l’Entrada Triomfal, i durant una setmana van omplir els carrers de solemnitat i devoció. El Dilluns Sant va ser molt especial per a la reina de l’Encontre, Cristina Peris, ja que va presidir el trasllat de la germandat del Sant Sopar. La nit del Dimecres Sant la plaça del Bisbe Benlloch es va omplir per a veure l’Encontre de la Verònica, al mateix temps que pels carrers es representaven escenes de la passió de Crist. Dijous Sant es va fer el silenci alhora que es feia de nit amb la processó del Silenci de la germandat del Davallament de la Creu. Divendres Sant de matí, presenciaren al peu de la Torre l’Encontre Dolorós i ja a la nit, totes les germandats desfilaren en la solemne processó del Sant Soterrar presidida per les autoritats religioses, la reina de l’Encontre, l’alcalde, i un nodrit grup de la corporació municipal. El gran dia va arribar el Diumenge de Resurrecció. Cristina Peris va arribar fins a la carxofa a la plaça Major i després de sentir la poesia recitada per ella mateixa en què proclamava la Resurrecció, va veure com centenars d’al·leluies queien sobre ella en un esclat d’alegria i soroll que feia tremolar el centre històric.


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

CRISTINA PERIS GONZÁLEZ, REINA DE L’ENCONTRE “HE VISCUT DE MOLT PROP COM LA GENT VIU I VALORA LA NOSTRA SETMANA SANTA”

Cristina Peris González ha complit el somni de ser reina de l’Encontre i Àngel de Resurrecció, la figura més representativa de la Setmana Santa de Torrent i el fet que la fa única. Cristina sap de què parla quan parla de Setmana Santa. Ha viscut des de ben xicoteta estes celebracions amb la família en el si de la germandat del Sant Sopar, unida indiscutiblement al barri del Poble Nou. Esta jove torrentina, de 21 anys, és tècnica superior en Integració Social i ara estudia el grau d’Educació Social en la Universitat de València. FERNANDO SAHUQUILLO VERDET

Recordes el dia en què et digueren que series la reina de l’Encontre de 2018? Va ser un poc curiós. Fa dos anys, anava en el cotxe amb mon pare i, de sobte, em va dir que hi havia hagut una reunió de la junta de la germandat la nit anterior, i que s’havia decidit que jo seria la reina de l’Encontre. No sabia què dir ni què contestar i em vaig posar a plorar. Passa això quan algú ho viu tant i ho espera amb tanta il·lusió. Quina és la vinculació de la teua família amb la Setmana Santa i la germandat del Sant Sopar? La relació ve de la vinculació amb la germandat del Sant Sopar, ja que els pares dels meus iaios, tant per part de mon pare com de ma mare, són membres fundadors de la germandat. A més a més, per mon pare, que és membre de la Junta Central, he viscut eixa part de la Setmana Santa més enllà de la meua germandat. Com es va viure en una casa on es respira Setmana Santa un any com este? Es nota en el fet que hi ha molts nervis perquè han sigut mesos de molts preparatius, però alhora, hi ha molta il·lusió. Passes molts mesos esperant que arribe per a poder viure-ho i gaudir-ne. La identificació de la germandat del Sant Sopar amb el barri del Poble Nou és única a la Setmana Santa torrentina. Has passat molts anys per eixos carrers i enguany ho has fet com a reina de l’Encontre, com ha sigut eixe moment? Sí, sempre ha sigut un acte que he viscut amb molta emoció, i participar enguany en esta processó com a màxima representant de la Setmana Santa ha sigut molt emocionant. Igualment, participar en la resta de processons i compartir amb altres germandats els seus actes és una experiència molt enriquidora. Quin acte, a banda de l’Encontre Gloriós, destacaries de la nostra Setmana Santa? El nomenament públic és un acte en el qual ja havia participat abans i que sempre m’ha agradat. Exaltar una figura tan representativa de la Setmana Santa i donar-la a conéixer a tot el poble és un acte molt

emotiu i que mereix tota la difusió. Tot i això, baixar pel carrer del Convent és complir un somni. Poder representar la figura històrica que tant de temps has desitjat és una sensació que no es pot descriure amb paraules. Quin fet diferencia, des del teu punt de vista, la Setmana Santa de Torrent d’altres? No hi ha cap dubte que la reina de l’Encontre i Àngel de la Resurrecció és el fet diferenciador de la nostra Setmana Santa, que és, recordem, Festa d’Interés Autonòmic, però hem de valorar també la manera que té la gent de viure tan intensament tota la setmana, l’ambient que es respira en el carrer al llarg d’eixos dies i la devoció no només dels membres de les germandats, sinó també de la gent que ix al carrer a vore les processons. Al llarg de la setmana m’he adonat de com la gent viu i valora la nostra Setmana Santa. Com ha sigut la relació amb les cambreres? Elles ho han viscut, igual que jo, amb tota la il·lusió del món. Ha sigut i és una relació molt bona perquè les conec pràcticament des de sempre i per la relació de les nostres famílies. Es parla de la responsabilitat del càrrec, tu l’has sentida? He viscut i he comprovat que per a la ciutat, la reina de l’Encontre és una figura de molt de renom i la gent li té molt de respecte i molta admiració per tot allò que representa. 

35


36

SOCIETAT

AFEM TORRENT, UNA ASOCIACIÓN PARA EL APOYO E INCLUSIÓN PSICOSOCIAL DE PERSONAS CON PROBLEMAS DE SALUD MENTAL Hace ya 10 años que se constituyó AFEM Torrent y gracias a la constancia y perseverancia de las socias y socios que iniciaron el camino, como Vicente Fons Ferrando, Josefa Tomás Medina, Teresa Puig Martínez, Ángeles Lapeña Martínez, o Fátima Jachán García, entre otros, hoy contamos con 178 socios/as, formamos parte de la Confederación Salud Mental de España, del Observatorio al Derecho Universal de la Salud y nos encontramos en trámites de ser declarada Asociación de Utilidad Pública. JORGE CLIMENT LLOPIS. Presidente de AFEM Torrent y coordinador del equipo técnico

Aunque no disponemos de un local que nos permita desarrollar las actividades que programamos (talleres de apoyo familiar, terapia grupal, psicoeducativos) éstas se vienen realizando sujetas a la disponibilidad de otros locales municipales. Actualmente AFEM Torrent tiene su sede en la calle L´Horta, 4 (local municipal que compartimos con otras tres asociaciones alternando días y horarios) en la que atendemos a quienes nos solicitan ayuda. Todo el trabajo que se realiza desde AFEM es altruista, no percibiendo ninguna remuneración económica ningún miembro de la Junta Directiva ni del Equipo Técnico (psicólogos, psicólogas, trabajadora de Animación Socio Cultural, voluntarias y voluntarios). Pero AFEM Torrent no surge ni se constituye como una Asociación asistencialista, compañera de la beneficencia, desde la cual se acoja a los pobrecitos y las pobrecitas de mentes maltrechas. Somos una asociación que ca-

mina con la pretensión de avanzar en el camino de la dignificación de las personas que sufrimos problemas de salud mental, ofrecer nuestro apoyo profesional y generar un espacio donde tanto las personas que padecemos un trastorno, como nuestros familiares y/o personas allegadas, puedan recibir la información y formación necesarias para atender esta problemática de forma satisfactoria. Todo ello sin perder de vista la necesaria actuación en la defensa de una Salud Mental digna, pública y de calidad. Una Salud Mental que debe ser tratada como una cuestión inherente a la salud y que como tal debe ser entendida y atendida. En esta línea los cursos que impartimos en materia de Salud Mental y que disponen del reconocimiento de oficialidad emitido por la Escuela Valenciana de Estudios de la Salud (EVES)

Miembros del grupo de la Asociación de Familiares y Personas con Enfermedad Mental, AFEM de Torrent.

intentan formar voluntariado de acompañamiento y divulgación. En AFEM Torrent editamos la publicación trimestral El Paraguas Verde, de divulgación gratuita, con la intención de crear un foro de encuentro, formación y empoderamiento entre las personas que así lo deseen. Ser socio o socia de AFEM Torrent no presupone tener problemas de salud mental, pero sí supone ser una persona solidaria, que defiende una atención digna a todas las personas sean cuales sean sus dolencias, que lucha contra el estigma, contra las actitudes excluyentes y ofensivas que sobre nuestros familiares, amigos o sobre nosotros y nosotras mismas se mantienen hoy en día. AFEM Torrent está abierta a todas las personas que quieren, formando parte de un colectivo, caminar hacia una sociedad más justa, más humana. Una sociedad en la que la Salud Mental no esté recluida en un armario o tratada desde la individualidad del fármaco. Las personas que padecemos un trastorno mental requerimos más apoyo y menos medicamento, de ahí que uno de nuestros lemas sea “Contra el estigma, la estima”. Nos podéis encontrar en C/ L´Horta nº 4 los martes de 19:00 a 20:00 horas, ya que el resto de tiempo está dedicado a atención personalizada y desarrollo de talleres, a través de nuestra página web www.afemtorrent. org o bien al número de teléfono 694 477 316. 


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

L’AJUNTAMENT COL·LABORA EN LA CONSTRUCCIÓ D’UN COL·LEGI A UGANDA L’ONG Rafiki Africa treballa en la millora de l’alfabetització i el transport escolar L’Ajuntament, mitjançant la partida de cooperació internacional, col·labora en la construcció d’un col·legi a Uganda amb l’ONG Rafiki Africa. Esta organització du a terme tasques de millora de l’alfabetització i el transport escolar en zones on les males infraestructures dificulten l’assistència dels xiquets i les xiquetes a les escoles. El consistori, que rep informació puntual sobre el desenvolupament dels projectes, està finançant part dels treballs dins del seu compromís amb les necessitats fora d’Espanya i la cooperació. 

UN ENCUENTRO COMARCAL DE TYRIUS REÚNE A MÁS DE D O S C I E N TA S M U J E R E S E N T O R R E N T El 15 de febrero, la sala cívica del Antic Mercat acogió el acto inaugural del I Encuentro Comarcal de la Asociación de Amas de Casa y Consumidoras Tyrius, que reunió a más de 200 mujeres vecinas de Alaquàs, Aldaia, Xirivella, Quart de Poblet, Manises, Paiporta, Picanya, Real de Montroi y Torrent. La jornada se inauguró con un acto presidido por el alcalde, Jesús Ros; la concejala de Políticas de Igualdad, Encarna Lerma; la presidenta de Tyrius Torrent, Carmen Campo, y la presidenta de Tyrius Valencia, Vicenta Alcácer. El alcalde dio la bienvenida a estas mujeres venidas de otros municipios de la comarca y agradeció a la asociación “la labor que realizan para poner en valor la figura de la mujer y realizar actividades

que fomentan sus derechos de igualdad”. Por su parte, Encarna Lerma manifestó su satisfacción de que “Torrent haya sido la ciudad elegida para este primer encuentro, porque es una manera de visibilizar a la mujer, poniendo en común la labor que desde todas las asociaciones reunidas se desarrollan durante todo el año”. Después se hicieron visitas guiadas al Museu Comarcal de l’Horta Sud, y a l’Hort de Trénor, finalizando el encuentro con una comida de hermandad. 

L A E S C U E L A D E D A N Z A R E C A U D A A B E N E F I C I O D E L A E S C O L E TA C A S A D E LA CARIDAD En la tarde del 24 de marzo la sala de actos del Ayuntamiento se llenó de música, arte y danza con una exhibición de la mano de la Escuela de Danza de Torrent. Un espectáculo benéfico en el que se recaudaron más de 1.200 euros para la Escoleta Infantil Casa de la Caridad. El concejal de Atención a las Personas, Francesc Carbonell, y la concejala de Políticas de Igualdad, Encarna Lerma, asistieron al evento y disfrutaron del espectáculo, protagonizado por los niños y niñas de la Escuela de Danza que mostraron sus dotes artísticas. La presidenta de Casa de la Caridad de Torrent, Inma García, abrió el acto agradeciendo a los participantes de la escuela y a los asistentes su colaboración, y dio paso a un vídeo que mostró el trabajo y el programa diario que se realiza desde la Escoleta de Casa de la Caridad con el alumnado y sus familias.  - Informaciones facilitadas por el GPA

37


38

SOCIETAT / PROTECCIÓ CIVIL

Protección Civil, Te Ayuda “Cada día es una aventura y pasamos por situaciones límite donde nos ponemos a prueba. Esos momentos complicados nos hacen más fuertes y aprendemos a valorar lo que queremos en la vida y lo que no.” ALBA PADILLA

¿Quién hay detrás del uniforme?, ¿sabes quién hace posible que el resto de la población disfrute sin incidentes? ¿Quién invierte su tiempo de ocio en el bienestar de los demás?: El Voluntariado de Protección Civil.

Isabel tiene 37 años y es madre pero, no es inconveniente porque cuando tiene servicio es su marido quien se queda con los niños. “Yo no conocía a nadie cuando comencé a formar parte de la agrupación de Protección Civil hace siete años y, ahora, mi principal motivación es ayudar a los demás pero, hacerlo junto a mis compañeros”. Considera que son tantos los valores que se aprenden que ya piensa en que sus hijos formen parte del colectivo cuando tengan la edad. A su lado, la escucha su compañera y amiga Rocío. Tiene 20 años y combina

la universidad y su trabajo en el aeropuerto con la dedicación a Protección Civil. Ella lleva dos años y entró porque tenía amigos dentro de la organización y, lo que más le gusta es “la satisfacción con la que acabas un servicio al ver que has ayudado a alguien aportándole seguridad y, además, que haya salido bien”. En el caso de Jorge, que tiene 20 años y trabaja, tenía claro que sería miembro en cuanto pudiese porque ha visto desde la cuna a su padre, Gregorio López Almena, que fue jefe de Protección Civil. “Veía a mi

padre y entré a probar. Lo veía muy involucrado, le apasionaba ayudar y colaborar, esa magia me la transmitió y, ahora me he enganchado yo”, asegura. A día de hoy cada uno de los integrantes es consciente de la función que desempeñan para la sociedad y la magnitud que pueden alcanzar muchas de sus actuaciones, por eso, están en continuo aprendizaje porque cada servicio es diferente. Protección Civil les mantiene conectados a un estilo de vida en el que ayudando se ayudan y afirman que “cada día es una aventura y pasamos


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

por situaciones límite donde nos ponemos a prueba. Esos momentos complicados nos hacen más fuertes y aprendemos a valorar lo que queremos en la vida y lo que no“. Los tres coinciden que aún colaborando hay tiempo para todo, tienen claro cómo se funciona y todos van a una, el único secreto es trabajar en grupo. Actualmente, la agrupación local de Protección civil está formada por 35 personas que colaboran con los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad de manera desinteresada siempre que se requiere su presencia. Es una de las más veteranas de la Comunitat, 33 años dedicados al servicio. Por lo que se refiere a las intervenciones, éstas se enmarcan en incendios y sus preventivos, fenómenos meteorológicos, Campaña Previfoc, acontecimientos deportivos, actos festivos, espectáculos pirotécnicos y otros. Sirva como ejemplo que la Agrupación de Voluntarios de Protección Civil de Torrent en 2016 realizó 568 servicios, que supusieron 3.711,25 horas, a las cuales se destinaron 12.646,5 horas entre todos los voluntarios. De éstos, casi un 75% fueron intervenciones, y el 25% restante fueron actividades de mantenimiento. Y es que este gran colectivo es a Policía Local y Bomberos lo que Sancho Panza para Don Quijote, un fundamental escudero. Entre las actividades de protección civil están la prestación de servicio en eventos con aglomeración de gente y labores de vigilancia medioambiental, sobre todo en el periodo estival.

Y tú, ¿quieres ser uno de ellos? Estos son los requisitos: Tener más de 18 años, para poder realizar servicios. Presentar por escrito, ante el Registro de Entrada del Ayuntamiento, la solicitud de incorporación a la Agrupación. Superar las pruebas psicotécnicas establecidas por el Ayuntamiento y el Curso de Formación Básica establecido por el Instituto Valenciano de Seguridad Pública. Una vez superadas las pruebas psicotécnicas y el Curso de Formación Básica, el voluntario adquirirá la condición de Voluntario en prácticas durante un período de seis meses. Tras superar el periodo de prácticas, se nombrará al aspirante Voluntario de la Agrupación Local de Voluntarios de Protección Civil. 

TORRENT FORMA A VOLUNTARIOS DE PROTECCIÓN CIVIL DE LA COMUNITAT La formación está encuadrada en el programa anual que el Instituto Valenciano de Seguridad Pública y Emergencias de la Generalitat Valenciana (IVASPE) ofrece a las diversas Agrupaciones de Protección Civil, y en ella participan tanto voluntarios de Protección Civil de Torrent como de las distintas Agrupaciones de la Comunitat Valenciana. Entre las actividades de formación se dan cursos básicos de Incendios Forestales, o los de Seguridad en Extinción de Incendios. Unas materias específicas donde se combina la teoría con la práctica, para

que el personal voluntario pueda desarrollar perfectamente las funciones de extinción en incendios forestales, y la obtención de conocimientos y habilidades, no sólo en esta materia, sino también en seguridad según marca la norma básica para el combate de incendios. Con esta formación los voluntarios de la Agrupación adquieren los conocimientos necesarios para poder actuar en estas situaciones y colaborar en la extinción de incendios forestales tanto en nuestro municipio como en toda la Comunitat Valenciana. 

39


40

JOVENTUT

XIII CONCURSO DE FOTOGRAFÍA TORRENTJOVE Del 8 de febrero al 3 de marzo, L’Espai acogió la exposición de los trabajos seleccionados en la decimotercera edición del concurso de fotografía TorrentJove.

Jurado y artistas premiados.

En la labor de facilitar medios y oportunidades para el desarrollo de la creatividad, el Ayuntamiento, mediante esta propuesta, contribuye a que muchos jóvenes den a conocer su obra. En esta ocasión las foto� grafías han tratando sobre el deporte y el ejercicio o actividad física, desde cualquier óptica, directa o indirectamente. Se ha querido apoyar al deporte que, además de ejercicio, implica esfuerzo y superación, y contribuye al desarrollo de destrezas personales y también sociales. La propuesta de esta edición ha representado todo un reto para quien, a través de la fotografia, ha

Premio Colección, Llargs instants 1.

querido captar ese momento único de superación que ocurre en un instante El jurado, como en anteriores ediciones, ha estado formado por Rafael de Luis Casademunt, Andrés Castillo y Beatriz Auxina, y se concedieron los siguientes premios: Premio Colección a Alberto Navarro Cantavella, por Llargs instants 1/2/3. Premio Local a Alejandro Alba Olmo, por sus fotografías: Red, Nudo y Palo. Primer Premio, la fotografia Land, de Fernando Fernández-Oruña Fernán-

dez-Escalante. Segundo Premio, la fotografía Agua Mágica 3, de Isabel María Vicente López. Se podrán ver todas las fotos en el anexo digital de este BIM que se publicarà en la web del Ayuntamiento: www.torrent.es Por otra parte, en L’Espai también expuso Ediver Herrera sus dibujos a bolígrafo del 8 al 29 de marzo, y del 19 de abril al 19 de mayo, L’Espai acogerá la exposición ‘30 Anys de Trobades en valencià’. 

Premio Local, Red.


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

Primer Premi, Land.

Segundo Premio, Agua Mágica 3.

OBERT EL TERMINI PER A LA PRESENTACIÓ DE PROJECTES DEL CONCURS PINTURA MURAL TORRENTJOVE La iniciativa fomenta i promou l’art urbà entre els jóvens de 16 a 35 anys L’Ajuntament, a través de l’Àrea de Joventut, ha obert el termini de convocatòria per a presentar-se a la quarta edició del Concurs Pintura Mural TorrentJove. Una proposta destinada als jóvens d’entre 16 i 35 anys amb l’objectiu de fomentar la participació de la joventut de la ciutat i recompensar, així, la seua creativitat. Els premiats del concurs rebran una dotació econòmica de 7.000 euros, que es repartiran per a un mínim de dos i un màxim de quatre projectes seleccionats. De la mateixa manera, els guanyadors plasmaran les seues obres en un mural, que en esta ocasió estarà en el pàrquing Benemèrita Guàrdia Civil del carrer del Camí Reial. Els interessats a participar-hi poden presentar les seues propostes, de manera individual o per equip, fins al 14 d’abril de forma presencial en l’Espai (Centre d’Informació Juvenil) o a través del correu electrònic torrent@joves.net. La temàtica és lliure i els participants poden acompanyar-la amb els elements que consideren oportuns per a la bona interpretació del projecte.

NOU CURS del CIJ Torrent

Mural de Xolaka de l’anterior edició que es va publicar en l’annex digital del BIM 200.

La iniciativa, que en l’edició passada va ser un èxit de participació, ajuda a potenciar els artistes jóvens en el seu camí artístic, alhora que consolida l’art urbà”, ha assenyalat la regidora de Joventut, Nadia Marín.  Per a més informació es poden consultar les bases en el següent enllaç: http://www.torrentjove.com/novedades/i/12809/90/4-concurso-pintura-mural-torrentjove

El CIJ Torrent, amb la col.laboració de l’empresa municipal IDEAT, organitza el Curs Monitor/a d’activitats de temps lliure educatiu infantil i juvenil.

Inici: 2 de juliol. Fi: 27 de juliol de 2018. Horari: de dilluns a divendres de 9:30h a 14h. Preu: 84.50 euros. Sol·licitud de plaça a partir del dimarts 24 d´abril a les 10 h. Tota la informació en: http://www.torrentjove.com/va/activitats/i/12823/48/monitor-d-activitats-de-temps-lliure-educatiu-infantil-i-juvenil - Informacions facilitades per la Delegació de Joventut

41


42

AGRICULTURA

JORNADES FORMATIVES DE CÍTRICS I CULTIUS ALTERNATIUS DE CAIXA RURAL TORRENT La sala d’actes de Caixa Rural Torrent va acollir del 13 al 15 de febrer les Jornades de Cítrics i Cultius Alternatius de Caixa Rural Torrent, unes jornades formatives en les quals l’entitat, gràcies al seu fons social i la col·laboració amb l’Ajuntament, intenta potenciar el sector agrícola i citrícola. Va obrir les jornades Vicent Peiró Villaroya, president de l’entitat, i en esta sessió d’obertura Ester Marco Noales, investigadora de l’IVIA (Institut Valencià de Investigacions Agraries), va basar la seua intervenció en la problemàtica de les noves malalties bacterianes dels cítrics, Xylella fastidiosa i Huanglongbing (HLB) i Alejandro Tena Barreda, també de l’IVIA, va parlar de la identificació, distribució i contenció del vector Huanglongbing (HLB), Trioza erytrea; el dia 14, Vicente Dalmau Sorlí, cap del Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura, es va centrar en la prevenció i eradicació de noves malalties dels cítrics, i el dia 15, M. Ángeles Forner, també investigadora de l’IVIA, informà els agricultors sobre el potencial de la diversificació comercial a través de nous patrons, ja que l’elecció del patró adequat a les característiques del sòl que millore el potencial productiu és el punt de partida de la citricultura. L’alcalde i president del Consell Agrari Municipal, Jesús Ros, va clausurar estes jornades puntu-

Agricultors torrentins viatjaren a la fira agrícola de Saragossa Una representació torrentina es va traslladar el 23 de febrer a la 40a edició de la Fira Internacional de Maquinària Agrícola (FIMA), a Saragossa. La visita, organitza-

da pel Consell Agrari i patrocinada per Caixa Rural de Torrent, és una tradició de fa molts anys i va reunir agricultors locals, l’alcalde, Jesús Ros, la regidora de Medi

alitzant que “és necessari valorar els nostres productes agrícoles, que són de gran qualitat, i fomentar l’evolució en el sector compaginant la tradició amb les noves tecnologies”. Durant les jornades van estar presents en les instal·lacions de l’entitat representants del Consell Agrari Municipal repartint suc natural de taronges torrentines, en el marc de la campanya “Trau-li suc” que promou els cítrics de la nostra localitat. Com a colofó formatiu, es va fer un viatge professional a Salamanca, Guijuelo i Àvila, del 2 al 4 de març, organitzat pel fons social de l’entitat per a ampliar els coneixements i experiències agrícoles adreçat als agricultors torrentins. 

Ambient, Inma Amat, i el regidor de Seguretat Ciutadana, José Antonio Castillejo. FIMA és un punt de trobada del sector de maquinària agrícola internacional i dóna a conéixer les últimes novetats en equips i solucions agrícoles.

- Informacions facilitades pel GPA


MEDI AMBIENT

BIMTORRENT. Número 201 . Primavera 2018

TORRENT CELEBRÀ EL DIA DE L’ARBRE Activitats en família. Amb motiu del Dia de l’Arbre, el Centre Ambiental del Vedat va acollir diferents activitats mediambientals per a gaudir en família. El dissabte 27 de gener de matí, la Delegació de Medi Ambient va organitzar, en les instal·lacions del centre, una jornada de portes obertes on els assistents gaudiren de música en directe, contacontes, tallers i rutes pel Vedat. El Centre Ambiental també va acollir la Mostreta de Pesca Artesanal Mediterrània amb una taula redona amb el títol “El mercat de la Terra”, i un menú degustació de peix de temporada. En esta conferència es va debatre sobre els problemes que afecten les nostres costes i l’Albufera. El diumenge 28 de gener, els xicotets de la casa van descobrir les matèries primeres que s’extrauen de la natura i els seus usos en el taller “Pintem la natura”. El mateix dia, també des de la Delegació de Medi Ambient es va organitzar el taller “Nengo Dangos”, on els menuts van realitzar boles d’argila farcides de llavors per a, més tard, plantar-les i que, en un temps, donaran vida a nous arbres. Totes estes activitats, que van tindre un bon acolliment malgrat les condicions meteorològiques, es van fer en commemoració del Dia de l’Arbre que es va celebrar a finals de gener.

Les escoles en una campanya de repoblació. També a finals de gener, per a commemorar el Dia de l’Arbre, l’Ajuntament i Aigües de l’Horta van dur a terme una activitat de repoblació d’arbres per als centres educatius, dins de la campanya “Deixa de passar factura al planeta”, iniciativa que encetà Aigües de l’Horta en 2016 per a potenciar l’ús de la factura en línia i on la companyia es compromet a plantar un arbre per cada client que es canvie a la factura electrònica. Enguany es van plantar cítrics en els centre educatius públics Miguel Hernández, Sant Pasqual, Sant Joan Baptista i Joan XXIII i als centres Torrepinos i Squema, per a facilitar el seguiment i control dels arbres per part dels escolars, que hauran de responsabilitzar-se de cuidar-los i de fer-ne el seguiment. En la repoblació, Aigües de l’Horta va donar els arbres i els mitjans materials i l’empresa municipal Nous Espais hi va col·laborar amb personal especialitzat de jardineria. 

- Informació facilitada pel GPA

43


44

MEDI AMBIENT/CONÉIXER EL NOSTRE TERME

LAS AVES DE NUESTRO MEDIO URBANITA I PARTE

Hola de nuevo mis queridos lectores/as. Este nuestro y vuestro espacio trimestral lo voy a dedicar a un grupo de animales que revolotean a nuestro alrededor...y no son los mosquitos, no, tranquilos, son unos animales infinitamente más agradables. Veamos.

Texto y dibujos PEDRO M. ABELLÁN BLASCO

Si andando por la calle prestamos un poco de atención, no solo al suelo para evitar pisar algún “regalo”, mientras acudimos a los recados diarios, podremos darnos cuenta de la multitud de aves que se mueven cerca de nosotros. Y si una vez finalizados los recaditos, no se nos descongela nada, no hemos dejado nada al fuego, ni lo de la lavadora por tender, ni niños que recoger, tenemos algo de tiempo y nos sobra un euro treinta, podremos darnos el lujo de detenernos a tomar un cortadito, y si no puede ser porque no está la cosa para dispendios, pues siempre habrá un banco, de los de madera, digo, para sentarse un momento, tomar el mismo aire y dejar volar la vista. Si estamos en el cole, es la hora del recreo y mientras damos mordiscos al bocata también podemos dedicarle un rato a la práctica de la ornitología y de paso dejar de dar la murga al compañero, hecho que agradecerá elegantemente dejando de dártela a ti. Y volviendo a los mayores, ya estamos sentados en una terracita... de la Plaza Mayor, por ejemplo. Hemos pedido el cortado, hacemos un esfuerzo sobrehumano dejando el móvil guardadito, pasamos olímpicamente del periódico y mientras nos sirven vamos a fijarnos un poco en lo que sucede cerca nuestro. Me refiero a los pájaros y para empezar los gorriones (passer domesticus), que ¡ay los gorriones!, cada vez menos, son los primeros que, sin perder la compostura, podremos ver acercarse en pos de la migaja de tostada, el minúsculo granito de sésamo desprendido de la hamburguesa o el trocito de pipa que llevarse al pico; junto a ellos, y en el mismo plan, podrán acudir también las cada vez más abundantes, descaradas y regordetas palomas (columba livia) y con suerte puede que también, pero algo más alejada y precavida encuentres alguna tórtola turca (streptopelia decaocto) parecidas a ellas pero más elegantes y de un monótono color grisáceo. Y bien, la superficie está cubierta, ya tenemos el cortado y tras

Gorriones comunes, macho y hembra

Estornino negro o común

Paloma bravía o doméstica

Tórtola turca

Mosquitero común

Pareja de currucas, hembra y macho

el primer sorbo, vamos a esforzarnos por torcer el cogote y echaremos un ojo a los árboles, que los hay. Cerca tenemos un árbol, una mimosa en concreto. Bien pues, podemos observar entre sus finas ramas el nervioso movimiento del pequeño, delicado y verdoso mosquitero común (phylloscupus collybita). De improviso, del árbol surge un melodioso canto, es de la curruca capirotada (sylvia atricapilla), también menuda y toda gris con un gorrito negro en el macho y marrón en la hembra. En lo alto de todo se balancean, entre silbidos, unos escandalosos estorninos negros (sturnus unicolor) mezclados con algunos pintos (sturnus vulgaris). Están mosqueados pues desde lo más alto los controla un potencial comedor de aves, un depredador, una maravilla; es el cernícalo común (falco tinnunculus), fiel habitante de nuestra ciudad pues dispone de abundante comida y lugares seguros para anidar; es, con frecuencia, una rapaz urbana, contribuyendo a la salubridad de nuestro espacio urbano, al depredar sobre ratas, ratones y algún despistado pajarillo. Bien, volviendo de nuevo a la mimosa, también podremos encontrar al discreto petirrojo (erithacus rubecula), su melancólico canto nos traslada a lugares más frondosos y umbríos. Está de paso en nuestra mimosa pues gusta de parques y jardines con abundantes arbustos. Una

Estorninos pintos


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

vez éste levanta el vuelo, raudo y directo hace su entrada el ubicuo mirlo (turdus merula), todo, pero todo de negro, cola larga, con pico amarillo y melodioso canto es un clásico de nuestro ambiente urbano. Es más fácil verlo correr bajo los setos en busca de la lombriz o el escarabajo, a modo de un ratón que vistiera una capa negra por lo que su estancia en el árbol es también fugaz. Una alegre algarabía desvía nuestra atención, un pequeño bando de escandalosos mal llamados loros verdes, las cotorras de Kramer (psittacula krameri), sobrevuela la calle Mayor en dirección a la monumental Torre que preside el centro de la plaza. Estas cotorras se han hecho las dueñas de los agujeros que, originalmente y luego tras su reconstrucción, se dejaron en lo alto, desplazando a los vencejos, sus originales habitantes de antaño. Procedentes de África y Asia, estas aves junto con otra cotorra, la argentina o gris (myiopsitta monachus) procedente de Sudamérica, han colonizado este y otros espacios de nuestra ciudad y no es porque hayan llegado volando, si no por culpa de escapes o de sueltas deliberadas, gracias a lo cual estas inteligentes aves cuentan ya con colonias estables en nuestros parques donde es fácil verlas royendo las semillas de los almeces y otros árboles ornamentales. Alrededor de la mencionada torre medieval vuelan los insecticidas más perfectos de la creación: (delichon urbica) los aviones comunes... (no, los aviones de pasajeros no, esos tienen poco de insecticidas y mejor no verlos volar muy cerca de nuestra torre) son frecuentemente confundidos con las elegantes golondrinas comunes (hirundo rustica) cuando no con los vencejos comunes (apus

Cernícalo común

Petirrojo

Mirlo común

Cotorra argentina y de Kramer

Golondrina común y Avión común

apus) ya que estos tres matamoscas alados comparten biotopo y a la vez conviven con nosotros una parte del año, el inicio de la primavera y parte del verano. De las tres especies hay uno, el vencejo, exclusivamente aéreo hasta el punto de dormir en el aire. Nunca en su vida tocará el suelo. Sus patitas son tan cortas que si por algún accidente cayera al suelo quedaría ahí para siempre, sin posibilidad de remontar el vuelo, inerte, totalmente a merced del trafico rodado y animales domésticos, llegando a morir si no hay alguien de buen fin que lo coja y lo lance de nuevo al aire. Estas tres aves necesitan de aleros y hueco en edificios y bajo las tejas donde poder hacer sus nidos, huecos antaño usados por los mencionados vencejos y ahora ocupados por las tropicales y más garrulas cotorras, hecho éste que hace cada vez más difícil su perviviencia entre nosotros agravado por nosotros mismos, pues en nuestros nuevos, lisos y brillantes edificios no hay espacios posibles y no hacen uso ya en sus cubiertas de estos elementos constructivos, haciendo que poco a poco vayan desapareciendo de nuestras ciudades dejándonos a merced de los inquisitivos mosquitos tigres y menos tigres, moscas y otras especies de insectos voladores molestos.

Vencejo común

Y bien mis amigas y amigos lectores, recordad no tirar al suelo los chicles mascados pues, aparte de una guarrería, es pernicioso para nuestras aves, dado que los confunden con alimentos y pueden ser ingeridos por éstos causándoles serios trastornos e incluso su muerte. Si hace calor, un pequeño cacharrito con agua a la sombra en el balcón, un platillo de esos de plástico de las macetas les será de gran ayuda, pero recordando que hay que renovar el agua cada algunos días si en vez de pájaros no queréis tener mosquitos tigre o leones en el balcón. Ah, otra cosa, no recojáis los pollitos de la calle a no ser que estén a merced del tráfico, de los gatos o del inconsciente de turno. En vez de llevarlo a casa es mejor ponerlo en un lugar lo más seguro posible, pues los padres estarán cerca y podrán seguir con su crianza. Recordad que en casa nadie acudirá a la llamada del polluelo y nosotros no tenemos pico para darles de comer ni tampoco el alimento adecuado. Si tenéis problemas, llamad al Ayuntamiento o a la Policía Local, ellos nos avisarán y podremos pasar a recoger al huérfano y llevarlo donde personal especializado lo pueda cuidar con las suficientes garantías de supervivencia. En la siguiente entrega continuaremos conociendo más aves que viven cerca de nosotros, que todavía quedan muchas más. Si hacéis salidas al campo cuidaos del sol, sed respetuosos y cuidad el entorno, disfrutad, leed, y pronto nos volveremos a ver por estas páginas. Un saludo afectuoso. 

45


46

MEDI AMBIENT/AL VOLTANT DELS CAMINS DE TORRENT (V)

Camí de Torrent a Catarroja i Albal Fins a la meitat del segle XIX, Catarroja era cap de partit judicial de l’Horta Sud, fins que va perdre tal categoria en benefici del nostre poble un 2 de juliol de 1846, raó per la qual la comunicació entre ambdues poblacions havia de ser prou constant i, per tant, el camí de Torrent a Catarroja va ser de certa importància al llarg de la història de les dues poblacions. Hi ha una referència en el Diccionario Geográfico Estadístico Histórico de Alicante, Castellón y Valencia, de Pascual Madoz (1845) sobre els camins del nostre terme que diu: “Los caminos son locales en mediano estado, hay dos carreteros que conducen a Valencia y Catarroja”. J. LLUIS FRESQUET

Cementeri de Torrent

a er et al rr lb Ca d ’ A

Masia del Ràfol

Catarroja

Albal

Foto aèria de la carretera d’Albal.

La distància entre les poblacions és d’uns sis quilòmetres, aproximadament la meitat dels quals transcorren en terme de Torrent i l’altra, en terme de Catarroja. La superfície del terreny era molt plana i facilitava el traçat del camí que, no obstant això, resulta prou sinuós al llarg del trajecte, com era habitual en els camins antics. El camí començava en la placeta de Sant Jaume en direcció sud, actualment el carrer de Toledo, i girava en direcció est cap al cementeri, passava per la porta i seguia la paret de llevant fins a arribar a la via del trenet de València a Vilanova de Castelló. El pas a nivell estava protegit

LÍmit del terme.


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

per una barrera manual que era accionada pel guardabarrera alhora que tocava una campaneta per a advertir del perill imminent que s’apropava per la via. El camí continuava cap a l’est i separava les partides del Safranar, que quedava a l’esquerra, i la Foia, que quedava a la dreta. En arribar al paratge de l’Omet prenia la direcció sud-est per on, molt a prop, es trobava el camí de la Pedrera, que des de Picanya marcava el límit de separació dels termes de Torrent i Picanya, però que, a partir de l’encreuament, s’endinsava en el de Torrent travessant les partides del Ràfol, de la Foia i de la Marjadella. A la distancia d’un quilòmetre es troba el límit entre Torrent i Catarroja. El camí continuava en la mateixa direcció i s’apropava, per igual, als pobles de Catarroja i Albal. En arribar a l’altura de l’ermita de Santa Anna, girava a l’esquerra i prenia la direcció nord-est fins a arribar a Catarroja a 1,5 quilòmetres de distància. En este últim tram hi havia un caminet a la dreta que conduïa a Albal, que era un llogaret en aquella època.

Carretera d’Albal i autovia de València.

La primera derivació del camí a l’eixida del poble era el camí del Realon, que prenia direcció Sud i marcava el límit entre les partides de la Marjadella, que quedava a l’oest i la Foia que quedava a l’est, fins a arribar a la partida del Realon, al terme de Picassent. A uns centenars de metres, just davant del cementeri, era travessat pel camí de Picassent, que seguia la tanca de ponent del cementeri cap al sud per a continuar per la partida de la Foia fins a endinsar-se en terme de Picassent.

el límit del Safranar i es dirigia cap al sud travessant la partida de la Foia i limitant la del Ràfol per l’oest. L’última derivació dins del nostre terme és el camí de Santa Anna, que eixia poc després del camí de la Pedrera, travessava la partida del Ràfol i es dirigia cap a l’ermita de la santa. Una vegada entrava al terme de Catarroja, l’únic camí que el travessava és el que ve de Paiporta, passava per tot el terme de Catarroja i acabava en l’ermita de Santa Anna, al terme d’Albal. El camí, en principi, era d’una trilla amb eixamplaments de tram en tram per a facilitar els creuaments dels carros que anaven en sentit contrari, el ferm de terra compactada en què es marcava clarament el pas de les rodes dels vehicles (la trilla) i el traçat molt sinuós que s’acoblava a la forma de les propietats que anava recorrent.

A pocs metres del pas a nivell del trenet, era travessat pel camí d’Alcàsser, que provinent del carrer del mateix nom marcava

La dictadura del general Primo de Rivera als anys vint del passat segle va tindre un efecte important en la xarxa viària d’Espanya i del

Carretera d’Albal al pas del cementeri.

nostre poble en particular. Es van millorar el camí Real, el camí de València i el camí de Catarroja, el qual passà a anomenar-se carretera d’Albal. La raó del canvi de nom va ser que amb la nova visió dels projectistes de carreteres de fer-les amples i , sobretot, rectes, en arribar a l’altura de l’ermita de Santa Anna en lloc de tirar a l’esquerra cap a Catarroja, van seguir rectes cap a Albal, que aleshores havia augmentat de població i constituïa un poble de certa importància a la vora del Camí Reial de Madrid. Els torrentins molt prompte es varen acostumar al nou nom de carretera d’Albal i oblidaren el vell camí de Catarroja, mentre que els nostres veïns sempre han utilitzat el nom de Camí de Torrent. La nova carretera d’Albal tenia l’amplària necessària per al creuament de vehicles, 6m, però el ferm de macadam era poc resistent i els clots, el fang o la pols, segons l’estació de l’any, hi dificultaven el trànsit. Amb la instal· lació del centre de transformació d’energia elèctrica de HE (Hidroelèctrica Española) a la vora de la carretera en la partida de la Foia en 1955, la carretera va millorar en el manteniment del ferm per a atendre l’augment del trànsit pesant de camions i grues que va haver de suportar. Als anys seixanta es va fer el ferm de formigó hidràulic que va suposar una gran millora i un augment del trànsit per a buscar el Camí Reial de Madrid. Amb la construcció de l’autovia de Torrent a València (CV-36), que en el seu primer tram substituïx el de la carretera d’Albal, i del Distribuïdor Sud (la CV- 33) que deriva de l’anterior i conduïx al Camí Reial de Madrid sense passar per Albal, l’antiga carretera ha sigut relegada a un servici viari local. 

47


48

MEDI AMBIENT

TORRENT INSTAL·LA UNA TANCA DE SEGURETAT EN LA SENDA DEL REG MIL·LENARI Després del condicionament de les àrees recreatives i d’ampliar-ne la seguretat, l’Ajuntament va instal·lar una tanca de seguretat en la senda del Reg mil·lenari del barranc de l’Horteta al seu pas per la ciutat, en concret en el carrer de Sant Lluís Bertran en el tram conegut com Colònia Bonestar, on hi ha importants desnivells amb el llit del barranc, que en alguns casos superen els 8 metres. Per esta raó s’ha instal·lat una tanca, del tipus palissada, de manera longitudinal al barranc per motius de seguretat, perquè així quede delimitat el talús en la seua cota més alta al costat del carrer i servisca de referència a vianants i vehicles per a evitar possibles accidents, tot de manera integrada en l’entorn i sense afectar el paisatge ni les possibles crescudes del barranc. La tanca de fusta de pi silvestre tractada en autoclau té una longitud aproximada de 260 metres lineals. 

TRACTAMENT DELS PINS PER A PREVINDRE LA PROCESSIONÀRIA S’ha fet en els pins dels centres educatius, parcs públics i en parcel·les privades A finals de febrer, davant la pujada de les temperatures, les erugues de la processionària baixen dels pins i afecten diverses zones de la ciutat. Per eixe motiu, l’Ajuntament, a través de l’empresa municipal Nous Espais, fa el tractament per a prevenir l’aparició de la processionària del pi en jardins, centres educatius, parcs i altres instal· lacions públiques, on hi ha més presència de públic infantil i de mascotes. Per a acabar amb este tipus d’eruga, la qual és perillosa per a la salut de les persones i els animals, el servei de jardineria municipal utilitza el tractament mitjançant l’endoteràpia, una tècnica que aposta per la tecnologia automàtica en lloc de la manual i que empra una moderna màquina, que es va adquirir la temporada passada. “Amb este procediment hem aconseguit doblar els bons resultats dels arbres afectats, una major eficàcia, a més de millorar la salut de les espècies tractades”, assenyala la regidora de Medi Ambient, Inma Amat. S’han tractat prop de 1.500 exemplars als quals se’ls ha injectat el tractament i així els pins han quedat protegits davant l’aparició de les bosses. Després d’este tractament s’està duent a terme un treball de

seguiment, que posa de manifest la seua efectivitat i s’han retirat els nius que puguen haver aparegut en espais públics. Paral·lelament es va posar en marxa una campanya per a oferir el tractament a particulars que tinguen pins en les seues parcel·les privades i que estiguen interessats a

prevenir l’aparició de la plaga en les seues parcel·les, i evitar així afeccions tant en les propietats particulars com en la via pública. El consistori seguirà duent a terme els tractaments contra la processionària i instal·larà paranys de feromones contra la processionària. 

- Informacions facilitades pel GPA i Medi Ambient


ESPORTS

BIMTORRENT. Número 201 . Primavera 2018

LA COTXERA: MÉS DE 800 PERSONES UTILITZAREN LES INSTAL·LACIONS EPORTIVES EN LA SETMANA D’OBERTURA

Les instal·lacions del complex esportiu La Cotxera es van obrir al públic el passat 14 de març i l’accés va ser debades fins al 18 de març. Durant eixa setmana d’obertura més de 800 persones van gaudir tant de la piscina com d’altres activitats programades, com ara ciclisme de sala (spinning), Pilates, graons (step) o aiguagim.

El dia 20 de març es va obrir el termini per a fer els abonaments i les inscripcions, i durant la jornada es van arreplegar més de 200 fullets d’inscripció, una xifra molt positiva. Com a mesura promocional, les persones que es van inscriure abans del 31 de març i que feren ús de les instal·lacions reberen el primer rebut de pagament en el mes d’abril i van tindre eixos dies debades. Les instal·lacions, que es gestionen des de la Fundació Esportiva Municipal, es complementen amb un model de prestació de serveis a través d’una empresa externa. La Cotxera té la instal·lació elèctrica, la climatització, la lampisteria i la pintura noves, entre altres treballs, que han sumat una inversió que supera els 200.000 €. Les tarifes són molt econòmiques i hi ha descomptes per a persones aturades, amb diversitat funcional o majors. Igualment, per tal de fomentar l’esport i un estil de vida saludable, “s’han creat abonaments anuals, amb una tarifa a mitat de preu de l’abonament mensual -16 €-, pensant en les persones i que tots i totes puguen fer ús de La Cotxera”, destaca la regidora d’Esports, Nadia Marín. 

- Informació facilitada pel GPA

ABONAMENT MENSUAL

ABONAT FDM

NO ABONAT

Adult

32€

34€

Jove

27€

29€

Familiar

44€

46€

Majors

16€

18€

Matinal

23€

25€

Diversitat funcional

16€

18€

Aturat

22€

24€

Les persones interessades a abonar s’hi poden telefonar a La Cotxera: 96 321 33 64.

Horari de les instal·lacions: de dilluns a divendres de 7.30 a 22.30 hores. Dissabtes, de 7.30 a 20.30 hores. Diumenges, de 8 a 15 hores.

49


50

ESPORTS

CAMPIONAT D’ESPANYA DE PROMESES PARALÍMPIQUES D’ATLETISME A TORRENT Al Parc Central es va celebrar el primer cap de setmana de febrer el Campionat d’Espanya de Promeses Paralímpiques d’Atletisme, en el qual es van citar 170 esportistes amb discapacitat visual, física, intel·lectual o paràlisi cerebral, tots menors de 20 anys. La iniciativa, organitzada per la Federació d’Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana (FESA), el Comité Paralímpic Espanyol i la Fundació Trinidad Alfonso, en col·laboració amb l’Ajuntament, va comptar amb l’esportista David Casinos com a padrí de la competició. 

Presentació del Campionat d’Espanya de Promeses Paralímpiques d’Atletisme.

Els guanyadors en les categories masculina i femenina segons l’edat foren: Aner Eróstegui i Maialen Olaso en sub-10, Aduen Merino i Xiana Pungin en sub-12, Joan Sirera i Tania Castillo en sub-14, Iván Hernández i Nagore Folgado en sub-16, Eduardo Manuel Uceda i Alba García en sub-18, i Jairo Salgueiro i Mari Ángeles García en sub-20. S’hi va fer entrega del trofeu al millor atleta a Iván Hernández, velocista i saltador amb discapacitat visual del

El trofeu al millor atleta.

club ISS l’Hospitalet, amb una marca de 12”10 en els 100 metres en la categoria sub-16. A causa de l’oratge es va haver de cancel·lar la jornada esportiva del matí del 4 de febrer i s’avançà el lliurament de premis perquè tots els participants pogueren veure reconeguts el treball i esforç en el campionat. Açò no féu minvar la il·lusió per arreplegar els trofeus, els quals donaren la regidora d’Esports, Nadia Marín, i el regidor d’Atenció a les Persones,

Francesc Carbonell. A més, s’hi va fer entrega del trofeu al millor atleta, que li fou atorgat a Iván Hernández, velocista i saltador amb discapacitat visual del club ISS l’Hospitalet, que es va imposar amb una marca de 12”10 en els 100 metres en la categoria sub-16. Quant a la classificació per entitats, tres equips de l’ONCE dominaren el podi: en primera posició, el de la Comunitat Valenciana, en segona, el Centre de Recursos Educatius de Madrid, i finalment, el de Barcelona. 

CAMPIONAT DE NATACIÓ AUTONÒMIC D’HIVERN INFANTIL EN PARC CENTRAL En la prova participaren tres nadadors del Club Natació Barracudas de Torrent

La piscina del Parc Central va acollir el primer cap de setmana de març les proves del Campionat de Natació Autonòmic Infantil d’Hivern V Trofeu Disseny Sport. Es van realitzar una trentena de proves en categories masculina i femenina, en algunes de les quals van participar Gaizka Cebrián, Pau Pérez i

Pablo Borque, del Club Natació Barracudas Torrent. Tant la regidora d’Esports, Nadia Marín, com la de Participació Ciutadana, Susi Ferrer, van participar en els lliuraments de medalles en finalitzar les sessions.  - Informacions facilitades pel GPA


BIMTORRENT. Número 201. Primavera 2018

LA PILOTA VALENCIANA A TORRENT A Torrent hi ha una llarga tradició en el joc de pilota La pilota valenciana comprén diferents modalitats de joc: galotxa, raspall, escala i corda, llargues... però, tant a Torrent com en la majoria de localitats de l’Horta Sud, les modalitats més practicades són la galotxa i l’escala i corda per a les competicions federades, i la modalitat de raspall per a les escoles d’iniciació. En la nostra localitat, els pilotaris van lluitar per a mantenir viu este esport, i esta reivindicació històrica es materialitzà l’any 2013 amb la remodelació d’este espai, que es va convertir en la seu de les partides de pilota del Club Trinquet de Torrent, fundat l’any 2006 pel fill del llegendari Natalio. Amb la constància del club torrentí, la nostra ciutat està convertint-se en un referent en este esport i és seu de nombrosos campionats com és el Campionat Autonòmic de Galotxa El Corte Inglés o el Trofeu de Pilota Ciutat de Torrent. El Campionat de Galotxa El Corte Inglés tindrà lloc el 6 i 7 de juliol a la ciutat, i acollirà 180 equips i 1.000 jugadors en 17 partides. El Trofeu de Pilota Ciutat de Torrent també es celebra al juliol, coincidint amb la programació de les festes patronals.  (Més informació al annex del BIMDigital)

LYDIA RAMOS Y GUILLERMO BARÓN, DEPORTISTAS DE ÉLITE La torrentina Lydia Ramos, una de las mejores deportistas en el ámbito nacional que compite en natación y ciclismo adaptado, ha vuelto a proclamarse campeona de España en Natación tras conseguir el primer puesto en las cinco pruebas individuales. La atleta ha recibido una mención especial en 50 m Espalda, ocupa el tercer puesto en el ranking multidisability, y ha sido parte de dos relevos en los que la Comunitat Valenciana obtuvo una medalla de oro. Por su parte, Guillermo Barón también está de enhorabuena con sus recientes éxitos en natación adaptada. Perteneciente al Club Natación Barracudas Torrent, ha conseguido dos medallas de bronce en el campeonato de marzo en Castellón; ha sido proclamado campeón en Cádiz de las modalidades espalda y mariposa, y ha vuelto a batir el récord de España Junior en la categoría 50 mariposa.  - Informacions facilitades per Inés Murcia Ferre i per Amparo Parras Cerveró, del GPA

51


Torrent Nº201  
Torrent Nº201  
Advertisement