Page 1

26 de maig del 2014

Edició digital: http://www.lhdigital.cat

Núm 288

L’H pone cerco a las actitudes incívicas ❙❙❙ En 2013 se cursaron más de 2.000 sanciones por conductas inapropiadas y se impusieron multas por valor de 265.000 euros

❙❙❙ Campaña municipal para recordar a la ciudadanía la Ordenanza del Civismo y la Convivencia PÁGINAS 12 Y 13

El comerç de la ciutat es mou

Telefónica s’instal·la a la plaça d’Europa i crea 310 llocs de treball

Per celebrar el Mes del Comerç les botigues surten al carrer per les festes majors de barri i impulsen diverses accions promocionals. Alhora, comencen les obres de millora de l’entorn del Mercat de Santa Eulàlia.

La companyia instal·larà un centre d’atenció telefònica per als seus clients de serveis digitals. L’Ajuntament li facilitarà els perfils més adients de persones que busquen feina.

PÀGINES 3 I 6 GABRIEL CAZADO

PÀGINA 4

L’oferta d’FP a L’H millora l’ocupació i estrena un cicle superior de tècnic en igualtat de gènere

Vintè aniversari de la Festa de la Diversitat i festes majors a Santa Eulàlia, Can Serra i Collblanc-la Torrassa

El cineasta Alejandro Amenábar guanya el desè Festival CL’HIPS, que ha batut rècord de participants

Excepcional final de temporada per a equips com l’Hospi en futbol i l’Aracena en bàsquet

PÀGINA 4

PÀGINA 15

PÀGINA 18

PÀGINA 20


2

OPINIÓ

2 dedenovembre 26 maig del 2014 del 2010 DIARI DIARI DE DE L’HOSPITALET L’HOSPITALET

El comerç ajuda a dinamitzar els barris ’activitat comercial de L’Hospitalet és aquests dies protagonista de la ciutat per diversos motius que recull aquesta edició de L’HOSPITALET. D’una banda, la posada en marxa del Mes del Comerç, durant el qual 550 botigues surten al carrer coincidint amb les festes majors de barri per posar en relleu el comerç de proximitat. D’una altra, l’auge de la restauració, que es concreta amb noves rutes de tapes pels barris a Sant Josep i Can Serra i altres iniciatives com la Nit de ta pes que impulsa el Mercat de Santa Eulàlia i la shopping night del Mercat del Torrent Gornal. Alhora, comencen les esperades obres per millorar la zona comercial de Santa Eulàlia i els botiguers d’aquest barri llancen una campanya de fidelització per als seus clients. Per acabar, els comerciants s’han adherit a la campanya de neteja i civisme que

L

PSC FRANCESC J. BELVER Portaveu

s’acaba de posar en marxa a la ciutat per contribuir al seu manteniment. El comerç és un dels eixos fonamentals de la vida ciutadana i de l’activitat econòmica d’un municipi, i el dinamisme que mostren totes aquestes activitats fa palès l’esforç dels nostres botiguers per superar els difícils moments que vivim. La ciutat compta amb més de 3.000 activitats comercials, un sector que genera milers de llocs de treball, especialment autònoms. Alhora, el comerç contribueix directament a dinamitzar els nostres barris. Tothom sap que allà on hi ha un mercat o una concentració de botigues hi ha més vida. Per tot això, hem d’agrair les iniciatives que estan duent a terme els comerciants de L’Hospitalet per impulsar la nostra economia i la nostra qualitat de vida i correspondre-les. Com? Doncs comprant a casa.

PP JUAN CARLOS DEL RIO Portaveu

CIU

Tot i que sembla una frase molt gastada, al barri hi ha de tot, podem comprar tot el que necessitem per a la nostra vida diària i podem gaudir d’un tracte directe i professional que ens aconselli. I si comprem al barri també garantim el lloc de treball dels nostres veïns i contribuïm al dinamisme del nostre entorn. De la mateixa manera hem d’agrair als nostres comerciants que s’hagin sumat a la campanya per la neteja i el bon manteniment de la ciutat. El comerç genera un important volum de deixalles i que se’n desfaci de forma correcta contribueix directament a gaudir d’uns carrers nets. I aquí la ciutadania també ha de correspondre vetllant per mantenir neta la ciutat com s’han compromès a fer els comerciants. Com diu el lema de la campanya institucional, Tan net és qui neteja molt com qui embruta poc.

ICV-EUIA

MERITXELL BORRÀS Portaveu

ALFONSO SALMERÓN Portaveu

PXC DANIEL ORDÓÑEZ Portaveu

En un país normal

Más escándalos en L’Hospitalet

Siguem cívics!

Bellvitge no es toca

Trabajo sí, pero con derechos

En un país normal, habría un Gobierno ocupándose de los problemas de los ciudadanos que, según la última encuesta, son para el 66,3% de los catalanes el paro, la precariedad laboral y la economía. Solo el 8,2% piensa que el problema son las relaciones entre Catalunya y España. En un país normal, la gente saldría a la calle para manifestarse contra los continuos recortes en sanidad, dependencia o educación, por no citar otros, a los que nos somete Artur Mas desde que tomó el timón del barco. Estos nacionalistas, reconvertidos a independentistas, quieren hacernos creer que el aumento de las listas de espera, los recortes de becas, la supresión de ayudas a la dependencia, el cierre de quirófanos y plantas hospitalarias, el despido de maestros, etc. son solo culpa del nefasto Gobierno PePero de España... Que también. Sin embargo, siguen gastando dinero a espuertas para mantener a articulistas, contertulios y propagandistas que dan apoyo a CiU y ERC en los medios de comunicación públicos y privados de Catalunya, cuyo objetivo es arrasar con todo lo que se salga del guión independentista escrito por Mas y sus pANCartistas. Es la cortina de humo de CiU para ocultar los problemas y los recortes que, en un país normal, su gobierno miraría de evitar.

El Tribunal de Cuentas ha denunciado el sobrecoste de 247 millones de euros en la construcción del tramo del AVE en su paso por L’Hospitalet. Según el Tribunal de Cuentas existen numerosas irregularidades. Ese sobrecoste de la obra supone un 230% más de lo que en principio estaba previsto gastar en la construcción de las líneas del AVE que atraviesan la ciudad. Además ese tribunal está investigando deficiencias en la ejecución de las obras que posiblemente motivaron esos sobrecostes. Por esas irregularidades, la Guardia Civil ha realizado una decena de detenciones y registros por una presunta malversación de fondos públicos, cohecho y falsificación documental en las obras del AVE a Barcelona. Los presuntos responsables de esos sobrecostes son los ex ministros de Fomento del gobierno socialista Sr. José Blanco y Sra. Magdalena Álvarez. Otra vez alguien del PSOE relacionado con otro posible caso de corrupción que afecta a L’Hospitalet. La fiscalía está investigando estos hechos y hasta que no haya resolución judicial desde el PP no vamos a exigir responsabilidades. Sin embargo, cuando ter mine este proceso judicial sí vamos a pedir explicaciones porque con esos 247 millones de euros hoy las vías del tren que atraviesan la ciudad estarían cubiertas.

En una ciutat, el civisme és un valor indispensable perquè els seus ciutadans puguin tenir una bona qualitat de vida i puguin sentir-se orgullosos de la seva ciutat. Però la ciutadania ha de ser molt conscient que el civisme és responsabilitat de tots. De res serveix que es netegin els carrers si després un no recull les femtes del gos, l’altre escup i un altre deixa les escombraries fora de lloc. De res serveix que instal·lin bancs nous a una plaça si als cinc minuts ja estan guixats i fets malbé. I si bé és cert que el civisme depèn de la ciutadania també és cert que l’equip de govern té a la seva mà poder inculcar i ensenyar els valors cívics i el vetllar perquè es compleixin. Tots sabem –només cal passejar pels carrers– que a L’Hospitalet el civisme és una assignatura pendent i, per això, des de CiU estem impulsant diverses campanyes per fomentar el civisme a la nostra ciutat. Una d’aquestes campanyes té l’objectiu que els propietaris de gossos estiguin informats sobre les normes de civisme i les respectin: recollir les femtes dels gossos, no deixar-los accedir a zones no reservades per a ells (parcs infantils...). I una altra vol que el ciutadà prengui consciència del cost que té el mobiliari urbà per tal que el valori i el conservi. Esperem que, a poc a poc, anem fent de L’Hospitalet la ciutat cívica, segura i neta que ens mereixem.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat a la junta de personal de l’Hospital de Bellvitge noves retallades per un import d’11 milions d’euros. Aquesta mesura afectaria directament un 20 % de la contractació de personal de l’hospital i tindria conseqüències gravíssimes en la qualitat de l’assistència sanitària rebuda pels pacients. Des de l’any 2010, la sistemàtica disminució de la despesa sanitària portada a terme per la Conselleria de Salut, que ha reduït la plantilla en 500 persones, ha comportat una reducció d’un 19 % de les intervencions quirúrgiques i la supressió de més de 200 llits a l’Hospital de Bellvitge. Al llarg d’aquests anys, els ciutadans de L’Hospitalet hem pogut viure directament o indirec ta ment les conseqüències d’aquestes polítiques. Increment de les llistes d’espera, col·lapse a urgències, disminució de llits i intervencions... Unes polítiques que persegueixen la devaluació de la sanitat pública catalana per justificar la seva posterior privatització, carregant-se la universalitat de la qualitat assistencial. En aquest cas, més que mai, la lluita dels treballadors és també la nostra lluita. Defensar el seu treball és defensar la nostra sanitat. I és per això que des d’aquí volem donar el nostre suport i fem una crida a participar en la defensa de l’hospital. Bellvitge no es toca.

Los culpables del drama laboral en el que estamos inmersos tienen nombres y apellidos, y han ocupado puestos de responsabilidad en las principales instituciones de gobierno y consejos de administración de empresas y entidades bancarias. Algunas de estas empresas, valiéndose del pretexto de la crisis económica, apelan a una supuesta competitividad para bajar sueldos y aplicar ERE a pesar de cerrar el ejercicio económico con beneficios, y abaratar costes llevando la producción a países permisivos con la explotación infantil. No es suficiente con crear ocupación; el trabajo tiene que contar con derechos laborales y estar recompensado con un sueldo digno. El paro juvenil castiga ya el 55,48% de este colectivo en el conjunto de España y la incapacidad de los gobernantes para hacer frente a la alarmante situación ha devastado la ilusión de los más jóvenes para forjarse un futuro en nuestro país y en muchos casos los ha empujado a un exilio forzoso lejos de la tierra que han heredado de manos de sus padres. Por todo esto resulta innegociable aplicar el principio de preferencia del trabajador local a la hora de optar a un puesto de trabajo vacante. Este continúa siendo nuestro ineludible compromiso: “Primer els de casa”.

Direcció de Mitjans de Comunicació Municipals: Anna Esteve Sotsdirecció: Cristina Sánchez Redacció: Marga Solé, Enric Gil i la redacció dels mitjans de comunicació municipals Disseny i capçalera: Anna Belil Maquetació: Traç edicions Fotografia: Gabriel Cazado

Edita: La Farga GEMSA Adreça: pl. Francesc Macià, 25 Tel.: 93 297 28 00 Fax.: 93 297 28 18 E-mail: diari@lhcomunicacio.cat Publicitat: Ramón Montolio Hemeroteca: www.lhdigital.cat

Imprimeix: Producciones Mic, SL Tiratge: 105.000 exemplars. D.L. B.36444-94

L’opinió d’aquesta publicació s’expressa només a l’editorial. La resta dels articles de la secció Opinió són responsabilitat exclusiva dels seus autors. Els anunciants són els únics responsables dels continguts i de les imatges dels anuncis publicats.


PRIMERA PLANA

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

3

Reformes. Comença una de les obres més esperades per comerciants i veïns que és previst que finalitzi abans de Nadal

Nou paviment a l’entorn del Mercat de Santa Eulàlia Aquesta setmana comencen els treballs de pavimentació de la zona comercial de Santa Eulàlia per eliminar el moviment de les actuals rajoles La reforma del paviment de la zona comercial de Santa Eulàlia es farà finalment en una única fase per tal que els treballs hagin acabat abans de la campanya de Nadal. Comença a final de maig i es farà per zones per minimitzar l’afectació al comerç. El projecte consisteix a substituir les actuals rajoles, que s’han aixecat pel pas de vehicles habitual en una zona comercial, per aglomerat asfàltic que tindrà colors diferenciats per al pas de vianants i el pas de vehicles A més, s’habilitarà un nou sistema de control de càrrega i descàrrega i també per a l’accés de vehicles dels veïns residents que alhora eviti el deteriorament del nou paviment. L’actuació s’ha acordat amb els comerciants, els paradistes del mercat de Santa Eulàlia i l’Associació de Veïns del barri i suposa una inversió de gairebé 750.000 euros.

A dalt, activitat comercial al carrer de Pareto de Santa Eulàlia, la setmana passada. A baix, detall de l’estat actual de les rajoles

TARJETA LAIA CARD

S’instal·la aglomerat asfàltic i un nou control d’accés de vehicles de residents i càrrega i descàrrega Les obres afectaran els carrers de Pareto, des de Santa Eulàlia a l’avinguda del Carrilet; de Josep Anselm Clavé, també des de Santa Eulàlia fins a Carrilet; l’entorn del Mercat i la zona de vianants del carrer de la Unió. També es faran reformes a la zona de pas de vehicles dels carrers de Muns i del Doctor Fleming i es reforçarà l’enllumenat en les zones on es considera insuficient. Els treballs començaran al carrer

de Pareto, de Josep Anselm Clavé i de la Unió. Per evitar molèsties, s’intentarà instal·lar l’aglomerat en diumenges i festius. A l’agost es farà l’asfaltat de l’entorn del Mercat de Santa Eulàlia, tret de la plaça de Pius XII, que té el paviment en bon estat. Per últim, s’arranjaran els carrers de Muns i del Doctor Fleming. En ambdues vies s’instal·larà l’aglomerat en la zona de pas de vehicles i a la zona de voreres es faran reparacions.

Aquesta és una de les obres en les quals l’Ajuntament ha inclòs una clàusula social per a la contractació de persones sense feina. Això vol dir que l’empresa adjudicatària, Assignia, SA, ha obtingut més punts en el concurs públic per fer les obres perquè contracta persones a l’atur. El consistori ha inclòs aquesta clàusula en totes les adjudicacions d’obres públiques municipals que superin els 500.000 euros. ❙

El Grup de Comerciants de Santa Eulàlia estrena el pròxim 31 de maig la LaiaCard, una targeta per fidelitzar els clients que ofereix descomptes directes en les compres. La Laiacard es pot sol·licitar el dia 31 a l’estand de l’entitat comercial que hi haurà en la jornada de botigues al carrer del barri, dins el Mes del Comerç. Després, es pot demanar en qualsevol dels 80 establiments associats. Es tracta d’una targeta gratuïta i nominal (per fer-la servir s’haurà de presentar també el DNI) que donarà accés a descomptes directes de fins a un 10 o un 15% en una trentena

d’establiments del barri. “La nostra idea és anar ampliant el nombre de comerços que ofereixin aquests descomptes”, explica la presenta del Grup de Comerciants de Santa Eulàlia, Mireia López. “Al nostre web (santaeulaliacomerc.com) hi haurà sempre la llista actualitzada”, afegeix. La targeta preveu promocions a botigues d’alimentació, roba, complements i serveis.


4

LA CIUTAT

DIARI 17 deDE maig L’HOSPITALET del 2010 DIARI 26 de DEmaig L’HOSPITALET del 2014

Educació. La ciutat compta amb 40 formacions reglades i el pròxim curs estrena una especialitat en igualtat de gènere

Els titulats d’FP estan sis punts per sota en els índex d’atur de L’H L’H, amb prop de 4.000 places, és la segona ciutat de Catalunya en oferta d’FP, una formació que millora les possibilitats d’ocupació Els índex d’atur de la ciutat mostren que les persones titulades en formació professional estan sis punts per sota dels que no tenen cap titulació, segons l’Àrea Municipal de Promoció Econòmica i Ocupació. Aquest maig s’està fent la preinscripció per al curs 2014-2015. El dia 23 es va tancar la dels cicles de grau mitjà i del 27 de maig al 6 de juny té lloc la dels graus superiors. L’H és la segona ciutat de Catalunya en oferta d’FP, amb prop de 4.000 places. A la ciutat es poden estudiar més de 40 especialitats reglades de 15 professions diferents, com química, administració i gestió, informàtica i comunicacions i sanitat. Nou grau en igualtat de gènere Les especialitats d’FP més demandades a la ciutat són les relacionades amb els serveis: cures d’infermeria, laboratori, conducció d’activitats esportives, gestió comercial i màrqueting, creació de pàgines web i educació infantil. El pròxim curs, l’Institut Vilumara inicia un nou grau superior per formar tècnics en promoció d’igualtat de gènere. És el primer que s’imparteix a Catalunya. A L’Hospitalet, també s’ofereixen cursos per obtenir el certificat de capacitació professional, el que po-

ENSENYAMENT OBLIGATORI

El 90% aconsegueix plaça en primera opció Pel que fa a l’educació obligatòria, per al pròxim curs s’hi han presentat 2.134 sol·licituds per cursar P3. Segons l’Àrea d’Educació, quan es formalitzi la matrícula, del 10 al 13 de juny, el nombre de places se situarà en unes 2.200. Aquest any, més del 90% de les famílies han aconseguit plaça en la primera opció sol·licitada i el 95% de les restants, en la segona o tercera opció. L’Escola Frederic Mistral ha recuperat un grup i la Ramon y Cajal n’estrena un de nou arran de l’allau de sol·licituds rebudes. D’aquesta forma, la ràtio d’alumnes per aula es consolida en 25 alumnes. També s’ha incrementat l’oferta de l’ESO als instituts Margarida Xirgu i Can Vilumara. El 58% de les famílies han demanat plaça a l’educació pública, i el 42%, a la concertada.

Els tinents d’alcalde José María García Mompel i Lluís Esteve van obrir la Setmana de l’FP de L’Hospitalet

dria considerar-se una FP bàsica, i que es cursa a alguns instituts i al Centre de Formació de l’Àrea de Promoció Econòmica, homologat pel Servei d’Ocupació de Catalunya per certificar fins a 22 especialitats. Per promocionar l’oferta del pròxim curs, centres educatius, empreses i administracions han dut a terme la primera Setmana de la For-

mació Professional de L’H, amb trobades entre els actors implicats, conferències i jornades de portes obertes per donar a conèixer “l’alta qualitat de la formació professional de la ciutat”, afirma el tinent d’alcalde d’Educació, Lluís Esteve. “Des de l’Ajuntament”, afegeix, “volem ampliar-la amb més famílies, com la sanitària, l’esportiva i l’hostaleria,

una oferta que necessita l’activitat econòmica de la ciutat, però ens està costant molt que la Generalitat ho desencalli”. Per la seva part, el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Ocupació, José María García Mompel, destaca que “en el sistema productiu, l’FP és importantíssima perquè reuneix experiència i teoria i això repercuteix en l’ocupabilitat”. ❙

Empresas. La compañía abre en la plaza de Europa su primer centro de atención a clientes de servicios digitales

Telefónica se instala en L’H y crea 310 nuevos empleos El 26 de mayo, Telefónica abre las puertas de su primer centro de atención para clientes de servicios digitales. Para este nuevo centro, que creará 310 nuevos puestos de trabajo, ha elegido unas oficinas en la plaza de Europa de L’Hospitalet, Este es el cuarto call center de la compañía, pero hasta ahora el primero para servicios digitales. Por eso ha elegido el Distrito Económico de L’Hospitalet para ubicarse, “por su perfil innovador y tecnológico, por sus buenas comunicaciones y su proximidad con Barcelona”, en palabras del director general de la empresa en Catalunya, Kim Faura. La llegada de Telefónica viene acompañada de la creación de 310 nuevos puestos de trabajo, una plantilla que se irá incorporando de forma progresiva hasta el próximo

La alcaldesa, Núria Marín, interviene en la presentación del ‘call center’ con Kim Faura (centro) y Felip Puig

noviembre. Para escoger a los candidatos, el Área Municipal de Promoción Económica y Empleo colabora directamente con Telefónica y le ofrece perfiles que se adapten a los requisitos de los puestos de trabajo. Los empleados reciben formación a cargo de Telefónica, la Generalitat y el Ayuntamiento. La alcaldesa, Núria Marín, se ha felicitado de la llegada a L’H de una nueva compañía porque “necesitamos generar condiciones para que las empresas puedan dar oportunidades a las personas y a las familias con nuevos servicios y nuevas actividades económicas. Además, permiten al Ayuntamiento poder redistribuir los ingresos económicos que obtenemos en los barrios”. Por su parte, el conseller de Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha añadido que la llegada de Telefónica a la plaza de Europa es una muestra de los buenos resultados económicos de esta zona de L’H. “Gracias a las decisiones que se tomaron en su momento, hoy podemos hablar de un polo de atracción para grandes empresas como Telefónica”. ❙


PUBLICITAT

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

5


6

LA CIUTAT

26 de maig del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Mes del Comerç. Més de 500 establiments, entitats i parades dels mercats mostren al públic els seus productes i serveis

Les botigues de L’H surten al carrer per les festes majors Aquesta és la novena edició del Mes del Comerç, una campanya que recorre bona part dels barris de la ciutat coincidint amb les festes majors per mostrar als hospitalencs els productes i serveis dels quals disposen a prop de casa. Gairebé 550 comerços, entitats i parades dels mercats municipals

CALENDARI Els dissabtes de festa major, les botigues de L’H surten als carrers de 10h a 20.30h. ❙❙❙ 31 de maig Santa Eulàlia (c. de Santa Eulàlia, entre c. de Buenos Aires i c. del General Prim) ❙❙❙ 7 de juny Collblanc-la Torrassa (c. del Progrés i ctra. de Collblanc) ❙❙❙ 14 de juny El Centre (c. Major, pl. de l’Ajuntament i pl. de Mossèn Homar) ❙❙❙ 14 de juny Can Serra (c. de Pere Pelegrí i c. de la Carpa, pl. de la Font i entorn del Mercat de Can Serra) ❙❙❙ 28 de juny Pubilla Cases (c. de Marcellí Esquius i av. de Severo Ochoa) ❙❙❙ 5 de juliol La Florida (av. de Miraflores)

hi participen aquest any. Coincidint amb els dissabtes de festa major a Sant Josep, Santa Eulàlia, Collblanc-la Torrassa, el Centre, Can Serra, Pubilla Cases i la Florida, els establiments d’aquests barris surten al carrer per acostar-se als consumidors. “El fet de fer coincidir el Mes del Comerç amb les festes majors està plenament consolidat, perquè dinamitza més l’activitat comercial. Hi participa més públic i això també es nota en el nivell de vendes. I la valoració és molt positiva, per part dels comerciants, les comissions de festes que organitzen les festes majors i els veïns”, afirma el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, José María García Mompel. Un sector estratègic L’Hospitalet compta amb més de 3.000 botigues i parades de mercat. Aquest sector és un dels que ocupa més nombre de població activa. El comerç és també, percentualment, el sector de la ciutat que agrupa major nombre d’empreses. Per això, és un eix estratègic de l’acció del Govern municipal, que organitza el Mes del Comerç amb les cinc associacions de comerciants de barri de la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és mostrar als potencials clients la qualitat dels productes que es poden adquirir a la ciutat, la proximitat del nostre comerç i els avantatges del tracte directe entre el comerciant i el comprador. Per posicionar la marca Comerç de L’Hospitalet, l’Ajuntament repartirà a través dels comerços durant les jornades de botigues al carrer bosses reutilitzables, que estrenen nova imatge i format més pràctic. Una de les darreres iniciatives per promocionar el comerç local, en aquest cas de bars i establiments de restauració, són les rutes de tapes. La primera va arrencar a las Festes de Primavera i, tot seguit, s’hi van sumar els barris de la Florida i Pubilla Cases durant les festes majors. Enguany, Sant Josep i Can Serra han decidit organitzar també la seva

Botigues al carrer al barri de Sant Josep, durant la festa major

ELS COMERCIANTS S’ADHEREIXEN A LA CAMPANYA CÍVICA PEL BON MANTENIMENT DE LA CIUTAT

FOTO CEDIDA PER L’AJUNTAMENT

Arriba un nou Mes del Comerç, amb jornades de botigues al carrer i el compromís dels comerciants amb L’H

Glòria Arbonès, de la botiga Tot Bo de Sant Josep

Sant Josep i Can Serra se sumen enguany a les rutes de tapes dels barris

El comerç de la ciutat s’ha sumat a la campanya cívica Tan net és qui neteja molt, com qui poc embruta per contribuir al bon manteniment de la ciutat (vegeu pàgines centrals). Diversos comerciants han prestat la seva imatge per a la campanya que es difon durant el Mes del Comerç. Vicenç Ibáñez, president de la Unió de Botiguers, afirma que “els comerciants som els primers interessats a mantenir neta la ciutat. L’Ajuntament està fent un esforç molt important i nosaltres hem de contribuir-hi. Des de l’entitat conscienciem els nostres associats de la necessitat de desfer-se de les deixalles de forma correcta i mantenir els carrers nets”. Per a Ibáñez, la participació del comerç en la campanya “és un servei més que prestem a L’H”.

pròpia ruta de tapes. A Sant Josep hi han participat 10 establiments del 15 al 18 de maig. A Can Serra hi faran tapes 11 bars i restaurants del 12 al 15 de juny. Li seguiran Pubilla Cases (del 26 al 29 de juny) i la Florida (del 3 al 6 de juliol). El 21 de maig es van donar a co-

nèixer els premis de la Primavera de Tapes. La tapa més popular ha estat la del restaurant Mug, que també s’ha endut el premi a la més creativa; Sucapa ha obtingut el guardó a la tapa més saborosa, i el premi a la tapa i al servei de qualitat ha estat pel Celler 1912. ❙


PUBLICITAT

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

7


8

LA CIUTAT

26 de maig del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Barris. Les notícies dels districtes de L’Hospitalet

Campanya per finançar àpats infantils durant aquest estiu Districte VI. Iniciativa de Nou Quitxalles i la Creu Roja amb guardioles a bars i restaurants de la ciutat ‘Tu més jo, un àpat per a un infant’ és el lema d’una campanya que han engegat l’entitat de Bellvitge i Gornal Nou Quitxalles i la Creu Roja de L’Hospitalet amb l’objectiu de garantir l’alimentació infantil durant l’estiu, una època en què les escoles estan tancades i els nens i nenes en perill d’exclusió social no poden anar a menjar al centre escolar. Aquesta acció es fa amb la complicitat de bars i restaurants, que a la barra tenen guardioles on els clients poden fer les donacions de tres euros i mig, que és el cost d’un menú infantil, tot i que la quantitat a donar és lliure. La campanya s’acaba el 20 de juny. “Entre la Creu Roja i nosaltres

La primera bressol municipal fa 10 anys Santa Eulàlia. La Casa dels Arbres va obrir el gener del 2004 L’escola bressol municipal La Casa dels Arbres, la primera impulsada per l’Ajuntament, celebra el seu desè aniversari amb diversos actes que es tancaran el 28 de maig, amb una exposició commemorativa i un acte institucional amb una conferència sobre l’escola bressol al segle XXI al Centre Cultural Tecla Sala. La bressol fomenta l’educació de 0 a 3 anys amb la implicació directa de les famílies i també l’autonomia i l’aprenentatge dels infants mitjançat l’experimentació i el joc. ❙

Santa Eulàlia Nit de tapes al Mercat el 14 de juny ❙❙❙ Les parades oferiran de 19.30h a 24h tapes a 1, 2 i 3 euros, acompanyades d’animació musical. Del 26 de maig al 13 de juny es poden comprar sis tiquets a 5 euros al mateix Mercat. El dia 14 els tiquets es vendran al preu de la tapa. ❙

La Florida ‘Shopping night’ al Torrent Gornal

Guardiola solidària al restaurant El Refugio de Bellvitge per recollir fons per finançar beques menjador

és bo que puguem gestionar beques de menjador d’esplais, clubs esportius o de qualsevol altre entitat que faci activitats durant l’estiu per garantir als nens i nenes en situació de risc, almenys un àpat al dia”, ha explicat l’educadora del grup

d’adolescents de Nou Quitxalles, Belén Maján, que ha agraït la collaboració dels 16 bars i restaurants de L’Hospitalet i 4 de Cornellà que s’han adherit a la campanya. Per a Yaiza Martínez, propietària del restaurant El Refugio de Bellvitge, “la

iniciativa és molt bona i la clientela hi participa. Nosaltres els convidem a col·laborar-hi i també hi posem les propines”, explica. A l’edifici dels mitjans de comunicació de L’H, a la plaça de Francesc Macià, també hi ha una guardiola. ❙

L’Escola Frederic Mistral commemora el 40è aniversari Santa Eulàlia. L’AMPA i el centre han organitzat activitats La Frederic Mistral celebra enguany 40 anys, una data que coincideix amb el centenari de la mort del poeta que li dóna el nom. Per celebrar l’aniversari han organitzat diverses activitats que han inclòs una ofrena floral al monument de Frederic Mistral a Montjuïc. A l’escola han pintat un mural, han fet un vídeo i un lipdub (coreografia), una cursa pel recinte de l’escola, una batucada i una ballada de sardanes. També s’han fet tallers com el dels desitjos, on majoritàriament

❙❙❙ Les parades interiors del Mercat del Torrent Gornal obriran de 19h a 24h el 14 de juny per oferir als seus clients degustació de tapes elaborades amb els productes dels comerços i un horari de venda nocturn que fan per primer cop. ❙

Santa Eulàlia La Milla Urbana recull 1.000 quilos d’aliments ❙❙❙ Per inscriure’s, els participants havien de portar aliments i pagar un euro. En total es van recollir 1.000 quilos de queviures i 1.500 euros que han estat destinats al programa Cistell fresc de la Creu Roja per a famílies sense recursos. ❙

Activitats amb motiu de la festa d’aniversari de l’escola

s’ha demanat una nova escola. “Un edifici de 40 anys necessita rehabilitació i, a més, les retallades de material i personal ens afecten”, assenyala Rubén Casellas, president de

l’AMPA, que ha destacat l’assistència d’antics directors, mestres i alumnes. “En aquests anys sols hi ha hagut tres directors, això vol dir alguna cosa”, ha dit. ❙

Bellvitge El Club d’Esplai inaugura un casal jove ❙❙❙ La iniciativa vol possibilitar que els joves i adolescents del barri disposin d’un espai propi on puguin relacionar-se, fer amics, desenvolupar projectes de servei a la comunitat i també divertir-se i formar-se com a ciutadans. ❙


LA CIUTAT Calendari

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

Diversitat. Vídeo escolar contra els tòpics sobre la immigració i els joves

Comerç obert el 24 de setembre i el 14 de desembre

La Generalitat accepta pagar el control de mosquits La Generalitat ha informat el Consell Comarcal del Baix Llobregat que destinarà una partida de 400.000 euros per al Servei de Control de Mosquits de l’ens comarcal que també actua a L’H. El Ple municipal de la nostra ciutat va aprovar a l’abril una moció reclamant que la Generalitat no retirés la partida econòmica que destina cada any per controlar els insectes a l’estiu al voltant de la llera del riu Llobregat, el 50% del cost total del servei. ❙

Breves L’Hospitalet abre el primer Espacio de apoyo al duelo El grupo funerario Mémora ha abierto este servicio en la plaza del Ayuntamiento, como punto de encuentro de profesionales, cuidadores, entidades y familiares. Cuenta con una trabajadora social, un asesor comercial y una gestoría de desarrollo para relaciones con las entidades. ❙

L’Ajuntament, després de mantenir diverses reunions amb les associacions de comerciants de la ciutat, ha fixat el 24 de setembre i el 14 de desembre com els dos festius que poden obrir els comerços de la ciutat per decisió del municipi, segons la Llei d’horaris comercials de Catalunya. Aquests dos dies se sumen als vuit festius que marca la Generalitat per obrir comerços: 5 i 12 de gener; 6 de juliol; 12 d’octubre; 1 de novembre, i 6, 8 i 21 de desembre. ❙

Salut pública

9

AEBALL debate sobre la racionalización de horarios laborales Júlia Saperas, del Mercè Rodoreda, i Helena Bueno, del Tecla Sala, van recollir el premi en nom del Consell

Premi del CAC per al Consell de Nois i Noies El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha lliurat el Premi per a la Diversitat en l’Audiovisual al Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet per un vídeo realitzat el curs 20122013 sota el títol Desmunta tòpics. El vídeo premiat està format per tres audiovisuals de la mateixa temàtica que se centren a desmentir els rumors incerts que afirmen, per

exemple, que els comerços regits per persones immigrants reben ajudes i no paguen impostos o que els joves no estudien ni treballen. Aquests vídeos s’emeten per la Televisió de L’H i estan disponibles al portal dels mitjans L’Hdigital, que compta amb una secció especialment dedicada a temes educatius. El guardó es va lliurar a la Uni-

versitat Blanquerna i el van recollir membres del Consell, l’alcaldessa Núria Marín i el tinent d’alcalde d’Educació, Lluís Esteve. ❙ Vídeo premiat ‘Desmunta tòpics’ Escaneja el codi i mira el vídeo del Consell de Nois i Noies a L’Hdigital

La asociación empresarial de L’H y el Baix Llobregat organizó una jornada sobre la necesidad de un cambio cultural que permita la conciliación de la vida personal y laboral de los trabajadores, en lugar del sistema presencial en el puesto de trabajo. ❙

L’H Espai de debat dedicado a la pobreza y la exclusión social El debate se inscribe en el ciclo que la entidad dedica a los derechos humanos. Participaron Cruz Roja, Càritas y la Fundació Arrels, que alertaron sobre la situación de exclusión de muchas familias catalanas y sobre los problemas de la alimentación infantil. ❙


10

LA CIUTAT

26 de maig del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Ocupación. AMB y Ayuntamiento impulsan 267 puestos de trabajo para personas en riesgo

Planes de empleo 2014-2015 Las dos instituciones financian estos planes para ciudadanos de colectivos con dificultades económicas El Área Metropolitana de Barcelona y el Ayuntamiento de L’Hospitalet están impulsando entre este año y el siguiente diversos planes de empleo para contratar a 267 personas de colectivos con dificultades para encontrar empleo, como jóvenes, mujeres, parados de larga duración y ciudadanos que pertenezcan a familias en la que todos sus miembros estén en paro. El primer plan, con 74 empleos, ya se ha puesto en marcha y el 30

Oficina de Treball de la Generalitat en la calle Girona

de mayo se publicará la lista de admitidos sobre las peticiones presentadas hasta el pasado día 22. A lo largo de este año, se abrirá convocatoria para 46 empleos más

ARXIU

y el año próximo se implantarán otras 147 plazas (las fechas de inscripción aún no se han dado a conocer). Los solicitantes deben estar

inscritos en las Oficinas de Treball de la Generalitat en L’Hospitalet, no percibir o haber agotado la prestación por desempleo, tener permiso de trabajo, no haber sido beneficiario de un plan de empleo o taller de empleo en el último año y estar empadronado en la ciudad, entre otros requisitos. Los planes ofrecen contratos de seis meses y se destinan a tareas de apoyo a conserjerías de edificios municipales, mantenimiento de instalaciones públicas, mejora de espacios públicos, jardines, mobiliario y fachadas, y tareas administrativas, entre otros. En total, las dos administraciones aportan 2,8 millones de euros para sufragar estos planes. ❙

L

Més info: www.dinamitzaciolocallh.cat

Mobilitat. L’objectiu es creuar les dades de qualitat de l’aire amb la circulació de vehicles

Breves ICV abre el proceso de primarias para las municipales de 2015 Los dos coordinadores de ICV en L’Hospitalet, Lluís Esteve y Júlia Carballeira, han presentado candidatura para el proceso de primarias que ha abierto la formación para elegir al cabeza de lista en 2015. La votación, en la que pueden participar militantes y simpatizantes, tendrá lugar el 4 de junio. Los interesados pueden encontrar más información en www.iniciativa.cat/lhospitalet. ❙

El PP afirma que los pozos freáticos no tienen autorización El concejal Javier Díez Crespo ha denunciado en nota de prensa que los 11 pozos de agua del freático para riego y limpieza no cuentan con autorización de la Agència Catalana de l’Aigua. El teniente de alcalde de Espacio Público, Francesc J. Belver, ha afirmado que la autorización se ha solicitado y que los pozos pasan periódicamente todos los controles sanitarios. ❙

Proves pilot d’‘smart city’ per gestionar el trànsit

L’H participa en el encuentro nacional de seguridad local

A l’avinguda de la Fabregada i els carrers d’Amadeu Torner, del Torrent Gornal i de l’Aprestadora s’han instal·lat sensors per millorar la gestió del trànsit amb criteris de sostenibilitat mediambiental. Els sensors, d’avançada tecnologia, analitzen la contaminació generada pel trànsit, la seva intensitat i velocitat, la tipologia dels vehicles i l’ocupació i l’ús que es fa de les

El teniente de alcalde de Seguridad, Convivencia y Civismo, Alfons Bonals, participó en el acto inaugural y también en el Seminario sobre Gestión Policial de la Diversidad que tuvo lugar en Lleida. Bonals destacó el papel de proximidad con la ciudadanía de las policías locales españolas y la necesidad de potenciar el civismo para mejorar la convivencia. ❙

reserves d’estacionament. Si el resultat de les proves és satisfactori els dispositius s’instal·laran en diferents punts de la ciutat per garantir la sostenibilitat del medi urbà. D’altra banda, L’Hospitalet i l’empresa Orange han signat un conveni de col·laboració per desenvolupar serveis i solucions innovadores per a la ciutat, la ciutadania i les empreses, dins el concepte d’smart city. ❙

Al cercle groc, un dels sensors de control al carrer d’Amadeu Torner


PUBLICITAT

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

11


12

REPORTATGE

26 de maig del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Civismo. L’Hospitalet cursó en el último año más de 2.000 denuncias e impuso multas por valor de 265.000 euros por infraccion

¿LIMPIAS MUCHO O REDACCIÓN: CRISTINA SÁNCHEZ/ FOTOS: GABRIEL CAZADO

L

a contrata de limpieza es uno de los servicios que más coste tiene para las arcas municipales. El Pleno municipal la adjudicó en 2011 por 26 millones de euros y por un período de 10 años. La contrata incluye servicios de limpieza los 365 días del año, tratamientos especiales para las zonas con mayor afluencia de público, más de 4.000 contenedores en las calles, programas de refuerzo para eventos en la vía pública o en celebraciones populares como la verbena de Sant Joan, deixalleries móviles en los barrios, limpieza de fachadas y recogida de muebles y electrodomésticos a domicilio gratuitas, y un largo etcétera de servicios para facilitar el mantenimiento de una ciudad limpia. El pasado abril el Ayuntamiento anunció una inversión adicional de 480.000 euros en el servicio de limpieza, que incluye el refuerzo de verano y equipos adicionales de actuación inmediata y de baldeo de la vía pública con agua a presión. Con estas prestaciones, la ciudad debería estar más limpia de lo que está. Sin embargo, durante el pasado año se cursaron 2.161 denuncias y se impusieron multas

Son una minoría, pero su mal comportamiento molesta a toda la población y obliga a incrementar el gasto público. Administración y ciudadanía deben trabajar conjuntamente para ganar la batalla a los incívicos

NO Hasta 750 euros por generar ruido por encima de los límites permitidos que moleste a los vecinos

Aumentan los servicios de limpieza y se recuerda a la población que ser incívico tiene un alto coste por valor de 265.286,34 euros por comportamientos incívicos en base a la Ordenanza Municipal de Civismo y Convivencia que fue pionera en España. La norma, aprobada en 2005 fue actualizada en 2009 y contempla sanciones que oscilan entre 60 y 3.000 euros para los com portamientos inapropiados. También incluye que los sancionados compensen el mal realizado con trabajos en beneficio de la comunidad. La alcaldesa de L’Hospitalet, Núria Marín, afirma que “a pesar del esfuerzo que estamos realizando para disponer de un buen servicio de limpieza, hay personas que creen que mantener la ciudad limpia no es cosa suya, ni entienden que se invierte en ello mucho dinero de los impuestos que pagamos entre todos. Y ha llegado el momento de decir basta”. Por ese motivo, el Ayuntamiento ha lanzado una campaña de

No cump las norm tiene mu

La Ordenanza del Civ y la Convivencia actua en 2009 prevé sancion 60 a 3.000 euros y tra en beneficio de la com para los comportamie inadecuados que supon falta de respeto a la ciud

NO

NO ATENCIÓN CIUDADANA ❙❙❙ 902 28 29 30 Teléfono VIA de incidencias y mantenimiento de la vía pública

Hasta 750 euros por tirar colillas en la calle, que ensucian la vía pública como cualquier otro residuo

Hasta 750 euros por dejar la fuera de los 4.000 contened están a nuestro alcance en toda

❙❙❙ 93 402 94 44 Teléfono TIC de incidencias de convivencia y civismo ❙❙❙ 934 091 092 Guardia Urbana de L’H ❙❙❙ 93 402 94 94 Oficina de Atención Ciudadana


REPORTATGE

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

13

nes a la Ordenanza Municipal del Civismo y la Convivencia en cuestiones como generar suciedad y ruidos molestos

O ENSUCIAS POCO?

plir as lta

vismo alizada nes de abajos unidad entos nen una dadanía

a basura dores que a la ciudad

CEDIDA AJUNTAMENT

NO

NO De 100 a 750 euros por no recoger los excrementos de animal de la vía pública de forma inmediata

NO De 750 a 3.000 euros por hacer pintadas, porque los ‘tags’ en paredes y persianas ensucian la ciudad

Hasta 750 euros por orinar en la vía pública, que provoca malos olores y focos de infección

NO Hasta 750 euros por tirar desechos al suelo cuando hay 4.500 papeleras en calles y plazas

concienciación que recuerda a la ciudadanía que para disfrutar de un municipio limpio es necesaria la implicación de los hospitalenses y que los incívicos se exponen a ser multados. Bajo el lema Tan limpio es quien limpia mucho como quien ensucia poco, se conmina a los residentes a evitar los comportamientos que están fuera de lugar y que perjudican a todos. Implicación ciudadana La alcaldesa recuerda que en 1996 L’Hospitalet fue pionera en trabajar por el civismo con la complicidad de las asociaciones del municipio, una complicidad que vuelve a plantearse a través de los diversos órganos de participación con que cuenta el municipio. Desde la Federación de Asociaciones de Vecinos de L’Hospitalet, su presidente, Manuel Piñar, afirma que “hemos hecho muchas campañas de concienciación en las que hemos colaborado. Ahora creo que es el momento de pasar a sancionar al infractor incorregible, aunque se siga informando. La gente tiene que entender que hay límites y que estos están donde empiezan los derechos de los demás, por ejemplo, a no tener que ir por la calle sorteando ‘minas’ y respetando el descanso de los vecinos en las zonas de ocio”. Dolores Ruiz,que preside la asamblea local de la Cruz Roja y es miembro de la Mesa sectorial de Valores, Convivencia y Civismo del Consell de Ciutat, coincide con Piñar. “Estamos haciendo un gran esfuerzo por mantener limpia la ciudad, destinando mucho dinero, pero hay gente que no entiende que la ciudad es la continuación de nuestra casa, es la casa de todos y tenemos que respetarla. Y no será porque no tenemos contenedores y papeleras. ¡Si hay a cada paso!”, exclama. Ruiz cree que las entidades pueden colaborar activamente en la concienciación ciudadana. “Quizás el vecino nos ve más cercanos que a la administración. Todos debemos llamar la atención a los incívicos, es una forma de educar y, además, de ahorrar dinero, que es de todos”. ❙ Ordenanza de Civismo y Convivencia Escanea el código y accede al texto íntegro en formato pdf


14

26 de maig del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

PUBLICITAT


SOCIETAT

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

15

Participació. Més de 70 associacions i ONG protagonitzaran un centenar d’activitats simultànies per a totes les edats

XX anys de Festa de la Diversitat El parc de la Marquesa es converteix en un punt de trobada per promoure valors com la solidaritat, el respecte, el civisme i la tolerància La Festa de la Diversitat de L’Hospitalet celebrarà el vintè aniversari el 15 de juny al parc de la Marquesa, un espai que es converteix per un dia en un escenari lúdic i de reflexió. Es tracta d’un projecte de sensibilització organitzat per la Comissió de Festes de Collblanc-la Torrassa, que combina la diversió amb el foment de la convivència, la multiculturalitat, la solidaritat, el respecte, el civisme i la tolerància. “L’any 1994 la Comissió vam pensar que havíem de cercar un punt de trobada amb els ciutadans que arribaven al barri, per poder conèixer-nos, saludar-nos pel carrer i convidar-los a participar”, ha explicat la presidenta de la Comissió de Festes, Carme Morro, sobre els orígens de la celebració. Ara, al cap

de vint anys, “s’ha fet un camí que ha ajudat a que cada vegada hi hagi més gent i entitats implicades. El que encara ens costa és trobar interlocutors pakistanesos o llatinoamericans que participin i s’impliquin amb el barri”, afegeix Morro. A la XX Festa de la Diversitat hi participen més de 70 entitats i ONG que protagonitzaran més d’un centenar d’activitats. Enguany, la celebració s’organitza en tres espais: actuacions i espectacles, mostres gastronòmiques i l’apartat lúdic i de reflexió. També hi ha un espai de debats a Torre Barrina. La festa començarà a les 10.30h amb una Baturrassa (batucada) i s’acabarà amb l’actuació de Santo Machango, a les 19.30h, i fi de festa sorpresa a les 21h. Al llarg del dia hi haurà tallers de

henna, manualitats, estampació de samarretes, artesania del Marroc i Senegal, plastilina, cal·ligrafia àrab, bàsquet, risoteràpia, trenes africanes, macramé, relaxació, màgia, defensa personal, mandales, xapes, pintura facial i un llarg etcètera.

Tradicional concurs de menjar síndries de la Festa de la Diversitat

Bollywood, sardanes, dansa àrab, espectacles de circ, classes de ball en línia, etc. També se celebraran el XVI Campionat de Menjadors de Síndries i la mostra d’activitats al

voltant del projecte Les dones de L’Hospitalet teixim el nostre futur, organitzat pel Grup de Dones de L’H. Simultàniament s’hi faran tallers de màscares africanes, dibuix i pintura,

Exposició de Pau Barrena A la festa no hi faltaran els estands informatius d’ONG, associacions, entitats mediambientals i col·lectius; exposicions i venda de productes de comerç just, d’artesania de diversos països i de productes ecològics. Es podrà veure l’exposició de fotografies Visions de la cooperació realitzada des de L’Hospitalet al Marroc i al Senegal, del fotògraf hospitalenc Pau Barrena, premiat amb el tercer premi World Press Photo. La unitat mòbil de l’Associació de Donants de Sang de L’Hospitalet també hi serà present per cercar la solidaritat dels ciutadans. ❙

Tres celebracions del 28 de maig al 15 de juny

Santa Eulàlia, de festa fins a l’1 de juny al parc de l’Alhambra i al Mercat

‘Potaje rociero’ i actuació de grups folkòrics per tancar la Festa Major de Can Serra

Trobada de Puntaires, havaneres i balls populars a Collblanc-la Torrassa

El 28 de maig,12h, al Mercat, XX Concurs de Truites, i a les 21.45h, al parc de l’Alhambra, es presenta la Festa Major amb l’espectacle Vine al Paral·lel. El dia 29, 10h, xistorrada popular al Mercat i també ball, teatre infantil, jocs de taula, teatre i havaneres i rom cremat. El 30, fins les15h, intercanvi de ‘pongos’ al Mercat i també gimnàstica, dominó i discomòbil. El 30, de 9 a 21h, botigues al carrer i fira d’artesans, ioga, tai-txi i sardinada. El dia 31, 18h, XXVI Trobada de Gegants, cors i balls rocieros, tabalada i correfoc. El 31, puntaires, patchwork i la XXXIV Cursa dels Barrufets. Del 30 de maig a l’1 de juny, al CC Santa Eulàlia té lloc el XII Festival d’Arts Escèniques. ❙

El dia 4 de juny (20.30h) es presenta la Festa Major a la Casa de la Reconciliació amb el pregó de l’alcaldessa, Núria Marín. Al mateix lloc, el dia 13 (18h) hi haurà teatre i ball i el dia 15 (13h) un concert d’Amics de la Música de Bellvitge i un recital dels Amics de la Poesia. El dia 14 (11h) al Mercat, una botifarrada popular. A la plaça de la Carpa el dia 12 (18.38h) balls dels Jubilats i Pensionistes, cercavila de gegants i grups d’animació, i havaneres. El dia 13, karate, ball i cinema a la fresca i, el dia 14 (10.30h), 14a Trobada de Puntaires, jocs infantils, dansa i sopar de germanor amb ball. El dia 15 (14.30h), potaje rociero i, a les 18.45h, actuació de grups folklòrics. ❙

El barri viurà la festa del 13 al 15 de juny a la pl. Espanyola, la pl. Guernica, la pl. del Mercat i el parc de la Marquesa. El dia 13 hi ha activitats infantils (17.30h), poemes a la Biblioteca Josep Janés (18h), titelles al parc de la Marquesa (19.30h), teatre al Centre Cultural (20h), havaneres a la pl Espanyola (21h), XXI Nit de rock a la pl. Guernica (21.30h) i ball popular al parc de la Maquesa (22h). El dia 14 s’obrirà a les 10h amb la XVII Trobada de Puntaires, cercavila pel barri amb Baturrassa, concert d’Amics de la Música de Bellvitge i ballada de sardanes a la pl. Espanyola. Per la tarda (18.30h), actuació de l’Escola de Música, dels joves de L’H té talent i nit de ball, tot a la Marquesa. ❙


16

SOCIETAT

26 de maig del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Medi ambient. Dins la campanya europea ‘Let’s Clean Up Europe!’

Solidaritat. Memòria de les activitats del 2013

Fem dissabte a L’H!, una activitat per netejar el riu És el segon any que la ciutat s’adhereix a la jornada de neteja que es fa a tot Europa Més d’una vuitantena de ciutadans i ciutadanes de totes les edats han participat a l’activitat Fem dissabte a L’Hospitalet! coincidint amb la jornada de neteja Let’s Clean Up Europe! que s’ha celebrat el 10 de maig a tot Europa. A L’Hospitalet, la neteja s’ha fet a la llera del riu Llobregat per tal de reduir-hi el nombre de residus abocats i conscienciar la ciutadania de la conveniència del reciclatge. En total s’han recollit 100 quilos de rebuig, 40 de paper, fusta i cartró, 40 d’envasos i 80 de ferralla. Entre els objectes trobats hi ha una cadireta infantil, peces de roba i fundes de cable de coure. “L’activitat també

Observació de falcons des de l’Hotel Porta Fira Dins de les activitats de la Primavera jove, grups de ciutadans han anat a veure des de l’hotel la caixa niu instal·lada a la Torre Realia, on una parella adulta de falcons pelegrins, que han estat introduïts de nou a la ciutat, ha criat pollets.

Al parc de l’Alhambra, els infants van participar en un concurs de dibuix

Veïns netejant la llera del Llobregat el 10 de maig

té l’objectiu de donar a conèixer als ciutadans que es pot arribar al riu caminant o en bicicleta, i que entre tots l’hem de cuidar, ja que l’Ajuntament el va apadrinar amb el suport de més de 80 entitats ciutadanes”, ha

explicat la tècnica de Medi Ambient, Toni Martínez, que ha destacat la participació dels voluntaris. La zona del riu a L’H s’ha convertit en un espai natural que s’ha de visitar amb cura perquè algunes aus ja hi nidifiquen. ❙

El programa L’Hospitalet acull incorpora al mercat de treball el 35% dels casos atesos L’Associació de Veïns de Collblanc-la Torrassa i ABD Associació Benestar i Desenvolupament lideren el programa L’Hospitalet acull, que ha aconseguit trobar feina al 35% dels casos que han atès, segons la memòria de 2013. Altres dades indiquen que prop de 2.000 persones s’han beneficiat d’algun servei o activitat, la Botiga Solidària ha repartit 13 tones d’aliments i s’han concedit microcrèdits a 107 famílies. Ambdues entitats van organitzar una Diada Solidària al parc de l’Alhambra per recollir diners. A la

festa hi van participar comerços, entitats i també grups musicals que van amenitzar un dinar solidari que va aplegar unes 600 persones i hi va recaptar 1.500 euros nets. Els més petits van participar en un concurs de dibuix. “L’objectiu és la reducció de la pobresa a partir de suport en la recerca de feina i també l’ajut per a necessitats bàsiques, però cercant la implicació dels afectats perquè col·laborin fent voluntariat. Per exemple, a la festa, dels 35 voluntaris, 12 n’eren usuaris”, ha explicat Elena Sala, responsable del projecte. ❙

Breves La Fundació IMO revisa la vista a nens i nenes en risc d’exclusió social de l’Esplai Pubilla Cases L’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) fa aquesta campanya gràcies a un acord amb Càritas i la Fundació Catalana de l’Esplai, que és qui selecciona, d’acord amb la seva situació personal i familiar, un centenar de nens i nenes de l’Esplai Pubilla Cases que es beneficien d’aquest programa. ❙

Una exposició promou hàbits saludables i higiene bucodental dels infants Fins el 4 de juny es pot veure al Centre Cultural Bellvitge Gornal l’exposició itinerant Cuida’t les dents, organitzada pel Servei de Salut Pública de la Diputació i adreçada a nens i nenes d’entre 5 i 8 anys. L’objectiu és transmetre d’una forma lúdica conceptes i bons hàbits de salut. ❙

Més de 350 alumnes de quatre escoles de L’H han visitat l’Escola Mòbil de reciclatge Aquest projecte educatiu s’adreça a alumnes d’11 a 14 anys i té l’objectiu que agafin consciència mediambiental i s’eduquin en la importància de la recollida selectiva i de reciclatge d’aparells electrònics, piles i bombetes usades. És una escola interactiva i itinerant en un remolc de 15 metres de llarg. ❙

FE D’ERRADES. El premi a la tapa més popular del Quintotapa va ser per a la tapa de la casa de l’Hotel Porta Fira (Tapioca, Idiazabal i MediterràniaI) i no la de Km 0 com erròniament s’informava a la pàgina 13 de l’edició del 5 de maig. El premi al millor cambrer va ser per a Gustavo Ribas, del restaurant l’Avi Pep i no de l’Avi Pau, com apareixia al titular de la informació. ❙


SOCIETAT

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

Educación. El futbolista Jordi Alba organiza su segundo campus en L’H

17

Entitats. Esport amb finalitat solidària

Actividades de verano para niños y jóvenes Esplais y entidades ofrecen casals, colonias, campamentos y prácticas deportivas

300 corredors participen a la Cursa Popular de Bellvitge

Un verano más, los esplais, las entidades culturales y los clubes deportivos de la ciudad organizan actividades de verano para niños y jóvenes. La oferta es amplia y variada y, en algunos casos, incluye también el mes de agosto para aquellas familias que se queden en la ciudad. Muchas de ellas ofrecen opción de comedor y horarios de acogida y también hay oferta de casals para personas con discapacidad. Entre todas las propuestas, la más mediática es, sin duda, el Campus Jordi Alba, que impulsa por segundo año el blaugrana de la Florida para que niños y jóvenes de 6 a 16 años trabajen aspectos técnicos del fútbol y también valores. El campus tendrá lugar del 30 de junio al 18 de julio. ❙

L

Més informació a L’Hdigital: http://tiny.cc/lhdigital

Rafa Hompanera i Eva Fontecha han estat els guanyadors de les categories masculina i femenina de la XIX Cursa Popular de Bellvitge, organitzada per l’AMPA de l’Escola Esportiva del Joan XXIII. Hi han participat 300 corredors i s’ha aconse-

guit una recaptació de 600 euros, que seran destinats a la Fundació la Vinya de Bellvitge i el Gornal que atén persones en situació de risc social. Aquesta cursa aplega cada any centenars de persones en una matinal lúdica i esportiva. ❙

Breus

La alcaldesa Núria Marín y Jordi Alba, en la presentación del campus

Engresca’t L’H, cultura popular catalana els dies 31 de maig i l’1 de juny

La Fundació Mapfre ha portat a L’H la Caravana d’Educació Viària

Al costat de Ca n’Arús se celebrarà la tercera trobada d’entitats, una iniciativa popular que té per objectiu donar a conèixer la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. Enguany hi haurà diables, castellers, dansaires, teatre, gegants, poesia, sardanes grallers, tallers, cant coral, jocs infantils, etc. ❙

L’objectiu és promoure actituds responsables entre els escolars en relació amb el trànsit. Prop de 1.000 joves han rebut formació i han posat en pràctica pautes de conductes per moure’s de forma segura. El tinent d’alcalde de l’Àrea de Seguretat, Alfons Bonals, ha visitat l’activitat. ❙


18

CULTURA

26 de maig del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

Videoclips. El director de ‘Los otros’ signa, amb el grup Nancys Rubias, el primer premi del desè aniversari del festival

Amenábar guanya el CL’HIPS E

l Festival CL’HIPS ha celebrat enguany el desè aniversari amb una participació record de 154 videoclips. Vuit procedents de L’H, 34 de l’àrea metropolitana, 19 d’altres punts de Catalunya, 50 de la resta d’Espanya i 43 de l’estranger. D’entre els participants, el jurat n’havia seleccionat 25, que són els que van passar a la final que va guanyar per sorpresa el director de cinema Alejandro Amenábar amb Me encanta (I love it), tot i que no va assistir a recollir el premi. En aquesta edició, el Centre Municipal de Creació Multimèdia Torre Barrina s’ha incorporat a la comissió organitzadora del festival. “Han organitzat el fòrum El videoclip, entre la creació i el màrqueting, un espai de presentació i confrontació de diverses propostes, on els protagonistes (realitzadors, músics, tècnics, comunicadors, crítics, etc.) han dialogat i interaccionat”, ha explicat el director de CL’HIPS, Ferran Farré. Aquest fòrum ha posat de manifest que el festival té molt de futur amb les tauletes i els smartphones, noves eines per promocionar grups i cançons. Durant aquests 10 anys, el CL’HIPS

ELS PREMIS

Premiats del Festival CL’HIPS, amb els regidors de Cultura, Jaume Graells, i del Districte I, Alfonso Salmerón

Una de les novetats de 2014 ha estat el premi metropolità, lliurat pels assistents

ha anat ampliant les seves seccions i programa. “Des dels inicis hem incorporat novetats perquè no volíem que un projecte públic es quedés en un simple concurs. Per això, mai hem volgut sols donar premis i diners, sinó anar una mica més enllà”, afirma Ferran Farré.

Així, el CL’HIPS s’ha convertit en un festival de qualitat de reconeixement internacional. “El projecte ens el creiem, dóna sentit al que fem, que és fomentar la creació i el debat. Jo diria que és l’únic dedicat a la promoció del videoclip a Espanya”, diu el director. ❙

Alejandro Amenábar s’ha endut el primer premi: el clip d’or i 1.000 euros amb el videoclip Me encanta (I love it) del grup Nancys Rubias. El segon, 750 euros i un clip de plata, ha estat per a Ma recette, d’Ultrarouge, dirigit per Alfredo López i, el tercer, dotat amb 500 euros i clip de bronze, per a Hang me on the line, interpretat per Jon Kenzie i dirigit per Lu Pulici. El públic, més de 1.420 persones, ha premiat Undisclosed Path, d’Àlex Llopis i interpretat per The last the line. Enguany també s’ha lliurat un premi metropolità, atorgat pels assistents al lliurament de guardons. Dotat amb 500 euros, ha estat per Mis balazos, d’Ales Payá i interpretat per Trio de Quatreros. Palmarès. Aquí pots veure tots els videoclips guanyadors del festival

L’Hospitalet fa teatre. Setze companyies d’aficionats representen els seus espectacles el mes de juny i al novembre

Presentada l’escena ‘amateur’ El mes de juny comença la divuitena edició de L’H fa teatre, la mostra de teatre aficionat de la ciutat, en la qual participen 16 companyies que actuaran a diversos escenaris, la majoria al Teatre Joventut. El preu de les entrades depèn de l’espectacle i oscil·la entre 4 i 8 euros, tot i que hi ha alguna representació amb entrada gratuïta. ❙

L

Més informació: www.l-h.cat

CARTELLERA AL TEATRE JOVENTUT, L’AUDITORI LA TORRASSA I ELS CENTRES CULTURALS LA BÒBILA I BELLVITGE-GORNAL ❙❙❙ ‘Esos locos bajitos’. Gornal Teatre. 6 de juny, 20.30h. Teatre Joventut. Sala B ❙❙❙ ‘Apartamento 63’. Associació Cultural Film&Art. 6 de juny, 21h. Teatre Joventut. Sala A ❙❙❙ ‘¡¡¡Doctora, QueLoCura!!!’. Companyia Champagne. 7 de juny, 20h. Teatre Joventut. Sala A ❙❙❙ ‘Padre a los 70’. Grup de teatre Los Buscavidas. 7 de juny, 20.30h. Teatre Joventut. Sala B

❙❙❙ ‘Tria la teva aventura: “Compromesos”. Stròmboli Teatre. 8 de juny, 18.30h. Teatre Joventut. Sala A ❙❙❙ ‘El soldat fanfarró’. Ela teatre. 8 de juny, 19h. Teatre Joventut. Sala B ❙❙❙ ‘Teatre’. Grup de teatre Sant Isidre. 9 de juny, 19h. Teatre Joventut. Sala B ❙❙❙ ‘Universitarias confundidas’. La Asunción. 13 de juny, 20.30h. Teatre Joventut. Sala B ❙❙❙ ‘Campanades de juny’. Labo-

ratori teatral Patates amb Suc. 13 de juny, 21h. Teatre Joventut. Sala A

❙❙❙ ‘La pela és la pela’. Fugireli Teatre. 15 de juny, 19h. Teatre Joventut. Sala B

❙❙❙ ‘2 vidas, 4 ruedas’. J23 teatre. 14 de juny, 19h. Teatre Joventut. Sala B

❙❙❙ ‘Els cavallers de la taula quadrada’. Grup de teatre jove Pla Tea. 14 de juny, 20h. Auditori la Torrassa

❙❙❙ ‘Mi mujer es el fontanero’. Associació Cultural Bellgrup. 14 de juny, 20h. Teatre Joventut. Sala A ❙❙❙ ‘Misterioso asesinato en la ciudad’. Teatre Obert de l’Associació Coordinadora de Disminuïts. 15 de juny, 18.30h. Teatre Joventut. Sala A

❙❙❙ ‘Asesinato en el Princess of Logroño’. Grup de teatre V de B. 15 de juny, 17h i 19.30h. Centre Cultural Bellvitge-Gornal ❙❙❙ ‘Coba fina’. Grup de teatre La Unión. 8 de novembre, 20h. Centre Cultural la Bòbila


CULTURA

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

19

Entrevista Francesc Marcé i Sanabra, promotor cultural (L’Hospitalet, 1921). Aquest funcionari

apassionat per la història i la cultura es va encarregar de crear el Museu l’any 1972 i el va

dirigir fins que es va jubilar. El Casino, l’Ateneu i la Coordinadora Sardanista li han retut homenatge

“Els retaules de L’H es van vendre per 8.000 pessetes” CRISTINA SÁNCHEZ

- Li han demanat que escrigui les seves memòries. Ho farà? - De fet ja les tinc començades, de quan vaig escriure per al mossèn de la parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida la història de com es van recuperar els retaules de l’església que es va cremar l’any 1936. - Parla dels retaules de Sant Roc, de les Ànimes i de les Santes que ara es poden veure al Museu. Com els van recuperar? - Durant la Guerra Civil, els retaules es van salvar però el rector del moment li va vendre a un gitano de Sants que es deia Pere Giménez Pubill 16 retaules, entre els quals el de Sant Roc, per 8.000 pessetes per fer la nova església. Només la fusta ja valia més! I aquest li va vendre a un altre per 30.000. En aquella època jo feia el butlletí municipal i vaig publicar un reportatge sobre el tema que va interessar. El vicari de L’Hospitalet va fer que em truquessin per recuperar els retaules. Vam mobilitzar l’alcalde i fins i tot la Guàrdia Civil per trobar-los. - Vostè va començar a crear el Museu des de zero. - Joan Rius, que va ser regidor de Cultura durant la Guerra Civil, ja va

tenir la idea de fer un museu d’història de la ciutat. Jo vaig tenir la sort d’aconseguir-ho. Vaig anar recollint material, la gent va respondre molt bé i em portaven la senyera d’una coral, periòdics antics, fotografies i el vam muntar a la Casa Espanya. - Per a vostè, quines són les peces de més valor? - A banda dels retaules, els dibuixos que Jové Solé va fer de la part antiga de la ciutat o la col·lecció de periòdics antics. Jo vaig aconseguir reunir 30 retrats d’alcaldes de L’Hospitalet des del 1700 que no estan exposats.

- Durant vint anys vostè va fer el butlletí municipal. Quin tipus d’informació hi publicava? - Sóc professor mercantil i quan vaig entrar a l’Ajuntament era lògic que m’haguessin enviat a un lloc de números, però vaig anar a parar a Cultura. I el 1950 va sortir una disposició que obligava els ajuntaments a fer una publicació periòdica i el secretari me la va encarregar. Els primers números eren com el Boletín del Estado, hi havia acords municipals i para de comptar, però després vaig veure que hi podia incloure efemèrides històriques, actes de la ciutat i, pel meu compte, vaig recollir temes històrics. Feia de periodista i d’historiador, tots els papers de l’auca. Més tard es va fer revista, amb fotografies i entrevistes. - També ha fet escultura, dibuix, poesia i ha compost sardanes. - Tenia un dibuix de la Lola Anglada de la Mare de Déu de Montserrat i amb Valentí Julià i Marià Riera, que treballaven amb l’escultor Serra, vam fer un forn per fer una escultura del dibuix. Em vaig engrescar a fer ceràmica i després figures. I el tema de les sardanes va començar quan Jaume Ventura Tort va compondre una peça que es deia Ma terra plana i em va demanar que en fes la lletra. Ara, és l’última sardana que es toca i es canta a les ballades de la ciutat. ❙

- Quants anys en va ser director? - Si he de ser franc, no ho he estat mai, no me’n van nomenar oficialment. Vam començar a muntar el Museu i el vam obrir l’any 1972. L’alcalde Joan Perelló em va dir que m’hi instal·lés i després, quan Paco Candel va ser regidor de Cultura,

“Encara que vaig exercir-ne el càrrec, mai no en van nomenar director del Museu de la ciutat” ■

vam fer exposicions monogràfiques. També venien artistes que ens oferien fer una exposició a canvi de cedir una obra. I em vaig jubilar allà l’any 1985.

Francesc Marcé, a l’acte d’homenatge al Casino del Centre

ET RECOMANEM

Vídeo sobre l’homenatge Escaneja el codi i accedeix al vídeo de TV L’H sobre l’homenatge a Francesc Marcé

Més informació: www.lhdigital.cat

El Sónar de Nit torna a la Fira de Granvia amb la millor música electrònica

L’Hospitalet Street Dance Festival es trasllada al Poliesportiu del Centre

El CC la Bòbila acull la preestrena de ‘Los cuerpos de Negri’

Les biblioteques de L’H difonen la lluita contra el treball infantil

El festival de música avançada i art multimèdia torna a L’H en el seu 20è aniversari amb el Sónar de Nit, on destaquen les actuacions de Massive Attack i Daphni b2b James Holden.

En aquesta edició, el festival de danses urbanes se celebra al Poliesportiu del Centre i inclou dues competicions, la Floor Wars Spain i Allstyles. L’entrada és gratuïta.

El col·lectiu Travestidepeloenpecho, resident a la Bòbila, produeix aquesta obra sobre la importància de la imatge en la societat. L’entrada és una donació d’aliments per a la Creu Roja.

L’exposició de l’ONG Global Humanitaria El treball no és cosa de nens recorre les biblioteques de L’H, que programen sessions especials de L’hora del conte contra el treball infantil.

Sónar 2014 (Sónar de Nit). 13 i 14 de juny Fira Granvia L’Hospitalet (av. de Joan Carles I, 64 ) http://sonar.es

L’H Street Dance Festival. 14 de juny, 18h Poliesportiu del Centre (c. de la Riera de l’Escorxador, 15) www.streetdancearea.com

‘Los cuerpos de Negri’. 17 de juny, 20h Centre Cultural la Bòbila (pl. de la Bòbila, 1) www.facebook.com/travestidepeloenpecho

‘El treball no és cosa de nens’. Fins al 21 de juny Biblioteques de L’Hospitalet www.l-h.cat/biblioteques

Convocada la 9a edició del premi L’H Confidencial

Exposició ‘Vislumbres’ d’Héctor Navarrete

Telva Rojas & Jamboree Big Latin Band al Barradas

Primer concurs de microrelats històrics

Fins al 5 de setembre està obert el termini per presentar-se al premi de novel·la negra que convoquen l’Ajuntament i Roca Editorial.

L’Harmonia acull una mostra d’aiguades i un vídeo d’aquest artista argentí establert a Berlín que té forts vincles amb L’H a través del TPK.

L’Auditori Barradas acull el Festival Ron Varadero del Bolero amb Telva Rojas, la Jamboree i la col·laboració de José Luis Cortés el Tosco.

Els relats, d’un màxim de 150 paraules, es poden enviar per correu electrònic o penjar-los al Facebook de la Biblioteca Plaça d’Europa

Premi internacional de novel·la negra L’H Confidencial. Fins al 5 de setembre www.l-h.cat/biblioteques

‘Vislumbres’. Fins al 18 de juny L’Harmonia. Espai d’art (pl. de Josep Bordonau, 6) www.museul-h.cat

Telva Rojas & Jamboree Big Latin Band. 6 de juny, 21h Auditori Barradas (rambla de Just Oliveras, 56) www.auditoribarradas.cat

Concurs de microrelats històrics. Fins al 8 de juny, 23.59h microrelats.peuropa@gmail.com www.l-h.cat/biblioteques


20

26 de maig del 2014 DIARI DE L’HOSPITALET

ESPORTS

Arriba l’hora de la veritat per als millors equips Ascensos. S’ho juguen tot a una carta. Les fases per pujar marquen aquests dies el ritme de diversos equips Arribar al final de la lliga regular i poder optar a l’ascens ho signarien tots els equips abans de començar la competició. Clar que el balanç es fa sempre al final, i una fase d’ascens s’ha de superar per acabar en positiu... Aquesta ha estat una temporada bona pel que fa a fases d’ascens: hi han arribat el CE L’Hospitalet per pujar a Segona A de futbol, l’Aracena AEC Collblanc-la Torrassa per ascendir a la categoria LEB Plata de bàsquet i dos equips de waterpolo, el masculí del CN L’Hospitalet per pujar a Segona i el femení de l’AESE per optar a Primera Nacional. En futbol, l’Hospi va arribar a la darrera jornada de lliga amb opcions de ser primer, la qual cosa li podia suposar l’ascens amb una única eliminatòria, però no depenia del seu marcador i al final ha estat el Llagostera qui disposa d’aquest avantatge. El segon lloc, però, parla d’una gran temporada que ara falta rubricar amb un ascens en tres eliminatòries. Al tancament d’aquesta edició, l’equip de Kiko Ramírez disputava a l’Estadi Municipal la tornada de la primera eliminatòria contra l’històric Cadis CF, amb empat a zero del partit d’anada jugat al Ramón de Carranza. Si supera els gaditans, encara li quedaran dues eliminatòries més. Qui ja s’ha assegurat l’ascens abans de finalitzar el campionat és l’Hospitalense, que pujarà a la Tercera Catalana. En bàsquet, la lliga EBA ens ha permès aquesta temporada gaudir dels duels entre l’Aracena i el CB

OPORTUNITAT PERDUDA L’equip masculí del CN L’Hospitalet va superar tots els rivals a la fase d’ascens a Segona Nacional de waterpolo disputada a Granollers i a la final es va trobar amb l’equip amfitrió. Els de Granollers eren els favorits però l’equip de Manolo Delgado va plantar cara i va forçar els llançaments de penal després de finalitzar el partit amb empat a 6. Als penals, els locals van estar més encertats i van superar els riberencs per 4 a 1. Les joves de l’AESE també van arribar a la final del seu campionat d’Espanya, que disputaven a la seva pròpia piscina. Jugaven per pujar a Primera Nacional, però per tercer cop es van quedar a un pas. Les noies que entrena Yuri Colet van ensopegar en el darrer partit amb el CN Badia.

A dalt, els jugadors de l‘Hospi celebren el passi a ‘play-off’. A baix, darrer partit de lliga EBA entre l’Aracena i el CB L’H

L’Hospitalet. Finalment, però, només els de Collblanc-la Torrassa han pogut accedir a la fase d’ascens (el CB L’Hospitalet va tenir opcions fins a la darrera jornada). Al tancament d’aquesta edició, l’equip de Josep Maria Marsà disputava la seva fase a Tenerife contra el RC Náutico Tenerife, l’Units Pel Bàsquet Gandia i l’Easo. Només el primer classificat pujarà a l’Adecco Plata. Al waterpolo, ni l’equip masculí del CN L’Hospitalet ni el femení de l’AESE han pogut superar les seves fases d’ascens. Els dos van arribar a la final (veure requadre). ❙


ESPORTS

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

Baloncesto

Fútbol sala

Torneos de fin de temporada en el básquet de la ciudad La Agrupació Esportiva Santa Eulàlia (AESE) organizará el 31 de mayo un torneo de baloncesto en la modalidad 3 contra 3. Se trata de la primera edición de este torneo que se incluye dentro de los actos de la fiesta mayor del barrio. Las inscripciones pueden hacerse hasta el miércoles día 28. El torneo está abierto a equipos de cualquier categoría, desde la premini hasta la absoluta. Los partidos se iniciarán el sábado 31 de mayo a las 17h y se disputarán en las pistas de la calle Gasòmetre. Por su parte, el CB Sant Josep Obrer ha organizado recientemente la tercera edición de su torneo premini. Han participado un total de 12 equipos. Los organizadores han incluido por primera vez la competición femenina. De los invitados, tres equipos eran de la ciudad: el masculino del Centre Catòlic y los femeninos del Joventut L’Hospitalet y del AEC Collblanc-la Torrassa. Por último, destacar que las escuelas de baloncesto de la ciudad han cerrado la temporada con una multitudinaria Trobada organizada por el Consell Esportiu de L’H. ❙

L

Más información torneo 3c3: www.basquetaese.com

21

L’H Bellsport se mantiene en la Segunda Nacional El club de Bellvitge ha cumplido con el objetivo de la temporada, mantenerse en la categoría de plata del fútbol sala nacional. Novena posición final y salvación tranquila para un equipo que inició la liga muy fuerte y que después bajó el ritmo. El tècnico, Xavi Closas, destaca que por fin pueden encadenar dos temporadas seguidas en la categoría. La directiva planifica ahora la próxima temporada. También el equipo femenino de la entidad se mantiene. ❙ Competición femenina del torneo de karate disputado en el complejo L’Hospitalet Nord

Fiesta del karate en el trofeo Ciutat de L’H del Club Kihon Karate. Unos 250 luchadores compitieron en las diferentes categorías El Club Kihon de karate ha organizado recientemente la segunda edición de su torneo Ciutat de L’Hospitalet de este deporte. El torneo, de ámbito nacional, ha sido también el marco para homenajear al deportista del club, Jonathan Fernández He-

redia. La alcaldesa Núria Marín le entregó una placa en nombre del Kihon, que le considera el competidor más importante de su historia. Resultados Respecto a la competición, cabe resaltar los resultados de los karatekas del club organizador. El propio Jonathan Fernández y sus compañeros Sergi Parra y Anabel Hernández vencieron en sus respectivas categorías y pesos. También ocuparon segundos puestos los karatecas

locales Albert Pabón, Isaac Alós, Rubén Otín, Roger Robles y Raúl Arias. Este torneo Ciutat de L’Hospitalet tomó el relevo el año pasado al Memorial Eduardo Cifuentes que hasta ese momento había organizado el Club Kihon. Por otra parte, en el reciente campeonato de Catalunya de clubes, el Kihon ha vencido en la categoría kumite sénior, ha quedado segundo en demostración juvenil y tercero en kata alevín. ❙

Rugby

Gran actividad en la base del RC L’Hospitalet El equipo sub 14 del Rugby L’Hospitalet ha disputado recientemente en el campeonato de España de la categoría, disputado en Valladolid. Pese a los discretos resultados y la antepenúltima posición, la experiencia ha sido muy positiva para los integrantes del equipo. Por otra parte, la escuela del club ha participado en el gran encuentro de escuelas de rugby de Catalunya que organizaba el pasado 17 de mayo en Tordera la Federació Catalana de Rugbi. ❙


22

COMUNICACIÓ/SERVEIS

26 de maig del 20104 DIARI DE L’HOSPITALET

L’aplicació per a telèfons intel·ligents còmode el seu ús per part dels usuaris. Ara ofereix més notícies i i tauletes de L’Hdigital ha introduït millor visualització dels vídeos diverses millores per fer més Els vídeos més vistos: www.lhdigital.cat

L’app de L’Hdigital s’actualitza amb millores

Entrevista de ‘Som L’H’ a l’exgimnasta d’elit Nani Gordillo La directora tècnica del Club Gimnàstica Artística L’H va ser protagonista del programa d’entrevistes de la Televisió de L’Hospitalet. La nova aplicació permet veure millor els vídeos

A

mb l’aplicació per a telèfons mòbils i tauletes de L’Hdigital, els hospitalenc poden seguir allà on siguin l’actualitat de L’Hospitalet i veure els vídeos que emet la Televisió de L’Hospitalet. Ara, aquesta app ha introduït millores per facilitar la navegació als usuaris. Per renovar l’aplicació, només cal obrir l’app i el programa ens demana automàticament descarregar la nova a través del Google Play. S’ha d’esborrar l’antiga. Si encara no la tenim instal·lada, només s’ha de buscar al mercat d’aplicacions de Google i

baixar-la. És gratuïta i la nova versió ofereix major nombre d’informacions i permet visualitzar millor els vídeos en els mòbils. A través de l’app de L’Hdigital podeu seguir l’Informatiu de la Televisió de L’Hospitalet, així com els reportatges que emet l’emissora sobre temes d’actualitat, entitats de la ciutat i serveis diversos. També podeu llegir en format de text les notícies de la ciutat i seguir en directe el programa Tot en joc dels diumenges, amb les transmissions radiofòniques dels partits dels equips de la ciutat. L’aplicació ofereix, a més, les

sessions del Ple municipal de l’Ajuntament en directe i accés directe per participar en els concursos que realitzen L’Hdigital i el programa de televisió Pren-ne nota, que sortegen entrades de cinema, teatre, concerts i activitats culturals. L’Hdigital és el portal multimèdia dels mitjans de comunicació públics de la ciutat, on trobareu notícies, els programes de la Televisió de L’H i les edicions del Diari de L’HOSPITALET. ❙ Més informació: www.lhdigital.cat

Reportatge sobre el comerç del barri de Pubilla Cases En 5 minuts va dedicar un reportatge a la nova associació de botiguers d’aquest barri, que treballa per revitalitzar el comerç de la zona. La Cofradía 15+1, un treball en equip cada Setmana Santa Aquest reportatge sobre les diferents tasques que duen a terme els membres de la Cofradía ha estat un dels més vistos al març. Fi de temporada del Rugby Club L’Hospitalet En 5 minuts va dedicar un dels seus espais a fer balanç de la temporada del club que ha aconseguit la permanència i tanca un cicle.

Si sou una entitat i us voleu donar a conèixer; si sou veïns de L’H i voleu saber alguna cosa de la ciutat, poseuvos en contacte amb nosaltres a través dels correus lhdigital@ lhcomunicacio.cat i tv@lhcomunicacio. cat. Així ho han fet els protagonistes d’aquestes dues notícies

FOTO YOUTUBE

PARTICIPA ALS MITJANS DE L’HOSPITALET!

La sonda, vista des del barri de Santa Eulàlia

Actuació dels Fills de la Flama a Vilassar de Mar

UN ‘OVNI’ CRIDA L’ATENCIÓ DURANT UNS DIES AL CEL DE L’H Molts ciutadans van veure un objecte volador el 15 de maig sobre el cel de L’Hospitalet i van alertar a través de les xarxes socials els mitjans de comunicació de L’H, que van trobar l’explicació al suposat ovni. Era una sonda per recollir dades de l’atmosfera per mesurar la contaminació i saber com influeix en el clima que va llançar el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) sobre la zona universitària de Barcelona i visible des de L’H. La sonda feia servir una nova tecnologia creada per una universitat de Corea del Sud.

FILLS DE LA FLAMA GUANYA EL MILLOR CONCURS DE L’ESTAT Els tabalers de la colla Fills de la Flama, que té la seu al barri de Sanfeliu, han guanyat el primer premi de l’As de repiques 2014, la competició més important de percussió que es fa a l’Estat, en la qual van participar unes 50 colles i que va tenir lloc a Vilassar de Mar. El guardó està dotat amb 600 euros. Setmanes abans, Fills de la Flama havien guanyat també el primer premi en categoria lliure i el Baqueta d’Or del Concurs de Percussió de Barcelona. Els tabalers dels Fills de la Flama van néixer l’any 2007.

TELÈFONS D’INTERÈS AJUNTAMENT

Oficina d’Atenció al Ciutadà 93 402 94 94 Districte del Centre-Sant Josep-Sanfeliu 93 402 99 04 Districte de Collblanc-la Torrassa 93 447 03 60 Districte de Santa Eulàlia-Granvia Sud 93 298 85 80 Districte de Pubilla Cases-Can Serra i la Florida-les Planes 93 403 29 90 Districte de Bellvitge-el Gornal 93 264 15 64 Regidoria de Sanfeliu 93 338 64 71 Telèfon d’Incidències i Manteniment a la Via Pública (VIA) 900 28 29 30

SERVEIS D’URGÈNCIES

www.l-h.cat

ALTRES SERVEIS

Telèfon únic d’emergències (Mossos d’Esquadra, Servei d’Informació de la Generalitat Bombers, Protecció civil i urgències sanitàries) 112 Oficina Municipal de l’Habitatge Sanitat Respon 061 CAID (Informació i atenció a la dona) Guàrdia Urbana 93 409 10 92 SIOT (Recursos Socials) Comissaria dels Mossos d’Esquadra 93 413 13 00 Àrea Mpal. de Promoció Econòmica i Ocupació Jutjat de guàrdia 93 554 81 45 Servei de suport a les comunitats de veïns Emergències violència domèstica 900 900 120 Cita prèvia DNI i passaport Telèfon d’Incidències de la Convivència i el Civisme (TIC) 93 402 94 44

012 93 334 79 59 93 298 18 70 93 402 99 90 93 402 60 27 93 402 60 43 902 247 364

www.gencat.cat www.lh2010.cat

www.dinamitzaciolocallh.cat suportcomunitats@l-h.cat www.citapreviadnie.es


PUBLICITAT

DIARI DE L’HOSPITALET 26 de maig del 2014

23


Diari L'Hospitalet Nº288  
Diari L'Hospitalet Nº288  

Boletín Municipal

Advertisement