Page 1

1


2


Breu Història

Demostracions d’oficis i tallers

4

Programació

8 18

Concurs de Disfresses

22

Concurs de Cuina

Arcs i fletxes

28

24 3


Breu Història

de Medievàlia ...un 27 d’abril de 1997 dins l’ Associació de veïns del barri de Covadonga de Sabadell, va sorgir la idea, sota la mà del Sr. Jordi Ferran, de muntar un Mercat Medieval. Els primers anys s’anomenà Medievàlia Covadonga, després Medievàlia Sabadell, més tard Festa i Mercat Medieval, fins el de fa uns quants anys i el d’ara: Medievàlia. L’any 1999 volent donar un caire de ciutat a Medievàlia, aquesta pren el nom de Medievàlia Sabadell. Un any més tard el president el Sr. Joan Roselló i Muñoz, proposa crear l’Associació d’Amics de Medievalia, una entitat vinculada estatuàriament amb l’Associació de Veïns de Covadonga. La Sra. Montserrat Artigas i Costajussà va ser escollida Presidenta de la nova entitat en l’assemblea constituent, on va ser anomenat el Sr. Josep M. Vidal com a coordinador general de la festa.

4

A l’inici, aquest mercat el formaren 10 parades i una taverna, dins la plaça de sant Salvador. Cal remarcar que tant l’Escrivent com la Filadora que formaven part d’aquestes 10 parades, avui en dia encara segueixen venint. Al cap de tres anys, es va incorporar sota les idees de la Sra. Montserrat Artigas i del sr. Joan Carles Cusidó, el Concurs de Cuina, tenint aquest molt bona acollida per part de tothom. En la Desena edició, es va fer un tastet medieval al Passeig una setmana abans de la Festa i Mercat amb una gran acollida del públic de tota la ciutat. Per això, i perquè Medievàlia havia crescut molt en els darrers anys, es va traslladar al centre de Sabadell en la onzena edició. Aquest fet va donar pas a la desvinculació d’Amics de Medievàlia amb l’ Associació dels Veïns de Covadonga.


En el seu moment aquesta aposta va esdevenir molt arriscada, ja que deixàvem enrere molts bells records en aquell barri. Entre molts voldríem destacar principalment, l’entorn natural de les estances de la plaça de sant Salvador, els famosos sopars medievals a la carpa amb taverna pròpia, on es podia gaudir de trobadors, cants corals, danses, lluites i menjar típic de l’època. Tampoc ens podem deixar les magnifiques representacions del “Cor d’Amic”, ni del passatge pel túnel del temps, ni de la Galeria Fotogràfica, ni del Il Castelo Encantato, entre d’altres. Volem remarcar la compromesa participació totalment voluntària de totes i cadascuna de les persones que durant tots aquests anys ens han acompanyat i han participat i participen en la gran festa de Medievàlia, a totes elles Moltes Gràcies!

5


Durant molts anys hem anat superant moltes dificultats i entrebancs, si en aquell moment ja va resultar un gran canvi traslladar-nos al Passeig, l’any següent vam fer el gran salt a l’instal·lar-nos al Mercat Central, amb unes dimensions d’entrada estratosfèriques. Però amb molta il·lusió i voluntat ho vam superar i encara avui hi som i seguim tirant endavant amb un model autofinançat i que s’ha demostrat sostenible. De les 10 parades i una taverna del principi, avui en dia comptem amb unes 140 parades aproximadament.

Volem fer una menció especial a les nostres estimades i entranyables cosidores, la Sra. Anna Camarasa i la Sra. Maria Jesús Ramos “la Mari” per la confecció i brodat de totes les banderes, banderoles, estendards, i vestuari, que encara avui llueixen a Medievàlia. I també la participació d’uns nens que han crescut amb Medievàlia, el José L. Fernandez, l’ Albert Criado i el Xavi Marlans, que en el seu moment sota la idea del sr. Adolf Romeu, van confeccionar el Portal de Barcelona, que durant els anys que el mercat és feia a la Plaça de sant Salvador, lluïa com a muralla i porta d’entrada del recinte. Medievàlia va anar tirant endavant i a l’iniciar-se la nova etapa al centre de la ciutat, es van ocupar els carrers: El Passeig de la Plaça Major, Plaça del Pedregar, C. Mestre Rius, c. De la Rosa, c. D’advocat Cirera, i la Plaça del gas. Déu n’hi do quin canvi !!! L’aposta va ser gran i per tot això els canvis van ser grans. L’associació Amics de Medievàlia va incorporar a la seva junta l’ associació de “Sabadell Comerç Centre”, la gestora “La Transversal”, i la gestora d’espectacles “De la crem”. Gràcies a tots ells a dia d’avui podem comptar amb una infraestructura important per tirar endavant Medievàlia.

6

Hi ha coses que no han canviat, perquè d’alguna manera donen l’empremta pròpia al que nosaltres entenem com a Medievàlia de Sabadell. Com serien el Concurs de Cuina, les Lluites, els espectacles teatrals i els artesans. Però també n’hem incorporat d’altres que tenen molt d’èxit, com són els balls de Bollywood, el concurs de disfresses per nens, els tastets de cuina Medieval, les conferències de temes Medievals al museu, la història de la Sínia, etc... Hem ocupat la Plaça del Gas, la Plaça de les Marquilles, el c. Sant Feliu, el c. Sant Quirze, la plaça del PíPí, el patí de l’ Escola Industrial, el Jardinets de la “Caixa”, el c. De l’Escola Industrial. Des de fa uns tres anys però, la ubicació ha quedat fixada ocupant tot el voltant del Mercat Central, el c. D’en Font , la plaça de les Marquilles i la plaça del Gas. Segurament ens hem deixat d’explicar algunes coses, però amb aquesta breu història de Medievàlia, hem volgut recordar tots els moments i totes les nostres petites històries que hem viscut i vivim al costat de Medievàlia i, sobretot, donar les gràcies a totes les persones que ho han fet i ho fan possible any rere any !!! Associació d’Amics de Medievàlia Abril del 2015


Programació Medievàlia 2015

Divendres 17:00h. Inici del Mercat Medieval. 17:00h – 20:00h. Passejades en ruc. Sortides de la plaça del Pi Pi.

ferències i el Festival de Sèries Sabadell recrea els personatges i l’ambient de la mítica sèrie de televisió i et proposa diferents activitats com: • Tir al Joffrey; dispara contra el monarca mésodiat • Bowling dels 7 regnes; destrona regnes amb un bowling personalitzat dels personatges de la sèrie. • Photocall “Joc de Trons”. Seu al tro que més batalles ha provocat. Amb la col·laboració de Càmera Club Sabadell, Pc Quality, el Club Català de Ciencia-Ficció, Fantasia i Fàndom, la Sociedad Tolkein Española. 18:15h – 19:15h. Entrenaments i primeres batusses dels lluitadors arribats d’arreu que participaran al “Desafiament del senyor d’Arrahona” de dissabte i diumenge. A càrrec de la companyia “Els mal nascuts”. A la “Plaça del Poble”.

17:00h – 20:30h. Oberta la inscripció al concurs de Disfresses medievals del dissabte. Les inscripcions, que són gratuïtes, es poden fer a la Carpa de l’Organització. El concurs és per nens i nenes fins a 14 anys. 17:00h – 20h. Exposició: “A l’entorn de la Plaça Major”. Al Museu d’Història de Sabadell. c/ Sant Antoni, 13. 18:00h – 20:30h. Acosta’t a l’èpica de “Juego de Tronos” al carrer Sant Quirze, i submergeix-te en la lluita per governar els 7 Regnes de Ponent. L’Associació Inter-

8

19:00h – 20:00h. Companyia Malaboig malabars. No hi ha hom que no quedi captivat pels seus jocs de mans! Màgia, malabars, ganivets, foc... Us hi podreu resistir? Inici de l’espectacle a les 19h a la “Plaça del Poble” i aniran fent el seu espectacle itinerant per tot el recinte de Medievàlia.


10:30h – 11:00h. Oberta la inscripció al concurs de Disfresses medievals. Les inscripcions, que són gratuïtes, es poden fer a la Carpa de l’Organització. El concurs és per nens i nenes fins a 14 anys. Hi col·labora Petit Sabadell i Vidal Papers. 10:30h – 13:00h. Al Mercat, ni princeses ni cavallers. Els personatges més famosos de l’edat mitjana en tots els contes són els cavallers i les princeses, però n’hi ha molts altres més que omplien els mercats de vida. Vine a passejar i quan te’ls trobis escolta les seves històries, descobreix els seus misteris i fes un viatge a l’època medieval de la mà del Teatre Ciervo.

17:00h-20:15h. Practica la teva punteria amb el Tir amb Arc Medieval a la Plaça del Gas. A càrrec d’ Arc Vall Llobera.

Dissabte 10:30h – 20:00h. Passejades en ruc. Sortides de la plaça del Pi Pi. 10:00h – 18:00h. Taller d’elaboració de cervesa casolana. Aprèn a fer la teva propia cervesa. S’inclou dinar. Preu: 70€ Cerveser: Xavi Redón de Cerveses Ausesken. Inscriu-te a: moixerocervesers@gmail.com Durant el dissabte i el diumenge a les 10h, 11h,12h, 17h, 18h i 19h, aprèn-ho tot de la cervesa artesana, aromes, colors i sabors. Preu: 2€. A la parada de Moixeró a la Plaça del Gas.

11:00h – 12:30h. Companyia Malaboig malabars. No hi ha hom que no quedi captivat pels seus jocs de mans! Màgia, malabars, ganivets, foc... Us hi podreu resistir? Inici de l’espectacle a les 11h a la “Plaça del Poble” i aniran fent el seu espectacle itinerant per tot el recinte de Medievàlia. 11:00h – 14:00h. Practica la teva punteria amb el Tir amb Arc Medieval a la Plaça del Gàs. A càrrec d’ Arc Vall Llobera 11:30h – 12:15h. Concurs de disfresses medievals poden participar els més petits, però també els més grans! (fins a 14 anys), amb premis ben interessants!!. Cal saber que: la inscripció ha de ser prèvia, i és oberta tots els dies, i es tanca mitja hora abans del Concurs. Que les inscripcions són gratuïtes, i es poden fer a la Carpa de l’Organització. Hi col·labora Petit Sabadell i Vidal Papers.

9


16:00h – 20:30h. Practica la teva punteria amb el Tir amb Arc Medieval a la Plaça del Gas. A càrrec d’ Arc Vall Llobera. 17:00h – 20:00h. Exposició: “A l’entorn de la Plaça Major”. Al Museu d’Història de Sabadell. c/ Sant Antoni, 13. 17:00h – 18:00h El Desafiament del senyor d’Arrahona, Després de mil batalles i tornejos el senyor d’Arrahona, conegut com a l’Invencible, torna a la seva terra natal per proclamar-se el cavaller més fort del món. El seu desafiament ha despertat l’honor la fúria i les ganes d’honor dels guerrers més temibles d’arreu. Animem-lo a aconseguir-ho! Serà prou fort i intel·ligent per derrotar els rivals que es presentin?. A càrrec de la companyia “Els mal nascuts”. A la “Plaça del Poble”.

12:00h – 14:00h. Taller d’animació i cinema al carrer Sant Quirze. Vine a viatjar en el temps, farem servir la màgia del cinema i l’animació per viure aventures increïbles i convertir-nos en personatges de l’Edat Mitjana. Organitzat per www.elbombeto.cat amb la col·laboració de L’Associació Interferències i el Festival de Sèries Sabadell. 12:30h – 13:15h. El Desafiament del senyor d’Arrahona, Després de mil batalles i tornejos el senyor d’Arrahona, conegut com a l’Invencible, torna a la seva terra natal per proclamar-se el cavaller més fort del món. El seu desafiament ha despertat l’honor la fúria i les ganes d’honor dels guerrers més temibles d’arreu. Animem-lo a aconseguir-ho! Serà prou fort i intel·ligent per derrotar els rivals que es presentin? A càrrec de la companyia “Els mal nascuts”. A la “Plaça del Poble”.

10

17:30h – 20:00h. Al Mercat, ni princeses ni cavallers.Els personatges més famosos de l’edat mitjana en tots els contes són els cavallers i les princeses, però n’hi ha molts altres més que omplien els mercats de vida. Vine a passejar i quan te’ls trobis escolta les seves històries, descobreix els seus misteris i fes un viatge a l’època medieval de la mà del Teatre Ciervo.


17:30h – 20:00h. Symphoniacs. Balls, cançons i xafarderies d’arreu. Espectacle itinerant amb músics, trobadors, i d’altres personatges que segur no et deixaran indiferent,…

17:30h – 18:00h. Actuació musical del Duo Moderato, al carrer Sant Feliu. Interpretaran vàries peces a càrrec d’un duet de flautes amb la col·laboració d’un bombardí, coordinat i organitzar per l’Associació els Músics de Gracia.

terres més llunyanes i participa en els seus tallers tot ballant amb nosaltres. A la “Plaça del Poble”. 21:00h. BRUIXES DEL NORD!! A La Plaça del Poble. En temps d’inquisidors les Bruixes eren perseguides i cremades a la foguera. A casa nostra, aquestes misterioses dones, són venerades... durant el dia, són mercaderes, artesanes, sanadores, mestres..., juguen amb els més petits i es barregen entre la multitud... però quan surt la lluna... apareixen les Bruixes del Nord que juntament amb el seu gripau, converteixen la foscor en llum, foc i color i amb el ritme de la percussió i les gralles, omplen carrers i places de gresca i disbauxa. Moments màgics i especials on tothom hi té entrada, on tothom hi és convidat! Per això durant el dia, us esperem als nostres tallers: Percussió, maquillatge de les Bruixes o fes el teu propi gripau i durant la nit, no deixeu de gaudir amb el nostre espectacle de foc.

18:00h. Fem d’arqueòlegs! taller infantil per infants a partir de 5 anys. Al Museu d’Història de Sabadell, carrer de Sant Antoni, 13. 18:30h – 19:00h. Actuació musical del Duo Moderato, a sota les escales del mercat (cantonada Colon amb Coromines). Interpretaran vàries peces a càrrec d’un duet de flautes amb la col·laboració d’un bombardí, coordinat i organitzar per l’Associació els Músics de Gracia. 19:00h – 20:30h. Companyia Malaboig malabars. No hi ha hom que no quedi captivat pels seus jocs de mans! Màgia, malabars, ganivets, foc... Us hi podreu resistir? Inici de l’espectacle a les 19h a la “Plaça de les Marquilles” i aniran fent el seu espectacle itinerant per tot el recinte de Medievàlia. 20:00h – 21:00h. Espectacle i taller de Danses de Bollywood a càrrec del Centre Asana. Gaudeix de l’espectacle de les danses exòtiques portades directament de les

21:00h. Sopar temàtic “La gran boda Roja”. Si creus que el millor de Joc de Trons arriba durant les seves celebracions (casaments, festes, coronacions…) comparteix taula amb altres addictes a la sèrie de George R.R Martin i intenta guanyar el trivial. Avia’m si pots!. Organitza L’Associació Interferències i el Festival de Sèries Sabadell amb la col·laboració de El Planet i El Rincón del Friki. Preu: 15 euros, venda anticipada a El Planet, c/ SantQuirze 37.

11


Diumenge 10:30h – 20:00h. Passejades en ruc. Sortides de la plaça del Pi Pi. 10:30h – 13:00h. Al Mercat, ni princeses ni cavallers.Els personatges més famosos de l’edat mitjana en tots els contes són els cavallers i les princeses, però n’hi ha molts altres més que omplien els mercats de vida. Vine a passejar i quan te’ls trobis escolta les seves històries, descobreix els seus misteris i fes un viatge a l’època medieval de la mà del Teatre Ciervo. 11:00h – 14:00h. Practica la teva punteria amb elTir amb Arc Medieval a la Plaça del Gas. A càrrec de Arc Vall Llovera.

Inici de l’espectacle a les 11h a la “Plaça del Poble” i aniran fent el seu espectacle itinerant per tot el recinte de Medievàlia. 11:00h – 14:00h. Exposició: “A l’entorn de la Plaça Major”. Al Museu d’Història de Sabadell. c/ Sant Antoni, 13. 11:30h – 12:45h. Contes. “A la llum d’una espelma”, durada: 90 minuts. Per a infants a partir de 5 anys. Al Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa. 12:00h – 14:00h. Symphoniacs. Trobadors, danses i bestiar.Espectacle itinerant amb músics, trobadors, i d’altres personatges que segur no et deixaran indiferent,… 12:00h. Joc de Trons (el joc de les cadires) al carrer Sant Quirze. Que ningú et tregui la teva cadira mentre sona la música…Organitza L’Associació Interferències i el Festival de Sèries Sabadell. 12:00h – 14:00h. Pinta els personatges de “Joc de Trons”, al carrer Sant Quirze. Dissenya la teva careta i emporta’t a casa el rostre del teu personatge preferit. Organitza L’Associació Interferències i el Festival de Sèries Sabadell. 12:15h – 12:30h. Lliurament de premis del XVè Concurs de cuina Medieval. A la “Plaça del Poble”.

11:00h – 13:00h. Degustació medieval a càrrec de l’Escola d’Hostaleria del Vapor Llonch de Sabadell. Al costat de la parada d’informació. 11:15h – 12:45h. Companyia Malaboig malabars. No hi ha hom que no quedi captivat pels seus jocs de mans! Màgia, malabars, ganivets, foc... Us hi podreu resistir?

12

12:45h – 13:30h. El Desafiament del senyor d’Arrahona. Després de mil batalles i tornejos el senyor d’Arrahona, conegut com a l’Invencible, torna a la seva terra natal per proclamar-se el cavaller més fort del món. El seu desafiament ha despertat l’honor la fúria i les ganes d’honor dels guerrers més temibles d’arreu. Animem-lo a aconseguir-ho! Serà prou fort i intel·ligent per derrotar els rivals que es presentin? A càrrec de la companyia “Els mal nascuts”. A la “Plaça del Poble”.


13


16:00h – 20:00h. Practica la teva punteria amb el Tir amb Arc Medieval a la Plaça del Gas. A càrrec d’Arc Vall Llovera. 17:00h – 18:00h. El Desafiament del senyor d’Arrahona, Després de mil batalles i tornejos el senyor d’Arrahona, conegut com a l’Invencible, torna a la seva terra natal per proclamar-se el cavaller més fort del món. El seu desafiament ha despertat l’honor la fúria i les ganes d’honor dels guerrers més temibles d’arreu. Animem-lo a aconseguir-ho! Serà prou fort i intel·ligent per derrotar els rivals que es presentin? A càrrec de la companyia “Els mal nascuts”. A la “Plaça del Poble”. 17:30h – 20:00h. Al Mercat, ni princeses ni cavallers.Els personatges més famosos de l’edat mitjana en tots els contes són els cavallers i les princeses, però n’hi ha molts altres més que omplien els mercats de vida.

Vine a passejar i quan te’ls trobis escolta les seves històries, descobreix els seus misteris i fes un viatge a l’època medieval de la mà del Teatre Ciervo. 18:00h – 19:30h. Companyia Malaboig malabars. No hi ha hom que no quedi captivat pels seus jocs de mans! Màgia, malabars, ganivets, foc... Us hi podreu resistir? Inici de l’espectacle a les 19h a la “Plaça de les Marquilles” i aniran fent el seu espectacle itinerant per tot el recinte de Medievàlia. 19:30h – 20:30h. Espectacle i taller de Danses de Bollywood a càrrec del Centre Asana. Gaudeix de l’espectacle de les danses exòtiques portades directament de les terres més llunyanes i participa en els seus tallers tot ballant amb nosaltres. A la “Plaça del Poble”. 22:00h. CLOENDA del MERCAT

14


15


Museu d´Història C. St. Antoni

C. Calderón

(rucs)

C. Jovellanos

(escenari principal)

Plaça Marquilles

Plànol

de la Fira (tir amb arc)

16

Museu del Gas Fundació Gas Natural Fenosa


el Gas 贸 Gas Fenosa

17


Demostracions

d’ofici i tallers

Dissabte 16 de maig de 17:30 a 20:30h. Diumenge 17 de maig de 10:30 a 13:30h i de 17:30 a 20:30h. >> Taller del joc de l’oca

A càrrec d’Anna Ribot Sobre una plantilla buida del joc medieval, els participants poden omplir cada casella amb els dibuixos que vulguin, fent servir plomes i tinta. Disposen de models per inspirar-se i indicacions del joc, com també se’ls faciliten les fitxes i una bosseta per posar els elements.

>> D  emostració d’ofici i taller de Vitralls

A càrrec de Feli Contreras En aquest taller els nens hauran d’encaixar les peces de vidre, que ja estan polides, damunt dels dibuixos d’aire medieval. Els nens i nenes podran jugar amb les formes, les textures dels vidres i dels colors.

>> T  aller de feltre

A càrrec d’Olga López Els nens i nenes passaran una estona divertida aprenent a confeccionar pilotes de feltre.

18


>> D  emostració d’ofici de forjador

A càrrec de Tot Forja Demostració de forja artesanal: espases, serps, dracs, puntes fletja, gravats de noms en ferro forjat...

>> D  emostració de teixit – filat de la llana

A càrrec de Tarannà Veureu com de la llana d’ovella, amb la filosa fem fil amb el que podem teixir, un ofici molt antic que ens remet a contes i rondalles.

>> D  emostració de l’ofici de cisteller

A càrrec de Jaume Vilà Demostració de cistelleria tradicional catalana.

19


>> T  aller de confecció d’espelmes

A càrrec de Salvador Garcia Demostració de l’elaboració d’espelmes enrotllades de cera d’abella per a petits i grans.

>> T  aller de treball del vidre amb la tècnica tiffany

A càrrec de Walter Arriaga Taller demostratiu i participatiu de treball del vidre amb la tècnica tiffany. Tallen el vidre, el solden amb estany, creant peces úniques.

>> Demostració de l’ofici de puntaire A càrrec de Vicenta Ruiz

>> T  aller de modelat de fang

A càrrec de Galí Rajolers Vine a empastifar-te les mans amb fang!

20


Diumenge 17 de maig de 10:30 a 13:30h i de 17:30 a 20:30h. >> D  emostració i taller de l’ofici de picapedrer

A càrrec de Pedres Peña Demostració de com es treballa una peça de pedra amb les tècniques i eines tradicionals de l’ofici de picapedrer. L’espai estarà ambientat com un taller tradicional amb pedres, eines antigues i peces acabades i a mig fer, per tal que es pugui veure tot el procés. La demostració es combinarà amb taller infantil. Els més petits, utilitzant les eines tradicionals de picapedrer, gravaran en una pedra la inicial del seu nom. Seran assessorats per un artesà picapedrer i un Mestre picapedrer els acabarà de perfilar el treball.

>> D  emostració de construcció de rusc d’abelles

A càrrec de Mel cal Fuster Construcció de rusc d’abelles a partir de materials com la canya de riu i fang o excrements de vaca.

21


El VIIè Concurs de

Disfresses!

sonatges, alguns il·lustres, d’altres més modestos, però que segur que molts de nosaltres recordem: ens han visitat prínceps i princeses, reis i reines, cavallers acabats d’arribar de les croades, taverneres, en Robin Hood, prínceps encantats esperant el petó d’una princesa, bufons i bufones que parlaven en rodolí, captaires disposats a compartir el poc que tenien, remeieres, pageses, fades del bosc, bruixes i bruixots, dracs, cavallers disposats a matar dracs, i fins i tot a menjar-se’ls! També ens han visitat pitonisses, arquers, arribada de França ens va venir a veure Joana d’Arc... i fins i tot vam tenir entre nosaltres un pobre condemnat per haver caçat a les terres del Rei... ni més ni menys que elefants! Una de les grans il·lusions de Medievàlia ha estat, és i serà, procurar donar ambient i color a la Festa aconseguint i agraint tothom qui vulgui contribuir amb la seva disfressa. En el marc d’aquesta idea, i agafant els nens com a protagonistes, va néixer, el 2009, el primer Concurs de Disfresses Infantils, que aquest any arriba a la seva 7ª edició. Des del primer any, l’èxit ja ens va animar a seguir endavant. Ens agradaria que vosaltres, nens i nenes, aprenguéssiu a viure la Festa d’una altra manera que no sigui només com a espectadors i que, quan us anéssiu fent grans, continuéssiu omplint la Festa de color amb les vostres disfresses i, per què no? Encomanéssiu als amics, als germans, als pares, aquesta fal·lera Medieval, i els animéssiu a sumar-se a la diversió. Des que es va iniciar el Concurs ens ho hem passat tots molt bé. Hem patit nervis i hem rigut. Hem tingut petites representacions, i alguna entrebancada... res greu. I hem tingut la visita de molts per-

22

Animeu-vos doncs, nens i nenes! Busqueu tots una disfressa! Feu córrer la vostra imaginació i les vostres ganes de passar-ho bé! No deixeu passar la oportunitat de ser els guanyadors del VII Concurs de Disfresses Infantils de Medievàlia! A més, tots els que us hi animeu us emportareu alguna coseta dolça per picar... Recordeu que cal fer la inscripció prèvia, oberta tots els dies, i que es tanca mitja hora abans del Concurs. Que les inscripcions, que són gratuïtes, es fan a la Carpa de l’Organització (D’en Font/Jovellanos/ Colon) per a nens i nenes de fins a 14 anys i que aquest any el Concurs se celebra el dissabte a les 11.30 h. del matí a la Plaça del Poble, davant l’entrada principal del Mercat. Som-hi! I animeu-vos tots, grans i petits, a comprovar com podeu gaudir més d’aquest Cap de Setmana de Gresca Medieval si veniu disfressats! Agraïm la col·laboració de Petit Sabadell i Vidal Papers.


23


Arcs i fletxes Història, art i esport

L’arc ha estat una eina per el ser humà des del paleolític superior, això vol dir que té uns 35.000 anys d’història, quasi res! Era, com us podeu imaginar, un gran recurs per arribar allà on les nostres mans no eren capaces de fer-ho, l’arc i les fletxes eren una perllongació del braç, que permetien arribar a grans distàncies i amb una mica d’inventiva, iniciativa, intuïció i art, aquells homes van ser capaços d’assolir grans reptes. Així, amb inventiva, intuïció, iniciativa, i enginy hem arribat a tenir a les nostres mans arcs tradicionals flexibles i resistents com el “Longbow” o el “Recurvat” amb els que ara gaudim en el nostre temps d’oci tot fent esport. Sino coneixeu o esteu introduïts al mon del Tir amb arc us preguntareu quin és l’arc “Longbow”, o quina diferencia hi ha entre aquest i el “Recurvat”, doncs bé, seguit us en fem cinc cèntims: El “Longbow”, és l’arc típic anglès fet d’una sola peça i

24


25


que tot i ser tant llarg, es doblega amb una certa facilitat. De fet el seu nom en anglès ja ens ho explica; la paraula “long” significa llarg i “bow “ doblegar. Aquest arc llarg i d’una sola peça, que en aquells temps protagonitzava lluites i guerres, solia mesurar uns 2 metres i la seva potència era de 120 lliures això vol dir, perquè us feu una idea, que eren letals a una distancia de 200 metres. A més, en mans d’arquers experts i molt ben entrenats, eren arcs capaços de disparar entre 10 i 12 fletxes per minut. El seu moment àlgic va ser el segle XIII.

El “Recurvat”, utilitzat majoritàriament per mongols, turcs i egipcis, va arribar a Espanya i part d’Europa durant l’Edat Mitjana, essent ràpidament substituït per les “Ballestes”. La seva característica principal a diferencia del Longbow és que era més curt, lleuger i reforçat amb components de pell i ossos d’animal, i evidentment el convertia en un arc molt manejable i fàcil per anar a cavall. Les fletxes (el projectil dels arcs), tenien la tija de fusta i eren acabades amb plomes, generalment d’ànec o d’oca. Les puntes es treballaven de moltes maneres segons fos la seva funció, des de triangulats per caça o penetrar fortes armadures i cotes de malla fins en forma de mitja lluna per tallar cordes. Totes elles es forjaven amb ferro. I per si voleu saber com es disparava, quina era la tècnica i la posició que havia d’adoptar un arquer, heu de saber que, alhora del tir l’obertura de l’arc era fins a l’alçada de la orella tot estirant la corda amb el dit índex per sobre la fletxa i el dit cor o mig per sota al mateix temps que es subjectava la part posterior de la fletxa. Ara ja saps una mica més sobre el mon dels arcs i les fletxes, i segurament que la teva imaginació ja deu estat volant cap a temps passats. Si t’ha agradat el que has après i vols sentir i provar totes aquestes sensacions, durant aquests dies de Medievalia a la Plaça del Gas, podràs comprovar, viure i tocar en primera persona, com s’ho feien els teus ancestres per tensar l’arc i fer punteria. www.arcvallobera.es

26


27


Medievàlia

Concurs de Cuina

Recepte:

Llebre o Conill de Bosc Farcit INGREDIENTS DE LA FARCIMENTA: • 1 ceba petita • 1 all • 12 atmetlles • 8 castanyes (prèviament remullades en llet d’atmetlles, durant dues hores) • 2 unces de carn de porc picada • Pebre • Gingebre • Macis • Nou moscada • Canyella • Clavell • Sal • 1 ou INGREDIENTS PER A LA MACERACIÓ I PER A LA COCCIÓ: • Farigola • Romaní • Llorer • 1 branca de canyella • 12 grans de ginebró • Uns quants grans de pebre negre i de pebre blanc Mètode de preparació: 2 dies abans de l’àpat: es treuen tots els ossets del conill o llebre, excepte els de les cuixes i de les espatlles. Es deixa reposar durant dos dies en un carner (“fresquera”), macerat amb oli, una mica de vi i una barreja d’herbes i espècies. Passat aquest temps es barregen tots els ingredients del farcit i s’introdueixen dins del conill o llebre. Seguidament es cus l’animal i es rosteix acompanyat d’una nova barreja de les herbes i espècies citades en la maceració. Es cou durant 1 i ½ hora a foc suau. Es serveix acompanyat amb puré de castanyes

28


Medievàlia

7è Concurs de Cuina

Recepte:

Cuixa de Xai amb Albercocs Plat de festa l’origen del qual s’atribueix a l’època del califat andalusí INGREDIENTS: • Una cuixa de xai sense marcar • Ceba • Ginebró • Coriandre • 1 litre de vi negre • 50 gr. d’atmetlla picada • Sal • Farigola • Sajolida • Romaní • Llorer • Alls ½ kg. d’albercocs • Pebre Mètode de preparació: Macerar la cuixa de xai juntament amb el conjunt d’herbes i d’espècies en el litre de vi negre, durant 24 hores. Acabat aquest temps, llevar la cuixa i posar-la al forn en una safata amb oli i deixar daurar. Acabat això, reservar la cuixa i posar els alls i la ceba a la cassola; Deixar coure. En acabat, afegir la cuixa, les herbes, les espècies i el vi de la maceració i deixar-ho coure a foc baix al llarg de mitja hora. Afegir els albercocs i l’atmetlla picada a la cassola, tapar i deixar mitja hora més. Es recomana servir la cuixa acompanyada amb pa fregit.

29


Medievàlia

14è Concurs de Cuina

Recepte:

Boles de Porc amb Ceba Confitada INGREDIENTS: • 1 mantellina de porc • ½ kg de carn picada i 2 peus de porc • 1 tros de morro de porc (bullit) • 25 gr. de pinyons torrats i picats • 1 culleradeta de canyella • 1 ou • 1 llesca de pa remullat amb llet • 1 polsim de romaní • 50 gr. de ceps • 1 kg. de cebes • Atmetlles ,avellades i llesca pa fregit (per la picada) • alls • Farina • Julivert • Llorer • Mantega • pebre • Sal • Sucre Mètode de preparació: Rentar la mantellina amb unes gotes de llimona i assecar. Picar el peu i el morro a trossets petits i barrejar amb la llesca de pa remullat amb llet, la carn, l’ou, els pinyons, els ceps i salpebrar; fer-ne una bola i embolicar-la amb la mantellina, enfarinar i fregir. A continuació afegir-hi la ceba, prèviament confitada* amb unes fulles de lleuré i deixar-ho coure ½ hora. Es pot afegir una mica de caldo quan falti 10 min per acabar la cocció. Afegir la picada i deixar-la fer xup xup tot seguit hi posem les peres confitades per refrescar una mica. *Per confitar la ceba o les peres, a foc lent amb mantega i sucre.

30


31


Sabadell Medievalia 2015