Page 1


El Carnaval: una festa càlida en els mesos més freds

A la nostra ciutat estem acostumats a la contradicció climatològica que ens porta el Carnaval. Precisament en el moment de més fred de l’any, ens proposem sortir a desfilar amb molta o poca roba, però això sí, tot lluint la disfressa que hem confeccionat amb les tres “e”: esforç, enginy i emoció. Uns carrers que haurien de ser els escenaris de la negra nit i la fredor absoluta, en canvi es converteixen en jocs de diversió de màgia càlida, de colors brillants, de somriures carnavalescos, purpurines, cares pintades, jocs amb esprais i brillantina i una mica del món al revés. Des de l’any passat, a més, hem obert el Carnaval a l’escalf de l’estiu, i tenim les dues opcions, que els guixolencs i guixolenques saben aprofitar bé. Això fa més gran aquesta festa, molt viscuda pel gruix de la ciutat i que ens identifica i ens situa com a referent. Són aquestes celebracions que configuren, en bona part, el nostre particular i íntim tret identitari ciutadà. Des d’aquestes ratlles encoratjo, animo i aplaudeixo totes les persones que participeu, d’una forma o altra, en el Carnaval de Sant Feliu de Torna el Carnaval de Sant Feliu de Guíxols. Una festa que a la nostra ciutat es remunta ben lluny i que com tota antiga tradició s’ha anat adaptant als diferents temps que li ha tocat viure. El Carnaval és un esclat de llibertat – per això la dictadura el va prohibir–, una oportunitat per sortir al carrer, compartir, barrejar-se i gaudir. Tothom pot ser qui no és, riure’s de tot i de tothom, fer broma del que és més solemne. Entre molts altres condiments això és el nostre Carnaval. Aquests dies veurem desfilar homes vestits d’hostessa d’avió, romans amb mitges de llana per no tenir fred a les cames, pallassos de somriure alegre, punkis de cabell taronja, soldats revolucionaris francesos amb baionetes carregades de confetti, banyistes amb carbasses a la cintura, camperols medievals amb sargits exagerats, spidermans que s’enfilen per les parets, gent grandeta vestida de nens d’escola, nens d’escola vestits de gent grandeta, pirates berberescos, i persones disfressades de gallina, capitans de la sardina. Desde l’Àrea de Cultura, Lleure i Activitats hem estat treballant de valent per tal de que tot estigui a punt. Aquest any dins de les novetats del nostre Carnaval n’hi una de molt volguda i dessitjada: una nau digna, amb prou espai i que reuneixi les condicions que tots els que feu possible el nostre carnaval us mereixeu. També s’ha allargat el recorregut de la rua que aprofitarà tota la capacitat del nostre passeig. Les colles de carnaval fa moltes setmanes que treballen per tenir-ho tot a punt. Segur que l’esforç i les moltes hores de preparatius tindran la seva re-

Guíxols. El més gran de la Costa Brava, un dels més bonics, vistosos i elegants dels que es poden veure. Ja sigui a l’hivern, o amb el nou carnaval de l’estiu, gaudim tots del Carnaval de Sant Feliu!

Joan Alfons Albó i Albertí Alcalde de Sant Feliu de Guíxols compensa durant aquests dies. Des dels nens que porten dies confeccionant disfresses amb papers de colors, passant per la voluntat de qui sap cosir, qui sap maquillar, qui sap arreglar una carrossa, qui sap ensenyar a ballar o qui sap fer les mili-una feines que s’han de fer per tirar endavant amb el Carnaval, tothom hi té una part dins del l’enorme mèrit col·lectiu d’aquesta festa nostra. Un mèrit col.lectiu que ens uneix i ens demostra del que som capaços quan treballem junts. Tingue-m’ho present en uns moments que no son fàcils. Un mèrit que és vostre, i que el gaudim tots. Feliç carnaval!

Pere Albó i Marlés Vicealcalde – Regidor de cultura, lleure i activitats.

Tot i la crisis ja tornem a tenir aquí un altre any el carnaval, la colla carnavalesca PENYA G amb el seu Rei Carnestoltes al capdavant, farem tots els possibles per a que aquest carnaval 2012 sigui únic, on tothom es diverteixi i gaudeixi de una de les millors festes que té la nostra ciutat. A DISFRUTAR-LO!!! VISCA EL CARNAVAL 2012!!! Edita: L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols / Producción Editorial: Editorial MIC

· Tel.: 902 271 902 / Fax: 902 371 902 · www.editorialmic.com / D.L: B-7909-10


PROGRAMACIÓ DEL CARNAVAL DE SANT FELIU DE GUÍXOLS 2012 Dissabte

4 de febrer

PRESENTACIÓ DEL CARNAVAL 2012 A LES 21.30 h. Sopar popular de presentació del Carnaval i de Sa Majestat Carnestoltes 2012. Amb la participació de les colles de la ciutat i rodalies, a la nova nau de les carrosses de carnaval. Durant l’acte, es farà la proclamació de les padrines del Carnaval Ganxó. Després ball amb la discomòbil NOUSO.

Diumenge

5 de febrer

PLE EXTRAORDINARI DE CARNAVAL A LES 11.30 h. Concentració de colles a la Plaça del Monestir. A LES 12.00 h. Acte sorpresa on Sa Majestat Carnestoltes 2012 utilitzarà tota la màgia del carnaval per agafar la vara de comandament de la ciutat i fer fora per uns dies als polítics, amb l’ajuda de tots els reis i reines carnestoltes dels anys anteriors.

Diumenge 12 de febrer

CERCAVILA CARNAVALESCA A LES 11.00 h. Cercavila amb les colles de carnaval ganxones i Sa Majestat Carnestoltes 2012 per fer el repartiment oficial de cartells i programes de Carnaval 2012. L’animació de l’acte anirà a càrrec de Pep Callau i la companyia Pepsicolen. Sortida: Placeta Sant Joan.

Dijous 16 de febrer

CARNAVAL INFANTIL A LES 11.00 h. Desfilada infantil pels carrers del centre de la ciutat, presidida per Sa Majestat Carnestoltes 2012 i la seva colla. Sortida: davant Ajuntament. VISITA DE SA MAJESTAT CARNESTOLTES A LA GENT GRAN A PARTIR DE LES 16.00 h. Sa Majestat Carnestoltes visitarà l’Asil Surís, el Centre Sant Feliu Gent Gran i el Casal d’Avis de Tueda per desitjar un bon Carnaval als més grans. A LES 22.30 h. Actuacions de grups de ball i dansa de la ciutat al Pavelló Municipal “La Corchera”. A LES 23.30 h. Ball i presentació de Sa Majestat Carnestoltes 2012 al Pavelló Municipal “La Corchera” amb el Grup Metropol. Pregó inaugural de Sa Majestat Carnestoltes 2012 i de les padrines del Carnaval Ganxó 2012. Tots els membres de les colles de carnaval ganxones rebran una invitació per accedir al ball. Preu de l’entrada: 6 € sense consumició.

Divendres 17 de febrer

CERCAVILA INFANTIL A LES 11.00 h. Cercavila infantil pel centre ciutat, sortida Passeig del Mar (davant Ajuntament) arribada a la Plaça del Mercat

PRESENTACIÓ DE COLLES A LES 12.00 h. Acte oficial de presentació de les colles participants a la rua i pregó de Sa Majestat Carnestoltes 2012 al Pavelló Municipal “La Corchera”. Seguidament, Vi d’Honor a l’esplanada de la Piscina Municipal “La Corxera”. Obertura de portes a les 11.45 h. LA RUA DEL DIVENDRES A LES 18.00 h. Recorregut: sortida carrer Callao, plaça Monestir, avinguda Juli Garreta, passeig del Mar, passeig dels Guíxols, final cruïlla passeig dels Guíxols amb carrer Colom. EL BALL DEL TONGO A LES 23.30 h. Ball al Pavelló Municipal “La Corchera” amb el Grup Metropol. A la mitja part, lliurament de premis de la Rua. Atès que es preveu gran afluència de públic, s’habilitaran accessos per accedir més comodament al recinte. Es donarà una invitació per accedir al ball a tots els participants a la rua. Preu de l’entrada: 7 € sense consumició.

Diumenge 19 de febrer

DESPERTADA A CÀRREC DE LA COLLA CARNESTOLTES A PARTIR DE LES 8.00 h. Despertada organitzada per Sa Majestat Carnestoltes 2012 i la seva colla pels carrers de la ciutat. LA RUA DEL MATÍ A LES 11.00 h. Desfilada festiva de les colles de carnaval pel passeig de Sant Feliu de Guíxols. Recorregut: c/ Colom, Passeig dels Guíxols i Passeig del Mar. BALL DE DISFRESSES A PARTIR DE LES 17.00 h. Ball de disfresses a la Sala Las Vegas. Preu: 10 € (berenar i copa de cava inclosos i sorteig). Organitza: Sala Las Vegas.

Dimecres 22 de febrer

ENTERRAMENT DE LA SARDINA A LES 20.00 h. Seguici mortuori per efectuar l’enterrament de la sardina, amb sortida des del local de les colles fins arribar a la sardinada popular. SARDINADA POPULAR PER GENTILESA DE LA CONFRARIA DE PESCADORS DE SANT FELIU DE GUÍXOLS A LES 21.00 h. Sardinada popular a la Plaça del Mercat. Durant la sardinada hi haurà la discomòbil NOUSO, es farà el comiat de sa majestat Carnestoltes 2012 i es lliuraran els premis a les millors colles de carnaval locals.

Dissabte 25 de febrer

CERCAVILA FESTIVA DE LES COLLES DE CARNAVAL A LES 17.00 h. Cercavila festiva de les colles de carnaval locals per la part central del Passeig del Mar. BALL DE LA DONA A LES 23.00 h. Celebració del ball de la dona a la Sala Las Vegas. Preu: 12 € (consumició inclosa). Totes les dones que vinguin disfressades tindran entrada gratuïta. Organitza: Sala Las Vegas.


EL MISTERI DELS MUSSOLS I LA GÀBIA D’OR Tot sovint, els pobles es coneixen per les dites que hi fan referència i aquestes, normalment, es construeixen a partir de les característiques o anècdotes que s’atribueixen a les persones que hi viuen. La naturalesa humana fa que, com més sarcasme hi hagi darrere l’etiqueta, més èxit tingui i, per tant, més contribueixi a crear tòpics o a consolidar els que ja són coneguts. La sentència “Sant Feliu és una gàbia d’or plena de mussols” és una de les més populars que hi ha sobre la nostra ciutat, tant per als mateixos ganxons com per a la gent de fora. El sentit d’aquesta màxima és ben evident i, per més voltes que s’hi doni, és pejoratiu. En l’antiga Grècia, el mussol és la representació zoomòrfica de la deessa Atenea, una de les principals divinitats de l’Olimp. Nascuda del cap de Zeus completament armada amb la seva cuirassa, tenia les qualitats de ser forta i sàvia i va esdevenir la filla predilecta del pare dels déus. Els grecs, que consideraven que el coneixement s’adquiria principalment per l’observació, van identificar el mussol -amb els seus ulls grans i rodons- com a símbol de la sapiència. Aquesta au peculiar esdevingué l’inseparable company d’Atenea. Però, en català, la paraula mussol s’utilitza en sentit figurat per designar les persones poc parladores, ensopides i encantades. Això poc té a veure amb la mitologia clàssica. Per una altra banda, la gàbia d’or és un tema força universal. El refrany castellà “aunque la jaula sea de oro, no deja de ser prisión” diu, fent una metàfora, que la realitat -per més idíl·lica que sembli- ens pot tenir atrapats en un engany. Així, la nostra benvolguda dita fa ironia de les persones i també del lloc. Aleshores, inevitablement hom es pregunta quan i per què es va començar a dir aquesta frase. En diverses fonts, l’autoria d’aquesta màxima s’atribueix a Santiago Rusiñol, pintor, escriptor i col·leccionista, el pare del Modernisme català. Tanmateix, no s’especifica en quin article o obra va publicar aquesta opinió. Aquest artista, defensor de l’art per l’art, no va voler exercir com a hereu dels negocis familiars i va decantar-se per la vida bohèmia. Va ser un personatge de gran carisma, conegut per la seva ironia i la seva actitud provocadora davant els convencionalismes de la burgesia. La sentència encaixaria força bé amb la idiosincràsia i amb el to que utilitzava als seus escrits. Però, quina relació havia tingut Santiago Rusiñol amb Sant Feliu de Guíxols? L’any 1892 Santiago Rusiñol, va fer un viatge en carro durant més de quatre dies, des de Manlleu –ciutat d’origen de la seva família- fins a Sant Feliu de Guíxols. Rusiñol va fer la crònica de tots els incidents que va viure durant el trajecte en tres articles publicats a La Vanguardia el 30 de juliol i els dies 3 i 9 d’agost d’aquell any. Són famosos els viatges en carro que aquest artista va realitzar acompanyat pel seu amic, el pintor Ramon Casas. En aquest periple hi va prendre part, a més, el crític d’art Raimon Casellas amb qui també tenia una estreta amistat. Tot i que el motiu del viatge no s’especifica en els articles, curiosament, coincideix amb l’Exposició de Belles Arts que va tenir lloc a Sant Feliu de Guíxols l’any 1892, entre el 3 de juliol i el 15 d’agost. Aquesta mostra havia estat organitzada per donar lluïment a la inauguració de la línia de tren de Sant Feliu de Guíxols a Girona. Igual com va passar en el projecte del tren, va ser una iniciativa en la que es va implicar tota la ciutat en pes: autoritats, persones destacades i entitats. Era una proposta molt ambiciosa que aplegava cap a 500 obres d’artistes reconeguts, procedents de Sevilla, Olot, Barcelona i Sitges, entre d’altres llocs. Es dóna la

circumstància que Rusiñol i Cases hi tenien quadres exposats, i que també hi havia una escultura del seu íntim amic, l’escultor Enric Clarasó. Potser per això, en aquest viatge s’hi va apuntar també Raimon Casellas. Aquests quatre personatges habitualment organitzaven exposicions a la Sala Parés de Barcelona i havien promogut Els Quatre Gats. Aquell mateix any, després del viatge a Sant Feliu, van inaugurar a Sitges l’Exposició Artística que solia tenir lloc per la Festa Major a l’Ajuntament i la van convertir en la primera Festa Modernista, un esdeveniment revolucionari, organitzat pels mateixos artistes. L’any 1894, amb motiu de la tercera festa, inaugurarien el Cau Ferrat. Així començava l’article de Raimon Casellas a La Vanguàrdia sobre l’exposició de Sitges de l’agost de 1892: “Dada la constelación de exposiciones comarcales que corremos [...]” Quina impressió els havia fet Sant Feliu? Aleshores, la ciutat vivia un moment de progrés i gran creixement econòmic, però les iniciatives –també en l’àmbit cultural- estaven precisament a mans d’aquella burgesia que tan avorria Rusiñol. No seria estrany que, en aquest context, l’artista deixés anar la famosa sentència. Tanmateix, lluny d’assumir-la amb resignació, els ganxons la fan seva i la llueixen mostrant el seu característic humor. Ara és el mussol qui, tot cofat, aguanta la seva bonica gàbia d’or i l’ofereix a tothom qui vulgui entrar-hi: benvinguts a la ciutat i gaudiu del Carnaval! M. Àngels Suquet i Fontana Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols


Carnaval Sant Feliú de Guixols 2012  

Publicación del carnaval de Sant Feliú de Guixols 2012

Advertisement